Gebruik
91
Advies voor de bereiding met stoom
• Pasta en rijst: als de temperatuur van
100°C is bereikt, is bereidingstijd gelijk
aan die van de bereiding op een
kookplaat. Stop de pasta of de rijst in
een metalen ovenschaal en dek het af
met een centimeter water. Voor optimale
resultaten tijdens de bereiding van rijst,
raden we aan om het deksel of
aluminiumfolie op de houder aan te
brengen. Dit zorgt ervoor dat de rijst al
het water kan opnemen en direct kan
worden geserveerd.
• Eieren: hardgekookte eieren, roereieren
of gepocheerd eieren zijn mogelijk met
de stoomfunctie bij 100°C. Voor perfect
hardgekookte eieren de eieren in de
geperforeerde ovenschaal leggen en 4-
6 minuten laten koken voor
zachtgekookte eieren of 8-10 minuten
voor hardgekookte eieren. Voor
roereieren de losgekopte eieren samen
met melk, boter en de kruiden in de
metalen ovenschaal gieten. Afdekken
met aluminiumfolie. Het mengsel elke
twee minuten met een vork doorroeren.
Voor gepocheerde eieren de metalen
ovenschaal met kokend water vullen,
een druppel azijn toevoegen en de
eieren circa 4-5 minuten laten stomen.
• Groenten: gestoomde groenten zijn
perfect. De kleur, smaak en
voedingswaarde blijven behouden.
Dikke groenten, zoals aardappels,
knollen en pastinaak bij een temperatuur
van 100°C laten koken, net zolang als
dat u ze op een kookplaat zou laten
koken. Broccoli en wortelen: 6 minuten
laten koken voor knapperige groenten,
10 minuten voor zachte groenten.
• Vis: is delicaat en is daarom uitstekend
geschikt voor de bereiding met stoom.
Laat vette vis, zoals zalm of forel,
ongeveer 5 minuten lang bij een
temperatuur van 100°C koken. Laat
magere vis, zoals kabeljauw en schelvis,
ongeveer 5 minuten lang bij een
temperatuur van 80°C koken. In het
geval van meervoudige bereidingen moet
de vis altijd in de geperforeerde
ovenschaal op het laagste niveau van de
ovenruimte worden bereid, om te
voorkomen dat de sappen van de vis
over alle andere gerechten druppelt.
• Vlees: u kunt braadvlees of een curry ook
uitstekend met stoom bereiden. Bereid het
braadvlees zoals u ook voor een normale
bereiding in de oven zou doen. Breng het
in de metalen ovenschaal aan. Dek de
ovenschaal af met een deksel of
aluminium folie. Laat het vlees naargelang
het soort 45 minuten tot 3 uur braden.
• Groentesoepen: de bereiding met stoom
garandeert veel smaak, terwijl een
minimale controle vereist is aangezien de
vloeistoffen niet overkoken. Voor een
groentesoep met de juiste consistentie
raden we aan om eerst de groenten te
stomen en vervolgens de bouillon toe te
voegen en het gerecht te laten stomen bij
een temperatuur van 100°C. De
stoomfunctie is ook ideaal voor het
aanleggen van een voorraad.
• Soepen: eenvoudig en snel te bereiden.
Stop de soep in een metalen ovenschaal.
Dek de ovenschaal af met een deksel of
aluminiumfolie en laat de soep stomen bij
een temperatuur van 100°C. De duur is
gelijk aan die van een bereiding in de
magnetron. Voor een romig effect de
soep halverwege de bereiding
doorroeren.