Aeg-Electrolux B4000-5-LG DE R08 Handleiding

Categorie
Accessoires voor het maken van koffie
Type
Handleiding
B4000-5_LG
Gebruiksaanwijzing Elektrische
inbouwoven
2
Geachte mevrouw, heer
Hartelijk dank voor het kiezen van een van onze kwaliteitsproducten. U heeft
een goede keuze gemaakt. Zo kunt u dankzij de combinatie van functioneel de-
sign en hoogwaardige technologie rekenen op optimale prestaties en bedie-
ningsgemak. En onze zorg voor het milieu, komt o.a. tot uitdrukking in het
energiebesparend functioneren van dit apparaat. Om er zeker van te zijn dat uw
apparaat optimaal en onberispelijk presteert, dient u deze gebruiksaanwijzing
aandachtig door te lezen. Dan zult u alle processen perfect en zeer efficiënt kun-
nen besturen.
Wij raden u aan deze gebruiksaanwijzing goed te bewaren, zodat u nog eens iets
kunt nalezen. En wilt u dit boekje doorgeven aan een eventuele volgende eige-
naar van het apparaat.
Wij wensen u veel succes met uw nieuwe apparaat.
In deze gebruiksaanwijzing worden de volgende symbolen gebruikt:
1
Belangrijke informatie over uw persoonlijke veiligheid en informatie over
het voorkomen van schade aan het apparaat.
3 Algemene informatie en tips
2 Milieu-informatie
3Inhoud
Inhoud
Gebruiksaanwijzing 5
Veiligheidsvoorschriften 5
Beschrijving van het apparaat 7
Totaalaanzicht 7
Bedieningspaneel 7
Uitrusting oven 8
Accessoires oven 8
Voor het in gebruik nemen 9
Reinigen voor het in gebruik nemen 9
Bedienen van de oven 10
Oven in- en uitschakelen 10
Ovenfuncties 11
Rooster, baakplaat en vetopvangbak plaatsen 12
Vetfilter inzetten/uitnemen 13
Toepassingen, tabellen en tips 14
Bakken 14
Baktabel 16
Tabel voor ovenschotels en gegratineerde gerechten 22
Tabel diepgevroren kant-en-klaargerechten 22
Braden 23
Braadtabel 23
Vlak-grilleren 25
Grilltabel 25
Ontdooien 26
Ontdooitabel 26
Drogen met hetelucht 27
Wecken 28
Reiniging en onderhoud 29
Buitenkant apparaat 29
Binnenkant oven 29
Accessoires 29
Vetfilter 29
Inschuifroosters 30
Ovenverlichting 31
Bovenwand van de oven 32
Bakovendeur 33
Het glas van deur van de bakoven 35
Inhoud4
Wat is er aan de hand als … 39
Afvalverwerking 40
Montageaanwijzing 41
Veiligheidsinstructies voor de installateur 41
Garantie/Adres service-afdeling 45
Adres service-afdeling 47
Service 51
5Gebruiksaanwijzing
Gebruiksaanwijzing
1 Veiligheidsvoorschriften
Elektrische veiligheid
Het apparaat mag uitsluitend door een erkend installateur worden aange-
sloten.
In geval van storingen of beschadiging van het apparaat: zekeringen in de
huisinstallatie uitschakelen.
Reparaties aan het apparaat mogen uitsluitend door vakmensen worden
uitgevoerd. Door onvakkundig uitgevoerde reparaties kunnen grote gevaren
ontstaan. Wend u bij reparaties altijd tot onze service-afdeling of uw vakhan-
del.
Veiligheid voor kinderen
Kleine kinderen nooit alleen laten terwijl het apparaat in gebruik is.
Veiligheid tijdens het gebruik
Personen (waaronder begrepen kinderen) die op grond van hun fysieke, senso-
rische of verstandelijke vermogens, dan wel op grond van onervarenheid of
onkunde niet in staat zijn het apparaat veilig te gebruiken, dienen dit apparaat
niet zonder het toezicht of zonder de instructies van een verantwoordelijke
persoon te gebruiken.
Dit apparaat mag alleen in het huishouden voor koken, braden, bakken van le-
vensmiddelen worden gebruikt.
Wees voorzichtig bij het aansluiten van elektrische apparaten op stopcontac-
ten in de buurt van het apparaat. Snoeren mogen niet in aanraking komen of
onder de hete ovendeur ingeklemd raken.
Waarschuwing: Verbrandingsgevaar! Bij gebruik wordt de ovenruimte heet.
Als u alcoholische ingrediënten in de oven gebruikt, kan evt. een licht ont-
vlambaar alcohol-luchtmengsel ontstaan. Open de deur in dat geval voorzich-
tig. Kom niet met vuur of vonken in de buurt van de oven.
Veiligheidsvoorschriften6
3 Aanwijzing met betrekking tot acrylamide
Volgens de laatste wetenschappelijke inzichten kan een intensieve bruining van
levensmiddelen, met name bij zetmeelhoudende producten, een gevaar voor de
gezondheid door acrylamide veroorzaken. Om die reden adviseren wij levens-
middelen zoveel mogelijk bij lage temperaturen te bereiden en de gerechten niet
te veel te bruinen.
Op deze manier voorkomt u beschadiging van het apparaat
Bekleed de oven niet met aluminiumfolie en plaats geen bakplaten, pannen,
enzovoort op de bodem omdat daarmee het email van de oven door de ont-
stane hitteconcentratie wordt beschadigd.
Fruitsappen die van de bakplaat druppelen, veroorzaken vlekken die niet kun-
nen worden verwijderd. Gebruik een diepe bakplaat voor gebak dat erg vochtig
is.
Plaats geen gewicht op de geopende ovendeur.
Giet water nooit rechtstreeks in de hete oven. Hierdoor kan het email worden
beschadigd en kunnen verkleuringen ontstaan.
Als gevolg van heftige stoten, vooral op de randen van de buitenste glasplaat,
kan het glas breken.
Bewaar geen brandbaar materiaal in de oven. Bij het inschakelen van de oven
kan dit ontbranden.
Bewaar geen vochtige levensmiddelen in de oven. Het email kan hierdoor be-
schadigd raken.
Bewaar na het uitschakelen van de koelventilator geen open gerechten in de
oven. In de ovenruimte of op de deurruiten kan vocht neerslaan dat ook op uw
meubelen terecht kan komen.
3 Informatie emaillaag
Kleurveranderingen van de emaillaag van de oven als gevolg van het gebruik zijn
niet van invloed op de deugdelijkheid van het apparaat voor regulier of contrac-
tueel gebruik. Dit zijn derhalve geen gebreken in de zin van het recht op garan-
tie.
7Beschrijving van het apparaat
Beschrijving van het apparaat
Totaalaanzicht
Bedieningspaneel
Glazen deur
Bedieningspaneel
Deurgreep
Bedrijfscontrolelampje Temperatuurcontrolelampje
Temperatuurkeuze
Ovenfuncties
Beschrijving van het apparaat8
Uitrusting oven
Binnenkant deur
Aan de binnenkant van de ovendeur is de
nummering van de inzetniveaus van de
ovenweergegeven.
Bovendien treft u beknopte informatie aan
over de ovenfuncties, aanbevolen inzet-
niveaus en temperaturen voor de bereiding
van de meest gebruikelijke gerechten.
Accessoires oven
Rooster
Voor servies, bak- en braadvormen, braden
en grillen.
Bakplaat
Voor gebak en koekjes.
Vetopvangbak
De vetopvangbak dient bij het baken en
braden resp. als opvangbak voor het vet.
9Voor het in gebruik nemen
Voor het in gebruik nemen
Reinigen voor het in gebruik nemen
Voordat u de oven in gebruik neemt, moet u hem grondig reinigen.
1 Attentie: Gebruik geen scherpe, schurende reinigingsmiddelen! De oppervlakte
kan beschadigd worden.
3 Bij metalen fronten in de handel verkrijgbare onderhoudsmiddelen gebruiken.
1. Schakelaar ovenfunctie op ovenverlichting zetten.
2. Alle accessoires en inschuifroosters uit de oven nemen en met een warm sopje
schoonmaken.
3. Oven ook met een warm sopje afnemen en drogen.
4. Front van het apparaat alleen met een vochtige doek afnemen.
Bedienen van de oven10
Bedienen van de oven
Oven in- en uitschakelen
1. Zet de functiekiezer van de oven in de gewenste stand.
2. Zet de temperatuurkiezer op de gewenste temperatuur.
Het bedrijfscontrolelampje is aan zolang de oven in gebruik is.
Het temperatuurcontrolelampje is aan zolang de verwarming van de oven aan
staat.
3. Om de oven uit te schakelen moet u de functiekiezer en de temperatuurkiezer
van de oven beide in de Uit stand zetten.
3 Koelventilator
Zodra de oven in gebruik wordt genomen wordt de ventilator automatisch inge-
schakeld om de oppervlakken van het apparaat koel te houden. Nadat de oven is
uitgeschakeld blijft de ventilator nog verder lopen om het apparaat af te koelen
en wordt dan automatisch uitgeschakeld.
Temperatuurcontrolelampje
Ovenfuncties Temperatuurkeuze
Bedrijfscontrolelampje
11Bedienen van de oven
Ovenfuncties
Voor de oven zijn de volgende functies beschikbaar:
Ovenfunctie Toepassing
Ovenverlichting Met deze functie kunt u de binnenzijde van de oven verlichten,
bijvoorbeeld om deze schoon te maken.
Hete lucht met
ringvormig
verwarmingselemen
t
Voor het bakken op maximaal drie niveaus tegelijk.
Stel de temperatuur van de oven 20 tot 40 °C lager in dan bij
boven-/onderwarmte.
Pizzastufe Voor het bakken op een niveau voor gerechten die een inten-
sievere bruining en knapperigheid van de bodem vragen.
Stel de temperatuur van de oven 20 tot 40 °C lager in dan bij
boven-/onderwarmte.
Boven- en onder-
warmte
Voor het bakken en braden op één niveau.
Onderwarmte Voor het afbakken van gebak met een brosse bodem.
Ontdooien Voor het gedeeltelijk of geheel ontdooien van bijvoorbeeld
gebak, boter, brood, fruit of andere bevroren levensmiddelen.
Grill Voor het grilleren van vlakke levensmiddelen, die in het mid-
den van het rooster worden geplaatst en om te roosteren.
Grote grill Voor het grilleren van vlakke levensmiddelen in grotere hoe-
veelheden en om te roosteren.
Infratherm Voor het braden van grotere stukken vlees of gevogelte op één
niveau.
Deze functie is ook geschikt voor gratineren.
Bedienen van de oven12
Rooster, baakplaat en vetopvangbak plaatsen
3 Uittrek- en kantelbeveiliging
Ter beveiliging tegen het uittrekken, hebben alle inschuifdelen aan de linker kant
een kleine bolling naar onderen.
Schuif de inschuifdelen er zo in dat de bolling in het bakgedeelte zich achterin
bevindt. Deze bolling is ook belangrijk voor de kantelbeveiliging van de inschuif-
delen.
Baakplaat resp. vetopvangbak plaatsen:
Schuif de bakplaat resp. de vetopvangbak
tussen de geleidestangen van het gekozen
niveau.
Rooster plaatsen:
Plaats het rooster zodanig, dat de beide
voetjes naar onder wijzen.
Schuif het rooster tussen de geleidestan-
gen van het gekozen niveau.
3 Door de verhoogde lijst die om het rooster
loopt, is het vaatwerk bovendien be-
schermd tegen afglijden.
Rooster en vetopvangbak plaatsen:
Plaats het rooster op de vetopvangbak.
Schuif de vetopvangbak tussen de geleide-
stangen van het gekozen niveau.
13Bedienen van de oven
Vetfilter inzetten/uitnemen
Het vetfilter beschermt tijdens het braden
het verwarmingselement in de achterwand
tegen vetspatten.
Vetfilter inzetten
Vetfilter aan het greepje pakken en
de twee steuntjes van boven naar
beneden in de opening in de achter-
wand van de oven (ventilatorope-
ning) steken.
Vetfilter uitnemen
Vetfilter aan het greepje pakken en
naar boven uitnemen.
Toepassingen, tabellen en tips14
Toepassingen, tabellen en tips
Bakken
Ovenfunctie: Hete lucht met ringvormig verwarmingselement of Bo-
ven- en onderwarmte
Bakvormen
Voor Boven- en onderwarmte zijn vormen van donker metaal en gecoate
vormen geschikt.
Voor Hete lucht met ringvormig verwarmingselement zijn ook vormen van
licht metaal geschikt.
Inbrengsleuven
Bakken met Boven- en onderwarmte is altijd slechts op één niveau moge-
lijk.
Met Hete lucht met ringvormig verwarmingselement kunt u op maximaal
3 bakplaten tegelijk bakken:
1 bakplaat:
bijvoorbeeld inzetniveau 3
1 bakvorm:
bijvoorbeeld inzetniveau 1
2 bakplaten:
bijvoorbeeld inzetniveau 1 en 3
3 bakplaten:
inzetniveau 1, 3 en 5
15Toepassingen, tabellen en tips
Algemene aanwijzingen
Bakblik met de schuine kant naar voren plaatsen!
U kunt met Boven- en onderwarmte of Hete lucht met ringvormig
verwarmingselement ook twee vormen tegelijk naast elkaar op het rooster
bakken. Het bakproces duurt nauwelijks langer.
3 Bij diepgevroren gerechten kunnen de geplaatste bakplaten tijdens het gaarpro-
ces kromtrekken. Dit wordt veroorzaakt door het grote temperatuurverschil tus-
sen het diepgevroren gerecht en de oventemperatuur. Als de bakplaten zijn
afgekoeld trekken ze weer recht.
Aanwijzingen bij de baktabellen
In de tabellen vindt u een keuze aan gerechten met de bijbehorende tempera-
tuurvoorschriften, tijden en inzetniveaus.
De temperaturen en baktijden zijn richtwaarden. De waarden zijn namelijk af-
hankelijk van de samenstelling van het deeg, de hoeveelheid en de bakvorm.
Wij adviseren om de eerste keer de laagste temperatuurwaarde in te stellen en
pas indien gewenst, bijv. als een sterkere bruining is gewenst of als de baktijd
te lang duurt, een hogere temperatuur te kiezen.
Als u geen concrete aanwijzingen kunt vinden voor uw eigen recept, kijkt u
dan bij een soortgelijk gebak.
Bij het op meerdere niveaus bakken van gebak op bakplaten of in vormen kan
de baktijd 10-15 minuten langer zijn.
Bereid vochtig gebak, zoals bijvoorbeeld pizza's en vruchtengebak, op één ni-
veau.
Als het gebak niet overal even hoog is, wordt het gebak in het begin van het
bakproces niet overal even bruin. Verander in dit geval de temperatuurin-
stelling niet. In de loop van het bakproces wordt het gebak overal even bruin.
Uw nieuwe oven kan een ander bak-/braadgedrag vertonen als uw oude appa-
raat. Pas daarom de instellingen (temperatuur, baktijden) en inzetniveaus zoals
u die gewend bent aan de aanbevelingen in de onderstaande tabel aan.
2 Bij langere baktijden kunt u de oven ca. 10 minuten voor het einde van de bak-
tijd uitschakelen, om de nawarmte te gebruiken.
Tenzij anders aangegeven, gelden de waarden in de tabellen voor het plaatsen
van een gerecht in de koude oven.
Toepassingen, tabellen en tips16
Baktabel
Bakken op één inzetniveau
Soort
gebak
Ovenfunctie
Inzet-
niveau
Temperatuur
°C
Tijd
uur: min.
Gebak in vormen
Tulband Hete lucht met
ringvormig
verwarmingselement
1 150-160 0:50-1:10
Zandgebak/koningstaart Hete lucht met
ringvormig
verwarmingselement
1 140-160 1:10-1:30
Biscuittaart Hete lucht met
ringvormig
verwarmingselement
1 140 0:25-0:40
Biscuittaart Boven- en onder-
warmte
1 160 0:25-0:40
Taartbodem van zandtaart-
deeg
Hete lucht met
ringvormig
verwarmingselement
3 170-180
1)
0:10-0:25
Taartbodem van roerdeeg Hete lucht met
ringvormig
verwarmingselement
3 150-170 0:20-0:25
Dichte appeltaart Boven- en onder-
warmte
1 170-190 0:50-1:00
Appeltaart (2vormen
Ø20cm, diagonaal geplaatst)
Hete lucht met
ringvormig
verwarmingselement
1 160 1:10-1:30
Appeltaart (2vormen
Ø20cm, diagonaal geplaatst)
Boven- en onder-
warmte
1 180 1:10-1:30
Hartige taart (bijv. quiche
lorraine)
Hete lucht met
ringvormig
verwarmingselement
1 160-180 0:30-1:10
Kwarktaart Boven- en onder-
warmte
1 170-190 1:00-1:30
Gebak op het bakblik
Gistbroodje/-krans Boven- en onder-
warmte
3 170-190 0:30-0:40
Kerststol Boven- en onder-
warmte
3 160-180
1)
0:40-1:00
Brood (roggebrood)
-eerst
-dan
Boven- en onder-
warmte
1
230
1)
160-180
0:25
0:30-1:00
17Toepassingen, tabellen en tips
Roomsoezen/tompoezen Boven- en onder-
warmte
3 160-170
1)
0:15-0:30
Biscuitrol Boven- en onder-
warmte
3 180-200
1)
0:10-0:20
Kruimelgebak droog Hete lucht met
ringvormig
verwarmingselement
3 150-160 0:20-0:40
Boter-/suikerkoek Boven- en onder-
warmte
3 190-210
1)
0:15-0:30
Vruchtentaart
(op gistdeeg/roerdeeg)
2)
Hete lucht met
ringvormig
verwarmingselement
3 150 0:35-0:50
Vruchtentaart
(op gistdeeg/roerdeeg)
2)
Boven- en onder-
warmte
3 170 0:35-0:50
Vruchtentaart op zandtaart-
deeg
Hete lucht met
ringvormig
verwarmingselement
3 160-170 0:40-1:20
Plaatkoek met kwetsbaar
beleg (bijv. kwark, room,
honing)
Boven- en onder-
warmte
3 160-180
1)
0:40-1:20
Pizza (met veel beleg)
2)
Hete lucht met
ringvormig
verwarmingselement
1 180-200
1)
0:30-1:00
Pizza (dun) Hete lucht met
ringvormig
verwarmingselement
1 200-220
1)
0:10-0:25
Turks brood Hete lucht met
ringvormig
verwarmingselement
1 200-220 0:08-0:15
Zwitsers fruitpuddinkje Hete lucht met
ringvormig
verwarmingselement
1 180-200 0:35-0:50
Koekjes
Koekjes van zandtaartdeeg Hete lucht met
ringvormig
verwarmingselement
3 150-160 0:06-0:20
Sprits Hete lucht met
ringvormig
verwarmingselement
3 140 0:20-0:30
Sprits Boven- en onder-
warmte
3 160
1)
0:20-0:30
Soort
gebak
Ovenfunctie
Inzet-
niveau
Temperatuur
°C
Tijd
uur: min.
Toepassingen, tabellen en tips18
Koekjes van roerdeeg Hete lucht met
ringvormig
verwarmingselement
3 150-160 0:15-0:20
Schuimgebak, baiser Hete lucht met
ringvormig
verwarmingselement
3 80-100 2:00-2:30
Bitterkoekjes Hete lucht met
ringvormig
verwarmingselement
3 100-120 0:30-0:60
Koekjes van gistdeeg Hete lucht met
ringvormig
verwarmingselement
3 150-160 0:20-0:40
Koekjes van bladerdeeg Hete lucht met
ringvormig
verwarmingselement
3 170-180
1)
0:20-0:30
Broodjes Hete lucht met
ringvormig
verwarmingselement
3 160
1)
0:20-0:35
Broodjes Boven- en onder-
warmte
3 180
1)
0:20-0:35
Kleine cakejes (20stuks/blik) Hete lucht met
ringvormig
verwarmingselement
3 140
1)
0:20-0:30
Kleine cakejes (20stuks/blik) Boven- en onder-
warmte
3 170
1)
0:20-0:30
1) Oven voorverwarmen
2) Opvangplaat of braadslede gebruiken
Soort
gebak
Ovenfunctie
Inzet-
niveau
Temperatuur
°C
Tijd
uur: min.
19Toepassingen, tabellen en tips
Bakken op meerdere niveaus
Soort gebak
Hete lucht
met
ringvormig
verwarmingsel
ement
Hete lucht met
ringvormig
verwarmingsel
ement
Tijd
uur: min.
Niveau van onderen
Tempera-
tuur ºC
2 niveaus 3 niveaus
Gebak op de bakplaat
Roomsoezen/tompoezen 1/4 --- 160-180
1))
1) Oven voorverwarmen
0:35-0:60
Droog kruimelgebak 1/3 --- 140-160 0:30-0:60
Koekjes
Koekjes van zandtaartdeeg 1/3 1/3/5 150-160 0:15-0:35
Sprits 1/3 1/3/5 140 0:20-0:60
Koekjes van roerdeeg 1/3 --- 160-170 0:25-0:40
Schuimgebak, baiser 1/3 --- 80-100 2:10-2:50
Bitterkoekjes 1/3 --- 100-120 0:40-1:20
Met gist gebakken koekjes 1/3 --- 160-170 0:30-0:60
Koekjes van bladerdeeg 1/3 --- 170-180
1)
0:30-0:50
Broodjes 1/4 --- 160 0:30-0:45
Kleine cakejes (20stuks/blik) 1/4 --- 140
1)
0:25-0:40
Toepassingen, tabellen en tips20
Baktips
Bakresultaat Mogelijke oorzaak Oplossing
De onderkant van het ge-
bak is te licht van kleur
Verkeerde inschuifhoogte Gebak lager inschuiven
Het gebak zakt in (wordt
klef, papperig, vochtig)
Te hoge baktemperatuur Baktemperatuur iets lager in-
stellen
Te korte baktijd Baktijd verlengen
Baktijden kunnen niet worden
verkort door een hogere bak-
temperatuur
Te veel vocht in het deeg Gebruik minder vloeistof
Let op de kneedtijden, in het bij-
zonder bij het gebruik van keu-
kenmachines
Gebak is te droog Te lage baktemperatuur Baktemperatuur hoger instellen
Te lange baktijd Baktijd verkorten
Gebak wordt ongelijkma-
tig bruin
Te hoge baktemperatuur en te
korte baktijd
Baktemperatuur lager instellen
en baktijd verlengen
Het deeg is ongelijkmatig ver-
deeld
Het deeg gelijkmatig over de
bakplaat verdelen
Vetfilter is geplaatst Vetfilter verwijderen
Gebak wordt niet gaar
binnen de aangegeven
baktijd
Te lage temperatuur Baktemperatuur iets hoger in-
stellen
Vetfilter is geplaatst Vetfilter verwijderen
21Toepassingen, tabellen en tips
Tabel Pizzastufe
Soort gebak Inzetniveau
Temperatuur
°C
Tijd
uur: min.
Pizza (dun) 1 180 - 200
1)
1) Oven voorverwarmen
20 - 30
Pizza (met veel beleg) 1 180 - 200 20 - 30
Swabische pizza 1 180 - 200 45 - 60
Spinazietaart 1 160 -180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 40 - 50
Kwarktaart, rond 1 140 - 160 60 - 90
Kwarktaart op bakplaat 1 140 - 160 50 - 60
Appeltaart, dicht 1 150 - 170 50 - 70
Groentetaart 1 160 - 180 50 - 60
Turks brood 1 250 - 270
1)
10 - 20
Bladerdeegtaart 1 160 - 180
1)
40 - 50
Flammekuchen (brood) 1 250 - 270
1)
12 - 20
Piroggen (gevulde broodjes) 1 180 - 200
1)
15 - 25
Toepassingen, tabellen en tips22
Tabel voor ovenschotels en gegratineerde gerechten
Tabel diepgevroren kant-en-klaargerechten
Gerecht Ovenfunctie Inzetniveau
Tempera-
tuur
°C
Tijd
uur: min.
Pastaschotel
Boven- en onder-
warmte
1 180-200 0:45-1:00
Lasagne
Boven- en onder-
warmte
1 180-200 0:25-0:40
Gegratineerde groenten
1)
1) Oven voorverwarmen
Hete lucht met
ringvormig
verwarmingselement
1 160-170 0:15-0:30
Gegratineerd
stokbrood
1)
Hete lucht met
ringvormig
verwarmingselement
1 160-170 0:15-0:30
Zoete ovenschotels
Boven- en onder-
warmte
1 180-200 0:40-0:60
Visschotels
Boven- en onder-
warmte
1 180-200 0:30-1:00
Gevulde groenten
Hete lucht met
ringvormig
verwarmingselement
1 160-170 0:30-1:00
Gerecht Ovenfunctie Inzetniveau
Temperatuur
°C
Tijd
Diepvriespizza
Boven- en onder-
warmte
3
volgens aanwij-
zingen van de
fabrikant
volgens aanwij-
zingen van de
fabrikant
Patates frites
1)
(500 g)
1) Opmerking: patates frites tussendoor 2 tot 3 keer draaien.
Hete lucht met
ringvormig
verwarmingselement
3 200-220°C
volgens aanwij-
zingen van de
fabrikant
Stokbrood
Boven- en onder-
warmte
3
volgens aanwij-
zingen van de
fabrikant
volgens aanwij-
zingen van de
fabrikant
Vruchtentaart
Boven- en onder-
warmte
3
volgens aanwij-
zingen van de
fabrikant
volgens aanwij-
zingen van de
fabrikant
23Toepassingen, tabellen en tips
Braden
Ovenfunctie: Boven- en onderwarmte of Infratherm
Braadservies
Om te braden is ieder hittebestendig servies geschikt (zie opgave fabrikant!).
Grote braadstukken kunt u direct in de braadslede braden of op het roos-
ter met hieronder de braadslede.
Wij adviseren alle magere vleessoorten in een braadpan met deksel te bra-
den. Op deze manier blijft het vlees sappiger.
Alle soorten vlees die een korstje moeten krijgen, kunt u in een braadpan
zonder deksel braden.
3 Aanwijzingen met betrekking tot de braadtabel
De gegevens in de volgende tabel dienen slechts als richtlijn.
Wij raden u aan vlees en vis pas vanaf 1 kg in de oven te braden.
Om het inbranden van vrijkomende vleessappen of vet te voorkomen, advise-
ren wij een beetje vloeistof in het braadservies te doen.
Braadstukken naar behoefte (na 1/2 - 2/3 van de braadtijd) keren.
Grote braadstukken en gevogelte gedurende de braadtijd meerdere keren met
braadvocht begieten. Daarmee bereikt u een beter braadresultaat.
Schakel de oven ca. 10 minuten voor het einde van de braadtijd uit, om te pro-
fiteren van de restwarmte.
Braadtabel
Soort vlees Hoeveelheid Ovenfunctie
Inzet-
niveau
Tempera-
tuur
°C
Tijd
uur: min.
Rundvlees
Stoofvlees 1-1,5 kg
Boven- en
onder-
warmte
1 200-250 2:00-2:30
Rosbief of ossenhaas per cm dikte
- Van binnen rood
(rare)
per cm
dikte
Infratherm 1 190-200
1)
0:05-0:06
- van binnen roze
(medium)
per cm
dikte
Infratherm 1 180-190 0:06-0:08
- doorbakken (well
done)
per cm
dikte
Infratherm 1 170-180 0:08-0:10
Toepassingen, tabellen en tips24
Varkensvlees
Schouderstuk,
nekstuk, ham
1-1,5 kg Infratherm 1 160-180 1:30-2:00
Kotelet, casselerrib 1-1,5 kg Infratherm 1 170-180 1:00-1:30
Gehakt 750 g-1 kg Infratherm 1 160-170 0:45-1:00
Kalfsvlees
Kalfsbraadstuk 1 kg Infratherm 1 160-180 1:30-2:00
Kalfsbout 1,5-2 kg Infratherm 1 160-180 2:00-2:30
Lamsvlees
Lamsbout,
lamsgebraad
1-1,5 kg Infratherm 1 150-170 1:15-2:00
Lamsrug 1-1,5 kg Infratherm 1 160-180 1:00-1:30
Wild
Hazenrug, hazenbout tot 1 kg
Boven- en
onder-
warmte
3 220-250
1)
0:25-0:40
Ree-/hertenrug 1,5-2 kg
Boven- en
onder-
warmte
1 210-220 1:15-1:45
Ree-/hertenbout 1,5-2 kg
Boven- en
onder-
warmte
1 200-210 1:30-2:15
Gevogelte
Stukken gevogelte
per 200-
250g
Infratherm 1 200-220 0:35-0:50
Halve kip
per 400-
500g
Infratherm 1 190-210 0:35-0:50
Kip, poularde 1-1,5 kg Infratherm 1 190-210 0:45-1:15
Eend 1,5-2 kg Infratherm 1 180-200 1:15-1:45
Gans 3,5-5 kg Infratherm 1 160-180 2:30-3:30
Kalkoen 2,5-3,5 kg Infratherm 1 160-180 1:45-2:30
Kalkoen 4-6 kg Infratherm 1 140-160 2:30-4:00
Vis (stoven)
Hele vissen 1-1,5 kg
Boven- en
onder-
warmte
1 210-220 0:45-1:15
1) Oven voorverwarmen
Soort vlees Hoeveelheid Ovenfunctie
Inzet-
niveau
Tempera-
tuur
°C
Tijd
uur: min.
25Toepassingen, tabellen en tips
Vlak-grilleren
Ovenfunctie: Grill of Grote grill met maximale temperatuurinstel-
ling
1 Let op: bij het grilleren moet de ovendeur altijd gesloten zijn.
3 De lege oven met de grillfuncties altijd 5 minuten voorverwarmen!
Voor grillen het rooster op het aanbevolen gebruiksniveau plaatsen.
De opvangbak altijd op het 1e gebruiksniveau van onderaf plaatsen.
De grilltijden zijn richtwaarden.
Grilleren is bijzonder geschikt voor platte stukken vlees en vis.
Grilltabel
Gerecht Inzetniveau
Tijd
1e zijde 2e zijde
Frikadellen 4 8-10 min. 6-8 min.
Varkenshaas 4 10-12 min. 6-10 min.
Braadworst 4 8-10 min. 6-8 min.
Runderhaas, kalfsfilet 4 6-7 min. 5-6 min.
Runderfilet, rosbief (ca. 1 kg) 3 10-12 min. 10-12 min.
Geroosterd brood
1)
1) Niet voorverwarmen
3 4-6 min. 3-5 min.
Snacks op toast 3 6-8 min. ---
Toepassingen, tabellen en tips26
Ontdooien
Ovenfunctie: Ontdooien (zonder temperatuurinstelling)
Uitgepakte etenswaren op een bord op het rooster plaatsen.
Gebruik voor het afdekken geen borden of schotels, omdat deze de ontdooitijd
aanzienlijk verlengen.
Om te ontdooien plaatst u het rooster op het eerste niveau van onderen.
Ontdooitabel
Gerecht
Ontdooitijd
min.
Nadooitijd
min.
Opmerking
Kip, 1000 g 100-140 20-30
Kip op een omgekeerd schoteltje in een
groot bord leggen
Na de helft van de tijd keren
Vlees, 1000g 100-140 20-30 Na de helft van de tijd keren
Vlees, 500g 90-120 20-30 Na de helft van de tijd keren
Forel, 150g 25-35 10-15 ---
Aardbeien, 300g 30-40 10-20 ---
Boter, 250g 30-40 10-15 ---
Slagroom, 2 x 200g 80-100 10-15
Slagroom kan ook met nog licht bevroren
deeltjes goed worden geklopt
Gebak, 1400g 60 60 ---
27Toepassingen, tabellen en tips
Drogen met hetelucht
Ovenfunctie: Hete lucht met ringvormig verwarmingselement
Gebruik hiervoor een met boterhampapier of bakpapier belegd rooster.
U bereikt een beter resultaat als u na de helft van de tijd de oven uitschakelt,
opent en gedurende de nacht laat afkoelen.
Daarna het gerecht verder laten drogen.
Gerecht
Temperatuur in
°C
Inzetniveau
Tijd in uren
(richtwaarde)
1 niveau 2 niveaus
Groenten
Bonen 60-70 3 1 / 4 6-8
Paprika (reepjes) 60-70 3 1 / 4 5-6
Soepgroenten 60-70 3 1 / 4 5-6
Paddestoelen 50-60 3 1 / 4 6-8
Kruiden 40-50 3 1 / 4 2-3
Fruit
Pruimen 60-70 3 1 / 4 8-10
Abrikozen 60-70 3 1 / 4 8-10
Appelschijven 60-70 3 1 / 4 6-8
Peren 60-70 3 1 / 4 6-9
Toepassingen, tabellen en tips28
Wecken
Ovenfunctie: Onderwarmte
Gebruik voor het inmaken/wecken alleen in de handel gebruikelijke glazen van
hetzelfde formaat.
Glazen met een schroefdeksel - of bajonetsluiting en metalen blikken
zijn ongeschikt.
Voor het wecken gebruikt u het eerste inzetniveau van onderen.
Gebruik voor het wecken de bakplaat. Hierop kunt u maximaal zes glazen met
elk een inhoud van één liter plaatsen.
De glazen moeten allemaal tot dezelfde hoogte zijn gevuld en zijn dichtge-
klemd.
Plaats de glazen zodanig op de bakplaat, dat ze elkaar niet aanraken.
Giet ca. 1/2 liter water in de bakplaat, zodat er voldoende vocht in de oven
ontstaat.
Zodra de vloeistof in de eerste glazen begint te parelen (bij 1-liter-glazen na
ca. 35-60 minuten), schakelt u de oven uit of verlaagt u de temperatuur tot
100°C (zie de tabel).
Wecktabel
De opgegeven wecktijden en temperaturen zijn richtwaarden.
Product
Temperatuur
in°C
Wecken tot het
parelen begint
in min.
Doorkoken bij
100 °C
in min.
Bessen
Aardbeien, bosbessen, frambozen,
rijpe kruisbessen
160-170 35-45 ---
Onrijpe kruisbessen 160-170 35-45 10-15
Steenvruchten
Peren, kweeperen, pruimen 160-170 35-45 10-15
Groente
Wortels
1)
1) In de uitgeschakelde oven laten staan
160-170 50-60 5-10
Paddestoelen
1)
160-170 40-60 10-15
Komkommers 160-170 50-60 ---
Gemengd tafelzuur 160-170 50-60 15
Koolrabi, erwten, asperges 160-170 50-60 15-20
Bonen 160-170 50-60 ---
29Reiniging en onderhoud
Reiniging en onderhoud
1
Waarschuwing: Voor het reinigen moet het apparaat zijn uitgeschakeld en zijn
afgekoeld.
Waarschuwing: Om veiligheidsredenen het apparaat niet reingen met een
stoom- of hogedrukreiniger.
Let op: geen schuurmiddelen, scherp reinigingsgereedschap of schuur-
sponsjes gebruiken.
Geen bijtende schuurmiddelen of scherpe metalen schrapers gebruiken
om het glas van de ovendeur te reinigen. Hierdoor kan het oppervlak be-
krast raken en kan het glas uiteindelijk breken.
Buitenkant apparaat
De voorkant van het apparaat met een zachte doek en een warm sopje afnemen.
Bij een metalen front een in de handel verkrijgbaar onderhoudsmiddel gebruiken.
Geen schuurmiddelen en schuursponsjes gebruiken.
Binnenkant oven
Reinig het apparaat na elk gebruik. Op deze manier brandt het vuil namelijk niet
in en kunt u het makkelijk verwijderen.
1. Schakel de ovenverlichting in om de oven goed schoon te kunnen maken.
2. Maak de oven na elk gebruik schoon met een sopje en droog de oven na.
3 Hardnekkig vuil kan worden verwijderd met een speciale ovenreiniger.
1 Let op: neem bij gebruik van ovenspray altijd de aanwijzingen van de fabrikant
in acht!
Accessoires
Alle inschuifdelen (rooster, bakplaat, inschuifroosters enz.) elke keer na het ge-
bruik afwassen en goed afdrogen. Kort laten inweken zorgt voor makkelijker
schoonmaken.
Vetfilter
1. Het vetfilter in een heet sopje of in de afwasautomaat reinigen.
2. Als het vuil sterk is ingebrand in wat water en 2-3 eetlepels afwasmiddel voor af-
wasautomaten uitkoken.
Reiniging en onderhoud30
Inschuifroosters
Om de zijwanden schoon te maken kunnen de inschuifroosters links en rechts in
de oven worden losgenomen.
Inschuifroosters losnemen
Roosters eerst voor van de ovenwand weg-
trekken (1) en dan achter losnemen (2).
Inschuifroosters inzetten
3 Belangrijk! De afgeronde einden van de
geleidingsstangetjes moeten naar voren
wijzen!
Bij het inzetten de roosters eerst achter
weer inhangen (1) en dan voor inzetten en
aandrukken (2).
31Reiniging en onderhoud
Ovenverlichting
1 Waarschuwing: Kans op kortsluiting! Voor het vervangen van de ovenlamp:
oven uitschakelen!
zekeringen in de huisinstallatie uitdraaien resp. uitschakelen.
3 Om de ovenlamp en het afdekglas te beschermen een doekje op de bodem van
de oven leggen.
Ovenlamp vervangen/glas reinigen
1. Afdekglas linksom draaien, losnemen en
schoonmaken.
2. Indien nodig:
oververlichting 40 watt, 230 V 300 °C
hittebestendig
vervangen.
3. Afdekglas weer aanbrengen.
Reiniging en onderhoud32
Bovenwand van de oven
Om het reinigen van de bovenwand van de oven te vereenvoudigen kan het bo-
venste verwarmingselement worden neergeklapt.
Verwarmingselement neerklappen
1 Waarschuwing: Verwarmingselement al-
leen neerklappen als de oven is uitgescha-
keld en er geen verbrandingsgevaar meer
bestaat!
1. Inschuifroosters aan de zijkant losnemen.
2. Het verwarmingselement van voren vast-
pakken en over het nokje aan de binnen-
kant van de oven naar voren trekken.
3. Het verwarmingselement klapt nu naar be-
neden.
1 Attentie: Druk het verwarmingselement
niet met geweld naar beneden! Het ver-
warmingselement kan afbreken.
Bovenwand van de oven reinigen
Verwarmingselement bevestigen
1. Verwarmingselement tegen de bovenwand
van de oven drukken.
2. Het verwarmingselement tegen de veer-
kracht naar voren trekken en over het nokje
geleiden.
3. In de klemmen laten vallen.
4. Inschuifroosters inzetten.
1 Attentie: Het verwarmingselement moet
aan beide kanten boven het nokje in de
binnenwand van de oven liggen en goed op
z'n plek zitten.
33Reiniging en onderhoud
Bakovendeur
Om het binnenste van de bakoven gemakkelijker te kunnen kunt u de bak-
ovendeur van uw apparaat eruit halen.
Bakovendeur eruit halen
1. Bakovendeur volledig openen.
2. Klemhendel (A) aan de beide scharnieren
van de deur volledig uitklappen.
3. Sluit de bakovendeur tot de eerste vergren-
delstand (circa 45°).
4. Pak met beide handen de zijkanten van de
bakovendeur vast en trek de deur van de
bakoven schuin naar boven er uit (Let op :
Zwaar!).
3 Leg de bakovendeur met de buitenkant
naar boven op een zacht, vlak oppervlak
neer, bijvoorbeeld op een deken, om kras-
sen te vermijden.
Reiniging en onderhoud34
Bakovendeur erin schuiven
1. Pak met beide handen de bakovendeur aan
de kant van de greep vast en houd deze in
een hoek van circa 45°.
Plaats de uitsparingen aan de onderkant
van de bakovendeur op de scharnieren van
de bakoven.
Laat de deur tot de aanslag naar onder glij-
den.
2. Bakovendeur volledig openen.
3. Zet de klemhendel (A) aan de beide deur-
scharnieren terug in de oorspronkelijke
positie.
4. Bakovendeur sluiten.
35Reiniging en onderhoud
Het glas van deur van de bakoven
De bakovendeur is uitgerust met drie achter elkaar aangebrachte glasplaten. De
binnenste glasplaten kunnen eraf gehaald worden, tijdens het reinigen.
1 Let op! Als er kracht wordt uitgeoefend, vooral aan de zijkanten van de voorruit,
kan het glas breken.
De glasplaten van de deur demonteren
1. Bakovendeur volledig openen.
2. Klemhendel (A) aan de beide scharnieren
van de deur volledig uitklappen.
3. Sluit de bakovendeur tot de eerste vergren-
delstand (circa 45°).
4. Pak de deurafschermer (B) aan de boven-
kant van de deuraan beide kanten vast en
druk deze naar binnen om de klem-
vergrendeling los te maken. Trek vervolgens
de deurafschermer van boven eraf.
Reiniging en onderhoud36
5. Pak de glasplaten een voor een aan de rand
vast en trek ze uit de geleiding vanaf boven
eruit.
Reinig de glasplaten
Reinig grondig de glasplaten met spoelmiddel. Droog daarna de glasplaten goed
af.
37Reiniging en onderhoud
Glasplaten weer terug in de deur zetten
1. Schuif aan de onderkant van deur de glas-
platen een voor een schuin vanaf boven in
het profiel van de deur en laat ze zakken.
3 Zet eerst de kleine glasplaat erin en daarna
de grote.
2. Pak de deurafschermer (B) aan de zijkanten
vast, breng deze aan de binnenkant van de
rand van de deur aan en steek vervolgens
de deurafschermer (B) op de bovenkant van
de deur.
3 Aan de openzijde van de deurafschermer
(B) bevindt zich een geleiderail (C). Deze
moet tussen de buitenste deurruit en de
geleidehoek (D) erin worden geschoven.
De klemvergrendeling (E) moet vast gezet
zijn.
Reiniging en onderhoud38
3. Bakovendeur volledig openen.
4. Zet de klemhendel (A) aan de beide deur-
scharnieren terug in de oorspronkelijke
positie.
5. Bakovendeur sluiten.
39Wat is er aan de hand als …
Wat is er aan de hand als
Wanneer u de storing niet kunt verhelpen met de hierboven gegeven
aanwijzingen, neem dan contact op met uw vakhandel of met onze servi-
ce-afdeling.
1 Waarschuwing! Reparaties aan het apparaat mogen alleen door vakmensen
worden uitgevoerd. Onvakkundige reparaties kunnen tot aanzienlijke risico's
voor de gebruiker leiden.
3 Bij een onjuiste bediening wordt het bezoek van de servicetechnicus ook tijdens
de garantieperiode in rekening gebracht.
3 Aanwijzingen voor apparaten met een metalen voorzijde:
Vanwege de koele voorzijde van uw apparaat kan er zich, na het openen van de
ovendeur tijdens of kort na het bakken of braden, gedurende korte tijd condens
vormen op de binnenkant van het deurvenster.
Storing Mogelijke oorzaak Oplossing
De oven wordt niet warm De oven is niet ingeschakeld Oven inschakelen
De noodzakelijke instellingen
zijn niet uitgevoerd
Instellingen controleren
De zekering in de huisinstalla-
tie (stoppenkast) is doorge-
brand
Zekering controleren.
Als de zekeringen meerdere
malen worden uitgeschakeld,
neem dan contact op met een
erkend elektro-installateur.
De ovenverlichting valt uit De ovenlamp is kapot Ovenlampje vervangen
Afvalverwerking40
Afvalverwerking
2
Verpakkingsmateriaal
De verpakkingsmaterialen zijn niet schadelijk voor het milieu en herbruikbaar. De
kunststoffen hebben de volgende aanduidingen, bijv. >PE<, >PS<, enz. Verwijder
de verpakkingsmaterialen in overeenstemming met de aanduiding bij de ge-
meentelijke inzamelplaatsen in de daarvoor bestemde containers.
2 Oud apparaat verwijderen
Het symbool W op het product of op de verpakking wijst erop dat dit product
niet als huishoudafval mag worden behandeld. Het moet echter naar een plaats
worden gebracht waar elektrische en elektronische apparatuur wordt gerecy-
cled. Als u ervoor zorgt dat dit product op de correcte manier wordt verwijderd,
voorkomt u mogelijk voor mens en milieu negatieve gevolgen die zich zouden
kunnen voordoen in geval van verkeerde afvalbehandeling. Voor meer details in
verband met het recyclen van dit product, neemt u het best contact op met de
gemeentelijke instanties, het bedrijf of de dienst belast met de verwijdering van
huishoudafval of de winkel waar u het product hebt gekocht.
1 Waarschuwing: Opdat er geen gevaar meer kan ontstaan, moeten afgedankt
apparaten voor het weggooien onbruikbaar worden gemaakt.
Stekker uit het stopcontact trekken en aansluitsnoer van het apparaat
verwijderen.
41Montageaanwijzing
Montageaanwijzing
1
Let op: De montage en aansluiting van het nieuwe apparaat mogen alleen door
een geautoriseerd vakman worden uitgevoerd.
Volg deze aanwijzing a.u.b. op omdat anders, bij eventuele schade, de garantie
niet van toepassing zal zijn.
1 Veiligheidsinstructies voor de installateur
In het elektrische deel van de installatie is een inrichting voorzien, die het mo-
gelijk maakt om het apparaat met een contactopeningsafstand van ten minste
3 mm meerpolig van het net te scheiden.
Daarvoor geschikt scheidingsmechanismen zijn bijv. beveiligingsschakelaar,
zekeringen (schroefzekeringen kunnen uit de houder worden gedraaid), aard-
lekschakelaar en beveiligingen.
De aanraakbeveiliging dient door de inbouw gegarandeerd te zijn.
De standveiligheid van de inbouwkast moet aan de norm DIN 68930 voldoen.
Inbouwovens en inbouwkookplaten dienen van speciale plaatsingssystemen
voorzien te worden. Om veiligheidsredenen mogen deze alleen met ander ap-
paratuur van dezelfde fabrikant worden gecombineerd.
Montageaanwijzing42
43Montageaanwijzing
Montageaanwijzing44
45Garantie/Adres service-afdeling
Garantie/Adres service-afdeling
Nederland
Onze producten worden met de grootst mogelijke zorgvuldigheid geproduceerd. Desondanks kan het voorko-
men dat er een defect optreedt. Onze servicedienst zal dit op verzoek herstellen, zowel binnen als buiten de
garantietermijn. De levensduur van het product wordt daardoor niet negatief beïnvloed.
Onderstaande garantievoorwaarden zijn gestoeld op de EU Richtlijn 99/44/EG en het Burgerlijk Wetboek. De
daaruit voortvloeiende rechten blijven onverlet.
Ook de garantieverplichtingen van de verkoper naar de eindgebruiker blijven onaangetast.
Voor dit product verlenen wij garantie volgens onderstaande voorwaarden:
1. Wij verhelpen kosteloos met inachtneming van de voorwaarden 2 tot en met 15 gebreken aan het product die
zich openbaren binnen 24 maanden vanaf de datum van levering aan de eindgebruiker. In geval van professio-
neel of daarmee gelijk te stellen gebruik is de garantie beperkt tot 12 maanden. Voor tweedehands producten
geldt eveneens een termijn van 12 maanden.
2. De garantieprestatie houdt in dat het product kosteloos wordt teruggebracht in de toestand die het had voor
het defect optrad. Gebrekkige onderdelen worden hersteld of vervangen. Kosteloos vervangen onderdelen
worden ons eigendom.
3. Het gebrek moet terstond gemeld worden om mogelijke verdere schade te voorkomen. De garantieaanspraak
vervalt indien het gebrek niet binnen twee maanden na vaststelling is gemeld.
4. Voor een beroep op garantie dient het aankoopbewijs met aankoop- en/of leveringsdatum te worden overlegd.
Bij ontbreken daarvan dient ander overtuigend bewijs te worden overlegd.
5. De garantie heeft geen betrekking op schade aan kwetsbare onderdelen, zoals (vitrokeramisch) glas, kunststof,
rubber, die ontstaan is door onzorgvuldig gebruik.
6. De garantie heeft geen betrekking op kleine afwijkingen van de gestelde kwaliteit die voor de waarde en deug-
delijkheid van het product onbeduidend zijn.
7. De garantie geldt evenmin voor schade veroorzaakt door:
a. chemische en elektrochemische inwerking van water,
b. abnormale milieuomstandigheden in het algemeen,
c. voor het product oneigenlijke bedrijfsomstandigheden,
d. contact met agressieve stoffen.
8. De garantie heeft geen betrekking op gebreken door transportschade die buiten onze verantwoordelijkheid is
ontstaan, niet-vakkundige installatie of montage, verkeerd gebruik, gebrekkig onderhoud, of het niet in acht
nemen van de gebruiks- of montageaanwijzingen.
9. Het recht op garantie vervalt wanneer het defect werd veroorzaakt door herstelling of ingrepen door derden
die niet bevoegd of niet deskundig zijn, of wanneer het product voorzien werd van toebehoren of onderdelen
die niet origineel zijn en daardoor een defect veroorzaken.
10. Producten die gemakkelijk kunnen worden vervoerd dienen te worden overhandigd aan of gezonden naar onze
servicedienst. Herstelling ter plaatse kan slechts worden gevraagd voor grote of ingebouwde producten.
11. Indien het product zodanig is ingebouwd, ondergebouwd, opgehangen of geplaatst dat de benodigde tijd voor
het in- en uitbouwen samen meer dan 30 minuten bedraagt, worden de hierdoor ontstane extra kosten aan de
gebruiker in rekening gebracht. Schade die ontstaat door abnormale in- of uitbouw komt ten laste van de ge-
bruiker.
12. Indien binnen de garantieperiode de herstelling van hetzelfde defect herhaaldelijk mislukt of de herstellingkos-
ten disproportioneel zijn wordt in overleg met de gebruiker een gelijkwaardige vervanging geleverd. In geval
van vervanging behouden we ons het recht voor om een vergoeding te rekenen naar rato van de verstreken
gebruiksperiode.
13. Herstelling onder garantie heeft geen verlenging van de garantietermijn noch aanvang van een nieuwe garan-
tietermijn tot gevolg.
14. Op herstellingen geven wij een garantie van 12 maanden, uitsluitend op hetzelfde gebrek.
15. Verdere of andere aanspraken, in het bijzonder vergoeding van schade ontstaan buiten het product, zijn uitge-
sloten voor zover een aansprakelijkheid niet wettelijk is vastgelegd.
16. In geval van aansprakelijkheid zal een vergoeding de aankoopwaarde van het product niet overtreffen, tenzij
wettelijk anders is bepaald.
Deze garantievoorwaarden gelden voor in Nederland gekochte en/of in gebruik zijnde producten. Indien een
product naar het buitenland wordt gebracht dient de gebruiker na te gaan of het product voldoet aan de tech-
nische voorwaarden ( o.a. spanning, frequentie, installatievoorschriften, gassoort, klimaatomstandigheden) in
het betreffende land. Voor in het buitenland aangeschafte producten dient de gebruiker zich te vergewissen
van de bepalingen in Nederland. Noodzakelijke of gewenste aanpassingen vallen niet onder de garantie, en
kunnen niet altijd worden aangebracht.
Ook na afloop van de garantietermijn staat onze servicedienst u ter beschikking.
Adres Servicedienst:
Electrolux Service
Vennootsweg 1
2404 CG ALPHEN AAN DEN RIJN
Garantie/Adres service-afdeling46
Reparatievoorwaarden
Onze reparatievoorwaarden zijn conform de afspraak tussen de Consumentenbond en Vlehan*.
Art. 1 Aan de consument zal na een melding van een storing zo mogelijk direct, doch uiterlijk binnen één
werkdag worden medegedeeld op welke dag het bezoek van de technicus zal plaatsvinden. De reparatie zal als
regel binnen zeven werkdagen na de melding zijn uitgevoerd.
Art. 2
a) Alvorens de reparatie wordt verricht zal de technicus een onderzoek uitvoeren naar de vermoedelijke oor-
zaak van de gemelde storing. Aan de hand hiervan zal hij een zo nauwkeurig mogelijke, gespecificeerde begro-
ting maken van de totale reparatiekosten inclusief voorrijkosten en diagnose-kosten. Desgevraagd zal deze
begroting door de technicus schriftelijk worden vastgelegd.
b) Indien de consument met het begrote bedrag niet akkoord gaat, zal op verzoek het te repareren toestel wor-
den teruggebracht in de staat waarin het aan de technicus werd aangeboden. Nadat dit is geschied, zullen al-
leen de kosten van voorrijden en arbeidsloon in rekening worden gebracht op basis van de werkelijke bestede
tijd, danwel van een vooraf vastgesteld tarief.
Art. 3 Indien tijdens het uitvoeren van de reparatie duidelijk wordt dat:
a) de oorspronkelijke reparatie door redelijkerwijs niet te voorziene omstandigheden niet tegen het begrote be-
drag kan worden uitgevoerd, of
b) ook andere dan in de begroting voorziene reparaties noodzakelijk zijn, zal overleg met de consument plaats-
vinden en een herziene kostenbegroting worden gemaakt.
In geval de consument daarmee alsnog niet akkoord gaat, geldt eveneens het in artikel 2b bepaalde.
Art. 4 De reparatie zal zoveel mogelijk tijdens het eerste bezoek worden uitgevoerd. Indien om het toestel in
werkende staat te brengen een tweede bezoek noodzakelijk is, zal:
a) direct, doch uiterlijk binnen één werkdag door de betreffende service-organisatie of door de technicus met
de consument de datum voor een tweede bezoek worden afgesproken.
b) een herhalingsbezoek zal als regel binnen tien werkdagen na de melding plaatsvinden.
c) voor een tweede of daaropvolgend bezoek zal geen voorrijtarief in rekening worden gebracht, tenzij de
noodzaak voor een herhalingsbezoek aan de consument is toe te schrijven.
Art. 5 De consument ontvangt een gespecificeerde rekening met vermelding van type en serienummer van
het apparaat, omschrijving van de diagnose, toegepaste tarieven, gebruikte onderdelen en materialen en een
korte omschrijving van de verrichte werkzaamheden. De betaling van de rekening dient tegen afgifte van een
reparatienota direct contant of door middel van een gegarandeerd betaalmiddel plaats te vinden.
Art. 6 Op elke uitgevoerde en betaalde reparatie zal bij normaal huishoudelijk gebruik een volledige garantie
van minimaal 3 maanden worden gegeven. Deze garantie omvat het kosteloos uitvoeren van een hernieuwde
reparatie. Op de uitgewisselde en betaalde onderdelen geldt een garantietermijn van 12 maanden. Bij een be-
roep op garantie op de reparatie dient de consument op verzoek de gespecificeerde rekening van de voorgaan-
de reparatie aan de technicus te overleggen.
Art. 7 Indien na driemaal uitvoeren van eenzelfde reparatie hetzelfde defect bij normaal huishoudelijk gebruik
opnieuw optreedt binnen de onder art. 6 bedoelde garantietermijn en redelijkerwijs een afdoend resultaat bij
het opnieuw uitvoeren van de reparatie niet verwacht kan worden, zal aan de consument een nieuw exem-
plaar of soortgelijk toestel van hetzelfde merk worden aangeboden tegen bijbetaling op basis van een per pro-
duct te bepalen jaarlijks afschrijvingspercentage.
Art. 8 Vervangen onderdelen stelt de technicus weer ter beschikking van de consument, met uitzondering van
de onder garantie of tegen een gereduceerde prijs vervangen onderdelen.
Art. 9 Een reparatie dient op zodanige wijze te worden uitgevoerd, dat een toestel daarna weer volledig vol-
doet aan de veiligheidsvoorschriften, die op grond van een van fabriekswege aangebracht veiligheidskeurmerk
gelden, danwel bij het ontbreken daarvan, aan de wettelijke vereisten terzake. Dit houdt ondermeer in, dat re-
paraties moeten worden uitgevoerd met originele en door de fabrikant ook terzake van veiligheidskeurmerken
en -voorschriften gegarandeerde onderdelen.
*) Vereniging Leveranciers van Huishoudelijke Apparaten in Nederland
47Adres service-afdeling
Adres service-afdeling
Nederland
AEG fabrieksservice
Postbus 120
2400 AC Alphen aan den Rijn
Service-informatielijn
(voor bezoek servicetechnicus en onderdelen)
tel. 0172-468 300
Consumentenbelangen
(voor algemene, product- of gebruiksinformatie)
tel. 0172-468 172
www.aeg.nl
Adres service-afdeling48
Europese Garantie
Dit apparaat wordt door Electrolux in elk van de achter in deze handleiding genoemde landen gedurende de
in het bij het apparaat behorende garantiebewijs genoemde periode of anderszins bij de wet gegarandeerd.
Als u van een van deze landen verhuist naar een ander van de hieronder genoemde landen, verhuist de ga-
rantie op het apparaat met u mee. De volgende beperkingen zijn hierop van toepassing:
De garantie op het apparaat begint op de datum van eerste aankoop van het apparaat. Deze datum dient
te worden aangetoond door overlegging van een geldig, door de verkoper van het apparaat afgegeven
aankoopbewijs.
De garantie op het apparaat geldt voor dezelfde periode en in dezelfde mate voor arbeidsloon en onder-
delen als van toepassing in uw nieuwe land van vestiging op dit specifieke model of deze specifieke serie
apparaten.
De garantie op het apparaat is persoonlijk, geldt dus voor de oorspronkelijke koper van het apparaat en
kan niet worden overgedragen op een andere gebruiker.
Het apparaat wordt geïnstalleerd en gebruikt in overeenstemming met de door Electrolux afgegeven in-
structies en wordt alleen in huis gebruikt, dat wil zeggen, het apparaat wordt niet gebruikt voor commer-
ciële doeleinden.
Het apparaat wordt geïnstalleerd in overeenstemming met alle relevante voorschriften die in uw nieuwe
land van vestiging van kracht zijn.
De voorwaarden van deze Europese garantie tasten geen van de aan u bij de wet verleende rechten aan.
49Adres service-afdeling
www.electrolux.com
p t b
Albania +35 5 4 261 450 Rr. Pjeter Bogdani Nr. 7 Tirane
Belgique/België/
Belgien
+32 2 363 04 44 Bergensesteenweg 719, 1502 Lembeek
Èeská republika +420 2 61 12 61 12 Budìjovická 3, Praha 4, 140 21
Danmark +45 70 11 74 00 Sjællandsgade 2, 7000 Fredericia
Deutschland +49 180 32 26 622 Muggenhofer Str. 135, 90429 Nürnberg
Eesti +37 2 66 50 030 Mustamäe tee 24, 10621 Tallinn
España +34 902 11 63 88
Carretera M-300, Km. 29,900
Alcalá de Henares Madrid
France www.electrolux.fr
Great Britain +44 8705 929 929
Addington Way, Luton, Bedfordshire
LU4 9QQ
Hellas +30 23 10 56 19 70 4 Limnou Str., 54627 Thessaloniki
Hrvatska +385 1 63 23 338 Slavonska avenija 3, 10000 Zagreb
Ireland +353 1 40 90 753 Long Mile Road Dublin 12
Italia +39 (0) 434 558500 C.so Lino Zanussi, 26 - 33080 Porcia (PN)
Latvija +37 17 84 59 34 Kr. Barona iela 130/2, LV-1012, Riga
Lithuania +3702780607 Žirmūnų 67, LT-09001 Vilnius
Luxembourg +352 42 431 301 Rue de Bitbourg, 7, L-1273 Hamm
Magyarország +36 1 252 1773
H-1142 Budapest XIV,
Erzsébet királyné útja 87
Nederland +31 17 24 68 300
Vennootsweg 1, 2404 CG -
Alphen aan den Rijn
Norge +47 81 5 30 222 Risløkkvn. 2 , 0508 Oslo
Österreich +43 18 66 400 Herziggasse 9, 1230 Wien
Polska +48 22 43 47 300 ul. Kolejowa 5/7, Warszawa
Portugal +35 12 14 40 39 39
Quinta da Fonte - Edificio Gonçalves Zarco
- Q 35
2774 - 518 Paço de Arcos
Romania +40 21 451 20 30 Str. Garii Progresului 2, S4, 040671 RO
Schweiz/Suisse/
Svizzera
+41 62 88 99 111 Industriestrasse 10, CH-5506 Mägenwil
Slovenija +38 61 24 25 731
Electrolux Ljubljana d.o.o.
Gerbièeva 98, 1000 Ljubljana
Slovensko +421 2 43 33 43 22
Electrolux Slovakia s.r.o., Electrolux Domá-
ce spotrebièe SK, Seberíniho 1, 821 03 Bra-
tislava
Suomi www.electrolux.fi
Sverige +46 (0)771 76 76 76
Electrolux Service, S:t Göransgatan 143,
S-105 45 Stockholm
Adres service-afdeling50
Türkiye +90 21 22 93 10 25
Tarlabaþý caddesi no : 35 Taksim
Istanbul
Ðîññèÿ +7 495 937 7837
129090 Ìîñêâà, Îëèìïèéñêèé ïðîñïåêò, 16,
ÁÖ „Îëèìïèê“
Óêðà¿íà +380 44 586 20 60
04074 Êè¿â, âóë.Àâòîçàâîäñüêà,
2a, ÁÖ „Àëêîí“
p t b
51Service
Service
Controleer bij technische storingen eerst of u met behulp van de gebruiksaan-
wijzing (hoofdstuk „Wat te moet doen als…“) het probleem zelf kunt oplossen.
Wanneer u het probleem niet kunt oplossen, neemt u contact op met onze servi-
ce-afdeling.
Om u snel te kunnen helpen, hebben wij de
volgende gegevens nodig:
Modelaanduiding
Productnummer (PNC)
Serienummer (S-No.)
(u vindt deze nummers op het typeplaat-
je)
Soort storing
Eventuele foutmelding die het apparaat
aangeeft
Om ervoor te zorgen dat u de benodigde nummers van uw apparaat bij de hand
heeft, raden wij u aan deze hier te noteren:
Modelaanduiding: .....................................
PNC: .....................................
S-No: .....................................
www.electrolux.com
www.aeg-electrolux.nl
www.aeg-electrolux.be
822 929 845-M-031207-01 Wijzigingen voorbehouden
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52

Aeg-Electrolux B4000-5-LG DE R08 Handleiding

Categorie
Accessoires voor het maken van koffie
Type
Handleiding