Smeg SF6102 TVS de handleiding

Type
de handleiding
Inhoudsopgave
211
NL
1 Waarschuwingen 212
1.1 Algemene veiligheidswaarschuwingen 212
1.2 Beoogd gebruik 215
1.3 Aansprakelijkheid van de fabrikant 215
1.4 Deze gebruiksaanwijzing 215
1.5 Identificatieplaatje 215
1.6 Verwerking 215
1.7 Wegwijs in de gebruiksaanwijzing 216
2 Beschrijving 217
2.1 Algemene beschrijving 217
2.2 Bedieningspaneel 220
2.3 Andere onderdelen 221
2.4 Beschikbare accessoires 222
3 Gebruik 224
3.1 Waarschuwingen 224
3.2 Eerste gebruik 224
3.3 Gebruik van de accessoires 225
3.4 Het gebruik van de oven 226
3.5 Advies voor bereidingen 234
3.6 Speciale functies 236
3.7 Automatische programma’s 239
3.8 Secundair menu 242
4 Reiniging en onderhoud 245
4.1 Waarschuwingen 245
4.2 Reiniging van de oppervlakken 245
4.3 Reiniging van de deur 246
4.4 Reiniging van de ovenruimte 248
4.5 Vapor Clean (enkel op sommige modellen) 250
4.6 Pyrolyse (enkel op sommige modellen) 253
4.7 Buitengewoon onderhoud 255
5 Installatie 258
5.1 Elektrische aansluiting 258
5.2 Vervanging van de kabel 258
5.3 Plaatsing 259
We raden aan deze handleiding aandachtig door te lezen, omdat ze alle aanwijzingen
bevat om de esthetische en functionele kwaliteiten van het apparaat te behouden.
Raadpleeg de website voor verdere informatie over dit product: www.smeg.com
VERTALING VAN DE OORSPRONKELIJKE GEBRUIKSAANWIJZING
Waarschuwingen
212
1 Waarschuwingen
1.1 Algemene
veiligheidswaarschuwingen
Persoonlijk letsel
Het apparaat en de bereikbare
delen ervan worden heel warm
tijdens het gebruik. Raak geen
verwarmingselementen aan tijdens
gebruik van het apparaat.
Bescherm de handen met
ovenwanten bij het hanteren van
voedsel in de ovenruimte.
Probeer geen vlammen/brand te
doven met water: schakel het
apparaat uit en bedek het vuur
met een deksel of een
brandwerende deken.
Gebruik van dit apparaat door
kinderen vanaf 8 jaar, personen
met beperkte fysieke, zintuiglijke of
mentale capaciteiten of met een
gebrek aan ervaring of kennis is
alleen toegestaan onder toezicht
en begeleiding van volwassenen
die verantwoordelijk zijn voor hun
veiligheid.
Laat kinderen niet spelen met het
apparaat.
Houd kinderen jonger dan 8 jaar
die niet onder toezicht staan
verwijderd van het apparaat.
Kinderen jonger dan 8 jaar
mogen het apparaat tijdens zijn
werking niet benaderen.
Werkzaamheden voor
schoonmaak en onderhoud van
het apparaat mogen niet worden
uitgevoerd door kinderen die niet
onder toezicht staan.
Het kookproces moet altijd
bewaakt worden. Een kort
kookproces moet voortdurend
bewaakt worden.
Laat het apparaat niet onbeheerd
tijdens bereidingen waarbij vetten
en oliën vrijkomen die heet
worden en vlam kunnen vatten.
Wees heel voorzichtig.
Giet geen water rechtstreeks op
hete ovenschalen.
Houd de deur dicht tijdens de
bereiding.
In geval van ingrepen op de
etenswaren of aan het einde van
de bereiding, de deur gedurende
een aantal seconden 5 centimeter
openen, het stoom laten
ontsnappen en vervolgens de
deur volledig openen.
Plaats geen metalen en puntige
voorwerpen (bestek of
gereedschappen) in de spleten
van het apparaat.
Na gebruik het apparaat
uitschakelen.
Waarschuwingen
213
NL
ONTVLAMBARE MATERIALEN
NIET IN DE BUURT VAN HET
APPARAAT GEBRUIKEN OF
BEWAREN.
GEBRUIK GEEN SPUITBUSSEN
IN DE BUURT VAN HET
APPARAAT TERWIJL HET WERKT.
• VOER GEEN WIJZIGINGEN UIT
OP HET APPARAAT.
Laat de installatie en technische
interventies uitvoeren door
gekwalificeerd personeel
overeenkomstig de geldende
normen.
Probeer nooit om zelf het
apparaat te repareren, zonder
tussenkomst van een
gekwalificeerde technicus.
Trek nooit aan de kabel om de
stekker uit het stopcontact te
halen.
Beschadiging van het apparaat
Gebruik geen schurende of
bijtende middelen op de glazen
onderdelen (bijv. poeders,
ontvlekkers of metaalsponsjes).
Gebruik eventueel houten of
plastic gereedschappen.
Gebruik geen ruw, schurend of
scherp materiaal.
Gebruik op de stalen delen of de
delen waarvan het oppervlak met
metalen afwerkingen werd
behandeld (bijv. elektrolytische
oxidatie, vernikkeling, verchroming)
geen producten die chloor,
ammoniak of bleekmiddel bevatten.
Roosters en ovenschalen moeten in
de zijgeleiders worden geplaatst tot
ze niet verder kunnen. De
mechanische veiligheidsblokkeringen
die de verwijdering van de roosters
voorkomen moeten naar beneden en
naar de achterzijde van de
ovenruimte gericht zijn.
Ga niet op het apparaat zitten.
Reinig het apparaat niet met een
stoomreiniger.
Gebruik geen spuitbussen in de
nabijheid van het apparaat.
Zorg er voor dat de openingen en
de spleten voor de ventilatie en de
warmte-afvoer niet verstopt raken.
Laat geen voorwerpen achter op de
kookoppervlakken.
GEBRUIK HET APPARAAT NOOIT
OM DE RUIMTE TE VERWARMEN.
Gebruik geen plastic vaatwerk of
recipiënten om voedsel te bereiden.
Plaats geen blikken of gesloten
recipiënten in de ovenruimte.
Waarschuwingen
214
Verwijder alle ovenschalen en
roosters die tijdens de bereiding
niet gebruikt worden uit de
ovenruimte.
Bedek de bodem van de
ovenruimte niet met aluminiumfolie.
Plaats geen pannen of
ovenschalen rechtstreeks op de
bodem van de ovenruimte.
Bij gebruik van bakpapier moet u
er voor zorgen dat de circulatie
van de warme lucht in de oven er
niet door wordt verhinderd.
Gebruik de open deur niet als
steun door pannen of schalen
direct op het binnenglas te
plaatsen.
Gebruik de open deur niet als
hefboom om het apparaat in het
meubel te plaatsen.
Oefen niet te veel kracht uit op de
geopende deur.
Til dit apparaat niet op door de
handgreep beet te pakken.
Installatie en onderhoud
• DIT APPARAAT MAG NIET
GEÏNSTALLEERD WORDEN IN
BOTEN OF CARAVANS.
Het apparaat mag niet
geïnstalleerd worden op een
voetstuk.
Plaats het apparaat met behulp
van een tweede persoon in het
meubel.
Om de mogelijke oververhitting
van het apparaat te vermijden
moet het niet achter een
decoratieve deur of een paneel
geïnstalleerd worden.
Laat de installatie en technische
interventies uitvoeren door
gekwalificeerd personeel
overeenkomstig de geldende
normen.
• Laat het apparaat aansluiten door
gekwalificeerd technisch
personeel.
De aardverbinding van het
elektrische systeem is verplicht en
moet in overeenstemming met de
geldende veiligheidsnormen
worden uitgevoerd.
Gebruik kabels die bestand zijn
tegen temperaturen van minstens
90 °C.
Het aandraaimoment van de
schroeven van de stroomgeleiders
van het klemmenbord moet 1,5-
2 Nm bedragen.
• Als de stroomkabel beschadigd is,
moet men onmiddellijk contact
opnemen met de technische dienst
die voor de vervanging van de
kabel zal zorgen.
Waarschuwingen
215
NL
Voorafgaand op iedere ingreep
op het apparaat (installatie,
onderhoud, plaatsing of
verplaatsing) moet u altijd zorgen
voor persoonlijke
beschermingsmiddelen.
Voorafgaand op iedere ingreep
op het apparaat moet de
algemene elektrische voeding
gedeactiveerd worden.
Voor dit apparaat
Controleer of het apparaat is
uitgeschakeld voordat de lamp
wordt vervangen.
Ga niet steunen of zitten op de
geopende deur van het apparaat.
Controleer of er geen voorwerpen
in de deur vastzitten.
Het apparaat niet buiten
plaatsen/gebruiken.
1.2 Beoogd gebruik
Dit apparaat is bedoeld om thuis
voedsel te bereiden. Elk ander
gebruik is oneigenlijk.
Het apparaat is niet ontworpen
om te functioneren met externe
kookwekkers of
afstandsbedieningssystemen.
1.3 Aansprakelijkheid van de
fabrikant
De fabrikant kan niet aansprakelijk
worden gesteld voor schade aan
personen en voorwerpen ten gevolge
van:
een ander gebruik van het apparaat
dan wordt voorzien;
het niet in acht nemen van de
voorschriften van de
gebruiksaanwijzing;
het forceren van ook slechts één deel
van het apparaat;
het gebruik van niet-originele
reserveonderdelen.
1.4 Deze gebruiksaanwijzing
Deze gebruiksaanwijzing is een belangrijk
onderdeel van het apparaat en moet
gedurende de volledige levensduur intact
en op een eenvoudig te bereiken plaats
worden bewaard.
Deze gebruiksaanwijzing aandachtig voor
het gebruik van het apparaat doorlezen.
1.5 Identificatieplaatje
Het identificatieplaatje bevat de technische
gegevens, het serienummer en de
markering. Het plaatje mag in geen geval
worden verwijderd.
1.6 Verwerking
Het apparaat moet gescheiden
ingezameld worden (richtlijnen
2002/95/EG, 2002/96/EG,
2003/108/EG). Het product bevat geen
delen die als gevaarlijk voor de
gezondheid en het milieu worden
beschouwd, conform de actuele Europese
Richtlijnen.
Waarschuwingen
216
Verwijdering van het apparaat:
Snijd de voedingskabel af en verwijder
de elektrische kabel en de stekker.
Oude of gebruikte apparaten aan het
einde van hun levensduur moeten door
de gebruiker worden ingeleverd bij
geschikte centra voor de gescheiden
inzameling van elektrisch en elektronisch
afval, of overhandigd worden aan de
verkoper wanneer een nieuw
gelijkaardig apparaat wordt gekocht.
Het apparaat is verpakt in milieuvriendelijke
en recyclebare materialen.
Breng het verpakkingsmateriaal naar de
betreffende centra voor afvalverwerking.
1.7 Wegwijs in de gebruiksaanwijzing
In deze gebruiksaanwijzing komen de
volgende begrippen voor:
1. Volgorde van de gebruiksaanwijzingen.
Enkele gebruiksaanwijzing.
Elektrische spanning
Gevaar voor elektrische schok
Schakel de algemene stroomtoevoer uit.
Haal de stekker uit het stopcontact.
Plastic verpakking
Gevaar voor verstikking
Laat de verpakking, of delen ervan, niet
onbewaakt achter.
Laat kinderen niet spelen met de plastic
zakken van de verpakking.
Waarschuwingen
Algemene waarschuwingen in
verband met de
gebruiksaanwijzing, veiligheid en
verwerking van afgedankte
producten.
Beschrijving
Beschrijving van het apparaat en de
accessoires.
Gebruik
Informatie over het gebruik van het
apparaat en de accessoires,
kooktips.
Reiniging en onderhoud
Informatie over correcte
schoonmaak en onderhoud van het
apparaat.
Installatie
Informatie voor gekwalificeerde
technici: installatie, inbedrijfstelling
en keuring.
Veiligheidswaarschuwingen
Informatie
Suggestie
Beschrijving
217
NL
2 Beschrijving
2.1 Algemene beschrijving
Multifunctionele en pyrolyse-modellen
Beschrijving
218
Multifunctionele en pyrolyse-modellen
Modellen met Pizzasteen
Beschrijving
219
NL
Modellen met Pizzasteen
1 Bedieningspaneel
2 Lamp
3 Pakking
4 Deur
5 Ventilator
6 Geleiderframes voor roosters/ovenschalen
7 Pizzasteen (enkel op sommige modellen)
8 Lamp (uitsluitend bepaalde modellen)
Niveau van het frame
Beschrijving
220
2.2 Bedieningspaneel
Beschrijving
221
NL
1 Temperatuurknop
Met deze knop kunnen de
bereidingstemperatuur en -tijd geselecteerd
worden, kunnen geprogrammeerde
bereidingen ingesteld worden, kan de
actuele tijd ingesteld worden, en kan de
lamp in de ovenruimte in- en uitgeschakeld
worden.
2 Display
Geeft de juiste tijd, de geselecteerde
functie en de temperatuur van de bereiding,
en de eventuele toegekende tijdsduur weer.
3 Functieknop
Met deze knop kan het apparaat
ingeschakeld/uitgeschakeld worden, en
kan de bereidingsfunctie geselecteerd
worden.
2.3 Andere onderdelen
Koelventilator
De ventilator zorgt voor de afkoeling van
het apparaat, en wordt tijdens de bereiding
in werking gesteld.
De werking van de ventilator veroorzaakt
een normale luchtstroom die boven de deur
naar buiten komt, en die nog even kan
doorgaan nadat het apparaat werd
uitgeschakeld.
Interne verlichting
De interne verlichting van het apparaat
wordt ingeschakeld:
als de deur wordt geopend;
als een willekeurige functie wordt
gestart, met uitzondering van de functies
ECO en Vapor Clean
(Multifunctionele modellen) en de
functies Pyrolyse en Pyrolyse
ECO (pyrolyse-modellen);
Wanneer de temperatuurknop kort
rechtsom (handmatige activering en
deactivering) wordt gedraaid.
Plaatsbare vlakken
Het apparaat beschikt over vlakken om
roosters en ovenschalen op verschillende
hoogtes te plaatsen. De plaatsbare
hoogtes worden begrepen van laag naar
hoog (zie 2.1 Algemene beschrijving).
Het is niet mogelijk om de
binnenverlichting uit te schakelen
als de deur is geopend.
Beschrijving
222
2.4 Beschikbare accessoires
Rooster
Nuttig voor het plaatsen van recipiënten
met voedsel in bereiding.
Rooster voor ovenschaal
Om op een ovenschaal te zetten, voor het
bereiden van voedsel dat kan lekken.
Ovenschaal (enkel op sommige
modellen)
Nuttig voor het opvangen van vet dat
afkomstig is van het voedsel op het rooster
erboven.
Diepe ovenschaal
Nuttig om vet op te vangen afkomstig van
voedsel op het bovenstaande rooster, of
om taarten, pizza’s en gebak te bakken.
Op sommige modellen zijn niet
alle accessoires aanwezig.
Beschrijving
223
NL
Pizzasteen (enkel op sommige modellen)
Speciaal ontworpen voor het bakken van
pizza en dergelijke.
Pizzapalet (enkel op sommige modellen)
Handig om de pizza op de daarvoor
bestemde pizzasteen in de oven te
plaatsen.
Deksel pizzasteen (enkel op sommige
modellen)
In plaats van de pizzasteen aanbrengen
op de bodem van de ovenruimte als de
pizzasteen niet wordt gebruikt.
De ovenaccessoires die in contact
kunnen komen met het voedsel zijn
gemaakt van materialen conform
de van kracht zijnde
wetsbepalingen.
De originele bijgeleverde of
optionele accessoires kunnen
worden aangevraagd bij erkende
servicecentra. Gebruik enkel de
originele accessoires van de
fabrikant.
Gebruik
224
3 Gebruik
3.1 Waarschuwingen
3.2 Eerste gebruik
1. Verwijder eventuele beschermfolie aan
de binnen- en buitenzijde van het
apparaat en de accessoires.
2. Verwijder eventuele etiketten (behalve
het plaatje met de technische gegevens)
van de accessoires of uit de ovenruimte.
3. Verwijder en was alle accessoires van
het apparaat (zie 4 Reiniging en
onderhoud).
4. Verwarm de oven op de maximale
temperatuur om eventuele
productieresten te verwijderen.
Incorrect gebruik
Gevaar voor beschadiging van
de oppervlakken
Bedek de bodem van de ovenruimte
niet met aluminiumfolie.
Bij gebruik van bakpapier dient u ervoor
te zorgen dat de circulatie van de
warme lucht in de ovenruimte niet wordt
belemmerd.
Plaats geen pannen of ovenschalen
rechtstreeks op de bodem van de
ovenruimte.
Giet geen water rechtstreeks op hete
ovenschalen.
De temperatuur in de ovenruimte
kan tijdens het gebruik hoog
oplopen
Gevaar op verbranding
Houd de deur dicht tijdens de bereiding.
Bescherm de handen met ovenwanten
bij het hanteren van voedsel in de
ovenruimte.
Let op dat u de verwarmingselementen
in de ovenruimte niet aanraakt.
Giet geen water rechtstreeks op hete
ovenschalen.
Houd kinderen buiten bereik van het
werkende apparaat.
De temperatuur in de ovenruimte
kan tijdens het gebruik hoog
oplopen
Brand- en ontploffingsgevaar
Gebruik geen spuitbussen in de
nabijheid van het apparaat.
Gebruik of laat geen ontvlambaar
materiaal in de nabijheid van het
apparaat.
Gebruik geen plastic vaatwerk of
recipiënten om voedsel te bereiden.
Plaats geen blikken of gesloten
recipiënten in de ovenruimte.
Laat het apparaat niet onbewaakt
achter tijdens bereidingen waarbij
vetten en oliën kunnen vrijkomen.
Verwijder alle ovenschalen en roosters
die tijdens de bereiding niet gebruikt
worden uit de ovenruimte.
Gebruik
225
NL
3.3 Gebruik van de accessoires
Roosters en ovenschalen
Roosters en ovenschalen moeten in de
zijgeleiders worden geplaatst tot aan het
eindpunt.
De mechanische
veiligheidsblokkeringen, die de
ongewenste verwijdering van het rooster
voorkomen, moeten naar beneden en
naar de binnenzijde van de ovenruimte
gericht zijn.
Rooster voor ovenschaal
Het rooster voor de ovenschaal wordt in de
schaal geplaatst. Zo wordt het vet apart
van het voedsel opgevangen tijdens de
bereiding.
Pizzapalet (enkel op sommige modellen)
Neem de pizzapalet steeds vast met de
handgreep om het voedsel uit de oven te
nemen of in de oven te plaatsen. Er wordt
aanbevolen om op het stalen oppervlak
een laagje meel aan te brengen, zodat
verse producten, die vochtig zijn, niet aan
het staal kunnen blijven plakken.
Plaats de roosters en de schalen
voorzichtig in de ovenruimte, tot
aan hun stoppositie.
Maak de ovenschalen schoon
alvorens ze voor de eerste keer te
gebruiken, om eventuele
productieresten te verwijderen.
Gebruik
226
Deksel en Pizzasteen (enkel op sommige
modellen)
Wanneer de oven koud staat, moet het
deksel van de bodem verwijderd worden
en moet de pizzasteen geplaatst worden.
Let op dat de pizzasteen correct in de
voorziene zitting wordt geplaatst.
Voor de bereiding moet de daarvoor
bestemde functie +
gebruikt worden.
3.4 Het gebruik van de oven
Display
Multifunctionele modellen
Pyrolyse-modellen
Multifunctionele modellen met Pizzasteen
Pyrolyse-modellen met Pizzasteen
Incorrect gebruik
Gevaar voor beschadiging van
de oppervlakken
Gebruik de pizzasteen niet op een andere
manier dan wordt beschreven, en gebruik
ze bijvoorbeeld niet op een gasvuur of op
een glaskeramische kookplaat of in ovens
die niet voorzien zijn voor dit accessoire.
Wanneer u de pizza op smaak wil
brengen met olie, wordt aangeraden om dit
te doen nadat de pizza uit de ovenruimte
gehaald werd, omdat eventuele vlekken het
esthetisch uitzicht en de functionaliteit van de
pizzasteen kunnen schaden.
Als de pizzasteen niet gebruikt wordt, moet
de bodem bedekt worden met de
bijgeleverde en daarvoor bestemde
bedekking.
Gebruik
227
NL
Controlelampje Eco Logic
Controlelampje pyrolyse (enkel op
pyrolyse-modellen)
Controlelampje Show-room stand
Controlelampje timer kookwekker
Controlelampje bereiding met tijdinstelling
Controlelampje geprogrammeerde
bereiding
Controlelampje klok
Controlelampje kinderblokkering
Controlelampje Pizza (enkel
op modellen met Pizzasteen)
Controlelampje deurblokkering (enkel
op pyrolytische modellen)
Niveaubereik temperatuur
Functioneringsvoorwaarden
Stand-by: Wanneer geen enkele functie is
gekozen, toont het display de actuele tijd
.
ON: Het display toont de ingestelde
parameters, zoals de temperatuur, de duur
en het niveaubereik als een willekeurige
functie is gestart.
Bij elke druk op de temperatuurknop tijdens
een functie wordt de staat van de
parameters cyclisch in de volgende
volgorde weergegeven.
Temperatuur
Tijdsduur timer kookwekker
Duur functie
Tijdsduur geprogrammeerde bereiding
(als de bereiding met tijdinstelling is
ingesteld)
Weergave tijd
In elke staat kan de waarde worden
gewijzigd door de temperatuurknop naar
rechts of naar links te draaien. Houd de
knop gedraaid om de wijziging sneller uit te
voeren.
Gebruik
228
Instelling van de tijd
Bij het eerste gebruik of na een
stroomonderbreking zal op de display van
het apparaat het symbool
knipperen. Om te kunnen beginnen met een
bereiding zal u de juiste tijd moeten
instellen.
1. Draai aan de temperatuurknop om de
weergegeven tijd in te stellen (houd de
knop gedraaid om de tijd sneller of
trager te doen verlopen).
2. Druk op de temperatuurknop.
3. De temperatuurknop draaien om de
minuten in te stellen (de knop blijven
draaien voor een snellere toename of
afname).
4. De temperatuurknop indrukken om de
instelling te beëindigen.
Bereidingsfuncties
1. Selecteer een bereidingsfunctie met
behulp van de functieknop.
2. Draai aan de temperatuurknop en druk
deze in om de bereidingstemperatuur te
wijzigen.
3. De functieknop indrukken om de
traditionele bereiding te starten.
Voorverwarmingsfase
De bereiding wordt voorafgegaan door
een voorverwarmingsfase die het apparaat
sneller op de bereidingstemperatuur brengt.
Deze fase wordt aangeduid door het
knipperen van het niveaubereik.
Aan het einde van de voorverwarming
brandt het niveaubereik, en hoort u een
geluidssignaal dat aangeeft dat het
voedsel in de ovenruimte geplaatst kan
worden.
Het kan zijn dat u de huidige tijd
moet wijzigen, bijvoorbeeld bij de
overgang naar de zomertijd.
Houd vanuit de stand-by stand de
temperatuurknop naar links of naar
rechts gedraaid tot de uren gaan
knipperen.
Het is niet mogelijk om het uur te
wijzigen als het apparaat zich niet
in ON bevindt.
Een functie kan op elk ogenblik
onderbroken worden door de
functieknop minstens 3 seconden
lang ingedrukt te houden.
Gebruik
229
NL
Lijst van de functies
ECO
Deze functie wordt aanbevolen
voor de bereiding op één vlak, met
een laag energieverbruik.
Ideaal voor de bereiding van vlees,
vis en groenten. Niet geschikt voor
levensmiddelen die moeten rijzen.
Voor een maximale besparing van
de energie en een kortere
bereidingstijd wordt het aanbevolen
om de levensmiddelen in te
ovenruimte te plaatsen zonder deze
voor te verwarmen.
In de ECO-functie tijdens de
bereiding de deur niet openen.
In de ECO-functie duren de
bereidingstijden (en de eventuele
voorverwarming) langer.
Statisch
De warmte wordt gelijktijdig
bovenaan en onderaan afgegeven,
en maakt dit systeem geschikt voor
het bereiden van speciale types van
voedsel. De traditionele bereiding,
die ook statisch wordt genoemd, is
geschikt voor het klaarmaken van
één gerecht per keer. Het is ideaal
voor alle types van gebraden,
brood en gevulde taarten, en het is
vooral geschikt voor vet vlees zoals
gans en eend.
Grill
Met de door de grillweerstand
afgegeven warmte, kunnen uitstekende
resultaten bereikt worden zoals het
roosteren van dun en iets dikker vlees,
en in combinatie met het draaispit
(waar voorzien) wordt op het einde
van de bereiding een uniforme
goudbruine kleur verkregen. Ideaal
voor worsten, ribbetjes en bacon. Met
deze functie kan een grote
hoeveelheid voedsel, en vooral vlees,
uniform gegrild worden.
Onderwarmte
De enkel van onder afkomstige
warmte voltooit de bereiding van
voedsel dat een hogere
basistemperatuur nodig heeft, zonder
dat dit gevolgen heeft voor hun
bruiningsgraad. Ideaal voor gebak of
hartige taarten, vlaaien en pizza.
Statisch+ventilator
De werking van de ventilator,
gecombineerd met de traditionele
bereiding, verzekert ook voor
ingewikkelde recepten homogene
bereidingen. Ideaal voor koekjes en
taarten, die ook gelijktijdig op
meerdere niveaus bereid kunnen
worden. (Voor bereidingen op
meerdere niveaus raden we u aan om
het 2e en het 4e niveau te gebruiken).
Geventileerde grill
De lucht afkomstig van de ventilator
verzacht de krachtige
warmtegolven afkomstig van de
grill, zodat ook dik voedsel
uitstekend wordt gegrild. Ideaal
voor grote stukken vlees (bijv.
varkensscheenbeen).
Gebruik
230
Geventileerde onderwarmte
Met de combinatie van onderste
weerstand wordt de bereiding
sneller voltooid. Dit systeem wordt
aanbevolen voor het steriliseren of
voor het voltooien van de bereiding
van voedsel dat reeds goed
oppervlakkig gaar is, maar nog niet
binnenin, en waarvoor dus een
gematigde bovenwarmte nodig is.
Ideaal voor elk type van voedsel.
Circulatie
De combinatie van de ventilator en het
circulatie-element (ingebouwd aan de
achterkant van de ovenruimte) kan
verschillend voedsel op meerdere
niveaus bereid worden mits ze
daarvoor dezelfde temperatuur nodig
hebben
en hetzelfde type bereiding gebruikt
moeten worden. De
warmeluchtcirculatie verzekert een
onmiddellijke en uniforme verdeling
van de warmte. Het zal bijvoorbeeld
mogelijk zijn om gelijktijdig (op
meerdere vlakken) vis, groenten en
koekjes klaar te maken, zonder dat de
geur en de smaak gemengd zullen
worden.
Turbo
Met de combinatie van de
geventileerde bereiding en de
traditionele bereiding kan erg snel
en doeltreffend verschillend voedsel
op meerdere niveaus klaargemaakt
worden, zonder het mengen van
geuren of smaken. Ideaal voor
omvangrijk voedsel waarvoor een
intense bereiding nodig is.
Pizza (enkel op sommige
modellen)
De werking van de ventilator,
gecombineerd met de grill en de
onderwarmte, verzekert ook voor
ingewikkelde recepten homogene
bereidingen. Ideaal voor pizza’s,
en ook voor koekjes en taarten.
Gebruik
231
NL
Timer kookwekker
1. Druk één maal op de temperatuurknop
(2 maal als de bereidingsfase al bezig is).
Op het display verschijnen de cijfers
en het controlelampje
knippert.
2. Draai aan de knop om de duur in te
stellen (van 1 minuut tot 4 uur). Na
enkele seconden stopt het
controlelampje met knipperen en
begint het aftellen.
3. U kunt nu de gewenste functie selecteren.
Wachten tot het geluidssignaal aanduidt
dat de tijd is verstreken. Het
controlelampje knippert.
4. Deactiveer het geluidssignaal door een
van de twee knoppen in te drukken en
eraan te draaien.
5. Verleng de timer kookwekker door aan
de temperatuurknop te draaien.
Bereiding met tijdinstelling
1. Nadat een bereidingsfunctie en -
temperatuur zijn geselecteerd, moet drie
maal op de temperatuurknop gedrukt
worden. Op het display verschijnen de
cijfers en het
controlelampje knippert.
Deze functie zal de bereiding niet
onderbreken, maar enkel het
geluidssignaal activeren.
De timer kan zowel tijdens de fase
van de bereiding als in stand-by
(slaapstand) van het apparaat
worden geactiveerd.
U kunt de timer kookwekker
uitschakelen door de waarde op
nul in te stellen
Met bereiding met tijdinstelling
wordt de functie bedoeld
waarmee u met de bereiding kunt
beginnen, en deze na een
ingestelde tijd kan doen eindigen.
De activering van een bereiding
met tijdinstelling annuleert de
eventuele timer kookwekker die
eerder werd ingesteld.
Gebruik
232
2. De temperatuurknop naar rechts of naar
links draaien om de duur van de
bereiding van 00:01 tot 12:59 in te
stellen. Houd de knop gedraaid om de
wijziging sneller uit te voeren.
3. Enkele seconden na instelling van de
gewenste tijdsduur stopt het
controlelampje met knipperen en is
de bereiding met tijdinstelling begonnen.
4. Aan het einde van de bereiding wordt
op het display
weergegeven en wordt een
geluidssignaal geactiveerd.
5. Deactiveer het geluidssignaal door een
van de twee knoppen in te drukken en
eraan te draaien of open de deur.
De ingestelde gegevens in de bereiding
met tijdinstelling wijzigen
Tijdens de bereiding met tijdinstelling kan
de ingestelde tijdsduur worden gewijzigd:
1. Wanneer het controlelampje
continue brandt en het apparaat zich in
de bereidingsfase bevindt, drukt u twee
keer op de temperatuurknop. Het
controlelampje begint te knipperen.
2. De temperatuurknop naar rechts of links
draaien om de eerder ingestelde tijd te
wijzigen.
Om de bereiding in de
handmatige modus te verlengen
de temperatuurknop opnieuw
indrukken. Het apparaat zal de
normale werking hervatten met de
instellingen van de bereiding die
eerder geselecteerd werden.
Draai de temperatuurknop naar
rechts om het geluidssignaal te
deactiveren en een extra
bereiding met tijdinstelling te
selecteren.
Draai de functieknop naar rechts
of naar links om het geluidssignaal
te deactiveren en een andere
bereidingsfunctie te selecteren.
Schakel het apparaat uit door de
functieknop ingedrukt te houden.
Gebruik
233
NL
Geprogrammeerde bereiding
1. Nadat een bereidingsfunctie en -
temperatuur zijn geselecteerd, moet drie
maal op de temperatuurknop gedrukt
worden. Op het display verschijnen de
cijfers en het
controlelampje knippert.
2. De knop naar rechts of naar links draaien
om de duur van de bereiding van 00:01
tot 12:59 in te stellen. De knop blijven
draaien voor een snelle toename of
afname.
3. Druk voor de vierde keer op de
temperatuurknop. Het controlelampje
knippert. Draai de knop naar rechts of
links om het einde van de bereidingstijd
in te stellen.
4. Na een aantal seconden houden de
controlelampjes en op met
knipperen. Het apparaat wacht het
begin van de geprogrammeerde
bereidingstijd af.
Met geprogrammeerde bereiding
wordt de functie bedoeld die
automatisch stopt op een door de
gebruiker vastgestelde tijd,
waarna het apparaat automatisch
uitschakelt.
Om de bereiding in de
handmatige modus te verlengen
de temperatuurknop opnieuw
indrukken. Het apparaat zal de
normale werking hervatten met de
instellingen van de bereiding die
eerder geselecteerd werden.
Bij de geprogrammeerde
bereiding wordt de oven 10
minuten eerder ingeschakeld
zodat het apparaat de benodigde
bereidingstemperatuur kan
bereiken (voorverwarming).
Gebruik
234
5. Aan het einde van de bereiding wordt
op het display
weergegeven en wordt een
geluidssignaal geactiveerd.
6. Deactiveer het geluidssignaal door een
van de twee knoppen in te drukken en
eraan te draaien of open de deur.
Wijziging van de ingestelde gegevens
van de geprogrammeerde bereiding
Tijdens de werking kan de tijdsduur van de
geprogrammeerde bereiding gewijzigd
worden:
1. Wanneer de controlelampjes en
continue branden en het apparaat in
afwachting is om de bereiding te
beginnen, drukt u twee maal op de
temperatuurknop. Het controlelampje
begint te knipperen.
2. De temperatuurknop naar rechts of links
draaien om de eerder ingestelde tijd te
wijzigen.
3. Druk nogmaals op de temperatuurknop.
Het controlelampje gaat uit en het
controlelampje begint te knipperen.
Op de display wordt het einde van de
bereidingstijd weergegeven.
4. De temperatuurknop naar rechts of links
draaien om het einde van de kooktijd te
verlengen.
5. Na enkele seconden stoppen de
controlelampjes en met
knipperen en wordt de
geprogrammeerde bereiding voortgezet
met de nieuwe instellingen.
3.5 Advies voor bereidingen
Algemeen advies
Gebruik de geventileerde functie voor
het verkrijgen van een gelijkmatige
bereidingsgraad op de verschillende
niveaus.
Het verhogen van de temperatuur verkort
niet de bereidingstijden (het voedsel zou
aan de buitenkant erg gaar kunnen zijn,
maar minder aan de binnenkant).
Schakel het apparaat uit door de
functieknop ingedrukt te houden.
Uit veiligheidsoverwegingen is het
niet mogelijk om enkel het tijdstip
van het einde van de
bereidingstijd in te stellen, zonder
dat de tijdsduur ervan wordt
ingesteld.
Nadat de tijdsduur van de
bereiding is gewijzigd, moet het
tijdstip van het einde van de
kooktijd opnieuw ingesteld
worden.
Gebruik
235
NL
Advies voor het bereiden van
vleesgerechten
De bereidingstijden hangen af van de
dikte en van de kwaliteit van het voedsel,
en van de smaak van de consument.
Gebruik een vleesthermometer voor
gebraad, of druk met een lepel op het
gebraad. Als het gebraad stevig aanvoelt is
het klaar, anders moet de bereiding nog
een aantal minuten doorgaan.
Advies voor bereidingen met de grill en
de geventileerde grill
Het grillen van vlees kan zowel uitgevoerd
worden bij koude als bij voorverwarmde
oven, als het resultaat van de bereiding
gewijzigd moet worden.
Bij de functie van de geventileerde grill
wordt daarentegen aanbevolen om de
ovenruimte eerst voor te verwarmen.
Er wordt aanbevolen om het voedsel in het
midden van het rooster te plaatsen.
Advies voor het bereiden van gebak en
koekjes
Gebruik bij voorkeur metalen en
donkerkleurige bakvormen; deze helpen de
warmte beter te absorberen.
De temperatuur en de tijdsduur van de
bereiding hangen af van de kwaliteit en de
dikte van het deeg.
U kunt nagaan of het gebak van binnen
voldoende gebakken is door een
tandenstoker in het hoogste deel te prikken.
Wanneer het deeg niet aan de
tandenstoker blijft plakken, is het gebak
klaar.
Wanneer het gebak inzakt wanneer het uit
de oven wordt gehaald, moet bij de
volgende bereiding de temperatuur
ongeveer 10°C lager worden ingesteld,
en moet eventueel een langere kooktijd
geselecteerd worden.
Advies voor ontdooien en rijzen
Plaats het ingevroren voedsel, zonder
verpakking en in een recipiënt zonder
deksel, op het eerste niveau van de
ovenruimte.
•Vermijd opeenstapeling van
voedingsmiddelen.
Om vlees te ontdooien kunt u een rooster
gebruiken op het tweede niveau, en een
ovenschaal op het eerste niveau. Op
deze manier blijft het voedsel niet in
contact met de vloeistof van de
ontdooiing.
De meest delicate delen kunnen bedekt
worden met aluminiumfolie.
Voor het rijzen wordt aanbevolen om
onderin de ovenruimte een bakje met
water te zetten.
Om energie te besparen
Stop de bereiding enkele minuten
voordat de normale bereidingstijd
verstrijkt. De bereiding zal gedurende de
resterende minuten worden voortgezet
door de warmte die zich in de oven
heeft opgehoopt.
Open de deur van de oven zo weinig
mogelijk, zodat de warmte niet verloren
gaat.
Houd de binnenkant van het apparaat
altijd goed schoon.
(Waar aanwezig) Indien de pizzasteen
niet wordt gebruikt, moet de bedekking
in de daarvoor bestemde zitting
geplaatst worden.
Gebruik
236
3.6 Speciale functies
Ontdooien op tijd
1. Plaats het gerecht in de ovenruimte.
2. Selecteer de functie ontdooien op tijd
door de functieknop in te drukken en
eraan te draaien.
3. Draai aan de temperatuurknop om de
duur in te stellen (van 1 tot 99 minuten).
4. Druk op de temperatuurknop om de
ingestelde duur te bevestigen.
knippert.
5. Druk op de functieknop om het
ontdooien op tijd te starten.
6. Aan het einde wordt op het display
weergegeven en wordt een
geluidssignaal geactiveerd.
7. Deactiveer het geluidssignaal door een
van de twee knoppen in te drukken en
eraan te draaien of open de deur.
8. Houd de functieknop minstens 3
seconden lang ingedrukt om de functie
te verlaten.
Rijzen
1. Plaats het deeg dat moet rijzen op het
tweede niveau.
2. Selecteer de functie Rijzen door de
functieknop in te drukken en eraan te
draaien. knippert.
3. Druk op de functieknop om het rijzen te
starten.
4. Aan het einde wordt op het display
weergegeven en wordt een
geluidssignaal geactiveerd.
5. Deactiveer het geluidssignaal door een
van de twee knoppen in te drukken en
eraan te draaien of open de deur.
6. Houd de functieknop minstens 3
seconden lang ingedrukt om de functie
te verlaten.
In de functie rijzen kunt u de
temperatuur niet wijzigen.
Voor het rijzen wordt aanbevolen
om onderin de ovenruimte een
bakje met water te zetten.
Gebruik
237
NL
Sabbat bereiding
1. Selecteer de functie Sabbat bereiding
door de functieknop in te
drukken en eraan te draaien.
2. Draai aan de temperatuurknop en druk
deze in om de temperatuur van de
functie te wijzigen.
3. Druk op de temperatuurknop om de
ingestelde temperatuur te bevestigen.
knippert.
4. Start de functie Sabbat bereiding door
op de functieknop te drukken.
5. Houd de functieknop minstens 3
seconden lang ingedrukt om de functie
te verlaten.
Aan de hand van deze functie kunt
u levensmiddelen bereiden
volgens de voorschriften die voor
de Joodse rustdag gelden.
Het apparaat vertoont een
bepaald gedrag:
• De bereiding kan een
onbepaalde tijd doorgaan.
Geen enkele tijdinstelling is
mogelijk.
• De oven verricht geen enkele
vorm van voorverwarming.
• De bereidingstemperatuur die u
kunt selecteren, varieert van 60
tot 100 °C.
• De lamp in de ovenruimte is
gedeactiveerd. Bij het openen
van de deur of een handmatige
activering met de knop gaat de
lamp niet aan.
• De interne ventilator is
gedeactiveerd.
• De verlichting van de knoppen
en de aanduidingen is
gedeactiveerd.
U kunt geen enkele parameter
wijzigen als de functie Sabbat
bereiding geactiveerd is.
Geen enkele actie op de knoppen
heeft effect; alleen de functieknop
blijft actief om het apparaat uit te
kunnen schakelen.
Gebruik
238
Ontdooien op gewicht
1. Plaats het gerecht in de ovenruimte.
2. Druk de functieknop in en draai eraan
om de ontdooifunctie op gewicht,
aangegeven door en de
verlichte symbolen gerechten
, te kiezen.
3. Druk op de functieknop om het
ontdooien op gewicht te starten.
4. Selecteer het type levensmiddel dat u wilt
ontdooien door aan de functieknop te
draaien.
5. Selecteer het gewicht (in grammen) van
het levensmiddel dat u wilt ontdooien
door aan de temperatuurknop te
draaien.
6. Bevestig de ingestelde parameters en
start het ontdooien door op de
functieknop te drukken.
7. Aan het einde wordt op het display
weergegeven en wordt een
geluidssignaal geactiveerd.
8. Deactiveer het geluidssignaal door een
van de twee knoppen in te drukken en
eraan te draaien of open de deur.
9. Houd de functieknop minstens 3
seconden lang ingedrukt om de functie
te verlaten.
Ingestelde parameters
* De bereidingstijden kunnen variëren
naargelang de vorm en de afmeting van
het te ontdooien voedsel.
Met deze functie kunt u afhankelijk
van het gewicht en het type
levensmiddel levensmiddelen
ontdooien.
dE Type
Gewicht
(g)
Tijd
(min)*
01 Vlees 500 120
02 Vis 300 55
03 Fruit 300 35
04 Brood 300 25
Gebruik
239
NL
3.7 Automatische programma’s
De automatische bereidingsprogramma’s
zijn afhankelijk van het te bereiden type
gerecht ingedeeld.
1. Druk de functieknop in en draai eraan
om de bereiding met automatische
programma’s, aangegeven door
en de verlichte symbolen
gerechten , te kiezen.
2. Bevestigde bereiding met automatische
programma’s door op de functieknop te
drukken.
3. Draai aan de functieknop om het
gewenste programma (zie Tabel
automatische programma’s) te
selecteren.
4. Selecteer het gewicht (in gram) van het
levensmiddel dat u wilt bereiden door
aan de temperatuurknop te draaien.
5. Aan het einde van de voorverwarming
knippert . Plaats het te
bereiden gerecht in de oven en druk op
de functieknop om de bereiding te
starten.
6. Aan het einde wordt op het display
weergegeven en wordt een
geluidssignaal geactiveerd.
7. Deactiveer het geluidssignaal door een
van de twee knoppen in te drukken en
eraan te draaien of open de deur.
8. Houd de functieknop minstens 3
seconden lang ingedrukt om de functie
te verlaten.
Bij de automatische programma’s
kan een geprogrammeerde
bereiding worden ingesteld.
Een functie kan op elk ogenblik
onderbroken worden door de
functieknop minstens 3 seconden
lang ingedrukt te houden.
Gebruik
240
Tabel automatische programma’s
VLEES (01 - 05)
VIS (06 - 07)
GROENTEN (08 - 10)
(1)
Het wordt aanbevolen om levensmiddelen aan beide zijden te roosteren volgens de
tijden die in de tabel zijn gegeven. De aangegeven langere tijd verwijst altijd naar de
eerste zijde van het rauwe levensmiddel die moet worden bereid.
Pr Subtype
Gewicht
(g)
Niveau Functie
Temperatuur
(°C)
Tijd
(minuten)
01 Rosbief (medium gaar)
1000 2 200 40
02 Varkensrugstuk
1000 2 190 75
03 Lam (doorbakken)
1000 2 190 110
04 Kalf
1000 2 190 65
05 Gebraden kip (heel)
1000 2 200 64
Pr Subtype
Gewicht
(g)
Niveau Functie
Temperatuur
(°C)
Tijd
(minuten)
06 Verse vis (heel)
500 2 160 35
07 Diepgevroren vis
500 2 160 45
Pr Subtype
Gewicht
(g)
Niveau Functie
Temperatuur
(°C)
Tijd
(minuten)
08 Gemengde en gegrilde
500 4 250
15 + 10
(1)
09 Gegrilde
1000 2 200 45
10 Gebakken aardappels
1000 2 220 40
Gebruik
241
NL
GEBAK (11 - 13)
BROOD - PIZZA - PASTA (14-20)
(2)
(Modellen zonder Pizzasteen) Breng de steen aan op de bodem van de ovenruimte.
De bereidingstijd van een diepgevroren pizza die op de pizzasteen afgebakken wordt,
varieert niet, ongeacht het gewicht.
Pr Subtype
Gewicht
(g)
Niveau Functie
Temperatuur
(°C)
Tijd
(minuten)
11 Koekjes
600 2 160 18
12 Muffin
500 2 160 18
13 Confituurtaart
800 2 170 40
Pr Subtype
Gewicht
(g)
Niveau Functie
Temperatuur
(°C)
Tijd
(minuten)
14 Gerezen brood (broodje)
1000 2 200 30
15 Dieppan pizza
1000 1 280 7
16 Pizza op steen
500
1
(2)
280 4
17 Pasta uit de oven
2000 1 220 40
18 Lasagne
2000 1 230 35
19 Paella
500 2 190 25
20 Quiche Lorraine
1000 1 200 40
De tijden die aangeduid worden
in de tabellen zijn exclusief de
voorverwarmingstijden. Ze
verwijzen naar hele stukken. De
bereidingstijd wordt korter als het
levensmiddel in kleinere stukken
wordt gesneden.
Gebruik
242
3.8 Secundair menu
Het apparaat is tevens uitgerust met een
verborgen “secundair menu”, waarmee de
gebruiker het volgende kan uitvoeren:
De stand Kinderblokkering activeren of
deactiveren.
De Show-room stand activeren of
deactiveren (die alle
verwarmingselementen deactiveert en
enkel het bedieningspaneel laat
werken).
De stand Laag Vermogen (Eco-Logic)
activeren of deactiveren.
De stand warmte behouden (Keep
Warm) activeren of deactiveren.
De tijdinstelling van de lamp (Eco Light)
activeren of deactiveren.
Als het apparaat in stand-by staat
1. Het activeren van de binnenverlichting,
door de temperatuurknop snel te
draaien.
2. Houd minstens 5 seconden lang de
temperatuurknop ingedrukt.
3. Draai de temperatuurknop naar rechts of
links om de status van de instelling (ON/
OFF) te wijzigen.
4. Druk op de temperatuurknop om over te
gaan naar de volgende instelling.
Stand kinderblokkering
Deze stand blokkeert automatisch na een
minuut normale werking de bedieningen
van het apparaat, zonder enige
tussenkomst van de gebruiker.
Bij normale werking wordt deze aangeduid
door het controlelampje
.
Om de blokkering tijdelijk uit te schakelen
tijdens een bereiding, moet de
temperatuurknop 5 seconden ingedrukt
gehouden worden. De beveiliging zal één
minuut na de laatste instelling weer actief
worden.
Als de standen van de knoppen
worden gewijzigd, wordt twee
seconden lang op het
display weergegeven.
Ook als de kinderblokkering
geactiveerd is, kunt u het apparaat
onmiddellijk uitschakelen door 3
seconden lang op de functieknop
te drukken.
Gebruik
243
NL
Show-room stand (enkel voor
exposanten)
Deze stand laat toe om de
verwarmingselementen te deactiveren,
terwijl men toch gebruik kan maken van het
bedieningspaneel.
Om de oven normaal te gebruiken, moet
deze stand op OFF ingesteld worden.
Stand laag vermogen
Met deze stand kunt u het verbruik van de
oven beperken.
Ideaal om meerdere huishoudelijke
apparaten tegelijkertijd te kunnen
gebruiken.
HI: normaal vermogen.
LO: laag vermogen.
Als de stand actief is, licht het
controlelampje op het display
op.
Wanneer de stand laag vermogen
wordt geactiveerd, kan de
tijdsduur van de voorverwarming
en van de bereiding langer duren.
Als de stand actief is, licht het
controlelampje op het display
op.
Gebruik
244
Stand warmte behouden
In deze stand kan het apparaat aan het
einde van een bereiding waarvan de duur
is ingesteld (als deze niet handmatig wordt
onderbroken) het zojuist bereide voedsel
ongeveer 1 uur lang (op lage temperatuur)
warm houden.
Stand tijdinstelling lamp
Voor een verdere besparing van de
energie wordt de lamp automatisch één
minuut na het begin van de bereiding
gedeactiveerd.
Stel deze stand in op OFF om te
voorkomen dat het apparaat de lamp
automatisch na een minuut deactiveert.
De handmatige controle van de
in-/uitschakeling is echter altijd
mogelijk door de temperatuurknop
in de beide instellingen naar rechts
te draaien.
Reiniging en onderhoud
245
NL
4 Reiniging en onderhoud
4.1 Waarschuwingen
4.2 Reiniging van de oppervlakken
Om de oppervlakken in goede staat te
houden, moeten ze na elk gebruik
gereinigd worden nadat ze afgekoeld zijn.
Dagelijkse gewone reiniging
Gebruik steeds en uitsluitend specifieke
producten, die geen schurende of zure
stoffen op chloorbasis bevatten.
Giet het product op een vochtige doek en
wrijf het over het oppervlak, spoel
zorgvuldig af, en droog met een zachte
doek of met een microvezeldoek.
Voedselresten of -vlekken
Gebruik absoluut geen metalen sponzen of
scherpe krabbers zodat de oppervlakken
niet worden beschadigd.
Gebruik normale en niet-schurende
producten, en eventueel houten of plastic
gerei. Spoel zorgvuldig, en droog met een
zachte doek of met een microvezeldoek.
Laat etensresten op basis van suiker (bijv.
marmelade) in het apparaat niet opdrogen,
dit kan het email binnenin aantasten.
Incorrect gebruik
Gevaar voor beschadiging van
de oppervlakken
Reinig het apparaat niet met een
stoomreiniger.
Gebruik op de stalen delen of de delen
waarvan het oppervlak met metalen
afwerkingen werd behandeld (bijv.
elektrolytische oxidatie, vernikkeling,
verchroming) geen producten die
chloor, ammoniak of bleekmiddel
bevatten.
Gebruik geen schurende of bijtende
middelen op de glazen onderdelen
(bijv. poeders, ontvlekkers of
metaalsponsjes).
Gebruik geen ruw, schurend of scherp
materiaal.
Er wordt aanbevolen om
reinigingsproducten van de
fabrikant te gebruiken.
Reiniging en onderhoud
246
4.3 Reiniging van de deur
Demontage van de deur
Om de reiniging van de oven te
vergemakkelijken, kunt u de ovendeur
verwijderen en op een theedoek leggen.
Ga voor de verwijdering van de deur als
volgt te werk:
1. Open de deur volledig en plaats de
twee pinnetjes in de openingen van de
scharnieren zoals op de afbeelding.
2. Neem de deur aan beide kanten en met
beide handen vast, hef hem op met een
hoek van ongeveer 30°, en verwijder hem.
3. Om de deur weer te monteren, moeten
de scharnieren in de daarvoor bestemde
openingen in de oven geplaatst worden,
zodat de gleuven A helemaal op de
openingen steunen. Laat de deur zakken
zodat ze geplaatst wordt, en verwijder
de pinnetjes uit de openingen in de
scharnieren.
Reiniging van de ruiten van de deur
Het is raadzaam de ruiten van de deur
altijd schoon te houden. Gebruik
absorberend keukenpapier. Gebruik in
geval van hardnekkig vuil een vochtige
spons en een gewoon reinigingsmiddel.
Er wordt aanbevolen om
reinigingsproducten van de
fabrikant te gebruiken.
Reiniging en onderhoud
247
NL
Demontage van de binnenruiten
Voor een gemakkelijke schoonmaak,
kunnen de binnenruiten van de deur
worden gedemonteerd.
1. Verwijder de binnenruit door ze
achteraan naar boven te trekken, en
volg de beweging die wordt aangeduid
door de pijlen (1).
2. Trek de ruit naar boven aan de
voorzijde (2). Op deze manier komen
de 4 pinnen, die op de ruit bevestigd
zijn, los uit hun zitting op de ovendeur.
3. Op sommige modellen is een tussenruit
aanwezig. Verwijder de tussenruit door
ze naar de andere ruit toe op te heffen.
4. Maak de buitenruit schoon, evenals de
voorheen verwijderde ruiten. Gebruik
absorberend keukenpapier. Bij
hardnekkig vuil moet een vochtige spons
en een neutraal reinigingsmiddel
gebruikt worden.
5. Plaats de ruiten weer door de
verwijdering in omgekeerde volgorde uit
te voeren.
6. Plaats de binnenruit. Centreer en klem de
4 pinnen in de zittingen op de deur,
door er lichtjes op te drukken.
Reiniging en onderhoud
248
4.4 Reiniging van de ovenruimte
Om de ovenruimte in goede staat te
houden, moet hij na afkoeling regelmatig
gereinigd worden.
Laat geen voedselresten in de ovenruimte
opdrogen aangezien daardoor de lak
beschadigd kan raken.
Verwijder de uitneembare delen alvorens
de ovenruimte te reinigen.
Voor een eenvoudige reiniging wordt
aanbevolen om het volgende te
demonteren:
•de deur
de frames voor roosters/ovenschalen
de pakking van de oven.
Verwijdering van de geleiderframes voor
de roosters/ovenschalen
Als de geleiderframes worden verwijderd,
kan de reiniging van de zijdelen makkelijker
uitgevoerd worden. Deze handeling moet
uitgevoerd worden wanneer de
automatische reinigingscyclus wordt
gebruikt (enkel op sommige modellen).
Om de geleiderframes te verwijderen: trek
het frame naar de binnenkant van de
ovenruimte zodat het uit de
klemverbinding A komt, en verwijder het uit
de zitten achteraan B.
Herhaal na de reiniging de net beschreven
handelingen om de geleiderframes weer
aan te brengen.
Als specifieke reinigingsmiddelen
gebruikt worden, beveelt men aan
om het apparaat circa 15/20
minuten op de maximale
temperatuur te laten werken om
eventuele resten te elimineren.
Reiniging en onderhoud
249
NL
Reiniging van de bovenkant (pyrolyse-
modellen uitgesloten)
Het apparaat is voorzien van een
weerstand die u voor een eenvoudigere
reiniging van de bovenkant van de oven
kunt kantelen.
1. Hef de bovenste weerstand voorzichtig
op en draai de pal 90° zodat de
weerstand vrijkomt.
2. Beweeg de weerstand voorzichtig
helemaal omlaag.
3. Plaats aan het einde van de reiniging de
weerstand terug en blokkeer hem door
aan de pal te draaien.
Reiniging van de onderkant (enkel op
sommige modellen)
1. Verwijder achtereenvolgens het deksel
van de pizzasteen (1) en de bodem (2)
waarop het is geplaatst. De basis moet
enkele millimeters worden opgetild, en
daarna naar buiten getrokken worden.
2. Til de onderste weerstand enkele
centimeters op (3) en maak de bodem
van de ovenruimte schoon.
3. Om de basis waarop de pizzasteen rust
weer terug te plaatsen, moet u hem
volledig tegen het achterpaneel van de
ovenruimte duwen en laten zakken tot
het plaatje van de weerstand in de basis
komt vast te zitten.
De temperatuur in de ovenruimte
kan tijdens het gebruik hoog
oplopen
Gevaar op verbranding
• De volgende handelingen mogen
uitsluitend bij volledig afgekoelde en
uitgeschakelde oven worden verricht.
Incorrect gebruik
Gevaar voor beschadiging van
het apparaat
• Laat tijdens de reiniging de weerstand
niet teveel buigen.
Reiniging en onderhoud
250
Reiniging van de pizzasteen (enkel op
sommige modellen)
De pizzasteen moet afzonderlijk en op de
volgende manier gereinigd worden:
de steen moet na elk gebruik gereinigd
worden. Verwarm hem niet als afzettingen
aanwezig zijn. Giet voor de reiniging 50 cc
azijn op de pizzasteen, laat 10 minuten
inwerken, en verwijder de resten door te
wrijven met een schuursponsje. Spoel met
water en laat opdrogen.
Vóór de reiniging moet het verbrande
vuil op de steen verwijderd worden met
een metalen spatel of met een krabber
voor het reinigen van glaskeramische
kookplaten.
Voor een optimale reiniging moet de
steen nog lauw zijn, of was de steen met
warm water.
Gebruik metalen sponsjes of scotch-brite
die niet schuren, die doordrenkt werden
met citroen of azijn.
Gebruik geen afwasmiddelen.
Niet wassen in een afwasmachine.
Laat de steen niet weken.
Een vochtige steen mag niet eerder dan
8 uur na het reinigen worden gebruikt.
Mettertijd kunnen haarscheurtjes
verschijnen op het oppervlak van de
steen. Dit is niets anders dan de normale
uitzetting die het glazuur, waarmee de
steen is behandeld, bij hoge
temperaturen ondergaat.
4.5 Vapor Clean (enkel op sommige
modellen)
Voorbereiding
Voordat de reinigingscyclus Vapor Clean
wordt gestart:
Voor de multifunctionele modellen:
Verwijder alle accessoires uit de oven.
Giet ongeveer 40cc water op de
bodem van de ovenruimte. Let op dat het
water niet uit de uitsparing komt.
Vapor Clean is een
reinigingsprocedure die de
verwijdering van vuil
vergemakkelijkt. Dankzij deze
procedure kan de ovenruimte zeer
makkelijk worden gereinigd. De
vuilresten worden verzacht door
de warmte en door de
waterdamp, zodat ze makkelijker
kunnen verwijderd worden.
Incorrect gebruik
Gevaar voor beschadiging van
de oppervlakken
Verwijder voedselresten of gemorste
sporen van vroegere bereidingen uit de
ovenruimte.
Voer deze reinigingsprocedure enkel uit
als de oven afgekoeld is.
Reiniging en onderhoud
251
NL
Voor de modellen met pizzasteen:
Verwijder de accessoires uit de
ovenruimte, met uitzondering van de
geleiderframes voor roosters/
ovenschalen.
Breng een ovenschaal aan op het
laagste niveau van de frames.
Giet ongeveer 40cc water in de
ovenschaal. Let op dat het water niet uit
de ovenschaal komt.
Voor de multifunctionele modellen en
de modellen met pizzasteen: Sproei
met behulp van een spuitflacon een
oplossing van water en afwasmiddel op
de binnenzijde van de ovenruimte.
Sproei op de zijwanden, de
bovenwand, het bodemvlak en de
deflector.
Sluit de deur.
Tijdens de geassisteerde reinigingscyclus
moeten de zelfreinigende panelen
(indien aanwezig), die eerder
verwijderd werden, apart met lauw
water en weinig reinigingsmiddel
gereinigd worden.
Men beveelt aan om de deksel in
plaats van de pizzasteen op de
bodem van de ovenruimte aan te
brengen.
Er wordt aanbevolen om
maximaal 20 maal te sproeien.
Reiniging en onderhoud
252
Instelling van de reinigingscyclus Vapor
Clean
1. Selecteer de reinigingscyclus Vapor
Clean door de functieknop in te
drukken en eraan te draaien. Op het
display verschijnen de tijdsduur en de
temperatuur van de reinigingscyclus.
2. Druk op de functieknop om de
automatische reinigingscylus te starten.
Geprogrammeerde Vapor Clean
Net als bij de normale bereidingsfuncties
kan ook voor de Vapor Clean het einde
van de functie worden ingesteld.
1. Selecteer de Vapor Clean-functie en
druk op de temperatuurknop. Het
controlelampje begint te knipperen.
Op het display wordt het einde van de
functie weergegeven.
2. De temperatuurknop naar rechts of links
draaien om het einde van de kooktijd te
verlengen.
3. Druk op de temperatuurknop om het
einde van de functie te bevestigen.
4. De functieknop indrukken. Het apparaat
wacht het begin van de
geprogrammeerde bereidingstijd af.
Als de binnentemperatuur hoger is
dan diegene die wordt voorzien
voor de reinigingscyclus Vapor
clean, wordt de cyclus
onmiddellijk gestopt en wordt
op het display
weergegeven. Laat het apparaat
afkoelen voordat de functie van de
geassisteerde reiniging wordt
geactiveerd.
De parameters van de temperatuur
en de tijdsduur kunnen niet
gewijzigd worden door de
gebruiker.
Reiniging en onderhoud
253
NL
Einde van de reinigingscyclus Vapor
Clean
Aan het einde wordt
weergegeven en hoort u een
geluidssignaal dat met een druk op de
temperatuurknop kan worden
uitgeschakeld.
1. Houd de functieknop minstens 3
seconden lang ingedrukt om de functie
te verlaten.
2. Open de deur en verwijder het minst
hardnekkige vuil met een
microvezeldoek.
3. Gebruik een niet-schurend sponsje met
messingdraden voor het hardnekkige
vuil.
4. Voor vetresten kunt u een specifiek
ovenreinigingsproduct gebruiken.
5. Verwijder het resterende water uit de
ovenruimte.
Voor een betere hygiëne en om te
vermijden dat het voedsel een
onaangename geur krijgt, wordt
aanbevolen om de ovenruimte te drogen
door een geventileerde functie ongeveer
10 minuten in te schakelen op 160 °C.
4.6 Pyrolyse (enkel op sommige
modellen)
Voorbereiding
Voor u de pyrolyse inschakelt:
Maak de interne ruit schoon
overeenkomstig de gebruikelijke
instructies.
Verstuif in geval van hardnekkige
afzettingen een reinigingsproduct voor
ovens op de ruit (respecteer de
waarschuwingen die aangeduid worden
op het product zelf); laat 60 minuten
inwerken, spoel daarna, en droog de
ruit met keukenpapier of met een
microvezeldoek.
Verwijder alle accessoires uit de oven.
Verwijder de geleiderframes voor
roosters/ovenschalen.
Verwijder de eventueel uitneembare
geleiders.
Sluit de deur.
Draag rubberen handschoenen
tijdens deze werkzaamheden.
Om de handmatige reiniging van
moeilijk bereikbare delen te
vereenvoudigen, is het raadzaam
de deur te verwijderen.
De pyrolyse is een automatische
reinigingsprocedure met hoge
temperaturen, die het vuil zal
oplossen. Dankzij deze procedure
is het mogelijk om de binnenkant
van de ovenruimte zeer eenvoudig
te reinigen.
Incorrect gebruik
Gevaar voor beschadiging van
de oppervlakken
Verwijder voedselresten of gemorste
sporen van vroegere bereidingen uit de
ovenruimte.
Reiniging en onderhoud
254
Instelling van de pyrolyse
1. Selecteer met de functieknop een van de
reinigingsfuncties of .
2. Draai de temperatuurknop naar rechts of
links om de duur van de reinigingscyclus
in te stellen, van een minimum van 2 uur
tot een maximum van 3 uur (behalve de
functie waarvan de duur is
vastgesteld op 120 minuten).
3. Druk op de temperatuurknop om de
pyrolyse te starten.
Pyrolyse
1. Op het display verschijnen het opschrift
of en de resterende tijd, wat
aanduidt dat het apparaat de
automatische reinigingscyclus uitvoert.
2. 2 minuten na aanvang van de pyrolyse
wordt de deur geblokkeerd (het
lampje
van de deurblokkering licht
op), door een voorziening die elke
poging tot opening verhindert.
3. Na afloop van de pyrolyse blijft de deur
geblokkeerd tot de temperatuur binnenin
de ovenruimte een veilig niveau bereikt.
Wacht tot de ovenruimte is afgekoeld en
veeg de restjes binnenin weg met een
microvezeldoek.
Aanbevolen tijdsduur voor de
pyrolyse:
Weinig vuil: 2 uren.
Middelmatig vuil: 2 ½ uur.
•Zeer vuil: 3 uren.
Het is niet mogelijk om een functie
te selecteren wanneer de
deurblokkering ingeschakeld is.
Tijdens de eerste pyrolyse kunnen
er onaangename geurtjes
voorkomen, door verdamping van
de olieachtige productiestoffen. Dit
is een normaal verschijnsel dat na
de eerste reinigingscyclus
verdwijnt.
Tijdens de pyrolyse maken de
ventilatoren meer geluid omdat ze
sneller draaien. Dit maakt deel uit
van de normale werking om de
warmte beter af te voeren. Na de
pyrolyse blijft de ventilatie
automatisch ingeschakeld, en dit
lang genoeg zodat oververhitting
van de wanden van de meubels
en de voorkant van het apparaat
wordt vermeden.
Als het resultaat van de pyrolyse
bij de minimum tijdsduur niet
voldoende is, wordt aanbevolen
om voor de volgende
reinigingscycli een langere
tijdsduur in te stellen.
Reiniging en onderhoud
255
NL
Instelling van de geprogrammeerde
pyrolyse
Het tijdstip waarop de pyrolyse begint kan
net zoals de andere functies worden
geprogrammeerd.
1. Selecteer de duur van de pyrolyse, en
druk op de temperatuurknop. Op de
display verschijnt de huidige tijd en het
controlelampje licht op.
2. Draai de temperatuurknop naar links of
rechts om het tijdstip voor het einde van
de pyrolyse in te stellen.
3. Na enkele seconden lichten de
controlelampjen en vast op en
is de oven in stand-by tot het tijdstip
waarop de reinigingscyclus moet
worden gestart.
4.7 Buitengewoon onderhoud
Demontage en montage van de pakking
(pyrolyse-modellen uitgesloten)
De pakking demonteren:
Haak de haken in de 4 hoeken los en
trek de pakking naar buiten.
De pakking monteren:
Haak de 4 haken in de hoeken vast.
Advies voor het onderhoud van de
pakking
De pakking moet elastisch en zacht zijn.
Gebruik een niet-schurende spons en
lauwwarm water om de pakking schoon
te houden.
Het is niet mogelijk om een functie
te selecteren wanneer de
deurblokkering ingeschakeld is.
Reiniging en onderhoud
256
Vervanging van de lamp voor de
binnenverlichting
1. Verwijder alle accessoires uit de oven.
2. Verwijder de geleiderframes voor
roosters/ovenschalen.
3. Verwijder de kap van de lamp met
gereedschap (bijv. een
schroevendraaier).
4. Draai de lamp los en verwijder ze.
5. Vervang de lamp met een soortgelijke
(40W).
6. Hermonteer de kap. Houd de
geprofileerde binnenkant van het glas (A)
naar de deur toe gericht.
7. Druk de kap stevig aan zodat deze
perfect op de fitting aansluit.
Onder elektrische spanning
staande delen
Gevaar voor elektrische schok
Schakel de stroomtoevoer naar het
apparaat uit.
Zorg ervoor dat het email op de
wanden van de ovenruimte geen
krassen oplopen.
Raak de halogeenlamp niet direct
met de vingers aan, gebruik altijd
isolerend materiaal.
Reiniging en onderhoud
257
NL
Oplossingen voor problemen…
De display is volledig uitgeschakeld:
Controleer de stroomtoevoer.
Controleer of een eventuele meerpolige
schakelaar vóór de stroomtoevoer van
de oven zich op “On” bevindt.
De oven verwarmt niet:
Controleer of de stand “Show-room”
ingesteld werd (raadpleeg voor meer
informatie de paragraaf “Secundair
menu”).
De bedieningen reageren niet:
Controleer of de stand
“kinderblokkering” ingesteld is
(raadpleeg voor meer informatie de
paragraaf “Secundair menu”).
De bereidingstijden blijken te hoog
tegenover diegene die worden aangeduid
in de tabel:
Controleer of de stand “Laag vermogen”
ingesteld werd (raadpleeg voor meer
informatie de paragraaf “Secundair
menu”).
Na de automatische reinigingscyclus
(pyrolyse) kan geen functie geselecteerd
worden:
Controleer of de deurblokkering
uitgeschakeld is. Indien dit niet het geval
is, is de oven voorzien van een
bescherming die de uitvoering van een
functie verhindert terwijl de
deurblokkering actief is. Dit is het geval
omdat de temperatuur in de ovenruimte
zodanig hoog is dat geen enkele
bereiding kan uitgevoerd worden.
De display zal het opschrift “ERR4”
weergeven:
De deurblokkering is niet goed aan de
deur gekoppeld; dit omdat het mogelijk
is dat de deur toevallig werd geopend
tijdens de activering van de blokkering
zelf. Schakel het apparaat uit en weer
aan, en wacht enkele minuten voordat
een nieuwe reinigingscyclus wordt
geselecteerd.
De ventilator stopt met draaien wanneer de
deur wordt geopend tijdens een
geventileerde functie:
Dit is geen defect, maar de normale
werking van het product. Ze is nuttig
wanneer u tijdens de bereiding het
voedsel wilt controleren, zodat niet te
veel warmte verloren gaat. Wanneer de
deur wordt gesloten, zal de ventilator
weer gaan draaien.
Wanneer het probleem niet wordt
opgelost, of voor andere types
van defecten, neem contact op
met het dichtstbijzijnde
servicecentrum.
Indien andere foutberichten ERRx
worden gesignaleerd:
noteer het foutmelding, en de
ingestelde functie en temperatuur,
en neem contact op met het
plaatselijke servicecentrum.
Installatie
258
5 Installatie
5.1 Elektrische aansluiting
Algemene informatie
Controleer of de kenmerken van het
stroomnet overeenstemmen met de
gegevens op het identificatieplaatje.
Het identificatieplaatje bevat de technische
gegevens, het serienummer en de
merknaam van het apparaat en is zichtbaar
op het apparaat aangebracht.
Dit plaatje mag nooit verwijderd worden.
Het apparaat functioneert op 220-240 V~.
Gebruik een driepolige kabel (3 x 1,5 mm
2
,
voor de diameter van de interne geleider).
Zorg voor de aardverbinding met een
kabel die ten minste 20 mm langer is dan
de andere kabels.
Vaste aansluiting
Rust de voedingslijn uit met een meerpolige
onderbrekingsinrichting, overeenkomstig de
installatienormen.
De onderbrekingsinrichting dient op een
eenvoudig te bereiken plaats en in de
nabijheid van het apparaat te zijn
aangebracht.
Aansluiting met stekker en stopcontact
Controleer of de stekker en het stopcontact
van hetzelfde type zijn.
Gebruik geen verloopstekkers, adapters of
aftakkingen, omdat ze oververhitting of
brand zouden kunnen veroorzaken.
5.2 Vervanging van de kabel
1. Schroef de schroeven van het
achterpaneel los en verwijder het paneel
om toegang te krijgen tot het
klemmenbord.
2. Vervang de kabel.
3. Controleer of de kabels (oven of
eventuele kookplaat) een optimaal
traject hebben, zodat eender welk
contact met het apparaat wordt
vermeden.
Elektrische spanning
Gevaar voor elektrische schok
Laat het apparaat aansluiten door
gekwalificeerd technisch personeel.
De aardverbinding van het elektrische
systeem is verplicht en moet in
overeenstemming met de geldende
veiligheidsnormen worden uitgevoerd.
Schakel de algemene stroomtoevoer uit.
Elektrische spanning
Gevaar voor elektrische schok
Schakel de algemene stroomtoevoer uit.
Installatie
259
NL
5.3 Plaatsing
Positie van de voedingskabel
(achteraanzicht)
Pakking frontpaneel
Plak de meegeleverde pakking op de
achterkant van het frontpaneel om de
eventuele infiltratie van water of andere
vloeistoffen te voorkomen.
Zwaar apparaat
Pletgevaar
Plaats het apparaat met behulp van een
tweede persoon in het meubel.
Druk op de open deur
Gevaar voor beschadiging van
het apparaat
Gebruik de open deur niet als hefboom
om het apparaat in het meubel te
plaatsen.
Oefen niet te veel kracht uit op de
geopende deur.
Warmteontwikkeling tijdens
werking van het apparaat
Brandgevaar
Controleer of het materiaal van het
meubel brandbestendig is.
Controleer of het meubel voorzien is van
de vereiste openingen.
Installeer het apparaat niet in een
afgesloten nis of in een keukenkastje.
Installatie
260
Draagpotten
1. Verwijder de doppen van de
draagpotten aan de voorzijde van het
apparaat.
2. Plaats het apparaat in het meubel.
3. Bevestig het apparaat aan het meubel
met de schroeven.
4. Bedek de draagpotten met de voorheen
verwijderde doppen.
Afmetingen van het apparaat (mm)
Installatie
261
NL
Plaatsing onder een werkblad (mm)
Ga na of het achterste/onderste
deel van het meubel voorzien is
van een opening van ongeveer
60 mm.
Installatie
262
Inbouw in een kolom (mm)
Ga na of het bovenste/achterste
deel van het meubel voorzien is
van een opening van ongeveer
35-40 mm diep.
914777767/A
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52

Smeg SF6102 TVS de handleiding

Type
de handleiding