Tefal QB404H Masterchef Gourmet de handleiding

Type
de handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

masterchef
gourmet
Tabel voor de omzetting van temperaturen / thermostaatstanden
** NL thermostaatstanden
**
NL
thermostaatstanden
30 °C
Thermostaat ** 1
60 °C
Thermostaat ** 2
90 °C
Thermostaat ** 3
120 °C
Thermostaat ** 4
150 °C
Thermostaat ** 5
160 °C
Thermostaat ** 5-6
180 °C
Thermostaat ** 6
200 °C
Thermostaat ** 6-7
210 °C
Thermostaat ** 7
220 °C
Thermostaat ** 7-8
240 °C
Thermostaat ** 8
260 °C
Thermostaat ** 8-9
270 °C
Thermostaat ** 9
het ontbijt
Brioche .................................................. p 4
Engelse muns.................................... p 4
Granenbrood .................................................... p 5
Notenbrood ................................................................... p 5
borrelhapjes
Tuttifrutti cocktail ........................................................ p 6
Focaccia’s ......................................................................... p 6
Guacamole ..................................................................... p 7
Hummus .......................................................................... p 7
Tomatensap en slagroom met basilicum ........... p 7
Naan met kaas .............................................................. p 8
Tapenade......................................................................... p 8
Glaasjes met zalm
en bieslookcrème ........................................................ p 8
de lunch
Vleesballetjes ................................................................. p 9
Hartige cake ................................................................... p 9
Flan van asperges ......................................................p 10
Italiaanse gnocchi .....................................................p 10
Gegratineerde courgettes ..................................... p 10
Gratin dauphinois .....................................................p 11
Pizza met 4 kazen ......................................................p 11
Groententaart met zalm.........................................p 11
Leverpastei ...................................................................p 11
het vieruurtje
Vruchtencake ..............................................................p 12
Clafoutis met vruchten ...........................................p 12
Filhós (Portugese beignets) .................................. p 13
Lassi met mango .......................................................p 13
Ile ottante ...................................................................p 13
Tulband ..........................................................................p 14
Milkshake met vruchten.........................................p 14
Maamoul met dadels...............................................p 14
Chocolademousse ....................................................p 14
Moelleux van chocolade ........................................ p 15
Citroenschuimtaart ..................................................p 15
basisrecepten
Slagroom .......................................................................p 16
Mayonaise ..................................................................... p 16
Wit brood ......................................................................p 16
Kruimeldeeg ................................................................p 16
Soezendeeg .................................................................p 17
Pannenkoekenbeslag ..............................................p 17
Wafelbeslag .................................................................. p 17
Pizzadeeg ......................................................................p 17
NL
engelse muffins
Ingrediënten (voor 6 personen): 300 g bloem - 8 g verse bakkersgist - 1 snu e
suiker - 2 snu es zout - 21 cl lauwe melk
Meng de gist met de melk en de suiker. Doe de bloem en het zout in de roestvrijstalen
kom. Plaats de kneedarm en het deksel. Zet het apparaat op snelheid 1 en giet het
vloeibare mengsel er via de opening in het deksel bij. Kneed in ongeveer 4 minuten
tot een homogeen, niet-klevend deeg. Dek de kom af met een vochtige doek en laat
minstens een uur rusten in een tochtvrije ruimte. Leg het gerezen deeg op een met
bloem bestrooid werkblad en rol het met een deegroller uit tot een dikte van ongeveer
1 cm. Snijd er dan met een glas rondjes van ongeveer 8-9 cm doorsnede uit. Laat ze
ongeveer 15 minuten rusten. Bak ze dan rechtstreeks in de pan, zonder toevoeging van
boter of olie, 7 minuten aan elke kant, of in een oven van 200° C, ook 7 minuten aan elke
kant. Zet een kommetje met water in de oven om de mu ns zacht te houden.
Tip: Snijd ze in de dikte door de helft voordat u ze serveert. Rooster ze en eet ze als
boterham of broodje met bijvoorbeeld een spiegelei erbij.
brioche
Ingrediënten (voor 6 personen): 250 g bloem - 5 g zout - 25 g
suiker - 100 g boter - 2 hele eieren en 1 eidooier - 3 eetlepels
lauwe melk - 2 eetlepels water - 5 g bakkersgist
Doe de bloem in de roestvrijstalen kom en maak twee kuiltjes: doe
in het ene het zout en giet in het andere de gist, de suiker, de lauwe
melk en het water. Houd zout en gist gescheiden, want gist reageert
slecht in contact met zout. Doe de eieren erbij en zet de kneedarm
en het deksel op hun plaats. Kies snelheid 1 en kneed 15 seconden.
Laat dan 2 minuten 45 seconden kneden op snelheid 2. Voeg tijdens
het kneden de niet te zachte boter toe (laat de boter een halfuur op
kamertemperatuur komen) en laat nog 5 minuten kneden op snelheid
2 en vervolgens 5 minuten op snelheid 3. Dek het deeg af en laat het
twee uur rijzen bij kamertemperatuur. Kneed het dan krachtig met
de hand en sla het tegen de kom. Dek af en laat nogmaals twee
uur rijzen in de koelkast. Kneed het deeg met de hand en sla
het tegen de kom. Dek het af met huishoudfolie en laat het
een nacht rijzen in de koelkast. Vet de volgende dag een
briochevorm in met boter en bestrooi met bloem. Maak
een bol van het deeg. Leg de bol in de vorm en laat deze
op een warme plaats rijzen tot hij de vorm heeft gevuld
(2 tot 3 uur). Zet in een oven van 180° C en laat 25
minuten bakken.
Tip: Voeg stukjes chocolade of gekon jte vruchten toe.
h
e
t
o
n
t
b
i
j
t
brood met granen
Ingrediënten (voor een brood van ongeveer 800 g): 500 g meel voor
granenbrood - 285 ml lauw water - 10 g gedroogde bakkersgist
10 g zout - havermout om over het brood te strooien
Doe het meel, het zout en de bakkersgist in de roestvrijstalen kom. Plaats de
kneedarm en het deksel. Laat enkele seconden op snelheid 1 draaien om de
ingrediënten te mengen. Giet er dan het water bij via de opening in het deksel.
Kneed 8 minuten. Dek het deeg af met een doek en laat 15 minuten rusten op
een warme plaats. Leg het deeg dan op een bebloemd vlak. Maak het plat met
de hand en vorm tot een vierkant. Vouw de hoeken naar het midden en maak
het deeg plat met de vuist. Herhaal alles nogmaals. Maak een lang brood. Leg
het in een vorm van 25 cm lang. Bevochtig de bovenkant van het brood een
beetje en bestrooi met havermout. Dek af met een vochtige doek en laat het
deeg 60 minuten rijzen op een warme plaats. Maak vervolgens een inkeping van
1 cm diep over de hele lengte van het brood. Zet het brood in een voorverwarmde
oven van 240° C samen met een kommetje water om de korst mooi goudgeel te
laten kleuren. Laat 30 minuten bakken. Haal het brood uit de vorm en laat afkoelen
op een rooster.
Tip: Maak kleine broodjes voor uw gasten. Bestrooi ze met maanzaad en
sesamzaad.
notenbrood
Ingrediënten (voor een brood van 850 g): 400 g tarwemeel - 100 g roggemeel
10 g bakkersgist - 10 g zout - 350 ml lauw water - 100 g gepelde
walnoten
Hak de noten in grove stukken. Doe de twee meelsoorten in de roestvrijstalen
kom en meng. Maak twee kuiltjes: doe in het ene de gist en in het andere het
zout. Breng de gist en het zout niet rechtstreeks met elkaar in contact. Het
zout verhindert de werking van de gist. Plaats de kneedarm en het deksel.
Kies snelheid 1. Laat het apparaat een paar seconden werken. Giet het lauwe
water door de opening in het deksel en kneed 8 tot 10 minuten. Voeg de
noten toe en kneed nog 2 minuten. Laat het deeg ½ uur rusten. Leg het deeg
vervolgens op een bebloemd werkblad en maak een bol. Dek het deeg af met
een vochtige doek en laat ca 2 uur rijzen op een warme plaats (het deeg moet
tweemaal zo groot worden). Zet 40 minuten in een oven van 240° C met een
kommetje water ernaast om de korst mooi goudgeel te laten kleuren.
Tip: Om het deeg beter te laten rijzen, maakt u het met de hand plat tot het de
vorm van een vierkant heeft. Vouw de hoeken naar het midden en maak weer
plat met de vuist. Herhaal dit nogmaals. Maak dan een bol of een lang brood.
het ontbijt
4 - 5
focaccias
Ingrediënten (voor 6 kleine focaccias): 500 g + 5 eetlepels tarwemeel - 300 ml
lauw water - 1 glas droge witte wijn - 2 theelepels  jn zout - 1 theelepel suiker
42 g bakkersgist - 60 ml olijfolie - 3 theelepels Provençaalse kruiden- 2 theelepels
gedroogde rozemarijn - grof zout
Doe het meel in de kom. Plaats de roestvrijstalen kom, de kneedarm en het deksel. Los de
gist op in lauw water en giet in de kom. Laat het apparaat enkele minuten draaien op snelheid
1. Dek af met een schone doek en laat ongeveer 2 uur rusten. Giet dan de witte wijn en de
olie op het deeg. Bestrooi met zout, voeg twee theelepels Provençaalse kruiden en rozemarijn
toe. Kneed op snelheid 1 en 2 en voeg ondertussen 5 eetlepels bloem toe, totdat het deeg
homogeen en zacht is. Dek opnieuw af en laat 2 tot 4 uur rijzen. Vet een bakplaat in, verdeel het
deeg in drie bollen of in zes ronde of lange broodjes en leg deze op de plaat. Meng 1 eetlepel
olijfolie en 1 eetlepel water en bestrijk hier het deeg mee. Bestrooi met een theelepel Proven-
çaalse kruiden en grof zout. Bak minimaal 20 minuten in een hete oven (225° C). Laat een beetje
afkoelen voordat u ze serveert.
tuttifrutti cocktail
Ingrediënten (voor 6 personen): 35 cl vers sinaasappelsap - 2 schijven
verse ananas - 1 banaan -10 aardbeien of frambozen - 2 glazen koud
koolzuurhoudend water - 2 ijsblokjes - 1 zakje vanillesuiker
Doe alle ingrediënten in de blender, behalve het koolzuurhoudend water. Laat 30
seconden draaien op snelheid 5. Giet het koolzuurhoudend water ondertussen
door de opening in het deksel. Mix nog 1 minuut. Serveer direct.
Tip: Voeg grenadinesiroop toe.
b
o
r
r
e
l
h
a
p
j
e
s
fr
apéritif
10
apéritif
guacamole
Ingrediënten (voor 6 personen): 2 rijpe avocado’s - 1 tomaat - 1 kleine gele ui
1 eetlepel citroensap - 2 takjes peterselie - peper en zout - 1 mespuntje gemalen
cayennepeper
Pel de tomaat en verwijder de pitjes. Haal de pit uit de avocado’s. Doe de gepelde en
gesneden ui, de in grote stukken gesneden tomaat, de cayennepeper, het citroensap, de
peterselie, het vruchtvlees van de 2 avocado’s, peper en zout in de blender. Laat draaien
in Pulse-functie en vervolgens op snelheid 4. Zet het apparaat af en toe uit om de kom
met een spatel af te schrapen en ga door met mixen tot de gewenste structuur is bereikt.
Laat voor een glad en homogeen mengsel het apparaat op het laatst op maximumsnelheid
draaien. Zet in de koelkast. Smeer op crackers en serveer als borrelhapje.
Tip: Maak de guacamole pittiger met wat meer cayennepeper.
hummus
Ingrediënten (voor 6 personen): 400 g gekookte
kikkererwten - 15 cl citroensap - 4 teentjes
kno ook - enkele takjes peterselie - 4 eetlepels
olijfolie - 5 cl water - enkele mespuntjes gemalen
cayennepeper - zout - peper
Doe de helft van de kikkererwten en alle andere ingre-
diënten (behalve de peterselie) in de blender. Mix 10
seconden. Doe er de rest van de kikkererwten bij via de
opening van de doseerdop en mix nog 30 seconden.
Versier met de peterselie.
Tip: Doe er 6 eetlepels tahin bij (sesampuree).
tomatensap en
slagroom met basilicum
Ingrediënten (voor 8 glaasjes): 4 mooie tomaten - 2 rode paprika’s - 14 grote basilicum-
blaadjes - 4 eetlepels olijfolie - 2 eetlepels azijn - 20 cl vloeibare volle room, heel koud
peper en zout
Snijd de tomaten, de rode paprikas en 6 grote basilicumblaadjes in stukken. Doe alles in de
sapcentrifuge. Giet er 3 lepels olijfolie en de azijn bij en giet 15 cl water in de hals om het mandje van de
centrifuge te «spoelen» en de rest van het sap te vergaren. Meng het tomatensap en breng op smaak
met zout en peper. Doe de vloeibare room, een eetlepel olijfolie en de rest van het  jngehakte basilicum
in de kom. Breng op smaak met zout en peper. Plaats de garde en het deksel. Klop het mengsel in 10
minuten tot slagroom. Zet 30 minuten in de koelkast. Giet het tomatensap in glaasjes. Schep er een lepel
slagroom met basilicum op en dien op.
Tip: Vervang de basilicum door bieslook.
borrelhapjes
6 - 7
d
e
l
u
n
c
h
naan met kaas
Ingrediënten (voor 4 personen): 240 g tarwebloem - 1 bekertje gewone yoghurt - 8 porties La Vache
qui Rit - 2  inke snu es suiker - 2 snu es gist - 1 eetlepel olie - 5 cl warm water - peper en zout
Doe de bloem, de gist, de suiker, het zout, de yoghurt en een lepel olie in de roestvrijstalen kom, voorzien van
de kneedarm en het deksel. Meng 40 seconden in stand 1. Voeg geleidelijk het water toe totdat er een bol
ontstaat. Verhoog de snelheid tot stand 2 en kneed minimaal 5 minuten om het deeg soepel te maken. Bestrooi
met bloem, maak een bol van het deeg en laat 3 tot 4 uur rusten op een warme plaats, afgedekt met een doek.
Verdeel het deeg in vier bollen en spreid ze uit. Leg de kaas in het midden en sluit het deeg in een driehoek
of cirkel. Ga opnieuw met een deegrol over de naanbroodjes. Leg ze op de bakplaat en bak ze ongeveer 5
minuten in een oven van 260° C. Eet warm, als borrelhapje of bij de maaltijd.
Tip: U kunt La Vache qui Rit vervangen door peterselieboter.
tapenade
Ingrediënten (voor 6 personen)
200 g ontpitte zwarte olijven - 1 teentje kno ook - 50 g ansjovis
50 g kappertjes - 10 cl olijfolie - peper en zout
Dep de kappertjes en de ansjovis droog met keukenpapier. Pel het teentje kno ook.
Doe alle ingrediënten, behalve de olijven, in de blender en schakel in op snelheid 1.
Doe er langzaam de olijven bij via de opening van de doseerdop en mix totdat het
mengsel de gewenste structuur heeft. Breng op smaak met zout en peper.
Smeer op crackers en serveer als borrelhapje.
Tip: Zet het apparaat regelmatig uit om de wanden van de kom
af te schrapen voor een betere vermenging.
glaasjes met zalm
en bieslookcrème
Ingrediënten (voor 6 glaasjes): 200 g room - 30 sprietjes bieslook
6 eetlepels citroensap - 3 plakjes gerookte zalm - peper en zout
Giet de room in de roestvrijstalen kom, voorzien van de garde en het deksel. Breng op smaak
met zout en peper. Voeg de  jngehakte bieslook toe. Klop de room 1 minuut op snelheid 4 op
en vervolgens 1 minuut en 30 seconden op snelheid 5. Doe er 3 eetlepels citroensap bij. Klop 30
seconden op snelheid 5 om het citroensap goed met de room te mengen. Verdeel deze crème over
6 glaasjes. Leg er reepjes zalm op. Besprenkel de zalm met de rest van het citroensap.
Tip: U kunt de zalm vervangen door garnalen.
nl
borrelhapjes
94
lunch
8 - 9
d
e
l
u
n
c
h
hartige
cake
Ingrediënten (voor 6 personen): 200 g bloem - 4 eieren - 11 g gist
10 cl melk - 5 cl olijfolie - 12 zongedroogde tomaten - 200 g feta
15 ontpitte groene olijven - 1 mespuntje curry (optie) - peper, zout
Verwarm de oven voor op 180° C. Beboter een cakevorm en bestrooi
met bloem. Meng de bloem, de eieren en de gist in de roestvrijstalen kom,
voorzien van de kneder en het deksel. Begin op snelheid 1 en verhoog tot
snelheid 3. Giet er de olijfolie en de koude melk bij en meng 1 minuut en 30
seconden. Ga naar snelheid 1 en voeg de gedroogde tomaten, de feta, de
groene olijven (in stukjes gesneden), curry, zout en peper toe. Giet het mengsel
in de cakevorm en bak 30 tot 40 minuten in de oven, afhankelijk van het type
oven. Prik in de cake om te controleren of deze klaar is.
