Documenttranscriptie
Lees de instructies, bewaar ze goed en geef ze met het apparaat mee wanneer u deze aan een derde
geeft. Verwijder alle verpakkingsmaterialen voor gebruik.
BELANGRIJKE VEILIGHEIDSMAATREGELEN
Volg de gebruikelijke veiligheidsmaatregelen, zoals:
Dit apparaat kan gebruikt worden door kinderen van 8 jaar en ouder en
personen met verminderde lichamelijke, zintuiglijke en verstandelijke
vaardigheden of die onvoldoende ervaring of kennis hebben, indien zij
onder toezicht staan of goed geïnformeerd zijn en zij de risico’s begrijpen.
Kinderen mogen niet met het apparaat spelen. Schoonmaak en
gebruikersonderhoud mag niet door kinderen uitgevoerd worden, tenzij ze
ouder dan 8 zijn en onder toezicht staan. Houd het apparaat en de kabel
buiten het bereik van kinderen van jonger dan 8 jaar.
Sluit het apparaat niet via een timer- of een afstandsbedieningsysteem aan.
¬ De oppervlakken van het apparaat zullen heet worden.
Indien het snoer beschadigd is, moet het door de fabrikant, een technicus
of een ander deskundige persoon vervangen worden om eventuele risico’s
te vermijden.
b
•
•
•
•
•
•
•
Gebruik het apparaat niet in de buurt van badkuipen, douches, wastafels of andere reservoirs die
water of andere vloeistoffen bevatten.
Gebruik het toestel niet in de buurt van of onder brandbare materialen (bijv. gordijnen).
Houd de bovenkant van het apparaat vrij; zet er niets bovenop.
Haal de stekker uit het stopcontact wanneer het apparaat niet gebruikt wordt, verplaatst of
gereinigd wordt.
Gebruik alleen de bijgeleverde toebehoren of hulpstukken.
Gebruik het apparaat niet voor andere doeleinden dan degene die in deze gebruiksaanwijzing
worden beschreven.
Gebruik het apparaat niet bij beschadigingen of storingen.
Houd de knop I gedurende 2 seconden ingedrukt om het apparaat te stoppen.
UITSLUITEND VOOR HUISHOUDELIJK GEBRUIK
AFBEELDINGEN
1.
2.
3.
Kijkglas
Bedieningspaneel
Handgreep
4.
5.
6.
Broodpan
As
Kneedblad
VOOR HET EERSTE GEBRUIK
Reinig het apparaat voor het verwijderen van onder andere stof dat zich tijdens de fabricage heeft
verzameld.
WERKING – OVERZICHT
1.
2.
3.
Kies een recept.
Doe de ingrediënten in de broodpan. Het is van essentieel belang dat u dit in de juiste volgorde doet.
Plaats de broodpan in het apparaat en sluit het deksel.
32
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
Kies een programma (1-12) met de menuknop Z.
Verplaats de pijl boven in het display met de knop ghh voor de korstkleur om uw keuze te maken:
licht g, gemiddeld h of donker h.
Verplaats de pijl onder in het display met de knop voor de grootte FGH om uw keuze te maken:
klein F (500 g), gemiddeld G (750 g) of groot H (1 kg).
Stel de timer in met de knoppen "+" en "-" (optioneel).
Druk op de knop I om het programma te starten.
Op het display wordt afgeteld en u hoort een pieptoon wanneer het programma is voltooid.
Na de pieptoon blijft het apparaat warm gedurende één uur bij de programma's 1, 2, 3, 5, 8, 9, 10 en 11.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
Zet het apparaat op een stabiele, vlakke, hittebestendige ondergrond.
Laat tenminste 50mm ruimte vrij rondom het apparaat.
Open het deksel.
Gebruik de handgreep om de broodpan omhoog te tillen en uit het apparaat te halen.
Plaats het kneedblad in de as onder in de broodpan.
De as en de opening in het kneedblad hebben een D-vorm.
Leg een metalen rooster (voor het brood), een hittebestendige onderlegger (voor de broodpan) en
ovenhandschoenen klaar.
Het is belangrijk dat de hoeveelheden van de ingrediënten juist zijn.
• Gebruik dezelfde maatschepjes voor alle ingrediënten.
• Gebruik de rug van een mes om het overtollige van de schepjes af te strijken.
• Gebruik geen maatbeker. Elektronische weegschalen zijn immers veel nauwkeuriger. U moet het
water dus wegen.
• 1 milliliter water weegt 1 gram. Het water in de recepten is dus uitgedrukt in gram (g) in plaats
van milliliter (ml).
• Als u toch een maatbeker wilt gebruiken, houdt u er rekening mee dat 1 milliliter water 1 gram
weegt. U kunt het aantal gram (g) vervangen door milliliter (ml) maar de resultaten zijn mogelijk
niet consistent.
• Als u een ander recept gebruikt, vervangt u het aantal milliliter (ml) water door gram (g) voor de
nauwkeurigheid.
Het is belangrijk dat de ingrediënten in de juiste volgorde worden toegevoegd.
We hebben deze voor het gemak genummerd.
Eerst voegt u de vloeistoffen toe.
Doorgaans is dit water maar het kan ook melk en/of eieren zijn.
Het water of de melk moeten warm zijn (20°C-25°C/68°F-77°F).
Zowel heet als koud water hinderen de werking van de gist.
Voeg indien nodig suiker en zout toe.
Voeg de natte ingrediënten toe (honing, siroop, melasse,...).
Voeg de droge ingrediënten toe (bloem, poedermelk, kruiden, specerijen,...).
Voeg ten slotte de gedroogde gist toe (of bakpoeder/zuiveringszout).
Plaats de gist bovenaan en maak deze niet nat omdat het anders te snel zou kunnen werken.
Als u de timer gebruikt, is het nog belangrijker dat de gist en het water goed zijn gescheiden.
Noten, rozijnen, enz. worden doorgaans toegevoegd tijdens het tweede kneedproces.
BROODPAN PLAATSEN
•
•
•
•
DE
FR
NL
IT
VOORBEREIDING
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
GB
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
Reinig de eventueel gemorste ingrediënten op de broodpan.
Laat de broodpan zakken in het apparaat.
Misschien moet u de aandrijving wat draaien om deze te doen passen.
Sluit het deksel.
33
BG
AE
AANZETTEN
•
•
•
•
Steek de stekker in het stopcontact.
Het apparaat geeft een pieptoon.
Op het display verschijnt 1P (programma 1, gemiddelde korstkleur) en 3:20 (de duur van het
programma).
Kies een programma (1-12) met de menuknop Z.
KORSTKLEUR
•
•
•
Verplaats de pijl boven in het display met de knop ghh voor de korstkleur om uw keuze te maken:
licht g, gemiddeld h of donker h.
Licht g (display = L ), gemiddeld h (display = P ), donker h (display = H )
Deze functie werkt alleen bij de programma's 1, 2, 3 en 5.
GROOTTE
•
•
•
Verplaats de pijl onder in het display met de knop voor de grootte FGH om uw keuze te maken:
klein F (500 g), gemiddeld G (750 g) of groot H (1 kg).
De grootte is bij benadering klein, gemiddeld of groot.
Deze functie werkt alleen bij de programma's 1, 2, 3, 5 en 8.
DE TIMER
1.
Gebruik de timer om aan te geven wanneer het brood moet zijn gebakken binnen een periode van
13 uur (inclusief de duur van het recept).
2. Deze functie werkt alleen bij de programma's 1, 2, 3 en 5.
3. Gebruik de timer niet bij een recept met verse melk, yoghurt, kaas, eieren, vruchten, uien of een
ander ingrediënt dat binnen enkele uren in een warme, vochtige omgeving bederft.
4. Als de ingrediënten gedurende een lange tijd zijn gemengd, is het onvermijdelijk dat er een
wisselwerking ontstaat, in het bijzonder op een warme of vochtige dag
5. Gebruik geen vochthoudende ingrediënten, zoals vruchten.
6. Voeg de noten of rozijnen na de bloem toe
7.
Beslis wanneer het brood klaar moet zijn, bijv. 1800.
8. Controleer hoe laat het nu is, bijv. 0700.
9. Bereken het verschil tussen de twee tijdstippen, bijv. 11 uur.
10. Gebruik de knoppen "+" en "-" om de op het display weergegeven tijd van het programma te
wijzigen naar de tijd die u zonet hebt berekend (bijv. 11 uur).
11. De tijd wordt telkens als u op de knop drukt verminderd (-) of vermeerderd (+) met 10 minuten
12. U kunt geen kortere tijdsduur dan de duur van het programma instellen.
13. De maximale tijdsduur die op het display kan worden weergegeven is 13 uur.
HET APPARAAT STARTEN
•
•
•
•
•
•
•
Druk op de knop I om het programma te starten.
Het apparaat geeft een pieptoon.
Op het display wordt afgeteld en u hoort een pieptoon wanneer het programma is voltooid.
Als u programma 3 gebruikt, begint het kneden pas na 30 minuten wanneer de ingrediënten zijn
opgewarmd.
Neem 30 minuten nadat het kneden is gestart een kijkje naar het deeg (via het kijkglas).
Als u ziet dat er ingrediënten aan de wanden van de broodpan zijn blijven hangen, opent u het
deksel, schraapt u die in het deeg met een spatel en sluit u het deksel.
Schraap alleen de wanden om het kneedblad te vermijden.
34
KLAAR?
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
•
GB
Houd de knop I gedurende 2 seconden ingedrukt om het apparaat te stoppen.
Voor de beste resultaten haalt u het brood uit de broodbakmachine zodra het klaar is.
Als u het apparaat niet stopt, wordt het brood gedurende één uur warm gehouden.
Vervolgens hoort u 10 pieptonen en wordt het apparaat uitgeschakeld.
Haal de stekker van het apparaat uit het stopcontact.
Stoom en hete lucht zullen ontsnappen bij het optillen van het deksel.
Draag ovenhandschoenen.
Open het deksel.
Gebruik de handgreep om de broodpan omhoog te tillen en uit het apparaat te halen.
Draai de broodpan ondersteboven en stort het brood eruit.
Wellicht moet u het brood losmaken rondom de binnenste rand van de broodpan met een
hittebestendige plastic of houten spatel.
Laat het brood 20-30 minuten afkoelen op een metalen rooster alvorens het te snijden.
Plaats de broodpan op de hittebestendige onderlegger.
Controleer of het kneedblad zich nog steeds in de broodpan bevindt.
Als het kneedblad in het brood zit, haalt u dit eruit met een plastic of houten spatel.
Laat het apparaat afkoelen en reinig het alvorens het opnieuw te gebruiken.
Als het apparaat te warm is, verschijnt een foutbericht op het display.
NOTEN, ROZIJNEN, ENZ.
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
Noten, rozijnen, enz. worden doorgaans toegevoegd tijdens het tweede kneedproces.
Het apparaat laat 15 pieptonen horen wanneer deze ingrediënten moeten worden toegevoegd.
U hoort de pieptonen ongeveer 22 minuten nadat programma 1 of 5 is gestart maar slechts 47 minuten
nadat programma 3 is gestart.
Deze functie werkt alleen bij de programma's 1, 3 en 5.
Als u verse vruchten of groenten gebruikt, droogt u deze met keukenpapier.
Het apparaat laat 15 pieptonen horen wanneer deze ingrediënten moeten worden toegevoegd:
Open het deksel.
Bestrooi de nieuwe ingrediënten over het deeg.
Sluit het deksel.
FI
RU
CZ
SK
PL
DE PROGRAMMA'S
NORMAAL (BASIC)
Voor het normale, witte brood of recepten op basis van het deeg voor wit brood.
FRANS (FRENCH)
Voor Frans brood, met een lichtere textuur en een krokantere korst. Recepten waarvoor dit programma
wordt gebruikt, bevatten doorgaans geen boter (of margarine) of melk. Het brood blijft slechts enkele
uren vers.
VOLKORENMEEL (WHOLEWHEAT/WHOLEMEAL)
De zwaardere bloem moet ongeveer gedurende 30 minuten worden voorverwarmd alvorens te worden
gekneed. Het brood is doorgaans kleiner en vaster. Het gebruik van de timer is hier niet aangeraden.
CAKE (CAKE)
Voor recepten van cakes en beslag wordt doorgaans bakpoeder of zuiveringszout als rijsmiddel gebruikt
en niet gist (wat bij deeg wel wordt gebruikt).
ZOET (SWEET)
Voor recepten van zoeter brood dat vaak (gedroogde) vruchten bevat.
DEEG (DOUGH)
Het apparaat wordt gebruikt als mixer/kneedmachine.
Verwijder het deeg zodra het programma is beëindigd.
Ontgas het deeg, dek het af en wacht ongeveer tien minuten alvorens het te snijden of vorm te geven.
35
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
JAM (JAM)
De ingrediënten worden eerst voorverwarmd en vervolgens gekookt. Doe niet te veel jam erin aangezien
deze bij het koken uitzet. Jam die in het apparaat is terecht gekomen, is moeilijk te reinigen. Wees
voorzichtig, hete jam kan leiden tot zware brandwonden.
TOSTI (SANDWICH)
Voor het maken van brood met een losse textuur en een dunne korst, ideaal voor tosti's.
GLUTENVRIJ BROOD (GLUTEN-FREE)
Glutenvrij brood gebruikt andere ingrediënten om het deeg buigzaam en veerkrachtig te maken. Het
brood is vaster en grover dan brood dat is gemaakt met harde bloem.
SNELBAKKEN I (FASTBAKE I)
SNELBAKKEN II (FASTBAKE II)
Dit zijn varianten van het gewone programma waarbij het kneden, rijzen en bakken minder lang duurt.
De duur van de programma's is verminderd tot respectievelijk 55 en 80 minuten
Het brood is kleiner, vaster en grover dan gewoonlijk en alle extra ingrediënten (rozijnen, noten, enz.)
mogen fijngestampt of onregelmatig worden verdeeld
SPECIALITEIT (SPECIALITY)
Dit programma is speciaal ontworpen voor het recept van moutbrood.
INGREDIËNTEN
BLOEM
De gebruikte bloemsoort is belangrijk. U kunt geen brood maken met de "gewone" bloem zonder
bakpoeder. Koop bloem waarbij "hard" of "brood" op de verpakking wordt vermeld. De meest
voorkomende bloem wordt als sterke witte bloem aangegeven. Deze "sterke" bloem of "broodmeel"
bevat meer gluten dan de gewone bakbloem. Gluten is de proteïne die voor de structuur en textuur van
het brood zorgt. Het behoudt de kooldioxide van de gist waardoor het deeg buigzaam en veerkrachtig
wordt.
ANDERE SOORTEN BROODMEEL
Hiertoe behoren sterke, bruine bloem en sterke volkorenbroodmeel. Deze bevatten minder gluten dan de
sterke, witte bloem. Bruin brood is doorgaans kleiner en vaster dan wit brood. Als u de sterke, witte bloem
in een recept vervangt door de helft ervan in bruine bloem, kunt u brood maken dat smaakt naar "bruin
brood" maar de textuur van "wit brood" heeft.
GIST
Gist is een levend organisme. Door de vochtigheid, het voedsel en de warmte laat de gist kooldioxide vrij,
wat het deeg doet rijzen.
We raden u aan "gedroogde actieve gist", "instant gist" of "gemakkelijk te mengen, gedroogde gist" te
gebruiken. Deze worden doorgaans verkocht in zakjes van 7 gram en moeten niet eerst in water worden
opgelost.
Als u de gist in het zakje niet helemaal opgebruikt, gooit u de rest weg.
Gebruik geen verse gist of gist uit een blik omdat deze niet werken met uw apparaat.
Controleer de vervaldatum op het zakje van de gist.
U ziet mogelijk ook gist met "snelle werking" of gist voor "broodbakmachine". Deze zijn zeer effectieve
soorten gist waarmee het deeg tot 50 % sneller rijst. Als u deze gebruikt, moet u zelf recepten uitproberen
tot u het beste resultaat verkrijgt. U kunt deze beginnen gebruiken in programma's 10 en 11.
VLOEISTOF
Het vloeibare ingrediënt is doorgaans water, melk of een mengeling van beide.
Met water bekomt u een krokante korst. Met melk bekomt u een zachtere korst.
Het water of de melk moeten warm zijn (20°C-25°C/68°F-77°F).
Voor sommige recepten hebt u water met een temperatuur tussen 35°C en 50°C (95°F-122°F) nodig om
het proces te versnellen. Alleen de snelle soorten gist kunnen deze temperatuur aan.
Als u de timer gebruikt, mag u geen melk toevoegen.
36
BOTER/VET
Deze ingrediënten maken het deeg zachter, geven een betere smaak en behouden de vochtigheid
waardoor het brood langer vers blijft. U kunt ook margarine of olijfolie gebruiken in plaats van boter maar
deze zijn minder effectief.
GEBRUIK GEEN BOTER MET EEN LAAG VETGEHALTE.
SUIKER
Suiker voedt de gist, geeft smaak en textuur en helpt de korst bruiner te maken. Sommige zakjes gist
hebben geen suiker nodig om in werking te treden.
U kunt honing, siroop of melasse gebruiken in plaats van suiker zolang u de hoeveelheid compenseert
met de juiste hoeveelheid vloeistof.
Gebruik geen kunstmatige zoetstoffen.
ZOUT
Zout geeft smaak en helpt de gist onder controle te houden om te vermijden dat het deeg te snel rijst en
vervolgens inzakt.
EIEREN
Eieren verrijken het brood en maken hem voedzamer, geven kleur en dragen bij tot de structuur en
textuur. Als u eieren toevoegt, moet u alle andere vloeibare ingrediënten aanpassen.
KRUIDEN EN SPECERIJEN
Deze kunnen in het begin samen met de hoofdingrediënten worden toegevoegd.
Gedroogde kaneel, gember, oregano, peterselie en basilicum geven meer smaak en karakter. Gebruik
kleine hoeveelheden (een theelepeltje).
Verse kruiden, zoals look en bieslook, bevatten mogelijk genoeg vloeistof om het evenwicht van het
recept te verstoren. Pas dus de vloeibare ingrediënten aan.
NOTEN, ROZIJNEN, ENZ.
Gedroogde vruchten en noten moeten worden fijngehakt, kaas geraspt en chocolade geschilferd en niet
gebrokkeld. Voeg er niet te veel aan toe of het brood rijst mogelijk niet.
Als u verse vruchten en noten gebruikt, moet u de vloeibare ingrediënten wellicht aanpassen ter
compensatie.
BROOD BEWAREN
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
Bewaar brood gedurende enkele dagen op kamertemperatuur in een plastic zak waaruit u alle lucht hebt
gehaald.
Als u brood wilt invriezen, laat u het afkoelen, plaatst u het in een plastic zak, haalt u alle lucht eruit en
sluit u die goed af.
Plaats het brood niet in de koelkast. De chemische reacties bij brood dat oud wordt, werken het best bij
koude temperaturen.
TEMPERATUUR IN KEUKEN
PL
HR
SI
Het apparaat werkt het best in een keuken met een temperatuur tussen 15°C en 34°C (59-93°F).
GR
STROOMONDERBREKINGEN
HU
Als een stroomonderbreking minder dan 7 minuten duurt, zal het apparaat dit verlies goedmaken.
Als een stroomonderbreking meer dan 7 minuten duurt, zal het programma mislukken.
Koppel de stekker van het apparaat los, maak het leeg en reinig het.
FOUTBERICHTEN
Als het apparaat te warm is, verschijnt een foutbericht op het display.
Een foutbericht is een aantal vreemde letters en/of cijfers.
Houd de knop I gedurende 2 seconden ingedrukt om het apparaat te stoppen.
Laat het apparaat afkoelen en probeer opnieuw.
Als dit niet helpt, is het apparaat niet oververhit maar stuk.
37
TR
RO
BG
AE
ZORG EN ONDERHOUD
1.
2.
Verwijder de stekker uit het stopcontact en laat het apparaat afkoelen.
Als het kneedblad vastzit in de as, vult u de broodpan met warm water om de deegresten zacht te
maken en het kneedblad eruit te halen. Laat het niet weken.
3. Als de binnenkant van het kneedblad is verstopt met bloem, laat u het in warm water weken en
reinigt u het vervolgens met een houten tandenstoker.
4. Neem alle oppervlakken af met een schone vochtige doek.
5. Was de broodpan en het kneedblad met de hand, spoel ze af en droog ze.
` U kunt deze onderdelen in een vaatwasmachine wassen.
6. Plaats het kneedblad in een leeg vakje van de bestekkorf.
7.
Wanneer u de vaatwasmachine gebruikt, zal dit de afwerking van de oppervlakten beïnvloeden.
8. De schade is normaal uitsluitend esthetisch en heeft geen invloed op de werking van het apparaat.
RECEPTJES
De smaak en textuur van het brood worden beïnvloed door talrijke externe factoren (bijv. soort gist, soort
bloem, soort suiker, temperatuur in de keuken, zelfs de luchtdruk en de hoogte boven het zeeniveau).
De meegeleverde recepten zijn speciaal voor dit apparaat ontworpen.
Als u uw eigen recepten wilt uitproberen, gebruikt u deze recepten als gids, proeft u het resultaat en
noteert u uw opmerkingen.
U doet er goed aan slechts één ingrediënt per keer te veranderen zodat u weet waaraan het verkregen
resultaat te danken is.
Als u al recepten voor het maken van brood hebt of recepten in andere uitgaven vindt, vergelijkt u die met
de recepten in deze handleiding om uit te zoeken welk programma u eerst gaat gebruiken. Vervolgens
probeert u verschillende recepten uit totdat het resultaat aan uw wensen voldoet.
Ga voorzichtig om met de hoeveelheden wanneer u andere recepten gebruikt. Als u een recept voor het
eerst probeert, vult u de broodpan niet meer dan een kwart vol (zeker niet meer dan een derde). Als u de
broodpan te veel vult, kunnen ingrediënten op het element aanbranden en kan de aandrijving verstopt
raken.
HET IS BELANGRIJK DAT DE INGREDIËNTEN IN DE JUISTE VOLGORDE WORDEN
TOEGEVOEGD.
We hebben deze voor het gemak genummerd.
PROBLEMEN
HET BROOD IS INGEZAKT
Het deeg is mogelijk te nat. Verminder de vloeibare ingrediënten van het recept. Als u vruchten hebt
gebruikt, waren deze mogelijk niet droog.
Als u het brood in de broodpan hebt laat afkoelen, is het vocht dat tijdens het bakken is ontstaan mogelijk
opnieuw in het brood doorgedrongen.
De bloem is mogelijk te grof gemalen. Probeer fijner gemalen bloem te gebruiken.
HET BROOD IS NIET GEREZEN
De hoeveelheden van de ingrediënten waren niet juist. Nauwkeurig zijn is van essentieel belang.
De gist is niet vers. Controleer de vervaldatum.
HET BINNENSTE VAN HET BROOD IS TE NAT
Het deeg was mogelijk te nat.
De bloem was mogelijk te zwaar. Dit probleem kan optreden bij rogge-, zemel- en volkorenbroodmeel.
Vervang een deel van de zware bloem door witte bloem.
HET BROOD IS TE VEEL GEREZEN
U hebt mogelijk te veel gist gebruikt. Probeer een beetje minder te gebruiken.
Te veel suiker zorgt ervoor dat de gist te snel werkt en het brood te veel rijst. Probeer minder suiker te
gebruiken. Als u zoete/suikerige ingrediënten toevoegt, zoals gedroogde vruchten, honing of melasse,
vermindert u ter compensatie de hoeveelheid suiker.
38
Het deeg is mogelijk te nat. Verminder de vloeibare ingrediënten van het recept. Als u vruchten hebt
gebruikt, waren deze mogelijk niet droog.
Gebruik een grovere bloem. U moet minder gist toevoegen aan fijne bloem dan aan dezelfde soort bloem
die wat grover is gemalen.
HET BROOD IS SMAAKLOOS
Probeer de hoeveelheid zout te verhogen met ¼ theelepeltje.
RECYCLING
W
GB
DE
FR
NL
Om milieu- en gezondheidsproblemen door gevaarlijke stoffen te vermijden, mogen
apparaten en oplaadbare en niet oplaadbare batterijen met een van deze symbolen
niet samen met het huishoudelijk afval worden verwijderd. Breng elektrische en
elektronische producten en, indien van toepassing, oplaadbare en niet-oplaadbare
batterijen, altijd naar een officieel recycling-/inzamelpunt.
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
39
40
i
200g
1t
360g
1t
FRANS (FRENCH)
2
1
2
3
4
3
Volkorenmeel (wholewheat/
i
wholemeal)
Lauw
water
1
200g
2 Olijfolie
1T
3 Zout
¾t
4 Suiker
2t
5 Gedroogd melkpoeder
1T
6 Sterke volkorenmeel
150g
7 Bloem voor witbrood
150g
8 Gedroogde gist
½t
4 Cake (cake)
1 Citroensap
2 Ei, klein (tot 53g)
3 Vanille-extract
4 Boter, gesmolten
5 Gemengde droge vruchten (drijfnat)
6 Gewone bloem
7 Suiker
8 Gemalen kaneel
9 Gemalen nootmuskaat
10 Bakpoeder
11 Cognac (optioneel)
Als de boter niet is gesmolten, zal het recept mislukken.
Lauw water
Zout
Bloem voor witbrood
Gedroogde gist
i
190g
1T
1t
1T
1T
350g
1½ t
Normaal (basic)
Lauw water
Olijfolie
Zout
Suiker
Gedroogd melkpoeder
Bloem voor witbrood
Gedroogde gist
1
1
2
3
4
5
6
7
400g
2T
2t
1½ T
2T
300g
300g
1t
300g
1T
1¼ t
1T
1½ T
220g
220g
¾t
1t
2
¼t
50g
175g
250g
150g
¼t
¼t
2t
3d
k
k
400g
2t
725g
1S
j
j
300g
1½ t
545g
1½ t
j
k
260g
360g
1T+1t 2T
1½ t
2t
1T+1t
2T
1½ T
2T
500g
650g
1¼ t
2t
Zoet (sweet)
Melk
Olijfolie
Zout
Suiker
Vanille-extract
Sterke volkorenmeel
Cacaopoeder
Gedroogde gist
Fijngehakte hazelnoten
d
g
druppel
gram
i
200g
1T
1t
2T
½t
300g
25g
1½ t
7T
j
300g
1½ T
1½ t
3T
¾t
450g
40g
2t
5T
S zakje (7 g)
k
400g
2T
2t
4T
1t
600g
50g
1S
3T
6 Deeg (dough)
1 Lauw water
250g
2 Olijfolie
1T
3 Zout
1t
4 Suiker
2T
5 Bloem voor witbrood
400g
6 Gedroogde gist
1t
7 Gedroogde kruidenmengsel
1t
Rol het deeg op een met bloem bedekt oppervlak. Laat 15 minuten rusten. Rol
het deeg in een rondje op een met bloem bestoven oppervlakte. Leg de ronde
vormen op een antiaanbakplaat. Garneer de rondjes met een tomatensaus en
voeg ingrediënten naar keuze toe. Bak in een voorverwarmde oven op 190°C
gedurende 15-20 min. De oppervlakte moet goudbruin zijn.
5
1
2
3
4
5
6
7
8
9
T eetlepel (15ml)
t theelepel (5ml)
Tosti (sandwich)
Melk
Olijfolie
Zout
Suiker
Bloem voor witbrood
Gedroogde gist
Glutenvrij brood (gluten-free)
Lauw water
Olijfolie
Zout
Suiker
Glutenvrij broodbeslag
Gedroogde gist
Snelbakken i (fastbake i)
Lauw water
Olijfolie
Zout
Suiker
Bloem voor witbrood
Gedroogd melkpoeder
Gedroogde gist
8
1
2
3
4
5
6
9
1
2
3
4
5
6
10
1
2
3
4
5
6
7
i
250g
1T
1t
1½ T
370g
1½ t
j
300g
1½ T
1½ t
2T
450g
2t
7 Jam (jam)
1 Aardbeien
2 Citroensap
3 Suiker
4 Vanille-extract
5 Gemalen kaneel
6 Likeur (optioneel)
Meng alle ingrediënten en doe het mengsel in het broodbakblik.
41
300g
1T+1t
1½ t
1T+1t
470g
1T+1t
2t
350g
1½ T
½t
1T
400g
1t
k
400g
2T
2t
3T
600g
1S
500g
2T
100g
¼t
¼t
3d
Snelbakken ii (fastbake ii)
Lauw water
Olijfolie
Zout
Suiker
Bloem voor witbrood
Gedroogd melkpoeder
Gedroogde gist
Specialiteit (speciality)
Lauw water
Olijfolie
Zout
Gedroogd melkpoeder
Gewone bloem
Gedroogde gist
Sultanarozijnen
Honing
Moutextract
Zwarte stroop
11
1
2
3
4
5
6
7
12
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
270g
1T
1t
1T
450g
1½ t
200g
1T
2T
1½ T
400g
2T
2t
2T
630g
2T
1S
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE