20
Adviezen voor het invriezen en conserveren van de verse
voedingsmiddelen.
t Wikkel en verzegel de in te vriezen verse levensmiddelen in:
aluminiumfolie, plastic folie, waterdichte plastic verpakking,
polyethyleen bakjes met deksel, diepvriesbakken die geschikt
zijn voor invriezen.
t De levensmiddelen moeten vers, rijp en van een zeer goede
kwaliteit zijn.
t Verse groenten en fruit zo mogelijk direct na de oogst invriezen,
om de voedingsstoffen, de structuur, de consistentie, de kleur en
de smaak te behouden.
Het verdient de voorkeur vlees en wild vóór het invriezen
voldoende lang te laten besterven.
Opmerking:
t Warme levensmiddelen altijd laten afkoelen alvorens ze in te
vri
ezen.
t Ontdooide of gedeeltelijk ontdooide levensmiddelen moeten
onmiddellijk worden geconsumeerd. Vries ze niet opnieuw in,
tenzij de ontdooide levensmiddelen gebruikt worden voor het
bereiden van een gerecht. Nadat het ontdooide levensmiddel
gekookt is, mag het opnieuw worden ingevroren.
Invriezen en conserveren van voedingsmiddelen
t Leg de in te vriezen voedingsmiddelen in de daarvoor bestemde
vakken.
t De koudeaccu’s (indien aanwezig) dienen op de levensmiddelen
in het eerste vak van boven gelegd te worden
t Bij modellen met koudeaccu's wordt geadviseerd om deze in het
eerste vak van boven te leggen, op de te conserveren
levensmiddelen. Dit om de conservering van de levensmiddelen
bij een stroomuitval te optimaliseren.
Belangrijk:
In de tabel hiernaast kunt u zien hoeveel maanden verse
ingevroren levensmiddelen bewaard kunnen worden.
Alle beschreven functies verwijzen naar de werking van het
product zonder de koudeaccu's, met uitzondering van de
stijgtijd van de temperatuur.
Indeling van de ingevroren levensmiddelen
De ingevroren producten opbergen en indelen in de vriezer.
Het is raadzaam de bewaardatum op de verpakking aan te geven,
om te zorgen dat het product tijdig geconsumeerd zal worden.
Tips voor het bewaren van diepvriesproducten
Bij de aankoop van diepvriesproducten moet u op de volgende
punten letten:
t de verpakking of het pak moet onbeschadigd zijn, omdat het
product anders kan bederven. Als een pakje bol staat of als er
vochtplekken op zitten, is het niet onder optimale
omstandigheden bewaard en kan het al gedeeltelijk zijn
ontdooid.
t De diepvriesproducten moeten als laatste worden gekocht en in
isolerende tassen worden vervoerd.
t Zet de diepvriesproducten bij thuiskomst meteen in de vriezer.
t De gedeeltelijk ontdooide diepvriesproducten mogen niet
opnieuw worden ingevroren, maar moeten binnen 24 uur
worden geconsumeerd.
t Variaties in temperatuur moeten vermeden worden of tot een
minimum worden beperkt. De uiterste houdbaarheidsdatum op
de verpa
kking moet worden gerespecteerd.
t De instructies op de verpakking voor het conserveren van
diepvriesproducten moeten altijd worden opgevolgd.
MAANDEN VOEDSEL