Russell Hobbs 18036-56 - CLASSICS de handleiding

Categorie
Machines voor het maken van brood
Type
de handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

32
Lees de instructies, bewaar ze goed en geef ze met het apparaat mee wanneer u deze aan een
derde geeft. Verwijder alle verpakkingsmaterialen voor gebruik.
A BELANGRIJKE VEILIGHEIDSMAATREGELEN
Volg de gebruikelijke veiligheidsmaatregelen, zoals:
1 Dit apparaat kan gebruikt worden door kinderen van 8 jaar en
ouder en personen met verminderde lichamelijke, zintuiglijke en
verstandelijke vaardigheden of die onvoldoende ervaring of
kennis hebben, indien zij onder toezicht staan of goed
geïnformeerd zijn en zij de risicos begrijpen. Kinderen mogen niet
met het apparaat spelen. Schoonmaak en gebruikersonderhoud
mag niet door kinderen uitgevoerd worden, tenzij ze ouder dan 8
zijn en onder toezicht staan. Houd het apparaat en de kabel
buiten het bereik van kinderen van jonger dan 8 jaar.
2 Sluit het apparaat niet via een timer- of een
afstandsbedieningsysteem aan.
¬ De oppervlakken van het apparaat zullen heet worden.
3 Indien het snoer beschadigd is, moet het door de fabrikant, een
technicus of een ander deskundige persoon vervangen worden
om eventuele risicos te vermijden.
H Dompel het apparaat niet onder in vloeistof.
4 Gebruik het toestel niet in de buurt van of onder brandbare materialen (bijv. gordijnen).
5 Houd de bovenkant van het apparaat vrij; zet er niets bovenop.
6 Haal de stekker uit het stopcontact wanneer het apparaat niet gebruikt wordt, verplaatst of
gereinigd wordt.
7 Gebruik alleen de bijgeleverde toebehoren of hulpstukken.
8 Gebruik het apparaat niet voor andere doeleinden dan degene die in deze
gebruiksaanwijzing worden beschreven.
9 Gebruik het apparaat niet bij beschadigingen of storingen.
10 Houd de knop I gedurende 2 seconden ingedrukt om het apparaat te stoppen.
uitsluitend voor huishoudelijk gebruik
U VOOR HET EERSTE GEBRUIK
Reinig het apparaat voor het verwijderen van onder andere stof dat zich tijdens de fabricage
heeft verzameld.
C WERKING – OVERZICHT
1 Kies een recept.
2 Doe de ingrediënten in de broodpan. Het is van essentieel belang dat u dit in de juiste
volgorde doet.
3 Plaats de broodpan in het apparaat en sluit het deksel.
4 Kies een programma (1-12) met de menuknop Z.
5 Verplaats de pijl boven in het display met de knop ghh voor de korstkleur om uw keuze te
maken: licht g, gemiddeld h of donker h.
6 Verplaats de pijl onder in het display met de knop voor de grootte F GH om uw keuze te
maken: klein F (500 g), gemiddeld G (750 g) of groot H (1 kg).
33
7 Stel de timer in met de knoppen "+" en "-" (optioneel).
8 Druk op de knop I om het programma te starten.
9 Op het display wordt afgeteld en u hoort een pieptoon wanneer het programma is voltooid.
, Na de pieptoon blijft het apparaat warm gedurende één uur bij de programma's 1, 2, 3, 5, 8, 9,
10 en 11.
C VOORBEREIDING
10 Zet het apparaat op een stabiele, vlakke, hittebestendige ondergrond.
11 Laat tenminste 50mm ruimte vrij rondom het apparaat.
12 Open het deksel.
13 Gebruik de handgreep om de broodpan omhoog te tillen en uit het apparaat te halen.
14 Plaats het kneedblad in de as onder in de broodpan.
15 De as en de opening in het kneedblad hebben een D-vorm.
16 Leg een metalen rooster (voor het brood), een hittebestendige onderlegger (voor de
broodpan) en ovenhandschoenen klaar.
18 Het is belangrijk dat de hoeveelheden van de ingrediënten juist zijn.
19 Gebruik dezelfde maatschepjes voor alle ingrediënten.
20 Gebruik de rug van een mes om het overtollige van de schepjes af te strijken.
21 Gebruik geen maatbeker. Elektronische weegschalen zijn immers veel nauwkeuriger. U moet
het water dus wegen.
22 1 milliliter water weegt 1 gram. Het water in de recepten is dus uitgedrukt in gram (g) in
plaats van milliliter (ml).
23 Als u toch een maatbeker wilt gebruiken, houdt u er rekening mee dat 1 milliliter water 1
gram weegt. U kunt het aantal gram (g) vervangen door milliliter (ml) maar de resultaten zijn
mogelijk niet consistent.
24 Als u een ander recept gebruikt, vervangt u het aantal milliliter (ml) water door gram (g) voor
de nauwkeurigheid.
25 Het is belangrijk dat de ingrediënten in de juiste volgorde worden toegevoegd.
26 We hebben deze voor het gemak genummerd.
27 Eerst voegt u de vloeistoffen toe.
28 Doorgaans is dit water maar het kan ook melk en/of eieren zijn.
29 Het water of de melk moeten warm zijn (20°C-25°C/68°F-77°F).
30 Zowel heet als koud water hinderen de werking van de gist.
31 Voeg indien nodig suiker en zout toe.
32 Voeg de natte ingrediënten toe (honing, siroop, melasse,...).
33 Voeg de droge ingrediënten toe (bloem, poedermelk, kruiden, specerijen,...).
34 Voeg ten slotte de gedroogde gist toe (of bakpoeder/zuiveringszout).
35 Plaats de gist bovenaan en maak deze niet nat omdat het anders te snel zou kunnen werken.
, Als u de timer gebruikt, is het nog belangrijker dat de gist en het water goed zijn gescheiden.
36 Noten, rozijnen, enz. worden doorgaans toegevoegd tijdens het tweede kneedproces.
C BROODPAN PLAATSEN
36 Reinig de eventueel gemorste ingrediënten op de broodpan.
37 Laat de broodpan zakken in het apparaat.
38 Misschien moet u de aandrijving wat draaien om deze te doen passen.
39 Sluit het deksel.
instructies
afbeeldingen
1 deksel
2 handgreep
3 kijkglas
4 stoomopeningen
5 scharnieren
6 aandrijving
7 borgveer
8 lampje
9 timer
10 kneedblad
11 broodpan
12 as
u grootte
d korstkleur
34
C AANZETTEN
40 Steek de stekker in het stopcontact.
41 Het apparaat geeft een pieptoon.
42 Op het display verschijnt 1P (programma 1, gemiddelde korstkleur) en 3:20 (de duur van het
programma).
43 Kies een programma (1-12) met de menuknop Z.
C KORSTKLEUR
44 Verplaats de pijl boven in het display met de knop ghh voor de korstkleur om uw keuze te
maken: licht g, gemiddeld h of donker h.
, licht g (display = L ), gemiddeld h (display = P ), donker h (display = H )
45 Deze functie werkt alleen bij de programma's 1, 2, 3 en 5.
C GROOTTE
46 Verplaats de pijl onder in het display met de knop voor de grootte FGH om uw keuze te
maken: klein F (500 g), gemiddeld G (750 g) of groot H (1 kg).
