37
Het diepvriesvak
Het ( )-diepvriesvak is bedoeld voor het lange
tijd bewaren van diepgevroren produkten en het zelf
invriezen van kleine hoeveelheden levensmiddelen.
Het diepvriesvak heeft drie belangrijke kenmerken
die u moet weten:
Er is geen aparte temperatuurregeling; de temperatuur
is automatisch –18°C of lager.
Het doet niet mee aan het automatische ontdooiproces
van de koeler.
Invriezen gaat automatisch; u hoeft daarvoor niets te
bedienen.
Het bewaren van diepgevroren
levensmiddelen
Overtuig u er tijdens het kopen van diepgevroren
produkten van dat deze in de winkel ook werkelijk
diepgevroren bewaard worden en vertrouw geen
produkten waarvan de verpakking bol staat of sterk
beschadigd is. Breng de gekochte produkten zo snel
mogelijk naar uw diepvriesvak over.
Overschrijd de op de verpakking aangegeven uiterste
bewaardatum voor 3- of 4 sterren niet.
Indien op de binnenkant van de deur tekeningen van
levensmiddelen zijn aangebracht, dan stellen de
cijfers, die u daarbij aantreft, het aantal maanden voor
dat u globaal de betreffende soort kunt bewaren. Open
de deur altijd zo weinig en zo kort mogelijk.
Belangrijk
Plaats geen koolzuurhoudende dranken of warm
voedsel in het diepvriesvak.
Waterijs dat direkt uit het diepvriesvak gekonsumeerd
wordt kan verbranding van de huid tot gevolg hebben.
Gedurende een korte stroomuitval, minder dan 8 uur,
bestaat geen gevaar voor de inhoud van het
diepvriesvak, mits u gedurende die periode de deur
gesloten houdt.
Het ontdooien van
diepvriesprodukten
Met uitzondering van konsumptie-ijs worden
diepvriesprodukten voor verdere behandeling of het
nuttigen ontdooid. Het ontdooien kan zowel in de
koeler als op het aanrecht gebeuren. Het laatste geval
gaat uiteraard sneller dan het eerste. Frituurprodukten
kunnen direkt vanuit het diepvriesvak in de frituurpan
gedaan worden; de frituurtijd is dan wel langer dan in
reeds ontdooide toestand. Brood kan in de oven
ontdooid worden. De magnetronoven is uitstekend
geschikt voor het ontdooien van allerlei
diepvriesprodukten; raadpleeg de instrukties voor de
betreffende oven.
Het invriezen van verse
levensmiddelen
In het ( )-diepvriesvak kunt u zelf verse
levensmiddelen invriezen. In uw kast vindt u dit
maximum op het typeplaatje, links onderin de kast,
aangegeven in ...Kg/24h.
Twee zeer belangrijke regels zijn te volgen, namelijk:
Plaats in te vriezen pakketten nooit zo dat ze in
aanraking komen met reeds ingevroren pakketten.
De beste manier is: de in te vriezen pakketten boven
de reeds ingevroren pakketten en op enige afstand
daarvan. Benut hiertoe het rekje.
Teneinde de best mogelijke resultaten te verkrijgen
geven wij u hieronder enkele belangrijke tips:
Vries uitsluitend levensmiddelen van eerste kwaliteit
in.
Zie toe dat de levensmiddelen vers zijn en maak ze,
waar nodig, van te voren goed schoon.
Verdeel de levensmiddelen van tevoren in handzame
porties. Dat heeft twee voordelen: ze vriezen sneller
in en bij later gebruik hoeft u slechts zoveel te
ontdooien als op dat moment nodig is.
Onthoud dat reeds ontdooide levensmiddelen niet
wederom ingevroren mogen worden. Wel kunt u reeds
ontdooide levensmiddelen eerst koken of braden en
vervolgens invriezen.
Mager vlees is ingevroren langer houdbaar dan vet
vlees; ook zout verkort de houdbaarheid.
Verpak de levensmiddelen in aluminium- of kunststof
folie of speciale diepvriesdozen, zoals één en ander in
de handel, speciaal voor het invriezen, verkrijgbaar is.
Te langzaam invriezen verkort de houdbaarheid;
vries dus niet meer dan de maximaal toegestane
hoeveelheid tegelijk in.
Open, tijdens het invriezen, de deur zo weinig en zo
kort mogelijk. Vul af te sluiten dozen niet geheel tot
de rand. Schrijf de inhoud en de invriesdatum op de
betreffende pakketten.