Aeg-Electrolux E4001-7-D Handleiding

Type
Handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

E4001-7
Gebruiksaanwijzing Inbouwoven
Wij danken u voor uw keuze voor een van onze producten van hoogwaardige
kwaliteit.
Lees deze gebruiksaanwijzing alstublieft zorgvuldig door, zo kunt u zeker zijn van
optimale en professionele prestaties van uw apparaat. De handleiding zal u in staat
stellen om alle processen perfect en op de meest efficiënte wijze te laten verlopen.
Wij adviseren u deze handleiding op een veilige plaats te bewaren, dan kunt u hem
te allen tijde raadplegen. Geef deze handleiding ook aan een eventuele toekomstige
eigenaar van het apparaat.
Wij wensen u veel plezier met uw nieuwe apparaat.
Inhoud
Veiligheidsinformatie 2
Veiligheid voor kinderen en onbekwame
personen 2
Veiligheidsmaatregelen installatie 3
Elektrische veiligheid 3
Veiligheidsmaatregelen bediening 3
Beschrijving van het product 4
Algemeen overzicht 4
Ovenaccessoires 4
Stoomuitgang oven 5
Voor het eerste gebruik 5
Eerste reiniging 5
Dagelijks gebruik 5
De oven in- en uitschakelen 5
Koelventilator 5
Kookzones 5
Temperatuurinstellingen 5
Ovenfuncties 6
Ovenaccessoires plaatsen 7
Het vetfilter plaatsen/verwijderen 7
Nuttige aanwijzingen en tips 8
Binnenkant van de deur 8
Bakken 9
Braden 13
Grillen 15
Inmaken 16
Roosteren 17
Ontdooien 17
Onderhoud en reiniging 18
Plafond oven 19
Inschuifrails 20
Ovenlampje 20
Ovendeur en glasplaten 20
Problemen oplossen 22
Afvoer 22
Reserveonderdelen 23
Wijzigingen voorbehouden
Veiligheidsinformatie
Veiligheid voor kinderen en onbekwame personen
Dit apparaat is niet bedoeld voor gebruik door kinderen of andere personen met beperkte
lichamelijke, zintuiglijke of geestelijke vermogens of een gebrek aan ervaring en kennis,
tenzij dit plaatsvindt onder toezicht van een voor hun veiligheid verantwoordelijke per-
soon of tenzij zij van een dergelijke persoon instructies hebben ontvangen over het
gebruik van het apparaat.
Schakel het kinderslot in wanneer er kinderen aanwezig zijn. Het kinderslot waarborgt
dat kinderen niet per ongeluk het apparaat kunnen inschakelen.
2
Inhoud
Veiligheidsmaatregelen installatie
Laat een erkend vakman de installatie van het apparaat verrichten. Als u geen erkend
vakman contracteert, vervalt de garantie bij het ontstaan van schade.
Meer informatie over een veilige installatie vindt u in het hoofdstuk "Installatie"
Elektrische veiligheid
Laat een erkend vakman de installatie van het apparaat verrichten.
Meer informatie over een veilige installatie vindt u in het hoofdstuk "Installatie".
Brandgevaar
Open de deur voorzichtig. Als u alcoholische toevoegingen gebruikt, kan er een licht
ontvlambaar alcohol-luchtmengsel ontstaan. Er kan brand ontstaan.
Houd vonken of open vlammen uit de buurt van het apparaat bij het openen van de
deur. Er kan brand ontstaan.
Houd brandbare materialen uit de buurt van het apparaat. Er kan brand ontstaan.
Veiligheidsmaatregelen bediening
Verkleuring van het email in de oven heeft geen ongewenst effect op de werking van het
apparaat. De garantie komt hierdoor niet te vervallen.
Gebruik het apparaat uitsluitend om de koken, branden en bakken
Houd kabels bij het aansluiten van elektrische apparaten op stopcontacten uit de buurt
van de hete ovendeur.
De binnenkant van het apparaat wordt heet tijdens gebruik. Er kunnen brandwonden
ontstaan.
Dek het apparaat niet af met aluminiumfolie om beschadiging van het email te voor-
komen.
Plaats geen bakplaten, potten, etc. op de bodem van de oven om beschadiging van het
email te voorkomen.
Breng nooit rechtstreeks water aan in het apparaat om schade aan of verkleuring van
het email te voorkomen.
Gebruik voor cakes met veel vocht een diep bakblik. Druppels vruchtensap, die op het
bakblik terechtkomen, laten vlekken achter die niet meer verwijderd kunnen worden.
Oefen geen kracht uit op een geopende deur.
Wees voorzichtig bij het verwijderen of bevestigen van de glasplaat.
Bewaar geen vochtig voedsel in het apparaat om beschadiging van het email te voor-
komen.
Bewaar, nadat de koelventilator is uitgeschakeld, geen onafgedekte etenswaren in het
apparaat. Vocht kan in het apparaat of op de glazen deuren condenseren.
Onderhoud en reiniging
Schakel het apparaat uit en laat het afkoelen voordat u onderhoudshandelingen verricht.
Het reinigen van het apparaat met een stoom- of hogedrukreiniger is niet toegestaan.
Reinig de glazen ovendeur niet met schuurmiddelen of metalen schrapers die krassen
kunnen veroorzaken op het oppervlak. Het glas zou kunnen barsten
Veiligheidsinformatie
3
Beschrijving van het product
Algemeen overzicht
2
1
23 4 5 6
8
9
10
11
13 5
4
3
2
1
12
7
1 Bedieningspaneel
2 Indicatielampjes kookzone
3 Stroomindicatie
4 Bedieningsknop voor de ovenfuncties
5 Temperatuurknop
6
7 Bedieningsknoppen voor de kookzones
8 Verwarmingselement
9 Ovenlampje
10 Ventilator en vetfilter
11 Onderwarmte
12 Ovenuittrekrails, verwijderbaar
13 Bakplaatposities
Ovenaccessoires
Ovenrek
Voor servies, bak- en braadvormen.
4
Beschrijving van het product
Stroomindicatie
Vlakke bakplaat
Voor gebak en koekjes.
Braadpan
Voor bakken en braden of als pan om vet op te vangen.
Stoomuitgang oven
De stoom uit de oven komt naar buiten door de opening in de linker achterhoek van de
kookplaat (zie de Beschrijving van het apparaat in de handleiding voor de kookplaat).
Voor het eerste gebruik
Eerste reiniging
Verwijder alle onderdelen van het apparaat.
Reinig het apparaat voor het eerste gebruik.
LET OP!
Gebruik geen schuurmiddelen! De oppervlakken zouden beschadigd kunnen worden. Zie
het hoofdstuk "Onderhoud en reiniging".
Dagelijks gebruik
Druk op de intrekbare knop om de oven in werking te stellen. De knop beweegt dan naar
buiten.
De oven in- en uitschakelen
1. Draai de functieknop op een ovenfunctie.
2. Draai de temperatuurknop op een temperatuur.
Het bedrijfscontrolelampje gaat aan als de oven in werking is.
Het temperatuurlampje gaan aan terwijl de temperatuur in de oven oploopt.
3. Om de oven uit te schakelen de functieknop en de temperatuurknop op de uitstand
zetten.
Koelventilator
De koelventilator wordt automatisch ingeschakeld om de oppervlakken van het apparaat
koel te houden. Na het uitschakelen van het apparaat blijft de ventilatie doorgaan om het
apparaat af te koelen en schakelt daarna vanzelf uit.
Kookzones
De kookzones worden bediend met de bedieningsknoppen van de kookplaat die u tegelij-
kertijd met de oven heeft geïnstalleerd. Raadpleeg, voor meer informatie over de kookplaat,
de gebruiksaanwijzing van de kookplaat.
Temperatuurinstellingen
Kookzonelampjes (zie "Algemeen overzicht ") geven aan welke zone u hebt ingesteld.
Voor het eerste gebruik
5
Bedieningsknop Functie
Warmhoudstand
1-9 Temperatuurinstellingen
(1 = laagste temperatuurinstelling; 9 = hoogste temperatuurinstelling)
1. Draai de bedieningsknop op de gewenste temperatuurinstelling.
2. Draai, na afloop van het bereidingsproces, de bedieningsknop op de stand "0".
Automatische opwarmfunctie
Deze informatie is alleen van toepassing als u de kookplaat met de Automatische opwarm-
functie installeert!
De automatische opwarmfunctie verhit de kookzone gedurende enige tijd op maximaal
vermogen.
1. Om de functie in te schakelen, de bedieningsknop zo ver mogelijk met de klok mee
draaien (voorbij de instelling voor de hoogste temperatuur).
2. Om door te gaan met het bereidingsproces, de bedieningsknop op de gewenste tem-
peratuurinstelling draaien.
3. Draai, na afloop van het bereidingsproces, de bedieningsknop op de stand "0".
Ovenfuncties
Functieknop van de oven Toepassing
Licht Gebruik deze functie om de binnenkant van de oven te ver-
lichten.
Hetelucht Met Ring Voor het maximaal bakken op drie ovenniveaus tegelijker-
tijd. Stel de temperatuur van de oven 20 tot 40 °C lager in
dan bij boven-/onderwarmte. En om te roosteren.
Pizza Hetelucht Voor het bakken op één niveau van gerechten die een in-
tensievere bruining en knapperigheid van de bodem nodig
hebben. Stel de temperatuur van de oven 20 tot 40 °C lager
in dan bij boven-/onderwarmte
Conventioneel Voor bakken en braden op één ovenniveau.
Onderwarmte Voor het bakken van taarten met een knapperige bodem en
het bewaren van voedsel
Ontdooien Voor het ontdooien van ingevroren voedsel.
Grill Klein Voor het grillen van plat voedsel in het midden van het
rooster en voor het maken van toast.
Grill Groot Voor het grillen van plat voedsel in grotere hoeveelheden
en voor het maken van toast.
Infratherm Voor het braden van grotere stukken vlees of gevogelte op
één niveau. Ook om te gratineren en te bruinen.
6
Dagelijks gebruik
Ovenaccessoires plaatsen
Plaats de schuifaccessoires zo dat de dubbele zijranden zich achter in de oven bevinden en
naar beneden wijzen. Druk de schuifaccessoires tussen de geleidestangen van een van de
ovenniveaus.
De diepe braadpan en het ovenrooster hebben
dubbele randen aan de zijkant. Deze randen en de
vorm van de geleidestangen bieden kantelbevei-
liging voor de ovenaccessoires.
Het ovenrooster en de diepe braadpan samen
plaatsen
Leg het ovenrooster op de diepe braadpan. Duw
de diepe braadpan in de geleidestangen van een
van de ovenniveaus.
Het vetfilter plaatsen/verwijderen
Het vetfilter alleen gebruiken bij het braden, om
het verwarmingselement in de achterwand te be-
schermen tegen vetspatten.
Het vetfilter plaatsen
Vetfilter bij de greep vastpakken en de beide steuntjes van boven naar beneden in de ope-
ning tegen de achterwand van de oven (ventilatieopening) plaatsen.
Dagelijks gebruik
7
Het vetfilter verwijderen
Het vetfilter bij de greep vastpakken en naar boven uit de oven nemen.
Nuttige aanwijzingen en tips
Voorbeelden van kooktoepassingen
De gegevens in de volgende tabel dienen slechts als richtlijn.
Tem-
pera-
tuurin-
stel-
ling
Gebruik om: Tijdstip Tips
1
Bereide gerechten warmhouden naar be-
hoefte
Afdekken
1-2 Hollandaise saus, smelten: boter, cho-
colade, gelatine
5-25
min
Tussendoor mengen
1-2 Stollen: luchtige omeletten, gebakken
eieren
10-40
min
Met deksel bereiden
2-3 Zachtjes aan de kook brengen van rijst
en gerechten op melkbasis Reeds berei-
de gerechten opwarmen
25-50
min
Voeg minstens tweemaal zoveel
vloeistof toe als rijst, melkgerechten
tijdens het bereiden tussendoor
roeren
3-4 Groenten stomen, vis smoren vlees 20-45
min
Voeg een paar eetlepels vocht toe
4-5 Aardappelen stomen 20-60
min
Gebruik max. ¼ l water voor 750 g
aardappelen
4-5 Bereiden van grotere hoeveelheden
voedsel, stoofschotels en soepen
60-150
min
Tot 3 l vloeistof plus ingrediënten
6-7 Licht gebraden: kalfsoester, kalfs cor-
donbleu, koteletten, rissoles, worstjes,
lever, roux, eieren, pannenkoeken, do-
nuts
naar be-
hoefte
Halverwege de bereidingstijd om-
draaien
7-8 Door-en-door gebraden, opgebakken
aardappelen, lendenbiefstukken, steaks
5-15
min
Halverwege de bereidingstijd om-
draaien
9 Aan de kook brengen van grotere hoeveelheden water, pasta koken, aanbraden van vlees
(goulash, stoofvlees), frituren van patates frites
Binnenkant van de deur
Aan de binnenkant van de ovendeur vindt u het volgende:
de nummers van de ovenniveaus
informatie over de ovenfuncties, aanbevolen niveaus en temperaturen voor karakteris-
tieke gerechten.
8
Nuttige aanwijzingen en tips
De temperaturen en baktijden in de tabellen zijn slechts als richtlijn bedoeld. Deze zijn
afhankelijk van de recepten en de kwaliteit en de hoeveelheid van de gebruikte ingrediënten.
Bakken
Algemene aanwijzingen
Uw nieuwe oven kan een andere bak-/braadverhouding hebben dan het apparaat dat u
tot nu toe gebruikt heeft. Pas uw normale instellingen (temperatuur, gaartijden) en de
ovenniveaus aan de tabelwaarden aan.
Bij langere baktijden kunt u de oven ca. 10 minuten voor het einde van de baktijd uit-
schakelen, om te profiteren van de restwarmte.
Wanneer u diepgevroren levensmiddelen gebruikt, kunnen de platen in de oven
tijdens het bakken torderen. Wanneer de platen afkoelen, verdwijnt de tordering.
Aanwijzigen bij de baktabellen
Wij raden aan om de eerste keer de lagere temperatuur in te stellen.
Als u geen concrete aanwijzingen kunt vinden voor uw eigen recept, kijkt u dan bij een
soortgelijk product.
Bij het bakken van gebak op meerdere niveaus kan de baktijd ca. 10-15 minuten langer
zijn.
Als het gebak niet overal even hoog is, wordt het gebak in het begin van het bakproces
niet overal even bruin. Verander in dit geval de temperatuurinstelling niet. De verschillen
verminderen tijdens het bakproces.
Bakken op één ovenniveau - Bakken in bakblikken
Soort gebak Functieknop van de
oven
Niveau Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Tulband Hetelucht Met
Ring
1 150 - 160 0:50 - 1:10
Zandgebak/Vruchten-
taarten
Hetelucht Met
Ring
1 140 - 160 1:10 - 1:30
Biscuittaart Hetelucht Met
Ring
1 140 0:25 - 0:40
Biscuittaart Conventioneel 1 160 0:25 - 0:40
Taartbodem van zand-
taartdeeg
1)
Hetelucht Met
Ring
3 170-180 0:10 - 0:25
Taartbodem van roer-
deeg
Hetelucht Met
Ring
3 150 - 170 0:20 - 0:25
Appeltaart Conventioneel 1 170 - 190 0:50 - 1:00
Appeltaart (2 vormen
Ø 20 cm, diagonaal
geplaatst)
Hetelucht Met
Ring
1 160 1:10 - 1:30
Appeltaart (2 vormen
Ø 20 cm, diagonaal
geplaatst)
Conventioneel 1 180 1:10 - 1:30
1) Oven voorverwarmen
Nuttige aanwijzingen en tips
9
Bakken op één ovenniveau - Taarten/gebak/brood op bakplaten
Soort gebak Functieknop van de
oven
Niveau Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Tulband/krans Conventioneel 3 170 - 190 0:30 - 0:40
Kerststol
1)
Conventioneel 3 160 - 180 0:40 - 1:00
Brood (roggebrood) Conventioneel 1
- Eerst
1)
230 0:25
- Vervolgens 160 - 180 0:30 - 1:00
Roomsoezen/tom-
poezen
1)
Conventioneel 3 160 - 170 0:15 - 0:30
Opgerolde cake met
jam
1)
Conventioneel 3 180 - 200 0:10 - 0:20
Kruimelgebak droog Hetelucht Met
Ring
3 150 - 160 0:20 - 0:40
Boter-/Suikerkoek
1)
Conventioneel 3 190 - 210 0:15 - 0:30
Vruchtentaart (op
gistdeeg/roerdeeg)
2)
Hetelucht Met
Ring
3 150 0:35 - 0:50
Vruchtentaart (op
gistdeeg/roerdeeg)
2)
Conventioneel 3 170 0:35 - 0:50
Vruchtencake op slap
deeg
Hetelucht Met
Ring
3 160 - 170 0:40 - 1:20
Plaatkoek met kwets-
bare garnering (bij-
voorbeeld kwark,
room, puddingvulling)
1)
Conventioneel 3 160 - 180 0:40 - 1:20
Ongedesemd brood Hetelucht Met
Ring
1 200 - 200 0:08 - 0:15
1) Oven voorverwarmen
2) Gebruik de diepe braadpan
Bakken op één ovenniveau - Koekjes
Soort gebak Functieknop van de
oven
Niveau Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Zandkoekjes Hetelucht Met
Ring
3 150 - 160 0:06 - 0:20
Spritsgebak Hetelucht Met
Ring
3 140 0:20 - 0:30
Spritsgebak
1)
Conventioneel 3 160 0:20 - 0:30
Roerdeegkoekjes Hetelucht Met
Ring
3 150 - 160 0:15 - 0:20
10
Nuttige aanwijzingen en tips
Soort gebak Functieknop van de
oven
Niveau Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Koekjes met eiwit, me-
ringues
Hetelucht Met
Ring
3 80 - 100 2:00 - 2:30
Bitterkoekjes Hetelucht Met
Ring
3 100 - 120 0:30 - 0:60
Klein gerezen gebak Hetelucht Met
Ring
3 150 - 160 0:20 - 0:40
Bladerdeegkoekjes
1)
Hetelucht Met
Ring
3 170 - 180 0:20 - 0:30
Broodjes
1)
Hetelucht Met
Ring
3 160 0:20 - 0:35
Broodjes
1)
Conventioneel 3 180 0:20 - 0:35
Kleine cakejes (20
stuks/plaat)
1)
Hetelucht Met
Ring
3 140 0:20 - 0:30
Kleine cakejes (20
stuks/plaat)
1)
Conventioneel 3 170 0:20 - 0:30
1) Oven voorverwarmen
Bakken op meer dan één niveau - Taarten/gebak/brood op bakplaten
Soort gebak
Hete lucht
2 niveaus
Hete lucht
3 niveaus
Temperatuur (°C)
Tijd (u:min)
Roomsoezen /Éclairs
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Kruimeltaart 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Oven voorverwarmen
Bakken op meer dan één niveau - Koekjes/kleine cakejes/gebakjes/broodjes
Soort gebak
Hete lucht
2 niveaus
Hete lucht
3 niveaus
Temperatuur
(°C)
Tijd (u:min)
Zandkoekjes 1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Spritsgebak 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Roerdeegkoekjes 1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Koekjes met eiwit, me-
ringues
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Bitterkoekjes 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Klein gerezen gebak 1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Bladerdeegkoekjes
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Broodjes 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Kleine cakejes (20 stuks/
plaat)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Oven voorverwarmen
Nuttige aanwijzingen en tips
11
Baktips
Bakresultaat Mogelijke oorzaak Oplossing
De onderkant van het
gebak is te licht van
kleur
Onjuist inzetniveau Plaats de cake op een lager inzetniveau
Het gebak zakt in
(wordt klef, papperig,
vochtig)
Te hoge baktemperatuur Stel de baktemperatuur lager in
Het gebak zakt in
(wordt klef, papperig,
vochtig)
Te korte baktijd Baktijd verlengen
Stel geen hogere baktemperaturen in
voor kortere baktijden
Het gebak zakt in
(wordt klef, papperig,
vochtig)
Te veel vocht in het deeg Minder vocht gebruiken. Houdt de roertij-
den aan, in het bijzonder die van huishou-
delijke apparaten
Gebak is te droog Te lage baktemperatuur Stel een hogere oventemperatuur in
Gebak is te droog Te lange baktijd De baktijd verkorten
Cake wordt niet overal
even bruin
Te hoge baktemperatuur en
te korte baktijd
De baktemperatuur lager instellen en de
baktijd verlengen
Cake wordt niet overal
even bruin
Geen gelijkmatig mengsel Het deeg gelijkmatig over de bakplaat ver-
delen
Gebak wordt niet gaar
binnen de aangegeven
baktijd
Te lage temperatuur Baktemperatuur iets hoger instellen
Baktabel voor hete lucht
Lees voor de juiste ovenfunctie de ovenfunctielijst in het hoofdstuk "Dagelijks gebruik".
Soort gebak Inzetniveau Temperatuur °C Tijd in min
Pizza (dun)
1)
1 180 - 200 20 - 30
Pizza (met veel garne-
ring)
1 180 - 200 20 - 30
Taarten 1 180 - 200 45 - 60
Spinazietaart 1 160 - 180 45 - 60
Quiche lorraine 1 170 - 190 40 - 50
Kwarktaart, rond 1 140 - 160 60 - 90
Kwarktaart op plaat 1 140 - 160 50 - 60
Appeltaart, bedekt 1 150 - 170 50 - 70
Groentetaart 1 160 - 180 50 - 60
Ongedesemd brood
1)
1 250 - 270 10 - 20
12
Nuttige aanwijzingen en tips
Soort gebak Inzetniveau Temperatuur °C Tijd in min
Bladerdeegtaart
1)
1 160 - 180 40 - 50
Flammekuchen (pizza-
achtig gerecht uit de
Elzas)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Piroggen (Russische
variant op calzone)
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Oven voorverwarmen
Tabel voor ovenschotels en gegratineerde gerechten
Schotel Functieknop van de oven Inzet-
niveau
Temperatuur
°C
Tijd in uren : Mi-
nimaal
Pastaschotel Conventioneel 1 180-200 0:45-1:00
Lasagne Conventioneel 1 180-200 0:25-0:40
Groentegratin
1)
Infratherm 1 160-170 0:15-0:30
Stokbrood bedekt met
smeltkaas
1)
Infratherm 1 160-170 0:15-0:30
Zoete ovenschotels Conventioneel 1 180-200 0:40-0:60
Visschotels Conventioneel 1 180-200 0:30-1:00
Gevulde groente Infratherm 1 160-170 0:30-1:00
1) Oven voorverwarmen
Kant-en-klaargerechten
Gerecht Functieknop van de oven Inzetniveau Temperatuur °C Tijd
Patates frites
1)
Infratherm 3 200-220 Zie de instruc-
ties van de fa-
brikant
1) Opmerking: Patates frites tussen door 2 tot 3 keer keren
Braden
Vetfilter plaatsen tijdens braden!
Braadservies
Gebruik hittebestendig servies om te braden (lees de instructies van de fabrikant).
Grote braadstukken kunt u direct in de diepe braadpan braden of op een rooster met
boven een braadpan. (Indien aanwezig)
Braad mager vlees in een braadpan met deksel. Op die manier blijft het vlees sappiger.
Alle soorten vlees, die een korst moeten krijgen, kunt u in de braadschaal zonder deksel
braden.
De gegevens in de volgende tabel dienen slechts als richtlijn.
Nuttige aanwijzingen en tips
13
Aanwijzingen met betrekking tot de braadtabel.
Braden van vlees en vis met een gewicht van meer dan 1 kg.
Giet een beetje water op de roosterplaat om het inbranden van vrijkomende vleessappen
of vet te voorkomen.
Braadstukken naar behoefte (na 1/2 - 2/3 van de bereidingstijd) omkeren.
Voor een optimaal resultaat grote braadstukken en gevogelte tijdens de bereiding meer-
maals met braadvocht begieten.
Zet de oven ca. 10 minuten voor het einde van de baktijd uit, om te profiteren van de
restwarmte.
Rundvlees
Soort vlees Hoeveelheid Functieknop van de
oven
In-
zetni-
veau
Tempera-
tuur °C
Tijd (u:min)
Suddervlees 1 - 1,5 kg Conventio-
neel
1 200 - 250 2:00 - 2:30
Rosbief of ossenhaas per cm dik-
te
- van binnen rood
1)
per cm dikte Infratherm 1 190 - 200 0:05 - 0:06
- binnen roze (medium) per cm dikte Infratherm 1 180 - 190 0:06 - 0:08
- helemaal gaar per cm dikte Infratherm 1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) Oven voorverwarmen
Varkensvlees
Soort vlees Hoeveelheid Functieknop van de
oven
In-
zetni-
veau
Tempera-
tuur °C
Tijd (u:min)
Schouderstuk, nekstuk,
hamlap
1 - 1,5 kg Infratherm 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Tussenribstuk, casseler-
rib
1 - 1,5 kg Infratherm 1 170 - 180 1:00 - 1:30
Gehakt 750 g - 1 kg Infratherm 1 160 - 170 0:45 - 1:00
Varkensribstuk (voorge-
kookt)
750 g - 1 kg Infratherm 1 150 - 170 1:30 - 2:00
Kalf
Soort vlees Hoeveelheid Functieknop van de
oven
In-
zetni-
veau
Tempera-
tuur °C
Tijd (u:min)
Geroosterd kalfsvlees 1 kg Infratherm 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Kalfsbout 1,5 -2 kg Infratherm 1 160 - 180 2:00 - 2:30
14
Nuttige aanwijzingen en tips
Lamsvlees
Soort vlees Hoeveelheid Functieknop van de
oven
In-
zetni-
veau
Tempera-
tuur °C
Tijd (u:min)
Lamsbout, lamsgebraad 1 - 1,5 kg Infratherm 1 150 - 170 1:15 - 2:00
Lamsrug 1 - 1,5 kg Infratherm 1 160 - 180 1:00 - 1:30
Wild
Soort vlees Hoeveelheid Functieknop van de
oven
In-
zetni-
veau
Tempera-
tuur °C
Tijd (u:min)
Hazenrug, hazenbout
1)
tot 1 kg Conventio-
neel
3 220 - 250 0:25 - 0:40
Reerug, hertenrug 1,5 - 2 kg Conventio-
neel
1 210 - 220 1:15 - 1:45
Reebout, hertenbout 1,5 - 2 kg Conventio-
neel
1 200 - 210 1:30 - 2:15
1) Oven voorverwarmen
Gevogelte
Soort vlees Hoeveelheid Functieknop van de
oven
In-
zetni-
veau
Tempera-
tuur °C
Tijd (u:min)
Stukken gevogelte 200 - 250 g
p.p
Infratherm 1 200 - 220 0:35 - 0:50
Halve kip 400 - 500 g
p.p
Infratherm 1 190 - 210 0:35 - 0:50
Kip, braadkip 1 - 1,5 kg Infratherm 1 190 - 210 0:45 - 1:15
Eend 1,5 - 2 kg Infratherm 1 180 - 200 1:15 - 1:45
Gans 3,5 - 5 kg Infratherm 1 160 - 180 2:30 - 3:30
Kalkoen 2,5 - 3,5 kg Infratherm 1 160 - 180 1:45 - 2:30
Kalkoen 4 - 6 kg Infratherm 1 140 - 160 2:30 - 4:00
Vis (gestoomd)
Soort vlees Hoeveelheid Functieknop van de
oven
In-
zetni-
veau
Tempera-
tuur °C
Tijd (u:min)
Hele vissen 1 - 1,5 kg Conventio-
neel
1 210 - 220 0:45 - 1:15
Grillen
Gebruik de grilfunctie altijd met maximale temperatuurinstelling
Nuttige aanwijzingen en tips
15
Tijdens het grillen moet de ovendeur altijd gesloten zijn
Lege oven met grilfuncties altijd 5 minuten voorverwarmen.
Bakplaat op inzetniveau plaatsen, zoals aangeraden in grilleertabel.
Altijd de pan plaatsen om vet op te vangen op het eerste inzetniveau.
Alleen platte stukken vlees of vis grillen.
Lees voor de juiste ovenfunctie de ovenfunctielijst in het hoofdstuk "Dagelijks gebruik".
Voedsel om te grillen Inzetniveau Tijdstip
1e kant 2e kant
Burgers 4 8 - 10 min. 6 - 8 min.
Varkenshaas 4 10 - 12 min. 6 - 10 min.
Worstjes 4 8 - 10 min. 6 - 8 min.
Runderhaas, kalfsfilet 4 6 - 7 min 5 - 6 min.
Runderfilet, rosbief
(ca. 1 kg)
3 10 - 12 min. 10 - 12 min.
Geroosterd brood
1)
3 4 - 6 min. 3 - 5 min.
Sandwiches 3 6 - 8 min. -------
1) Niet voorverwarmen
Inmaken
Gebruik uitsluitend normale wekglazen van dezelfde afmeting.
Gebruik geen wekglazen met een draai- of bajonetsluiting en metalen bakken.
Gebruik het eerste inzetniveau vanaf de bodem.
Gebruik de bakplaat. U kunt max. zes 1 liter wekglazen plaatsen.
Vul alle wekglazen tot hetzelfde niveau en sluit deze correct.
Plaats de wekglazen los van elkaar op het rooster.
Vul ca. 1/2 liter water op de plaat, zodat er voldoende vocht in de oven ontstaat.
Zodra de vloeistof in de eerste wekglazen begint te borrelen (na ca. 35-60 minuten bij
1 liter glazen) de oven uitschakelen of de temperatuur verlagen tot 100°C (zie tabel).
Lees voor de juiste ovenfunctie de ovenfunctielijst in het hoofdstuk "Dagelijks gebruik".
Bessen
In te koken eetwaar Temperatuur ºC Tijd in min. tot aan
sudderen.
Doorkoken bij 100
°C in min.
Aardbeien, bosbessen, frambo-
zen, rijpe kruisbessen
160 - 170 35 - 45 ---
Onrijpe kruisbessen 160 - 170 35 - 45 10 - 15
16
Nuttige aanwijzingen en tips
Steenvruchten
In te koken eetwaar Temperatuur ºC Tijd in min. tot aan
sudderen.
Doorkoken bij 100
°C in min.
Peren, kweeperen, pruimen 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Groente
In te koken eetwaar Temperatuur ºC Tijd in min. tot aan
sudderen.
Doorkoken bij 100
°C in min.
Wortelen
1)
160 - 170 50 -60 5 - 10
Komkommers 160 - 170 50 - 60 ---
Gemengde pickles 160 - 170 50 - 60 15
Koolrabi, erwten, asperges 160 - 170 50 - 60 15 - 20
1) In de uitgeschakelde oven laten staan
Roosteren
Dek de roosters met bakpapier af.
Lees voor de juiste ovenfunctie de ovenfunctielijst in het hoofdstuk "Dagelijks gebruik".
Groente
Gerecht Temperatuur
ºC
Inzetniveau Tijd in uren (richt-
waarde)
1 niveau 2 niveaus
Bonen 60 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Paprika (reepjes) 60 - 70 3 1 / 4 5 - 6
Soepgroenten 60 - 70 3 1 / 4 5 - 6
Paddestoelen 50 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Zuurkool 40 - 50 3 1 / 4 2 - 3
Fruit
Gerecht Temperatuur
ºC
Inzetniveau Tijd in uren (richt-
waarde)
1 niveau 2 niveaus
Pruimen 60 - 70 3 1 / 4 8 - 10
Abrikozen 60 - 70 3 1 / 4 8 - 10
Schijfjes appel 60 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Peren 60 - 70 3 1 / 4 6 - 9
Ontdooien
Haal de etenswaren uit de verpakking en leg deze op een plaat op het rooster.
Nuttige aanwijzingen en tips
17
Gebruik voor het afdekken geen borden of schotels. Hierdoor kan de ontdooitijd aan-
zienlijk worden verlengd.
Zet het rooster op het eerste inzetniveau vanaf de bodem.
Lees voor de juiste ovenfunctie de ovenfunctielijst in het hoofdstuk "Dagelijks gebruik".
Schotel Ontdooitijd in min Nadooitijd in min Opmerking
Kip, 1000 g 100-140 20-30 Kip op een omgedraaid
schoteltje in een groot
bord leggen, halver-
wege de tijd omdraai-
en
Vlees, 1000 g 100-140 20-30 Halverwege de berei-
dingstijd omdraaien
Vlees, 500 g 90-120 20-30 Halverwege de berei-
dingstijd omdraaien
Forel, 150 g 25-35 10-15 -------
Aardbeien, 300 g 30-40 10-20 -------
Boter, 250 g 30-40 10-15 -------
Room, 2 x 200 g 80-100 10-15 Room kan ook met nog
licht bevroren deeltjes
goed worden geklopt
Taart, 1400 g 60 60 -------
Onderhoud en reiniging
WAARSCHUWING!
Schakel het apparaat uit voordat u het reinigt. Zorg ervoor dat het apparaat is afgekoeld.
WAARSCHUWING!
Het reinigen van het apparaat met een stoom- of hogedrukreiniger is niet toegestaan.
LET OP!
Gebruik geen agressieve of schurende schoonmaakproducten, scherpe voorwerpen, vlek-
kenverwijderaars of schuursponsjes.
WAARSCHUWING!
Reinig de glazen ovendeur niet met schuurmiddelen of metalen schrapers. Het hittebe-
stendige oppervlak van de binnenruit kan hierdoor beschadigen.
LET OP!
Volg de aanwijzingen van de ovenfabrikant op als u een ovenspray gebruikt.
Maak de voorkant van het apparaat schoon met een zachte doek en een warm sopje.
Gebruik voor de metalen oppervlakken een universeel reinigingsmiddel
18
Onderhoud en reiniging
Reinig de binnenkant van de oven na elk gebruik. Verontreinigingen laten zich dan het
makkelijkst verwijderen en kunnen dan niet aanbranden.
Verwijder hardnekkig vuil met een speciale ovenreiniger.
Maak alle oventoebehoren na elk gebruik schoon met een zachte doek en een warm sopje
en een reinigingsmiddel en laat ze drogen.
Toebehoren met antiaanbaklaag mogen niet worden schoon gemaakt met een agressieve
reinigingsmiddel, voorwerpen met scherpe randen of afwasautomaat. Hierdoor kan de
antiaanbaklaag onherstelbaar worden beschadigd!
Plafond oven
U kunt het verwarmingselement bovenin de oven naar beneden klappen om de bovenkant
van de oven makkelijk schoon te maken.
WAARSCHUWING!
Voordat u het verwarmingselement naar beneden klapt, het apparaat uitschakelen. Verzeker
u ervan dat het apparaat is afgekoeld.
Er bestaat kans op brandwonden!
Het verwarmingselement naar beneden klappen
1. Verwijder de geleiderails.
2. Houd het verwarmingselement met beide
handen aan de voorkant vast
3. Duw het tegen de veerkracht naar voren
en trek het aan beide kanten langs de rails
naar buiten.
4. Het verwarmingselement klapt naar be-
neden.
De bovenkant van de oven klaar om
schoongemaakt te worden.
Het verwarmingselement weer op zijn plaats
zetten
1. Monteer het verwarmingselement in omgekeerde volgorde.
Monteer het verwarmingselement op de juiste manier aan beide kanten boven de steun op
de binnenwand van de oven.
2. Plaats de geleiderails.
Onderhoud en reiniging
19
Inschuifrails
Inschuifrails uitnemen
1. Trek de rails bij de voorkant uit de zijwand.
2. Trek de rails bij de achterkant uit de zij-
wand en verwijder deze.
Installeren van de inschuifrails
Installeer de inschuifrails in omgekeerde volgorde.
BELANGRIJK! De afgeronde uiteinden van de inschuifrails moeten naar voren wijzen!
Ovenlampje
WAARSCHUWING!
Gevaar voor elektrische schokken!
Voordat u het ovenlampje vervangt:
•Schakel de oven uit.
Verwijder de zekeringen in de zekeringenkast of schakel de stroomonderbreker uit.
Leg een doek op de bodem van de oven om het ovenlampje en het afdekglaasje te be-
schermen.
Het ovenlampje vervangen/afdekglaasje schoonmaken
1. Draai het glazen kapje naar links en verwijder het.
2. Reinig het glazen kapje.
3. Vervang het ovenlampje door een geschikt 300°C hittebestendig ovenlampje.
4. Plaats het afdekglaasje terug.
Ovendeur en glasplaten
Verwijder de ovendeur om deze te verwijderen.
2
1
20
Onderhoud en reiniging
LET OP!
Wees voorzichtig bij het verwijderen van de deur uit het apparaat. De deur is zwaar!
Uitnemen van de ovendeur
1. Zet de ovendeur helemaal open.
2. Til de hendels (A) op de twee scharnieren
volledig omhoog.
3. Sluit de ovendeur in de eerste openings-
stand (ongeveer 45°).
4. Pak de ovendeur aan de zijkanten met
beide handen vast en trek deze onder een
opwaartse hoek van de oven weg.
5. U kunt de binnenste ruiten nu verwijderen
om schoon te maken.
Om de deur te installeren volgt u de pro-
cedure in omgekeerde volgorde.
LET OP!
Wees voorzichtig met het glas, aangezien dit
kan breken.
De ovendeur beschikt over 2, 3 of 4 glasplaten (afhankelijk van het model)
Plaats de ovendeur met de buitenkant omlaag op een zachte en egale ondergrond om
krassen te voorkomen
Verwijderen en reinigen van de deurglazen
1. Deurafdekking (B) aan de bovenkant van
de deur aan beide kanten vastpakken en
naar binnen drukken om de klemsluiting
te ontgrendelen.
A
A
45°
B
Onderhoud en reiniging
21
2. Trek de deur naar voor om deze te verwij-
deren.
3. Houd de glasplaten aan de bovenkant vast en trek deze een voor een omhoog uit de
geleiding
4. Reinigen van de glasplaten.
Om de platen te installeren volgt u de procedure in omgekeerde volgorde. Plaats de
kleinste glasplaat eerst, daarna de grotere glasplaten.
Problemen oplossen
Storing Mogelijke oorzaak Oplossing
De kookzones functioneren
niet
Raadpleeg de bedieningsinstructies voor het ingebouwde fornuis
De oven wordt niet warm De oven is niet ingeschakeld Schakel de oven in
De oven wordt niet warm De benodigde kookstanden zijn
niet ingesteld
Controleer de kookstand
De oven wordt niet warm De zekering in de zekeringen-
kast is uitgeschakeld
Controleer de zekering. Als de
zekering meer dan een keer is
uitgeschakeld, raadpleeg dan
een gekwalificeerd elektricien.
Het ovenlampje brandt niet Het ovenlampje is stuk Vervang het ovenlampje
Als u niet zelf het probleem kunt verhelpen, neem dan contact op met uw verkoper of met
de serviceafdeling.
WAARSCHUWING!
De reparatie aan het apparaat mag uitsluitend worden uitgevoerd door een gekwalificeerd
en deskundig persoon.
Bij foutieve bediening van het apparaat wordt het bezoek van de technicus van de klan-
tenservice of de vakhandelaar in rekening gebracht, zelfs tijdens de garantieperiode.
Aanwijzing voor apparaten met metalen voorkant:
Als u de deur opent gedurende of direct na het bakken of braden, kan er het glas beslaan.
Afvoer
Het symbool op het product of op de verpakking wijst erop dat dit product niet als
huishoudafval mag worden behandeld, maar moet worden afgegeven bij een verzamelpunt
22
Problemen oplossen
waar elektrische en elektronische apparatuur wordt gerecycled. Als u ervoor zorgt dat dit
product op de juiste manier wordt verwijderd, voorkomt u mogelijke negatieve gevolgen
voor mens en milieu die zich zouden kunnen voordoen in geval van verkeerde
afvalverwerking. Voor gedetailleerdere informatie over het recyclen van dit product, kunt
u contact opnemen met de gemeente, de gemeentereiniging of de winkel waar u het
product hebt gekocht.
Verpakkingsmateriaal
Het verpakkingsmateriaal is milieuvriendelijk en geschikt voor hergebruik. Kunststofon-
derdelen worden aangeduid met internationale afkortingen, zoals PE, PS, etc. Gooi het
verpakkingsmateriaal weg in de daarvoor bestemde containers van uw vuilnisophaaldienst.
WAARSCHUWING!
Om ervoor te zorgen dat het apparaat geen gevaar oplevert, moet het onklaar gemaakt
worden voordat u het weggooit.
Trek de stekker uit het stopcontact en verwijder de voedingskabel van het apparaat.
Reserveonderdelen
Als er een storing is, probeer dan eerst zelf het probleem op te lossen. Raadpleeg "Problemen
oplossen".
Als u niet zelf het probleem kunt verhelpen, neem dan contact op met uw verkoper of de
serviceafdeling.
Deze gegevens zijn nodig om u snel en juist te helpen.
Zie voor deze gegevens het typeplaatje. Noteer
deze hier:
Modelbeschrijving ........................................
Productnummer (PNC) ........................................
Serienummer (S-No.) ........................................
Aard van de storing
Foutmeldingen
Gebruik alleen originele reserveonderdelen. Deze zijn verkrijgbaar bij onze Klantenservice
en erkende winkels met reserveonderdelen.
Reserveonderdelen
23
822721867-C-092009
www.electrolux.com
Voor het on-line bestellen van accessoires, consumables en onderdelen gaat u naar de ’webwinkel’
op: www.aeg-electrolux.nl
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Aeg-Electrolux E4001-7-D Handleiding

Type
Handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor