Documenttranscriptie
Inhaltsverzeichnis:
Sicherheitshinweise ....................................Seite 3–5
Der RÖSLE Kugelgrill im Detail ....................... Seite 6
Inbetriebnahme ............................................. Seite 7
Garen mit dem RÖSLE Kugelgrill .............Seiten 8–11
Wartung, Reinigen und Aufbewahrung ........... Seite
Garantie...................................................... Seite
Entsorgungshinweise / Technische Daten ....... Seite
Optionales Zubehör ...................................... Seite
12
12
13
14
Maintenance, cleaning and storage.................Page
Warranty ......................................................Page
Instructions for disposal / Technical data ........Page
Optional accessories .....................................Page
24
24
25
26
Entretien, nettoyage et conservation ...............Page
Garantie.......................................................Page
Gestion des déchets et
informations techniques ................................Page
Accessoires disponibles en option ..................Page
36
36
Contents:
Safety instructions .................................Pages 15–17
The RÖSLE kettle grill in detail ......................Page 18
Commissioning .............................................Page 19
Cooking with the RÖSLE kettle grill .........Pages 20–23
Table des matières :
Consignes de sécurité ............................Pages 27–29
Le barbecue boule RÖSLE en détail ...............Page 30
Première utilisation.......................................Page 31
La cuisson avec
le barbecue boule RÖSLE .......................Pages 32–35
37
38
Inhoudsopgave:
Veiligheidsinstructies .......................... Pagina 39–41
De RÖSLE kogelgrill in detail ...................... Pagina 42
Ingebruikname ..........................................Pagina 43
Bereiding met de RÖSLE kogelgrill ........ Pagina 44–47
Onderhoud, reinigen en opslag ....................Pagina 48
Garantie....................................................Pagina 48
Afvoerinstructies / Technische gegevens ..... Pagina 49
Optionele accessoires .................................Pagina 50
Indice:
Indicazioni di sicurezza .........................Pagina 51–53
Il barbecue a sfera RÖSLE nel dettaglio .......Pagina 54
Messa in funzione ...................................... Pagina 55
Arrostire con il barbecue a sfera RÖSLE . Pagina 56–59
Manutenzione, pulizia e conservazione......... Pagina 60
Garanzia ................................................... Pagina 60
Indicazioni per lo smaltimento /
caratteristiche tecniche .............................. Pagina 61
Accessori opzionali .................................... Pagina 62
Índice:
Indicaciones de seguridad .................... Página 63–65
La barbacoa grill redonda de RÖSLE
en detalle ................................................. Página 66
Puesta en funcionamiento .......................... Página 67
Cocer con la barbacoa grill redonda
de RÖSLE ........................................... Página 68–71
Mantenimiento, limpieza y almacenamiento . Página 72
Garantía.................................................... Página 72
Indicaciones para el reciclaje /
datos técnicos ........................................... Página 73
Accesorios opcionales ................................ Página 74
Indholdsfortegnelse:
Sikkerhedshenvisninger ............................Side 75–77
RÖSLE kuglegrillen ....................................... Side 78
Idriftsættelse................................................ Side 79
Tilberedning med RÖSLE kuglegrill .......... Side 80–83
Vedligehold, rengøring og opbevaring .............. Side 84
Garanti ........................................................ Side 84
Bortskaffelse / Tekniske data.......................... Side 85
Tilbehør, der kan tilkøbes............................... Side 86
2
Bedien_Kugelgrill_A4_NEUER.indd 2
21.12.12 10:28
BELANGRIJKE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES
Lees de volgende instructies aandachtig en volledig door, voordat u de Houtskoolgrill in elkaar zet en gebruikt. Bewaart u de handleiding alstublieft op een afgeschermde plek, zodat u de details van deze handleiding te allen tijde
kunt nalezen. Alle instructies in deze bedieningshandleiding zijn onveranderd op te volgen.
Let op, gevaar! Wanneer u dit teken in de handleiding vindt, vragen wij u dringend bijzondere zorgvuldigheid
te betrachten.
Waarschuwing voor heet oppervlak! Verbrandingsgevaar door heet oppervlak.
Altijd beschermende handschoenen dragen!
Het niet naleven van deze veiligheidsinstructies en voorzorgsmaatregelen kan tot zeer ernstige verwondingen of
materiaalschades door brand of explosie leiden.
Let op! Gebruik overeenkomstig het doel:
Deze kogelgrill mag voor het grillen met houtskool voor de bereiding van etenswaren die gegrilld kunne worden,
ingezet worden. Elk ander gebruik is niet toegestaan en kan gevaarlijk zijn. Ook gebruik van de houtskoolgrill als
een haard is verboden.
Nederlands
VOORZICHTIG! GRILL ALTIJD BUITEN BEREIK VAN KINDEREN HOUDEN!
BIJ GEBRUIK DE GRILL ALTIJD IN DE GATEN HOUDEN!
Gebruik de RÖSLE kogelgrill alleen zoals beschreven.
Bij het grillen bestaat verhoogd brandgevaar. Houd voor een mogelijk ongeval of pech een brandblusser bij de
hand.
VOORZICHTIG LEVENSGEVAAR! Voor het aansteken of opnieuw aansteken geen spiritus, benzine of andere
licht brandbare vloeistoffen gebruiken! Slechts aansteek hulpmiddelen overeenkomstig EN 1860-3 gebruiken!
Verwijder voor het aansteken van de houtskool alle vloeistoffen die door de onderste ventilatieopening afgevloeid zijn, wanneer u aansteekvloeistof voor de houtskool gebruikt.
Doe geen aansteekvloeistof of met aansteekvloeistof geïmpregneerde houtskool op brandende, hete of warme
houtskool. Sluit de aansteekvloeistof af na het gebruik en plaats deze op veilige afstand van de grill.
Bij het ontsteken van de kolen kunnen steekvlammen en explosieachtige ontploffingen ontstaan die tot
levensgevaarlijke verwondingen kunnen leiden.
39
Bedien_Kugelgrill_A4_NEUER.indd 39
21.12.12 10:30
LET OP! Kinderen en huisdieren mogen zich nooit zonder toezicht in de buurt van een hete grill bevinden.
LET OP! Deze kogelgrill wordt zeer heet en mag tijdens het gebruik niet bewogen worden.
Verdere belangrijke aanduidingen voor gevaar
3
Niet in gesloten ruimtes gebruiken, anders verzamelen zich giftige dampen, die tot zware of zelfs dodelijke
verwondingen kunnen leiden.
3
Gebruik deze grill uitsluitend in de open lucht op een goed geventileerde plek. Gebruik de grill niet in een
garage, in een gebouw, in verbindingsgangen tussen gebouwen of aan op andere wijze ombouwde plekken.
3
Gebruik de grill nooit onder brandbare daken, carports, enz.
3 Een ondeskundige montage kan gevaren veroorzaken. Houdt u zich alstublieft nauwkeurig aan deze separaat,
bijgevoegde montagehandleiding. Gebruik deze grill pas, wanneer alle delen correct gemonteerd zijn. Zorg er voor
het aansteken van de grill voor, dat de asopvangbak correct onder de kogel van de grill vastgemaakt is.
3 Ga bij de omgang met de grill voorzichtig te werk. De grill wordt warm bij het grillen. Laat de grill tijdens het
gebruik nooit onbeheerd.
3 Deze kogelgrill wordt erg heet en mag tijdens het gebruik alleen met grillhandschoenen en alleen aan de voor de
bediening bestemde plaatsen vastgenomen worden.
Nederlands
3 Draag bij het grillen en bij het instellen van de ventilatieopeningen, alsook bij het gebruik van barbecue aanstekers altijd barbecuehandschoenen.
3 Wacht tot de grill is afgekoeld, voor u hem verplaatst.
3 Breng geen verandering aan de produkt aan.
3 Beschadigde apparaten ofwel beschadigde accessoires mogen niet meer worden gebruikt.
3 De fabrikant kan niet voor schades aansprakelijk worden gesteld, di door onjuist of lichtzinnig gebruik ontstaan.
3 De fabrikant draagt geen verantwoordelijikheid voor schades, die bij het gebruik van het apparaat optreden evenals voor klachten van derden.
3 Alleen voor privégebruik!
3 Gebruik deze grill alleen op een afstand van minimaal 1,5 m. van brandbaar materiaal.
3 Doe de briketten of houtskool altijd in de houtskoolkorf of op het onderste houtskoolrooster.
3 Doe de houtskool niet direct op de bodem van de kogel.
3 Draag tijdens het aansteken of het gebruik van de grill geen kleding met los hangende mouwen.
3 Bescherm u tegen vonken en hete vetspatten. Ter bescherming van de kleding raden we u aan om een grillschort
te dragen.
3 Plaats de grill altijd op een stevige, beschutte vlakke ondergrond.
3 Neem tijdens het aansteken en opstoken van de houtskool de deksel er af.
3 Test nooit door het aanraken van grill- of houtskoolrooster van as, houtskool of van de grill, of deze warm zijn.
3 Giet geen water in de grill ter onderdrukking van steekvlammen of om de gloed in de grill te blussen. Door te
blussen met water kan het geëmailleerde oppervlak beschadigd worden. Sluit in plaats daarvan de onderste ventilatieopening zo ver als nodig is en zet de deksel op de kogel.
40
Bedien_Kugelgrill_A4_NEUER.indd 40
21.12.12 10:30
3 Blus de kolen na het grillen door alle ventilatieopeningen te sluiten en het deksel op de kogel te zetten.
3 Bij het bereiden van gerechten, instellen van de ventilatieopeningen, navullen van houtskool en bij het hanteren
van de thermometer of deksel moet u altijd barbecuehandschoenen dragen. Gebruik barbecuebestek met lange,
hittebestendige grepen.
3 Doet u nooit hete as of nog gloeiende briketten bij het afval. Er bestaat brandgevaar. Doet u de as en koolresten
pas bij het afval als deze volledig uitgedoofd en afgekoeld zijn.
3 As nooit opzuigen!
3 Houd de grillplaats vrij van ontvlambare gassen en vloeistoffen (bijv. brandstof, alcohol, enz.) en andere brandbare materialen.
3 Bekijk altijd de bijbehorende handleiding bij het aansteken van de houtskool met gebruik van een elektrische
aansteker.
3 Houd elektrische snoeren weg van de hete oppervlaktes van de grill, en van druk belopen plekken.
3 Dor het gebruik van alcohol en/of al dan niet voorgeschreven medicijnen kan het vermogen van de gebruiker tot
correcte montage en veilig gebruik van de grill worden beïnvloed.
3 Dit apparaat is niet bedoeld voor gebruikt door personen (inclusief kinderen) met beperkte geestelijke, zintuiglijke of geestelijke vermogens of gebrek aan ervaring en/of gebrek aan kennis, tenzij zij er door een voor hun veiligheid verantwoordelijke persoon toezicht gehouden wordt, of zij instructies hebben gekregen hoe het apparaat gebruikt moet worden.
3 De RÖSLE kogelgrill is niet voor de montage in of op caravans, campers en/of boten bedoeld.
3 Nooit de grillkamer met folie bedekken. Dit zou ertoe kunnen leiden dat het vet niet kan weglopen, zich op de folie verzamelt en begint te branden.
3 Gebruik geen scherpe en spitse voorwerpen om het grillrooster te reinigen of om de as te verwijderen. Het oppervlak kan anders beschadigd worden.
3 Gebruik geen scherpe reiniger op het grillrooster of op het grill. Het oppervlak kan anders beschadigd worden.
3 Beweeg de grill niet over grotere afstapjes/traptreden of zeer ongelijk terrein.
Nederlands
3 LET OP, door het bedekken van de grill met aluminiumfolie wordt de luchtstroom belemmerd. Gebruik in plaats
daarvan bij de indirecte methode lekschalen, om uit het vlees druppelend sap op te vangen.
3 De grill moet regelmatig grondig gereinigd worden.
3 Om de grillproducten en de grill te beschermen, moet geen hogere temperatuur dan 300°C / 626°F worden bereikt. Te hoge temperaturen kunnen onderdelen van de grill vervormen.
3 LET OP! De maximale hoeveelheid houtskool bedraagt:
Grill met Ø 50 cm: max. 1,5 kg houtskool
Grill met Ø 60 cm: max. 2,5 kg houtskool
3
Ontstaande (chemische/giftige) bijproducten tijdens het grillproces kunnen, in het bijzonder bij ondeskundige behandeling of gebruik van niet geschikt aanmaakmiddelen, tot schade aan de gezondheid leiden. Deze
kunnen tot kanker, zwangerschapsproblemen en andere gevolgschaden leiden.
41
Bedien_Kugelgrill_A4_NEUER.indd 41
21.12.12 10:30
Zeer geëerde RÖSLE klant,
hartelijk dank, dat u een hoogwaardige kogelgrill van RÖSLE hebt gekozen. Een goede keuze. En een beslissing
voor een duurzaam kwaliteitsproduct. Leest u alstublieft volgende productinformaties, richtlijnen voor optimaal
gebruik en onderhoud evenals veiligheidsrichtlijnen, zodat u gedurende vele jaren plezier heeft.
Alle voordelen op een rijtje:
3 Practisch dekselscharnier in 45 °-hoek
3 Comfortabele werkhoogte van 84 cm voor ergonomisch werken
3 Grote, goed afleesbare dekselthermometer, aanduiding in °C en °F
3 Hoog deksel, biedt voldoende plaats voor accessoires en de grillproducten
3 De dekselhandgreep is zo geplaatst, dat hij niet heet wordt
3 Kogel uit hoogwaardig staal, geheel geëmailleerd
3 Opklapbaar grillrooster: midden: voor eenvoudiger behandeling en reiniging,
opzij: voor het bijvullen van de kool tijdens het grillen
3 Ruim bemeten asopvangbak met greep voor eenvoudig losmaken en vervoer
3 Ventilatieopening met precieze instelling (Openen verhoogt de temperatuur en sluiten vermindert ze)
3 Stevige, lichtlopende wielen (Ø 20 cm) met rubberbanden, garanderen moeiteloos vervoer op oneffen ondergrond
Nederlands
1. De RÖSLE kogelgrill in detail
Deksel
Dekselgreep
Vuurschaal
Luchtinlaatschuifjes
Dekselscharnier
Asreservoir
Transportgreep
voor het bewegen
van de grill
Wielen
Ventilatieschuifjes
Thermometer
Grillrooster:
Inklapbare
zijpanelen
Grill voor
grillrooster:
42
Bedien_Kugelgrill_A4_NEUER.indd 42
21.12.12 10:30
2. Ingebruikname voor het grillen
Zet de RÖSLE kogelgrill op een rechte en stevige ondergrond. Let er voor het aansteken van de kool op, dat de
asopvangbak juist geplaatst is en alle ventilatieschuifjes geopend zijn. Wij raden aan, voor het aansteken in plaats
van aansteekvloeistof verkrijgbare grill aanmaakblokjes (volgens EN 1860-3) te gebruiken. Om een hoge en constante hitte te bereiken, beveelt RÖSLE het gebruik van kwalitatief hoogwaardige houtskool briketten of houtskool
aan. Let bij houtskool op geteste kwaliteit met het DIN-Logo. Bewaar deze op een droge plek.
Voor een grilltijd van 1 uur hebt u ca. 1 kg normale houtskool briketten nodig, bij houtskool hebt u een hoeveelheid
van ca. 1,5 kg nodig. LET OP! De maximale hoeveelheid houtskool bedraagt:
3 Grill met Ø 50 cm: max. 1,5 kg houtskool
3 Grill met Ø 60 cm: max. 2,5 kg houtskool
Laat bij het eerste gebruik de brandstof minimaal 30 minuten met gesloten deksel doorgloeien.
2.1
Opwarmen van de grill met houtskoolrooster
Plaats het houtskoolrooster, leg de gebruikelijke aanmaakblokjes er op en steek deze aan. Gebruik daarvoor echter
geen vloeistoffen als benzine, spiritus of vergelijkbare vloeibare brandstoffen. Zodra de aanmaakblokjes branden,
kunnen deze nu bij voorkeur met houtskoolbriketten worden bedekt. Let er op, dat de brandende houtskoolbriketten
niet rechtstreeks met de wanden van de grill in contact komen. Laat de kool bij geopend deksel ca. 30 – 45 minuten
branden, tot ze gelijkmatig gloeit en door een witte aslaag is omgeven. Begin dan pas met het grillen.
Doe nooit brandvloeistof of daarmee doordrenkte kool op hete of warme kolen!
2.2 Eenvoudige stappen tot professioneel grillen
3 Probeer niet tijd te sparen, door de gerechten te vroeg op de grill te leggen, wanneer van deze nog niet de juiste
grilltemperatuur heeft bereikt. Laat de houtskool branden, tot zich een lichte grijze aslaag op de kool gevormd
heeft (laat de ventilatieschuifjes open, zodat dat vuur niet uitgaat).
3 Gebruik een grillspatel of een grilltang, maar geen vork. Er komt braadvocht vrij en daarmee aroma, welke de
grillproducten laat uitdrogen.
Nederlands
3 Lees het recept door en zoek de instructies voor het inrichten van de grill. Met de RÖSLE kogelgrill staan u twee
bereidingswijzen ter beschikking direct of indirect Op de volgende pagina’s vindt u specifieke instructies.
3 Controleer, of de grillproducten op de grill passen, voordat u de deksel sluit. Een afstand van ca. 2 cm tussen de
afzonderlijke gerechten is ideaal.
3 Open het deksel niet steeds, om naar de grillproducten te kijken. Bij elk oplichten van de deksel gaat warmte
verloren, d.w.z. dat het eten langer nodig heeft, om op tafel te komen.
3 Draai de grillproducten slechts een keer om, als het recept dat verlangt.
3 Als u de deksel van de grill sluit, kunnen zich geen vlammen onder de grillproducten vormen, u beperkt de bereidingstijd en u krijgt betere grillresultaten.
3 Druk etenswaren, als bijv. een burger nooit vlak. Daardoor wordt het vleesvocht er uitgedrukt en het grillproduct
droogt uit.
3 Als u uw etenswaren licht met olie insmeert, worden ze gelijkmatiger bruin en kleven ze niet aan het grillrooster.
Kwast of sproei alleen uw grillproducten met olie in en niet het grillrooster.
Opmerking:
Was uw handen en het bestek grondig met heet water en wasmiddel, voor en nadat u vers vlees, vis of gevogelte
verwerkt. U kunt als alternatief ook wegwerphandschoenen gebruiken.
Leg nooit bereide etenswaren op de zelfde plaat, waar rauwe etenswaren gelegen hebben.
Ontdooi uw grillproducten niet bij kamertemperatuur, maar alleen in de koelkast.
43
Bedien_Kugelgrill_A4_NEUER.indd 43
21.12.12 10:30
3. Garen met de RÖSLE kogelgrill
3.1 Voorbereiden van de grill.
3 Open alle ventilatieschuifjes en het deksel, voor u het vuur aansteekt.
3 Opmerking: Verwijder indien gewenst verzamelde as uit het onderste deel van de grill (alleen na volledig uitdoven
van de kolen). Houtskool heeft voor het branden zuurstof nodig. Controleer, of de ventilatieopeningen vrij van
vervuiling zijn.
3 Plaats grill aanmaakblokjes onder de laag houtskool en steek deze aan. (Gebruik uitsluitend aansteekmiddelen
volgens DIN EN 1860-3!)
3 Begin niet met het grillen, voor de kolen met een lichte aslaag overtrokken zijn. Dit duurt ca. 30 - 45 minuten.
Verdeel aansluitend de kolen door middel van een lange tang of van een kolenschep overeenkomstig de door u
gewenste grillmethode.
Tip: Voor extra rookaroma kunt u rookchips of verse kruiden als rosmarijn, tijm of laurierblaadjes in de gloed doen.
Leg direct voor het begin met grillen het hout of de kruiden rechtstreeks op de kolen.
3.2 Directe methode
Bij de directe methode wordt de etenswaar rechtstreeks boven de voorbereidde kolen bereid. Etenswaren, die minder
dan 25 minuten voor de bereiding nodig hebben, worden met de directe methode gegrild. Voor een gelijkmatig doorgaren moet het grillproduct na de helft van de bereidingstijd een keer omgedraaid worden. Dit zijn z. B. Biefstukken, karbonades, vleesspiezen en groente.
Nederlands
3 Open alle ventilatieschuifjes
3 Plaats grill aanmaakblokjes op het houtskoolrooster en steek
deze aan.
3 Vul de aanbevolen hoeveelheid aan houtskool of briketten
in het midden van het houtskoolrooster of in de barbecue
aansteker van RÖSLE (optioneel verkrijgbaar)
3 Steek de houtskool aan. Laat het deksel open, tot de
houtskool licht met grijze as overtrokken is, dit duurt ca.
30 - 45 minuten.
3 Verdeel de hete houtskool met een grilltang of een kolenschepje gelijkmatig op het houtskoolrooster
3 Plaats het grillrooster boven de kolen. Gebruik daarvoor
alstublieft barbecuehandschoenen
3 Leg de etenswaren op het grillrooster
3 Sluit het deksel (dekselontluchting en ventilatieopening op de ketel geopend). In van Grillhandleiding in deze
brochure vindt u aanbevolen bereidingstijden
Indien gewenst kan voor deze bereidingsmethode de deksel geopend blijven of ook gedemonteerd worden. Verwijder
daarvoor in koude toestand van de grill aan het dekselscharnier de splitpen en trek de verbindingsbout uit de scharnierhelften. Nu de splitpen weer in de bout schuiven en veilig opbergen. De deksel kan nu niet meer gebruikt worden,
tot de grill weer afgekoeld is. Indien gewenst het deksel weer op de koude grill monteren.
Directe methode met draairooster (standaardtoebehoren bij de kogelgrill 50 cm)
Draai het rooster zodanig dat de uitsparing in het midden is en
ontsteek de aanbevolen hoeveelheid kolen zoals hierboven
beschreven met behulp van grillaanmaakblokjes. Doe hierbij de
kolen in de uitsparing in het midden van het grillrooster.
44
Bedien_Kugelgrill_A4_NEUER.indd 44
21.12.12 10:30
3.3 Indirecte methode
De indirecte methode is geschikt voor etenswaren, die langer dan
25 minuten bereidingstijd nodig hebben of de zo mals zijn, dat ze
bij een directe grillmethode uitdrogen of zouden aanbranden. Bij
het indirecte grillen wordt de gloeiende kool zijdelings onder het
grillproduct op het houtskoolrooster geplaatst.
De hitte stijgt naar boven, circuleert en wordt door de opgezette
deksel gereflecteerd. Het grillproduct wordt
langzaam en gelijkmatig van alle kanten geaard. Het hoeft niet te
worden omgedraaid.
De volgende etenswaren zijn geschikt voor het indirecte grillen:
stukken braadvlees, stukken gevogelte met bot en hele vissen maar
ook malse visfilets.
Opmerking: Bij vlees, dat langer dan een uur bereidingstijd nodig heeft, moet indien gewenst meer houtskool aan
de zijkanten toegevoegd worden (zie volgende tabel). Door middel van het opklapbare grillrooster kan houtskool
eenvoudig bijgevuld worden. Wacht ca. 10 min. bij open deksel tot deze volledig branden. Daarna het deksel weer
sluiten en het gaarproces voortzetten.
Tip: Als u een barbecue aansteker gebruikt, kunnen de kolen ook daar tot gloeien gebracht worden. Dan kan na het
bijvullen het gaarproces meteen voortgezet worden.
3 Open alle ventilatieschuifjes
3 Plaats de houtskoolkorven in het midden van de grill en leg de
grill aanmaakblokjes (gebruik uitsluitend aansteekmiddelen
volgens DIN EN 1860-3!) in de houtskoolkorf. Steek deze nu
aan.
Nederlands
3 Vul de aanbevolen hoeveelheid aan houtskool of briketten in
gelijke delen in de houtskoolkorf.
3 Laat het deksel open, tot de houtskool licht met grijze as overtrokken is, dit duurt ca. 30 - 45 minuten.
3 Verdeel de houtskoolkorven met een grilltang zijdelings (links
en rechts van de dekselhandgreep) aan de rand van kogel. zie
Afbeelding!!!
3 Plaats het grillrooster boven de kolen. Gebruik daarvoor alstublieft barbecuehandschoenen
3 Leg de etenswaren op het grillrooster.
3 Sluit het deksel (dekselontluchting en ventilatieopening op de ketel geopend). In de grillhandleiding in deze
brochure vindt u aanbevolen gaartijden.
Indirecte methode met draairooster (standaardtoebehoren bij de kogelgrill 50 cm)
Draai het rooster zodanig dat de uitsparing aan de buitenste rand is
en ontsteek de aanbevolen hoeveelheid kolen zoals hierboven beschreven met behulp van grillaanmaakblokjes. Doe hierbij de kolen
cirkelvormig resp. links en rechts in de buitenste uitsparing.
45
Bedien_Kugelgrill_A4_NEUER.indd 45
21.12.12 10:30
3.4 Ventilatiesysteem
De RÖSLE kogelgrill bezit het optimale ventilatiesysteem voor
het grillen met houtskool, omdat door twee ventilatieopeningen
(boven- en onderaan) de luchttoevoer – en hiermee de temperatuur – efficiënt geregeld kan worden.
3 Voor de bediening van de bovenste ventilatie schuift u de
ventilatieschuif aan de greep in de positie die u wenst.
3 Bij de onderste ventilatie schuift u de hendel op "OFF", hoog,
middel of laag (herkenbaar aan de vlamsymbolen).
3 Om juist te branden en de gewenste temperatuur te verkrijgen, heeft houtskool een gepaste luchttoevoer nodig. Als u de
kolen wilt ontsteken, zet u de hendel van de onderste ventilatie op "hoog" en opent u het deksel volledig. Zo komt er voldoende lucht in de grill om de kolen snel te ontsteken.
3 De bereikte grilltemperatuur hangt van verschillende factoren af, zoals bijv. luchttoevoer, kwaliteit van de grillkolen, hoeveelheid grillkolen en omgevingstemperatuur.
3 Afhankelijk van de gebruikte grilltechniek hebt u een hogere of lagere temperatuur in de grill nodig. Een hogere
luchttoevoer zal een verhoogde temperatuur tot gevolg hebben, minder luchttoevoer maakt het grillen met een lagere temperatuur mogelijk.
3 Om de temperatuur te verhogen, zet u de onderste ventilatie op "hoog" en opent u de bovenste ventilatie compleet. Om een lagere temperatuur te bereiken, zet u de onderste ventilatie op "laag" en opent u de bovenste ventilatie slechts gedeeltelijk.
Nederlands
3 Als u uw grill gebruikt, zult u na verloop van tijd ontdekken welke ventilatie-instelling voor uw grilltechniek en de
gebruikte grillproducten het meest geschikt is.
3 Om het vuur te blussen, sluit u de onderste en de bovenste ventilatie-opening compleet.
3.5 Grillhandleiding
De volgende gegevens voor stukken, diktes, gewichten en grilltijden stellen richtlijn en geen vaste regels voor. Grilltijden worden door hoogte, wind, buitentemperatuur en de gewenste gaarheidsgraad beïnvloed.
Grill biefstukken, visfilets, kipfilets en groente met de directe methode aan de hand van de in de tabel aangegeven
tijd of tot de gewenste gaarheidsgraad en draai de etenswaren halverwege de tijd een keer om.
Grill stukken braadvlees, stukken gevogelte met bot, hele vissen en dikkere stukken met de indirecte methode met
behulp van de in de tabel aangegeven tijd. Als alternatief kan een braadthermometer worden gebruikt, die de gewenste kerntemperatuur aangeeft. De grilltijden voor rund zijn gebaseerd op een gemiddelde garing (medium), als
niet anders aangegeven wordt.
46
Bedien_Kugelgrill_A4_NEUER.indd 46
21.12.12 10:30
Dikte/Gewicht
Gaartijd
Temperatuur
Biefstuk: New York, Porterhouse, ribstuk, TBone of filet
2 cm dik
4–6
bij directe, hoge hitte
4 cm dik
10 – 14 min.
bij directe, hoge hitte
4 cm dik
6 – 8 min.
scherp aanbraden en aansluitend 8 - 10
minuten bij indirecte hoge hitte grillen
5 cm dik
14 – 18 min.
bij directe, hoge hitte
5 cm dik
6 – 8 min.
scherp aanbraden en aansluitend 8 - 10
minuten bij indirecte hoge hitte grillen
Biefstuk uit de flank
500g tot 700g,
2 cm dik
8 – 10 min.
bij directe, hoge hitte
Varken:
Dikte/Gewicht
Gaartijd
Temperatuur
Karbonade, zonder of met bot
2 cm dik
6 – 8 min.
bij directe, hoge hitte
2,5 cm dik
8 – 10 min.
bij directe, gemiddelde hitte
Ribbetjes, varken
0,45 kg – 0,90 kg
3 – 4 min.
bij directe, lage hitte
Ribben, spareribs
0,9 kg – 1,35 kg
3 – 6 u.
bij directe, lage hitte
Ribben Country Style met bot
1,36 kg – 1,81 kg
1,5 – 2 u.
bij directe, gemiddelde hitte
Gevogelte
Dikte/Gewicht
Gaartijd
Temperatuur
Kipfilet zonder huid en botten
170 g – 230 g
8 – 12 min.
bij directe, gemiddelde hitte
Kippenpoten zonder huid en botten
120 g
8 – 10 min.
bij directe, hoge hitte
Kipfilet met botten
280 g – 350 g
30 – 40 min.
bij indirecte, gemiddelde hitte
30 – 40 min.
bij indirecte, gemiddelde hitte
Stukken kip met bot in de dijen
Kippenvleugels
50 g – 80 g
18 – 20 min.
bij directe, gemiddelde hitte
Haantje geheel
1,2 kg – 1,8 kg
45 – 90 min.
bij indirecte, gemiddelde hitte
Kalkoen geheel, zonder vulling
4,5 kg – 5,5 kg
2,5 – 3,5 u.
bij indirecte, lage hitte
5,5 kg – 7,0 kg
3,5 – 4,5 u.
bij indirecte, lage hitte
Vissen en zeevruchten
Dikte/Gewicht
Gaartijd
Temperatuur
Visfilet of schijven
per 1 cm
3 – 5 min.
bij directe, hoge hitte
per 2,5 cm
8 – 10 min.
bij directe, hoge hitte
500 g
15 – 20 min.
bij indirecte, gemiddelde hitte
1,5 kg
30 – 45 min.
bij indirecte, gemiddelde hitte
Dikte/Gewicht
Gaartijd
Temperatuur
Maïs aan de kolf
10 – 15 min.
bij directe, gemiddelde hitte
Paddenstoelen:
shiitake of champignon /
portabella
8 – 10 min.
10 – 15 min.
bij directe, gemiddelde hitte
bij indirecte, gemiddelde hitte
Vis geheel
Groente
Uien gehalveerd /
in schijven
1,0 cm dik
8 – 10 min.
35 – 40 min.
bij directe, gemiddelde hitte
bij indirecte, gemiddelde hitte
Aardappels: stuk /
in schijven
1,0 cm dik
12 – 14 min.
45 – 60 min.
bij directe, gemiddelde hitte
bij indirecte, gemiddelde hitte
Nederlands
Rund
47
Bedien_Kugelgrill_A4_NEUER.indd 47
21.12.12 10:30
4. Onderhoud, reiniging en opslag
3 Vergewist u zich dat de grill is afgekoeld, door de temperatuur van de thermometer te controleren.
3 Stel zeker, dat de kool geen enkele gloed meer heeft. Laat de houtskool voldoende lang afkoelen.
3 Neem het grillrooster en houtskoolrooster er uit.
3 Verwijder de as uit de kogel en uit de asopvangbak.
3 Reinig de grill met een mild reinigingsmiddel en water. Spoel grondig met helder water na en droog de vlakken
af.
3 De grillroosters hoeven niet na ieder gebruik gereinigd te worden. Week de deposito’s eenvoudig met de RÖSLE
Barbecue-reinigingsborstel of een zachte edelstaalborstel af. Veeg aansluitend met een vochtige doek na.
3 Voor een lange levensduur van uw grill raden wij aan, nadat de grill geheel afgekoeld is, deze met een passende
RÖSLE afdekhoes tegen weersinvloeden te beschermen. Om stoffigheid te verhinderen de afdekhoes naar de
regen verwijderen. Daarna grill en afdekkap volledig laten drogen.
Als u zich aan deze tips houdt, heeft u jarenlang plezier aan uw RÖSLE kogelgrill.
5. Garantie
Alle RÖSLE producten doorlopen van de ontwikkeling tot de serierijpheid vele fasen van planning en testen. In de
productie en montage worden uitsluitend hoogwaardige materialen en grondstoffen evenals de modernste methode
van kwaliteitsbewaking ingezet. Alleen zo kunnen wij zeker zijn, dat RÖSLE klanten de verwachte kwaliteit krijgen
en de producten hen door de jaren heen veel plezier bezorgen.
Nederlands
Zou een artikel tegen de verwachting in niet aan deze eisen voldoen gelden volgende garantietijden:
Grill- en houtskoolrooster
Geëmailleerde grillkogel en deksel
(Bij doorroesten en brandschades)
Alle overige delen
2 jaar
10 jaar
2 jaar
Voorwaarde daarvoor is, dat het artikel volgens de bijbehorende instructies opgebouwd en gebruikt wordt. RÖSLE
staat het vrij, een aankoopbewijs te verlangen (Bewaart u daarom de
rekening of kwitantie goed).
De beperkte garantie geldt alleen voor de reparatie of vervanging van onderdelen, die bij normaal gebruik defect
raken. In geval RÖSLE de defecte toestand bevestigt en de reclamatie accepteert, zal RÖSLE het/de betroffen deel/
delen kosteloos hetzij repareren dan wel vervangen. Als u een defect deel moet opsturen, dient u de verzendkosten
vooruit te betalen, zodat RÖSLE het gerepareerde dan wel nieuwe deel kosteloos aan u terugzendt.
Deze beperkte garantie geldt niet voor storingen of problemen in gebruik veroorzaakt door ongeval, misbruik, verkeerd gebruik, verandering, verkeerde toepassing, overmacht, willekeurige beschadiging, verkeerde montage of verkeerd onderhoud dan wel verkeerde service. Bovendien is de garantie nietig, wanneer de normale onderhouds- en
reinigingswerkzaamheden niet regelmatig uitgevoerd worden. Een verslechtering van de toestand of beschadiging
vanwege extreme weersomstandigheden als hagel, aardbevingen of wervelstormen evenals kleurveranderingen als
gevolg van direct zonlicht of contact met chemicaliën wordt eveneens niet door deze garantie gedekt.
Toepasselijke impliciete garanties van verkoopbaarheid of geschiktheid zijn tot de in deze uitdrukkelijk beperkte
garantie genoemde garantietijden beperkt. In menige rechtsgebieden zijn deze beperkingen betreffende de geldigheidsduur van een impliciete garantie niet toelaatbaar, zo dat deze beperking in dat geval voor u niet van toepassing
is.
48
Bedien_Kugelgrill_A4_NEUER.indd 48
21.12.12 10:30
RÖSLE neemt geen verantwoordelijkheid voor welke bijzondere, indirecte of gevolgschaden dan ook. In menige
rechtsgebieden is een uitsluiting of beperking betreffende begeleidende of gevolgschades niet toelaatbaar, zo dat
deze beperking uitsluiting in dat geval voor u niet van toepassing is.
Voor schades, die door de inzet en gebruik van RÖSLE-producten aan andere vreemde producten wegens ondeskundige bediening, montage of bijv. door een ongeluk ontstaan, kan geen aansprakelijkheid worden geaccepteerd.
RÖSLE machtigt geen personen of bedrijven, in zijn naam welke verplichtingen of aansprakelijkheid in verband met
verkoop, inbouw, gebruik, demontage dan ook, om teruggave dan wel het vervangen zijn producten over te nemen.
Dergelijke voorstellingen van zaken zijn voor RÖSLE niet verplichtend.
6. Afvalverwijdering
Uw nieuwe apparaat werd op weg naar u toe door de verpakking beschermd. Alle gebruikte materialen zijn milieuvriendelijk en opnieuw te gebruiken. Helpt u alstublieft mee en voer de verpakking milieuvriendelijk af. Informeert
u zich over actuele afvalverwijderingmethodes bij uw dealer of uw gemeentelijke afvalverwerkingsinstelling.
Verpakking en delen daarvan niet kinderen geven.
Verstikkingsgevaar door folies en andere verpakkingsmaterialen.
Oude apparaten zijn geen waardeloos afval. Door milieuvriendelijke afvalverwerking kunnen waardevolle grondstoffen opnieuw gebruikt worden. Informeert u bij uw stads- of gemeentelijke instanties naar mogelijkheden van een
milieuvriendelijke en correcte afvoer van het apparaat.
Kogelgrill 50 cm
Kogelgrill 60 cm
Nederlands
7. Technische gegevens
Uitrusting
Deksel en vuurkom
geëmailleerd
geëmailleerd
Dekselscharnier
√
√
Dekselthermometer
√
√
Edelstaal
Edelstaal
√
√
Draairooster
√
√
√
1885
2733
49
59
Breedte in cm
73
73
Diepte in cm
83
83
Hoogte in cm bij geopend deksel
142
152
Hoogte in cm bij gesloten deksel
103
108
Hoogte van het grillrooster
84
84
Gewicht in kg, ca.
23
26
Houtskoolkorf
Grillrooster
Grillrooster opklapbaar voor afwasmachine
Versterkt koolrooster
Lichtlopende wielen met rubberbanden
√
Grillgedeelte
Grilloppervlak in cm2
Diameter grillrooster in cm
Maten & Gewicht
49
Bedien_Kugelgrill_A4_NEUER.indd 49
21.12.12 10:30
8. Toebehoren
Volgend grill toebehoren is voor de RÖSLE grill verkrijgbaar:
Toebehoren en onderdelen
25020
Beschermhoes voor barbecue
50 cm / 20 in.
25030
Kolenstarter
25021
Beschermhoes voor barbecue
60 cm / 24 in.
25031
Grill handschoenen
25024
Hakenset (5 stuks)
25034
Barbecue-aansteker
25025
Afzetplank voor barbecue
50 cm / 20 in. and
60 cm / 24 in.
25050
Barbecue-spatel
25064
Keukenpincet
25053
Barbecue-borstel
25065
Visontgrater
25054
Barbecue-tang
25058
Marinadespuit
25056
Barbecue-kwast
25060
Barbecue wildschaar
25057
Barbecue-visspatel
25066
Gourmet thermometer
25063
Barbecue/grill paletmes
25067
Steak- and vleesthermometer
25061
Grilltang gebogen
25068
Braadthermometer digital
25062
Grilltang recht
25070
Braadrek
25073
Grillschalen (set 3-delig)
25072
Braadrek met spiesen
(6 stuks)
25071
Visrek
25079
Grill spiesen (6 stuks)
25074
Pizzasteen rond 41 cm
25078
Barbecue opzet voor gevogelte
25075
Grillplaat rond 40 cm
25077
Barbecue snijplank –
Cederhout (2 stuks)
Nederlands
Grillaccessoires
Bijkomend grilltoebehoren en accessoires vindt u op
www.roesle-bbq.de
50
Bedien_Kugelgrill_A4_NEUER.indd 50
21.12.12 10:30