HET GEBRUIK
Inbedrijfname en temperatuur-instelling
Steek de steker in de wandkontaktdoos, open de deur
van de koeler en draai de temperatuurregelaar uit de
stand «
O» in de gewenste stand; dat zal aanvankelijk
de positie tussen 3 en 4 zijn.
Mogelijk vindt u, na verloop van een paar dagen, de
koelertemperatuur wat te koud, draai de knop dan
naar een lager cijfer. Wilt u de koelruimte kouder, draai
dan de knop naar een hoger cijfer. Indien u snel een
grote hoeveelheid flesjes wilt koelen, draai dan tijdelijk
de knop naar een hoog cijfer; vergeet echter niet de
knop naar de voor u gebruikelijke stand terug te
draaien zodra de flesjes koud genoeg zijn.
De werking van de kast kan geheel gestopt worden
door de knop in de stand «O» te draaien.
Het diepvriesvak
Het ( )-diepvriesvak is bedoeld voor het lange
tijd bewaren van diepgevroren produkten en het zelf
invriezen van kleine hoeveelheden levensmiddelen.
Het diepvriesvak heeft drie belangrijke kenmerken die
u moet weten:
– Er is geen aparte temperatuurregeling; de tempe-
ratuur is automatisch –18°C of lager.
– Het doet niet mee aan het automatische ontdooi-
proces van de koeler.
– Invriezen gaat automatisch; u hoeft daarvoor
niets te bedienen.
Het bewaren van diepgevroren
levensmiddelen
Overtuig u er tijdens het kopen van diepgevroren pro-
dukten van dat deze in de winkel ook werkelijk diep-
gevroren bewaard worden en vertrouw geen produk-
ten waarvan de verpakking bol staat of sterk bescha-
digd is. Breng de gekochte produkten zo snel mogelijk
naar uw diepvriesvak over.
Overschrijd de op de verpakking aangegeven uiterste
bewaardatum voor 3 of 4 sterren niet.
Indien op de binnenkant van de deur tekeningen van
levensmiddelen zijn aangebracht, dan stellen de cij-
fers die u daarbij aantreft het aantal maanden voor dat
u globaal de betreffende soort kunt bewaren.
Open de deur altijd zo weinig en zo kort mogelijk.
Belangrijk
Plaats geen koolzuurhoudende dranken of warm
voedsel in het diepvriesvak. Waterijs dat direkt uit het
diepvriesvak gekonsumeerd wordt kan verbranding
van de huid tot gevolg hebben.
Gedurende een korte stroomuitval, minder dan 8 uur,
bestaat geen gevaar voor de inhoud van het diep-
vriesvak, mits u gedurende die periode de deur geslo-
ten houdt.
Het invriezen van verse levensmiddelen
In het ( )-diepvriesvak kunt u zelf verse levens-
middelen invriezen. Afhankelijk van het model 3 à 4 kg
per etmaal. In uw kast vindt u dit maximum op het
typeplaatje, links onderin de kast, aangegeven in ...kg/
24 h.
Twee zeer belangrijke regels zijn:
– Plaats in te vriezen pakketten nooit zo dat ze in
aanraking komen met reeds ingevroren pakket-
ten.
– Indien u één en ander boven elkaar wilt plaatsen,
dan de in te vriezen pakketten boven de reeds
ingevroren pakketten; dat geldt voor alle model-
len diepvriesvakken.
Teneinde de best mogelijke resultaten te verkrijgen
geven wij u hieronder enkele belangrijke tips:
Vries uitsluitend levensmiddelen van eerste kwaliteit in.
Zie toe dat de levensmiddelen vers zijn en maak ze,
waar nodig, van te voren goed schoon.
Verdeel de levensmiddelen van tevoren in handzame
porties. Dat heeft twee voordelen: ze vriezen sneller in
en bij later gebruik hoeft u slechts zoveel te ontdooien
als op dat moment nodig is.
Onthoud dat reeds ontdooide levensmiddelen niet
wederom ingevroren mogen worden. Wel kunt u reeds
ontdooide levensmiddelen eerst koken of braden en
vervolgens invriezen.
Mager vlees is ingevroren langer houdbaar dan vet
vlees; ook zout verkort de houdbaarheid.
Verpak de levensmiddelen in aluminium- of kunststof
folie of speciale diepvriesdozen, zoals één en ander in
de handel, speciaal voor het invriezen, verkrijgbaar is.
Te langzaam invriezen verkort de houdbaarheid; vries
dus niet meer dan de maximaal toegestane hoeveel-
heid tegelijk in.
Open, tijdens het invriezen, de deur zo weinig en zo
kort mogelijk.
Vul af te sluiten dozen niet geheel tot de rand.
Schrijf de inhoud en de invriesdatum op de speciale
kaarten in het front van de korven of, indien bij dit
model niet aanwezig, op de betreffende pakketten.
Het ontdooien van diepvriesprodukten
Met uitzondering van konsumptie-ijs worden diep-
vriesprodukten voor verdere behandeling of het nutti-
gen ontdooid.
Het ontdooien kan zowel in de koeler als op het aan-
recht gebeuren. Het laatste geval gaat uiteraard snel-
ler dan het eerste.
Frituurprodukten kunnen direkt vanuit het diepvries-
vak in de frituurpan gedaan worden; de frituurtijd is
dan wel langer dan in reeds ontdooide toestand.
Brood kan in de oven ontdooid worden.
De magnetronoven is uitstekend geschikt voor het
ontdooien van allerlei diepvriesprodukten; raadpleeg
de instrukties voor de betreffende oven.