24
Praktische tips
Alle bereidingen doet u met
gesloten ovendeur.
Deze oven is voorzien van een exclusief
bereidingssysteem dat een natuurlijke
luchtcirculatie genereert met voortdurend
hergebruik van de bereidingsstoom.
Dit maakt het mogelijk om etenswaren te
bereiden in een omgeving met een cons-
tante vochtigheidsgraad, terwijl de
levensmiddelen van binnen zacht en van
buiten krokant blijven. Bovendien worden de
bereidingstijden en het energieverbruik tot
een minimum beperkt. Gedurende de
bereiding kan er stoom ontstaan, die bij het
openen van de deur naar buiten komt.
Dit verschijnsel is helemaal natuurlijk.
Op het moment van het openen van de
ovendeur, gedurende de bereidingsfase
of aan het einde hiervan, oppassen met
de hete lucht die uit de oven komt.
Onder-en bovenelement
Warmte komt van onder en boven. Normaal
gebruikt u de middelste geleiderichels. Moet
het gerecht meer warmte van boven dan van
onder hebben, gebruik dan hoger liggende
geleiderichels; evenzo omgekeerd.
Bakken met hete-lucht
Verwarmen gebeurt door middel van hete-
lucht; de lucht wordt door middel van een
ventilator in de oven-achterwand
gecirkuleerd. Daardoor verdeelt de hete-lucht
zich snel en gelijmatig over de gehele
ovenruimte. Zodoende kunnen meerdere
gerechten, over de gehele ruimte verdeeld,
tegelijk gebakken worden. De gerechten
nemen geen geur van elkaar over.
Bij het gebruik van hete-lucht kunnen 2
bakblikken tegelijk in de oven geplaatst
worden (Afb. 4). Bij het gebruik van slechts
één richelhoogte beleven wij de onderste
aan; daardoor heeft u ook beter zicht op het
gerecht.
Hete-lucht is zeer geschikt voor het
steriliseren of drogen van champignons en
fruit.
Grilleren + hete lucht
Kies een temperatuur van maximaal
200°C.
Voor het grilleren of braden van flinke porties
vlees. De hitte van het grill-element wordt
gelijkmatig in de hele oven verdeeld. De snel
cirkulerende hete lucht zorgt ervoor dat het
vlees aan alle kanten tegelijk dichtschroeit.
Konventioneel grilleren
De klein-stand is bijzonder geschickt
voor het grilleren van steaks, worstjes,
schaschlicks, toast en dergelijke.
De groot-stand voor het gelijktijdig
grilleren van meerdere stukken vlees of een
gemengde vleesschotel.
Gebruik van de grill
Bijna alle vleessoorten kunnen gegrilleerd
worden, behalve rollades gehakt vlees en
bepaalde magere stukken wild. Vlees en vis
aan beide kanten met olie invetten en op
het grillrooster leggen. De richelhoogte hangt
van de vleessoort af. Het rooster kan in de
oven gedaan worden met zijn randen
omhoog of omlaag waardoor aldus een
verandering in de afstand van de grill-element
gebracht wordt. De lekschaal moet in de
eerste richel van onderaf geschoven worden.
Bij het grilleren verdient het aanbeveling om
voortijds een weinig water in de lekschaal
te doen.
Dat voorkomt vastbakken van het
afdruipende vet en vereenvoudigt zodoende
het schoonmaken.