40
NL
IJsblokjes maken
IJsbakje voor 3/4 met water vullen, in het vriesvak
zetten en laten invriezen. De ijsblokjes kunt u
makkelijk losmaken door het ijsbakje iets te
verdraaien of even onder stromend water te
houden.
Als het ijsbakje vastgevroren is, dit nooit met
scherpe of spitse voorwerpen losmaken; het gevaar
bestaat dan dat u de koudekringloop beschadigt.
Invriezen en bewaren in het
vriesvak
U kunt verse levensmiddelen zelf invriezen. Voor
een optimaal resultaat dient u de volgende aanwij-
zingen op te volgen:
Niet te grote hoeveelheden, maximaal 2 kg per 24
uur, invriezen. De kwaliteit is beter, als de levens-
middelen snel tot in de kern bevriezen.
U legt de verpakte levensmiddelen op de bodem
van het vriesvak direkt op de verdamperplaat.
Let u erop, dat nog in te vriezen en reeds inge-
vroren levensmiddelen van elkaar gescheiden
blijven (minimaal 4 cm)!
Deur van het vriesvak sluiten.
Bewaren van diepvriesproduk-
ten en met koude omgaan
Na het invriezen worden de levensmiddelen
bewaard bij een temperatuur van -18°C of kouder.
Bij het bewaren van kant-en-klare diepvriespro-
dukten dient u zich beslist aan de door de fabrikant
opgegeven bewaartijd te houden. Let u erop, dat u
alleen verpakte levensmiddelen in de vriesruimte
bewaart, anders leidt de koude tot uitdroging. Niet
in het vriesvak horen koolzuurhoudende limonade,
bier, wijn enz. - want als de inhoud bevriest kan de
glazen fles knappen of zelfs uit elkaar springen.
Gedistilleerd en dranken met een hoog alkoholper-
centage kunt u daarentegen wel in het vriesvak
leggen.
Diepvriesprodukten niet met natte handen
aanraken, de handen kunnen er dan aan vast-
vriezen.
Ontdooien
afb. 12
Het ontdooien van de verdamper aan de achterzijde
van de koelruimte geschiedt automatisch. Het
water wordt automatisch verdampt.
De rijplaag op het vriesvak kan van tijd tot tijd met
een kunststof schraper (in geen geval met een mes
of iets dergelijks) verwijderd worden.
Als de verdamper van de koelruimte onder
bepaalde omstandigheden niet meer automatisch
ontdooit, gelieve u de aanwijzingen over kontinu
werken van het koelaggregaat in het hoofdstuk "In
gebruik nemen en temperatuurregeling" te lezen.
Het drie-sterren-vriesvak hoeft slechts af en toe
ontdooid te worden. Eerst maak u het toestel span-
ningvrij (steker uittrekken, zekering uitdraaien) en u
laat de deuren open.
De diepvriesprodukten wikkelt u in enkele lagen
krantenpapier en legt u op een koele plaats.
Afluitstopje uir de dooiwateruitloop verwijderen
(afb. 12). Bakje eronder zetten om het dooiwater
op te vangen.
U kunt het ontdooiproces bespoedingen, door een
pan of bak met heet water in het toestel te zetten en
de deur gesloten te houden.
Uit veiligheidsoverwegingen mogen geen extra
warmtebronnen worden gebruikt om het ontdooi-
proces te bespoedingen.
Als de rijplaag gesmolten is, droogt u de binnenzijde
van het vriesvak goed af.
Reiniging en onderhoud
Afb. 13
Uw koelkast moet regelmatig schoongemaakt
worden. Dit kunt u het beste doen als het toestel
leeg of slechts voor een deel beladen is.
Vóór het reinigen moet de koelkast beslist span-
ningvrij gemaakt worden (steker uittrekken, zekering
uitdraaien).
Uit veiligheidsoverwegingen mag het toestel niet
met stoomreinigingstoestellen gereinigd worden. Er
zou vocht in de elektrische delen terecht kunnen
komen en hete stoom kan tot beschadigingen aan
de kunststof onderdelen leiden.
Let u erop, dat de afvoeropening van het dooiwa-
teropvanggootje (afb. 13) aan de achterzijde van
het toestel altijd vrij is. Bij verstopping kunt u m.b.v.
het groene stopje dat met het toestel is meegele-
verd de opening schoonmaken.
Bepaalde organische oplosmiddelen tasten evenals
etherische oliën (bijv. sap van citroen- of sinaasap-
pelschillen, boterzuur) de kunststof onderdelen aan.
Vergeet u niet, dat ook in de koelkast te lang
bewaarde levensmiddelen kunnen bederven. Om
reukvorming te vermijden dient u daarom van tijd tot