Smeg SF4102VCS de handleiding

Categorie
Accessoires voor het maken van koffie
Type
de handleiding
Inhoudsopgave
67
NL
1 Waarschuwingen 68
1.1 Algemene veiligheidswaarschuwingen 68
1.2 Beoogd gebruik 72
1.3 Aansprakelijkheid van de fabrikant 72
1.4 Deze gebruiksaanwijzing 72
1.5 Identificatieplaatje 72
1.6 Verwerking 72
1.7 Wegwijs in de gebruiksaanwijzing 73
2 Beschrijving 74
2.1 Algemene beschrijving 74
2.2 Bedieningspaneel 75
2.3 Andere onderdelen 76
2.4 Voordelen van de bereiding met stoom 76
2.5 Beschikbare accessoires 77
2.6 Andere houders voor de bereiding 78
3 Gebruik 79
3.1 Waarschuwingen 79
3.2 Eerste gebruik 80
3.3 Gebruik van de accessoires 80
3.4 Het gebruik van de oven 81
3.5 Advies voor bereidingen 101
3.6 Speciale functies 103
3.7 Secundair menu 111
4 Reiniging en onderhoud 114
4.1 Waarschuwingen 114
4.2 Reiniging van de oppervlakken 114
4.3 Reiniging van de deur 115
4.4 De reiniging van de binnenkant van de oven 117
4.5 Buitengewoon onderhoud 125
5 Installatie 126
5.1 Elektrische aansluiting 126
5.2 Vervanging van de kabel 126
5.3 Plaatsing 127
We raden aan deze handleiding aandachtig door te lezen, omdat ze alle aanwijzingen
bevat om de esthetische en functionele kwaliteiten van het apparaat te behouden.
Raadpleeg de website voor verdere informatie over dit product: www.smeg.com
VERTALING VAN DE OORSPRONKELIJKE GEBRUIKSAANWIJZING
Waarschuwingen
68
1 Waarschuwingen
1.1 Algemene
veiligheidswaarschuwingen
Persoonlijk letsel
Het apparaat en de bereikbare
delen ervan worden heel warm
tijdens het gebruik. Raak geen
verwarmingselementen aan tijdens
gebruik van het apparaat.
Bescherm de handen met
ovenwanten bij het hanteren van
voedsel in de ovenruimte.
Probeer geen vlammen/brand te
doven met water: schakel het
apparaat uit en bedek het vuur
met een deksel of een
brandwerende deken.
Gebruik van dit apparaat door
kinderen vanaf 8 jaar, personen
met beperkte fysieke, zintuiglijke of
mentale capaciteiten of met een
gebrek aan ervaring of kennis is
alleen toegestaan onder toezicht
en begeleiding van volwassenen
die verantwoordelijk zijn voor hun
veiligheid.
Laat kinderen niet spelen met het
apparaat.
Houd kinderen jonger dan 8 jaar
die niet onder toezicht staan
verwijderd van het apparaat.
Kinderen jonger dan 8 jaar
mogen het apparaat tijdens zijn
werking niet benaderen.
Werkzaamheden voor
schoonmaak en onderhoud van
het apparaat mogen niet worden
uitgevoerd door kinderen die niet
onder toezicht staan.
• Vetten en oliën kunnen vlam vatten
als ze oververhit raken. Het is
aanbevolen bij het apparaat te
blijven tijdens de voorbereiding
van voedsel dat olie of vet bevat.
Als de oliën of vetten vlam zouden
vatten, mag geen water gebruikt
worden om te blussen. Plaats het
deksel op de pan en schakel de
kookzone uit.
Het kookproces moet altijd
bewaakt worden. Een kort
kookproces moet voortdurend
bewaakt worden.
Geen gerechten bereiden die
vloeistoffen met een hoog
alcoholpercentage bevatten.
Alcoholdampen in de ovenruimte
kunnen vlam vatten.
Plaats geen metalen en puntige
voorwerpen (bestek of
gereedschappen) in de spleten
van het apparaat.
Giet geen water rechtstreeks op
hete ovenschalen.
Waarschuwingen
69
NL
Houd de deur dicht tijdens de
bereiding.
In geval van ingrepen op de
etenswaren of aan het einde van
de bereiding, de deur gedurende
een aantal seconden 5 centimeter
openen, het stoom laten
ontsnappen en vervolgens de
deur volledig openen.
ONTVLAMBARE MATERIALEN
NIET IN DE BUURT VAN HET
APPARAAT GEBRUIKEN OF
BEWAREN.
GEBRUIK GEEN SPUITBUSSEN
IN DE BUURT VAN HET
APPARAAT TERWIJL HET WERKT.
Na gebruik het apparaat
uitschakelen.
Na het uitschakelen niet
onmiddellijk reinigen, maar
wachten tot het apparaat is
afgekoeld.
• VOER GEEN WIJZIGINGEN UIT
OP HET APPARAAT.
Voorafgaand op iedere ingreep
op het apparaat (installatie,
onderhoud, plaatsing of
verplaatsing) moet u altijd zorgen
voor persoonlijke
beschermingsmiddelen.
Voorafgaand op iedere ingreep
op het apparaat moet de
algemene elektrische voeding
gedeactiveerd worden.
• Laat de installatie en technische
interventies uitvoeren door
gekwalificeerd personeel
overeenkomstig de geldende
normen.
• Probeer nooit om zelf het apparaat
te repareren, zonder tussenkomst
van een gekwalificeerde technicus.
• Trek nooit aan de kabel om de
stekker uit het stopcontact te halen.
• Als de stroomkabel beschadigd is,
moet men onmiddellijk contact
opnemen met de technische dienst
die voor de vervanging van de
kabel zal zorgen.
Beschadiging van het apparaat
Gebruik op de stalen delen of de
delen waarvan het oppervlak met
metalen afwerkingen werd
behandeld (bijv. elektrolytische
oxidatie, vernikkeling,
verchroming) geen producten die
chloor, ammoniak of bleekmiddel
bevatten.
Roosters en ovenschalen moeten
in de zijgeleiders worden
geplaatst tot ze niet verder
kunnen. De mechanische
veiligheidsblokkeringen die de
verwijdering van de roosters
voorkomen moeten naar beneden
en naar de achterzijde van de
ovenruimte gericht zijn.
Ga niet op het apparaat zitten.
Waarschuwingen
70
Reinig het apparaat niet met een
stoomreiniger.
• Zorg er voor dat de openingen en
de spleten voor de ventilatie en de
warmte-afvoer niet verstopt raken.
Laat het apparaat niet onbeheerd
tijdens bereidingen waarbij vetten
en oliën vrijkomen die heet
worden en vlam kunnen vatten.
Besteed de grootst mogelijke
aandacht.
Laat geen voorwerpen achter op
de kookoppervlakken.
GEBRUIK HET APPARAAT
NOOIT OM DE RUIMTE TE
VERWARMEN.
Gebruik geen spuitbussen in de
nabijheid van het apparaat.
Gebruik geen plastic vaatwerk of
recipiënten om voedsel te
bereiden.
Plaats geen blikken of gesloten
recipiënten in de ovenruimte.
Verwijder alle ovenschalen en
roosters die tijdens de bereiding
niet gebruikt worden uit de
ovenruimte.
Bedek de bodem van de
ovenruimte niet met aluminiumfolie.
Plaats geen pannen of
ovenschalen rechtstreeks op de
bodem van de ovenruimte.
Bij gebruik van bakpapier moet u
er voor zorgen dat de circulatie
van de warme lucht in de oven er
niet door wordt verhinderd.
Gebruik de open deur niet als
steun door pannen of schalen
direct op het binnenglas te
plaatsen.
Reinig het apparaat niet met een
stoomreiniger.
De pakking aan de voorkant van
de ovenruimte niet verwijderen.
Gebruik geen ruw, schurend of
scherp materiaal.
Gebruik de open deur niet als
hefboom om het apparaat in het
meubel te plaatsen.
Oefen niet te veel kracht uit op de
geopende deur.
Til dit apparaat niet op door de
handgreep beet te pakken.
Waarschuwingen
71
NL
Installatie
• DIT APPARAAT MAG NIET
GEÏNSTALLEERD WORDEN IN
BOTEN OF CARAVANS.
Het apparaat mag niet
geïnstalleerd worden op een
voetstuk.
Plaats het apparaat met behulp
van een tweede persoon in het
meubel.
Om de mogelijke oververhitting
van het apparaat te vermijden
moet het niet achter een
decoratieve deur of een paneel
geïnstalleerd worden.
• Laat het apparaat aansluiten door
gekwalificeerd technisch
personeel.
De aardverbinding van het
elektrische systeem is verplicht en
moet in overeenstemming met de
geldende veiligheidsnormen
worden uitgevoerd.
Gebruik kabels die bestand zijn
tegen temperaturen van minstens
90 °C.
Het aandraaimoment van de
schroeven van de
stroomgeleiders van het
klemmenbord moet 1,5-2 Nm
bedragen.
Voor dit apparaat
Let op dat stoom op bepaalde
temperaturen niet zichtbaar is.
Houd de deur dicht tijdens de
bereiding.
Tijdens of na het kookproces de
deur van het apparaat voorzichtig
openen.
Zet tijdens het stomen altijd de
schaal onder de geperforeerde
ovenschaal om druppels van
kookvocht op te vangen.
Bedek de bodem van de
ovenruimte niet met aluminiumfolie.
De bodem van de ovenruimte en
de stoombak dienen altijd vrij te
zijn.
Vaatwerk moet stoom- en
hittebestendig zijn.
Voor het stomen geen
siliconenvormpjes gebruiken.
Controleer of het apparaat is
uitgeschakeld voordat de lamp
wordt vervangen.
Ga niet steunen of zitten op de
geopende deur van het apparaat.
Controleer of er geen voorwerpen
in de deur vastzitten.
Waarschuwingen
72
1.2 Beoogd gebruik
Dit apparaat is bedoeld om thuis
voedsel te bereiden. Elk ander
gebruik is oneigenlijk.
Het apparaat is niet ontworpen
om te functioneren met externe
kookwekkers of
afstandsbedieningssystemen.
1.3 Aansprakelijkheid van de
fabrikant
De fabrikant kan niet aansprakelijk
worden gesteld voor schade aan
personen en voorwerpen ten
gevolge van:
een ander gebruik van het
apparaat dan wordt voorzien;
het niet in acht nemen van de
voorschriften van de
gebruiksaanwijzing;
het forceren van ook slechts één
deel van het apparaat;
het gebruik van niet-originele
reserveonderdelen.
1.4 Deze gebruiksaanwijzing
Deze gebruiksaanwijzing is een
belangrijk onderdeel van het
apparaat en moet gedurende de
volledige levensduur intact en op
een eenvoudig te bereiken plaats
worden bewaard.
Deze gebruiksaanwijzing
aandachtig voor het gebruik van het
apparaat doorlezen.
1.5 Identificatieplaatje
Het identificatieplaatje bevat de
technische gegevens, het
serienummer en de markering. Het
plaatje mag in geen geval worden
verwijderd.
1.6 Verwerking
Het apparaat moet
gescheiden ingezameld
worden (richtlijnen 2002/
95/EG, 2002/96/EG, 2003/
108/EG). Het product bevat geen
delen die als gevaarlijk voor de
gezondheid en het milieu worden
beschouwd, conform de actuele
Europese Richtlijnen.
Verwijdering van het apparaat:
Snijd de voedingskabel af en
verwijder de elektrische kabel en
de stekker.
Elektrische spanning
Gevaar voor elektrische schok
Schakel de algemene stroomtoevoer uit.
Haal de stekker uit het stopcontact.
Waarschuwingen
73
NL
• Oude of gebruikte apparaten aan
het einde van hun levensduur
moeten door de gebruiker worden
ingeleverd bij geschikte centra
voor de gescheiden inzameling
van elektrisch en elektronisch
afval, of overhandigd worden aan
de verkoper wanneer een nieuw
gelijkaardig apparaat wordt
gekocht.
Het apparaat is verpakt in
milieuvriendelijke en recyclebare
materialen.
Breng het verpakkingsmateriaal
naar de betreffende centra voor
afvalverwerking.
1.7 Wegwijs in de gebruiksaanwijzing
In deze gebruiksaanwijzing komen de
volgende begrippen voor:
1. Volgorde van de gebruiksaanwijzingen.
Enkele gebruiksaanwijzing.
Plastic verpakking
Gevaar voor verstikking
Laat de verpakking, of delen ervan, niet
onbewaakt achter.
Laat kinderen niet spelen met de plastic
zakken van de verpakking.
Waarschuwingen
Algemene waarschuwingen in
verband met de
gebruiksaanwijzing, veiligheid en
verwerking van afgedankte
producten.
Beschrijving
Beschrijving van het apparaat en de
accessoires.
Gebruik
Informatie over het gebruik van het
apparaat en de accessoires,
kooktips.
Reiniging en onderhoud
Informatie over correcte
schoonmaak en onderhoud van het
apparaat.
Installatie
Informatie voor gekwalificeerde
technici: installatie, inbedrijfstelling
en keuring.
Veiligheidswaarschuwingen
Informatie
Suggestie
Beschrijving
74
2 Beschrijving
2.1 Algemene beschrijving
1 Bedieningspaneel
2 Lamp
3 Pakking
4 Deur
5 Ventilator
6 Stoombak
7 Waterslang
8 Frame voor roosters
Vlak van het frame
Beschrijving
75
NL
2.2 Bedieningspaneel
1 Temperatuurknop
Met deze knop kunt u het volgende
selecteren:
de bereidingstemperatuur;
de duur van een functie;
geprogrammeerde bereidingen;
de actuele tijd;
de in- of uitschakeling van de lamp in het
apparaat.
2 Display
Geeft de actuele tijd, de functie en de
geselecteerde bereidingstemperatuur, en
de eventuele toegekende tijdsduur weer.
3 Functieknop
Met deze knop is het volgende mogelijk:
het apparaat in-/uitschakelen;
een functie selecteren;
een functie starten of tijdelijk stoppen.
Druk de functieknop een enkele
seconde lang in om de gestarte
functie te onderbreken en het
apparaat uit te schakelen.
Beschrijving
76
2.3 Andere onderdelen
Interne verlichting
De interne verlichting van het apparaat
wordt ingeschakeld:
als de deur wordt geopend (uitsluitend
bepaalde modellen);
als een willekeurige functie wordt
gekozen, met uitzondering van de
functie Vapor Clean ;
als geen enkele functie geselecteerd is
of tijdens een bereidingsfunctie, draai de
temperatuurknop eventjes naar rechts
naar het symbool om de
binnenverlichting handmatig te activeren
of te deactiveren.
Plaatsbare vlakken
Het apparaat beschikt over vlakken om
roosters en ovenschalen op verschillende
hoogtes te plaatsen. De plaatsbare
hoogtes worden begrepen van laag naar
hoog (zie 2.1 Algemene beschrijving).
Koelventilator
De ventilator zorgt voor de afkoeling van
het apparaat, en wordt tijdens de bereiding
in werking gesteld.
De werking van de ventilator veroorzaakt
een normale luchtstroom die boven de deur
naar buiten komt, en die nog even kan
doorgaan nadat het apparaat werd
uitgeschakeld.
2.4 Voordelen van de bereiding met
stoom
Het stoombereidingssysteem bereidt elk
levensmiddel op zachtere wijze.
Het is ook geschikt om snel te ontdooien,
eten op te warmen zonder dat het uitdroogt
of hard wordt en om op natuurlijke wijze het
zout van gepekelde levensmiddelen te
verwijderen.
Om energie te besparen gaat de
lamp aan het begin van elke
bereiding na één minuut uit (deze
functie kunt u in het secundaire
menu deactiveren).
De binnenverlichting kan niet
worden uitgeschakeld als de deur
geopend is (enkel op sommige
modellen).
Beschrijving
77
NL
2.5 Beschikbare accessoires
Karaf
Bevat de vloeistof tijdens het vullen en legen
van het reservoir.
Geperforeerde ovenschaal
Voor het stomen van vis en groente.
Ovenschaal
Kan gebruikt worden voor de bereiding
van gebak (met een bereidingstijd van
minder van 25 minuten of bereidingen
zonder stoom), rijst, peulvruchten en
granen. Is nodig voor het opvangen van
vloeistoffen die tijdens de bereiding met
stoom geproduceerd worden of tijdens het
ontdooien van de levensmiddelen in de
bovenstaande geperforeerde ovenschalen
druipen.
Rooster voor ovenschaal
Om op een ovenschaal te zetten, voor het
bereiden van voedsel dat kan lekken.
Beschrijving
78
Rooster
Nuttig voor het plaatsen van recipiënten
met voedsel in bereiding.
Sponsje
Voor het gelijkmatig verdelen van condens
in de ovenruimte.
Deksel stoombak
Voor het gelijkmatig verdelen van de stoom
in de ovenruimte.
2.6 Andere houders voor de bereiding
Voor bereidingen in de oven kunt u ook
uw houders gebruiken, mits ze tegen
hoge temperaturen bestand zijn.
Voor bereidingen met stoom worden
metalen houders aanbevolen. Metaal
zorgt voor een betere verspreiding van
de warmte over het voedsel.
Het is normaal dat metalen houders
wegens de hoge temperaturen tijdens de
bereiding vervormen. Zodra ze afkoelen
krijgen ze hun normale vorm terug.
Dikke keramische borden kunnen om
meer warmte vragen dan nodig is.
Daardoor kunnen de bereidingen langer
duren.
Op sommige modellen zijn niet
alle accessoires aanwezig.
De accessoires van het apparaat
die in contact kunnen komen met
het voedsel zijn gemaakt van
materialen conform de van kracht
zijnde wetsbepalingen.
De originele bijgeleverde of
optionele accessoires kunnen
worden aangevraagd bij erkende
servicecentra. Gebruik enkel de
originele accessoires van de
fabrikant.
Gebruik
79
NL
3 Gebruik
3.1 Waarschuwingen
De temperatuur in de ovenruimte
kan tijdens het gebruik hoog
oplopen
Gevaar op verbranding
Houd de deur dicht tijdens de bereiding.
Bescherm de handen met ovenwanten
bij het hanteren van voedsel in de
ovenruimte.
Tijdens of na het kookproces de deur
van het apparaat voorzichtig openen.
Let op dat stoom op bepaalde
temperaturen niet zichtbaar is.
Geen gerechten bereiden die
vloeistoffen met een hoog
alcoholpercentage bevatten.
Alcoholdampen zouden in de
ovenruimte kunnen ontvlammen.
Let op dat u de verwarmingselementen
in de ovenruimte niet aanraakt.
Giet geen water rechtstreeks op hete
ovenschalen.
Houd kinderen buiten bereik van het
werkende apparaat.
Incorrect gebruik
Gevaar voor beschadiging van
geëmailleerde oppervlakken
Zet tijdens het stomen altijd de schaal
onder de geperforeerde ovenschaal om
druppels van kookvocht op te vangen.
Bedek de bodem van de ovenruimte
niet met aluminiumfolie.
De bodem van de ovenruimte en de
stoombak dienen altijd vrij te zijn.
Vaatwerk moet stoom- en hittebestendig
zijn.
Voor het stomen geen siliconenvormpjes
gebruiken.
Bij gebruik van bakpapier dient u ervoor
te zorgen dat de circulatie van de
warme lucht in de ovenruimte niet wordt
belemmerd.
Plaats geen pannen of ovenschalen
rechtstreeks op de bodem van de
ovenruimte.
Giet geen water rechtstreeks op hete
ovenschalen.
Gebruik
80
3.2 Eerste gebruik
1. Verwijder eventuele beschermfolie aan
de binnen- en buitenzijde van het
apparaat en de accessoires.
2. Verwijder eventuele etiketten (behalve
het plaatje met de technische gegevens)
van de accessoires of uit de ovenruimte.
3. Verwijder en was alle accessoires van
het apparaat (zie 4 Reiniging en
onderhoud).
4. Stel een programma in op de hoogste
temperatuur gedurende tenminste 20
minuten (zie 3.4 Het gebruik van de
oven) om eventuele fabricageresten te
verwijderen.
5. Om het apparaat te kunnen gebruiken
moet de actuele tijd worden ingesteld
(zie “Instelling van de tijd”).
3.3 Gebruik van de accessoires
Roosters en ovenschalen
Roosters en ovenschalen moeten in de
zijgeleiders worden geplaatst tot aan het
eindpunt.
De mechanische veiligheidsblokkeringen,
die de ongewenste verwijdering van de
roosters en de ovenschalen voorkomen,
moeten naar beneden en naar de
binnenzijde van de ovenruimte gericht zijn.
De temperatuur in de ovenruimte
kan tijdens het gebruik hoog
oplopen
Brand- en ontploffingsgevaar
Gebruik geen spuitbussen in de
nabijheid van het apparaat.
Gebruik of laat geen ontvlambaar
materiaal in de nabijheid van het
apparaat.
Gebruik geen vaatwerk of plastic
houders voor de bereiding van de
gerechten.
Plaats geen blikken of gesloten
recipiënten in de ovenruimte.
Laat het apparaat niet onbewaakt
achter tijdens bereidingen waarbij
vetten en oliën kunnen vrijkomen.
Verwijder alle ovenschalen en roosters
die tijdens de bereiding niet gebruikt
worden uit de ovenruimte.
Gebruik
81
NL
Configuratie 2+1
Breng de geperforeerde ovenschaal op het
tweede niveau aan en plaats de
ovenschaal op het eerste niveau, als u de
geperforeerde ovenschaal voor het
bereiden met stoom wilt gebruiken. Op
deze manier kunnen de vloeistoffen apart
van de bereide gerechten worden
opgevangen (configuratie 2+1, zie “Tabel
automatische programma’s”).
Rooster voor ovenschaal
Het rooster voor de ovenschaal wordt in de
schaal geplaatst. Zo wordt het vet tijdens
de bereiding apart van het voedsel
opgevangen.
3.4 Het gebruik van de oven
Display
Controlelamp eco logic
Controlelamp show-room stand
Controlelamp timer kookwekker
Controlelamp bereiding met tijdinstelling
Controlelamp geprogrammeerde
bereiding
Controlelamp klok
Controlelamp kinderblokkering
Controlelamp temperatuur
Controlelamp niveau reservoir
Controlelamp stoom
Controlelamp ontdooien
Controlelamp Vapor Clean
Controlelamp rijzen
Plaats de roosters en de schalen
voorzichtig in de ovenruimte, tot
aan hun stoppositie.
Maak de ovenschalen schoon
alvorens ze voor de eerste keer te
gebruiken, om eventuele
productieresten te verwijderen.
Gebruik
82
Instelling van de tijd
Bij het eerste gebruik of na een
stroomonderbreking zal op de display van
het apparaat het symbool
knipperen. Om te kunnen beginnen met een
bereiding zal u de juiste tijd moeten
instellen.
1. Draai aan de temperatuurknop om de
weergegeven tijd in te stellen (houd de
knop gedraaid om de tijd sneller of
trager te doen verlopen).
2. Druk op de temperatuurknop.
3. De temperatuurknop draaien om de
minuten in te stellen (de knop blijven
draaien voor een snellere toename of
afname).
4. De temperatuurknop indrukken om de
instelling te beëindigen.
Functioneringsvoorwaarden
Stand-by: Wanneer geen enkele functie is
gekozen, toont het display de actuele tijd
.
ON: Het display toont de ingestelde
parameters, zoals de temperatuur, tijdsduur
en het bereiken van de temperatuur als een
willekeurige functie is gestart.
Gerechten stomen
Bij elke druk op de temperatuurknop tijdens
een functie wordt de staat van de
parameters cyclisch in de volgende
volgorde weergegeven.
Tijdsduur bereiding met tijdinstelling
Temperatuur
Tijd geprogrammeerde bereiding
Het kan zijn dat u de huidige tijd
moet wijzigen, bijvoorbeeld bij de
overgang naar de zomertijd.
Houd vanuit de stand-by stand de
temperatuurknop naar rechts
gedraaid tot de uren gaan
knipperen.
De tijd kan niet worden gewijzigd
als een functie geactiveerd is.
Gebruik
83
NL
Traditionele bereidingen
Bij elke druk op de temperatuurknop tijdens
een functie wordt de staat van de
parameters cyclisch in de volgende
volgorde weergegeven.
Temperatuur
Kookwekker
Tijdsduur bereiding met tijdinstelling
Tijd geprogrammeerde bereiding
(indien een bereiding met tijdinstelling
is ingesteld)
Gecombineerde bereidingen
Bij elke druk op de temperatuurknop tijdens
een functie wordt de staat van de
parameters cyclisch in de volgende
volgorde weergegeven.
Tijdsduur bereiding met tijdinstelling
Temperatuur
Stoompercentage
Tijd geprogrammeerde bereiding
In elke staat kan de waarde worden
gewijzigd door de temperatuurknop naar
rechts of naar links te draaien. Houd de
knop gedraaid om de wijziging sneller uit te
voeren.
Instellingen bereidingen met stoom
1. Zet het gerecht in de ovenruimte.
2. De functieknop indrukken om het
apparaat in te schakelen. Het
controlelampje bereiding met
tijdinstelling knippert.
3. De temperatuurknop naar rechts of links
draaien om de duur van het stomen in te
stellen van 00:01 tot 02:00. Houd de
knop gedraaid voor een snelle toename
of afname.
Geen voorwerpen en gerechten
op de bodem van de ovenruimte
zetten. De bodem van de
ovenruimte en de stoombak
dienen altijd vrij te zijn.
Gebruik
84
4. Druk op de temperatuurknop om de
gewenste kooktijd te bevestigen. Het
controlelampje bereiding met
tijdinstelling brandt continue en de
temperatuuraanduiding begint
te knipperen.
5. De temperatuurknop rechtsom of linksom
draaien indien u de
standaardtemperatuur (100°C) wilt
wijzigen.
6. Op de temperatuurknop drukken om de
gewenste kooktijd te bevestigen. Het
controlelampje temperatuur brandt
continue en het controlelampje
geprogrammeerde bereiding
begint te knipperen.
Op dit punt kan een geprogrammeerde
bereiding worden ingesteld.
Wacht een enkele seconde tot het
controlelampje gaat
knipperen als u geen bereiding met
tijdinstelling wilt instellen. Ga in elk ander
geval door naar punt 10.
Indien u een bereiding met tijdinstelling wilt
instellen gaat u als volgt te werk:
7. Terwijl het controlelampje
geprogrammeerde bereiding
knippert, de temperatuurknop naar
rechts of links draaien, totdat het einde
van de kooktijd is ingesteld.
8. Druk op de temperatuurknop om de
gewenste einde kooktijd te bevestigen.
Het controlelampje geprogrammeerde
bereiding brandt continue.
9. Na enkele seconden knippert het
controlelampje op het
display.
De minimum temperatuur is 30°C.
Bij iedere beweging van de
temperatuurknop verandert de
waarde met 5°C per keer.
Indien net een bereiding met een
temperatuur hoger dan 100°C
heeft plaatsgevonden, moet de
ovenruimte eerst afkoelen voordat
een bereiding met stoom kan
plaatsvinden.
Met geprogrammeerde bereiding
wordt de functie bedoeld die
automatisch stopt op een door de
gebruiker vastgestelde tijd,
waarna het apparaat automatisch
uitschakelt.
Gebruik
85
NL
10. De functieknop indrukken. Op het
display verschijnt de vraag om het
reservoir met water te vullen.
Vullen van het reservoir
11. Vul de geleverde karaf (of een houder)
met voldoende water voor de duur van
de bereiding.
12. Open de deur van het apparaat.
13. Plaats de karaf (of houder) op de
geopende ovendeur.
14. Haal de slang uit zijn houder en plaats
het uiteinde ervan op de bodem van de
karaf (of houder).
15. Druk de functieknop in om het reservoir
van het apparaat met water te vullen.
Gebruik vers kraanwater dat niet
te hard is, onthard water of
bronwater zonder koolzuur.
Gebruik geen gedestilleerd
water, kraanwater met veel
chloor (> 40 mg/l) of andere
vloeistoffen.
N.B.: de karaf (of houder) gevuld
met water moet een brutogewicht
van minder dan 5 kg hebben.
Gebruik
86
16. Aan het einde van het vulproces de
waterslang schudden om eventuele
waterresten te verwijderen.
17. De slang terugplaatsen in zijn houder,
de karaf (of houder) verwijderen en de
deur sluiten.
18. Op de functieknop drukken om de
bereiding met stoom te starten.
Het apparaat laadt automatisch
de benodigde hoeveelheid water
voor de bereiding op basis van de
tijdsduur.
Het apparaat stopt automatisch de
bereiding indien er geen water
meer is; er klinkt een
geluidssignaal en op het display
verschijnt de vraag om het
reservoir met water te vullen.
Als de deur wordt gesloten, wordt
eventueel water dat in de slang is
achtergebleven, opgezogen door
een automatisch systeem om
druppelen te voorkomen. U kunt
geborrel horen. Dit is normaal.
Om een bereiding te stoppen de
functieknop op ieder gewenst
moment ingedrukt houden.
De in gang zijnde functie stopt als
de deur wordt geopend en wordt
automatisch voortgezet als de
deur wordt gesloten.
Gebruik
87
NL
Voorverwarmingsfase
De bereiding met stoom wordt
voorafgegaan door een
voorverwarmingsfase die het apparaat op
de bereidingstemperatuur brengt.
Deze fase wordt aangegeven door het
controlelampje niveau temperatuur
bereikt.
Aan het einde van de
voorverwarmingsfase blijft het
controlelampje temperatuur bereikt
continue branden, klinkt een
geluidssignaal en wordt de bereiding
automatisch voortgezet.
Wijziging van de ingestelde gegevens
Als de oven in werking is, kan de
bereidingstijd worden gewijzigd:
19. als het controlelampje bereiding met
tijdinstelling knippert en het
apparaat in de bereidingsfase is, de
temperatuurknop indrukken. Het
controlelampje bereiding met
tijdinstelling begint te knipperen.
20. De temperatuurknop naar rechts of links
draaien om de eerder ingestelde tijd te
wijzigen.
Indien een temperatuur wordt
ingesteld die hoger is dan de
daarvoor ingestelde temperatuur,
waardoor er te weinig water in het
reservoir is, verschijnt op het
display enkele seconden het
knipperende controlelampje ;
de bereiding wordt normaal
voortgezet, maar op het moment
waarop het reservoir leeg is,
verschijnt op het display de vraag
om water te vullen.
Aan het einde worden de
verwarmingselementen
automatisch uitgeschakeld om de
bereiding te beëindigen door
middel van restwarmte in de
ovenruimte.
Gebruik
88
Geprogrammeerde bereiding wijzigen
21. Als de controlelampjes bereiding met
tijdinstelling en geprogrammeerd
bereiding continue branden en het
apparaat klaar is om te beginnen, de
temperatuurknop indrukken. Het
controlelampje bereiding met
tijdinstelling begint te knipperen.
22. De temperatuurknop naar rechts of links
draaien om de eerder ingestelde tijd te
wijzigen.
23. Druk nogmaals op de
temperatuurknop. Het controlelampje
bereiding met tijdinstelling gaat uit
en het controlelampje
geprogrammeerde bereiding
begint te knipperen. Op de display
wordt het einde van de bereidingstijd
weergegeven.
24. De temperatuurknop naar rechts of links
draaien om het einde van de kooktijd te
verlengen.
25. Na enkele seconden houden de
controlelampjes bereiding met
tijdinstelling en geprogrammeerde
bereiding op met knipperen en
wordt de geprogrammeerde bereiding
hervat met de nieuwe instellingen.
Einde bereiding met stoom
Aan het einde van de bereiding klinkt een
geluidssignaal en op het display
verschijnen afwisselend de volgende
schermafbeeldingen.
26. Deactiveer het geluidssignaal door een
van de twee knoppen in te drukken of
eraan te draaien of open de deur (zie
punten 27 en 28).
Als een geprogrammeerde
bereiding wordt ingesteld, nadat
de duur van de bereiding is
gewijzigd, dient de eventuele tijd
van het einde bereiding opnieuw
te worden ingesteld.
Om nog een bereiding met
tijdinstelling te selecteren de
temperatuurknop opnieuw naar
links of rechts draaien.
Aan het einde van de bereiding
kan een nieuwe functie worden
gekozen door aan de functieknop
te draaien.
