Smeg SF6101 VS de handleiding

Categorie
Accessoires voor het maken van koffie
Type
de handleiding
Inhoudsopgave
187
NL
1 Waarschuwingen 188
1.1 Algemene veiligheidswaarschuwingen 188
1.2 Beoogd gebruik 191
1.3 Aansprakelijkheid van de fabrikant 191
1.4 Deze gebruiksaanwijzing 191
1.5 Identificatieplaatje 191
1.6 Verwerking 191
1.7 Wegwijs in de gebruiksaanwijzing 192
2 Beschrijving 193
2.1 Algemene beschrijving 193
2.2 Bedieningspaneel 195
2.3 Andere onderdelen 196
2.4 Beschikbare accessoires 197
3 Gebruik 199
3.1 Waarschuwingen 199
3.2 Eerste gebruik 199
3.3 Gebruik van de accessoires 200
3.4 Het gebruik van de oven 201
3.5 Advies voor bereidingen 208
3.6 Speciale functies 210
3.7 Secundair menu 213
4 Reiniging en onderhoud 216
4.1 Waarschuwingen 216
4.2 Reiniging van het apparaat 216
4.3 Demontage van de deur 216
4.4 Reiniging van de ruiten van de deur 217
4.5 Vapor Clean (enkel op sommige modellen) 221
4.6 Pyrolyse (enkel op sommige modellen) 224
4.7 Buitengewoon onderhoud 226
5 Installatie 228
5.1 Elektrische aansluiting 228
5.2 Vervanging van de kabel 228
5.3 Plaatsing 229
We raden aan deze handleiding aandachtig door te lezen, omdat ze alle aanwijzingen
bevat om de esthetische en functionele kwaliteiten van het apparaat te behouden.
Raadpleeg de website voor verdere informatie over dit product: www.smeg.com
VERTALING VAN DE OORSPRONKELIJKE GEBRUIKSAANWIJZING
Waarschuwingen
188
1 Waarschuwingen
1.1 Algemene
veiligheidswaarschuwingen
Persoonlijk letsel
Het apparaat en de bereikbare
delen ervan worden heel warm
tijdens het gebruik. Raak geen
verwarmingselementen aan tijdens
gebruik van het apparaat.
Bescherm de handen met
ovenwanten bij het hanteren van
voedsel in de ovenruimte.
Probeer geen vlammen/brand te
doven met water: schakel het
apparaat uit en bedek het vuur
met een deksel of een
brandwerende deken.
Gebruik van dit apparaat door
kinderen vanaf 8 jaar, personen
met beperkte fysieke, zintuiglijke of
mentale capaciteiten of met een
gebrek aan ervaring of kennis is
alleen toegestaan onder toezicht
en begeleiding van volwassenen
die verantwoordelijk zijn voor hun
veiligheid.
Laat kinderen niet spelen met het
apparaat.
Houd kinderen jonger dan 8 jaar
die niet onder toezicht staan
verwijderd van het apparaat.
Kinderen jonger dan 8 jaar
mogen het apparaat tijdens zijn
werking niet benaderen.
Werkzaamheden voor
schoonmaak en onderhoud van
het apparaat mogen niet worden
uitgevoerd door kinderen die niet
onder toezicht staan.
Het kookproces moet altijd
bewaakt worden. Een kort
kookproces moet voortdurend
bewaakt worden.
Laat het apparaat niet onbeheerd
tijdens bereidingen waarbij vetten
en oliën vrijkomen die heet
worden en vlam kunnen vatten.
Besteed de grootst mogelijke
aandacht.
Plaats geen metalen en puntige
voorwerpen (bestek of
gereedschappen) in de spleten
van het apparaat.
Giet geen water rechtstreeks op
hete ovenschalen.
Houd de deur dicht tijdens de
bereiding.
In geval van ingrepen op de
etenswaren of aan het einde van
de bereiding, de deur gedurende
een aantal seconden 5 centimeter
openen, het stoom laten
ontsnappen en vervolgens de
deur volledig openen.
Waarschuwingen
189
NL
• Ontvlambare materialen niet in de
buurt van het apparaat gebruiken
of bewaren.
Gebruik geen spuitbussen in de
buurt van het apparaat terwijl het
werkt.
Na gebruik het apparaat
uitschakelen.
Beschadiging van het apparaat
Gebruik geen schurende of
bijtende middelen op de glazen
onderdelen (bijv. poeders,
ontvlekkers of metaalsponsjes).
Gebruik eventueel houten of
plastic gereedschappen.
Gebruik op de stalen delen of de
delen waarvan het oppervlak met
metalen afwerkingen werd
behandeld (bijv. elektrolytische
oxidatie, vernikkeling,
verchroming) geen producten die
chloor, ammoniak of bleekmiddel
bevatten.
Gebruik geen ruw, schurend of
scherp materiaal.
Roosters en ovenschalen moeten
in de zijgeleiders worden
geplaatst tot ze niet verder
kunnen. De mechanische
veiligheidsblokkeringen die de
verwijdering van de roosters
voorkomen moeten naar beneden
en naar de achterzijde van de
ovenruimte gericht zijn.
Ga niet op het apparaat zitten.
Reinig het apparaat niet met een
stoomreiniger.
Gebruik geen spuitbussen in de
nabijheid van het apparaat.
• Zorg er voor dat de openingen en
de spleten voor de ventilatie en de
warmte-afvoer niet verstopt raken.
Laat geen voorwerpen achter op
de kookoppervlakken.
• Gebruik het apparaat nooit om de
ruimte te verwarmen.
Gebruik geen plastic vaatwerk of
recipiënten om voedsel te
bereiden.
Plaats geen blikken of gesloten
recipiënten in de ovenruimte.
Verwijder alle ovenschalen en
roosters die tijdens de bereiding
niet gebruikt worden uit de
ovenruimte.
Bedek de bodem van de
ovenruimte niet met aluminiumfolie.
Plaats geen pannen of
ovenschalen rechtstreeks op de
bodem van de ovenruimte.
Bij gebruik van bakpapier moet u
er voor zorgen dat de circulatie
van de warme lucht in de oven er
niet door wordt verhinderd.
Waarschuwingen
190
Gebruik de open deur niet als
steun door pannen of schalen
direct op het binnenglas te
plaatsen.
Gebruik de open deur niet als
hefboom om het apparaat in het
meubel te plaatsen.
Oefen niet te veel kracht uit op de
geopende deur.
Til dit apparaat niet op door de
handgreep beet te pakken.
Installatie en onderhoud
• Dit apparaat mag niet
geïnstalleerd worden in boten of
caravans.
Het apparaat mag niet
geïnstalleerd worden op een
voetstuk.
Plaats het apparaat met behulp
van een tweede persoon in het
meubel.
Om de mogelijke oververhitting
van het apparaat te vermijden
moet het niet achter een
decoratieve deur of een paneel
geïnstalleerd worden.
Laat de installatie en technische
interventies uitvoeren door
gekwalificeerd personeel
overeenkomstig de geldende
normen.
• Laat het apparaat aansluiten door
gekwalificeerd technisch
personeel.
De aardverbinding van het
elektrische systeem is verplicht en
moet in overeenstemming met de
geldende veiligheidsnormen
worden uitgevoerd.
Gebruik kabels die bestand zijn
tegen temperaturen van minstens
90 °C.
Het aandraaimoment van de
schroeven van de stroomgeleiders
van het klemmenbord moet 1,5-
2 Nm bedragen.
• Als de stroomkabel beschadigd is,
moet men onmiddellijk contact
opnemen met de technische dienst
die voor de vervanging van de
kabel zal zorgen.
Voorafgaand op iedere ingreep
op het apparaat (installatie,
onderhoud, plaatsing of
verplaatsing) moet u altijd zorgen
voor persoonlijke
beschermingsmiddelen.
Voorafgaand op iedere ingreep
op het apparaat moet de
algemene elektrische voeding
gedeactiveerd worden.
Voer geen wijzigingen uit op het
apparaat.
Probeer nooit om zelf het
apparaat te repareren, zonder
tussenkomst van een
gekwalificeerde technicus.
Trek nooit aan de kabel om de
stekker uit het stopcontact te halen.
Waarschuwingen
191
NL
Voor dit apparaat
Controleer of het apparaat is
uitgeschakeld voordat de lamp
wordt vervangen.
Ga niet steunen of zitten op de
geopende deur van het apparaat.
Controleer of er geen voorwerpen
in de deur vastzitten.
1.2 Beoogd gebruik
Dit apparaat is bedoeld om thuis
voedsel te bereiden. Elk ander
gebruik is oneigenlijk.
Het apparaat is niet ontworpen
om te functioneren met externe
kookwekkers of
afstandsbedieningssystemen.
1.3 Aansprakelijkheid van de
fabrikant
De fabrikant kan niet aansprakelijk
worden gesteld voor schade aan
personen en voorwerpen ten
gevolge van:
een ander gebruik van het
apparaat dan wordt voorzien;
het niet in acht nemen van de
voorschriften van de
gebruiksaanwijzing;
het forceren van ook slechts één
deel van het apparaat;
het gebruik van niet-originele
reserveonderdelen.
1.4 Deze gebruiksaanwijzing
Deze gebruiksaanwijzing is een belangrijk
onderdeel van het apparaat en moet
gedurende de volledige levensduur intact
en op een eenvoudig te bereiken plaats
worden bewaard.
Deze gebruiksaanwijzing aandachtig voor
het gebruik van het apparaat doorlezen.
1.5 Identificatieplaatje
Het identificatieplaatje bevat de technische
gegevens, het serienummer en de
markering. Het plaatje mag in geen geval
worden verwijderd.
1.6 Verwerking
Het apparaat moet gescheiden
ingezameld worden (richtlijnen
2002/95/EG, 2002/96/EG,
2003/108/EG). Het product bevat geen
delen die als gevaarlijk voor de
gezondheid en het milieu worden
beschouwd, conform de actuele Europese
Richtlijnen.
Verwijdering van het apparaat:
Snijd de voedingskabel af en verwijder
de elektrische kabel en de stekker.
Elektrische spanning
Gevaar voor elektrische schok
Schakel de algemene stroomtoevoer uit.
Haal de stekker uit het stopcontact.
Waarschuwingen
192
Oude of gebruikte apparaten aan het
einde van hun levensduur moeten door
de gebruiker worden ingeleverd bij
geschikte centra voor de gescheiden
inzameling van elektrisch en elektronisch
afval, of overhandigd worden aan de
verkoper wanneer een nieuw
gelijkaardig apparaat wordt gekocht.
Het apparaat is verpakt in milieuvriendelijke
en recyclebare materialen.
Breng het verpakkingsmateriaal naar de
betreffende centra voor afvalverwerking.
1.7 Wegwijs in de gebruiksaanwijzing
In deze gebruiksaanwijzing komen de
volgende begrippen voor:
1. Volgorde van de gebruiksaanwijzingen.
Enkele gebruiksaanwijzing.
Plastic verpakking
Gevaar voor verstikking
Laat de verpakking, of delen ervan, niet
onbewaakt achter.
Laat kinderen niet spelen met de plastic
zakken van de verpakking.
Waarschuwingen
Algemene waarschuwingen in
verband met de
gebruiksaanwijzing, veiligheid en
verwerking van afgedankte
producten.
Beschrijving
Beschrijving van het apparaat en de
accessoires.
Gebruik
Informatie over het gebruik van het
apparaat en de accessoires,
kooktips.
Reiniging en onderhoud
Informatie over correcte
schoonmaak en onderhoud van het
apparaat.
Installatie
Informatie voor gekwalificeerde
technici: installatie, inbedrijfstelling
en keuring.
Veiligheidswaarschuwingen
Informatie
Suggestie
Beschrijving
193
NL
2 Beschrijving
2.1 Algemene beschrijving
Multifunctionele/pyrolyse-modellen
1 Bedieningspaneel
2 Lamp
3 Pakking
4 Deur
5 Ventilator
6 Geleiderframes voor roosters/ovenschalen
Niveau van het frame
Beschrijving
194
Modellen met pizzasteen
1 Bedieningspaneel
2 Lamp
3 Pakking
4 Deur
5 Ventilator
6 Geleiderframes voor roosters/ovenschalen
7 Pizzasteen
Niveau van het frame
Beschrijving
195
NL
2.2 Bedieningspaneel
1 Programmeerknop
Met deze knop kunt u het volgende
selecteren:
de bereidingstemperatuur;
de duur van een functie;
geprogrammeerde bereidingen;
de actuele tijd;
de in- of uitschakeling van de lamp in het
apparaat.
2 Display
Geeft de actuele tijd, de gekozen functie,
het gekozen vermogen, de gekozen
bereidingstemperatuur en de eventuele
toegekende duur weer.
3 Functieknop
Met deze knop is het volgende mogelijk:
het apparaat in-/uitschakelen;
een functie selecteren;
een functie starten of tijdelijk stoppen.
Houd de functieknop circa 3
seconden ingedrukt om een
eventuele bereiding onmiddellijk te
beëindigen.
Beschrijving
196
2.3 Andere onderdelen
Interne verlichting
De interne verlichting van het apparaat
wordt ingeschakeld:
als de deur wordt geopend (uitsluitend
bepaalde modellen);
als een willekeurige functie wordt
gekozen, met uitzondering van de
functies , en
(waar voorzien);
als geen enkele functie geselecteerd is,
draai de programmeerknop eventjes
naar rechts om de binnenverlichting
handmatig te activeren of te deactiveren.
Plaatsbare vlakken
Het apparaat beschikt over vlakken om
roosters en ovenschalen op verschillende
hoogtes te plaatsen. De plaatsbare
hoogtes worden begrepen van laag naar
hoog (zie 2.1 Algemene beschrijving).
Koelventilator
De ventilator zorgt voor de afkoeling van
het apparaat, en wordt tijdens de bereiding
in werking gesteld.
De werking van de ventilator veroorzaakt
een normale luchtstroom die boven de deur
naar buiten komt, en die nog even kan
doorgaan nadat het apparaat werd
uitgeschakeld.
Om energie te besparen gaat de
lamp aan het begin van elke
bereiding na één minuut uit (deze
functie kunt u in het secundaire
menu deactiveren).
De binnenverlichting kan niet
worden uitgeschakeld als de deur
geopend is (enkel op sommige
modellen).
Beschrijving
197
NL
2.4 Beschikbare accessoires
Rooster
Nuttig voor het plaatsen van recipiënten
met voedsel in bereiding.
Rooster voor ovenschaal (enkel op
sommige modellen)
Om op een ovenschaal te zetten, voor het
bereiden van voedsel dat kan lekken.
Ovenschaal (enkel op sommige
modellen)
Nuttig om vet op te vangen afkomstig van
voedsel op het bovenstaande rooster, of
om taarten, koekjes, enz. te bakken...
Diepe ovenschaal
Nuttig om vet op te vangen afkomstig van
voedsel op het bovenstaande rooster, of
om taarten, pizza’s en gebak te bakken.
Op sommige modellen zijn niet
alle accessoires aanwezig.
Beschrijving
198
Pizzasteen (enkel op sommige modellen)
Speciaal ontworpen voor het bakken van
pizza en dergelijke.
Pizzapalet (enkel op sommige modellen)
Handig om de pizza op de daarvoor
bestemde pizzasteen in de oven te
plaatsen.
Deksel pizzasteen (enkel op sommige
modellen)
In plaats van de pizzasteen aanbrengen
op de bodem van de ovenruimte als de
pizzasteen niet wordt gebruikt.
Zelfreinigende panelen (enkel op
sommige modellen)
Deze panelen absorberen kleine vetresten.
De accessoires van het apparaat
die in contact kunnen komen met
het voedsel zijn gemaakt van
materialen conform de van kracht
zijnde wetsbepalingen.
De originele bijgeleverde of
optionele accessoires kunnen
worden aangevraagd bij erkende
servicecentra. Gebruik enkel de
originele accessoires van de
fabrikant.
Gebruik
199
NL
3 Gebruik
3.1 Waarschuwingen
3.2 Eerste gebruik
1. Verwijder eventuele beschermfolie aan
de binnen- en buitenzijde van het
apparaat en de accessoires.
2. Verwijder eventuele etiketten (behalve
het plaatje met de technische
gegevens) van de accessoires of uit de
ovenruimte.
3. Verwijder en was alle accessoires van
het apparaat (zie 4 Reiniging en
onderhoud).
4. Verwarm de ovenruimte op de
maximale temperatuur om eventuele
productieresten te verwijderen.
De temperatuur in de ovenruimte
kan tijdens het gebruik hoog
oplopen
Gevaar op verbranding
Houd de deur dicht tijdens de bereiding.
Bescherm de handen met ovenwanten
bij het hanteren van voedsel in de
ovenruimte.
Let op dat u de verwarmingselementen
in de ovenruimte niet aanraakt.
Giet geen water rechtstreeks op hete
ovenschalen.
Houd kinderen buiten bereik van het
werkende apparaat.
Incorrect gebruik
Gevaar voor beschadiging van
de oppervlakken
Bedek de bodem van de ovenruimte
niet met aluminiumfolie.
Bij gebruik van bakpapier dient u ervoor
te zorgen dat de circulatie van de
warme lucht in de ovenruimte niet wordt
belemmerd.
Plaats geen pannen of ovenschalen
rechtstreeks op de bodem van de
ovenruimte.
Giet geen water rechtstreeks op hete
ovenschalen.
De temperatuur in de ovenruimte
kan tijdens het gebruik hoog
oplopen
Brand- en ontploffingsgevaar
Gebruik geen spuitbussen in de
nabijheid van het apparaat.
Gebruik of laat geen ontvlambaar
materiaal in de nabijheid van het
apparaat.
Gebruik geen plastic vaatwerk of
recipiënten om voedsel te bereiden.
Plaats geen blikken of gesloten
recipiënten in de ovenruimte.
Laat het apparaat niet onbewaakt
achter tijdens bereidingen waarbij
vetten en oliën kunnen vrijkomen.
Verwijder alle ovenschalen en roosters
die tijdens de bereiding niet gebruikt
worden uit de ovenruimte.
Gebruik
200
3.3 Gebruik van de accessoires
Roosters en ovenschalen
Roosters en ovenschalen moeten in de
zijgeleiders worden geplaatst tot aan het
eindpunt.
De mechanische
veiligheidsblokkeringen, die de
ongewenste verwijdering van het rooster
voorkomen, moeten naar beneden en
naar de achterzijde van de ovenruimte
gericht zijn.
Rooster voor ovenschaal (enkel op
sommige modellen)
Het rooster voor de ovenschaal wordt in de
schaal geplaatst. Zo wordt het vet tijdens de
bereiding apart van het voedsel opgevangen.
Deksel en Pizzasteen (enkel op sommige
modellen)
Plaats de roosters en de schalen
voorzichtig in de ovenruimte, tot
aan hun stoppositie.
Maak de ovenschalen schoon
alvorens ze voor de eerste keer te
gebruiken, om eventuele
productieresten te verwijderen.
Incorrect gebruik
Gevaar voor brandwonden en
schade aan de oppervlakken
De steen blijft ook na het einde van de
bereidingstijd warm. Hanteer ze steeds
voorzichtig.
Gebruik de pizzasteen niet op een andere
manier dan wordt beschreven, en gebruik
ze bijvoorbeeld niet op een gasvuur of op
een glaskeramische kookplaat of in ovens
die niet voorzien zijn voor dit accessoire.
Wanneer u de pizza op smaak wil
brengen met olie, wordt aangeraden om
dit te doen nadat de pizza uit de
ovenruimte gehaald werd, omdat
eventuele vlekken het esthetisch uitzicht en
de functionaliteit van de pizzasteen
kunnen schaden.
Als de pizzasteen niet gebruikt wordt,
moet deze uit de ovenruimte verwijderd
worden en moet de bodem bedekt
worden met de bijgeleverde en daarvoor
bestemde deksel.
Gebruik
201
NL
Verwijder de deksel bij koude oven van de
bodem en breng de pizzasteen aan. Let op
dat de pizzasteen correct in de voorziene
zitting wordt geplaatst.
Voor de bereiding moet de daarvoor
bestemde pizza functie gebruikt
worden.
Pizzapalet (enkel op sommige modellen)
Pak het pizzapalet altijd bij het handvat
beet zodat het voedsel zonder gevaar voor
brandwonden kan worden verplaatst. Er
wordt aanbevolen om op het stalen
oppervlak een laagje meel aan te brengen,
zodat verse producten, die vochtig zijn, niet
aan het staal kunnen blijven plakken.
3.4 Het gebruik van de oven
Inschakelen van de oven
1. Druk op de functieknop om het display
te activeren.
2. Draai de functieknop naar rechts of
links om de gewenste functie te
selecteren.
3. Druk op de programmeerknop.
4. Stel de temperatuur in door aan de
programmeerknop te draaien.
5. Druk ter bevestiging op de
programmeerknop of wacht 3
seconden.
6. Op de functieknop drukken om de
bereiding te starten.
Voorverwarmingsfase
De bereiding wordt voorafgegaan door
een voorverwarmingsfase die het apparaat
sneller op de bereidingstemperatuur brengt.
Tijdens deze fase knippert de
controlelamp .
Houd de functieknop circa 3
seconden ingedrukt om een
eventuele bereiding onmiddellijk te
beëindigen.
Gebruik
202
Wanneer de oven voorverwarmd is, gaat
de controlelamp branden en wordt
een geluidssignaal geproduceerd dat
aanduidt dat het voedsel in de ovenruimte
kan worden geplaatst.
Lijst van de bereidingsfuncties
De bereiding kan op elk ogenblik
onderbroken worden door de
functieknop minstens 3 seconden
lang ingedrukt te houden.
Eco
Deze functie wordt aanbevolen
voor de bereiding op één vlak, met
een laag energieverbruik.
Ideaal voor de bereiding van vlees,
vis en groenten. Niet geschikt voor
levensmiddelen die moeten rijzen.
Voor een maximale besparing van
de energie en een kortere
bereidingstijd wordt het aanbevolen
om de levensmiddelen in te
ovenruimte te plaatsen zonder deze
voor te verwarmen.
In de ECO-functie tijdens de
bereiding de deur niet openen.
In de ECO-functie duren de
bereidingstijden (en de eventuele
voorverwarming) langer.
Statisch
De warmte wordt gelijktijdig
bovenaan en onderaan afgegeven,
maakt dit systeem geschikt voor het
bereiden van speciale types van
voedsel. De traditionele bereiding,
die ook statisch wordt genoemd, is
geschikt voor het klaarmaken van
één gerecht per keer. Het is ideaal
voor alle types van gebraden,
brood en gevulde taarten, en het is
vooral geschikt voor vet vlees zoals
gans en eend.
Grill
Met de door de grillweerstand
afgegeven warmte, kunnen
uitstekende resultaten bereikt
worden zoals het roosteren van dun
en iets dikker vlees, en in combinatie
met het draaispit (waar voorzien)
wordt op het einde van de
bereiding een uniforme goudbruine
kleur verkregen. Ideaal voor
worsten, ribbetjes en bacon. Met
deze functie kan een grote
hoeveelheid voedsel, en vooral
vlees, uniform gegrild worden.
Onderwarmte (enkel op sommige
modellen)
De enkel van onder afkomstige
warmte voltooit de bereiding van
voedsel dat een hogere
basistemperatuur nodig heeft,
zonder dat dit gevolgen heeft voor
hun bruiningsgraad. Ideaal voor
gebak of hartige taarten, vlaaien en
pizza.
Gebruik
203
NL
Statisch+ventilator
De werking van de ventilator,
gecombineerd met de traditionele
bereiding, verzekert ook voor
ingewikkelde recepten homogene
bereidingen. Ideaal voor koekjes en
taarten, die ook gelijktijdig op
meerdere niveaus bereid kunnen
worden. (Voor bereidingen op
meerdere niveaus raden we u aan
om het 2e en het 4e niveau te
gebruiken).
Geventileerde grill
De lucht afkomstig van de ventilator
verzacht de krachtige
warmtegolven afkomstig van de
grill, zodat ook dik voedsel
uitstekend wordt gegrild. Ideaal
voor grote stukken vlees (bijv.
varkensscheenbeen).
Geventileerde onderwarmte
(enkel op sommige modellen)
Met de combinatie van onderste
weerstand wordt de bereiding
sneller voltooid. Dit systeem wordt
aanbevolen voor het steriliseren of
voor het voltooien van de bereiding
van voedsel dat reeds goed
oppervlakkig gaar is, maar nog niet
binnenin, en waarvoor dus een
gematigde bovenwarmte nodig is.
Ideaal voor elk type van voedsel.
Turbo (enkel op sommige modellen)
Met de combinatie van de
geventileerde bereiding en de
traditionele bereiding kan erg snel en
doeltreffend verschillend voedsel op
meerdere niveaus klaargemaakt
worden, zonder het mengen van
geuren of smaken. Ideaal voor
omvangrijk voedsel waarvoor een
intense bereiding nodig is. (Voor
bereidingen op meerdere niveaus
raden we u aan om het 1e en het 4e
niveau te gebruiken).
Circulatie (enkel op sommige
modellen)
Met de combinatie van de ventilator
en het element luchtcirculatie (dat zich
in het achterste gedeelte van de
ovenruimte bevindt) kunnen
verschillende soorten voedsel op
meerdere vlakken bereid worden,
mits deze dezelfde temperatuur en
bereidingswijze vereisen. De
warmeluchtcirculatie verzekert een
onmiddellijke en uniforme verdeling
van de warmte. Het zal bijvoorbeeld
mogelijk zijn om gelijktijdig (op
meerdere vlakken) vis, groenten en
koekjes klaar te maken, zonder dat
de geur en de smaak gemengd
zullen worden.
Pizza (enkel op sommige
modellen)
De werking van de ventilator,
gecombineerd met de grill en de
onderwarmte, verzekert ook voor
ingewikkelde recepten homogene
bereidingen. Ideaal voor pizza’s,
en ook voor koekjes en taarten.
Gebruik
204
Display
Controlelamp klok
Controlelamp timer kookwekker
Controlelamp geprogrammeerde
bereiding
Controlelamp bereiding met tijdinstelling
Controlelamp deurblokkering (enkel
op pyrolyse-modellen)
Controlelamp kinderblokkering
Controlelamp show-room stand
Functioneringsvoorwaarden
Stand-by: Wanneer geen enkele functie is
gekozen, toont het display de actuele tijd
.
ON: Het display toont de ingestelde
parameters, zoals de temperatuur, tijdsduur
en het bereiken van de temperatuur als een
willekeurige functie is gestart.
Bij elke druk op de programmeerknop
tijdens een functie wordt de staat van de
parameters cyclisch in de volgende
volgorde weergegeven.
Temperatuur
Tijdsduur timer kookwekker
Tijdsduur geprogrammeerde bereiding
Tijdsduur bereiding met tijdinstelling
Weergave van de tijd
In elke staat kan de waarde worden
gewijzigd door de programmeerknop naar
rechts of naar links te draaien. Houd de
knop gedraaid om de wijziging sneller uit te
voeren.
Gebruik
205
NL
Instelling van de tijd
Bij het eerste gebruik of na een
stroomonderbreking zal op de display van
het apparaat het symbool
knipperen. Om te kunnen beginnen met een
bereiding zal u de juiste tijd moeten
instellen.
1. Draai aan de programmeerknop om
de weergegeven tijd in te stellen (houd
de knop gedraaid om de tijd sneller of
trager te doen verlopen).
2. Druk op de programmeerknop.
3. Draai aan de programmeerknop om
de minuten in te stellen (houd de knop
gedraaid om de tijd sneller of trager te
doen verlopen).
4. Druk op de programmeerknop om de
instelling te beëindigen.
Timer
1. Druk één maal op de
programmeerknop (2 maal als de
bereidingsfase al gestart is). Op de
display verschijnen de cijfers
en de controlelamp
knippert.
2. Draai aan de programmeerknop om
de duur in te stellen (van 1 minuut tot 4
uur). Na enkele seconden stopt het
controlelampje met knipperen en
begint het aftellen.
3. Wacht tot het geluidssignaal de
gebruiker meedeelt dat de tijd is
verstreken. Het controlelampje
knippert.
4. Draai de programmeerknop om een
extra kookwekker in te stellen. Of druk
de programmeerknop in om het
geluidssignaal uit te schakelen.
Het kan zijn dat u de huidige tijd
moet wijzigen, bijvoorbeeld bij de
overgang naar de zomertijd.
Houd vanuit de stand-by stand de
programmeerknop naar links of
naar rechts gedraaid tot de uren
gaan knipperen.
Het is niet mogelijk om het uur te
wijzigen als het apparaat zich niet
in ON bevindt.
Deze functie zal de bereiding niet
onderbreken, maar enkel het
geluidssignaal activeren.
De timer kan zowel tijdens de fase
van de bereiding als in stand-by
(slaapstand) van het apparaat
worden geactiveerd.
Gebruik
206
Bereiding met tijdinstelling
1. Nadat een bereidingsfunctie en -
temperatuur zijn geselecteerd, moet
drie maal op de programmeerknop
gedrukt worden. Op de display
verschijnen de cijfers
en de
controlelamp knippert.
2. Draai aan de programmeerknop om
de duur van de bereiding van 00:01 tot
13:00 in te stellen. Houd de knop
gedraaid om de wijziging sneller uit te
voeren.
3. Enkele seconden na de instelling van
de duur stopt de controlelamp met
knipperen. Druk op de functieknop om
de bereiding met tijdinstelling te starten.
4. Aan het einde van de bereiding gaat
op het display “STOP” knipperen en
hoort u een geluidssignaal dat kunt
uitschakelen door de deur te openen of
door op een van de twee knoppen te
drukken/eraan te draaien.
Met bereiding met tijdinstelling
wordt de functie bedoeld
waarmee u met de bereiding kunt
beginnen, en deze na een
ingestelde tijd kan doen eindigen.
De activering van een bereiding
met tijdinstelling annuleert de
eventuele timer kookwekker die
eerder werd ingesteld.
Om een extra bereiding met
tijdinstelling te selecteren, draait u
de programmeerknop naar links of
rechts.
Om de bereiding in de
handmatige stand te verlengen
drukt u opnieuw op de
programmeerknop. Het apparaat
zal de normale werking hervatten
met de instellingen van de
bereiding die eerder geselecteerd
werden.
Aan het einde van de bereiding
kan een nieuwe functie worden
gekozen door aan de functieknop
te draaien.
Schakel het apparaat uit door de
functieknop ingedrukt te houden.
Gebruik
207
NL
Geprogrammeerde bereiding
1. Nadat een bereidingsfunctie en -
temperatuur zijn geselecteerd, moet
drie maal op de programmeerknop
gedrukt worden. Op het display
verschijnen de cijfers en de
controlelamp knippert.
2. Draai aan de knop om de duur van de
bereiding van 00:01 tot 13:00 in te
stellen. De knop blijven draaien voor
een snelle toename of afname.
3. Druk nogmaals op de
programmeerknop. Het
controlelampje knippert. Draai
aan de knop om het einde van de
kooktijd uit te stellen.
4. Na een aantal seconden houden de
controlelampjes en
op met
knipperen. Het apparaat wacht het
begin van de geprogrammeerde
bereidingstijd af.
5. Aan het einde van de bereiding gaat
op het display “STOP” knipperen en
hoort u een geluidssignaal dat kunt
uitschakelen door de deur te openen of
door op een van de twee knoppen te
drukken/eraan te draaien.
Met geprogrammeerde bereiding
wordt de functie bedoeld
waarmee u de bereiding
automatisch kunt laten beëindigen
op een door u ingesteld tijdstip,
met automatische uitschakeling
van de oven.
Om de bereiding in de
handmatige stand te verlengen
drukt u opnieuw op de
programmeerknop. Het apparaat
zal de normale werking hervatten
met de instellingen van de
bereiding die eerder geselecteerd
werden.
Schakel het apparaat uit door de
functieknop ingedrukt te houden.
Uit veiligheidsoverwegingen is het
niet mogelijk om enkel het tijdstip
van het einde van de
bereidingstijd in te stellen, zonder
dat de tijdsduur ervan wordt
ingesteld.
Gebruik
208
3.5 Advies voor bereidingen
Algemeen advies
• Gebruik de geventileerde functie voor het
verkrijgen van een gelijkmatige
bereidingsgraad op de verschillende
niveaus.
• Het verhogen van de temperatuur verkort
niet de bereidingstijden (het voedsel zou
aan de buitenkant erg gaar kunnen zijn,
maar minder aan de binnenkant).
Advies voor het bereiden van
vleesgerechten
• De bereidingstijden hangen af van de dikte
en van de kwaliteit van het voedsel, en van
de smaak van de consument.
• Gebruik een vleesthermometer voor
gebraad, of druk met een lepel op het
gebraad. Als het gebraad stevig aanvoelt
is het klaar, anders moet de bereiding nog
een aantal minuten doorgaan.
Advies voor bereidingen met de grill en
de geventileerde grill
• Het grillen van vlees kan zowel uitgevoerd
worden bij koude als bij voorverwarmde
oven, als het resultaat van de bereiding
gewijzigd moet worden.
• Bij de functie van de geventileerde grill
wordt daarentegen aanbevolen om de
ovenruimte eerst voor te verwarmen.
• Er wordt aanbevolen om het voedsel in het
midden van het rooster te plaatsen.
• In de functie grill wordt het aanbevolen om
voor een optimale bereiding de hoogste
temperatuur in te stellen.
Advies voor het bereiden van gebak en
koekjes
• Gebruik bij voorkeur metalen en
donkerkleurige bakvormen; deze helpen
de warmte beter te absorberen.
De temperatuur en de tijdsduur van de
bereiding hangen af van de kwaliteit en de
dikte van het deeg.
• U kunt nagaan of het gebak van binnen
voldoende gebakken is door een
tandenstoker in het hoogste deel te
prikken. Wanneer het deeg niet aan de
tandenstoker blijft plakken, is het gebak
klaar.
• Wanneer het gebak inzakt wanneer het
uit de oven wordt gehaald, moet bij de
volgende bereiding de temperatuur
ongeveer 10°C lager worden ingesteld,
en moet eventueel een langere kooktijd
geselecteerd worden.
Advies voor ontdooien en rijzen
Plaats het ingevroren voedsel, zonder
verpakking en in een recipiënt zonder
deksel, op het eerste niveau van de
ovenruimte.
Vermijd opeenstapeling van
voedingsmiddelen.
Om vlees te ontdooien kunt u een rooster
gebruiken op het tweede niveau, en een
ovenschaal op het eerste niveau. Op deze
manier blijft het voedsel niet in contact met
de vloeistof van de ontdooiing.
De meest delicate delen kunnen bedekt
worden met aluminiumfolie.
Voor het rijzen wordt aanbevolen om
onderin de ovenruimte een bakje met water
te zetten.
Om energie te besparen
Stop de bereiding enkele minuten voordat
de normale bereidingstijd verstrijkt. De
bereiding zal gedurende de resterende
minuten worden voortgezet door de warmte
die zich in de oven heeft opgehoopt.
Open de deur van de oven zo weinig
mogelijk, zodat de warmte niet verloren
gaat.
Houd de binnenkant van het apparaat altijd
goed schoon.
(Waar aanwezig) Indien de pizzasteen niet
wordt gebruikt, moet de bedekking in de
daarvoor bestemde zitting geplaatst
worden.
Gebruik
209
NL
Indicatieve tabel bereidingen
Gerechten
Gewicht
(Kg)
Functie Niveau
Temperatuur
(°C)
Tijd
(minuten)
Lasagne
3 - 4 Statisch 1 220 - 230 45 - 50
Pasta uit de oven
3 - 4 Statisch 1 220 - 230 45 - 50
Kalfsgebraad
2 Turbo/Statisch+ventilator 2 180 - 190 90 - 100
Varkenslende
2 Turbo/Statisch+ventilator 2 180 - 190 70 - 80
Worst
1,5 Geventileerde grill 4 280 15
Rosbief
1 Turbo/Statisch+ventilator 2 200 40 - 45
Gebraden konijn
1,5 Circulatie/Statisch+ventilator 2 180 - 190 70 - 80
Kalkoenbout
3 Turbo/Statisch+ventilator 2 180 - 190 110 - 120
Coppa in de oven
2 - 3 Turbo/Statisch+ventilator 2 180 - 190 170 - 180
Gebraden kip
1,2 Turbo/Statisch+ventilator 2 180 - 190 65 - 70
Zijde 1Zijde 2
Varkenskoteletten
1,5 Geventileerde grill 4 280 15 5
Ribben
1,5 Geventileerde grill 4 280 10 10
Varkensspek
0,7 Grill 5 280 7 8
Varkensfilet
1,5 Geventileerde grill 4 280 10 5
Rundfilet
1 Grill 5 280 10 7
Zalmforel
1,2 Turbo/Statisch+ventilator 2 150 - 160 35 - 40
Zeeduivel
1,5 Turbo/Statisch+ventilator 2 160 60 - 65
Tarbot
1,5 Turbo/Statisch+ventilator 2 160 45 - 50
Pizza
1 Turbo/Statisch+ventilator 2 280 8 - 9
Brood
1 Circulatie/Statisch+ventilator 2 190 - 200 25 - 30
Focaccia
1 Turbo/Statisch+ventilator 2 180 - 190 20 - 25
Tulband/donut
1 Circulatie/Statisch+ventilator 2 160 55 - 60
Confituurtaart
1 Circulatie/Statisch+ventilator 2 160 35 - 40
Ricottataart
1 Circulatie/Statisch+ventilator 2 160 - 170 55 - 60
Gevulde tortellini
1 Turbo/Statisch+ventilator 2 160 20 - 25
Paradijstaart
1,2 Circulatie/Statisch+ventilator 2 160 55 - 60
Soezen/beignets
1,2 Turbo/Statisch+ventilator 2 180 80 - 90
Cake
1 Circulatie/Statisch+ventilator 2 150 - 160 55 - 60
Rijsttaart
1 Turbo/Statisch+ventilator 2 160 55 - 60
Brioches
0,6 Circulatie/Statisch+ventilator 2 160 30 - 35
De in de tabel weergegeven tijden zijn exclusief de voorverwarmingstijden, en zijn indicatief.
Gebruik
210
3.6 Speciale functies
Ontdooien op tijd
1. Plaats het gerecht in de ovenruimte.
2. Druk de functieknop in en draai eraan
om de functie ontdooien op tijd,
aangegeven door de controlelamp
en de knipperende controlelamp
te selecteren.
3. Draai aan de programmeerknop om
de tijdsduur (van 1 minuut tot 13 uur) te
wijzigen.
4. Bevestig de ingestelde gegevens door
op de programmeerknop te drukken.
5. De functieknop indrukken om het
ontdooien te starten.
6. Aan het einde van het ontdooien gaat
op het display “STOP” knipperen en
hoort u een geluidssignaal dat kunt
uitschakelen door de deur te openen of
door op een van de twee knoppen te
drukken/eraan te draaien.
Ontdooien op gewicht
1. Plaats het gerecht in de ovenruimte.
2. Druk de functieknop in en draai eraan
om de functie ontdooien op gewicht,
aangegeven door de controlelamp
en te selecteren.
3. Bevestig met een druk op de
functieknop.
4. Selecteer het type levensmiddel dat u
wilt ontdooien door aan de functieknop
te draaien.
5. Selecteer het gewicht (in gram) van het
levensmiddel dat u wilt ontdooien door
de programmeerknop in te drukken en
eraan te draaien.
6. Bevestig de ingestelde parameters en
start het ontdooien door op de
functieknop te drukken.
Met deze functie kunt u met een
instelbare tijd levensmiddelen
ontdooien.
Met deze functie kunt u afhankelijk
van het gewicht en het type
levensmiddel levensmiddelen
ontdooien.
Gebruik
211
NL
7. Aan het einde van het ontdooien gaat
op het display “STOP” knipperen en
hoort u een geluidssignaal dat kunt
uitschakelen door de deur te openen of
door op een van de twee knoppen te
drukken/eraan te draaien.
Ingestelde parameters:
Rijzen
1. Selecteer de functie rijzen door de
functieknop in te drukken en eraan te
draaien.
2. Druk op de functieknop om het rijzen te
starten.
3. Als de functie is gestart kunt u een
kookwekker
(zie “Timer”), een
tijdsduur voor het rijzen (zie
“Bereiding met tijdinstelling”) of
vertraagd rijzen (zie
“Geprogrammeerde bereiding”)
instellen. Druk op de
programmeerknop om de gewenste
wijzigingen te verrichten.
4. Aan het einde van het rijzen wordt een
geluidssignaal geactiveerd dat met een
druk op de functieknop kan worden
uitgeschakeld.
dE Type
Gewicht
(g)
Tijd
(minuten)
Vlees 500 105
Vis 400 40
Fruit 300 45
Brood 300 20
Voor het rijzen wordt aanbevolen
om onderin de ovenruimte een
bakje met water te zetten.
Het rijzen duurt maximaal 13 uur,
tenzij anders is ingesteld.
Tijdens het rijzen brandt de
binnenverlichting niet.
In de functie rijzen kunt u de
temperatuur niet wijzigen.
Gebruik
212
Sabbat bereiding
1. Selecteer de functie Sabbat bereiding
door de functieknop in te drukken en
eraan te draaien.
2. Druk de programmeerknop in en draai
eraan om de gewenste temperatuur
(van 60°C tot 100°C) te selecteren.
3. Bevestig de ingestelde parameters
door op de programmeerknop te
drukken.
4. Start de functie Sabbat bereidingdoor
op de functieknop te drukken.
5. Houd de functieknop minstens 5
seconden ingedrukt om de functie te
verlaten.
Het apparaat vertoont een
bepaald gedrag:
De bereiding kan een
onbepaalde tijd duren. Het is
niet mogelijk om een
bereidingsduur in te stellen.
De oven verricht geen enkele
vorm van voorverwarming.
De bereidingstemperatuur die u
kunt selecteren, varieert van 60
tot 100 °C.
De lamp in de oven is
gedeactiveerd. Bij het openen
van de deur (indien aanwezig)
of een handmatige activering
met de knop gaat de lamp niet
aan.
De interne ventilator is
gedeactiveerd.
De verlichting van de knoppen
en de aanduidingen is
gedeactiveerd.
U kunt geen enkele parameter
wijzigen als de functie Sabbat
bereiding geactiveerd is.
Geen elke handeling aan de
knoppen heeft een uitwerking.
Uitsluitend de functieknop blijft
geactiveerd zodat naar het
hoofdmenu kan worden
teruggekeerd.
Gebruik
213
NL
3.7 Secundair menu
Het apparaat is tevens uitgerust met een
verborgen “secundair menu”, waarmee de
gebruiker het volgende kan uitvoeren:
Activeer of deactiveer de stand
Kinderblokkering.
De Show-room stand activeren of
deactiveren (die alle
verwarmingselementen deactiveert en
enkel het bedieningspaneel laat
werken).
De stand Laag Vermogen (Eco-Logic)
activeren of deactiveren.
De tijdinstelling van de lamp (Eco light)
activeren of deactiveren.
Als het apparaat in Stand-by staat
1. Draai de programmeerknop naar
rechts om de lamp in de oven te
activeren.
2. Houd de programmeerknop minstens 5
seconden lang ingedrukt.
3. Draai de programmeerknop naar
rechts of links om de status van de
instelling (ON/OFF) te wijzigen.
4. Druk op de programmeerknop om over
te gaan naar de volgende instelling.
Stand kinderblokkering: Deze stand
blokkeert automatisch na een minuut
normale werking de bedieningen van het
apparaat, zonder enige tussenkomst van
de gebruiker.
Bij normale werking wordt deze aangeduid
door het controlelampje
.
Om de blokkering tijdelijk uit te schakelen
tijdens een bereiding, moet u de
programmeerknop 5 seconden ingedrukt
houden. De beveiliging zal één minuut na
de laatste instelling weer actief worden.
Als de stand van de temperatuur-
en functieknop wordt aangeraakt
of gewijzigd, verschijnt op de
display twee seconden lang
Ook als de kinderblokkering
geactiveerd is, kunt u het apparaat
onmiddellijk uitschakelen door 3
seconden lang op de functieknop
te drukken.
Gebruik
214
Show-room stand (enkel voor
exposanten): Deze stand laat toe om de
verwarmingselementen te deactiveren,
terwijl men toch gebruik kan maken van het
bedieningspaneel.
Om de oven normaal te gebruiken, moet
deze stand op OFF ingesteld worden.
Stand laag vermogen: Met deze stand
kunt u het verbruik van de oven beperken.
Ideaal om meerdere huishoudelijke
apparaten tegelijkertijd te kunnen
gebruiken.
HI: normaal vermogen.
LO: laag vermogen.
Als de stand actief is, licht het
controlelampje op het display
op.
Wanneer de stand laag vermogen
wordt geactiveerd, kan de
tijdsduur van de voorverwarming
en van de bereiding langer duren.
Gebruik
215
NL
Warmte behouden
In deze stand kan het apparaat aan het
einde van een bereiding, waarvan de duur
is ingesteld, (als deze niet handmatig wordt
onderbroken) het zojuist bereide voedsel
(op lage temperatuur) warmhouden,
zonder dat de organoleptische
eigenschappen en de smaak die u tijdens
de bereiding heeft verkregen verloren
gaan.
Om het apparaat normaal te kunnen
gebruiken, moet u deze stand op OFF
instellen.
Stand tijdinstelling lamp
Voor een verdere besparing van de
energie wordt de lamp automatisch één
minuut na het begin van de bereiding
gedeactiveerd.
Stel deze stand in op OFF om te
voorkomen dat het apparaat de lamp
automatisch na een minuut deactiveert.
De handmatige controle van de in-
/uitschakeling is echter altijd
mogelijk door de
programmeerknop in de beide
instellingen naar rechts te draaien.
Reiniging en onderhoud
216
4 Reiniging en onderhoud
4.1 Waarschuwingen
4.2 Reiniging van het apparaat
Advies voor de reiniging van de
ovenruimte
Om de ovenruimte in goede staat te
houden, moet hij na afkoeling regelmatig
gereinigd worden.
Laat geen voedselresten in de ovenruimte
opdrogen aangezien daardoor de lak
beschadigd kan raken.
Verwijder de uitneembare delen alvorens
de ovenruimte te reinigen.
Voor een eenvoudige reiniging wordt
aanbevolen om het volgende te
demonteren:
• de deur
• de geleiderframes voor roosters/
ovenschalen
• de pakking (uitgezonderd pyrolyse-
modellen).
4.3 Demontage van de deur
Om de reiniging van de oven te
vergemakkelijken, kunt u de ovendeur
verwijderen en op een theedoek leggen.
Ga voor de verwijdering van de deur als
volgt te werk:
1. Open de deur volledig en plaats de
twee pinnetjes in de openingen van de
scharnieren zoals op de afbeelding.
Incorrect gebruik
Gevaar voor beschadiging van
de oppervlakken
• Reinig het apparaat niet met een
stoomreiniger.
• Gebruik op de stalen delen of de delen
waarvan het oppervlak met metalen
afwerkingen werd behandeld (bijv.
elektrolytische oxidatie, vernikkeling,
verchroming) geen producten die
chloor, ammoniak of bleekmiddel
bevatten.
• Gebruik geen schurende of bijtende
middelen op de glazen onderdelen
(bijv. poeders, ontvlekkers of
metaalsponsjes).
• Gebruik geen ruw, schurend of scherp
materiaal.
Er wordt aanbevolen om
reinigingsproducten van de
fabrikant te gebruiken.
Als specifieke reinigingsmiddelen
gebruikt worden, beveelt men aan
om het apparaat circa 15/20
minuten op de maximale
temperatuur te laten werken om
eventuele resten te elimineren.
Reiniging en onderhoud
217
NL
2. Neem de deur aan beide kanten en met
beide handen vast, hef hem op met een
hoek van ongeveer 30° en verwijder hem.
3. Om de deur weer te monteren, moeten
de scharnieren in de daarvoor bestemde
openingen in het apparaat geplaatst
worden, zodat de gleuven A helemaal
op de openingen steunen. Laat de deur
zakken zodat ze geplaatst wordt, en
verwijder de pinnetjes uit de openingen
in de scharnieren.
4.4 Reiniging van de ruiten van de
deur
Het is raadzaam de ruiten van de deur
altijd schoon te houden. Gebruik
absorberend keukenpapier. Gebruik in
geval van hardnekkig vuil een vochtige
spons en een gewoon reinigingsmiddel.
Demontage van de binnenruiten
Voor een gemakkelijke schoonmaak,
kunnen de binnenruiten van de deur
worden gedemonteerd.
1. Verwijder de binnenruit door ze
achteraan naar boven te trekken, en
volg de beweging die wordt aangeduid
door de pijlen (1).
2. Trek de ruit naar boven aan de
voorzijde (2). Op deze manier komen
de 4 pinnen, die op de ruit bevestigd
zijn, los uit hun zitting op de ovendeur.
3. Op sommige modellen is een tussenruit
aanwezig. Verwijder de tussenruit door
ze naar de andere ruit toe op te heffen.
Reiniging en onderhoud
218
4. Maak de buitenruit schoon, evenals de
voorheen verwijderde ruiten. Gebruik
absorberend keukenpapier. In geval van
hardnekkig vuil moet een vochtige spons
en een neutraal reinigingsmiddel
gebruikt worden.
5. Plaats de ruiten weer door de
verwijdering in omgekeerde volgorde uit
te voeren.
6. Plaats de binnenruit. Centreer en klem de
4 pinnen in de zittingen op de deur,
door er lichtjes op te drukken.
Verwijdering van de geleiderframes voor
de roosters/ovenschalen
Door de geleiderframes voor roosters/
ovenschalen te verwijderen, kan de
reiniging van de zijdelingse delen
eenvoudiger worden uitgevoerd. Deze
handeling moet uitgevoerd worden
wanneer de automatische reinigingscyclus
wordt gebruikt (enkel op sommige
modellen).
Om de geleiderframes voor de roosters/
ovenschalen te verwijderen:
1. Trek het frame naar de binnenkant van
de ovenruimte om het uit de
klemverbinding A te halen.
2. Haal het frame vervolgens uit de
zittingen achteraan B.
3. Herhaal na de reiniging de net
beschreven handelingen om de
geleiderframes voor de roosters/
ovenschalen weer aan te brengen.
Reiniging en onderhoud
219
NL
De zelfreinigende panelen en de
geleiderframes voor roosters/
ovenschalen demonteren (enkel op
bepaalde modellen)
Als de zelfreinigende panelen en de
geleiderframes voor de roosters/
ovenschalen worden verwijderd, kan de
reiniging van de zijkanten makkelijker
uitgevoerd worden.
Om de geleiderframes voor de roosters/
ovenschalen te verwijderen:
1. Trek het frame naar de binnenkant van
de ovenruimte om het uit de
klemverbinding A te halen.
2. Haal het frame vervolgens uit de
zittingen achteraan B.
3. Herhaal na de reiniging de net
beschreven handelingen om de
geleiderframes voor de roosters/
ovenschalen weer aan te brengen.
Regeneratie van de zelfreinigende
panelen (katalysecyclus) (enkel op
bepaalde modellen)
De regeneratiecyclus van de panelen is
een reinigingsmethode om vette en niet-
suikerachtige resten te verwijderen.
1. Reinig eerst de bodem en de bovenste
bescherming (indien aanwezig) met
een microvezeldoek, water en een
neutraal vaatwasmiddel. Goed
spoelen.
2. Stel een regeneratiecyclus in door de
geventileerde functie aan de maximum
temperatuur te selecteren, en dit voor
een uur.
3. Als de panelen erg vuil zijn, moeten ze
na de regeneratiecyclus
gedemonteerd worden en gereinigd
worden met neutraal reinigingsmiddel.
Spoel en droog ze zorgvuldig.
4. Monteer de panelen weer, en stel de
geventileerde functie een uur lang in
aan 180°C zodat de panelen goed
gedroogd worden.
Er wordt aanbevolen om de
regeneratiecyclus van de
zelfreinigende panelen elke 15
dagen uit te voeren.
Reiniging en onderhoud
220
Enkel op pizzamodellen:
Verwijder opeenvolgend het deksel van de
pizzasteen (1) en de bodem (2) waarop
het is geplaatst. De basis moet enkele
millimeters worden opgetild, en daarna
naar buiten getrokken worden.
Til de onderste weerstand enkele
centimeters op (3) en maak de bodem van
de ovenruimte schoon.
Om de basis waarop de pizzasteen rust
weer terug te plaatsen, moet u hem volledig
tegen het achterpaneel van de ovenruimte
duwen en laten zakken tot het plaatje van
de weerstand in de basis komt vast te zitten.
Reiniging van de bovenkant (enkel op
sommige modellen - pyrolyse-modellen
uitgesloten)
Het apparaat is voorzien van een
weerstand die u voor een eenvoudigere
reiniging van de bovenkant van de
ovenruimte kunt kantelen.
1. Hef de bovenste weerstand voorzichtig
op en draai de pal 90° zodat de
weerstand vrijkomt.
2. Beweeg de weerstand voorzichtig
helemaal omlaag.
3. Plaats aan het einde van de reiniging de
weerstand terug en blokkeer hem door
aan de pal te draaien.
De temperatuur in de ovenruimte
kan tijdens het gebruik hoog
oplopen
Gevaar op verbranding
• De volgende handelingen mogen
uitsluitend bij volledig afgekoelde en
uitgeschakelde oven worden verricht.
Incorrect gebruik
Gevaar voor beschadiging van
het apparaat
• Laat tijdens de reiniging de weerstand
niet teveel buigen.
Reiniging en onderhoud
221
NL
4.5 Vapor Clean (enkel op sommige
modellen)
Voorbereiding
Voordat de reinigingscyclus Vapor Clean
wordt gestart:
Voor de multifunctionele modellen:
Verwijder alle accessoires uit de oven.
Verwijder de zelfreinigende panelen,
indien aanwezig (zie “De zelfreinigende
panelen en de geleiderframes voor
roosters/ovenschalen demonteren
(enkel op bepaalde modellen)”).
Giet ongeveer 40cc water op de
bodem van de ovenruimte. Let op dat het
water niet uit de uitsparing komt.
Voor de modellen met pizzasteen:
Verwijder de accessoires uit de
ovenruimte, met uitzondering van de
geleiderframes voor roosters/
ovenschalen.
Breng een ovenschaal aan op het
laagste niveau van de frames.
Giet ongeveer 40cc water in de
ovenschaal. Let op dat het water niet uit
de ovenschaal komt.
Vapor Clean is een
reinigingsprocedure die de
verwijdering van vuil
vergemakkelijkt. Dankzij deze
procedure kan de ovenruimte zeer
makkelijk worden gereinigd. De
vuilresten worden verzacht door
de warmte en door de
waterdamp, zodat ze makkelijker
kunnen verwijderd worden.
Incorrect gebruik
Gevaar voor beschadiging van
de oppervlakken
Verwijder voedselresten of gemorste
sporen van vroegere bereidingen uit de
ovenruimte.
Voer deze reinigingsprocedure enkel uit
als de oven afgekoeld is.
Men beveelt aan om de deksel in
plaats van de pizzasteen op de
bodem van de ovenruimte aan te
brengen.
Reiniging en onderhoud
222
Voor de multifunctionele modellen en
de modellen met pizzasteen: Sproei
met behulp van een spuitflacon een
oplossing van water en afwasmiddel op
de binnenzijde van de ovenruimte.
Sproei op de zijwanden, de
bovenwand, het bodemvlak en de
deflector.
•Sluit de deur.
Tijdens de geassisteerde reinigingscyclus
moeten de zelfreinigende panelen
(indien aanwezig), die eerder
verwijderd werden, apart met lauw
water en weinig reinigingsmiddel
gereinigd worden.
Instelling van de reinigingscyclus Vapor
Clean
1. Selecteer de Vapor Clean-functie door
de functieknop in te drukken en eraan
te draaien.
2. Op het display wordt de duur van de
Vapor Clean-functie gegeven.
3. Druk op de functieknop om de Vapor
Clean-functie te starten.
Er wordt aanbevolen om
maximaal 20 maal te sproeien.
Als de binnentemperatuur hoger is
dan diegene die voor de Vapor
Clean-reinigingscyclus is voorzien,
wordt de cyclus onmiddellijk
gestopt, wordt op het display
weergegeven en
wordt een geluidssignaal
geproduceerd. Laat het apparaat
afkoelen alvorens de Vapor
Clean-functie te activeren.
De parameters van de temperatuur
en de tijdsduur kunnen niet
gewijzigd worden door de
gebruiker.
Reiniging en onderhoud
223
NL
4. Aan het einde van de Vapor Clean
gaat op het display “STOP” knipperen
en hoort u een geluidssignaal dat kunt
uitschakelen door de deur te openen of
door op een van de twee knoppen te
drukken/eraan te draaien.
Instelling van de geprogrammeerde
Vapor Clean-functie
Het tijdstip waarop de Vapor Clean-functie
begint kan net zoals de andere functies
worden geprogrammeerd.
1. Selecteer de Vapor Clean-functie en
druk op de programmeerknop. Op de
display verschijnt de huidige tijd en de
temperatuur en de controlelamp
licht op.
2. Draai aan de programmeerknop om
het tijdstip voor het einde van de Vapor
Clean-functie in te stellen.
3. Bevestig de ingestelde gegevens door
op de programmeerknop te drukken.
Na enkele seconden lichten de
controlelampen
, en vast
op en wacht het apparaat tot de
ingestelde starttijd bereikt is om de
Vapor Clean-functie te starten.
Einde van de Vapor Clean-functie
1. Open de deur en verwijder het minst
hardnekkige vuil met een
microvezeldoek.
2. Gebruik een niet-schurend sponsje met
messingdraden voor het hardnekkige
vuil.
3. Voor vetresten kunt u een specifiek
ovenreinigingsproduct gebruiken.
4. Verwijder het resterende water uit de
ovenruimte.
5. De zelfreinigende panelen en de
geleiderframes voor roosters/
ovenschalen, indien aanwezig,
verwijderen.
Voor een grotere hygiëne en om te
voorkomen dat het voedsel naar gaat
ruiken:
beveelt men aan om de ovenruimte circa
10 minuten lang met de geventileerde
functie bij 160°C te drogen.
Als zelfreinigende panelen aanwezig
zijn, wordt aanbevolen om de
ovenruimte met een gelijktijdige
katalysecyclus te drogen (zie
“Regeneratie van de zelfreinigende
panelen (katalysecyclus) (enkel op
bepaalde modellen)”).
Draag rubberen handschoenen
tijdens deze werkzaamheden.
Om de handmatige reiniging van
moeilijk bereikbare delen te
vereenvoudigen, is het raadzaam
de deur te verwijderen.
Reiniging en onderhoud
224
4.6 Pyrolyse (enkel op sommige
modellen)
Voorbereiding
Voor u de pyrolyse inschakelt:
Maak de interne ruit schoon
overeenkomstig de gebruikelijke
instructies.
Verstuif in geval van hardnekkige
afzettingen een reinigingsproduct voor
ovens op de ruit (respecteer de
waarschuwingen die aangeduid worden
op het product zelf); laat 60 minuten
inwerken, spoel daarna, en droog de
ruit met keukenpapier of met een
microvezeldoek.
Verwijder alle accessoires uit de oven.
Verwijder de geleiderframes voor
roosters/ovenschalen.
•Sluit de deur.
Instelling van de pyrolyse
1. Selecteer de functie Pyrolyse Eco of
Pyrolyse door de functieknop in te
drukken en eraan te draaien.
2. Op het display wordt de duur van de
Pyrolyse gegeven.
3. Draai aan de programmeerknop om
de tijdsduur van de Pyrolyse in te
stellen, van minimaal 2 uur tot maximaal
3 uur (met uitzondering van de functie
waarvan de tijdsduur is
vastgesteld op 2 uur).
4. Bevestig de ingestelde gegevens door
op de programmeerknop te drukken.
5. Druk op de functieknop om de Pyrolyse
te starten.
De pyrolyse is een automatische
reinigingsprocedure met hoge
temperaturen, die het vuil zal
oplossen. Dankzij deze procedure
is het mogelijk om de binnenkant
van de ovenruimte zeer eenvoudig
te reinigen.
Incorrect gebruik
Gevaar voor beschadiging van
de oppervlakken
Verwijder voedselresten of gemorste
sporen van vroegere bereidingen uit de
ovenruimte.
Schakel branders of kookplaten uit die
eventueel boven de oven geïnstalleerd
zijn.
Aanbevolen tijdsduur voor de
pyrolyse:
Weinig vuil: 2 uren.
Middelmatig vuil: 2 ½ uur.
Zeer vuil: 3 uren.
Reiniging en onderhoud
225
NL
Pyrolyse
1. 2 minuut na aanvang van de pyrolyse
wordt de deur geblokkeerd (de
controlelamp van de
deurblokkering gaat branden), door
een inrichting die elke poging tot
opening verhindert.
2. Aan het einde van de Pyrolyse gaat op
het display “STOP” knipperen en hoort
u een geluidssignaal dat kunt
uitschakelen door de deur te openen of
door op een van de twee knoppen te
drukken/eraan te draaien.
3. De deur blijft geblokkeerd tot de
temperatuur binnenin de ovenruimte
een veilig niveau bereikt. Wacht tot de
oven is afgekoeld (de controlelamp
gaat branden) en veeg de restjes met
een vochtige microvezeldoek uit de
ovenruimte.
Het is niet mogelijk om een functie
te selecteren wanneer de
deurblokkering ingeschakeld is.
Tijdens de eerste Pyrolyse kunnen
er onaangename geurtjes
voorkomen, door verdamping van
de olieachtige productiestoffen. Dit
is een normaal verschijnsel dat na
de eerste Pyrolyse verdwijnt.
Tijdens de Pyrolyse maken de
ventilatoren meer geluid omdat ze
sneller draaien. Dit maakt deel uit
van de normale werking om de
warmte beter af te voeren. Na de
Pyrolyse blijft de ventilatie
automatisch ingeschakeld, en dit
lang genoeg zodat oververhitting
van de wanden van de meubels
en de voorkant van de oven wordt
vermeden.
Als het resultaat van de Pyrolyse bij
de minimum tijdsduur niet
voldoende is, wordt aanbevolen
om voor de volgende
reinigingscycli een langere
tijdsduur in te stellen.
Reiniging en onderhoud
226
Instelling van de geprogrammeerde
Pyrolyse
Het tijdstip waarop de pyrolyse begint kan
net zoals de andere functies worden
geprogrammeerd.
1. Selecteer de Pyrolyse-functie, stel de
duur in (Pyrolyse Eco uitgesloten) en
druk op de programmeerknop. Op de
display verschijnt de huidige tijd en de
temperatuur en de controlelamp
licht op.
2. Draai aan de programmeerknop om
het tijdstip voor het einde van de
Pyrolyse in te stellen.
3. Bevestig de ingestelde gegevens door
op de programmeerknop te drukken.
Na enkele seconden lichten de
controlelampen
, en vast
op en wacht het apparaat tot de
ingestelde starttijd bereikt is om de
Pyrolyse te starten.
4.7 Buitengewoon onderhoud
Demontage en montage van de pakking
(behalve pyrolyse-modellen)
De pakking demonteren:
• Haak de haken in de 4 hoeken los en
trek de pakking naar buiten.
De pakking monteren:
• Haak de 4 haken in de hoeken van de
pakking vast.
Advies voor het onderhoud van de
pakking
De pakking moet elastisch en zacht zijn.
• Gebruik een niet-schurende spons en
lauwwarm water om de pakking schoon
te houden.
Het is niet mogelijk om een functie
te selecteren wanneer de
deurblokkering ingeschakeld is.
Met behulp van de specifieke
commando's kunt u het apparaat
echter altijd uitschakelen.
Reiniging en onderhoud
227
NL
Vervanging van de lamp voor de
binnenverlichting
1. Verwijder alle accessoires uit de oven.
2. Verwijder de geleiderframes voor
roosters/ovenschalen.
3. Verwijder de kap van de lamp met
gereedschap (bijv. een
schroevendraaier).
4. Draai de lamp los en verwijder ze.
5. Vervang de lamp met een soortgelijke
(40W).
6. Hermonteer de kap. Houd de
geprofileerde binnenkant van het glas (A)
naar de deur toe gericht.
7. Druk de kap stevig aan zodat deze
perfect op de fitting aansluit.
Onder elektrische spanning
staande delen
Gevaar voor elektrische schok
• Schakel de stroomtoevoer naar het
apparaat uit.
Zorg ervoor dat het email op de
wanden van de ovenruimte geen
krassen oplopen.
Raak de halogeenlamp niet direct
met de vingers aan, gebruik altijd
isolerend materiaal.
Installatie
228
5 Installatie
5.1 Elektrische aansluiting
Algemene informatie
Controleer of de kenmerken van het
stroomnet overeenstemmen met de
gegevens op het identificatieplaatje.
Het identificatieplaatje bevat de technische
gegevens, het serienummer en de
merknaam van het apparaat en is zichtbaar
op het apparaat aangebracht.
Dit plaatje mag nooit verwijderd worden.
Het apparaat functioneert op 220-240 V~.
Gebruik een driepolige kabel (3 x 1,5 mm
2
,
voor de diameter van de interne geleider).
Zorg voor de aardverbinding met een
kabel die ten minste 20 mm langer is dan
de andere kabels.
Vaste aansluiting
Rust de voedingslijn uit met een meerpolige
onderbrekingsinrichting, overeenkomstig de
installatienormen.
De onderbrekingsinrichting dient op een
eenvoudig te bereiken plaats en in de
nabijheid van het apparaat te zijn
aangebracht.
Aansluiting met stekker en stopcontact
Controleer of de stekker en het stopcontact
van hetzelfde type zijn.
Gebruik geen verloopstekkers, adapters of
aftakkingen, omdat ze oververhitting of
brand zouden kunnen veroorzaken.
5.2 Vervanging van de kabel
1. Schroef de schroeven van het
achterpaneel los en verwijder het paneel
om toegang te krijgen tot het
klemmenbord.
2. Vervang de kabel.
3. Controleer of de kabels (oven of eventuele
kookplaat) een optimaal traject hebben,
zodat eender welk contact met het
apparaat wordt vermeden.
Elektrische spanning
Gevaar voor elektrische schok
• Laat het apparaat aansluiten door
gekwalificeerd technisch personeel.
• De aardverbinding van het elektrische
systeem is verplicht en moet in
overeenstemming met de geldende
veiligheidsnormen worden uitgevoerd.
• Schakel de algemene stroomtoevoer uit.
Elektrische spanning
Gevaar voor elektrische schok
• Schakel de algemene stroomtoevoer uit.
Installatie
229
NL
5.3 Plaatsing
Positie van de voedingskabel
(achteraanzicht)
Pakking frontpaneel
Plak de meegeleverde pakking op de
achterkant van het frontpaneel om de
eventuele infiltratie van water of andere
vloeistoffen te voorkomen.
Zwaar apparaat
Pletgevaar
• Plaats het apparaat met behulp van een
tweede persoon in het meubel.
Druk op de open deur
Gevaar voor beschadiging van
het apparaat
• Gebruik de open deur niet als hefboom
om het apparaat in het meubel te
plaatsen.
• Oefen niet te veel kracht uit op de
geopende deur.
Warmteontwikkeling tijdens
werking van het apparaat
Brandgevaar
• Controleer of het materiaal van het
meubel brandbestendig is.
• Controleer of het meubel voorzien is
van de vereiste openingen.
• Installeer het apparaat niet in een
afgesloten nis of in een keukenkastje.
Installatie
230
Draagpotten
1. Verwijder de doppen van de
draagpotten aan de voorzijde van het
apparaat.
2. Plaats het apparaat in het meubel.
3. Bevestig het apparaat aan het meubel
met de schroeven.
4. Bedek de draagpotten met de voorheen
verwijderde doppen.
Afmetingen van het apparaat (mm)
Installatie
231
NL
Plaatsing onder een werkblad (mm)
Ga na of het achterste/onderste
deel van het meubel voorzien is
van een opening van ongeveer
60 mm.
Installatie
232
Inbouw in een kolom (mm)
Ga na of het bovenste/achterste
deel van het meubel voorzien is
van een opening van ongeveer
35-40 mm diep.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46

Smeg SF6101 VS de handleiding

Categorie
Accessoires voor het maken van koffie
Type
de handleiding