11
NL
Verstellen van de bovenste
deurrekken
Afb. 20
Afhankelijk van de te koelen levensmiddelen kunnen
de bovenste deurrekken op een andere hoogte
ingezet of verwijderd worden. Deurrek aan de
randen schuin naar boven drukken, op een andere
hoogte inzetten en weer naar binnen drukken.
Invriezen en bewaren
In de diepvriesruimte van uw dubbeldeurs-koelauto-
maat kunt u diepvriesprodukten bewaren en verse
levensmiddelen zelf invriezen.
Voordat u reeds ingevroren levensmiddelen (diepvries-
produkten) in de diepvriesruimte legt, moet de opti-
male bewaartemperatuur van -18°C bereikt zijn. Wij
raden u aan een diepvriesthermometer in het
middelste bewaarvak op de diepvriesprodukten te
leggen. Als u zelf verse levensmiddelen wilt invriezen,
dient u de volgende aanwijzingen op te volgen:
Alleen verse levensmiddelen van de beste kwaliteit
invriezen. Niet te grote hoeveelheden tegelijk invriezen.
De kwaliteit is beter, als de levensmiddelen snel tot in
de kern bevriezen. Wij raden u aan de op het type-
plaatje aangegeven invrieskapaciteit niet te over-
schrijden.
Als u verschillende dagen achter elkaar wilt invriezen,
neemt u 2/3 tot 3/4 van de aanbevolen hoeveelheid
levensmiddelen.
Als u de maximale invrieskapaciteit wilt benutten, zet u
de draaiknop (afb. 15 en 16) op stand "6". Bij zeer
kleine hoeveelheden (max. 2 kg) hoeft de instelling van
de draaiknop niet gewijzigd te worden.
U legt de verpakte levensmiddelen in het onderste
bewaarvak (9) (afb. 17). Als daar niet voldoende
ruimte is, de rest in het middelste vak.
Let u erop, dat nog in te vriezen en reeds inge-
vroren levensmiddelen van elkaar gescheiden
blijven.
Na ca. 24 uur (bij kleine hoeveelheden eerder) kan
de draaiknop van de temperatuurregelaar op de
normale instelling, tussen 2 en 4, teruggedraaid
worden.
Na het invriezen kunnen de diepvriesprodukten
blijven liggen waar ze liggen.
Als u nog meer gaat invriezen, moet u de reeds
ingevroren levensmiddelen naar de bewaarvakken
(8) (afb. 17) verplaatsen, zodat u weer ruimte heeft
voor het invriezen van nieuwe levensmiddelen.
Aanwijzing voor onderzoeksinstanties
Stapelschema's voor het vaststellen van de invries-
kapaciteit resp. opwarmtijd kunnen direkt bij de
fabrikant worden opgevraagd.
IJsblokjes maken
Het ijsbakje voor driekwart met water vullen, in een
bewaarvak (8) of (9) zetten en invriezen. De
ijsblokjes laten los als u het bakje iets verdraait of
als u het even onder stromend water houdt. Om
altijd ijsblokjes in voorraad te hebben kunt u ze in de
ijsbox in de vriesruimte bewaren.
Bewaren van diepvriesproduk-
ten en met koude omgaan
Na het invriezen worden de levensmiddelen
bewaard bij een temperatuur van -18 °C of kouder.
Bij het bewaren van kant-en-klare diepvriesprodukten
dient u zich beslist aan de door de fabrikant opge-
geven bewaartijd te houden. Let u erop, dat u alleen
verpakte levensmiddelen in de vriesruimte bewaart,
anders leidt de koude tot uitdroging. Niet in de vries-
ruimte horen koolzuurhoudende limonade, bier, wijn
enz., want als de inhoud bevriest kan de glazen fles
knappen of zelfs uit elkaar springen. Gedistilleerd en
dranken met een hoog alkoholpercentage kunt u
daarentegen wel in de vriesruimte leggen.
Diepvriesprodukten niet met natte handen
aanraken, de handen kunnen er dan aan vast-
vriezen. U mag geen warme levensmiddelen in de
vriesruimte zetten om af te koelen, dat kost stroom.
Diepvriessymbolen
Afb. 21
Leg de diepvriesprodukten soort bij soort in de vakken
en plaats het meegeleverde ruitertje op het betref-
fende symbool. Daardoor krijgt u een beter overzicht,
de deur hoeft niet zo lang open te staan en daardoor
bespaart u stroom. De getallen bij de symbolen geven
de maximale bewaartijd in maanden aan, voor
verschillende diepvriesprodukten samengevat.
Uitnemen van de laden
De stabiele laden kunnen niet kiepen en hebben
een eindstop. Inleggen en uitnemen van diepvries-
produkten is daardoor makkelijk en veilig.
Voor het uitnemen de lade zo ver mogelijk naar
buiten trekken, optillen en naar voren uitnemen.