10
KOOKTABEL
HOE MEER VOEDSEL U WILT BEREIDEN , hoe langer de bere-
iding zal duren. Een vuistregel is dat de dubbele
hoeveelheid voedsel bijna tweemaal zoveel
tijd vergt.
HOE LAGER DE BEGINTEMPERATUUR, hoe langer
de vereiste bereidingstijd. Voedsel op ka-
mertemperatuur kookt sneller dan voed-
sel dat rechtstreeks uit de koelkast komt.
ALS U MEERDERE STUKKEN VAN hetzelfde
voedsel bereidt, bijvoorbeeld aardappelen in
de schil, dient u deze in een kring in de oven te
zetten, zodat ze gelijkmatig gaar worden.
SOMMIGE VOEDINGSMIDDELEN ZIJN BEDEKT DOOR EEN SCHIL
OF MEMBRAAN , bijvoorbeeld aardappels, appels en
eidooiers. Prik in dergelijke gevallen met een vork
of cocktailprikker in het voedsel om de druk te
verminderen en openbarsten te voorkomen.
KLEINERE STUKKEN VOEDSEL KOKEN SNELLER DAN
GROTERE STUKKEN EN REGELMATIG gevormde stuk-
ken worden gelijkmatiger gaar dan onregel-
matig gevormde stukken.
HET ROEREN EN OMSCHEPPEN VAN VOEDSEL zijn tech-
nieken die zowel voor traditioneel koken
als het koken met de magnetron wor-
den gebruikt om de warmte snel tot
midden in het voedsel te verdelen en
het overkoken bij de buitenranden te
voorkomen.
WANNEER U VOEDSEL MET EEN ONREGELMATIGE
VORM of dikte bereidt, moet u het dunste
gedeelte van het voedsel in de richting van
het midden van het bord plaatsen, waar het
als laatste verwarmd zal worden.
VOEDSEL DAT VEEL VET EN SUIKER bevat zal sneller
koken dan voedsel dat veel water bevat. Vet
en suiker bereiken ook een hogere temperatu-
ur dan water.
LAAT HET VOEDSEL NA HET BEREIDEN altijd even sta-
an. Dit levert altijd een verbetering van het re-
sultaat op aangezien de temperatuur op die
manier gelijkmatig over het voedsel verdeeld
zal worden.
SOORT
VOEDSEL
HOEVEEL
HEID
VERMO
GEN
TIJD NAGAAR
TIJD
TIPS
HELE KIP 1000 G
MAX
(700 W)
18 - 20
MIN.
5 - 10 MIN.
DRAAI DE KIP halverwege de
bereidingstijd om. Controleer
of het vleessap helder gekleurd
is wanneer de bereidingstijd
voorbij is.
KIP ( lets of
stukken)
500 G 8 - 10 MIN. 5 MIN.
CONTROLEER of het vleessap hel-
der gekleurd is wanneer de
bereidingstijd voorbij is.
BACON 150 G 3 - 4 MIN. 1 - 2 MIN.
PLAATS DEZE op keukenpapier
op een bord in 2 of 3 lagen en
dek ze af met nog meer keuke-
npapier.
GROENTEN
(vers)
300 G 3 - 4 MIN. 1 - 2 MIN.
MET DEKSEL BEREIDEN en 2 tl zout
toevoegen.
GROENTEN
(diepvries)
250 - 400 G
3 - 4 MIN.
5 - 6 MIN.
1 - 2 MIN.
MET DEKSEL BEREIDEN
AARDAPPELEN,
IN SCHIL
1 STUK
4 STUKS
4 - 6 MIN.
12 - 15 MIN.
2 MIN.
5 MIN.
INPRIKKEN MET EEN VORK. (1 stuk =
250 g). Halverwege omdraaien.
GEHAKTBROOD 600 - 700 G
600 W
12 - 14
MIN.
5 MIN.
HELE VIS 600 G 8 - 9 MIN. 4 - 5 MIN.
VEL INSNIJDEN en afgedekt bere-
iden.
VIS (moten of
lets)
400 G 5 - 6 MIN. 2 - 3 MIN.
DUNSTE DELEN NAAR het midden
van het bord plaatsen. Met
deksel bereiden.