Tip: Vervang de feta door mozzarella en doe er enkele jngehakte blaadjes
basilicum bij.
vleesballetjes
Ingrediënten (voor 4 personen): 500 g rundvlees - 1 ei
1 afgestreken- eetlepel bloem - 1 middelgrote ui - 1 teentje
knoook - 3 takjes peterselie - peper en zout
Verwarm de oven voor op 200° C. Hak het vlees op snelheid 4
met de hakkop, voorzien van het rooster met kleine gaatjes. Doe
het jngehakte vlees in de roestvrijstalen kom, samen met alle
andere ingrediënten. Plaats de kneder en het deksel en laat
1 minuut draaien op snelheid 1. Maak van het gehakt, dat nu
gemengd is met de andere ingrediënten, met de hand balletjes
ter grootte van een walnoot. Leg de balletjes op
een bakplaat die u eerst met bakpapier
hebt bekleed. Bak ze 25 minuten
in de oven. Draai de balletjes
halverwege de baktijd om.
Tip: Vervang het rundvlees
door lamsvlees en
de peterselie door
koriander.
D
D
A
italiaanse gnocchi
Ingrediënten (voor 6 personen): 1 kg aardappelen - 2 eidooiers
90 g bloem - 80 g + 20 g boter - 5 g zout - grof zout
Was de aardappelen en kook ze met schil 20 tot 25 minuten in kokend water. Giet ze af, verwijder de
schil, leg ze weer in de lege kookpan en laat ze onder voortdurend roeren ongeveer 5 minuten op een
zacht vuur staan, totdat ze volledig droog zijn. Stamp ze tot een  jne puree in de roestvrijstalen kom
en voeg dan de eidooiers, het  jne zout en de bloem toe. Plaats de bol, voorzien van de kneder en het
deksel, en meng 1 minuut en 30 sec op snelheid 1. Voeg 20 g boter toe en laat 30 tot 40 seconden
draaien op snelheid 2. Leg het deeg op een lichtjes met bloem bestoven werkblad en rol het tot een
worst zo dik als een vinger. Snijd deze worst in stukken van ongeveer 2 tot 3 cm lang. Gooi de gnocchi
6 min in gezouten kokend water. Serveer met de rest van de gesmolten boter en geraspte kaas.
Tip: U kunt ze ook in de koekenpan bakken of gratineren met een saus.
gegratineerde
courgettes
Ingrediënten (voor 6 personen): 1 kg courgettes - 3 eieren - 250 g room - 100 g Gruyère
peper, zout, nootmuskaat
Verwarm de oven voor op 220°C. Gebruik de groentensnijder met trommel A, kies snelheid 3 en
snijd de courgettes in plakjes. Bak ze 10 minuten goudgeel in de koekenpan. Zet opzij. Gebruik de
groentensnijder met trommel D en rasp de Gruyère op snelheid 2. Zet opzij. Klop de eieren en de
room op snelheid 3 in de roestvrijstalen kom, voorzien van de garde en het deksel. Voeg naar smaak
zout, peper en nootmuskaat toe. Kies snelheid 2 en laat 30 seconden draaien. Leg de helft van de
courgettes in een ovenschaal en bestrooi met de helft van de Gruyère. Werk af met de rest van de
courgettes en de rest van de Gruyère. Overgiet de schaal met het mengsel van eieren, room, peper,
zout en nootmuskaat. Bak 25 tot 30 minuten in een oven van 220° C. Serveer warm.
Tip: Voeg munt toe voor een fris accent.
flan van asperges
Ingrediënten (voor 8 personen): 300 g gekookte asperges uit pot - 100 g witbrood met
zachte korst in het aspergesap gedoopt - 5 eieren - 5 eetlepels mager melkpoeder - 50 g boter
100 g Gruyère - peper en zout
Verwarm de oven voor op 200° C. Gebruik de groentensnijder met trommel D om de Gruyère te raspen.
Doe de asperges, het uitgelekte brood, de eieren, het melkpoeder, de helft van de Gruyère en de boter in
de blender. Laat 40 seconden draaien op snelheid 5. Breng op smaak met zout en peper en giet in aparte
ovenschaaltjes. Bestrooi met de rest van de Gruyère. Laat 15 minuten op matige temperatuur (200° C) en
au bain-marie bakken.
Tip: Vervang de asperges door andere groene groenten (sperziebonen, broccoli,
courgette,…).
C
D
A
leverpastei
Ingrediënten (voor 1 pastei van 1 kg): 500 g
gevogeltelever - 250 g varkensrug - 250 g
vers vet spek - 1 ei - 1  jngehakte ui - 5 cl
cognac of armagnac - 2 takjes tijm - 1 snu e
vleesspecerijen - 2 reepjes vet spek, breed en
dun - 2 laurierblaadjes - een beetje bloem - peper
en zout
Hak al het vlees  jn met de hakkop met het rooster met kleine
gaatjes, op snelheid 4. Verwarm de oven voor op 150° C. Doe het
gehakt in de roestvrijstalen kom en doe er het hele ei, de cognac, de
tijmblaadjes, de vleesspecerijen, het zout en de peper erbij. Plaats de kneder en het
deksel en meng alles 2 minuten op snelheid 1. Bekleed een pasteivorm met een reep
vet spek, giet er het mengsel in, leg er 2 laurierblaadjes op en werk af met nog een reep
vet spek. Maak deeg met de bloem en een beetje water en gebruik het als een «lint»
op de plaats waar de pasteivorm en het deksel samenkomen om de vorm hermetisch
te maken. waar de pasteivorm en het deksel samenkomen om de vorm hermetisch te
maken. Plaats het in de diepe ovenplaat die u met kokend water hebt gevuld, plaats
het in het midden van de oven en laat 1 uur en 45 minuten bakken. Verwijder het deksel
en laat nog 30 minuten au bain-marie kleuren. Laat volledig afkoelen. Zet 24
uur in de koelkast voordat u het serveert.
