Documenttranscriptie
DE
GB
FR
NL
Gebrauchsanweisung
Instructions for Use
Mode d´emploi
Gebruiksaanwijzing
seite 3
page 35
page 67
bladzijde 99
HB 24... EU
HB 27... EU
Clock
Oven "working"
pilot light
(depending on
the model)
Ventilation outlet.
38
Cooking mode
selection knob.
Oven "on"
pilot light.
Oven door.
Temperature
selection knob.
Inhoud
Belangrijke opmerkingen
Het wegwerpen van de verpakking en van
uw oud apparaat .....................................................100
Voordat u uw apparaat aansluit ..............................100
Veiligheids-instructies..............................................101
Wees voorzichtig met uw apparaat.........................101
Voordat u het apparaat voor de eerste keer
in gebruik neemt. ....................................................101
Presentatie van uw nieuwe oven
Functie-omschrijving ...............................................102
Toebehoren .............................................................105
Stabiliteit van de onderdelen...................................106
Instellen van de oven
Functiekiezer...........................................................107
Temperatuurkiezer ..................................................107
Automatische programmering van de ovenfunctie
Gebruik van de analoge klok met
eindtijdprogrammering. ..........................................108
Gebruik van de elktronische klok met
automatische tijdschakelaar ....................................111
Praktische tips
Taart en gebak ........................................................117
Vlees, gevogelte en vis ...........................................120
Diepvries .................................................................122
Inmaken ..................................................................123
Onderhoud.............................................................124
Reparatie................................................................127
Enkele beschouwingen die u de moeite
besparen zich met de Servicedienst in
verbinding te stellen .............................................129
96
Belangrijke opmerkingen
Het wegwerpen
van de verpakking
en van uw oud
apparaat.
❏ Indien u de verpakking van uw apparaat
wegwerpt, doe dit dan op een milieuvriendelijke
manier.
❏ Onze produkten worden voorzichtig verpakt met
oog op het transport. De verpakkingen worden
zo ontworpen dat zij geen gevaar vormen voor
het milieu. Zij kunnen gerecicleerd worden. Het
zijn milieuvriendelijke produkten.
❏ Indien u de verpakking opnieuw gebruikt neemt
u enerzijds deel aan de besparing van de
grondstoffen, en anderzijds aan de vermindering
van de hoeveelheid afvalstoffen.
❏ Indien mogelijk kunt u de verpakking teruggeven
aan de handelaar die u het apparaat bezorgd
heeft.
❏ Geef uw oud apparaat in voordat u zich er op
een andere manier wilt van ontdoen. Neem
contact op met uw Gemeente of andere
bevoegde instantie voor het ophalen van uw
apparaat.
Voordat u uw
apparaat aansluit
❏ Lees de handleiding vóór gebruik goed door.
Deze bevat belangrijke informatie over het
gebruik en onderhoud van de keuken.
❏ Bewaar de handleidingen over het gebruik en
de installatie van de keuken goed. Misschien
heeft een ander er nog wat aan.
❏ Beschadigde apparaten niet gebruiken!
❏ De aansluiting en montage van uw apparaat
moeten uitgevoerd worden door een daartoe
bevoegde deskundige volgens officiÎle montageinstructies.Als deze instructies niet nauwkeurig
opgevolgd worden, loopt u het risico de garantie
te verliezen.
❏ Onze apparaten voldoen aan de huidige
veiligheidsnormen voor huishoudelijke
apparaten. Alleen gekwalificeerde technici
mogen deze apparaten repareren. Uw veiligheid
staat op het spel!
97
Veiligheidsinstructies
❏ Het apparaat mag enkel en alleen gebruikt
worden voor het koken bij u thuis.
❏ De oppervlakten van de kookapparaten kunnen
zeer hoge temperaturen verkrijgen. Wees
voorzichtig met de kinderen. Laat ze niet te
dichtbij komen.
❏ Wees voorzichtig met etenswaren die teveel vet
of olie bevatten, aangezien zij, ingeval van
oververhitting, vuur kunnen vatten.
❏ De elektrische kabels mogen niet in aanraking
komen met de hittezones. Verbind ze niet aan de
deur of de zone van de scharnieren, aangezien
u het risico loopt het isolatiemateriaal te
verbreken.
❏ Ingeval van een defekt moet het apparaat
uitgeschakeld worden.
❏ Bewaar geen ontvlambare produkten in de oven
of op de hittezones, aangezien u het risico loopt
dat ze kunnen verbranden wanneer deze
onvoorzien ingeschakeld worden.
Wees voorzichtig
met uw apparaat
❏ Schuif geen bakplaat op de bodem van de oven
en bekleed hem niet met aluminiumfolie.
Hierdoor ontstaat er een opeenhoping van
warmte waardoor de bak- en braadtijden niet
meer kloppen en het email wordt aangetast.
❏ Zet geen serviesgoed of etenswaren direkt op de
bodem van de oven. Altijd op een bakplaat of
rooster.
❏ Giet nooit water direct in de hete oven. Hierdoor
kan het email beschadigd worden.
❏ Het vruchtesap dat van de bakplaat druppelt kan
vlekken veroorzaken die niet meer verwijderd
kunnen worden. Als u een vruchtentaart wilt
bakken, de bakplaat niet overbeladen. U kunt
beter een universele bakplaat gebruiken.
❏ Leun niet op de ovendeur wanneer deze open is.
Voordat u het
apparaat voor de
eerste keer in
gebruik neemt.
98
❏ De gesloten, lege oven gedurende 60 minuten
verwarmen. De temperatuurkiezer in de positie
250.
Presentatie van uw nieuwe oven
Deze handleiding is van toepassing op
verschillende modellen Losse ovens of Combinatieovens met Kookplateau. Stel eerst vast wat voor
model u heeft en kijk daarna welke informatie op
uw oven van toepassing is.
Functieomschrijving
Controlelampje dat
aangeeft dat de oven
aanstaat (afhankelijk
van het model)
Functiekiezer
Controlelampje
dat de werking
van de oven
aangeeft.
Klok
0
11
12
Temperatuurkiezer
1
2
10
9
3
8
5
7
6
Dampafvoer.
Ovendeur
99
Klok
Controlelampje dat aangeeft Functiekiezer
dat de oven aanstaat
(afhankelijk van het model)
Dampafvoer.
100
Controlelampje
dat de werking
van de oven
aangeeft.
Ovendeur
Temperatuurkiezer
Klok
Controlelampje dat aangeeft Functiekiezer
dat de oven aanstaat
(afhankelijk van het model)
Dampafvoer.
Controlelampje
dat de werking
van de oven
aangeeft.
Temperatuurkiezer
Ovendeur
Let op:
Controlelampje dat aangeeft dat de oven aanstaat.
Dit controlelampje gaat alleen aan als de
schakelaar van de functiekiezer niet op nul staat
(dit wil zeggen dat er een kookfunctie is
geselecteerd).
101
Toebehoren
Zijdelingse
inschuifhoogten
De ruimte binnenin de oven is afhankelijk van het
model. De ovenonderdelen (bakplaten, …) kunnen
op verschillende hoogtes bevestigd worden
(1, 2, ….5)
Toebehoren
Uw oven is voorzien van de volgende toebehoren:
emaillen bakplaat, glazen bakplaat, aluminium
bakplaat en rooster.
Braadslede. Voor vochtig
gebak en grote braadstukken.
Hij kan ook gebruikt worden om
het vet op te vangen als u diret
op het rooster grilleert.
102
Aluminium bakplaat. Voor
taart, cake enz.… De schuine
kant moet aan de kant van de
ovendeur zitten.
Rooster. Voor serviesgoed,
bakvormen, braadstukken en
grillades.
adsregfkhs trhgiuycv saehfoyhg sadhfgy 7894yh5j
dmhfguhre kdhguhb43 asjgf9745 sjhdg7 32r5 sdbfu2t3 7
Apsiyh8f3g1r5 sdbvYFQ3 anbfYI3tr asgdy dfgytab
vhudsyr hljfdhWE
Stabiliteit van de
onderdelen.
A
Braadspit
A
Deze onderdelen kunnen gemakkelijk en zonder
dat ze wiebelen voor 2/3 deel uit de
inschuifhoogtes getrokken worden. Op deze manier
kunt u de gerechten gemakkelijk uit de oven halen.
Raak de ovenonderdelen en de hete oven niet aan.
U kunt allerlei ovenonderdelen verkrijgen bij de
centra van onze Technische Dienst. Geef ons
hierbij het E-nr. en FD-nr. van uw apparaat door.
Deze gegevens staan op het typeplaatje rechts
onderaan de oven (om het te zien moet u de
ovendeur opendoen).
Als Uw oven met een braadspit is uitgerust kunt U
deze gebruiken door de steun in de daarvoor
bestemde openingen A van de bakplaat te
plaatsen.
Om het stuk vlees uit de oven te nemen maakt
men gebruik van de uitneembare staaf; schroef
deze staaf vast op het draaispit.
B A
103
Instellen van de oven
Instellen van de
oven
Stel de oven in met behulp van de temperatuur en functiekiezer.
Bij gebruik altijd de deur sluiten.
Functiekiezer
Dubbele.grill.met
.turbine warmte
aan de.bovenkant
verdeeld door de
turbine.
Dubbele.grill.met
.turbine warmte
aan de.bovenkant
verdeeld door de
turbine.
Bakken:warmte
bovenin en
onderin de oven
Bakken:warmte
bovenin en
onderin de oven
0
0
Dubbelvoudige
grill met
braadspit
Bakken met turbine:
de oven wordt op alle
plaatsen verwarmd.
Dubbelvoudige
grill
Temperatuurkiezer
Bakken met
turbine: de oven
wordt op alle
plaatsen verwarmd
U kunt een temperatuur instellen tussen 500C en
2500C.
Afhankelijk van het model.
Grillen
op hoge stand
Grillen
op hoge stand
50
Grillen
op medium
stand
3
2
100
250
Grillen
op lage stand
104
50
1
200
150
Grillen
op medium
stand
Grillen
op lage stand
100
250
200
150
Automatische programmering
van de ovenfunctie
Bij sommige modellen kan de duur van de
ovenwerking ingesteld worden. Welk soort klok
hiervoor gebruikt wordt hangt af van het
ovenmodel.
Gebruik van de analoge klok met
eindtijdprogrammering
Bij ovens die voorzien zijn van een analoge klok
kan de duur van de ovenwerking geprogrammeerd
worden.
Programmadisplay
11
12
1
2
10
9
3
8
5
7
6
Klok
Programmeerknop en het
gelijk zetten van de klok. Naar
links draaien.
105
Gelijkzetten van de
klok
Soort
programma´s
Om de klok gelijk te zetten moet u het volgende
doen: Druk en draai naar links net zolang aan de
knop A totdat de klok de juiste tijd aangeeft.
Op het programmadisplay is te zien welk
programma is ingesteld. Verschillende
programma´s:
Handmatig gebruik. De oven werkt
voortdurend in deze stand.
180-0 Voorgeprogrammeerde duur van de
ovenwerking. U kunt de tijd instellen
door de knop naar links te draaien
zonder hem in te drukken (tot 180
minuten). Als de geprogrammeerde tijd
eenmaal verstreken is, wordt de oven
automatisch uitgeschakeld en zal er een
geluidssignaal te horen zijn totdat de
gebruiker deze toon uitschakelt
Stand waarin het geluidssignaal is
uitgeschakeld.
Handmatige
werking
3
2
1
1. Zet de schakelaar van de
functiekiezer in de gewenste
stand.
2. Zet de schakelaar van de
temperatuurkiezer in de
gewenste stand.
3. Draai knop A totdat er op
het programmadisplay C
een handje verschijnt.
Let op: als de oven klaar is of als u het koken wilt
onderbreken, moet u de bedieningsknoppen op 0
zetten (zowel de functie – als de
temperatuurkiezer).
106
Halfautomatische
werking:
3
2
1
1. Zet de schakelaar van de
2. Zet de schakelaar van de
4. Als de geprogrammeerde
5. Om het geluidssignaal uit te
functiekiezer in de gewenste
stand.
tijd verstreken is, wordt de
oven uitgeschakeld en zal er
een geluidssignaal te horen
zijn.
temperatuurkiezer in de
gewenste stand.
3. Draai knop A totdat de
gewenste kookduur op het
programmadisplay C
verschijnt.
schakelen moet u knop A
draaien totdat het tekentje
op het programmadisplay
verschijnt.
Let op: als de oven klaar is of als u het koken wilt
onderbreken, moet u zowel de functie – als de
temperatuurkiezer op 0 zetten.
107
Gebruik van de elektronische
klok met automatische
tijdschakelaar voor de instelling
van de kookduur en de eindtijd
Gelijkzetten van de
klok
Wanneer u de oven voor het eerst aansluit.
Om de klok gelijk te zetten moet u het volgende doen:
1. Druk op knop
.
2. Draai net zolang aan de
3. Druk nogmaals op knop
om de tijd op te slaan in het
geheugen. Als u deze knop
niet indrukt, wordt de tijd
binnen enkele seconden
automatisch opgeslagen.
Dezelfde handelingen moeten ook worden uitgevoerd om de tijd te veranderen.
Let op! De vastgelegde tijd kan niet veranderd worden als er gebruik gemaakt
wordt van een het programma voor de automatische werkingsduur of automatische
uitschakeling nadat de kooktijd is verstreken.
108
knop totdat de klok de juiste
tijd aangeeft.
Programmeren van
de kooktijd:
1. Druk op knop
Vergeet, nadat u de klok geprogrammeerd
heeft, niet de functie - en temperatuurkiezer in
te stellen. Zo zorgt u ervoor dat de oven goed
werkt.
.
2. Draai net zolang aan de
.
2. Stel de tijd bij door middel
knop totdat de door u
gewenste werkingsduur op
het klokschermpje
verschijnt.
3. Druk nogmaals op knop
om de werkingsduur vast te
leggen. Als u de knop niet
indrukt, wordt de
werkingsduur na enkele
seconden automatisch
vastgelegd.
Bijstellen van
geprogrammeerde
waarden
1. Druk op knop
van de draaiknop.
3. Druk nogmaals op knop
om de werkingsduur vast te
leggen. Als u de knop niet
indrukt, wordt de
werkingsduur na enkele
seconden automatisch
vastgelegd.
109
Wissen van
geprogrammeerde waarden
1. Druk op knop
.
Uitschakelen van het
geluidssignaal
2. Breng de tijd terug naar
0:00 door aan de knop te
draaien.
Druk op knop
3. Op het scherm is huidige
tijd af te lezen.
van de werkingsduur.
Opmerkingen:
❏ Door snel aan de knop te draaien, kunt u grotere
"stappen" maken bij het instellen.
❏ De werkingsduur kan alleen worden veranderd
op het moment dat het symbool
knippert.
110
Vertraagde
programmering
Vergeet, nadat u de klok geprogrammeerd
heeft, niet de functie - en temperatuurkiezer in
te stellen. Zo zorgt u ervoor dat de oven goed
werkt.
Het is mogelijk om het begin van de kooktijd een
poosje uit te stellen bij de programmering van de
werkingsduur.Hiervoor moet u het volgende doen:
1. Druk op de knop "eindtijd". 2. Programmeer de gewenste
eindtijd met behulp van de
draaiknop.
3. Druk op de knop
de werkingduur.
van
4. Programmeer de gewenste 5. Druk opnieuw op knop
werkingsduur met behulp
van de draaiknop.
om
deze waarden onmiddellijk vast
te leggen. Als u niet binnen
enkele seconden op de knop
drukt, worden de waarden
automatisch vastgelegd.
❏ Hierna verschijnt de eindtijd van het programma op het scherm.
❏ Als de geprogrammeerde tijd verstreken is, wordt via het geluidssignaal
aangegeven dat het programma is afgelopen.
111
Bijstellen van een
geprogrammeerde tijd
1. Druk op knop
"Bel"
(geluidssignaal)
.
2. MStel de tijd bij door aan de
knop te draaien
Het geluidssignaal kan op elk moment worden
aangeschakeld, al dan niet afgesteld op de
tijdsduur of de eindtijd van de kooktijd.
Programmeren: de
waarschuwingstijd
1. Druk op knop
.
2. Programmeer met behulp
van de draaiknop het tijdstip
waarop u wilt dat de bel
gaat (het geluidssignaal te
horen is).
3. Druk opnieuw op knop
om dit tijdstip vast te leggen.
Als u niet op de knop drukt,
wordt de aangeduide tijd na
enkele seconden automatisch
vastgelegd
❏ Als de ingestelde tijd eenmaal verstreken is, gaat de bel. Het symbool van de
bel knippert. Het geluidssignaal is uit te schakelen door op knop
te drukken.
112
Bijstellen van een
geprogrammeerde tijd
1. Druk op knop
.
Wissen van een
geprogrammeerde tijd
2. Programmeer de
waarschuwingstijd door aan
de knop te draaien.
3. Druk opnieuw op knop
om dit tijdstip vast te leggen.
Druk twee keer achter elkaar op knop
.
Opmerkingen
❏ Met dit systeem is het mogelijk om uren, minuten
en seconden in te stellen.
❏ Door snel aan de draaiknop te draaien, kunt u
grotere stappen maken bij het instellen.
113
Praktische tips
Taart en gebak
Bakblikken
Gebruik bij voorkeur metalen bakblikken.
De tabellen
❏ In de tabellen wordt ervan uit gegaan dat het
gebak in een koude oven wordt geschoven,
tenzij het tegendeel wordt aangegeven.
❏ Als U de oven wil voorverwarmen verminder dan
de aangegeven baktijd met 5 à 10 minuten.
❏ Temperatuur en baktijd zijn afhankelijk van de
soort en de hoeveelheid deeg. Daarom zijn in de
tabellen minimum- en maximumtijden/
temperaturen aangegeven. Begin met de laagste
waarde en verleng zonodig de baktijd. Bij een
lagere temperatuur wordt het gebak gelijkmatiger
bruin.
Cake/ taart in vormen
Hoogte
Temp. 0C Vermings Duur min
methode
Cake (roerbeslag)
Vorm op het rooster. Tulbandkrans cakevorm
2
160-180
60-70
Biscuittaart,
Vorm op het rooster. ø 26 cm springvorm
2
150-160
30-40
Kwark of vruchtentaart (klopbeslag)
Vorm op het rooster. ø 26 cm springvorm
2
190 - 200
55 -65
Taart met vruchtenvulling. Bakplaat
2
180 - 190
50 - 60
Biscuitrol. Bakplaat. voorverwar.
1
190 - 210
10 - 15
Broodvlecht. Bakplaat
2
170-180
30-40
Sprits. Bakplaat
2
140-150
15-20
Koekjes. Bakplaat
2
140-150
20-25
Bladerdeeg. Bakplaat
2
170-180
30-40
Pizza. Bakplaat Voorverwar.
1
220 - 230
20 - 25
Pizza. Braadslede Voorverwar.
2
210 - 220
20 - 25
Brood met 1,2 kg meel. Bakplaat. Voorverwar.
1
200 - 220
40 - 50
114
Tips om te bakken
Zo stelt u vast of de cake
gaar is.
Prik 10 minuten voor het einde van de baktijd met
een satéprikker in het midden van de taart of het
gebak. Als er geen deeg aan de prikker blijft
plakken, dan is het gebak gaar.
Het gebak zakt in elkaar.
Gebruik de volgende keer minder vocht of stel de
temperatuur 10 graden lager in.
Het gebak is in het midden
gerezen en aan de rand
lager.
De rand van de springvorm niet invetten. Na het
bakken het gebak met een breinaald voorzichtig
van de rand losmaken.
Het gebak is aan de
bovenkant te donker.
Controleer de hoogte waar de bakplaat
ingeschoven is, verlaag de temperatuur en laat het
gebak iets langer bakken.
Het gebak is zwart aan de
onderkant
Schuif het gebak hoger in de oven en voor de
volgende keer verlaag de temperatuur.
Het gebak is zeer droog
Prik kleine gaatjes in het gebak. Met vruchtesap of
alcoholhoudende drank besprenkelen. Stel de
volgende keer de temperatuur 10 graden hoger en
verkort de baktijd.
Het brood of gebak
(bijvoorbeeld kwarktaart)
ziet er prachtig uit maar is
van binnen nog klef.
Gebruik de volgende keer minder vocht en laat het
gebak bij een lagere temperatuur iets langer
bakken. Bij een vochtige garnering de taartbodem
eerst voorbakken, met gemalen amandelen of
paneermeel bestrooien en pas daarna de garnering
erop leggen. Houd u aan het recept en de
aangegeven baktijden.
De koekjes of de
bakblikkoek lossen zich
niet van het bakblik.
Schuif het bakblik nog eens kort in de oven. Maak
de koekjes dan onmiddellijk los. Voor de volgende
keer is het raadzaam het bakblik met speciaal
bakpapier te bedekken.
115
De taart geraakt niet los
bij het storten.
Laat de taart na het bakken nog 5 tot 10 minuten
afkoelen, dan geraakt hij gemakkelijker los uit de
vorm. Zou hij nog altijd niet los geraken, maak dan
de rand nog eens voorzichtig met de breinaald los.
Stort de koek opnieuw en bedek de vorm
meermaals met een vochtige, koude doek.
Vet de vorm de volgende keer goed in en strooi er
extra paneermeel op of gebruik bakpapier.
Tips om energie te
besparen:
Gebruik donkere, zwart gelakte, met een
siliconelaag voorziene of geÎmailleerde bakvormen,
aangezien zij de hitte van de bakoven bijzonder
goed opnemen.
Bij langere baktijden kunt u de oven 10 minuten voor
het einde van de baktijd uitschakelen of de nog
aanwezige warmte benutten om andere gerechten te
verwarmen.
116
Vlees, gevogelte
en vis
Welk serviesgoed is geschikt?
❏ Gebruik serviesgoed dat ovenvast is.
❏ Plaats het serviesgoed op het rooster.
❏ Zet glazen serviesgoed, nadat u het uit de oven
hebt gehaald, op een droge doek, niet op een
koude of natte ondergrond, aangezien het glas
kan springen.
Tips om te braden
❏ Het braadresultaat is afhankelijk van het soort en
de kwaliteit van het vlees.
❏ De maat van het serviesgoed moet evenredig
aan de maat van het braadstuk zijn.
❏ Aan mager vlees 2-3 eetlepels vocht toevoegen;
aan ossevlees 8-10 eetlepels, afhankelijk van de
grootte. Grote stukken vlees, vanaf 1,5 kilogram,
na de helft van de braadtijd keren.
❏ Na afloop van de braadtijd het braadstuk nog 10
minuten in de uitgeschakelde, gesloten oven
laten rusten.
Tips om te grilleren
❏ Altijd met een gesloten deur grilleren.
❏ De grillades moeten ongeveer even dik zijn
(tussen 2 en 3 cm). Ze worden dan gelijkmatig
bruin en blijven van binnen sappig. Biefstukken
altijd ongezouten grilleren.
❏ De grillades worden direct op het rooster gelegd.
Heeft u maar één stuk te grilleren, leg het dan
op het middelste gedeelte van het rooster.
❏ Om het vleessap op te vangen, schuif ook nog
de bakplaat eronder op hoogte 1. Zo blijft uw
oven schoner.
❏ De kooktijden van de tabel gelden voor het
inschuiven in een koude oven.
❏ Het gevogelte wordt zeer knapperig en bruin
wanneer ze met boter, gezouten water, vet of
sinaasappelsap bedekt wordt.
❏ Voor eend en gans moet het vel onder vleugels
gekort worden om het vet te laten ontsnappen.
117
Vlees en gevogelte
Hoogte
Temp. 0C Vermings Duur min
methode
Varkensvlees zonder zwoerd 1,5 kg.
Vorm op het rooster
2
190 - 200
120-130
Varkensvlees zonder zwoerd 1,5 kg.
Vorm op het rooster
2
190 - 200
90-110
Halve kip gerecht. Braadslede
Het omdraaien nadad de helft
van de baktijd verstreken is.
2
190 - 200
45-50
Hele kip. Bakplaat
Hähnchen mit Brustseite auf Rost liegend
Het gerecht omdraaien nadad de helft
van de baktijd verstreken is.
2
180-190
65-75
Vis, gegrilleerd bijv. Bakplaat en rooster
1 kg. bijv. forel 300 g.
1
220-230
30-35
Vis, gegrilleerd bijv. Bakplaat en rooster
1 kg. bijv. forel 300 g.
1
220-230
10’
Vis koteletten bijv. Bakplaat en rooster
zalm rooster
4/5
240
8/10’
Tips om te braden
en grilleren
Hoe stel ik vast, of het
braadstuk klaar is?
Doe de lepel-proef. Druk met de lepel op het
braadstuk. Voelt het zich vast aan is het klaar,
wanneer het meegeeft, heeft het nog een beetje
tijd nodig.
Het braadstuk is te donker
geworden en het korstje is
hier en daar verbrand.
Controleer de inschuifhoogte en de temperatuur.
Het braadstuk ziet er
prachtig uit, maar de jus is
aangebrand.
Gebruik de volgende keer een kleinere pan/schaal
of voeg iets meer vocht toe.
Het braadstuk ziet er
prachtig uit maar de jus is
zeer licht en waterig.
Gebruik de volgende keer een grotere pan/schaal
en voeg iets minder vocht toe.
Ik vind in de tabel geen
gegevens over het
gewicht van mijn Roast
Beef.
Gebruik de gegevens die bij een iets lager gewicht
horen en verleng de braad- of grilleertijd.
118
Diepvries
In de tabellen (braadtijden) wordt ervan uit gegaan
dat het te bereiden voedingsmiddel in een koude
oven wordt geschoven.
Volg de instrukties van de fabrikant op, die op de
verpakking vermeld staan.
Gebruik
Hoogte
Broccoli. Voorverwarmen.
1
Brood. 6 broden op het rooster.
3
Brood hamui
1
Escalibada (stoofschotel van stokvis met groenten) 2
Gevulde tomaat
2
Mousse van verschillende groenten
2
Au bain marie
Macaroni met kaas en spek. Voorverwarmen.
1
Ontdooien van een kip
2
Verschillende malen een kip omkeren.
Gewicht 1.800 gr.
Pastei. Voorverwarmen 10-15 min.
3
Afhankelijk van de dikte.
Pastei. Voorverwarmen 10-15 min.
2
Afhankelijk van de dikte.
Pizza
1
Pizza
3
Quiche Lorraine
1
Bedek het geheel met aluminium wanneer de
bovenlaag een bruine kost krijgt.
Temp. 0C Funktie
200
220-230
200
200
200
180
Tijd min
40
7
50
55
30
90
190
80
65
110
200
37
200
45
210
210
240
25
17
37
119
Inmaken
Inmaakprodukten
❏ Gebruik alleen eersteklas fruit en groenten. Was
hen zorgvuldig.
❏ De inmaakglazen en rubberen weckringen
moeten goed schoon en onbeschadigd zijn.
❏ Let erop dat de rand van het inmaakglas na het
vullen met de levensmiddelen schoon is. De
werckring op de inmaakglazen leggen en de
glazen met een beugel afsluiten.
❏ De inmaakglazen met voldoende tussenruimte in
de braadslede zetten en deze op inschuifhoogte
1 in de oven schuiven. De bakplaat vullen met
liter water (ca. 800C).
❏ Sluit de oven en zet de thermostaat op 1800C.
❏ Zet de oven uit als het vocht in de glazen gaat
borrelen (er stijgen kort na elkaar belletjes op).
Sterilisatie van conserven
Positie
, temperatuur 1700C, dienblad van de
oven op het eerste niveau. Vul het dienblad met de
potten die al gesloten zijn en gooi er water in:
Wanneer er konstant luchtbobbels uit de potten
komen (mochten deze fruit bevatten), uitschkelen
en de potten in de oven laten gedurende ongeveer
30 minuten. ingeval van groente of tonijn, wanneer
de luchtbobbels konstant verschijnen, moet de
temperatuur tot 1300C teruggebracht worden en op
deze temperatuur blijven gedurende 90 minuten,
schakel de oven daarna uit en laat de potten
gedurende 30 minuten in d eoven; mocht er veel
water in het dienblad verdampen moet warm water
nagevuld worden.
Wanner het hele process voorbij is en na verloop
van 30 minuten wachttijd in de oven en wanneer de
potten uit de oven verwijderd worden, moeten ze
met een doek bedekt en afgekoeld worden
gedurende ongeveer twee uur, op een plaats
zonder luchtstromingen. Gooi de potten uit op er
water ontsnapt is die hermetisch gesloten geweest
zijn.
120
Onderhoud
❏ ATTENTIE! Nooit de oven met stoom of water
onder hoge druk schoonmaken.
❏ De toebehoren met een normaal
schoonmaakmiddel schoonmaken. Met name
hardnekkige vlekken zijn goed te verwijderen
met een borsteltje of een sponsje.
❏ De grill kan schoongemaakt worden met
produkten die geschikt zijn voor roestvrij staal.
Buitenkant van het
apparaat
❏ Voor het schoon houden van de buitenkant van
de oven is het voldoende om een vochtige spons
met zeepwater of met water met een scheut
azijn te gebruiken.
❏ Gebruik nooit scherpe of schurende
schoonmaakmiddelen omdat die de oppervlaktes
aan kunnen tasten. Mocht zoín middel per
ongeluk toch op het apparaat komen, was het
dan onmiddellijk met water af.
Binnenkant van de
oven
❏ Gebruik dezelfde middelen als voor de
buitenkant.
❏ Gebruik geen harde schuursponsjes omdat die
krassen kunnen veroorzaken.
❏ Vruchtensap dat van de bakplaat druppelt,
veroorzaakt vlekken die ook met een
ovenreiniger niet meer verwijderd kunnen
worden. Zorg ervoor dat u de bakplaat bij het
bakken van vochtig vruchtengebak niet overlaadt
en gebruik bij voorkeur de geÎmailleerde
bakplaat. Gebruik de diepere geëmeailleerde
braadslede.
❏ Gebruik alleen een ovenreiniger voor de
geîmailleerde delen van de oven.
❏ Maak de oven schoon als hij koud is. Daarvoor
moet de thermostaat op de uitgeschakelde
positie staan.
❏ Als de oven erg vuil is, verwarm hem gedurende
ongeveer 2 minuten tot 50ºC. Niet langer, want
dan bestaat het gevaar dat het reinigingsmiddel
vlekken op het email zou kunnen veroorzaken.
121
Binnenkant van de
oven (oven met
oneffen, mat
emaille)
Als de wanden van Uw oven unit oneffen, mat
emaille bestaan, zijn deze uitgerust met een
zelfreinigend systeem. Gedurende het funktioneren
van de oven is dit systeem werkzaam en met name
bij hoge temperaturen en als de funktiekeuzeschakelaar op de volgende positie is ingesteld
.
Desalniettemin kan het gebeuren dat een aantal
spatvlekken niet meteen verdwijnen, maar pas na
enige tijd.
Mocht de oven erg vuil geworden zijn, zet den een
lege oven met een gesloten deur gedurende een
half of heel uur aan met de eerdergenoemde
temperaturen en funktiestand.
Laat daarna de deur een poos open staan. Resten
van kruiden etc. kunt U met een zacht borsteltje of
al wrijvend met een droog doekje verwijderen.
Indien door het veelvuldig gebruik de email meer
oneffenheden begint te vertonen zal de
zelfreinigende eigenschap beginnen te
verzwakken. Na deze schroeven gedraaid te
hebben en u de binnenste (effen), moet dit weer
gemonteerd worden, en op deze manier verlengt u
de levensduur van uw oven.
Het is mogelijk dat het emaille tijdens het gebruik
van de oven verkleurd maar dit heeft geen enkel
effect op het zelfreinigend systeem.
Zijdelingse
inschuifhoogten
122
Sommige modellen zijn voorzien van "staven" aan
de zijkant van de oven. Om deze schoon te maken
kunt u ze het beste van de oven afhalen. Zie
hiervoor de aanwijzingen op de afbeelding.
Reparatie
❏ Bel bij een storing de dichtstbijzijnde
servicedienst. Maar lees eerst de
beschouwingen die u de moeite kunnen
besparen zich met de servicedienst in verbinding
te stellen.
❏ Funktioneert de oven ondanks uw eigen
bemoeiingen nog steeds niet, stel u zich met de
dichtstbijzijnde servicedienst in verbinding, en
geef altijd het E-Nr. en FD-Nr. van uw apparaat
aan.
❏ Het typeplaatje met deze nummers is rechts
achter de ovendeur aangebracht.
❏ Om te vermijden dat u in geval van storing lang
naar deze nummers zoeken moet, vul hier
meteen de gegevens van uw apparaat in.
Nº E
Vervangen van het
ovenlampje
FD
Is het ovenlampje kapot, moet het vervangen
worden. Dat kunt u zelf doen. De oven moet
hiervoor uitgeschakelt zijn en zich in koude
toestand bevinden.
1.- Lampglaasje dat het lampje bedekt
losschroeven.
2.- Het lampje door een lampje van hetzelfde soort
vervangen. De lampen kunnen temperaturen tot
3000 C verdragen. Gebruik alleen dit soort
lampen. Ze zijn bij onze servicedienst
verkrijgbaar.
3.- Lampglaasje weer vastschroeven.
4.- De oven weer inschakelen (indien u de oven
eerst uitgeschakelt heeft).
123
Vervangen van de
deurafdichting
aa
❏ De dichting kunt u zelf vervangen. Deze is met
een stalen pen in de daarvoor bestaande gaten
bevestigd. Om deze te vervangen, trek de beide,
ondere uiteinden van de dichting naar beneden.
Daarna trekt u de hoeken van de bovenkant
naar links en naar rechts.
❏ Een nieuwe dichting is verkrijgbaar bij de
servicedienst. Geef a.u.b. het E-Nr. en FD-Nr.
van uw apparaat aan.
Met de deur helemaal geopend de
scharniertongen, draaien. Draai de deur naar
boven en til hem op zoals (A). Sluit de deur nog
verder totdat hij er naar voren toe, zoals bij (B)
aangegeven, uitgehaald kan worden.
a
Het verwijderen
van de deur
A
B
124
Enkele beschouwingen die u de
moeite besparen zich met de
Servicedienst in verbinding te
stellen.
De oven funcioneert niet.
❏ Controlleer of er spanning aanwezig is.
❏ Controlleer of de zekering uitgeschakelt is.
❏ Controleer of u zich aan de instructies in de
gebruiksaanwijzing heeft gehouden en vooral
aan die instructies die betrekking hebben op de
klok.
De oven funcioneert, maar de binnenverlichting gaat niet aan
❏ Wanneer het ovenlampje kapot is, moet u het
door een nieuwe van hetzelfde soort vervangen.
Deze is bij onze servicedienst verkrijgbaar, zoals
hiervoor beschreven is.
❏ Controlleer of het lampje los zit. Wanneer dat het
geval is, weer goed vastdraaien.
Ik wil de binnenver-lichting uitdoen.
❏ Het verbruik van het lampje is weinig. De functie
van de oven is voorgezien met het lampje aan.
Het dient op deze manier als functieindicatie en
om het braad- of bakgoed in de gaten te kunnen
houden.
Het indicatielampje van de thermostaat gaat
een paar keer uit tijdens het werken van de
oven.
❏ Dat is normaal, omdat het indicatielampje alleen
aan gaat totdat de gewenste temperatuur bereikt
is. Wanneer deze eenmaal bereikt is, schakelt de
oven uit, totdat hij zich weer automatisch activeert
om de uitgekozen temperatuur te behouden.
125
Er onstaat damp of rook tijdens de werking van
de oven.
❏ Gedurende elk kookproces verdampt er water uit
de levensmiddelen. Uw oven heeft een
dampafvoer, die zich onder de deurgreep bevindt.
❏ Als u de oven voor de eerste keer gebruikt, kunt u
een speciale lucht ruiken, die alleen maar door de
eerste verwarming ontstaat.
Het gebraad of de taart of het gebak zijn mij
niet goed gelukt
❏ U kunt veel plezier aan uw nieuwe oven hebben,
maar misschien moet u eerst goed zijn
mogelijkheden leren kennen om er volop, naar uw
persoonlijke smaak, van te kunnen genieten.
❏ Verzeker u ervan of u alle aanwijzingen van de
handleiding goed heeft opgevolgt.
126