C
D
A
leverpastei
Ingrediënten (voor 1 pastei van 1 kg): 500 g
gevogeltelever - 250 g varkensrug - 250 g
vers vet spek - 1 ei - 1 jngehakte ui - 5 cl
cognac of armagnac - 2 takjes tijm - 1 snu e
vleesspecerijen - 2 reepjes vet spek, breed en
dun - 2 laurierblaadjes - een beetje bloem - peper
en zout
Hak al het vlees jn met de hakkop met het rooster met kleine
gaatjes, op snelheid 4. Verwarm de oven voor op 150° C. Doe het
gehakt in de roestvrijstalen kom en doe er het hele ei, de cognac, de
tijmblaadjes, de vleesspecerijen, het zout en de peper erbij. Plaats de kneder en het
deksel en meng alles 2 minuten op snelheid 1. Bekleed een pasteivorm met een reep
vet spek, giet er het mengsel in, leg er 2 laurierblaadjes op en werk af met nog een reep
vet spek. Maak deeg met de bloem en een beetje water en gebruik het als een «lint»
op de plaats waar de pasteivorm en het deksel samenkomen om de vorm hermetisch
te maken. waar de pasteivorm en het deksel samenkomen om de vorm hermetisch te
maken. Plaats het in de diepe ovenplaat die u met kokend water hebt gevuld, plaats
het in het midden van de oven en laat 1 uur en 45 minuten bakken. Verwijder het deksel
en laat nog 30 minuten au bain-marie kleuren. Laat volledig afkoelen. Zet 24
uur in de koelkast voordat u het serveert.
Tip: Vervang de gevogeltelever door 500 g eendenvlees of 500 g
konijnenvlees.
gratin
dauphinois
Ingrediënten (voor 6 personen): 1 kg aardappelen - 30 cl melk - 25 cl vloeibare
room - 1 teentje kno ook - 3 eidooiers - 100 g Gruyère - peper en zout
Gebruik de groentensnijder met trommel D en rasp de Gruyère op snelheid 2. Zet
opzij. Schil de aardappelen. Snijd ze in schij es met
behulp van de groentensnijder met trommel A
op snelheid 2. Leg de aardappelschij es in
een ovenschaal die u eerst hebt ingevet
met boter en hebt ingewreven met het
teentje kno ook. Doe de eidooiers,
de melk, de vloeibare room, het zout
en de peper in de roestvrijstalen
kom, voorzien van de garde. Klop
1 minuut op snelheid 2. Giet dit
mengsel over de aardappelen.
Bestrooi met geraspte Gruyère
en leg er enkele klontjes boter op.
Bak 1 uur en 20 min. in een oven
van 150° C.
Tip: Breng op smaak met een
snu e nootmuskaat.
groententaart
met zalm
Ingrediënten (voor 6/8 personen): 1 portie kruimeldeeg
350 g wortels - 350 g courgettes - 350 g verse zalm - 3 eieren
20 cl room - between wortels and 350 - 10 cl melk peper en
zout - paprikapoeder
Bereid het kruimeldeeg. Leg het in een met boter ingevette taartvorm
van 30 cm doorsnede. Bak het deeg 20 minuten in een oven van
180° C. Rasp de wortels en daarna de courgettes op snelheid 2
met de groentensnijder, voorzien van trommel C. Stoof
de groenten 25 minuten op een zacht vuur in een
koekenpan met een klein beetje boter. Verdeel
de groenten en de in reepjes gesneden
vis over het voorgebakken deeg. Doe
de eieren, de room, de melk, het
paprikapoeder, het zout en de peper
in de roestvrijstalen kom voorzien van
de garde en klop 40 seconden op
snelheid 2. Giet dit mengsel over de
groenten en bak 35 minuten in een
oven van 180° C. Serveer warm.
Tip: Vervang de zalm door kip let.
pizza met 4 kazen
Ingrediënten (voor 6 personen): 1 portie pizzadeeg - 500 g tomaten
1 gele ui - 3 teentjes kno ook - 3 takjes peterselie - 3 eetlepels olijfolie
peper en zout - 50 g zwarte olijven - oregano - 50 g geraspte Gruyère
75 g gorgonzola - 100 g geitenkaas - 100 g mozzarella
Maak het pizzadeeg klaar. Pel de tomaten en verwijder de pitjes. Hak de ui, de kno ook
en de peterselie jn. Bak het mengsel van ui, kno ook en peterselie samen met de
tomaten in een beetje olijfolie, breng op smaak met peper en
zout en laat ½ uur inkoken. Plaats de blenderkom en giet
er het enigszins afgekoelde mengsel in. Gebruik de
Pulse-functie enkele seconden en laat dan 30
seconden op maximumsnelheid draaien om de
saus te mixen. Vet een bakplaat in met olie.
Leg het pizzadeeg op de plaat en bestrijk
het met olijfolie. Strijk er de tomatensaus
op uit. Snijd de kazen in schij es en leg ze
op de pizza. Leg er ook de zwarte olijven
op. Bestrooi met oregano en geraspte
Gruyère. Besprenkel met olijfolie. Bak
ongeveer 25 minuten in een oven van
220° C.
lunch
10 - 11