Russell Hobbs 18036-56 Handleiding

Type
Handleiding
32
Lees de instructies, bewaar ze goed en geef ze met het apparaat mee wanneer u deze aan een derde
geeft. Verwijder alle verpakkingsmaterialen voor gebruik.
BELANGRIJKE VEILIGHEIDSMAATREGELEN
Volg de gebruikelijke veiligheidsmaatregelen, zoals:
Dit apparaat kan gebruikt worden door kinderen van 8 jaar en ouder en
personen met verminderde lichamelijke, zintuiglijke en verstandelijke
vaardigheden of die onvoldoende ervaring of kennis hebben, indien zij
onder toezicht staan of goed geïnformeerd zijn en zij de risico’s begrijpen.
Kinderen mogen niet met het apparaat spelen. Schoonmaak en
gebruikersonderhoud mag niet door kinderen uitgevoerd worden, tenzij ze
ouder dan 8 zijn en onder toezicht staan. Houd het apparaat en de kabel
buiten het bereik van kinderen van jonger dan 8 jaar.
Sluit het apparaat niet via een timer- of een afstandsbedieningsysteem aan.
¬ De oppervlakken van het apparaat zullen heet worden.
Indien het snoer beschadigd is, moet het door de fabrikant, een technicus
of een ander deskundige persoon vervangen worden om eventuele risico’s
te vermijden.
b Gebruik het apparaat niet in de buurt van badkuipen, douches, wastafels of andere reservoirs die
water of andere vloeistoffen bevatten.
Gebruik het toestel niet in de buurt van of onder brandbare materialen (bijv. gordijnen).
Houd de bovenkant van het apparaat vrij; zet er niets bovenop.
Haal de stekker uit het stopcontact wanneer het apparaat niet gebruikt wordt, verplaatst of
gereinigd wordt.
Gebruik alleen de bijgeleverde toebehoren of hulpstukken.
Gebruik het apparaat niet voor andere doeleinden dan degene die in deze gebruiksaanwijzing
worden beschreven.
Gebruik het apparaat niet bij beschadigingen of storingen.
Houd de knop I gedurende 2 seconden ingedrukt om het apparaat te stoppen.
UITSLUITEND VOOR HUISHOUDELIJK GEBRUIK
AFBEELDINGEN
1. Kijkglas
2. Bedieningspaneel
3. Handgreep
4. Broodpan
5. As
6. Kneedblad
VOOR HET EERSTE GEBRUIK
Reinig het apparaat voor het verwijderen van onder andere stof dat zich tijdens de fabricage heeft
verzameld.
WERKING  OVERZICHT
1. Kies een recept.
2. Doe de ingrediënten in de broodpan. Het is van essentieel belang dat u dit in de juiste volgorde doet.
3. Plaats de broodpan in het apparaat en sluit het deksel.
33
4. Kies een programma (1-12) met de menuknop Z.
5. Verplaats de pijl boven in het display met de knop ghh voor de korstkleur om uw keuze te maken:
licht g, gemiddeld h of donker h.
6. Verplaats de pijl onder in het display met de knop voor de grootte FGH om uw keuze te maken:
klein F (500 g), gemiddeld G (750 g) of groot H (1 kg).
7. Stel de timer in met de knoppen "+" en "-" (optioneel).
8. Druk op de knop I om het programma te starten.
9. Op het display wordt afgeteld en u hoort een pieptoon wanneer het programma is voltooid.
10. Na de pieptoon blijft het apparaat warm gedurende één uur bij de programma's 1, 2, 3, 5, 8, 9, 10 en 11.
VOORBEREIDING
1. Zet het apparaat op een stabiele, vlakke, hittebestendige ondergrond.
2. Laat tenminste 50mm ruimte vrij rondom het apparaat.
3. Open het deksel.
4. Gebruik de handgreep om de broodpan omhoog te tillen en uit het apparaat te halen.
5. Plaats het kneedblad in de as onder in de broodpan.
6. De as en de opening in het kneedblad hebben een D-vorm.
7. Leg een metalen rooster (voor het brood), een hittebestendige onderlegger (voor de broodpan) en
ovenhandschoenen klaar.
8. Het is belangrijk dat de hoeveelheden van de ingrediënten juist zijn.
Gebruik dezelfde maatschepjes voor alle ingrediënten.
Gebruik de rug van een mes om het overtollige van de schepjes af te strijken.
Gebruik geen maatbeker. Elektronische weegschalen zijn immers veel nauwkeuriger. U moet het
water dus wegen.
1 milliliter water weegt 1 gram. Het water in de recepten is dus uitgedrukt in gram (g) in plaats
van milliliter (ml).
Als u toch een maatbeker wilt gebruiken, houdt u er rekening mee dat 1 milliliter water 1 gram
weegt. U kunt het aantal gram (g) vervangen door milliliter (ml) maar de resultaten zijn mogelijk
niet consistent.
Als u een ander recept gebruikt, vervangt u het aantal milliliter (ml) water door gram (g) voor de
nauwkeurigheid.
9. Het is belangrijk dat de ingrediënten in de juiste volgorde worden toegevoegd.
10. We hebben deze voor het gemak genummerd.
11. Eerst voegt u de vloeistoffen toe.
12. Doorgaans is dit water maar het kan ook melk en/of eieren zijn.
13. Het water of de melk moeten warm zijn (20°C-25°C/68°F-77°F).
14. Zowel heet als koud water hinderen de werking van de gist.
15. Voeg indien nodig suiker en zout toe.
16. Voeg de natte ingrediënten toe (honing, siroop, melasse,...).
17. Voeg de droge ingrediënten toe (bloem, poedermelk, kruiden, specerijen,...).
18. Voeg ten slotte de gedroogde gist toe (of bakpoeder/zuiveringszout).
19. Plaats de gist bovenaan en maak deze niet nat omdat het anders te snel zou kunnen werken.
20. Als u de timer gebruikt, is het nog belangrijker dat de gist en het water goed zijn gescheiden.
21. Noten, rozijnen, enz. worden doorgaans toegevoegd tijdens het tweede kneedproces.
BROODPAN PLAATSEN
Reinig de eventueel gemorste ingrediënten op de broodpan.
Laat de broodpan zakken in het apparaat.
Misschien moet u de aandrijving wat draaien om deze te doen passen.
Sluit het deksel.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
34
AANZETTEN
Steek de stekker in het stopcontact.
Het apparaat geeft een pieptoon.
Op het display verschijnt 1P (programma 1, gemiddelde korstkleur) en 3:20 (de duur van het
programma).
Kies een programma (1-12) met de menuknop Z.
KORSTKLEUR
Verplaats de pijl boven in het display met de knop ghh voor de korstkleur om uw keuze te maken:
licht g, gemiddeld h of donker h.
Licht g (display = L ), gemiddeld h (display = P ), donker h (display = H )
Deze functie werkt alleen bij de programma's 1, 2, 3 en 5.
GROOTTE
Verplaats de pijl onder in het display met de knop voor de grootte FGH om uw keuze te maken:
klein F (500 g), gemiddeld G (750 g) of groot H (1 kg).
De grootte is bij benadering klein, gemiddeld of groot.
Deze functie werkt alleen bij de programma's 1, 2, 3, 5 en 8.
DE TIMER
1. Gebruik de timer om aan te geven wanneer het brood moet zijn gebakken binnen een periode van
13 uur (inclusief de duur van het recept).
2. Deze functie werkt alleen bij de programma's 1, 2, 3 en 5.
3. Gebruik de timer niet bij een recept met verse melk, yoghurt, kaas, eieren, vruchten, uien of een
ander ingrediënt dat binnen enkele uren in een warme, vochtige omgeving bederft.
4. Als de ingrediënten gedurende een lange tijd zijn gemengd, is het onvermijdelijk dat er een
wisselwerking ontstaat, in het bijzonder op een warme of vochtige dag
5. Gebruik geen vochthoudende ingrediënten, zoals vruchten.
6. Voeg de noten of rozijnen na de bloem toe
7. Beslis wanneer het brood klaar moet zijn, bijv. 1800.
8. Controleer hoe laat het nu is, bijv. 0700.
9. Bereken het verschil tussen de twee tijdstippen, bijv. 11 uur.
10. Gebruik de knoppen "+" en "-" om de op het display weergegeven tijd van het programma te
wijzigen naar de tijd die u zonet hebt berekend (bijv. 11 uur).
11. De tijd wordt telkens als u op de knop drukt verminderd (-) of vermeerderd (+) met 10 minuten
12. U kunt geen kortere tijdsduur dan de duur van het programma instellen.
13. De maximale tijdsduur die op het display kan worden weergegeven is 13 uur.
HET APPARAAT STARTEN
Druk op de knop I om het programma te starten.
Het apparaat geeft een pieptoon.
Op het display wordt afgeteld en u hoort een pieptoon wanneer het programma is voltooid.
Als u programma 3 gebruikt, begint het kneden pas na 30 minuten wanneer de ingrediënten zijn
opgewarmd.
Neem 30 minuten nadat het kneden is gestart een kijkje naar het deeg (via het kijkglas).
Als u ziet dat er ingrediënten aan de wanden van de broodpan zijn blijven hangen, opent u het
deksel, schraapt u die in het deeg met een spatel en sluit u het deksel.
Schraap alleen de wanden om het kneedblad te vermijden.
35
KLAAR?
Houd de knop I gedurende 2 seconden ingedrukt om het apparaat te stoppen.
Voor de beste resultaten haalt u het brood uit de broodbakmachine zodra het klaar is.
Als u het apparaat niet stopt, wordt het brood gedurende één uur warm gehouden.
Vervolgens hoort u 10 pieptonen en wordt het apparaat uitgeschakeld.
Haal de stekker van het apparaat uit het stopcontact.
Stoom en hete lucht zullen ontsnappen bij het optillen van het deksel.
Draag ovenhandschoenen.
Open het deksel.
Gebruik de handgreep om de broodpan omhoog te tillen en uit het apparaat te halen.
Draai de broodpan ondersteboven en stort het brood eruit.
Wellicht moet u het brood losmaken rondom de binnenste rand van de broodpan met een
hittebestendige plastic of houten spatel.
Laat het brood 20-30 minuten afkoelen op een metalen rooster alvorens het te snijden.
Plaats de broodpan op de hittebestendige onderlegger.
Controleer of het kneedblad zich nog steeds in de broodpan bevindt.
Als het kneedblad in het brood zit, haalt u dit eruit met een plastic of houten spatel.
Laat het apparaat afkoelen en reinig het alvorens het opnieuw te gebruiken.
Als het apparaat te warm is, verschijnt een foutbericht op het display.
NOTEN, ROZIJNEN, ENZ.
Noten, rozijnen, enz. worden doorgaans toegevoegd tijdens het tweede kneedproces.
Het apparaat laat 15 pieptonen horen wanneer deze ingrediënten moeten worden toegevoegd.
U hoort de pieptonen ongeveer 22 minuten nadat programma 1 of 5 is gestart maar slechts 47 minuten
nadat programma 3 is gestart.
Deze functie werkt alleen bij de programma's 1, 3 en 5.
Als u verse vruchten of groenten gebruikt, droogt u deze met keukenpapier.
Het apparaat laat 15 pieptonen horen wanneer deze ingrediënten moeten worden toegevoegd:
Open het deksel.
Bestrooi de nieuwe ingrediënten over het deeg.
Sluit het deksel.
DE PROGRAMMA'S
NORMAAL BASIC
Voor het normale, witte brood of recepten op basis van het deeg voor wit brood.
FRANS FRENCH
Voor Frans brood, met een lichtere textuur en een krokantere korst. Recepten waarvoor dit programma
wordt gebruikt, bevatten doorgaans geen boter (of margarine) of melk. Het brood blijft slechts enkele
uren vers.
VOLKORENMEEL WHOLEWHEAT/WHOLEMEAL
De zwaardere bloem moet ongeveer gedurende 30 minuten worden voorverwarmd alvorens te worden
gekneed. Het brood is doorgaans kleiner en vaster. Het gebruik van de timer is hier niet aangeraden.
CAKE CAKE
Voor recepten van cakes en beslag wordt doorgaans bakpoeder of zuiveringszout als rijsmiddel gebruikt
en niet gist (wat bij deeg wel wordt gebruikt).
ZOET SWEET
Voor recepten van zoeter brood dat vaak (gedroogde) vruchten bevat.
DEEG DOUGH
Het apparaat wordt gebruikt als mixer/kneedmachine.
Verwijder het deeg zodra het programma is beëindigd.
Ontgas het deeg, dek het af en wacht ongeveer tien minuten alvorens het te snijden of vorm te geven.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
36
JAM JAM
De ingrediënten worden eerst voorverwarmd en vervolgens gekookt. Doe niet te veel jam erin aangezien
deze bij het koken uitzet. Jam die in het apparaat is terecht gekomen, is moeilijk te reinigen. Wees
voorzichtig, hete jam kan leiden tot zware brandwonden.
TOSTI SANDWICH
Voor het maken van brood met een losse textuur en een dunne korst, ideaal voor tosti's.
GLUTENVRIJ BROODGLUTENFREE
Glutenvrij brood gebruikt andere ingrediënten om het deeg buigzaam en veerkrachtig te maken. Het
brood is vaster en grover dan brood dat is gemaakt met harde bloem.
SNELBAKKEN I FASTBAKE I
SNELBAKKEN II FASTBAKE II
Dit zijn varianten van het gewone programma waarbij het kneden, rijzen en bakken minder lang duurt.
De duur van de programma's is verminderd tot respectievelijk 55 en 80 minuten
Het brood is kleiner, vaster en grover dan gewoonlijk en alle extra ingrediënten (rozijnen, noten, enz.)
mogen fijngestampt of onregelmatig worden verdeeld
SPECIALITEIT SPECIALITY
Dit programma is speciaal ontworpen voor het recept van moutbrood.
INGREDIËNTEN
BLOEM
De gebruikte bloemsoort is belangrijk. U kunt geen brood maken met de "gewone" bloem zonder
bakpoeder. Koop bloem waarbij "hard" of "brood" op de verpakking wordt vermeld. De meest
voorkomende bloem wordt als sterke witte bloem aangegeven. Deze "sterke" bloem of "broodmeel"
bevat meer gluten dan de gewone bakbloem. Gluten is de proteïne die voor de structuur en textuur van
het brood zorgt. Het behoudt de kooldioxide van de gist waardoor het deeg buigzaam en veerkrachtig
wordt.
ANDERE SOORTEN BROODMEEL
Hiertoe behoren sterke, bruine bloem en sterke volkorenbroodmeel. Deze bevatten minder gluten dan de
sterke, witte bloem. Bruin brood is doorgaans kleiner en vaster dan wit brood. Als u de sterke, witte bloem
in een recept vervangt door de helft ervan in bruine bloem, kunt u brood maken dat smaakt naar "bruin
brood" maar de textuur van "wit brood" heeft.
