Whirlpool ARC 2041 W Gebruikershandleiding

Type
Gebruikershandleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

29
GEBRUIKSAANWIJZING
ALVORENS UW WINE CELLAR TE GEBRUIKEN
MILIEUTIPS
ALGEMENE VOORZORGSMAATREGELEN EN
ADVIEZEN
INLEIDING OVER WIJN
GEBRUIK VAN HET APPARAAT
REINIGING EN ONDERHOUD
STORINGEN OPSPOREN
KLANTENSERVICE
INSTALLATIE
31133005NL.fm Page 29 Tuesday, October 26, 2004 3:36 PM
30
ALVORENS UW WINE CELLAR TE
GEBRUIKEN
Het door u aangeschafte product is een wine cellar,
een professioneel apparaat dat uitsluitend is
bestemd voor het conserveren van wijnen.
Voor een optimaal gebruik van uw apparaat is
het raadzaam de gebruiksaanwijzingen,
waarin u een beschrijving van het apparaat en
nuttige tips voor het conserveren van wijnen
aantreft, aandachtig door te lezen.
Bewaar dit boekje voor toekomstige
raadpleging.
1. Controleer na het uitpakken van het apparaat
of de deur goed sluit.
Uw leverancier dient in geval van schade binnen
24 uur op de hoogte te worden gesteld.
2. Wacht minstens twee uur alvorens het
apparaat in werking te stellen, om het
koelcircuit perfect te kunnen laten
functioneren.
3. Zorg ervoor dat de installatie en de elektrische
aansluiting door een gekwalificeerd technicus
worden verricht overeenkomstig de
aanwijzingen van de fabrikant en de plaatselijke
voorschriften.
MILIEUTIPS
1. Verpakking
Het verpakkingsmateriaal is voor 100%
recyclebaar en draagt het recyclingsymbool
Voor de verwerking moeten de plaatselijke
voorschriften worden nageleefd.
Het verpakkingsmateriaal (plastic zakken, stukken
polystyreen enz.) moet buiten het bereik van
kinderen worden gehouden, omdat het een bron
van gevaar kan vormen.
2. Product
Het apparaat is vervaardigd van recyclebaar
materiaal. Volg de plaatselijke voorschriften voor
afvalverwerking op wanneer u het apparaat
afdankt.
Maak het apparaat onbruikbaar door de elektrische
voedingskabel door te snijden. Laat het apparaat
niet in het milieu achter, maar breng het naar een
speciaal verzamelcentrum voor de terugwinning
van koelgassen.
Informatie:
Dit apparaat bevat geen CFK (het koelcircuit bevat
R134a) of HFC
(het koelcircuit bevat R600a - isobutaan). Zie voor
nadere details het typeplaatje op het apparaat.
31133005NL.fm Page 30 Tuesday, October 26, 2004 3:36 PM
31
ALGEMENE VOORZORGSMAATREGELEN EN
ADVIEZEN
Gebruik de wine cellar uitsluitend voor het
conserveren van wijnen en bewaar geen
voedingsmiddelen in het apparaat.
Let erop dat de ventilatieopeningen van het
apparaat niet worden afgedekt of verstopt raken.
Om het risico op verstikking en opsluiting in de
koelkast te vermijden, mag het kinderen niet
worden toegestaan in het apparaat te spelen of
zich erin te verstoppen.
Trek de stekker uit het stopcontact of sluit de
stroomtoevoer af voordat u met reinigings- of
onderhoudswerkzaamheden begint.
De voedingskabel mag uitsluitend worden
vervangen door een bevoegd technicus.
Informatie
Voor apparaten met isobutaan (R600a)
Isobutaan is een natuurlijk gas dat het milieu niet
belast, maar wel ontvlambaar is. Het is daarom
noodzakelijk om te controleren of de leidingen van
het koelcircuit niet beschadigd zijn.
Belangrijk:
Als er grote hoeveelheden wijn in het apparaat
worden geplaatst, kunnen er meerdere dagen
verstrijken voordat er een constante
temperatuur wordt bereikt.
Let op! De bewaartemperatuur mag nooit lager
worden dan +6 °C
Gedurende de werking van het apparaat vormen
zich op de wand van de cel waterdruppels of
ijsaanslag. Dit hangt af van de werking. Het is niet
nodig de ijsaanslag weg te schrapen of de
waterdruppels te drogen. De achterwand wordt
automatisch ontdooid. Het dooiwater wordt
automatisch via een afvoeropening in een
opvangbak geleid, waar het verdampt.
Dankzij de houten roosters kunnen de flessen
ordelijk worden bewaard. Het maximale gewicht
dat iedere plank kan dragen is 40 kg.
Houdt hiermee rekening bij het plaatsen
van de flessen
Leg de flessen in centrale positie op het rooster.
Let er bij het sluiten van de deur op dat de flessen
de deur of het glas niet raken.
Let op: sterk alcoholische dranken alleen
hermetisch afgesloten en in verticale positie
bewaren.
Geen explosieve stoffen in het apparaat
bewaren.
Door de circulatie van de lucht in de koelkast,
vormen zich zones met verschillende
temperaturen:
De koudste zones zijn dicht bij de achterwand,
de warmste dicht bij het glas van de deur.
Bewaar gebottelde wijnen altijd buiten de
verpakking en niet in kisten of dozen.
De maximumcapaciteit voor flessen van 0,75
liter, van het type Bordeaux, hoogte 1400 mm.
bedraagt het aantal flessen 111, hoogte 1600 mm
bedraagt het aantal flessen 131.
De maximumcapaciteit voor flessen van 0,75
liter, van het type Bordeaux, bedraagt: Bij een
hoogte van 1400 mm is het aantal flessen 88, bij
een hoogte van 1600 mm is het aantal flessen
101. De structuur van het product is in ieder
geval in staat om 111 flessen van met een hoogte
van 1400 mm en 131 flessen met een hoogte van
1600 mm (Bordeaux-flessen) te dragen.
31133005NL.fm Page 31 Tuesday, October 26, 2004 3:36 PM
32
INLEIDING OVER WIJN
Het bewaren van wijnen
Zoals u zult weten, kan wijn voor langere tijd bewaard
worden: mits op een geschikte plek bewaard, kan witte
wijn tot ongeveer twee jaar na de oogst worden
bewaard, alhoewel het te verkiezen valt de wijn binnen
een jaar te consumeren. Lichte rode wijn kan
daarentegen twee jaar bewaard worden, en enkele
zwaardere rode wijnen kunnen tien jaar bewaard
worden, dessertwijnen zelfs twintig jaar.
Wanneer u een fles wijn aanschaft, dient u deze
onmiddellijk in de kelder of op een andere geschikte
plaats op te bergen.
In het proces dat gaat van de wijnbouw tot de rijping en
het moment van de oogst en het maken van de wijn zijn
drie factoren van doorslaggevend belang: het licht, de
vochtigheid en de omgevingstemperatuur. Om ervoor
te zorgen dat de smaak van de wijn volledig tot rijping
komt en om het goede aroma van de wijn te behouden,
is het noodzakelijk deze perfect te conserveren, middels
de interactie tussen deze drie factoren.
Plaats van conservering
Niet iedereen heeft de beschikking over een
ondergrondse ruimte die als wijnkelder dienst kan doen.
Nog niet zo lang geleden is de technologie erin geslaagd
een valide vervanging voor de klassieke kelder te bieden.
De wine cellar die u heeft aangeschaft is een speciaal
apparaat dat is ontwikkeld voor een correcte
conservering van wijnen. In dit apparaat worden dan ook
geen fruit, groente of blikjes bewaard, maar uitsluitend
uw favoriete flessen wijn. Op deze manier kunt u ook
zonder wijnkelder alle soorten wijn op de juiste wijze
laten rijpen, conserveren en proeven.
Wijze van conservering
De basisregel om uw favoriete flessen correct te
conserveren is deze op hun kant te laten liggen of ze in
schuine stand te houden, zodat de wijn de kurk nat
houdt. Veel mensen denken dat hierdoor de zogeheten
'kurk' lucht ontstaat. In werkelijkheid echter bevordert
het contact van de wijn met de kurk de elasticiteit van de
kurk, zodat diens doeltreffendheid wordt gegarandeerd.
Een ander element dat heel belangrijk is voor een goede
conservering van wijnen is de ordening van de flessen: de
wijnen worden naar believen geplaatst, maar geordend
op grond van de plaats van herkomst, het wijntype, de
productiezone, de wijnproducent, het jaar; maak
hiervoor ook gebruik van de bijgeleverde etiketten. Het
feit dat de flessen gemakkelijk uit het apparaat kunnen
worden gehaald voorkomt stoten die, net als trillingen,
de bezinksels in beweging kunnen brengen, waardoor
het esthetische aanzien van de wijn voor meer of minder
lange tijd wordt aangetast. Beweeg uw flessen zo min
mogelijk en laat de wijn rusten. Vermijd bovendien dat
de flessen in aanraking komen met de achterwand,
aangezien hierdoor niet alleen een doeltreffende
ontdooiing in gevaar wordt gebracht, maar ook de
etiketten van de flessen geruïneerd kunnen worden door
de waterdruppels die ontstaan gedurende het
ontdooien.
De rekken waarop de flessen rusten moeten van hout
zijn, een materiaal dat eventuele trillingen doeltreffend
absorbeert en de fles ver uit de buurt van de warmte of
koude uitzendende wand houdt.
Het is bovendien van groot belang de flessen wijn ver uit
de buurt te houden van stoffen of plaatsen die
gekenmerkt worden door sterke geuren, aangezien
deze gemakkelijk op de wijn kunnen worden
overgebracht. Om dit te voorkomen bevat het door u
aangeschafte apparaat een absorberend filter met
actieve koolstof, dat eventuele in de lucht aanwezige
onzuiverheden verwijdert.
De temperatuur en de vochtigheid
De temperatuur vormt een kritieke en belangrijke factor
voor de gehele levenscyclus van de wijn en is bepalend
voor een goede ontwikkeling van wijn die zich in de fles
verder moet verfijnen. Voor een optimale conservering
moet de temperatuur constant worden gehouden in een
interval tussen 8 en 12 °C. Het is van essentieel belang
snelle en grote temperatuurschommelingen te
voorkomen: een te hoge temperatuur laat de
vloeistoffen uitzetten en veroorzaakt een versnelling in
het rijpingsproces van de wijn, terwijl een extreem lage
temperatuur (lager dan 4 - 5 °C) neerslag van tartraat kan
veroorzaken, een defect dat ten nadele werkt van het
esthetische aanzien van de wijn. In het extreme geval dat
de temperatuur onder de 0 °C zakt, kan de bevriezende
wijn explosie van de kurk veroorzaken.
Ook de vochtigheid is van doorslaggevend belang voor
een goede conservering: een te droge omgeving
bevordert het krimpen van de kurk, terwijl een te natte
omgeving bevorderlijk is voor de ontwikkeling van
schimmels en schadelijke micro-organismen. Het juiste
vochtigheidsniveau ligt tussen de 50% - 70%.
De kurk
De kurk vormt een fundamenteel onderdeel van de fles:
de kwaliteit ervan, gekozen door de wijnproducent, is
heel belangrijk voor een juiste rijping van de wijn. De
perfecte condities van de kurk, ook op de door ons
aangeschafte fles, hangen uitsluitend af van de gebruiks-
en opslagstandaards die worden toegepast door de
producent of bottelaar.
31133005NL.fm Page 32 Tuesday, October 26, 2004 3:36 PM
33
GEBRUIK VAN HET APPARAAT
Ingebruikneming van het apparaat
Inschakelen van het apparaat
Het apparaat heeft uitsluitend bedieningen aan de buitenkant.
Steek de stekker in het stopcontact om het apparaat aan te zetten en zet de thermostaat (afbeelding A1) op
de gewenste stand, een groen lampje gaat branden (afbeelding A2) en het apparaat is ingeschakeld.
Aan de binnenkant bevindt zich een lampje (afbeelding B1) dat automatisch aangaat bij het openen van de
deur of dat indien nodig kan worden ingeschakeld vanaf het bedieningspaneel (afbeelding A3).
Als dit kapot gaat of niet goed meer werkt, moet het worden vervangen door bevoegd personeel
(klantenservice)
Thermometer (afbeelding B2):
Het product is uitgerust met een digitale thermometer, deze zit in het zakje met reclamemateriaal.
De thermometer moet op één van de houten roosters in het apparaat worden geplaatst en geeft de
binnentemperatuur van de wine cellar aan. In de thermometer zit een batterij van het tablettype die moet
worden vervangen wanneer hij leeg is.
Temperatuurinstelling
1. Voor een goede werking van het apparaat is het
raadzaam de thermostaat in te stellen aan de
hand van de aanwijzingen uit paragraaf
“Inleiding over wijn” (pag. 32).
2. Als u de temperatuur in het vak wilt wijzigen,
draait u de thermostaatknop:
op de stand MIN wanneer u wilt dat de
temperatuur in het vak MINDER KOUD is;
op de stand MED voor een GEMIDDELDE
temperatuur;
op de stand MAX voor een LAGERE
temperatuur.
Thermostaat op z: de functies van het apparaat en
de verlichting worden onderbroken, maar het
apparaat krijgt wel elektrische voeding.
Opmerking:
De omgevingstemperatuur, de frequentie
waarmee de deur wordt geopend en de plaats van
het apparaat kunnen van invloed zijn op de
binnentemperatuur van de koelkast. De
thermostaatstand dient op grond van deze factoren
te worden aangepast.
31133005NL.fm Page 33 Tuesday, October 26, 2004 3:36 PM
34
REINIGING EN ONDERHOUD
Verwijder altijd de stekker uit het stopcontact of
koppel hoe dan ook het apparaat af van de
stroomtoevoer, alvorens onderhouds- en
reinigingswerkzaamheden te gaan verrichten.
De wine cellar wordt geheel automatisch ontdooid.
De aanwezigheid van waterdruppels op de achterwand aan
de binnenkant van het apparaat duidt erop dat het apparaat
bezig is automatisch te ontdooien.
Het dooiwater wordt automatisch via een afvoeropening in
een opvangbak geleid, waar het verdampt.
Reinig regelmatig de afvoeropening van het dooiwater, met
behulp van het bijgeleverde gereedschap, om een
constante afvoer van het dooiwater zeker te stellen.
Reinig geregeld de condensator op de achterkant van het
apparaat met een stofzuiger of een borstel.
Indien nodig ...
1. Maak de wine cellar helemaal leeg.
2. Haal de stekker van het apparaat uit het stopcontact.
3. Om te voorkomen dat er schimmel, onaangename
geuren en oxidaties ontstaan, dient u de deur van het
apparaat op een kier te laten (circa 3-4 mm).
4. Het apparaat reinigen.
Reinig regelmatig de binnenkant met een in lauw water en/
of neutraal reinigingsmiddel gedrenkte spons. Spoel en
droog met een zachte doek. Gebruik geen
schuurmiddelen.
Reinig de buitenkant met een met water bevochtigde
zachte doek. Gebruik geen schuurpasta's of
schuursponsjes, noch vlekkenmiddelen (b.v. aceton en
trichloorethyleen) of azijn.
Maak het glas aan de buitenkant schoon met een specifiek
reinigingsmiddel voor glas en aan de binnenkant uitsluitend
met een vochtige doek. Vermijd het gebruik van
reinigingsmiddelen om de correcte conservering van de
wijnen te verzekeren.
Actieve koolstof
Naast de temperatuur is ook de kwaliteit van de lucht
bepalend voor de houdbaarheid van de wijn. Een
fundamenteel element om de filtering van de buitenlucht te
verzekeren is het filter met actieve koolstof, dat een correcte
luchtverversing garandeert door stof en geurtjes aan de lucht
te onttrekken (afbeelding C1).
Het filter kan worden vervangen, het vervangingselement is
verkrijgbaar bij de Klantenservice.
Reiniging rooster
Voor een correcte reiniging van de roosters van eikenhout
gebruikt u een vochtige doek.
Let erop dat de afdichting niet wordt beschadigd wanneer het
rooster uit het apparaat wordt gehaald. Het is raadzaam de
deur zo ver mogelijk open te zetten.
31133005NL.fm Page 34 Tuesday, October 26, 2004 3:36 PM
35
STORINGEN OPSPOREN
1. Het apparaat werkt niet.
Is de stroom uitgevallen?
Zit de stekker goed in het stopcontact?
Is de tweepolige netschakelaar ingeschakeld?
Is de zekering doorgebrand?
Is de voedingskabel beschadigd?
Staat de thermostaat misschien op de stand z
(Stop)?
2. De temperatuur in de wine cellar is
niet koud genoeg.
Zit de deur goed dicht?
Verhinderen de flessen dat de deur goed sluit?
Staat het apparaat dicht bij een warmtebron?
Staat de thermostaat op de goede stand?
Wordt de luchtcirculatie door de
ventilatieopeningen gehinderd?
3. De temperatuur in de wine cellar is te
laag.
Staat de thermostaat op de goede stand?
4. Het apparaat maakt te veel lawaai.
Is het apparaat correct geïnstalleerd?
Raken de buizen aan de achterkant elkaar of
trillen ze?
5. Er staat water op de bodem van het
apparaat.
Is de afvoer van het dooiwater misschien
verstopt?
Opmerkingen:
Het koelcircuit kan borrelen of
expansiegeluiden maken; dat is normaal.
KLANTENSERVICE
Voordat u contact opneemt met de
Klantenservice:
1. ga na of u de storingen niet zelf kunt verhelpen
(zie “Storingen opsporen”).
2. Zet het apparaat opnieuw aan om te zien of het
ongemak is verholpen. Als dit niet het geval is,
schakel het apparaat dan opnieuw uit en
herhaal de handeling na een uur.
3. Als ook dat niet helpt, wend u dan tot onze
Klantenservice.
Vermeld de volgende gegevens:
de aard van de storing,
het model,
het servicenummer (nummer achter het
woord SERVICE op het typeplaatje binnenin
het apparaat),
uw volledige adres,
uw telefoonnummer en netnummer.
Opmerking:
Het omkeren van de deur van het apparaat
door onze Klantenservice wordt niet
beschouwd als een ingreep die onder de
garantie valt.
31133005NL.fm Page 35 Tuesday, October 26, 2004 3:36 PM
36
INSTALLATIE
Installeer het apparaat niet in de buurt van warmtebronnen.
Installatie in een warme omgeving, rechtstreekse blootstelling
aan de zon of opstelling van het apparaat in de buurt van een
warmtebron (kachel, fornuis) verhogen het stroomverbruik
en dienen te worden vermeden.
Indien dit niet mogelijk is, moeten de volgende
minimumafstanden worden aangehouden:
30 cm vanaf fornuizen die werken op kolen of petroleum;
3 cm vanaf elektrische fornuizen en/of gasfornuizen.
Monteer de bijgeleverde afstandstukken op de achterkant van
de condensator die op de achterkant van het apparaat zit (zie
afbeelding).
Laat voor een optimale werking tenminste 5 cm vrije ruimte
boven het apparaat en plaats andere meubels of apparaten op
een voldoende afstand om een minimum aan luchtcirculatie te
garanderen.
Installeer het apparaat op een droge en goed geventileerde
plaats, zorg dat het op een vlakke ondergrond staat en stel
indien nodig de poten aan de voorkant bij.
De binnenkant schoonmaken.
Breng de bijgeleverde accessoires aan.
Elektrische aansluiting
Houd u aan de plaatselijke voorschriften voor de
elektrische aansluiting.
De gegevens met betrekking tot de spanning en het
opgenomen vermogen staan op het typeplaatje in het
apparaat.
De aarding van het apparaat is
wettelijk verplicht.
De fabrikant aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid
voor eventueel letsel aan personen, dieren of voor
schade aan voorwerpen die veroorzaakt is door het niet
in acht nemen van deze voorschriften.
Als de stekker en het stopcontact niet van hetzelfde type zijn,
laat het stopcontact dan vervangen door een gekwalificeerd
technicus.
Gebruik geen verlengingen of meervoudige adapters.
Afkoppeling van het elektriciteitsnet
Het moet mogelijk zijn het apparaat van het elektriciteitsnet af
te koppelen door de stekker uit het stopcontact te halen of via
een tweepolige netschakelaar die bovenstrooms van het
stopcontact is geplaatst.
31133005NL.fm Page 36 Tuesday, October 26, 2004 3:36 PM
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8

Whirlpool ARC 2041 W Gebruikershandleiding

Type
Gebruikershandleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor