F
GB IE P GRD
NL
S N DK FIN
CZ
SK
INACHTNEMING VAN DE HYGIËNEVOORSCHRIFTEN VOOR VOEDINGSMIDDELEN
• Maak de koelkast regelmatig van binnen schoon met een neutraal onderhoudsmiddel dat geen
oxiderende werking op de metalen onderdelen heeft, en spoel hem vervolgens uit met een
oplossing van water en citroensap of azijn, of een ander ontsmettingsmiddel dat geschikt is voor
koelkasten.
• Spoel en droog met een zachte doek.
• Gebruik geen schuurmiddelen.
Verwijder de verpakkingen waarin de voedingsmiddelen worden verkocht alvorens hen in de koelkast
te zetten (bijvoorbeeld de verpakkingen van yoghurt).
Door de volgende adviezen op te volgen kunt u kruiscontaminatie en een slechte
conservering van de voedingsmiddelen vermijden:
• Verpak de producten systematisch om wederzijdse verontreiniging te vermijden.
• Was uw handen alvorens de voedingsmiddelen aan te raken. Doe dit vervolgens ook vaak tijdens
de bereiding van gerechten, als hierbij achtereenvolgens verschillende producten worden
verwerkt, en natuurlijk na de bereiding voordat u aan tafel gaat, zoals wordt voorgeschreven door
de regels voor een goede hygiëne.
• Gebruik al gebruikt keukengerei (houten lepels, snijplanken) niet opnieuw zonder hen eerst goed
te hebben schoongemaakt.
• Laat bereide gerechten helemaal afkoelen, alvorens hen in de koelkast te zetten (b.v.: soep).
• Bewaar vloeistoffen in gesloten houders.
• Open de deur zo weinig mogelijk en laat hem niet te lang open, om te voorkomen dat de
temperatuur in de koelkast stijgt.
• Zet de voedingsmiddelen zo neer dat er ongehinderd lucht tussendoor kan stromen.
• Zet de levensmiddelen niet tegen de achterwand van het koelvak.
CONSERVERING IN DE KOELKAST, AFHANKELIJK VAN HET TYPE VOEDINGSMIDDEL
• Conserveer de voedingsmiddelen op grond van het type in het juiste gebied:
Temperatuurzone:
dranken, boter, kant-en-klare en eigengemaakte sauzen, harde kazen, verse
groenten en fruit.
Verszone:
zuivelproducten, desserts op melkbasis, vette stoffen, zachte kazen.
Koudste zone:
vlees, gevogelte, vis, vleeswaren, bereide gerechten, gemengde salades, preparaten en
desserts op basis van eieren of room, verse pasta, deeg voor vlaaien/hartige taarten/pizza, verse
producten en kazen op basis van rauwe melk, gebruiksklare groenten die verkocht wordt in plastic
zakken en meer in het algemeen alle verse producten waarvan de houdbaarheidsdatum geassocieerd is
met een conserveringstemperatuur van +4°C of minder.
De onderstaande schema’s zijn uitsluitend als globaal voorbeeld bedoeld. Raadpleeg voor
gedetailleerdere informatie over de verschillende onderdelen van het apparaat de
gebruiksaanwijzing.