Whirlpool AKZ 476/IX Gebruikershandleiding

Type
Gebruikershandleiding
Handleiding voor gebruik en
onderhoud
NL1
Deze instructies vindt u tevens op de volgende website: www.whirlpool.eu
UW VEILIGHEID EN DIE VAN ANDEREN IS ERG BELANGRIJK
Deze handleiding en het apparaat zelf zijn voorzien van belangrijke veiligheidsaanwijzingen, die te allen tijde moeten worden
gelezen en opgevolgd.
Alle veiligheidswaarschuwingen geven specifieke details van het moge-
lijke risico dat aanwezig is en geven aan hoe het risico op letsel, schade
en elektrische schokken voortvloeiend uit het onjuiste gebruik van het
apparaat beperkt kan worden. Houd u strikt aan de volgende instructies:
Bewaar deze instructies dicht bij de hand voor toekomstige raad-
pleging.
Gebruik beschermende handschoenen voor het uitpakken en
installeren.
Het apparaat moet gehanteerd en geïnstalleerd worden door twee
of meer personen.
Het apparaat moet worden losgekoppeld van het elektriciteitsnet
voordat u installatiewerkzaamheden uitvoert.
Installatie en onderhoud moeten worden uitgevoerd door een
gespecialiseerd monteur, volgens de instructies van de fabrikant en
in overeenstemming met de plaatselijke veiligheidsvoorschriften.
Repareer of vervang geen enkel onderdeel van het apparaat, behalve
als dit expliciet aangegeven wordt in de gebruikershandleiding.
Het vervangen van het netsnoer moet door een erkend elektricien
gebeuren. Wend u tot erkende servicecentra.
De aarding van het apparaat is wettelijk verplicht.
Het netsnoer van het apparaat moet lang genoeg zijn om het appa-
raat vanuit de inbouwpositie in het meubel te kunnen aansluiten
op het stopcontact van de netvoeding.
Om ervoor te zorgen dat de installatie voldoet aan de geldende vei-
ligheidsvoorschriften, is er een multipolaire schakelaar met een
afstand van minstens 3 mm.
Gebruik geen verlengkabels, meervoudige contactdozen of adapters.
Sluit het apparaat niet aan op een stopcontact dat met een
afstandsbediening kan worden bediend.
Trek niet aan het netsnoer.
Als de installatie voltooid is, mogen de elektrische onderdelen niet
meer toegankelijk zijn voor de gebruiker.
BELANGRIJKE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES
Dit is het waarschuwingssymbool waarmee mogelijke risico's voor de gebruiker en voor anderen worden aangegeven.
Alle veiligheidswaarschuwingen worden voorafgegaan door het gevarensymbool en door de volgende termen:
GEVAAR
Duidt op een gevaarlijke situatie die tot ernstig letsel zal leiden.
WAARSCHUWING
Duidt op een gevaarlijke situatie die tot ernstig letsel kan leiden.
NL2
Wanneer het oppervlak is gebarsten, schakel dan het apparaat uit
om het risico op een elektrische schok te voorkomen (uitsluitend
voor modellen met inductiefunctie).
Raak het apparaat niet aan met vochtige lichaamsdelen en gebruik
het niet op blote voeten.
Het apparaat is uitsluitend bestemd voor huishoudelijk gebruik en
alleen voor het bereiden van voedsel. Elk ander gebruik is verboden
(bijv.: het verwarmen van de ruimte).
De fabrikant aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor schade
aan voorwerpen of letsel aan personen of dieren die/dat veroor-
zaakt is door het niet in acht nemen van het advies en de voor-
zorgsmaatregelen.
Het apparaat en de toegankelijke onderdelen worden heet tijdens
het gebruik.
Voorkom aanraking van verwarmingselementen.
Heel jonge (0-3 jaar) en jonge kinderen (3-8 jaar) dienen op afstand
gehouden te worden, tenzij ze onder voortdurend toezicht staan.
Kinderen vanaf 8 jaar en personen met verminderde fysieke, senso-
rische of mentale vermogens of gebrek aan ervaring en kennis,
mogen dit apparaat gebruiken indien ze onder toezicht staan of
instructies hebben ontvangen over het gebruik van het apparaat
en de mogelijke gevaren ervan begrijpen. Kinderen mogen niet
met het apparaat spelen. Reiniging en gebruikersonderhoud
mogen niet door kinderen zonder toezicht worden uitgevoerd.
Raak de verwarmingselementen of de binnenkant van het apparaat
tijdens en na het gebruik niet aan, omdat dit letsel kan veroorzaken.
Vermijd contact met doeken of andere brandbaar materiaal tot alle
onderdelen van het apparaat helemaal zijn afgekoeld.
Open de deur van het apparaat na afloop van de bereiding voorzich-
tig, en laat de warme lucht of de damp geleidelijk ontsnappen voor-
dat u het gerecht uit de oven haalt. Als de deur van het apparaat
gesloten is, komt de warme lucht naar buiten door de opening
boven het bedieningspaneel. Blokkeer de ventilatieopeningen nooit.
Gebruik ovenhandschoenen om schalen en accessoires uit de oven
te halen, en let erop dat u de verwarmingselementen niet aanraakt.
Plaats geen brandbaar materiaal in het apparaat of in de buurt
ervan: er kan brand ontstaan als het apparaat per ongeluk wordt
ingeschakeld.
Verwarm of bereid geen voedsel in gesloten potten of blikken in
het apparaat.
De druk in het blik of de pot kan door de warmte hoog oplopen,
waardoor het explodeert en het apparaat beschadigt.
Gebruik geen schalen of houders van synthetisch materiaal.
NL3
Oververhit vet of oververhitte olie vat gemakkelijk vlam. Houd de
bereiding van gerechten met veel vet of olie in de gaten.
Laat het apparaat nooit onbewaakt achter tijdens het droogproces
van gerechten.
Als er bij de bereiding alcoholische dranken (bijv. rum, cognac,
wijn) worden gebruikt, bedenk dan dat alcohol op hoge tempera-
tuur verdampt. De alcoholdamp kan vlam vatten wanneer deze in
contact komt met het elektrische verwarmingselement.
Oververhit vet of oververhitte olie vat gemakkelijk vlam. Houd de
bereiding van gerechten met veel vet, olie of alcohol (bijv. rum, cog-
nac, wijn) altijd in de gaten.
Gebruik geen stoomreinigers.
Raak de oven niet aan tijdens de pyrolysecyclus. Houd de kinderen
uit de buurt van de oven tijdens de pyrolysecyclus. Zorg dat
gemorste etenswaar voorafgaand aan de reinigingscyclus uit de
oven verwijderd wordt (uitsluitend voor ovens met pyrolysefunctie).
Houd dieren uit de buurt van het apparaat tijdens en na de pyroly-
secyclus (uitsluitend voor ovens met pyrolysefunctie).
Gebruik uitsluitend de temperatuursonde die voor deze oven
wordt aanbevolen.
Gebruik geen schurende reinigingsmiddelen of scherpe metalen
schrapers voor het reinigen van de ruit van de ovenklep aangezien
het glas daardoor bekrast kan raken, waardoor het kan breken.
Zorg ervoor dat het apparaat is uitgeschakeld voordat de lamp wordt
vervangen om de kans op een elektrische schok te voorkomen.
Gebruik geen aluminium folie om voedsel in de pan af te dekken
(alleen voor ovens met meegeleverde pan).
Afvalverwerking van huishoudelijke apparaten
Dit apparaat is vervaardigd van recyclebaar of herbruikbaar materiaal. Dank het apparaat af in
overeenstemming met plaatselijke milieuvoorschriften voor afvalverwerking. Snijd de voedingskabel
door voordat u het apparaat afdankt.
Voor meer informatie over behandeling, terugwinning en recycling van huishoudelijke apparaten
kunt u contact opnemen met uw plaatselijke instantie, de vuilnisophaaldienst of de winkel waar u dit
apparaat hebt gekocht.
Controleer na het uitpakken van de oven of het apparaat tijdens het transport geen beschadigingen heeft
opgelopen en of de ovendeur goed sluit. Neem in geval van twijfel contact op met uw leverancier of de
dichtstbijzijnde Whirlpool Consumenten Service. Om eventuele schade te voorkomen, wordt geadviseerd
om de oven pas voor de installatie van de piepschuim bodem te halen.
GEREEDMAKING VAN HET MEUBEL VOOR INBOUW VAN DE OVEN
De keukenkastjes naast de oven moeten tegen hitte bestand zijn (min. 90 °C).
Voer eerst alle zaagwerkzaamheden uit voordat u de oven plaatst, en verwijder nauwgezet alle
spaanders en zaagresten.
Het onderste gedeelte van de oven mag niet meer toegankelijk zijn na de installatie.
Voor een correcte functionering van het apparaat mag de minimale opening tussen het werkblad en
de bovenkant van de oven niet geblokkeerd worden.
INSTALLATIE
NL4
ELEKTRISCHE AANSLUITING
Controleer of de elektrische spanning die aangegeven staat op het typeplaatje van het apparaat
overeenkomt met de voedingsspanning van uw woning. Het typeplaatje bevindt zich op de voorrand van
de oven (zichtbaar wanneer de ovendeur openstaat).
Eventuele vervangingen van de voedingskabel (type H05 RR-F 3 x 1,5 mm
2
) mogen uitsluitend
worden uitgevoerd door erkende technici. Wend u tot erkende servicecentra.
ALGEMENE AANBEVELINGEN
Voor het gebruik:
Verwijder de kartonnen beschermingen, transparante folie en stickers van de accessoires.
Haal de accessoires uit de oven en verwarm hem ongeveer een uur lang op 200°C om de geur van het
isolatiemateriaal en de beschermende vetlaag te verwijderen.
Tijdens het gebruik:
Leg geen zware voorwerpen op de deur, omdat deze de deur kunnen beschadigen.
Steun niet op de deur en hang geen voorwerpen aan de handgreep.
Bedek de binnenkant van de oven niet met aluminiumfolie.
Giet nooit water in de warme oven de lak kan beschadigd raken.
Schuif niet met pannen of schalen over de bodem van de oven, omdat dit krassen op de lak kan
geven.
Verzeker u ervan dat de elektrische kabels van andere apparaten niet in contact komen met hete
onderdelen van de oven en vast komen te zitten tussen de ovendeur.
Stel de oven niet bloot aan weersinvloeden.
Verwerking van de verpakking
Het verpakkingsmateriaal kan volledig gerecycled worden en is voorzien van het recyclingssymbool ( ).
De diverse onderdelen van de verpakking mogen daarom niet bij het gewone huisvuil worden
weggegooid, maar moeten worden afgevoerd volgens de plaatselijke voorschriften.
Afvalverwerking van het product
Dit apparaat is voorzien van het merkteken volgens de Europese Richtlijn 2012/19/EU inzake
Afgedankte elektrische en elektronische apparaten (AEEA).
Door ervoor te zorgen dat dit product op de juiste manier als afval wordt verwerkt, helpt u mogelijke
schadelijke gevolgen voor het milieu en de volksgezondheid te voorkomen, die veroorzaakt zouden
kunnen worden door onjuiste verwerking van dit product als afval.
Het symbool op het product of op de begeleidende documentatie geeft aan dat dit apparaat niet
als huishoudelijk afval behandeld mag worden, maar dat het ingeleverd moet worden bij een
speciaal inzamelingscentrum voor de recycling van elektrische en elektronische apparatuur.
Energiebesparing
Verwarm de oven alleen voor als dit speciaal wordt vermeld in de bereidingstabel of in het recept.
Gebruik donkere, zwart gelakte of geëmailleerde bakvormen, omdat deze de warme beter opnemen.
Schakel de oven 10/15 minuten voor het einde van de geprogrammeerde bereidingstijd uit. Gerechten
die lang in de oven moeten staan, blijven dan nog doorgaren.
Dit apparaat is ontworpen, vervaardigd en gedistribueerd in overeenstemming met de voorschriften
van de Europese richtlijnen: LVD 2014/35/ EU, EMC 2014/30/EU en.
Dit apparaat is bedoeld om in aanraking te komen met levensmiddelen en is in overeenstemming
met de Europese Richtlijn nr.1935/2004.
Dit Apparaat voldoet aan de vereisten voor ecologisch ontwerp van de Europese verordeningen nr.
65/2014, en nr. 66/2014 in overeenstemming met de Europese norm EN 60350-1.
MILIEUTIPS
CONFORMITEITSVERKLARING
NL5
De oven werkt niet:
Controleer of het elektriciteitsnet spanning heeft en of de oven is aangesloten.
Zet de oven uit en weer aan, om te controleren of het probleem opgelost is.
De deur is geblokkeerd:
Zet de oven uit en weer aan, om te controleren of het probleem opgelost is.
Belangrijk: tijdens de zelfreinigingscyclus blijft de deur geblokkeerd. Wacht tot de deur automatisch
ontgrendeld wordt (zie de paragraaf "Reinigingscyclus van de oven met de pyrolysefunctie").
De elektronische programmeerfunctie werkt niet:
Als op het display een " " met een cijfer verschijnt, neem dan contact op met de dichtstbijzijnde
Klantenservice. Vermeld in dat geval het nummer dat volgt op de letter .
Voordat u de Klantenservice belt:
1. Controleer of u het probleem zelf kunt oplossen aan de hand van de punten die beschreven zijn in
"Opsporen van storingen".
2. Het apparaat aan- en uitzetten om te controleren of het probleem is opgelost.
Als na het uitvoeren van deze controles de storing nog steeds aanwezig is, contact opnemen met de
dichtstbijzijnde Klantenservice.
Vermeld altijd:
een korte beschrijving van de storing;
het type en het exacte model van de oven;
het servicenummer (dit is het nummer na het woord Service op het typeplaatje), rechts aan de
binnenkant van de ovenruimte (zichtbaar met de deur open). Het servicenummer staat ook in het
garantieboekje;
uw volledige adres;
uw telefoonnummer.
Wend u tot een erkende Whirlpool Consumenten Service indien reparatie noodzakelijk is (alleen dan
heeft u zekerheid dat originele vervangingsonderdelen worden gebruikt en de reparatie correct wordt
uitgevoerd).
Buitenkant van de oven
BELANGRIJK: gebruik geen bijtende of schurende reinigingsmiddelen. Als een dergelijk product per
ongeluk in contact komt met het apparaat, verwijder het dan onmiddellijk met een vochtige
microvezeldoek.
Reinig de oppervlakken met een vochtig microvezeldoekje. Als de buitenkant zeer vuil is, voeg dan
een paar druppels afwasmiddel toe aan het water. Droog af met een droge doek.
OPSPOREN VAN STORINGEN
KLANTENSERVICE
REINIGING
WAARSCHUWING
Gebruik geen stoomreinigers.
Maak de oven alleen schoon als hij afgekoeld is.
Trek de stekker uit het stopcontact.
NL6
Binnenkant van de oven
BELANGRIJK: gebruik geen schuursponsjes, sponsjes van staalwol of metalen schrapers. Hierdoor
kunnen de gelakte oppervlakken en het glas van de deur op den duur beschadigd raken.
Laat de oven na elk gebruik afkoelen en reinig het apparaat bij voorkeur als het nog lauw is om
aangekoekte etensresten (bijv. voedsel met een hoog suikergehalte).
Gebruik speciale ovenreinigingsmiddelen en houd u aan de aanwijzingen van de fabrikant.
Maak het glas van de deur schoon met een geschikt vloeibaar reinigingsmiddel. Om de deur
gemakkelijker te kunnen reinigen kunt u deze verwijderen (zie ONDERHOUD).
Het bovenste verwarmingselement van de grill (zie ONDERHOUD) kan omlaag worden gezet (alleen
bij bepaalde modellen) om de bovenkant van de ovenruimte te kunnen reinigen.
OPMERKING: tijdens langduriger bereidingen van gerechten die veel water bevatten (pizza,
groenten, enz.) kan zich condens vormen op de binnenkant van de deur en rond de afdichting.
Wanneer de oven koud is, het interne gedeelte van de deur schoonmaken met een doek of een
spons.
Accessoires:
Laat de accessoires na gebruik weken in water met afwasmiddel. Pak ze vast met handschoenen als
ze nog heet zijn.
Voedselresten kunnen met een afwasborstel of met een sponsje worden verwijderd.
Reiniging van de achterwand en de katalytische zijpanelen (indien aanwezig):
BELANGRIJK: gebruik geen bijtende of schurende reinigingsmiddelen, ruwe borstels,
pannensponsjes of ovensprays die het katalytische oppervlak zouden kunnen beschadigen,
waardoor dit zijn zelfreinigende eigenschappen verliest.
Laat de oven ongeveer een uur leeg werken op een temperatuur van 200 °C, met de geventileerde
functie
Laat het apparaat afkoelen en gebruik een spons om eventuele etensresten te verwijderen.
Reinigingscyclus met pyrolysefunctie:
Deze functie brandt spatten die in de oven ontstaan zijn tijdens de bereiding, af op een temperatuur van
ongeveer 500°C. Bij deze hoge temperatuur veranderen de voedselresten in as, dat gemakkelijk kan
worden afgenomen met een vochtige doek als de oven afgekoeld is. Gebruik de pyrolysefunctie niet na
elke bereiding in de oven, maar alleen als de oven zeer vuil is of als er vieze geuren of rook zijn tijdens het
voorverwarmen of het bereiden.
Indien de oven onder een kookplaat is geïnstalleerd dient u ervoor te zorgen dat alle branders of
elektrische kookplaten uitgeschakeld zijn tijdens de zelfreinigingsfunctie (pyrolyse).
Verwijder alle accessoires voordat u de pyrolysefunctie start (ook de zijdelingse roosters).
Voor een optimale reiniging van de ovendeur dient het ergste vuil met een vochtige spons
verwijderd te worden voordat de pyrolysefunctie wordt gebruikt.
Het apparaat is uitgerust met 2 pyrolysefuncties:
1. Energiebesparende cyclus (PYRO EXPRESS/ECO): die circa 25% minder energie verbruikt dan de
standaardcyclus. Selecteer deze functies regelmatig (na 2 of 3 keer bereiden van vlees).
2. Standaardcyclus (PYRO): geschikt voor de reiniging van een zeer vuile oven.
In elk geval na een bepaald aantal toepassingen en afhankelijk van hoe vuil de oven is, adviseert een
bericht op de ovendisplay u om een zelfreinigende cyclus uit te voeren.
OPMERKING: tijdens de pyrolysecyclus blijft de deur vergrendeld; deze blijft vergrendeld tot de
temperatuur in de oven gedaald is tot een veilig niveau.
WAARSCHUWING
Raak de oven niet aan tijdens de pyrolysecyclus.
Houd de kinderen uit de buurt van de oven tijdens de pyrolysecyclus.
NL7
VERWIJDEREN VAN DE DEUR
De deur verwijderen:
1. Open de deur helemaal.
2. Til de twee vergrendelingen van de scharnieren omhoog en naar voren tot ze niet verder kunnen
(Afb. 1).
3. Sluit de deur tot de blokkering (A), til hem op (B) en draai hem (C) tot de deur loshaakt (D) (Afb. 2).
De deur weer terugplaatsen:
1. Plaats de scharnieren in de zittingen.
2. Open de deur helemaal.
3. Breng aan weerszijden de vergrendelingen omlaag.
4. Sluit de deur.
DE ZIJROOSTERS VERWIJDEREN
Bij sommige modellen zijn de accessoires voor de zijkant (zijroosters) uitgerust met bevestigingsschroeven
(Afb. 3) voor een optimale stabiliteit.
1. Verwijder de schroeven en de bijbehorende plaatjes rechts en links, met behulp van een munt of een
gereedschap (Afb. 4).
2. Verwijder de roosters door ze op te tillen (1) en ze om te draaien (2) zoals getoond in Afb. 5.
OMLAAG BRENGEN VAN HET BOVENSTE VERWARMINGSELEMENT (ALLEEN BIJ
BEPAALDE MODELLEN)
1. Verwijder de zijroosters.
2. Trek voorzichtig Afb. 6 het verwarmingselement naar buiten en breng het naar beneden (Afb. 7).
3. Om het verwarmingselement terug te plaatsen tilt u het op, trekt u het voorzichtig naar u toe en legt
u het op de daarvoor bestemde steunen aan de zijkant.
ONDERHOUD
WAARSCHUWING
Draag beschermende handschoenen.
Voer de aangegeven werkzaamheden uit als het apparaat afgekoeld is.
Trek de stekker uit het stopcontact.
Afb. 1 Afb. 2
Afb. 3 Afb. 4 Afb. 5
Afb. 6 Afb. 7
2
1
NL8
VERVANGEN VAN HET LAMPJE
Vervangen van het lampje aan de achterzijde (indien aanwezig):
1. Koppel de oven los van de netvoeding.
2. Draai het beschermkapje los (Afb. 8), vervang het lampje (zie de opmerking voor het type lampje) en
draai het beschermkapje weer vast.
3. Sluit de oven weer aan op de netvoeding.
Vervangen van het lampje aan de zijkant (indien aanwezig):
1. Koppel de oven los van de netvoeding.
2. Verwijder de zijroosters, indien aanwezig.
3. Duw het beschermkapje met een platte schroevendraaier naar buiten en verwijder het.
4. Vervang het lampje (zie de opmerking hieronder voor het type lampje).
5. Breng het beschermkapje aan door dit stevig vast te drukken tot het vastklikt.
6. Monteer de zijroosters weer.
7. Sluit de oven weer aan op de netvoeding.
OPMERKING:
Gebruik alleen gloeilampen van 25-40W/230V type E-14, T300°C, of halogeenlampen van 20-40W/
230 V type G9, T300°C.
De lamp die in het apparaat wordt gebruikt is specifiek ontworpen voor elektrische apparaten en is
niet geschikt voor ruimteverlichting (EC Richtlijn Nr. 244/2009).
De lampjes zijn verkrijgbaar bij de Whirlpool Consumenten Service.
BELANGRIJK:
Raak halogeenlampjes niet met blote handen aan om te voorkomen dat ze beschadigd worden
door uw vingerafdrukken.
Gebruik de oven niet voordat het beschermkapje is teruggeplaatst.
Afb. 8 Afb. 9 Afb. 10 Afb. 11
NL9
RAADPLEEG VOOR DE ELEKTRISCHE AANSLUITING HET HOOFDSTUK OVER DE INSTALLATIE
1. Bedieningspaneel
2. Bovenste verwarmingselement / grill
3. Koelventilator (niet zichtbaar)
4. Typeplaatje (verwijder dit nooit)
5. Ovenlampje
6. Circulair verwarmingselement (niet zichtbaar)
7. Ventilator
8. Draaispit
9. Onderste verwarmingselement (niet zichtbaar)
10. Deur
11. Positie van de roosters (de steunhoogte staat aangegeven op de voorkant van de oven)
12. Achterwand
OPMERKING:
Tijdens de bereiding kan de koelventilator afwisselend ingeschakeld worden om het energieverbruik
te verminderen.
Na afloop van de bereiding, nadat de oven is uitgeschakeld, kan de koelventilator nog een tijdje
blijven werken.
Wanneer de ovendeur tijdens de bereiding wordt geopend, worden de verwarmingselementen
uitgeschakeld.
BIJGELEVERDE ACCESSOIRES
A. ROOSTER: kan gebruikt worden om voedsel op te grillen of als draagrooster voor pannen, bak- en
cakevormen en ovenvaste schalen.
B. OPVANGBAK: is bedoeld om vet op te vangen wanneer hij onder het rooster wordt geplaatst, of als
bakplaat voor het bereiden van vlees, vis, groenten, focaccia enz.
C. DRAAISPIT: te gebruiken voor het gelijkmatig grillen van grote stukken vlees en gevogelte.
Het aantal accessoires is afhankelijk van het aangeschafte model.
NIET-MEEGELEVERDE ACCESSOIRES
Bij de Whirlpool Consumenten Service kunt u apart andere accessoires aanschaffen.
INSTRUCTIES VOOR HET GEBRUIK VAN DE OVEN
Afb. A Afb. B Afb. C
NL10
PLAATSEN VAN DE ROOSTERS EN ANDERE ACCESSOIRES IN DE OVEN
1. Schuif het rooster horizontaal in de oven, met het verhoogde gedeelte A” omhoog gericht (Afb. 1).
2. Andere accessoires, zoals de opvangbak en de bakplaat, worden op dezelfde wijze als het rooster in
de oven geschoven (Afb. 2).
BESCHRIJVING BEDIENINGSPANEEL
ELEKTRONISCHE PROGRAMMEERFUNCTIES
1. FUNCTIEKNOP: in-/uitschakelen en selecteren van functies
2. NAVIGATIEKNOP: navigatie door de menu's, regeling van te voren ingestelde waarden
3. SELECTIE/BEVESTIGINGSTOETS
OPMERKING: op het display verschijnt voor aanwijzingen met betrekking tot deze toets.
OVERZICHT FUNCTIES
Door de knop “Functies” in willekeurig welke stand te zetten, wordt de oven ingeschakeld: Op het display
worden de functies of de bij elke functie horende submenu's weergegeven.
De submenu's zijn beschikbaar en kunnen geselecteerd worden door de knop op de functies GRILLEN,
SPECIALE FUNCTIES, INSTELLINGEN, BROOD/PIZZA, AUTOMATISCHE REINIGING VAN DE OVEN.
OPMERKING: zie voor het overzicht en de beschrijving van de functies de specifieke tabel op
pagina 15.
BESCHRIJVING DISPLAY
A. Weergave van de actieve verwarmingselementen voor de verschillende functies
B. Symbolen met betrekking tot het tijdsbeheer: timer, bereidingsduur, tijdstip einde bereiding, huidig
tijdstip
C. Informatie met betrekking tot de voorgekozen functies
D. Automatische BROOD/PIZZA-functie geselecteerd
E. Indicatie ovendeur gesloten tijdens de automatische reinigingscyclus (pyrolyse)
F. Binnentemperatuur oven
G. Pyrolysefunctie
H. Bruin korstje geven
I. Speciale functies: Ontdooien, Warmhouden, Rijzen
Afb. 1 Afb. 2
A
DISPLAY
1 23
A
B C D
E
I H G F
NL11
INSCHAKELING VAN DE OVEN - INSTELLING TAAL
Als de oven voor het eerst wordt ingeschakeld, geeft het display "ENGLISH" weer.
Draai aan de knop "Navigatie" tot de gewenste taal wordt weergegeven en druk op de knop om te
bevestigen.
DE TIJD INSTELLEN
Nadat de taal is ingesteld, moet het huidige tijdstip worden ingesteld. Op het display knipperen de twee
cijfers die het uur aangeven.
1. Draai de knop “Navigatie” tot het juiste uur wordt weergegeven.
2. Druk op de toets om te bevestigen; Op het display knipperen de twee cijfers die de minuten
aangeven.
3. Draai de knop “Navigatie” tot de juiste minuten worden weergegeven.
4. Druk op de toets om te bevestigen.
Zie, om het huidige tijdstip te wijzigen, bijvoorbeeld na een stroomuitval, de volgende paragraaf
(INSTELLINGEN).
KEUZE VAN DE BEREIDINGSFUNCTIES
1. Draai de knop “Functies” op de gewenste functie: de bereidingsinstellingen verschijnen op het display.
2. Als de voorgestelde parameters overeenkomen met de gewenste instellingen, drukt u op de toets .
Om ze te wijzigen gaat u te werk zoals hierna is beschreven.
INSTELLEN VAN DE TEMPERATUUR/GRILLVERMOGEN
Ga als volgt te werk om de temperatuur of het grillvermogen te wijzigen:
1. Draai de knop “Navigatie” tot de gewenste waarde wordt weergegeven.
2. Druk op de toets om te bevestigen.
De oven bevestigt de keuze automatisch nadat er 10 seconden zijn verstreken na de laatste handeling.
SNEL VOORVERWARMEN
1. Kies de functie Snel voorverwarmen door de knop "Functies" op het symbool te zetten.
2. Bevestig met de toets : de instellingen verschijnen op het display.
3. Als de temperatuur overeenkomt met de gewenste temperatuur, druk dan op de toets . Om de
instelling te wijzigen gaat u te werk zoals beschreven in de vorige paragrafen. Op het display
verschijnt de melding PRE. Wanneer de ingestelde temperatuur bereikt is, verschijnt de bijbehorende
waarde (bijv. 200 °C) en klinkt er een geluidssignaal. Na afloop van de voorverwarmingsfase
selecteert de oven automatisch de statische functie .
Zet het gerecht in de oven.
4. Als u een andere bereidingsfunctie wilt instellen, draai dan aan de knop “Functies” en selecteer de
gewenste functie.
3
3
3
3
3
3
3
NL12
INSTELLING VAN DE BEREIDINGSDUUR
Met deze functie kunt u gerechten gedurende een ingestelde tijd bereiden, van minimaal 1 minuut tot de
maximale tijd van de geselecteerde functie, waarna de oven automatisch uitgeschakeld wordt.
1. Nadat u de temperatuur bevestigd heeft, gaat het symbool knipperen.
2. Draai aan de knop Instelling tot de gewenste bereidingsduur wordt weergegeven.
3. Bevestig de bereidingsduur door op de toets te drukken.
INSTELLEN VAN HET TIJDSTIP EINDE BEREIDING / UITGESTELDE START
BELANGRIJK: de instelling uitgestelde start is niet beschikbaar voor de volgende functies: SNEL
VOORVERWARMEN, BROOD/PIZZA, VENTILATOR ZACHT.
OPMERKING: met deze instelling wordt de gekozen temperatuur meer geleidelijk bereikt, daarom
worden de bereidingstijden iets langer ten opzichte van de tijden die in de bereidingstabel zijn vermeld.
U kunt de gewenste eindtijd instellen en het starten van de oven met maximaal 23 uur en 59 minuten
uitstellen, te beginnen vanaf het huidige tijdstip. Dit is alleen mogelijk na het instellen van een
bereidingsduur.
Na het instellen van de bereidingsduur verschijnt de tijd waarop de bereiding eindigt op het display
(bijvoorbeeld 15:45) en gaat het symbool knipperen.
Om het einde van de bereiding uit te stellen en daarmee ook het starten van de oven, gaat u als volgt te werk:
1. Draai aan de knop “Navigatie” tot het tijdstip waarop u de bereiding wilt beëindigen (bijvoorbeeld
16:00) wordt weergegeven.
2. Bevestig de gekozen waarde door op toets te drukken: de twee puntjes van het uur van het tijdstip
einde bereiding knipperen, om aan te geven dat de instelling correct is uitgevoerd.
3. De oven zal automatisch later gestart worden om de bereiding op het ingestelde tijdstip te voltooien.
KOOKWEKKER
Deze functie kan alleen gebruikt worden als de oven uitstaat en is bijvoorbeeld handig om de kooktijd van
pasta in te stellen. De maximale tijd die ingesteld kan worden is 23 uur en 59 minuten.
1. Met de knop “Functies” op nul, draait u de knop “Navigatie” tot de gewenste tijdsduur wordt
weergegeven.
2. Druk op toets om het aftellen te starten. Als de ingestelde tijd is verstreken, verschijnt “EINDE” op
het display en klinkt er een geluidssignaal. Om het aftellen te onderbreken, op de toets drukken
(op het display verschijnt het huidige tijdstip).
SPECIALE FUNCTIES SELECTEREN
Door de knop “Functies” op symbool te zetten, opent u een submenu dat zes speciale functies bevat.
Om een van deze functies nader te bekijken, te selecteren of te starten, gaat u als volgt te werk:
1. Draai de knop "Functies" naar het symbool : op het display wordt “ONTDOOIEN” weergegeven in
combinatie met de functie die bij dit symbool hoort.
2. Draai aan de knop "Navigatie" om door het overzicht van de functies te bladeren; DEFROST
(ontdooien), KEEP WARM (warmhouden), RISING (laten rijzen).
3. Druk op de toets om te bevestigen.
3
3
3
3
3
NL13
EEN BRUIN KORSTJE GEVEN
Na afloop van de bereiding wordt, voor de functies waarbij dat kan, op het display de mogelijkheid
weergegeven om uw gerecht een bruin korstje te geven. Deze functie kan alleen geactiveerd worden als u
een bereidingsduur hebt ingesteld.
Als de bereidingstijd is afgelopen, verschijnt op het display: “DRUK OP OM TE BRUINEN”. Door op de toets
te drukken, start de oven een bruiningsfase voor de duur van 5 minuten. Deze functie kan slechts
tweemaal geactiveerd worden.
SELECTIE FUNCTIE BROOD/PIZZA
Door de knop “Functies” op symbool te zetten, opent u een submenu dat twee automatische
bereidingsfuncties voor brood” en “pizza” bevat.
Brood
1. Draai de knop "Functies" naar het symbool : op het display wordt aan de zijkant "BROOD" en
AUTO weergegeven.
2. Druk op om de functie te selecteren.
3. Draai aan de knop “Navigatie” om de gewenste temperatuur (tussen 180 °C en 220 °C) in te stellen en
bevestig deze met de toets .
4. Draai aan de knop "Navigatie" om de gewenste bereidingstijd in te stellen en druk op om de
bereiding te starten.
Pizza
1. Draai de knop "Functies" naar het symbool : op het display wordt “BROOD” weergegeven. Om de
functie "PIZZA" te selecteren, gaat u als volgt te werk:
2. Draai aan de knop “Navigatie”: “PIZZA” wordt op het display weergegeven.
3. Druk op om de functie te selecteren.
4. Draai aan de knop "Navigatie" om de gewenste temperatuur (tussen 220 en 250) in te stellen en
bevestig deze met de toets .
5. Draai aan de knop "Navigatie" om de gewenste bereidingstijd in te stellen en druk op om de
bereiding te starten.
3
3
3
3
3
3
3
NL14
INSTELLINGEN
Door de wijzer van de knop "Functies" ter hoogte van het symbool te zetten, opent u een submenu
met vijf instellingen van het display die gewijzigd kunnen worden.
Taal
1. Draai de knop "Navigatie" om "TAAL" weer te geven.
2. Druk op om toegang te krijgen tot de instelling.
3. Draai aan de knop "Navigatie" om de gewenste taal te selecteren en bevestig dit met de toets .
Klok
Draai de knop “Navigatie” om KLOK weer te geven. Zie het vorige gedeelte (DE TIJD INSTELLEN) om de tijd
te wijzigen.
Eco
Als de stand ECO is geselecteerd (AAN), wordt de helderheid van het display verlaagd en wordt de klok
weergegeven wanneer de oven 3 minuten in de stand-bystand staat. Ook wordt het ovenlampje
uitgeschakeld tijdens de bereiding. Om de informatie op het display weer te geven en het lampje weer in
te schakelen, hoeft u alleen maar op toets te drukken of aan een van de knoppen te draaien.
1. Draai de knop "Navigatie" tot "ECO" wordt weergegeven.
2. Druk op om toegang te krijgen tot de instelling (AAN/UIT).
3. Draai aan de knop “Navigatie” om de gewenste instelling te selecteren en bevestig dit met de toets
.
4. Als de functie Ecomodus geactiveerd is tijdens een bereidingsfunctie, dan wordt de ovenverlichting
na 1 minuut bereidingstijd uitgeschakeld en weer ingeschakeld bij iedere interactie van de gebruiker.
Geluidssignaal
Om het geluidssignaal te activeren of deactiveren, gaat u als volgt te werk:
1. Draai de knop "Navigatie" om "GELUID" weer te geven.
2. Druk op om toegang te krijgen tot de instelling (AAN/UIT).
3. Draai aan de knop “Navigatie” om de gewenste instelling te selecteren en bevestig dit met de toets
.
Helderheid
Om de helderheid van het scherm te veranderen, gaat u als volgt te werk:
1. Draai de knop "Navigatie" om "HELDERHEID" weer te geven.
2. Druk op toets : het cijfer 1 verschijnt op het display.
3. Draai aan de knop “Navigatie” om de helderheid te verminderen of te vermeerderen en bevestig dit
met de toets .
AUTOMATISCHE REINIGING VAN DE OVEN
Zie voor de beschrijving van de functie, het hoofdstuk REINIGING en de functietabel op pagina 15.
Ga als volgt te werk om de automatische reinigingscyclus van de oven (pyrolyse) te activeren:
1. Draai de knop "Functies" naar het symbool : op het display verschijnt het woord PYRO.
2. Druk op de toets om uw keuze te bevestigen en de pyrolysecyclus te starten.
Draai de knop “Navigatie” om ECO-pyrolyse te selecteren: rechtsonder op het display verschijnt het woord
ECO. Druk op toets om het kortere programma te starten.
Tijdens de pyrolyse wordt de ovendeur automatisch vergrendeld en verschijnt het symbool op het
display. De deur blijft ook nog vergrendeld nadat de reinigingscyclus is afgelopen: Er verschijnt “KOEL” op
het display om aan te geven dat de oven nog aan het afkoelen is. Wanneer de oven is afgekoeld tot een
veilige temperatuur, wordt het symbool uitgeschakeld en wordt “END” op het display weergegeven.
OPMERKING: als de procedure voor automatische vergrendeling niet correct wordt uitgevoerd, verschijnt
het symbool op het display. Als de deur echter gesloten blijft vanwege een defect van het
vergrendelingssysteem , verschijnt de tekst “DOOR LATCHED” (deur vergrendeld) op het display. Neem
in dat geval contact op met een erkend servicecentrum.
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
NL15
TABEL OVENFUNCTIES
FUNCTIEKNOP
UIT Om de bereiding te onderbreken en de oven uit te schakelen.
LAMP Om het lampje in de oven in/uit te schakelen.
SPECIALE FUNCTIES
ONTDOOIEN
Voor het versnellen van het ontdooien van voedsel. Plaats het voedsel op de
middelste steunhoogte. Laat het voedsel in de verpakking zitten zodat het
niet uitdroogt.
WARMHOUDEN
Voor het warm en krokant houden van zojuist bereide gerechten (bijv.:
vlees, gefrituurde gerechten, ovenschotels). Plaats het voedsel op de
middelste steunhoogte. De functie kan niet ingeschakeld worden als de
temperatuur in de oven hoger dan 65 °C is.
LATEN RIJZEN
Voor het optimaal laten rijzen van zoet of hartig deeg. Zet het deeg op de
tweede steunhoogte. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden. Om de
kwaliteit van het rijzen te behouden schakelt u de functie niet in als de oven
nog heet is na een bereidingsprogramma.
STATISCH
Voor het bereiden van gerechten op één steunhoogte. Gebruik de tweede
steunhoogte. Verwarm de oven voor alvorens de te bereiden gerechten erin
te plaatsen.
TURBO HETE
LUCHT
Voor het bakken van taarten met een vloeibare vulling (hartig of zoet) op
één steunhoogte. Deze functie kan ook gebruikt worden voor de bereiding
op twee steunhoogtes. Verwissel de gerechten onderling van plaats om een
gelijkmatiger bereidingsresultaat te bereiken. Gebruik de tweede
steunhoogte voor bereidingen op één plaat en de eerste en derde
steunhoogte voor bereidingen op twee platen. Verwarm de oven eerst voor.
VENTILATOR
ZACHT
Voor het bereiden van gerechten op gemiddelde/lage
bereidingstemperatuur op maximaal twee steunhoogtes. Deze functie
wordt gebruikt voor langzame en zachte bereiding op twee niveaus, zonder
dat de gerechten onderling van plaats moeten worden verwisseld tijdens
het bereidingsproces. Gebruik de tweede steunhoogte voor bereidingen op
één plaat en de eerste en vierde steunhoogte voor bereidingen op twee
platen. Verwarm de oven eerst voor.
GRILLEN
Voor het grillen van karbonades, spiesen en worstjes; het gratineren van
groenten en om brood te roosteren. Zet het gerecht op de vierde steunhoogte.
Voor het grillen van vlees wordt geadviseerd de opvangbak te gebruiken om
het braadvet op te vangen. Plaats de opvangbak op de derde steunhoogte en
giet er ongeveer een halve liter water in. De oven hoeft niet voorverwarmd te
worden. Tijdens de bereiding moet de deur van de oven dicht blijven.
TURBO GRILL
Voor het grillen van grote stukken vlees (bouten, rosbief, hele kip). Zet het vlees
op de middelste steunhoogtes. Geadviseerd wordt de opvangbak te gebruiken
om het braadvet op te vangen. Plaats de opvangbak op de eerste of tweede
steunhoogte en giet er ongeveer een halve liter water in. De oven hoeft niet
voorverwarmd te worden. Tijdens de bereiding moet de deur van de oven
dicht blijven. Met deze functie kunt u het draaispit gebruiken, als u dit hebt.
MAXI COOKING
Voor het braden van grote stukken vlees (meer dan 2,5 kg). Gebruik
steunhoogte 1 of 3, afhankelijk van de grootte van het vlees. De oven hoeft
niet voorverwarmd te worden. Aanbevolen wordt om het vlees tijdens de
bereiding om te keren om een gelijkmatige bruining aan beide kanten te
verkrijgen. Het verdient de voorkeur het vlees zo nu en dan vochtig te
maken om het niet te erg te laten uitdrogen.
INSTELLINGEN
Voor het instellen van het display (taal, tijd, helderheid, volume van het
geluidssignaal, energiebesparing).
NL16
BROOD/PIZZA
Voor het bakken van verschillende soorten en formaten brood en pizza.
Binnen deze functie zijn er twee programma's waarvan de instellingen van
te voren zijn vastgesteld. U hoeft alleen de vereiste waarden (temperatuur
en tijd) aan te geven, dan zorgt de oven automatisch voor een optimale
bereidingscyclus. Plaats het deeg op de tweede steunhoogte, nadat u de
oven hebt voorverwarmd.
AUTOMATISCHE
REINIGING VAN DE
OVEN
Om het vuil dat ontstaan is tijdens de bereiding te verwijderen met behulp
van een cyclus op hele hoge temperatuur (ongeveer 500°C). U kunt kiezen
tussen twee zelfreinigende cyclussen: een volledige cyclus (PYRO) en een
kortere cyclus (ECO). Wij adviseren u de gereduceerde cyclus te gebruiken
als u deze functie regelmatig gebruikt en de complete cyclus alleen in het
geval dat de oven erg vuil is.
SNEL VOORVER-
WARMEN
Om de oven snel voor te verwarmen.
FUNCTIEKNOP (Vervolg)
NL17
BEREIDINGSTABEL
Recept Functie Voor-
verwar-
men
Steun-
hoogte
(van onder)
Temp.
(°C)
Tijd
(min)
Accessoires en
opmerkingen
Luchtig gebak
Ja 2 160-180 30-90 Taartvorm op rooster
VOOR-
ZICHTIG
Ja 1-4 160-180 30-90
Steunhoogte 4:
taartvorm op rooster
Steunhoogte 1:
taartvorm op rooster
Gevulde taarten
(cheesecake,
strudel, appel-
taart)
Ja 2 160–200 30-85
Opvangbak/bakplaat
of taartvorm op
rooster
Ja 1-3 160–200 35-90
Steunhoogte 3:
taartvorm op rooster
(verwissel de
steunhoogtes
halverwege de
bereidingstijd)
Steunhoogte 1:
taartvorm op rooster
Koekjes / taartjes
Ja 2 170-180 15-45 Opvangbak/bakplaat
VOOR-
ZICHTIG
Ja 1-4 160–170 20-45
Steunhoogte 4:
ovenschaal op rooster
Steunhoogte 1:
opvangbak/bakplaat
Soesjes
Ja 2 180-200 30-40 Opvangbak/bakplaat
VOOR-
ZICHTIG
Ja 1-4 180-190 35-45
Steunhoogte 4:
ovenschaal op rooster
Steunhoogte 1:
opvangbak/bakplaat
Meringues
Ja 2 90 110-150 Opvangbak/bakplaat
VOOR-
ZICHTIG
Ja 1-4 90 130-150
Steunhoogte 4:
ovenschaal op rooster
Steunhoogte 1:
opvangbak/bakplaat
Brood / pizza /
focaccia
Ja 2 190-250 15-50 Opvangbak/bakplaat
Ja 1-3 190-250 25-45
Steunhoogte 3:
ovenschaal op rooster
(verwissel de
steunhoogtes
halverwege de
bereidingstijd)
Steunhoogte 1:
opvangbak/bakplaat
Brood
(Brood)
Ja 2 180-220 30-50
Opvangbak / bakplaat
op rooster
Pizza
(Pizza)
Ja 2 220-250 15-30 Opvangbak/bakplaat
NL18
Diepvriespizza's
Ja 2 250 10-15
Steunhoogte 3:
opvangbak/bakplaat
op rooster
Ja 1-3 250 10-20
Steunhoogte 3: oven-
schaal op rooster (ver-
wissel de steunhoogtes
halverwege de berei-
dingstijd)
Steunhoogte 1:
opvangbak/bakplaat
Hartige taarten
(groentetaart, qui-
che)
Ja 2 180-190 40-55 Taartvorm op rooster
Ja 1-3 180-190 40-55
Steunhoogte 3: taart-
vorm op rooster (ver-
wissel de steunhoogtes
halverwege de berei-
dingstijd)
Steunhoogte 1: taart-
vorm op rooster
Pasteitjes / blader-
deeghapjes
Ja 2 190-200 20-30 Opvangbak/bakplaat
VOOR-
ZICHTIG
Ja 1-4 180-190 20-40
Steunhoogte 4: oven-
schaal op rooster
Steunhoogte 1:
opvangbak/bakplaat
Lasagne / pasta uit
de oven / cannel-
loni / ovenschotels
Ja 2 190-200 45-65
Opvangbak of oven-
schaal op rooster
Lamsvlees / kalfs-
vlees / rundvlees /
varkensvlees 1 kg
Ja 2 190-200 70-100
Opvangbak of oven-
schaal op rooster
Kip / konijn / eend
1 kg
Ja 2 200-230 50-100
Opvangbak of oven-
schaal op rooster
Kalkoen / gans 3 kg Ja 1/2 190-200 80-130
Opvangbak of oven-
schaal op rooster
Vis uit de oven / in
folie (filet, heel)
Ja 2 180-200 40-60
Opvangbak of oven-
schaal op rooster
Gevulde groenten
(tomaten, courget-
tes, aubergines)
Ja 2 180-200 50-60 Ovenschaal op rooster
Toast - 4 Hoog 2-5 Rooster
Visfilet/moten vis - 4 Gemiddeld 20-35
Steunhoogte 4: roos-
ter (draai het voedsel
halverwege de berei-
dingstijd om)
Steunhoogte 3:
opvangbak met water
Worstjes/Spiesen/
Spareribs/Ham-
burgers
- 4 Gemiddeld - Hoog 15-40
Steunhoogte 4: roos-
ter (draai het voedsel
halverwege de berei-
dingstijd om)
Steunhoogte 3:
opvangbak met water
Recept Functie Voor-
verwar-
men
Steun-
hoogte
(van onder)
Temp.
(°C)
Tijd
(min)
Accessoires en
opmerkingen
NL19
Gegrilde kip
1‐1,3 kg
- 2 Gemiddeld 50-65
Steunhoogte 2:
rooster (draai het
voedsel na tweederde
van de bereidingstijd
om)
Steunhoogte 1:
opvangbak met water
- 2 Hoog 60-80
Steunhoogte 2:
draaispit (indien
bijgeleverd)
Steunhoogte 1:
opvangbak met water
Rosbief rood 1 kg - 2 Gemiddeld 35-45
Ovenschaal op rooster
(draai het voedsel
indien nodig na
tweederde van de
bereidingstijd om)
Lamsbout / schen-
kel
- 2 Gemiddeld 60-90
Opvangbak of
ovenschaal op rooster
(draai het voedsel
indien nodig na
tweederde van de
bereidingstijd om)
Geb. aardappelen - 2 Gemiddeld 45-55
Opvangbak / bakplaat
(draai het voedsel
indien nodig na
tweederde van de
bereidingstijd om)
Gegratin. groenten - 2 Hoog 10-15 Ovenschaal op rooster
Lasagne en vlees Ja 1-3 200 50-100
Steunhoogte 3:
ovenschaal op rooster
(draai het voedsel
indien nodig na
tweederde van de
bereidingstijd om)
Steunhoogte 1:
opvangbak of
bakplaat op rooster
Vlees en aardappe-
len
Ja 1-3 200 45-100
Steunhoogte 3:
ovenschaal op rooster
(draai het voedsel
indien nodig na
tweederde van de
bereidingstijd om)
Steunhoogte 1:
opvangbak of
bakplaat op rooster
Vis en groente
VOOR-
ZICHTIG
Ja 1-4 180 30-50
Steunhoogte 4:
ovenschaal op rooster
Steunhoogte 1:
opvangbak of
bakplaat op rooster
Recept Functie Voor-
verwar-
men
Steun-
hoogte
(van onder)
Temp.
(°C)
Tijd
(min)
Accessoires en
opmerkingen
NL20
GETESTE RECEPTEN (in overeenstemming met de norm IEC 60350-1:2011-12 en DIN 3360-12:07:07)
In de bereidingstabel worden de ideale functies en temperaturen gegeven voor de beste resultaten voor elk type recept. Voor
het bereiden met hetelucht op een enkel niveau is het raadzaam om de tweede steunhoogte gebruiken en dezelfde
temperatuur die geadviseerd wordt voor "TURBO HETE LUCHT" bereiding op diverse niveaus.
*Laat bij grillen 3-4 cm van de voorste rand van het rooster vrij om dit na afloop van de bereiding makkelijker eruit te kunnen
halen.
De indicaties in de tabel zijn van toepassing zonder gebruik van de looprails. Voer de tests uit zonder de looprails.
Energiezuinigheidsklasse (volgens de norm EN 60350-1:2013-07)
Gebruik de betreffende tabel om de test uit te voeren.
Recept Functie Voorver-
warmen
Steun-
hoogte (van
onder)
Temp.
(°C)
Tijd
(min)
Accessoires en opmerkingen
IEC 60350-1:2011-12 § 7.5.2
Koekjes van
kruimeldeeg
Ja 2 170 15-25 Opvangbak/bakplaat
Ja 1-3 160 20-30
Steunhoogte 3: bakplaat (verwissel
de steunhoogtes halverwege de
bereidingstijd)
Steunhoogte 1: opvangbak/bakplaat
IEC 60350-1:2011-12 § 7.5.3
Kleine taartjes
Ja 2 170 20-30 Opvangbak/bakplaat
Ja 1-3 160 25-35
Steunhoogte 3: bakplaat (verwissel
de steunhoogtes halverwege de
bereidingstijd)
Steunhoogte 1: opvangbak/bakplaat
IEC 60350-1:2011-12 § 7.6.1
Cake zonder vet Ja 2 170 35-45 Taartvorm op rooster
IEC 60350-1:2011-12 § 7.6.2
Twee appeltaarten
Ja 2 185 60-75 Taartvorm op rooster
Ja 1-3 175 65-75
Steunhoogte 3: taartvorm op rooster
(verwissel de steunhoogtes
halverwege de bereidingstijd)
Steunhoogte 1: taartvorm op rooster
IEC 60350-1:2011-12 § 9.2
Toast* - 4 Hoog 3-5 Rooster
IEC 60350-1:2011-12 § 9.3
Hamburgers* - 4 Hoog 30-40
Steunhoogte 4: rooster (draai het
voedsel halverwege de
bereidingstijd om)
Steunhoogte 3: opvangbak met
water
DIN 3360-12:07 § 6.5.2.3
Appeltaart,
vruchtenvlaai
Ja 2 180 30-40 Opvangbak/bakplaat
Ja 1-3 160 50-60
Steunhoogte 3: bakplaat (verwissel
de steunhoogtes halverwege de
bereidingstijd)
Steunhoogte 1: opvangbak/bakplaat
DIN 3360-12:07 § 6.6
Varkensbraadstuk - 2 170 110-150 Steunhoogte 2: opvangbak
DIN 3360-12:07 annex C
Platte taart
Ja 2 170 35-45 Opvangbak/bakplaat
Ja 1-3 170 40-50
Steunhoogte 3: bakplaat (verwissel
de steunhoogtes halverwege de
bereidingstijd)
Steunhoogte 1: opvangbak/bakplaat
NL21
Lezen van de bereidingstabel
De tabel geeft aan welke functie het best gebruikt kan worden voor een bepaald gerecht, dat op één of
meerdere steunhoogtes tegelijk kan worden bereid. De bereidingsduren gelden vanaf het moment dat het
gerecht in de oven wordt gezet, zonder de voorverwarmingstijd (indien nodig). De temperaturen en de
bereidingstijden zijn indicatief en hangen af van de hoeveelheid voedsel en het type schaal. Gebruik eerst
de laagste aanbevolen waarden. Als de bereiding niet naar wens is, kunt u hogere waarden gebruiken.
Geadviseerd wordt om de bijgeleverde accessoires te gebruiken en indien mogelijk taartvormen of
ovenschalen van donker metaal. U kunt ook vuurvaste of aardewerk pannen en schalen gebruiken; de
bereidingstijden zijn dan iets langer. Volg voor de beste resultaten zorgvuldig de aanwijzingen in de
bereidingstabel met betrekking tot de bijgeleverde schalen en de verschillende steunhoogtes.
Het tegelijkertijd bereiden van verschillende gerechten
Als u de functie “TURBO HETE LUCHT” gebruikt, kunt u verschillende gerechten die dezelfde
bereidingstemperatuur vereisen tegelijkertijd bereiden (bijvoorbeeld: vis en groenten) die dezelfde
bereidingsduur hebben, op verschillende steunhoogtes. Haal de gerechten die klaar zijn uit de oven en laat
de gerechten die meer tijd nodig hebben in de oven staan.
Gebak
Bak fijn gebak met de statische functie op één steunhoogte. Gebruik taartvormen van zwart metaal
en zet deze altijd op het bijgeleverde rooster. Voor bereiding op meerdere steunhoogtes selecteert u
de functie met ventilatie en zet u de taartvormen in zigzagvorm op de roosters, zodat de lucht goed
kan circuleren.
Om te controleren of de taart gaar is steekt u een satéprikker in het dikste gedeelte van de taart. Als
de prikker er droog uitkomt, is de taart klaar.
Als u taartvormen met antiaanbaklaag gebruikt, vet dan niet de randen in, omdat de taart dan
mogelijk niet goed rijst aan de zijkanten.
Als het gebak inzakt” tijdens het bakken, gebruik dan de volgende keer een lagere temperatuur,
verminder bijvoorbeeld de hoeveelheid vocht of meng het beslag voorzichtiger.
Gebruik, voor taarten met vochtige vulling (kwarktaart of vruchtentaarten) de functie "TURBO HETE
LUCHT". Als de bodem van de taart te vochtig blijft, zet de taart dan op een lager niveau en bestrooi
de bodem met paneermeel of verkruimelde koekjes voordat u de vulling erin schenkt.
Vlees
U kunt elke soort ovenschaal of vuurvaste schaal gebruiken die geschikt is voor de afmetingen van
het vlees. Schenk bij gebraden vlees bij voorkeur wat bouillon in de schaal, waardoor het vlees tijdens
de bereiding vochtig wordt gehouden en meer smaak krijgt. Laat het gebraden vlees na afloop van
de bereiding 10-15 min. in de oven rusten, of dek het af met aluminiumfolie.
Als u stukken vlees wilt grillen, kies dan stukken met een gelijke dikte, zodat het vlees gelijkmatig
gaar wordt. Zeer dikke stukken vlees hebben een langere bereidingsduur. Zet het rooster op een
lagere steunhoogte om te voorkomen dat de korst verbrandt. Draai het vlees om na tweederde van
de bereidingsduur.
Geadviseerd wordt om een opvangbak met een halve liter water direct onder het rooster te plaatsen waarop
u het vlees heeft gelegd, om het bakvet op te vangen. Vul indien nodig bij met water tijdens het grillen.
Draaispit
Dit accessoire dient voor het gelijkmatig grillen van grote stukken vlees en gevogelte. Steek het vlees aan
het spit. Zet kip vast met keukentouw en controleer of het vlees goed vastzit voordat u het spit in de
houder aan de voorwand van de oven steekt en op de steun legt. Om vorming van dampen te voorkomen
en bakvet op te vangen, adviseren wij om een opvangbak met een halve liter water op de eerste
steunhoogte te plaatsen. Het spit is voorzien van een plastic handvat dat verwijderd moet worden voordat
de bereiding begint. Het handvat dient om het vlees na afloop van de bereiding uit de oven de halen
zonder uw handen te branden.
Pizza
Vet de pizzavorm licht in voor een knapperige bodem. Verdeel na tweederde van de bereidingsduur de
mozzarella over de pizza.
Rijsfunctie
Dek het deeg altijd af met een vochtige doek voordat u het in de oven legt. Deze functie verkort de rijstijd
met ongeveer een derde, vergeleken met rijzen op kamertemperatuur (20-25°C). De rijstijd bij een
hoeveelheid pizzadeeg van 1 kg is ongeveer één uur.
GEBRUIKSADVIEZEN EN -SUGGESTIES
Gedrukt in Italië
02/2016
400010867066
Whirlpool is een geregistreerd handelsmerk van Whirlpool, USA
NL
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Whirlpool AKZ 476/IX Gebruikershandleiding

Type
Gebruikershandleiding

in andere talen