GIST
Gist is een levend organisme. Door de vochtigheid, het voedsel en de warmte laat de gist kooldioxide vrij,
wat het deeg doet rijzen.
We raden u aan "gedroogde actieve gist", "instant gist" of "gemakkelijk te mengen, gedroogde gist" te
gebruiken. Deze worden doorgaans verkocht in zakjes van 7 gram en moeten niet eerst in water worden
opgelost.
Als u de gist in het zakje niet helemaal opgebruikt, gooit u de rest weg.
Gebruik geen verse gist of gist uit een blik omdat deze niet werken met uw apparaat.
Controleer de vervaldatum op het zakje van de gist.
U ziet mogelijk ook gist met "snelle werking" of gist voor "broodbakmachine". Deze zijn zeer effectieve
soorten gist waarmee het deeg tot 50 % sneller rijst. Als u deze gebruikt, moet u zelf recepten uitproberen
tot u het beste resultaat verkrijgt. U kunt deze beginnen gebruiken in programma's 10 en 11.
VLOEISTOF
Het vloeibare ingrediënt is doorgaans water, melk of een mengeling van beide.
Met water bekomt u een krokante korst. Met melk bekomt u een zachtere korst.
Het water of de melk moeten warm zijn (20°C-25°C/68°F-77°F).
Voor sommige recepten hebt u water met een temperatuur tussen 35°C en 50°C (95°F-122°F) nodig om
het proces te versnellen. Alleen de snelle soorten gist kunnen deze temperatuur aan.
Als u de timer gebruikt, mag u geen melk toevoegen.
37
BOTER/VET
Deze ingrediënten maken het deeg zachter, geven een betere smaak en behouden de vochtigheid
waardoor het brood langer vers blijft. U kunt ook margarine of olijfolie gebruiken in plaats van boter maar
deze zijn minder effectief.
GEBRUIK GEEN BOTER MET EEN LAAG VETGEHALTE.
SUIKER
Suiker voedt de gist, geeft smaak en textuur en helpt de korst bruiner te maken. Sommige zakjes gist
hebben geen suiker nodig om in werking te treden.
U kunt honing, siroop of melasse gebruiken in plaats van suiker zolang u de hoeveelheid compenseert
met de juiste hoeveelheid vloeistof.
Gebruik geen kunstmatige zoetstoffen.
ZOUT
Zout geeft smaak en helpt de gist onder controle te houden om te vermijden dat het deeg te snel rijst en
vervolgens inzakt.
EIEREN
Eieren verrijken het brood en maken hem voedzamer, geven kleur en dragen bij tot de structuur en
textuur. Als u eieren toevoegt, moet u alle andere vloeibare ingrediënten aanpassen.
KRUIDEN EN SPECERIJEN
Deze kunnen in het begin samen met de hoofdingrediënten worden toegevoegd.
Gedroogde kaneel, gember, oregano, peterselie en basilicum geven meer smaak en karakter. Gebruik
kleine hoeveelheden (een theelepeltje).
Verse kruiden, zoals look en bieslook, bevatten mogelijk genoeg vloeistof om het evenwicht van het
recept te verstoren. Pas dus de vloeibare ingrediënten aan.
NOTEN, ROZIJNEN, ENZ.
Gedroogde vruchten en noten moeten worden fijngehakt, kaas geraspt en chocolade geschilferd en niet
gebrokkeld. Voeg er niet te veel aan toe of het brood rijst mogelijk niet.
Als u verse vruchten en noten gebruikt, moet u de vloeibare ingrediënten wellicht aanpassen ter
compensatie.
BROOD BEWAREN
Bewaar brood gedurende enkele dagen op kamertemperatuur in een plastic zak waaruit u alle lucht hebt
gehaald.
Als u brood wilt invriezen, laat u het afkoelen, plaatst u het in een plastic zak, haalt u alle lucht eruit en
sluit u die goed af.
Plaats het brood niet in de koelkast. De chemische reacties bij brood dat oud wordt, werken het best bij
koude temperaturen.
TEMPERATUUR IN KEUKEN
Het apparaat werkt het best in een keuken met een temperatuur tussen 15°C en 34°C (59-93°F).
STROOMONDERBREKINGEN
Als een stroomonderbreking minder dan 7 minuten duurt, zal het apparaat dit verlies goedmaken.
Als een stroomonderbreking meer dan 7 minuten duurt, zal het programma mislukken.
Koppel de stekker van het apparaat los, maak het leeg en reinig het.
FOUTBERICHTEN
Als het apparaat te warm is, verschijnt een foutbericht op het display.
Een foutbericht is een aantal vreemde letters en/of cijfers.
Houd de knop I gedurende 2 seconden ingedrukt om het apparaat te stoppen.
Laat het apparaat afkoelen en probeer opnieuw.
Als dit niet helpt, is het apparaat niet oververhit maar stuk.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
38
ZORG EN ONDERHOUD
1. Verwijder de stekker uit het stopcontact en laat het apparaat afkoelen.
2. Als het kneedblad vastzit in de as, vult u de broodpan met warm water om de deegresten zacht te
maken en het kneedblad eruit te halen. Laat het niet weken.
3. Als de binnenkant van het kneedblad is verstopt met bloem, laat u het in warm water weken en
reinigt u het vervolgens met een houten tandenstoker.
4. Neem alle oppervlakken af met een schone vochtige doek.
5. Was de broodpan en het kneedblad met de hand, spoel ze af en droog ze.
` U kunt deze onderdelen in een vaatwasmachine wassen.
6. Plaats het kneedblad in een leeg vakje van de bestekkorf.
7. Wanneer u de vaatwasmachine gebruikt, zal dit de afwerking van de oppervlakten beïnvloeden.
8. De schade is normaal uitsluitend esthetisch en heeft geen invloed op de werking van het apparaat.
RECEPTJES
De smaak en textuur van het brood worden beïnvloed door talrijke externe factoren (bijv. soort gist, soort
bloem, soort suiker, temperatuur in de keuken, zelfs de luchtdruk en de hoogte boven het zeeniveau).
De meegeleverde recepten zijn speciaal voor dit apparaat ontworpen.
Als u uw eigen recepten wilt uitproberen, gebruikt u deze recepten als gids, proeft u het resultaat en
noteert u uw opmerkingen.
U doet er goed aan slechts één ingrediënt per keer te veranderen zodat u weet waaraan het verkregen
resultaat te danken is.
Als u al recepten voor het maken van brood hebt of recepten in andere uitgaven vindt, vergelijkt u die met
de recepten in deze handleiding om uit te zoeken welk programma u eerst gaat gebruiken. Vervolgens
probeert u verschillende recepten uit totdat het resultaat aan uw wensen voldoet.
Ga voorzichtig om met de hoeveelheden wanneer u andere recepten gebruikt. Als u een recept voor het
eerst probeert, vult u de broodpan niet meer dan een kwart vol (zeker niet meer dan een derde). Als u de
broodpan te veel vult, kunnen ingrediënten op het element aanbranden en kan de aandrijving verstopt
raken.
HET IS BELANGRIJK DAT DE INGREDNTEN IN DE JUISTE VOLGORDE WORDEN
TOEGEVOEGD.
We hebben deze voor het gemak genummerd.
PROBLEMEN
HET BROOD IS INGEZAKT
Het deeg is mogelijk te nat. Verminder de vloeibare ingrediënten van het recept. Als u vruchten hebt
gebruikt, waren deze mogelijk niet droog.
Als u het brood in de broodpan hebt laat afkoelen, is het vocht dat tijdens het bakken is ontstaan mogelijk
opnieuw in het brood doorgedrongen.
De bloem is mogelijk te grof gemalen. Probeer fijner gemalen bloem te gebruiken.
HET BROOD IS NIET GEREZEN
De hoeveelheden van de ingrediënten waren niet juist. Nauwkeurig zijn is van essentieel belang.
De gist is niet vers. Controleer de vervaldatum.
HET BINNENSTE VAN HET BROOD IS TE NAT
Het deeg was mogelijk te nat.
De bloem was mogelijk te zwaar. Dit probleem kan optreden bij rogge-, zemel- en volkorenbroodmeel.
Vervang een deel van de zware bloem door witte bloem.
HET BROOD IS TE VEEL GEREZEN
U hebt mogelijk te veel gist gebruikt. Probeer een beetje minder te gebruiken.
Te veel suiker zorgt ervoor dat de gist te snel werkt en het brood te veel rijst. Probeer minder suiker te
gebruiken. Als u zoete/suikerige ingrediënten toevoegt, zoals gedroogde vruchten, honing of melasse,
vermindert u ter compensatie de hoeveelheid suiker.
39
Het deeg is mogelijk te nat. Verminder de vloeibare ingrediënten van het recept. Als u vruchten hebt
gebruikt, waren deze mogelijk niet droog.
Gebruik een grovere bloem. U moet minder gist toevoegen aan fijne bloem dan aan dezelfde soort bloem
die wat grover is gemalen.
HET BROOD IS SMAAKLOOS
Probeer de hoeveelheid zout te verhogen met ¼ theelepeltje.
RECYCLING
W
Om milieu- en gezondheidsproblemen door gevaarlijke stoffen te vermijden, mogen
apparaten en oplaadbare en niet oplaadbare batterijen met een van deze symbolen
niet samen met het huishoudelijk afval worden verwijderd. Breng elektrische en
elektronische producten en, indien van toepassing, oplaadbare en niet-oplaadbare
batterijen, altijd naar een officieel recycling-/inzamelpunt.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE
40
1
Normaal (basic)
i j k
1
Lauw water
1 9 0g 2 6 0g 3 6 0g
2
Olijfolie
1 T 1 T + 1 t 2 T
3
Zout
1 t t 2 t
4
Suiker
1 T
1 T + 1 t
2 T
5
Gedroogd melkpoeder
1 T T 2 T
6
Bloem voor witbrood
3 5 0g 5 0 0g 6 5 0g
7
Gedroogde gist
t 1¼ t 2 t
4 Cake (cake)
1
Citroensap
1 t
2
Ei, klein (tot 53g)
2
3
Vanille-extract
¼ t
4
Boter, gesmolten
5 0g
5
Gemengde droge vruchten (drijfnat)
1 7 5g
6
Gewone bloem
2 5 0g
7
Suiker
1 5 0g
8
Gemalen kaneel
¼ t
9
Gemalen nootmuskaat
¼ t
10
Bakpoeder
2 t
11
Cognac (optioneel)
3 d
Als de boter niet is gesmolten, zal het recept mislukken.
6 Deeg (dough)
1
Lauw water
2 5 0g
2
Olijfolie
1 T
3
Zout
1 t
4
Suiker
2 T
5
Bloem voor witbrood
4 0 0g
6
Gedroogde gist
1 t
7
Gedroogde kruidenmengsel
1 t
Rol het deeg op een met bloem bedekt oppervlak. Laat 15 minuten rusten. Rol
het deeg in een rondje op een met bloem bestoven oppervlakte. Leg de ronde
vormen op een antiaanbakplaat. Garneer de rondjes met een tomatensaus en
voeg ingrediënten naar keuze toe. Bak in een voorverwarmde oven op 190°C
gedurende 15-20 min. De oppervlakte moet goudbruin zijn.
2
FRANS FRENCH
i j k
1
Lauw water
2 0 0g 3 0 0g 4 0 0g
2
Zout
1 t t 2 t
3
Bloem voor witbrood
3 6 0g 5 4 5g 7 2 5g
4
Gedroogde gist
1 t t 1 S
5
Zoet (sweet)
i j k
1
Melk
2 0 0g 3 0 0g 4 0 0g
2
Olijfolie
1 T T 2 T
3
Zout
1 t t 2 t
4
Suiker
2 T 3 T 4 T
5
Vanille-extract
½ t ¾ t 1 t
6
Sterke volkorenmeel
3 0 0g 45 0g 6 0 0g
7
Cacaopoeder
2 5g 4 0g 5 0g
8
Gedroogde gist
t 2 t 1 S
9
Fijngehakte hazelnoten
7 T 5 T 3 T
3
Volkorenmeel (wholewheat/
wholemeal)
i j k
1
Lauw water
2 0 0g 3 0 0g 4 0 0g
2
Olijfolie
1 T 1 T 2 T
3
Zout
¾ t t 2 t
4
Suiker
2 t 1 T
T
5
Gedroogd melkpoeder
1 T T 2 T
6
Sterke volkorenmeel
1 5 0g 2 2 0g 3 0 0g
7
Bloem voor witbrood
1 5 0g 2 2 0g 3 0 0g
8
Gedroogde gist
½ t ¾ t
1 t
T
eetlepel (15ml)
t
theelepel (5ml)
d
druppel
g
gram
S
zakje (7 g)
41
9 Glutenvrij brood (gluten-free)
1
Lauw water
3 5 0g
2
Olijfolie
T
3
Zout
½ t
4
Suiker
1 T
5
Glutenvrij broodbeslag
4 0 0g
6
Gedroogde gist
1 t
8
Tosti (sandwich)
i j k
1
Melk
2 5 0g 3 0 0g 4 0 0g
2
Olijfolie
1 T T 2 T
3
Zout
1 t t 2 t
4
Suiker
T 2 T 3 T
5
Bloem voor witbrood
3 7 0g 45 0g 6 0 0g
6
Gedroogde gist
t 2 t 1 S
7 Jam (jam)
1
Aardbeien
5 0 0g
2
Citroensap
2 T
3
Suiker
1 0 0g
4
Vanille-extract
¼ t
5
Gemalen kaneel
¼ t
6
Likeur (optioneel)
3 d
Meng alle ingrediënten en doe het mengsel in het broodbakblik.
12 Specialiteit (speciality)
1
Lauw water
2 7 0g
2
Olijfolie
1 T
3
Zout
1 t
4
Gedroogd melkpoeder
1 T
5
Gewone bloem
4 5 0g
6
Gedroogde gist
t
7
Sultanarozijnen
2 0 0g
8
Honing
1 T
9
Moutextract
2 T
10
Zwarte stroop
T
11 Snelbakken ii (fastbake ii)
1
Lauw water
4 0 0g
2
Olijfolie
2 T
3
Zout
2 t
4
Suiker
2 T
5
Bloem voor witbrood
6 3 0g
6
Gedroogd melkpoeder
2 T
7
Gedroogde gist
1 S
10 Snelbakken i (fastbake i)
1
Lauw water
3 0 0g
2
Olijfolie
1 T + 1 t
3
Zout
t
4
Suiker
1 T + 1 t
5
Bloem voor witbrood
47 0g
6
Gedroogd melkpoeder
1 T + 1 t
7
Gedroogde gist
2 t
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE

Documenttranscriptie

Lees de instructies, bewaar ze goed en geef ze met het apparaat mee wanneer u deze aan een derde geeft. Verwijder alle verpakkingsmaterialen voor gebruik. BELANGRIJKE VEILIGHEIDSMAATREGELEN Volg de gebruikelijke veiligheidsmaatregelen, zoals: Dit apparaat kan gebruikt worden door kinderen van 8 jaar en ouder en personen met verminderde lichamelijke, zintuiglijke en verstandelijke vaardigheden of die onvoldoende ervaring of kennis hebben, indien zij onder toezicht staan of goed geïnformeerd zijn en zij de risico’s begrijpen. Kinderen mogen niet met het apparaat spelen. Schoonmaak en gebruikersonderhoud mag niet door kinderen uitgevoerd worden, tenzij ze ouder dan 8 zijn en onder toezicht staan. Houd het apparaat en de kabel buiten het bereik van kinderen van jonger dan 8 jaar. Sluit het apparaat niet via een timer- of een afstandsbedieningsysteem aan. ¬ De oppervlakken van het apparaat zullen heet worden. Indien het snoer beschadigd is, moet het door de fabrikant, een technicus of een ander deskundige persoon vervangen worden om eventuele risico’s te vermijden. b • • • • • • • Gebruik het apparaat niet in de buurt van badkuipen, douches, wastafels of andere reservoirs die water of andere vloeistoffen bevatten. Gebruik het toestel niet in de buurt van of onder brandbare materialen (bijv. gordijnen). Houd de bovenkant van het apparaat vrij; zet er niets bovenop. Haal de stekker uit het stopcontact wanneer het apparaat niet gebruikt wordt, verplaatst of gereinigd wordt. Gebruik alleen de bijgeleverde toebehoren of hulpstukken. Gebruik het apparaat niet voor andere doeleinden dan degene die in deze gebruiksaanwijzing worden beschreven. Gebruik het apparaat niet bij beschadigingen of storingen. Houd de knop I gedurende 2 seconden ingedrukt om het apparaat te stoppen. UITSLUITEND VOOR HUISHOUDELIJK GEBRUIK AFBEELDINGEN 1. 2. 3. Kijkglas Bedieningspaneel Handgreep 4. 5. 6. Broodpan As Kneedblad VOOR HET EERSTE GEBRUIK Reinig het apparaat voor het verwijderen van onder andere stof dat zich tijdens de fabricage heeft verzameld. WERKING – OVERZICHT 1. 2. 3. Kies een recept. Doe de ingrediënten in de broodpan. Het is van essentieel belang dat u dit in de juiste volgorde doet. Plaats de broodpan in het apparaat en sluit het deksel. 32 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. Kies een programma (1-12) met de menuknop Z. Verplaats de pijl boven in het display met de knop ghh voor de korstkleur om uw keuze te maken: licht g, gemiddeld h of donker h. Verplaats de pijl onder in het display met de knop voor de grootte FGH om uw keuze te maken: klein F (500 g), gemiddeld G (750 g) of groot H (1 kg). Stel de timer in met de knoppen "+" en "-" (optioneel). Druk op de knop I om het programma te starten. Op het display wordt afgeteld en u hoort een pieptoon wanneer het programma is voltooid. Na de pieptoon blijft het apparaat warm gedurende één uur bij de programma's 1, 2, 3, 5, 8, 9, 10 en 11. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21. Zet het apparaat op een stabiele, vlakke, hittebestendige ondergrond. Laat tenminste 50mm ruimte vrij rondom het apparaat. Open het deksel. Gebruik de handgreep om de broodpan omhoog te tillen en uit het apparaat te halen. Plaats het kneedblad in de as onder in de broodpan. De as en de opening in het kneedblad hebben een D-vorm. Leg een metalen rooster (voor het brood), een hittebestendige onderlegger (voor de broodpan) en ovenhandschoenen klaar. Het is belangrijk dat de hoeveelheden van de ingrediënten juist zijn. • Gebruik dezelfde maatschepjes voor alle ingrediënten. • Gebruik de rug van een mes om het overtollige van de schepjes af te strijken. • Gebruik geen maatbeker. Elektronische weegschalen zijn immers veel nauwkeuriger. U moet het water dus wegen. • 1 milliliter water weegt 1 gram. Het water in de recepten is dus uitgedrukt in gram (g) in plaats van milliliter (ml). • Als u toch een maatbeker wilt gebruiken, houdt u er rekening mee dat 1 milliliter water 1 gram weegt. U kunt het aantal gram (g) vervangen door milliliter (ml) maar de resultaten zijn mogelijk niet consistent. • Als u een ander recept gebruikt, vervangt u het aantal milliliter (ml) water door gram (g) voor de nauwkeurigheid. Het is belangrijk dat de ingrediënten in de juiste volgorde worden toegevoegd. We hebben deze voor het gemak genummerd. Eerst voegt u de vloeistoffen toe. Doorgaans is dit water maar het kan ook melk en/of eieren zijn. Het water of de melk moeten warm zijn (20°C-25°C/68°F-77°F). Zowel heet als koud water hinderen de werking van de gist. Voeg indien nodig suiker en zout toe. Voeg de natte ingrediënten toe (honing, siroop, melasse,...). Voeg de droge ingrediënten toe (bloem, poedermelk, kruiden, specerijen,...). Voeg ten slotte de gedroogde gist toe (of bakpoeder/zuiveringszout). Plaats de gist bovenaan en maak deze niet nat omdat het anders te snel zou kunnen werken. Als u de timer gebruikt, is het nog belangrijker dat de gist en het water goed zijn gescheiden. Noten, rozijnen, enz. worden doorgaans toegevoegd tijdens het tweede kneedproces. BROODPAN PLAATSEN • • • • DE FR NL IT VOORBEREIDING 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. GB ES PT DK SE NO FI RU CZ SK PL HR SI GR HU TR RO Reinig de eventueel gemorste ingrediënten op de broodpan. Laat de broodpan zakken in het apparaat. Misschien moet u de aandrijving wat draaien om deze te doen passen. Sluit het deksel. 33 BG AE AANZETTEN • • • • Steek de stekker in het stopcontact. Het apparaat geeft een pieptoon. Op het display verschijnt 1P (programma 1, gemiddelde korstkleur) en 3:20 (de duur van het programma). Kies een programma (1-12) met de menuknop Z. KORSTKLEUR • • • Verplaats de pijl boven in het display met de knop ghh voor de korstkleur om uw keuze te maken: licht g, gemiddeld h of donker h. Licht g (display = L ), gemiddeld h (display = P ), donker h (display = H ) Deze functie werkt alleen bij de programma's 1, 2, 3 en 5. GROOTTE • • • Verplaats de pijl onder in het display met de knop voor de grootte FGH om uw keuze te maken: klein F (500 g), gemiddeld G (750 g) of groot H (1 kg). De grootte is bij benadering klein, gemiddeld of groot. Deze functie werkt alleen bij de programma's 1, 2, 3, 5 en 8. DE TIMER 1. Gebruik de timer om aan te geven wanneer het brood moet zijn gebakken binnen een periode van 13 uur (inclusief de duur van het recept). 2. Deze functie werkt alleen bij de programma's 1, 2, 3 en 5. 3. Gebruik de timer niet bij een recept met verse melk, yoghurt, kaas, eieren, vruchten, uien of een ander ingrediënt dat binnen enkele uren in een warme, vochtige omgeving bederft. 4. Als de ingrediënten gedurende een lange tijd zijn gemengd, is het onvermijdelijk dat er een wisselwerking ontstaat, in het bijzonder op een warme of vochtige dag 5. Gebruik geen vochthoudende ingrediënten, zoals vruchten. 6. Voeg de noten of rozijnen na de bloem toe 7. Beslis wanneer het brood klaar moet zijn, bijv. 1800. 8. Controleer hoe laat het nu is, bijv. 0700. 9. Bereken het verschil tussen de twee tijdstippen, bijv. 11 uur. 10. Gebruik de knoppen "+" en "-" om de op het display weergegeven tijd van het programma te wijzigen naar de tijd die u zonet hebt berekend (bijv. 11 uur). 11. De tijd wordt telkens als u op de knop drukt verminderd (-) of vermeerderd (+) met 10 minuten 12. U kunt geen kortere tijdsduur dan de duur van het programma instellen. 13. De maximale tijdsduur die op het display kan worden weergegeven is 13 uur. HET APPARAAT STARTEN • • • • • • • Druk op de knop I om het programma te starten. Het apparaat geeft een pieptoon. Op het display wordt afgeteld en u hoort een pieptoon wanneer het programma is voltooid. Als u programma 3 gebruikt, begint het kneden pas na 30 minuten wanneer de ingrediënten zijn opgewarmd. Neem 30 minuten nadat het kneden is gestart een kijkje naar het deeg (via het kijkglas). Als u ziet dat er ingrediënten aan de wanden van de broodpan zijn blijven hangen, opent u het deksel, schraapt u die in het deeg met een spatel en sluit u het deksel. Schraap alleen de wanden om het kneedblad te vermijden. 34 KLAAR? • • • • • • • • • • • • • • • • • GB Houd de knop I gedurende 2 seconden ingedrukt om het apparaat te stoppen. Voor de beste resultaten haalt u het brood uit de broodbakmachine zodra het klaar is. Als u het apparaat niet stopt, wordt het brood gedurende één uur warm gehouden. Vervolgens hoort u 10 pieptonen en wordt het apparaat uitgeschakeld. Haal de stekker van het apparaat uit het stopcontact. Stoom en hete lucht zullen ontsnappen bij het optillen van het deksel. Draag ovenhandschoenen. Open het deksel. Gebruik de handgreep om de broodpan omhoog te tillen en uit het apparaat te halen. Draai de broodpan ondersteboven en stort het brood eruit. Wellicht moet u het brood losmaken rondom de binnenste rand van de broodpan met een hittebestendige plastic of houten spatel. Laat het brood 20-30 minuten afkoelen op een metalen rooster alvorens het te snijden. Plaats de broodpan op de hittebestendige onderlegger. Controleer of het kneedblad zich nog steeds in de broodpan bevindt. Als het kneedblad in het brood zit, haalt u dit eruit met een plastic of houten spatel. Laat het apparaat afkoelen en reinig het alvorens het opnieuw te gebruiken. Als het apparaat te warm is, verschijnt een foutbericht op het display. NOTEN, ROZIJNEN, ENZ. DE FR NL IT ES PT DK SE NO Noten, rozijnen, enz. worden doorgaans toegevoegd tijdens het tweede kneedproces. Het apparaat laat 15 pieptonen horen wanneer deze ingrediënten moeten worden toegevoegd. U hoort de pieptonen ongeveer 22 minuten nadat programma 1 of 5 is gestart maar slechts 47 minuten nadat programma 3 is gestart. Deze functie werkt alleen bij de programma's 1, 3 en 5. Als u verse vruchten of groenten gebruikt, droogt u deze met keukenpapier. Het apparaat laat 15 pieptonen horen wanneer deze ingrediënten moeten worden toegevoegd: Open het deksel. Bestrooi de nieuwe ingrediënten over het deeg. Sluit het deksel. FI RU CZ SK PL DE PROGRAMMA'S NORMAAL (BASIC) Voor het normale, witte brood of recepten op basis van het deeg voor wit brood. FRANS (FRENCH) Voor Frans brood, met een lichtere textuur en een krokantere korst. Recepten waarvoor dit programma wordt gebruikt, bevatten doorgaans geen boter (of margarine) of melk. Het brood blijft slechts enkele uren vers. VOLKORENMEEL (WHOLEWHEAT/WHOLEMEAL) De zwaardere bloem moet ongeveer gedurende 30 minuten worden voorverwarmd alvorens te worden gekneed. Het brood is doorgaans kleiner en vaster. Het gebruik van de timer is hier niet aangeraden. CAKE (CAKE) Voor recepten van cakes en beslag wordt doorgaans bakpoeder of zuiveringszout als rijsmiddel gebruikt en niet gist (wat bij deeg wel wordt gebruikt). ZOET (SWEET) Voor recepten van zoeter brood dat vaak (gedroogde) vruchten bevat. DEEG (DOUGH) Het apparaat wordt gebruikt als mixer/kneedmachine. Verwijder het deeg zodra het programma is beëindigd. Ontgas het deeg, dek het af en wacht ongeveer tien minuten alvorens het te snijden of vorm te geven. 35 HR SI GR HU TR RO BG AE JAM (JAM) De ingrediënten worden eerst voorverwarmd en vervolgens gekookt. Doe niet te veel jam erin aangezien deze bij het koken uitzet. Jam die in het apparaat is terecht gekomen, is moeilijk te reinigen. Wees voorzichtig, hete jam kan leiden tot zware brandwonden. TOSTI (SANDWICH) Voor het maken van brood met een losse textuur en een dunne korst, ideaal voor tosti's. GLUTENVRIJ BROOD (GLUTEN-FREE) Glutenvrij brood gebruikt andere ingrediënten om het deeg buigzaam en veerkrachtig te maken. Het brood is vaster en grover dan brood dat is gemaakt met harde bloem. SNELBAKKEN I (FASTBAKE I) SNELBAKKEN II (FASTBAKE II) Dit zijn varianten van het gewone programma waarbij het kneden, rijzen en bakken minder lang duurt. De duur van de programma's is verminderd tot respectievelijk 55 en 80 minuten Het brood is kleiner, vaster en grover dan gewoonlijk en alle extra ingrediënten (rozijnen, noten, enz.) mogen fijngestampt of onregelmatig worden verdeeld SPECIALITEIT (SPECIALITY) Dit programma is speciaal ontworpen voor het recept van moutbrood. INGREDIËNTEN BLOEM De gebruikte bloemsoort is belangrijk. U kunt geen brood maken met de "gewone" bloem zonder bakpoeder. Koop bloem waarbij "hard" of "brood" op de verpakking wordt vermeld. De meest voorkomende bloem wordt als sterke witte bloem aangegeven. Deze "sterke" bloem of "broodmeel" bevat meer gluten dan de gewone bakbloem. Gluten is de proteïne die voor de structuur en textuur van het brood zorgt. Het behoudt de kooldioxide van de gist waardoor het deeg buigzaam en veerkrachtig wordt. ANDERE SOORTEN BROODMEEL Hiertoe behoren sterke, bruine bloem en sterke volkorenbroodmeel. Deze bevatten minder gluten dan de sterke, witte bloem. Bruin brood is doorgaans kleiner en vaster dan wit brood. Als u de sterke, witte bloem in een recept vervangt door de helft ervan in bruine bloem, kunt u brood maken dat smaakt naar "bruin brood" maar de textuur van "wit brood" heeft. GIST Gist is een levend organisme. Door de vochtigheid, het voedsel en de warmte laat de gist kooldioxide vrij, wat het deeg doet rijzen. We raden u aan "gedroogde actieve gist", "instant gist" of "gemakkelijk te mengen, gedroogde gist" te gebruiken. Deze worden doorgaans verkocht in zakjes van 7 gram en moeten niet eerst in water worden opgelost. Als u de gist in het zakje niet helemaal opgebruikt, gooit u de rest weg. Gebruik geen verse gist of gist uit een blik omdat deze niet werken met uw apparaat. Controleer de vervaldatum op het zakje van de gist. U ziet mogelijk ook gist met "snelle werking" of gist voor "broodbakmachine". Deze zijn zeer effectieve soorten gist waarmee het deeg tot 50 % sneller rijst. Als u deze gebruikt, moet u zelf recepten uitproberen tot u het beste resultaat verkrijgt. U kunt deze beginnen gebruiken in programma's 10 en 11. VLOEISTOF Het vloeibare ingrediënt is doorgaans water, melk of een mengeling van beide. Met water bekomt u een krokante korst. Met melk bekomt u een zachtere korst. Het water of de melk moeten warm zijn (20°C-25°C/68°F-77°F). Voor sommige recepten hebt u water met een temperatuur tussen 35°C en 50°C (95°F-122°F) nodig om het proces te versnellen. Alleen de snelle soorten gist kunnen deze temperatuur aan. Als u de timer gebruikt, mag u geen melk toevoegen. 36 BOTER/VET Deze ingrediënten maken het deeg zachter, geven een betere smaak en behouden de vochtigheid waardoor het brood langer vers blijft. U kunt ook margarine of olijfolie gebruiken in plaats van boter maar deze zijn minder effectief. GEBRUIK GEEN BOTER MET EEN LAAG VETGEHALTE. SUIKER Suiker voedt de gist, geeft smaak en textuur en helpt de korst bruiner te maken. Sommige zakjes gist hebben geen suiker nodig om in werking te treden. U kunt honing, siroop of melasse gebruiken in plaats van suiker zolang u de hoeveelheid compenseert met de juiste hoeveelheid vloeistof. Gebruik geen kunstmatige zoetstoffen. ZOUT Zout geeft smaak en helpt de gist onder controle te houden om te vermijden dat het deeg te snel rijst en vervolgens inzakt. EIEREN Eieren verrijken het brood en maken hem voedzamer, geven kleur en dragen bij tot de structuur en textuur. Als u eieren toevoegt, moet u alle andere vloeibare ingrediënten aanpassen. KRUIDEN EN SPECERIJEN Deze kunnen in het begin samen met de hoofdingrediënten worden toegevoegd. Gedroogde kaneel, gember, oregano, peterselie en basilicum geven meer smaak en karakter. Gebruik kleine hoeveelheden (een theelepeltje). Verse kruiden, zoals look en bieslook, bevatten mogelijk genoeg vloeistof om het evenwicht van het recept te verstoren. Pas dus de vloeibare ingrediënten aan. NOTEN, ROZIJNEN, ENZ. Gedroogde vruchten en noten moeten worden fijngehakt, kaas geraspt en chocolade geschilferd en niet gebrokkeld. Voeg er niet te veel aan toe of het brood rijst mogelijk niet. Als u verse vruchten en noten gebruikt, moet u de vloeibare ingrediënten wellicht aanpassen ter compensatie. BROOD BEWAREN GB DE FR NL IT ES PT DK SE NO FI RU CZ SK Bewaar brood gedurende enkele dagen op kamertemperatuur in een plastic zak waaruit u alle lucht hebt gehaald. Als u brood wilt invriezen, laat u het afkoelen, plaatst u het in een plastic zak, haalt u alle lucht eruit en sluit u die goed af. Plaats het brood niet in de koelkast. De chemische reacties bij brood dat oud wordt, werken het best bij koude temperaturen. TEMPERATUUR IN KEUKEN PL HR SI Het apparaat werkt het best in een keuken met een temperatuur tussen 15°C en 34°C (59-93°F). GR STROOMONDERBREKINGEN HU Als een stroomonderbreking minder dan 7 minuten duurt, zal het apparaat dit verlies goedmaken. Als een stroomonderbreking meer dan 7 minuten duurt, zal het programma mislukken. Koppel de stekker van het apparaat los, maak het leeg en reinig het. FOUTBERICHTEN Als het apparaat te warm is, verschijnt een foutbericht op het display. Een foutbericht is een aantal vreemde letters en/of cijfers. Houd de knop I gedurende 2 seconden ingedrukt om het apparaat te stoppen. Laat het apparaat afkoelen en probeer opnieuw. Als dit niet helpt, is het apparaat niet oververhit maar stuk. 37 TR RO BG AE ZORG EN ONDERHOUD 1. 2. Verwijder de stekker uit het stopcontact en laat het apparaat afkoelen. Als het kneedblad vastzit in de as, vult u de broodpan met warm water om de deegresten zacht te maken en het kneedblad eruit te halen. Laat het niet weken. 3. Als de binnenkant van het kneedblad is verstopt met bloem, laat u het in warm water weken en reinigt u het vervolgens met een houten tandenstoker. 4. Neem alle oppervlakken af met een schone vochtige doek. 5. Was de broodpan en het kneedblad met de hand, spoel ze af en droog ze. ` U kunt deze onderdelen in een vaatwasmachine wassen. 6. Plaats het kneedblad in een leeg vakje van de bestekkorf. 7. Wanneer u de vaatwasmachine gebruikt, zal dit de afwerking van de oppervlakten beïnvloeden. 8. De schade is normaal uitsluitend esthetisch en heeft geen invloed op de werking van het apparaat. RECEPTJES De smaak en textuur van het brood worden beïnvloed door talrijke externe factoren (bijv. soort gist, soort bloem, soort suiker, temperatuur in de keuken, zelfs de luchtdruk en de hoogte boven het zeeniveau). De meegeleverde recepten zijn speciaal voor dit apparaat ontworpen. Als u uw eigen recepten wilt uitproberen, gebruikt u deze recepten als gids, proeft u het resultaat en noteert u uw opmerkingen. U doet er goed aan slechts één ingrediënt per keer te veranderen zodat u weet waaraan het verkregen resultaat te danken is. Als u al recepten voor het maken van brood hebt of recepten in andere uitgaven vindt, vergelijkt u die met de recepten in deze handleiding om uit te zoeken welk programma u eerst gaat gebruiken. Vervolgens probeert u verschillende recepten uit totdat het resultaat aan uw wensen voldoet. Ga voorzichtig om met de hoeveelheden wanneer u andere recepten gebruikt. Als u een recept voor het eerst probeert, vult u de broodpan niet meer dan een kwart vol (zeker niet meer dan een derde). Als u de broodpan te veel vult, kunnen ingrediënten op het element aanbranden en kan de aandrijving verstopt raken. HET IS BELANGRIJK DAT DE INGREDIËNTEN IN DE JUISTE VOLGORDE WORDEN TOEGEVOEGD. We hebben deze voor het gemak genummerd. PROBLEMEN HET BROOD IS INGEZAKT Het deeg is mogelijk te nat. Verminder de vloeibare ingrediënten van het recept. Als u vruchten hebt gebruikt, waren deze mogelijk niet droog. Als u het brood in de broodpan hebt laat afkoelen, is het vocht dat tijdens het bakken is ontstaan mogelijk opnieuw in het brood doorgedrongen. De bloem is mogelijk te grof gemalen. Probeer fijner gemalen bloem te gebruiken. HET BROOD IS NIET GEREZEN De hoeveelheden van de ingrediënten waren niet juist. Nauwkeurig zijn is van essentieel belang. De gist is niet vers. Controleer de vervaldatum. HET BINNENSTE VAN HET BROOD IS TE NAT Het deeg was mogelijk te nat. De bloem was mogelijk te zwaar. Dit probleem kan optreden bij rogge-, zemel- en volkorenbroodmeel. Vervang een deel van de zware bloem door witte bloem. HET BROOD IS TE VEEL GEREZEN U hebt mogelijk te veel gist gebruikt. Probeer een beetje minder te gebruiken. Te veel suiker zorgt ervoor dat de gist te snel werkt en het brood te veel rijst. Probeer minder suiker te gebruiken. Als u zoete/suikerige ingrediënten toevoegt, zoals gedroogde vruchten, honing of melasse, vermindert u ter compensatie de hoeveelheid suiker. 38 Het deeg is mogelijk te nat. Verminder de vloeibare ingrediënten van het recept. Als u vruchten hebt gebruikt, waren deze mogelijk niet droog. Gebruik een grovere bloem. U moet minder gist toevoegen aan fijne bloem dan aan dezelfde soort bloem die wat grover is gemalen. HET BROOD IS SMAAKLOOS Probeer de hoeveelheid zout te verhogen met ¼ theelepeltje. RECYCLING W GB DE FR NL Om milieu- en gezondheidsproblemen door gevaarlijke stoffen te vermijden, mogen apparaten en oplaadbare en niet oplaadbare batterijen met een van deze symbolen niet samen met het huishoudelijk afval worden verwijderd. Breng elektrische en elektronische producten en, indien van toepassing, oplaadbare en niet-oplaadbare batterijen, altijd naar een officieel recycling-/inzamelpunt. IT ES PT DK SE NO FI RU CZ SK PL HR SI GR HU TR RO BG AE 39 40 i 200g 1t 360g 1t FRANS (FRENCH) 2 1 2 3 4 3 Volkorenmeel (wholewheat/ i wholemeal) Lauw water 1 200g 2 Olijfolie 1T 3 Zout ¾t 4 Suiker 2t 5 Gedroogd melkpoeder 1T 6 Sterke volkorenmeel 150g 7 Bloem voor witbrood 150g 8 Gedroogde gist ½t 4 Cake (cake) 1 Citroensap 2 Ei, klein (tot 53g) 3 Vanille-extract 4 Boter, gesmolten 5 Gemengde droge vruchten (drijfnat) 6 Gewone bloem 7 Suiker 8 Gemalen kaneel 9 Gemalen nootmuskaat 10 Bakpoeder 11 Cognac (optioneel) Als de boter niet is gesmolten, zal het recept mislukken. Lauw water Zout Bloem voor witbrood Gedroogde gist i 190g 1T 1t 1T 1T 350g 1½ t Normaal (basic) Lauw water Olijfolie Zout Suiker Gedroogd melkpoeder Bloem voor witbrood Gedroogde gist 1 1 2 3 4 5 6 7 400g 2T 2t 1½ T 2T 300g 300g 1t 300g 1T 1¼ t 1T 1½ T 220g 220g ¾t 1t 2 ¼t 50g 175g 250g 150g ¼t ¼t 2t 3d k k 400g 2t 725g 1S j j 300g 1½ t 545g 1½ t j k 260g 360g 1T+1t 2T 1½ t 2t 1T+1t 2T 1½ T 2T 500g 650g 1¼ t 2t Zoet (sweet) Melk Olijfolie Zout Suiker Vanille-extract Sterke volkorenmeel Cacaopoeder Gedroogde gist Fijngehakte hazelnoten d g druppel gram i 200g 1T 1t 2T ½t 300g 25g 1½ t 7T j 300g 1½ T 1½ t 3T ¾t 450g 40g 2t 5T S zakje (7 g) k 400g 2T 2t 4T 1t 600g 50g 1S 3T 6 Deeg (dough) 1 Lauw water 250g 2 Olijfolie 1T 3 Zout 1t 4 Suiker 2T 5 Bloem voor witbrood 400g 6 Gedroogde gist 1t 7 Gedroogde kruidenmengsel 1t Rol het deeg op een met bloem bedekt oppervlak. Laat 15 minuten rusten. Rol het deeg in een rondje op een met bloem bestoven oppervlakte. Leg de ronde vormen op een antiaanbakplaat. Garneer de rondjes met een tomatensaus en voeg ingrediënten naar keuze toe. Bak in een voorverwarmde oven op 190°C gedurende 15-20 min. De oppervlakte moet goudbruin zijn. 5 1 2 3 4 5 6 7 8 9 T eetlepel (15ml) t theelepel (5ml) Tosti (sandwich) Melk Olijfolie Zout Suiker Bloem voor witbrood Gedroogde gist Glutenvrij brood (gluten-free) Lauw water Olijfolie Zout Suiker Glutenvrij broodbeslag Gedroogde gist Snelbakken i (fastbake i) Lauw water Olijfolie Zout Suiker Bloem voor witbrood Gedroogd melkpoeder Gedroogde gist 8 1 2 3 4 5 6 9 1 2 3 4 5 6 10 1 2 3 4 5 6 7 i 250g 1T 1t 1½ T 370g 1½ t j 300g 1½ T 1½ t 2T 450g 2t 7 Jam (jam) 1 Aardbeien 2 Citroensap 3 Suiker 4 Vanille-extract 5 Gemalen kaneel 6 Likeur (optioneel) Meng alle ingrediënten en doe het mengsel in het broodbakblik. 41 300g 1T+1t 1½ t 1T+1t 470g 1T+1t 2t 350g 1½ T ½t 1T 400g 1t k 400g 2T 2t 3T 600g 1S 500g 2T 100g ¼t ¼t 3d Snelbakken ii (fastbake ii) Lauw water Olijfolie Zout Suiker Bloem voor witbrood Gedroogd melkpoeder Gedroogde gist Specialiteit (speciality) Lauw water Olijfolie Zout Gedroogd melkpoeder Gewone bloem Gedroogde gist Sultanarozijnen Honing Moutextract Zwarte stroop 11 1 2 3 4 5 6 7 12 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 270g 1T 1t 1T 450g 1½ t 200g 1T 2T 1½ T 400g 2T 2t 2T 630g 2T 1S GB DE FR NL IT ES PT DK SE NO FI RU CZ SK PL HR SI GR HU TR RO BG AE
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158
  • Page 159 159
  • Page 160 160
  • Page 161 161
  • Page 162 162
  • Page 163 163
  • Page 164 164
  • Page 165 165
  • Page 166 166
  • Page 167 167
  • Page 168 168
  • Page 169 169
  • Page 170 170
  • Page 171 171
  • Page 172 172
  • Page 173 173
  • Page 174 174
  • Page 175 175
  • Page 176 176
  • Page 177 177
  • Page 178 178
  • Page 179 179
  • Page 180 180
  • Page 181 181
  • Page 182 182
  • Page 183 183
  • Page 184 184
  • Page 185 185
  • Page 186 186
  • Page 187 187
  • Page 188 188
  • Page 189 189
  • Page 190 190
  • Page 191 191
  • Page 192 192
  • Page 193 193
  • Page 194 194
  • Page 195 195
  • Page 196 196
  • Page 197 197
  • Page 198 198
  • Page 199 199
  • Page 200 200
  • Page 201 201
  • Page 202 202
  • Page 203 203
  • Page 204 204
  • Page 205 205
  • Page 206 206
  • Page 207 207
  • Page 208 208
  • Page 209 209
  • Page 210 210
  • Page 211 211
  • Page 212 212

Russell Hobbs 18036-56 Handleiding

Type
Handleiding