Zanussi ZOB8900X Handleiding

Categorie
Magnetrons
Type
Handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

De garantie
Uw nieuwe apparaat wordt gedekt door de garantie.
Het garantiecertificaat is bij het apparaat gevoegd. Mocht het
ontbreken, neem dan contact op met de leverancier, waarbij u
de aankoopdatum, het model en het serienummer vermeldt dat
op het identificatieplaatje van het apparaat staat.
Neem het kleinste deel van het certificaat en toon het indien
nodig aan het personeel van het technische servicecentrum
samen met het betalingsbewijs of de geleidebrief. Zonder deze
procedure ziet het technisch personeel zich genoodzaakt u een
eventuele reparatie aan te rekenen.
Dit apparaat is ontworpen voor gebruik door volwassenen. Let er
dus goed op dat kinderen zich er niet te dicht in de buurt bevinden
om ermee te spelen. Elke eventuele aanpassing aan het elektrisch
systeem die nodig wordt geacht om het apparaat te installeren
mag alleen door gekwalificeerd personeel worden uitgevoerd.
Raadpleeg voor eventuele werkzaamheden een bevoegd technisch
servicecentrum en eis alleen het gebruik van originele
vervangingsonderdelen. Het is gevaarlijk de eigenschappen van
dit apparaat aan te passen of te proberen deze aan te passen.
Gebruik altijd de druippan in de oven als u de grill gebruikt of als
u vlees op het rooster bakt. Giet wat water in de druippan om te
voorkomen dat het vet verbrandt waardoor het kan gaan stinken.
Gebruik altijd ovenhandschoenen om de gerechten uit de oven
te halen. De oven blijft lange tijd na uitschakeling warm. Houd
kinderen tijdens het gebruik in de gaten. Zorg dat ze de
oppervlakken niet aanraken en dat ze niet te dicht bij het werkende
of nog warme apparaat komen. Wees bijzonder voorzichtig wanneer
u producten in een spuitbus gebruikt. Richt de spuitbus nooit op
het filter (bij apparaten met filters), de warmte-elementen en de
gloeilamp van de thermostaat.
Controleer of de knoppen in de stand "0" (gesloten) staan wanneer
het apparaat niet wordt gebruikt.
Uit hygiënische en veiligheidsoverwegingen moet dit apparaat
altijd schoon gehouden worden (zie de instructies).
Dit product is ontwikkeld voor het bakken van voedingsmiddelen
en mag niet voor andere doeleinden worden gebruikt. Bekleed de
wanden van de oven niet met aluminiumfolie, met name het
onderste deel van de ovenruimte zelf. Eventueel aanwezige
zelfreinigende panelen moeten met water en zeep worden gereinigd
(zie de instructies voor reiniging). Schakel voor onderhoud of
reiniging het apparaat uit en laat het afkoelen. Controleer of de
roosters van de oven op de juiste manier in de oven zijn geplaatst.
Probeer reparaties niet zelf uit te voeren. Wanneer niet-
gekwalificeerde personen reparaties uitvoeren, kan er schade
ontstaan. Neem contact op met het dichtstbijzijnde servicecentrum
en vraag alleen om originele vervangingsonderdelen.
Belangrijk!
Het gebruik van dit nieuwe apparaat is eenvoudig. Toch is
het belangrijk dat u dit boekje goed doorleest en alle
instructies opvolgt voordat u de oven voor de eerste keer
gebruikt, om zo optimale resultaten te behalen.
Het boekje geeft aanwijzingen voor de juiste installatie, het
gebruik en het onderhoud van het apparaat, met daarnaast
andere handige tips.
Waarschuwing voor inbouwovens
Het is bijzonder belangrijk dat dit instructieboekje bij het
apparaat bewaard wordt, zodat u het later nog eens in kunt
kijken. Wanneer het apparaat wordt verkocht of aan een andere
persoon wordt overgedaan, controleer dan of het boekje ook
wordt meegeleverd. Zo kan de nieuwe gebruiker de machine
op de juiste manier gebruiken en is hij/zij op de hoogte van
de aanwijzingen. Deze aanwijzingen zijn opgesteld voor uw
eigen veiligheid en die van anderen. Wij vragen daarom of u
ze voor de installatie en het gebruik van de machine goed wilt
doorlezen.
Tijdens het bakken in de oven en onder de grill wordt het
apparaat behoorlijk warm, ook het glas van de ovendeur en
de naastgelegen onderdelen. Let er dus goed op dat kinderen
zich er niet te dicht in de buurt bevinden om ermee te spelen.
Controleer bij de aansluiting van het huishoudelijke apparaat
op een contact in de buurt van de oven of de kabel geen
verwarmde zone raakt of klem komt te zitten in de ovendeur.
NEDERLANDS
21
NEDERLANDS
Technische eigenschappen
Afmetingen: Hoogte cm 47,4
Breedte cm 89,4
Diepte cm 54,5
Afmetingen Hoogte cm 31,5
van de oven: Breedte cm 55,5
Diepte cm 38
Volume dm
3
66
Vermogen: Weerstand traditioneel W 2500
Weerstand grill W 2800
Weerstand boven W 1200
Weerstand onder W 1400
Weerstand normaal funct. (boven+onder) W 2600
Motorventilator convectie W 47
Motorventilator voor koelen W 22
Verlichting W (2x)15/25
Maximaal totaal vermogen W 2900
Voedingsspanning (50Hz) V 230
Voedingskabel H05 RR-F
mm
2
3x1.5
Dit apparaat is conform de Europese richtlijnen:
- 73/23 CEE «Laagspanning»
- 89/336 CEE «Elektromagnetische comptabiliteit»
- 89/109 CEE «Materialen die in contact staan met de voedingswaren»
- 93/68 CEE «Algemene richtlijn en wijzigingen»
Instructies voor de gebruiker
Installatie
Het is belangrijk dat alle werkzaamheden m.b.t. installatie en
instellingen worden uitgevoerd door bevoegd personeel, volgens
de geldende voorschriften. De specifieke instructies worden
beschreven in het hoofdstuk voor de installateur. Verwijder alvorens
het apparaat in gebruik te nemen zorgvuldig de speciale
beschermende laag die de onderdelen van roestvrij staal en
geanodiseerd aluminium beschermt.
De thermische isolatie van de oven en de vettige bewerkingsresten
veroorzaken tijdens de eerste werkingsminuten rook en onaangename
geuren. Het wordt aanbevolen de lege oven bij het eerste gebruik
ongeveer 45 minuten te verwarmen op de maximale temperatuur.
Gebruik
Elektrische oven
Betekenis van de symbolen:
Ovenverlichting aan
Verwarmingelementen boven en onder
Verwarmingselement boven
Verwarmingselement onder
Grill
Grill - ventilator
Verwarmingelementen boven en onder - ventilator
Verwarmingselement-traditioneel
Ontdooien
INHOUD
Technische eigenschappen ...............................................................................................................................................................pag. 22
Instructies voor de gebruiker .............................................................................................................................................................pag. 22
Installatie ...........................................................................................................................................................................................pag. 22
Gebruik ..............................................................................................................................................................................................pag. 22
Multifunctionele elektrische oven.......................................................................................................................................................pag. 22
LED-klok ............................................................................................................................................................................................pag. 23
Aanbevelingen voor het gebruik van de oven....................................................................................................................................pag. 25
Onderhoud.........................................................................................................................................................................................pag. 25
Instructies voor de installateur...........................................................................................................................................................pag. 26
Elektrische aansluiting.......................................................................................................................................................................pag. 26
Inbouwen in keukenmeubels .............................................................................................................................................................pag. 27
Klantenservice en Onderdelen ..........................................................................................................................................................pag. 27
Bedieningspaneel
1. Thermostaatknop oven
2. Waarschuwingslampje
oventhermostaat
Traditioneel bakken
Draai de knop van de keuzeschakelaar op en de knop van de
thermostaat op de waarde van de gewenste temperatuur. Indien
een verschillende verwarming is gewenst van het bovenste of het
onderste gedeelte van de maaltijd, draai de schakelaar dan op de
positie (warm boven) of (warm onder). Indien een uniforme
verwarming overal in de oven gewenst is, draait u de knop van de
schakelaar naar .
3. Knop schakelaar oven
4. Waarschuwingslampje
functionering oven
5. Led - Klok
Grillbraden
Draai de knop van de keuzeschakelaar op ; draai de knop van
de thermostaat in overeenstemming met de waarde van de max.
temperatuur.
Afb. 1 Afb. 2
°C
60
80
100
125
150
175
200
225
max
Knop voor de bedieningsschakelaar (afb. 1) en thermostaat (afb. 2)
Hiermee kunt u de meeste geschikte verwarming voor de
verschillende bakeigenschappen instellen, zodat de gewenste
elementen worden verwarmd en de temperatuur juist is.
Bij alle baktypen moet de ovendeur volledig worden gesloten.
O
°C
°C
4
2
3
1
5
A
22
Halfautomatische werking met baktijd
Druk op de knop voor de baktijd en stel de gewenste tijd in met
de knoppen +/-. Het symbool van de pan en de A verschijnen.
Het relais wordt onmiddellijk ingeschakeld. Wanneer het einde
van de baktijd overeenkomt met de tijd, worden het pansymbool
en het relais uitgeschakeld. Het geluidssignaal klinkt en het
symbool A knippert.
Halfautomatische werking met einde baktijd
Druk op de knop voor het einde van de baktijd en stel de gewenste
tijd in met de knoppen +/-. Het pansymbool en de A branden.
Het relais wordt geactiveerd. Wanneer de tijd samenvalt met het
einde van de baktijd, worden het relais en het pansymbool
uitgeschakeld. Het geluidssignaal klinkt en de A knippert.
De tijd instellen
Selecteer de tijd door de knop voor de baktijd en voor einde baktijd
tegelijkertijd in te drukken en stel de tijd in met de knoppen +/-.
Op deze manier worden alle ingestelde programmas geannuleerd.
Handmatige werking
Druk tegelijkertijd op de knoppen 2 en 3 (het symbool voor
automatische werking gaat uit) en het pansymbool gaat branden.
Alle ingestelde programmas worden geannuleerd.
NEDERLANDS
Eigenschappen
24-uursklok met automatisch programma en minutenteller
Functies
Baktijd, einde baktijd, klok, minutenteller, insteltijden tot 23u59.
Displays
4 cijfers, 7 displaysegmenten voor de aanduiding van de tijd en
de baktijd. Dialoog-display om de condities van de timer te
identificeren:
Automatische programmering = A
Tijd en handmatig gebruik = pansymbool
Minutenteller = belsymbool
Instelling
Wanneer u een functieknop heeft ingedrukt, kan de gewenste tijd
ingesteld worden met de knoppen +/-. De telsnelheid neemt toe
volgens de druk die wordt uitgeoefend op de knop. Wanneer een
functieknop wordt ingedrukt en losgelaten, verschijnt de
geselecteerde functie gedurende 5 seconden op het display. Binnen
deze tijd kunt u met de instelling beginnen. Vijf seconden na het
loslaten van de functieknop of na het voltooien van de instelling,
geeft het display de tijd weer. Wanneer een programma wordt
ingesteld, begint het onmiddellijk.
De selectie van een functie gaat vergezeld van een geluidssignaal.
Draaispit
Bakken aan het braadspit (afb. 3).
Plaats de steunen A van het draaispit in de gaten B aan de
zijden van de lekbak, (de steun met de as C dient geplaatst te
worden aan de linkerkant van de druippan); rijg het te bereiden
vlees in de lengte aan het spit en blokkeer het vlees met de
instelbare vorken, plaats de as van het spit in het gat E op de
linkersteun en plaats de druippan in de onderste geleider.
Controleer alvorens de ovendeur te sluiten of de as C op juiste
wijze in het gat F van de as van het draaispit is geplaatst. Om
ervoor te zorgen dat dit makkelijk gaat, wordt aanbevolen de as
van het spit te bewegen tijdens het plaatsen. Stel het draaispit
in werking door de knop van de schakelaar op te zetten en de
thermostaat op de maximale temperatuur van 200°C te zetten.
Grill met ventilatie
Draai de knop van de keuzeschakelaar op ; zet de knop van
de thermostaat op de max. waarde van 200°C.
Traditioneel bakken
Draai de knop van de keuzeschakelaar op ; draai de knop van
de thermostaat op de gewenste temperatuur.
Ontdooien
Draai de knop van de schakelaar op de positie .
Op deze manier wordt de motorventilator ingeschakeld die door
de lucht in de oven te verplaatsen het ontdooien van bevroren
etenswaren bevordert. Draai met de knopschakelaar (afb. 1) in de
positie de knop van de thermostaat van de oven (afb. 2) in de
positie 0.
A
B
C
E
F
A
LED-klok (afb. 5A)
Afb. 5A
1 Minutenteller
2 Baktijd
3 Einde baktijd
4 Tijd verwijderen
5 Tijd toevoegen
A
Waarschuwingslampje oventhermostaat
Dit gaat uit wanneer de oven de ingestelde temperatuur bereikt
en gaat weer aan als de thermostaat dezelfde temperatuur probeert
te handhaven.
Lampje voor verlichting van de oven
Wanneer de oven in werking is, brandt het lampje altijd. Wanneer
u wilt dat het lampje brandt terwijl de oven niet werkt, bijvoorbeeld
tijdens het schoonmaken, draai dan de knop van de schakelaar
(afb. 1) op .
Bakken onder de grill + braadspit (indien van toepassing)
Draai de knop van de schakelaar op en tegelijkertijd wordt ook
het braadspit ingesteld, zodat u etenswaren aan het spit kunt
bereiden.
De knop van de thermostaat moet op de maximale temperatuur
van 200 °C worden ingesteld.
12345
Afb. 3
23
Traditioneel bakken
De warmte wordt overgebracht op de etenswaren via
voorverwarmde lucht en wordt in de ovenruimte verspreid door
een ventilator in de achterwand van de oven.
De warmte wordt gelijkmatig en snel over de hele oven verdeeld
zodat u meerdere gerechten op meerdere roosters kunt bakken.
Bij dit type bakken wordt het vocht uit de lucht verwijderd waardoor
de lucht in de oven droger is; hierdoor ontstaan er geen ongewenste
geurtjes en smaakjes.
U kunt op meerdere roosters bakken zodat u verschillende
gerechten tegelijk kunt bereiden en maximaal drie ovenschalen
met koek en kleine pizzas die meteen opgegeten worden of
kunnen worden ontdooid. De oven kan daarentegen worden
gebruikt voor het bakken op slechts een rooster.
Gebruik dan de onderste geleiders waar u het gerecht beter kunt
zien.
Het bakken in de convectiestand is dan weer bijzonder handig
voor het snel ontdooien van etenswaren, om conserven te
steriliseren, voor in suikerwater gekookt fruit en voor het drogen
van paddestoelen of fruit.
Bakken met de multifunctionele oven
Bij dit type oven kunt u op traditionele wijze, met de
convectiemethode en onder de grill bakken. In deze stand wordt
de etenswaren optimaal gebakken.
Bij alle baktypen moet de ovendeur volledig worden gesloten.
Bakken op traditionele wijze
De warmte komt van boven en van onderen, gebruik daarom de
middelste geleiders. Wanneer er aan de onder- of bovenzijde meer
warmte moet komen, kunt u een lager of hoger rooster gebruiken.
Bij het bakken op traditionele wijze van alle gerechten moet de
baktemperatuur hoog zijn of is er een lange smoortijd nodig. Wij
raden dit systeem aan wanneer er gerechten in aardewerk,
porselein of dergelijke worden gebakken.
Minutenteller
Druk op de knop van de minutenteller en stel de gewenste tijd in
met de knoppen +/-. Wanneer de minutenteller werkt, brandt het
symbool van het klokje. Wanneer de ingestelde tijd is verstreken,
hoort u een geluidssignaal.
Geluidssignaal
U hoort het geluidssignaal (0,5Hz) als de ingestelde tijd op de
minutenteller is verstreken of als een bakprogramma is beëindigd.
Het signaal duurt 7 minuten. Als u het signaal wilt stoppen, drukt
u op knop 1.
Het programma starten en controle
Het ingestelde programma begint na de instelling van de gewenste
tijd. De resterende tijd kan op elk moment worden geregeld door
de knop in te drukken.
Programmeerfout
Er is een programmeerfout wanneer de aangegeven tijd tussen
het begin van de berekende baktijd en het einde van de baktijd
ligt. De fout wordt aangegeven met het geluidssignaal en het
knipperende symbool A. De fout kan worden gecorrigeerd door de
baktijd en het einde van de baktijd opnieuw in te stellen.
Het programma annuleren
U kunt een programma annuleren door de handmatige functie te
selecteren.
Wanneer het ingestelde programma is beëindigd, wordt het
automatisch beëindigd.
NEDERLANDS
Volledig automatische werking
Druk op de knop voor de baktijd en stel de gewenste tijd in met de
knoppen +/-. Het symbool A verschijnt. Het relais wordt ingeschakeld
en het pansymbool verschijnt. Wanneer u de functie einde baktijd
selecteert, verschijnt de dichtstbij gelegen tijd voor het einde van
de baktijd. Stel de tijd voor het einde van de baktijd in met de
knoppen +/-. Het pansymbool verschijnt opnieuw wanneer de tijd
samenvalt met de berekende begintijd. Na het automatische
programma gaat het symbool A knipperen. Het geluidssignaal klinkt
en het pansymbool en relais worden uitgeschakeld.
24
Onderhoud
Voordat u onderhoud aan het apparaat uitvoert, moet u eerst de
stroom naar het apparaat onderbreken.
Algemene reiniging
De oven moet worden gereinigd wanneer hij koud is.
Gebruik voor het reinigen van de oven geen stoomreinigers.
Spoel de geëmailleerde onderdelen met lauw water en
schoonmaakmiddel af. Gebruik geen agressieve producten, staalwol
of zuur omdat deze de onderdelen kunnen beschadigen.
Spoel de roestvrij stalen onderdelen na gebruik goed met water
af en droog ze met een zachte doek of een leren zeem. Gebruik
voor hardnekkige vlekken een normaal mild schoonmaakmiddel,
een algemeen verkrijgbaar product dat speciaal voor roestvrij staal
is ontwikkeld, of een beetje warme azijn. Reinig de glazen deur
van de oven met warm water en gebruik geen ruwe doek. De
warme zuren van fruit (citroenen, pruimen, etc.) kunnen op
geëmailleerde oppervlakken vlekken achterlaten die moeilijk zijn
te verwijderen. Hierdoor kan de glans van het email minder worden,
maar dat heeft geen invloed op de werking van de oven. Reinig
de oven na gebruik. De bakresten zijn dan gemakkelijker te
verwijderen, waardoor ze niet aanbranden wanneer u de oven de
volgende keer gebruikt.
De oven reinigen
Als de oven niet is voorzien van zelfreinigende panelen raden wij
u aan de oven na gebruik en wanneer de oven voldoende is
afgekoeld goed te reinigen met warm water en schoonmaakmiddel
(of speciale, in de winkel verkrijgbare producten). Wanneer de
oven is voorzien van zelfreinigende panelen, veranderen deze bij
normale baktemperaturen vetvlekken in poederresten die, om de
oppervlakken van de panelen poreus te houden, met een vochtige
spons kunnen worden verwijderd als de oven is afgekoeld. Zet de
oven regelmatig op de hoogste temperatuur en verwijder dan de
poederresten zoals hierboven werd aangegeven.
Producten in een spuitbus voor het reinigen van de oven
mogen niet worden gebruikt voor het reinigen van de ventilator
en de sensor van de thermostaat in de ovenruimte zelf.
A
Afb. 6
Afb. 7
Afb. 8
Baktijden
De baktijden kunnen variëren, dit is afhankelijk van het type
voeding, de samenstelling en de hoeveelheid.
We raden u aan de eerste keren dat u de oven gebruikt goed op
te letten en de resultaten te controleren. Wanneer u dan de
volgende keer hetzelfde gerecht klaarmaakt, onder dezelfde
omstandigheden, krijgt u hetzelfde resultaat.
Bij het bakken onder de grill moet de druippan altijd op
het eerste rooster van onderen staan.
Tips voor bakken met de traditionele en een convectiemethode
Voor het bakken van koek/gebak:
gebruik bij koekjes/gebak een gematigde baktemperatuur (normaal
tussen 150 en 200 °C). De oven moet wel worden voorverwarmd
(ongeveer 10 minuten). De deur mag pas worden geopend wanneer
_ van de kooktijd is verstreken, niet eerder. Het geklopte deeg
moet bijna aan de lepel blijven kleven; als het soepeler is, neemt
de baktijd onnodig toe.
Voor het bakken van vlees en vis:
vlees dat in de oven wordt gebakken moet minimaal 1 kg wegen
om te voorkomen dat het te droog wordt. Rood, mals vlees dat in
vocht gebraden en aan de buitenkant goed gebakken moet worden
waarbij het vlees zijn vocht niet verliest, heeft een korte kooktijd
nodig bij een hoge temperatuur (200-250°C). Wit vlees, gevogelte
en vis moeten bij een lage temperatuur (150-175°C) worden
gebakken.
De ingrediënten van de saus moeten direct in de ovenschaal
gedaan, maar alleen als de baktijd kort is. Anders moeten ze de
laatste 30 minuten worden toegevoegd. U kunt controleren hoe
gaar het vlees is door er met een lepel op te drukken; wanneer
het vlees niet toegeeft, is het goed gebakken. Bij roastbeef en filet
moet de binnenkant rood blijven en daarom is de baktijd korter.
Het vlees kan op een schaal die geschikt is voor braden in de
oven of direct op het rooster worden gelegd. Zet er in het laatste
geval wel een druippan onder om het vocht op te vangen. Als de
braadtijd voorbij is, raden wij u aan minimaal 15 minuten te wachten
voordat u het vlees snijdt, zodat het vocht er niet uitloopt.
De gerechten kunnen voor het opdienen in de oven warm worden
gehouden bij de laagste temperatuur.
Bakken onder de grill met ventilatie
In dit geval wordt de grill gecombineerd met de ventilator.
Hierdoor kan de warmte geleidelijk in het voedsel trekken, terwijl
de buitenkant direct aan de grill wordt blootgesteld.
Geschikt voor:
dikke lappen vlees; gevogelte
Bakken onder grill
De warmte komt van boven.
Geschikt voor:
dunne lappen vlees; toast.
Tips voor bakken onder de grill
Bijna alle soorten vlees kunnen onder de grill worden gebakken,
uitgezonderd enkele soorten wildgebraad en grote gehaktballen.
Vlees en vis dat onder de grill wordt gebakken moet licht worden
ingesmeerd met olie en altijd op het rooster worden geplaatst.
Gebruik de geleiders die het dichtst bij of het verste van het
grillelement zitten in verhouding tot de dikte van het vlees, om te
voorkomen dat het aan de buitenkant aanbrandt en aan de
binnenkant niet gaar is.
Doe 1 of 2 glazen water in de groef in de druippan om te voorkomen
dat het vocht en vet gaat roken.
NEDERLANDS
25
Reiniging van de ovendeur
We raden u aan om de ovendeur te demonteren om de deur
volledig te reinigen. Ga daarbij als volgt te werk: open de deur
helemaal; haal de ringen A los uit de houders van de scharnieren
(af. 6); trek de deur iets omhoog en haal hem los (afb. 7). Leg de
ovendeur op een horizontale ondergrond. Voer de handelingen na
het reinigen van de deur in de omgekeerde volgorde uit om de
deur weer te monteren.
Het lampje in de ovenruimte vervangen
Schakel het apparaat uit; draai het glazen beschermkapje los (afb.
8); draai het lampje los en vervang het door een ander lampje met
dezelfde eigenschappen dat tegen hoge temperaturen (300° C)
bestand is:
Spanning: 230 V (50 Hz)
Vermogen: 15/25 W (afhankelijk van het model)
Fitting: E 14
Plaats het glazen kapje terug en sluit de voedingskabel weer aan.
Instructies voor de installateur
De volgende instructies zijn bedoeld voor de bevoegde installateur,
zodat hij de installatiewerkzaamheden, de instelling en het
onderhoud correct en volgens de geldende wetten en voorschriften
uitvoert.
Iedere ingreep dient met uitgeschakelde apparatuur uitgevoerd te
worden. Als dat niet het geval is dient met maximale voorzichtigheid
gewerkt te worden.
Elektrische aansluiting
Controleer voor het aansluiten of:
de reductieklep en de elektrische huisinstallatie de belasting van
de apparatuur kunnen dragen (zie het identificatieplaatje);
de voedingsinstallatie voorzien is van een efficiënte aardeaansluiting
volgens de geldende voorschriften;
de omnipolaire schakelaar die is gebruikt voor de aansluiting
makkelijk bereikbaar is met de apparatuur geïnstalleerd.
Het elektriciteitsnet moet over een onderbrekingsmechanisme
beschikken met een zodanige afstand tussen de contacten dat
de elektrische verbinding in de overspanningscategorie III volledig
kan worden verbroken, in overeenstemming met de
installatievoorschriften.
De geelgroene aardekabel mag niet worden onderbroken door de
schakelaar.
De bruine fasekabel (afkomstig van de "L"-klem op het klemmenbord
in de oven) dient altijd te worden verbonden met de fase van het
voedingsnet.
In ieder geval dient de voedingskabel zo te worden geplaatst dat
deze op geen enkel punt een temperatuur van meer dan 50°C
boven de omgevingstemperatuur bereikt.
Probeer de verwarmingselementen na de aansluiting door ze
ongeveer 3 minuten te laten functioneren.
De fabrikant aanvaardt geen aansprakelijkheid wanneer
de veiligheidsvoorschriften niet in acht worden genomen.
Afb. 10
L
N
SOORT VOEDING EN DOORSNEDE KABELS
230V~ Ø
H05RR-F 3 x 1,5 mm
2
Montage en aansluiting
Schuif de oven in de opening; maak de oven vast aan het meubel
met vier houtschroeven die goed passen in de gaten die zijn
aangebracht op het omtrekframe (afb. 10).
In de gevallen dat er ook een plank met elektrische kookplaat
wordt geplaatst, dient de elektrische aansluiting van de plaat en
de oven afzonderlijk te geschieden, zowel om redenen m.b.t.
elektriciteit als om het uittrekken van de oven te vergemakkelijken.
Eventuele verlengsnoeren dienen het voorziene vermogen te
kunnen dragen.
NEDERLANDS
26
Technische assistentie  Originele vervangingsonderdelen
Dit apparaat wordt voordat het de fabriek verlaat door ervaren en
gespecialiseerd personeel gekeurd en in orde gemaakt zodat u
de beste resultaten van het apparaat krijgt. Elke reparatie of
handeling die nodig wordt geacht, moet bijzonder nauwkeurig
worden uitgevoerd.
Daarom raden u ook aan altijd contact op te nemen met de
leverancier waar u het apparaat gekocht heeft of met het
dichtstbijzijnde servicecentrum. Geef aan wat het probleem is en
welk model apparaat u heeft.
De fabrikant wijst elke verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden door
drukfouten of transcriptie in deze folder af. Wij behouden ons het recht voor eventuele
wijzigingen aan onze producten die wij nodig of praktisch achten, ook met betrekking
tot het gebruik, door te voeren, zonder de functies en veiligheid van het apparaat
in gevaar te brengen.
WAARSCHUWINGEN MET BETREKKING TOT HET
MILIEU
Verpakkingsmateriaal weggooien
Gooi het verpakkingsmateriaal van uw apparaat niet zomaar
bij het afval, maar scheid de verschillende materialen
(bijvoorbeeld platen, karton, polystyreen) volgens de
plaatselijke voorschriften voor afval.
 Dit apparaat is alleen bedoeld voor het gebruik waarvoor
hij is ontworpen, als kookapparaat.
Afb. 11
Afb. 12
460 min
855
455
894
545
474
20
860 min
550 min.
460 min
550 min.
860 min
855
455
894
545
474
20
Plaatsing in een rij (losstaand)
Plaatsing onder een werkblad (ingebouwd)
450
450
15min
Inbouwen in keukenmeubels
Voor een juiste werking van apparatuur die in een keukenmeubel
wordt geplaatst moet het meubel de juiste eigenschappen hebben:
het gaat hierbij om de afmetingen van de oven, de ruimte en de
instructies voor het plaatsen en monteren.
In overeenstemming met de veiligheidsvoorschriften moet de
bescherming tegen eventueel contact worden gegarandeerd door
de apparatuur op de juiste manier in de meubels te plaatsen.
Alle onderdelen van deze beveiliging, ook een eventueel
afdekpaneel (bijvoorbeeld als het apparaat aan het eind of begin
van de kasten wordt geplaatst), moeten worden bevestigd zodat
ze niet zonder gereedschap kunnen worden verwijderd. Let met
name op dat de kunststof lagen op gefineerd hout van de
keukenmeubels worden verwerkt met lijm die is bestand tegen
een temperatuur van 120°C.
Kunststof materialen of lijm die niet bestand zijn deze temperatuur
kunnen vervormd raken en loslaten.
NEDERLANDS
Dit apparaat is voorzien van het merkteken volgens de Europese
richtlijn 2002/96/EG inzake Afgedankte elektrische en elektronische
apparaten (AEEA).
Door ervoor te zorgen dat dit product op de juiste manier als afval
wordt verwerkt, helpt u mogelijk negatieve consequenties voor
het milieu en de menselijke gezondheid te voorkomen die anders
zouden kunnen worden veroorzaakt door onjuiste verwerking van
dit product als afval.
Het symbool op het product of op de bijbehorende documentatie
geeft aan dat dit product niet als huishoudelijk afval mag worden
behandeld. In plaats daarvan moet het worden afgegeven bij
een verzamelpunt voor recycling van elektrische en elektronische
apparaten.
Afdanking moet worden uitgevoerd in overeenstemming met de
plaatselijke milieuvoorschriften voor afvalverwerking.
Voor nadere informatie over de behandeling, terugwinning en
recycling van dit product wordt u verzocht contact op te nemen
met het stadskantoor in uw woonplaats, uw afvalophaaldienst of
de winkel waar u het product heeft aangeschaft.
27

Documenttranscriptie

NEDERLANDS De garantie Uw nieuwe apparaat wordt gedekt door de garantie. Het garantiecertificaat is bij het apparaat gevoegd. Mocht het ontbreken, neem dan contact op met de leverancier, waarbij u de aankoopdatum, het model en het serienummer vermeldt dat op het identificatieplaatje van het apparaat staat. Neem het kleinste deel van het certificaat en toon het indien nodig aan het personeel van het technische servicecentrum samen met het betalingsbewijs of de geleidebrief. Zonder deze procedure ziet het technisch personeel zich genoodzaakt u een eventuele reparatie aan te rekenen. Belangrijk! Het gebruik van dit nieuwe apparaat is eenvoudig. Toch is het belangrijk dat u dit boekje goed doorleest en alle instructies opvolgt voordat u de oven voor de eerste keer gebruikt, om zo optimale resultaten te behalen. Het boekje geeft aanwijzingen voor de juiste installatie, het gebruik en het onderhoud van het apparaat, met daarnaast andere handige tips. Uit hygiënische en veiligheidsoverwegingen moet dit apparaat altijd schoon gehouden worden (zie de instructies). Dit product is ontwikkeld voor het bakken van voedingsmiddelen en mag niet voor andere doeleinden worden gebruikt. Bekleed de wanden van de oven niet met aluminiumfolie, met name het onderste deel van de ovenruimte zelf. Eventueel aanwezige zelfreinigende panelen moeten met water en zeep worden gereinigd (zie de instructies voor reiniging). Schakel voor onderhoud of reiniging het apparaat uit en laat het afkoelen. Controleer of de roosters van de oven op de juiste manier in de oven zijn geplaatst. Probeer reparaties niet zelf uit te voeren. Wanneer nietgekwalificeerde personen reparaties uitvoeren, kan er schade ontstaan. Neem contact op met het dichtstbijzijnde servicecentrum en vraag alleen om originele vervangingsonderdelen. Waarschuwing voor inbouwovens Het is bijzonder belangrijk dat dit instructieboekje bij het apparaat bewaard wordt, zodat u het later nog eens in kunt kijken. Wanneer het apparaat wordt verkocht of aan een andere persoon wordt overgedaan, controleer dan of het boekje ook wordt meegeleverd. Zo kan de nieuwe gebruiker de machine op de juiste manier gebruiken en is hij/zij op de hoogte van de aanwijzingen. Deze aanwijzingen zijn opgesteld voor uw eigen veiligheid en die van anderen. Wij vragen daarom of u ze voor de installatie en het gebruik van de machine goed wilt doorlezen. Tijdens het bakken in de oven en onder de grill wordt het apparaat behoorlijk warm, ook het glas van de ovendeur en de naastgelegen onderdelen. Let er dus goed op dat kinderen zich er niet te dicht in de buurt bevinden om ermee te spelen. Controleer bij de aansluiting van het huishoudelijke apparaat op een contact in de buurt van de oven of de kabel geen verwarmde zone raakt of klem komt te zitten in de ovendeur. Dit apparaat is ontworpen voor gebruik door volwassenen. Let er dus goed op dat kinderen zich er niet te dicht in de buurt bevinden om ermee te spelen. Elke eventuele aanpassing aan het elektrisch systeem die nodig wordt geacht om het apparaat te installeren mag alleen door gekwalificeerd personeel worden uitgevoerd. Raadpleeg voor eventuele werkzaamheden een bevoegd technisch servicecentrum en eis alleen het gebruik van originele vervangingsonderdelen. Het is gevaarlijk de eigenschappen van dit apparaat aan te passen of te proberen deze aan te passen. Gebruik altijd de druippan in de oven als u de grill gebruikt of als u vlees op het rooster bakt. Giet wat water in de druippan om te voorkomen dat het vet verbrandt waardoor het kan gaan stinken. Gebruik altijd ovenhandschoenen om de gerechten uit de oven te halen. De oven blijft lange tijd na uitschakeling warm. Houd kinderen tijdens het gebruik in de gaten. Zorg dat ze de oppervlakken niet aanraken en dat ze niet te dicht bij het werkende of nog warme apparaat komen. Wees bijzonder voorzichtig wanneer u producten in een spuitbus gebruikt. Richt de spuitbus nooit op het filter (bij apparaten met filters), de warmte-elementen en de gloeilamp van de thermostaat. Controleer of de knoppen in de stand "0" (gesloten) staan wanneer het apparaat niet wordt gebruikt. 21 NEDERLANDS INHOUD Technische eigenschappen ...............................................................................................................................................................pag. 22 Instructies voor de gebruiker .............................................................................................................................................................pag. 22 Installatie ...........................................................................................................................................................................................pag. 22 Gebruik ..............................................................................................................................................................................................pag. 22 Multifunctionele elektrische oven.......................................................................................................................................................pag. 22 LED-klok ............................................................................................................................................................................................pag. 23 Aanbevelingen voor het gebruik van de oven ....................................................................................................................................pag. 25 Onderhoud.........................................................................................................................................................................................pag. 25 Instructies voor de installateur ...........................................................................................................................................................pag. 26 Elektrische aansluiting.......................................................................................................................................................................pag. 26 Inbouwen in keukenmeubels .............................................................................................................................................................pag. 27 Klantenservice en Onderdelen ..........................................................................................................................................................pag. 27 Technische eigenschappen Afmetingen: Hoogte Breedte Diepte Afmetingen Hoogte van de oven: Breedte Diepte Volume Vermogen: Weerstand traditioneel Weerstand grill Weerstand boven Weerstand onder Weerstand normaal funct. (boven+onder) Motorventilator convectie Motorventilator voor koelen Verlichting Maximaal totaal vermogen Voedingsspanning (50Hz) Voedingskabel H05 RR-F Elektrische oven cm 47,4 cm 89,4 cm 54,5 cm 31,5 cm 55,5 cm 38 66 dm3 W 2500 W 2800 W 1200 W 1400 W 2600 W 47 W 22 W (2x)15/25 W 2900 V 230 mm2 3x1.5 Knop voor de bedieningsschakelaar (afb. 1) en thermostaat (afb. 2) Hiermee kunt u de meeste geschikte verwarming voor de verschillende bakeigenschappen instellen, zodat de gewenste elementen worden verwarmd en de temperatuur juist is. Bij alle baktypen moet de ovendeur volledig worden gesloten. Betekenis van de symbolen: Ovenverlichting aan Verwarmingelementen boven en onder Verwarmingselement boven Dit apparaat is conform de Europese richtlijnen: - 73/23 CEE «Laagspanning» - 89/336 CEE «Elektromagnetische comptabiliteit» - 89/109 CEE «Materialen die in contact staan met de voedingswaren» - 93/68 CEE «Algemene richtlijn en wijzigingen» Verwarmingselement onder Grill Grill - ventilator Instructies voor de gebruiker Verwarmingelementen boven en onder - ventilator Installatie Het is belangrijk dat alle werkzaamheden m.b.t. installatie en instellingen worden uitgevoerd door bevoegd personeel, volgens de geldende voorschriften. De specifieke instructies worden beschreven in het hoofdstuk voor de installateur. Verwijder alvorens het apparaat in gebruik te nemen zorgvuldig de speciale beschermende laag die de onderdelen van roestvrij staal en geanodiseerd aluminium beschermt. De thermische isolatie van de oven en de vettige bewerkingsresten veroorzaken tijdens de eerste werkingsminuten rook en onaangename geuren. Het wordt aanbevolen de lege oven bij het eerste gebruik ongeveer 45 minuten te verwarmen op de maximale temperatuur. Verwarmingselement-traditioneel Ontdooien Afb. 1 Afb. 2 °C O 150 125 5 Traditioneel bakken Draai de knop van de keuzeschakelaar op en de knop van de thermostaat op de waarde van de gewenste temperatuur. Indien een verschillende verwarming is gewenst van het bovenste of het onderste gedeelte van de maaltijd, draai de schakelaar dan op de positie (warm boven) of (warm onder). Indien een uniforme verwarming overal in de oven gewenst is, draait u de knop van de schakelaar naar . Grillbraden Draai de knop van de keuzeschakelaar op ; draai de knop van de thermostaat in overeenstemming met de waarde van de max. temperatuur. A °C 3 °C 1 4 2 Bedieningspaneel 1. Thermostaatknop oven 2. Waarschuwingslampje oventhermostaat 3. Knop schakelaar oven 4. Waarschuwingslampje functionering oven 5. Led - Klok 5 17 0 10 80 Gebruik 225 200 60 m ax 22 NEDERLANDS Bakken onder de grill + braadspit (indien van toepassing) Draai de knop van de schakelaar op en tegelijkertijd wordt ook het braadspit ingesteld, zodat u etenswaren aan het spit kunt bereiden. De knop van de thermostaat moet op de maximale temperatuur van 200 °C worden ingesteld. LED-klok (afb. 5A) Eigenschappen 24-uursklok met automatisch programma en minutenteller Functies Baktijd, einde baktijd, klok, minutenteller, insteltijden tot 23u59. Draaispit Displays 4 cijfers, 7 displaysegmenten voor de aanduiding van de tijd en de baktijd. “Dialoog”-display om de condities van de timer te identificeren: Bakken aan het braadspit (afb. 3). Plaats de steunen “A” van het draaispit in de gaten “B” aan de zijden van de lekbak, (de steun met de as “C” dient geplaatst te worden aan de linkerkant van de druippan); rijg het te bereiden vlees in de lengte aan het spit en blokkeer het vlees met de instelbare vorken, plaats de as van het spit in het gat “E” op de linkersteun en plaats de druippan in de onderste geleider. Controleer alvorens de ovendeur te sluiten of de as “C” op juiste wijze in het gat “F” van de as van het draaispit is geplaatst. Om ervoor te zorgen dat dit makkelijk gaat, wordt aanbevolen de as van het spit te bewegen tijdens het plaatsen. Stel het draaispit in werking door de knop van de schakelaar op te zetten en de thermostaat op de maximale temperatuur van 200 °C te zetten. Automatische programmering Tijd en handmatig gebruik Minutenteller Instelling Wanneer u een functieknop heeft ingedrukt, kan de gewenste tijd ingesteld worden met de knoppen +/-. De telsnelheid neemt toe volgens de druk die wordt uitgeoefend op de knop. Wanneer een functieknop wordt ingedrukt en losgelaten, verschijnt de geselecteerde functie gedurende 5 seconden op het display. Binnen deze tijd kunt u met de instelling beginnen. Vijf seconden na het loslaten van de functieknop of na het voltooien van de instelling, geeft het display de tijd weer. Wanneer een programma wordt ingesteld, begint het onmiddellijk. De selectie van een functie gaat vergezeld van een geluidssignaal. C F A =A = pansymbool = belsymbool A Afb. 5A E 1 Minutenteller B A 2 Baktijd 3 Einde baktijd 1 Afb. 3 2 3 4 5 4 Tijd verwijderen 5 Tijd toevoegen Grill met ventilatie Draai de knop van de keuzeschakelaar op ; zet de knop van de thermostaat op de max. waarde van 200°C. De tijd instellen Selecteer de tijd door de knop voor de baktijd en voor einde baktijd tegelijkertijd in te drukken en stel de tijd in met de knoppen +/-. Op deze manier worden alle ingestelde programma’s geannuleerd. Traditioneel bakken Draai de knop van de keuzeschakelaar op ; draai de knop van de thermostaat op de gewenste temperatuur. Handmatige werking Druk tegelijkertijd op de knoppen 2 en 3 (het symbool voor automatische werking gaat uit) en het pansymbool gaat branden. A l l e i n g e s t e l d e p r o gra m m a ’s wo r d e n g e a n nu l e e r d . Ontdooien Draai de knop van de schakelaar op de positie . Op deze manier wordt de motorventilator ingeschakeld die door de lucht in de oven te verplaatsen het ontdooien van bevroren etenswaren bevordert. Draai met de knopschakelaar (afb. 1) in de positie de knop van de thermostaat van de oven (afb. 2) in de positie 0. Halfautomatische werking met baktijd Druk op de knop voor de baktijd en stel de gewenste tijd in met de knoppen +/-. Het symbool van de pan en de A verschijnen. Het relais wordt onmiddellijk ingeschakeld. Wanneer het einde van de baktijd overeenkomt met de tijd, worden het pansymbool en het relais uitgeschakeld. Het geluidssignaal klinkt en het symbool A knippert. Waarschuwingslampje oventhermostaat Dit gaat uit wanneer de oven de ingestelde temperatuur bereikt en gaat weer aan als de thermostaat dezelfde temperatuur probeert te handhaven. Halfautomatische werking met einde baktijd Druk op de knop voor het einde van de baktijd en stel de gewenste tijd in met de knoppen +/-. Het pansymbool en de A branden. Het relais wordt geactiveerd. Wanneer de tijd samenvalt met het einde van de baktijd, worden het relais en het pansymbool uitgeschakeld. Het geluidssignaal klinkt en de A knippert. Lampje voor verlichting van de oven Wanneer de oven in werking is, brandt het lampje altijd. Wanneer u wilt dat het lampje brandt terwijl de oven niet werkt, bijvoorbeeld tijdens het schoonmaken, draai dan de knop van de schakelaar (afb. 1) op . 23 NEDERLANDS Volledig automatische werking Druk op de knop voor de baktijd en stel de gewenste tijd in met de knoppen +/-. Het symbool A verschijnt. Het relais wordt ingeschakeld en het pansymbool verschijnt. Wanneer u de functie einde baktijd selecteert, verschijnt de dichtstbij gelegen tijd voor het einde van de baktijd. Stel de tijd voor het einde van de baktijd in met de knoppen +/-. Het pansymbool verschijnt opnieuw wanneer de tijd samenvalt met de berekende begintijd. Na het automatische programma gaat het symbool A knipperen. Het geluidssignaal klinkt en het pansymbool en relais worden uitgeschakeld. Bakken met de multifunctionele oven Bij dit type oven kunt u op traditionele wijze, met de convectiemethode en onder de grill bakken. In deze stand wordt de etenswaren optimaal gebakken. Bij alle baktypen moet de ovendeur volledig worden gesloten. Bakken op traditionele wijze De warmte komt van boven en van onderen, gebruik daarom de middelste geleiders. Wanneer er aan de onder- of bovenzijde meer warmte moet komen, kunt u een lager of hoger rooster gebruiken. Bij het bakken op traditionele wijze van alle gerechten moet de baktemperatuur hoog zijn of is er een lange smoortijd nodig. Wij raden dit systeem aan wanneer er gerechten in aardewerk, porselein of dergelijke worden gebakken. Minutenteller Druk op de knop van de minutenteller en stel de gewenste tijd in met de knoppen +/-. Wanneer de minutenteller werkt, brandt het symbool van het klokje. Wanneer de ingestelde tijd is verstreken, hoort u een geluidssignaal. Traditioneel bakken De warmte wordt overgebracht op de etenswaren via voorverwarmde lucht en wordt in de ovenruimte verspreid door een ventilator in de achterwand van de oven. De warmte wordt gelijkmatig en snel over de hele oven verdeeld zodat u meerdere gerechten op meerdere roosters kunt bakken. Bij dit type bakken wordt het vocht uit de lucht verwijderd waardoor de lucht in de oven droger is; hierdoor ontstaan er geen ongewenste geurtjes en smaakjes. U kunt op meerdere roosters bakken zodat u verschillende gerechten tegelijk kunt bereiden en maximaal drie ovenschalen met koek en kleine pizza’s die meteen opgegeten worden of kunnen worden ontdooid. De oven kan daarentegen worden gebruikt voor het bakken op slechts een rooster. Gebruik dan de onderste geleiders waar u het gerecht beter kunt zien. Het bakken in de convectiestand is dan weer bijzonder handig voor het snel ontdooien van etenswaren, om conserven te steriliseren, voor in suikerwater gekookt fruit en voor het drogen van paddestoelen of fruit. Geluidssignaal U hoort het geluidssignaal (0,5Hz) als de ingestelde tijd op de minutenteller is verstreken of als een bakprogramma is beëindigd. Het signaal duurt 7 minuten. Als u het signaal wilt stoppen, drukt u op knop 1. Het programma starten en controle Het ingestelde programma begint na de instelling van de gewenste tijd. De resterende tijd kan op elk moment worden geregeld door de knop in te drukken. Programmeerfout Er is een programmeerfout wanneer de aangegeven tijd tussen het begin van de berekende baktijd en het einde van de baktijd ligt. De fout wordt aangegeven met het geluidssignaal en het knipperende symbool A. De fout kan worden gecorrigeerd door de baktijd en het einde van de baktijd opnieuw in te stellen. Het programma annuleren U kunt een programma annuleren door de handmatige functie te selecteren. Wanneer het ingestelde programma is beëindigd, wordt het automatisch beëindigd. 24 NEDERLANDS Onderhoud Tips voor bakken met de traditionele en een convectiemethode Voordat u onderhoud aan het apparaat uitvoert, moet u eerst de stroom naar het apparaat onderbreken. Voor het bakken van koek/gebak: gebruik bij koekjes/gebak een gematigde baktemperatuur (normaal tussen 150 en 200 °C). De oven moet wel worden voorverwarmd (ongeveer 10 minuten). De deur mag pas worden geopend wanneer _ van de kooktijd is verstreken, niet eerder. Het geklopte deeg moet bijna aan de lepel blijven kleven; als het soepeler is, neemt de baktijd onnodig toe. Algemene reiniging De oven moet worden gereinigd wanneer hij koud is. Gebruik voor het reinigen van de oven geen stoomreinigers. Spoel de geëmailleerde onderdelen met lauw water en schoonmaakmiddel af. Gebruik geen agressieve producten, staalwol of zuur omdat deze de onderdelen kunnen beschadigen. Spoel de roestvrij stalen onderdelen na gebruik goed met water af en droog ze met een zachte doek of een leren zeem. Gebruik voor hardnekkige vlekken een normaal mild schoonmaakmiddel, een algemeen verkrijgbaar product dat speciaal voor roestvrij staal is ontwikkeld, of een beetje warme azijn. Reinig de glazen deur van de oven met warm water en gebruik geen ruwe doek. De warme zuren van fruit (citroenen, pruimen, etc.) kunnen op geëmailleerde oppervlakken vlekken achterlaten die moeilijk zijn te verwijderen. Hierdoor kan de glans van het email minder worden, maar dat heeft geen invloed op de werking van de oven. Reinig de oven na gebruik. De bakresten zijn dan gemakkelijker te verwijderen, waardoor ze niet aanbranden wanneer u de oven de volgende keer gebruikt. Voor het bakken van vlees en vis: vlees dat in de oven wordt gebakken moet minimaal 1 kg wegen om te voorkomen dat het te droog wordt. Rood, mals vlees dat in vocht gebraden en aan de buitenkant goed gebakken moet worden waarbij het vlees zijn vocht niet verliest, heeft een korte kooktijd nodig bij een hoge temperatuur (200-250°C). Wit vlees, gevogelte en vis moeten bij een lage temperatuur (150-175°C) worden gebakken. De ingrediënten van de saus moeten direct in de ovenschaal gedaan, maar alleen als de baktijd kort is. Anders moeten ze de laatste 30 minuten worden toegevoegd. U kunt controleren hoe gaar het vlees is door er met een lepel op te drukken; wanneer het vlees niet toegeeft, is het goed gebakken. Bij roastbeef en filet moet de binnenkant rood blijven en daarom is de baktijd korter. Het vlees kan op een schaal die geschikt is voor braden in de oven of direct op het rooster worden gelegd. Zet er in het laatste geval wel een druippan onder om het vocht op te vangen. Als de braadtijd voorbij is, raden wij u aan minimaal 15 minuten te wachten voordat u het vlees snijdt, zodat het vocht er niet uitloopt. De gerechten kunnen voor het opdienen in de oven warm worden gehouden bij de laagste temperatuur. De oven reinigen Als de oven niet is voorzien van zelfreinigende panelen raden wij u aan de oven na gebruik en wanneer de oven voldoende is afgekoeld goed te reinigen met warm water en schoonmaakmiddel (of speciale, in de winkel verkrijgbare producten). Wanneer de oven is voorzien van zelfreinigende panelen, veranderen deze bij normale baktemperaturen vetvlekken in poederresten die, om de oppervlakken van de panelen poreus te houden, met een vochtige spons kunnen worden verwijderd als de oven is afgekoeld. Zet de oven regelmatig op de hoogste temperatuur en verwijder dan de poederresten zoals hierboven werd aangegeven. Bakken onder de grill met ventilatie In dit geval wordt de grill gecombineerd met de ventilator. Hierdoor kan de warmte geleidelijk in het voedsel trekken, terwijl de buitenkant direct aan de grill wordt blootgesteld. Producten in een spuitbus voor het reinigen van de oven mogen niet worden gebruikt voor het reinigen van de ventilator en de sensor van de thermostaat in de ovenruimte zelf. Geschikt voor: dikke lappen vlees; gevogelte Bakken onder grill De warmte komt van boven. Geschikt voor: dunne lappen vlees; toast. A Tips voor bakken onder de grill Bijna alle soorten vlees kunnen onder de grill worden gebakken, uitgezonderd enkele soorten wildgebraad en grote gehaktballen. Vlees en vis dat onder de grill wordt gebakken moet licht worden ingesmeerd met olie en altijd op het rooster worden geplaatst. Gebruik de geleiders die het dichtst bij of het verste van het grillelement zitten in verhouding tot de dikte van het vlees, om te voorkomen dat het aan de buitenkant aanbrandt en aan de binnenkant niet gaar is. Doe 1 of 2 glazen water in de groef in de druippan om te voorkomen dat het vocht en vet gaat roken. Afb. 6 Afb. 7 Bij het bakken onder de grill moet de druippan altijd op het eerste rooster van onderen staan. Baktijden De baktijden kunnen variëren, dit is afhankelijk van het type voeding, de samenstelling en de hoeveelheid. We raden u aan de eerste keren dat u de oven gebruikt goed op te letten en de resultaten te controleren. Wanneer u dan de volgende keer hetzelfde gerecht klaarmaakt, onder dezelfde omstandigheden, krijgt u hetzelfde resultaat. Afb. 8 25 NEDERLANDS SOORT VOEDING EN DOORSNEDE KABELS Reiniging van de ovendeur We raden u aan om de ovendeur te demonteren om de deur volledig te reinigen. Ga daarbij als volgt te werk: open de deur helemaal; haal de ringen ‘A’ los uit de houders van de scharnieren (af. 6); trek de deur iets omhoog en haal hem los (afb. 7). Leg de ovendeur op een horizontale ondergrond. Voer de handelingen na het reinigen van de deur in de omgekeerde volgorde uit om de deur weer te monteren. 230V~ H05RR-F Ø 3 x 1,5 mm2 De fabrikant aanvaardt geen aansprakelijkheid wanneer de veiligheidsvoorschriften niet in acht worden genomen. Het lampje in de ovenruimte vervangen Schakel het apparaat uit; draai het glazen beschermkapje los (afb. 8); draai het lampje los en vervang het door een ander lampje met dezelfde eigenschappen dat tegen hoge temperaturen (300° C) bestand is: Spanning: 230 V (50 Hz) Vermogen: 15/25 W (afhankelijk van het model) Fitting: E 14 Plaats het glazen kapje terug en sluit de voedingskabel weer aan. Montage en aansluiting Schuif de oven in de opening; maak de oven vast aan het meubel met vier houtschroeven die goed passen in de gaten die zijn aangebracht op het omtrekframe (afb. 10). In de gevallen dat er ook een plank met elektrische kookplaat wordt geplaatst, dient de elektrische aansluiting van de plaat en de oven afzonderlijk te geschieden, zowel om redenen m.b.t. elektriciteit als om het uittrekken van de oven te vergemakkelijken. Eventuele verlengsnoeren dienen het voorziene vermogen te kunnen dragen. Instructies voor de installateur De volgende instructies zijn bedoeld voor de bevoegde installateur, zodat hij de installatiewerkzaamheden, de instelling en het onderhoud correct en volgens de geldende wetten en voorschriften uitvoert. Iedere ingreep dient met uitgeschakelde apparatuur uitgevoerd te worden. Als dat niet het geval is dient met maximale voorzichtigheid gewerkt te worden. Afb. 10 Elektrische aansluiting Controleer voor het aansluiten of: de reductieklep en de elektrische huisinstallatie de belasting van de apparatuur kunnen dragen (zie het identificatieplaatje); de voedingsinstallatie voorzien is van een efficiënte aardeaansluiting volgens de geldende voorschriften; de omnipolaire schakelaar die is gebruikt voor de aansluiting makkelijk bereikbaar is met de apparatuur geïnstalleerd. Het elektriciteitsnet moet over een onderbrekingsmechanisme beschikken met een zodanige afstand tussen de contacten dat de elektrische verbinding in de overspanningscategorie III volledig kan worden verbroken, in overeenstemming met de installatievoorschriften. De geelgroene aardekabel mag niet worden onderbroken door de schakelaar. De bruine fasekabel (afkomstig van de "L"-klem op het klemmenbord in de oven) dient altijd te worden verbonden met de fase van het voedingsnet. In ieder geval dient de voedingskabel zo te worden geplaatst dat deze op geen enkel punt een temperatuur van meer dan 50°C boven de omgevingstemperatuur bereikt. Probeer de verwarmingselementen na de aansluiting door ze ongeveer 3 minuten te laten functioneren. L N 26 NEDERLANDS Inbouwen in keukenmeubels Voor een juiste werking van apparatuur die in een keukenmeubel wordt geplaatst moet het meubel de juiste eigenschappen hebben: het gaat hierbij om de afmetingen van de oven, de ruimte en de instructies voor het plaatsen en monteren. In overeenstemming met de veiligheidsvoorschriften moet de bescherming tegen eventueel contact worden gegarandeerd door de apparatuur op de juiste manier in de meubels te plaatsen. Alle onderdelen van deze beveiliging, ook een eventueel afdekpaneel (bijvoorbeeld als het apparaat aan het eind of begin van de kasten wordt geplaatst), moeten worden bevestigd zodat ze niet zonder gereedschap kunnen worden verwijderd. Let met name op dat de kunststof lagen op gefineerd hout van de keukenmeubels worden verwerkt met lijm die is bestand tegen een temperatuur van 120°C. Kunststof materialen of lijm die niet bestand zijn deze temperatuur kunnen vervormd raken en loslaten. Technische assistentie – Originele vervangingsonderdelen Dit apparaat wordt voordat het de fabriek verlaat door ervaren en gespecialiseerd personeel gekeurd en in orde gemaakt zodat u de beste resultaten van het apparaat krijgt. Elke reparatie of handeling die nodig wordt geacht, moet bijzonder nauwkeurig worden uitgevoerd. Daarom raden u ook aan altijd contact op te nemen met de leverancier waar u het apparaat gekocht heeft of met het dichtstbijzijnde servicecentrum. Geef aan wat het probleem is en welk model apparaat u heeft. De fabrikant wijst elke verantwoordelijkheid voor eventuele onjuistheden door drukfouten of transcriptie in deze folder af. Wij behouden ons het recht voor eventuele wijzigingen aan onze producten die wij nodig of praktisch achten, ook met betrekking tot het gebruik, door te voeren, zonder de functies en veiligheid van het apparaat in gevaar te brengen. WAARSCHUWINGEN MET BETREKKING TOT HET MILIEU Plaatsing in een rij (losstaand) Verpakkingsmateriaal weggooien Afb. 11 550 • Dit apparaat is alleen bedoeld voor het gebruik waarvoor hij is ontworpen, als ‘kookapparaat’. . min 450 min 455 474 860 15min 855 460 min Gooi het verpakkingsmateriaal van uw apparaat niet zomaar bij het afval, maar scheid de verschillende materialen (bijvoorbeeld platen, karton, polystyreen) volgens de plaatselijke voorschriften voor afval. 894 5 54 Dit apparaat is voorzien van het merkteken volgens de Europese richtlijn 2002/96/EG inzake Afgedankte elektrische en elektronische apparaten (AEEA). Door ervoor te zorgen dat dit product op de juiste manier als afval wordt verwerkt, helpt u mogelijk negatieve consequenties voor het milieu en de menselijke gezondheid te voorkomen die anders zouden kunnen worden veroorzaakt door onjuiste verwerking van dit product als afval. 20 Plaatsing onder een werkblad (ingebouwd) 855 460 min Afb. 12 550 Het symbool op het product of op de bijbehorende documentatie geeft aan dat dit product niet als huishoudelijk afval mag worden behandeld. In plaats daarvan moet het worden afgegeven bij een verzamelpunt voor recycling van elektrische en elektronische apparaten. Afdanking moet worden uitgevoerd in overeenstemming met de plaatselijke milieuvoorschriften voor afvalverwerking. Voor nadere informatie over de behandeling, terugwinning en recycling van dit product wordt u verzocht contact op te nemen met het stadskantoor in uw woonplaats, uw afvalophaaldienst of de winkel waar u het product heeft aangeschaft. in. m 450 min 455 474 860 894 5 54 20 27
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40

Zanussi ZOB8900X Handleiding

Categorie
Magnetrons
Type
Handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor