Documenttranscriptie
Lees de instructies, bewaar ze goed en geef ze met het apparaat mee wanneer u deze aan een
derde geeft. Verwijder alle verpakkingsmaterialen voor gebruik.
A BELANGRIJKE VEILIGHEIDSMAATREGELEN
Volg de gebruikelijke veiligheidsmaatregelen, zoals:
1 Dit apparaat kan gebruikt worden door kinderen van 8 jaar en
ouder en personen met verminderde lichamelijke, zintuiglijke en
verstandelijke vaardigheden of die onvoldoende ervaring of
kennis hebben, indien zij onder toezicht staan of goed
geïnformeerd zijn en zij de risico’s begrijpen. Kinderen mogen niet
met het apparaat spelen. Schoonmaak en gebruikersonderhoud
mag niet door kinderen uitgevoerd worden, tenzij ze ouder dan 8
zijn en onder toezicht staan. Houd het apparaat en de kabel
buiten het bereik van kinderen van jonger dan 8 jaar.
2 Sluit het apparaat niet via een timer- of een
afstandsbedieningsysteem aan.
¬ De oppervlakken van het apparaat zullen heet worden.
3 Indien het snoer beschadigd is, moet het door de fabrikant, een
technicus of een ander deskundige persoon vervangen worden
om eventuele risico’s te vermijden.
H Dompel het apparaat niet onder in vloeistof.
4 Gebruik het toestel niet in de buurt van of onder brandbare materialen (bijv. gordijnen).
5 Houd de bovenkant van het apparaat vrij; zet er niets bovenop.
6 Haal de stekker uit het stopcontact wanneer het apparaat niet gebruikt wordt, verplaatst of
gereinigd wordt.
7 Gebruik alleen de bijgeleverde toebehoren of hulpstukken.
8 Gebruik het apparaat niet voor andere doeleinden dan degene die in deze
gebruiksaanwijzing worden beschreven.
9 Gebruik het apparaat niet bij beschadigingen of storingen.
10 Houd de knop I gedurende 2 seconden ingedrukt om het apparaat te stoppen.
uitsluitend voor huishoudelijk gebruik
U VOOR HET EERSTE GEBRUIK
Reinig het apparaat voor het verwijderen van onder andere stof dat zich tijdens de fabricage
heeft verzameld.
C WERKING – OVERZICHT
1 Kies een recept.
2 Doe de ingrediënten in de broodpan. Het is van essentieel belang dat u dit in de juiste
volgorde doet.
3 Plaats de broodpan in het apparaat en sluit het deksel.
4 Kies een programma (1-12) met de menuknop Z.
5 Verplaats de pijl boven in het display met de knop ghh voor de korstkleur om uw keuze te
maken: licht g, gemiddeld h of donker h.
6 Verplaats de pijl onder in het display met de knop voor de grootte FGH om uw keuze te
maken: klein F (500 g), gemiddeld G (750 g) of groot H (1 kg).
32
C VOORBEREIDING
10 Zet het apparaat op een stabiele, vlakke, hittebestendige ondergrond.
11 Laat tenminste 50mm ruimte vrij rondom het apparaat.
12 Open het deksel.
13 Gebruik de handgreep om de broodpan omhoog te tillen en uit het apparaat te halen.
14 Plaats het kneedblad in de as onder in de broodpan.
15 De as en de opening in het kneedblad hebben een D-vorm.
16 Leg een metalen rooster (voor het brood), een hittebestendige onderlegger (voor de
broodpan) en ovenhandschoenen klaar.
18 Het is belangrijk dat de hoeveelheden van de ingrediënten juist zijn.
19 Gebruik dezelfde maatschepjes voor alle ingrediënten.
20 Gebruik de rug van een mes om het overtollige van de schepjes af te strijken.
21 Gebruik geen maatbeker. Elektronische weegschalen zijn immers veel nauwkeuriger. U moet
het water dus wegen.
22 1 milliliter water weegt 1 gram. Het water in de recepten is dus uitgedrukt in gram (g) in
plaats van milliliter (ml).
23 Als u toch een maatbeker wilt gebruiken, houdt u er rekening mee dat 1 milliliter water 1
gram weegt. U kunt het aantal gram (g) vervangen door milliliter (ml) maar de resultaten zijn
mogelijk niet consistent.
24 Als u een ander recept gebruikt, vervangt u het aantal milliliter (ml) water door gram (g) voor
de nauwkeurigheid.
25 Het is belangrijk dat de ingrediënten in de juiste volgorde worden toegevoegd.
26 We hebben deze voor het gemak genummerd.
27 Eerst voegt u de vloeistoffen toe.
28 Doorgaans is dit water maar het kan ook melk en/of eieren zijn.
29 Het water of de melk moeten warm zijn (20°C-25°C/68°F-77°F).
30 Zowel heet als koud water hinderen de werking van de gist.
31 Voeg indien nodig suiker en zout toe.
32 Voeg de natte ingrediënten toe (honing, siroop, melasse,...).
33 Voeg de droge ingrediënten toe (bloem, poedermelk, kruiden, specerijen,...).
34 Voeg ten slotte de gedroogde gist toe (of bakpoeder/zuiveringszout).
35 Plaats de gist bovenaan en maak deze niet nat omdat het anders te snel zou kunnen werken.
, Als u de timer gebruikt, is het nog belangrijker dat de gist en het water goed zijn gescheiden.
36 Noten, rozijnen, enz. worden doorgaans toegevoegd tijdens het tweede kneedproces.
C BROODPAN PLAATSEN
36 Reinig de eventueel gemorste ingrediënten op de broodpan.
37 Laat de broodpan zakken in het apparaat.
38 Misschien moet u de aandrijving wat draaien om deze te doen passen.
39 Sluit het deksel.
33
instructies
afbeeldingen
5 scharnieren
10 kneedblad
1 deksel
6 aandrijving
11 broodpan
2 handgreep
7 borgveer
12 as
3 kijkglas
8 lampje
u grootte
4 stoomopeningen
9 timer
d korstkleur
7 Stel de timer in met de knoppen "+" en "-" (optioneel).
8 Druk op de knop I om het programma te starten.
9 Op het display wordt afgeteld en u hoort een pieptoon wanneer het programma is voltooid.
, Na de pieptoon blijft het apparaat warm gedurende één uur bij de programma's 1, 2, 3, 5, 8, 9,
10 en 11.
C AANZETTEN
40 Steek de stekker in het stopcontact.
41 Het apparaat geeft een pieptoon.
42 Op het display verschijnt 1P (programma 1, gemiddelde korstkleur) en 3:20 (de duur van het
programma).
43 Kies een programma (1-12) met de menuknop Z.
C KORSTKLEUR
44 Verplaats de pijl boven in het display met de knop ghh voor de korstkleur om uw keuze te
maken: licht g, gemiddeld h of donker h.
, licht g (display = L ), gemiddeld h (display = P ), donker h (display = H )
45 Deze functie werkt alleen bij de programma's 1, 2, 3 en 5.
C GROOTTE
46 Verplaats de pijl onder in het display met de knop voor de grootte FGH om uw keuze te
maken: klein F (500 g), gemiddeld G (750 g) of groot H (1 kg).
47 De grootte is bij benadering klein, gemiddeld of groot.
48 Deze functie werkt alleen bij de programma's 1, 2, 3, 5 en 8.
C DE TIMER
49 Als u de timer niet gebruikt, gaat u naar punt 63.
50 Gebruik de timer om aan te geven wanneer het brood moet zijn gebakken binnen een
periode van 13 uur (inclusief de duur van het recept).
51 Deze functie werkt alleen bij de programma's 1, 2, 3 en 5.
52 Gebruik de timer niet bij een recept met verse melk, yoghurt, kaas, eieren, vruchten, uien of
een ander ingrediënt dat binnen enkele uren in een warme, vochtige omgeving bederft.
53 Als de ingrediënten gedurende een lange tijd zijn gemengd, is het onvermijdelijk dat er een
wisselwerking ontstaat, in het bijzonder op een warme of vochtige dag
54 Gebruik geen vochthoudende ingrediënten, zoals vruchten.
55 Voeg de noten of rozijnen na de bloem toe
56 Beslis wanneer het brood klaar moet zijn, bijv. 1800.
57 Controleer hoe laat het nu is, bijv. 0700.
58 Bereken het verschil tussen de twee tijdstippen, bijv. 11 uur.
59 Gebruik de knoppen "+" en "-" om de op het display weergegeven tijd van het programma te
wijzigen naar de tijd die u zonet hebt berekend (bijv. 11 uur).
60 De tijd wordt telkens als u op de knop drukt verminderd (-) of vermeerderd (+) met 10
minuten
61 U kunt geen kortere tijdsduur dan de duur van het programma instellen.
62 De maximale tijdsduur die op het display kan worden weergegeven is 13 uur.
C HET APPARAAT STARTEN
63 Druk op de knop I om het programma te starten.
64 Het apparaat geeft een pieptoon.
65 Op het display wordt afgeteld en u hoort een pieptoon wanneer het programma is voltooid.
66 Als u programma 3 gebruikt, begint het kneden pas na 30 minuten wanneer de
ingrediënten zijn opgewarmd.
67 Neem 30 minuten nadat het kneden is gestart een kijkje naar het deeg (via het kijkglas).
68 Als u ziet dat er ingrediënten aan de wanden van de broodpan zijn blijven hangen, opent u
het deksel, schraapt u die in het deeg met een spatel en sluit u het deksel.
69 Schraap alleen de wanden om het kneedblad te vermijden.
C KLAAR?
70 Houd de knop I gedurende 2 seconden ingedrukt om het apparaat te stoppen.
71 Voor de beste resultaten haalt u het brood uit de broodbakmachine zodra het klaar is.
34
72 Als u het apparaat niet stopt, wordt het brood gedurende één uur warm gehouden.
73 Vervolgens hoort u 10 pieptonen en wordt het apparaat uitgeschakeld.
74 Haal de stekker van het apparaat uit het stopcontact.
, Stoom en hete lucht zullen ontsnappen bij het optillen van het deksel.
75 Draag ovenhandschoenen.
76 Open het deksel.
77 Gebruik de handgreep om de broodpan omhoog te tillen en uit het apparaat te halen.
78 Draai de broodpan ondersteboven en stort het brood eruit.
79 Wellicht moet u het brood losmaken rondom de binnenste rand van de broodpan met een
hittebestendige plastic of houten spatel.
80 Laat het brood 20-30 minuten afkoelen op een metalen rooster alvorens het te snijden.
81 Plaats de broodpan op de hittebestendige onderlegger.
82 Controleer of het kneedblad zich nog steeds in de broodpan bevindt.
83 Als het kneedblad in het brood zit, haalt u dit eruit met een plastic of houten spatel.
84 Laat het apparaat afkoelen en reinig het alvorens het opnieuw te gebruiken.
85 Als het apparaat te warm is, verschijnt een foutbericht op het display.
C noten, rozijnen, enz.
86 Noten, rozijnen, enz. worden doorgaans toegevoegd tijdens het tweede kneedproces.
87 Het apparaat laat 15 pieptonen horen wanneer deze ingrediënten moeten worden
toegevoegd.
88 U hoort de pieptonen ongeveer 22 minuten nadat programma 1 of 5 is gestart maar slechts
47 minuten nadat programma 3 is gestart.
89 Deze functie werkt alleen bij de programma's 1, 3 en 5.
90 Als u verse vruchten of groenten gebruikt, droogt u deze met keukenpapier.
91 Het apparaat laat 15 pieptonen horen wanneer deze ingrediënten moeten worden
toegevoegd:
92 Open het deksel.
93 Bestrooi de nieuwe ingrediënten over het deeg.
94 Sluit het deksel.
C DE PROGRAMMA'S
1 normaal (basic)
Voor het normale, witte brood of recepten op basis van het deeg voor wit brood.
2 Frans (French)
Voor Frans brood, met een lichtere textuur en een krokantere korst. Recepten waarvoor dit
programma wordt gebruikt, bevatten doorgaans geen boter (of margarine) of melk. Het brood
blijft slechts enkele uren vers.
3 volkorenmeel (wholewheat/wholemeal)
De zwaardere bloem moet ongeveer gedurende 30 minuten worden voorverwarmd alvorens te
worden gekneed. Het brood is doorgaans kleiner en vaster. Het gebruik van de timer is hier niet
aangeraden.
4 cake (cake)
Voor recepten van cakes en beslag wordt doorgaans bakpoeder of zuiveringszout als rijsmiddel
gebruikt en niet gist (wat bij deeg wel wordt gebruikt).
5 zoet (sweet)
Voor recepten van zoeter brood dat vaak (gedroogde) vruchten bevat.
6 deeg (dough)
Het apparaat wordt gebruikt als mixer/kneedmachine.
Verwijder het deeg zodra het programma is beëindigd.
Ontgas het deeg, dek het af en wacht ongeveer tien minuten alvorens het te snijden of vorm te
geven.
35
7 jam (jam)
De ingrediënten worden eerst voorverwarmd en vervolgens gekookt. Doe niet te veel jam erin
aangezien deze bij het koken uitzet. Jam die in het apparaat is terecht gekomen, is moeilijk te
reinigen.
, Wees voorzichtig, hete jam kan leiden tot zware brandwonden.
8 tosti (sandwich)
Voor het maken van brood met een losse textuur en een dunne korst, ideaal voor tosti's.
9 glutenvrij brood (gluten-free)
Glutenvrij brood gebruikt andere ingrediënten om het deeg buigzaam en veerkrachtig te
maken. Het brood is vaster en grover dan brood dat is gemaakt met harde bloem.
10 snelbakken I (fastbake I)
11 snelbakken II (fastbake II)
Dit zijn varianten van het gewone programma waarbij het kneden, rijzen en bakken minder lang
duurt.
De duur van de programma's is verminderd tot respectievelijk 55 en 80 minuten
Het brood is kleiner, vaster en grover dan gewoonlijk en alle extra ingrediënten (rozijnen, noten,
enz.) mogen fijngestampt of onregelmatig worden verdeeld
12 specialiteit (speciality)
Dit programma is speciaal ontworpen voor het recept van moutbrood.
C INGREDIËNTEN
bloem
De gebruikte bloemsoort is belangrijk. U kunt geen brood maken met de "gewone" bloem
zonder bakpoeder. Koop bloem waarbij "hard" of "brood" op de verpakking wordt vermeld. De
meest voorkomende bloem wordt als sterke witte bloem aangegeven. Deze "sterke" bloem of
"broodmeel" bevat meer gluten dan de gewone bakbloem. Gluten is de proteïne die voor de
structuur en textuur van het brood zorgt. Het behoudt de kooldioxide van de gist waardoor het
deeg buigzaam en veerkrachtig wordt.
andere soorten broodmeel
Hiertoe behoren sterke, bruine bloem en sterke volkorenbroodmeel. Deze bevatten minder
gluten dan de sterke, witte bloem. Bruin brood is doorgaans kleiner en vaster dan wit brood. Als
u de sterke, witte bloem in een recept vervangt door de helft ervan in bruine bloem, kunt u
brood maken dat smaakt naar "bruin brood" maar de textuur van "wit brood" heeft.
gist
1 Gist is een levend organisme. Door de vochtigheid, het voedsel en de warmte laat de gist
kooldioxide vrij, wat het deeg doet rijzen.
2 We raden u aan "gedroogde actieve gist", "instant gist" of "gemakkelijk te mengen,
gedroogde gist" te gebruiken. Deze worden doorgaans verkocht in zakjes van 7 gram en
moeten niet eerst in water worden opgelost.
3 Als u de gist in het zakje niet helemaal opgebruikt, gooit u de rest weg.
4 Gebruik geen verse gist of gist uit een blik omdat deze niet werken met uw apparaat.
5 Controleer de vervaldatum op het zakje van de gist.
6 U ziet mogelijk ook gist met "snelle werking" of gist voor "broodbakmachine". Deze zijn zeer
effectieve soorten gist waarmee het deeg tot 50 % sneller rijst. Als u deze gebruikt, moet u
zelf recepten uitproberen tot u het beste resultaat verkrijgt. U kunt deze beginnen gebruiken
in programma's 10 en 11.
vloeistof
1 Het vloeibare ingrediënt is doorgaans water, melk of een mengeling van beide.
2 Met water bekomt u een krokante korst. Met melk bekomt u een zachtere korst.
3 Het water of de melk moeten warm zijn (20°C-25°C/68°F-77°F).
36
4 Voor sommige recepten hebt u water met een temperatuur tussen 35°C en 50°C (95°F-122°F)
nodig om het proces te versnellen. Alleen de snelle soorten gist kunnen deze temperatuur
aan.
5 Als u de timer gebruikt, mag u geen melk toevoegen.
boter/vet
Deze ingrediënten maken het deeg zachter, geven een betere smaak en behouden de
vochtigheid waardoor het brood langer vers blijft. U kunt ook margarine of olijfolie gebruiken in
plaats van boter maar deze zijn minder effectief.
Gebruik geen boter met een laag vetgehalte.
suiker
Suiker voedt de gist, geeft smaak en textuur en helpt de korst bruiner te maken. Sommige
zakjes gist hebben geen suiker nodig om in werking te treden.
U kunt honing, siroop of melasse gebruiken in plaats van suiker zolang u de hoeveelheid
compenseert met de juiste hoeveelheid vloeistof.
Gebruik geen kunstmatige zoetstoffen.
zout
Zout geeft smaak en helpt de gist onder controle te houden om te vermijden dat het deeg te
snel rijst en vervolgens inzakt.
eieren
Eieren verrijken het brood en maken hem voedzamer, geven kleur en dragen bij tot de structuur
en textuur. Als u eieren toevoegt, moet u alle andere vloeibare ingrediënten aanpassen.
kruiden en specerijen
Deze kunnen in het begin samen met de hoofdingrediënten worden toegevoegd.
Gedroogde kaneel, gember, oregano, peterselie en basilicum geven meer smaak en karakter.
Gebruik kleine hoeveelheden (een theelepeltje).
Verse kruiden, zoals look en bieslook, bevatten mogelijk genoeg vloeistof om het evenwicht
van het recept te verstoren. Pas dus de vloeibare ingrediënten aan.
noten, rozijnen, enz.
Gedroogde vruchten en noten moeten worden fijngehakt, kaas geraspt en chocolade
geschilferd en niet gebrokkeld. Voeg er niet te veel aan toe of het brood rijst mogelijk niet.
Als u verse vruchten en noten gebruikt, moet u de vloeibare ingrediënten wellicht aanpassen ter
compensatie.
C BROOD BEWAREN
Bewaar brood gedurende enkele dagen op kamertemperatuur in een plastic zak waaruit u alle
lucht hebt gehaald.
Als u brood wilt invriezen, laat u het afkoelen, plaatst u het in een plastic zak, haalt u alle lucht
eruit en sluit u die goed af.
Plaats het brood niet in de koelkast. De chemische reacties bij brood dat oud wordt, werken het
best bij koude temperaturen.
C TEMPERATUUR IN KEUKEN
Het apparaat werkt het best in een keuken met een temperatuur tussen 15°C en 34°C (59-93°F).
C STROOMONDERBREKINGEN
Als een stroomonderbreking minder dan 7 minuten duurt, zal het apparaat dit verlies
goedmaken.
Als een stroomonderbreking meer dan 7 minuten duurt, zal het programma mislukken.
Koppel de stekker van het apparaat los, maak het leeg en reinig het.
37
C FOUTBERICHTEN
Als het apparaat te warm is, verschijnt een foutbericht op het display.
Een foutbericht is een aantal vreemde letters en/of cijfers.
Houd de knop I gedurende 2 seconden ingedrukt om het apparaat te stoppen.
Laat het apparaat afkoelen en probeer opnieuw.
Als dit niet helpt, is het apparaat niet oververhit maar stuk.
C ZORG EN ONDERHOUD
1 Verwijder de stekker uit het stopcontact en laat het apparaat afkoelen.
2 Als het kneedblad vastzit in de as, vult u de broodpan met warm water om de deegresten
zacht te maken en het kneedblad eruit te halen. Laat het niet weken.
3 Als de binnenkant van het kneedblad is verstopt met bloem, laat u het in warm water weken
en reinigt u het vervolgens met een houten tandenstoker.
4 Neem alle oppervlakken af met een schone vochtige doek.
5 Was de broodpan en het kneedblad met de hand, spoel ze af en droog ze.
` U kunt deze onderdelen in een vaatwasmachine wassen.
6 Plaats het kneedblad in een leeg vakje van de bestekkorf.
7 Wanneer u de vaatwasmachine gebruikt, zal dit de afwerking van de oppervlakten
beïnvloeden.
8 De schade is normaal uitsluitend esthetisch en heeft geen invloed op de werking van het
apparaat.
C RECEPTJES
1 De smaak en textuur van het brood worden beïnvloed door talrijke externe factoren (bijv.
soort gist, soort bloem, soort suiker, temperatuur in de keuken, zelfs de luchtdruk en de
hoogte boven het zeeniveau).
2 De meegeleverde recepten zijn speciaal voor dit apparaat ontworpen.
3 Als u uw eigen recepten wilt uitproberen, gebruikt u deze recepten als gids, proeft u het
resultaat en noteert u uw opmerkingen.
4 U doet er goed aan slechts één ingrediënt per keer te veranderen zodat u weet waaraan het
verkregen resultaat te danken is.
5 Als u al recepten voor het maken van brood hebt of recepten in andere uitgaven vindt,
vergelijkt u die met de recepten in deze handleiding om uit te zoeken welk programma u
eerst gaat gebruiken. Vervolgens probeert u verschillende recepten uit totdat het resultaat
aan uw wensen voldoet.
6 Ga voorzichtig om met de hoeveelheden wanneer u andere recepten gebruikt. Als u een
recept voor het eerst probeert, vult u de broodpan niet meer dan een kwart vol (zeker niet
meer dan een derde). Als u de broodpan te veel vult, kunnen ingrediënten op het element
aanbranden en kan de aandrijving verstopt raken.
7 Het is belangrijk dat de ingrediënten in de juiste volgorde worden toegevoegd.
8 We hebben deze voor het gemak genummerd.
C PROBLEMEN
het brood is ingezakt
Het deeg is mogelijk te nat. Verminder de vloeibare ingrediënten van het recept. Als u vruchten
hebt gebruikt, waren deze mogelijk niet droog.
Als u het brood in de broodpan hebt laat afkoelen, is het vocht dat tijdens het bakken is
ontstaan mogelijk opnieuw in het brood doorgedrongen.
De bloem is mogelijk te grof gemalen. Probeer fijner gemalen bloem te gebruiken.
het brood is niet gerezen
De hoeveelheden van de ingrediënten waren niet juist. Nauwkeurig zijn is van essentieel belang.
De gist is niet vers. Controleer de vervaldatum.
38
het binnenste van het brood is te nat
Het deeg was mogelijk te nat.
De bloem was mogelijk te zwaar. Dit probleem kan optreden bij rogge-, zemel- en
volkorenbroodmeel. Vervang een deel van de zware bloem door witte bloem.
het brood is te veel gerezen
U hebt mogelijk te veel gist gebruikt. Probeer een beetje minder te gebruiken.
Te veel suiker zorgt ervoor dat de gist te snel werkt en het brood te veel rijst. Probeer minder
suiker te gebruiken. Als u zoete/suikerige ingrediënten toevoegt, zoals gedroogde vruchten,
honing of melasse, vermindert u ter compensatie de hoeveelheid suiker.
Het deeg is mogelijk te nat. Verminder de vloeibare ingrediënten van het recept. Als u vruchten
hebt gebruikt, waren deze mogelijk niet droog.
Gebruik een grovere bloem. U moet minder gist toevoegen aan fijne bloem dan aan dezelfde
soort bloem die wat grover is gemalen.
het brood is smaakloos
Probeer de hoeveelheid zout te verhogen met ¼ theelepeltje.
W
MILIEUBESCHERMING
Om milieu- en gezondheidsproblemen als gevolg van gevaarlijke stoffen in elektrische en
elektronische producten te vermijden, mogen apparaten met dit symbool niet worden
weggegooid met niet-gesorteerd gemeentelijk afval, maar moeten ze worden teruggewonnen,
opnieuw gebruikt of gerecycled.
39
40
volkorenmeel (wholewheat/
wholemeal)
lauw water
olijfolie
zout
suiker
gedroogd melkpoeder
sterke volkorenmeel
bloem voor witbrood
gedroogde gist
200g
1T
¾t
2t
1T
150g
150g
½t
i
300g
1T
1¼ t
1T
1½ T
220g
220g
¾t
j
j
300g
1½ t
545g
1½ t
1t
2
¼t
50g
175g
250g
150g
¼t
¼t
2t
3d
400g
2T
2t
1½ T
2T
300g
300g
1t
k
k
400g
2t
725g
1S
j
k
260g
360g
1T+1t 2T
1½ t
2t
1T+1t 2T
1½ T
2T
500g
650g
1¼ t
2t
4 cake (cake)
1 citroensap
2 ei, klein (tot 53g)
3 vanille-extract
4 boter, gesmolten
5 gemengde droge vruchten (drijfnat)
6 gewone bloem
7 suiker
8 gemalen kaneel
9 gemalen nootmuskaat
10 bakpoeder
11 cognac (optioneel)
Als de boter niet is gesmolten, zal het recept mislukken.
1
2
3
4
5
6
7
8
3
i
200g
1t
360g
1t
Frans (French)
2
1
2
3
4
lauw water
zout
bloem voor witbrood
gedroogde gist
i
190g
1T
1t
1T
1T
350g
1½ t
normaal (basic)
lauw water
olijfolie
zout
suiker
gedroogd melkpoeder
bloem voor witbrood
gedroogde gist
1
1
2
3
4
5
6
7
zoet (sweet)
melk
olijfolie
zout
suiker
vanille-extract
sterke volkorenmeel
cacaopoeder
gedroogde gist
fijngehakte hazelnoten
d
g
druppel
gram
i
200g
1T
1t
2T
½t
300g
25g
1½ t
7T
S
j
300g
1½ T
1½ t
3T
¾t
450g
40g
2t
5T
zakje (7 g)
k
400g
2T
2t
4T
1t
600g
50g
1S
3T
6 deeg (dough)
1 lauw water
250g
2 olijfolie
1T
3 zout
1t
4 suiker
2T
5 bloem voor witbrood
400g
6 gedroogde gist
1t
7 gedroogde kruidenmengsel
1t
Rol het deeg op een met bloem bedekt oppervlak. Laat 15 minuten
rusten. Rol het deeg in een rondje op een met bloem bestoven
oppervlakte. Leg de ronde vormen op een antiaanbakplaat. Garneer de
rondjes met een tomatensaus en voeg ingrediënten naar keuze toe. Bak
in een voorverwarmde oven op 190°C gedurende 15-20 min. De
oppervlakte moet goudbruin zijn.
5
1
2
3
4
5
6
7
8
9
T eetlepel (15ml)
t theelepel (5ml)
41
tosti (sandwich)
melk
olijfolie
zout
suiker
bloem voor witbrood
gedroogde gist
glutenvrij brood (gluten-free)
lauw water
olijfolie
zout
suiker
glutenvrij broodbeslag
gedroogde gist
snelbakken I (fastbake I)
lauw water
olijfolie
zout
suiker
bloem voor witbrood
gedroogd melkpoeder
gedroogde gist
8
1
2
3
4
5
6
9
1
2
3
4
5
6
10
1
2
3
4
5
6
7
i
250g
1T
1t
1½ T
370g
1½ t
j
300g
1½ T
1½ t
2T
450g
2t
k
400g
2T
2t
3T
600g
1S
300g
1T+1t
1½ t
1T+1t
470g
1T+1t
2t
350g
1½ T
½t
1T
400g
1t
7 jam (jam)
1 aardbeien
500g
2 citroensap
2T
3 suiker
100g
4 vanille-extract
¼t
5 gemalen kaneel
¼t
6 likeur (optioneel)
3d
Meng alle ingrediënten en doe het mengsel in het broodbakblik.
snelbakken II (fastbake II)
lauw water
olijfolie
zout
suiker
bloem voor witbrood
gedroogd melkpoeder
gedroogde gist
specialiteit (speciality)
lauw water
olijfolie
zout
gedroogd melkpoeder
gewone bloem
gedroogde gist
sultanarozijnen
honing
moutextract
zwarte stroop
11
1
2
3
4
5
6
7
12
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
270g
1T
1t
1T
450g
1½ t
200g
1T
2T
1½ T
400g
2T
2t
2T
630g
2T
1S