Documenttranscriptie
BC 199D P 0 XA
BC 199DT P 0 XA
BCG 199D P 0 (AN)
BCG 199D P 0 (MI)
BCG 199D P 0 (MT)
SCH77 199DT P 0 (BK)
Deutsch
Bedienungsanleitung
BACKOFEN
Inhaltsverzeichnis
Bedienungsanleitung,1
Hinweise,2
Kundendienst,4
Beschreibung Ihres Gerätes,5
Beschreibung Ihres Gerätes,6
Installation,25
Backofenstruktur,27
Inbetriebsetzung und Gebrauch,28
Vorsichtsmaßregeln und Hinweise,39
Reinigung und Pflege,39
Portuges
Nederlands
Instruções para a utilização
FORNO
Instruções para a utilização,1
Advertências,2
Assistência,4
Descrição do aparelho,5
Descrição do aparelho,6
Instalação,8
Estrutura do forno,10
Início e utilização,11
Precauções e conselhos,22
Manutenção e cuidados,22
Índice
Gebruiksaanwijzing
OVEN
Inhoud
Gebruiksaanwijzing,1
Belangrijk,3
Service,4
Beschrijving van het apparaat,5
Beschrijving van het apparaat,7
Het installeren,42
Structuur van de oven,44
Starten en gebruik,45
Voorzorgsmaatregelen en advies,56
Onderhoud en verzorging,56
Während der automatischen Reinigung können
einzelne Ofenteile sehr heiß werden. Kinder sind
daher vom Backofen fernzuhalten.
Gebruik nooit huishoudapparaten met stoom of hoge
druk voor het reinigen van de kookplaat.
! Beim Einsetzen des Rosts darauf achten, dass die
Arretierung nach oben zeigt und sich im hinteren
Bereich befindet.
PAS OP: Controleer of het apparaat uit staat voor u de
lamp vervangt, om te voorkomen dat u een elektrische
schok krijgt.
Belangrijk
! Bij het inbrengen van de grill erop letten dat de
bevestigingsklem omhoog gericht is en zich achterin
de oven bevindt.
PAS OP: Dit apparaat en zijn bereikbare onderdelen
worden tijdens gebruik zeer heet. Zorg ervoor de
verwarmende elementen niet aan te raken. Zorg
ervoor dat kinderen die kleiner dan 8 jaar oud zijn
niet dichtbij het apparaat kunnen komen, tenzij onder
constant toezicht. Het huidige apparaat mag alleen
door kinderen van 8 jaar en ouder en door personen
met een beperkt lichamelijk, sensorieel of geestelijk
vermogen, of zonder ervaring en kennis worden
gebruikt, mits ze onder adequaat toezicht zijn, of
mits ze zijn onderricht m.b.t. het veilige gebruik van
het apparaat en zich bewust zijn van de betreffende
gevaren. Voorkom dat kinderen met het apparaat
spelen. De reinigings- en onderhoudshandelingen
mogen niet door kinderen worden uitgevoerd, tenzij
onder toezicht.
Gebruik geen schurende producten, noch snijdende
metalen spatels om de glazen deur van de oven
te reinigen, aangezien deze het oppervlak zouden
kunnen krassen, en als gevolg het glas doen
verbrijzelen.
Voor het activeren van de functie automatische
reiniging:
• reinig de ovendeur
• verwijder met een natte spons het ergste vuil uit
de oven. Gebruik geen schoonmaakmiddelen;
• verwijder alle accessoires en de kit met de
geleiders (indien aanwezig);
• laat geen keukendoeken of pannenlappen aan het
handvat hangen.
Gedurende de automatische reiniging kunnen de
oppervlakken zeer heet worden: houd kinderen op
afstand.
3
Assistência
Service
Antes de contactar a Assistência:
Voor u contact opneemt met de Technische Dienst:
• Controleer of u de storing niet zelf kunt oplossen;
• Start het programma opnieuw om te controleren of het probleem is
opgelost;
• Als dit niet het geval is, dient u contact op te nemen met een Erkende
Technische Servicedienst.
Atenção:
Este aparelho é equipado com um sistema de diagnóstico que possibilita
detectar eventuais mau funcionamentos. Estes são comunicados no visor
mediante mensagens do seguinte tipo: “F—” seguido por números.
Nestes casos será necessária uma intervenção da Assistência técnica.
•
•
•
Verifique se a anomalia pode ser resolvida autonomamente;
Reiniciar o programa para controlar se o inconveniente foi resolvido;
Em caso negativo, contacte o Serviço de Assistência Técnica Autorizado.
! Nunca recorra a técnicos não autorizados.
Comunique:
• o tipo de avaria;
• a mensagem visível no display da TEMPERATURA
• o modelo da máquina (Mod.)
• o número de série (S/N).
Estas últimas informações encontram-se na placa de identificação situada
no aparelho.
Kundendienst
Achtung:
Das Gerät ist mit einem Diagnosesystem ausgestattet, dank dem etwaige
Betriebsstörungen erfasst werden können. Diese werden auf dem Display
durch Meldungen folgenden Typs angezeigt: “F—“ gefolgt von Nummern.
In diesem Fall den Kundendienst anfordern.
Bevor Sie den Kundendienst anfordern:
• Vergewissern Sie sich bitte, ob die Störung nicht eigenhändig behoben
werden kann.;
• Starten Sie das Programm erneut, um sicher zu sein, dass die Störung
beseitigt wurde.
• Sollte dies nicht der Fall sein, wenden Sie sich bitte an die autorisierte
Kundendienststelle.
! Wenden Sie sich nur an autorisierte Techniker.
Geben Sie bitte Folgendes an:
• die genaue Beschreibung des Fehlers
• die auf dem Display TEMPERATUR angezeigte Meldung
• das Gerätemodell (Mod.)
• die Seriennummer (S/N).
Letztere Informationen können dem Typenschild, das sich auf dem Gerät
befindet, entnommen werden.
4
Belangrijk:
Het apparaat is voorzien van een automatisch diagnostisch systeem dat
eventuele storingen opspoort. Deze kunt u op het display aflezen met berichten
zoals: “F--” gevolgd door cijfers.
In dit geval moet u de technische dienst inschakelen.
! Wendt u nooit tot niet erkende monteurs.
Dit dient u door te geven:
• Het soort storing;
• het bericht dat op het display TEMPERATUUR verschijnt
• Het model apparaat (Mod.)
• Het serienummer (S/N)
Deze informatie bevindt zich op het typeplaatje op het apparaat.
Beschrijving van het apparaat
Bedieningspaneel
1 Selectie Programma’s
2 Regelen Tijden
3 SELECTIETOETS OPENING
4 Toets OK
5 Pijl Omhoog
6 START/STOP
7 Toets Instellingen
8 Toets Blokkering Bedieningspaneel
9 Toets +
10 Pijl Omlaag
11 Toets 12 DISPLAY
13 Regelen Temperatuur
14 ON/OFF
Display
15 Aanwijzer Geselecteerd Menu
16 Aanwijzer Deurblokkering
17 Aanwijzer Temperatuur
18 Geeft suggesties over hoe de oven te gebruiken of geeft aan wat de oven
aan het doen is
UUR;
KOOKTIJD;
EINDE BEREIDING.
19 Aanwijzers Voorverwarming
20 Symbool geselecteerde bereiding/symbool aangeraden ovenrooster
1
3
2
4
6
5
7
14
13
12
9
11
10
8
15
16
20
17
19
18
7
Het installeren
! Bewaar dit boekje zorgvuldig voor eventuele verdere raadpleging. Wanneer
u het product weggeeft, verkoopt, of wanneer u verhuist, dient u dit boekje
bij het apparaat te bewaren zodat alle nodige informatie voorhanden blijft.
Centreren en bevestigen
Regel de 4 klemmetjes aan de zijkant van de oven in overeenkomst met de 4
gaten in de lijst. De stand hangt af van de dikte van de zijkant van het meubel:
als de dikte 20 mm is: verwijder het regelbare
gedeelte van het stelvoetje (zie afb.);
! Lees de gebruiksaanwijzingen zorgvuldig door: er staat belangrijke
informatie in over installatie, gebruik en veiligheid.
Plaatsing
! Het verpakkingsmateriaal is niet bestemd voor kinderen en dient daarom
te worden weggegooid volgens de geldende normen voor gescheiden
afvalverzameling ( zie Voorzorgsmaatregelen en advies).
als de dikte 18 mm is: gebruik de eerste gleuf
zoals door de fabriek is voorzien (zie afb.);
! De installatie moet worden uitgevoerd door een bevoegde installateur en
volgens de instructies van de fabrikant. Een verkeerde installatie kan schade
berokkenen aan personen, dieren of dingen.
Inbouw
Voor een goede werking van het apparaat moet het keukenmeubel de juiste
kenmerken hebben:
• de zijkanten van de kastjes die aan de oven grenzen moeten hittebestendig
zijn;
• in het bijzonder moet, in geval van meubels met fineer, de lijm bestand
zijn tegen temperaturen van 100°C;
• voor het inbouwen van de oven, zowelonder het aanrecht (zie figuur)
alsin stapelbouw, dient het meubel de volgende afmetingen te hebben:
als de dikte 16 mm is: gebruik de tweede gleuf
(zie afb.).
Om het apparaat aan het keukenkastje te bevestigen: open de ovendeur en
schroef de 4 houtschroeven in de 4 gaten in de zijrand.
.
. min
mm
m.
45 m
mm
.
5 mm.
576 mm.
558
593 mm.
23 mm.
547
595 mm.
595
mm
24
.
545
! Alle beschermende onderdelen moeten zodanig worden bevestigd dat ze
niet kunnen worden verwijderd zonder gereedschap te gebruiken.
Elektrische aansluiting
De ovens met driepolige voedingskabel functioneren met de wisselstroom,
spanning en frequentie die aangegeven staan op het typeplaatje op het
apparaat ( zie onder).
.
mm
Monteren voedingskabel
.
mm
1. Licht de lipjes aan de zijkant van het
deksel van het klemmenbord op met
een schroevendraaier: trek het deksel
van het klemmenbord open (zie afb.).
! Nadat het apparaat is ingebouwd, mag er geen contact meer mogelijk zijn
met de elektrische onderdelen. Het energieverbruik dat staat aangegeven op
het typeplaatje is gebaseerd op dit soort installatie.
560
mm
Om een goede ventilatie te kunnen garanderen
is het noodzakelijk de achterkant van het
meubel te verwijderen. Het verdient de
voorkeur de oven op twee houten balken te
plaatsen, of eventueel op een enkele plank die
een opening heeft van tenminste 45 x 560 mm
(zie afbeeldingen).
.
45 m
m.
min. 20 mm
HETELUCHT
OVEN
min. 45 mm
42
N
N
Ventilatie
L
NL
L
2. De voedingskabel in werking stellen:
draai de schroef van de kabelklem en
de drie schroeven van de contacten
los, en bevestig de draden
L-Nonder de schroeven met inachtneming
van de kleuren: Blauw (N) Bruin (L)
(zie afbeelding).
Geel-Groen
3. Maak de kabel vast aan de daarvoor
bestemde kabelklem.
4. Sluit het deksel van het klemmenbord.
Het aansluiten van de voedingskabel aan het elektrische net
Gebruik voor de voedingskabel een stekker die genormaliseerd is voor de
lading aangegeven op het typeplaatje.
Wanneer het apparaat rechtstreeks op het net wordt aangesloten moet u
tussen het apparaat en het net een meerpolige schakelaar aanbrengen met
een afstand tussen de contacten van minstens 3mm, aangepast aan het
elektrische vermogen en voldoend aan de geldende normen (de aarding
mag niet worden onderbroken door de schakelaar). De voedingskabel moet
zodanig worden geplaatst dat hij nergens een temperatuur bereikt van 50°C
hoger dan de kamertemperatuur.
! De installateur is verantwoordelijk voor een correcte elektrische aansluiting
en het in acht nemen van de veiligheidsnormen.
Voor het aansluiten moet u controleren dat:
• het stopcontact geaard is en voldoet aan de geldende normen;
• het stopcontact in staat is het maximale vermogen van het apparaat te
dragen, zoals aangegeven op het typeplaatje;
• de spanning zich bevindt tussen de waarden die staan aangegeven op
het typeplaatje;
• het stopcontact en de stekker overeenkomen. Als dat niet zo is, dient
u ofwel de stekker ofwel het stopcontact te vervangen; gebruik geen
verlengsnoeren of dubbelstekkers.
! Wanneer het apparaat geïnstalleerd is moeten het snoer en het stopcontact
gemakkelijk te bereiken zijn.
! De kabel mag niet worden gebogen of samengedrukt.
! De kabel moet van tijd tot tijd worden gecontroleerd en mag alleen door
erkende monteurs worden vervangen (zie Service).
! De fabrikant kan nergens aansprakelijk voor worden gesteld als deze
normen niet worden nageleefd.
TYPEPLAATJE
Afmetingen*
breedte 43,5 cm
hoogte 41 cm
diepte 41 cm
Inhoud*
liter 74
Afmetingen**
breedte 45,6 cm
hoogte 41 cm
diepte 41 cm
Inhoud**
liter 77
Elektrische
aansluitingen
spanning 220-240V ~ 50Hz
(zie typeplaatje) maximaal
opgenomen vermogen 3400W
ENERGIE LABEL
en
ECODESIGN
NL
EU richtlijn nr. 65/2014 met integratie
van richtlijn 2010/30/EU.
EU reglement nr.66/2014 met
integratie van richtlijn 2009/125/EC.
EN 60350-1 reglement,
EN 50564 reglement
Energieverbruikverklaring Klasse
geforceerde convectie verwarmingsfunctie: Gratineren.
Deze apparatuur voldoet aan de
volgende EU voorschriften:
2006/95/EG van 12/12/06
(Laagspanning) en daaropvolgende
wijzigingen
- 2004/108/EG van 15.12.04
(Elektromagnetische Compatibiliteit)
en daaropvolgende wijzigingen
- 93/68/EEG van 22/07/93 en
daaropvolgende wijzigingen.
-2012/19/EU en daaropvolgende
wijzigingen.
- 1275/2008 standby/off mode
* Alleen voor modellen met diepgetrokken geleiders.
** Alleen voor modellen met uitstekende geleiders.
43
NL
Structuur van de oven
De BIG CAVITY oven biedt 70 l aan inhoud en de mogelijkheid etenswaren op
4 niveaus tegelijk te koken. Ook is het mogelijk grote hoeveelheden voedsel
te koken, die normaal niet in een traditionele oven zouden passen.
Wel 56 universele en automatische kookprogramma’s garanderen perfecte
resultaten voor elk recept.
BIG CAVITY biedt bovendien het maximale comfort voor elke behoefte,
en doet dit in 4 verschillende manieren: de oven is één, maar kan worden
onderverdeeld in verschillende afmetingen, ieder met onafhankelijke
temperaturen en tijden.
kunt verdelen: Main Space en Small Space.
De twee Main en Small Spaces kunnen gelijktijdig worden gebruikt voor het
bereiden van gerechten in een korter tijdsbestek, ofwel afzonderlijk, zodat
alleen de nodige ruimte wordt gebruikt.
Als de twee ruimtes tegelijk worden gebruikt kunt u de temperaturen tussen
de 30° en de 300° instellen. Het temperatuurverschil tussen de twee zones
kan maximaal 100° bedragen, zodat u zeer verschillende gerechten kunt
bereiden zonder dat smaken en geuren in elkaar overgaan.
Dit wordt mogelijk gemaakt door de warmte-isolerende DIVIDER waarmee u
de volledige ExtraLarge Space in twee openingen van verschillende grootte
Main en Small Space: gelijktijdige bereiding
ExtraLarge Space: koken op 4 niveaus
ROOSTER
EXTRALARGE
SPACE
ROOSTER
ROOSTER
LEKPLAAT
SMALL
SPACE
MAIN
SPACE
Bereiding alleen in Small Space
SMALL
SPACE
MAIN
SPACE
ROOSTER of LEKPLAAT
Divider "D"
(vaste plaats)
De volgende tabel beschrijft de mogelijke waarden die kunnen worden
ingesteld. Het intelligente display helpt u bij de correcte regeling van de
Temperatuur in de eerste opening
(Main of Small Space)
Van 40°C tot 150°C
ROOSTER of LEKPLAAT
Divider "D" (vaste plaats)
ROOSTER (koken op 3 niveaus)
ROOSTER (koken op 3 niveaus)
LEKPLAAT (koken op 3 niveaus)
Bereiding alleen in Main Space: koken op 3 niveaus
SMALL
SPACE
MAIN
SPACE
Divider "D" (vaste plaats)
ROOSTER (koken op 3 niveaus)
ROOSTER (koken op 3 niveaus)
LEKPLAAT (koken op 3 niveaus)
temperatuur van de twee ruimten.
Temperatuur in de tweede opening
(Small of Main Space)
Het verschil in temperatuur in verhouding tot de eerst
geselecteerde opening is maximaal 50°C
B.v.: u stelt 90°C in bij een opening;
in de andere kunt u een waarde van tussen de 40°C (90°C-50°C) instellen en de 140°C (90°C+50°C).
Van 155°C tot 200°C
Het verschil in temperatuur in verhouding tot de eerst
geselecteerde opening is maximaal 70°C
B.v.: u stelt 180°C in bij een opening;
in de andere kunt u een waarde van tussen de 110°C (180°C-70°C) instellen en de 250°C (180°C+70°C).
Van 205°C tot 300°C
Het verschil in temperatuur in verhouding tot de eerst
geselecteerde opening is maximaal 100°C
B.v.: u stelt 210°C in bij een opening;
in de andere kunt u een waarde tussen de 110°C (210°C-100°C) instellen en de 300°C, dwz, de max. instelbare
temperatuur.
44
Starten en gebruik
BELANGRIJK! De oven is uitgerust
met een blokkeringssysteem voor
de grill dat het mogelijk maakt om
de gril naar buiten te trekken zonder
dat deze buiten de oven komt (1).
Om de grill volledig te verwijderen,
de grill aan de voorkant optillen en
naar buiten trekken, zoals op de
tekening afgebeeld is (2).
Zodra u een keuze heeft gemaakt toont het display de volgende parameters:
TAAL
Selecteren van de taal
TIJD
Instellen van de tijd
GELUID
Geluid van de toetsen
TIMER
Instelling timer
PYROLYSE
Keuze PYROLYSE
UIT
Het menu verlaten
! Nadat u de taal heeft gekozen in het menu, en nadat er 60 seconden zijn
verstreken sinds u hem niet meer heeft gebruikt, zal het display overgaan
naar het UNIVERSEEL menu.
De klok instellen
! Wij raden u aan bij het eerste gebruik de oven minstens een uur leeg te
laten functioneren, op maximum temperatuur en met de deur dicht. Nadat
u de oven heeft uitgeschakeld, opent u de ovendeur en lucht u het vertrek.
De lucht die u ruikt komt door het verdampen van de middelen die worden
gebruikt om de oven te beschermen.
Om de klok in te stellen, doet u de oven aan door te drukken op de te
drukken; druk op de toets “MENU” en volg de aangegeven procedure.
1. selecteer de optie TIJD en druk op “OK” om te wijzigen;
2. de 4 numerieke tekens gaan knipperen
3. instellen met de toetsen en ;
4. druk op de “OK” toets om te bevestigen.
! Zet nooit voorwerpen op de bodem van de oven; u riskeert hiermee het
email te beschadigen.
De timer instellen
! Plaats de ovenschalen altijd op bijgeleverde roosters.
! Tijdens het gebruik raden wij u aan eventuele borden, pannen of gemakkelijk
bedervende levensmiddelen uit de uitgeschakelde ruimten te verwijderen.
! In het geval van bereidingen waar het gerecht moet rijzen raden we u aan
de deur niet te openen om het resultaat ervan niet te bederven.
! Wanneer de bereiding gestart is, moet de oven middels toets uitgezet
worden alvorens de DIVIDER te verwijderen.
! Door het ingedrukt houden van toetsen , , en
lijsten of ingestelde waarden worden gescrolled.
kan snel door de
! Als u de oven inschakelt, is deze ingesteld op het UNIVERSEEL Menu.
U kunt de timer zowel met de oven aan als met de oven uit instellen.
Als de oven uit is:
1. druk op de toets “MENUS”.
2. de 4 numerieke tekens gaan knipperen
3. instellen met de toetsen en ;
4. druk op de “OK” toets om te bevestigen.
Als de oven aan is:
1. druk op de toets “MENUS”.
2. selecteer de optie TIMER en druk op “OK” om te wijzigen;
3. de 4 numerieke tekens gaan knipperen
4. instellen met de toetsen en ;
5. druk op de “OK” toets om te bevestigen.
6. eenmaal ingesteld kan de oven uitgezet worden.
Op het display wordt de timer weergegeven: als de tijd verstreken is hoort u
een geluidssignaal dat ofwel vanzelf na een minuut uitgaat of door uzelf kan
worden afgezet door op een willekeurig symbool te drukken.
! Als de gebruiker bij het inschakelen van het display geen enkele toets
aanraakt, zal het display automatisch na 2 minuten uitgaan.
! De timer heeft geen invloed op het in- of uitschakelen van de oven.
! Als u de gekozen functie activeert worden de parameters van het apparaat
afgesteld om de kookprestaties te optimaliseren. Dit kan een vertraging in de
ontsteking van de ventilator en de verwarmingselementen teweegbrengen.
Door middel van de Kinderslot functie kunt u de toetsen van de oven blokkeren.
toets, de optie ACTIVEREN
Om deze functie in te schakelen drukt u op de
en daarna de “OK” toets selecteren om te bevestigen.
Om de functie uit te schakelen, de hierboven beschreven procedure herhalen
en de optie NIET ACTIVEREN selecteren.
Het kinderslot kan zowel geactiveerd worden met de oven aan als met de oven
uit. Het kinderslot kan in alle voorgaande gevallen worden uitgeschakeld,
ook wanneer de oven de bereiding heeft beëindigd.
Ventilator
Om de oven van buiten niet te heet te laten worden, brengt een ventilator
een luchtstroom teweeg die onder het bedieningspaneel van de oven naar
buiten komt.
Kinderslot
! Aan het einde van de kooktijd wordt de ventilator in- en uitgeschakeld totdat
de oven voldoende is afgekoeld.
ExtraLarge Space
Ovenverlichting
Als de oven uit is, kan het ovenlicht op ieder willekeurig moment aan worden
gedaan door de ovendeur te openen.
De oven starten
! Als u de oven inschakelt, is deze ingesteld op het UNIVERSEEL Menu.
Eerste ontsteking
Na het aansluiten op het elektrische net, bij de eerste inbedrijfstelling, doet
u het bedieningspaneel aan door te drukken op de toets . In het menu
verschijnt een talenlijst. Selecteer de gewenste taal door middel van de
toetsen en . Druk “OK” om te bevestigen.
! Gebruik de stand “D” niet voor de ovenplaten.
! Om terug te keren naar het hoofdscherm van het programmaselectie menu,
op de “P” toets drukken.
1. Schakel het bedieningspaneel in door middel van de toets.
2. Het display laat zien:
AUTOMATISCHE
UNIVERSELE
45
NL
NL
MIJN RECEPTEN
met de eerst geselecteerde optie (zwarte tekst op witte achtergrond)
3. Door middel van de toetsen of het gewenste programma selecteren en
bevestigen door op “OK” te drukken. Het display laat nu de kookprogramma’s
zien.
4. Door middel van de toetsen of het gewenste kookprogramma
selecteren en op “OK” drukken om te bevestigen.
5. Druk op de “START/STOP” toets om de bereiding te starten.
6. De oven begint met voorverwarmen.
7. Een geluidssignaal en de ontsteking van alle aanwijzers van de
voorverwarming geven aan dat de voorverwarming compleet is.
8. Tijdens het koken kunt u nog altijd:
- de temperatuur wijzigen door te drukken op de “°C” toets, instellen met
de toetsen of en bevestigen door op “OK” te drukken (alleen voor
UNIVERSELE bereidingen).
- de duur van de bereiding programmeren (alleen voor UNIVERSELE
bereidingen);
- de bereiding onderbreken door op de toets “START/STOP” te drukken;
- de timer instellen door op de toets “MENU” te drukken;
- de oven uitschakelen door te drukken op de toets ;
9. Indien de stroom uitvalt en de oventemperatuur niet te laag is geworden,
gaat de oven automatisch terug naar het punt waar het koken is onderbroken.
De geprogrammeerde functies worden echter niet onthouden. U dient ze
daarom bij het terugkeren van de stroom opnieuw in te stellen.
! Tijdens de configuratie ExtraLarge kunt u de functies Main en Small Space
niet gebruiken: toets
is uitgeschakeld.
UNIVERSELE kookprogramma’s
! Alle programma’s hebben een vooringestelde kooktemperatuur. Deze kan
handmatig worden aangepast en naar wens worden ingesteld tussen de 30°C
en de 300°C (indien mogelijk).
De UNIVERSELEprogramma’s omvatten alle handmatige bereidingen.
Voor iedere bereiding bestuurt de oven de essentiële gegevens voor het
slagen van alle recepten, van de eenvoudigste tot de ingewikkeldste:
temperatuur, warmtebron, vochtigheidsgraad en geforceerde luchtcirculatie
zijn waarden die automatisch onder controle worden gehouden.
Dit hoofdstuk is vervaardigd met de zeer gewaardeerde medewerking van
onze culinaire expert. Wij raden u aan zijn advies op te volgen en van zijn
ervaring te profiteren om altijd een perfect resultaat te bereiken.
De kookfuncties, de temperaturen en de plaatsing van de gerechten in de
oven zijn degenen die hij zelf gebruikt voor het beste resultaat.
Voor iedere UNIVERSELE functie vindt u in de volgende tabel informatie of
het gerecht in de koude of warme oven moet worden geplaatst. Als u zich
aan deze aanwijzingen houdt, is een optimaal resultaat gegarandeerd.
Als u gerechten in een warme oven wilt plaatsen, moet u wachten tot het
einde van de voorverwarming, aangegeven met een opeenvolging van
geluidssignalen.
De temperatuur wordt automatisch bepaald op basis van het gekozen soort
bereiding; toch kunt u de temperatuur veranderen om hem aan te passen
voor een specifiek recept dat u wilt bereiden.
Het is ook mogelijk een bereidingstijd met een onmiddellijke of uitgestelde
start in te stellen.
Programma MULTILEVEL
Alle verwarmingselementen gaan aan en de ventilator gaat draaien. Aangezien
de warmte in de hele oven constant is, zorgt de lucht dat de gerechten op
gelijkmatige wijze gekookt en gebakken worden. Het is mogelijk maximaal
vier roosters tegelijk te gebruiken.
46
Programma BARBECUE
Het bovenste verwarmingselement gaat aan. Het koken onder de grill is vooral
aan te raden voor gerechten die een hoge en directe temperatuur aan de
buitenkant nodig hebben. Kook met de ovendeur dicht.
Programma GRILL-DRAAISPIT
Het bovenste verwarmingselement gaat aan en het draaispit komt in
beweging. Deze functie is optimaal voor het braden aan het draaispit. Kook
met de ovendeur dicht.
Programma GRATINEREN
De bovenste en cirkelvormige verwarmingselementen gaan aan en de
ventilator gaat draaien. Hiermee wordt de rechtstreekse bovenhitte van de
grill gecombineerd met de geforceerde luchtcirculatie in de oven. Ideaal voor
gegratineerde schotels, lasagne, enz…
Kook met de ovendeur dicht.
Programma TRADITIONELE
Met deze traditionele kookwijze is het beter een enkel rooster te gebruiken.
Aanbevolen kookfunctie voor langzame bereidingen of au bain-marie. Voor
de bereiding au bain-marie raden wij u aan het water rechtstreeks in de
bakplaat gieten.
Programma BRADEN
De bovenste en cirkelvormige verwarmingselementen gaan aan en de
ventilator gaat draaien. Hiermee wordt de rechtstreekse bovenhitte van de
grill gecombineerd met de geforceerde luchtcirculatie in de oven. Eventueel
verbranden van de buitenkant wordt zo vermeden; de warmte dringt
gemakkelijker door naar de binnenkant.
Kook met de ovendeur dicht.
Programma RIJZEN
Het bovenste cirkelvormige verwarmingselement gaat aan en de ventilator
gaat pas in de verwarmingsfase draaien. De oventemperatuur is ideaal voor
het rijsproces. Houd tijdens het rijzen de ovendeur dicht.
Programma BRIOCHE
De gebruikte parameters maken dit bereidingsprogramma ideaal voor gebak
op basis van natuurlijk gist.
Programma TAART
De gebruikte parameters maken dit bereidingsprogramma ideaal voor alle
taartrecepten.
Programma GEBAK
Dit kookprogramma is ideaal voor cake, maar niet voor BRIOCHES en
TAARTEN (bv. wel voor kleine soesjes, cake, enz…).
Programma WITTE/GOUDBRUINE MERINGUE
De temperaturen zijn vooringesteld en niet wijzigbaar.
Het programma LICHTGEBAKKEN MERINGUE is ideaal voor het drogen
van meringues. Het programma DOORGEBAKKEN MERINGUE is ideaal
voor het bereiden van meringues.
Programma ONTDOOIEN
De ventilator achter in de oven doet de lucht op kamertemperatuur rondom
de gerechten circuleren. Dit is aangewezen voor het ontdooien van iedere
soort etenswaren, maar speciaal voor fijne gerechten die geen hitte verdragen
zoals bijvoorbeeld: ijstaarten, slagroomtaarten, vruchtentaarten.
Programma’s LAGE TEMPERATUUR
Dit soort bereidingen, die al jaren door vakmensen worden gebruikt, maken
het mogelijk de gerechten (vlees, vis, fruit, groente) op zeer lage temperaturen
(van 85, 95 °C) te koken; hiermee wordt een perfecte bereiding gegarandeerd
die de smaak op zijn best doet uitkomen.
De voordelen moeten niet worden onderschat:
• aangezien de temperaturen van de bereiding laag zijn (meestal lager dan
de verdampingstemperatuur), wordt het verlies van kooksappen, te wijten
aan de verdamping, aanmerkelijk beperkt en wordt het gerecht mals en
zacht;
• bij het bereiden van vlees krimpen de spiervezels minder in dan bij een
traditionele bereidingswijze. U krijgt dus mals vlees dat niet hoeft te ‘rusten’
nadat het uit de oven komt. U moet het vlees bruinbakken voordat u het
in de oven plaatst.
Het luchtdicht bereiden op lage temperatuur, dat al sinds 30 jaar door de
beroemdste koks wordt gedaan, biedt vele voordelen:
• gastronomische: de geuren worden geconcentreerd voor het behoud van
de kenmerkende smaken terwijl het gerecht zacht en mals blijft.
• hygiënische: aangezien de hygiënische normen worden gerespecteerd
beschermt deze kookwijze de etenswaren tegen de schadelijk effecten
van zuurstof en garandeert het een lange houdbaarheid in de koelkast.
• organisatorische: dankzij de lange houdbaarheid kunt u de gerechten lang
van tevoren klaarmaken.
• diëtetische: deze bereidingswijze beperkt het gebruik van vetten waardoor
u licht verteerbare gerechten klaar kunt maken.
• economische: het gewichtverlies van de producten wordt aanzienlijk
beperkt.
Voor gebruik van deze techniek moet u dus beschikken over een vacuümmachine
voorzien van de nodige zakjes. Volg de instructies voor het luchtdicht verpakken
van etenswaren aandachtig door.
De vacuümtechniek maakt ook het conserveren van rauwe producten mogelijk
(fruit, groente, enz.) en van voorgekookte producten (traditionele bereiding).
Programma PASTEURISEREN
Dit soort bereiding is geschikt voor groenten, fruit, enz…
De kleine bakjes kunnen op 3 verschillende niveaus worden geplaatst. Laat
de bakjes in de oven afkoelen. Plaats het gerecht in de koude oven.
Programma ECO
Het achterste verwarmingselement wordt ingeschakeld en de ventilator begint
te werken. Hierdoor wordt een doorlopend en gelijkmatig warmteniveau bereikt
in de oven.Dit programma wordt aangewezen voor langzaam verwarmen van
etenswaren aan temperaturen tot een maximum van 200°C; het programma
is ook geschikt om etenswaren op te warmen en het kookproces te voltooien.
Het programma is uitstekend geschikt voor de langzame bereidingen van
vlees en vis aangezien het de mogelijkheid biedt uw vlees zachter te maken
en gelijktijdig ook energie te besparen. Voor een efficiënter energieverbruik,
als de cyclus start, schakelt slechts een licht in.
Draaispit
NL
Voor het activeren van het draaispit (zie
afb.) gaat u als volgt te werk:
1. plaats de lekplaat in stand1;
2. zet de steun van het draaispit op
de 3e stand en steek de vleespen in
de speciale opening achterin de oven;
3. activeer het draaispit door middel van
de symbolen
;
AUTOMATISCHE kookprogramma’s
! Open de ovendeur niet om te voorkomen dat de tijdsduur en de
kooktemperatuur worden ontregeld.
! De temperatuur en de duur van de bereiding zijn ingesteld en kunnen
niet worden gewijzigd door het systeem C.O.P.® (“Cottura Ottimale
Programmata” Optimale Geprogrammeerde Bereiding) die automatisch
een perfect resultaat garandeert. De bereiding wordt automatisch gestopt en
de oven geeft aan wanneer het gerecht gaar is. Dit hoofdstuk is vervaardigd
met de zeer gewaardeerde medewerking van onze culinaire expert. Wij
raden u aan zijn advies op te volgen en van zijn ervaring te profiteren om
altijd een perfect resultaat te bereiken. De kookfuncties, de temperaturen en
de plaatsing van de gerechten in de oven zijn degenen die hij zelf gebruikt
voor het beste resultaat.
Programma BRADEN...
Gebruik deze functie voor het braden van rund-, kalfs-, varkens- en lamsvlees
en kip. Plaats het gerecht in de koude oven. U kunt de gerechten eventueel
ook in de warme oven plaatsen. Bij enkele BRAADPROGRAMMA’s kan het
gewenste bereidingsniveau worden gekozen: DOORBAKKEN, MEDIUM
en ROOD.
Programma TAART...
Deze functie is ideaal voor alle taartrecepten (die normaalgesproken aan de
onderkant goed gaar moeten worden). Plaats het gerecht in de koude oven.
U kunt de gerechten eventueel ook in de warme oven plaatsen.
Programma BRIOCHES
Deze functie is ideaal voor gebak en taarten op basis van bakkersgist. Plaats
het gerecht in de koude oven. U kunt de gerechten eventueel ook in de
warme oven plaatsen.
Programma CAKE
Deze functie is ideaal voor alle recepten op basis van chemisch gist. Plaats
het gerecht in de koude oven. U kunt de gerechten eventueel ook in de
warme oven plaatsen.
Programma GEBAK
Deze functie is ideaal voor alle andere recepten (zonder gist en geen taarten).
Plaats het gerecht in de koude oven. U kunt de gerechten eventueel ook in
de warme oven plaatsen.
Programma BROOD
Gebruik deze functie voor het bakken van brood Zie het volgende hoofdstuk
voor recepten en details.
Voor een optimaal resultaat raden wij u aan de volgende aanwijzingen
nauwkeurig op te volgen:
• houdt u zich aan het recept;
47
NL
• vergeet niet 150 gr (1,5 dl) koud water te gieten in de lekplaat op
stand 7;
Plaats het gerecht in de koude oven. Als u het in de warme oven wilt plaatsen,
nadat u eerst een ander gerecht heeft gekookt, dan zal het display de tekst
“OVEN TE HEET” tonen totdat de oventemperatuur de 40° zal hebben bereikt.
Nu kunt u het brood in de oven zetten.
Small Space
Recept voor BROOD (maximale hoeveelheid deeg):
Ingrediënten:
• 1,3 kg meel
• 700 g water
• 25 g zout
• 50 g vers broodgist of 4 zakjes poedergist.
Bereiding:
• Meng het meel en het zout in een grote kom.
• Doe de gist in lauw water (circa 35 graden).
• Maak een kuil in het meel.
• Giet er het mengsel van water en gist in
• Kneed het geheel totdat een homogeen deeg is gevormd dat niet plakkerig
is, door het deeg 10 minuten lang met de palm van de hand plat te drukken
en vervolgens weer dicht te vouwen.
• Maak een bal van het deeg, doe het in een slakom en bedek het met
plastic folie om te voorkomen dat de buitenkant ervan uitdroogt. Doe de
slakom in de oven op de handmatige functie RIJZEN op 40°C en laat het
ongeveer 30/45 minuten lang rijzen, of 1 uur lang op kamertemperatuur
(het volume van het deeg moet verdubbelen).
• Breek het deeg door het langzaam te bewerken en het te verdelen in
verschillende broden.
• Plaats de broden op het rooster (of op 2 of 3 roosters als u de broden op
meerdere niveaus wilt koken) op het ovenpapier (dat op maat geknipt is
voor de lekplaat) en bestrooi ze met meel.
• Maak enkele sneden in het brood met een scherp mes.
• Doe het rooster op de 2e stand voor een bereiding op één enkel niveau,
voor de bereiding op 2 niveaus op de 1e en 4e stand en voor de bereiding
op 3 niveaus op stand 1-3-5.
• Plaats de lekplaat op stand 7 en giet er 150 gr (1,5 dl) koud water in.
• Plaats het gerecht in de koude oven.
! Toets
• Start de automatische functie
BROOD.
• Aan het einde van de kooktijd laat u de broden rusten op een rooster totdat
ze geheel zijn afgekoeld.
Programma PIZZA
Deze functie gebruiken om pizza te bakken (deeg met een zekere dikte).
Zie het volgende hoofdstuk voor recepten en details. U kunt het gewenste
bereidingsniveau kiezen: MEDIUM, KROKANT en ZACHT.
Voor een optimaal resultaat raden wij u aan de volgende aanwijzingen
nauwkeurig op te volgen:
• houdt u zich aan het recept;
• het gewicht van het deeg moet tussen de 350 g en de 500 g zijn.
• vet de lekplaat en de ovenschalen licht in.
Plaats het gerecht in de koude oven. Als u het in de warme oven wilt plaatsen,
nadat u eerst een ander gerecht heeft gekookt, dan zal het display de tekst
“OVEN TE HEET” tonen totdat de oventemperatuur de 120° zal hebben
bereikt. Nu kunt u de pizza in de oven zetten.
Recept voor PIZZA:
Recept voor 3 of 4 pizza’s: 1000 g meel, 500 g water, 20 g zout, 20 g suiker,
10 cl olijfolie, 20 g bakkersgist (of 2 zakjes gedroogde gist)
• Rijzen op kamertemperatuur: 1 uur of handmatige functie RIJZEN op 40°.
Laat circa 30/45 minuten rijzen.
• Plaats het gerecht in de koude oven.
• Start de bereiding
48
PIZZA.
De oven starten
1. Plaats de DIVIDER met de scharnier-pin en de pijlen die wijzen naar de
achterwand van de oven op DIVIDER niveau “D”. U hoort een geluidssignaal
ter bevestiging van de juiste invoering van de DIVIDER, waardoor u de twee
Main en Small Spaces los van elkaar of tegelijkertijd kunt gebruiken.
wordt geactiveerd.
2. Schakel het bedieningspaneel in door middel van de toets.
3. Het display laat zien:
AUTOMATISCHE
UNIVERSELE
MIJN RECEPTEN
met de eerst geselecteerde optie (witte tekst op zwarte achtergrond)
4. Door middel van de toetsen of het gewenste programma selecteren en
bevestigen door op “OK” te drukken. Het display laat nu de kookprogramma’s
zien.
5. Door middel van de toetsen of het gewenste kookprogramma
selecteren en op “OK” drukken om te bevestigen.
6. Druk op de “START/STOP” toets om de bereiding te starten.
7. De oven begint met voorverwarmen.
8. Een geluidssignaal en de ontsteking van alle aanwijzers van de
voorverwarming geven aan dat de voorverwarming compleet is.
9. Tijdens het koken kunt u nog altijd:
- de temperatuur wijzigen door te drukken op de “°C” toets, instellen met de
toetsen (alleen voor UNIVERSELE bereidingen) of en bevestigen door
op “OK” te drukken.
- de duur van de bereiding programmeren (alleen voor UNIVERSELE
bereidingen);
- de bereiding onderbreken door op de toets “START/STOP” te drukken;
- de timer instellen door op de toets “MENU” te drukken;
- de oven uitschakelen door te drukken op de toets .
10. Indien de stroom uitvalt en de oventemperatuur niet te laag is geworden,
gaat de oven automatisch terug naar het punt waar het koken is onderbroken.
De geprogrammeerde functies worden echter niet onthouden. U dient ze
daarom bij het terugkeren van de stroom opnieuw in te stellen.
UNIVERSELE kookprogramma’s
Programma GRILL
Het bovenste verwarmingselement gaat aan. Het koken onder de grill is
vooral aan te raden voor gerechten die een hoge en directe temperatuur
aan de buitenkant nodig hebben. Deze functie is geschikt voor: aanbraden,
gratineren, kleuren van meringues, tosti, kleine grill met dun en mager vlees.
Kook met de ovendeur dicht.
Programma FAST COOKING
Deze functie heeft een voorverwarming nodig. Deze functie is vooral geschikt
voor het snel koken van kant en klare gerechten (diepvriesproducten en
voorgekookte gerechten).
Programma OPWARMEN
Deze functie is bedoeld voor het opwarmen van warme gerechten die in de
koelkast of de vriezer bewaard zijn.
AUTOMATISCHE kookprogramma’s
Programma PIZZERIA
Gebruik deze functie voor het bereiden van pizza’s (dun deeg).
• Verwarm de vuurvaste steen voor pizza op de rooster door hem op het
6° niveau te plaatsen;
• na beëindiging van het voorverwarmen (geluidssignaal) geeft de oven het
bericht “IN DE OVEN PLAATSEN EN OP START DRUKKEN” weer.
• plaats de pizza in de oven met gebruik van de bijgeleverde spatel en
bevestig het plaatsen van het gerecht in de oven middels de toets “START/
STOP”.
• aan het einde van de bereidingstijd, die zeer snel is (3-4 minuteni), geeft
een geluidssignaal het begin aan van de fase van het vormen van een
korst;
• Als u vindt dat de pizza goed genoeg is gebakken haalt u hem met de
bijgeleverde spatel uit de oven.
Als u nog een pizza wilt gaan bakken moet u wachten tot de oven aangeeft
dat de steen weer warm genoeg is.
Het is ook mogelijk meerdere pizza’s achter elkaar te bakken met een hele
korte baktijd (bv. om iedere 7-8 minuten een pizza klaar te hebben).
Main Space
De oven starten
1. Plaats de DIVIDER met de scharnier-pin en de pijlen die wijzen naar de
achterwand van de oven op DIVIDER niveau “D”. U hoort een geluidssignaal
ter bevestiging van de juiste invoering van de DIVIDER, waardoor u de twee
Main en Small Spaces los van elkaar of tegelijkertijd kunt gebruiken.
! Toets
wordt geactiveerd.
! Om terug te keren naar het hoofdscherm van het programmaselectie menu,
op de “P” toets drukken.
2. Schakel het bedieningspaneel in door middel van de toets.
3. Het display laat zien:
AUTOMATISCHE
UNIVERSELE
MIJN RECEPTEN
met de eerst geselecteerde optie (witte tekst op zwarte achtergrond)
4. Door middel van de toetsen of het gewenste programma selecteren en
bevestigen door op “OK” te drukken. Het display laat nu de kookprogramma’s
zien.
5. Door middel van de toetsen of het gewenste kookprogramma
selecteren en op “OK” drukken om te bevestigen.
6. Druk op de “START/STOP” toets om de bereiding te starten.
7. De oven begint met voorverwarmen.
8. Een geluidssignaal en de ontsteking van alle aanwijzers van de
voorverwarming geven aan dat de voorverwarming compleet is.
9. Tijdens het koken kunt u nog altijd:
- de temperatuur wijzigen door te drukken op de “°C” toets, instellen met de
toetsen (alleen voor UNIVERSELE bereidingen) of en bevestigen door
op “OK” te drukken.
- de duur van de bereiding programmeren (alleen voor UNIVERSELE
bereidingen);
- de bereiding onderbreken door op de toets “START/STOP” te drukken;
- de timer instellen door op de toets “MENU” te drukken;
- de oven uitschakelen door te drukken op de toets .
10. Indien de stroom uitvalt en de oventemperatuur niet te laag is geworden,
gaat de oven automatisch terug naar het punt waar het koken is onderbroken.
De geprogrammeerde functies worden echter niet onthouden. U dient ze
daarom bij het terugkeren van de stroom opnieuw in te stellen.
UNIVERSELE kookprogramma’s
! Alle programma’s hebben een vooringestelde kooktemperatuur. Deze kan
handmatig worden aangepast en naar wens worden ingesteld tussen de 30°C
en de 300°C (indien mogelijk).
De UNIVERSELEprogramma’s omvatten alle handmatige bereidingen.
Voor iedere bereiding bestuurt de oven de essentiële gegevens voor het
slagen van alle recepten, van de eenvoudigste tot de ingewikkeldste:
temperatuur, warmtebron, vochtigheidsgraad en geforceerde luchtcirculatie
zijn waarden die automatisch onder controle worden gehouden.
Dit hoofdstuk is vervaardigd met de zeer gewaardeerde medewerking van
onze culinaire expert. Wij raden u aan zijn advies op te volgen en van zijn
ervaring te profiteren om altijd een perfect resultaat te bereiken.
De kookfuncties, de temperaturen en de plaatsing van de gerechten in de
oven zijn degenen die hij zelf gebruikt voor het beste resultaat.
Voor iedere UNIVERSELE functie vindt u in de volgende tabel informatie of
het gerecht in de koude of warme oven moet worden geplaatst. Als u zich
aan deze aanwijzingen houdt, is een optimaal resultaat gegarandeerd.
Als u gerechten in een warme oven wilt plaatsen, moet u wachten tot het
einde van de voorverwarming, aangegeven met een opeenvolging van
geluidssignalen.
De temperatuur wordt automatisch bepaald op basis van het gekozen soort
bereiding; toch kunt u de temperatuur veranderen om hem aan te passen
voor een specifiek recept dat u wilt bereiden.
Het is ook mogelijk een bereidingstijd met een onmiddellijke of uitgestelde
start in te stellen.
Programma MULTILEVEL
Aangezien de warmte in de hele oven constant is, zorgt de lucht dat de
gerechten op gelijkmatige wijze gekookt en gebakken worden. Het is mogelijk
maximaal drie roosters tegelijk te gebruiken.
Programma BRADEN
De verwarmingselement voor circulerende lucht gaat aan en de ventilator gaat
draaien. Hiermee wordt de rechtstreekse bovenhitte van de grill gecombineerd
met de geforceerde luchtcirculatie in de oven. Eventueel verbranden van de
buitenkant wordt zo vermeden; de warmte dringt gemakkelijker door naar
de binnenkant.
Kook met de ovendeur dicht.
Programma RIJZEN
Het bovenste cirkelvormige verwarmingselement gaat aan en de ventilator
gaat pas in de verwarmingsfase draaien. De oventemperatuur is ideaal voor
het rijsproces. Houd tijdens het rijzen de ovendeur dicht.
Programma BRIOCHE
De gebruikte parameters maken dit bereidingsprogramma ideaal voor gebak
op basis van natuurlijk gist.
Programma TAART
De gebruikte parameters maken dit bereidingsprogramma ideaal voor alle
taartrecepten.
Programma GEBAK
Dit kookprogramma is ideaal voor cake, maar niet voor BRIOCHES en
TAARTEN (bv. wel voor kleine soesjes, cake, enz…).
49
NL
NL
Programma WITTE/GOUDBRUINE MERINGUE
De temperaturen zijn vooringesteld en niet wijzigbaar.
Het programma LICHTGEBAKKEN MERINGUE is ideaal voor het drogen
van meringues. Het programma DOORGEBAKKEN MERINGUE is ideaal
voor het bereiden van meringues.
Programma ONTDOOIEN
De ventilator achter in de oven doet de lucht op kamertemperatuur rondom
de gerechten circuleren. Dit is aangewezen voor het ontdooien van iedere
soort etenswaren, maar speciaal voor fijne gerechten die geen hitte verdragen
zoals bijvoorbeeld: ijstaarten, slagroomtaarten, vruchtentaarten.
Programma’s LAGE TEMPERATUUR
Dit soort bereidingen, die al jaren door vakmensen worden gebruikt, maken
het mogelijk de gerechten (vlees, vis, fruit, groente) op zeer lage temperaturen
(van 85, 95°C) te koken; hiermee wordt een perfecte bereiding gegarandeerd
die de smaak op zijn best doet uitkomen.
De voordelen moeten niet worden onderschat:
• aangezien de temperaturen van de bereiding laag zijn (meestal lager dan
de verdampingstemperatuur), wordt het verlies van kooksappen, te wijten
aan de verdamping, aanmerkelijk beperkt en wordt het gerecht mals en
zacht;
• bij het bereiden van vlees krimpen de spiervezels minder in dan bij een
traditionele bereidingswijze. U krijgt dus mals vlees dat niet hoeft te ‘rusten’
nadat het uit de oven komt. U moet het vlees bruinbakken voordat u het
in de oven plaatst.
Het luchtdicht bereiden op lage temperatuur, dat al sinds 30 jaar door de
beroemdste koks wordt gedaan, biedt vele voordelen:
• gastronomische: de geuren worden geconcentreerd voor het behoud van
de kenmerkende smaken terwijl het gerecht zacht en mals blijft.
• hygiënische: aangezien de hygiënische normen worden gerespecteerd
beschermt deze kookwijze de etenswaren tegen de schadelijk effecten
van zuurstof en garandeert het een lange houdbaarheid in de koelkast.
• organisatorische: dankzij de lange houdbaarheid kunt u de gerechten lang
van tevoren klaarmaken.
• diëtetische: deze bereidingswijze beperkt het gebruik van vetten waardoor
u licht verteerbare gerechten klaar kunt maken.
• economische: het gewichtverlies van de producten wordt aanzienlijk
beperkt.
Voor gebruik van deze techniek moet u dus beschikken over een
vacuümmachine voorzien van de nodige zakjes. Volg de instructies voor het
luchtdicht verpakken van etenswaren aandachtig door.
De vacuümtechniek maakt ook het conserveren van rauwe producten mogelijk
(fruit, groente, enz.) en van voorgekookte producten (traditionele bereiding).
Programma PASTEURISEREN
Dit soort bereiding is geschikt voor groenten, fruit, enz…
De kleine bakjes kunnen op 3 verschillende niveaus worden geplaatst. Laat
de bakjes in de oven afkoelen. Plaats het gerecht in de koude oven.
AUTOMATISCHE kookprogramma’s
! Open de ovendeur niet om te voorkomen dat de tijdsduur en de
kooktemperatuur worden ontregeld.
! De temperatuur en de duur van de bereiding zijn ingesteld en kunnen
niet worden gewijzigd door het systeem C.O.P.® (“Cottura Ottimale
Programmata” Optimale Geprogrammeerde Bereiding) die automatisch
een perfect resultaat garandeert. De bereiding wordt automatisch gestopt
en de oven geeft aan wanneer het gerecht gaar is.
Dit hoofdstuk is vervaardigd met de zeer gewaardeerde medewerking
50
van onze culinaire expert. Wij raden u aan zijn advies op te volgen en van
zijn ervaring te profiteren om altijd een perfect resultaat te bereiken. De
kookfuncties, de temperaturen en de plaatsing van de gerechten in de oven
zijn degenen die hij zelf gebruikt voor het beste resultaat.
Programma BRADEN...
Gebruik deze functie voor het braden van rund-, kalfs-, varkens- en lamsvlees
en kip. Plaats het gerecht in de koude oven. U kunt de gerechten eventueel
ook in de warme oven plaatsen. Bij enkele BRAADPROGRAMMA’s kan het
gewenste bereidingsniveau worden gekozen: DOORBAKKEN, MEDIUM
en ROOD.
Programma BLADERDEEG
Deze functie is ideaal voor alle recepten waarbij kruimeldeeg (gewoonlijk
bereid zonder eieren) gebruikt wordt. Plaats het gerecht in de koude oven.
Kan ook in een voorverwarmde oven worden geplaatst.
Programma ZANDTAART
Deze functie is ideaal voor alle taartrecepten (die normaalgesproken aan de
onderkant goed gaar moeten worden). Plaats het gerecht in de koude oven.
U kunt de gerechten eventueel ook in de warme oven plaatsen.
Programma BRIOCHES
Deze functie is ideaal voor gebak en taarten op basis van bakkersgist. Plaats
het gerecht in de warme oven.
Programma CAKE
Deze functie is ideaal voor gebak en taarten op basis van bakkersgist. Plaats
het gerecht in de koude oven. U kunt de gerechten eventueel ook in de
warme oven plaatsen.
Programma GEBAK
Deze functie is ideaal voor alle andere recepten (zonder gist en geen taarten).
Plaats het gerecht in de koude oven. U kunt de gerechten eventueel ook in
de warme oven plaatsen.
Programma ZACHTE/KROKANTE PIZZA
Deze functie gebruiken om pizza te bakken (deeg met een zekere dikte). Zie
het volgende hoofdstuk voor recepten en details.
Voor een optimaal resultaat raden wij u aan de volgende aanwijzingen
nauwkeurig op te volgen:
• houdt u zich aan het recept;
• het gewicht van het deeg moet tussen de 350 g en de 500 g zijn.
• vet de lekplaat en de ovenschalen licht in.
Plaats het gerecht in de koude oven. Als u het in de warme oven wilt plaatsen,
nadat u eerst een ander gerecht heeft gekookt, dan zal het display de tekst
“OVEN TE HEET” tonen totdat de oventemperatuur de 120° zal hebben
bereikt. Nu kunt u de pizza in de oven zetten.
Recept voor PIZZA:
Recept voor 3 of 4 pizza’s: 1000 g meel, 500 g water, 20 g zout, 20 g suiker,
10 cl olijfolie, 20 g bakkersgist (of 2 zakjes gedroogde gist)
• Rijzen op kamertemperatuur: 1 uur of handmatige functie RIJZEN op 40°.
Laat circa 30/45 minuten rijzen.
• Plaats het gerecht in de koude oven.
• Start de bereiding
PIZZA.
Gelijktijdig gebruik van Small Space en Main Space
! Gelijktijdige werking is alleen mogelijk door middel van gebruik van de
UNIVERSELE-functies.
De oven starten
1. Plaats de DIVIDER met de scharnier-pin en de pijlen die wijzen naar de
achterwand van de oven op DIVIDER niveau “D”. U hoort een geluidssignaal
ter bevestiging van de juiste invoering van de DIVIDER, waardoor u de twee
Main en Small Spaces los van elkaar of tegelijkertijd kunt gebruiken.
! Toets
wordt geactiveerd.
! Om terug te keren naar het hoofdscherm van het programmaselectie menu,
op de “P” toets drukken.
! Dankzij de hoge energie-efficiënte is de tijd van de voorverwarming van het
SMALL SPACE deel ongeveer 15 minuten.
! Als de MAIN SPACE is ingesteld op een temperatuur van onder de 150°C
zal de grill, om het kookresultaat te beschermen, niet in werking treden: op
het display zal de tekst OFF verschijnen.
2. Schakel het bedieningspaneel in door middel van de toets.
3. Op de
toets drukken om het ovendeel te selecteren waarin men het
kookprogramma wenst uit te voeren. Het symbool
geeft aan dat de
functie Small Space is geselecteerd en dat de instellingen van Small Space
kunnen worden gewijzigd. Het symbool
op het display geeft aan de
functie Main Space is geselecteerd en dat de instellingen van de Main Space
kunnen worden gewijzigd.
3. Druk op de toets “P”. Het display laat zien:
AUTOMATISCHE
UNIVERSELE
MIJN RECEPTEN
met de eerst geselecteerde optie (witte tekst op zwarte achtergrond)
4. Door middel van de toetsen of het gewenste programma selecteren en
bevestigen door op “OK” te drukken. Het display laat nu de kookprogramma’s
zien.
5. Door middel van de toetsen of het gewenste kookprogramma
selecteren en op “OK” drukken om te bevestigen.
6. Druk op de “START/STOP” toets om de bereiding te starten.
7. De oven begint met voorverwarmen.
8. Een geluidssignaal geven aan dat de voorverwarming compleet is.
9. De zwarte tekst op witte achtergrond geeft het ovendeel aan waarop de
instellingen van toepassing zijn. Om de instellingen van het andere ovendeel
te wijzigen, drukken op toets . Tijdens het koken kunt u nog altijd:
- de temperatuur wijzigen door te drukken op de “°C” toets, instellen met de
toetsen (alleen voor UNIVERSELE bereidingen) of of +en bevestigen
door op “OK” te drukken.
- de duur van de bereiding programmeren (alleen voor UNIVERSELE
bereidingen);
- de bereiding onderbreken door op de toets “START/STOP” te drukken;
- de timer instellen door op de toets “MENU” te drukken;
- de oven uitschakelen door te drukken op de toets .
10. Indien de stroom uitvalt en de oventemperatuur niet te laag is geworden,
gaat de oven automatisch terug naar het punt waar het koken is onderbroken.
De geprogrammeerde functies worden echter niet onthouden. U dient ze
daarom bij het terugkeren van de stroom opnieuw in te stellen.
Mijn recepten
De functie MIJN RECEPTEN is alleen geactiveerd voor UNIVERSELE
bereidingen waarbij de tijdsduur ingesteld is.
De recepten worden pas aan het einde van de bereiding opgeslagen.
Er kan een beperkt aantal uitvoeringen (totaal 10) van temperatuurvariatie
en de tijdsduur worden opgeslagen, indien minstens één minuut verloopt
tussen de ene en de uitvoering. Er kunnen maximaal 10 bereidingen worden
opgeslagen in de EXTRALARGE SPACE, 3 in de SMALL SPACE 2n 3 in de
MAIN SPACE. Het is mogelijk om de plaats van het in in beslag te nemen
geheugen te selecteren. Met de divider ingebracht en in het geval van twee
UNIVERSELE bereidingen in de twee ovengedeeltes tegelijkertijd, is het niet
mogelijk om de gegevens op te slaan.
Om de opgeslagen recepten onderling te kunnen onderscheiden om het
zoeken in de lijst te vergemakkelijken, is de naam waarmee elke bereiding
opgeslagen als volgt opgebouwd:
- MIJN RECEPT + oplopend getal (1, 2, 3, enz….)
- BEGINTEMPERATUUR + MOGELIJK SYMBOOL* (bv. 170°C)
- DUUR (bv. 00:30)
* Betekenis van de symbolen:
- geen symbool: er is een begintemperatuur ingesteld die niet meer
veranderd is:
- : de begintemperatuur is veranderd, en alleen verlaagd;
- : de begintemperatuur is veranderd, en alleen verhoogd;
- : de begintemperatuur is veranderd, en zowel verhoogd als verlaagd.
De bereiding programmeren
De programmering kan worden geactiveerd in alle mogelijke configuraties:
EXTRALARGE, MAIN en SMALL SPACE, ook in gelijktijdige werking.
De duur programmeren
! U kunt de duur alleen instellen voor UNIVERSELE bereidingen.
! Ook voor het starten van een kookprogramma met de toets “START/STOP”
kan geprogrammeerd worden.
1. Wanneer op de keuzetoets gedrukt wordt, geeft het display de optie
TIJDSDUUR weer;
2. instellen met de toetsen en ;
3. druk op de “OK” toets om te bevestigen.
4. druk op de toets “START/STOP” voor het inschakelen van de
programmering.
5. Na afloop van de bereidingstijd wordt een geluidssignaal afgegeven en
gaat de oven uit.
• B.v.: het is 9:00 uur en u programmeert een duur van 1 uur en 15 minuten.
Het programma stopt automatisch om 10:15.
Programmeren van een uitgestelde bereiding
! Als u een kookduur instelt, kunt u een uitgestelde kooktijd programmeren.
! De programmering is alleen mogelijk nadat een kookprogramma, zonder
dit te starten, is geselecteerd.
1.
2.
3.
4.
5.
Volg de voor de tijdsduur beschreven procedure van punt 1 t/m 2;
Selecteer met toets de optie EINDE KOOKTIJD;
instellen met de toetsen en ;
druk op de “OK” toets om te bevestigen;
Druk op de toets “START/STOP” voor het inschakelen van de
programmering.
6. Na afloop van de bereidingstijd wordt een geluidssignaal afgegeven en
gaat de oven uit.
• B.v.: het is 9:00 uur, u programmeert een duur van 1 uur en 15 minuten
en de eindtijd om 12:30. Het programma zal automatisch om 11:15:00
beginnen.
Het bericht op het display WACHT geeft aan dat er een programmering is
51
NL
NL
uitgevoerd. Op het display verschijnen de eindtijd en de duur van de bereiding.
U kunt de tijdsduur en de tijd van einde kooktijd wijzigen totdat de oven “wacht
op koken” zoals aangegeven in bovenstaande procedure.
Om een programma te annuleren de oven uitzetten .
Praktische kooktips
MULTILIVELLO
• Gebruik de standen 1-3-5-6.
• Plaats de lekplaat op de onderste stand en de roosters op de hoogste.
• Gebruik in het geval van pizza of focaccia een lichte aluminium ovenschaal
met een maximum diameter van 30 cm en zet hem op het bijgeleverde
ovenrooster. Bij zeer gevulde pizza’s raden wij aan de mozzarella of andere
kaas pas halverwege de kooktijd toe te voegen. Het wordt aangeraden
om tijdens de bereiding de volgorde van de roosters te wijzigen.
PIZZA of FOCACCIA
• Gebruik een lichte aluminium ovenschaal met een maximum diameter
van 30 cm en zet hem op het bijgeleverde ovenrooster.
• Bij zeer gevulde pizza’s raden wij aan de mozzarella of andere kaas pas
halverwege de kooktijd toe te voegen.
GRILL
• De oven 5 minuten voorverwarmen.
• Plaats de DIVIDER op de stand DIVIDER “D”.
• Kook de gerechten met de ovendeur dicht.
• Plaats de grill op stand 7, plaats de gerechten op het midden van de grill.
Plaats de lekplaat op stand 6.
• Deze functie is geschikt voor: aanbraden, gratineren, kleuren van
meringues, tosti, kleine grill met dun en mager vlees.
• We raden u aan het vermogen op de maximale stand te zetten. Het is
normaal dat het bovenste verwarmingselement niet constant aan blijft:
zijn werking wordt geregeld door een thermostaat.
FAST COOKING
• Verwarm de oven voor met de lekplaat op stand 6.
• Voor het koken van diepvriesproducten dient u zich te houden aan de
aanwijzingen op de verpakking.
52
Kooktabel opening ExtraLarge Space
Functies
Gerechten
Gewicht
(kg)
Universeel
Taart*
Taart
Pizza
Brioche*
Gebak*
Panettone
Soesjes
Koekjes
Pasteitjes
Cake
Biscuitgebak
Multilevel*
Braden*
Gratineren*
Grill-Barbecue*
Crème Caramel (au
bain marie)
Groot stuk vlees
Varkensvlees,
kalfsvlees…
Groot stuk
gevogeltegebraad
Gratineren
Runderentrecôte
NL
Bereiding
op aantal
roosters
Aantal
Roosterstanden
Lekplaat
3
4
3
4
1
3
4
3
4
3
2
2
3
2
3
1
1
1
1
1
1 of 2
1
1
1
1
1
1
2
1
2
1
2
2
1
5
Nee
200
35-75
1
1
Nee
190
90-120
4 of 5
Nee
Nee
190
270-300
40-60
20-30
Nee
Nee
Nee
Nee
270-300
270-300
270-300
40
10-20
15-25
3-6
Nee
Nee
70
110
8-12 uur
1,5-2 uur
Nee
85
90-180
Ja
110
Witte merengues*
Witte merengues
Goudbruine
Goudbruine
merengues
merengues
Lage temperatuur
Vlees/Vis
85°C*
Pasteuriseren
Fruit, groente, enz.
Automatisch
Brood
Brood (zie recept)
4
4
1
1
3
3
5
5
3
1
3
5
Brioche
Cake
Pizza
Brioche
Cake
Pizza (zie recept)
6
6
6
6
6
5à7
5à7
5à7
Taart
40-50
45-55
25-35
30-40
45-60
30-40
30-40
20-30
20-30
40-50
60-75
35-40
40-45
35-45
40-45
90-240
6
3
3
3
2
Taart
200
200
220
220
160
190
190
180
180
200
160
190
190
170
170
160
6
5
6
5
6
1
1
1
1
Gebraden vlees
Gebak
Ja
Si
Ja
Ja
Ja
Ja
Ja
Ja
Ja
Ja
Ja
Ja
Ja
Ja
Ja
Ja
4
3
4
3
4
4 of 5
5
4
5
4
Saucijzen
Varkenskarbonade
Bacon
Rijzen/
Ontdooien
Braadstuk
Gebak
Duur
bereiding
(minuten)
Rooster
2
6
5
6
5
3 of 4
3
6
6
2
2
2
2
Aanbevolen
temperatuur
(°C)
Rooster
1
4
3
4
3
1
1
Rijzen*
Rooster
3
Voorverwarmen
1
2
3
2
3
4
3
4
2
2
3
3
4
7**
7**
7**
1
1
1
1
1
1
1
1
1
2
1
1
1
4
3
4
3
5
5
4
4
3
4
3
5
6
5
6
5
6
6
5
5
6
6
6
Nee
Nee
Nee
Nee
Nee
Nee
Nee
Nee
Nee
Nee
Nee
Nee
Nee
* De kooktijden dienen slechts als indicatie en kunnen naar eigen smaak aangepast worden. De voorverwarming van de oven is door de fabriek
ingesteld en kan niet handmatig worden gewijzigd.
*** Zoals het recept aangeeft, dient u 150 gr (1,5 dl) water in de lekplaat to e te voegen.
! ECO-programma: Dit programma kan worden gebruikt voor langzaam verwarmen van alle types etenswaren aan temperaturen tot een
maximum van 200°C; het programma is ook geschikt om etenswaren op te warmen en het kookproces te voltooien..
53
NL
Kooktabel Main Space
Functies
Taarten*
Gerechten
Universeel
Taarten
Pizza
Gebak*
Soesjes
Koekjes
Ovenschotels
Cake
Biscuitgebak
Multilevel*
Crème Caramel (au
bain marie)
Kleine braadstukken
Rijzen
Witte merengues
Goudbruine
merengues
Vlees/Vis
Braden*
Rijzen*
Witte merengues*
Goudbruine
merengues
Lage temperatuur
85°C*
Pasteuriseren
Fruit, groente, enz.
Automatisch
Braadstuk
Gebraden vlees
Gebak
Gebak
Taart
Brioche
Cake
Pizza
Taart
Brioche
Cake
Pizza (zie recept)
Gewicht
(kg)
Bereiding
op aantal
roosters
Aantal
1
2
1
2
1
2
1
2
1
2
1
1
2
1
Roosterstanden
Lekplaat
2
1
2
1
2
1
2
1
2
1
2
2
1
2
1
1
2
2
2
1
1
2
1
Voorverwarmen
Duur bereiding
(minuten)
Divider
D
D
D
D
D
D
D
D
D
D
D
D
D
D
Aanbevolen
temperatuur
(°C)
Ja
Ja
Ja
Ja
Ja
Ja
Ja
Ja
Ja
Ja
Ja
Ja
Ja
Ja
200
200
220
220
190
190
180
180
200
200
160
190
190
170
30-40
35-45
15-25
20-30
25-35
25-35
15-25
15-25
30-40
35-45
60-75
30-35
35-40
35-45
Nee
Nee
Nee
Nee
210
40
70
110
30-60
3
3
D
D
D
D
8-12 uur
1,5-2 uur
3
D
Nee
85
90-180
D
Ja
110
D
D
D
D
D
D
D
D
D
Nee
Nee
Nee
Nee
Nee
Nee
Nee
Nee
Nee
Rooster 1
3
3
3
3
3
3
2
2
1
1
2
1
2
1
1
1
2
2
1
2
1
1
2
2
1
2
3
3
3
* De kooktijden dienen slechts als indicatie en kunnen naar eigen sma ak aangepast worden. De opwarmingstijden van de oven zijn
vooringesteld en kunnen niet handmatig worden gewijzigd.
! ECO-programma: Dit programma kan worden gebruikt voor langzaam verwarmen van alle types etenswaren aan temperaturen tot een
maximum van 200°C; het programma is ook geschikt om etenswaren op te warmen en het kookproces te voltooien..
54
Kooktabel Small Space
Functies
Gerechten
NL
Gewicht
(kg)
Universeel
Fast cooking*
Visfilets
Vleesfilets
Diepvriespizza
Bereiding
diepvriesproducten
Grill*
Tosti’s
Bacon
Varkensbiefstuk
Opwarmen*
Voorgekookte
gerechten
Automatisch
Pizza**
Zeer dunne pizza’s
Bereiding
op aantal
roosters
Aantal
Roosterstanden
Lekplaat
1
1
1
1
6
6
6
6
1
1
1
6
6
6
Voorverwarmen
Aanbevolen
temperatuur
(°C)
Duur bereiding
(minuten)
Rooster
1
Divider
D
D
D
D
Ja
Ja
Ja
Ja
160-180
180-200
20-30
30-40
6
7
7
D
D
D
D
Ja
Ja
Ja
Ja
270-300
270-300
270-300
140
3-5
3-6
15-25
6
D
Ja
Voorverwarmen
Aanbevolen
temperatuur
(°C)
Duur bereiding
(minuten)
D
D
D
D
D
D
D
D
D
D
D
D
Ja
Ja
Ja
Ja
Ja
Ja
Ja
Ja
Ja
Ja
Ja
Ja
200
200
220
220
180
180
200
200
160
190
190
160
30-40
35-45
15-25
20-30
15-25
15-25
30-40
35-45
60-75
30-35
35-40
45
35-45
Kooktabel voor Small Space en Main Space tegelijk
Main Space
Functies
Gerechten
Gewicht
(kg)
Universeel
Taart*
Taart
Pizza
Gebak*
Koekjes
Ovenschotels
Cake
Biscuitgebak
Multilevel*
Braden*
Small Space
Functies
Fast cooking*
Crème Caramel (au
bain marie)
Gerechten met een
deegkorst
Gegratineerde
aardappelschotel
Braadstuk
Gerechten
Visfilets
Vleesfilets
Diepvriespizza
Bereiding
diepvriesproducten
Pilaf rijst
Gewicht
(kg)
Bereiding
op aantal
roosters
Aantal
Roosterstanden
Lekplaat
1
2
1
2
1
2
1
2
1
1
2
1
2
1
2
1
2
1
2
1
2
2
1
2
1
2
D
Ja
200
1
2
D
Ja
200
60
1
2
D
Ja
200
60-90
Voorverwarmen
Aanbevolen
temperatuur
(°C)
Duur bereiding
(minuten)
D
D
D
D
Ja
Ja
Ja
Ja
180-200
180-200
20-30
30-40
D
Ja
180-200
30-45
Rooster
1
3
3
3
3
3
Bereiding
op aantal
roosters
Aantal
Lekplaat
1
1
1
1
6
6
6
6
1
6
Divider
Roosterstanden
Rooster
1
Divider
* De kooktijden dienen slechts als indicatie en kunnen naar eigen smaak aangepast worden. De opwarmingstijden van de oven zijn
vooringesteld en kunnen niet handmatig worden gewijzigd.
** Gebruik de bijgeleverde vuurvaste steen voor pizza en plaats deze op het rooster op stand 6. Wacht tot het bericht BEVESTIG GERECHT
IN DE OVEN verschijnt en plaats de pizza in de oven.
55
NL
Voorzorgsmaatregelen en advies
! Dit apparaat is ontworpen en vervaardigd volgens de geldende internationale
veiligheidsvoorschriften. Deze aanwijzingen zijn geschreven voor uw veiligheid
en u dient ze derhalve goed door te nemen.
Algemene veiligheidsmaatregelen
• Dit apparaat is vervaardigd voor niet-professioneel gebruik binnenshuis.
• Het apparaat dient niet buitenshuis te worden geplaatst, ook niet in
overdekte toestand. Het is erg gevaarlijk als het in aanraking komt met
regen of als het onweert.
• Maak gebruik van de handgrepen aan de zijkant van de oven om het
apparaat te verplaatsen.
• Raak het apparaat niet aan als u blootsvoets bent of met natte of vochtige
handen of voeten.
• Het apparaat dient om gerechten te koken. Het mag uitsluitend door
volwassenen worden gebruikt en alleen volgens de instructies die
beschreven staan in deze handleiding. Ieder ander gebruik (b.v.:
verwarming van de vertrekken) is niet aangewezen en dus gevaarlijk.
De fabrikant kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele
schade die te wijten is aan onjuist, verkeerd en onredelijk gebruik.
• Tijdens het gebruik van de oven worden de verwarmingselementen
en enkele delen van de ovendeur zeer heet. Raak ze niet aan en houd
kinderen op een afstand.
• Voorkom dat elektrische snoeren van andere kleine keukenapparaten op
warme delen van de oven terechtkomen.
• Laat de ventilatieopeningen en warmteafvoer vrij.
• Pak het handvat van de ovendeur alleen in het midden vast: aan de zijkant
zou het heet kunnen zijn.
• Gebruik altijd ovenwanten om gerechten in de oven te zetten en eruit te
halen.
• Plaats geen aluminiumfolie op de bodem van de oven.
• Plaats geen brandbaar materiaal in de oven: als de oven plotseling aan
zou worden gezet zou dit materiaal vlam kunnen vatten.
• Controleer altijd dat de knoppen in de stand “●”/“○” staan als het apparaat
niet wordt gebruikt.
• Trek nooit de stekker aan het snoer uit het stopcontact, maar pak altijd de
stekker direct beet.
• Maak het apparaat niet schoon of voer geen onderhoud uit als de stekker
nog in het stopcontact zit.
• Probeer in geval van storingen nooit zelf de interne mechanismen van het
apparaat te repareren. Neem contact op met de Technische Dienst (zie
Service).
• Plaats geen voorwerpen op de open ovendeur.
• Voorkom dat kinderen met het apparaat spelen.
• Dit apparaat mag niet worden gebruikt door personen (kinderen
inbegrepen) met een beperkt lichamelijk, sensorieel of geestelijk vermogen
of personen die niet de nodige ervaring of kennis hebben met het apparaat,
tenzij onder toezicht van een persoon die verantwoordelijk is voor hun
veiligheid of nadat hun is uitgelegd hoe het apparaat werkt.
• Het apparaat is niet geschikt om te worden ingeschakeld m.b.v. een
externe timer ofwel door een gescheiden afstandsbedieningssysteem.
Afvalverwijdering
• Verwijdering van het verpakkingsmateriaal: houd u aan de plaatselijke
normen, zodat het verpakkingsmateriaal hergebruikt kan worden.
• De Europese Richtlijn 2012/19/EU over Vernietiging van Electrische
en Electronische Apparatuur (WEEE), vereist dat oude huishoudelijke
electrische apparaten niet mogen vernietigd via de normale ongesorteerde
afvalstroom. Oude apparaten moeten apart worden ingezameld om zo het
hergebruik van de gebruikte materialen te optimaliseren en de negatieve
invloed op de gezondheid en het milieu te reduceren. Het symbool op het
56
product van de “afvalcontainer met een kruis erdoor” herinnert u aan uw
verplichting, dat wanneer u het apparaat vernietigt, het apparaat apart
moet worden ingezameld.
Consumenten moeten contact opnemen met de locale autoriteiten voor
informatie over de juiste wijze van vernietiging van hun oude apparaat.
Energiebesparing en milieubehoud
• Indien mogelijk, vermijd het voorverwarmen van de oven en probeer de
oven altijd op te vullen. Open de ovendeur zo weinig mogelijk omdat er
warmte verloren gaat iedere maal ze wordt geopend. Om een aanzienlijke
hoeveelheid energie te sparen, schakelt u de oven 5 tot 10 minuten voor
het einde van uw geplande bereidingsduur uit en gebruikt u de warmte
die de oven blijft genereren.
• Automatische programma’s zijn gebaseerd op standaard etenswaren.
• Houd de pakkingen zuiver en schoon om energieverlies te vermijden .
• Als u een elektriciteitscontract hebt met dal- en piekuren kan de “uitgesteld
koken” optie helpen geld te besparen door de bereidingen te verplaatsen
naar de goedkopere daluren.
! Dit product voldoet aan de eisen die gesteld worden door de nieuwe
Europese Richtlijn voor energiebesparing voor apparaten in de standby-stand.
Wanneer 2 minuten lang geen handelingen worden uitgevoerd, gaat het
apparaat automatisch in de standy-stand.
De standby-stand wordt weergegeven middels het “Symbool Klok” op een
hoge verlichtingssterkte.
Wanneer weer een handeling aan het apparaat wordt uitgevoerd, gaat het
systeem onmiddellijk weer over in de operationele stand.
Onderhoud en verzorging
De elektrische stroom afsluiten
Sluit altijd eerst de stroom af voordat u tot enige handeling overgaat.
Schoonmaken van het apparaat
• De buitenkant, dus zowel het email en het roestvrij staal als de rubberen
afdichtingen, kunnen met een spons en een sopje worden afgenomen. Als
de vlekken moeilijk te verwijderen zijn, kunt u een speciaal reinigingsmiddel
gebruiken. Na het reinigen dient u alles goed af te spoelen en te drogen.
Gebruik geen schuurmiddelen of bijtende producten.
• De binnenkant van de oven kunt u het beste direct na gebruik
schoonmaken, als hij nog lauw is. Gebruik warm water en een
schoonmaakmiddel, spoel vervolgens af en droog met een zachte doek.
Gebruik geen schuurmiddelen.
• De accessoires kunnen gewoon worden afgewassen (eventueel ook in
de vaatwasser), met uitzondering van de geleiders.
! Gebruik nooit stoom- of hogedrukreinigers voor het reinigen van het apparaat.
De ovendeur reinigen
Reinig het glas van de deur met een spons en niet schurende producten.
Droog met een zachte doek. Gebruik geen ruwe schurende materialen of
scherpe schrapertjes die het oppervlak zouden kunnen krassen waardoor
als gevolg het glas zou kunnen barsten.
U kunt voor een grondige reiniging de ovendeur verwijderen:
1. open de deur volledig (zie afbeelding).
2. til de hendeltjes F die zich aan de twee scharnieren bevinden, op met
behulp van een schroevendraaier en draai ze (zie afbeelding);
F
D
3. pak de deur aan de zijkanten beet en sluit
hem langzaam, maar niet helemaal. Trek dan
de deur naar u toe en haal hem uit zijn voegen
(zie afbeelding). Zet de deur weer op zijn
plaats door deze handelingen in omgekeerde
volgorde uit te voeren.
Het controleren van de afdichtingen
Controleer regelmatig de staat van de afdichtingen rondom de ovendeur. In
het geval de afdichtingen beschadigd zijn, dient u zich tot de dichtstbijzijnde
Technische Dienst te wenden ( zie Service). Gebruik de oven niet voordat
de reparatie is uitgevoerd.
Vervangen van het lampje
Voor het vervangen van het ovenlampje:
1. Verwijder het glazen lampenkapje.
2. Verwijder het lampje en vervang het
met eenzelfde soort lampje: halogene
lamp spanning 230 V, vermogen 25
W, fitting G 9.
3. Doe het deksel weer op zijn plaats
(zie afbeelding).
Ovenruimte
Lamp
Glasplaat
! Raak de lamp niet direct met uw handen aan.
! Gebruik de ovenlamp nooit om een vertrek te verlichten.
Montage van de Geleiders Kit
Zo monteert u de geleiders:
1. Verwijder de twee draagrekken door
ze uit de afstandleiders A te trekken (zie
afbeelding).
A
Linker
glijder
2. Kies het niveau waarop u de
geleiders wilt plaatsen. Plaats eerst
de drukknop B op het draagrek en
vervolgens de drukknop C. Let goed
op de uittrekrichting van de geleider.
Rechter
glijder
B
C
Ui
ttr
ek
ric
ht
in
g
3. Bevestig de twee draagrekken, met
de geleiders al op hun plaats, in de
speciale gaten op de wanden van de
oven (zie afbeelding). De gaten voor
het linker draagrek bevinden zich aan
de bovenkant, terwijl de gaten voor het
rechter draagrek zich aan de onderkant
bevinden.
4. Zet tenslotte de draagrekken vast op
de afstandleiders A.
Automatische reiniging PYROLYSE
Het programma PYROLYSE brengt de oventemperatuur op 500°C om het
pyrolyseproces (ofwel het verbranden van voedselrestjes) te starten. Het
vuil wordt letterlijk as.
Gedurende de automatische reiniging kunnen de oppervlakken zeer heet
worden: houd kinderen op een afstand. Door de ovendeur heen kunt u zien
dat bepaalde deeltjes oplichten: dit is een plotselinge verbranding, hetgeen een
absoluut normaal verschijnsel is dat geen enkel gevaar met zich mee brengt.
! De oven waarschuwt de gebruiker wanneer een schoonmaakcyclus moet
worden uitgevoerd. Op het display verschijnt “PYROLYSE Aangeraden - WILT
U STARTEN?; selecteer “ja” om het gewenste reinigingsniveau te selecteren.
Voor het activeren van de PYROLYSE:
! Het wordt aanbevolen om de eerste automatische reinigingscyclus op 120
minuten in te stellen.
! De oven moet koud zijn. Als de oven te heet is kan het gebeuren dat de
pyrolyse niet start. Wacht tot de oven is afgekoeld.
• verwijder met een natte spons het ergste vuil uit de oven. Gebruik geen
schoonmaakmiddelen;
• verwijder alle accessoires, telescopische geleiders en ovenrekken uit de
oven.
• laat geen keukendoeken of pannenlappen aan het handvat hangen.
! Het programma zal alleen van start gaan als de ovendeur gesloten is.
! Als de divider in de oven zit, wordt de pyrolyse niet gestart.
! Als de oven te heet is zou de pyrolyse niet kunnen starten of kan de tekst
END op het display verschijnen. Wacht tot de oven is afgekoeld
Om de PYROLYSE te activeren drukt u op de toets en daarna op de
toets “MENU”.
1. selecteer de optie PYROLYSE en druk op “OK”;
2. Door middel van de toetsen of kiest u het gewenste PYROLYSE
niveau. De ingestelde duur kan niet worden gewijzigd:
1. Economisch (ECO): duur 1 uur;
2. Normaal (NOR): duur anderhalf uur;
3. Intensief (INT): duur 2 uur.
Druk “OK” om te bevestigen.
Druk op de toets “START/STOP” om de PYROLYSE te starten.
Veiligheidssystemen
• na een paar minuten blokkeert de ovendeur automatisch;
• als er iets onverwachts of vreemds gebeurt zal de verwarming worden
onderbroken;
57
NL
NL
• als de deur geblokkeerd is kunnen de tijdsduur en de eindtijd niet meer
veranderd worden.
! De programmering is alleen mogelijk nadat u het programma PYROLYSE
heeft geselecteerd.
Programmeren van een uitgestelde automatische reiniging
1. Wanneer op de keuzetoets gedrukt wordt, geeft het display de optie
EINDE KOOKTIJD weer;
2. instellen met de toetsen en ;
3. druk op de “OK” toets om te bevestigen.
4. druk op de toets “START/STOP” voor het inschakelen van de
programmering.
5. Na afloop van de bereidingstijd wordt een geluidssignaal afgegeven en
gaat de oven uit.
• B.v.: het is 9:00 uur, u kiest het Economische niveau van PYROLYSE met
een vooringestelde tijd van 1 uur. U programmeert 12:30 als eindtijd. Het
programma zal automatisch om 11:30 beginnen.
Het bericht op het display WACHT geeft aan dat er een programmering is
uitgevoerd. Op het display verschijnen de eindtijd en de duur van de pyrolyse.
Om een programma te annuleren de oven uitzetten .
Na de automatische reiniging
De ovendeur kan pas worden geopend als de temperatuur tot op een
acceptabel niveau is gezakt. U zult nu wat wit poeder waarnemen op de bodem
en op de wanden van de oven: verwijder dit met een natte spons als de oven
is afgekoeld. Als u wilt profiteren van de overgebleven warmte van de oven
om te gaan koken, kunt u het witte poeder rustig laten liggen: het levert geen
enkel gevaar op voor de gerechten die u wilt gaan koken.
PAS OP
NL
58
Plaats geen
voorwerpen
op de open
ovendeur
Zorg ervoor dat roosters en lekplaten
tot aan achterin de oven worden
geschoven voor u de deur dichtdoet.
Voor u een automatische
reinigingscyclus (pyrolyse)
uitvoert, dient u de handleiding
nauwkeurig door te nemen.