Tip: Vervang de gevogeltelever door 500 g eendenvlees of 500 g
konijnenvlees.
gratin
dauphinois
Ingrediënten (voor 6 personen): 1 kg aardappelen - 30 cl melk - 25 cl vloeibare
room - 1 teentje kno ook - 3 eidooiers - 100 g Gruyère - peper en zout
Gebruik de groentensnijder met trommel D en rasp de Gruyère op snelheid 2. Zet
opzij. Schil de aardappelen. Snijd ze in schij es met
behulp van de groentensnijder met trommel A
op snelheid 2. Leg de aardappelschij es in
een ovenschaal die u eerst hebt ingevet
met boter en hebt ingewreven met het
teentje kno ook. Doe de eidooiers,
de melk, de vloeibare room, het zout
en de peper in de roestvrijstalen
kom, voorzien van de garde. Klop
1 minuut op snelheid 2. Giet dit
mengsel over de aardappelen.
Bestrooi met geraspte Gruyère
en leg er enkele klontjes boter op.
Bak 1 uur en 20 min. in een oven
van 150° C.
Tip: Breng op smaak met een
snu e nootmuskaat.
groententaart
met zalm
Ingrediënten (voor 6/8 personen): 1 portie kruimeldeeg
350 g wortels - 350 g courgettes - 350 g verse zalm - 3 eieren
20 cl room - between wortels and 350 - 10 cl melk peper en
zout - paprikapoeder
Bereid het kruimeldeeg. Leg het in een met boter ingevette taartvorm
van 30 cm doorsnede. Bak het deeg 20 minuten in een oven van
180° C. Rasp de wortels en daarna de courgettes op snelheid 2
met de groentensnijder, voorzien van trommel C. Stoof
de groenten 25 minuten op een zacht vuur in een
koekenpan met een klein beetje boter. Verdeel
de groenten en de in reepjes gesneden
vis over het voorgebakken deeg. Doe
de eieren, de room, de melk, het
paprikapoeder, het zout en de peper
in de roestvrijstalen kom voorzien van
de garde en klop 40 seconden op
snelheid 2. Giet dit mengsel over de
groenten en bak 35 minuten in een
oven van 180° C. Serveer warm.
Tip: Vervang de zalm door kip let.
pizza met 4 kazen
Ingrediënten (voor 6 personen): 1 portie pizzadeeg - 500 g tomaten
1 gele ui - 3 teentjes kno ook - 3 takjes peterselie - 3 eetlepels olijfolie
peper en zout - 50 g zwarte olijven - oregano - 50 g geraspte Gruyère
75 g gorgonzola - 100 g geitenkaas - 100 g mozzarella
Maak het pizzadeeg klaar. Pel de tomaten en verwijder de pitjes. Hak de ui, de kno ook
en de peterselie  jn. Bak het mengsel van ui, kno ook en peterselie samen met de
tomaten in een beetje olijfolie, breng op smaak met peper en
zout en laat ½ uur inkoken. Plaats de blenderkom en giet
er het enigszins afgekoelde mengsel in. Gebruik de
Pulse-functie enkele seconden en laat dan 30
seconden op maximumsnelheid draaien om de
saus te mixen. Vet een bakplaat in met olie.
Leg het pizzadeeg op de plaat en bestrijk
het met olijfolie. Strijk er de tomatensaus
op uit. Snijd de kazen in schij es en leg ze
op de pizza. Leg er ook de zwarte olijven
op. Bestrooi met oregano en geraspte
Gruyère. Besprenkel met olijfolie. Bak
ongeveer 25 minuten in een oven van
220° C.
lunch
10 - 11
vruchtencake
Ingrediënten (voor 6 personen): 150 g rozijnen - 150 g gekon jte
vruchten - 1 eetlepel rum - 125 g boter - 125 g poedersuiker - 3 eieren
250 g bloem - 11 g gist - 1 snu e zout - 10 g amandelschilfers - 30 g
gekon jte vruchten voor de versiering
Bekleed een cakevorm van 24 tot 26 cm lang met ingevet bakpapier. Verwarm
de oven voor op 150° C. Laat de rozijnen en de gekon jte vruchten weken
in de rum. Doe de bloem, de gist, de boter, de suiker en de eieren in de
roestvrijstalen kom. Plaats de kneder en het deksel. Laat 30 seconden draaien
op snelheid 1, vervolgens 2 minuten en 30 seconden op snelheid 5. Bestrooi
de vruchten met een eetlepel bloem, roer om en voeg ze toe aan het deeg op
snelheid 1 (ongeveer 30 seconden). Giet in de vorm, zet in de oven en laat
ongeveer 1 uur en 20 minuten bakken op 150° C. Laat afkoelen. Haal de cake
uit de vorm zonder het bakpapier te verwijderen en laat 24 uur rusten voordat
u hem serveert.
Tips: Voordat u de cake in de oven zet, kunt u hem versieren
met gekon jte vruchten en amandelschilfers. U kunt de
rozijnen en de gekon jte vruchten ook laten weken in
thee in plaats van rum.
clafoutis met
vruchten
Ingrediënten (voor 6/8 personen): 4 eieren - 1/4 l melk - 150 g suiker
90 g bloem - 300 g vruchten naar keuze: appels, peren, kersen,
pruimen
Verwarm de oven voor op 180° C. Maak de vruchten zo nodig schoon door
ze te schillen of te ontpitten. Snijd ze in kleine blokjes of in reepjes. Beboter
een springvorm of taartvorm van 30 cm doorsnede en bestrooi met bloem. Leg
er de stukken fruit in. Doe de eieren, de melk en de suiker in de blenderkom.
Kies snelheid 2 en schakel het toestel in. Voeg langzaam de bloem toe via de
opening. Laat 1 minuut en 30 seconden draaien. Giet dit mengsel op het fruit en
zet 40 minuten in een oven van 180° C. Serveer lauw of koud met crème anglaise.
h
e
t
v
i
e
r
u
u
r
t
j
e
fr
apéritif
12
fr
apéritif
10
filhós portugese beignets
Ingrediënten (voor 25 beignets): 2 eieren - 500 g bloem - 20 g gist - 1,5 dl lauwe melk
½ glas Aguardente (drank die op wodka lijkt, maar dan op basis van rietsuiker) - het
sap van 1 sinaasappel - 1 theelepel olijfolie - 5 g zout - poedersuiker - kaneel
Doe de bloem, de gist en de lauwe melk in de roestvrijstalen kom, voorzien van de kneedarm
en het deksel, en meng. Voeg de Aguardente, het sinaasappelsap, de eieren, de olijfolie en het
zout toe. Kneed 3 minuten op snelheid 1 en vervolgens 5 minuten op snelheid 2 totdat het deeg
homogeen en glad is. Laat rusten en rijzen tot twee keer zijn volume. Rol het deeg uit op een met
bloem bestoven werkblad en snijd er rondjes van ongeveer 7 cm uit. Bak de beignets goudkleurig in
heel hete olie. Draai ze om en laat ook de andere kant kleuren. Laat uitlekken en bestrooi met suiker
en kaneel.
lassi met mango
Ingrediënten (voor 4 glazen): 2 potjes (250 ml) Bulgaarse yoghurt - 125 ml
water - 1 mooie, rijpe mango of diepgevroren schij es mango - 4 eetlepels
suiker
Doe de yoghurt, het water, de in stukken gesneden mango en de suiker in de
blenderkom. Mix 30 seconden op maximale snelheid.
Tip: Bestrooi met gemalen kardemom.
île flottante
Ingrediënten (voor 4/6 personen): Opgeklopt eiwit: 4 eiwitten - 40 g poedersuiker. Crème anglaise: ½
liter melk - 3 eidooiers - 75 g suiker - 1 zakje vanillesuiker - 1 theelepel bloem
Verwarm de melk in een pannetje tot hij lauw is. Doe de eidooiers, de suiker, de vanillesuiker en de
bloem in de roestvrijstalen kom, voorzien van de kneder. Zet het deksel erop. Kies snelheid 1. Giet de
lauwe melk door de opening zodra het mengsel homogeen is en laat 20 seconden draaien.
Giet alles weer in het pannetje. Laat onder voortdurend kloppen met een garde koken op een zacht
vuur totdat het mengsel indikt en aan de achterkant van een lepel blijft hangen. Laat niet aan de
kook komen. Giet de crème in een kom en laat afkoelen. Plaats de afgewassen roestvrijstalen
kom met de garde. Doe het eiwit erin en plaats het deksel. Laat 1 minuut en 45 seconden draaien
op snelheid 5, voeg dan de poedersuiker toe via de opening in het deksel en laat 30 seconden
draaien totdat het eiwit stevig is. Maak met 2 lepels grote bollen eiwit. Kook ze 40 seconden in
de magnetron of 1 tot 2 minuten in een pannetje met kokende melk. Leg het eiwit op de crème
anglaise. Versier met geroosterde amandelschilfers en besprenkel met vloeibare karamel.
Tip:
- Als de afgekoelde crème anglaise te dik of niet glad genoeg is, hoeft u hem alleen nog maar
even 5 seconden in de blenderkom op snelheid 1 te laten draaien om hem weer de perfecte
textuur te geven.
- Voor meer smaak kunt u tijdens het opwarmen van de melk een in tweeën gespleten
vanillestokje toevoegen.
- Als u het eiwit in melk hebt gekookt, laat u ze even uitlekken op keukenpapier voordat u ze op
de crème legt.
vieruurtje
12 - 13
chocolademousse
Ingrediënten (voor 6/8 personen): 150 g bakchocolade - 150 g
suiker - 6 eieren
Breek de chocolade in stukken. Doe ze samen met twee lepels water
in een steelpannetje. Laat op een heel zacht vuur smelten terwijl u met
een houten lepel roert. Neem het pannetje van het vuur wanneer de
gesmolten chocolade mooi glad is. Voeg onder voortdurend roeren de
6 eidooiers toe. Klop het eiwit samen met 25 g suiker stevig op in de
roestvrijstalen kom, voorzien van de garde en het deksel, gedurende
1 minuut en 45 seconden en op snelheid 5. Voeg de rest van de
suiker toe en klop 30 seconden op maximale snelheid. Voeg een lepel
opgeklopt eiwit toe aan het mengsel van eieren en chocolade en roer
krachtig om het deeg te verdunnen. Schep de rest van het opgeklopte
eiwit vervolgens voorzichtig door de chocolademengsel. Zet enkele
uren in de koelkast.
Tip: Doe een  jngeraspte sinaasappelschil bij het opgeklopte eiwit.
maamoul
met dadels
Ingrediënten (voor 20 taartjes): 200 g
zachte boter - 50 g bloem - 500 g
griesmeel 60 g suiker - 11 g gist
4 eetlepels oranjebloesemwater - 150 ml
water poedersuiker – 15 dikke dadels
Doe het griesmeel, de bloem, de gist, de
suiker en de zachte boter in de roestvrijstalen
kom, voorzien van de kneder en het deksel.
Meng 1 minuut op snelheid 1. Het deeg
heeft dan een niet-homogene textuur. Giet
het oranjebloesemwater en het water erbij. Blijf
mengen totdat het deeg glad is. Zet 30 minuten in
de koelkast. Snijd de dadels door de helft. Maak na
30 minuten rusten kleine bolletjes van het deeg. Open
ze met de duim, leg er een dadelhelft in en sluit weer. Vorm
bolletjes. Leg ze op een met boter ingevette ovenplaat en
maak met de achterkant van een vork strepen op de bovenkant,
waarbij u ze een beetje plat maakt. Bak 10 tot 15 minuten in een oven
van 190° C. Bestrooi daarna met poedersuiker. Laat afkoelen op een rooster en bewaar
in een goed afsluitbare trommel.
Tip: Doe er twee eetlepels oranjebloesem en twee lepels rozenwater bij.
tulband
Ingrediënten (voor 6 personen): 500 g bloem
75 g suiker - 10 g bakkersgist - 2 eieren
150 g boter - 5 g  jn zout - 25 cl melk - 200 g
rozijnen - 35 g amandelschilfers - 1 klein
glaasje water
Laat eerst de rozijnen enkele uren in de
kirsch weken. Doe de bloem, de suiker, de
gist, de eieren, de boter en het zout in de
roestvrijstalen kom. Plaats de kneedarm
en het deksel en laat het apparaat enkele
seconden draaien op snelheid 1. Giet de
melk in de kom en laat 6 tot 8 minuten
draaien. Laat het deeg 2 uur op een warme
plaats rusten in de roestvrijstalen kom. Plaats
opnieuw de kom en de kneedarm. Voeg de
rozijnen toe. Kneed 1 minuut op snelheid 1.
Giet het mengsel in een met boter ingevette
kouglofvorm en versier met de amandelschilfers.
Laat het deeg een tweede keer rijzen. Bak 40
minuten in een oven van 180° C.
Tip: Laat de rozijnen weken in water in plaats van in
kirsch.
milkshake
met
vruchten
Ingrediënten (voor 6 personen):
Vruchten naar keuze: 1 banaan
of 2 kiwi’s of 200 g aardbeien of
frambozen - 1/2 l koude halfvolle melk
30 g suiker - 3 ijsblokjes
Schil het fruit. Doe alle ingrediënten in de
blenderkom en mix 1 minuut op maximale snelheid.
Serveer direct.
moelleux
van chocolade
Ingrediënten (voor 8 personen): 200 g pure bakchocolade - 150 g poedersuiker - 125 g
bloem - 125 g zachte boter - 4 eieren - 20 cl vloeibare room - 100 g amandelpoeder
(optie) - 1 zakje vanillesuiker - 1 zakje gist - 1 snu e zout
Verwarm de oven voor op 180° C. Laat de in stukken gesneden chocolade au bain-marie of in
de magnetron smelten met 3 eetlepels water. Voeg er langzaam en al roerend een beetje boter bij
om de chocolade glad te maken. Laat een beetje afkoelen. Scheid de eidooiers van de eiwitten.
Zet het eiwit opzij. Doe de eidooiers, de gesmolten chocolade, de room, de rest van de boter, de
suiker, de vanillesuiker en het amandelpoeder in de roestvrijstalen kom, voorzien van de kneder
en het deksel. Laat 20 seconden draaien op snelheid 1 om alles te mengen. Ga naar snelheid 2
en voeg de met gist gemengde bloem toe via de opening in het deksel. Laat ongeveer 2 minuten
draaien totdat het deeg mooi glad is. Schep over in een grote kom. Giet het eiwit met een snu e zout
in de afgewassen roestvrijstalen kom, voorzien van de garde. Klop het eiwit gedurende 1 minuut en 45
seconden stevig op snelheid 5 en laat vervolgens 30 seconden werken op maximale snelheid. Schep het
opgeklopte eiwit voorzichtig met een spatel door het chocolademengsel. Giet in een met boter ingevette
en met bloem bestrooide springvorm. Zet 25 minuten in een oven van 180° C.
Tip: Deze taart is heerlijk met crème anglaise of bolletjes vanille-ijs.
schuimtaart met citroen
Ingrediënten (voor 6/8 personen): Voor het deeg : 250 g bloem - 125 g boter - 30 g amandel-
poeder – 80 g poedersuiker - 1 ei - 1 snu e zout. Voor de garnituur : 6 eieren - 300 g suiker
3onbespoten citroenen - 100 g gesmolten boter. Voor het schuim : 3 eiwitten - 60 g
poedersuiker - 1 snu e zout
Bereid het deeg: Doe de bloem, de in kleine blokjes gesneden koude boter, het amandelpoeder,
de suiker en het zout in de roestvrijstalen kom, voorzien van de kneedarm en het deksel. Laat
10 seconden draaien op snelheid 1 om alles te mengen en ga dan naar snelheid 3. Als het
mengsel kruimelig wordt, voegt u het ei toe via de opening in het deksel en laat u alles
ongeveer 5 minuten draaien. Zet het apparaat uit zodra het deeg een bol wordt. Laat
de deegbal minstens een uur rusten in de koelkast, verpakt in huishoudfolie. Maak de
garnituur: Was de citroenen en droog ze af. Rasp hun schil en pers ze. Doe de eieren,
de suiker, de gesmolten boter, het sap en de schil van de citroenen in de roestvrijstalen
kom, voorzien van de kneder en het deksel. Laat draaien op snelheid 1 tot 4 totdat het
mengsel mooi glad is. Verwarm de oven voor op 210° C. Vet een taartvorm van 28 cm
doorsnede in met boter. Spreid het deeg uit met een dikte van 4 mm en prik erin met
een vork. Bekleed met bakpapier en gedroogde bonen. Laat 15 minuten bakken.
Verwijder het papier en de bonen. Giet de garnituur op de taartbodem en laat ongeveer
25 minuten verder bakken op 180° C. Maak het schuim: Klop het eiwit samen met 20
g poedersuiker 1 minuut en 30 seconden op snelheid 5 op in de roestvrijstalen kom,
voorzien van de garde en het deksel en vervolgens op maximale snelheid totdat het
eiwit stevig is. Doe er op het einde de resterende 40 g poedersuiker bij en blijf kloppen.
Verdeel het schuim met behulp van een lepel over de gebakken taart. Zet de taart nog
enkele minuten in de oven om het schuim mooi te laten kleuren.
Tip: Versier de bovenkant van de taart met citroenschij es
vieruurtje
14 - 15
slagroom
Ingrediënten (voor 6/8 personen):
25 cl koude vloeibare room - 50 g
poedersuiker
Doe de room en de poedersuiker in de
roestvrijstalen kom, voorzien van de garde
en het deksel. Laat 2 minuten draaien
op snelheid 4 en dan 3 minuten en 30
seconden op maximale snelheid.
wit
brood
Ingrediënten (voor een
brood van 800 g): 500 g
meel - 300 ml lauw water
10 g bakkersgist - 10 g zout
Doe het meel, het zout en de
bakkersgist in de roestvrijstalen
kom. Plaats de kneedarm en het
deksel en laat enkele seconden draaien
op snelheid 1. Giet het lauwe water door
de opening in het deksel. Kneed 8 minuten.
Laat het deeg ongeveer 1/2 uur rusten bij
kamertemperatuur. Kneed het deeg vervolgens met
de hand en maak er een bal van die u op de met boter ingevette
en met bloem bestrooide ovenplaat legt. Laat ongeveer 1 uur rijzen op een warme
plaats. Verwarm de oven voor op 240° C. Maak inkepingen in de bovenkant van het
brood met een scheermesje en bestrijk met een penseel met lauw water. Zet ook een
kommetje met water in de oven. Zo krijgt u een mooie, goudkleurige korst. Zet 40
minuten in een oven van 240° C.
Tip: De bakkersgist mag nooit rechtstreeks in contact komen met de suiker of het
zout, want dit verhindert de werking van de gist.
mayonaise
Ingrediënten: 1 eidooier - 1 eetlepel mosterd - 1 theelepel azijn - 25 cl
olie - peper en zout
Doe de eidooier, de mosterd, de azijn, het zout en de peper in de roestvrijstalen
kom, voorzien van de garde en het deksel. Kies snelheid 1. Laat de garde werken
en voeg de olie in een klein straaltje toe. Ga na 10 seconden over op maximale
snelheid. Laat de garde nog 30 seconden werken nadat de olie in het mengsel
is opgenomen.
Tip: Breng eventueel op smaak met een geraspt teentje kno ook, afhankelijk van
het gebruik.
kruimeldeeg
Ingrediënten (voor een taartbodem van 350 g): 200 g bloem - 100 g
boter - 5 cl water - een snu e zout
Doe de bloem, de boter en het zout in de roestvrijstalen kom. Plaats de kneedarm
en het deksel en laat het apparaat enkele seconden draaien op snelheid 1. Voeg
dan het water toe zonder het apparaat uit te schakelen. Laat draaien totdat het
deeg een mooie bal wordt. Laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast, omwikkeld
in huishoudfolie, voordat u het uitrolt en bakt.
soezendeeg
Ingrediënten (voor 20 grote of 40 kleine soezen): 30 cl water - een beetje
zout - een beetje suiker - 120 g boter - 240 g bloem - 6 eieren
Verwarm het water met de boter, het zout en de suiker in een pan. Breng aan de kook
en doe de bloem in één keer in de pan. Roer met een houten spatel totdat het deeg
alle vloeistof heeft opgenomen. Laat afkoelen. Doe het deeg dan in de roestvrijstalen
kom en plaats de kneder en het deksel. Kies snelheid 1 en voeg één voor één de hele
eieren toe via de opening in het deksel. Kneed het deeg daarna nog 2 tot 3 minuten
totdat het mooi glad is. Maak kleine hoopjes deeg op uw met boter ingevette en
met bloem bestrooide bakplaat met behulp van een garneerspuit of lepeltje. Zet 40
minuten in een oven van 180° C. Schakel de oven uit en laat in de oven afkoelen met
de deur open. Haal de soezen niet meteen uit de oven, want dan zouden ze wel eens
kunnen inzakken. Als ze helemaal zijn afgekoeld, vult u ze met stevig slagroom, ijs of
banketbakkersroom.
Tip: Om kaassoezen te maken, vervangt u de
suiker door een snu e zout en bestrooit u
de soezen vlak voor het bakken met
geraspte kaas.
wafelbeslag
Ingrediënten (voor 24 wafels): 250 g bloem - 15 g bakkersgist - 2 eieren
1 snu e zout - 40 cl melk - 125 g zachte boter - 1 zakje vanillesuiker
Los de bakkersgist op in een beetje lauwe melk. Plaats de blenderkom in het apparaat
en doe er de eieren, het zout, de vanillesuiker, de resterende melk, de boter en
de aangelengde gist in. Vergrendel het deksel. Laat draaien op snelheid 4
en voeg geleidelijk de bloem toe door de opening van de doseerdop
van het deksel. Gebruik eventueel enkele seconden de Pulse-functie
om de bloem gemakkelijk met het deeg te kunnen mengen. Laat
zo’n 2 minuten draaien totdat het deeg glad is. Laat een uur
rusten voordat u de wafels maakt.
Tip: Serveer de wafels met slagroom, chocoladesaus.
pannenkoekenbeslag
Ingrediënten (voor 20 pannenkoeken):
3/4 l melk - 375 g bloem - 4 eieren
40 g suiker - 10 cl olie - 1 eetlepel
oranjebloesemwater of gepar-
fumeerde alcohol
Doe de eieren, de olie, de suiker,
de melk en het gekozen aroma
in de blenderkom. Kies
snelheid 2 en laat enkele
seconden draaien. Giet
de bloem dan door de
opening van de doseerdop
en laat 1 minuut en 30
seconden draaien. Laat het
beslag minimaal 1 uur bij
kamertemperatuur rusten
voordat u de pannenkoeken
bakt.
pizzadeeg
Ingrediënten (voor 1 pizza): 150 g bloem - 90 g lauw water - 2 eetlepels
olijfolie - 1/2 zakje bakkersgist – zout
Doe de bloem en het zout in de roestvrijstalen kom, voorzien van de kneedarm.
Plaats het deksel. Laat enkele seconden draaien op snelheid 2 en schakel dan over
op snelheid 4. Giet er het lauwe water en dan de olijfolie bij en laat draaien totdat het
deeg een mooie bal is geworden. Laat rijzen totdat het deeg in volume is verdubbeld.
Rol uit en vorm naargelang het gebruik.
basisrecepten
16 - 17
masterchef gourmet
ISBN 978-2-919063-06-2
Réf. : 0 891 926-02 - Conçu et réalisé par Félix Création - Crédit photos : Félix Création, Michel Boudier.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18

Tefal QB404H Masterchef Gourmet de handleiding

Type
de handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor

Gerelateerde artikelen