NL118
Energieverbruik en voorverwarmtijd
Selecteer de functie en voer de test alleen uit met geactiveerde optie “Voorverwarmen” (“Voorverwarmen ja”).
Test regelnauwkeurigheid
Selecteer de functie en voer de test alleen uit met gedeactiveerde optie “Voorverwarmen” (als voorverwarmen
is geactiveerd, maakt de ovenregeling bewust een oscillatie van het temperatuurprofiel aan).
Lezen van de bereidingstabel
De tabel geeft aan welke functie het best gebruikt kan worden voor een bepaald gerecht, dat op één of
meerdere steunhoogtes tegelijk kan worden bereid. De bereidingstijden gelden vanaf het moment dat het
gerecht in de oven wordt gezet, zonder de voorverwarmingstijd (indien nodig). De bereidings-
temperaturen zijn slechts een richtlijn en zijn afhankelijk van de hoeveelheid voedsel en het type
accessoire dat wordt gebruikt. Gebruik om te beginnen de laagste aanbevolen waarden en indien het
resultaat niet is zoals gewenst, gebruik dan hogere waarden. Het is raadzaam de meegeleverde accessoires
te gebruiken en bij voorkeur donker gekleurde metalen bakblikken en pannen. Schalen en accessoires van
Pyrex of keramiek kunnen ook worden gebruikt, maar de bereidingstijd is daarmee iets langer. Volg voor
de beste resultaten zorgvuldig de aanwijzingen in de bereidingstabel met betrekking tot de bijgeleverde
schalen en de verschillende steunhoogtes.
Het tegelijkertijd bereiden van verschillende gerechten
Door de functie “TURBO GEVENTILEERD” te gebruiken, kunnen verschillende producten (bijv. vis en
groenten) die dezelfde temperatuur vereisen gelijktijdig op verschillende roosters worden bereid.
Verwijder het product dat een kortere bereidingstijd vereist uit de oven en laat het product dat een langere
bereidingstijd vereist in de oven staan totdat ook dit gereed is.
Taarten
- Bak fijn gebak met de conventionele functie op één niveau. Gebruik donker gekleurde metalen
taartvormen en plaats deze altijd op het bijgeleverde rooster. Voor bereiding op meerdere
steunhoogtes selecteert u de functie met ventilatie en zet u de taartvormen in zigzagvorm op de
roosters, zodat de lucht goed kan circuleren.
- Om te controleren of de taart gaar is steekt u een satéprikker bovenin de taart. Als de prikker er droog
uitkomt, is de taart gereed.
- Als u taartvormen met anti-aanbaklaag gebruikt, vet dan niet de randen in, omdat de taart dan aan
de zijkanten mogelijk niet goed rijst.
- Als het gebak “inzakt” tijdens het bakken, gebruik dan de volgende keer een lagere temperatuur,
verminder bijvoorbeeld de hoeveelheid vocht of meng het beslag voorzichtiger.
- Bij taarten met een vochtige vulling (kaastaarten of vruchtentaarten) moet de functie “CONVECTION
BAKE” worden gebruikt. Als de bodem van de taart te vochtig blijft, zet de taart dan op een lager
niveau en bestrooi de bodem met paneermeel of verkruimelde koekjes voordat u de vulling erin
schenkt.
Vlees
- Gebruik een pan of bakschaal die geschikt is voor de afmetingen van het stuk vlees dat wordt bereid.
Schenk bij gebraden vlees bij voorkeur wat bouillon in de schaal, waardoor het vlees tijdens de
bereiding vochtig kan worden gehouden en meer smaak krijgt. Laat het gebraden vlees na afloop
van de bereiding 10-15 minuten in de oven rusten, of dek het af met aluminiumfolie.
- Kies voor het grillen van vlees stukken die dezelfde dikte hebben voor een gelijkmatige bereiding.
Zeer dikke stukken vlees hebben een langere bereidingstijd. Zet het rooster op een lagere
steunhoogte, op grotere afstand van de grill, om te voorkomen dat de korst verbrandt. Draai het vlees
om na tweederde van de bereidingstijd.
Geadviseerd wordt om een opvangbak met een halve liter water direct onder het rooster te plaatsen
waarop u het vlees heeft gelegd, om het bakvet op te vangen. Vul indien nodig bij met water tijdens het
grillen.
Pizza
Vet de pizzavorm licht in voor een pizza met knapperige bodem. Verdeel na tweederde van de
bereidingstijd de mozzarella over de pizza.
TIPS EN ADVIES