Siemens HB24054EU/01 Handleiding

Categorie
Ovens
Type
Handleiding
DE Gebrauchsanweisung seite 3
GB Instructions for Use page 35
FR Mode d´emploi page 67
NL Gebruiksaanwijzing bladzijde 99
HB 24... EU
HB 27... EU
38
Clock
Ventilation outlet.
Oven door.
Temperature
selection knob.
Cooking mode
selection knob.
Oven "on"
pilot light.
Oven "working"
pilot light
(depending on
the model)
96
Inhoud
Belangrijke opmerkingen
Het wegwerpen van de verpakking en van
uw oud apparaat .....................................................100
Voordat u uw apparaat aansluit ..............................100
Veiligheids-instructies..............................................101
Wees voorzichtig met uw apparaat.........................101
Voordat u het apparaat voor de eerste keer
in gebruik neemt. ....................................................101
Presentatie van uw nieuwe oven
Functie-omschrijving ...............................................102
Toebehoren .............................................................105
Stabiliteit van de onderdelen...................................106
Instellen van de oven
Functiekiezer...........................................................107
Temperatuurkiezer ..................................................107
Automatische programmering van de ovenfunctie
Gebruik van de analoge klok met
eindtijdprogrammering. ..........................................108
Gebruik van de elktronische klok met
automatische tijdschakelaar ....................................111
Praktische tips
Taart en gebak ........................................................117
Vlees, gevogelte en vis...........................................120
Diepvries .................................................................122
Inmaken ..................................................................123
Onderhoud.............................................................124
Reparatie................................................................127
Enkele beschouwingen die u de moeite
besparen zich met de Servicedienst in
verbinding te stellen .............................................129
Het wegwerpen
van de verpakking
en van uw oud
apparaat.
Indien u de verpakking van uw apparaat
wegwerpt, doe dit dan op een milieuvriendelijke
manier.
Onze produkten worden voorzichtig verpakt met
oog op het transport. De verpakkingen worden
zo ontworpen dat zij geen gevaar vormen voor
het milieu. Zij kunnen gerecicleerd worden. Het
zijn milieuvriendelijke produkten.
Indien u de verpakking opnieuw gebruikt neemt
u enerzijds deel aan de besparing van de
grondstoffen, en anderzijds aan de vermindering
van de hoeveelheid afvalstoffen.
Indien mogelijk kunt u de verpakking teruggeven
aan de handelaar die u het apparaat bezorgd
heeft.
Geef uw oud apparaat in voordat u zich er op
een andere manier wilt van ontdoen. Neem
contact op met uw Gemeente of andere
bevoegde instantie voor het ophalen van uw
apparaat.
Belangrijke opmerkingen
Lees de handleiding vóór gebruik goed door.
Deze bevat belangrijke informatie over het
gebruik en onderhoud van de keuken.
Bewaar de handleidingen over het gebruik en
de installatie van de keuken goed. Misschien
heeft een ander er nog wat aan.
Beschadigde apparaten niet gebruiken!
De aansluiting en montage van uw apparaat
moeten uitgevoerd worden door een daartoe
bevoegde deskundige volgens officiÎle montage-
instructies.Als deze instructies niet nauwkeurig
opgevolgd worden, loopt u het risico de garantie
te verliezen.
Onze apparaten voldoen aan de huidige
veiligheidsnormen voor huishoudelijke
apparaten. Alleen gekwalificeerde technici
mogen deze apparaten repareren. Uw veiligheid
staat op het spel!
Voordat u uw
apparaat aansluit
97
98
Veiligheids-
instructies
Het apparaat mag enkel en alleen gebruikt
worden voor het koken bij u thuis.
De oppervlakten van de kookapparaten kunnen
zeer hoge temperaturen verkrijgen. Wees
voorzichtig met de kinderen. Laat ze niet te
dichtbij komen.
Wees voorzichtig met etenswaren die teveel vet
of olie bevatten, aangezien zij, ingeval van
oververhitting, vuur kunnen vatten.
De elektrische kabels mogen niet in aanraking
komen met de hittezones. Verbind ze niet aan de
deur of de zone van de scharnieren, aangezien
u het risico loopt het isolatiemateriaal te
verbreken.
Ingeval van een defekt moet het apparaat
uitgeschakeld worden.
Bewaar geen ontvlambare produkten in de oven
of op de hittezones, aangezien u het risico loopt
dat ze kunnen verbranden wanneer deze
onvoorzien ingeschakeld worden.
Wees voorzichtig
met uw apparaat
Voordat u het
apparaat voor de
eerste keer in
gebruik neemt.
Schuif geen bakplaat op de bodem van de oven
en bekleed hem niet met aluminiumfolie.
Hierdoor ontstaat er een opeenhoping van
warmte waardoor de bak- en braadtijden niet
meer kloppen en het email wordt aangetast.
Zet geen serviesgoed of etenswaren direkt op de
bodem van de oven. Altijd op een bakplaat of
rooster.
Giet nooit water direct in de hete oven. Hierdoor
kan het email beschadigd worden.
Het vruchtesap dat van de bakplaat druppelt kan
vlekken veroorzaken die niet meer verwijderd
kunnen worden. Als u een vruchtentaart wilt
bakken, de bakplaat niet overbeladen. U kunt
beter een universele bakplaat gebruiken.
Leun niet op de ovendeur wanneer deze open is.
De gesloten, lege oven gedurende 60 minuten
verwarmen. De temperatuurkiezer in de positie
250.
Presentatie van uw nieuwe oven
Functie-
omschrijving
Deze handleiding is van toepassing op
verschillende modellen Losse ovens of Combinatie-
ovens met Kookplateau. Stel eerst vast wat voor
model u heeft en kijk daarna welke informatie op
uw oven van toepassing is.
0
12
3
6
9
1
2
5
7
8
10
11
Functiekiezer
Klok
Dampafvoer.
Ovendeur
Temperatuurkiezer
Controlelampje
dat de werking
van de oven
aangeeft.
Controlelampje dat
aangeeft dat de oven
aanstaat (afhankelijk
van het model)
99
100
Klok
Dampafvoer.
Ovendeur
Temperatuurkiezer
Functiekiezer Controlelampje
dat de werking
van de oven
aangeeft.
Controlelampje dat aangeeft
dat de oven aanstaat
(afhankelijk van het model)
Dampafvoer.
Ovendeur
Klok
Temperatuurkiezer
Functiekiezer Controlelampje
dat de werking
van de oven
aangeeft.
Controlelampje dat aangeeft
dat de oven aanstaat
(afhankelijk van het model)
Let op:
Controlelampje dat aangeeft dat de oven aanstaat.
Dit controlelampje gaat alleen aan als de
schakelaar van de functiekiezer niet op nul staat
(dit wil zeggen dat er een kookfunctie is
geselecteerd).
101
102
Toebehoren
Uw oven is voorzien van de volgende toebehoren:
emaillen bakplaat, glazen bakplaat, aluminium
bakplaat en rooster.
Braadslede. Voor vochtig
gebak en grote braadstukken.
Hij kan ook gebruikt worden om
het vet op te vangen als u diret
op het rooster grilleert.
Aluminium bakplaat. Voor
taart, cake enz.… De schuine
kant moet aan de kant van de
ovendeur zitten.
Zijdelingse
inschuifhoogten
De ruimte binnenin de oven is afhankelijk van het
model. De ovenonderdelen (bakplaten, …) kunnen
op verschillende hoogtes bevestigd worden
(1, 2, ….5)
Toebehoren
Rooster. Voor serviesgoed,
bakvormen, braadstukken en
grillades.
Braadspit
Als Uw oven met een braadspit is uitgerust kunt U
deze gebruiken door de steun in de daarvoor
bestemde openingen A van de bakplaat te
plaatsen.
Om het stuk vlees uit de oven te nemen maakt
men gebruik van de uitneembare staaf; schroef
deze staaf vast op het draaispit.
B A
A
adsregfkhs trhgiuycv saehfoyhg sadhfgy 7894yh5j
dmhfguhre kdhguhb43 asjgf9745 sjhdg7 32r5 sdbfu2t3 7
Apsiyh8f3g1r5 sdbvYFQ3 anbfYI3tr asgdy dfgytab
vhudsyr hljfdhWE
A
Stabiliteit van de
onderdelen.
Deze onderdelen kunnen gemakkelijk en zonder
dat ze wiebelen voor 2/3 deel uit de
inschuifhoogtes getrokken worden. Op deze manier
kunt u de gerechten gemakkelijk uit de oven halen.
Raak de ovenonderdelen en de hete oven niet aan.
U kunt allerlei ovenonderdelen verkrijgen bij de
centra van onze Technische Dienst. Geef ons
hierbij het E-nr. en FD-nr. van uw apparaat door.
Deze gegevens staan op het typeplaatje rechts
onderaan de oven (om het te zien moet u de
ovendeur opendoen).
103
104
Instellen van de oven
Instellen van de
oven
Stel de oven in met behulp van de temperatuur -
en functiekiezer.
Functiekiezer
Bij gebruik altijd de deur sluiten.
Temperatuurkiezer
U kunt een temperatuur instellen tussen 50
0
C en
250
0
C.
Afhankelijk van het model.
0
Bakken:warmte
bovenin en
onderin de oven
Dubbele.grill.met
.turbine warmte
aan de.bovenkant
verdeeld door de
turbine.
Bakken met turbine:
de oven wordt op alle
plaatsen verwarmd.
Dubbelvoudige
grill met
braadspit
0
Bakken:warmte
bovenin en
onderin de oven
Bakken met
turbine: de oven
wordt op alle
plaatsen verwarmd
Dubbelvoudige
grill
Dubbele.grill.met
.turbine warmte
aan de.bovenkant
verdeeld door de
turbine.
50
100
150
200
250
3
2
1
Grillen
op hoge stand
Grillen
op lage stand
Grillen
op medium
stand
50
100
150
200
250
Grillen
op hoge stand
Grillen
op lage stand
Grillen
op medium
stand
Automatische programmering
van de ovenfunctie
Gebruik van de analoge klok met
eindtijdprogrammering
Bij sommige modellen kan de duur van de
ovenwerking ingesteld worden. Welk soort klok
hiervoor gebruikt wordt hangt af van het
ovenmodel.
Bij ovens die voorzien zijn van een analoge klok
kan de duur van de ovenwerking geprogrammeerd
worden.
12
3
6
9
1
2
5
7
8
10
11
Programmeerknop en het
gelijk zetten van de klok. Naar
links draaien.
Programmadisplay
Klok
105
106
Soort
programma´s
Gelijkzetten van de
klok
Handmatige
werking
Op het programmadisplay is te zien welk
programma is ingesteld. Verschillende
programma´s:
Handmatig gebruik. De oven werkt
voortdurend in deze stand.
180-0 Voorgeprogrammeerde duur van de
ovenwerking. U kunt de tijd instellen
door de knop naar links te draaien
zonder hem in te drukken (tot 180
minuten). Als de geprogrammeerde tijd
eenmaal verstreken is, wordt de oven
automatisch uitgeschakeld en zal er een
geluidssignaal te horen zijn totdat de
gebruiker deze toon uitschakelt
Stand waarin het geluidssignaal is
uitgeschakeld.
3
2
1
1.
Zet de schakelaar van de
functiekiezer in de gewenste
stand.
2.
Zet de schakelaar van de
temperatuurkiezer in de
gewenste stand.
3.
Draai knop A totdat er op
het programmadisplay C
een handje verschijnt.
Let op: als de oven klaar is of als u het koken wilt
onderbreken, moet u de bedieningsknoppen op 0
zetten (zowel de functie – als de
temperatuurkiezer).
Om de klok gelijk te zetten moet u het volgende
doen: Druk en draai naar links net zolang aan de
knop A totdat de klok de juiste tijd aangeeft.
Halfautomatische
werking:
Let op: als de oven klaar is of als u het koken wilt
onderbreken, moet u zowel de functie – als de
temperatuurkiezer op 0 zetten.
1
2
3
1.
Zet de schakelaar van de
functiekiezer in de gewenste
stand.
2.
Zet de schakelaar van de
temperatuurkiezer in de
gewenste stand.
3.
Draai knop A totdat de
gewenste kookduur op het
programmadisplay C
verschijnt.
4.
Als de geprogrammeerde
tijd verstreken is, wordt de
oven uitgeschakeld en zal er
een geluidssignaal te horen
zijn.
5.
Om het geluidssignaal uit te
schakelen moet u knop A
draaien totdat het tekentje
op het programmadisplay
verschijnt.
107
108
Gebruik van de elektronische
klok met automatische
tijdschakelaar voor de instelling
van de kookduur en de eindtijd
Gelijkzetten van de
klok
Wanneer u de oven voor het eerst aansluit.
Om de klok gelijk te zetten moet u het volgende doen:
Dezelfde handelingen moeten ook worden uitgevoerd om de tijd te veranderen.
Let op! De vastgelegde tijd kan niet veranderd worden als er gebruik gemaakt
wordt van een het programma voor de automatische werkingsduur of automatische
uitschakeling nadat de kooktijd is verstreken.
1.
Druk op knop .
2.
Draai net zolang aan de
knop totdat de klok de juiste
tijd aangeeft.
3.
Druk nogmaals op knop
om de tijd op te slaan in het
geheugen. Als u deze knop
niet indrukt, wordt de tijd
binnen enkele seconden
automatisch opgeslagen.
Programmeren van
de kooktijd:
1.
Druk op knop .
2.
Draai net zolang aan de
knop totdat de door u
gewenste werkingsduur op
het klokschermpje
verschijnt.
3.
Druk nogmaals op knop
om de werkingsduur vast te
leggen. Als u de knop niet
indrukt, wordt de
werkingsduur na enkele
seconden automatisch
vastgelegd.
Vergeet, nadat u de klok geprogrammeerd
heeft, niet de functie - en temperatuurkiezer in
te stellen. Zo zorgt u ervoor dat de oven goed
werkt.
Bijstellen van
geprogrammeerde
waarden
1.
Druk op knop .
2.
Stel de tijd bij door middel
van de draaiknop.
3.
Druk nogmaals op knop
om de werkingsduur vast te
leggen. Als u de knop niet
indrukt, wordt de
werkingsduur na enkele
seconden automatisch
vastgelegd.
109
110
Wissen van
geprogrammeerde waarden
1.
Druk op knop .
2.
Breng de tijd terug naar
0:00 door aan de knop te
draaien.
3.
Op het scherm is huidige
tijd af te lezen.
Uitschakelen van het
geluidssignaal
Druk op knop van de werkingsduur.
Opmerkingen:
Door snel aan de knop te draaien, kunt u grotere
"stappen" maken bij het instellen.
De werkingsduur kan alleen worden veranderd
op het moment dat het symbool knippert.
Vertraagde
programmering
Vergeet, nadat u de klok geprogrammeerd
heeft, niet de functie - en temperatuurkiezer in
te stellen. Zo zorgt u ervoor dat de oven goed
werkt.
Het is mogelijk om het begin van de kooktijd een
poosje uit te stellen bij de programmering van de
werkingsduur.Hiervoor moet u het volgende doen:
1.
Druk op de knop "eindtijd".
2.
Programmeer de gewenste
eindtijd met behulp van de
draaiknop.
3.
Druk op de knop van
de werkingduur.
4.
Programmeer de gewenste
werkingsduur met behulp
van de draaiknop.
5.
Druk opnieuw op knop om
deze waarden onmiddellijk vast
te leggen. Als u niet binnen
enkele seconden op de knop
drukt, worden de waarden
automatisch vastgelegd.
Hierna verschijnt de eindtijd van het programma op het scherm.
Als de geprogrammeerde tijd verstreken is, wordt via het geluidssignaal
aangegeven dat het programma is afgelopen.
111
112
Bijstellen van een
geprogrammeerde tijd
1.
Druk op knop .
2.
MStel de tijd bij door aan de
knop te draaien
Het geluidssignaal kan op elk moment worden
aangeschakeld, al dan niet afgesteld op de
tijdsduur of de eindtijd van de kooktijd.
"Bel"
(geluidssignaal)
Als de ingestelde tijd eenmaal verstreken is, gaat de bel. Het symbool van de
bel knippert. Het geluidssignaal is uit te schakelen door op knop te drukken.
Programmeren: de
waarschuwingstijd
1.
Druk op knop .
2.
Programmeer met behulp
van de draaiknop het tijdstip
waarop u wilt dat de bel
gaat (het geluidssignaal te
horen is).
3.
Druk opnieuw op knop
om dit tijdstip vast te leggen.
Als u niet op de knop drukt,
wordt de aangeduide tijd na
enkele seconden automatisch
vastgelegd
Bijstellen van een
geprogrammeerde tijd
1.
Druk op knop .
2.
Programmeer de
waarschuwingstijd door aan
de knop te draaien.
3.
Druk opnieuw op knop
om dit tijdstip vast te leggen.
Wissen van een
geprogrammeerde tijd
Druk twee keer achter elkaar op knop .
Opmerkingen
Met dit systeem is het mogelijk om uren, minuten
en seconden in te stellen.
Door snel aan de draaiknop te draaien, kunt u
grotere stappen maken bij het instellen.
113
114
Praktische tips
Taart en gebak
Bakblikken
Gebruik bij voorkeur metalen bakblikken.
De tabellen
In de tabellen wordt ervan uit gegaan dat het
gebak in een koude oven wordt geschoven,
tenzij het tegendeel wordt aangegeven.
Als U de oven wil voorverwarmen verminder dan
de aangegeven baktijd met 5 à 10 minuten.
Temperatuur en baktijd zijn afhankelijk van de
soort en de hoeveelheid deeg. Daarom zijn in de
tabellen minimum- en maximumtijden/
temperaturen aangegeven. Begin met de laagste
waarde en verleng zonodig de baktijd. Bij een
lagere temperatuur wordt het gebak gelijkmatiger
bruin.
Cake/ taart in vormen Hoogte Temp.
0
C Vermings Duur min
methode
Cake (roerbeslag) 2 160-180 60-70
Vorm op het rooster. Tulbandkrans cakevorm
Biscuittaart, 2 150-160 30-40
Vorm op het rooster. ø 26 cm springvorm
Kwark of vruchtentaart (klopbeslag) 2 190 - 200 55 -65
Vorm op het rooster. ø 26 cm springvorm
Taart met vruchtenvulling. Bakplaat 2 180 - 190 50 - 60
Biscuitrol. Bakplaat. voorverwar. 1 190 - 210 10 - 15
Broodvlecht. Bakplaat 2 170-180 30-40
Sprits. Bakplaat 2 140-150 15-20
Koekjes. Bakplaat 2 140-150 20-25
Bladerdeeg. Bakplaat 2 170-180 30-40
Pizza. Bakplaat Voorverwar. 1 220 - 230 20 - 25
Pizza. Braadslede Voorverwar. 2 210 - 220 20 - 25
Brood met 1,2 kg meel. Bakplaat. Voorverwar. 1 200 - 220 40 - 50
Zo stelt u vast of de cake
gaar is.
Het gebak zakt in elkaar.
Het gebak is in het midden
gerezen en aan de rand
lager.
Het gebak is aan de
bovenkant te donker.
Tips om te bakken
Prik 10 minuten voor het einde van de baktijd met
een satéprikker in het midden van de taart of het
gebak. Als er geen deeg aan de prikker blijft
plakken, dan is het gebak gaar.
Gebruik de volgende keer minder vocht of stel de
temperatuur 10 graden lager in.
De rand van de springvorm niet invetten. Na het
bakken het gebak met een breinaald voorzichtig
van de rand losmaken.
Controleer de hoogte waar de bakplaat
ingeschoven is, verlaag de temperatuur en laat het
gebak iets langer bakken.
Schuif het gebak hoger in de oven en voor de
volgende keer verlaag de temperatuur.
Prik kleine gaatjes in het gebak. Met vruchtesap of
alcoholhoudende drank besprenkelen. Stel de
volgende keer de temperatuur 10 graden hoger en
verkort de baktijd.
Gebruik de volgende keer minder vocht en laat het
gebak bij een lagere temperatuur iets langer
bakken. Bij een vochtige garnering de taartbodem
eerst voorbakken, met gemalen amandelen of
paneermeel bestrooien en pas daarna de garnering
erop leggen. Houd u aan het recept en de
aangegeven baktijden.
Schuif het bakblik nog eens kort in de oven. Maak
de koekjes dan onmiddellijk los. Voor de volgende
keer is het raadzaam het bakblik met speciaal
bakpapier te bedekken.
Het gebak is zwart aan de
onderkant
Het gebak is zeer droog
Het brood of gebak
(bijvoorbeeld kwarktaart)
ziet er prachtig uit maar is
van binnen nog klef.
De koekjes of de
bakblikkoek lossen zich
niet van het bakblik.
115
116
Laat de taart na het bakken nog 5 tot 10 minuten
afkoelen, dan geraakt hij gemakkelijker los uit de
vorm. Zou hij nog altijd niet los geraken, maak dan
de rand nog eens voorzichtig met de breinaald los.
Stort de koek opnieuw en bedek de vorm
meermaals met een vochtige, koude doek.
Vet de vorm de volgende keer goed in en strooi er
extra paneermeel op of gebruik bakpapier.
Gebruik donkere, zwart gelakte, met een
siliconelaag voorziene of geÎmailleerde bakvormen,
aangezien zij de hitte van de bakoven bijzonder
goed opnemen.
Bij langere baktijden kunt u de oven 10 minuten voor
het einde van de baktijd uitschakelen of de nog
aanwezige warmte benutten om andere gerechten te
verwarmen.
De taart geraakt niet los
bij het storten.
Tips om energie te
besparen:
Vlees, gevogelte
en vis
Welk serviesgoed is geschikt?
Gebruik serviesgoed dat ovenvast is.
Plaats het serviesgoed op het rooster.
Zet glazen serviesgoed, nadat u het uit de oven
hebt gehaald, op een droge doek, niet op een
koude of natte ondergrond, aangezien het glas
kan springen.
Tips om te braden
Het braadresultaat is afhankelijk van het soort en
de kwaliteit van het vlees.
De maat van het serviesgoed moet evenredig
aan de maat van het braadstuk zijn.
Aan mager vlees 2-3 eetlepels vocht toevoegen;
aan ossevlees 8-10 eetlepels, afhankelijk van de
grootte. Grote stukken vlees, vanaf 1,5 kilogram,
na de helft van de braadtijd keren.
Na afloop van de braadtijd het braadstuk nog 10
minuten in de uitgeschakelde, gesloten oven
laten rusten.
Tips om te grilleren
Altijd met een gesloten deur grilleren.
De grillades moeten ongeveer even dik zijn
(tussen 2 en 3 cm). Ze worden dan gelijkmatig
bruin en blijven van binnen sappig. Biefstukken
altijd ongezouten grilleren.
De grillades worden direct op het rooster gelegd.
Heeft u maar één stuk te grilleren, leg het dan
op het middelste gedeelte van het rooster.
Om het vleessap op te vangen, schuif ook nog
de bakplaat eronder op hoogte 1. Zo blijft uw
oven schoner.
De kooktijden van de tabel gelden voor het
inschuiven in een koude oven.
Het gevogelte wordt zeer knapperig en bruin
wanneer ze met boter, gezouten water, vet of
sinaasappelsap bedekt wordt.
Voor eend en gans moet het vel onder vleugels
gekort worden om het vet te laten ontsnappen.
117
118
Tips om te braden
en grilleren
Doe de lepel-proef. Druk met de lepel op het
braadstuk. Voelt het zich vast aan is het klaar,
wanneer het meegeeft, heeft het nog een beetje
tijd nodig.
Controleer de inschuifhoogte en de temperatuur.
Gebruik de volgende keer een kleinere pan/schaal
of voeg iets meer vocht toe.
Gebruik de volgende keer een grotere pan/schaal
en voeg iets minder vocht toe.
Gebruik de gegevens die bij een iets lager gewicht
horen en verleng de braad- of grilleertijd.
Hoe stel ik vast, of het
braadstuk klaar is?
Het braadstuk is te donker
geworden en het korstje is
hier en daar verbrand.
Het braadstuk ziet er
prachtig uit, maar de jus is
aangebrand.
Het braadstuk ziet er
prachtig uit maar de jus is
zeer licht en waterig.
Ik vind in de tabel geen
gegevens over het
gewicht van mijn Roast
Beef.
Vlees en gevogelte Hoogte Temp.
0
C Vermings Duur min
methode
Varkensvlees zonder zwoerd 1,5 kg. 2 190 - 200 120-130
Vorm op het rooster
Varkensvlees zonder zwoerd 1,5 kg. 2 190 - 200 90-110
Vorm op het rooster
Halve kip gerecht. Braadslede 2 190 - 200 45-50
Het omdraaien nadad de helft
van de baktijd verstreken is.
Hele kip. Bakplaat 2 180-190 65-75
Hähnchen mit Brustseite auf Rost liegend
Het gerecht omdraaien nadad de helft
van de baktijd verstreken is.
Vis, gegrilleerd bijv. Bakplaat en rooster 1 220-230 30-35
1 kg. bijv. forel 300 g.
Vis, gegrilleerd bijv. Bakplaat en rooster 1 220-230 10’
1 kg. bijv. forel 300 g.
Vis koteletten bijv. Bakplaat en rooster 4 / 5 240 8/10’
zalm rooster
In de tabellen (braadtijden) wordt ervan uit gegaan
dat het te bereiden voedingsmiddel in een koude
oven wordt geschoven.
Volg de instrukties van de fabrikant op, die op de
verpakking vermeld staan.
Diepvries
Gebruik Hoogte Temp.
0
C Funktie Tijd min
Broccoli. Voorverwarmen. 1 200 40
Brood. 6 broden op het rooster. 3 220-230 7
Brood hamui 1 200 50
Escalibada (stoofschotel van stokvis met groenten) 2 200 55
Gevulde tomaat 2 200 30
Mousse van verschillende groenten 2 180 90
Au bain marie
Macaroni met kaas en spek. Voorverwarmen. 1 190 65
Ontdooien van een kip 2 80 110
Verschillende malen een kip omkeren.
Gewicht 1.800 gr.
Pastei. Voorverwarmen 10-15 min. 3 200 37
Afhankelijk van de dikte.
Pastei. Voorverwarmen 10-15 min. 2 200 45
Afhankelijk van de dikte.
Pizza 1 210 25
Pizza 3 210 17
Quiche Lorraine 1 240 37
Bedek het geheel met aluminium wanneer de
bovenlaag een bruine kost krijgt.
119
120
Inmaken
Inmaakprodukten
Gebruik alleen eersteklas fruit en groenten. Was
hen zorgvuldig.
De inmaakglazen en rubberen weckringen
moeten goed schoon en onbeschadigd zijn.
Let erop dat de rand van het inmaakglas na het
vullen met de levensmiddelen schoon is. De
werckring op de inmaakglazen leggen en de
glazen met een beugel afsluiten.
De inmaakglazen met voldoende tussenruimte in
de braadslede zetten en deze op inschuifhoogte
1 in de oven schuiven. De bakplaat vullen met
liter water (ca. 80
0
C).
Sluit de oven en zet de thermostaat op 180
0
C.
Zet de oven uit als het vocht in de glazen gaat
borrelen (er stijgen kort na elkaar belletjes op).
Sterilisatie van conserven
Positie , temperatuur 170
0
C, dienblad van de
oven op het eerste niveau. Vul het dienblad met de
potten die al gesloten zijn en gooi er water in:
Wanneer er konstant luchtbobbels uit de potten
komen (mochten deze fruit bevatten), uitschkelen
en de potten in de oven laten gedurende ongeveer
30 minuten. ingeval van groente of tonijn, wanneer
de luchtbobbels konstant verschijnen, moet de
temperatuur tot 130
0
C teruggebracht worden en op
deze temperatuur blijven gedurende 90 minuten,
schakel de oven daarna uit en laat de potten
gedurende 30 minuten in d eoven; mocht er veel
water in het dienblad verdampen moet warm water
nagevuld worden.
Wanner het hele process voorbij is en na verloop
van 30 minuten wachttijd in de oven en wanneer de
potten uit de oven verwijderd worden, moeten ze
met een doek bedekt en afgekoeld worden
gedurende ongeveer twee uur, op een plaats
zonder luchtstromingen. Gooi de potten uit op er
water ontsnapt is die hermetisch gesloten geweest
zijn.
Onderhoud
ATTENTIE! Nooit de oven met stoom of water
onder hoge druk schoonmaken.
De toebehoren met een normaal
schoonmaakmiddel schoonmaken. Met name
hardnekkige vlekken zijn goed te verwijderen
met een borsteltje of een sponsje.
De grill kan schoongemaakt worden met
produkten die geschikt zijn voor roestvrij staal.
Voor het schoon houden van de buitenkant van
de oven is het voldoende om een vochtige spons
met zeepwater of met water met een scheut
azijn te gebruiken.
Gebruik nooit scherpe of schurende
schoonmaakmiddelen omdat die de oppervlaktes
aan kunnen tasten. Mocht zoín middel per
ongeluk toch op het apparaat komen, was het
dan onmiddellijk met water af.
Gebruik dezelfde middelen als voor de
buitenkant.
Gebruik geen harde schuursponsjes omdat die
krassen kunnen veroorzaken.
Vruchtensap dat van de bakplaat druppelt,
veroorzaakt vlekken die ook met een
ovenreiniger niet meer verwijderd kunnen
worden. Zorg ervoor dat u de bakplaat bij het
bakken van vochtig vruchtengebak niet overlaadt
en gebruik bij voorkeur de geÎmailleerde
bakplaat. Gebruik de diepere geëmeailleerde
braadslede.
Gebruik alleen een ovenreiniger voor de
geîmailleerde delen van de oven.
Maak de oven schoon als hij koud is. Daarvoor
moet de thermostaat op de uitgeschakelde
positie staan.
Als de oven erg vuil is, verwarm hem gedurende
ongeveer 2 minuten tot 50ºC. Niet langer, want
dan bestaat het gevaar dat het reinigingsmiddel
vlekken op het email zou kunnen veroorzaken.
Buitenkant van het
apparaat
Binnenkant van de
oven
121
122
Binnenkant van de
oven (oven met
oneffen, mat
emaille)
Als de wanden van Uw oven unit oneffen, mat
emaille bestaan, zijn deze uitgerust met een
zelfreinigend systeem. Gedurende het funktioneren
van de oven is dit systeem werkzaam en met name
bij hoge temperaturen en als de funktiekeuze-
schakelaar op de volgende positie is ingesteld .
Desalniettemin kan het gebeuren dat een aantal
spatvlekken niet meteen verdwijnen, maar pas na
enige tijd.
Mocht de oven erg vuil geworden zijn, zet den een
lege oven met een gesloten deur gedurende een
half of heel uur aan met de eerdergenoemde
temperaturen en funktiestand.
Laat daarna de deur een poos open staan. Resten
van kruiden etc. kunt U met een zacht borsteltje of
al wrijvend met een droog doekje verwijderen.
Indien door het veelvuldig gebruik de email meer
oneffenheden begint te vertonen zal de
zelfreinigende eigenschap beginnen te
verzwakken. Na deze schroeven gedraaid te
hebben en u de binnenste (effen), moet dit weer
gemonteerd worden, en op deze manier verlengt u
de levensduur van uw oven.
Het is mogelijk dat het emaille tijdens het gebruik
van de oven verkleurd maar dit heeft geen enkel
effect op het zelfreinigend systeem.
Sommige modellen zijn voorzien van "staven" aan
de zijkant van de oven. Om deze schoon te maken
kunt u ze het beste van de oven afhalen. Zie
hiervoor de aanwijzingen op de afbeelding.
Zijdelingse
inschuifhoogten
123
Reparatie
Bel bij een storing de dichtstbijzijnde
servicedienst. Maar lees eerst de
beschouwingen die u de moeite kunnen
besparen zich met de servicedienst in verbinding
te stellen.
Funktioneert de oven ondanks uw eigen
bemoeiingen nog steeds niet, stel u zich met de
dichtstbijzijnde servicedienst in verbinding, en
geef altijd het E-Nr. en FD-Nr. van uw apparaat
aan.
Het typeplaatje met deze nummers is rechts
achter de ovendeur aangebracht.
Om te vermijden dat u in geval van storing lang
naar deze nummers zoeken moet, vul hier
meteen de gegevens van uw apparaat in.
Nº E FD
Vervangen van het
ovenlampje
Is het ovenlampje kapot, moet het vervangen
worden. Dat kunt u zelf doen. De oven moet
hiervoor uitgeschakelt zijn en zich in koude
toestand bevinden.
1.- Lampglaasje dat het lampje bedekt
losschroeven.
2.- Het lampje door een lampje van hetzelfde soort
vervangen. De lampen kunnen temperaturen tot
300
0
C verdragen. Gebruik alleen dit soort
lampen. Ze zijn bij onze servicedienst
verkrijgbaar.
3.- Lampglaasje weer vastschroeven.
4.- De oven weer inschakelen (indien u de oven
eerst uitgeschakelt heeft).
124
A
B
Het verwijderen
van de deur
Met de deur helemaal geopend de
scharniertongen, draaien. Draai de deur naar
boven en til hem op zoals (A). Sluit de deur nog
verder totdat hij er naar voren toe, zoals bij (B)
aangegeven, uitgehaald kan worden.
De dichting kunt u zelf vervangen. Deze is met
een stalen pen in de daarvoor bestaande gaten
bevestigd. Om deze te vervangen, trek de beide,
ondere uiteinden van de dichting naar beneden.
Daarna trekt u de hoeken van de bovenkant
naar links en naar rechts.
Een nieuwe dichting is verkrijgbaar bij de
servicedienst. Geef a.u.b. het E-Nr. en FD-Nr.
van uw apparaat aan.
Vervangen van de
deurafdichting
125
Enkele beschouwingen die u de
moeite besparen zich met de
Servicedienst in verbinding te
stellen.
De oven funcioneert niet.
Controlleer of er spanning aanwezig is.
Controlleer of de zekering uitgeschakelt is.
Controleer of u zich aan de instructies in de
gebruiksaanwijzing heeft gehouden en vooral
aan die instructies die betrekking hebben op de
klok.
De oven funcioneert, maar de binnenver-
lichting gaat niet aan
Wanneer het ovenlampje kapot is, moet u het
door een nieuwe van hetzelfde soort vervangen.
Deze is bij onze servicedienst verkrijgbaar, zoals
hiervoor beschreven is.
Controlleer of het lampje los zit. Wanneer dat het
geval is, weer goed vastdraaien.
Ik wil de binnenver-lichting uitdoen.
Het verbruik van het lampje is weinig. De functie
van de oven is voorgezien met het lampje aan.
Het dient op deze manier als functieindicatie en
om het braad- of bakgoed in de gaten te kunnen
houden.
Het indicatielampje van de thermostaat gaat
een paar keer uit tijdens het werken van de
oven.
Dat is normaal, omdat het indicatielampje alleen
aan gaat totdat de gewenste temperatuur bereikt
is. Wanneer deze eenmaal bereikt is, schakelt de
oven uit, totdat hij zich weer automatisch activeert
om de uitgekozen temperatuur te behouden.
126
Er onstaat damp of rook tijdens de werking van
de oven.
Gedurende elk kookproces verdampt er water uit
de levensmiddelen. Uw oven heeft een
dampafvoer, die zich onder de deurgreep bevindt.
Als u de oven voor de eerste keer gebruikt, kunt u
een speciale lucht ruiken, die alleen maar door de
eerste verwarming ontstaat.
Het gebraad of de taart of het gebak zijn mij
niet goed gelukt
U kunt veel plezier aan uw nieuwe oven hebben,
maar misschien moet u eerst goed zijn
mogelijkheden leren kennen om er volop, naar uw
persoonlijke smaak, van te kunnen genieten.
Verzeker u ervan of u alle aanwijzingen van de
handleiding goed heeft opgevolgt.

Documenttranscriptie

DE GB FR NL Gebrauchsanweisung Instructions for Use Mode d´emploi Gebruiksaanwijzing seite 3 page 35 page 67 bladzijde 99 HB 24... EU HB 27... EU Clock Oven "working" pilot light (depending on the model) Ventilation outlet. 38 Cooking mode selection knob. Oven "on" pilot light. Oven door. Temperature selection knob. Inhoud Belangrijke opmerkingen Het wegwerpen van de verpakking en van uw oud apparaat .....................................................100 Voordat u uw apparaat aansluit ..............................100 Veiligheids-instructies..............................................101 Wees voorzichtig met uw apparaat.........................101 Voordat u het apparaat voor de eerste keer in gebruik neemt. ....................................................101 Presentatie van uw nieuwe oven Functie-omschrijving ...............................................102 Toebehoren .............................................................105 Stabiliteit van de onderdelen...................................106 Instellen van de oven Functiekiezer...........................................................107 Temperatuurkiezer ..................................................107 Automatische programmering van de ovenfunctie Gebruik van de analoge klok met eindtijdprogrammering. ..........................................108 Gebruik van de elktronische klok met automatische tijdschakelaar ....................................111 Praktische tips Taart en gebak ........................................................117 Vlees, gevogelte en vis ...........................................120 Diepvries .................................................................122 Inmaken ..................................................................123 Onderhoud.............................................................124 Reparatie................................................................127 Enkele beschouwingen die u de moeite besparen zich met de Servicedienst in verbinding te stellen .............................................129 96 Belangrijke opmerkingen Het wegwerpen van de verpakking en van uw oud apparaat. ❏ Indien u de verpakking van uw apparaat wegwerpt, doe dit dan op een milieuvriendelijke manier. ❏ Onze produkten worden voorzichtig verpakt met oog op het transport. De verpakkingen worden zo ontworpen dat zij geen gevaar vormen voor het milieu. Zij kunnen gerecicleerd worden. Het zijn milieuvriendelijke produkten. ❏ Indien u de verpakking opnieuw gebruikt neemt u enerzijds deel aan de besparing van de grondstoffen, en anderzijds aan de vermindering van de hoeveelheid afvalstoffen. ❏ Indien mogelijk kunt u de verpakking teruggeven aan de handelaar die u het apparaat bezorgd heeft. ❏ Geef uw oud apparaat in voordat u zich er op een andere manier wilt van ontdoen. Neem contact op met uw Gemeente of andere bevoegde instantie voor het ophalen van uw apparaat. Voordat u uw apparaat aansluit ❏ Lees de handleiding vóór gebruik goed door. Deze bevat belangrijke informatie over het gebruik en onderhoud van de keuken. ❏ Bewaar de handleidingen over het gebruik en de installatie van de keuken goed. Misschien heeft een ander er nog wat aan. ❏ Beschadigde apparaten niet gebruiken! ❏ De aansluiting en montage van uw apparaat moeten uitgevoerd worden door een daartoe bevoegde deskundige volgens officiÎle montageinstructies.Als deze instructies niet nauwkeurig opgevolgd worden, loopt u het risico de garantie te verliezen. ❏ Onze apparaten voldoen aan de huidige veiligheidsnormen voor huishoudelijke apparaten. Alleen gekwalificeerde technici mogen deze apparaten repareren. Uw veiligheid staat op het spel! 97 Veiligheidsinstructies ❏ Het apparaat mag enkel en alleen gebruikt worden voor het koken bij u thuis. ❏ De oppervlakten van de kookapparaten kunnen zeer hoge temperaturen verkrijgen. Wees voorzichtig met de kinderen. Laat ze niet te dichtbij komen. ❏ Wees voorzichtig met etenswaren die teveel vet of olie bevatten, aangezien zij, ingeval van oververhitting, vuur kunnen vatten. ❏ De elektrische kabels mogen niet in aanraking komen met de hittezones. Verbind ze niet aan de deur of de zone van de scharnieren, aangezien u het risico loopt het isolatiemateriaal te verbreken. ❏ Ingeval van een defekt moet het apparaat uitgeschakeld worden. ❏ Bewaar geen ontvlambare produkten in de oven of op de hittezones, aangezien u het risico loopt dat ze kunnen verbranden wanneer deze onvoorzien ingeschakeld worden. Wees voorzichtig met uw apparaat ❏ Schuif geen bakplaat op de bodem van de oven en bekleed hem niet met aluminiumfolie. Hierdoor ontstaat er een opeenhoping van warmte waardoor de bak- en braadtijden niet meer kloppen en het email wordt aangetast. ❏ Zet geen serviesgoed of etenswaren direkt op de bodem van de oven. Altijd op een bakplaat of rooster. ❏ Giet nooit water direct in de hete oven. Hierdoor kan het email beschadigd worden. ❏ Het vruchtesap dat van de bakplaat druppelt kan vlekken veroorzaken die niet meer verwijderd kunnen worden. Als u een vruchtentaart wilt bakken, de bakplaat niet overbeladen. U kunt beter een universele bakplaat gebruiken. ❏ Leun niet op de ovendeur wanneer deze open is. Voordat u het apparaat voor de eerste keer in gebruik neemt. 98 ❏ De gesloten, lege oven gedurende 60 minuten verwarmen. De temperatuurkiezer in de positie 250. Presentatie van uw nieuwe oven Deze handleiding is van toepassing op verschillende modellen Losse ovens of Combinatieovens met Kookplateau. Stel eerst vast wat voor model u heeft en kijk daarna welke informatie op uw oven van toepassing is. Functieomschrijving Controlelampje dat aangeeft dat de oven aanstaat (afhankelijk van het model) Functiekiezer Controlelampje dat de werking van de oven aangeeft. Klok 0 11 12 Temperatuurkiezer 1 2 10 9 3 8 5 7 6 Dampafvoer. Ovendeur 99 Klok Controlelampje dat aangeeft Functiekiezer dat de oven aanstaat (afhankelijk van het model) Dampafvoer. 100 Controlelampje dat de werking van de oven aangeeft. Ovendeur Temperatuurkiezer Klok Controlelampje dat aangeeft Functiekiezer dat de oven aanstaat (afhankelijk van het model) Dampafvoer. Controlelampje dat de werking van de oven aangeeft. Temperatuurkiezer Ovendeur Let op: Controlelampje dat aangeeft dat de oven aanstaat. Dit controlelampje gaat alleen aan als de schakelaar van de functiekiezer niet op nul staat (dit wil zeggen dat er een kookfunctie is geselecteerd). 101 Toebehoren Zijdelingse inschuifhoogten De ruimte binnenin de oven is afhankelijk van het model. De ovenonderdelen (bakplaten, …) kunnen op verschillende hoogtes bevestigd worden (1, 2, ….5) Toebehoren Uw oven is voorzien van de volgende toebehoren: emaillen bakplaat, glazen bakplaat, aluminium bakplaat en rooster. Braadslede. Voor vochtig gebak en grote braadstukken. Hij kan ook gebruikt worden om het vet op te vangen als u diret op het rooster grilleert. 102 Aluminium bakplaat. Voor taart, cake enz.… De schuine kant moet aan de kant van de ovendeur zitten. Rooster. Voor serviesgoed, bakvormen, braadstukken en grillades. adsregfkhs trhgiuycv saehfoyhg sadhfgy 7894yh5j dmhfguhre kdhguhb43 asjgf9745 sjhdg7 32r5 sdbfu2t3 7 Apsiyh8f3g1r5 sdbvYFQ3 anbfYI3tr asgdy dfgytab vhudsyr hljfdhWE Stabiliteit van de onderdelen. A Braadspit A Deze onderdelen kunnen gemakkelijk en zonder dat ze wiebelen voor 2/3 deel uit de inschuifhoogtes getrokken worden. Op deze manier kunt u de gerechten gemakkelijk uit de oven halen. Raak de ovenonderdelen en de hete oven niet aan. U kunt allerlei ovenonderdelen verkrijgen bij de centra van onze Technische Dienst. Geef ons hierbij het E-nr. en FD-nr. van uw apparaat door. Deze gegevens staan op het typeplaatje rechts onderaan de oven (om het te zien moet u de ovendeur opendoen). Als Uw oven met een braadspit is uitgerust kunt U deze gebruiken door de steun in de daarvoor bestemde openingen A van de bakplaat te plaatsen. Om het stuk vlees uit de oven te nemen maakt men gebruik van de uitneembare staaf; schroef deze staaf vast op het draaispit. B A 103 Instellen van de oven Instellen van de oven Stel de oven in met behulp van de temperatuur en functiekiezer. Bij gebruik altijd de deur sluiten. Functiekiezer Dubbele.grill.met .turbine warmte aan de.bovenkant verdeeld door de turbine. Dubbele.grill.met .turbine warmte aan de.bovenkant verdeeld door de turbine. Bakken:warmte bovenin en onderin de oven Bakken:warmte bovenin en onderin de oven 0 0 Dubbelvoudige grill met braadspit Bakken met turbine: de oven wordt op alle plaatsen verwarmd. Dubbelvoudige grill Temperatuurkiezer Bakken met turbine: de oven wordt op alle plaatsen verwarmd U kunt een temperatuur instellen tussen 500C en 2500C. Afhankelijk van het model. Grillen op hoge stand Grillen op hoge stand 50 Grillen op medium stand 3 2 100 250 Grillen op lage stand 104 50 1 200 150 Grillen op medium stand Grillen op lage stand 100 250 200 150 Automatische programmering van de ovenfunctie Bij sommige modellen kan de duur van de ovenwerking ingesteld worden. Welk soort klok hiervoor gebruikt wordt hangt af van het ovenmodel. Gebruik van de analoge klok met eindtijdprogrammering Bij ovens die voorzien zijn van een analoge klok kan de duur van de ovenwerking geprogrammeerd worden. Programmadisplay 11 12 1 2 10 9 3 8 5 7 6 Klok Programmeerknop en het gelijk zetten van de klok. Naar links draaien. 105 Gelijkzetten van de klok Soort programma´s Om de klok gelijk te zetten moet u het volgende doen: Druk en draai naar links net zolang aan de knop A totdat de klok de juiste tijd aangeeft. Op het programmadisplay is te zien welk programma is ingesteld. Verschillende programma´s: Handmatig gebruik. De oven werkt voortdurend in deze stand. 180-0 Voorgeprogrammeerde duur van de ovenwerking. U kunt de tijd instellen door de knop naar links te draaien zonder hem in te drukken (tot 180 minuten). Als de geprogrammeerde tijd eenmaal verstreken is, wordt de oven automatisch uitgeschakeld en zal er een geluidssignaal te horen zijn totdat de gebruiker deze toon uitschakelt Stand waarin het geluidssignaal is uitgeschakeld. Handmatige werking 3 2 1 1. Zet de schakelaar van de functiekiezer in de gewenste stand. 2. Zet de schakelaar van de temperatuurkiezer in de gewenste stand. 3. Draai knop A totdat er op het programmadisplay C een handje verschijnt. Let op: als de oven klaar is of als u het koken wilt onderbreken, moet u de bedieningsknoppen op 0 zetten (zowel de functie – als de temperatuurkiezer). 106 Halfautomatische werking: 3 2 1 1. Zet de schakelaar van de 2. Zet de schakelaar van de 4. Als de geprogrammeerde 5. Om het geluidssignaal uit te functiekiezer in de gewenste stand. tijd verstreken is, wordt de oven uitgeschakeld en zal er een geluidssignaal te horen zijn. temperatuurkiezer in de gewenste stand. 3. Draai knop A totdat de gewenste kookduur op het programmadisplay C verschijnt. schakelen moet u knop A draaien totdat het tekentje op het programmadisplay verschijnt. Let op: als de oven klaar is of als u het koken wilt onderbreken, moet u zowel de functie – als de temperatuurkiezer op 0 zetten. 107 Gebruik van de elektronische klok met automatische tijdschakelaar voor de instelling van de kookduur en de eindtijd Gelijkzetten van de klok Wanneer u de oven voor het eerst aansluit. Om de klok gelijk te zetten moet u het volgende doen: 1. Druk op knop . 2. Draai net zolang aan de 3. Druk nogmaals op knop om de tijd op te slaan in het geheugen. Als u deze knop niet indrukt, wordt de tijd binnen enkele seconden automatisch opgeslagen. Dezelfde handelingen moeten ook worden uitgevoerd om de tijd te veranderen. Let op! De vastgelegde tijd kan niet veranderd worden als er gebruik gemaakt wordt van een het programma voor de automatische werkingsduur of automatische uitschakeling nadat de kooktijd is verstreken. 108 knop totdat de klok de juiste tijd aangeeft. Programmeren van de kooktijd: 1. Druk op knop Vergeet, nadat u de klok geprogrammeerd heeft, niet de functie - en temperatuurkiezer in te stellen. Zo zorgt u ervoor dat de oven goed werkt. . 2. Draai net zolang aan de . 2. Stel de tijd bij door middel knop totdat de door u gewenste werkingsduur op het klokschermpje verschijnt. 3. Druk nogmaals op knop om de werkingsduur vast te leggen. Als u de knop niet indrukt, wordt de werkingsduur na enkele seconden automatisch vastgelegd. Bijstellen van geprogrammeerde waarden 1. Druk op knop van de draaiknop. 3. Druk nogmaals op knop om de werkingsduur vast te leggen. Als u de knop niet indrukt, wordt de werkingsduur na enkele seconden automatisch vastgelegd. 109 Wissen van geprogrammeerde waarden 1. Druk op knop . Uitschakelen van het geluidssignaal 2. Breng de tijd terug naar 0:00 door aan de knop te draaien. Druk op knop 3. Op het scherm is huidige tijd af te lezen. van de werkingsduur. Opmerkingen: ❏ Door snel aan de knop te draaien, kunt u grotere "stappen" maken bij het instellen. ❏ De werkingsduur kan alleen worden veranderd op het moment dat het symbool knippert. 110 Vertraagde programmering Vergeet, nadat u de klok geprogrammeerd heeft, niet de functie - en temperatuurkiezer in te stellen. Zo zorgt u ervoor dat de oven goed werkt. Het is mogelijk om het begin van de kooktijd een poosje uit te stellen bij de programmering van de werkingsduur.Hiervoor moet u het volgende doen: 1. Druk op de knop "eindtijd". 2. Programmeer de gewenste eindtijd met behulp van de draaiknop. 3. Druk op de knop de werkingduur. van 4. Programmeer de gewenste 5. Druk opnieuw op knop werkingsduur met behulp van de draaiknop. om deze waarden onmiddellijk vast te leggen. Als u niet binnen enkele seconden op de knop drukt, worden de waarden automatisch vastgelegd. ❏ Hierna verschijnt de eindtijd van het programma op het scherm. ❏ Als de geprogrammeerde tijd verstreken is, wordt via het geluidssignaal aangegeven dat het programma is afgelopen. 111 Bijstellen van een geprogrammeerde tijd 1. Druk op knop "Bel" (geluidssignaal) . 2. MStel de tijd bij door aan de knop te draaien Het geluidssignaal kan op elk moment worden aangeschakeld, al dan niet afgesteld op de tijdsduur of de eindtijd van de kooktijd. Programmeren: de waarschuwingstijd 1. Druk op knop . 2. Programmeer met behulp van de draaiknop het tijdstip waarop u wilt dat de bel gaat (het geluidssignaal te horen is). 3. Druk opnieuw op knop om dit tijdstip vast te leggen. Als u niet op de knop drukt, wordt de aangeduide tijd na enkele seconden automatisch vastgelegd ❏ Als de ingestelde tijd eenmaal verstreken is, gaat de bel. Het symbool van de bel knippert. Het geluidssignaal is uit te schakelen door op knop te drukken. 112 Bijstellen van een geprogrammeerde tijd 1. Druk op knop . Wissen van een geprogrammeerde tijd 2. Programmeer de waarschuwingstijd door aan de knop te draaien. 3. Druk opnieuw op knop om dit tijdstip vast te leggen. Druk twee keer achter elkaar op knop . Opmerkingen ❏ Met dit systeem is het mogelijk om uren, minuten en seconden in te stellen. ❏ Door snel aan de draaiknop te draaien, kunt u grotere stappen maken bij het instellen. 113 Praktische tips Taart en gebak Bakblikken Gebruik bij voorkeur metalen bakblikken. De tabellen ❏ In de tabellen wordt ervan uit gegaan dat het gebak in een koude oven wordt geschoven, tenzij het tegendeel wordt aangegeven. ❏ Als U de oven wil voorverwarmen verminder dan de aangegeven baktijd met 5 à 10 minuten. ❏ Temperatuur en baktijd zijn afhankelijk van de soort en de hoeveelheid deeg. Daarom zijn in de tabellen minimum- en maximumtijden/ temperaturen aangegeven. Begin met de laagste waarde en verleng zonodig de baktijd. Bij een lagere temperatuur wordt het gebak gelijkmatiger bruin. Cake/ taart in vormen Hoogte Temp. 0C Vermings Duur min methode Cake (roerbeslag) Vorm op het rooster. Tulbandkrans cakevorm 2 160-180 60-70 Biscuittaart, Vorm op het rooster. ø 26 cm springvorm 2 150-160 30-40 Kwark of vruchtentaart (klopbeslag) Vorm op het rooster. ø 26 cm springvorm 2 190 - 200 55 -65 Taart met vruchtenvulling. Bakplaat 2 180 - 190 50 - 60 Biscuitrol. Bakplaat. voorverwar. 1 190 - 210 10 - 15 Broodvlecht. Bakplaat 2 170-180 30-40 Sprits. Bakplaat 2 140-150 15-20 Koekjes. Bakplaat 2 140-150 20-25 Bladerdeeg. Bakplaat 2 170-180 30-40 Pizza. Bakplaat Voorverwar. 1 220 - 230 20 - 25 Pizza. Braadslede Voorverwar. 2 210 - 220 20 - 25 Brood met 1,2 kg meel. Bakplaat. Voorverwar. 1 200 - 220 40 - 50 114 Tips om te bakken Zo stelt u vast of de cake gaar is. Prik 10 minuten voor het einde van de baktijd met een satéprikker in het midden van de taart of het gebak. Als er geen deeg aan de prikker blijft plakken, dan is het gebak gaar. Het gebak zakt in elkaar. Gebruik de volgende keer minder vocht of stel de temperatuur 10 graden lager in. Het gebak is in het midden gerezen en aan de rand lager. De rand van de springvorm niet invetten. Na het bakken het gebak met een breinaald voorzichtig van de rand losmaken. Het gebak is aan de bovenkant te donker. Controleer de hoogte waar de bakplaat ingeschoven is, verlaag de temperatuur en laat het gebak iets langer bakken. Het gebak is zwart aan de onderkant Schuif het gebak hoger in de oven en voor de volgende keer verlaag de temperatuur. Het gebak is zeer droog Prik kleine gaatjes in het gebak. Met vruchtesap of alcoholhoudende drank besprenkelen. Stel de volgende keer de temperatuur 10 graden hoger en verkort de baktijd. Het brood of gebak (bijvoorbeeld kwarktaart) ziet er prachtig uit maar is van binnen nog klef. Gebruik de volgende keer minder vocht en laat het gebak bij een lagere temperatuur iets langer bakken. Bij een vochtige garnering de taartbodem eerst voorbakken, met gemalen amandelen of paneermeel bestrooien en pas daarna de garnering erop leggen. Houd u aan het recept en de aangegeven baktijden. De koekjes of de bakblikkoek lossen zich niet van het bakblik. Schuif het bakblik nog eens kort in de oven. Maak de koekjes dan onmiddellijk los. Voor de volgende keer is het raadzaam het bakblik met speciaal bakpapier te bedekken. 115 De taart geraakt niet los bij het storten. Laat de taart na het bakken nog 5 tot 10 minuten afkoelen, dan geraakt hij gemakkelijker los uit de vorm. Zou hij nog altijd niet los geraken, maak dan de rand nog eens voorzichtig met de breinaald los. Stort de koek opnieuw en bedek de vorm meermaals met een vochtige, koude doek. Vet de vorm de volgende keer goed in en strooi er extra paneermeel op of gebruik bakpapier. Tips om energie te besparen: Gebruik donkere, zwart gelakte, met een siliconelaag voorziene of geÎmailleerde bakvormen, aangezien zij de hitte van de bakoven bijzonder goed opnemen. Bij langere baktijden kunt u de oven 10 minuten voor het einde van de baktijd uitschakelen of de nog aanwezige warmte benutten om andere gerechten te verwarmen. 116 Vlees, gevogelte en vis Welk serviesgoed is geschikt? ❏ Gebruik serviesgoed dat ovenvast is. ❏ Plaats het serviesgoed op het rooster. ❏ Zet glazen serviesgoed, nadat u het uit de oven hebt gehaald, op een droge doek, niet op een koude of natte ondergrond, aangezien het glas kan springen. Tips om te braden ❏ Het braadresultaat is afhankelijk van het soort en de kwaliteit van het vlees. ❏ De maat van het serviesgoed moet evenredig aan de maat van het braadstuk zijn. ❏ Aan mager vlees 2-3 eetlepels vocht toevoegen; aan ossevlees 8-10 eetlepels, afhankelijk van de grootte. Grote stukken vlees, vanaf 1,5 kilogram, na de helft van de braadtijd keren. ❏ Na afloop van de braadtijd het braadstuk nog 10 minuten in de uitgeschakelde, gesloten oven laten rusten. Tips om te grilleren ❏ Altijd met een gesloten deur grilleren. ❏ De grillades moeten ongeveer even dik zijn (tussen 2 en 3 cm). Ze worden dan gelijkmatig bruin en blijven van binnen sappig. Biefstukken altijd ongezouten grilleren. ❏ De grillades worden direct op het rooster gelegd. Heeft u maar één stuk te grilleren, leg het dan op het middelste gedeelte van het rooster. ❏ Om het vleessap op te vangen, schuif ook nog de bakplaat eronder op hoogte 1. Zo blijft uw oven schoner. ❏ De kooktijden van de tabel gelden voor het inschuiven in een koude oven. ❏ Het gevogelte wordt zeer knapperig en bruin wanneer ze met boter, gezouten water, vet of sinaasappelsap bedekt wordt. ❏ Voor eend en gans moet het vel onder vleugels gekort worden om het vet te laten ontsnappen. 117 Vlees en gevogelte Hoogte Temp. 0C Vermings Duur min methode Varkensvlees zonder zwoerd 1,5 kg. Vorm op het rooster 2 190 - 200 120-130 Varkensvlees zonder zwoerd 1,5 kg. Vorm op het rooster 2 190 - 200 90-110 Halve kip gerecht. Braadslede Het omdraaien nadad de helft van de baktijd verstreken is. 2 190 - 200 45-50 Hele kip. Bakplaat Hähnchen mit Brustseite auf Rost liegend Het gerecht omdraaien nadad de helft van de baktijd verstreken is. 2 180-190 65-75 Vis, gegrilleerd bijv. Bakplaat en rooster 1 kg. bijv. forel 300 g. 1 220-230 30-35 Vis, gegrilleerd bijv. Bakplaat en rooster 1 kg. bijv. forel 300 g. 1 220-230 10’ Vis koteletten bijv. Bakplaat en rooster zalm rooster 4/5 240 8/10’ Tips om te braden en grilleren Hoe stel ik vast, of het braadstuk klaar is? Doe de lepel-proef. Druk met de lepel op het braadstuk. Voelt het zich vast aan is het klaar, wanneer het meegeeft, heeft het nog een beetje tijd nodig. Het braadstuk is te donker geworden en het korstje is hier en daar verbrand. Controleer de inschuifhoogte en de temperatuur. Het braadstuk ziet er prachtig uit, maar de jus is aangebrand. Gebruik de volgende keer een kleinere pan/schaal of voeg iets meer vocht toe. Het braadstuk ziet er prachtig uit maar de jus is zeer licht en waterig. Gebruik de volgende keer een grotere pan/schaal en voeg iets minder vocht toe. Ik vind in de tabel geen gegevens over het gewicht van mijn Roast Beef. Gebruik de gegevens die bij een iets lager gewicht horen en verleng de braad- of grilleertijd. 118 Diepvries In de tabellen (braadtijden) wordt ervan uit gegaan dat het te bereiden voedingsmiddel in een koude oven wordt geschoven. Volg de instrukties van de fabrikant op, die op de verpakking vermeld staan. Gebruik Hoogte Broccoli. Voorverwarmen. 1 Brood. 6 broden op het rooster. 3 Brood hamui 1 Escalibada (stoofschotel van stokvis met groenten) 2 Gevulde tomaat 2 Mousse van verschillende groenten 2 Au bain marie Macaroni met kaas en spek. Voorverwarmen. 1 Ontdooien van een kip 2 Verschillende malen een kip omkeren. Gewicht 1.800 gr. Pastei. Voorverwarmen 10-15 min. 3 Afhankelijk van de dikte. Pastei. Voorverwarmen 10-15 min. 2 Afhankelijk van de dikte. Pizza 1 Pizza 3 Quiche Lorraine 1 Bedek het geheel met aluminium wanneer de bovenlaag een bruine kost krijgt. Temp. 0C Funktie 200 220-230 200 200 200 180 Tijd min 40 7 50 55 30 90 190 80 65 110 200 37 200 45 210 210 240 25 17 37 119 Inmaken Inmaakprodukten ❏ Gebruik alleen eersteklas fruit en groenten. Was hen zorgvuldig. ❏ De inmaakglazen en rubberen weckringen moeten goed schoon en onbeschadigd zijn. ❏ Let erop dat de rand van het inmaakglas na het vullen met de levensmiddelen schoon is. De werckring op de inmaakglazen leggen en de glazen met een beugel afsluiten. ❏ De inmaakglazen met voldoende tussenruimte in de braadslede zetten en deze op inschuifhoogte 1 in de oven schuiven. De bakplaat vullen met liter water (ca. 800C). ❏ Sluit de oven en zet de thermostaat op 1800C. ❏ Zet de oven uit als het vocht in de glazen gaat borrelen (er stijgen kort na elkaar belletjes op). Sterilisatie van conserven Positie , temperatuur 1700C, dienblad van de oven op het eerste niveau. Vul het dienblad met de potten die al gesloten zijn en gooi er water in: Wanneer er konstant luchtbobbels uit de potten komen (mochten deze fruit bevatten), uitschkelen en de potten in de oven laten gedurende ongeveer 30 minuten. ingeval van groente of tonijn, wanneer de luchtbobbels konstant verschijnen, moet de temperatuur tot 1300C teruggebracht worden en op deze temperatuur blijven gedurende 90 minuten, schakel de oven daarna uit en laat de potten gedurende 30 minuten in d eoven; mocht er veel water in het dienblad verdampen moet warm water nagevuld worden. Wanner het hele process voorbij is en na verloop van 30 minuten wachttijd in de oven en wanneer de potten uit de oven verwijderd worden, moeten ze met een doek bedekt en afgekoeld worden gedurende ongeveer twee uur, op een plaats zonder luchtstromingen. Gooi de potten uit op er water ontsnapt is die hermetisch gesloten geweest zijn. 120 Onderhoud ❏ ATTENTIE! Nooit de oven met stoom of water onder hoge druk schoonmaken. ❏ De toebehoren met een normaal schoonmaakmiddel schoonmaken. Met name hardnekkige vlekken zijn goed te verwijderen met een borsteltje of een sponsje. ❏ De grill kan schoongemaakt worden met produkten die geschikt zijn voor roestvrij staal. Buitenkant van het apparaat ❏ Voor het schoon houden van de buitenkant van de oven is het voldoende om een vochtige spons met zeepwater of met water met een scheut azijn te gebruiken. ❏ Gebruik nooit scherpe of schurende schoonmaakmiddelen omdat die de oppervlaktes aan kunnen tasten. Mocht zoín middel per ongeluk toch op het apparaat komen, was het dan onmiddellijk met water af. Binnenkant van de oven ❏ Gebruik dezelfde middelen als voor de buitenkant. ❏ Gebruik geen harde schuursponsjes omdat die krassen kunnen veroorzaken. ❏ Vruchtensap dat van de bakplaat druppelt, veroorzaakt vlekken die ook met een ovenreiniger niet meer verwijderd kunnen worden. Zorg ervoor dat u de bakplaat bij het bakken van vochtig vruchtengebak niet overlaadt en gebruik bij voorkeur de geÎmailleerde bakplaat. Gebruik de diepere geëmeailleerde braadslede. ❏ Gebruik alleen een ovenreiniger voor de geîmailleerde delen van de oven. ❏ Maak de oven schoon als hij koud is. Daarvoor moet de thermostaat op de uitgeschakelde positie staan. ❏ Als de oven erg vuil is, verwarm hem gedurende ongeveer 2 minuten tot 50ºC. Niet langer, want dan bestaat het gevaar dat het reinigingsmiddel vlekken op het email zou kunnen veroorzaken. 121 Binnenkant van de oven (oven met oneffen, mat emaille) Als de wanden van Uw oven unit oneffen, mat emaille bestaan, zijn deze uitgerust met een zelfreinigend systeem. Gedurende het funktioneren van de oven is dit systeem werkzaam en met name bij hoge temperaturen en als de funktiekeuzeschakelaar op de volgende positie is ingesteld . Desalniettemin kan het gebeuren dat een aantal spatvlekken niet meteen verdwijnen, maar pas na enige tijd. Mocht de oven erg vuil geworden zijn, zet den een lege oven met een gesloten deur gedurende een half of heel uur aan met de eerdergenoemde temperaturen en funktiestand. Laat daarna de deur een poos open staan. Resten van kruiden etc. kunt U met een zacht borsteltje of al wrijvend met een droog doekje verwijderen. Indien door het veelvuldig gebruik de email meer oneffenheden begint te vertonen zal de zelfreinigende eigenschap beginnen te verzwakken. Na deze schroeven gedraaid te hebben en u de binnenste (effen), moet dit weer gemonteerd worden, en op deze manier verlengt u de levensduur van uw oven. Het is mogelijk dat het emaille tijdens het gebruik van de oven verkleurd maar dit heeft geen enkel effect op het zelfreinigend systeem. Zijdelingse inschuifhoogten 122 Sommige modellen zijn voorzien van "staven" aan de zijkant van de oven. Om deze schoon te maken kunt u ze het beste van de oven afhalen. Zie hiervoor de aanwijzingen op de afbeelding. Reparatie ❏ Bel bij een storing de dichtstbijzijnde servicedienst. Maar lees eerst de beschouwingen die u de moeite kunnen besparen zich met de servicedienst in verbinding te stellen. ❏ Funktioneert de oven ondanks uw eigen bemoeiingen nog steeds niet, stel u zich met de dichtstbijzijnde servicedienst in verbinding, en geef altijd het E-Nr. en FD-Nr. van uw apparaat aan. ❏ Het typeplaatje met deze nummers is rechts achter de ovendeur aangebracht. ❏ Om te vermijden dat u in geval van storing lang naar deze nummers zoeken moet, vul hier meteen de gegevens van uw apparaat in. Nº E Vervangen van het ovenlampje FD Is het ovenlampje kapot, moet het vervangen worden. Dat kunt u zelf doen. De oven moet hiervoor uitgeschakelt zijn en zich in koude toestand bevinden. 1.- Lampglaasje dat het lampje bedekt losschroeven. 2.- Het lampje door een lampje van hetzelfde soort vervangen. De lampen kunnen temperaturen tot 3000 C verdragen. Gebruik alleen dit soort lampen. Ze zijn bij onze servicedienst verkrijgbaar. 3.- Lampglaasje weer vastschroeven. 4.- De oven weer inschakelen (indien u de oven eerst uitgeschakelt heeft). 123 Vervangen van de deurafdichting aa ❏ De dichting kunt u zelf vervangen. Deze is met een stalen pen in de daarvoor bestaande gaten bevestigd. Om deze te vervangen, trek de beide, ondere uiteinden van de dichting naar beneden. Daarna trekt u de hoeken van de bovenkant naar links en naar rechts. ❏ Een nieuwe dichting is verkrijgbaar bij de servicedienst. Geef a.u.b. het E-Nr. en FD-Nr. van uw apparaat aan. Met de deur helemaal geopend de scharniertongen, draaien. Draai de deur naar boven en til hem op zoals (A). Sluit de deur nog verder totdat hij er naar voren toe, zoals bij (B) aangegeven, uitgehaald kan worden. a Het verwijderen van de deur A B 124 Enkele beschouwingen die u de moeite besparen zich met de Servicedienst in verbinding te stellen. De oven funcioneert niet. ❏ Controlleer of er spanning aanwezig is. ❏ Controlleer of de zekering uitgeschakelt is. ❏ Controleer of u zich aan de instructies in de gebruiksaanwijzing heeft gehouden en vooral aan die instructies die betrekking hebben op de klok. De oven funcioneert, maar de binnenverlichting gaat niet aan ❏ Wanneer het ovenlampje kapot is, moet u het door een nieuwe van hetzelfde soort vervangen. Deze is bij onze servicedienst verkrijgbaar, zoals hiervoor beschreven is. ❏ Controlleer of het lampje los zit. Wanneer dat het geval is, weer goed vastdraaien. Ik wil de binnenver-lichting uitdoen. ❏ Het verbruik van het lampje is weinig. De functie van de oven is voorgezien met het lampje aan. Het dient op deze manier als functieindicatie en om het braad- of bakgoed in de gaten te kunnen houden. Het indicatielampje van de thermostaat gaat een paar keer uit tijdens het werken van de oven. ❏ Dat is normaal, omdat het indicatielampje alleen aan gaat totdat de gewenste temperatuur bereikt is. Wanneer deze eenmaal bereikt is, schakelt de oven uit, totdat hij zich weer automatisch activeert om de uitgekozen temperatuur te behouden. 125 Er onstaat damp of rook tijdens de werking van de oven. ❏ Gedurende elk kookproces verdampt er water uit de levensmiddelen. Uw oven heeft een dampafvoer, die zich onder de deurgreep bevindt. ❏ Als u de oven voor de eerste keer gebruikt, kunt u een speciale lucht ruiken, die alleen maar door de eerste verwarming ontstaat. Het gebraad of de taart of het gebak zijn mij niet goed gelukt ❏ U kunt veel plezier aan uw nieuwe oven hebben, maar misschien moet u eerst goed zijn mogelijkheden leren kennen om er volop, naar uw persoonlijke smaak, van te kunnen genieten. ❏ Verzeker u ervan of u alle aanwijzingen van de handleiding goed heeft opgevolgt. 126
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126

Siemens HB24054EU/01 Handleiding

Categorie
Ovens
Type
Handleiding