44
39 Veiligheidsvoorschriften bij het bewaren van levensmiddelen
De vacuümbakjes zullen uw manier van winkelen en de wijze waarop u levensmiddelen
bewaart, grondig veranderen. U bent zo snel aan het vacuüm verpakken gewend, dat het
een onmisbaar onderdeel wordt bij het bereiden van de maaltijden. Neemt u bij het
vacumeren a.u.b. bepaalde voorschriften in acht; daarmee is de kwaliteit en veiligheid van
uw levensmiddelen gegarandeerd.
TIP
Let u voor een veilig gebruik van de vacuümbakjes op de volgende algemene
veiligheidsvoorschriften:
► Als bederfelijke levensmiddelen worden verhit of ontdooid of niet gekoeld bewaard
worden, moeten ze direct geconsumeerd worden.
► Voordat u de levensmiddelen verpakt, is het belangrijk dat u uw handen wast en alle
gereedschappen en oppervlaktes reinigt.
► Bederfelijke levensmiddelen na het vacumeren direct koelen of invriezen. Bewaar ze
niet bij kamertemperatuur.
► De houdbaarheidsduur van vacuüm verpakte droge levensmiddelen zoals bv. noten,
kokosnoten of granen wordt langer, als u ze in een donkere ruimte bewaart. Zuurstof en
warmte zorgen er bij met name vetrijke levensmiddelen voor dat het vet ranzig wordt.
► Schil vruchten en groente zoals bv. appels, bananen, aardappels en wortelgewas vóór
het vacumeren; dit verlengt de houdbaarheidsduur.
► Als u groentesoorten zoals bv. broccoli, bloemkool en kool absoluut luchtdicht
verpakken wil, dan moet u ze van tevoren kort blancheren en invriezen, omdat ze
anders gassen afscheiden.
39.1 Toepassingen
Deze bakjes maken het mogelijk een groot aantal levensmiddelen dusdanig te bewaren,
dat de versheid en de smaak behouden blijft. In het algemeen houdt een
vacuümverpakking de levensmiddelen tot drie keer langer vers dan een traditionele
bewaarmethode.
Kook van te voren en verpak de levensmiddelen absoluut luchtdicht. Bewaar individuele
porties of complete maaltijden.
Uw levensmiddelen alvast voorbereiden voor picknicks en campingtochtjes of
barbecues.
Voorkom vriesbrand.
Verpak levensmiddelen zoals bv. vlees, gevogelte, vis en zeevruchten en groente om in
te vriezen of voor het bewaren in de koelkast.
Verpak droge levensmiddelen zoals bv. bonen, noten, muesli enz. om deze
levensmiddelen langer te kunnen bewaren.
Deze bakjes zijn bijzonder geschikt voor het vacumeren van drukgevoelige
levensmiddelen zoals tomaten, champignons, salade, koekjes of vloeibare
levensmiddelen zoals soepen en sauzen.