Magimix Glacier Specificatie

Categorie
Ijsmachines
Type
Specificatie
NL Gebruiksaanwijzi ngF Mode d’emploi
UK Instructions for use
Le Glacier
SOMMAIRE
Descriptif de l’appareil .................................................. page 1
Mode d’emploi
................................................................... page 2
Recettes ................................................................................... page 5
INHOUDSOPGAVE
Beschrijving van de machine.......................bladzijde 1
Gebruiksaanwijzing
............................................. bladzijde 14
Recepten ...................................................................... bladzijde 17
CONTENTS
Features and assembly................................................ page 1
Instruction for use
............................................................ page 26
Recipes
..................................................................................... page 31
VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN
Bij het gebruik von elektrische apparaten moeten de normale veiligheidsvoorschriften in acht
genomen worden :
1. Lees eerst alle instructies.
2. Om een elektrische schok te voorkomen mag de motor nooit in water gehouden worden
of in enig andere vloeistof.
3. Dit apparaat is niet bestemd om te worden gebruikt door personen (inclusief kinderen)
met verminderde lichamelijke, zintuiglijke of geestelijke capaciteiten, of door personen
zonder enige kennis of ervaring, tenzij zij toezicht of voorafgaande aanwijzingen over het
gebruik van het apparaat hebben kunnen krijgen van een voor hun veiligheid verantwoor-
delijke persoon. Let op de kinderen om te zorgen dat zij niet met het apparaat spelen.
4. Trek de stekker- uit het stopcontact wanneer het apparaat niet in gebruik is, wanneer er
onderdelen afgtehaald ofopgezet worden.
5. Vermijd aanraking van bewegende onderdelen.
6. Als net snoer beschadigd is of als het apparaat defect is, moet het worden vervangen
door de fabrikant, zijn klantenservice of een ander bevoegd persoon, om risico's te
voorkomen.
7. Het gebruik van hulpstukken die niet door de fabrikant aanbevolen oh verkocht worden,
kunnen vuur, elektrische schokken of verwandingen veroorzaken.
8. Niet buitenshuis gebruiken.
9. Laad de stroomkabel niet over de rand van een tafel, een toon- of werkbonk hangen.
Vermijd hete appervlakken.
10. Verhit de ijscontainer nooit. Verhitting kanlekken veroorzaken en daardoor mogelijk
persoonlijke verwondingen.
11. Uw apparaat is uitsluitend bestemd voor huishoudelijk gebruik. Het is er niet op berekend
te worden gebruikt in de volgende gevallen, die niet door de garantie worden gedekt: in
keukentjes bestemd voor het personeel in winkels, kantoren of andere professionele
omgevingen, in boerenbedrijven, door gasten van hotels, motels en andere residentiële
omgevingen, in bed- en breakfast omgevingen.
De materialen en de voorwerpen die in contact komen met voedingswaren zijn
overeenkomstig de EEG voorschriften 89/109. Bovendien is dit apparaat gemaakt
overeenkomstig de toepasselijke CE voorschriften met inbegrip van de regels
omtrent radiostoringen.
Dit symbool wijst aan dat dit produkt niet met het gewoon huisvuil behandeld mag
worden. Men moet het naar een recyclage punt voor elektrische en elektronische
toestellen brengen. Meer inlichtingen over die recyclage punten zijn te verkrijgen bij
het gemeentebestuur of containerpark.
BEWAAR DE GEBRUIKSAANWIJZING
Controleer of de vermelde spanning op het fabrieks-plaatje van uw toestel overeenstemt met
de netspanning.
BEVRIEZING VAN DE KUIP
Verwijder het motorblok, deksel en de schoep door de knop boven op het motorblok in te
drukken en het geheel motor / deksel tegen de klok in te draaien.
De motor staat stil nadat het bovendeel verwijderd is.
Plaats de kuip minstens 12 uur in een
***
of
****
diepvriezer (- 18°C). Pas verwijderen wan-
neer de kuip en basisbereiding klaar zijn voor gebruik.
A
14
15
BASISBEREIDING
Kles een recept en volg de instructies.
De bereiding moet op koelkasttemperatuur zijn, maak ze ruim vooraf klaar.
Ongeveer 20 Ă  30 minuten zijn nodig voor het bereiden van heerlijke ijsjes.
IN WERKING STELLEN
• Neem de kuip uit de diepvriezer.
• Verwijder het doorschijnend deksel / vulgootje van de motor door eraan te trekken totdat
het “vergrendelgat” voor het gat komt te staan waarin de as wordt geplaastst.
• Druk de as in het gat en breng het doorschijnend deksel terug in de beginstand, terwijl u er
op let dat het gedeelte van het deksel dat geen vergrendelgat heeft tussen het bovenste en
onderste kraagje van de as staat.
• Schuif de schoep op de as. Het geheel deksel / motor is nu klaar om op de kuip vergren-
deld te worden.
• Plaats het hele bovenste geheel op de kuip en draai dit met de klok mee totdat u een
weerstand tegenkomt. In dit stadium, moeten de bevestigingsclips van het bovenste geheel
in de clips van de kuip zitten. Druk op de scheidingsknop van het geheel motor / deksel om
het bovenste geheel vast te zetten.
• Sluit het apparaat aan et zet het aan. De schoep moet draaien voordat u bereiding ingiet om
zo te voorkomen dat deze tegen de wanden van de kuip vastvriest.
LET OP : Wanneer het bovenste geheel niet correct op de kuip vergrendeld is, is het onmo-
gelijk dat de motor start.
BELANGRIJK
• Gebruik nooit metalen voorwerpen om de kuip leeg te maken.
• De bereiding wordt dikker en de schoep keert om. Zodra de bereiding de vorm aanneemt
van Italiaans ijs, kunt u het in een bak overgieten om het in de diepvriezer te zetten.
• Zet de motor stil.
• Om het motorblok te verwijderen het motor / deksel geheel met de klok mee draaien en het
er dan uittillen.
BEWARING VAN HET IJS OF VAN DE SORBET
Het ijs (of de sorbet) is lang houdbaar in de diepvriezer als u het in een goed gesloten plastic
doos doet. Vries ijs (of sorbet) dat volledig of gedeeltelijk ontdooid is, nooit terug in. Ijs (of sor-
bet) waarvan het basisrecept ongekookte ingrediënten bevatten kunt u beter niet langer dan
eer week bewaren.
D
C
B
16
REINIGING
Zorg voor maximale hygiene.
Demonteer de onderdelen van het toestel na gebruik telkens als volgt :
- Zet het motorblok omgekeerd en schuif het deksel eraf.
LET OP : de as komt automatisch los. Zorg dat u hem niet verliest.
Gebruik desnoods een uitgewrongen spons en wrijf het droog.
- Was de kuip en het deksel af onder de kraan.
REINIG DE ONDERDELEN NIET MET DE VAATWASSER.
LET OP : Zorg dat de kuip binnenin helemaal droog is alvorens ze terug in de diepvriezer te
zetten. Als er nog water in de kuip zit, zal dat bevriezen en zal de schoep niet kunnen rond-
draaien.
AANBEVELINGEN
- Gebruik het toestel altijd op een hard en effen werkvlak.
- Door de kuip altijd in de diepvriezer te laten staan, kunt u op elk ogenblik ijs of sorbet maken.
- Doorprik of verwarm de kuip nooit.
- Zorg dat de kuip binnenin helemaal droog is alvorens ze terug in de diepvriezer te zetten.
- Vul de kuip slechts voor de helft, want de bereiding zwelt op.
- Maak de kuip altijd leeg met plastic of houten voorwerpen, om de binnenwand niet te bes-
chadigen.
- Gebruik altijd een basisbereiding die uit de koelkast komt.
- Alle ingrediënten die bij de bereiding worden gevoegd (fruit, droge koekjes...), moeten wor-
den verwerkt tot een brij of worden fijngehakt voor u ze via de opening van het deksel in de
kuip giet.
- Alcoholhoudende vloeistoffen vertragen of beletten zelfs de bevriezing. Om het ijs vaster te
maken, gebruikt u het best geurextracten of - concentraten.
Als… het ijs niet vast genoeg is of niet stijf wordt :
- De kuip heeft niet lang genoeg in de diepvriezer gestaan (minimum 10 uur).
- Uw diepvriezer is niet koud genoeg (het ijs wordt stijf tussen -10/-12 °C, als de diepvriezer
niet op - 18 °C staat, wordt het ijs niet gemaakt).
- De kuip is niet recht gezet (de bevroren vloeistof is slecht verdeeld).
- Er was teveel basisbereiding in de kuip.
- De gebruikte vruchten waren nog bevroren.
- De bereiding was lauw of op kamertemperatuur.
- De kuip en de bereiding zijn te koud en de ijs wordt te vlug stijf aan de rand. Tussen 3 en 5
minuten afvaarten bevoer de bereiding te gieten in de kuip.
DOMPEL HET MOTORBLOK NOOIT IN WATER.
WAS HET NIET AF ONDER DE KRAAN.
Wij behouden ons het recht voor de technische kenmerken van deze apparaten zonder voorafgaande kennisgeving te wijzigen.
© Alle rechten voor alle toestellen voorbehouden aan Magimix.
www.magimix.com
17
Bereiding, maximale hoeveelheden : 1,1 L : 600 ml / 1,5 L : 900ml.
Lijdens de bereiding zet het mengsel uit.
Vul daarom de kuip slechts tot de helft
RECEPTEN
Vanille-ijs (op basis van Engelse crème) ................................................................................................................... P. 18
Koffie-ijs
.......................................................................................................................................................................................... P. 18
Vanille-ijs op basis van yoghurt
...................................................................................................................................... P. 18
Luchtig vanille-ijs ...................................................................................................................................................................... P. 18
Chocolade-ijs op basis van volle verse room
........................................................................................................ P. 19
Geglaceerde chocolademelk
............................................................................................................................................ P. 19
Ijs met amandelen en chocoladesnippers ............................................................................................................... P. 19
Ijs met munt en geraspte chocolade
........................................................................................................................... P. 19
Koffie-ijs met Smyrnadruiven
........................................................................................................................................... P. 19
Rumijs met rozijnen
................................................................................................................................................................. P. 20
Ijs met bruin brood
.................................................................................................................................................................. P. 20
Geglaceerde muesli en yoghurt
...................................................................................................................................... P. 20
Ijs met verse kaas met appels en geroosterde havervlokken ..................................................................... P. 20
Warme chocoladesaus
......................................................................................................................................................... P. 20
Melbasaus
..................................................................................................................................................................................... P. 21
Aardbeienijs op basis van volle verse room
........................................................................................................... P. 21
Aardbeienijs "provisie" .......................................................................................................................................................... P. 21
Ijs met yoghurt en frambozen
.......................................................................................................................................... P. 21
Ijs met zwarte bessen ............................................................................................................................................................ P. 22
Ijs met frambozen en rode aalbessen op basis van kwark
........................................................................... P. 22
Ijs met ananas ............................................................................................................................................................................. P. 22
Luchtig citroenijs
....................................................................................................................................................................... P. 22
Perzikenijs op basis van zure room
.............................................................................................................................. P. 22
Sinaasappelsorbet
................................................................................................................................................................... P. 23
Citroensorbet
.............................................................................................................................................................................. P. 23
Sorbet met citrusvruchten
.................................................................................................................................................. P. 23
Sorbet met tropische vruchten
........................................................................................................................................ P. 23
Aardbeiensorbet ........................................................................................................................................................................ P. 24
Sorbet met witte wijn
............................................................................................................................................................. P. 24
Tomatensorbet
........................................................................................................................................................................... P. 24
Express vanille-ijs
..................................................................................................................................................................... P. 25
Chocolade-ijs
.............................................................................................................................................................................. P. 25
Ijs met bananen ......................................................................................................................................................................... P. 25
Geglaceerde fruityoghurts
.................................................................................................................................................. P. 25
Karamelsaus
................................................................................................................................................................................ P. 25
18
BASISRECEPTEN
VANILLE-IJS (op basis van Engelse crème)
Een Engelse crème op basis van eigeel en verse room vormt de traditionele basis voor talrijke ijs-
soorten. Onder meer voor het klassieke vanille-ijs dat hieronder wordt beschreven. Als u echter de
vanille vergeet, kunt u altijd gebruik maken van de Engelse crème en daar verschillende andere
extracten aan toevoegen. Raadpleeg daartoe de voorbeelden in deze brochure.
4 eierdooiers - 100 g poedersuiker - 300 ml melk - 300 ml gepasteuriseerde dikke room -
2 kl vanille-extract. (of andere extracten naar eigen smaak).
Giet de melk in een kookpan en breng ze zachtjes aan de kook. Klop de eierdooiers samen met de
suiker in een kom en giet intussen de warme melk over de eieren. Doe het mengsel terug in de
kookpan en warm het al roerend op, tot het een vliesje vormt op de achterkant van een houten
lepel. Zorg dat het mengsel niet kookt, anders gaat het stollen. Haal van het vuur en laat afkoelen.
Voeg de room en het vanille-extract toe.
(Voor bereiding van ongeveer 900 ml)
KOFFIE-IJS
Parfait is een ander klassiek voorbeeld van ijs. Het wordt bereid door een scheutje warme suikersi-
roop over eierdooiers te gieten. Het mengsel moet vervolgens worden afgekoeld, alvorens de room
en het gekozen extract toe te voegen. De onderstaande richtlijnen gelden voor koffie-ijs, maar uw
parfait zal even lekker zijn als u de koffie vervangt door het sap van een vers geperste citroen of
door een puree van kersen, verse of uit blik, met een klein beetje brandewijn van kerse.
75 g suiker - 4 eierdooiers - 450 ml gepasteuriseerde dikke room - 2 el oploskoffie.
Doe de suiker en 4 eetlepels water in een kleine kookpan. Zet op het vuur en roer constant tot de
suiker gesmolten is. Breng aan de kook en laat koken tot u een dunne siroop bekomt (ongeveer
4-5 minuten), (230°F, 110°C). Klop de eierdooiers in een kom en blijf kloppen terwijl u de licht afge-
koelde siroop over de eieren laat lopen. Klop tot er een homogeen mengsel ontstaat en laat afkoe-
len. Los de koffie op in een eetlepel water: voeg de koffie en de verse room toe aan het
eiermengsel en roer goed.
(Voor bereiding van ongeveer 750 ml)
VANILLE-IJS OP BASIS VAN YOGHURT
300 ml crème fleurette - 300 ml yoghurt natuur - 100 g poedersuiker (of naar eigen smaak) -
2 kl vanille-extract.
Warm de room en de suiker zachtjes op in een kookpan, terwijl u constant roert, tot de suiker
oplost. Laat afkoelen. Voeg de yoghurt en het vanille-extract toe en klop snel.
(Voor bereiding van ongeveer 600 ml)
LUCHTIG VANILLE-IJS
600 ml magere melk - 5 el poedermelk - 100 g poedersuiker - 1 1/2 el vanille-extract.
Warm de melk op in een kookpan op laag vuur. Voeg de suiker toe en strooi de poedermelk erop.
Roer tot de suiker en de poedermelk zijn opgelost, zorg dat het mengsel niet kookt. Neem de kook-
pan van het vuur. Laat afkoelen, voeg het vanille-extract toe en roer goed.
kl : koffielepel
el : eetlepel
19
(Voor bereiding van iets meer dan 600 ml)
CHOCOLADE-IJS OP BASIS VAN VOLLE VERSE ROOM
2 eierdooiers - 50 g poedersuiker - 250 ml melk - 150 ml gepasteuriseerde dikke room - 100 g
chocoladestukken.
Maak een Engelse crème met de eierdooiers, de suiker en de melk, volgens de instructies voor
vanille-ijs (bladzijde 16). Breek de chocolade in stukken in de nog warme crème en roer tot hij
gesmolten is en het mengsel mooi glad is. Laat afkoelen.
(Voor bereiding van ongeveer 600 ml)
GEGLACEERDE CHOCOLADEMELK
600 ml melk - 2-3 el cacaopoeder - 50 g poedersuiker.
Warm de melk en de suiker op in een kookpan, al roerend om de suiker goed te laten smelten.
Leng het cacaopoeder in een kommetje eerst aan met een klein beetje warme melk en voeg daarna
de rest van de melk toe. Laat afkoelen.
(Voor bereiding van ongeveer 600 ml)
IJS MET AMANDELEN EN CHOCOLADESNIPPERS
4 eierdooiers - 100 g poedersuiker - 300 ml melk - 1 pak chocoladesnippers - 50 g in twee
gesneden en gepelde amandelen.
Maak een Engelse crème met de eierdooiers, de suiker en de melk, volgens de instructies voor
vanille-ijs (bladzijde 16). Terwijl de crème afkoelt, bakt u de amandelen goudgeel op de grill. Blijf
toekijken zodat ze niet aanbranden en draai ze regelmatig om zodat ze aan alle kanten mooi goud-
geel zien. Voeg de verse room toe aan de koude Engelse crème en giet deze bereiding in de
IJsmaker. Als het ijs half stijf is en begint uit te zetten, voeg dan de amandelen en de chocolades-
nippers toe, zodat ze juist de tijd hebben om zich over het ijs te verdelen voor het klaar is. Dit ijs,
verrijkt met drie of vier eetlepels cognac, vormt het ideale dessert bij grote maaltijden.
(Voor bereiding van ongeveer 900 ml)
IJS MET MUNT EN GERASPTE CHOCOLADE
300 ml melk - 300 ml gepasteuriseerde dikke room - 75 g poedersuiker - 150 g chocolade -
stukken - 1 kl pepermuntextract - 4-5 el muntcrème (facultatief).
Doe de melk en de suiker in een kookpan en warm zachtjes op om de suiker te laten smelten. Laat
de melk volledig afkoelen. Rasp de chocolade en leg hem opzij. Meng de verse room, het peper-
muntextract en desgewenst de muntcrème in de koude melk. Giet de bereiding in de Ijsmaker.
Zodra het ijs begint stijf te worden, voegt u de geraspte chocolade toe. Laat de bereiding verder
bevriezen.
(Voor bereiding van ongeveer 750 ml)
KOFFIE-IJS MET SMYRNADRUIVEN
75 g Smyrnadruiven - 3 el cognac - 600 ml crème fleurette - 4 eierdooiers - 100 g poeder -
suiker - 1 afgestreken el oploskoffie.
Laat de Smyrnadruiven een hele nacht of enkele uren in de cognac liggen. Maak een Engelse
crème met de room, de eierdooiers en de suiker, volgens de instructies voor vanille-ijs (bladzijde 16)
20
en laat afkoelen. Leng de koffie aan in een eetlepel warm water en voeg hem samen met de druiven
en de cognac toe aan de Engelse crème.
(Voor bereiding van 900 ml)
RUMIJS MET ROZIJNEN
Volg de instructies voor koffie-ijs met Smyrnadruiven, maar vervang de Smyrnadruiven en de cognac
door rozijnen en rum en laat de koffie weg.
IJS MET BRUIN BROOD
175 g paneermeel van bruin brood - 600 ml crème fleurette - 100 g poedersuiker - 2 grote
eieren (de dooier scheiden van het eiwit) - 1/2 kl vanille-extract - 2 el zoete sherry (facul -
tatief).
Verdeel het paneermeel over een plaat die u in de oven zet en bak op middelhoog vuur. Roer gere-
geld door het paneermeel tot het mooi goudgeel ziet (ongeveer 10-15 minuten). Maak een Engelse
crème met 300 ml room, de suiker en de eierdooiers (zie recept vanille-ijs, bladzijde 16) en laat die
afkoelen. Meng het paneermeel, de rest van de crème fleurette, het vanille-extract en (desgewenst)
de sherry onder de koude Engelse crème en giet deze bereiding in de ijsmaker. Klop het eiwit heel
stijf en doe het bij het ijs zodra het hard begint te worden, waarbij u de massa opheft.
(Voor bereiding van ongeveer 750 ml)
GEGLACEERDE MUESLI EN YOGHURT
250 g muesli (zonder droge vruchten) - 50 g rozijnen - 1 el water - 300 ml yoghurt natuur -
300 ml melk of crème fleurette - 50 g kandijsuiker.
Laat de rozijnen enkele uren in water weken. Meng alle ingrediënten grondig dooreen.
(Voor bereiding van 900 ml)
IJS MET VERSE KAAS MET APPELS EN GEROOSTERDE
HAVERVLOKKEN
00 g havervlokken - 2 tafelappels - 50 g (in schijfjes gesneden) hazelnoten - 300 ml verse
kaas of zure room - 300 ml crème fleurette - 4 el vloeibare honing (of naar eigen smaak).
Meng de havervlokken en de hazelnoten en bak ze enkele minuten goudbruin op de grill. Kijk toe
en draai ze regelmatig aan alle kanten om. Schil en ontpit de appels en snijd ze in dunne schijfjes.
Meng de verse kaas en de crème fleurette en voeg de rest van de ingrediënten toe. Zorg ervoor dat
het mengsel zoet genoeg is.
(Voor bereiding van ongeveer 750 ml)
SAUZEN
WARME CHOCOLADESAUS
150 g chocoladestukken - 25 g poedersuiker - 25 g ongezouten boter.
21
Snijd de chocolade in vierkante stukken en doe die samen met de suiker en 4 eetlepels water in
een kleine kookpan.
Laat de chocolade smelten op laag vuur, zet dan het vuur geleidelijk hoger en laat 2 minuten koken.
Doe al kloppend de boter bij de chocolade en dien warm op. Deze saus smaakt heerlijk bij ijssoor-
ten zoals banaan-, koffie- of vanille-ijs.
MELBASAUS
250 g frambozen - 75 g gesmolten poedersuiker - het sap van een halve citroen.
Plet of vermaal de frambozen en giet de puree naar keuze door een nylonzeef om alle kleine vezels
te verwijderen. Voeg al roerend de gesmolten poedersuiker en het citroensap toe. Deze saus kunt u
warm of licht opgewarmd opdienen. Ze wordt vooral aanbevolen bij ijs met perziken op basis van
zure room, ijs met bruin brood of aardbeienijs op basis van volle verse room.
IJS MET VRUCHTEN
AARDBEIENIJS OP BASIS VAN VOLLE VERSE ROOM
Dit is een elementair en gemakkelijk te bereiden recept voor vruchtenijs. De aardbeien kunnen wor-
den vervangen door gelijk welke andere fruitsoort. Controleer echter steeds of de bereiding zoet
genoeg is alvorens ze in de diepvriezer te zetten.
500 g rijpe aardbeien - 300 ml gepasteuriseerde dikke room - 100 g poedersuiker - het sap
van een hele citroen.
Verwerk de aardbeien tot een puree, voeg de suiker, de room en het citroensap toe.
(Voor bereiding van ongeveer 750 ml)
AARDBEIENIJS "PROVISIE"
500 g verse of diepgevroren (vooraf te ontdooien) aardbeien - 400 g poedermelk - 100 g
gesmolten poedersuiker - het sap van een hele citroen.
Zet de poedermelk de dag voordien in de koelkast. Verwerk de aardbeien tot een puree en voeg
het citroensap toe. Klop de gekoelde melk stijf. Voeg al roerend de suiker en de aardbeienpuree
toe.
(Opmerking: bij de bereiding van dit recept kunnen de aardbeien worden vervangen door andere
vruchten: bijvoorbeeld door mango's, frambozen of pruimenmoes).
(Voor bereiding van ongeveer 900 ml)
IJS MET YOGHURT EN FRAMBOZEN
250 g frambozen - 100 g poedersuiker - 300 ml yoghurt.
(U kunt gebruik maken van diepgevroren, vooraf ontdooide frambozen). Plet of vermaal de frambo-
zen in een mixer of keukenrobot. Opdat het ijs een homogene vastheid zou hebben, giet u de
bereiding door een zeef om alle kleine vezels te verwijderen. Verwerk de suiker en de yoghurt in de
vruchtenpuree.
(Voor bereiding van 450 ml)
22
IJS MET ZWARTE BESSEN
500 g zwarte bessen - 150 g suiker - 600 ml slagroom of verse room - 4 el crème van zwarte
bessen (facultatief).
Doe de gesorteerde en gewassen vruchten samen met de suiker en drie of vier eetlepels water in een
kookpan. Zet de kookpan op laag vuur en laat de zwarte bessen langzaam sudderen tot ze zacht
worden. Vermaal ze en giet de puree door een zeef om alle kleine vezels te verwijderen. Laat afkoelen.
Voeg al roerend de room en desgewenst de crème van zwarte bessen toe.
(Voor bereiding van 900 ml)
IJS MET FRAMBOZEN EN RODE AALBESSEN OP BASIS VAN KWARK
250 g frambozen - 100 g rode aalbessen - 75 g suiker - 100 g kwark - 250 ml melk.
Laat de aalbessen langzaam sudderen met de suiker en 75 ml water. Verwerk de aalbessen en de
frambozen tot een puree wanneer ze zacht worden. Giet de puree door een zeef om alle kleine
vezels te verwijderen. Doe de kwark in een kom en voeg al kloppend geleidelijk de melk toe. Voeg
de vruchtenpuree toe wanneer het mengsel homogeen is.
(Voor bereiding van 600 ml)
IJS MET ANANAS
1 blik ananas in stukken (250 g) - 300 ml gepasteuriseerde dikke room of crème fleurette -
1 kl vanille-extract.
Verwerk de ananas tot een puree. Als u liever ijs met een homogene vastheid eet, giet dan de puree
door een zeef om alle vezels te verwijderen. Verwerk de puree in de room door goed te roeren.
Voeg het vanille-extract toe en zorg dat de bereiding zoet genoeg is.
(Voor bereiding van ongeveer 600 ml)
LUCHTIG CITROENIJS
De schil en het sap van 2 grote citroenen - 175 g poedersuiker - het wit van 2 eieren - 300 ml
gepasteuriseerde dikke room.
Doe de schil en het sap van de citroenen, de suiker en 150 ml water in een kookpan en warm
zachtjes op. Roer constant tot de suiker oplost. Breng aan de kook en laat vijf minuten sudderen,
tot u een dunne siroop bekomt. Klop het eiwit niet te stijf en voeg de nog warme siroop toe, terwijl
u blijft kloppen. Laat afkoelen en voeg de room toe.
(Voor bereiding van ongeveer 600 ml)
PERZIKENIJS OP BASIS VAN ZURE ROOM
2 grote rijpe perziken - 3 eierdooiers - 100 g poedersuiker - 150 ml melk - 150 ml zure room -
de schil en het sap van een halve sinaasappel - 2 el Grand Marnier of Curaçao (facultatief).
Maak een Engelse crème met de eierdooiers, de suiker en de melk, volgens de instructies voor
vanille-ijs (bladzijde 16) en laat afkoelen. Schil de perziken en verwerk ze tot een puree. Doe de
schil en het sap van de halve sinaasappel en desgewenst de likeur bij de perzikenpuree. Klop de
zure room tot hij smeuig is en doe hem samen met de Engelse crème bij het mengsel.
(Voor bereiding van ongeveer 900 ml)
23
SORBETS
Sorbets zijn heel gemakkelijk te bereiden op basis van een suikersiroop met vruchtesap of vruchten-
moes. Het onderstaande recept voor sorbet met sinaasappel is een basisrecept: u kunt deze vrucht
probleemloos vervangen door andere fruitsoorten. U kunt het mengsel luchtiger maken door er een
beetje eiwit aan toe te voegen (zie recept voor sorbet met citrusvruchten). Zo verandert de sorbet
niet in ijs als u hem een tijdje langer wilt bewaren. U kunt ook een beetje gelatine toevoegen (zoals
vermeld in het recept voor aardbeiensorbet). De sorbet zal dan beter houden nadat hij uit de ijsma-
ker komt of uit de diepvriezer wordt gehaald, en hij zal niet te vlug smelten.
SINAASAPPELSORBET
250 g kristalsuiker - 450 ml water - 300 ml vers geperst sinaasappelsap - de schil van twee
sinaasappels - het sap van een hele citroen.
Doe de suiker, het water en de sinaasappelschil in een kookpan. Zet op middelhoog vuur en roer
regelmatig tot de suiker goed gesmolten is. Breng aan de kook en laat 5 tot 8 minuten koken, tot u
een dunne siroop bekomt (230 °F, 110 °C). Neem vervolgens de kookpan van het vuur en laat
afkoelen. Voeg het sinaasappel- en citroensap toe en giet de bereiding in de sorbetmaker.
(Voor bereiding van ongeveer 600 ml)
CITROENSORBET
Baseer u op het recept voor sorbet met sinaasappel, maar vervang de sinaasappelschil door de
schil van een citroen. Citroensap is heel zuur, zodat u misschien minder dan 300 ml nodig heeft.
Proef zorgvuldig van de bereiding alvorens ze in de diepvriezer te zetten.
(Voor bereiding van ongeveer 750 ml)
SORBET MET CITRUSVRUCHTEN
De geraspte schil en het sap van Ă©Ă©n (liefst roze) pompelmoes - de geraspte schil en het sap
van een hele citroen - de geraspte schil van Ă©Ă©n sinaasappel - het sap van twee sinaasappels
- 175 g kristalsuiker - 450 ml water - 2 kleine eiwitten of 1 groot eiwit.
Volg de instructies in het recept voor sinaasappelsorbet en maak een siroop met de suiker en het
water, waaraan u de schil van de vruchten toevoegt. Zodra de siroop is afgekoeld, doet u het sap
van de vruchten erbij en giet u de bereiding vervolgens in de ijsmaker. Wanneer de sorbet begint
op te stijven en uit te zetten, voegt u het eiwit toe, zodat het tijdens de laatste 10 minuten van het
vriesproces vermengd wordt met de bereiding.
(Voor bereiding van ongeveer 750 ml)
SORBET MET TROPISCHE VRUCHTEN
2 grote rijpe mango's - 150 g kristalsuiker - 300 ml water - het sap van Ă©Ă©n groene citroen of
van een halve citroen - 1 eiwit.
Maak een siroop met de suiker en het water, (zie instructies in het recept voor sinaasappelsorbet).
Zodra de siroop is afgekoeld, voegt u het vruchtvlees van de tot puree verwerkte mango's toe,
samen met het sap van de groene citroen of van de citroen. Giet de bereiding in de ijsmaker en
voeg het eiwit toe, volgens de instructies in het recept voor sorbet met citrusvruchten. Ook met
kiwi's, papaja's of lychees maakt u heerlijke sorbets.
(Voor bereiding van 600 ml)
24
AARDBEIENSORBET
500 g verse aardbeien of niet gezoete diepgevroren (vooraf ontdooide) aardbeien - 100 g
kristalsuiker - 300 ml water - het sap van een halve citroen - 1/2 pak gelatinepoeder - het wit
van 1 ei (facultatief).
Maak een siroop met de suiker en het water, volgens de instructies voor sinaasappelsorbet. Terwijl
de siroop afkoelt, verwerkt u de aardbeien tot puree. Giet die vervolgens door een zeef om alle
vezels te verwijderen. Meng de aardbeienpuree met de suikersiroop en voeg het citroensap en de
gelatine toe. Laat de gelatine vooraf oplossen in twee eetlepels water, in een kom die boven een
kookpan kokend water is geplaatst. Als u een grotere hoeveelheid luchtige sorbet wilt bekomen,
volg dan de instructies voor sorbet met citrusvruchten alvorens het eiwit toe te voegen.
(Voor bereiding van ongeveer 600 ml)
SORBET MET WITTE WIJN
250 g kristalsuiker - 175 ml water - de schil en het sap van een hele citroen - 300 ml zoete
witte wijn - het wit van 2 kleine eieren of van 1 groot ei - 1/2 pak gelatine (facultatief).
Maak een siroop met de suiker, het water en de citroenschil volgens de instructies voor sinaasap-
pelsorbet. (Om een verfijnde sorbet te bekomen, giet u de siroop door een dunne doek om de schil
te verwijderen). Voeg het citroensap, de wijn en desgewenst de gesmolten gelatine (volgens de ins-
tructies voor aardbeiensorbet) toe aan de koude siroop. Als de sorbet begint te verstijven, voegt u
het eiwit toe volgens de instructies voor sorbet met citrusvruchten.
(Voor bereiding van 450 tot 600 ml)
TOMATENSORBET
600 ml tomatensap - het sap van 2 citroenen - 1 dessertlepel Worcestersaus - enkele drup-
pels tabasco (facultatief) - 1 dessertlepel suiker - zout, peper - 125 ml wodka (facultatief) -
het wit van 2 eieren.
Meng alle ingrediënten samen. Proef en kruid naar eigen smaak. De sorbet zal luchtig en schuimig
zijn. Leg bollen tomatensorbet op een bed van slablaadjes. Versier met enkele garnalen.
(Voor bereiding van 600 tot 750 ml)
25
KINDERIJS
EXPRESS VANILLE-IJS
1 kleine doos gecondenseerde melk - 300 ml crème fleurette - 1 1/2 kl vanille-extract.
Meng alle ingrediënten samen.
(Voor bereiding van 450 tot 600 ml)
CHOCOLADE-IJS
1 grote doos gecondenseerde melk - 300 ml melk - 5 el cacao.
Leng het cacaopoeder aan in een klein beetje warm water en verwerk het al kloppend in de gecon-
denseerde melk en de melk.
(Voor bereiding van meer dan 600 ml)
IJS MET BANANEN
3 rijpe bananen - 100 g suiker - 450 ml melk of room of een mengsel van beide.
Plet de bananen met een vork tot een homogene puree. Voeg al kloppend de suiker en de melk of
room toe.
(Voor bereiding van ongeveer 750 ml)
GEGLACEERDE FRUITYOGHURTS
4 potten fruityoghurt.
Giet de yoghurt meteen in de ijsmaker.
KARAMELSAUS
50 g boter - 50 g bruine suiker - 2 el suikersiroop - 150 ml crème fleurette of melk.
Warm de boter, de bruine suiker en de suikersiroop op in een kookpan op laag vuur en roer tot de
boter en de suiker gesmolten zijn. Laat 3-5 minuten goed koken. Laat even afkoelen; voeg de room
of melk toe en giet de nog warme saus over het ijs.

Documenttranscriptie

Le Glacier F Mode d’emploi NL Gebruiksaanwijzing UK Instructions for use SOMMAIRE Descriptif de l’appareil .................................................. page 1 Mode d’emploi ................................................................... page 2 Recettes ................................................................................... page 5 INHOUDSOPGAVE Beschrijving van de machine .......................bladzijde 1 Gebruiksaanwijzing ............................................. bladzijde 14 Recepten ...................................................................... bladzijde 17 CONTENTS Features and assembly ................................................ page 1 Instruction for use ............................................................ page 26 Recipes ..................................................................................... page 31 VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN Bij het gebruik von elektrische apparaten moeten de normale veiligheidsvoorschriften in acht genomen worden : 1. Lees eerst alle instructies. 2. Om een elektrische schok te voorkomen mag de motor nooit in water gehouden worden of in enig andere vloeistof. 3. Dit apparaat is niet bestemd om te worden gebruikt door personen (inclusief kinderen) met verminderde lichamelijke, zintuiglijke of geestelijke capaciteiten, of door personen zonder enige kennis of ervaring, tenzij zij toezicht of voorafgaande aanwijzingen over het gebruik van het apparaat hebben kunnen krijgen van een voor hun veiligheid verantwoordelijke persoon. Let op de kinderen om te zorgen dat zij niet met het apparaat spelen. 4. Trek de stekker- uit het stopcontact wanneer het apparaat niet in gebruik is, wanneer er onderdelen afgtehaald ofopgezet worden. 5. Vermijd aanraking van bewegende onderdelen. 6. Als net snoer beschadigd is of als het apparaat defect is, moet het worden vervangen door de fabrikant, zijn klantenservice of een ander bevoegd persoon, om risico's te voorkomen. 7. Het gebruik van hulpstukken die niet door de fabrikant aanbevolen oh verkocht worden, kunnen vuur, elektrische schokken of verwandingen veroorzaken. 8. Niet buitenshuis gebruiken. 9. Laad de stroomkabel niet over de rand van een tafel, een toon- of werkbonk hangen. Vermijd hete appervlakken. 10. Verhit de ijscontainer nooit. Verhitting kanlekken veroorzaken en daardoor mogelijk persoonlijke verwondingen. 11. Uw apparaat is uitsluitend bestemd voor huishoudelijk gebruik. Het is er niet op berekend te worden gebruikt in de volgende gevallen, die niet door de garantie worden gedekt: in keukentjes bestemd voor het personeel in winkels, kantoren of andere professionele omgevingen, in boerenbedrijven, door gasten van hotels, motels en andere residentiële omgevingen, in bed- en breakfast omgevingen. De materialen en de voorwerpen die in contact komen met voedingswaren zijn overeenkomstig de EEG voorschriften 89/109. Bovendien is dit apparaat gemaakt overeenkomstig de toepasselijke CE voorschriften met inbegrip van de regels omtrent radiostoringen. Dit symbool wijst aan dat dit produkt niet met het gewoon huisvuil behandeld mag worden. Men moet het naar een recyclage punt voor elektrische en elektronische toestellen brengen. Meer inlichtingen over die recyclage punten zijn te verkrijgen bij het gemeentebestuur of containerpark. BEWAAR DE GEBRUIKSAANWIJZING Controleer of de vermelde spanning op het fabrieks-plaatje van uw toestel overeenstemt met de netspanning. BEVRIEZING VAN DE KUIP Verwijder het motorblok, deksel en de schoep door de knop boven op het motorblok in te drukken en het geheel motor / deksel tegen de klok in te draaien. A De motor staat stil nadat het bovendeel verwijderd is. Plaats de kuip minstens 12 uur in een *** of **** diepvriezer (- 18°C). Pas verwijderen wanneer de kuip en basisbereiding klaar zijn voor gebruik. 14 BASISBEREIDING Kles een recept en volg de instructies. De bereiding moet op koelkasttemperatuur zijn, maak ze ruim vooraf klaar. Ongeveer 20 à 30 minuten zijn nodig voor het bereiden van heerlijke ijsjes. IN WERKING STELLEN • Neem de kuip uit de diepvriezer. • Verwijder het doorschijnend deksel / vulgootje van de motor door eraan te trekken totdat het “vergrendelgat” voor het gat komt te staan waarin de as wordt geplaastst. B • Druk de as in het gat en breng het doorschijnend deksel terug in de beginstand, terwijl u er op let dat het gedeelte van het deksel dat geen vergrendelgat heeft tussen het bovenste en onderste kraagje van de as staat. • Schuif de schoep op de as. Het geheel deksel / motor is nu klaar om op de kuip vergrendeld te worden. C • Plaats het hele bovenste geheel op de kuip en draai dit met de klok mee totdat u een weerstand tegenkomt. In dit stadium, moeten de bevestigingsclips van het bovenste geheel in de clips van de kuip zitten. Druk op de scheidingsknop van het geheel motor / deksel om het bovenste geheel vast te zetten. • Sluit het apparaat aan et zet het aan. De schoep moet draaien voordat u bereiding ingiet om zo te voorkomen dat deze tegen de wanden van de kuip vastvriest. LET OP : Wanneer het bovenste geheel niet correct op de kuip vergrendeld is, is het onmogelijk dat de motor start. BELANGRIJK • Gebruik nooit metalen voorwerpen om de kuip leeg te maken. D • De bereiding wordt dikker en de schoep keert om. Zodra de bereiding de vorm aanneemt van Italiaans ijs, kunt u het in een bak overgieten om het in de diepvriezer te zetten. • Zet de motor stil. • Om het motorblok te verwijderen het motor / deksel geheel met de klok mee draaien en het er dan uittillen. BEWARING VAN HET IJS OF VAN DE SORBET Het ijs (of de sorbet) is lang houdbaar in de diepvriezer als u het in een goed gesloten plastic doos doet. Vries ijs (of sorbet) dat volledig of gedeeltelijk ontdooid is, nooit terug in. Ijs (of sorbet) waarvan het basisrecept ongekookte ingrediënten bevatten kunt u beter niet langer dan eer week bewaren. 15 REINIGING Zorg voor maximale hygiene. Demonteer de onderdelen van het toestel na gebruik telkens als volgt : - Zet het motorblok omgekeerd en schuif het deksel eraf. LET OP : de as komt automatisch los. Zorg dat u hem niet verliest. DOMPEL HET MOTORBLOK NOOIT IN WATER. WAS HET NIET AF ONDER DE KRAAN. Gebruik desnoods een uitgewrongen spons en wrijf het droog. - Was de kuip en het deksel af onder de kraan. REINIG DE ONDERDELEN NIET MET DE VAATWASSER. LET OP : Zorg dat de kuip binnenin helemaal droog is alvorens ze terug in de diepvriezer te zetten. Als er nog water in de kuip zit, zal dat bevriezen en zal de schoep niet kunnen ronddraaien. AANBEVELINGEN - Gebruik het toestel altijd op een hard en effen werkvlak. - Door de kuip altijd in de diepvriezer te laten staan, kunt u op elk ogenblik ijs of sorbet maken. - Doorprik of verwarm de kuip nooit. - Zorg dat de kuip binnenin helemaal droog is alvorens ze terug in de diepvriezer te zetten. - Vul de kuip slechts voor de helft, want de bereiding zwelt op. - Maak de kuip altijd leeg met plastic of houten voorwerpen, om de binnenwand niet te beschadigen. - Gebruik altijd een basisbereiding die uit de koelkast komt. - Alle ingrediënten die bij de bereiding worden gevoegd (fruit, droge koekjes...), moeten worden verwerkt tot een brij of worden fijngehakt voor u ze via de opening van het deksel in de kuip giet. - Alcoholhoudende vloeistoffen vertragen of beletten zelfs de bevriezing. Om het ijs vaster te maken, gebruikt u het best geurextracten of - concentraten. Als… het ijs niet vast genoeg is of niet stijf wordt : - De kuip heeft niet lang genoeg in de diepvriezer gestaan (minimum 10 uur). - Uw diepvriezer is niet koud genoeg (het ijs wordt stijf tussen - 10/- 12 °C, als de diepvriezer niet op - 18 °C staat, wordt het ijs niet gemaakt). - De kuip is niet recht gezet (de bevroren vloeistof is slecht verdeeld). - Er was teveel basisbereiding in de kuip. - De gebruikte vruchten waren nog bevroren. - De bereiding was lauw of op kamertemperatuur. - De kuip en de bereiding zijn te koud en de ijs wordt te vlug stijf aan de rand. Tussen 3 en 5 minuten afvaarten bevoer de bereiding te gieten in de kuip. www.magimix.com Wij behouden ons het recht voor de technische kenmerken van deze apparaten zonder voorafgaande kennisgeving te wijzigen. © Alle rechten voor alle toestellen voorbehouden aan Magimix. 16 Bereiding, maximale hoeveelheden : 1,1 L : 600 ml / 1,5 L : 900ml. Lijdens de bereiding zet het mengsel uit. Vul daarom de kuip slechts tot de helft RECEPTEN Vanille-ijs (op basis van Engelse crème) ................................................................................................................... Koffie-ijs .......................................................................................................................................................................................... Vanille-ijs op basis van yoghurt ...................................................................................................................................... Luchtig vanille-ijs ...................................................................................................................................................................... P. P. P. P. 18 18 18 18 Chocolade-ijs op basis van volle verse room ........................................................................................................ Geglaceerde chocolademelk ............................................................................................................................................ Ijs met amandelen en chocoladesnippers ............................................................................................................... Ijs met munt en geraspte chocolade ........................................................................................................................... P. P. P. P. 19 19 19 19 Koffie-ijs met Smyrnadruiven ........................................................................................................................................... Rumijs met rozijnen ................................................................................................................................................................. Ijs met bruin brood .................................................................................................................................................................. Geglaceerde muesli en yoghurt ...................................................................................................................................... Ijs met verse kaas met appels en geroosterde havervlokken ..................................................................... P. P. P. P. P. 19 20 20 20 20 Warme chocoladesaus ......................................................................................................................................................... P. Melbasaus ..................................................................................................................................................................................... P. 20 21 Aardbeienijs op basis van volle verse room ........................................................................................................... Aardbeienijs "provisie" .......................................................................................................................................................... Ijs met yoghurt en frambozen .......................................................................................................................................... Ijs met zwarte bessen ............................................................................................................................................................ Ijs met frambozen en rode aalbessen op basis van kwark ........................................................................... Ijs met ananas ............................................................................................................................................................................. Luchtig citroenijs ....................................................................................................................................................................... Perzikenijs op basis van zure room .............................................................................................................................. P. P. P. P. P. P. P. P. 21 21 21 22 22 22 22 22 Sinaasappelsorbet ................................................................................................................................................................... Citroensorbet .............................................................................................................................................................................. Sorbet met citrusvruchten .................................................................................................................................................. Sorbet met tropische vruchten ........................................................................................................................................ Aardbeiensorbet ........................................................................................................................................................................ Sorbet met witte wijn ............................................................................................................................................................. Tomatensorbet ........................................................................................................................................................................... P. P. P. P. P. P. P. 23 23 23 23 24 24 24 Express vanille-ijs ..................................................................................................................................................................... Chocolade-ijs .............................................................................................................................................................................. Ijs met bananen ......................................................................................................................................................................... Geglaceerde fruityoghurts .................................................................................................................................................. Karamelsaus ................................................................................................................................................................................ P. P. P. P. P. 25 25 25 25 25 17 BASISRECEPTEN kl : koffielepel el : eetlepel VANILLE-IJS (op basis van Engelse crème) Een Engelse crème op basis van eigeel en verse room vormt de traditionele basis voor talrijke ijssoorten. Onder meer voor het klassieke vanille-ijs dat hieronder wordt beschreven. Als u echter de vanille vergeet, kunt u altijd gebruik maken van de Engelse crème en daar verschillende andere extracten aan toevoegen. Raadpleeg daartoe de voorbeelden in deze brochure. 4 eierdooiers - 100 g poedersuiker - 300 ml melk - 300 ml gepasteuriseerde dikke room 2 kl vanille-extract. (of andere extracten naar eigen smaak). Giet de melk in een kookpan en breng ze zachtjes aan de kook. Klop de eierdooiers samen met de suiker in een kom en giet intussen de warme melk over de eieren. Doe het mengsel terug in de kookpan en warm het al roerend op, tot het een vliesje vormt op de achterkant van een houten lepel. Zorg dat het mengsel niet kookt, anders gaat het stollen. Haal van het vuur en laat afkoelen. Voeg de room en het vanille-extract toe. (Voor bereiding van ongeveer 900 ml) KOFFIE-IJS Parfait is een ander klassiek voorbeeld van ijs. Het wordt bereid door een scheutje warme suikersiroop over eierdooiers te gieten. Het mengsel moet vervolgens worden afgekoeld, alvorens de room en het gekozen extract toe te voegen. De onderstaande richtlijnen gelden voor koffie-ijs, maar uw parfait zal even lekker zijn als u de koffie vervangt door het sap van een vers geperste citroen of door een puree van kersen, verse of uit blik, met een klein beetje brandewijn van kerse. 75 g suiker - 4 eierdooiers - 450 ml gepasteuriseerde dikke room - 2 el oploskoffie. Doe de suiker en 4 eetlepels water in een kleine kookpan. Zet op het vuur en roer constant tot de suiker gesmolten is. Breng aan de kook en laat koken tot u een dunne siroop bekomt (ongeveer 4-5 minuten), (230°F, 110°C). Klop de eierdooiers in een kom en blijf kloppen terwijl u de licht afgekoelde siroop over de eieren laat lopen. Klop tot er een homogeen mengsel ontstaat en laat afkoelen. Los de koffie op in een eetlepel water: voeg de koffie en de verse room toe aan het eiermengsel en roer goed. (Voor bereiding van ongeveer 750 ml) VANILLE-IJS OP BASIS VAN YOGHURT 300 ml crème fleurette - 300 ml yoghurt natuur - 100 g poedersuiker (of naar eigen smaak) 2 kl vanille-extract. Warm de room en de suiker zachtjes op in een kookpan, terwijl u constant roert, tot de suiker oplost. Laat afkoelen. Voeg de yoghurt en het vanille-extract toe en klop snel. (Voor bereiding van ongeveer 600 ml) LUCHTIG VANILLE-IJS 600 ml magere melk - 5 el poedermelk - 100 g poedersuiker - 1 1/2 el vanille-extract. Warm de melk op in een kookpan op laag vuur. Voeg de suiker toe en strooi de poedermelk erop. Roer tot de suiker en de poedermelk zijn opgelost, zorg dat het mengsel niet kookt. Neem de kookpan van het vuur. Laat afkoelen, voeg het vanille-extract toe en roer goed. 18 (Voor bereiding van iets meer dan 600 ml) CHOCOLADE-IJS OP BASIS VAN VOLLE VERSE ROOM 2 eierdooiers - 50 g poedersuiker - 250 ml melk - 150 ml gepasteuriseerde dikke room - 100 g chocoladestukken. Maak een Engelse crème met de eierdooiers, de suiker en de melk, volgens de instructies voor vanille-ijs (bladzijde 16). Breek de chocolade in stukken in de nog warme crème en roer tot hij gesmolten is en het mengsel mooi glad is. Laat afkoelen. (Voor bereiding van ongeveer 600 ml) GEGLACEERDE CHOCOLADEMELK 600 ml melk - 2-3 el cacaopoeder - 50 g poedersuiker. Warm de melk en de suiker op in een kookpan, al roerend om de suiker goed te laten smelten. Leng het cacaopoeder in een kommetje eerst aan met een klein beetje warme melk en voeg daarna de rest van de melk toe. Laat afkoelen. (Voor bereiding van ongeveer 600 ml) IJS MET AMANDELEN EN CHOCOLADESNIPPERS 4 eierdooiers - 100 g poedersuiker - 300 ml melk - 1 pak chocoladesnippers - 50 g in twee gesneden en gepelde amandelen. Maak een Engelse crème met de eierdooiers, de suiker en de melk, volgens de instructies voor vanille-ijs (bladzijde 16). Terwijl de crème afkoelt, bakt u de amandelen goudgeel op de grill. Blijf toekijken zodat ze niet aanbranden en draai ze regelmatig om zodat ze aan alle kanten mooi goudgeel zien. Voeg de verse room toe aan de koude Engelse crème en giet deze bereiding in de IJsmaker. Als het ijs half stijf is en begint uit te zetten, voeg dan de amandelen en de chocoladesnippers toe, zodat ze juist de tijd hebben om zich over het ijs te verdelen voor het klaar is. Dit ijs, verrijkt met drie of vier eetlepels cognac, vormt het ideale dessert bij grote maaltijden. (Voor bereiding van ongeveer 900 ml) IJS MET MUNT EN GERASPTE CHOCOLADE 300 ml melk - 300 ml gepasteuriseerde dikke room - 75 g poedersuiker - 150 g chocoladestukken - 1 kl pepermuntextract - 4-5 el muntcrème (facultatief). Doe de melk en de suiker in een kookpan en warm zachtjes op om de suiker te laten smelten. Laat de melk volledig afkoelen. Rasp de chocolade en leg hem opzij. Meng de verse room, het pepermuntextract en desgewenst de muntcrème in de koude melk. Giet de bereiding in de Ijsmaker. Zodra het ijs begint stijf te worden, voegt u de geraspte chocolade toe. Laat de bereiding verder bevriezen. (Voor bereiding van ongeveer 750 ml) KOFFIE-IJS MET SMYRNADRUIVEN 75 g Smyrnadruiven - 3 el cognac - 600 ml crème fleurette - 4 eierdooiers - 100 g poedersuiker - 1 afgestreken el oploskoffie. Laat de Smyrnadruiven een hele nacht of enkele uren in de cognac liggen. Maak een Engelse crème met de room, de eierdooiers en de suiker, volgens de instructies voor vanille-ijs (bladzijde 16) 19 en laat afkoelen. Leng de koffie aan in een eetlepel warm water en voeg hem samen met de druiven en de cognac toe aan de Engelse crème. (Voor bereiding van 900 ml) RUMIJS MET ROZIJNEN Volg de instructies voor koffie-ijs met Smyrnadruiven, maar vervang de Smyrnadruiven en de cognac door rozijnen en rum en laat de koffie weg. IJS MET BRUIN BROOD 175 g paneermeel van bruin brood - 600 ml crème fleurette - 100 g poedersuiker - 2 grote eieren (de dooier scheiden van het eiwit) - 1/2 kl vanille-extract - 2 el zoete sherry (facultatief). Verdeel het paneermeel over een plaat die u in de oven zet en bak op middelhoog vuur. Roer geregeld door het paneermeel tot het mooi goudgeel ziet (ongeveer 10-15 minuten). Maak een Engelse crème met 300 ml room, de suiker en de eierdooiers (zie recept vanille-ijs, bladzijde 16) en laat die afkoelen. Meng het paneermeel, de rest van de crème fleurette, het vanille-extract en (desgewenst) de sherry onder de koude Engelse crème en giet deze bereiding in de ijsmaker. Klop het eiwit heel stijf en doe het bij het ijs zodra het hard begint te worden, waarbij u de massa opheft. (Voor bereiding van ongeveer 750 ml) GEGLACEERDE MUESLI EN YOGHURT 250 g muesli (zonder droge vruchten) - 50 g rozijnen - 1 el water - 300 ml yoghurt natuur 300 ml melk of crème fleurette - 50 g kandijsuiker. Laat de rozijnen enkele uren in water weken. Meng alle ingrediënten grondig dooreen. (Voor bereiding van 900 ml) IJS MET VERSE KAAS MET APPELS EN GEROOSTERDE HAVERVLOKKEN 00 g havervlokken - 2 tafelappels - 50 g (in schijfjes gesneden) hazelnoten - 300 ml verse kaas of zure room - 300 ml crème fleurette - 4 el vloeibare honing (of naar eigen smaak). Meng de havervlokken en de hazelnoten en bak ze enkele minuten goudbruin op de grill. Kijk toe en draai ze regelmatig aan alle kanten om. Schil en ontpit de appels en snijd ze in dunne schijfjes. Meng de verse kaas en de crème fleurette en voeg de rest van de ingrediënten toe. Zorg ervoor dat het mengsel zoet genoeg is. (Voor bereiding van ongeveer 750 ml) SAUZEN WARME CHOCOLADESAUS 150 g chocoladestukken - 25 g poedersuiker - 25 g ongezouten boter. 20 Snijd de chocolade in vierkante stukken en doe die samen met de suiker en 4 eetlepels water in een kleine kookpan. Laat de chocolade smelten op laag vuur, zet dan het vuur geleidelijk hoger en laat 2 minuten koken. Doe al kloppend de boter bij de chocolade en dien warm op. Deze saus smaakt heerlijk bij ijssoorten zoals banaan-, koffie- of vanille-ijs. MELBASAUS 250 g frambozen - 75 g gesmolten poedersuiker - het sap van een halve citroen. Plet of vermaal de frambozen en giet de puree naar keuze door een nylonzeef om alle kleine vezels te verwijderen. Voeg al roerend de gesmolten poedersuiker en het citroensap toe. Deze saus kunt u warm of licht opgewarmd opdienen. Ze wordt vooral aanbevolen bij ijs met perziken op basis van zure room, ijs met bruin brood of aardbeienijs op basis van volle verse room. IJS MET VRUCHTEN AARDBEIENIJS OP BASIS VAN VOLLE VERSE ROOM Dit is een elementair en gemakkelijk te bereiden recept voor vruchtenijs. De aardbeien kunnen worden vervangen door gelijk welke andere fruitsoort. Controleer echter steeds of de bereiding zoet genoeg is alvorens ze in de diepvriezer te zetten. 500 g rijpe aardbeien - 300 ml gepasteuriseerde dikke room - 100 g poedersuiker - het sap van een hele citroen. Verwerk de aardbeien tot een puree, voeg de suiker, de room en het citroensap toe. (Voor bereiding van ongeveer 750 ml) AARDBEIENIJS "PROVISIE" 500 g verse of diepgevroren (vooraf te ontdooien) aardbeien - 400 g poedermelk - 100 g gesmolten poedersuiker - het sap van een hele citroen. Zet de poedermelk de dag voordien in de koelkast. Verwerk de aardbeien tot een puree en voeg het citroensap toe. Klop de gekoelde melk stijf. Voeg al roerend de suiker en de aardbeienpuree toe. (Opmerking: bij de bereiding van dit recept kunnen de aardbeien worden vervangen door andere vruchten: bijvoorbeeld door mango's, frambozen of pruimenmoes). (Voor bereiding van ongeveer 900 ml) IJS MET YOGHURT EN FRAMBOZEN 250 g frambozen - 100 g poedersuiker - 300 ml yoghurt. (U kunt gebruik maken van diepgevroren, vooraf ontdooide frambozen). Plet of vermaal de frambozen in een mixer of keukenrobot. Opdat het ijs een homogene vastheid zou hebben, giet u de bereiding door een zeef om alle kleine vezels te verwijderen. Verwerk de suiker en de yoghurt in de vruchtenpuree. (Voor bereiding van 450 ml) 21 IJS MET ZWARTE BESSEN 500 g zwarte bessen - 150 g suiker - 600 ml slagroom of verse room - 4 el crème van zwarte bessen (facultatief). Doe de gesorteerde en gewassen vruchten samen met de suiker en drie of vier eetlepels water in een kookpan. Zet de kookpan op laag vuur en laat de zwarte bessen langzaam sudderen tot ze zacht worden. Vermaal ze en giet de puree door een zeef om alle kleine vezels te verwijderen. Laat afkoelen. Voeg al roerend de room en desgewenst de crème van zwarte bessen toe. (Voor bereiding van 900 ml) IJS MET FRAMBOZEN EN RODE AALBESSEN OP BASIS VAN KWARK 250 g frambozen - 100 g rode aalbessen - 75 g suiker - 100 g kwark - 250 ml melk. Laat de aalbessen langzaam sudderen met de suiker en 75 ml water. Verwerk de aalbessen en de frambozen tot een puree wanneer ze zacht worden. Giet de puree door een zeef om alle kleine vezels te verwijderen. Doe de kwark in een kom en voeg al kloppend geleidelijk de melk toe. Voeg de vruchtenpuree toe wanneer het mengsel homogeen is. (Voor bereiding van 600 ml) IJS MET ANANAS 1 blik ananas in stukken (250 g) - 300 ml gepasteuriseerde dikke room of crème fleurette 1 kl vanille-extract. Verwerk de ananas tot een puree. Als u liever ijs met een homogene vastheid eet, giet dan de puree door een zeef om alle vezels te verwijderen. Verwerk de puree in de room door goed te roeren. Voeg het vanille-extract toe en zorg dat de bereiding zoet genoeg is. (Voor bereiding van ongeveer 600 ml) LUCHTIG CITROENIJS De schil en het sap van 2 grote citroenen - 175 g poedersuiker - het wit van 2 eieren - 300 ml gepasteuriseerde dikke room. Doe de schil en het sap van de citroenen, de suiker en 150 ml water in een kookpan en warm zachtjes op. Roer constant tot de suiker oplost. Breng aan de kook en laat vijf minuten sudderen, tot u een dunne siroop bekomt. Klop het eiwit niet te stijf en voeg de nog warme siroop toe, terwijl u blijft kloppen. Laat afkoelen en voeg de room toe. (Voor bereiding van ongeveer 600 ml) PERZIKENIJS OP BASIS VAN ZURE ROOM 2 grote rijpe perziken - 3 eierdooiers - 100 g poedersuiker - 150 ml melk - 150 ml zure room de schil en het sap van een halve sinaasappel - 2 el Grand Marnier of Curaçao (facultatief). Maak een Engelse crème met de eierdooiers, de suiker en de melk, volgens de instructies voor vanille-ijs (bladzijde 16) en laat afkoelen. Schil de perziken en verwerk ze tot een puree. Doe de schil en het sap van de halve sinaasappel en desgewenst de likeur bij de perzikenpuree. Klop de zure room tot hij smeuig is en doe hem samen met de Engelse crème bij het mengsel. (Voor bereiding van ongeveer 900 ml) 22 SORBETS Sorbets zijn heel gemakkelijk te bereiden op basis van een suikersiroop met vruchtesap of vruchtenmoes. Het onderstaande recept voor sorbet met sinaasappel is een basisrecept: u kunt deze vrucht probleemloos vervangen door andere fruitsoorten. U kunt het mengsel luchtiger maken door er een beetje eiwit aan toe te voegen (zie recept voor sorbet met citrusvruchten). Zo verandert de sorbet niet in ijs als u hem een tijdje langer wilt bewaren. U kunt ook een beetje gelatine toevoegen (zoals vermeld in het recept voor aardbeiensorbet). De sorbet zal dan beter houden nadat hij uit de ijsmaker komt of uit de diepvriezer wordt gehaald, en hij zal niet te vlug smelten. SINAASAPPELSORBET 250 g kristalsuiker - 450 ml water - 300 ml vers geperst sinaasappelsap - de schil van twee sinaasappels - het sap van een hele citroen. Doe de suiker, het water en de sinaasappelschil in een kookpan. Zet op middelhoog vuur en roer regelmatig tot de suiker goed gesmolten is. Breng aan de kook en laat 5 tot 8 minuten koken, tot u een dunne siroop bekomt (230 °F, 110 °C). Neem vervolgens de kookpan van het vuur en laat afkoelen. Voeg het sinaasappel- en citroensap toe en giet de bereiding in de sorbetmaker. (Voor bereiding van ongeveer 600 ml) CITROENSORBET Baseer u op het recept voor sorbet met sinaasappel, maar vervang de sinaasappelschil door de schil van een citroen. Citroensap is heel zuur, zodat u misschien minder dan 300 ml nodig heeft. Proef zorgvuldig van de bereiding alvorens ze in de diepvriezer te zetten. (Voor bereiding van ongeveer 750 ml) SORBET MET CITRUSVRUCHTEN De geraspte schil en het sap van één (liefst roze) pompelmoes - de geraspte schil en het sap van een hele citroen - de geraspte schil van één sinaasappel - het sap van twee sinaasappels - 175 g kristalsuiker - 450 ml water - 2 kleine eiwitten of 1 groot eiwit. Volg de instructies in het recept voor sinaasappelsorbet en maak een siroop met de suiker en het water, waaraan u de schil van de vruchten toevoegt. Zodra de siroop is afgekoeld, doet u het sap van de vruchten erbij en giet u de bereiding vervolgens in de ijsmaker. Wanneer de sorbet begint op te stijven en uit te zetten, voegt u het eiwit toe, zodat het tijdens de laatste 10 minuten van het vriesproces vermengd wordt met de bereiding. (Voor bereiding van ongeveer 750 ml) SORBET MET TROPISCHE VRUCHTEN 2 grote rijpe mango's - 150 g kristalsuiker - 300 ml water - het sap van één groene citroen of van een halve citroen - 1 eiwit. Maak een siroop met de suiker en het water, (zie instructies in het recept voor sinaasappelsorbet). Zodra de siroop is afgekoeld, voegt u het vruchtvlees van de tot puree verwerkte mango's toe, samen met het sap van de groene citroen of van de citroen. Giet de bereiding in de ijsmaker en voeg het eiwit toe, volgens de instructies in het recept voor sorbet met citrusvruchten. Ook met kiwi's, papaja's of lychees maakt u heerlijke sorbets. (Voor bereiding van 600 ml) 23 AARDBEIENSORBET 500 g verse aardbeien of niet gezoete diepgevroren (vooraf ontdooide) aardbeien - 100 g kristalsuiker - 300 ml water - het sap van een halve citroen - 1/2 pak gelatinepoeder - het wit van 1 ei (facultatief). Maak een siroop met de suiker en het water, volgens de instructies voor sinaasappelsorbet. Terwijl de siroop afkoelt, verwerkt u de aardbeien tot puree. Giet die vervolgens door een zeef om alle vezels te verwijderen. Meng de aardbeienpuree met de suikersiroop en voeg het citroensap en de gelatine toe. Laat de gelatine vooraf oplossen in twee eetlepels water, in een kom die boven een kookpan kokend water is geplaatst. Als u een grotere hoeveelheid luchtige sorbet wilt bekomen, volg dan de instructies voor sorbet met citrusvruchten alvorens het eiwit toe te voegen. (Voor bereiding van ongeveer 600 ml) SORBET MET WITTE WIJN 250 g kristalsuiker - 175 ml water - de schil en het sap van een hele citroen - 300 ml zoete witte wijn - het wit van 2 kleine eieren of van 1 groot ei - 1/2 pak gelatine (facultatief). Maak een siroop met de suiker, het water en de citroenschil volgens de instructies voor sinaasappelsorbet. (Om een verfijnde sorbet te bekomen, giet u de siroop door een dunne doek om de schil te verwijderen). Voeg het citroensap, de wijn en desgewenst de gesmolten gelatine (volgens de instructies voor aardbeiensorbet) toe aan de koude siroop. Als de sorbet begint te verstijven, voegt u het eiwit toe volgens de instructies voor sorbet met citrusvruchten. (Voor bereiding van 450 tot 600 ml) TOMATENSORBET 600 ml tomatensap - het sap van 2 citroenen - 1 dessertlepel Worcestersaus - enkele druppels tabasco (facultatief) - 1 dessertlepel suiker - zout, peper - 125 ml wodka (facultatief) het wit van 2 eieren. Meng alle ingrediënten samen. Proef en kruid naar eigen smaak. De sorbet zal luchtig en schuimig zijn. Leg bollen tomatensorbet op een bed van slablaadjes. Versier met enkele garnalen. (Voor bereiding van 600 tot 750 ml) 24 KINDERIJS ExPRESS VANILLE-IJS 1 kleine doos gecondenseerde melk - 300 ml crème fleurette - 1 1/2 kl vanille-extract. Meng alle ingrediënten samen. (Voor bereiding van 450 tot 600 ml) CHOCOLADE-IJS 1 grote doos gecondenseerde melk - 300 ml melk - 5 el cacao. Leng het cacaopoeder aan in een klein beetje warm water en verwerk het al kloppend in de gecondenseerde melk en de melk. (Voor bereiding van meer dan 600 ml) IJS MET BANANEN 3 rijpe bananen - 100 g suiker - 450 ml melk of room of een mengsel van beide. Plet de bananen met een vork tot een homogene puree. Voeg al kloppend de suiker en de melk of room toe. (Voor bereiding van ongeveer 750 ml) GEGLACEERDE FRUITYOGHURTS 4 potten fruityoghurt. Giet de yoghurt meteen in de ijsmaker. KARAMELSAUS 50 g boter - 50 g bruine suiker - 2 el suikersiroop - 150 ml crème fleurette of melk. Warm de boter, de bruine suiker en de suikersiroop op in een kookpan op laag vuur en roer tot de boter en de suiker gesmolten zijn. Laat 3-5 minuten goed koken. Laat even afkoelen; voeg de room of melk toe en giet de nog warme saus over het ijs. 25
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41

Magimix Glacier Specificatie

Categorie
Ijsmachines
Type
Specificatie