Documenttranscriptie
Benutzerinformation
Gebruiksaanwijzing
Einbau-Backofen
ZOB 382
Integrert stekeovn
Albania
+35 5 4 261 450
Rr. Pjeter Bogdani Nr. 7 Tirane
Belgique/België/Belgien
+32 2 363 04 44
Bergensesteenweg 719, 1502
Lembeek
Česká republika
+420 2 61 12 61 12
Budějovická 3, Praha 4, 140 21
Danmark
+45 70 11 74 00
Sjællandsgade 2, 7000 Fredericia
Deutschland
+49 180 32 26 622
Muggenhofer Str. 135, 90429 Nürnberg
Eesti
+37 2 66 50 030
Pärnu mnt. 153, 11624 Tallinn
España
+34 902 11 63 88
Carretera M-300, Km. 29,900
Alcalá de Henares Madrid
France
www.electrolux.fr
Great Britain
+44 8705 929 929
Addington Way, Luton, Bedfordshire LU4 9QQ
Hellas
+30 23 10 56 19 70
4, Limnou Str., 54627 Thessaloniki
Hrvatska
+385 1 63 23 338
Slavonska avenija 3, 10000 Zagreb
Ireland
+353 1 40 90 753
Long Mile Road Dublin 12
Italia
+39 (0) 434 558500
C.so Lino Zanussi, 26 - 33080 Porcia (PN)
Latvija
+37 17 84 59 34
Kr. Barona iela 130/2, LV-1012,
Riga
Lietuva
+370 5 278 06 03
Ozo 10a, LT-08200 Vilnius
Luxembourg
+352 42 431 301
Rue de Bitbourg, 7, L-1273 Hamm
Magyarország
+36 1 252 1773
H-1142 Budapest XIV, Erzsébet
királyné útja 87
Nederland
+31 17 24 68 300
Vennootsweg 1, 2404 CG - Alphen
aan den Rijn
Norge
+47 81 5 30 222
Risløkkvn. 2 , 0508 Oslo
Österreich
+43 18 66 400
Herziggasse 9, 1230 Wien
Polska
+48 22 43 47 300
ul. Kolejowa 5/7, Warszawa
Portugal
+35 12 14 40 39 39
Quinta da Fonte - Edificio Gonçalves Zarco - Q 35 -2774-518 Paço
de Arcos
29
Het doet ons genoegen dat u voor
onze apparatuur hebt gekozen.
Wij wensen u veel plezier met uw nieuwe
apparaat en wij hopen dat u bij de volgende
aankoop van huishoudelijke apparatuur ons
merk opnieuw in aanmerking zult nemen.
Lees deze gebruiksaanwijzing grondig door en
bewaar hem bij het apparaat zodat hij ook in de
toekomst kan worden geraadpleegd. Geef de
gebruiksaanwijzing door aan een eventuele
volgende eigenaar van het apparaat.
Inhoud
Belangrijke veiligheidsinformatie _ _ _ _ _ 32
Technische gegevens _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 48
Beschrijving van de oven _ _ _ _ _ _ _ _ _ 33
Elektrische aansluitingen _ _ _ _ _ _ _ _ _ 49
Bedieningsknoppen _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 34
Instructies voor de inbouw _ _ _ _ _ _ _ _ 50
Voor het eerste gebruik _ _ _ _ _ _ _ _ _ 36
Garantie/serviceafdeling _ _ _ _ _ _ _ _ _ 52
Gebruik van de oven _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 37
Garantie/serviceafdeling _ _ _ _ _ _ _ _ _ 55
Bak- en braadtabel _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 42
Europese Garantie _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 58
Reiniging en onderhoud _ _ _ _ _ _ _ _ _ 44
www.electrolux.com _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 58
Problemen oplossen _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 48
Wijzigingen voorbehouden
31
Belangrijke veiligheidsinformatie
WAARSCHUWING!
Bewaar de bij dit apparaat geleverde gebruiksaanwijzing zorgvuldig. Als het apparaat aan derden wordt geschonken of
verkocht, of als u het apparaat bij verhuizing
in de oude woning achterlaat, is het belangrijk dat de nieuwe gebruiker over deze gebruiksaanwijzing en de adviezen kan beschikken. Deze aanwijzingen zijn bedoeld
voor de veiligheid van de gebruikers en hun
huisgenoten. Lees ze dus aandachtig door,
voordat u het apparaat aansluit en/of in gebruik neemt.
Installatie
De installatie en aansluiting moeten worden
uitgevoerd door een erkend installateur, met
inachtneming van de geldende voorschriften.
De afzonderlijke installatiewerkzaamheden zijn
beschreven in de instructies voor de installateur.
Laat de installatie en aansluiting uitvoeren door
een vakman overeenkomstig de hem dankzij
zijn vakkennis bekende richtlijnen.
Ook eventuele voor de installatie noodzakelijke
wijzigingen aan de elektriciteitsvoorziening
moeten door een erkend installateur uitgevoerd
worden.
Bediening
Deze oven is ontworpen voor de bereiding van
levensmiddelen; gebruik hem nooit voor
andere doeleinden.
Pas bij het openen van de deur (tijdens of
aan het einde van de bereiding) altijd op
32
voor de hete luchtstroom die uit de oven
komt.
Wees extra voorzichtig tijdens het gebruik van
de oven. Door de grote hitte van de verwarmingselementen zijn de roosters en andere
onderdelen erg heet.
Indien u - om welke reden dan ook - aluminiumfolie in de oven gebruikt, laat dit dan nooit in
direct contact komen met de bodem van de
oven.
Ga bij het reinigen van de oven voorzichtig te
werk: sproei nooit vloeistof op het vetfilter (indien aanwezig), de verwarmingselementen en
de thermostaatsensor.
Het is gevaarlijk veranderingen van welke aard
ook aan te brengen aan het apparaat of aan de
kenmerken ervan.
Tijdens het bakken, braden en grillen worden
de deur en de overige onderdelen van het apparaat erg heet. Houd kinderen daarom uit de
buurt van het apparaat. Indien er elektrische
apparaten worden aangesloten op stopcontacten in de buurt van de oven, let er dan op dat
de aansluitsnoeren niet in aanraking komen
met hete oppervlakken of vastgeklemd raken
tussen de ovendeur.
Gebruik altijd ovenwanten om hete vuurvaste
schotels of schalen uit de oven te halen.
Regelmatig reinigen voorkomt dat het oppervlaktemateriaal van de oven achteruitgaat.
Schakel voordat u de oven gaat reinigen de
stroom uit of haal de stekker uit het stopcontact.
Verzeker u ervan dat de oven in de stand UIT
staat als hij niet meer wordt gebruikt.
Deze oven is geschikt voor gebruik als afzonderlijk apparaat of in combinatie met een elektrische kookplaat, voor aansluiting aan
enkelfase 230 V.
Het apparaat mag niet worden gereinigd met
een stoomreiniger.
Gebruik geen schuurmiddelen of scherpe metalen schrapers. Deze kunnen krassen veroorzaken op de ruit van de deur, waardoor het glas
kan barsten.
Veiligheid van personen
Deze oven is bedoeld voor gebruik door volwassenen. Laat kinderen niet bij of met de oven
spelen.
Tijdens het gebruik wordt de oven heet. Houd
kinderen uit de buurt totdat de oven is afgekoeld.
Dit apparaat is niet bedoeld voor gebruik door
kinderen of andere personen met beperkte
lichamelijke, zintuiglijke of geestelijke vermogens of een gebrek aan ervaring en kennis,
tenzij dit plaatsvindt onder toezicht van een
voor hun veiligheid verantwoordelijke persoon
of tenzij zij van een dergelijke persoon instructies hebben ontvangen over het gebruik van het
apparaat.
Service
Laat deze oven uitsluitend repareren of onderhouden door een erkende monteur en gebruik
alleen originele, goedgekeurde onderdelen.
Wanneer een oud apparaat wordt afgedankt,
moet het onbruikbaar worden gemaakt door het
aansluitsnoer af te snijden. Verwijder alle vergrendelingen van de deur, om te voorkomen
dat kinderen in de oven opgesloten kunnen raken.
Bewaar de bij dit apparaat geleverde gebruiksaanwijzing zorgvuldig. Als het apparaat aan derden wordt geschonken of
verkocht, of als u het apparaat bij verhuizing
in de oude woning achterlaat, is het belangrijk dat de nieuwe gebruiker over deze gebruiksaanwijzing en de adviezen kan beschikken.
Het symbool
op het product of op de verpakking wijst erop dat dit product niet als huishoudafval mag worden behandeld, maar moet
worden afgegeven bij een verzamelpunt waar
elektrische en elektronische apparatuur wordt
gerecycled. Als u ervoor zorgt dat dit product
op de juiste manier wordt verwijderd, voorkomt
u mogelijke negatieve gevolgen voor mens en
milieu die zich zouden kunnen voordoen in geval van verkeerde afvalverwerking. Voor
gedetailleerdere informatie over het recyclen
van dit product, kunt u contact opnemen met
de gemeente, de gemeentereiniging of de winkel waar u het product hebt gekocht.
Milieu-informatie
Gooi, nadat de oven is geïnstalleerd, de verpakking weg op een veilige en
milieuvriendelijke wijze.
33
Beschrijving van de oven
3 2
5 4
1
6
7
8
9
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
34
Bedieningspaneel
Functieknop
Indicatielampje Kookzone aan
Controlelampje thermostaat
Thermostaatknop
Rooster
Ovenlampje
Ovenventilator
Typeplaatje
Bedieningsknoppen
Functieknop
0
De oven staat uit.
Ovenlampje - Het ovenlampje
brandt ook als er geen bereiding
plaatsvindt.
Boven- en onderwarmte - De
warmte komt van zowel de bovenste als de onderste verwarmingselementen, zodat er in de
gehele ovenruimte een
gelijkmatige temperatuur
heerst.
Bovenwarmte - De warmte komt
uitsluitend van het bovenste verwarmingselement.
Onderwarmte - De warmte komt
alleen van het onderste verwarmingselement.
Kleine grill - Geschikt voor het
grillen van kleine hoeveelheden.
Grote grill - Het gehele grillelement wordt ingeschakeld. Aanbevolen voor grotere hoeveelheden.
Hetelucht - Bij deze instelling
kunt u op verschillende niveaus
braden of tegelijkertijd braden
en bakken, zonder dat er
smaakoverdracht plaatsvindt.
Ontdooien - Deze instelling is
geschikt voor het ontdooien van
bevroren levensmiddelen.
Indicatielampje Kookzone aan
Dit indicatielampje gaat branden zodra de functieknop wordt ingesteld.
35
Thermostaatknop
Draai de thermostaatknop naar rechts om een
temperatuur tussen 50°C en 250°C te selecteren.
Controlelampje thermostaat
Het controlelampje van de thermostaat gaat
branden als er aan de thermostaatknop wordt
gedraaid. Het lampje blijft branden totdat de
juiste temperatuur is bereikt.
Daarna gaat het aan en uit, om aan te geven
dat de temperatuur wordt gehandhaafd.
Veiligheidsthermostaat
Om te voorkomen dat de oven oververhit raakt
(door onjuist gebruik van het apparaat of
Voor het eerste gebruik
Verwijder al het verpakkingsmateriaal aan de
buiten- en binnenkant van de oven, voordat u
het apparaat in gebruik neemt.
WAARSCHUWING!
Houd de handgreep altijd in het midden vast
wanneer u de ovendeur opent.
36
vanwege defecte onderdelen), is de oven voorzien van een veiligheidsthermostaat die indien
nodig de stroomtoevoer onderbreekt. Zodra de
temperatuur is gedaald, wordt de oven automatisch weer ingeschakeld.
Als de veiligheidsthermostaat is geactiveerd
vanwege onjuist gebruik van het apparaat,
hoeft u (nadat de oven is afgekoeld) alleen de
fout te verhelpen. Is de thermostaat daarentegen geactiveerd vanwege een defect onderdeel, neem dan contact op met onze serviceafdeling.
Koelventilator
De oven is voorzien van een koelventilator die
het voorpaneel, de knoppen en de handgreep
van de ovendeur koel houdt. De ventilator start
automatisch zodra de oven wordt ingeschakeld
en voert de warme lucht naar buiten via de
opening bij de handgreep van de ovendeur. De
ventilator wordt uitgeschakeld zodra de functieknop in de UIT-stand "0" wordt gezet.
Wanneer u de oven voor de eerste keer gaat
gebruiken, moet deze eerst eenmaal leeg worden verwarmd.
Gedurende deze tijd kunt u een onaangename
geur waarnemen. Dit wordt veroorzaakt door
fabricageresten en is volkomen normaal.
Zorg ervoor dat de ruimte goed geventileerd is.
1. Draai de functieknop op hetelucht
2. Draai de thermostaatknop op 250°C.
3. Zet een raam open voor de ventilatie.
4. Laat de oven nu ongeveer 45 minuten leeg
werken.
Voer deze procedure nogmaals uit met de grote
grillfunctie
gedurende ongeveer 5-10 minuten
Laat de oven daarna afkoelen. Maak een doek
vochtig met warm water en wat mild reinigingsmiddel en reinig daarmee de binnenkant van
de oven.
Reinig voordat u de oven voor het eerst gebruikt
ook zorgvuldig alle accessoires.
Gebruik van de oven
De oven is voorzien van een exclusief systeem
dat zorgt voor een natuurlijke luchtcirculatie en
een constante recirculatie van stoom.
Dankzij dit systeem is het mogelijk om voedsel
te bereiden in een stoom bevattende atmosfeer
en worden de gerechten zacht van binnen en
knapperig van buiten. Bovendien worden de
bereidingstijd en het energieverbruik tot een
minimum beperkt. Tijdens de bereiding kan er
stoom ontstaan, die vrijkomt zodra u de ovendeur opent. Dit is volkomen normaal.
WAARSCHUWING!
Doe echter altijd een stap van de oven vandaan als u de ovendeur opent, zodat eventuele stoom of hitte naar buiten kan komen.
Tijdens het verhitten van gerechten ontstaat er
stoom, net als in een ketel. Wanneer de stoom
in aanraking komt met de glazen deur van de
oven, wordt er condens gevormd en ontstaan
er waterdruppels.
Warm de lege oven altijd 10 minuten voor,
om condensvorming te beperken.
Wij adviseren u na elke bereiding de waterdruppels weg te vegen.
WAARSCHUWING!
Houd tijdens de bereiding de ovendeur altijd
gesloten. Doe een stap naar achteren bij het
openen van een drop-down ovendeur. Laat de
deur niet openvallen maar gebruik handgreep
om de deur te ondersteunen totdat deze helemaal openstaat.
WAARSCHUWING!
Let op! - Plaats tijdens de bereiding geen voorwerpen op de bodem van de oven en dek geen
onderdelen van de oven af met aluminiumfolie.
Dit kan oververhitting veroorzaken, wat de bakresultaten beïnvloedt en het email van de oven
kan beschadigen. Zet (hittebestendige) pannen en aluminium bakplaten altijd op het rooster dat in de geleiders is geschoven.
37
De oven heeft vier inzetniveaus.
Deze inzetniveaus worden geteld vanaf de bodem van de oven (zie afbeelding).
Het is belangrijk dat deze roosters correct geplaatst zijn, zoals aangegeven in de afbeelding.
Plaats kookgerei nooit direct op de bodem
van de oven.
Hetelucht
De lucht in de oven wordt verwarmd door het
element rond de ventilator, die zich achter het
achterpaneel bevindt. De ventilator zorgt ervoor dat de hete lucht in de oven circuleert,
waardoor de temperatuur in de oven gelijkmatig
blijft.
Voordelen van bereiden met de heteluchtfunctie:
• Sneller voorverwarmen
Doordat de heteluchtoven snel op temperatuur komt, is het over het algemeen niet
nodig om de oven voor te verwarmen. Wellicht heeft u echter toch 5-7 minuten extra
bereidingsduur nodig. Voor recepten die
hogere temperaturen vereisen, zoals brood,
pasteien, scones of soufflés, verkrijgt u de
beste resultaten als de oven eerst wordt
voorverwarmd.
• Lagere temperaturen
Bereiding met hete lucht vereist over het algemeen lagere temperaturen dan bereiding
met boven- en onderwarmte. Houd de aan38
bevolen temperaturen in de bereidingstabel
aan. Verminder bij uw eigen recepten de
temperatuur met ongeveer 20-25°C (indien
deze recepten zijn berekend voor gebruik
met boven- en onderwarmte).
• Gelijkmatige warmteverdeling bij bakken
De oven met ventilator verwarmt alle inzetniveaus gelijkmatig. Dit betekent dat
verschillende baksels met hetzelfde voedsel
tegelijk in de oven bereid kunnen worden.
De baksels op het bovenste niveau kunnen
echter iets bruiner worden dan die op het
onderste niveau. Dit is volkomen normaal.
Er vindt geen smaakoverdracht plaats tussen de gerechten.
– De inzetniveaus hoeven niet exact te worden aangehouden, maar zorg er wel voor
dat de roosters gelijkmatig zijn verdeeld.
– Indien u meerdere gerechten in de heteluchtoven bereidt, zet dan elk gerecht
midden op een afzonderlijk rooster in
plaats van meerdere gerechten op één
rooster.
– Wanneer de oven volledig gevuld is, moet
de bereidingstijd mogelijk wat worden
verlengd.
– Wanneer de oven volledig gevuld is met
één type gerechten (bijvoorbeeld bakplaten met een gelijke hoeveelheid kleine
cakejes of grotere taarten van gelijke omvang), vereisen deze gerechten dezelfde
bereidingstijd en kunnen ze tegelijk uit de
oven worden gehaald. Wordt de oven
daarentegen gebruikt voor de bereiding
van bakplaten met verschillende hoeveelheden of typen gerechten (bijvoorbeeld
koekjes en cakes), dan zijn deze gerechten mogelijk niet tegelijk klaar.
– De heteluchtfunctie kan worden gebruikt
om gerechten (zoals vruchtentaarten,
pasteitjes, saucijzenbroodjes en andere
kleinere deeggerechten) direct te bereiden, zonder dat deze eerst ontdooid hoeven te worden. Houd een temperatuur
aan van 190-200°C, gedurende 20-40
minuten (afhankelijk van de hoeveelheid
voedsel).
– Te hoge temperaturen kunnen ertoe leiden dat de gerechten ongelijkmatig bruineren. Houd in principe de aanbevolen
temperaturen in de bereidingstabellen
aan, maar pas indien nodig de temperatuur aan. Verminder bij uw eigen recepten
de temperatuur met ongeveer 20-25°C
(indien deze recepten zijn berekend voor
gebruik met boven- en onderwarmte).
– Gebruik bij het braden van gerechten het
rooster in de braadslede. Op deze manier
kunnen vet en vleessappen in de
braadslede worden opgevangen en worden gebruikt om jus te maken. Tevens
voorkomt het rooster dat er vet tegen de
binnenkant van de oven spat.
– Plaats de braadslede nooit op een warme
kookplaat, anders kan het email barsten.
Grillen
-
– De meeste gerechten kunnen het beste op
het rooster in de grillpan worden geplaatst.
Hierdoor wordt een maximale luchtcirculatie
gerealiseerd en bevindt het voedsel zich niet
in maar boven het vet en de vleessappen.
Indien gewenst kunnen gerechten zoals vis,
lever en niertjes direct op de grillpan worden
geplaatst.
– Droog het voedsel vóór het grillen goed af,
zodat het niet gaat spatten. Strijk mager
vlees en vis licht in met een beetje olie of
gesmolten boter, zodat de gerechten tijdens
de bereiding mals blijven.
– Overige ingrediënten, zoals tomaten en
champignons, kunnen tijdens het grillen van
vlees onder de grill worden geplaatst.
– Voor het roosteren van brood raden we u
aan het bovenste inzetniveau te gebruiken.
– Indien nodig moet het voedsel tijdens de bereiding worden omgedraaid.
Gebruik van de kleine grill
De kleine grill zorgt voor snelle, directe hitte in
het middelste gedeelte van de grillpan. Door de
kleine grill te gebruiken voor de bereiding van
kleinere hoeveelheden kunt u energie besparen.
1. Zet de functieknop van de oven op stand
2. Zet de thermostaatknop op de gewenste
temperatuur.
3. Stem het niveau van het rooster en de grillpan af op de dikte van het voedsel en volg
de instructies voor het grillen.
Het grillelement wordt geregeld door de thermostaat. Tijdens de bereiding gaat de grill aan
en uit, om oververhitting te voorkomen.
Gebruik van de grote grill
1. Zet de functieknop van de oven op stand
2. Zet de thermostaatknop op de gewenste
temperatuur.
3. Stem het niveau van het rooster en de grillpan af op de dikte van het voedsel. Plaats
het voedsel dicht bij het element als u het
39
snel wilt bereiden en iets verder weg voor
een behoedzamer bereiding.
Verwarm de grill een paar minuten voor op de
hoogste stand, voordat u vlees gaat
dichtschroeien of toast gaat maken. Pas indien
nodig de warmte-instelling en de stand van het
rooster tijdens het bereiden aan.
Tijdens het bereiden kunnen de koelventilator
en het controlelampje van de thermostaat worden bediend op de wijze zoals beschreven voor
de heteluchtfunctie.
Onderwarmte
Deze functie is uitermate geschikt voor het blind
bakken van taartbodems. Tevens kan deze
functie worden gebruikt om ervoor te zorgen
dat het basisdeeg van quiches of hartige taarten gaar is.
Het controlelampje van de thermostaat blijft
branden tot de juiste temperatuur is bereikt.
Daarna gaat het aan en uit, om aan te geven
dat de temperatuur wordt gehandhaafd.
Bovenwarmte
Deze functie is geschikt voor het afmaken van
gerechten, zoals lasagne, ovenschotels of
gegratineerde bloemkool.
Boven- en onderwarmte
De warmte wordt het beste verdeeld bij gebruik
van het middelste niveau. Om het bruineren te
verminderen, kunt u het rooster lager zetten.
Om het bruineren te vermeerderen, zet u het
rooster hoger.
Het materiaal en de afwerking van de bakplaat
en de schalen is van invloed op de mate waarin
het voedsel een bruin korstje krijgt. Emailgoed,
40
donkere of zware bakvormen en materiaal met
een antiaanbaklaag zorgen voor een betere
bruinering. Glazen ovenschalen en bakplaten
van glanzend aluminium of staal reflecteren de
warmte en verminderen de bruinering.
Zet gerechten altijd in het midden van het rooster, om een gelijkmatige bruining te garanderen.
Plaats schalen op een bakplaat van de juiste
afmeting, om te voorkomen dat er voedsel op
de bodem van de oven wordt gemorst en ervoor
te zorgen dat de oven gemakkelijker kan worden gereinigd.
Plaats schalen, blikken of bakplaten nooit
direct op de bodem van de oven, aangezien
deze erg heet wordt en de pannen hierdoor beschadigd kunnen raken. Bij deze instelling komt
de warmte van zowel het bovenste als het onderste element. Hiermee kunt u op één niveau
gerechten bereiden, wat met name geschikt is
voor gerechten die extra bruinering vergen,
zoals quiches en hartige taarten.
Gratins, lasagne en ovenschotels die extra
bruinering aan de bovenkant vergen, kunnen
ook prima worden bereid met boven- en
onderwarmte.
Gebruik van boven- en onderwarmte
1. Draai de functieknop op stand
.
2. Zet de thermostaatknop op de gewenste
temperatuur.
Ontdooien
De ovenventilator werkt zonder warmte en laat
lucht op kamertemperatuur in de oven circuleren. Hierdoor wordt het voedsel sneller ontdooid. Houd er echter rekening mee dat de
temperatuur in de keuken van invloed is op de
snelheid van het ontdooien.
Deze functie is bijzonder geschikt voor het
ontdooien van kwetsbare gerechten, die door
opwarmen beschadigd zouden raken (bijvoorbeeld taarten met crèmevulling, ijstaarten, gebak, brood en andere gerechten van gistdeeg).
1. Zet de functieknop van de oven op stand
2. Controleer of de thermostaatknop op de
stand UIT staat.
Nuttige tips
• Bereid voedsel op dezelfde manier als bij
normaal grillen. Strijk mager vlees en vis licht
in met een beetje olie of boter, zodat de gerechten tijdens de bereiding mals blijven.
• Bedek de gerechten met een deksel of
aluminium- of plasticfolie, om te voorkomen
dat het voedsel tijdens het ontdooien uitdroogt.
• ZORG ERVOOR DAT DE GERECHTEN DIRECT NA HET ONTDOOIEN GOED WORDEN GEGAARD.
• Plaats bevroren voedsel zo mogelijk op een
enkele laag en draai het halverwege het ontdooiproces om.
• Alleen stukken vlees en gevogelte van maximaal 2 kg kunnen op deze wijze worden
ontdooid.
Bakken:
Taart en gebak vereisen gewoonlijk een
gematigde temperatuur (150°C-200°C).
Daarom is het nodig om de oven ongeveer 10
minuten voor te verwarmen.
Doe de ovendeur niet open voordat driekwart
van de baktijd is verstreken.
Bak kruimeldeeg in een springvorm of op een
bakblik tot tweederde van de baktijd. Vervolgens kunt u het garneren en afbakken. De
verdere baktijd hangt af van de soort en hoeveelheid garnering of vulling. Biscuitdeeg moet
moeilijk van de lepel lopen. De baktijd zou door
te veel vloeistof onnodig langer duren.
Als er twee bakblikken met gebak tegelijkertijd
in de oven worden geplaatst, moet er tussen de
blikken één niveau worden vrijgelaten.
Als er twee bakblikken met gebak tegelijkertijd
in de oven worden geplaatst, moeten deze na
ongeveer tweederde van de baktijd worden
omgewisseld en omgedraaid.
Braden:
Neem geen braadstukken die minder wegen
dan 1 kg. Kleinere stukken kunnen tijdens het
braden uitdrogen. Donker vlees, dat van buiten
goed gebraden maar van binnen roze tot rood
moet blijven, moet bij een hogere temperatuur
(200°C-250°C) worden gebraden.
Licht vlees, gevogelte en vis hebben daarentegen een lagere temperatuur (150°C-175°C)
nodig. Doe bij een korte bereidingstijd de ingrediënten voor de saus of jus direct aan het
begin in de braadslede. Heeft het gerecht een
langere bereidingstijd nodig, voeg deze ingrediënten dan pas het laatste half uur toe.
U kunt controleren of het vlees gaar is met behulp van een lepel: als het vlees niet kan
worden ingedrukt, is het gaar. Rosbief en ossenhaas, die van binnen roze moeten blijven,
moeten op een hogere temperatuur en in
kortere tijd worden gebraden.
Als u vlees direct op het rooster braadt, plaats
dan de braadslede op het onderste niveau zodat de sappen worden opgevangen. Laat het
braadstuk minstens 15 minuten staan voordat
u het aansnijdt, zodat het vleesvocht niet kan
weglopen.
Om rookvorming in de oven te beperken, kunt
u een beetje water in de braadslede gieten. Om
condensvorming te voorkomen, kunt u
41
verschillende malen water toevoegen. De gerechten kunnen bij een minimale temperatuur
in de oven worden warmgehouden, totdat ze
worden geserveerd.
Bereidingstijden
De bereidingstijden kunnen verschillen al naar
gelang de samenstelling, ingrediënten en hoeveelheid vocht in de afzonderlijke gerechten.
Noteer de instellingen van uw eerste bereidingsexperimenten, om ervaring op te doen als
u deze gerechten later nog eens wilt bereiden.
U kunt de aangegeven waarden in de tabellen
aanpassen op basis van uw eigen ervaringen.
LET OP!
Bedek de oven nooit met aluminiumfolie en
plaats geen bakblikken, ovenschotels en
dergelijke op de bodem van de oven, anders
kan het email van de oven door de
opgebouwde hitte beschadigd raken.
Bak- en braadtabel
Grillen
ongeveer 10 minuten voor de bereiding voor te
verwarmen.
-
De bereidingstijden in de tabellen zijn exclusief
voorverwarmen. U wordt aanbevolen de oven
GERECHT
Hoeveelheid
Aantal
Grillen
gram
Bereidingstijd in minuten
temp.°C
1e kant
2e kant
Tournedos
4
800
3
250
12~15
12~14
Biefstuk
4
600
3
250
10~12
6~8
Braadworst
8
/
3
250
12~15
10~12
Varkenskarbonades
4
600
3
250
12~16
12~14
Kip (in twee helften)
2
1000
3
250
30~35
25~30
Spiesjes
4
/
3
250
10~15
10~12
Kip (borst)
4
400
3
250
12~15
12~14
Hamburger1)
6
600
2
250
20-30
Vis (filets)
4
400
3
250
12~14
10~12
Broodjes
4~6
/
3
250
5~7
/
Geroosterd brood
4~6
/
3
250
2~4
2~3
1) Vijf minuten voorverwarmen
42
Heteluchtfunctie en boven- en
onderwarmte
ongeveer 10 minuten voor de bereiding voor te
verwarmen.
WAARSCHUWING!
De bereidingstijden in de tabel zijn exclusief
voorverwarmen. U wordt aanbevolen de oven
Gerecht
Boven- en onderwarmte
Hetelucht
temp °C
Opmerkingen
temp
°C
Bereidingstijd
in minuten
GEBAK
Schuimtaart
Zandtaartdeeg
Kwarktaart
Appeltaart (appelcake)
Strudel
Jamtaart
Vruchtencake
Biscuittaart
Vruchtentaart
Pruimentaart
Kleine cake
Klein gebak
Schuimgebak
Koffiebroodjes
Gebak: Soesjes
Taartjes
2
2
1
1
2
2
2
1
1
1
3
2
2
2
2 of 3
2
170
170
175
170
180
190
170
170
150
175
170
160
135
200
210
180
2 (1 en 3)*
2 (1 en 3)*
2
2
2
2
2
2 (1 en 3)*
2
2
2 (1 en 3)*
2 (1 en 3)*
2 (1 en 3)*
2 (1 en 3)*
2 (1 en 3)*
2
160
160
165
160
160
180
150
165
150
160
170
150
150
190
170
170
45-60
20-30
60-80
90-120
60-80
40-45
60-70
30-40
120-150
50-60
20-35
20-30
60-90
12-20
25-35
45-70
In cakevorm
In cakevorm
In cakevorm
In cakevorm
Op bakplaat
In cakevorm
In cakevorm
In cakevorm
In cakevorm
In broodvorm
Op bakplaat
Op bakplaat
Op bakplaat
Op bakplaat
Op bakplaat
In cakevorm
1
1
2
2
195
190
200
200
2
1
2 (1 en 3)*
2
185
180
175
200
60-70
30-45
25-40
20-30
In broodvorm
Op bakplaat
Op bakplaat
Op bakplaat
2
2
1
2
2
200
200
210
200
200
2 (1 en 3)*
2 (1 en 3)*
2 (1 en 3)*
2
2
175
175
180
200
200
40-50
45-60
35-45
25-35
25-35
In vorm
In vorm
In vorm
In vorm
In vorm
BROOD EN PIZZA
Witbrood
Roggebrood
Broodjes
Pizza
HARTIGE TAARTEN
en GEVULDE PASTA
Pastataart
Groententaart
Quiches
Lasagne
Cannelloni
43
Gerecht
Boven- en onderwarmte
Hetelucht
temp °C
Opmerkingen
temp
°C
Bereidingstijd
in minuten
VLEES
Rundvlees
braden
Kalfsvlees
Rosbief
rood (rare)
roze (medium)
doorbakken (well done)
Fricandeau
Varkensschenkel
Lamsvlees
Kip
Kalkoen
Eend
Gans
Konijn
Haas
Fazant
Gehaktbrood
2
2
2
190
180
190
2
2
2
175
175
175
50-70
100-130
90-120
Op rooster
Op rooster
Op rooster
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
210
210
210
180
180
190
190
180
175
175
190
190
190
180
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
200
200
200
170
160
175
200
160
175
160
175
175
175
170
50-60
60-70
70-80
120-150
100-120
110-130
70-85
210-240
120-150
150-200
60-80
150-200
90-120
150
Op rooster
Op rooster
Op rooster
Met zwoerd
2 stuks
Poot
Heel
Heel
Heel
Heel
In stukken
In stukken
Heel
in broodvorm
2
2
190
190
2 (1 en 3)*
2 (1 en 3)*
175
175
40-55
35-60
3-4 vissen
4-6 filets
Vis
Forel/zeebrasem
Tonijn/zalm
Als u meerdere gerechten tegelijk wilt bereiden,
adviseren wij u om de inzetniveaus van uw gerechten gedurende de laatste 5-10 minuten om
wisselen. Hierdoor krijgen de gerechten een
gelijkmatige kleur. (*) Indien u meerdere ge-
Reiniging en onderhoud
WAARSCHUWING!
Laat de oven afkoelen met behulp van de
koelventilator en haal dan de stekker uit het
stopcontact.
44
rechten tegelijk wilt bereiden, adviseren wij u
om deze te plaatsen op de tussen haakjes aangegeven niveaus. De inzetniveaus worden geteld vanaf de bodem van de oven.
Dit apparaat mag niet worden gereinigd met
stoom of met een stoomreiniger.
Zorg ervoor dat de oven altijd schoon is.
Vet- of voedselresten in de oven kunnen
brand veroorzaken (met name in de grillpan).
en of de toepassing door de fabrikant wordt
aanbevolen.
Reinigingsmiddelen met bleekmiddel mogen
NIET worden gebruikt, aangezien deze de toplaag van de oppervlakken dof kunnen maken.
Gebruik geen agressieve schuurmiddelen.
Let op: Voordat u de oven gaat reinigen, moet
de stekker van het apparaat uit het stopcontact
worden gehaald.
Binnenkant
Buitenkant reinigen
Neem het bedieningspaneel, de ovendeur en
de afdichting regelmatig af met een zachte,
goed uitgewrongen doek met warm water en
wat vloeibaar reinigingsmiddel.
Om beschadigen of verzwakken van de glasplaten van de deur te voorkomen, moet u het
gebruik van de volgende producten vermijden:
• Was- en bleekmiddelen
• Geïmpregneerde sponsjes die niet geschikt
zijn voor pannen met antiaanbaklaag
• Brillo- of staalwolsponsjes
• Chemische ovensponsjes of spuitbussen
• Roestverwijderaars
• Vlekkenverwijderaars voor bad en gootsteen
Reinig het venster aan de binnen- en buitenkant met een warm sopje. Mocht het binnenvenster van de deur erg verontreinigd zijn, dan
is het gebruik van een speciaal reinigingsmiddel aan te bevelen. Gebruik geen verfkrabber
om aangekoekt vuil te verwijderen.
De emaillen bodem van de oven kunt u het
beste reinigen terwijl de oven nog warm is.
Veeg de oven na elk gebruik schoon met een
zachte doek gedrenkt in warm water met een
afwasmiddel. Af en toe moet de oven grondiger
worden gereinigd. Gebruik daarvoor een in de
handel verkrijgbare ovenreiniger.
Ovenroosters en geleiders
Laat de ovenroosters en geleiders weken in
warm water met afwasmiddel en verwijder
hardnekkig vuil met een goed bevochtigd met
zeep geïmpregneerd schoonmaaksponsje.
Goed afspoelen en met een zachte doek afdrogen.
U kunt de geleiders verwijderen, zodat ze gemakkelijk kunnen worden gereinigd. Ga hiervoor als volgt te werk:
1. verwijder de voorste schroef terwijl u met
uw andere hand de geleider vasthoudt
2. maak de achterste haak los en neem de
geleider uit
3. plaats de geleider na het reinigen terug
door deze procedure in omgekeerde
volgorde uit te voeren.
Reinigingsmiddelen
Controleer voordat u een reinigingsmiddel gaat
gebruiken altijd of dit geschikt is voor uw oven
45
Zorg ervoor dat de borgmoeren van de geleider
goed vastgedraaid zijn.
Nuttige tips
• Handmatig reinigen van de katalytische
wanden wordt afgeraden. Als u met zeep
geïmpregneerde staalwolsponsjes, spuitbussen en andere schuurmiddelen gebruikt,
kunnen deze wanden beschadigd raken.
• Na verloop van tijd kan het katalytische oppervlak licht verkleuren of glimmen. Dit heeft
geen invloed op de katalytische eigenschappen.
• Volg de aanbevelingen op onder "Aangekoekt vuil tijdens de bereiding beperken".
Aangekoekt vuil tijdens de
bereiding beperken
Houd u aan de aanbevolen temperaturen.
Hogere temperaturen tijdens het braden zorgen ervoor dat er meer vuil aankoekt. Probeer
het vlees eens bij een lagere temperatuur (wel
wat langer) te bereiden. Hierdoor bespaart u
energie en blijft het vlees bovendien malser.
Gebruik geen of heel weinig olie of vet voor het
braden van vlees. Aardappelen hoeven alleen
voor het bereiden met vet te worden bestreken.
Extra vet in de oven tijdens het braden veroorzaakt spatten en aangekoekte resten. Het is
46
NIET nodig om tijdens het braden water aan de
braadslede toe te voegen. Door het water en
het vet uit het vlees gaat het gerecht tijdens de
bereiding meer spatten (ook bij normale temperaturen) en ontstaat er condensvorming.
Als u het vlees afdekt tijdens de bereiding,
voorkomt u dat het ovenoppervlak vuil wordt.
Verwijder indien gewenst de afdekking de laatste 20-30 minuten, zodat het gerecht extra kan
bruineren. Deze bereidingsmethode is met
name geschikt voor bepaalde grotere braadstukken en kalkoen, omdat het vlees gaar kan
worden voordat de buitenkant te bruin is.
Gebruik de braadslede. Tijdens het braden
wordt het vet van het braadstuk onder het rooster opgevangen, zodat het niet tegen de katalytische wand kan spatten.
Ovendeur reinigen
Voordat u de ovendeur gaat reinigen, raden wij
u aan deze los te maken van de oven.
Ga hiervoor als volgt te werk:
1. open de ovendeur volledig
2. ga naar de scharnieren waarmee de deur
aan de oven is bevestigd (afb. A)
3. maak de kleine hendels op de scharnieren
los en draai ze (afb. B)
4. pak de deur aan beide kanten vast, draai
deze vervolgens langzaam naar de oven
toe totdat hij half dicht is (afb. C)
5. trek dan de deur zachtjes los van zijn plek
(afb. C)
6. leg de deur op een stevige ondergrond
Reinig het glas van de deur uitsluitend met
warm zeepsop en een zachte doek. Gebruik
nooit agressieve schuurmiddelen. Plaats na
het reinigen de ovendeur weer terug (volg hiervoor de procedure in omgekeerde volgorde).
Apparaten van roestvrij staal of aluminium:
Wij adviseren u de ovendeur uitsluitend te reinigen met een natte spons en hem daarna af
te drogen met een zachte doek. Gebruik nooit
staalwol, zuren of bijtende producten, deze
kunnen het ovenoppervlak beschadigen. Maak
Afb. A
Afb. B
het bedieningspaneel van de oven net zo voorzichtig schoon.
WAARSCHUWING!
Reinig de ovendeur NIET wanneer de glasplaten warm zijn. Als deze voorzorgsmaatregel
niet wordt nageleefd, kan de glasplaat barsten.
Als de glasplaat van de deur gebarsten is of
diepe krassen heeft, wordt het glas minder
sterk en moet het worden vervangen om te
voorkomen dat het breekt. Neem contact op
met onze service-afdeling die u graag advies
zal geven.
Afb. C
Ovenlampje vervangen
Haal de stekker uit het stopcontact.
Als het ovenlampje moet worden vervangen,
moet het nieuwe lampje voldoen aan de
volgende eisen:
– Vermogen: 15 W/25 W
– Voltage: 230 V (50 Hz)
– Hittebestendig tot 300 °C
– Soort aansluiting: E14.
Deze lampjes zijn verkrijgbaar bij onze serviceafdeling.
Het defecte lampje vervangen:
1. Zorg ervoor dat de stekker uit het stopcontact is gehaald.
2. Druk het glazen dekseltje in en draai het
naar links.
3. Verwijder het kapotte lampje en vervang
het door een nieuwe.
47
4. Plaats het glazen dekseltje terug en steek
de stekker weer in het stopcontact.
Problemen oplossen
Als het apparaat niet goed werkt, voer dan de
volgende controles uit voordat u contact opneemt met onze service-afdeling.
BELANGRIJK!
BELANGRIJK: Als u de hulp van een monteur
inroept voor een storing die voorkomt in de
PROBLEEM
De oven schakelt niet in.
onderstaande lijst of voor het repareren van
een storing die het gevolg is van onjuist gebruik
of onjuiste installatie, worden er kosten in rekening gebracht, ook tijdens de garantietermijn.
OPLOSSING
• Controleer of de bereidingsfunctie en de temperatuur zijn ingesteld
• Controleer of het apparaat goed is aangesloten en
de zekering in de huisinstallatie in orde is
Het controlelampje van de thermostaat gaat niet bran- • Stel een temperatuur in met de thermostaatknop
den
• Stel een functie in met de functieknop
De ovenverlichting gaat niet branden.
• Stel een functie in met de functieknop
• Controleer het lampje en vervang het indien nodig
(zie "Reiniging en onderhoud")
De bereiding van de gerechten duurt te lang of de ge- • Mogelijk moet de temperatuur worden aangepast
rechten worden te snel gaar.
• Neem de aanwijzingen en tips in deze handleiding
goed door, met name het hoofdstuk "Gebruik van
de oven".
Stoom en condenswater slaan neer op de gerechten
en de deur van de oven.
• Laat de gerechten na afloop van de bereiding niet
langer dan 15-20 minuten in de oven staan
De ovenventilator maakt lawaai.
• Controleer of de roosters en het bakgerei niet tegen
het achterpaneel van de oven trillen
48
Technische gegevens
WAARSCHUWING!
De oven moet volgens de meegeleverde instructies worden geïnstalleerd.
Vermogen verwarmingselementen
Onderste verwarmingselement
1000 W
Bovenste verwarmingselement
800 W
Boven-/onderwarmte
1800 W
Heteluchtelement
2000 W
Kleine grill
1650 W
Grote grill
2450 W
Ovenlampje
25 W
Koelventilator
25 W
Heteluchtventilator
25 W
Totaal vermogen
2500 W
Voedingsspanning (50 Hz)
230 V
Inbouw
Hoogte
onder bovenkant
593 mm
Breedte
560 mm
Hoogte
in kolom
580 mm
Diepte
550 mm
Oven
Hoogte
335 mm
Diepte
400 mm
Breedte
405 mm
Ovencapaciteit
56 l
Elektrische aansluitingen
WAARSCHUWING!
Inbouw en installatie moeten uitgevoerd worden met strikte inachtneming van de geldende
voorschriften. Elke ingreep mag slechts plaats-
vinden als het apparaat uitgeschakeld is. Ingrepen mogen uitsluitend verricht worden door
een erkend installateur.
49
De fabrikant kan niet aansprakelijk gesteld worden als de veiligheidsvoorschriften niet opgevolgd worden.
Aansluiten op netstroom
Let voor het aansluiten op het volgende:
• De zekering en de huisinstallatie moeten op
de max. belasting van het apparaat berekend zijn (zie typeplaatje).
• De huisinstallatie moet voorzien zijn van een
aardaansluiting overeenkomstig de
geldende voorschriften.
• De wandcontactdoos (type Perilex als de
oven is uitgevoerd in combinatie met een
elektrische kookplaat) en de meerpolige installatieautomaat of groepsschakelaar moeten ook na installatie van het apparaat
makkelijk bereikbaar zijn.
Dit apparaat wordt geleverd met een aansluitsnoer.
Aan het snoer moet een geschikte stekker gemonteerd worden, in overeenstemming met de
elektrische belasting zoals gespecificeerd op
het typeplaatje. De stekker moet in een
geschikte wandcontactdoos worden gestoken.
Indien u een directe aansluiting op de elektriciteitsvoorziening (hoofdleiding) wenst, moet u
tussen het apparaat en de hoofdleiding een
omnipolaire schakelaar met een minimumafstand van 3 mm tussen de contactpunten monteren. Deze schakelaar moet geschikt zijn voor
de vereiste belasting en voldoen aan de
geldende voorschriften. De groengele aardingsdraad mag niet onderbroken worden door
de schakelaar en moet 2-3 cm langer te zijn dan
de andere draden.
50
Het aansluitsnoer moet worden aangesloten op
een geaarde wandcontactdoos (230 V~, 50 Hz
type Perilex als de oven is uitgevoerd met een
elektrische kookplaat). Deze wandcontactdoos
moet overeenkomstig de voorschriften geïnstalleerd zijn.
De volgende typen aansluitsnoeren zijn geschikt, met inachtneming van de nominale
doorsneden: H07 RN-F, H05 RN-F, H05 RR-F,
H05 VV-F, H05 V2V2-F (T90), H05 BB-F.
Het aansluitsnoer moet in ieder geval zodanig
geplaatst zijn, dat het nergens 50°C (boven
kamertemperatuur) bereikt.
Na de aansluiting moeten de verwarmingselementen gecontroleerd worden, door ze ongeveer 3 minuten te laten werken.
Klemmenbord
De oven is voorzien van een makkelijk toegankelijk klemmenbord, dat berekend is voor de
werking op een eenfase-stroomvoorziening
van 230 V.
Letter L - Klem onder stroom
Letter N - Neutrale klem
of E - Aardeklem
Instructies voor de inbouw
Zorg ervoor dat het apparaat na installatie
makkelijk bereikbaar is voor de reparateur,
voor het geval er een storing moet worden
verholpen.
Inbouw
De ruimte of het meubel waarin de oven wordt
ingebouwd moet voldoen aan de volgende eisen:
540
50
570
2
in
550 m
560
÷57
0
580
560
590
20
• houd de afmetingen in de relevante tekening
aan
• de materialen moeten bestand zijn tegen
een temperatuurtoename van minstens 60°
C boven de omgevingstemperatuur
• zorg ervoor dat de oven wordt voorzien van
een continue luchtstroom, zodat het apparaat niet oververhit kan raken.
594
560
593
in
550 m
00
÷1
80
-570
De afmetingen van de oven en de vereiste
ruimte voor de inbouw vindt u in de relevante
tekening.
51
Bevestiging in het meubel
1. Open de ovendeur.
2. Bevestig de oven aan het meubel door de vier afstandhouders (letter A) te plaatsen (deze passen
precies in de daarvoor bedoelde gaten van het
frame). Bevestig de afstandhouders vervolgens
met de vier meegeleverde houtschroeven (letter
B).
A
B
Garantie/serviceafdeling
Nederland
Onze producten worden met de grootst
mogelijke zorgvuldigheid geproduceerd. Desondanks kan het voorkomen dat er een defect
optreedt. Onze servicedienst zal dit op verzoek
herstellen, zowel binnen als buiten de garantietermijn. De levensduur van het product wordt
daardoor niet negatief beïnvloed.
Onderstaande garantievoorwaarden zijn gestoeld op de EU Richtlijn 99/44/EG en het
Burgerlijk Wetboek. De daaruit voortvloeiende
rechten blijven onverlet.
Ook de garantieverplichtingen van de verkoper
naar de eindgebruiker blijven onaangetast.
Voor dit product verlenen wij garantie volgens
onderstaande voorwaarden:
1. Wij verhelpen kosteloos met inachtneming van de voorwaarden 2 tot en met 15
gebreken aan het product die zich openbaren binnen 24 maanden vanaf de datum
van levering aan de eindgebruiker. In geval van professioneel of daarmee gelijk te
stellen gebruik is de garantie beperkt tot
12 maanden. Voor tweedehands produc52
2.
3.
4.
5.
6.
ten geldt eveneens een termijn van 12
maanden.
De garantieprestatie houdt in dat het product kosteloos wordt teruggebracht in de
toestand die het had voor het defect optrad. Gebrekkige onderdelen worden hersteld of vervangen. Kosteloos vervangen
onderdelen worden ons eigendom.
Het gebrek moet terstond gemeld worden
om mogelijke verdere schade te voorkomen. De garantieaanspraak vervalt indien
het gebrek niet binnen twee maanden na
vaststelling is gemeld.
Voor een beroep op garantie dient het
aankoopbewijs met aankoop- en/of leveringsdatum te worden overlegd. Bij ontbreken daarvan dient ander overtuigend
bewijs te worden overlegd.
De garantie heeft geen betrekking op
schade aan kwetsbare onderdelen, zoals
(vitrokeramisch) glas, kunststof, rubber,
die ontstaan is door onzorgvuldig gebruik.
De garantie heeft geen betrekking op
kleine afwijkingen van de gestelde kwali-
teit die voor de waarde en deugdelijkheid
van het product onbeduidend zijn.
7. De garantie geldt evenmin voor schade
veroorzaakt door:
– chemische en elektrochemische inwerking van water,
– abnormale milieuomstandigheden in
het algemeen,
– voor het product oneigenlijke bedrijfsomstandigheden,
– contact met agressieve stoffen.
8. De garantie heeft geen betrekking op gebreken door transportschade die buiten
onze verantwoordelijkheid is ontstaan,
niet-vakkundige installatie of montage,
verkeerd gebruik, gebrekkig onderhoud,
of het niet in acht nemen van de gebruiksof montageaanwijzingen.
9. Het recht op garantie vervalt wanneer het
defect werd veroorzaakt door herstelling
of ingrepen door derden die niet bevoegd
of niet deskundig zijn, of wanneer het product voorzien werd van toebehoren of
onderdelen die niet origineel zijn en daardoor een defect veroorzaken.
10. Producten die gemakkelijk kunnen worden vervoerd dienen te worden overhandigd aan of gezonden naar onze servicedienst. Herstelling ter plaatse kan slechts
worden gevraagd voor grote of
ingebouwde producten.
11. Indien het product zodanig is ingebouwd,
ondergebouwd, opgehangen of geplaatst
dat de benodigde tijd voor het in- en uitbouwen samen meer dan 30 minuten bedraagt, worden de hierdoor ontstane extra
kosten aan de gebruiker in rekening gebracht. Schade die ontstaat door
abnormale in- of uitbouw komt ten laste
van de gebruiker.
12. Indien binnen de garantieperiode de herstelling van hetzelfde defect herhaaldelijk
mislukt of de herstellingkosten disproportioneel zijn wordt in overleg met de gebruiker een gelijkwaardige vervanging
geleverd. In geval van vervanging behouden we ons het recht voor om een vergoeding te rekenen naar rato van de
verstreken gebruiksperiode.
13. Herstelling onder garantie heeft geen verlenging van de garantietermijn noch aanvang van een nieuwe garantietermijn tot
gevolg.
14. Op herstellingen geven wij een garantie
van 12 maanden, uitsluitend op hetzelfde
gebrek.
15. Verdere of andere aanspraken, in het bijzonder vergoeding van schade ontstaan
buiten het product, zijn uitgesloten voor
zover een aansprakelijkheid niet wettelijk
is vastgelegd.
16. In geval van aansprakelijkheid zal een
vergoeding de aankoopwaarde van het
product niet overtreffen, tenzij wettelijk anders is bepaald.
Deze garantievoorwaarden gelden voor in Nederland gekochte en/of in gebruik zijnde producten. Indien een product naar het buitenland
wordt gebracht dient de gebruiker na te gaan
of het product voldoet aan de technische voorwaarden ( o.a. spanning, frequentie, installatievoorschriften, gassoort, klimaatomstandigheden) in het betreffende land. Voor in het
buitenland aangeschafte producten dient de
gebruiker zich te vergewissen van de bepalingen in Nederland. Noodzakelijke of gewenste
53
aanpassingen vallen niet onder de garantie, en
kunnen niet altijd worden aangebracht.
Ook na afloop van de garantietermijn staat
onze servicedienst u ter beschikking.
Adres Servicedienst: Electrolux Service
Vennootsweg 1 2404 CG ALPHEN AAN DEN
RIJN
Reparatievoorwaarden
Onze reparatievoorwaarden zijn conform de
afspraak tussen de Consumentenbond en Vlehan*.
Art. 1 Aan de consument zal na een melding
van een storing zo mogelijk direct, doch uiterlijk
binnen één werkdag worden medegedeeld op
welke dag het bezoek van de technicus zal
plaatsvinden. De reparatie zal als regel binnen
zeven werkdagen na de melding zijn uitgevoerd.
Art. 2
a) Alvorens de reparatie wordt verricht zal de
technicus een onderzoek uitvoeren naar
de vermoedelijke oorzaak van de gemelde
storing. Aan de hand hiervan zal hij een zo
nauwkeurig mogelijke, gespecificeerde begroting maken van de totale reparatiekosten inclusief voorrijkosten en diagnosekosten. Desgevraagd zal deze begroting
door de technicus schriftelijk worden vastgelegd.
b) Indien de consument met het begrote bedrag niet akkoord gaat, zal op verzoek het
te repareren toestel worden teruggebracht
in de staat waarin het aan de technicus
werd aangeboden. Nadat dit is geschied,
zullen alleen de kosten van voorrijden en
arbeidsloon in rekening worden gebracht
op basis van de werkelijke bestede tijd,
danwel van een vooraf vastgesteld tarief.
Art. 3 Indien tijdens het uitvoeren van de reparatie duidelijk wordt dat:
54
a) de oorspronkelijke reparatie door redelijkerwijs niet te voorziene omstandigheden
niet tegen het begrote bedrag kan worden
uitgevoerd, of
b) ook andere dan in de begroting voorziene
reparaties noodzakelijk zijn, zal overleg
met de consument plaatsvinden en een
herziene kostenbegroting worden gemaakt. In geval de consument daarmee
alsnog niet akkoord gaat, geldt eveneens
het in artikel 2b bepaalde.
Art. 4 De reparatie zal zoveel mogelijk tijdens
het eerste bezoek worden uitgevoerd. Indien
om het toestel in werkende staat te brengen
een tweede bezoek noodzakelijk is, zal:
a) direct, doch uiterlijk binnen één werkdag
door de betreffende service-organisatie of
door de technicus met de consument de
datum voor een tweede bezoek worden afgesproken.
b) een herhalingsbezoek zal als regel binnen
tien werkdagen na de melding plaatsvinden.
c) voor een tweede of daaropvolgend bezoek
zal geen voorrijtarief in rekening worden
gebracht, tenzij de noodzaak voor een herhalingsbezoek aan de consument is toe te
schrijven.
Art. 5 De consument ontvangt een
gespecificeerde rekening met vermelding van
type en serienummer van het apparaat, omschrijving van de diagnose, toegepaste tarieven, gebruikte onderdelen en materialen en
een korte omschrijving van de verrichte werkzaamheden. De betaling van de rekening dient
tegen afgifte van een reparatienota direct contant of door middel van een gegarandeerd
betaalmiddel plaats te vinden.
Art. 6 Op elke uitgevoerde en betaalde reparatie zal bij normaal huishoudelijk gebruik een
volledige garantie van minimaal 3 maanden
worden gegeven. Deze garantie omvat het kosteloos uitvoeren van een hernieuwde reparatie.
Op de uitgewisselde en betaalde onderdelen
geldt een garantietermijn van 12 maanden. Bij
een beroep op garantie op de reparatie dient
de consument op verzoek de gespecificeerde
rekening van de voorgaande reparatie aan de
technicus te overleggen.
Art. 7 Indien na driemaal uitvoeren van
eenzelfde reparatie hetzelfde defect bij normaal huishoudelijk gebruik opnieuw optreedt
binnen de onder art. 6 bedoelde garantietermijn
en redelijkerwijs een afdoend resultaat bij het
opnieuw uitvoeren van de reparatie niet verwacht kan worden, zal aan de consument een
nieuw exemplaar of soortgelijk toestel van
hetzelfde merk worden aangeboden tegen bijbetaling op basis van een per product te bepalen jaarlijks afschrijvingspercentage.
Art. 8 Vervangen onderdelen stelt de technicus
weer ter beschikking van de consument, met
uitzondering van de onder garantie of tegen
een gereduceerde prijs vervangen onderdelen.
Art. 9 Een reparatie dient op zodanige wijze te
worden uitgevoerd, dat een toestel daarna
weer volledig voldoet aan de veiligheidsvoorschriften, die op grond van een van
fabriekswege aangebracht veiligheidskeurmerk gelden, danwel bij het ontbreken daarvan,
aan de wettelijke vereisten terzake. Dit houdt
ondermeer in, dat reparaties moeten worden
uitgevoerd met originele en door de fabrikant
ook terzake van veiligheidskeurmerken en voorschriften gegarandeerde onderdelen.
*) Vereniging Leveranciers van Huishoudelijke
Apparaten in Nederland
Adres service-afdeling
Nederland
AEG fabrieksservice Postbus 120 2400 AC Alphen aan
den Rijn
Service-informatielijn (voor bezoek servicetechnicus
en onderdelen)
tel. 0172-468 300
Consumentenbelangen (voor algemene, product- of
gebruiksinformatie)
tel. 0172-468 172
www.aeg.nl
Vanzelfsprekend kunt u ook tijdens de lange
levensduur van uw product op ons rekenen.
Daarom nodigen wij u van harte uit uw product
kosteloos te registreren op onze internetsite
www.mijnapparaten.nl. Wij kunnen u dan nog
beter van dienst zijn met informatie over producten,gebruiksaanwijzingen, tips, innovaties,
oplossingen voor onverhoopte storingen etc.
Garantie/serviceafdeling
België
WAARBORGVOORWAARDEN
55
Onze toestellen worden met de grootst
mogelijke zorgvuldigheid geproduceerd. Desondanks kan het voorkomen dat er een defect
optreedt. Onze klantendienst zal dit op verzoek
herstellen, zowel binnen als buiten de waarborgtermijn. De levensduur van het toestel
wordt daardoor niet negatief beïnvloed.
Onderstaande waarborgvoorwaarden zijn gestoeld op de EU Richtlijn 99/44/EG en het
Burgerlijk Wetboek. De daaruit voortvloeiende
rechten blijven onverlet. Ook de waarborgverplichtingen van de verkoper naar de eindgebruiker blijven onaangetast.
Voor dit toestel verlenen wij waarborg volgens
onderstaande voorwaarden:
1. Wij verhelpen kosteloos met inachtneming van de voorwaarden 2 tot en met 15
gebreken aan het toestel die zich openbaren binnen 24 maanden vanaf de datum
van levering aan de eindgebruiker. Deze
waarborgvoorwaarden zijn niet van toepassing in geval van professioneel of
daarmee gelijk te stellen gebruik.
2. De waarborgprestatie houdt in dat het toestel kosteloos wordt teruggebracht in de
toestand die het had voor het defect optrad. Gebrekkige onderdelen worden hersteld of vervangen. Kosteloos vervangen
onderdelen worden ons eigendom.
3. Het gebrek moet terstond gemeld worden,
om mogelijke verdere schade te voorkomen.
4. Voor een beroep op waarborg dient het
aankoopbewijs met aankoop- en/of leveringsdatum te worden overlegd.
5. De waarborg heeft geen betrekking op
schade aan kwetsbare onderdelen, zoals
(vitrokeramisch) glas, kunststof, rubber,
die ontstaan is door onzorgvuldig gebruik
56
6.
De waarborg heeft geen betrekking op
kleine afwijkingen van de gestelde kwaliteit die voor de waarde en deugdelijkheid
van het toestel onbeduidend zijn.
7. De waarborg geldt evenmin voor schade
veroorzaakt door:
– chemische en elektrochemische inwerking van water,
– abnormale milieuomstandigheden in
het algemeen
– voor het toestel oneigenlijke bedrijfsomstandigheden
– contact met agressieve stoffen.
8. De waarborg heeft geen betrekking op gebreken door transportschade die buiten
onze verantwoordelijkheid is ontstaan,
niet vakkundige installatie of montage,
verkeerd gebruik, gebrekkig onderhoud,
of het niet in acht nemen van de gebruiksof montageaanwijzingen.
9. Het recht op waarborg vervalt wanneer het
defect werd veroorzaakt door herstelling
of ingrepen door derden die niet bevoegd
of niet deskundig zijn, of wanneer het toestel voorzien werd van toebehoren of onderdelen die niet origineel zijn en daardoor
een defect veroorzaken.
10. Toestellen die gemakkelijk kunnen worden vervoerd dienen te worden overhandigd of gezonden naar onze klantendienst. Herstelling ter plaatse kan slechts
worden gevraagd voor grote of
ingebouwde toestellen.
11. Indien het toestel zodanig is ingebouwd,
ondergebouwd, opgehangen of geplaatst
dat de benodigde tijd voor het in- en uitbouwen samen meer dan 30 minuten bedraagt, dan worden de hierdoor ontstane
12.
13.
14.
15.
extra kosten aan de gebruiker in rekening
gebracht. Schade die ontstaat door
abnormale in- of uitbouw komt ten laste
van de gebruiker.
Indien binnen de waarborgperiode de herstelling van hetzelfde gebrek meermaals
mislukt of de herstellingkosten disproportioneel zijn wordt in overleg met de gebruiker een gelijkwaardige vervanging
geleverd. In geval van vervanging behouden we ons het recht voor om een vergoeding te rekenen naar rato van de
verstreken gebruiksperiode.
Herstelling onder waarborg heeft geen
verlenging van de waarborgtermijn noch
aanvang van een nieuwe waarborgtermijn
tot gevolg.
Op herstellingen geven wij een waarborg
van 12 maanden, uitsluitend op hetzelfde
gebrek.
Verdere of andere rechten, in het bijzonder vergoeding van schade ontstaan buiten het toestel, zijn uitgesloten voor zover
Electrolux Home Products Consumer services
Belgium ELECTROLUX
SERVICE Bergensesteenweg 719 1502 Lembeek
een aansprakelijkheid niet wettelijk is
vastgelegd. In geval van aansprakelijkheid zal een vergoeding de
aankoopwaarde van het toestel niet overtreffen.
Deze waarborgvoorwaarden gelden voor in
België gekochte en/of in gebruik zijnde toestellen. Indien een toestel naar het buitenland
wordt gebracht dient de gebruiker na te gaan
of het toestel voldoet aan de technische voorwaarden ( o.a. spanning, frequentie, installatievoorschriften, gassoort, klimaatomstandigheden) in het betreffende land. Voor in het
buitenland aangeschafte toestellen dient de
gebruiker zich zelf te vergewissen van de bepalingen in België. Noodzakelijke of gewenste
aanpassingen vallen niet onder de waarborg,
en kunnen niet altijd worden aangebracht.
Ook na afloop van de waarborgtermijn staat
onze klantendienst u ter beschikking
Adres Klantendienst:
België
Telefon
Telefax
02/363.04.44
02/363.04.00
02/363.04.60
Telefon
Telefax
00 352 42 431-1
00 352 42 431-360
E-mail:
[email protected]
Luxemburg
Grand-Duché de Luxembourg ELECTROLUX
HOME PRODUCTS Rue
de Bitbourg. 7 L-1273
Luxembourg-Hamm
Consumer services
57
E-mail:
[email protected]
Europese Garantie
Dit apparaat wordt door Electrolux in elk van de
achter in deze handleiding genoemde landen
gedurende de in het bij het apparaat behorende
garantiebewijs genoemde periode of anderszins bij de wet gegarandeerd. Als u van een van
deze landen verhuist naar een ander van de
hieronder genoemde landen, verhuist de garantie op het apparaat met u mee. De volgende
beperkingen zijn hierop van toepassing:
• De garantie op het apparaat begint op de
datum van eerste aankoop van het apparaat.
Deze datum dient te worden aangetoond
door overlegging van een geldig, door de
verkoper van het apparaat afgegeven aankoopbewijs.
• De garantie op het apparaat geldt voor
dezelfde periode en in dezelfde mate voor
arbeidsloon en onderdelen als van toepassing in uw nieuwe land van vestiging op dit
specifieke model of deze specifieke serie
apparaten.
• De garantie op het apparaat is persoonlijk,
geldt dus voor de oorspronkelijke koper van
het apparaat en kan niet worden overgedragen op een andere gebruiker.
• Het apparaat wordt geïnstalleerd en gebruikt
in overeenstemming met de door Electrolux
afgegeven instructies en wordt alleen in huis
gebruikt, dat wil zeggen, het apparaat wordt
niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
• Het apparaat wordt geïnstalleerd in overeenstemming met alle relevante voorschriften die in uw nieuwe land van vestiging van
kracht zijn.
De voorwaarden van deze Europese garantie
tasten geen van de aan u bij de wet verleende
rechten aan.
www.electrolux.com
Albania
+35 5 4 261 450
Rr. Pjeter Bogdani Nr. 7 Tirane
Belgique/België/Belgien
+32 2 363 04 44
Bergensesteenweg 719, 1502
Lembeek
Česká republika
+420 2 61 12 61 12
Budějovická 3, Praha 4, 140 21
Danmark
+45 70 11 74 00
Sjællandsgade 2, 7000 Fredericia
58
Deutschland
+49 180 32 26 622
Muggenhofer Str. 135, 90429 Nürnberg
Eesti
+37 2 66 50 030
Pärnu mnt. 153, 11624 Tallinn
España
+34 902 11 63 88
Carretera M-300, Km. 29,900
Alcalá de Henares Madrid
France
www.electrolux.fr
Great Britain
+44 8705 929 929
Addington Way, Luton,
Bedfordshire LU4 9QQ
Hellas
+30 23 10 56 19 70
4, Limnou Str., 54627 Thessaloniki
Hrvatska
+385 1 63 23 338
Slavonska avenija 3, 10000 Zagreb
Ireland
+353 1 40 90 753
Long Mile Road Dublin 12
Italia
+39 (0) 434 558500
C.so Lino Zanussi, 26 - 33080 Porcia (PN)
Latvija
+37 17 84 59 34
Kr. Barona iela 130/2, LV-1012,
Riga
Lietuva
+370 5 278 06 03
Ozo 10a, LT-08200 Vilnius
Luxembourg
+352 42 431 301
Rue de Bitbourg, 7, L-1273 Hamm
Magyarország
+36 1 252 1773
H-1142 Budapest XIV, Erzsébet
királyné útja 87
Nederland
+31 17 24 68 300
Vennootsweg 1, 2404 CG - Alphen
aan den Rijn
Norge
+47 81 5 30 222
Risløkkvn. 2 , 0508 Oslo
Österreich
+43 18 66 400
Herziggasse 9, 1230 Wien
Polska
+48 22 43 47 300
ul. Kolejowa 5/7, Warszawa
Portugal
+35 12 14 40 39 39
Quinta da Fonte - Edificio Gonçalves Zarco - Q 35 -2774-518 Paço
de Arcos
Romania
+40 21 451 20 30
Str. Garii Progresului 2, S4, 040671
RO
Schweiz - Suisse - Svizzera
+41 62 88 99 111
Industriestrasse 10, CH-5506 Mägenwil
Slovenija
+38 61 24 25 731
Gerbičeva ulica 98, 1000 Ljubljana
59