47 De grootte is bij benadering klein, gemiddeld of groot.
48 Deze functie werkt alleen bij de programma's 1, 2, 3, 5 en 8.
C DE TIMER
49 Als u de timer niet gebruikt, gaat u naar punt 63.
50 Gebruik de timer om aan te geven wanneer het brood moet zijn gebakken binnen een
periode van 13 uur (inclusief de duur van het recept).
51 Deze functie werkt alleen bij de programma's 1, 2, 3 en 5.
52 Gebruik de timer niet bij een recept met verse melk, yoghurt, kaas, eieren, vruchten, uien of
een ander ingrediënt dat binnen enkele uren in een warme, vochtige omgeving bederft.
53 Als de ingrediënten gedurende een lange tijd zijn gemengd, is het onvermijdelijk dat er een
wisselwerking ontstaat, in het bijzonder op een warme of vochtige dag
54 Gebruik geen vochthoudende ingrediënten, zoals vruchten.
55 Voeg de noten of rozijnen na de bloem toe
56 Beslis wanneer het brood klaar moet zijn, bijv. 1800.
57 Controleer hoe laat het nu is, bijv. 0700.
58 Bereken het verschil tussen de twee tijdstippen, bijv. 11 uur.
59 Gebruik de knoppen "+" en "-" om de op het display weergegeven tijd van het programma te
wijzigen naar de tijd die u zonet hebt berekend (bijv. 11 uur).
60 De tijd wordt telkens als u op de knop drukt verminderd (-) of vermeerderd (+) met 10
minuten
61 U kunt geen kortere tijdsduur dan de duur van het programma instellen.
62 De maximale tijdsduur die op het display kan worden weergegeven is 13 uur.
C HET APPARAAT STARTEN
63 Druk op de knop I om het programma te starten.
64 Het apparaat geeft een pieptoon.
65 Op het display wordt afgeteld en u hoort een pieptoon wanneer het programma is voltooid.
66 Als u programma 3 gebruikt, begint het kneden pas na 30 minuten wanneer de
ingrediënten zijn opgewarmd.
67 Neem 30 minuten nadat het kneden is gestart een kijkje naar het deeg (via het kijkglas).
68 Als u ziet dat er ingrediënten aan de wanden van de broodpan zijn blijven hangen, opent u
het deksel, schraapt u die in het deeg met een spatel en sluit u het deksel.
69 Schraap alleen de wanden om het kneedblad te vermijden.
C KLAAR?
70 Houd de knop I gedurende 2 seconden ingedrukt om het apparaat te stoppen.
71 Voor de beste resultaten haalt u het brood uit de broodbakmachine zodra het klaar is.
35
72 Als u het apparaat niet stopt, wordt het brood gedurende één uur warm gehouden.
73 Vervolgens hoort u 10 pieptonen en wordt het apparaat uitgeschakeld.
74 Haal de stekker van het apparaat uit het stopcontact.
, Stoom en hete lucht zullen ontsnappen bij het optillen van het deksel.
75 Draag ovenhandschoenen.
76 Open het deksel.
77 Gebruik de handgreep om de broodpan omhoog te tillen en uit het apparaat te halen.
78 Draai de broodpan ondersteboven en stort het brood eruit.
79 Wellicht moet u het brood losmaken rondom de binnenste rand van de broodpan met een
hittebestendige plastic of houten spatel.
80 Laat het brood 20-30 minuten afkoelen op een metalen rooster alvorens het te snijden.
81 Plaats de broodpan op de hittebestendige onderlegger.
82 Controleer of het kneedblad zich nog steeds in de broodpan bevindt.
83 Als het kneedblad in het brood zit, haalt u dit eruit met een plastic of houten spatel.
84 Laat het apparaat afkoelen en reinig het alvorens het opnieuw te gebruiken.
85 Als het apparaat te warm is, verschijnt een foutbericht op het display.
C noten, rozijnen, enz.
86 Noten, rozijnen, enz. worden doorgaans toegevoegd tijdens het tweede kneedproces.
87 Het apparaat laat 15 pieptonen horen wanneer deze ingrediënten moeten worden
toegevoegd.
88 U hoort de pieptonen ongeveer 22 minuten nadat programma 1 of 5 is gestart maar slechts
47 minuten nadat programma 3 is gestart.
89 Deze functie werkt alleen bij de programma's 1, 3 en 5.
90 Als u verse vruchten of groenten gebruikt, droogt u deze met keukenpapier.
91 Het apparaat laat 15 pieptonen horen wanneer deze ingrediënten moeten worden
toegevoegd:
92 Open het deksel.
93 Bestrooi de nieuwe ingrediënten over het deeg.
94 Sluit het deksel.
C DE PROGRAMMA'S
1 normaal (basic)
Voor het normale, witte brood of recepten op basis van het deeg voor wit brood.
2 Frans (French)
Voor Frans brood, met een lichtere textuur en een krokantere korst. Recepten waarvoor dit
programma wordt gebruikt, bevatten doorgaans geen boter (of margarine) of melk. Het brood
blijft slechts enkele uren vers.
3 volkorenmeel (wholewheat/wholemeal)
De zwaardere bloem moet ongeveer gedurende 30 minuten worden voorverwarmd alvorens te
worden gekneed. Het brood is doorgaans kleiner en vaster. Het gebruik van de timer is hier niet
aangeraden.
4 cake (cake)
Voor recepten van cakes en beslag wordt doorgaans bakpoeder of zuiveringszout als rijsmiddel
gebruikt en niet gist (wat bij deeg wel wordt gebruikt).
5 zoet (sweet)
Voor recepten van zoeter brood dat vaak (gedroogde) vruchten bevat.
6 deeg (dough)
Het apparaat wordt gebruikt als mixer/kneedmachine.
Verwijder het deeg zodra het programma is beëindigd.
Ontgas het deeg, dek het af en wacht ongeveer tien minuten alvorens het te snijden of vorm te
geven.
36
7 jam (jam)
De ingrediënten worden eerst voorverwarmd en vervolgens gekookt. Doe niet te veel jam erin
aangezien deze bij het koken uitzet. Jam die in het apparaat is terecht gekomen, is moeilijk te
reinigen.
, Wees voorzichtig, hete jam kan leiden tot zware brandwonden.
8 tosti (sandwich)
Voor het maken van brood met een losse textuur en een dunne korst, ideaal voor tosti's.
9 glutenvrij brood (gluten-free)
Glutenvrij brood gebruikt andere ingrediënten om het deeg buigzaam en veerkrachtig te
maken. Het brood is vaster en grover dan brood dat is gemaakt met harde bloem.
10 snelbakken I (fastbake I)
11 snelbakken II (fastbake II)
Dit zijn varianten van het gewone programma waarbij het kneden, rijzen en bakken minder lang
duurt.
De duur van de programma's is verminderd tot respectievelijk 55 en 80 minuten
Het brood is kleiner, vaster en grover dan gewoonlijk en alle extra ingrediënten (rozijnen, noten,
enz.) mogen fijngestampt of onregelmatig worden verdeeld
12 specialiteit (speciality)
Dit programma is speciaal ontworpen voor het recept van moutbrood.
C INGREDIËNTEN
bloem
De gebruikte bloemsoort is belangrijk. U kunt geen brood maken met de "gewone" bloem
zonder bakpoeder. Koop bloem waarbij "hard" of "brood" op de verpakking wordt vermeld. De
meest voorkomende bloem wordt als sterke witte bloem aangegeven. Deze "sterke" bloem of
"broodmeel" bevat meer gluten dan de gewone bakbloem. Gluten is de proteïne die voor de
structuur en textuur van het brood zorgt. Het behoudt de kooldioxide van de gist waardoor het
deeg buigzaam en veerkrachtig wordt.
andere soorten broodmeel
Hiertoe behoren sterke, bruine bloem en sterke volkorenbroodmeel. Deze bevatten minder
gluten dan de sterke, witte bloem. Bruin brood is doorgaans kleiner en vaster dan wit brood. Als
u de sterke, witte bloem in een recept vervangt door de helft ervan in bruine bloem, kunt u
brood maken dat smaakt naar "bruin brood" maar de textuur van "wit brood" heeft.
gist
1 Gist is een levend organisme. Door de vochtigheid, het voedsel en de warmte laat de gist
kooldioxide vrij, wat het deeg doet rijzen.
2 We raden u aan "gedroogde actieve gist", "instant gist" of "gemakkelijk te mengen,
gedroogde gist" te gebruiken. Deze worden doorgaans verkocht in zakjes van 7 gram en
moeten niet eerst in water worden opgelost.
3 Als u de gist in het zakje niet helemaal opgebruikt, gooit u de rest weg.
4 Gebruik geen verse gist of gist uit een blik omdat deze niet werken met uw apparaat.
5 Controleer de vervaldatum op het zakje van de gist.
6 U ziet mogelijk ook gist met "snelle werking" of gist voor "broodbakmachine". Deze zijn zeer
effectieve soorten gist waarmee het deeg tot 50 % sneller rijst. Als u deze gebruikt, moet u
zelf recepten uitproberen tot u het beste resultaat verkrijgt. U kunt deze beginnen gebruiken
in programma's 10 en 11.
vloeistof
1 Het vloeibare ingrediënt is doorgaans water, melk of een mengeling van beide.
2 Met water bekomt u een krokante korst. Met melk bekomt u een zachtere korst.
3 Het water of de melk moeten warm zijn (20°C-25°C/68°F-77°F).
37
4 Voor sommige recepten hebt u water met een temperatuur tussen 35°C en 50°C (95°F-122°F)
nodig om het proces te versnellen. Alleen de snelle soorten gist kunnen deze temperatuur
aan.
5 Als u de timer gebruikt, mag u geen melk toevoegen.
boter/vet
Deze ingrediënten maken het deeg zachter, geven een betere smaak en behouden de
vochtigheid waardoor het brood langer vers blijft. U kunt ook margarine of olijfolie gebruiken in
plaats van boter maar deze zijn minder effectief.
Gebruik geen boter met een laag vetgehalte.
suiker
Suiker voedt de gist, geeft smaak en textuur en helpt de korst bruiner te maken. Sommige
zakjes gist hebben geen suiker nodig om in werking te treden.
U kunt honing, siroop of melasse gebruiken in plaats van suiker zolang u de hoeveelheid
compenseert met de juiste hoeveelheid vloeistof.
Gebruik geen kunstmatige zoetstoffen.
zout
Zout geeft smaak en helpt de gist onder controle te houden om te vermijden dat het deeg te
snel rijst en vervolgens inzakt.
eieren
Eieren verrijken het brood en maken hem voedzamer, geven kleur en dragen bij tot de structuur
en textuur. Als u eieren toevoegt, moet u alle andere vloeibare ingrediënten aanpassen.
kruiden en specerijen
Deze kunnen in het begin samen met de hoofdingrediënten worden toegevoegd.
Gedroogde kaneel, gember, oregano, peterselie en basilicum geven meer smaak en karakter.
Gebruik kleine hoeveelheden (een theelepeltje).
Verse kruiden, zoals look en bieslook, bevatten mogelijk genoeg vloeistof om het evenwicht
van het recept te verstoren. Pas dus de vloeibare ingrediënten aan.
noten, rozijnen, enz.
Gedroogde vruchten en noten moeten worden fijngehakt, kaas geraspt en chocolade
geschilferd en niet gebrokkeld. Voeg er niet te veel aan toe of het brood rijst mogelijk niet.
Als u verse vruchten en noten gebruikt, moet u de vloeibare ingrediënten wellicht aanpassen ter
compensatie.
C BROOD BEWAREN
Bewaar brood gedurende enkele dagen op kamertemperatuur in een plastic zak waaruit u alle
lucht hebt gehaald.
Als u brood wilt invriezen, laat u het afkoelen, plaatst u het in een plastic zak, haalt u alle lucht
eruit en sluit u die goed af.
Plaats het brood niet in de koelkast. De chemische reacties bij brood dat oud wordt, werken het
best bij koude temperaturen.
C TEMPERATUUR IN KEUKEN
Het apparaat werkt het best in een keuken met een temperatuur tussen 15°C en 34°C (59-93°F).
C STROOMONDERBREKINGEN
Als een stroomonderbreking minder dan 7 minuten duurt, zal het apparaat dit verlies
goedmaken.
Als een stroomonderbreking meer dan 7 minuten duurt, zal het programma mislukken.
Koppel de stekker van het apparaat los, maak het leeg en reinig het.
38
C FOUTBERICHTEN
Als het apparaat te warm is, verschijnt een foutbericht op het display.
Een foutbericht is een aantal vreemde letters en/of cijfers.
Houd de knop I gedurende 2 seconden ingedrukt om het apparaat te stoppen.
Laat het apparaat afkoelen en probeer opnieuw.
Als dit niet helpt, is het apparaat niet oververhit maar stuk.
C ZORG EN ONDERHOUD
1 Verwijder de stekker uit het stopcontact en laat het apparaat afkoelen.
2 Als het kneedblad vastzit in de as, vult u de broodpan met warm water om de deegresten
zacht te maken en het kneedblad eruit te halen. Laat het niet weken.
3 Als de binnenkant van het kneedblad is verstopt met bloem, laat u het in warm water weken
en reinigt u het vervolgens met een houten tandenstoker.
4 Neem alle oppervlakken af met een schone vochtige doek.
5 Was de broodpan en het kneedblad met de hand, spoel ze af en droog ze.
` U kunt deze onderdelen in een vaatwasmachine wassen.
6 Plaats het kneedblad in een leeg vakje van de bestekkorf.
7 Wanneer u de vaatwasmachine gebruikt, zal dit de afwerking van de oppervlakten
beïnvloeden.
8 De schade is normaal uitsluitend esthetisch en heeft geen invloed op de werking van het
apparaat.
C RECEPTJES
1 De smaak en textuur van het brood worden beïnvloed door talrijke externe factoren (bijv.
soort gist, soort bloem, soort suiker, temperatuur in de keuken, zelfs de luchtdruk en de
hoogte boven het zeeniveau).
2 De meegeleverde recepten zijn speciaal voor dit apparaat ontworpen.
3 Als u uw eigen recepten wilt uitproberen, gebruikt u deze recepten als gids, proeft u het
resultaat en noteert u uw opmerkingen.
4 U doet er goed aan slechts één ingrediënt per keer te veranderen zodat u weet waaraan het
verkregen resultaat te danken is.
5 Als u al recepten voor het maken van brood hebt of recepten in andere uitgaven vindt,
vergelijkt u die met de recepten in deze handleiding om uit te zoeken welk programma u
eerst gaat gebruiken. Vervolgens probeert u verschillende recepten uit totdat het resultaat
aan uw wensen voldoet.
6 Ga voorzichtig om met de hoeveelheden wanneer u andere recepten gebruikt. Als u een
recept voor het eerst probeert, vult u de broodpan niet meer dan een kwart vol (zeker niet
meer dan een derde). Als u de broodpan te veel vult, kunnen ingrediënten op het element
aanbranden en kan de aandrijving verstopt raken.
7 Het is belangrijk dat de ingrediënten in de juiste volgorde worden toegevoegd.
8 We hebben deze voor het gemak genummerd.
C PROBLEMEN
het brood is ingezakt
Het deeg is mogelijk te nat. Verminder de vloeibare ingrediënten van het recept. Als u vruchten
hebt gebruikt, waren deze mogelijk niet droog.
Als u het brood in de broodpan hebt laat afkoelen, is het vocht dat tijdens het bakken is
ontstaan mogelijk opnieuw in het brood doorgedrongen.
De bloem is mogelijk te grof gemalen. Probeer fijner gemalen bloem te gebruiken.
het brood is niet gerezen
De hoeveelheden van de ingrediënten waren niet juist. Nauwkeurig zijn is van essentieel belang.
De gist is niet vers. Controleer de vervaldatum.
39
het binnenste van het brood is te nat
Het deeg was mogelijk te nat.
De bloem was mogelijk te zwaar. Dit probleem kan optreden bij rogge-, zemel- en
volkorenbroodmeel. Vervang een deel van de zware bloem door witte bloem.
het brood is te veel gerezen
U hebt mogelijk te veel gist gebruikt. Probeer een beetje minder te gebruiken.
Te veel suiker zorgt ervoor dat de gist te snel werkt en het brood te veel rijst. Probeer minder
suiker te gebruiken. Als u zoete/suikerige ingrediënten toevoegt, zoals gedroogde vruchten,
honing of melasse, vermindert u ter compensatie de hoeveelheid suiker.
Het deeg is mogelijk te nat. Verminder de vloeibare ingrediënten van het recept. Als u vruchten
hebt gebruikt, waren deze mogelijk niet droog.
Gebruik een grovere bloem. U moet minder gist toevoegen aan fijne bloem dan aan dezelfde
soort bloem die wat grover is gemalen.
het brood is smaakloos
Probeer de hoeveelheid zout te verhogen met ¼ theelepeltje.
W
MILIEUBESCHERMING
Om milieu- en gezondheidsproblemen als gevolg van gevaarlijke stoffen in elektrische en
elektronische producten te vermijden, mogen apparaten met dit symbool niet worden
weggegooid met niet-gesorteerd gemeentelijk afval, maar moeten ze worden teruggewonnen,
opnieuw gebruikt of gerecycled.
40
1
normaal (basic)
i j k
1
lauw water
190g 260g 360g
2
olijfolie
1 T 1 T + 1 t 2 T
3
zout
1 t 1½ t 2 t
4
suiker
1 T 1 T + 1 t 2 T
5
gedroogd melkpoeder
1 T 1½ T 2 T
6
bloem voor witbrood
350g 500g 650g
7
gedroogde gist
1½ t 1¼ t 2 t
4 cake (cake)
1
citroensap
1 t
2
ei, klein (tot 53g)
2
3
vanille-extract
¼ t
4
boter, gesmolten
50g
5
gemengde droge vruchten (drijfnat)
175g
6
gewone bloem
250g
7
suiker
150g
8
gemalen kaneel
¼ t
9
gemalen nootmuskaat
¼ t
10
bakpoeder
2 t
11
cognac (optioneel)
3 d
Als de boter niet is gesmolten, zal het recept mislukken.
6 deeg (dough)
1
lauw water
250g
2
olijfolie
1 T
3
zout
1 t
4
suiker
2 T
5
bloem voor witbrood
400g
6
gedroogde gist
1 t
7
gedroogde kruidenmengsel
1 t
Rol het deeg op een met bloem bedekt oppervlak. Laat 15 minuten
rusten. Rol het deeg in een rondje op een met bloem bestoven
oppervlakte. Leg de ronde vormen op een antiaanbakplaat. Garneer de
rondjes met een tomatensaus en voeg ingrediënten naar keuze toe. Bak
in een voorverwarmde oven op 190°C gedurende 15-20 min. De
oppervlakte moet goudbruin zijn.
2
Frans (French)
i j k
1
lauw water
200g 300g 400g
2
zout
1 t 1½ t 2 t
3
bloem voor witbrood
360g 545g 725g
4
gedroogde gist
1 t 1½ t 1 S
5
zoet (sweet)
i j k
1
melk
200g 300g 400g
2
olijfolie
1 T 1½ T 2 T
3
zout
1 t 1½ t 2 t
4
suiker
2 T 3 T 4 T
5
vanille-extract
½ t ¾ t 1 t
6
sterke volkorenmeel
300g 450g 600g
7
cacaopoeder
25g 40g 50g
8
gedroogde gist
1½ t 2 t 1 S
9
fijngehakte hazelnoten
7 T 5 T 3 T
3
volkorenmeel (wholewheat/
wholemeal)
i j k
1
lauw water
200g 300g 400g
2
olijfolie
1 T 1 T 2 T
3
zout
¾ t 1¼ t 2 t
4
suiker
2 t 1 T
T
5
gedroogd melkpoeder
1 T 1½ T 2 T
6
sterke volkorenmeel
150g 220g 300g
7
bloem voor witbrood
150g 220g 300g
8
gedroogde gist
½ t ¾ t
1 t
T
eetlepel (15ml)
t
theelepel (5ml)
d
druppel
g
gram
S
zakje (7 g)
41
9 glutenvrij brood (gluten-free)
1
lauw water
350g
2
olijfolie
1½ T
3
zout
½ t
4
suiker
1 T
5
glutenvrij broodbeslag
400g
6
gedroogde gist
1 t
8
tosti (sandwich)
i j k
1
melk
250g 300g 400g
2
olijfolie
1 T 1½ T 2 T
3
zout
1 t 1½ t 2 t
4
suiker
1½ T 2 T 3 T
5
bloem voor witbrood
370g 450g 600g
6
gedroogde gist
1½ t 2 t 1 S
7 jam (jam)
1
aardbeien
500g
2
citroensap
2 T
3
suiker
100g
4
vanille-extract
¼ t
5
gemalen kaneel
¼ t
6
likeur (optioneel)
3 d
Meng alle ingrediënten en doe het mengsel in het broodbakblik.
12 specialiteit (speciality)
1
lauw water
270g
2
olijfolie
1 T
3
zout
1 t
4
gedroogd melkpoeder
1 T
5
gewone bloem
450g
6
gedroogde gist
1½ t
7
sultanarozijnen
200g
8
honing
1 T
9
moutextract
2 T
10
zwarte stroop
1½ T
11 snelbakken II (fastbake II)
1
lauw water
400g
2
olijfolie
2 T
3
zout
2 t
4
suiker
2 T
5
bloem voor witbrood
630g
6
gedroogd melkpoeder
2 T
7
gedroogde gist
1 S
10 snelbakken I (fastbake I)
1
lauw water
300g
2
olijfolie
1 T + 1 t
3
zout
1½ t
4
suiker
1 T + 1 t
5
bloem voor witbrood
470g
6
gedroogd melkpoeder
1 T + 1 t
7
gedroogde gist
2 t

Documenttranscriptie

Lees de instructies, bewaar ze goed en geef ze met het apparaat mee wanneer u deze aan een derde geeft. Verwijder alle verpakkingsmaterialen voor gebruik. A BELANGRIJKE VEILIGHEIDSMAATREGELEN Volg de gebruikelijke veiligheidsmaatregelen, zoals: 1 Dit apparaat kan gebruikt worden door kinderen van 8 jaar en ouder en personen met verminderde lichamelijke, zintuiglijke en verstandelijke vaardigheden of die onvoldoende ervaring of kennis hebben, indien zij onder toezicht staan of goed geïnformeerd zijn en zij de risico’s begrijpen. Kinderen mogen niet met het apparaat spelen. Schoonmaak en gebruikersonderhoud mag niet door kinderen uitgevoerd worden, tenzij ze ouder dan 8 zijn en onder toezicht staan. Houd het apparaat en de kabel buiten het bereik van kinderen van jonger dan 8 jaar. 2 Sluit het apparaat niet via een timer- of een afstandsbedieningsysteem aan. ¬ De oppervlakken van het apparaat zullen heet worden. 3 Indien het snoer beschadigd is, moet het door de fabrikant, een technicus of een ander deskundige persoon vervangen worden om eventuele risico’s te vermijden. H Dompel het apparaat niet onder in vloeistof. 4 Gebruik het toestel niet in de buurt van of onder brandbare materialen (bijv. gordijnen). 5 Houd de bovenkant van het apparaat vrij; zet er niets bovenop. 6 Haal de stekker uit het stopcontact wanneer het apparaat niet gebruikt wordt, verplaatst of gereinigd wordt. 7 Gebruik alleen de bijgeleverde toebehoren of hulpstukken. 8 Gebruik het apparaat niet voor andere doeleinden dan degene die in deze gebruiksaanwijzing worden beschreven. 9 Gebruik het apparaat niet bij beschadigingen of storingen. 10 Houd de knop I gedurende 2 seconden ingedrukt om het apparaat te stoppen. uitsluitend voor huishoudelijk gebruik U VOOR HET EERSTE GEBRUIK Reinig het apparaat voor het verwijderen van onder andere stof dat zich tijdens de fabricage heeft verzameld. C WERKING – OVERZICHT 1 Kies een recept. 2 Doe de ingrediënten in de broodpan. Het is van essentieel belang dat u dit in de juiste volgorde doet. 3 Plaats de broodpan in het apparaat en sluit het deksel. 4 Kies een programma (1-12) met de menuknop Z. 5 Verplaats de pijl boven in het display met de knop ghh voor de korstkleur om uw keuze te maken: licht g, gemiddeld h of donker h. 6 Verplaats de pijl onder in het display met de knop voor de grootte FGH om uw keuze te maken: klein F (500 g), gemiddeld G (750 g) of groot H (1 kg). 32 C VOORBEREIDING 10 Zet het apparaat op een stabiele, vlakke, hittebestendige ondergrond. 11 Laat tenminste 50mm ruimte vrij rondom het apparaat. 12 Open het deksel. 13 Gebruik de handgreep om de broodpan omhoog te tillen en uit het apparaat te halen. 14 Plaats het kneedblad in de as onder in de broodpan. 15 De as en de opening in het kneedblad hebben een D-vorm. 16 Leg een metalen rooster (voor het brood), een hittebestendige onderlegger (voor de broodpan) en ovenhandschoenen klaar. 18 Het is belangrijk dat de hoeveelheden van de ingrediënten juist zijn. 19 Gebruik dezelfde maatschepjes voor alle ingrediënten. 20 Gebruik de rug van een mes om het overtollige van de schepjes af te strijken. 21 Gebruik geen maatbeker. Elektronische weegschalen zijn immers veel nauwkeuriger. U moet het water dus wegen. 22 1 milliliter water weegt 1 gram. Het water in de recepten is dus uitgedrukt in gram (g) in plaats van milliliter (ml). 23 Als u toch een maatbeker wilt gebruiken, houdt u er rekening mee dat 1 milliliter water 1 gram weegt. U kunt het aantal gram (g) vervangen door milliliter (ml) maar de resultaten zijn mogelijk niet consistent. 24 Als u een ander recept gebruikt, vervangt u het aantal milliliter (ml) water door gram (g) voor de nauwkeurigheid. 25 Het is belangrijk dat de ingrediënten in de juiste volgorde worden toegevoegd. 26 We hebben deze voor het gemak genummerd. 27 Eerst voegt u de vloeistoffen toe. 28 Doorgaans is dit water maar het kan ook melk en/of eieren zijn. 29 Het water of de melk moeten warm zijn (20°C-25°C/68°F-77°F). 30 Zowel heet als koud water hinderen de werking van de gist. 31 Voeg indien nodig suiker en zout toe. 32 Voeg de natte ingrediënten toe (honing, siroop, melasse,...). 33 Voeg de droge ingrediënten toe (bloem, poedermelk, kruiden, specerijen,...). 34 Voeg ten slotte de gedroogde gist toe (of bakpoeder/zuiveringszout). 35 Plaats de gist bovenaan en maak deze niet nat omdat het anders te snel zou kunnen werken. , Als u de timer gebruikt, is het nog belangrijker dat de gist en het water goed zijn gescheiden. 36 Noten, rozijnen, enz. worden doorgaans toegevoegd tijdens het tweede kneedproces. C BROODPAN PLAATSEN 36 Reinig de eventueel gemorste ingrediënten op de broodpan. 37 Laat de broodpan zakken in het apparaat. 38 Misschien moet u de aandrijving wat draaien om deze te doen passen. 39 Sluit het deksel. 33 instructies afbeeldingen 5 scharnieren 10 kneedblad 1 deksel 6 aandrijving 11 broodpan 2 handgreep 7 borgveer 12 as 3 kijkglas 8 lampje u grootte 4 stoomopeningen 9 timer d korstkleur 7 Stel de timer in met de knoppen "+" en "-" (optioneel). 8 Druk op de knop I om het programma te starten. 9 Op het display wordt afgeteld en u hoort een pieptoon wanneer het programma is voltooid. , Na de pieptoon blijft het apparaat warm gedurende één uur bij de programma's 1, 2, 3, 5, 8, 9, 10 en 11. C AANZETTEN 40 Steek de stekker in het stopcontact. 41 Het apparaat geeft een pieptoon. 42 Op het display verschijnt 1P (programma 1, gemiddelde korstkleur) en 3:20 (de duur van het programma). 43 Kies een programma (1-12) met de menuknop Z. C KORSTKLEUR 44 Verplaats de pijl boven in het display met de knop ghh voor de korstkleur om uw keuze te maken: licht g, gemiddeld h of donker h. , licht g (display = L ), gemiddeld h (display = P ), donker h (display = H ) 45 Deze functie werkt alleen bij de programma's 1, 2, 3 en 5. C GROOTTE 46 Verplaats de pijl onder in het display met de knop voor de grootte FGH om uw keuze te maken: klein F (500 g), gemiddeld G (750 g) of groot H (1 kg). 47 De grootte is bij benadering klein, gemiddeld of groot. 48 Deze functie werkt alleen bij de programma's 1, 2, 3, 5 en 8. C DE TIMER 49 Als u de timer niet gebruikt, gaat u naar punt 63. 50 Gebruik de timer om aan te geven wanneer het brood moet zijn gebakken binnen een periode van 13 uur (inclusief de duur van het recept). 51 Deze functie werkt alleen bij de programma's 1, 2, 3 en 5. 52 Gebruik de timer niet bij een recept met verse melk, yoghurt, kaas, eieren, vruchten, uien of een ander ingrediënt dat binnen enkele uren in een warme, vochtige omgeving bederft. 53 Als de ingrediënten gedurende een lange tijd zijn gemengd, is het onvermijdelijk dat er een wisselwerking ontstaat, in het bijzonder op een warme of vochtige dag 54 Gebruik geen vochthoudende ingrediënten, zoals vruchten. 55 Voeg de noten of rozijnen na de bloem toe 56 Beslis wanneer het brood klaar moet zijn, bijv. 1800. 57 Controleer hoe laat het nu is, bijv. 0700. 58 Bereken het verschil tussen de twee tijdstippen, bijv. 11 uur. 59 Gebruik de knoppen "+" en "-" om de op het display weergegeven tijd van het programma te wijzigen naar de tijd die u zonet hebt berekend (bijv. 11 uur). 60 De tijd wordt telkens als u op de knop drukt verminderd (-) of vermeerderd (+) met 10 minuten 61 U kunt geen kortere tijdsduur dan de duur van het programma instellen. 62 De maximale tijdsduur die op het display kan worden weergegeven is 13 uur. C HET APPARAAT STARTEN 63 Druk op de knop I om het programma te starten. 64 Het apparaat geeft een pieptoon. 65 Op het display wordt afgeteld en u hoort een pieptoon wanneer het programma is voltooid. 66 Als u programma 3 gebruikt, begint het kneden pas na 30 minuten wanneer de ingrediënten zijn opgewarmd. 67 Neem 30 minuten nadat het kneden is gestart een kijkje naar het deeg (via het kijkglas). 68 Als u ziet dat er ingrediënten aan de wanden van de broodpan zijn blijven hangen, opent u het deksel, schraapt u die in het deeg met een spatel en sluit u het deksel. 69 Schraap alleen de wanden om het kneedblad te vermijden. C KLAAR? 70 Houd de knop I gedurende 2 seconden ingedrukt om het apparaat te stoppen. 71 Voor de beste resultaten haalt u het brood uit de broodbakmachine zodra het klaar is. 34 72 Als u het apparaat niet stopt, wordt het brood gedurende één uur warm gehouden. 73 Vervolgens hoort u 10 pieptonen en wordt het apparaat uitgeschakeld. 74 Haal de stekker van het apparaat uit het stopcontact. , Stoom en hete lucht zullen ontsnappen bij het optillen van het deksel. 75 Draag ovenhandschoenen. 76 Open het deksel. 77 Gebruik de handgreep om de broodpan omhoog te tillen en uit het apparaat te halen. 78 Draai de broodpan ondersteboven en stort het brood eruit. 79 Wellicht moet u het brood losmaken rondom de binnenste rand van de broodpan met een hittebestendige plastic of houten spatel. 80 Laat het brood 20-30 minuten afkoelen op een metalen rooster alvorens het te snijden. 81 Plaats de broodpan op de hittebestendige onderlegger. 82 Controleer of het kneedblad zich nog steeds in de broodpan bevindt. 83 Als het kneedblad in het brood zit, haalt u dit eruit met een plastic of houten spatel. 84 Laat het apparaat afkoelen en reinig het alvorens het opnieuw te gebruiken. 85 Als het apparaat te warm is, verschijnt een foutbericht op het display. C noten, rozijnen, enz. 86 Noten, rozijnen, enz. worden doorgaans toegevoegd tijdens het tweede kneedproces. 87 Het apparaat laat 15 pieptonen horen wanneer deze ingrediënten moeten worden toegevoegd. 88 U hoort de pieptonen ongeveer 22 minuten nadat programma 1 of 5 is gestart maar slechts 47 minuten nadat programma 3 is gestart. 89 Deze functie werkt alleen bij de programma's 1, 3 en 5. 90 Als u verse vruchten of groenten gebruikt, droogt u deze met keukenpapier. 91 Het apparaat laat 15 pieptonen horen wanneer deze ingrediënten moeten worden toegevoegd: 92 Open het deksel. 93 Bestrooi de nieuwe ingrediënten over het deeg. 94 Sluit het deksel. C DE PROGRAMMA'S 1 normaal (basic) Voor het normale, witte brood of recepten op basis van het deeg voor wit brood. 2 Frans (French) Voor Frans brood, met een lichtere textuur en een krokantere korst. Recepten waarvoor dit programma wordt gebruikt, bevatten doorgaans geen boter (of margarine) of melk. Het brood blijft slechts enkele uren vers. 3 volkorenmeel (wholewheat/wholemeal) De zwaardere bloem moet ongeveer gedurende 30 minuten worden voorverwarmd alvorens te worden gekneed. Het brood is doorgaans kleiner en vaster. Het gebruik van de timer is hier niet aangeraden. 4 cake (cake) Voor recepten van cakes en beslag wordt doorgaans bakpoeder of zuiveringszout als rijsmiddel gebruikt en niet gist (wat bij deeg wel wordt gebruikt). 5 zoet (sweet) Voor recepten van zoeter brood dat vaak (gedroogde) vruchten bevat. 6 deeg (dough) Het apparaat wordt gebruikt als mixer/kneedmachine. Verwijder het deeg zodra het programma is beëindigd. Ontgas het deeg, dek het af en wacht ongeveer tien minuten alvorens het te snijden of vorm te geven. 35 7 jam (jam) De ingrediënten worden eerst voorverwarmd en vervolgens gekookt. Doe niet te veel jam erin aangezien deze bij het koken uitzet. Jam die in het apparaat is terecht gekomen, is moeilijk te reinigen. , Wees voorzichtig, hete jam kan leiden tot zware brandwonden. 8 tosti (sandwich) Voor het maken van brood met een losse textuur en een dunne korst, ideaal voor tosti's. 9 glutenvrij brood (gluten-free) Glutenvrij brood gebruikt andere ingrediënten om het deeg buigzaam en veerkrachtig te maken. Het brood is vaster en grover dan brood dat is gemaakt met harde bloem. 10 snelbakken I (fastbake I) 11 snelbakken II (fastbake II) Dit zijn varianten van het gewone programma waarbij het kneden, rijzen en bakken minder lang duurt. De duur van de programma's is verminderd tot respectievelijk 55 en 80 minuten Het brood is kleiner, vaster en grover dan gewoonlijk en alle extra ingrediënten (rozijnen, noten, enz.) mogen fijngestampt of onregelmatig worden verdeeld 12 specialiteit (speciality) Dit programma is speciaal ontworpen voor het recept van moutbrood. C INGREDIËNTEN bloem De gebruikte bloemsoort is belangrijk. U kunt geen brood maken met de "gewone" bloem zonder bakpoeder. Koop bloem waarbij "hard" of "brood" op de verpakking wordt vermeld. De meest voorkomende bloem wordt als sterke witte bloem aangegeven. Deze "sterke" bloem of "broodmeel" bevat meer gluten dan de gewone bakbloem. Gluten is de proteïne die voor de structuur en textuur van het brood zorgt. Het behoudt de kooldioxide van de gist waardoor het deeg buigzaam en veerkrachtig wordt. andere soorten broodmeel Hiertoe behoren sterke, bruine bloem en sterke volkorenbroodmeel. Deze bevatten minder gluten dan de sterke, witte bloem. Bruin brood is doorgaans kleiner en vaster dan wit brood. Als u de sterke, witte bloem in een recept vervangt door de helft ervan in bruine bloem, kunt u brood maken dat smaakt naar "bruin brood" maar de textuur van "wit brood" heeft. gist 1 Gist is een levend organisme. Door de vochtigheid, het voedsel en de warmte laat de gist kooldioxide vrij, wat het deeg doet rijzen. 2 We raden u aan "gedroogde actieve gist", "instant gist" of "gemakkelijk te mengen, gedroogde gist" te gebruiken. Deze worden doorgaans verkocht in zakjes van 7 gram en moeten niet eerst in water worden opgelost. 3 Als u de gist in het zakje niet helemaal opgebruikt, gooit u de rest weg. 4 Gebruik geen verse gist of gist uit een blik omdat deze niet werken met uw apparaat. 5 Controleer de vervaldatum op het zakje van de gist. 6 U ziet mogelijk ook gist met "snelle werking" of gist voor "broodbakmachine". Deze zijn zeer effectieve soorten gist waarmee het deeg tot 50 % sneller rijst. Als u deze gebruikt, moet u zelf recepten uitproberen tot u het beste resultaat verkrijgt. U kunt deze beginnen gebruiken in programma's 10 en 11. vloeistof 1 Het vloeibare ingrediënt is doorgaans water, melk of een mengeling van beide. 2 Met water bekomt u een krokante korst. Met melk bekomt u een zachtere korst. 3 Het water of de melk moeten warm zijn (20°C-25°C/68°F-77°F). 36 4 Voor sommige recepten hebt u water met een temperatuur tussen 35°C en 50°C (95°F-122°F) nodig om het proces te versnellen. Alleen de snelle soorten gist kunnen deze temperatuur aan. 5 Als u de timer gebruikt, mag u geen melk toevoegen. boter/vet Deze ingrediënten maken het deeg zachter, geven een betere smaak en behouden de vochtigheid waardoor het brood langer vers blijft. U kunt ook margarine of olijfolie gebruiken in plaats van boter maar deze zijn minder effectief. Gebruik geen boter met een laag vetgehalte. suiker Suiker voedt de gist, geeft smaak en textuur en helpt de korst bruiner te maken. Sommige zakjes gist hebben geen suiker nodig om in werking te treden. U kunt honing, siroop of melasse gebruiken in plaats van suiker zolang u de hoeveelheid compenseert met de juiste hoeveelheid vloeistof. Gebruik geen kunstmatige zoetstoffen. zout Zout geeft smaak en helpt de gist onder controle te houden om te vermijden dat het deeg te snel rijst en vervolgens inzakt. eieren Eieren verrijken het brood en maken hem voedzamer, geven kleur en dragen bij tot de structuur en textuur. Als u eieren toevoegt, moet u alle andere vloeibare ingrediënten aanpassen. kruiden en specerijen Deze kunnen in het begin samen met de hoofdingrediënten worden toegevoegd. Gedroogde kaneel, gember, oregano, peterselie en basilicum geven meer smaak en karakter. Gebruik kleine hoeveelheden (een theelepeltje). Verse kruiden, zoals look en bieslook, bevatten mogelijk genoeg vloeistof om het evenwicht van het recept te verstoren. Pas dus de vloeibare ingrediënten aan. noten, rozijnen, enz. Gedroogde vruchten en noten moeten worden fijngehakt, kaas geraspt en chocolade geschilferd en niet gebrokkeld. Voeg er niet te veel aan toe of het brood rijst mogelijk niet. Als u verse vruchten en noten gebruikt, moet u de vloeibare ingrediënten wellicht aanpassen ter compensatie. C BROOD BEWAREN Bewaar brood gedurende enkele dagen op kamertemperatuur in een plastic zak waaruit u alle lucht hebt gehaald. Als u brood wilt invriezen, laat u het afkoelen, plaatst u het in een plastic zak, haalt u alle lucht eruit en sluit u die goed af. Plaats het brood niet in de koelkast. De chemische reacties bij brood dat oud wordt, werken het best bij koude temperaturen. C TEMPERATUUR IN KEUKEN Het apparaat werkt het best in een keuken met een temperatuur tussen 15°C en 34°C (59-93°F). C STROOMONDERBREKINGEN Als een stroomonderbreking minder dan 7 minuten duurt, zal het apparaat dit verlies goedmaken. Als een stroomonderbreking meer dan 7 minuten duurt, zal het programma mislukken. Koppel de stekker van het apparaat los, maak het leeg en reinig het. 37 C FOUTBERICHTEN Als het apparaat te warm is, verschijnt een foutbericht op het display. Een foutbericht is een aantal vreemde letters en/of cijfers. Houd de knop I gedurende 2 seconden ingedrukt om het apparaat te stoppen. Laat het apparaat afkoelen en probeer opnieuw. Als dit niet helpt, is het apparaat niet oververhit maar stuk. C ZORG EN ONDERHOUD 1 Verwijder de stekker uit het stopcontact en laat het apparaat afkoelen. 2 Als het kneedblad vastzit in de as, vult u de broodpan met warm water om de deegresten zacht te maken en het kneedblad eruit te halen. Laat het niet weken. 3 Als de binnenkant van het kneedblad is verstopt met bloem, laat u het in warm water weken en reinigt u het vervolgens met een houten tandenstoker. 4 Neem alle oppervlakken af met een schone vochtige doek. 5 Was de broodpan en het kneedblad met de hand, spoel ze af en droog ze. ` U kunt deze onderdelen in een vaatwasmachine wassen. 6 Plaats het kneedblad in een leeg vakje van de bestekkorf. 7 Wanneer u de vaatwasmachine gebruikt, zal dit de afwerking van de oppervlakten beïnvloeden. 8 De schade is normaal uitsluitend esthetisch en heeft geen invloed op de werking van het apparaat. C RECEPTJES 1 De smaak en textuur van het brood worden beïnvloed door talrijke externe factoren (bijv. soort gist, soort bloem, soort suiker, temperatuur in de keuken, zelfs de luchtdruk en de hoogte boven het zeeniveau). 2 De meegeleverde recepten zijn speciaal voor dit apparaat ontworpen. 3 Als u uw eigen recepten wilt uitproberen, gebruikt u deze recepten als gids, proeft u het resultaat en noteert u uw opmerkingen. 4 U doet er goed aan slechts één ingrediënt per keer te veranderen zodat u weet waaraan het verkregen resultaat te danken is. 5 Als u al recepten voor het maken van brood hebt of recepten in andere uitgaven vindt, vergelijkt u die met de recepten in deze handleiding om uit te zoeken welk programma u eerst gaat gebruiken. Vervolgens probeert u verschillende recepten uit totdat het resultaat aan uw wensen voldoet. 6 Ga voorzichtig om met de hoeveelheden wanneer u andere recepten gebruikt. Als u een recept voor het eerst probeert, vult u de broodpan niet meer dan een kwart vol (zeker niet meer dan een derde). Als u de broodpan te veel vult, kunnen ingrediënten op het element aanbranden en kan de aandrijving verstopt raken. 7 Het is belangrijk dat de ingrediënten in de juiste volgorde worden toegevoegd. 8 We hebben deze voor het gemak genummerd. C PROBLEMEN het brood is ingezakt Het deeg is mogelijk te nat. Verminder de vloeibare ingrediënten van het recept. Als u vruchten hebt gebruikt, waren deze mogelijk niet droog. Als u het brood in de broodpan hebt laat afkoelen, is het vocht dat tijdens het bakken is ontstaan mogelijk opnieuw in het brood doorgedrongen. De bloem is mogelijk te grof gemalen. Probeer fijner gemalen bloem te gebruiken. het brood is niet gerezen De hoeveelheden van de ingrediënten waren niet juist. Nauwkeurig zijn is van essentieel belang. De gist is niet vers. Controleer de vervaldatum. 38 het binnenste van het brood is te nat Het deeg was mogelijk te nat. De bloem was mogelijk te zwaar. Dit probleem kan optreden bij rogge-, zemel- en volkorenbroodmeel. Vervang een deel van de zware bloem door witte bloem. het brood is te veel gerezen U hebt mogelijk te veel gist gebruikt. Probeer een beetje minder te gebruiken. Te veel suiker zorgt ervoor dat de gist te snel werkt en het brood te veel rijst. Probeer minder suiker te gebruiken. Als u zoete/suikerige ingrediënten toevoegt, zoals gedroogde vruchten, honing of melasse, vermindert u ter compensatie de hoeveelheid suiker. Het deeg is mogelijk te nat. Verminder de vloeibare ingrediënten van het recept. Als u vruchten hebt gebruikt, waren deze mogelijk niet droog. Gebruik een grovere bloem. U moet minder gist toevoegen aan fijne bloem dan aan dezelfde soort bloem die wat grover is gemalen. het brood is smaakloos Probeer de hoeveelheid zout te verhogen met ¼ theelepeltje. W MILIEUBESCHERMING Om milieu- en gezondheidsproblemen als gevolg van gevaarlijke stoffen in elektrische en elektronische producten te vermijden, mogen apparaten met dit symbool niet worden weggegooid met niet-gesorteerd gemeentelijk afval, maar moeten ze worden teruggewonnen, opnieuw gebruikt of gerecycled. 39 40 volkorenmeel (wholewheat/ wholemeal) lauw water olijfolie zout suiker gedroogd melkpoeder sterke volkorenmeel bloem voor witbrood gedroogde gist 200g 1T ¾t 2t 1T 150g 150g ½t i 300g 1T 1¼ t 1T 1½ T 220g 220g ¾t j j 300g 1½ t 545g 1½ t 1t 2 ¼t 50g 175g 250g 150g ¼t ¼t 2t 3d 400g 2T 2t 1½ T 2T 300g 300g 1t k k 400g 2t 725g 1S j k 260g 360g 1T+1t 2T 1½ t 2t 1T+1t 2T 1½ T 2T 500g 650g 1¼ t 2t 4 cake (cake) 1 citroensap 2 ei, klein (tot 53g) 3 vanille-extract 4 boter, gesmolten 5 gemengde droge vruchten (drijfnat) 6 gewone bloem 7 suiker 8 gemalen kaneel 9 gemalen nootmuskaat 10 bakpoeder 11 cognac (optioneel) Als de boter niet is gesmolten, zal het recept mislukken. 1 2 3 4 5 6 7 8 3 i 200g 1t 360g 1t Frans (French) 2 1 2 3 4 lauw water zout bloem voor witbrood gedroogde gist i 190g 1T 1t 1T 1T 350g 1½ t normaal (basic) lauw water olijfolie zout suiker gedroogd melkpoeder bloem voor witbrood gedroogde gist 1 1 2 3 4 5 6 7 zoet (sweet) melk olijfolie zout suiker vanille-extract sterke volkorenmeel cacaopoeder gedroogde gist fijngehakte hazelnoten d g druppel gram i 200g 1T 1t 2T ½t 300g 25g 1½ t 7T S j 300g 1½ T 1½ t 3T ¾t 450g 40g 2t 5T zakje (7 g) k 400g 2T 2t 4T 1t 600g 50g 1S 3T 6 deeg (dough) 1 lauw water 250g 2 olijfolie 1T 3 zout 1t 4 suiker 2T 5 bloem voor witbrood 400g 6 gedroogde gist 1t 7 gedroogde kruidenmengsel 1t Rol het deeg op een met bloem bedekt oppervlak. Laat 15 minuten rusten. Rol het deeg in een rondje op een met bloem bestoven oppervlakte. Leg de ronde vormen op een antiaanbakplaat. Garneer de rondjes met een tomatensaus en voeg ingrediënten naar keuze toe. Bak in een voorverwarmde oven op 190°C gedurende 15-20 min. De oppervlakte moet goudbruin zijn. 5 1 2 3 4 5 6 7 8 9 T eetlepel (15ml) t theelepel (5ml) 41 tosti (sandwich) melk olijfolie zout suiker bloem voor witbrood gedroogde gist glutenvrij brood (gluten-free) lauw water olijfolie zout suiker glutenvrij broodbeslag gedroogde gist snelbakken I (fastbake I) lauw water olijfolie zout suiker bloem voor witbrood gedroogd melkpoeder gedroogde gist 8 1 2 3 4 5 6 9 1 2 3 4 5 6 10 1 2 3 4 5 6 7 i 250g 1T 1t 1½ T 370g 1½ t j 300g 1½ T 1½ t 2T 450g 2t k 400g 2T 2t 3T 600g 1S 300g 1T+1t 1½ t 1T+1t 470g 1T+1t 2t 350g 1½ T ½t 1T 400g 1t 7 jam (jam) 1 aardbeien 500g 2 citroensap 2T 3 suiker 100g 4 vanille-extract ¼t 5 gemalen kaneel ¼t 6 likeur (optioneel) 3d Meng alle ingrediënten en doe het mengsel in het broodbakblik. snelbakken II (fastbake II) lauw water olijfolie zout suiker bloem voor witbrood gedroogd melkpoeder gedroogde gist specialiteit (speciality) lauw water olijfolie zout gedroogd melkpoeder gewone bloem gedroogde gist sultanarozijnen honing moutextract zwarte stroop 11 1 2 3 4 5 6 7 12 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 270g 1T 1t 1T 450g 1½ t 200g 1T 2T 1½ T 400g 2T 2t 2T 630g 2T 1S
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158
  • Page 159 159
  • Page 160 160
  • Page 161 161
  • Page 162 162
  • Page 163 163
  • Page 164 164
  • Page 165 165
  • Page 166 166
  • Page 167 167
  • Page 168 168
  • Page 169 169
  • Page 170 170
  • Page 171 171
  • Page 172 172
  • Page 173 173
  • Page 174 174
  • Page 175 175
  • Page 176 176
  • Page 177 177
  • Page 178 178
  • Page 179 179
  • Page 180 180
  • Page 181 181
  • Page 182 182
  • Page 183 183
  • Page 184 184
  • Page 185 185
  • Page 186 186
  • Page 187 187
  • Page 188 188
  • Page 189 189
  • Page 190 190
  • Page 191 191
  • Page 192 192
  • Page 193 193
  • Page 194 194
  • Page 195 195
  • Page 196 196
  • Page 197 197
  • Page 198 198
  • Page 199 199
  • Page 200 200
  • Page 201 201
  • Page 202 202
  • Page 203 203
  • Page 204 204
  • Page 205 205
  • Page 206 206
  • Page 207 207
  • Page 208 208
  • Page 209 209
  • Page 210 210
  • Page 211 211
  • Page 212 212

Russell Hobbs 18036-56 - CLASSICS de handleiding

Categorie
Machines voor het maken van brood
Type
de handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor