Magimix COOK EXPERT 18903 B de handleiding

Categorie
Voedsel verwerkers
Type
de handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

GEBRUIKSAANWIJZING
Veiligheidsvoorschriften �������������������������������������2
Technische gegevens / energiebesparing �������������5
Algemene beschrijving ���������������������������������������6
Inbedrijfstelling / Ingebruikname �������������������������7
Bedieningspaneel ����������������������������������������������� 8
Bladeren ������������������������������������������������������������9
Programma’s / menu’s ��������������������������������������11
Keuze van de kommen / programma’s ��������������12
Rvs-kom ����������������������������������������������������������13
Gebruik van rvs-kom���������������������������������������������������13
Montage ��������������������������������������������������������������������14
Messenunit �����������������������������������������������������������������15
Eiwitklopper ���������������������������������������������������������������16
Stomen ����������������������������������������������������������������������17
Tips en adviezen ���������������������������������������������������������19
Reinigen���������������������������������������������������������������������20
Transparante kom ��������������������������������������������21
Gebruik van de transparante kom ��������������������������������21
Montage ��������������������������������������������������������������������22
Metalen mes ��������������������������������������������������������������� 23
Mini-kom �������������������������������������������������������������������23
Schijven ���������������������������������������������������������������������24
Reinigen���������������������������������������������������������������������26
Menu Instellingen ���������������������������������������������27
Recepten ���������������������������������������������������������28
Problemen oplossen? ����������������������������������������30
Recycling ���������������������������������������������������������31
Ga naar de website of download de app voor toegang tot video’s
en handige tips om het meeste uit je Cook Expert te halen�
2
VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN
WAARSCHUWING: de veiligheidsvoorschriften maken deel uit van het
apparaat�
Voor uw veiligheid dient u ze aandachtig door te lezen voordat u uw
nieuwe apparaat gaat gebruiken�
Dit apparaat mag worden gebruikt door kinderen van 8 jaar en
ouder, mits dit onder toezicht gebeurt, zij aanwijzingen hebben
gekregen over het veilige gebruik van het apparaat en voor zover zij
de mogelijke gevaren ervan goed begrijpen� Door de gebruiker uit
te voeren reiniging en onderhoud mogen niet worden gedaan door
kinderen, tenzij zij ouder zijn dan 8 jaar en dit gebeurt onder toezicht
van een volwassene� Houd het apparaat en het snoer buiten bereik
van kinderen jonger dan 8 jaar
Dit apparaat is uitsluitend bestemd voor huishoudelijk gebruik�
De volgende gevallen wordt niet gedekt door de garantie: gebruik
in keukentjes bestemd voor het personeel in winkels, in kantoren of
andere professionele omgevingen, in boerenbedrijven, door gasten
van hotels, motels en ander residentiële omgevingen, in bed-and-
breakfast omgevingen�
Dompel het apparaat nooit onder in water of een andere vloeistof, om
gevaar op elektrische schokken te vermijden�
Plaats het niet op een gasbrander of elektrisch verwarmingselement, of
in de nabijheid hiervan, en ook niet in een hete oven�
Gebruik het apparaat niet buitenshuis�
• Laat het apparaat in de kookmodus nooit met een lege kom functioneren�
Dit apparaat mag worden gebruikt door kinderen van 8 jaar en
ouder en door personen met verminderde lichamelijke, zintuigelijke
of geestelijke capaciteiten of personen met onvoldoende kennis of
ervaring, mits dit onder het juiste toezicht gebeurt of zij aanwijzingen
hebben gekregen over het veilige gebruik van het apparaat en voor
zover zij de mogelijke gevaren ervan goed begrijpen�
3
VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN
AAN HET GEBRUIK VERBONDEN RISICO’S
Ga altijd voorzichtig om met de schijven en messen want deze zijn
heel scherp geslepen�
Voer tijdens het gebruik van de snijschijven ingrediënten nooit met uw
handen in� Gebruik hiervoor altijd de aanduwer
Steek, terwijl het apparaat in werking is, nooit uw handen of
keukengerei in de toevoergoot of in de invoeropeningen, om geen
gevaar te lopen van ernstige verwondingen en om het apparaat niet
te beschadigen�
Het gebruik van een spatel is toegestaan, maar alleen wanneer het
apparaat niet langer in werking is�
Zorg dat de deksel goed vergrendeld is voordat u het apparaat in
werking stelt�
Probeer nooit het vergrendelingsmechanisme van de deksel te
belemmeren�
GEVAAR VOOR BRANDWONDEN: rvs-kom en de programma’s Koken
of Expert
Tijdens het gebruik van het apparaat kunnen bepaalde onderdelen
heel heet worden (roestvrijstalen wand van de kom, deksel, dop,
metalen onderdelen onder de kom, mand etc�)� Deze kunnen
brandwonden veroorzaken�
Raak uitsluitend de koude plastic onderdelen aan (bv� de handgrepen)�
De toegankelijke oppervlakken kunnen heet worden wanneer het
apparaat in werking is�
Uw apparaat stoot stoom uit die brandwonden kan veroorzaken�
Pak de dop vast bij het plastic gedeelte in het midden en het deksel
bij de handgrepen�
Laat het apparaat niet werken als de afdichtingsringen van de deksel
en van de messen niet goed gemonteerd zijn�
Het is absoluut noodzakelijk het apparaat alleen met de dop in de
dekselopening te laten werken, tenzij in het recept uitdrukkelijk anders
is vermeld�
Vul de kom niet boven het 2,5 l streepje�
4
VEILIGHEIDSVOORSCHRIFTEN
INDUCTIE
Voor personen met een pacemaker of actieve implantaten:
De werking van het apparaat komt overeen met de geldende normen
inzake elektromagnetische storingen en voldoet derhalve nauwgezet
aan de wettelijke vereisten�
Om te zorgen dat er geen interferentie is tussen uw apparaat en
een pacemaker moet deze laatste overeenkomstig de desbetreffende
regelgeving zijn ontworpen en afgesteld� In dit opzicht kunnen wij u
slechts de overeenstemming van ons eigen product met de geldende
normen garanderen� Wat betreft de conformiteit van de pacemaker
of eventuele gevallen van incompatibiliteit kunt u informeren bij de
fabrikant hiervan of bij uw behandelend arts�
ELEKTRISCHE AANSLUITING
Het apparaat moet worden aangesloten op een geaard stopcontact�
Controleer of de op het typeplaatje van het apparaat aangegeven
spanning overeenkomt met de netspanning in uw woning�
Laat het snoer niet van het werkblad of een toonbank af hangen en
zorg dat het niet in aanraking komt met warme oppervlakken�
Schakel het apparaat uit met de schakelaar op de achterkant na elk
gebruik, als u het zonder toezicht laat, voordat u de accessoires gaat
monteren of demonteren en voordat u het gaat schoonmaken�
KLANTENSERVICE
Als het snoer beschadigd is moet het worden vervangen door de
fabrikant of zijn klantenservice of door een persoon met gelijkwaardige
kwalificatie, om ieder gevaar te voorkomen�
Het gebruik van onderdelen de niet door de fabrikant worden
aanbevolen of verkocht kan brand, elektrische schokken of
verwondingen veroorzaken�
Zie de tabel «Problemen oplossen?»
TECHNISCHE GEGEVENS
ENERGIEBESPARENDE MODUS
Apparaat in waakstand
(< 0,5 W):
display niet verlicht + rood lampje
brandt�
Om overschakeling op
waakstand te versnellen,
drukt u 2 s op STOP
Spanning uitschakelen
(0 W):
Zet de schakelaar op 0�
Uw apparaat schakelt automatisch over op waakstand nadat het enkele minuten niet is
gebruikt�
Druk op een willekeurige toets om het display weer te activeren�
U kunt de periode voor overschakeling op waakstand instellen tussen 2 en 8 minuten
(zie p� 27)�
5
Kommen
Metaal: 3,5 l (roestvrij staal)
Transparant: 3,6 l (Tritan 0% BPA)
Koken
Temperatuurbereik
Inductie
30 tot 140°C
Precisie +/- 1°C
Instelbare werkingstijd
5 s tot 2 uur
Snelheden
0 om te verwarmen zonder te draaien
1A intermitterende snelheid voor heel voorzichtig
mengen
2A intermitterende snelheid voor voorzichtig mengen
3 tot 18 continue oplopende snelheden
Vermogen
Motor 900 W
Inductie 900 W
Voeding 200-240 V, 50/60 Hz
ALGEMENE BESCHRIJVING
Verdieping stoommand
Rvs-kom en accessoires Transparante kom en accessoires
Stoommand
Mini-kom en mini-mes
Eiwitklopper
4 schijven voor snijden
en raspen 2 of 4 mm
+ opzetas voor schijven
+ opbergdoos
Universeel mes
Metalen mes
+ mesbescherming
Schakelaar 0/1
Onderstel
Weegschaal
Bedieningspaneel
2 in 1
spatel/krabber
Bijzonderheden p� 12 tot 20 Bijzonderheden p� 21 tot 26
Spatel
6
7
INBEDRIJFSTELLING / INGEBRUIKNAME
Inbedrijfstelling
Plaats uw Cook Expert op een vlak oppervlak op veilige afstand van warmtebronnen of
waterspatten� Geef hem voldoende ruimte zodat hij altijd gemakkelijk toegankelijk is zonder
hem te hoeven verplaatsen�
Plaats hem niet onder een kastje of wandrek, daar de ontwikkelde stroom kunnen deze
elementen beschadigen�
Was voor het eerste gebruik alle losse onderdelen af in warm water met afwasmiddel (zie
reiniging)�
Ingebruikname
Sluit het apparaat aan op de
stroom en zet de schakelaar
op 1�
Doe de ingrediënten in de
kom en sluit de deksel (draai
het naar rechts)�
Wanneer u de onderdelen voor de foodprocessor installeert (transparante kom(men), deksel
en aanduwer) wordt automatisch het programma Foodprocessor geselecteerd�
Druk, voordat u de deksel opent, op STOP en controleer altijd of de messen stilstaan�
Het apparaat kan alleen functioneren als de kom en de deksel goed vergrendeld zijn�
Breng de gekozen kom op
zijn plaats�
Draai hem naar rechts�
Breng de dop of de
aanduwer op zijn plaats
(tenzij anders vermeld in het
recept)�
Breng indien nodig het
accessoire op zijn plaats�
Kies het programma en druk
op AUTO om het te starten�
8
1� STOP: handmatig uitschakelen�
Door 2 s continu op deze toets te drukken schakelt het apparaat over op
waakstand�
2� AUTO: inschakelen� Druk op deze toets om het programma te starten�
3� PULSE: werking op maximumsnelheid� Als u de druk op de toets loslaat,
stopt het apparaat automatisch�
Deze functie geeft u:
een meer nauwkeurige controle op de bereiding, als u deze vanaf het begin
van de bereiding gebruikt;
een nog gladder resultaat, als u aan het eind van de bereiding op deze toets
drukt�
4� VERTICALE TOETSEN: de functie van de toetsen verschilt naargelang van de
op het display getoonde elementen�
5� DISPLAY: weergave van de menu’s, submenu’s en parameters�
1 2 3
44
BEDIENINGSPANEEL
STOP AUTO PULSE
5
Koken
9
BLADEREN
Menu’s
1� Druk op de toets of om het menu te
kiezen (de kleine rondjes bovenaan
geven aan of er submenu’s zijn)�
2� Druk op OK om een submenu te
kiezen of om direct toegang te
krijgen tot de parameters van het
geselecteerde menu�
Submenus
1� Druk op de toets of om het
submenu te kiezen�
2� Druk op AUTO om het programma
direct te starten of op OK als u de
parameters van het geselecteerde
programma wilt wijzigen�
Druk op
om terug te keren naar
de menu’s�
Parameters
(tijd, snelheid, temperatuur)
Met uitzondering van het menu Expert,
worden alle menu’s door automatische
programma’s bestuurd:
druk op AUTO om het programma te
starten
De parameters kunnen worden aangepast:
• volledig bij het menu Expert
• in beperkte mate bij de andere menu’s
Koken
Koken
Sudderen
Sudderen
Sudderen
10
BLADEREN
1� Druk op de toets of om de parameter te selecteren (deze wordt gemarkeerd)�
2� Druk op - of + om de gemarkeerde parameter in te stellen�
De verwarmingsfunctie word uitsluitend geactiveerd als u een tijdsduur
programmeert�
Tijdens het verloop van het programma wordt de tijd automatisch afgeteld�
De thermometer vult geleidelijk op totdat de doeltemperatuur is bereikt�
U kunt op elk moment op STOP drukken om het programma te onderbreken�
Druk opnieuw op AUTO om het programma weer te starten�
Wanneer het programma afgelopen is, laat het apparaat een pieptoon horen
en schakelt automatisch uit�
De maximaal programmeerbare tijdsduur hangt af van de geselecteerde
snelheid:
- snelheid 0 t/m 4: 2 uur
- snelheden 5 t/m 13: 10 min�
- snelheden 14 t/m 18: 1 min�
- De maximaal in te stellen snelheid varieert naar gelang de ingestelde
temperatuur en tijd (bijv� snelheid 0 mag maximaal op 110°C)�
Is er een probleem met de weergave, schakel het apparaat dan uit (zet de
schakelaar op 0) en zet het vervolgens weer aan�
Tijd Snelheid Temperatuur
De parameters instellen (tijd, snelheid, temperatuur):
11
PROGRAMMA’S / MENU’S
Expert
Met deze handleiding kunt u alle parameters naar believen instellen (tijd,
snelheid en temperatuur)�
Foodprocessor
Dit programma is bestemd voor het gebruik van de transparante kom� Wanneer
u de transparante kom plaatst, verschijnt automatisch dit menu�
Recepten
In dit menu vindt u de link naar onze receptenwebsite�
Instellingen
Met dit menu kunt u de instellingen van uw apparaat aanpassen: keuze van
de taal, geluidsterkte etc�
Spoelen
Automatisch spoelprogramma (dit werkt alleen met de rvs-kom)�
Het programma duurt 1 minuut voor optimaal spoelen, maar u kunt het
onderbreken als de kom niet erg vuil is�
Gepureerde soep Romige soep Sudderen Stomen
Koken
Rvs-komTransparante komAlle kommen
Sorbet Gestampt ijs Smoothie
Blender
Deeg/taart Stijfgeklopt eiwit Brood/brioche
Bakken
12
KEUZE VAN DE KOMMEN / PROGRAMMA’S
sudderen
koken en mixen
raspen
eiwitten kloppen
smoothies, milkshakes
hakken
ijs stampen
mixen
snelle sorbet
stomen
snijden
kneden, mengen
13
GEBRUIK VAN DE RVS-KOM
Menu Sub-
menu
Toepassing Accessoire Max�
hoeveelheid
Uien hakken 600 g 2 min 13 -
Fruiten 500 g 3 min 3 130°C
Puree maken 1 kg
Zie
receptenboek
Parmezaanse kaas
mixen
- 600 g* 1 min 15 -
Noten hakken 600 g 1 min 15 -
Poedersuiker maken
200 g
kristalsuiker
1 min 18 -
Flensjesbeslag 1,5 l
Zie
receptenboek
Romige soep - 2,5 l AUTO
Gepureerde soep - 2,5 l AUTO
Sudderen - 2,5 l AUTO
Stomen zie p�17 AUTO
Smoothie - 2,5 l AUTO
Sorbet** -
400 g diep-
vriesvruchten*
AUTO
Gestampt ijs** -
300 g
(15 à 20 ijsblokjes)
AUTO
Brood
Brioche (gistbeslag)
-
0,8 kg ***
0,6 kg ***
AUTO
Deeg (kruimeldeeg etc�)**
Taart (bv� yoghurttaart)
-
1 kg ***
1,2 kg ***
AUTO
Stijfgeklopt eiwit
2 tot 6
eiwitten
AUTO
EXPERTSTOMENBAKKEN BLENDER
* voor optimale doeltreffendheid in blokjes van 2 cm snijden / ** u kunt het programma voor het
einde stoppen, zodra u de gewenste textuur heeft� / *** totaalgewicht ingrediënten
MONTAGE
Dop: deze moet altijd op zijn plaats gebracht
worden, tenzij anders vermeld in het recept�
Hij wordt vergrendeld door naar rechts te draaien�
Tijdens de kookmodus wordt hij heel heet� Pak hem
daarom alleen vast bij het zwarte plastic gedeelte�
Inductiekookplaat
Afdichtingsring deksel: controleer altijd of deze goed
op de onderkant van de deksel geschoven is�
Rvs kom met dubbele wand
Universeel mes
Moer
Open
Open
Messenunit
Zie p� 15
Gesloten
Gesloten
Glazen deksel:
Montage
Begin met het vastzetten van de messenunit (zie pagina 15)�
Vergrendel daarna de kom, vervolgens de deksel (met
de afdichtingsring op zijn plaats) en tenslotte de dop� Het
apparaat kan alleen functioneren als de kom en de deksel
goed vergrendeld zijn� Voor het demonteren gaat u in
omgekeerde volgorde te werk�
14
Controleer regelmatig de afdichtingsringen om u ervan te vergewissen dat deze niet
beschadigd zijn�
Vervang ze onmiddellijk indien ze beschadigd zijn of lekken�
Schenktuit
MESSENUNIT
15
De messenunit demonteren
De messenunit monteren
Keer de kom om en gebruik
de dop zoals afgebeeld�
Bescherm het werkblad�
Controleer wanneer u de rvs-kom gebruikt altijd of de afdichtingsring goed op zijn
plaats zit en of hij goed vastzit�
Een verkeerde montage kan lekken veroorzaken en kan uw apparaat beschadigen�
Gevaar van brandwonden door spatten van hete bereidingen:
Plaats altijd de dop op de deksel (tenzij anders vermeld in het recept), met name
wanneer u warme bereidingen mixt bij een hogere snelheid dan 7�
Als u bij een soep ingrediënten moet toevoegen via de opening: druk dan systematisch
op STOP, voeg de ingrediënten toe, sluit de dop weer en druk op AUTO om het
programma voort te zetten�
Pak de dop, als deze warm is, altijd bij het plastic gedeelte in het midden beet�
Houd u bij het vullen van de kom aan de maatstreepjes:
0,5 l voor stomen, 2,5 l voor de andere bereidingen�
De maximale hoeveelheden niet overschrijden (zie p�13)�
Plaats de afdichtingsring weer
op het mes� De ring heeft 2
vlakke gedeelten, zorg dat
deze op de juiste plaats zitten�
Draai naar rechts en houd
met de andere hand het mes
vast�
Het mes is nu los�
Steek de messenunit in het
gat in de bodem van de kom�
Keer de kom om terwijl u de
messenunit op de bodem van
de kom vasthoudt�
Pak de messenunit vast bij het
bovengedeelte en verwijder
de afdichtingsring om deze
schoon te maken�
Breng de moer aan de
achterkant op zijn plaats en
draai hem goed vast met
behulp van de dop�
Schenktuit
EIWITKLOPPER
Controleer altijd of de klopper goed op de messenunit is vastgeklikt voordat u een
programma start, om dit accessoire niet te beschadigen�
Gebruik in geen geval een hogere snelheid dan 7, noch een temperatuur van boven
80°C, om de klopper niet te beschadigen�
Voeg geen ingrediënten toe die de werking van de klopper zouden kunnen blokkeren�
Klik de eiwitklopper vast op de
messenunit�
CLIC
TIPS EN ADVIEZEN
Stijfgeklopt eiwit
Uw kom moet schoon en droog zijn� Hij hoeft maar een beetje vettig te zijn of de
eiwitten worden niet stijf�
Gebruik voor luchtiger eiwit, eieren op kamertemperatuur en voeg een mespuntje zout
toe�
Verwijder altijd de dop van de deksel anders wordt het eiwit niet luchtig�
Met het programma STIJFGEKLOPT EIWIT krijgt u heel luchtig eiwit, wilt u «steviger»
eiwit (bv� voor schuimgebak) dan kunt u de snelheid verhogen tot 7�
Slagroom
• Gebruik altijd volle slagroom (bij voorkeur met een vetgehalte van 35%)�
• Zet de slagroom en de eiwitklopper ten minste een halfuur in de koelkast�
Koel de rvs-kom: doe enkele ijsblokjes in de kom en selecteer het programma GESTAMPT
IJS� Gooi de kom daarna leeg en droog hem snel en zorgvuldig af�
Bevestig de gekoelde eiwitklopper in rvs-kom, schenk de koude room in de kom en
voeg de poedersuiker toe� Sluit de kom met de deksel, maar laat de dop eraf� Stel het
EXPERT-programma in op 2�30 minuut/snelheid 7 (zonder verwarmen)� Afhankelijk
van de gebruikte slagroom en de temperatuur van de room is het misschien nodig het
programma een paar minuten te verlengen� Controleer de slagroom tijdens het kloppen
regelmatig om te voorkomen dat de room tot boter slaat� De slagroom is stijf als de
eiwitklopper duidelijke sporen achterlaat in de slagroom�
Andere toepassingen
Een sorbet nog luchtiger maken: zet aan het eind van het programma SORBET de
klopper in en start het programma EXPERT: 30 seconden, snelheid 6�
Bij bepaalde recepten kan het nodig zijn de klopper in een warme bereiding te gebruiken
(bv; Zwitsers schuimgebak), in dit geval is het nodig over te schakelen op de EXPERT modus�
Houd u nauwkeurig aan de recepten uit het boekje�
Doe de ingrediënten in
de kom, sluit de deksel en
verwijder de dop voordat u
het programma start�
Druk de 2 knoppen in om de
klopper te verwijderen�
Het bovenste gedeelte kan
gedemonteerd worden voor
een grondige reiniging�
16
STOMEN
17
Schenk 0,5 l water in de
kom (tot niveau )�
Selecteer het submenu
STOMEN� Druk op AUTO om
het programma te starten�
Breng de stoommand op zijn
plaats�
Gebruik de steel van de
spatel om het stoomrooster te
verwijderen�
Voeg zo nodig het
stoomrooster toe voor een
tweede niveau�
Gebruik een ovenhandschoen
om de stoommand te
verwijderen�
Gevaar van brandwonden� Blijf uit de buurt van de stoom en ga voorzichtig om met
de verschillende onderdelen (kom, deksel etc�)� Gebruik het stoomrooster niet zonder
de stoommand�
TIPS EN ADVIEZEN
Wanneer de kom geen water meer bevat klinkt er een waarschuwingssignaal�
Vet de bodem van de schaal in voordat u er de ingrediënten (bv� vis) in legt, om te
voorkomen dat ze vastplakken�
Voor het bereiden van vis adviseren we u de temperatuur te verlagen tot 100°C, voor
optimaal behoud van de fijne textuur en de smaak�
U kunt diepvriesvis direct bereiden door de bereidingstijd met 40 à 50% te verlengen�
Voor het behoud van het uiterlijke aspect en de smaak verdient het echter de voorkeur
de vis van tevoren tot kamertemperatuur te ontdooien in een mengsel van half melk half
water
Voeg aan het water kruiden, een bouillonblokje of tuinkruiden toe (0,5 l) om de
etenswaren tijdens de bereiding subtiel te aromatiseren�
Voor een optimaal resultaat dient u de schaal en/of het rooster niet te vol te maken,
zodat de stoom kan circuleren (de gaten niet afdichten)� Snijd de ingrediënten in stukjes
van gelijke grootte, zodat ze gelijkmatig garen�
Als u het stoomrooster gebruikt, plaats dan de ingrediënten die het langst nodig hebben
om te garen onderin de schaal�
Maximaal 0,5 l water gebruiken, met name voor het koken van vis� Bij sommige
vissoorten gaat het water schuimen�
Stomen
Koken
STOMEN
De bereidingstijden worden gegeven voor een bepaalde hoeveelheid, met water op
kamertemperatuur (ca� 20°C) en kunnen verschillen afhankelijk van de dikte, de versheid of
de aard van de ingrediënten�
Verse bospeen zal sneller gaar zijn dan winterpeen van dezelfde dikte�
Controleer de gaarheid en verleng indien nodig de bereidingstijd�
Visfilets
600 g (4 filets/dikte ca� 2 cm) 20 min 100°C
Zalmfilets
600 g (4 filets) 25 min 100°C
Garnalen
500 g rauw ongepeld 15-20 min 110°C
Kipfilet
600 g (4 filets) 25 min 110°C
Worstjes
4 knakworstjes (ingeprikt met een vork)
4 gerookte worstjes (ingeprikt met een vork)
10 min
20-25 min
110°C
Asperges
600 g 30-40 min 110°C
Broccoli
400 g in roosjes 25 min 110°C
Wortels
600 g in stukken gesneden 50 min 110°C
Bloemkool
500 g in roosjes 40 min 110°C
Courgettes
500 g in schijfjes gesneden 20 min 110°C
Spinazie
250 g vers 15 min 110°C
Sperzieboontjes
400 g gedopt 45-50 min 110°C
Doperwten
500 g diepvries 35 min 110°C
Prei
600 g in stukken gesneden 30 min 110°C
Appels
4 in vieren gesneden 30 min 110°C
Aardappels
600 g/krieltjes heel met schil of grote aardappels geschild en
in stukken van ca� 3 cm gesneden
30-40 min 110°C
Rijst
Max� 300 g, in een geschikte roestvrijstalen kom in de
stoommand,
1 volume rijst op 1 volume water
25 min 110°C
18
TIPS EN ADVIEZEN
19
Koken
De bereidingstijden kunnen verschillen afhankelijk van de temperatuur of de grootte van
de ingrediënten, maar ook naargelang hun aard: zo zal winterpeen minder snel gaar zijn
dan verse bospeen� Controleer altijd de gaarheid en verleng zo nodig de bereidingstijd�
Bereidingen op melkbasis hebben de neiging aan te koeken (net als in een pan), gebruik
melk op kamertemperatuur in plaats van koude melk, die sneller aankoekt�
Snijd voor suddergerechten de ingrediënten niet in te kleine stukken zodat ze beter in vorm
blijven tijdens de bereiding�
Snijd de ingrediënten in stukjes van gelijke grootte, zodat ze gelijkmatig garen�
Bij bereidingen die veel vloeistof bevatten zoals bijvoorbeeld een curry, is het handig om de
snelheid 0 te gebruiken� Ook voor delicatere ingredienten (bijvoorbeeld kip of garnalen) is
snelheid 0 aan te raden, de textuur blijft dan perfect behouden�
Als u bij lage snelheid ingrediënten toevoegt, verdient het de voorkeur de deksel te openen in
plaats van de ingrediënten via de opening toe te voegen� Daardoor krijgt u een homogener
mengsel�
Een saus herstellen: als een saus schift (bv� banketbakkersroom) kunt u deze aan het eind
van de bereidingstijd redden door in de Expert modus het mixen te verlengen: 1 minuut,
snelheid 13, zonder verwarmen�
Warmhouden
In de THERMO kom kunt u uw bereiding tot 2 uur warm houden zonder energie te verbruiken�
Daarnaast kunt u het warmhouden ook handmatig instellen: selecteer de Expert modus,
stel de gewenste tijdsduur in, zet de snelheid op 0 en de temperatuur - afhankelijk van uw
bereiding - op 40°C tot 80°C (60°C is de algemene adviestemperatuur voor warmhouden)�
Deksel
Om te voorkomen dat uw werkblad of uw apparaat vuil wordt wanneer u de deksel van het
apparaat neemt: controleer of de dop goed vergrendeld is, keer de deksel boven de kom
onmiddellijk om voordat u het ondersteboven op uw werkblad legt�
Gebruik van de 2 in 1 spatel (rvs-kom)
De bijgeleverde spatel heeft 2
functies: het siliconen gedeelte dient om de ingrediënten te mengen, het metalen gedeelte om
de bodem te krabben wanneer de bereiding aankoekt�
REINIGEN
Automatisch spoelen
Gebruik, om het schoonmaken te vergemakkelijken, onmiddellijk na elk gebruik het
programma Spoelen�
Complete reiniging
Trek de stekker van het apparaat uit het stopcontact en laat het zo nodig afkoelen�
Doe 0,5 l water + enkele
druppels afwasmiddel in de
kom�
Verwijder de afdichtingsring
van de deksel�
Gebruik hiervoor indien
nodig de steel van een lepel�
Alle onderdelen (behalve het motorblok) kunnen in de vaatwasser of met
de hand worden afgewassen�
Zet de kom ondersteboven en vlak in de vaatwasser en laat hem met de goede kant omhoog
afdruipen op uw afdruiprek voordat u hem weer op het onderstel zet: het water dat eventueel
tussen de dubbele wand is gesijpeld wordt afgevoerd via een hiertoe bestemde opening ter
hoogte van de handgreep�
• Motorblok: veeg dit schoon met een vochtige zachte doek en droog het zorgvuldig af�
• Controleer of de onderkant van de kom droog is voordat u hem weer op het motorblok zet�
Sluit de deksel + dop�
Start het programma Spoelen�
Demonteer de messenunit
(p� 15)� Verwijder de
afdichtingsring�
Met schoon water naspoelen�
Of voer een complete reiniging
uit�
Gebruik een borstel om de
ruimte onder de messen goed
schoon te borstelen�
Dompel het motorblok nooit onder water
TIPS EN ADVIEZEN (Meer tips zijn te vinden op onze website bij de
Frequently Asked Questions (FAQ)�)
Om hardnekkige luchtjes (bv� uienlucht) te vermijden, de afdichtingsringen in de
vaatwasser afwassen en de dop van de deksel er af laten tijdens de periodes dat u het
apparaat niet gebruikt�
Als er resten vast blijven zitten aan de bodem kan het helpen om het te laten weken
in schoonmaak azijn, een schuursponsje te gebruiken of het metalen deel van de
meegeleverde spatel�
Gebruik zo nodig een flessenborstel om de eiwitklopper van binnen te reinigen�
20
Spoelen
GEBRUIK VAN DE TRANSPARANTE KOM
21
Menu Sub-
menu
Toepassing Accessoire Max�
hoeveelheid
Tuinkruiden hakken 30 g parsley
Gewassen en
gedroogd
Mayonaise maken 300 ml olie
Dipsausjes maken 1 kom
Snijden (wortels etc�) 1�4 kg
Raspen (komkommer etc�) 1�4 kg
Vlees hakken 1�4 kg
In blokjes van
2 à 3 cm ges-
neden
Vis hakken 1�4 kg
FOOD PROCESSOR
E4E2
R4R2
OPTIONELE ACCESSOIRES
U kunt uw Cook Expert uitbreiden met onderstaande accessoires (verkrijgbaar via uw
Magimix leverancier)�
Deze zijn te gebruiken met de transparante kom in het FOODPROCESSOR programma�
Blokjesset met stokjes
Rasp 6
Brede tagliatelle
Gegolfde plakjes
Julienne
Plakjesschijf 6
Parmezaanse kaas
Smalle tagliatelle
Centrifuge- en smoothiemixset
Citruspersset
MONTAGE
Aanduwer / maatbeker 250 ml
Motoras
Adapter voor de transparante kom
Deksel
Mini-kom: voorzien van een metalen mini-mes
voor het mixen, hakken, emulgeren etc� van kleine
hoeveelheden�
Midi-kom: praktisch en gemakkelijk te reinigen�
Speciaal bestemd om te worden gebruikt met de
schijven�
Transparante kom: de hoofdkom waarin het metalen
mes wordt geplaatst�
Dubbele aanduwer
Montage
Zet eerst de adapter op de motor en vergrendel
vervolgens de transparante kom� Plaats hierin zo
nodig de midi- of de mini- kom, vergrendel daarna
de deksel en schuif er de aanduwers in�
Het apparaat kan alleen functioneren als de kom en,
de deksel en dubbele duwer goed vergrendeld zijn�
Voor de demontage gaat u in omgekeerde volgorde
te werk�
22
METALEN MES / MINI-KOM
23
Het metalen mes monteren
De mini-kom monteren
Verwijder de bescherming van
het mes�
Bewaar de bescherming om het
mes in op te bergen�
De metalen messen zijn heel scherp� Pak ze altijd alleen bij het plastic middenstuk
vast�
Houd de bovenkant van het mes tegen of verwijder het uit de kom voordat u uw
bereiding eruit schenkt�
Schuif de mini-kom op de
motoras�
Plaats het metalen mes op de
motoras�
Plaats het mini-mes op de
motoras�
TIPS EN ADVIEZEN
Metalen mes
• Snijd bij grote hoeveelheden de ingrediënten in blokjes van ca� 2 cm�
• Vlees, vis: gebruik de Pulse toets voor optimale controle op het eindresultaat�
Mini-kom
Verse tuinkruiden hakken: controleer of de tuinkruiden en de kom perfect gewassen en
droog zijn� Zo krijgt u een beter resultaat en kunt u ze langer bewaren�
U kunt de mini-kom zonder de midi-kom gebruiken, dan is deze gemakkelijker te
verwijderen�
SCHIJVEN
Zet de midi-kom in de grote
kom�
Op de schijven blijven altijd kleine resterende stukken groenten en fruit achter
Dat is normaal voor een optimale snijkwaliteit� Verwijder deze resten voordat u de groenten
of vruchten opdient�
Zet de schijf op het
verlengstuk�
Grote toevoergoot: voor
ronde of in grote stukken
gesneden vruchten en
groenten�
Plaats het verlengstuk op de
motoras�
Draai de schijf totdat hij
perfect op zijn plaats valt�
Het apparaat werkt alleen als
de grote aanduwer tot onder
het maximum niveau komt�
Kies de gewenste schijf, bv
R/G 4 = raspschijf 4 mm
E/S 2 = plakjesschijf 2 mm
Let op dat u de schijf niet
ondersteboven inzet�
Kleine toevoergoot: voor
kleine of lange en dunne
groenten en vruchten�
Ga altijd voorzichtig om met de schijven�
Gebruik uitsluitend de aanduwers om de ingrediënten aan te duwen��
Druk niet te hard op de aanduwer om het apparaat niet te beschadigen�
R
/
G
4
E
/
S
2
R
/
G
4
MAX
24
SCHIJVEN
25
Grote toevoergoot: doe hier
ronde groenten of vruchten
heel in�
Kleine toevoergoot: om te
raspen legt u er de groenten
of vrucht horizontaal in�
Kleine toevoergoot: om
schijfjes te snijden zet u er
langwerpige ingrediënten
verticaal in�
TIPS EN ADVIEZEN
Voor het snijden of raspen van lange plakken of repen, snijd u de ingrediënten in
stukken die even lang zijn als de goot breed is en legt ze horizontaal in de goot, zonder
het maximum niveau te overschrijden (bv� voor een gegratineerde aardappelschotel)�
Om zachte ingrediënten te raspen of snijden (bv� tomaten), drukt u heel zacht op de
aanduwer om de ingrediënten niet te pletten�
U kunt ook vlees of vis in dunne plakjes snijden (bv� voor carpaccio): zet de ingrediënten
in dit geval in de vriezer totdat ze hard aanvoelen, maar u er nog gemakkelijk
met de punt van een mes in kunt prikken�
Leg de ingrediënten vlak in de toevoergoot�
• U kunt worst in plakjes snijden, gebruik hiervoor de kleine toevoergoot�
Voor heel harde kaas (bv� Parmezaanse), raden wij u aan deze op kamertemperatuur te
raspen of te snijden� Minder harde kazen (bv� gruyère) kunt u daarentegen beter snijden
of raspen als ze goed koud zijn�
REINIGEN
TIPS EN ADVIEZEN
Sommige levensmiddelen zoals wortels kleuren het plastic: gebruik keukenpapier
gedrenkt in plantaardige olie om deze verkleuring te verminderen�
Laat de schijven en messen niet in het water weken; droog ze af nadat u ze gewassen
heeft om tekenen van oxidatie te voorkomen� Deze zijn geenszins van invloed op de
kwaliteit van de snijbladen�
Kommen + accessoires:
na gebruik onmiddellijk
reinigen�
Neem onderstaande voorwaarden in acht om te zorgen dat de losse onderdelen lang
meegaan en mooi blijven:
Vaatwasser: stel deze in op de minimumtemperatuur (idealiter < 40°C) en vermijd de
droogcyclus (meestal > 60°C)�
Met de hand afwassen: laat de elementen niet te lang in het zeepsop weken�
Gebruik geen schurende producten (vb� de schuurzijde van een afwassponsje)�
Schoonmaakmiddelen: controleer op de gebruiksaanwijzing of deze geschikt zijn voor
plastic artikelen�
Trek voordat u het apparaat gaat schoonmaken altijd de stekker uit het stopcontact�
Gebruik een flessenborstel om
het mes van binnen te reinigen�
Motorblok + adapter:
schoonvegen met een
vochtige zachte doek en
goed afdrogen�
Dompel het motorblok nooit onder water
Ga altijd voorzichtig om met de messen en schijven�
26
MENU INSTELLINGEN
27
De handleiding is te
downloaden van onze
website�
Kies het aantal minuten
waarna uw apparaat
automatisch op waakstand
moet overschakelen�
Uw apparaat aanpassen
Als u het menu Instellingen selecteert, krijgt u toegang tot een lijst van parameters om uw
apparaat aan te passen�
Kies uw taal�
Druk op OK om te bevestigen�
Stel de geluidsterkte in van
de pieptoon aan het eind van
een bereiding�
Kies de wijze van weergave
van de graden: Celsius of
Fahrenheit�
Kies het menu dat u wilt zien
verschijnen wanneer u het
apparaat aanzet�
TalenGebruiksaanwijzing
Geluid Keuze menuvolgorde
Instellingen
Recepten
Spoelen
Expert
Koken
Blender
Français
English
Deutsch
Español
Italiano
Nederland
www.magimix.nl/cook-expert
www.magimix.com/be-nl/cook-expert
2 minuten
4 minuten
6 minuten
8 minuten
Stand-by
Handige informatie voor de
after sales service�
Aantal gebruiksuren van
de motor
Teller
Teller
Alleen gebruiken voor
demonstraties in de winkel�
Als deze functie ‘aan’ staat
werkt het scherm, maar kan
de machine niet verhitten en
de messen niet draaien�
Demonstratiemodus
Off
On
Demonstration
Versions Working Hours
SYSTEM: V1�63q Motor: 0
Motor: 1�09
TEMP: V1�03
RECEPTEN
In bijgaand receptenboekje vindt u een zeer grote keuze aan recepten van voorgerecht tot
nagerecht�
Al deze recepten, evenals tips, adviezen en varianten, zijn eveneens te vinden op onze
website of op onze Magimix applicatie:
Neem regelmatig een kijkje in onze receptenrubriek om nieuwe recepten te ontdekken en/of
om ons te laten delen in uw eigen recepten of tips�
Intussen zijn hier alvast enkele recepten om u vertrouwd te maken met uw apparaat�
Champignonroomsoep
Waldorf salade
Voor 4 personen
500 g champignons
1 ui
500 ml water
1 kippenbouillonblokje
200 ml de crème fraîche
4 takjes peterselie
Zout, peper
Voor 4 personen
2 «red delicious» appels
2 stengels bleekselderij
80 ml citroenmayonaise
50 g gepelde walnoten
enkele slablaadjes
Snijd het onderste stuk van de steeltjes van de champignons,
was ze zorgvuldig en snijd ze in tweeën of vieren afhankelijk
van de grootte�
Schil de ui en snijd hem in vieren� Doe alle ingrediënten in de
rvs-kom behalve de crême fraîche en de peterselie�
Start het programma ROMIGE SOEP
Druk ongeveer 1 minuut voor het eind van het programma
op STOP Voeg de crème fraîche toe, breng zo nodig verder
op smaak en start het programma weer� Serveer met gehakte
peterselie�
Was de appels en verwijder het klokhuis� Was de bleekselderij
en verwijder zo nodig de draden� Zet de midi-kom in de
transparante kom en daarin de 2 mm plakjesschijf� Snijd de
appels en selderij in schijfjes� Zet opzij�
Maak de mayonaise in de mini-kom (zie receptenboekje)�
Meng de gesneden ingrediënten voorzichtig met de
mayonaise en voeg de walnoten toe�
1� Bezoek www�magimix�nl/cook-expert
www�magamix�com/be-nl/cook-expert
2� Download de app «Cook Expert Magimix» direct op uw mobiele telefoon of uw tablet
(Apple, Androïd of Windows phone)�
28
RECEPTEN
29
Vruchtenkoekjes van pruimedanten
Chocoladefondue
Yoghurtshake met rode vruchten
Slagroom
Voor 4 personen
225 g pruimedanten
130 g suiker
Voor 4 personen
250 g bittere chocolade
400 ml vloeibare volle room
20 g poedersuiker
Voor 4 personen
250 g frambozen
250 g bosbessen
2 bekertjes Bulgaarse
yoghurt
2 glazen melk
2 el honing
Voor 6 personen
500 ml slagroom (bij voorkeur
met een vetgehalte van 35%)
60 g poedersuiker
Doe de ingrediënten in de rvs-kom�
Start het programma EXPERT, 40 seconden, snelheid 18
zonder verwarmen� Lekker met naturel yoghurt of kwark�
Doe alle ingrediënten in de rvs-kom�
Start het programma EXPERT, 10 minuten, snelheid 3 op
60°C�
Ideaal als saus over vruchtenspiezen�
Doe de melk, de yoghurt en de overige ingrediënten in de
rvs-kom�
Start programma SMOOTHIE�
Goed koud serveren�
Zet de slagroom en de eiwitklopper ten minste een halfuur in
de koelkast�
Koel de rvs-kom: doe enkele ijsblokjes in de kom en selecteer
het programma GESTAMPT IJS� Gooi de kom daarna leeg en
droog hem snel en zorgvuldig af�
Bevestig de gekoelde eiwitklopper in rvs-kom, schenk de
koude room in de kom en voeg de poedersuiker toe� Sluit
de kom met de deksel, maar laat de dop eraf� Stel het
EXPERT-programma in op 2�30 minuut/snelheid 7 (zonder
verwarmen)� Afhankelijk van de gebruikte slagroom en
de temperatuur van de room is het misschien nodig het
programma een paar minuten te verlengen� Controleer de
slagroom tijdens het kloppen regelmatig om te voorkomen dat
de room tot boter slaat� De slagroom is stijf als de eiwitklopper
duidelijke sporen achterlaat in de slagroom�
PROBLEMEN OPLOSSEN?
Probleem Oplossing
Het apparaat gaat niet aan Controleer de aansluiting�
Zet de schakelaar op 1�
Lek ter hoogte van het
glazen deksel
Controleer of de afdichtingsring goed op zijn plaats zit�
Controleer of de afdichtingsring niet beschadigd is�
Als u melk gebruikt, beperk dan de hoeveelheid (net als bij een
pan zonder toezicht kan de melk overkoken�
Lek onderaan de rvs-kom Controleer of de afdichtingsring van de messen goed op zijn
plaats zit�
Controleer of de messenunit goed vergrendeld is�
Water lekt onderaan de
handgreep van de rvs-kom
Laat na reiniging in de vaatwasser de kom rechtop afdruipen
op uw afdruiprek, voordat u hem weer op het onderstel plaatst:
water dat eventueel tussen de dubbele wand gesijpeld is, wordt
dan afgevoerd via een hiertoe bestemde opening onder de
handgreep�
Motorlucht Bij het eerste gebruik of in geval van overbelasting kan zich
een lichte geur ontwikkelen� Dit houdt geen enkel gevaar in,
deze lucht moet na enkele keren gebruik verdwijnen� Laat de
motor 30 minuten afkoelen, voordat u hem weer start�
Melding
«DEKSEL SLUITEN»
De kom of de deksel zijn niet goed vergrendeld�
Melding
«KOM VERWISSELEN»
Vervang de rvs-kom door de transparante kom of omgekeerd�
Melding
«OVERBELASTING VAN
DE MOTOR»
Uw apparaat is uitgerust met een warmtebeveiliging om de
motor te beschermen in geval van oververhitting: verminder
de hoeveelheid ingrediënten en/of verminder de grootte van
bepaalde stukken�
Laat de motor 30 minuten afkoelen, voordat u hem weer start�
Melding
«ER 1», «ER 2», «ER 3»
Neem contact op met de klantenservice�
Probleem met de weergave
en/of het display blijft
geblokkeerd
Schakel het apparaat uit en zet het vervolgens weer aan�
Het apparaat verwarmt
en/of draait niet
Controleer of de demonstratiemodus uit staat (blz� 27)�
30
Meer tips zijn te vinden op onze website bij de Frequently Asked Questions (FAQ)�
RECYCLING
31
Verpakking
Elektronische of elektrische producten
Sorteer de verpakkingsmaterialen:
Het karton is recyclebaar: gooi het weg in de daartoe bestemde
container
De plastic zakken en het polystyreen moet worden weggegooid met
het huisvuil�
Voor meer informatie, zie: ecoemballages�fr
De Europese wetgeving verbiedt het weggooien van elektronische
of elektrische producten bij het huisvuil� Uw apparaat bevat tal van
materialen die opgewerkt of gerecycled kunnen worden� Het moet
naar een daartoe bestemd inzamelpunt worden gebracht� Neem
contact op met uw gemeente of inzamelcentrum om te weten waar
deze inzamelpunten zich bevinden� Winkels van huishoudelijke
apparaten fungeren ook als inzamelpunt�
Voor meer informatie, zie: eco-systemes�fr
Doe mee aan de bescherming van het milieu
AANTEKENINGEN
32
Ref� 460 207 - 03/2016
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Magimix COOK EXPERT 18903 B de handleiding

Categorie
Voedsel verwerkers
Type
de handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor