Gebruik
122
Tabel bewaringstijden diepgevroren
voedsel
Ontdooid voedsel
Ontdooid voedsel moet zo snel mogelijk
geconsumeerd worden. De koude zorgt
voor de bewaring, maar vernietigt de
micro-organismen niet die worden
geactiveerd na de ontdooiing, en die dus
het voedsel ‘beschadigen’.
Gedeeltelijk of volledig ontdooid voedsel
liefst niet opnieuw invriezen, omdat
ontdooiing de voedingswaarde van het
voedsel vermindert, en vooral van fruit en
groenten en van kant-en-klaar voedsel.
Als de geur en het aanzicht van het
ontdooide voedsel niet veranderd zijn, kan
het voor bereiding worden gegeten.
Voor een correcte ontdooiing van voedsel
kan het, naargelang het type en het
gebruik, ontdooid worden bij
omgevingstemperatuur of in de koelkast.
3.7 Lawaai tijdens de werking
De koeling van de koelcel en van de
vriescel gebeurt door middel van een
compressiesysteem. Om de geselecteerde
temperatuur in de cellen te behouden,
wordt de compressor in werking gesteld
die, indien noodzakelijk, continu in werking
kan blijven afhankelijk van de ingestelde
temperatuur. Wanneer de compressor in
werking wordt gesteld, wordt een gezoem
geproduceerd dat na enkele minuten
langzaam aan afneemt.
Een ander lawaai dat normaal is tijdens de
werking van het apparaat is het geklater
van koelmiddel dat in de leidingen van het
circuit stroomt. Dit lawaai is normaal, en
duidt niet op een slechte werking van de
machine. Als het lawaai te erg zou zijn, kan
dit te wijten zijn aan andere oorzaken.
Controleer dus het volgende:
• of de koelkast correct genivelleerd is op
de vloer, en niet trilt tijdens de werking
van de compressor: voer een correcte
regeling van de voorziene voetjes uit;
• of de laden, de leggers en de bakjes in
de deur correct in de daarvoor
bestemde zittingen geplaatst zijn: zorg
er voor dat deze correct zijn
gepositioneerd;
• of de flessen en de bakjes stabiel op de
leggers geplaatst zijn, en niet tegen
elkaar komen: trillingen als gevolg van
de werking van de compressor zouden
lawaaierigheid kunnen veroorzaken;
• Plaats de koelkast niet tegen meubels of
andere huishoudapparaten.
Voedsel Tijd
Fruit, rundvlees
max. 10-12
maanden
Groenten, kalfsvlees, pluimvee max. 8-10 maanden
Wild max. 6-8 maanden
Varkensvlees max. 4-6 maanden
Gehakt max. 4 maanden
Brood, gebak, gekookt
voedsel, vette vis
max. 3 maanden
Ingewanden max. 2 maanden
Worst, magere vis max. 1 maand