ZANKER zkf 5262 s Handleiding

Categorie
Accessoires voor het maken van koffie
Type
Handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

FORNUIS
CUISINIÈRE
ZKF 5262
ZKF 5363
GEBRUIKSAANWIJZING - MODE D'EMPLOI
2
Waarschuwingen en adviezen
DEZE WAARSCHUWINGEN ZIJN OPGESTELD VOOR UW VEILIGHEID EN DE VEILIGHEID VAN DERDEN. WIJ
VERZOEKEN U DEZE AANDACHTIG TE LEZEN VOORALEER HET APPARAAT TE INSTALLEREN EN TE
GEBRUIKEN.
Installatie
l De installatie moet gedaan worden door bevoegde en
gekwalificeerde installateurs, volgens de normen van
kracht.
l Elke eventuele modificatie aan de electrische
huisopstelling die nodig mocht zijn om de apparatuur
te kunnen installeren, mag enkel gedaan worden door
bevoegd personeel.
l Het is gevaarlijk om de kenmerken van deze
apparatuur te veranderen of te willen veranderen.
l In geval van twijfel, vraag raad aan de installateur.
Veiligheid van kinderen
l Deze apparatuur is ontworpen om gebruikt te worden
door volwassenen. Opgelet dat de kinderen zich niet
naderen met de bedoeling om er te spelen.
l Let op de kinderen geheel gedurende het gebruik dat
ze de oppervlakken niet aanraken en dat ze niet dicht
bij de apparatuur staan tijdens het gebruik of tijdens
het afkoelen.
Tijdens het gebruik
l Onstabiele of vervormde kookpannen mogen niet op
de gaspitten of op de platen gezet worden om
ongelukken van omslaan of overlopen te voorkomen.
l Bewaak aandachtig het koken met olien en vetten.
l De apparatuur blijft lang warm na het afzetten.
l Indien de apparatuur uitgerust is met een deksel, is
diens functie om het fornuis te beschermen tegen het
stof wanneer het gesloten is, en om de vetspatten op
te vangen wanneer het open is.
l Gebruik het niet voor andere doeleinden.
l Maak het deksel steeds schoon vooraleer het te
sluiten of weg te nemen en laat de gaspitten en/of
de platen afkoelen vooraleer het deksel te sluiten.
l Controleer steeds dat de bedieningstoetsen in
de positie « » of « » staan, wanneer de
apparatuur niet in functie is.
l Plaats steeds de druippan wanneer U de gril gebruikt
of wanneer U het vlees op het grilrooster legt.
l Giet een beetje water in de druippan om het
aanbranden van de vetten te voorkomen, en zo
slechte geuren te vermijden.
l Gebruik steeds keukenhandschoenen om de
gerechten uit de oven te nemen.
l De accessoires (de gril, en de druippan) worden,
vooraleer ze voor de eerste keer te gebruiken,
schoongemaakt.
l Opgepast wanneer U schoonmaakproducten
gebruikt in spray : richt nooit de spray op de
weerstand en de thermostatische bol.
l Indien, gedurende het inzetten of uitnemen van
gerechten uit de oven, er aanzienlijke hoeveelheden
olie, saus, ecc. achteraan in de oven moesten vallen,
maak dan eerst schoon vooraleer het koken te
beginnen om onaangename rook en ook mogelijk
branden van deze stoffen te voorkomen.
l Verzeker U ervan dat er een luchtcirculatie rond de
apparatuur is.
l Een schaarse ventilatie brengt een gebrek aan
zuurstof voort.
l Om hygienische- en veiligheidsredenen moet deze
apparatuur altijd proper gehouden worden.
l Vormingen van vetten of andere spijzen kunnen
branden veroorzaken.
l Dit product is gemaakt voor het koken van eetwaren
en mag niet gebruikt worden voor andere doeleinden.
l De ovenwanden niet bekleden met alluminiumfolie,
vooral niet de achterste wand.
l De apparatuur is zwaar, verzet haar met
voorzichtigheid.
l Voor het onderhoud of de schoonmaak eerst de
apparatuur uitschakelen en laten afkoelen.
l Verlaag steeds de vlam of ontdoof ze, vooraleer de
kookpannen weg te nemen.
l Verzeker U ervan of de roosters van het fornuis juist
geplaatst worden.
l Enkel vuurvaste borden mogen in de schuif onder de
oven geplaatst worden. Er geen ontvlambare stoffen
inzetten.
Service
l Voor eventuele tussenkomst richt U zich tot een
geautoriseerde Technisch Hulpdienst om originele
wisselstukken te bekomen.
Informatie m.b.t. het milieu
l Houd bij het weggooien van de verpakking rekening
met de veiligheid en het milieu.
l Als u een oud apparaat afdankt, maak het dan
onbruikbaar door het aansluitsnoer af te snijden.
NEDERLANDS
Het is heel belangrijk dat dit instructieboekje,
voor eender welke toekomstige raadpleging,
samen met de apparatuur bewaard wordt.
Indien de apparatuur verkocht moest worden, of
overgedragen aan een andere persoon,
verzeker U ervan, dat het boekje samen
geleverd wordt, zodat de nieuwe gebruiker op
de hoogte kan gesteld worden van het
functioneren van het apparaat en van de
relatieve waarschuwingen.
3
KINDERBEVEILIGING (N. 35791)
Hoewel al onze apparaten beantwoorden aan de
Standaard Europese Veiligheidsnormen is het
desondanks mogelijk een extra beveiliging voor
kinderen te installeren op de ovendeur. Deze beveiliging
biedt de hoogst mogelijke zekerheid aan kinderen
tijdens het gebruik van de oven. Deze beveiliging
moet worden aangebracht op de ovendeur. De extra
beveiliging kan worden gekocht bij Distriparts. Treft u
het type plaatje aan, waarop u de nodige informatie
zult aantreffen, zoals type- en productnummer. De
beschrijving hoe deze beveiliging moet worden
aangebracht treft u aan in de verpakking van deze
beveiliging.
Inhoud
Algemene Waarschuwingen en
adviezen
Aanwijzingen voor de
Installateur
Onderstaande symbolen vindt u in de tekst en hebben de
volgende betekenis:
Aanwijzingen m.b.t. de veiligheid
Aanwijzingen m.b.t. het gebruik
Adviezen en tips
Informatie m.b.t. het milieu
F
Over deze gebruiksaanwijzing
Dit Toestel voldoet aan de EEG-richtlijn:
73/23 - 90/683 (lage spanning);
89/336 (elektromagnetische vereinigbaarheid);
93/68 (algemene richtlijn);
en de daarop volgende wijzigingen.
FABRIKANT: ELECTROLUX ZANUSSI S.p.A.
Viale Bologna, 298
47100 FORLÌ (Italie)
Waarschuwingen en adviezen 2
Over deze gebruiksaanwijzing 3
De Kookplat 4
Praktische tips 5
Elektrische oven (ZKF 5262) 6
Gebruik van het draaispit 7
Elektrische oven (ZKF 5363) 8
Enkele tips bij het gebruik van de oven 9
Adviestabel voor traditioneel bakken en braden10
Adviestabel voor het bakken en braden
met hetelucht 11
Onderhoud 12
Technische Hulp 13
Wan te doen indien 13
Instructies voor de installateur 14
Elektrische Aansluiting 15
4
De Kookplat
Ingebouwde kookzones
De zones worden met de bijbehorende knop op het
bedieningspaneel in bedrijf gezet. De symbolen geven
aan welke knop de zone bedient. Zodra een zone wordt
gebruikt, licht het lampje in bedrijf op.
De verwarming per zone kan in zes standen worden
geregeld.
Doordat het prestatievermogen van de zones onderling
verschillen, is daardoor ook verschil in het oplichten van
de zone te zien.
Op stand een, is het oplichten nauwelijks te zien.
Het is zinvol ongeveer 3 tot 5 minuten voor het einde van
het gebruik de gewenste zone uit te zetten.
Door dat te doen wordt de restwarmte benut.
In onderstaande tabel geven wij enkele voorbeelden van
de verwarmingsstanden.
Het bakken of braden op de
grote zone
Zet de knop in stand 3 (of 6). Zodra het vet of de plie
heet is, het vlees in de pan doen en de knop weer terug
zetten in stand 2 (of 4). Tijdens het bakken of braden
zijn hogere of lagere standen ook mogelijk.
Standenknop van het kookplateau ZKF 5363
Standenknop van het kookplateau ZKF 5262
Ovenverhitting veiligheid
Alle zones zijn voorzien van een veiligheid tegen
oververhitting, die de kookzone uitschakelt bij
oververhitting van de zone. (vb. er staat geen pan op de
zone terwijl deze aanstaat).
Dit voorkomt brand en beschadigingen.
Restwarmte aanduiding
Iedere zone heeft een restwarmte aanduiding, te zien
d.m.v. een oplichtend signaal.
Dit signaal geeft aan dat een van de zones nog heet is
nadat de zone uitgeschakeld is. Zodra de zone zover is
afgekoeld, dat het eraan branden niet meer kan, gaat
het signaal uit.
ZKF 5363
ZKF 5262
Stand van de Stand van de geschikt
knop knop voor
0 0 uit, restwarmte
1 warmhouden
koken kleine
hoeveelheden
2 1 koken
3 koken grotere
hoeveelheden
grotere stukken
braden
4 2 braden
doorkoken
5 braden
6 3 dichschroien
aankoken en
braden
FO 1115
FO 1116
Fig. 1
Fig. 2
5
Praktische tips
Gebruik het kookplateau nooit als werkplek; er zijn
voorwerpen, die zeer gemakkelijk in brand vliegen als
het plateau per ongeluk wordt aangezet.
De kookzones zijn zeer snel warm na het aanzetten,
voorkom gebruik van de zone zonder kookgerei op de
zone.
Gebruik alleen kookgerei met een gladde en vlakke
bodem, dit voorkomt krassen.
Gebruik altijd pannen met een schone bodem omdat een
vuile bodem de funktionaliteit van de zones ernstig
belemmert.
Voorkom de mogelijkheid van brand, door altijd in de
buurt te blijven als er wordt gewerkt met olie of vet.
Het glasoppervlak is bestand tegen hoge temperatuur
wisselingen. Voorkom het laten vallen van een puntig
voorwerp op het oppervlak. Het voorkomt schade en
barsten in het glas.
Indien er barsten verschijnen in het glasoppervlak, zet
het plateau dan direkt uit. Koppel het apparaat los van
de stroomvoorziening en waarschuw Elgroep
Fabrieksservice. Een gebarsten oppervlak laat vocht
door en veroorzaakt kortsluiting en kan stroom zetten
op uitwendige delen.
Tijdens het opwarmen is een bromtoon te horen.
Dit is geen storing, dit geluid verdwijnt tijndens het verder
opwarmen.
Het kookgerei
Speciaal getest kookgerei voor gebruik op
keramische kookplateau's bestaan. Let goed op de
aanbevelingen van de fabrikant.
Pannen met een aluminium of koperen bodem kunnen
het oppervlak beschadigen (etsen), deze
beschadigingen zijn niet te verwijderen.
Wees zeer voorzichting met het gebruiken van emaille
pannen. Verhit nooit lege pannen, omdat hierdoor de
bodem van de pan op een wijze beschadigd kan worden,
dat deze krassen veroorzaken op het oppervlak bij het
verschuiven.
De volgende adviezen moeten ter harte worden
genomen, om een optimaal gebruik van energie te
garanderen en ter voorkoming van vastbakken van
overgekookt voedsel.
Panbodems
Kook-en braadpannen moeten een stevige en gladde
bodem hebben. Pannen met scherpe randen aan de
bodem laten niet verwijderbare krassen achter op het
oppervlak. Vraag naar de geschikte pannen.
Pangrootte
De pandiameter moet corresponderen met de diameter
van de kookzone.
Het pandeksel
Een deksel op de pan voorkomt warmteverlies, verkort
de kooktijd en verlaagd het energiegebruik.
Verkleuringen van het glasoppervlak.
Dit zijn geen veranderling in het materiaal, maar
ingebrande voedselresten door het niet regelmatig
schoonmaken.
JA
NEEN
NEEN
Fig. 3
6
Oven Bedieningsknop van de
oven (Fig. 4)
Staat toe om de meest geschikte temperatuur te kiezen
en om één voor één de verwarmelementen in te
schakelen.
Betekenis van de symbolen:
0 oven uitgeschakeld
ontsteking van de ovenlamp
50-250 temperatuurregeling: Traditioneel koken, daarbij
wordt het boven- en onderelement gebruikt.
Voor de meeste gerechten is voorverwarmen
noodzakelijk.
onderste warmte-element - Het gebruik van het
onderelement maakt het mogelijk de gerechten
aan de onderzijde extra te bruineren, indien
gewenst.
bovenste warmte-element:- Het gebruik van
alleen het bovenelement maakt het mogelijk
de gerechten af te maken, indien een bruin
korstje gewenst is.
grill-element - Het grill-element kan niet worden
gebruikt tijdens het gebruik van de oven.
De keuze van de temperatuur gebeurt door de toets in
wijzerszin te draaien en de wijzer op de gewenste
temperatuur, van 50 °C tot max, te plaatsen.
De thermostaat zorgt ervoor dat de temperatuur behouden
blijft.
Als U wenst de verwarming te veranderen, d.w.z. meer
warmte van onder of meer warmte van boven, dient U de
toets te draaien tot aan de symbolen (warm onder)
of (warm boven).
In deze condities zal de temperatuur nooit hoger zijn
dan ongeveer 220°C voor en 180°C voor en zal
niet geregeld worden door de thermostaat.
Het Grill-element
Om het grill-element te gebruiken moet de knop gezet
worden op het symbool.
Plaats de afdruipschaal bij gebruik onder de grill, zodat
het vet niet op de bodem van de oven komt.
Gedurende het in functie zijn van de grill, is
het noodzakelijk de oven half open te laten
staan en het scherm te plaatsen ter
bescherming van de toetsen (Fig. 5 en 6).
Controlelampije in werking
Het oplichten van dit lampje geeft aan dat meer dan een
element aan is.
Fig. 4
Controle lampje
Oventhermostaat
Dit lampje gaat uit zodra de oven de ingestelde
temperatuur heeft bereikt en gaat weer aan en blijft
pendelen tijdens het op de gewenste temperatuur
houden van de oven.
Elektrische oven (ZKF 5262)
FO 0375
Fig. 5
Fig. 6
0
0
10
0
5
5
1
0
02
0
FO 2124
FO 1095
250
7
Sommige modellen zijn uitgerust met een draaispit (fig.
7).
Gebruik dit als volgt:
- steek het vlees op de spies;
- plaats het draaispit op de steun en schuif het geheel
in de oven op richel 3 (fig. 8);
- duw het uiteinde van het draaispit in de opening van
de aandrijfmotor (opening in de achterwand van de
oven - fig. 8);
- verwijder de handgreep;
- draai de ovenknop op de grillstand of voor de modellen
die ermee zijn uitgerust, zet de motor aan via de
schakelaar op het bedieningspaneel.
Voor alle bereidingen met de grill en het spit raden
we u aan de ovendeur wat open te laten staan en
de beschermingsplaat voor de knoppen te
gebruiken zoals aangegeven op fig. 9-10.
C
B
A
D
A - Afneembar handvat
B - Draaispit
C - Vorken
D - Steun voor het draaispit
Fig. 7
FO 0329
4
3
2
1
Fig. 8
Gebruik van het draaispit
FO 0375
Fig. 9
FO 2124
Fig. 10
F
8
Bedienigsknop van de oven (Fig.
11)
Door deze knop te verdraaien kunnen de volgende
funkties worden gekozen:
Zodra de oven wordt gebruik zal de verlichting in de
oven aangaan.
Het traditioneel koken met het onder- en
bovenelement, waarbij gebruik wordt gemaakt van
één richel, biedt de mogelijkheid te koken met een
vrije keuze van de temperatuur.
Het-grillen
Het grill-element kan niet worden gebruikt tijdens
het gebruik van de oven.
Waarschuwing
Plaats nooit wat dan ook direkt op de bodem van de
oven, dit kan onherstelbare schade veroorzaken aan het
apparaat. Gebruik altijd de afdruipschaal.
Het is noodzakelijk de deur tijdens het grillen voor
de helft open te laten staan. Plaats altijd de
knoppenbeschermplaat (Fig. 5 en 6).
Waarschuwing
Laat het apparaat nooit alleen tijdens het grillen.
Het koken met hetelucht maakt het mogelijk
meerdere gerechten tegelijkertijd te koken, waarbij
de smaakoverdracht te verwaarlozen is.
Ook kunnen meerdere richels tegelijk worden
gebruikt. Bij deze funktie wordt de ventilator en het
ringelelement ingeschakeld.
Let op:
Als de ovenknop op verlichting of op ontdooien
staat, moet de thermostaatknop op « » (Uit) staan.
Het ontdooien kan alleen geschieden met de
thermostaatknop in de uitstand. (Zie Fig. 11 en Fig. 12).
De Thermostaatbedieningsknop
(Fig. 12)
Om de juiste temperatuur te kiezen moet de knop met
de klok mee worden gedraaid tot de knop op de
gewenste temperatuur tussen de 50°C en 250°C staat.
De maximum temperatuur van ongeveer 250°C wordt in
het centrum van de oven gemeten. Omdat de
oventhermostaat een variabele thermostaat is, is het
mogelijk iedere tussenliggende temperatuur te kiezen.
De max instelling is voor het grillen.
Het thermostaatlampje gaat uit zodra de oven de
ingestelde temperatuur heeft bereikt en gaat weer aan
en blijft pendelen tijdens het op de gewenste
temperatuur houden van de oven.
Tijdens het koken moet de ovendeur zo min mogelijk
geopend worden om warmteverlies en overmatig
stroomgebruik te voorkomen.
Fig. 11
Fig. 12
FO 1118
FO 1114
Elektrische oven (ZKF 5363)
9
Verwarm-systeem
Warmte komt van onder en boven. Normaal gebruik u
de middelste geleiderichels. Moet het gerecht meer
warmte van boven dan van onder hebben, gebruik dan
hogerliggende geleiderichels; evenzo omgekeerd.
Bakken met hete lucht
Verwarmen gebeurt door middel van hete lucht; de lucht
wodt door middel van een ventilator in de oven-
achterwand gecirculeerd. Daardoor verdeelt de hete
lucht zich snel en gelijkmatig over de gehele ovenruimte.
Zodoende kunnen meerdere gerechten, over de gehele
ruimte verdeeld, tegelijk gebakken worden. De
gerechten nemen geen geur van elkaar over.
Bij het gebruik van hete-lucht kunnen 3 bakblikken
tegelijk in de oven geplaatst worden. Bij het gebruik van
slechts één richelhoogte raden wij de onderste aan;
daardoor heeft u ook beter zicht op het gerecht.
Hete-lucht is zeer geschikt voor het steriliseren of
drogen van champignons en fruit.
Raadgevingen voor het bakken
en braden
Gebak vergt doorgaans een matige temperatuur (150-
200°C); zodoende moet de oven cirka 10 minuten
voorverwarmd worden. Open tijdens het bakken de
ovendeur niet voordat 3/4 van de baktijd verstreken is.
Gebak wat gegarneerd wordt eerst 2/3 van de baktijd
laten bakken en dan garneren en verder bakken. De
resterende baktijd hangt sterk af van de soort en
hoeveelheid garnituur. Roerdeeg moet moeilijk van de
lepel gaan; de baktijd wordt anders onnodig lang door
teveel vocht.
Bij gebruik van twee bakblikken moet een richel
vrijgelaten worden (Fig.13).
Vlees dat gebraden wordt mag niet minder dan 1 kg
wegen; kleinere stukken kunnen uitdrogen. Donker vlees
dat van buiten gaar maar van binnen rose of rood moet
blijven vergt een hoge temperatuur (200-250°C). Licht
vlees, gevogelte en vis, vergt daarentegen een lage
temperatuur (150-175°C). Sauzen alleen bij een korte
braadtijd direkt toevoegen, in andere gevallen in het
laatste half uur.
Of het vlees gaar is test u met een lepel: laat het zich
niet indrukken, dan is het gaar. Rosbief en biefstuk, dat
van binnen rose moet blijven, snel bij hoge temperatuur
braden. Bij braden zonder schaal, direkt op het rooster,
een lekschaal in de onderste richels plaatsen. Laat
vlees na het braden minstens 15 minuten staan alvorens
het aan te snijden: hiermee voorkomt u het verloren gaan
van vleesnat.
Fig. 13
FO 0061
Enkele tips bij het gebruik van de
oven
Doe wat water in de lekschaal om het ontstaan van rook,
door verbranden van vet, te vermijden. Herhaal dat af en
toe om kondensvorming tegen te gaan.
Borden kunt u in de oven, op de laagste temperatuur-
instelling, verwarmen.
Opgepast!
Geen kookgerei zoals braadschaal of bakblik op de
ovenbodem plaatsen.
Bodem evenmin bedekken met aluminium-folie. Door het
bedekken van de bodem kan warmtestuwing optreden,
waardoor het bak-of braadresultaat nadelig beïnvloed
wordt en eventueel schade aan het email op kan treden.
Gebruik van de grill
Bijna alle vleessoorten kunnen gegrilleerd worden,
behalve rollades, gehakt vlees en bepaalde magere
stukken wild.
Vlees en vis aan beide kanten met olie invetten en op
de grillrooster leggen. De richelhoogte hangt van het
vleessoort af. De rooster kan in de oven geplaarst worden
met zijn randen omhoog of omlaag waardoor aldus een
verandering in de afstand van het grillelement gebracht
wordt.
De lekschaal moet in de eerste richel van onderaf
geschoven worden. Bij het grilleren is het aan te beleven
om voortijds een weinig water in de lekschaal te doen.
Bereidingstijden
De bereidingstijden kunnen varieren volgens de aard van
de spijzen, hun homogeniteit en hun volume.
Men raadt aan om in het begin te waken en de resultaten
na te gaan om, wanneer U dezelfde gerechten
klaarmaakt in dezelfde condities, gelijkaardige
resultaten te bekomen.
Ter informatie geven we U een tabel met de tijden en
relatieve temperaturen voor het bereiden in de oven en
met de grill.
De ervaring zal U vervolgens eventuele aanpassingen
suggereren aan de vermelde waarden in de tabel.
10
Aantal Gewich Richel Temperatuur Eerst de ene Dan de andere
in gram van onder °C kant in min kant in min
Biefstukken 4 800 4 max 10 8
Karbonaadjes 4 600 4 max 12 8
Worstjes 8 500 4 max 10 6
Stukken kip 6 800 3 max 30 20
Gemengde spiezen 4 700 4 max 12 10
Kippeborst 4 400 4 max 13 10
Gehalveerde tomaten 8 500 4 max 12 -
Visfilets 4 400 4 max 8 6
Oester 6 - 4 max 12 -
Toast ham/kaas 4 - 4 max 8 -
Sneetjes brood 4 - 4 max 2-3 1
Gerecht
* Om het kwartier bedruipen met bakvet.
GEBAK
Moscovisch gebak 2 175 35-50
Biscuitdeeg 1 200 20-35
Zandtaartbodem 2 175 20-30
Kwarktaartbodem 1 175 60-80
Appeltaart 1 175 40-60
Strudel 2 225 25-30 na 10 min ventileren
Opgerolde koek 2 225 10-15 na 5 min ventileren
Kleine gebakjes 2 175 15-25
Koekjes 2 175 10-20
Schuimpjes 2 125 90-120 ovendeur op kier:
stokje ertussen
BROOD EN PIZZA
800 Witbrood 1 225 30-45
500 Roggebrood 1 200 30-45 in cakevorm
500 Broodjes 2 200 15-20 8 broodjes
250 Pizza 1 225 20-35 op bakplaat
stokje ertussen
OVENGERECHTEN
Macaroni, spaghetti enz. met saus 2 200 30-40 afdekken met alu-
Lasagne 2 200 45-60 folie, laatste 10 min
Groenten 2 200 35-45 zonder folie
Quiches 2 200 35-45
VLEES
1000 Runderrollade 2 200 50-70 op rooster
1200 Varkensrollade 2 200 100-130 op rooster
1000 Kalfsrollade 2 200 90-120 op rooster
1500 Engelse roastbeef 2 225 50-70 op rooster
1200 Lam 2 200 110-130 in braadschaal
1000 Kip 2 200 60-90 in z'n geheel*
4000 Kalkoen 2 200 210-240 in z'n geheel*
1500 Eend 2 200 90-120 in z'n geheel*
3000 Gans 2 200 150-200 in z'n geheel*
1200 Konijn 2 200 80-120 in stukken*
VIS
1000 In z'n geleel 2 150-175 40-60 2 stuks
800 Filets 2 150-175 30-40 4 stuks
Bak- of
braadtijd
in minutel
Gerecht
Opmerking
Gewicht
in gram
Richel
van onder
Temp.
in °C
Adviestabel voor grilleren
Adviestabel voor traditioneel bakken en braden
11
Hetelucht
Gerecht Gewicht Richel Temp. Gaar-of
in gram van in °C baktijd in
onder minuten
Rosbief rood 1000 2 190-200 25-35
Rundvlees 1000 2 170-180 90-120
Rundvlees 1500 2 160-180 120-150
Kalfsvlees 1500 2 180-200 90-120
Varkenvlees 1500 2 170-180 150-160
Rollade 1500 2 160-170 120-140
Lamsbout 1500 2 170-180 120-140
Hazenrug 1500 2 180-190 90-120
Reerug 1500 2 170-180 90-120
Gans 4000 2 160-170 180-210
Eend 1700 2 150-160 120-150
Kalkoen 3500 1 175 120-150
Kip 1200 2 180-190 60-70
Forel 1500 2 170-180 45-60
Cannelloni/lasagna 2 (1+3) 170-180 40-60
Pizza 2 (1+3) 190-210 30-45
Gerezen deeg 2 (1+3) 160-170 30-45
Taartbodem 2 (1+3) 160-170 25-35
Kwarktaart 2 140-150 60-80
Zandgebak 2 160-170 40-50
Vruchtencake 1 150-160 40-50
Cake 1 150-160 40-50
Appelstrudel 2 (1+3) 150-160 60-80
Koekjes 2 (1+3) 160-170 15-20
Vlaai 2 (1+3) 180-200 15-20
Witbrood 2 170-180 50-60
Kleine broodjes 2 180-190 30-40
De tabel is slechts een richtlijn. Begin bij het kiezen van de temperatuur altijd eerst met
de laagste temperatuur.
Ook de aangegeven tijdens zijn een richtlijn en kunnen na enige ervaring naar eigen
inzicht en smaak ingesteld worden.
Bij het bakken van grotere hoeveelheden wordt in het schema tussen haakjes
aangegeven op welke hoogte er gewerkt moet worden.
Adviestabel voor het bakken en braden met
hetelucht
12
Onderhoud
Voor elk onderhoud schakelt U eerst het
apparaat uit.
Onderhoud van het fornuis
De druppels saus, sap, fruitsap, ecc. moeten zo vlug
mogelijk verwijderd worden met een vochtig doek. Zo
niet, zouden ze op de lange duur het blinken van het
email doen verdwijnen.
Om lichte strepen te doen verdwijnen in het email,
gebruikt U een gewoon licht schuurmiddel in
poedervorm. Gebruik geen staalwol of messen om
incrustatie te verwijderen. Voor de dagelijkse
schoonmaak gebruikt U water met reinigingsmiddel of n
van de talrijke producten in de handel.
Was de geemailleerde roosters met water en
reinigingsmiddel; U kan ze ook in afwasmachine
plaatsen. Verwijder het bovenste gedeelte van de gaspit
en de gasontstekers en was ze heel nauwkeurig met
warm water en reinigingsmiddel. Droog ze goed
vooraleer ze terug te plaatsen.
Verzeker U ervan dat ze bovendien juist op hun plaats
staan. De gaspit kan gepoetst worden met staalwol of
een licht schuurmiddel in poedervorm.
De ovendeur wast U enkel met warm water en vermijdt
U het gebruik van ruwe doeken of schuurmiddelen.
Onderhoud van de oven
Na gebruik maakt U de oven heel nauwkeurig schoon
en dit wanneer hij nog een beetje warm is.
Inderdaad, op dat moment kan U gemakkelijk de vet- of
andere resten en het fruitsap verwijderen.
Gebruik warm water met reinigingsmiddel, ofwel een van
de sprays die in de handel verkrijgbaar zijn. Volg
hiervoor de aanwijzingen van de producent. Richt de
spray niet op de delen in glansstaal, U zou ze kunnen
beschadigen.
De accessoires van de oven (grilrooster, druippan, ecc.)
maakt U met warm water en reinigingsmiddel schoon.
Eventuele incrustaties verwijdert U met en licht
schuurmiddel in poedervorm.
Bedek nooit de ovenwanden of de
ovenbodem met aluminiumfolie om de
grasspatten op te vangen.
U zou een opeenstapeling van warmte
voortbrengen dat het resultaat van het
bereiden negatief beinvloedt en U zou het
email kunnen beschadigen.
Onderhoud van de kookplat
Opdat het toestel lang zou meegaan, moet het regelmatig
worden schoongemaakt.
Het spreekt vanzelf dat men de kookplaten eerst moet
laten afkoelen vooraleer het toestel schoon te maken.
Maak er vooral geen gewoonte van even snel een vochtige
doek over de nog warme platen te halen. Zelfs al zijn ze
daartegen bestand, er zouden toch «pluisjes» kunnen
achterblijven.
Wij raden u aan de kookplaten van tijd tot tijd in te smeren
met een niet zuur vet (keukenolie, naaimachineolie of
vaseline).
U kan ook in de handel produkten vinden voor de
bescherming en het onderhoud van ou toestel.
De geëmailleerde kookplaat mag alleen met zeepsop
worden schoongemaakt.
Hoewel het email bestand is tegen zuur, is het toch
wenselijk azijn- en citroenvlekken en andere zure stoffen
snel weg te halen.
Dit geldt ook voor vetresten en dergelijke, om het
aanzetten te vermijden. Als er zich desondanks toch
aanzetsel vormt, kunt u de korst losweken met warm
water. Gebruik nooit stalen borstels, messen of andere
voorwerpen die krassen maken op het email.
Vermijd ook het gebruik van zure schoonmaakprodukten.
Vervanging van de ovenlamp
(fig. 14)
Het apparaat uitschakelen. Schroef de lamp los en
vervang haar door een andere, geschikt voor hoge
temperaturen (300°C) en met de volgende kenmerken :
Spanning: 230 V (50Hz), Vermogen:25W, Aansluiting: E14
Schoonmaak van de ovendeur:
Om de ovendeur volledig te kunnen schoonmaken, is het
aan te raden de deur te demonteren.
U gaat als volgt te werk (Fig. 15):
- open volledig de deur;
- de twee hefboompjes van de ara van de scharnier
180° draaien;
- de deur bijna dicht doen tot een hoek van ongeveer
30°, optillen en uit de voorkant halen.
De deur terug installerendoor de hierboven beschreven
handelingen te volgen in tegenovergestelde volgorde.
Fig. 14
Fig. 15
FO 0424
FO 0967
13
Originele wisselstukken
Deze apparatuur, vooraleer de fabriek te verlaten, is
getest en op punt gezet door ervaren en gespecialiseerd
personeel, om zo de beste resultaten te kunnen leveren.
Elke herstelling of op puntstelling die vervolgens nodig
mocht zijn, moet gedaan worden met de meeste zorg
en aandacht.
Daarom raden we aan om U te wenden tot de
Concessionair die U het apparaat verkocht heeft, of tot
onze dichtsbijzijnde Hulpdienst.
U geeft dan het probleem aan en het model van het
apparaat.
De originele wisselstukken, verzekerd door de
constructeur van dit apparaat, zijn van het volgende
merk:
U kan ze enkel vinden in onze Technische Hulpdiensten
en in de bevoegde winkels.
Als de apparatuur niet correct werkt, controleer eerst de
volgende punten, vooraleer zich tot een technische
hulpdienst te wenden.
In geval het apparaat niet werkt:
controleer of de schakelaar van het stopkontakt en/
of de voedingsschakelaar van de oven aan zijn.
Als de oven niet aan gaat:
controleer of de stekker goed ingestoken is;
controleer of de schakelaar van het stopkontakt aan
is;
controleer of het stopkontakt elektrische voeding
verschaft; hiervoor een ander apparaat, waarvan men
zeker is dat het werkt, verbinden;
controleer of de zekering in de stekker intact is.
Als het kookblad niet werkt:
controleer of de knop juist gedraaid is.
De oven verwarmt niet:
verzeker U dat de toets van de oven ingeschakeld is.
Veel te lange bereidingstijden:
controleer of de gestelde temperatuur de gepaste is
voor het te bereiden gerecht.
De oven rookt:
wij raden U aan hem na elk gebruik schoon te
maken; gedurende het bereiden van vlees vormen er
zich vetspatten die, indien niet verwijderd, rook en
geur bij de volgende bereiding voortbrengen (zie
hiervoor de paragraaf i.v.m. het onderhoud).
Het licht van de oven werkt niet:
de lamp is zeker en vast verbrand; voor de vervanging
volgt U de aanduidingen gegeven in de desbetreffende
paragraaf.
Indien na bovenvermelde controles de apparatuur niet
moest werken, richt U zich dan tot de dichtsbijgelegen
technische hulpdienst.
Geeft U alle nodige gegevens: model en registernummer.
Wan te doen indien
Technische Hulp
14
Technische Gegevens ZKF 5262 ZKF 5363
hoogte 850 mm
breedte 500 mm
diepte 600 mm
OVEN CAPACITEIT 45 liter
HET KERAMISCH GEDEELTE
zone linksachter ø in mm - W 145 - 1200 145 - 1200
zone linksvoor ø in mm - W 180 - 1700 180 - 1700
zone rechtsachter ø in mm - W 180 - 1700 180 - 1700
zone rechtsvoor ø in mm - W 145 - 1200 145 - 1200
Aansluitwaarde kookgedeelte W 5800 5800
OVENDEEL:
Boven element W 1000 1000
Onder element W 1200 1200
Onder-en Boven element W 2200 2200
Grillelement W 1800 1800
Circulatieventilator W - 30
Draaispitmotor W 4 -
Ovenverlichting W 25 25
Hete-lucht element W - 2000
Lichtnetspanning W 50 Hz - 230 V
Aansluitwaarde ovendeel W 2225 2225
Totale aansluitwaarde W 8029 8025
BUITENAFMETINGEN
ZONDER DE UITSTEKENDE KNOPPEN
Instructies voor de installateur
Het aansluiten van het fornuis mag alleen
geschieden door een erkend vakman. Het niet op
de juiste wijze aansluiten levert gevaar op voor de
gebruiker. Het op een juiste wijze aansluiten
voorkomt lekstroom op onderdelen van het fornuis.
Het fornuis moet worden aangesloten volgens de "X"
specifikatie (EN 60.335-2-6). Het fornuis mag niet tussen
meubels worden geplaats, die boven de kookplaat
uitkomen. Verwijder alle verpakkingsmaterialen voor
gebruik.
De elektrische aansluiting moet worden gemaakt met in
acht neming van de huidige normen.
Voordat u hiertoe overgaat controleren dat:
- de zekeringen en de elektrische installatie van het
huis de lading van het apparaat kunnen dragen. (zie
het typeplaatje van de funktionering);
- men gemakkelijk bij het stopkontakt of de meerpolige
schakelaar kan komen, die men heeft gebruikt voor
de verbinding.
Zet voor het gebruik de oven op MAX en laat de oven 30
minuten lang in deze stand werken, dit om vetten en
oliën te verwijderen. Dit veroorzaakt een onaangename
lucht.
15
Fig. 16
Fig. 17
De volgende gebruiksaanwijzingen zijn tot een
gekwalificeerd technicus gericht, die de installatie
uitvoert, zodat hij de installatie en de verbindingen
op de juiste manier kan uitvoeren, de huidige
wetten en normen in acht nemende. Iedere
tussenkomst na aansluiting dient te worden
uitgevoerd met afgekoppelde of uitgeschakelde
stroomtoevoer.
De installatie en de elektrische aansluiting van het
apparaat moeten door een erkend vakman
gebeuren.
Elektrische verbinding
De verbinding moet worden uitgevoerd met in acht
neming van de huidige normen. Voordat men hiertoe
overgaat controleren dat:
- De zekeringen en de elektrische installatie van het
huis de lading van het apparaat kunnen dragen. (zie
het typeplaatie van de functionering).
Voor de installatie van het apparaat.
Het stopkontakt is voorzien van een deugdelijke
aardleiding, volgens de huidige normen en wetten.
- Men gemakkelijk bij het stopkontakt of de meerpolige
schakelaar kan komen die men heeft gebruikt voor
de verbinding. De meerpolige schakelaar moet tussen
de schakelkontacten een minimale ruimte hebben van
3 mm. De aardleiding mag nooit worden onderbroken.
(geel/groene draad).
- De kabel moet zo geïnstalleerd worden dat de kabel
niet heter kan worden dan 50 °C boven de
kamertemperatuur.
- Om het fornuis aan te sluiten moet de plaat op de
achterzijde verwijderd worden om bij het klemmenbord
te komen (Zie Fig. 16).
De fabrikant wijst elke aansprakelijkheid ten
aanzien van schade of letsel af, indien
bovenstaande veiligheidsmaatregelen niet werden
getroffen.
Het toestel dient uitsluitend te worden aangesloten met
een leiding van het type H07 RN-F, H05 RN-F, H05 RR-
F, H05 VV-F, H05 V2V2-F (T90), H05 BB-F.
Aansluiting van de
stroomtoevoer
Het apparaat wordt afgeleverd voor aansluiting 50Hz
"230V".
Het Aansluiten van de oven
Het elektrische aansluitblok van het aparaat is zeer
gemakkelijk bereikbaar, dit om de oven op de juiste en
gewenste manier aan te kunnen sluiten.
Het aansluiten van de oven op het elektriciteitsnet is op
de volgende manieren mogelijk. (Zie fig. 17).
Waarschuwing
Het aansluiten mag alléén door een erkend vakman
geschieden.
Elektrische Aansluiting
FO 0330
230V 3~
1 2 3 4 5
L1 L2 L3 PE
230V 1~
1 2 3 4 5
L1 N PE
400V 2N~
1 2 3 4 5
L1 L2 N PE
400V 3N~
1 2 3 4 5
L1 L2 L3 N PE
FO 0584-NE
Aansluit Mogelijkheden
16
GARANTIEBEPALINGEN EN SERVICE VOOR DE BENELUX
Nederland
Vennootsweg 1 - 2404 CG Alphen aan den Rijn
Postbus 120 - 2400 AC Alphen aan den Rijn
Storingsmeldingen op werkdagen
tijdens kantooruren:
Tel.: (0172) 46 83 00
Fax.: (0172) 46 82 55
Onderdelenverkoop op werkdagen tijdens kantooruren:
Tel.: (0172) 46 84 00
Fax.: (0172) 46 83 76
België
Bergensesteenweg 719
1502 Halle (Lembeek)
Thuisherstellingen:
Tel.: 02-3630444
Fax.: 02-3630400
Wisselstukken:
Tel.: 02-3630555
Fax.: 02-3630500
Bij aanspraak op kosteloos herstel dient het origineel van
de betreffende aankoopnota, of kwitantie te worden
getoond of meegezonden.
Algemene garantiebepalingen
1 De fabrikant verleent één jaar garantie op het op de
bijbehorende koopnota vermelde apparaat, gerekend
vanaf de koopdatum. Indien zich binnen deze periode een
storing voordoet, welke het gevolg is van een materiaal- en/
of constructiefout, heeft de koper het recht op kosteloos
herstel.
1a Voor stofzuigers, bedoeld voor huishoudelijk gebruik,
geldt een algemene garantieperiode van twee jaar.
Accessoires zijn aan directe slijtage onderhevig; deze
verbruiksartikelen zijn derhalve van garantie uitgesloten.
2 Indien binnen de garantietermijn door Zanussi reparaties
worden verricht, wordt de oorspronkelijke garantietermijn
niet verlengd. Op reparaties buiten de garantietermijn door
Zanussi verricht, en op de hierbij geleverde, betaalde en
gemonteerde onderdelen wordt 1 jaar garantie verleend.
Indien na drie maal uitvoeren van eenzelfde reparatie,
hetzelfde defect opnieuw optreedt en geen resultaat van een
opnieuw uitvoeren van een reparatie verwacht mag worden,
zal een nieuw exemplaar of soortgelijk toestel worden
aangeboden. De aanbieding geschiedt tegen bijbetaling op
basis van een te bepalen jaarlijks afschrijvingspercentage.
3 Servicebezoeken aan huis worden alleen gebracht
voor grote, moeilijk transporteerbare apparaten, per
definitie: wasautomaten, droogtrommelautomaten,
afwasautomaten, koelkasten, diepvrieskasten/-kisten,
ovens, fornuizen en inbouwapparaten.
3a De regeling als bedoeld onder punt 3 geldt ook voor
caravankoelkasten, mits de plaats waar zich het apparaat
bevindt binnen de landsgrenzen ligt en over normale, voor
het autoverkeer opengestelde wegen bereikbaar is. Voorts
dient ten tijde van het bezoek het apparaat en de eigenaar,
of diens gemachtigde plaatsvervanger, op de afgesproken
bezoekplaats aanwezig te zijn.
4 Indien, naar het oordeel van de fabrikant, het apparaat
zoals bedoeld onder punt 3 naar haar servicewerkplaats
getransporteerd moet worden, dan geschiedt dit transport
op de door de fabrikant vastgestelde wijze en voor rekening
en risico van de fabrikant.
5 Alle niet onder punt 3 en punt 3a genoemde apparaten,
alsmede apparaten welke wel de betreffende functionele
eigenschappen hebben maar daarnaast juist bedoeld zijn
voor gemakkelijk transport, dienen franco aan het adres
van de servicedienst verzonden of aangeboden te worden.
Binnen de algemene garantieperiode vindt terugzending
voor rekening van de fabrikant plaats.
6 Indien een onder garantie en binnen
de algemene
garantieperiode vallend defect aan een apparaat niet
hersteld kan worden, vindt kosteloze vervanging van het
apparaat plaats.
Garantie-uitbreidingen
7 Voor koel-/vries-motorcompressoren (exclusief
startrelais en motorbeveiliging) geldt een aflopende
garantieperiode, in gelijke percentages van twintig procent
per jaar, van vijf jaar na koopdatum van het op de
bijbehorende koopnota vermelde apparaat, met inachtname
van volledig kosteloos herstel binnen de algemene
garantieperiode. Na de algemene garantieperiode worden
bezoek-, arbeidsloon- en bijkomende materiaalkosten in
rekening gebracht.
Luxembourg/
Luxemburg
7, Rue de Bitbourg
L-1273 Luxembourg-Hamm
Service après vente:
Kundendienst:
Tel.: 42 43 11
Fax: 42 43 13 60
Garantie-uitsluitingen
8 Het kosteloos uitvoeren van herstel- en/of
vervangingswerkzaamheden, zoals bedoeld in de
betreffende hieraan voorafgaande punten, is niet van
toepassing indien:
- de aankoopnota of, kwitantie, waaruit tenminste de
aankoopdatum en de identificatie van het apparaat blijkt,
niet getoond kan worden of meegezonden werd;
- het apparaat voor andere, of óók voor andere dan de
huishoudelijke doeleinden waarvoor het apparaat
bestemd is gebruikt wordt;
- het apparaat niet volgens de aanwijzingen in het
installatievoorschrift of de gebruiksaanwijzing
geinstalleerd, bediend, behandeld of gebruikt wordt;
- het apparaat op ondeskundige wijze door daartoe niet
bevoegde personen hersteld of gewijzigd werd.
8a Indien het apparaat zodanig ingebouwd,
ondergebouwd, opgehangen of geplaatst is dat de
benodigde tijd voor het uit- en inbouwen samen meer dan
dertig minuten bedraagt, dan worden de hierdoor ontstane
extra kosten aan de eigenaar in rekening gebracht.
8b Schade welke ontstaat door het, met toestemming van
de eigenaar, op abnormale wijze uit- of inbouwen van een
apparaat, kan niet op de fabrikant of haar servicedienst
verhaald worden.
8c Beschadigingen, zoals krassen en deuken of zoals
breuk van uit- of afneembare delen, welke niet ten tijde van
de aflevering ter kennis van de fabrikant gebracht worden,
vallen niet onder garantie.
Belangrijk advies
De constructie van dit apparaat is zodanig dat de veiligheid
daarvan gewaarborgd is. Ondeskundige reparaties kunnen
echter de veiligheid in gevaar brengen. Terwille van een
blijvende veiligheid en ook om mogelijke schade te
voorkomen, is het raadzaam dat reparaties uitsluitend
verricht worden door personen die daarvoor de vereiste
vakbekwaamheid bezitten. Wij adviseren u herstel- en/of
controlewerkzaamheden door uw vakhandelaar of door
ELECTROLUX SERVICE te laten uitvoeren en uitsluitend
originele DISTRIPARTS
onderdelen te laten
plaatsen.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16

ZANKER zkf 5262 s Handleiding

Categorie
Accessoires voor het maken van koffie
Type
Handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor