Roesle F50 Installatie gids

Categorie
Barbecues
Type
Installatie gids

Deze handleiding is ook geschikt voor

2
Inhaltsverzeichnis:
Sicherheitshinweise ....................................Seite 3–5 Wartung, Reinigen und Aufbewahrung ........... Seite 12
Der RÖSLE Kugelgrill im Detail ....................... Seite 6 Garantie...................................................... Seite 12
Inbetriebnahme ............................................. Seite 7 Entsorgungshinweise / Technische Daten ....... Seite 13
Garen mit dem RÖSLE Kugelgrill .............Seiten 8–11 Optionales Zubehör ...................................... Seite 14
Contents:
Safety instructions .................................Pages 15–17 Maintenance, cleaning and storage .................Page 24
The RÖSLE kettle grill in detail ......................Page 18 Warranty ......................................................Page 24
Commissioning .............................................Page 19 Instructions for disposal / Technical data ........Page 25
Cooking with the RÖSLE kettle grill .........Pages 20–23 Optional accessories .....................................Page 26
Table des matières :
Consignes de sécurité ............................Pages 27–29 Entretien, nettoyage et conservation ...............Page 36
Le barbecue boule RÖSLE en détail ...............Page 30 Garantie.......................................................Page 36
Première utilisation .......................................Page 31
La cuisson avec
le barbecue boule RÖSLE .......................Pages 32–35
Gestion des déchets et
informations techniques ................................Page 37
Accessoires disponibles en option ..................Page 38
Inhoudsopgave:
Veiligheidsinstructies .......................... Pagina 3941 Onderhoud, reinigen en opslag ....................Pagina 48
De RÖSLE kogelgrill in detail ......................Pagina 42 Garantie....................................................Pagina 48
Ingebruikname ..........................................Pagina 43 Afvoerinstructies / Technische gegevens ..... Pagina 49
Bereiding met de RÖSLE kogelgrill ........ Pagina 4447 Optionele accessoires .................................Pagina 50
Indice:
Indicazioni di sicurezza .........................Pagina 51–53 Manutenzione, pulizia e conservazione.........Pagina 60
Il barbecue a sfera RÖSLE nel dettaglio .......Pagina 54 Garanzia ...................................................Pagina 60
Messa in funzione ......................................Pagina 55
Arrostire con il barbecue a sfera RÖSLE . Pagina 56–59
Indicazioni per lo smaltimento /
caratteristiche tecniche .............................. Pagina 61
Accessori opzionali ....................................Pagina 62
Índice:
Indicaciones de seguridad .................... Página 6365 Mantenimiento, limpieza y almacenamiento . Página 72
La barbacoa grill redonda de RÖSLE
en detalle .................................................Página 66
Garantía....................................................Página 72
Indicaciones para el reciclaje /
datos técnicos ...........................................Página 73
Puesta en funcionamiento ..........................Página 67
Cocer con la barbacoa grill redonda
de RÖSLE ........................................... Página 6871
Accesorios opcionales ................................ Página 74
Indholdsfortegnelse:
Sikkerhedshenvisninger ............................Side 7577 Vedligehold, rengøring og opbevaring .............. Side 84
RÖSLE kuglegrillen ....................................... Side 78 Garanti ........................................................ Side 84
Idriftsættelse ................................................ Side 79 Bortskaffelse / Tekniske data .......................... Side 85
Tilberedning med RÖSLE kuglegrill .......... Side 8083 Tilbehør, der kan tilkøbes ............................... Side 86
Bedien_Kugelgrill_A4_NEUER.indd 2Bedien_Kugelgrill_A4_NEUER.indd 2 21.12.12 10:2821.12.12 10:28
39
Nederlands
BELANGRIJKE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES
Lees de volgende instructies aandachtig en volledig door, voordat u de Houtskoolgrill in elkaar zet en gebruikt. Be-
waart u de handleiding alstublieft op een afgeschermde plek, zodat u de details van deze handleiding te allen tijde
kunt nalezen. Alle instructies in deze bedieningshandleiding zijn onveranderd op te volgen.
Let op, gevaar! Wanneer u dit teken in de handleiding vindt, vragen wij u dringend bijzondere zorgvuldigheid
te betrachten.
Waarschuwing voor heet oppervlak! Verbrandingsgevaar door heet oppervlak.
Altijd beschermende handschoenen dragen!
Het niet naleven van deze veiligheidsinstructies en voorzorgsmaatregelen kan tot zeer ernstige verwondingen of
materiaalschades door brand of explosie leiden.
Let op! Gebruik overeenkomstig het doel:
Deze kogelgrill mag voor het grillen met houtskool voor de bereiding van etenswaren die gegrilld kunne worden,
ingezet worden. Elk ander gebruik is niet toegestaan en kan gevaarlijk zijn. Ook gebruik van de houtskoolgrill als
een haard is verboden.
VOORZICHTIG! GRILL ALTIJD BUITEN BEREIK VAN KINDEREN HOUDEN!
BIJ GEBRUIK DE GRILL ALTIJD IN DE GATEN HOUDEN!
Gebruik de RÖSLE kogelgrill alleen zoals beschreven.
Bij het grillen bestaat verhoogd brandgevaar. Houd voor een mogelijk ongeval of pech een brandblusser bij de
hand.
VOORZICHTIG LEVENSGEVAAR! Voor het aansteken of opnieuw aansteken geen spiritus, benzine of andere
licht brandbare vloeistoffen gebruiken! Slechts aansteek hulpmiddelen overeenkomstig EN 1860-3 gebruiken!
Verwijder voor het aansteken van de houtskool alle vloeistoffen die door de onderste ventilatieopening afge-
vloeid zijn, wanneer u aansteekvloeistof voor de houtskool gebruikt.
Doe geen aansteekvloeistof of met aansteekvloeistof geïmpregneerde houtskool op brandende, hete of warme
houtskool. Sluit de aansteekvloeistof af na het gebruik en plaats deze op veilige afstand van de grill.
Bij het ontsteken van de kolen kunnen steekvlammen en explosieachtige ontploffi ngen ontstaan die tot
levensgevaarlijke verwondingen kunnen leiden.
Bedien_Kugelgrill_A4_NEUER.indd 39Bedien_Kugelgrill_A4_NEUER.indd 39 21.12.12 10:3021.12.12 10:30
40
Nederlands
LET OP! Kinderen en huisdieren mogen zich nooit zonder toezicht in de buurt van een hete grill bevinden.
LET OP! Deze kogelgrill wordt zeer heet en mag tijdens het gebruik niet bewogen worden.
Verdere belangrijke aanduidingen voor gevaar
3
Niet in gesloten ruimtes gebruiken, anders verzamelen zich giftige dampen, die tot zware of zelfs dodelijke
verwondingen kunnen leiden.
3
Gebruik deze grill uitsluitend in de open lucht op een goed geventileerde plek. Gebruik de grill niet in een
garage, in een gebouw, in verbindingsgangen tussen gebouwen of aan op andere wijze ombouwde plekken.
3 Gebruik de grill nooit onder brandbare daken, carports, enz.
3 Een ondeskundige montage kan gevaren veroorzaken. Houdt u zich alstublieft nauwkeurig aan deze separaat,
bijgevoegde montagehandleiding. Gebruik deze grill pas, wanneer alle delen correct gemonteerd zijn. Zorg er voor
het aansteken van de grill voor, dat de asopvangbak correct onder de kogel van de grill vastgemaakt is.
3 Ga bij de omgang met de grill voorzichtig te werk. De grill wordt warm bij het grillen. Laat de grill tijdens het
gebruik nooit onbeheerd.
3 Deze kogelgrill wordt erg heet en mag tijdens het gebruik alleen met grillhandschoenen en alleen aan de voor de
bediening bestemde plaatsen vastgenomen worden.
3 Draag bij het grillen en bij het instellen van de ventilatieopeningen, alsook bij het gebruik van barbecue aanste-
kers altijd barbecuehandschoenen.
3 Wacht tot de grill is afgekoeld, voor u hem verplaatst.
3 Breng geen verandering aan de produkt aan.
3 Beschadigde apparaten ofwel beschadigde accessoires mogen niet meer worden gebruikt.
3 De fabrikant kan niet voor schades aansprakelijk worden gesteld, di door onjuist of lichtzinnig gebruik ontstaan.
3 De fabrikant draagt geen verantwoordelijikheid voor schades, die bij het gebruik van het apparaat optreden even-
als voor klachten van derden.
3 Alleen voor privégebruik!
3 Gebruik deze grill alleen op een afstand van minimaal 1,5 m. van brandbaar materiaal.
3 Doe de briketten of houtskool altijd in de houtskoolkorf of op het onderste houtskoolrooster.
3 Doe de houtskool niet direct op de bodem van de kogel.
3 Draag tijdens het aansteken of het gebruik van de grill geen kleding met los hangende mouwen.
3 Bescherm u tegen vonken en hete vetspatten. Ter bescherming van de kleding raden we u aan om een grillschort
te dragen.
3 Plaats de grill altijd op een stevige, beschutte vlakke ondergrond.
3 Neem tijdens het aansteken en opstoken van de houtskool de deksel er af.
3 Test nooit door het aanraken van grill- of houtskoolrooster van as, houtskool of van de grill, of deze warm zijn.
3 Giet geen water in de grill ter onderdrukking van steekvlammen of om de gloed in de grill te blussen. Door te
blussen met water kan het geëmailleerde oppervlak beschadigd worden. Sluit in plaats daarvan de onderste venti-
latieopening zo ver als nodig is en zet de deksel op de kogel.
Bedien_Kugelgrill_A4_NEUER.indd 40Bedien_Kugelgrill_A4_NEUER.indd 40 21.12.12 10:3021.12.12 10:30
41
Nederlands
3 Blus de kolen na het grillen door alle ventilatieopeningen te sluiten en het deksel op de kogel te zetten.
3 Bij het bereiden van gerechten, instellen van de ventilatieopeningen, navullen van houtskool en bij het hanteren
van de thermometer of deksel moet u altijd barbecuehandschoenen dragen. Gebruik barbecuebestek met lange,
hittebestendige grepen.
3 Doet u nooit hete as of nog gloeiende briketten bij het afval. Er bestaat brandgevaar. Doet u de as en koolresten
pas bij het afval als deze volledig uitgedoofd en afgekoeld zijn.
3 As nooit opzuigen!
3 Houd de grillplaats vrij van ontvlambare gassen en vloeistoffen (bijv. brandstof, alcohol, enz.) en andere brand-
bare materialen.
3 Bekijk altijd de bijbehorende handleiding bij het aansteken van de houtskool met gebruik van een elektrische
aansteker.
3 Houd elektrische snoeren weg van de hete oppervlaktes van de grill, en van druk belopen plekken.
3 Dor het gebruik van alcohol en/of al dan niet voorgeschreven medicijnen kan het vermogen van de gebruiker tot
correcte montage en veilig gebruik van de grill worden beïnvloed.
3 Dit apparaat is niet bedoeld voor gebruikt door personen (inclusief kinderen) met beperkte geestelijke, zintuiglij-
ke of geestelijke vermogens of gebrek aan ervaring en/of gebrek aan kennis, tenzij zij er door een voor hun veilig-
heid verantwoordelijke persoon toezicht gehouden wordt, of zij instructies hebben gekregen hoe het apparaat ge-
bruikt moet worden.
3 De RÖSLE kogelgrill is niet voor de montage in of op caravans, campers en/of boten bedoeld.
3 Nooit de grillkamer met folie bedekken. Dit zou ertoe kunnen leiden dat het vet niet kan weglopen, zich op de fo-
lie verzamelt en begint te branden.
3 LET OP, door het bedekken van de grill met aluminiumfolie wordt de luchtstroom belemmerd. Gebruik in plaats
daarvan bij de indirecte methode lekschalen, om uit het vlees druppelend sap op te vangen.
3 Gebruik geen scherpe en spitse voorwerpen om het grillrooster te reinigen of om de as te verwijderen. Het opper-
vlak kan anders beschadigd worden.
3 Gebruik geen scherpe reiniger op het grillrooster of op het grill. Het oppervlak kan anders beschadigd worden.
3 Beweeg de grill niet over grotere afstapjes/traptreden of zeer ongelijk terrein.
3 De grill moet regelmatig grondig gereinigd worden.
3 Om de grillproducten en de grill te beschermen, moet geen hogere temperatuur dan 300°C / 626°F worden be-
reikt. Te hoge temperaturen kunnen onderdelen van de grill vervormen.
3 LET OP! De maximale hoeveelheid houtskool bedraagt:
Grill met Ø 50 cm: max. 1,5 kg houtskool
Grill met Ø 60 cm: max. 2,5 kg houtskool
3
Ontstaande (chemische/giftige) bijproducten tijdens het grillproces kunnen, in het bijzonder bij ondeskun-
dige behandeling of gebruik van niet geschikt aanmaakmiddelen, tot schade aan de gezondheid leiden. Deze
kunnen tot kanker, zwangerschapsproblemen en andere gevolgschaden leiden.
Bedien_Kugelgrill_A4_NEUER.indd 41Bedien_Kugelgrill_A4_NEUER.indd 41 21.12.12 10:3021.12.12 10:30
42
Nederlands
Zeer geëerde RÖSLE klant,
hartelijk dank, dat u een hoogwaardige kogelgrill van RÖSLE hebt gekozen. Een goede keuze. En een beslissing
voor een duurzaam kwaliteitsproduct. Leest u alstublieft volgende productinformaties, richtlijnen voor optimaal
gebruik en onderhoud evenals veiligheidsrichtlijnen, zodat u gedurende vele jaren plezier heeft.
Alle voordelen op een rijtje:
3 Practisch dekselscharnier in 45 °-hoek
3 Comfortabele werkhoogte van 84 cm voor ergonomisch werken
3 Grote, goed afleesbare dekselthermometer, aanduiding in °C en °F
3 Hoog deksel, biedt voldoende plaats voor accessoires en de grillproducten
3 De dekselhandgreep is zo geplaatst, dat hij niet heet wordt
3 Kogel uit hoogwaardig staal, geheel geëmailleerd
3 Opklapbaar grillrooster: midden: voor eenvoudiger behandeling en reiniging,
opzij: voor het bijvullen van de kool tijdens het grillen
3 Ruim bemeten asopvangbak met greep voor eenvoudig losmaken en vervoer
3 Ventilatieopening met precieze instelling (Openen verhoogt de temperatuur en sluiten vermindert ze)
3 Stevige, lichtlopende wielen (Ø 20 cm) met rubberbanden, garanderen moeiteloos vervoer op oneffen ondergrond
1. De RÖSLE kogelgrill in detail
Deksel
Dekselgreep
Vuurschaal
Luchtinlaatschuifjes
Asreservoir
Wielen
Ventilatieschuifjes
Thermometer
Dekselscharnier
Grillrooster:
Inklapbare
zijpanelen
Transportgreep
voor het bewegen
van de grill
Grill voor
grillrooster:
Bedien_Kugelgrill_A4_NEUER.indd 42Bedien_Kugelgrill_A4_NEUER.indd 42 21.12.12 10:3021.12.12 10:30
43
Nederlands
2. Ingebruikname voor het grillen
Zet de RÖSLE kogelgrill op een rechte en stevige ondergrond. Let er voor het aansteken van de kool op, dat de
asopvangbak juist geplaatst is en alle ventilatieschuifjes geopend zijn. Wij raden aan, voor het aansteken in plaats
van aansteekvloeistof verkrijgbare grill aanmaakblokjes (volgens EN 1860-3) te gebruiken. Om een hoge en con-
stante hitte te bereiken, beveelt RÖSLE het gebruik van kwalitatief hoogwaardige houtskool briketten of houtskool
aan. Let bij houtskool op geteste kwaliteit met het DIN-Logo. Bewaar deze op een droge plek.
Voor een grilltijd van 1 uur hebt u ca. 1 kg normale houtskool briketten nodig, bij houtskool hebt u een hoeveelheid
van ca. 1,5 kg nodig. LET OP! De maximale hoeveelheid houtskool bedraagt:
3 Grill met Ø 50 cm: max. 1,5 kg houtskool
3 Grill met Ø 60 cm: max. 2,5 kg houtskool
Laat bij het eerste gebruik de brandstof minimaal 30 minuten met gesloten deksel doorgloeien.
2.1
Opwarmen van de grill met houtskoolrooster
Plaats het houtskoolrooster, leg de gebruikelijke aanmaakblokjes er op en steek deze aan. Gebruik daarvoor echter
geen vloeistoffen als benzine, spiritus of vergelijkbare vloeibare brandstoffen. Zodra de aanmaakblokjes branden,
kunnen deze nu bij voorkeur met houtskoolbriketten worden bedekt. Let er op, dat de brandende houtskoolbriketten
niet rechtstreeks met de wanden van de grill in contact komen. Laat de kool bij geopend deksel ca. 30 45 minuten
branden, tot ze gelijkmatig gloeit en door een witte aslaag is omgeven. Begin dan pas met het grillen.
Doe nooit brandvloeistof of daarmee doordrenkte kool op hete of warme kolen!
2.2 Eenvoudige stappen tot professioneel grillen
3 Lees het recept door en zoek de instructies voor het inrichten van de grill. Met de RÖSLE kogelgrill staan u twee
bereidingswijzen ter beschikking direct of indirect Op de volgende pagina’s vindt u specifieke instructies.
3 Probeer niet tijd te sparen, door de gerechten te vroeg op de grill te leggen, wanneer van deze nog niet de juiste
grilltemperatuur heeft bereikt. Laat de houtskool branden, tot zich een lichte grijze aslaag op de kool gevormd
heeft (laat de ventilatieschuifjes open, zodat dat vuur niet uitgaat).
3 Gebruik een grillspatel of een grilltang, maar geen vork. Er komt braadvocht vrij en daarmee aroma, welke de
grillproducten laat uitdrogen.
3 Controleer, of de grillproducten op de grill passen, voordat u de deksel sluit. Een afstand van ca. 2 cm tussen de
afzonderlijke gerechten is ideaal.
3 Open het deksel niet steeds, om naar de grillproducten te kijken. Bij elk oplichten van de deksel gaat warmte
verloren, d.w.z. dat het eten langer nodig heeft, om op tafel te komen.
3 Draai de grillproducten slechts een keer om, als het recept dat verlangt.
3 Als u de deksel van de grill sluit, kunnen zich geen vlammen onder de grillproducten vormen, u beperkt de berei-
dingstijd en u krijgt betere grillresultaten.
3 Druk etenswaren, als bijv. een burger nooit vlak. Daardoor wordt het vleesvocht er uitgedrukt en het grillproduct
droogt uit.
3 Als u uw etenswaren licht met olie insmeert, worden ze gelijkmatiger bruin en kleven ze niet aan het grillrooster.
Kwast of sproei alleen uw grillproducten met olie in en niet het grillrooster.
Opmerking:
Was uw handen en het bestek grondig met heet water en wasmiddel, voor en nadat u vers vlees, vis of gevogelte
verwerkt. U kunt als alternatief ook wegwerphandschoenen gebruiken.
Leg nooit bereide etenswaren op de zelfde plaat, waar rauwe etenswaren gelegen hebben.
Ontdooi uw grillproducten niet bij kamertemperatuur, maar alleen in de koelkast.
Bedien_Kugelgrill_A4_NEUER.indd 43Bedien_Kugelgrill_A4_NEUER.indd 43 21.12.12 10:3021.12.12 10:30
44
Nederlands
3. Garen met de RÖSLE kogelgrill
3.1 Voorbereiden van de grill.
3 Open alle ventilatieschuifjes en het deksel, voor u het vuur aansteekt.
3 Opmerking: Verwijder indien gewenst verzamelde as uit het onderste deel van de grill (alleen na volledig uitdoven
van de kolen). Houtskool heeft voor het branden zuurstof nodig. Controleer, of de ventilatieopeningen vrij van
vervuiling zijn.
3 Plaats grill aanmaakblokjes onder de laag houtskool en steek deze aan. (Gebruik uitsluitend aansteekmiddelen
volgens DIN EN 1860-3!)
3 Begin niet met het grillen, voor de kolen met een lichte aslaag overtrokken zijn. Dit duurt ca. 30 - 45 minuten.
Verdeel aansluitend de kolen door middel van een lange tang of van een kolenschep overeenkomstig de door u
gewenste grillmethode.
Tip: Voor extra rookaroma kunt u rookchips of verse kruiden als rosmarijn, tijm of laurierblaadjes in de gloed doen.
Leg direct voor het begin met grillen het hout of de kruiden rechtstreeks op de kolen.
3.2 Directe methode
Bij de directe methode wordt de etenswaar rechtstreeks boven de voorbereidde kolen bereid. Etenswaren, die minder
dan 25 minuten voor de bereiding nodig hebben, worden met de directe methode gegrild. Voor een gelijkmatig do-
orgaren moet het grillproduct na de helft van de bereidingstijd een keer omgedraaid worden. Dit zijn z. B. Biefstuk-
ken, karbonades, vleesspiezen en groente.
3 Open alle ventilatieschuifjes
3 Plaats grill aanmaakblokjes op het houtskoolrooster en steek
deze aan.
3 Vul de aanbevolen hoeveelheid aan houtskool of briketten
in het midden van het houtskoolrooster of in de barbecue
aansteker van RÖSLE (optioneel verkrijgbaar)
3 Steek de houtskool aan. Laat het deksel open, tot de
houtskool licht met grijze as overtrokken is, dit duurt ca.
30 - 45 minuten.
3 Verdeel de hete houtskool met een grilltang of een kolen-
schepje gelijkmatig op het houtskoolrooster
3 Plaats het grillrooster boven de kolen. Gebruik daarvoor
alstublieft barbecuehandschoenen
3 Leg de etenswaren op het grillrooster
3 Sluit het deksel (dekselontluchting en ventilatieopening op de ketel geopend). In van Grillhandleiding in deze
brochure vindt u aanbevolen bereidingstijden
Indien gewenst kan voor deze bereidingsmethode de deksel geopend blijven of ook gedemonteerd worden. Verwijder
daarvoor in koude toestand van de grill aan het dekselscharnier de splitpen en trek de verbindingsbout uit de schar-
nierhelften. Nu de splitpen weer in de bout schuiven en veilig opbergen. De deksel kan nu niet meer gebruikt worden,
tot de grill weer afgekoeld is. Indien gewenst het deksel weer op de koude grill monteren.
Directe methode met draairooster (standaardtoebehoren bij de kogelgrill 50 cm)
Draai het rooster zodanig dat de uitsparing in het midden is en
ontsteek de aanbevolen hoeveelheid kolen zoals hierboven
beschreven met behulp van grillaanmaakblokjes. Doe hierbij de
kolen in de uitsparing in het midden van het grillrooster.
Bedien_Kugelgrill_A4_NEUER.indd 44Bedien_Kugelgrill_A4_NEUER.indd 44 21.12.12 10:3021.12.12 10:30
45
Nederlands
3.3 Indirecte methode
De indirecte methode is geschikt voor etenswaren, die langer dan
25 minuten bereidingstijd nodig hebben of de zo mals zijn, dat ze
bij een directe grillmethode uitdrogen of zouden aanbranden. Bij
het indirecte grillen wordt de gloeiende kool zijdelings onder het
grillproduct op het houtskoolrooster geplaatst.
De hitte stijgt naar boven, circuleert en wordt door de opgezette
deksel gerefl ecteerd. Het grillproduct wordt
langzaam en gelijkmatig van alle kanten geaard. Het hoeft niet te
worden omgedraaid.
De volgende etenswaren zijn geschikt voor het indirecte grillen:
stukken braadvlees, stukken gevogelte met bot en hele vissen maar
ook malse visfi lets.
Opmerking: Bij vlees, dat langer dan een uur bereidingstijd nodig heeft, moet indien gewenst meer houtskool aan
de zijkanten toegevoegd worden (zie volgende tabel). Door middel van het opklapbare grillrooster kan houtskool
eenvoudig bijgevuld worden. Wacht ca. 10 min. bij open deksel tot deze volledig branden. Daarna het deksel weer
sluiten en het gaarproces voortzetten.
Tip: Als u een barbecue aansteker gebruikt, kunnen de kolen ook daar tot gloeien gebracht worden. Dan kan na het
bijvullen het gaarproces meteen voortgezet worden.
3 Open alle ventilatieschuifjes
3 Plaats de houtskoolkorven in het midden van de grill en leg de
grill aanmaakblokjes (gebruik uitsluitend aansteekmiddelen
volgens DIN EN 1860-3!) in de houtskoolkorf. Steek deze nu
aan.
3 Vul de aanbevolen hoeveelheid aan houtskool of briketten in
gelijke delen in de houtskoolkorf.
3 Laat het deksel open, tot de houtskool licht met grijze as over-
trokken is, dit duurt ca. 30 - 45 minuten.
3 Verdeel de houtskoolkorven met een grilltang zijdelings (links
en rechts van de dekselhandgreep) aan de rand van kogel. zie
Afbeelding!!!
3 Plaats het grillrooster boven de kolen. Gebruik daarvoor alstu-
blieft barbecuehandschoenen
3 Leg de etenswaren op het grillrooster.
3 Sluit het deksel (dekselontluchting en ventilatieopening op de ketel geopend). In de grillhandleiding in deze
brochure vindt u aanbevolen gaartijden.
Indirecte methode met draairooster (standaardtoebehoren bij de kogelgrill 50 cm)
Draai het rooster zodanig dat de uitsparing aan de buitenste rand is
en ontsteek de aanbevolen hoeveelheid kolen zoals hierboven be-
schreven met behulp van grillaanmaakblokjes. Doe hierbij de kolen
cirkelvormig resp. links en rechts in de buitenste uitsparing.
Bedien_Kugelgrill_A4_NEUER.indd 45Bedien_Kugelgrill_A4_NEUER.indd 45 21.12.12 10:3021.12.12 10:30
46
Nederlands
3.4 Ventilatiesysteem
De RÖSLE kogelgrill bezit het optimale ventilatiesysteem voor
het grillen met houtskool, omdat door twee ventilatieopeningen
(boven- en onderaan) de luchttoevoer – en hiermee de tempera-
tuur – effi ciënt geregeld kan worden.
3 Voor de bediening van de bovenste ventilatie schuift u de
ventilatieschuif aan de greep in de positie die u wenst.
3 Bij de onderste ventilatie schuift u de hendel op "OFF", hoog,
middel of laag (herkenbaar aan de vlamsymbolen).
3 Om juist te branden en de gewenste temperatuur te verkrij-
gen, heeft houtskool een gepaste luchttoevoer nodig. Als u de
kolen wilt ontsteken, zet u de hendel van de onderste ventila-
tie op "hoog" en opent u het deksel volledig. Zo komt er vol-
doende lucht in de grill om de kolen snel te ontsteken.
3 De bereikte grilltemperatuur hangt van verschillende factoren af, zoals bijv. luchttoevoer, kwaliteit van de grillko-
len, hoeveelheid grillkolen en omgevingstemperatuur.
3 Afhankelijk van de gebruikte grilltechniek hebt u een hogere of lagere temperatuur in de grill nodig. Een hogere
luchttoevoer zal een verhoogde temperatuur tot gevolg hebben, minder luchttoevoer maakt het grillen met een la-
gere temperatuur mogelijk.
3 Om de temperatuur te verhogen, zet u de onderste ventilatie op "hoog" en opent u de bovenste ventilatie com-
pleet. Om een lagere temperatuur te bereiken, zet u de onderste ventilatie op "laag" en opent u de bovenste ven-
tilatie slechts gedeeltelijk.
3 Als u uw grill gebruikt, zult u na verloop van tijd ontdekken welke ventilatie-instelling voor uw grilltechniek en de
gebruikte grillproducten het meest geschikt is.
3 Om het vuur te blussen, sluit u de onderste en de bovenste ventilatie-opening compleet.
3.5 Grillhandleiding
De volgende gegevens voor stukken, diktes, gewichten en grilltijden stellen richtlijn en geen vaste regels voor. Grill-
tijden worden door hoogte, wind, buitentemperatuur en de gewenste gaarheidsgraad beïnvloed.
Grill biefstukken, visfi lets, kipfi lets en groente met de directe methode aan de hand van de in de tabel aangegeven
tijd of tot de gewenste gaarheidsgraad en draai de etenswaren halverwege de tijd een keer om.
Grill stukken braadvlees, stukken gevogelte met bot, hele vissen en dikkere stukken met de indirecte methode met
behulp van de in de tabel aangegeven tijd. Als alternatief kan een braadthermometer worden gebruikt, die de ge-
wenste kerntemperatuur aangeeft. De grilltijden voor rund zijn gebaseerd op een gemiddelde garing (medium), als
niet anders aangegeven wordt.
Bedien_Kugelgrill_A4_NEUER.indd 46Bedien_Kugelgrill_A4_NEUER.indd 46 21.12.12 10:3021.12.12 10:30
47
Nederlands
Rund Dikte/Gewicht Gaartijd Temperatuur
Biefstuk: New York, Porterhouse, ribstuk, T-
Bone of fi let
2 cm dik 4 6 bij directe, hoge hitte
4 cm dik 10 14 min. bij directe, hoge hitte
4 cm dik 6 8 min. scherp aanbraden en aansluitend 8 - 10
minuten bij indirecte hoge hitte grillen
5 cm dik 14 18 min. bij directe, hoge hitte
5 cm dik 6 8 min. scherp aanbraden en aansluitend 8 - 10
minuten bij indirecte hoge hitte grillen
Biefstuk uit de fl ank 500g tot 700g,
2 cm dik
8 10 min. bij directe, hoge hitte
Varken: Dikte/Gewicht Gaartijd Temperatuur
Karbonade, zonder of met bot 2 cm dik 6 8 min. bij directe, hoge hitte
2,5 cm dik 8 10 min. bij directe, gemiddelde hitte
Ribbetjes, varken 0,45 kg 0,90 kg 3 4 min. bij directe, lage hitte
Ribben, spareribs 0,9 kg 1,35 kg 3 6 u. bij directe, lage hitte
Ribben Country Style met bot 1,36 kg 1,81 kg 1,5 2 u. bij directe, gemiddelde hitte
Gevogelte Dikte/Gewicht Gaartijd Temperatuur
Kipfi let zonder huid en botten 170 g 230 g 8 12 min. bij directe, gemiddelde hitte
Kippenpoten zonder huid en botten 120 g 8 10 min. bij directe, hoge hitte
Kipfi let met botten 280 g 350 g 30 40 min. bij indirecte, gemiddelde hitte
Stukken kip met bot in de dijen 30 40 min. bij indirecte, gemiddelde hitte
Kippenvleugels 50 g 80 g 18 20 min. bij directe, gemiddelde hitte
Haantje geheel 1,2 kg 1,8 kg 45 90 min. bij indirecte, gemiddelde hitte
Kalkoen geheel, zonder vulling 4,5 kg 5,5 kg 2,5 3,5 u. bij indirecte, lage hitte
5,5 kg 7,0 kg 3,5 4,5 u. bij indirecte, lage hitte
Vissen en zeevruchten Dikte/Gewicht Gaartijd Temperatuur
Visfi let of schijven per 1 cm 3 5 min. bij directe, hoge hitte
per 2,5 cm 8 10 min. bij directe, hoge hitte
Vis geheel 500 g 15 20 min. bij indirecte, gemiddelde hitte
1,5 kg 30 45 min. bij indirecte, gemiddelde hitte
Groente Dikte/Gewicht Gaartijd Temperatuur
Maïs aan de kolf 10 15 min. bij directe, gemiddelde hitte
Paddenstoelen:
shiitake of champignon /
portabella
8 – 10 min.
10 – 15 min.
bij directe, gemiddelde hitte
bij indirecte, gemiddelde hitte
Uien gehalveerd /
in schijven
1,0 cm dik 8 10 min.
35 – 40 min.
bij directe, gemiddelde hitte
bij indirecte, gemiddelde hitte
Aardappels: stuk /
in schijven
1,0 cm dik 12 14 min.
45 – 60 min.
bij directe, gemiddelde hitte
bij indirecte, gemiddelde hitte
Bedien_Kugelgrill_A4_NEUER.indd 47Bedien_Kugelgrill_A4_NEUER.indd 47 21.12.12 10:3021.12.12 10:30
48
Nederlands
4. Onderhoud, reiniging en opslag
3 Vergewist u zich dat de grill is afgekoeld, door de temperatuur van de thermometer te controleren.
3 Stel zeker, dat de kool geen enkele gloed meer heeft. Laat de houtskool voldoende lang afkoelen.
3 Neem het grillrooster en houtskoolrooster er uit.
3 Verwijder de as uit de kogel en uit de asopvangbak.
3 Reinig de grill met een mild reinigingsmiddel en water. Spoel grondig met helder water na en droog de vlakken
af.
3 De grillroosters hoeven niet na ieder gebruik gereinigd te worden. Week de deposito’s eenvoudig met de RÖSLE
Barbecue-reinigingsborstel of een zachte edelstaalborstel af. Veeg aansluitend met een vochtige doek na.
3 Voor een lange levensduur van uw grill raden wij aan, nadat de grill geheel afgekoeld is, deze met een passende
RÖSLE afdekhoes tegen weersinvloeden te beschermen. Om stoffigheid te verhinderen de afdekhoes naar de
regen verwijderen. Daarna grill en afdekkap volledig laten drogen.
Als u zich aan deze tips houdt, heeft u jarenlang plezier aan uw RÖSLE kogelgrill.
5. Garantie
Alle RÖSLE producten doorlopen van de ontwikkeling tot de serierijpheid vele fasen van planning en testen. In de
productie en montage worden uitsluitend hoogwaardige materialen en grondstoffen evenals de modernste methode
van kwaliteitsbewaking ingezet. Alleen zo kunnen wij zeker zijn, dat RÖSLE klanten de verwachte kwaliteit krijgen
en de producten hen door de jaren heen veel plezier bezorgen.
Zou een artikel tegen de verwachting in niet aan deze eisen voldoen gelden volgende garantietijden:
Grill- en houtskoolrooster 2 jaar
Geëmailleerde grillkogel en deksel 10 jaar
(Bij doorroesten en brandschades)
Alle overige delen 2 jaar
Voorwaarde daarvoor is, dat het artikel volgens de bijbehorende instructies opgebouwd en gebruikt wordt. RÖSLE
staat het vrij, een aankoopbewijs te verlangen (Bewaart u daarom de
rekening of kwitantie goed).
De beperkte garantie geldt alleen voor de reparatie of vervanging van onderdelen, die bij normaal gebruik defect
raken. In geval RÖSLE de defecte toestand bevestigt en de reclamatie accepteert, zal RÖSLE het/de betroffen deel/
delen kosteloos hetzij repareren dan wel vervangen. Als u een defect deel moet opsturen, dient u de verzendkosten
vooruit te betalen, zodat RÖSLE het gerepareerde dan wel nieuwe deel kosteloos aan u terugzendt.
Deze beperkte garantie geldt niet voor storingen of problemen in gebruik veroorzaakt door ongeval, misbruik, ver-
keerd gebruik, verandering, verkeerde toepassing, overmacht, willekeurige beschadiging, verkeerde montage of ver-
keerd onderhoud dan wel verkeerde service. Bovendien is de garantie nietig, wanneer de normale onderhouds- en
reinigingswerkzaamheden niet regelmatig uitgevoerd worden. Een verslechtering van de toestand of beschadiging
vanwege extreme weersomstandigheden als hagel, aardbevingen of wervelstormen evenals kleurveranderingen als
gevolg van direct zonlicht of contact met chemicaliën wordt eveneens niet door deze garantie gedekt.
Toepasselijke impliciete garanties van verkoopbaarheid of geschiktheid zijn tot de in deze uitdrukkelijk beperkte
garantie genoemde garantietijden beperkt. In menige rechtsgebieden zijn deze beperkingen betreffende de geldig-
heidsduur van een impliciete garantie niet toelaatbaar, zo dat deze beperking in dat geval voor u niet van toepassing
is.
Bedien_Kugelgrill_A4_NEUER.indd 48Bedien_Kugelgrill_A4_NEUER.indd 48 21.12.12 10:3021.12.12 10:30
49
Nederlands
RÖSLE neemt geen verantwoordelijkheid voor welke bijzondere, indirecte of gevolgschaden dan ook. In menige
rechtsgebieden is een uitsluiting of beperking betreffende begeleidende of gevolgschades niet toelaatbaar, zo dat
deze beperking uitsluiting in dat geval voor u niet van toepassing is.
Voor schades, die door de inzet en gebruik van RÖSLE-producten aan andere vreemde producten wegens ondeskun-
dige bediening, montage of bijv. door een ongeluk ontstaan, kan geen aansprakelijkheid worden geaccepteerd.
RÖSLE machtigt geen personen of bedrijven, in zijn naam welke verplichtingen of aansprakelijkheid in verband met
verkoop, inbouw, gebruik, demontage dan ook, om teruggave dan wel het vervangen zijn producten over te nemen.
Dergelijke voorstellingen van zaken zijn voor RÖSLE niet verplichtend.
6. Afvalverwijdering
Uw nieuwe apparaat werd op weg naar u toe door de verpakking beschermd. Alle gebruikte materialen zijn milieu-
vriendelijk en opnieuw te gebruiken. Helpt u alstublieft mee en voer de verpakking milieuvriendelijk af. Informeert
u zich over actuele afvalverwijderingmethodes bij uw dealer of uw gemeentelijke afvalverwerkingsinstelling.
Verpakking en delen daarvan niet kinderen geven.
Verstikkingsgevaar door folies en andere verpakkingsmaterialen.
Oude apparaten zijn geen waardeloos afval. Door milieuvriendelijke afvalverwerking kunnen waardevolle grondstof-
fen opnieuw gebruikt worden. Informeert u bij uw stads- of gemeentelijke instanties naar mogelijkheden van een
milieuvriendelijke en correcte afvoer van het apparaat.
7. Technische gegevens
Kogelgrill 50 cm Kogelgrill 60 cm
Uitrusting
Deksel en vuurkom geëmailleerd geëmailleerd
Dekselscharnier √√
Dekselthermometer √√
Houtskoolkorf
Grillrooster Edelstaal Edelstaal
Grillrooster opklapbaar voor afwasmachine √√
Versterkt koolrooster Draairooster
Lichtlopende wielen met rubberbanden √√
Grillgedeelte
Grilloppervlak in cm
2
1885 2733
Diameter grillrooster in cm 49 59
Maten & Gewicht
Breedte in cm 73 73
Diepte in cm 83 83
Hoogte in cm bij geopend deksel 142 152
Hoogte in cm bij gesloten deksel 103 108
Hoogte van het grillrooster 84 84
Gewicht in kg, ca. 23 26
Bedien_Kugelgrill_A4_NEUER.indd 49Bedien_Kugelgrill_A4_NEUER.indd 49 21.12.12 10:3021.12.12 10:30
50
Nederlands
8. Toebehoren
Volgend grill toebehoren is voor de RÖSLE grill verkrijgbaar:
Toebehoren en onderdelen
25020
Beschermhoes voor barbecue
50 cm / 20 in.
25021
Beschermhoes voor barbecue
60 cm / 24 in.
25024 Hakenset (5 stuks)
25025
Afzetplank voor barbecue
50 cm / 20 in. and
60 cm / 24 in.
25030 Kolenstarter
25031 Grill handschoenen
25034 Barbecue-aansteker
Grillaccessoires
25050 Barbecue-spatel
25053 Barbecue-borstel
25054 Barbecue-tang
25056 Barbecue-kwast
25057 Barbecue-visspatel
25063 Barbecue/grill paletmes
25061 Grilltang gebogen
25062 Grilltang recht
25064 Keukenpincet
25065 Visontgrater
25058 Marinadespuit
25060 Barbecue wildschaar
25066 Gourmet thermometer
25067 Steak- and vleesthermometer
25068 Braadthermometer digital
25070 Braadrek
25072
Braadrek met spiesen
(6 stuks)
25079 Grill spiesen (6 stuks)
25078 Barbecue opzet voor gevogelte
25077
Barbecue snijplank –
Cederhout (2 stuks)
25073 Grillschalen (set 3-delig)
25071 Visrek
25074 Pizzasteen rond 41 cm
25075 Grillplaat rond 40 cm
Bijkomend grilltoebehoren en accessoires vindt u op
www.roesle-bbq.de
Bedien_Kugelgrill_A4_NEUER.indd 50Bedien_Kugelgrill_A4_NEUER.indd 50 21.12.12 10:3021.12.12 10:30

Documenttranscriptie

Inhaltsverzeichnis: Sicherheitshinweise ....................................Seite 3–5 Der RÖSLE Kugelgrill im Detail ....................... Seite 6 Inbetriebnahme ............................................. Seite 7 Garen mit dem RÖSLE Kugelgrill .............Seiten 8–11 Wartung, Reinigen und Aufbewahrung ........... Seite Garantie...................................................... Seite Entsorgungshinweise / Technische Daten ....... Seite Optionales Zubehör ...................................... Seite 12 12 13 14 Maintenance, cleaning and storage.................Page Warranty ......................................................Page Instructions for disposal / Technical data ........Page Optional accessories .....................................Page 24 24 25 26 Entretien, nettoyage et conservation ...............Page Garantie.......................................................Page Gestion des déchets et informations techniques ................................Page Accessoires disponibles en option ..................Page 36 36 Contents: Safety instructions .................................Pages 15–17 The RÖSLE kettle grill in detail ......................Page 18 Commissioning .............................................Page 19 Cooking with the RÖSLE kettle grill .........Pages 20–23 Table des matières : Consignes de sécurité ............................Pages 27–29 Le barbecue boule RÖSLE en détail ...............Page 30 Première utilisation.......................................Page 31 La cuisson avec le barbecue boule RÖSLE .......................Pages 32–35 37 38 Inhoudsopgave: Veiligheidsinstructies .......................... Pagina 39–41 De RÖSLE kogelgrill in detail ...................... Pagina 42 Ingebruikname ..........................................Pagina 43 Bereiding met de RÖSLE kogelgrill ........ Pagina 44–47 Onderhoud, reinigen en opslag ....................Pagina 48 Garantie....................................................Pagina 48 Afvoerinstructies / Technische gegevens ..... Pagina 49 Optionele accessoires .................................Pagina 50 Indice: Indicazioni di sicurezza .........................Pagina 51–53 Il barbecue a sfera RÖSLE nel dettaglio .......Pagina 54 Messa in funzione ...................................... Pagina 55 Arrostire con il barbecue a sfera RÖSLE . Pagina 56–59 Manutenzione, pulizia e conservazione......... Pagina 60 Garanzia ................................................... Pagina 60 Indicazioni per lo smaltimento / caratteristiche tecniche .............................. Pagina 61 Accessori opzionali .................................... Pagina 62 Índice: Indicaciones de seguridad .................... Página 63–65 La barbacoa grill redonda de RÖSLE en detalle ................................................. Página 66 Puesta en funcionamiento .......................... Página 67 Cocer con la barbacoa grill redonda de RÖSLE ........................................... Página 68–71 Mantenimiento, limpieza y almacenamiento . Página 72 Garantía.................................................... Página 72 Indicaciones para el reciclaje / datos técnicos ........................................... Página 73 Accesorios opcionales ................................ Página 74 Indholdsfortegnelse: Sikkerhedshenvisninger ............................Side 75–77 RÖSLE kuglegrillen ....................................... Side 78 Idriftsættelse................................................ Side 79 Tilberedning med RÖSLE kuglegrill .......... Side 80–83 Vedligehold, rengøring og opbevaring .............. Side 84 Garanti ........................................................ Side 84 Bortskaffelse / Tekniske data.......................... Side 85 Tilbehør, der kan tilkøbes............................... Side 86 2 Bedien_Kugelgrill_A4_NEUER.indd 2 21.12.12 10:28 BELANGRIJKE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES Lees de volgende instructies aandachtig en volledig door, voordat u de Houtskoolgrill in elkaar zet en gebruikt. Bewaart u de handleiding alstublieft op een afgeschermde plek, zodat u de details van deze handleiding te allen tijde kunt nalezen. Alle instructies in deze bedieningshandleiding zijn onveranderd op te volgen. Let op, gevaar! Wanneer u dit teken in de handleiding vindt, vragen wij u dringend bijzondere zorgvuldigheid te betrachten. Waarschuwing voor heet oppervlak! Verbrandingsgevaar door heet oppervlak. Altijd beschermende handschoenen dragen! Het niet naleven van deze veiligheidsinstructies en voorzorgsmaatregelen kan tot zeer ernstige verwondingen of materiaalschades door brand of explosie leiden. Let op! Gebruik overeenkomstig het doel: Deze kogelgrill mag voor het grillen met houtskool voor de bereiding van etenswaren die gegrilld kunne worden, ingezet worden. Elk ander gebruik is niet toegestaan en kan gevaarlijk zijn. Ook gebruik van de houtskoolgrill als een haard is verboden. Nederlands VOORZICHTIG! GRILL ALTIJD BUITEN BEREIK VAN KINDEREN HOUDEN! BIJ GEBRUIK DE GRILL ALTIJD IN DE GATEN HOUDEN! Gebruik de RÖSLE kogelgrill alleen zoals beschreven. Bij het grillen bestaat verhoogd brandgevaar. Houd voor een mogelijk ongeval of pech een brandblusser bij de hand. VOORZICHTIG LEVENSGEVAAR! Voor het aansteken of opnieuw aansteken geen spiritus, benzine of andere licht brandbare vloeistoffen gebruiken! Slechts aansteek hulpmiddelen overeenkomstig EN 1860-3 gebruiken! Verwijder voor het aansteken van de houtskool alle vloeistoffen die door de onderste ventilatieopening afgevloeid zijn, wanneer u aansteekvloeistof voor de houtskool gebruikt. Doe geen aansteekvloeistof of met aansteekvloeistof geïmpregneerde houtskool op brandende, hete of warme houtskool. Sluit de aansteekvloeistof af na het gebruik en plaats deze op veilige afstand van de grill. Bij het ontsteken van de kolen kunnen steekvlammen en explosieachtige ontploffingen ontstaan die tot levensgevaarlijke verwondingen kunnen leiden. 39 Bedien_Kugelgrill_A4_NEUER.indd 39 21.12.12 10:30 LET OP! Kinderen en huisdieren mogen zich nooit zonder toezicht in de buurt van een hete grill bevinden. LET OP! Deze kogelgrill wordt zeer heet en mag tijdens het gebruik niet bewogen worden. Verdere belangrijke aanduidingen voor gevaar 3 Niet in gesloten ruimtes gebruiken, anders verzamelen zich giftige dampen, die tot zware of zelfs dodelijke verwondingen kunnen leiden. 3 Gebruik deze grill uitsluitend in de open lucht op een goed geventileerde plek. Gebruik de grill niet in een garage, in een gebouw, in verbindingsgangen tussen gebouwen of aan op andere wijze ombouwde plekken. 3 Gebruik de grill nooit onder brandbare daken, carports, enz. 3 Een ondeskundige montage kan gevaren veroorzaken. Houdt u zich alstublieft nauwkeurig aan deze separaat, bijgevoegde montagehandleiding. Gebruik deze grill pas, wanneer alle delen correct gemonteerd zijn. Zorg er voor het aansteken van de grill voor, dat de asopvangbak correct onder de kogel van de grill vastgemaakt is. 3 Ga bij de omgang met de grill voorzichtig te werk. De grill wordt warm bij het grillen. Laat de grill tijdens het gebruik nooit onbeheerd. 3 Deze kogelgrill wordt erg heet en mag tijdens het gebruik alleen met grillhandschoenen en alleen aan de voor de bediening bestemde plaatsen vastgenomen worden. Nederlands 3 Draag bij het grillen en bij het instellen van de ventilatieopeningen, alsook bij het gebruik van barbecue aanstekers altijd barbecuehandschoenen. 3 Wacht tot de grill is afgekoeld, voor u hem verplaatst. 3 Breng geen verandering aan de produkt aan. 3 Beschadigde apparaten ofwel beschadigde accessoires mogen niet meer worden gebruikt. 3 De fabrikant kan niet voor schades aansprakelijk worden gesteld, di door onjuist of lichtzinnig gebruik ontstaan. 3 De fabrikant draagt geen verantwoordelijikheid voor schades, die bij het gebruik van het apparaat optreden evenals voor klachten van derden. 3 Alleen voor privégebruik! 3 Gebruik deze grill alleen op een afstand van minimaal 1,5 m. van brandbaar materiaal. 3 Doe de briketten of houtskool altijd in de houtskoolkorf of op het onderste houtskoolrooster. 3 Doe de houtskool niet direct op de bodem van de kogel. 3 Draag tijdens het aansteken of het gebruik van de grill geen kleding met los hangende mouwen. 3 Bescherm u tegen vonken en hete vetspatten. Ter bescherming van de kleding raden we u aan om een grillschort te dragen. 3 Plaats de grill altijd op een stevige, beschutte vlakke ondergrond. 3 Neem tijdens het aansteken en opstoken van de houtskool de deksel er af. 3 Test nooit door het aanraken van grill- of houtskoolrooster van as, houtskool of van de grill, of deze warm zijn. 3 Giet geen water in de grill ter onderdrukking van steekvlammen of om de gloed in de grill te blussen. Door te blussen met water kan het geëmailleerde oppervlak beschadigd worden. Sluit in plaats daarvan de onderste ventilatieopening zo ver als nodig is en zet de deksel op de kogel. 40 Bedien_Kugelgrill_A4_NEUER.indd 40 21.12.12 10:30 3 Blus de kolen na het grillen door alle ventilatieopeningen te sluiten en het deksel op de kogel te zetten. 3 Bij het bereiden van gerechten, instellen van de ventilatieopeningen, navullen van houtskool en bij het hanteren van de thermometer of deksel moet u altijd barbecuehandschoenen dragen. Gebruik barbecuebestek met lange, hittebestendige grepen. 3 Doet u nooit hete as of nog gloeiende briketten bij het afval. Er bestaat brandgevaar. Doet u de as en koolresten pas bij het afval als deze volledig uitgedoofd en afgekoeld zijn. 3 As nooit opzuigen! 3 Houd de grillplaats vrij van ontvlambare gassen en vloeistoffen (bijv. brandstof, alcohol, enz.) en andere brandbare materialen. 3 Bekijk altijd de bijbehorende handleiding bij het aansteken van de houtskool met gebruik van een elektrische aansteker. 3 Houd elektrische snoeren weg van de hete oppervlaktes van de grill, en van druk belopen plekken. 3 Dor het gebruik van alcohol en/of al dan niet voorgeschreven medicijnen kan het vermogen van de gebruiker tot correcte montage en veilig gebruik van de grill worden beïnvloed. 3 Dit apparaat is niet bedoeld voor gebruikt door personen (inclusief kinderen) met beperkte geestelijke, zintuiglijke of geestelijke vermogens of gebrek aan ervaring en/of gebrek aan kennis, tenzij zij er door een voor hun veiligheid verantwoordelijke persoon toezicht gehouden wordt, of zij instructies hebben gekregen hoe het apparaat gebruikt moet worden. 3 De RÖSLE kogelgrill is niet voor de montage in of op caravans, campers en/of boten bedoeld. 3 Nooit de grillkamer met folie bedekken. Dit zou ertoe kunnen leiden dat het vet niet kan weglopen, zich op de folie verzamelt en begint te branden. 3 Gebruik geen scherpe en spitse voorwerpen om het grillrooster te reinigen of om de as te verwijderen. Het oppervlak kan anders beschadigd worden. 3 Gebruik geen scherpe reiniger op het grillrooster of op het grill. Het oppervlak kan anders beschadigd worden. 3 Beweeg de grill niet over grotere afstapjes/traptreden of zeer ongelijk terrein. Nederlands 3 LET OP, door het bedekken van de grill met aluminiumfolie wordt de luchtstroom belemmerd. Gebruik in plaats daarvan bij de indirecte methode lekschalen, om uit het vlees druppelend sap op te vangen. 3 De grill moet regelmatig grondig gereinigd worden. 3 Om de grillproducten en de grill te beschermen, moet geen hogere temperatuur dan 300°C / 626°F worden bereikt. Te hoge temperaturen kunnen onderdelen van de grill vervormen. 3 LET OP! De maximale hoeveelheid houtskool bedraagt: Grill met Ø 50 cm: max. 1,5 kg houtskool Grill met Ø 60 cm: max. 2,5 kg houtskool 3 Ontstaande (chemische/giftige) bijproducten tijdens het grillproces kunnen, in het bijzonder bij ondeskundige behandeling of gebruik van niet geschikt aanmaakmiddelen, tot schade aan de gezondheid leiden. Deze kunnen tot kanker, zwangerschapsproblemen en andere gevolgschaden leiden. 41 Bedien_Kugelgrill_A4_NEUER.indd 41 21.12.12 10:30 Zeer geëerde RÖSLE klant, hartelijk dank, dat u een hoogwaardige kogelgrill van RÖSLE hebt gekozen. Een goede keuze. En een beslissing voor een duurzaam kwaliteitsproduct. Leest u alstublieft volgende productinformaties, richtlijnen voor optimaal gebruik en onderhoud evenals veiligheidsrichtlijnen, zodat u gedurende vele jaren plezier heeft. Alle voordelen op een rijtje: 3 Practisch dekselscharnier in 45 °-hoek 3 Comfortabele werkhoogte van 84 cm voor ergonomisch werken 3 Grote, goed afleesbare dekselthermometer, aanduiding in °C en °F 3 Hoog deksel, biedt voldoende plaats voor accessoires en de grillproducten 3 De dekselhandgreep is zo geplaatst, dat hij niet heet wordt 3 Kogel uit hoogwaardig staal, geheel geëmailleerd 3 Opklapbaar grillrooster: midden: voor eenvoudiger behandeling en reiniging, opzij: voor het bijvullen van de kool tijdens het grillen 3 Ruim bemeten asopvangbak met greep voor eenvoudig losmaken en vervoer 3 Ventilatieopening met precieze instelling (Openen verhoogt de temperatuur en sluiten vermindert ze) 3 Stevige, lichtlopende wielen (Ø 20 cm) met rubberbanden, garanderen moeiteloos vervoer op oneffen ondergrond Nederlands 1. De RÖSLE kogelgrill in detail Deksel Dekselgreep Vuurschaal Luchtinlaatschuifjes Dekselscharnier Asreservoir Transportgreep voor het bewegen van de grill Wielen Ventilatieschuifjes Thermometer Grillrooster: Inklapbare zijpanelen Grill voor grillrooster: 42 Bedien_Kugelgrill_A4_NEUER.indd 42 21.12.12 10:30 2. Ingebruikname voor het grillen Zet de RÖSLE kogelgrill op een rechte en stevige ondergrond. Let er voor het aansteken van de kool op, dat de asopvangbak juist geplaatst is en alle ventilatieschuifjes geopend zijn. Wij raden aan, voor het aansteken in plaats van aansteekvloeistof verkrijgbare grill aanmaakblokjes (volgens EN 1860-3) te gebruiken. Om een hoge en constante hitte te bereiken, beveelt RÖSLE het gebruik van kwalitatief hoogwaardige houtskool briketten of houtskool aan. Let bij houtskool op geteste kwaliteit met het DIN-Logo. Bewaar deze op een droge plek. Voor een grilltijd van 1 uur hebt u ca. 1 kg normale houtskool briketten nodig, bij houtskool hebt u een hoeveelheid van ca. 1,5 kg nodig. LET OP! De maximale hoeveelheid houtskool bedraagt: 3 Grill met Ø 50 cm: max. 1,5 kg houtskool 3 Grill met Ø 60 cm: max. 2,5 kg houtskool Laat bij het eerste gebruik de brandstof minimaal 30 minuten met gesloten deksel doorgloeien. 2.1 Opwarmen van de grill met houtskoolrooster Plaats het houtskoolrooster, leg de gebruikelijke aanmaakblokjes er op en steek deze aan. Gebruik daarvoor echter geen vloeistoffen als benzine, spiritus of vergelijkbare vloeibare brandstoffen. Zodra de aanmaakblokjes branden, kunnen deze nu bij voorkeur met houtskoolbriketten worden bedekt. Let er op, dat de brandende houtskoolbriketten niet rechtstreeks met de wanden van de grill in contact komen. Laat de kool bij geopend deksel ca. 30 – 45 minuten branden, tot ze gelijkmatig gloeit en door een witte aslaag is omgeven. Begin dan pas met het grillen. Doe nooit brandvloeistof of daarmee doordrenkte kool op hete of warme kolen! 2.2 Eenvoudige stappen tot professioneel grillen 3 Probeer niet tijd te sparen, door de gerechten te vroeg op de grill te leggen, wanneer van deze nog niet de juiste grilltemperatuur heeft bereikt. Laat de houtskool branden, tot zich een lichte grijze aslaag op de kool gevormd heeft (laat de ventilatieschuifjes open, zodat dat vuur niet uitgaat). 3 Gebruik een grillspatel of een grilltang, maar geen vork. Er komt braadvocht vrij en daarmee aroma, welke de grillproducten laat uitdrogen. Nederlands 3 Lees het recept door en zoek de instructies voor het inrichten van de grill. Met de RÖSLE kogelgrill staan u twee bereidingswijzen ter beschikking direct of indirect Op de volgende pagina’s vindt u specifieke instructies. 3 Controleer, of de grillproducten op de grill passen, voordat u de deksel sluit. Een afstand van ca. 2 cm tussen de afzonderlijke gerechten is ideaal. 3 Open het deksel niet steeds, om naar de grillproducten te kijken. Bij elk oplichten van de deksel gaat warmte verloren, d.w.z. dat het eten langer nodig heeft, om op tafel te komen. 3 Draai de grillproducten slechts een keer om, als het recept dat verlangt. 3 Als u de deksel van de grill sluit, kunnen zich geen vlammen onder de grillproducten vormen, u beperkt de bereidingstijd en u krijgt betere grillresultaten. 3 Druk etenswaren, als bijv. een burger nooit vlak. Daardoor wordt het vleesvocht er uitgedrukt en het grillproduct droogt uit. 3 Als u uw etenswaren licht met olie insmeert, worden ze gelijkmatiger bruin en kleven ze niet aan het grillrooster. Kwast of sproei alleen uw grillproducten met olie in en niet het grillrooster. Opmerking: Was uw handen en het bestek grondig met heet water en wasmiddel, voor en nadat u vers vlees, vis of gevogelte verwerkt. U kunt als alternatief ook wegwerphandschoenen gebruiken. Leg nooit bereide etenswaren op de zelfde plaat, waar rauwe etenswaren gelegen hebben. Ontdooi uw grillproducten niet bij kamertemperatuur, maar alleen in de koelkast. 43 Bedien_Kugelgrill_A4_NEUER.indd 43 21.12.12 10:30 3. Garen met de RÖSLE kogelgrill 3.1 Voorbereiden van de grill. 3 Open alle ventilatieschuifjes en het deksel, voor u het vuur aansteekt. 3 Opmerking: Verwijder indien gewenst verzamelde as uit het onderste deel van de grill (alleen na volledig uitdoven van de kolen). Houtskool heeft voor het branden zuurstof nodig. Controleer, of de ventilatieopeningen vrij van vervuiling zijn. 3 Plaats grill aanmaakblokjes onder de laag houtskool en steek deze aan. (Gebruik uitsluitend aansteekmiddelen volgens DIN EN 1860-3!) 3 Begin niet met het grillen, voor de kolen met een lichte aslaag overtrokken zijn. Dit duurt ca. 30 - 45 minuten. Verdeel aansluitend de kolen door middel van een lange tang of van een kolenschep overeenkomstig de door u gewenste grillmethode. Tip: Voor extra rookaroma kunt u rookchips of verse kruiden als rosmarijn, tijm of laurierblaadjes in de gloed doen. Leg direct voor het begin met grillen het hout of de kruiden rechtstreeks op de kolen. 3.2 Directe methode Bij de directe methode wordt de etenswaar rechtstreeks boven de voorbereidde kolen bereid. Etenswaren, die minder dan 25 minuten voor de bereiding nodig hebben, worden met de directe methode gegrild. Voor een gelijkmatig doorgaren moet het grillproduct na de helft van de bereidingstijd een keer omgedraaid worden. Dit zijn z. B. Biefstukken, karbonades, vleesspiezen en groente. Nederlands 3 Open alle ventilatieschuifjes 3 Plaats grill aanmaakblokjes op het houtskoolrooster en steek deze aan. 3 Vul de aanbevolen hoeveelheid aan houtskool of briketten in het midden van het houtskoolrooster of in de barbecue aansteker van RÖSLE (optioneel verkrijgbaar) 3 Steek de houtskool aan. Laat het deksel open, tot de houtskool licht met grijze as overtrokken is, dit duurt ca. 30 - 45 minuten. 3 Verdeel de hete houtskool met een grilltang of een kolenschepje gelijkmatig op het houtskoolrooster 3 Plaats het grillrooster boven de kolen. Gebruik daarvoor alstublieft barbecuehandschoenen 3 Leg de etenswaren op het grillrooster 3 Sluit het deksel (dekselontluchting en ventilatieopening op de ketel geopend). In van Grillhandleiding in deze brochure vindt u aanbevolen bereidingstijden Indien gewenst kan voor deze bereidingsmethode de deksel geopend blijven of ook gedemonteerd worden. Verwijder daarvoor in koude toestand van de grill aan het dekselscharnier de splitpen en trek de verbindingsbout uit de scharnierhelften. Nu de splitpen weer in de bout schuiven en veilig opbergen. De deksel kan nu niet meer gebruikt worden, tot de grill weer afgekoeld is. Indien gewenst het deksel weer op de koude grill monteren. Directe methode met draairooster (standaardtoebehoren bij de kogelgrill 50 cm) Draai het rooster zodanig dat de uitsparing in het midden is en ontsteek de aanbevolen hoeveelheid kolen zoals hierboven beschreven met behulp van grillaanmaakblokjes. Doe hierbij de kolen in de uitsparing in het midden van het grillrooster. 44 Bedien_Kugelgrill_A4_NEUER.indd 44 21.12.12 10:30 3.3 Indirecte methode De indirecte methode is geschikt voor etenswaren, die langer dan 25 minuten bereidingstijd nodig hebben of de zo mals zijn, dat ze bij een directe grillmethode uitdrogen of zouden aanbranden. Bij het indirecte grillen wordt de gloeiende kool zijdelings onder het grillproduct op het houtskoolrooster geplaatst. De hitte stijgt naar boven, circuleert en wordt door de opgezette deksel gereflecteerd. Het grillproduct wordt langzaam en gelijkmatig van alle kanten geaard. Het hoeft niet te worden omgedraaid. De volgende etenswaren zijn geschikt voor het indirecte grillen: stukken braadvlees, stukken gevogelte met bot en hele vissen maar ook malse visfilets. Opmerking: Bij vlees, dat langer dan een uur bereidingstijd nodig heeft, moet indien gewenst meer houtskool aan de zijkanten toegevoegd worden (zie volgende tabel). Door middel van het opklapbare grillrooster kan houtskool eenvoudig bijgevuld worden. Wacht ca. 10 min. bij open deksel tot deze volledig branden. Daarna het deksel weer sluiten en het gaarproces voortzetten. Tip: Als u een barbecue aansteker gebruikt, kunnen de kolen ook daar tot gloeien gebracht worden. Dan kan na het bijvullen het gaarproces meteen voortgezet worden. 3 Open alle ventilatieschuifjes 3 Plaats de houtskoolkorven in het midden van de grill en leg de grill aanmaakblokjes (gebruik uitsluitend aansteekmiddelen volgens DIN EN 1860-3!) in de houtskoolkorf. Steek deze nu aan. Nederlands 3 Vul de aanbevolen hoeveelheid aan houtskool of briketten in gelijke delen in de houtskoolkorf. 3 Laat het deksel open, tot de houtskool licht met grijze as overtrokken is, dit duurt ca. 30 - 45 minuten. 3 Verdeel de houtskoolkorven met een grilltang zijdelings (links en rechts van de dekselhandgreep) aan de rand van kogel. zie Afbeelding!!! 3 Plaats het grillrooster boven de kolen. Gebruik daarvoor alstublieft barbecuehandschoenen 3 Leg de etenswaren op het grillrooster. 3 Sluit het deksel (dekselontluchting en ventilatieopening op de ketel geopend). In de grillhandleiding in deze brochure vindt u aanbevolen gaartijden. Indirecte methode met draairooster (standaardtoebehoren bij de kogelgrill 50 cm) Draai het rooster zodanig dat de uitsparing aan de buitenste rand is en ontsteek de aanbevolen hoeveelheid kolen zoals hierboven beschreven met behulp van grillaanmaakblokjes. Doe hierbij de kolen cirkelvormig resp. links en rechts in de buitenste uitsparing. 45 Bedien_Kugelgrill_A4_NEUER.indd 45 21.12.12 10:30 3.4 Ventilatiesysteem De RÖSLE kogelgrill bezit het optimale ventilatiesysteem voor het grillen met houtskool, omdat door twee ventilatieopeningen (boven- en onderaan) de luchttoevoer – en hiermee de temperatuur – efficiënt geregeld kan worden. 3 Voor de bediening van de bovenste ventilatie schuift u de ventilatieschuif aan de greep in de positie die u wenst. 3 Bij de onderste ventilatie schuift u de hendel op "OFF", hoog, middel of laag (herkenbaar aan de vlamsymbolen). 3 Om juist te branden en de gewenste temperatuur te verkrijgen, heeft houtskool een gepaste luchttoevoer nodig. Als u de kolen wilt ontsteken, zet u de hendel van de onderste ventilatie op "hoog" en opent u het deksel volledig. Zo komt er voldoende lucht in de grill om de kolen snel te ontsteken. 3 De bereikte grilltemperatuur hangt van verschillende factoren af, zoals bijv. luchttoevoer, kwaliteit van de grillkolen, hoeveelheid grillkolen en omgevingstemperatuur. 3 Afhankelijk van de gebruikte grilltechniek hebt u een hogere of lagere temperatuur in de grill nodig. Een hogere luchttoevoer zal een verhoogde temperatuur tot gevolg hebben, minder luchttoevoer maakt het grillen met een lagere temperatuur mogelijk. 3 Om de temperatuur te verhogen, zet u de onderste ventilatie op "hoog" en opent u de bovenste ventilatie compleet. Om een lagere temperatuur te bereiken, zet u de onderste ventilatie op "laag" en opent u de bovenste ventilatie slechts gedeeltelijk. Nederlands 3 Als u uw grill gebruikt, zult u na verloop van tijd ontdekken welke ventilatie-instelling voor uw grilltechniek en de gebruikte grillproducten het meest geschikt is. 3 Om het vuur te blussen, sluit u de onderste en de bovenste ventilatie-opening compleet. 3.5 Grillhandleiding De volgende gegevens voor stukken, diktes, gewichten en grilltijden stellen richtlijn en geen vaste regels voor. Grilltijden worden door hoogte, wind, buitentemperatuur en de gewenste gaarheidsgraad beïnvloed. Grill biefstukken, visfilets, kipfilets en groente met de directe methode aan de hand van de in de tabel aangegeven tijd of tot de gewenste gaarheidsgraad en draai de etenswaren halverwege de tijd een keer om. Grill stukken braadvlees, stukken gevogelte met bot, hele vissen en dikkere stukken met de indirecte methode met behulp van de in de tabel aangegeven tijd. Als alternatief kan een braadthermometer worden gebruikt, die de gewenste kerntemperatuur aangeeft. De grilltijden voor rund zijn gebaseerd op een gemiddelde garing (medium), als niet anders aangegeven wordt. 46 Bedien_Kugelgrill_A4_NEUER.indd 46 21.12.12 10:30 Dikte/Gewicht Gaartijd Temperatuur Biefstuk: New York, Porterhouse, ribstuk, TBone of filet 2 cm dik 4–6 bij directe, hoge hitte 4 cm dik 10 – 14 min. bij directe, hoge hitte 4 cm dik 6 – 8 min. scherp aanbraden en aansluitend 8 - 10 minuten bij indirecte hoge hitte grillen 5 cm dik 14 – 18 min. bij directe, hoge hitte 5 cm dik 6 – 8 min. scherp aanbraden en aansluitend 8 - 10 minuten bij indirecte hoge hitte grillen Biefstuk uit de flank 500g tot 700g, 2 cm dik 8 – 10 min. bij directe, hoge hitte Varken: Dikte/Gewicht Gaartijd Temperatuur Karbonade, zonder of met bot 2 cm dik 6 – 8 min. bij directe, hoge hitte 2,5 cm dik 8 – 10 min. bij directe, gemiddelde hitte Ribbetjes, varken 0,45 kg – 0,90 kg 3 – 4 min. bij directe, lage hitte Ribben, spareribs 0,9 kg – 1,35 kg 3 – 6 u. bij directe, lage hitte Ribben Country Style met bot 1,36 kg – 1,81 kg 1,5 – 2 u. bij directe, gemiddelde hitte Gevogelte Dikte/Gewicht Gaartijd Temperatuur Kipfilet zonder huid en botten 170 g – 230 g 8 – 12 min. bij directe, gemiddelde hitte Kippenpoten zonder huid en botten 120 g 8 – 10 min. bij directe, hoge hitte Kipfilet met botten 280 g – 350 g 30 – 40 min. bij indirecte, gemiddelde hitte 30 – 40 min. bij indirecte, gemiddelde hitte Stukken kip met bot in de dijen Kippenvleugels 50 g – 80 g 18 – 20 min. bij directe, gemiddelde hitte Haantje geheel 1,2 kg – 1,8 kg 45 – 90 min. bij indirecte, gemiddelde hitte Kalkoen geheel, zonder vulling 4,5 kg – 5,5 kg 2,5 – 3,5 u. bij indirecte, lage hitte 5,5 kg – 7,0 kg 3,5 – 4,5 u. bij indirecte, lage hitte Vissen en zeevruchten Dikte/Gewicht Gaartijd Temperatuur Visfilet of schijven per 1 cm 3 – 5 min. bij directe, hoge hitte per 2,5 cm 8 – 10 min. bij directe, hoge hitte 500 g 15 – 20 min. bij indirecte, gemiddelde hitte 1,5 kg 30 – 45 min. bij indirecte, gemiddelde hitte Dikte/Gewicht Gaartijd Temperatuur Maïs aan de kolf 10 – 15 min. bij directe, gemiddelde hitte Paddenstoelen: shiitake of champignon / portabella 8 – 10 min. 10 – 15 min. bij directe, gemiddelde hitte bij indirecte, gemiddelde hitte Vis geheel Groente Uien gehalveerd / in schijven 1,0 cm dik 8 – 10 min. 35 – 40 min. bij directe, gemiddelde hitte bij indirecte, gemiddelde hitte Aardappels: stuk / in schijven 1,0 cm dik 12 – 14 min. 45 – 60 min. bij directe, gemiddelde hitte bij indirecte, gemiddelde hitte Nederlands Rund 47 Bedien_Kugelgrill_A4_NEUER.indd 47 21.12.12 10:30 4. Onderhoud, reiniging en opslag 3 Vergewist u zich dat de grill is afgekoeld, door de temperatuur van de thermometer te controleren. 3 Stel zeker, dat de kool geen enkele gloed meer heeft. Laat de houtskool voldoende lang afkoelen. 3 Neem het grillrooster en houtskoolrooster er uit. 3 Verwijder de as uit de kogel en uit de asopvangbak. 3 Reinig de grill met een mild reinigingsmiddel en water. Spoel grondig met helder water na en droog de vlakken af. 3 De grillroosters hoeven niet na ieder gebruik gereinigd te worden. Week de deposito’s eenvoudig met de RÖSLE Barbecue-reinigingsborstel of een zachte edelstaalborstel af. Veeg aansluitend met een vochtige doek na. 3 Voor een lange levensduur van uw grill raden wij aan, nadat de grill geheel afgekoeld is, deze met een passende RÖSLE afdekhoes tegen weersinvloeden te beschermen. Om stoffigheid te verhinderen de afdekhoes naar de regen verwijderen. Daarna grill en afdekkap volledig laten drogen. Als u zich aan deze tips houdt, heeft u jarenlang plezier aan uw RÖSLE kogelgrill. 5. Garantie Alle RÖSLE producten doorlopen van de ontwikkeling tot de serierijpheid vele fasen van planning en testen. In de productie en montage worden uitsluitend hoogwaardige materialen en grondstoffen evenals de modernste methode van kwaliteitsbewaking ingezet. Alleen zo kunnen wij zeker zijn, dat RÖSLE klanten de verwachte kwaliteit krijgen en de producten hen door de jaren heen veel plezier bezorgen. Nederlands Zou een artikel tegen de verwachting in niet aan deze eisen voldoen gelden volgende garantietijden: Grill- en houtskoolrooster Geëmailleerde grillkogel en deksel (Bij doorroesten en brandschades) Alle overige delen 2 jaar 10 jaar 2 jaar Voorwaarde daarvoor is, dat het artikel volgens de bijbehorende instructies opgebouwd en gebruikt wordt. RÖSLE staat het vrij, een aankoopbewijs te verlangen (Bewaart u daarom de rekening of kwitantie goed). De beperkte garantie geldt alleen voor de reparatie of vervanging van onderdelen, die bij normaal gebruik defect raken. In geval RÖSLE de defecte toestand bevestigt en de reclamatie accepteert, zal RÖSLE het/de betroffen deel/ delen kosteloos hetzij repareren dan wel vervangen. Als u een defect deel moet opsturen, dient u de verzendkosten vooruit te betalen, zodat RÖSLE het gerepareerde dan wel nieuwe deel kosteloos aan u terugzendt. Deze beperkte garantie geldt niet voor storingen of problemen in gebruik veroorzaakt door ongeval, misbruik, verkeerd gebruik, verandering, verkeerde toepassing, overmacht, willekeurige beschadiging, verkeerde montage of verkeerd onderhoud dan wel verkeerde service. Bovendien is de garantie nietig, wanneer de normale onderhouds- en reinigingswerkzaamheden niet regelmatig uitgevoerd worden. Een verslechtering van de toestand of beschadiging vanwege extreme weersomstandigheden als hagel, aardbevingen of wervelstormen evenals kleurveranderingen als gevolg van direct zonlicht of contact met chemicaliën wordt eveneens niet door deze garantie gedekt. Toepasselijke impliciete garanties van verkoopbaarheid of geschiktheid zijn tot de in deze uitdrukkelijk beperkte garantie genoemde garantietijden beperkt. In menige rechtsgebieden zijn deze beperkingen betreffende de geldigheidsduur van een impliciete garantie niet toelaatbaar, zo dat deze beperking in dat geval voor u niet van toepassing is. 48 Bedien_Kugelgrill_A4_NEUER.indd 48 21.12.12 10:30 RÖSLE neemt geen verantwoordelijkheid voor welke bijzondere, indirecte of gevolgschaden dan ook. In menige rechtsgebieden is een uitsluiting of beperking betreffende begeleidende of gevolgschades niet toelaatbaar, zo dat deze beperking uitsluiting in dat geval voor u niet van toepassing is. Voor schades, die door de inzet en gebruik van RÖSLE-producten aan andere vreemde producten wegens ondeskundige bediening, montage of bijv. door een ongeluk ontstaan, kan geen aansprakelijkheid worden geaccepteerd. RÖSLE machtigt geen personen of bedrijven, in zijn naam welke verplichtingen of aansprakelijkheid in verband met verkoop, inbouw, gebruik, demontage dan ook, om teruggave dan wel het vervangen zijn producten over te nemen. Dergelijke voorstellingen van zaken zijn voor RÖSLE niet verplichtend. 6. Afvalverwijdering Uw nieuwe apparaat werd op weg naar u toe door de verpakking beschermd. Alle gebruikte materialen zijn milieuvriendelijk en opnieuw te gebruiken. Helpt u alstublieft mee en voer de verpakking milieuvriendelijk af. Informeert u zich over actuele afvalverwijderingmethodes bij uw dealer of uw gemeentelijke afvalverwerkingsinstelling. Verpakking en delen daarvan niet kinderen geven. Verstikkingsgevaar door folies en andere verpakkingsmaterialen. Oude apparaten zijn geen waardeloos afval. Door milieuvriendelijke afvalverwerking kunnen waardevolle grondstoffen opnieuw gebruikt worden. Informeert u bij uw stads- of gemeentelijke instanties naar mogelijkheden van een milieuvriendelijke en correcte afvoer van het apparaat. Kogelgrill 50 cm Kogelgrill 60 cm Nederlands 7. Technische gegevens Uitrusting Deksel en vuurkom geëmailleerd geëmailleerd Dekselscharnier √ √ Dekselthermometer √ √ Edelstaal Edelstaal √ √ Draairooster √ √ √ 1885 2733 49 59 Breedte in cm 73 73 Diepte in cm 83 83 Hoogte in cm bij geopend deksel 142 152 Hoogte in cm bij gesloten deksel 103 108 Hoogte van het grillrooster 84 84 Gewicht in kg, ca. 23 26 Houtskoolkorf Grillrooster Grillrooster opklapbaar voor afwasmachine Versterkt koolrooster Lichtlopende wielen met rubberbanden √ Grillgedeelte Grilloppervlak in cm2 Diameter grillrooster in cm Maten & Gewicht 49 Bedien_Kugelgrill_A4_NEUER.indd 49 21.12.12 10:30 8. Toebehoren Volgend grill toebehoren is voor de RÖSLE grill verkrijgbaar: Toebehoren en onderdelen 25020 Beschermhoes voor barbecue 50 cm / 20 in. 25030 Kolenstarter 25021 Beschermhoes voor barbecue 60 cm / 24 in. 25031 Grill handschoenen 25024 Hakenset (5 stuks) 25034 Barbecue-aansteker 25025 Afzetplank voor barbecue 50 cm / 20 in. and 60 cm / 24 in. 25050 Barbecue-spatel 25064 Keukenpincet 25053 Barbecue-borstel 25065 Visontgrater 25054 Barbecue-tang 25058 Marinadespuit 25056 Barbecue-kwast 25060 Barbecue wildschaar 25057 Barbecue-visspatel 25066 Gourmet thermometer 25063 Barbecue/grill paletmes 25067 Steak- and vleesthermometer 25061 Grilltang gebogen 25068 Braadthermometer digital 25062 Grilltang recht 25070 Braadrek 25073 Grillschalen (set 3-delig) 25072 Braadrek met spiesen (6 stuks) 25071 Visrek 25079 Grill spiesen (6 stuks) 25074 Pizzasteen rond 41 cm 25078 Barbecue opzet voor gevogelte 25075 Grillplaat rond 40 cm 25077 Barbecue snijplank – Cederhout (2 stuks) Nederlands Grillaccessoires Bijkomend grilltoebehoren en accessoires vindt u op www.roesle-bbq.de 50 Bedien_Kugelgrill_A4_NEUER.indd 50 21.12.12 10:30
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88

Roesle F50 Installatie gids

Categorie
Barbecues
Type
Installatie gids
Deze handleiding is ook geschikt voor