Druk de functieknop een enkele
seconde lang in om de gestarte
functie te onderbreken en het
apparaat uit te schakelen.
Gebruik
89
NL
Het resterende water verwijderen
Aan het einde van de bereiding met stoom
kan het water uit het reservoir worden
verwijderd.
27. Druk de functieknop een enkele
seconde lang in. Op het display wordt
het scherm voor het verwijderen van het
water weergegeven.
28. Open de ovendeur gedurende enkele
seconden een paar centimeter om de
overvloedige stoom te laten ontsnappen.
29. Open de deur helemaal en haal het
gerecht voorzichtig uit de ovenruimte.
30. Plaats de geleverde karaf (of houder)
op de geopende ovendeur.
31. Haal de slang uit zijn houder en breng
het uiteinde ervan aan in de karaf (of
houder).
32. Start het verwijderen van het water naar
de karaf (of houder) door op de
functieknop te drukken.
Het wordt aanbevolen om na
iedere bereiding het reservoir te
legen om eventuele
kalkafzetting te voorkomen.
Het water kan uitsluitend met
geopende ovendeur worden
verwijderd. Controleer altijd of de
slang van diens plaats is
verwijderd en in de karaf (of
houder) is aangebracht, alvorens
met een druk op de functieknop
het verwijderen te starten.
Gebruik
90
Aan het einde geeft het display aan dat het
verwijderen van het resterende water is
afgerond.
33. Schud de slang om eventueel resterend
water te verwijderen.
34. Berg de slang op diens plaats op en
verwijder de karaf.
35. Verwijder het deksel van de stoombak
uit de ovenruimte en maak hem met de
geleverde spons droog.
36. Verwijder condens van de bodem en
wanden van de ovenruimte, van de
ovendeur, de voorkant van het apparaat
en uit de druppelvanger van de
ovendeur met een spons.
OPMERKING: Het deksel van de
stoombak kan erg heet zijn: draag
geschikte bescherming.
Opgelet: het water kan erg warm
zijn.
Gebruik
91
NL
Advies voor de bereiding met stoom
Pasta en rijst: als de temperatuur van
100°C is bereikt, is bereidingstijd gelijk
aan die van de bereiding op een
kookplaat. Stop de pasta of de rijst in
een metalen ovenschaal en dek het af
met een centimeter water. Voor optimale
resultaten tijdens de bereiding van rijst,
raden we aan om het deksel of
aluminiumfolie op de houder aan te
brengen. Dit zorgt ervoor dat de rijst al
het water kan opnemen en direct kan
worden geserveerd.
Eieren: hardgekookte eieren, roereieren
of gepocheerd eieren zijn mogelijk met
de stoomfunctie bij 100°C. Voor perfect
hardgekookte eieren de eieren in de
geperforeerde ovenschaal leggen en 4-
6 minuten laten koken voor
zachtgekookte eieren of 8-10 minuten
voor hardgekookte eieren. Voor
roereieren de losgekopte eieren samen
met melk, boter en de kruiden in de
metalen ovenschaal gieten. Afdekken
met aluminiumfolie. Het mengsel elke
twee minuten met een vork doorroeren.
Voor gepocheerde eieren de metalen
ovenschaal met kokend water vullen,
een druppel azijn toevoegen en de
eieren circa 4-5 minuten laten stomen.
Groenten: gestoomde groenten zijn
perfect. De kleur, smaak en
voedingswaarde blijven behouden.
Dikke groenten, zoals aardappels,
knollen en pastinaak bij een temperatuur
van 100°C laten koken, net zolang als
dat u ze op een kookplaat zou laten
koken. Broccoli en wortelen: 6 minuten
laten koken voor knapperige groenten,
10 minuten voor zachte groenten.
Vis: is delicaat en is daarom uitstekend
geschikt voor de bereiding met stoom.
Laat vette vis, zoals zalm of forel,
ongeveer 5 minuten lang bij een
temperatuur van 100°C koken. Laat
magere vis, zoals kabeljauw en schelvis,
ongeveer 5 minuten lang bij een
temperatuur van 80°C koken. In het
geval van meervoudige bereidingen moet
de vis altijd in de geperforeerde
ovenschaal op het laagste niveau van de
ovenruimte worden bereid, om te
voorkomen dat de sappen van de vis
over alle andere gerechten druppelt.
Vlees: u kunt braadvlees of een curry ook
uitstekend met stoom bereiden. Bereid het
braadvlees zoals u ook voor een normale
bereiding in de oven zou doen. Breng het
in de metalen ovenschaal aan. Dek de
ovenschaal af met een deksel of
aluminium folie. Laat het vlees naargelang
het soort 45 minuten tot 3 uur braden.
Groentesoepen: de bereiding met stoom
garandeert veel smaak, terwijl een
minimale controle vereist is aangezien de
vloeistoffen niet overkoken. Voor een
groentesoep met de juiste consistentie
raden we aan om eerst de groenten te
stomen en vervolgens de bouillon toe te
voegen en het gerecht te laten stomen bij
een temperatuur van 100°C. De
stoomfunctie is ook ideaal voor het
aanleggen van een voorraad.
Soepen: eenvoudig en snel te bereiden.
Stop de soep in een metalen ovenschaal.
Dek de ovenschaal af met een deksel of
aluminiumfolie en laat de soep stomen bij
een temperatuur van 100°C. De duur is
gelijk aan die van een bereiding in de
magnetron. Voor een romig effect de
soep halverwege de bereiding
doorroeren.
Gebruik
92
Gerechten opwarmen: de stoomfunctie
voorkomt dat de gerechten uitdrogen en
kan de vochtigheidsgraad verbeteren.
Een gerecht dat eerder is bereid kan
afgedekt met aluminiumfolie in circa 10-
12 minuten worden opgewarmd. Voor
kant-en-klare gerechten is twee keer zo
lang nodig als op de verpakking is
vermeld.
Ontdooien: de stoomfunctie kan worden
gebruikt om voedsel te ontdooien. De
tijden variëren. Het ontdooien met stoom
duurt echter de helft van de tijd die nodig
is om voedsel afgedekt op het
keukenblad te laten ontdooien.
Tomaten en paprika's ontvellen: met de
stoomfunctie wordt dit heel eenvoudig.
Breng met een mes een kruisje aan in de
vel van de tomaat. Laat de tomaat 1
minuut lang stomen. Paprika’s hebben
een dikker vel. Daarom kunnen 4
minuten nodig zijn om het vel zacht te
maken.
Chocolade: kan met de stoomfunctie
worden gesmolten. Stop de chocolade
in de metalen ovenschaal. Dek de
ovenschaal af met aluminiumfolie en laat
1 minuut stomen. Het is onwaarschijnlijk
dat de chocolade zal verbranden
Warme handdoeken: nuttig voor de
reiniging van het gelaat, voor het
scheren of aan het einde van de
maaltijd. Handdoeken kunnen
eenvoudig met de stoomfunctie worden
verwarmd. Besprenkel de handdoek met
water. Rol de handdoek op en warm
hem 1 minuut met de stoomfunctie op.
Functies gecombineerde bereiding
Lijst van gecombineerde functies
1. De functieknop indrukken om het
apparaat in te schakelen.
2. De functieknop naar rechts of links
draaien om een gecombineerde functie
te selecteren.
3. De temperatuurknop draaien om de
tijdsduur van de gecombineerde
bereiding in te stellen.
4. De temperatuurknop indrukken als u de
standaardtemperatuur wilt wijzigen.
Gecombineerde bereidingen zijn
buitengewoon geschikt voor de
bereiding van vochtige taarten en
brood en voor mals gegrild vlees.
Stoom + circulatie + ventilator
De combinatie tussen ventilator,
luchtcirculatie element en stoom is
vooral geschikt voor het bereiden
van gebraad, kip en ovenproducten
zoals gebak en brood.
Stoom + statisch + ventilator
De werking van de ventilator in
combinatie met de traditionele
bereiding met stoom, zorgt ook bij
ingewikkelde recepten voor een
gelijkmatige bereiding. Ideaal voor
geroosterd kalfsvlees, eend en het
bereiden van hele vis.
Gebruik
93
NL
5. De temperatuurknop naar rechts of links
draaien om de gewenste temperatuur
te selecteren.
6. Druk op de temperatuurknop als u het
stoompercentage (standaard 25%)
wilt wijzigen.
7. De temperatuurknop naar rechts of links
draaien om het gewenste
stoompercentage in te stellen.
8. De functieknop indrukken. Op het
display verschijnt de vraag om het
reservoir met water te vullen.
9. Blijf het reservoir vullen volgens de
aanwijzingen van het hoofdstuk “Vullen
van het reservoir”.
10. Druk op de functieknop om de
gecombineerde bereiding te starten.
Voorverwarmingsfase
In gecombineerde functies wordt de
bereiding altijd voorafgegaan door een
voorverwarmingsfase zodat het apparaat
de gewenste temperatuur voor de
bereiding kan bereiken.
Deze fase wordt aangegeven door het
controlelampje niveau temperatuur
bereikt.
Aan het einde van de
voorverwarmingsfase blijft het
controlelampje temperatuur bereikt
continue branden en klinkt een
geluidssignaal dat aangeeft dat het te
bereiden gerecht in de oven kan worden
gezet.
Deze fase wordt zonder het gebruik van
stoom verricht.
Druk op de functieknop om de bereiding te
starten.
De gestarte functie kan op elk
ogenblik onderbroken worden
door de functieknop een enkele
seconde lang lang ingedrukt te
houden of de ovendeur te openen.
Stoom-
percentage
Voedseltype
25% Brood en taarten
30% Eend
40% Rund-, kalfs- en lamsvlees
50% Kip en koteletten
70% Hele vis
Gebruik
94
Traditionele bereidingsfuncties
1. De functieknop indrukken om het
apparaat in te schakelen.
2. De functieknop naar rechts of links
draaien om een traditionele functie te
selecteren.
3. De temperatuurknop indrukken als u de
standaardtemperatuur wilt wijzigen.
4. De temperatuurknop naar rechts of links
draaien om de gewenste temperatuur
te selecteren.
5. De functieknop indrukken om de
traditionele bereiding te starten.
Voorverwarmingsfase
In de traditionele functies wordt de
bereiding altijd voorafgegaan door een
voorverwarmingsfase zodat het apparaat
de gewenste temperatuur van de bereiding
kan bereiken.
Deze fase wordt aangegeven door het
controlelampje niveau temperatuur
bereikt.
Aan het einde van de
voorverwarmingsfase blijft het
controlelampje temperatuur bereikt
continue branden, klinkt een
geluidssignaal en wordt de bereiding
automatisch voortgezet.
In traditionele bereidingen kunnen
de gerechten naar inzicht van de
gebruiker meteen of na de
voorverwarmingsfase in de oven
worden gezet.
De bereiding kan op elk ogenblik
onderbroken worden door de
functieknop minstens 3 seconden
lang ingedrukt te houden of de
ovendeur te openen.
Gebruik
95
NL
Lijst van de traditionele functies
Circulatie
Met de combinatie van de
ventilator en het luchtcirculatie
element (ingebouwd aan de
achterkant van de oven) kan
verschillend voedsel op meerdere
niveaus bereid worden mits
dezelfde temperatuur
en hetzelfde type bereiding gebruikt
moeten worden. De
warmeluchtcirculatie verzekert een
onmiddellijke en uniforme verdeling
van de warmte. Het zal
bijvoorbeeld mogelijk zijn om
gelijktijdig (op meerdere vlakken)
vis, groenten en koekjes klaar te
maken, zonder dat de geur en de
smaak gemengd zullen worden.
Grill
Met de door de grillweerstand
afgegeven warmte, kunnen
uitstekende resultaten bereikt
worden zoals het roosteren van dun
en iets dikker vlees, en in combinatie
met het draaispit (waar voorzien)
wordt op het einde van de
bereiding een uniforme goudbruine
kleur verkregen. Ideaal voor toast of
kaastopping. Met deze functie kan
een grote hoeveelheid voedsel, en
vooral vlees, uniform gegrild
worden.
Eco
Deze functie wordt aanbevolen
voor de bereiding op één vlak, met
een laag energieverbruik.
Ideaal voor de bereiding van vlees,
vis en groenten. Niet geschikt voor
levensmiddelen die moeten rijzen.
Voor een maximale besparing van
de energie en een kortere
bereidingstijd wordt het aanbevolen
om de levensmiddelen in te
ovenruimte te plaatsen zonder deze
voor te verwarmen.
In de ECO-functie tijdens de
bereiding de deur niet openen.
In de ECO-functie duren de
bereidingstijden (en de eventuele
voorverwarming) langer.
Statisch
De warmte wordt gelijktijdig
bovenaan en onderaan afgegeven,
en maakt dit systeem geschikt voor
het bereiden van speciale types van
voedsel. De traditionele bereiding,
die ook statisch wordt genoemd, is
geschikt voor het klaarmaken van
één gerecht per keer. Ideaal voor
gevulde taarten, brood en
stoofvlees. Ook geschikt voor vet
vlees zoals gans en eend.
Gebruik
96
Statisch+ventilator
De werking van de ventilator,
gecombineerd met de traditionele
bereiding, verzekert ook voor
ingewikkelde recepten homogene
bereidingen. Ideaal voor
geroosterd vlees.
Geventileerde grill
De lucht afkomstig van de ventilator
verzacht de warmtegolven die
worden verkregen door de grill,
zodat ook dik vlees, zoals
biefstukken, karbonades, enz.
uitstekend wordt gegrild.
Circulatie + gevent. onderwarmte
De geventileerde bereiding wordt
gecombineerd met de warmte die
van onder komt, en tegelijkertijd
wordt een lichte goudbruine korst
verkregen. Ideaal voor pasteien,
hartige taarten en pizza’s.
Turbo
Met de combinatie van de
geventileerde bereiding en de
traditionele bereiding kan erg snel
en doeltreffend verschillend voedsel
op meerdere niveaus klaargemaakt
worden, zonder het mengen van
geuren of smaken. Ideaal voor
omvangrijk voedsel waarvoor een
intense bereiding nodig is.
Stel voor een traiteureffect de
maximale temperatuur in. Stel de
normale temperatuur in als het
apparaat de maximale temperatuur
heeft bereikt. Deze procedure zorgt
ervoor dat alle vleessappen in het
vlees worden ingesloten, waardoor
het vlees minder slinkt.
Gebruik
97
NL
Timer
1. Druk één maal op de temperatuurknop (2
maal als de bereidingsfase al bezig is).
Op het display verschijnen de cijfers
en het controlelampje
knippert.
2. Aan de temperatuurknop draaien om de
tijdsduur in te stellen (van 1 minuut tot 4
uur). Na enkele seconden stopt het
controlelampje met knipperen en
begint het aftellen.
3. U kunt nu de gewenste functie selecteren.
Wachten tot het geluidssignaal aanduidt
dat de tijd is verstreken. Het
controlelampje
knippert.
4. Aan de temperatuurknop draaien om
een andere timer te selecteren of de
temperatuurknop indrukken om het
geluidssignaal uit te schakelen.
Bereiding met tijdinstelling
1. Nadat een bereidingsfunctie en -
temperatuur zijn geselecteerd, moet drie
maal op de temperatuurknop gedrukt
worden. Op het display verschijnen de
cijfers en het
controlelampje knippert.
Deze functie zal de bereiding niet
onderbreken, maar enkel het
geluidssignaal activeren.
De timer kan zowel tijdens de fase
van de bereiding als in stand-by
(slaapstand) van het apparaat
worden geactiveerd.
U kunt de timer kookwekker
uitschakelen door de waarde op
nul in te stellen
Met bereiding met tijdinstelling
wordt de functie bedoeld
waarmee u met de bereiding kunt
beginnen, en deze na een
ingestelde tijd kan doen eindigen.
De activering van een bereiding
met tijdinstelling annuleert de
eventuele timer kookwekker die
eerder werd ingesteld.
Gebruik
98
2. De temperatuurknop naar rechts of naar
links draaien om de duur van de
bereiding van 00:01 tot 12:59 in te
stellen. Houd de knop gedraaid om de
wijziging sneller uit te voeren.
3. Enkele seconden na instelling van de
gewenste tijdsduur stopt het
controlelampje met knipperen en is
de bereiding met tijdinstelling begonnen.
4. Aan het einde van de bereiding wordt
op het display STOP weergegeven en
hoort u een geluidssignaal dat met een
druk op de temperatuurknop kan
worden uitgeschakeld.
De ingestelde gegevens in de bereiding
met tijdinstelling wijzigen
Tijdens de bereiding met tijdinstelling kan
de ingestelde tijdsduur worden gewijzigd:
1. Wanneer het controlelampje
continue brandt en het apparaat zich in
de bereidingsfase bevindt, drukt u twee
keer op de temperatuurknop. Het
controlelampje begint te knipperen.
2. De temperatuurknop naar rechts of links
draaien om de eerder ingestelde tijd te
wijzigen.
Om nog een bereiding met
tijdinstelling te selecteren de
temperatuurknop opnieuw naar
links of rechts draaien.
Om de bereiding in de
handmatige modus te verlengen
de temperatuurknop opnieuw
indrukken. Het apparaat zal de
normale werking hervatten met de
instellingen van de bereiding die
eerder geselecteerd werden.
Schakel het apparaat uit door de
functieknop ingedrukt te houden.
Gebruik
99
NL
Geprogrammeerde bereiding
1. Nadat een bereidingsfunctie en -
temperatuur zijn geselecteerd, moet drie
maal op de temperatuurknop gedrukt
worden. Op het display verschijnen de
cijfers en het
controlelampje knippert.
2. De knop naar rechts of naar links draaien
om de duur van de bereiding van 00:01
tot 12:59 in te stellen. De knop blijven
draaien voor een snelle toename of
afname.
3. Druk voor de vierde keer op de
temperatuurknop. Het controlelampje
knippert. Draai de knop naar rechts of
links om het einde van de bereidingstijd
in te stellen.
4. Na een aantal seconden houden de
controlelampjes en
op met
knipperen. Het apparaat wacht het
begin van de geprogrammeerde
bereidingstijd af.
Een geprogrammeerde bereiding
is een functie waarmee u de
bereiding op een door u ingesteld
tijdstip automatisch, met de
automatische uitschakeling van de
oven, kunt laten beëindigen.
Gebruik
100
5. Aan het einde van de bereiding wordt
op het display STOP weergegeven en
hoort u een geluidssignaal dat met een
druk op de temperatuurknop kan
worden uitgeschakeld.
Wijziging van de ingestelde gegevens
van de geprogrammeerde bereiding
Tijdens de werking kan de tijdsduur van de
geprogrammeerde bereiding gewijzigd
worden:
1. Wanneer de controlelampjes en
continue branden en het apparaat in
afwachting is om de bereiding te
beginnen, drukt u twee maal op de
temperatuurknop. Het controlelampje
begint te knipperen.
2. De temperatuurknop naar rechts of links
draaien om de eerder ingestelde tijd te
wijzigen.
3. Druk nogmaals op de temperatuurknop.
Het controlelampje gaat uit en het
controlelampje begint te knipperen.
Op de display wordt het einde van de
bereidingstijd weergegeven.
4. De temperatuurknop naar rechts of links
draaien om het einde van de kooktijd te
verlengen.
5. Na enkele seconden stoppen de
controlelampjes en met
knipperen en wordt de
geprogrammeerde bereiding voortgezet
met de nieuwe instellingen.
Om de bereiding in de
handmatige modus te verlengen
de temperatuurknop opnieuw
indrukken. Het apparaat zal de
normale werking hervatten met de
instellingen van de bereiding die
eerder geselecteerd werden.
Schakel het apparaat uit door de
functieknop ingedrukt te houden.
Uit veiligheidsoverwegingen is het
niet mogelijk om enkel het tijdstip
van het einde van de
bereidingstijd in te stellen, zonder
dat de tijdsduur ervan wordt
ingesteld.
Nadat de tijdsduur van de
bereiding is gewijzigd, moet het
tijdstip van het einde van de
kooktijd opnieuw ingesteld
worden.
Gebruik
101
NL
3.5 Advies voor bereidingen
Algemeen advies
Het verhogen van de temperatuur verkort
niet de bereidingstijden (het voedsel zou
aan de buitenkant erg gaar kunnen zijn,
maar minder aan de binnenkant).
De bereidingstijden hangen af van de
dikte en kwaliteit van het voedsel en van
de smaak van de consument.
Wanneer het apparaat voor de eerste
keer wordt gebruikt en u nog onzeker
bent over de benodigde tijden voor de
gewenste bereiding van de gerechten,
adviseren wij om de kooktijden enigszins
te verlengen en voor het einde even snel
te proeven. Als de gerechten nog niet
gaar zijn, is het mogelijk om in de
resterende tijd, zonder opnieuw water
bij te vullen, de bereiding voort te zetten.
Zijn de gerechten echter gaar, dan kan
de bereiding onmiddellijk worden
gestopt en het reservoir worden
geleegd.
Advies voor het bereiden van
vleesgerechten
De bereidingstijden hangen af van de
dikte en van de kwaliteit van het voedsel,
en van de smaak van de consument.
Gebruik een vleesthermometer voor
gebraad, of druk met een lepel op het
gebraad. Als het gebraad stevig
aanvoelt is het klaar, anders moet de
bereiding nog een aantal minuten
doorgaan.
Advies voor de bereiding met stoom
• De bereidingstijden hangen af van de
dikte en niet van de hoeveelheid
voedsel. Voor de bereiding van een hele
broccoli is net zo veel tijd nodig als voor
de bereiding van 20 roosjes. Door de
hoeveelheid in een braadpan te
vergroten neemt de dikte en dus ook de
bereidingstijd toe.
• Gebruik het liefst een geperforeerde
houder, zodat de stoom het voedsel aan
alle zijden kan bereiken.
• De bereiding met stoom beperkt
aanzienlijk de overdracht van de
smaken van het ene naar het andere
gerecht. Desondanks wordt aangeraden
om voedsel zoals vis in een
geperforeerde houder altijd onderin de
ovenruimte aan te brengen.
• Dek het voedsel af met aluminiumfolie
als door stoom de consistentie kan
worden gewijzigd (bijv. stoofschotel,
pudding...).
Gebruik
102
Advies voor het bereiden van gebak en
koekjes
Gebruik bij voorkeur metalen en
donkerkleurige bakvormen; deze helpen
de warmte beter te absorberen.
De temperatuur en de tijdsduur van de
bereiding hangen af van de kwaliteit en
de dikte van het deeg.
U kunt nagaan of het gebak voldoende
gebakken is binnenin door een houten
prikker in het hoogste deel te prikken.
Wanneer het deeg niet aan de prikker
blijft plakken, is het gebak klaar.
Wanneer het gebak inzakt wanneer het
uit de oven wordt gehaald, moet bij de
volgende bereiding de temperatuur
ongeveer 10°C lager worden ingesteld,
en moet eventueel een langere kooktijd
geselecteerd worden.
Advies voor het ontdooien
Plaats het ingevroren voedsel, zonder
verpakking en in een recipiënt zonder
deksel, op het eerste niveau van de
ovenruimte.
Vermijd opeenstapeling van
voedingsmiddelen.
Om vlees te ontdooien kunt u een rooster
gebruiken op het tweede niveau, en een
ovenschaal op het eerste niveau. Op
deze manier blijft het voedsel niet in
contact met de vloeistof van de
ontdooiing
Om energie te besparen
Open de deur van de oven zo weinig
mogelijk, zodat de warmte niet verloren
gaat.
Houd de binnenkant van het apparaat
altijd goed schoon.
Gebruik
103
NL
3.6 Speciale functies
Ontdooien op tijd
1. Zet het gerecht dat moet worden
ontdooid in de oven.
2. De functieknop indrukken en draaien om
de functie ontdooien op tijd - aangegeven
door de controlelampjes en - te
selecteren.
3. De functieknop indrukken om de
gekozen functie te bevestigen.
4. Draai aan de temperatuurknop om de
duur van het ontdooien (van 00:00 tot
13:00) in te stellen.
5. De functieknop indrukken om het
ontdooien te starten.
6. Aan het einde wordt
weergegeven.
Rijzen
1. Zet het gerecht dat moet rijzen in de
oven.
2. De functieknop indrukken en draaien om
de functie rijzen, aangegeven door de
controlelampjes en , te
selecteren.
3. De functieknop indrukken om de
gekozen functie te bevestigen.
4. Draai aan de temperatuurknop om de
duur van de bereiding (van 00:00 tot
13:00) in te stellen.
5. Druk op de functieknop om het rijzen te
starten.
6. Aan het einde wordt
weergegeven.
In de functie ontdooien op tijd is
het niet mogelijk om de
temperatuur te wijzigen.
BELANGRIJK: laat het voedsel
volledig ontdooien alvorens het te
bereiden.
In de functie rijzen kunt u de
temperatuur niet wijzigen.
Gebruik
104
Verwarmen
1. Plaats het op te warmen gerecht in de
ovenruimte.
2. Selecteer de opwarmfunctie door de
functieknop in te drukken en eraan te
draaien.
3. Draai aan de temperatuurknop om de
duur van de opwarming te wijzigen.
4. Op de functieknop drukken om de
ingestelde parameters te bevestigen en
het opwarmen te starten.
Sabbat bereiding
In deze functie worden reeds
bereide gerechten uit de vriezer
opnieuw opgewarmd.
Aan de hand van deze functie kunt
u levensmiddelen bereiden
volgens de voorschriften die voor
de Joodse rustdag gelden.
Het apparaat vertoont een
bepaald gedrag:
• De bereiding kan een
onbepaalde tijd doorgaan.
Geen enkele tijdinstelling is
mogelijk.
• De oven verricht geen enkele
vorm van voorverwarming.
• De bereidingstemperatuur die u
kunt selecteren, varieert van 60
tot 100 °C.
• De lamp in de oven is
gedeactiveerd, bij het openen
van de deur of een handmatige
activering met de knop gaat de
lamp niet aan.
• De interne ventilator is
gedeactiveerd.
• De verlichting van de knoppen
en de aanduidingen is
gedeactiveerd.
Gebruik
105
NL
1. Selecteer de functie Sabbat bereiding
door op de functieknop te drukken.
2. Druk op de temperatuurknop.
3. Draai aan de temperatuurknop om de
duur van de opwarming te wijzigen.
4. Bevestig de parameters en start de
functie Sabbat bereiding door op de
functieknop te drukken.
5. Houd aan het einde de functieknop
minstens 3 seconden lang ingedrukt om
het apparaat uit te schakelen.
Automatische programma’s
1. Plaats het gerecht in de ovenruimte.
2. De functieknop indrukken en draaien om
het automatische programma,
aangegeven door het opschrift
en de icoontjes van de
verlichte gerechten , te
selecteren.
3. Draai aan de functieknop om het
gewenste programma (zie Handmatig
water verwijderen) te selecteren.
4. Op de functieknop drukken om de
bereiding te starten.
U kunt geen enkele parameter
wijzigen als de functie Sabbat
bereiding geactiveerd is.
Geen enkele actie op de knoppen
heeft effect; alleen de functieknop
blijft actief om het apparaat uit te
kunnen schakelen.
De automatische
bereidingsprogramma’s zijn
afhankelijk van het te bereiden
type gerecht ingedeeld.
Gebruik
106
Tabel automatische programma’s
VLEES (01 - 04)
VIS (05 - 08)
GROENTEN (09 - 12)
Pr Subtype Functie
%
Stoom
Gewicht
(g)
Niveau
Temp.
(°C)
Tijd
(minuten)
01 Varkensrugstuk
+
50 1000 2 180 95
02 Kalfsgebraad
+
40 1000 2 170 70
03 Gebraden kip
+
50 1000 2 200 40
04 Gebraden eend
+
30 1000 2 150 105
Pr Subtype Functie
%
Stoom
Gewicht
(g)
Niveau
Temp.
(°C)
Tijd
(minuten)
05
Kabeljauwfilet
100 200 2 +1 100 6
(stukken van circa 150 g)
06
Zalmfilet
100 200 2 +1 100 5
(stukken van circa 150 g)
07 Garnalen 100 500 2 +1 90 5
08 Hele vis
+
70 500 2 +1 200 25
Pr Subtype Functie
%
Stoom
Gewicht
(g)
Niveau
Temp.
(°C)
Tijd
(minuten)
09
Wortels
100 500 2 +1 100 6
(schijfjes van circa 3 cm dik)
10
Aardappelen (in 4-6
stukken)
100 500 2 +1 100 25
(diameter 4-5 cm)
11 Bloemkool (in stukken) 100 500 2 +1 100 12
12 Asperges 100 500 2 +1 100 6
Gebruik
107
NL
GEBAK (13 - 16)
PASTA (17 - 20)
Pr Subtype Functie
%
Stoom
Gewicht
(g)
Niveau
Temp.
(°C)
Tijd
(minuten)
13 Koekjes/muffins 0 600 1 160 18
14 Confituurtaart 0 800 1 170 40
15
Pudding
100 200 1 100 50
(300 g. in puddingvormen)
(400 g in terrine)
16
Cake
+
25 1000 1 165 35
Paradijstaart
Pr Subtype Functie
%
Stoom
Gewicht
(g)
Niveau
Temp.
(°C)
Tijd
(minuten)
17 Gerezen witbrood
+
25 400 2 180 50
18 Ovenpasta/Lasagne 0 2000 1 220 40
19 Quiche lorraine 0 1000 1 200 40
20 Basmatirijst 100 200 2 +1 100 12
Gebruik
108
Handmatig water verwijderen
1. Plaats de geleverde karaf (of houder) op
de geopende ovendeur.
2. Haal de slang uit zijn houder en breng
het uiteinde ervan aan in de karaf (of
houder).
3. Start het verwijderen van het resterende
water naar de karaf (of houder) door op
de functieknop te drukken.
Aan het einde geeft het display aan dat het
verwijderen van het resterende water is
afgerond.
4. Schud de slang om eventueel resterend
water te verwijderen.
5. De slang terugplaatsen in zijn houder, de
karaf (of houder) verwijderen en de deur
sluiten.
6. Sluit de functie af door op de functieknop
te drukken.
Met deze functie kan het reservoir
met de hand worden geleegd.
Druk de functieknop een enkele
seconde lang in om de gestarte
functie te onderbreken en het
apparaat uit te schakelen.
Gebruik
109
NL
Handmatig water vullen
1. Vul de geleverde karaf (of een houder)
met voldoende water voor de te
verrichten bereidingen.
2. Open de deur van het apparaat.
3. Plaats de karaf (of houder) op de
geopende ovendeur.
4. Haal de slang uit zijn houder en plaats
het uiteinde ervan op de bodem van de
karaf (of houder).
5. Druk de functieknop in om het reservoir
van het apparaat met water te vullen.
Met deze functie kan het reservoir
met de hand worden gevuld als u
meerdere stoomcycli wenst te
verrichten.
N.B.: de karaf (of houder) gevuld
met water moet een brutogewicht
van minder dan 5 kg hebben.
Het apparaat neemt zo veel water
op dat het reservoir volledig
gevuld wordt.
Druk de functieknop een enkele
seconde lang in om de gestarte
functie te onderbreken en het
apparaat uit te schakelen.
Gebruik
110
Aan het einde geeft het display aan dat het
vullen met water is afgerond.
6. Schud de slang om eventueel resterend
water te verwijderen.
7. De slang terugplaatsen in zijn houder, de
karaf (of houder) verwijderen en de deur
sluiten.
8. Sluit de functie af door op de functieknop
te drukken.
Voor de speciale functies
Vapor Clean
Reinig reservoir
Handmatig ontkalken
raadpleeg het deel “Reiniging en
onderhoud” van deze handleiding.
Als de deur wordt gesloten, wordt
eventueel water dat in de slang is
achtergebleven, opgezogen door
een automatisch systeem om
druppelen te voorkomen. U kunt
geborrel horen. Dit is normaal.
Gebruik
111
NL
3.7 Secundair menu
Het apparaat is tevens uitgerust met een
verborgen “secundair menu”, waarmee de
gebruiker het volgende kan uitvoeren:
De stand Kinderblokkering activeren of
deactiveren.
De Show-room stand activeren of
deactiveren (die alle
verwarmingselementen deactiveert en
enkel het bedieningspaneel laat
werken).
De tijdsinstelling van de lamp activeren
of deactiveren.
De waarde van de hardheid van het
water instellen.
Als het apparaat in Stand-by staat
1. Het activeren van de binnenverlichting,
door de temperatuurknop snel te
draaien.
2. Houd minstens 5 seconden lang de
temperatuurknop ingedrukt.
3. Draai de temperatuurknop naar rechts of
naar links om de (ON/OFF) instelling te
wijzigen of naar rechts om de
instellingswaarde te verhogen of naar
links om deze te verminderen.
4. Druk op de temperatuurknop om over te
gaan naar de volgende instelling.
Stand kinderblokkering
Deze stand blokkeert automatisch na een
minuut normale werking de bedieningen
van het apparaat, zonder enige
tussenkomst van de gebruiker.
Bij normale werking wordt deze aangeduid
door het controlelampje
.
Om de blokkering tijdelijk uit te schakelen
tijdens een bereiding, moet de
temperatuurknop 5 seconden ingedrukt
gehouden worden. De beveiliging zal één
minuut na de laatste instelling weer actief
worden.
Als de stand van de temperatuur-
en functieknop wordt aangeraakt
of gewijzigd, verschijnt op de
display twee seconden lang
.
Ook als de kinderblokkering
geactiveerd is, kunt u het apparaat
onmiddellijk uitschakelen door 3
seconden lang op de functieknop
te drukken.
Gebruik
112
Show-room stand (enkel voor
exposanten)
Deze stand laat toe om de
verwarmingselementen te deactiveren,
terwijl men toch gebruik kan maken van het
bedieningspaneel.
Om de oven normaal te gebruiken, moet
deze stand op OFF ingesteld worden.
Stand laag vermogen
Met deze stand kunt u het verbruik van de
oven beperken.
Ideaal om meerdere huishoudelijke
apparaten tegelijkertijd te kunnen
gebruiken.
HI: normaal vermogen.
LO: laag vermogen.
Als de stand actief is, licht het
controlelampje op het display
op.
Wanneer de stand laag vermogen
wordt geactiveerd, kan de
tijdsduur van de voorverwarming
en van de bereiding langer duren.
Als de stand actief is, licht het
controlelampje op het display
op.
Gebruik
113
NL
Stand warmte behouden
In deze stand kan het apparaat aan het
einde van een bereiding waarvan de duur
is ingesteld (als deze niet handmatig wordt
onderbroken) het zojuist bereide voedsel
ongeveer 1 uur lang (op lage temperatuur)
warm houden.
Stand tijdinstelling lamp
Voor een verdere besparing van de
energie wordt de lamp automatisch één
minuut na het begin van de bereiding
gedeactiveerd.
Stel deze stand in op OFF om te
voorkomen dat het apparaat de lamp
automatisch na een minuut deactiveert.
Stand instelling hardheid van het water
In deze stand kan de waarde van de
hardheid van het water worden ingesteld
om het ontkalken te optimaliseren.
De instelling van de hardheid van het
water kan worden ingesteld van een
minimum waarde (een tik)...
... tot een maximale waarde (vijf
tikken).
De handmatige controle van de in-
/uitschakeling is echter altijd
mogelijk door de temperatuurknop
in de beide instellingen naar rechts
te draaien.
De fabrieksinstelling van het
apparaat is ingesteld op een
gemiddelde hardheid van het
water.
Vraag het waterleidingbedrijf om
informatie over de hardheidsgraad
van het water.
Als het water van het
waterleidingnet teveel kalk bevat,
raden wij aan om onthard water te
gebruiken.
Reiniging en onderhoud
114
4 Reiniging en onderhoud
4.1 Waarschuwingen
4.2 Reiniging van de oppervlakken
Om de oppervlakken in goede staat te
houden, moeten ze na elk gebruik
gereinigd worden nadat ze afgekoeld zijn.
Dagelijkse gewone reiniging
Gebruik steeds en uitsluitend specifieke
producten, die geen schurende of zure
stoffen op chloorbasis bevatten.
Giet het product op een vochtige doek en
wrijf het over het oppervlak, spoel
zorgvuldig af, en droog met een zachte
doek of met een microvezeldoek.
Voedselresten of -vlekken
Gebruik absoluut geen metalen sponzen of
scherpe krabbers zodat de oppervlakken
niet worden beschadigd.
Gebruik normale en niet-schurende
producten, en eventueel houten of plastic
gerei. Spoel zorgvuldig, en droog met een
zachte doek of met een microvezeldoek.
Laat etensresten op basis van suiker (bijv.
marmelade) in het apparaat niet opdrogen,
dit kan het email binnenin aantasten.
Incorrect gebruik
Gevaar voor beschadiging van
de oppervlakken
Reinig het apparaat niet met een
stoomreiniger.
Gebruik op de stalen delen of de delen
waarvan het oppervlak met metalen
afwerkingen werd behandeld (bijv.
elektrolytische oxidatie, vernikkeling,
verchroming) geen producten die
chloor, ammoniak of bleekmiddel
bevatten.
Gebruik geen schurende of bijtende
middelen op de glazen onderdelen
(bijv. poeders, ontvlekkers of
metaalsponsjes).
Gebruik geen ruw, schurend of scherp
materiaal.
Incorrect gebruik
Gevaar voor beschadiging van
het apparaat
De pakking aan de voorkant van de
ovenruimte niet verwijderen.
Reiniging en onderhoud
115
NL
4.3 Reiniging van de deur
Demontage van de deur
Om de reiniging van de oven te
vergemakkelijken, kunt u de ovendeur
verwijderen en op een theedoek leggen.
Ga voor de verwijdering van de deur als
volgt te werk:
1. Open de deur volledig en plaats de
twee pinnetjes in de openingen van de
scharnieren zoals op de afbeelding.
2. Neem de deur aan beide kanten en met
beide handen vast, hef hem op met een
hoek van ongeveer 30°, en verwijder hem.
3. Om de deur weer te monteren, moeten
de scharnieren in de daarvoor bestemde
openingen in de oven geplaatst worden,
zodat de gleuven A helemaal op de
openingen steunen. Laat de deur zakken
zodat ze geplaatst wordt, en verwijder
de pinnetjes uit de openingen in de
scharnieren.
Reiniging van de ruiten van de deur
Het is raadzaam de ruiten van de deur
altijd schoon te houden. Gebruik
absorberend keukenpapier. Gebruik in
geval van hardnekkig vuil een vochtige
spons en een gewoon reinigingsmiddel.
Er wordt aanbevolen om
reinigingsproducten van de
fabrikant te gebruiken.
Reiniging en onderhoud
116
Demontage van de binnenruiten
Voor een gemakkelijke schoonmaak,
kunnen de binnenruiten van de deur
worden gedemonteerd.
1. Open de deur.
2. Verwijder de binnenruit door ze
achteraan naar boven te trekken, en
volg de beweging die wordt aangeduid
door de pijlen (1).
3. Trek de ruit naar boven aan de
voorzijde (2). Op deze manier komen
de 4 pinnen, die op de ruit bevestigd
zijn, los uit hun zitting op de ovendeur.
4. Trek de tussenruit omhoog.
5. Maak de buitenruit schoon, evenals de
voorheen verwijderde ruiten. Gebruik
absorberend keukenpapier. In geval van
hardnekkig vuil moet een vochtige spons
en een neutraal reinigingsmiddel
gebruikt worden.
6. Zet de tussenruit weer op zijn plaats.
Reiniging en onderhoud
117
NL
7. De rubberen lijsten A, B en C van de
tussenruit moeten naar de buitenkant zijn
gericht.
8. Centreer en plaats met lichte druk de 4
pennen in hun houders op de deur.
4.4 De reiniging van de binnenkant
van de oven
Om de oven in goede staat te houden,
moet hij na afkoeling regelmatig gereinigd
worden.
Verwijder alle verwijderbare delen.
Reinig de ovenroosters met warm water en
niet-schurende reinigingsmiddelen; spoel
en droog ze daarna zorgvuldig af.
Er wordt aangeraden om de oven
ongeveer 15/20 minuten
maximaal te verwarmen nadat
specifieke producten gebruikt
werden, om eventuele resten in de
oven te verwijderen.
Voor een gemakkelijke
schoonmaak is het aanbevolen om
de deur te verwijderen.
Reiniging en onderhoud
118
Verwijdering van de geleiderframes voor
de roosters/ovenschalen
Als de geleiderframes worden verwijderd,
kan de reiniging van de zijdelen makkelijker
uitgevoerd worden.
Verwijder de geleiderframes:
1. de pinnen uit het geleiderframe
schroeven:
2. Trek het geleiderframe in de ovenruimte
om de pinnen eruit te halen.
3. Herhaal na de reiniging de net
beschreven handelingen om de
geleiderframes weer aan te brengen.
Vapor Clean
Voorbereiding
Voordat de reinigingscyclus Vapor Clean
wordt gestart:
• Verwijder alle accessoires uit de oven.
• Giet ongeveer 40cc water op de
bodem van de ovenruimte. Let op dat het
water niet uit de uitsparing komt.
Vapor Clean is een
reinigingsprocedure die de
verwijdering van vuil
vergemakkelijkt. Dankzij deze
procedure is het mogelijk om de
binnenzijde van de oven uiterst
eenvoudig te reinigen. De
vuilresten worden verzacht door
de warmte en door de
waterdamp, zodat ze makkelijker
kunnen verwijderd worden.
Incorrect gebruik
Gevaar voor beschadiging van
de oppervlakken
• Verwijder voedselresten of gemorste
sporen van vroegere bereidingen
binnenin de oven.
• Voer deze reinigingsprocedure enkel uit
als de oven afgekoeld is.
Reiniging en onderhoud
119
NL
• Sproei met behulp van een spuitflacon
een oplossing van water en afwasmiddel
op de binnenzijde van de ovenruimte.
Sproei op de zijwanden, de
bovenwand, het bodemvlak en de
deflector.
• Sluit de deur.
Instelling van de reinigingscyclus Vapor
Clean
1. De functieknop indrukken om het
apparaat in te schakelen.
2. De functieknop naar rechts of links
draaien om de reinigingscyclus Vapor
Clean te selecteren.
3. Op het display verschijnen de tijdsduur
en de temperatuur van de
reinigingscyclus.
4. De temperatuurknop indrukken om de
reinigingscyclus Vapor Clean te starten.
5. Nadat de reinigingscyclus Vapor Clean
is uitgevoerd, wordt een geluidssignaal
geproduceerd.
Er wordt aanbevolen om
maximaal 20 maal te sproeien.
Als de binnentemperatuur hoger is
dan diegene die wordt voorzien
voor de reinigingscyclus Vapor
clean, wordt de cyclus
onmiddellijk gestopt en wordt
op het display
weergegeven. Laat het apparaat
afkoelen voordat de functie van de
geassisteerde reiniging wordt
geactiveerd.
De parameters van de temperatuur
en de tijdsduur kunnen niet
gewijzigd worden door de
gebruiker.
Reiniging en onderhoud
120
Einde van de reinigingscyclus Vapor Clean
1. Open de deur en verwijder het minst
hardnekkige vuil met een
microvezeldoek.
2. Gebruik een niet-schurend sponsje met
messingdraden voor het hardnekkige
vuil.
3. Voor vetresten kunt u een specifiek
ovenreinigingsproduct gebruiken.
4. Verwijder het resterende water uit de
oven.
5. Voor een betere hygiëne en om te
vermijden dat het voedsel een
onaangename geur krijgt, wordt
aanbevolen om de oven te drogen door
een geventileerde functie ongeveer 10
minuten in te schakelen op 160 °C.
CLEAN: Reiniging van het reservoir
1. De functieknop indrukken en draaien om
de functie CLEAN te selecteren.
2. De functieknop indrukken om de
gekozen functie te bevestigen. Op het
display verschijnt de vraag om het
reservoir te vullen.
3. Vul de geleverde karaf (of een houder)
met een mengsel van water en
citroenzuur.
Draag rubberen handschoenen
tijdens deze werkzaamheden.
Om de handmatige reiniging van
moeilijk bereikbare delen te
vereenvoudigen, is het raadzaam
de deur te verwijderen.
Om een optimaal functioneren van
het apparaat te garanderen,
adviseren wij om het reservoir
circa iedere 2-3 maanden een
keer schoon te maken.
Wij adviseren om 30g citroenzuur
te mengen met anderhalve liter
water.
Reiniging en onderhoud
121
NL
4. Open de deur van het apparaat.
5. Plaats de karaf (of houder) op de
geopende ovendeur.
6. Haal de slang uit zijn houder en plaats
het uiteinde ervan op de bodem van de
karaf (of houder).
7. De functieknop indrukken om het
reservoir van het apparaat met het
mengsel te vullen.
8. Aan het einde van het vulproces de
waterslang schudden om eventuele
waterresten te verwijderen.
9. De slang terugplaatsen in zijn houder, de
karaf (of houder) verwijderen en de deur
sluiten.
10. De functieknop indrukken om het
schoonmaken van het reservoir te starten.
Op het display verschijnt de tijdsduur die
nodig is tot het einde van de
schoonmaakcyclus.
N.B.: de geleverde karaf (of
houder) gevuld met water moet
een brutogewicht van minder dan
5 kg hebben.
Het apparaat vult automatisch de
hoeveelheid van het mengsel tot
het reservoir gevuld is.
Als de deur wordt gesloten,
worden eventuele resten van het
mengsel die in de slang zijn
achtergebleven, opgezogen door
een automatisch systeem om
druppelen te voorkomen.
Reiniging en onderhoud
122
Aan het einde van het schoonmaakproces
klinkt een geluidssignaal en verschijnt op
het display de schermafbeelding van
verwijdering van het mengsel.
11. Plaats de geleverde karaf (of houder)
op de geopende ovendeur.
12. Haal de slang uit zijn houder en breng
het uiteinde ervan aan in de karaf (of
houder).
13. Start het verwijderen van het mengsel
naar de karaf (of houder) door op de
functieknop te drukken.
14. Schud de slang aan het einde om
eventueel resterend mengsel te
verwijderen.
15. De slang terugplaatsen in zijn houder,
de karaf (of houder) verwijderen en de
deur sluiten.
Na reiniging van het reservoir met
het mengsel van water en
citroenzuur, ten minste een
seconde een cyclus CLEAN
uitvoeren met normaal water om
het reservoir te ontdoen van
eventuele resten.
Reiniging en onderhoud
123
NL
Ontkalken
Op het display van het apparaat wordt het
volgende weergegeven om aan te geven
dat het ontkalkingsproces van de stoombak
op de bodem van de oven moet worden
verricht:
1. De deur helemaal openen
2. Circa 250 ml witte azijn in de stoombak
gieten zodat ook een deel van de
bodem van de oven wordt bedekt.
3. De functieknop indrukken om het
ontkalken te starten.
4. Aan het einde van het ontkalkingsproces
met de bijgeleverde spons de azijn van
de bodem van de oven verwijderen.
5. Wrijf met een pannenspons over de
zacht geworden, aangekoekte vuilresten
om de grootste hoeveelheid kalk te
verwijderen.
6. Sluit de deur na het schoonmaken.
Indien door niet ontharden kalk in
het water zit, kan dit op de lange
duur afbreuk doen aan een juist
functioneren van het apparaat.
Wij adviseren om iedere keer dat
het display dit aangeeft, te
ontkalken om de oven optimaal te
laten functioneren.
De functieknop een paar
seconden indrukken als u het
ontkalkingsproces wilt uitvoeren.
OPMERKING: Het
ontkalkingsproces kan 3
achtereenvolgende keren worden
geannuleerd. Het apparaat staat
geen andere functie toe totdat een
nieuw ontkalkingsproces is
uitgevoerd.
Reiniging en onderhoud
124
Handmatig ontkalken
Wanneer u eerder een ontkalking wilt
uitvoeren, kan de functie handmatig
worden uitgevoerd:
7. Selecteer de functie ontkalken
door de functieknop in te drukken en
eraan te draaien.
8. Doorgaan met de procedure zoals in het
hoofdstuk “Verwijdering van de
geleiderframes voor de roosters/
ovenschalen” met afbeeldingen wordt
gedemonstreerd, te beginnen met punt 1.
Oplossingen voor problemen…
De display is volledig uitgeschakeld:
Controleer de stroomtoevoer.
Controleer of een eventuele meerpolige
schakelaar vóór de stroomtoevoer van
de oven zich op “On” bevindt.
De oven verwarmt niet:
Controleer of de stand “show-room”
ingesteld werd (raadpleeg voor meer
informatie de paragraaf “Secundair
menu”).
De bedieningen reageren niet:
Controleer of de stand
“kinderblokkering” ingesteld is
(raadpleeg voor meer informatie de
paragraaf “Secundair menu”).
Wanneer het probleem niet wordt
opgelost, of voor andere types
van defecten, neem contact op
met het dichtstbijzijnde
servicecentrum.
Indien andere foutberichten ERRx
worden gesignaleerd:
noteer het foutmelding, en de
ingestelde functie en temperatuur,
en neem contact op met het
plaatselijke servicecentrum.
Reiniging en onderhoud
125
NL
4.5 Buitengewoon onderhoud
Vervanging van de lamp voor de
binnenverlichting
1. Verwijder alle accessoires uit de oven.
2. Verwijder de geleiderframes voor
roosters/ovenschalen.
3. Verwijder de kap van de lamp met
gereedschap (bijv. een
schroevendraaier).
4. Draai de lamp los en verwijder ze.
5. Vervang de lamp met een soortgelijke
(40W).
6. Hermonteer de kap. Houd de
geprofileerde binnenkant van het glas (A)
naar de deur toe gericht.
7. Druk de kap stevig aan zodat deze
perfect op de fitting aansluit.
Onder elektrische spanning
staande delen
Gevaar voor elektrische schok
Schakel de stroomtoevoer naar het
apparaat uit.
Zorg ervoor dat het email op de
wanden van de ovenruimte geen
krassen oplopen.
Raak de halogeenlamp niet direct
met de vingers aan, gebruik altijd
isolerend materiaal.
Installatie
126
5 Installatie
5.1 Elektrische aansluiting
Algemene informatie
Controleer of de kenmerken van het
stroomnet overeenstemmen met de
gegevens op het identificatieplaatje.
Het identificatieplaatje bevat de technische
gegevens, het serienummer en de
merknaam van het apparaat en is zichtbaar
op het apparaat aangebracht.
Dit plaatje mag nooit verwijderd worden.
Het apparaat functioneert op 220-240 V~.
Gebruik een driepolige kabel (3 x 1,5 mm
2
,
voor de diameter van de interne geleider).
Zorg voor de aardverbinding met een
kabel die ten minste 20 mm langer is dan
de andere kabels.
Vaste aansluiting
Rust de voedingslijn uit met een meerpolige
onderbrekingsinrichting, overeenkomstig de
installatienormen.
De meerpolige schakelaar dient volgens de
voorschriften op een eenvoudig te bereiken
plaats en in de nabijheid van het apparaat
te zijn aangebracht.
Aansluiting met stekker en stopcontact
Controleer of de stekker en het stopcontact
van hetzelfde type zijn.
Gebruik geen verloopstekkers, adapters of
aftakkingen, omdat ze oververhitting of
brand zouden kunnen veroorzaken.
5.2 Vervanging van de kabel
1. Schroef de schroeven van het
achterpaneel los en verwijder het paneel
om toegang te krijgen tot het
klemmenbord.
2. Vervang de kabel.
3. Controleer of de kabels (oven of
eventuele kookplaat) een optimaal
traject hebben, zodat eender welk
contact met het apparaat wordt
vermeden.
Elektrische spanning
Gevaar voor elektrische schok
Laat het apparaat aansluiten door
gekwalificeerd technisch personeel.
De aardverbinding van het elektrische
systeem is verplicht en moet in
overeenstemming met de geldende
veiligheidsnormen worden uitgevoerd.
Schakel de algemene stroomtoevoer uit.
Elektrische spanning
Gevaar voor elektrische schok
Schakel de algemene stroomtoevoer uit.
Installatie
127
NL
5.3 Plaatsing
Positie van de voedingskabel
(achteraanzicht)
Pakking frontpaneel
Plak de meegeleverde pakking op de
achterkant van het frontpaneel om de
eventuele infiltratie van water of andere
vloeistoffen te voorkomen.
Zwaar apparaat
Pletgevaar
Plaats het apparaat met behulp van een
tweede persoon in het meubel.
Druk op de open deur
Gevaar voor beschadiging van
het apparaat
Gebruik de open deur niet als hefboom
om het apparaat in het meubel te
plaatsen.
Oefen niet te veel kracht uit op de
geopende deur.
Warmteontwikkeling tijdens
werking van het apparaat
Brandgevaar
Controleer of het materiaal van het
meubel brandbestendig is.
Controleer of het meubel voorzien is van
de vereiste openingen.
Installeer het apparaat niet in een
afgesloten nis of in een keukenkastje.
Installatie
128
Draagpotten
Verwijder de doppen van de draagpotten
aan de voorzijde van de oven.
Plaats het apparaat in het meubel.
Bevestig het apparaat aan het meubel met
de schroeven.
Bedek de draagpotten met de voorheen
verwijderde doppen.
Afmetingen van het apparaat (mm)
(vooraanzicht)
(bovenaanzicht)
Installatie
129
NL
(zijaanzicht)
Plaatsing onder een werkblad (mm)
Ga na of het achterste/onderste
deel van het meubel voorzien is
van een opening van ongeveer
60 mm.
Installatie
130
Inbouw in een kolom (mm)
Ga na of het bovenste/achterste
deel van het meubel voorzien is
van een opening van ongeveer
35-40 mm diep.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64

Smeg SF4102VCS de handleiding

Categorie
Accessoires voor het maken van koffie
Type
de handleiding