Kunst van espresso zetten
Vraag de Italianen hoe ze zo’n perfect kopje espresso
zetten en ze vertellen u over het samenspel van de 4
M’s. Allereerst de M van melange (1), die komt van
verschillende soorten vers gebrande koffiebonen van
goede kwaliteit. Ook de fijne en gelijkmatige Maling
(2) is belangrijk, net als de Machine (3). De koffie
moet immers snel door kunnen lopen. De laatste M
staat voor de hand van de ‘meester’. Een perfect kop-
je espresso herkent u aan het crèmelaagje bovenop.
Arabica versus Robusta
De koffieteelt kent twee soorten koffiebonen: de Ara-
bica en de Robusta. De Arabica wordt verbouwd in de
hoger gelegen gebieden van Afrika en Zuid-Amerika.
Circa 65% van de totale koffieproductie is Arabica.
De boon heeft een milde smaak, een fijne geur en is
niet erg krachtig. Dit in tegenstelling tot Robusta.
Deze boon doet zijn naam eer aan en is veel krachti-
ger en harder van smaak. Robusta komt uit de laag
gelegen koffiegebieden van Afrika en Azië. Van de to-
tale koffieproductie is circa 35% robusta. Uiteindelijk
zijn de meeste koffiesoorten melanges van de Ara-
bica- of Robustaboon. Een melange wordt verkregen
door verschillende soorten met elkaar te vermengen.
De koffiebranderij
Met alleen een goede boon heb je nog geen koffie.
Koffiebranden is een nauwkeurig samenspel van tijd
en temperatuur waarmee de smaak en het aroma uit
de boon wordt gehaald. Het brandproces, variaties in
tijd en temperatuur bepalen het brandprofiel.
Accessoires & apparatuur
Vraag het elke Barista, de beste koffie verkrijgt u door
de bonen zelf te malen, vlak voor u de koffie daadwer-
kelijk zet. Hiervoor kunt u bij Boretti een bijbehorende
professionele koffiemaler kopen. Ook zijn er extra kop
en schotels leverbaar in een espresso- en cappuc-
cinoformaat, een handige knockbox voor het afkloppen
van het koffiedik en uiteraard Boretti koffiebonen in
een milde smaak en in een extra pittige smaak. Bij de
machine wordt een startpakket geleverd met daarin
een opschuimkan, een tamper, koffie, een maatschep,
een borstel, 2 kop- en schotels en reinigingsmiddel.
Barista
Boretti gaat met de barista verder waar andere
espressomachines ophouden. De professionele
kwaliteit straalt af van de 25 kilo zware machine.
De Barista haalt het echte Italië uw keuken in.
Espresso zoals u hem in de echte Italiaanse Caffè
Bars voorgeschoteld krijgt. Boretti tilt deze koffie
experience naar een nog hoger niveau door elke
Barista gratis thuis te leveren, uit te pakken en te
demonstreren. Net zolang tot u in staat bent een
perfecte cappuccino te maken.
Toegevoegde waarde
De Barista is vernoemd naar de naam die men geeft
aan een meester in het maken van espresso. Dit vergt
de nodige uitleg, passie en beleving. Speciaal om
die reden hebben we op de website een uitgebreide
film met uitleg en leggen we deze grondig aan u uit
zodat u het optimale plezier gaat beleven aan de
machine.
Barista
34