Bauknecht BLVES 8200 PT Gebruikershandleiding

Type
Gebruikershandleiding
NL1
UW VEILIGHEID EN DIE VAN ANDEREN IS ERG BELANGRIJK
Deze handleiding en het apparaat zelf zijn voorzien van belangrijke veiligheidsaanwijzigen, die te allen tijde moeten worden gelezen en
opgevolgd.
Alle veiligheidswaarschuwingen geven specifieke details van het mogelijke
risico dat aanwezig is en geven aan hoe het risico op letsel, schade en
elektrische schokken voortvloeiend uit het onjuiste gebruik van het apparaat
beperkt kan worden. Houd u strikt aan de volgende instructies:
- Gebruik beschermende handschoenen voor het uitpakken en installeren.
- Het apparaat moet worden losgekoppeld van het elektriciteitsnet voordat
u installatiewerkzaamheden uitvoert.
- Installatie en onderhoud moeten worden uitgevoerd door een
gespecialiseerd monteur, volgens de instructies van de fabrikant en in
overeenstemming met de plaatselijke veiligheidsvoorschriften. Repareer
of vervang geen enkel onderdeel van het apparaat, behalve als dit expliciet
aangegeven wordt in de gebruikershandleiding.
- Het vervangen van het netsnoer moet door een erkend elektricien
gebeuren Wend u tot erkende servicecentra.
- De aarding van het apparaat is wettelijk verplicht.
- Het netsnoer van het apparaat moet lang genoeg zijn om het apparaat
vanuit de inbouwpositie in het meubel te kunnen aansluiten op het
stopcontact van de netvoeding.
- Om ervoor te zorgen dat de installatie voldoet aan de geldende
veiligheidsvoorschriften, is er een omnipolaire schakelaar met een afstand
van minstens 3 mm.
- Gebruik geen meervoudige contactdozen als de oven is voorzien van een
stekker.
- Gebruik geen verlengkabels.
- Trek niet aan het netsnoer.
- Als de installatie voltooid is, mogen de elektrische onderdelen niet meer
toegankelijk zijn voor de gebruiker.
BELANGRIJKE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES
Dit is het waarschuwingssymbool waarmee mogelijke risico's voor de gebruiker en voor anderen worden aangegeven.
Alle veiligheidswaarschuwingen worden voorafgegaan door het gevarensymbool en door de volgende termen:
GEVAAR
Duidt op een gevaarlijke situatie die tot ernstig letsel zal leiden.
WAARSCHUWING
Duidt op een gevaarlijke situatie die tot ernstig letsel kan leiden.
NL2
- Wanneer het oppervlak is gebarsten, schakel dan het apparaat uit om het
risico op een elektrische schok te voorkomen (uitsluitend voor modellen
met inductiefunctie).
- Raak het apparaat niet aan met vochtige lichaamsdelen en gebruik het niet
op blote voeten.
- Het apparaat is uitsluitend bestemd voor huishoudelijk gebruik en alleen
voor het bereiden van voedsel. Elk ander gebruik is verboden (bijv. het
verwarmen van de ruimte). De fabrikant kan niet aansprakelijk gesteld
worden voor schade die het gevolg is van oneigenlijk gebruik of een foute
programmering van de bedieningsknoppen.
- Het apparaat en de toegankelijke onderdelen worden heet tijdens het
gebruik. Voorkom aanraking van hete onderdelen. Heel jonge (0-3 jaar) en
jonge kinderen (3-8 jaar) dienen op afstand gehouden te worden, tenzij ze
onder voortdurend toezicht staan.
- Kinderen vanaf 8 jaar en personen met verminderde fysieke, sensorische of
mentale vermogens of gebrek aan ervaring en kennis, mogen dit apparaat
gebruiken indien ze onder toezicht staan of instructies hebben ontvangen
over het gebruik van het apparaat en de mogelijke gevaren ervan
begrijpen. Kinderen mogen niet met het apparaat spelen. Reiniging en
gebruikersonderhoud mogen niet door kinderen zonder toezicht worden
uitgevoerd.
- Raak de verwarmingselementen of de binnenkant van de oven tijdens en
na het gebruik niet aan, omdat dit letsel kan veroorzaken. Vermijd contact
met doeken of andere brandbaar materiaal tot alle onderdelen van het
apparaat voldoende zijn afgekoeld.
- Open de deur van het apparaat na afloop van de bereiding voorzichtig, en
laat de warme lucht of de damp geleidelijk ontsnappen voordat u het
gerecht uit de oven haalt. Als de deur van het apparaat gesloten is, komt de
warme lucht naar buiten door de opening boven het bedieningspaneel.
Blokkeer de ventilatieopeningen nooit.
- Gebruik ovenhandschoenen om schalen en accessoires uit de oven te
halen, en let erop dat u de verwarmingselementen niet aanraakt.
- Plaats geen brandbaar materiaal in het apparaat of in de buurt ervan. Het
apparaat kan dan in brand vliegen als het per ongeluk wordt ingeschakeld.
NL3
- Verwarm of bereid geen voedsel in gesloten potten of blikken in het
apparaat. De druk in het blik of de pot kan door de warmte hoog oplopen,
waardoor het explodeert en het apparaat beschadigt.
- Gebruik geen schalen of houders van synthetisch materiaal.
- Oververhit vet of oververhitte olie vat gemakkelijk vlam. Houd de
bereiding van gerechten met veel vet of olie in de gaten.
- Laat het apparaat nooit onbewaakt achter tijdens het droogproces van
gerechten.
- Als er bij de bereiding alcoholische dranken (bijv. rum, cognac, wijn)
worden gebruikt, bedenk dan dat alcohol op hoge temperatuur verdampt.
De alcoholdamp kan vlam vatten wanneer deze in contact komt met het
elektrische verwarmingselement.
- Gebruik geen stoomreinigers.
- Raak de oven niet aan tijdens de pyrolysecyclus. Houd de kinderen uit de
buurt van de oven tijdens de pyrolysecyclus. Zorg dat gemorste etenswaar
voorafgaand aan de reinigingscyclus uit de oven verwijderd wordt
(uitsluitend voor ovens met pyrolysefunctie).
- Gebruik uitsluitend de temperatuursonde die voor deze oven wordt
aanbevolen.
- Gebruik geen schurende reinigingsmiddelen of scherpe metalen schrapers
voor het reinigen van de ruit van de ovenklep aangezien het glas daardoor
bekrast kan raken, waardoor het kan breken.
- Zorg ervoor dat het apparaat is uitgeschakeld voordat de lamp wordt
vervangen om de kans op een elektrische schok te voorkomen.
- Gebruik geen aluminium folie om voedsel in de pan af te dekken (alleen
voor ovens met meegeleverde pan).
Afvalverwerking van huishoudelijke apparaten
- Dit product is vervaardigd van recyclebaar of herbruikbaar materiaal. Dank het apparaat af in overeenstemming met plaatselijke
milieuvoorschriften voor afvalverwerking. Snijd de voedingskabel door voordat u het apparaat afdankt.
- Voor meer informatie over behandeling, terugwinning en recycling van huishoudelijke apparaten kunt u contact opnemen met uw
plaatselijke instantie, de vuilnisophaaldienst of de winkel waar u dit apparaat hebt gekocht.
Controleer na het uitpakken van de oven of het apparaat tijdens het transport geen beschadigingen heeft opgelopen en of de ovendeur goed
sluit. Neem in geval van twijfel contact op met uw leverancier of de klantenservice. Om eventuele schade te voorkomen wordt geadviseerd
om de oven pas voor de installatie van de piepschuim bodem te halen.
GEREEDMAKEN VAN HET MEUBEL VOOR INBOUW VAN DE OVEN
De keukenkastjes naast de oven moeten tegen hitte bestand zijn (min. 90 °C).
Voer eerst alle zaagwerkzaamheden uit voordat u de oven plaatst, en verwijder nauwgezet alle spaanders en zaagresten.
Het onderste gedeelte van de oven mag niet meer toegankelijk zijn na de installatie.
Voor een correcte functionering van het product mag de minimale opening tussen het werkblad en de bovenkant van de oven niet
geblokkeerd worden.
INSTALLATIE
NL4
AANSLUITING OP HET ELEKTRICITEITSNET
Controleer of de elektrische spanning die aangegeven staat op het typeplaatje van het product overeenkomt met de voedings-
spanning van uw woning. Het typeplaatje bevindt zich op de voorrand van de oven (zichtbaar wanneer de ovendeur openstaat).
Eventuele vervangingen van de voedingskabel (type H05 RR-F 3 x 1,5 mm
2
) mogen uitsluitend worden uitgevoerd door erkende
technici. Wend u tot erkende servicecentra.
ALGEMENE AANBEVELINGEN
Voor het gebruik:
- Verwijder de kartonnen beschermingen, transparante folie en stickers van de accessoires.
- Haal de accessoires uit de oven en verwarm hem ongeveer een uur lang op 200 °C om de geur van het isolatiemateriaal en de
beschermende vetlaag te verwijderen.
Tijdens het gebruik:
- Leg geen zware voorwerpen op de deur, omdat deze de deur kunnen beschadigen.
- Steun niet op de deur en hang geen voorwerpen aan de handgreep.
- Bedenk de binnenkant van de oven niet met aluminiumfolie.
- Giet nooit water in de binnenkant van een hete oven; hierdoor kan de lak beschadigd raken.
- Schuif nooit met pannen of schalen over de bodem van de oven, omdat dit krassen op de lak kan geven.
- Zorg ervoor dat de elektrische kabels van andere apparatuur niet in contact komen met hete onderdelen van de oven en niet vast
komen te zitten tussen de ovendeur.
- Stel de oven niet bloot aan weersinvloeden.
Verwerking van de verpakking
Het verpakkingsmateriaal kan volledig gerecycled worden en is voorzien van het recyclingsymbool ( ). De diverse onderdelen van de verpakking
mogen daarom niet met het gewone huisvuil worden weggegooid maar moeten worden ingeleverd bij het plaatselijke milieustraat.
Afvalverwerking van het product
- Dit apparaat is voorzien van het merkteken volgens de Europese Richtlijn 2002/96/EG inzake Afgedankte elektrische en elektronische
apparaten (AEEA).
- Door ervoor te zorgen dat dit product op de juiste manier als afval wordt verwerkt, helpt u mogelijk schadelijke gevolgen voor het
milieu en de gezondheid te voorkomen, die veroorzaakt zouden kunnen worden door onjuiste verwerking van dit product als afval.
- Het symbool op het product of op de begeleidende documentatie geeft aan dat dit apparaat niet als huishoudelijk afval behandeld
mag worden, maar dat het ingeleverd moet worden bij een speciaal inzamelingscentrum voor de recycling van elektrische en
elektronische apparatuur.
Energiebesparing
- Verwarm de oven alleen voor als dit speciaal wordt vermeld in de bereidingstabel of in het recept.
- Gebruik donkere, zwart gelakte of geëmailleerde bakvormen, omdat deze de warme beter opnemen.
- Schakel de oven 10/15 minuten voor het einde van de geprogrammeerde bereidingstijd uit. Gerechten die lang in de oven moeten staan,
blijven dan nog doorgaren.
- Dit apparaat is bedoeld om in aanraking te komen met voedingsmiddelen en is in overeenstemming met de richtlijn ( ) n.1935/2004 en is
ontworpen, vervaardigd en op de markt gebracht in overeenstemming met de veiligheidsvoorschriften van de “Laagspanningsrichtlijn” 2006/
95/EG (die 73/23/EEG en daaropvolgende amendementen vervangt), de beschermingsvoorschriften van de “EMC”-richtlijn 2004/108/EG.
De oven werkt niet:
Controleer of het elektriciteitsnet spanning heeft en of de oven is aangesloten.
Zet de oven uit en weer aan, om te controleren of het probleem opgelost is.
De deur is geblokkeerd:
Zet de oven uit en weer aan, om te controleren of het probleem opgelost is.
Belangrijk:
tijdens de zelfreinigingscyclus blijft de deur geblokkeerd. Wacht tot de deur automatisch ontgrendeld wordt (zie de
paragraaf “Reinigingscyclus van de oven met de pyrolysefunctie”).
De elektronische programmeerfunctie werkt niet:
Als op het display een “ ” met een cijfer verschijnt, neem dan contact op met de dichtstbijzijnde Klantenservice. Vermeld in dat geval
het nummer dat volgt op de letter “ .
MILIEUTIPS
CONFORMITEITSVERKLARING
OPSPOREN VAN STORINGEN
NL5
Voordat u contact opneemt met de Klantenservice:
1. Controleer of u het probleem zelf kunt oplossen aan de hand van de punten die beschreven zijn in “Opsporen van storingen.
2. Het apparaat aan- en uitzetten om te controleren of het probleem is opgelost.
Als na het uitvoeren van deze controles de storing nog steeds aanwezig is, contact opnemen met de dichtstbijzijnde Klantenservice.
Vermeld altijd:
een korte beschrijving van de storing;
het type en het exacte model van de oven;
Het servicenummer (dit is het nummer na het woord Service op het typeplaatje), rechts aan de binnenkant van de ovenruimte
(zichtbaar met de deur open). Het servicenummer staat ook in het garantieboekje;
uw volledige adres;
uw telefoonnummer.
Wend u tot een erkend
Servicecentrum
indien reparatie noodzakelijk is (alleen dan heeft u zekerheid dat originele vervangingsonderdelen
worden gebruikt en de reparatie correct wordt uitgevoerd).
Buitenkant van de oven
BELANGRIJK: gebruik geen bijtende of schurende reinigingsmiddelen. Als een dergelijk product per ongeluk in contact komt met het
apparaat, verwijder het dan onmiddellijk met een vochtige microvezeldoek.
Reinig de oppervlakken met een vochtig microvezeldoekje. Als de buitenkant zeer vuil is, voeg dan een paar druppels afwasmiddel toe
aan het water. Afdrogen met een droge doek.
Binnenkant van de oven
BELANGRIJK: gebruik geen schuursponsjes, sponsjes van staalwol of metalen schrapers. Hierdoor kunnen de gelakte oppervlakken
en het glas van de deur op den duur beschadigd raken.
Laat de oven na elk gebruik afkoelen en reinig het apparaat bij voorkeur als het nog lauw is om aangekoekte etensresten (bijv. voedsel
met een hoog suikergehalte).
Gebruik speciale ovenreinigingsmiddelen en houd u aan de aanwijzingen van de fabrikant.
Maak het glas van de deur schoon met een geschikt vloeibaar reinigingsmiddel. Om de deur gemakkelijker te kunnen reinigen kunt u
deze verwijderen (zie ONDERHOUD).
Het bovenste verwarmingselement van de grill (zie ONDERHOUD) kan omlaag worden gezet (alleen bij bepaalde modellen) om de
bovenkant van de ovenruimte te kunnen reinigen.
OPMERKING: tijdens langduriger bereidingen van gerechten die veel water bevatten (pizza, groenten, etc.) kan zich condens vormen
op de binnenkant van de deur en rond de afdichting. Wanneer de oven koud is, het interne gedeelte van de deur schoonmaken met
een doek of een spons.
Accessoires:
Laat de accessoires na gebruik weken in water met afwasmiddel. Pak ze vast met handschoenen als ze nog heet zijn.
Voedselresten kunnen met een afwasborstel of met een sponsje worden verwijderd.
VERWIJDEREN VAN DE DEUR
De deur verwijderen:
1. Open de deur helemaal.
2. Til de twee vergrendelingen van de scharnieren omhoog en naar voren tot ze niet verder kunnen (fig. 1).
3. Sluit de deur tot de blokkering (A), til hem op (B) en draai hem (C) tot de deur loshaakt (D) (fig. 2).
KLANTENSERVICE
REINIGING
WAARSCHUWING
- Gebruik nooit stoomreinigers.
- Maak het apparaat schoon als het afgekoeld is.
- Koppel het apparaat los van de netvoeding.
ONDERHOUD
WAARSCHUWING
- Draag beschermende handschoenen.
- Voer de aangegeven werkzaamheden uit als het apparaat afgekoeld is.
- Trek de stekker uit het stopcontact.
NL6
De deur weer terugplaatsen:
1. Plaats de scharnieren in de zittingen.
2. Open de deur helemaal.
3. Breng aan weerszijden de vergrendelingen omlaag.
4. Sluit de deur.
OMLAADERENGEN VAN HET BOVENSTE VERWARMINGSELEMENT (ALLEEN BIJ BEPAALDE
MODELLEN)
1. Verwijder de zijroosters (fig. 3).
2. Trek het verwarmingselement voorzichtig naar buiten (fig. 4) en breng het omlaag (fig. 5).
3. Om het verwarmingselement terug te plaatsen tilt u het op, trekt u het voorzichtig naar u toe en legt u het op de daarvoor bestemde
zittingen aan de zijkant.
VERVANGEN VAN HET LAMPJE
Vervangen van het lampje aan de achterzijde
(indien aanwezig):
1. Koppel de oven los van de netvoeding.
2. Draai het beschermkapje los (fig. 6), vervang het lampje (zie de opmerking voor het type lampje) en draai het beschermkapje weer vast.
3. Sluit de oven weer aan op de netvoeding.
Vervangen van het lampje aan de zijkant
(indien aanwezig):
1. Koppel de oven los van de netvoeding.
2. Verwijder de zijroosters, indien aanwezig (fig. 3).
3. Duw het beschermkampje met een platte schroevendraaier naar buiten en verwijder het (fig. 7).
4. Vervang het lampje (zie de opmerking hieronder voor het type lampje) (fig. 8).
5. Plaats het beschermkapje terug en duw het tegen de wand om het op de juiste manier te bevestigen (fig. 9)
6. Monteer de zijroosters weer.
7. Sluit de oven weer aan op de netvoeding.
OPMERKING:
- Gebruik alleen gloeilampen van 25-40W/230V type E-14, T300 °C, of halogeenlampen van 20-40W/230 V type G9, T300 °C.
- De lamp die is toegepast in dit apparaat is speciaal ontworpen voor gebruik in elektrische apparaten en is niet geschikt voor het
verlichten van normale ruimtes in huis (EG-richtlijn nr. 244/2009).
- De lampjes zijn verkrijgbaar bij de Klantenservice.
BELANGRIJK:
- Raak halogeenlampjes niet met blote handen aan om te voorkomen dat ze beschadigd worden door uw vingerafdrukken.
- Gebruik de oven niet voordat het beschermkapje is teruggeplaatst.
Fig. 1 Fig. 2
Fig. 3Fig. 4Fig. 5
Fig. 6Fig. 7Fig. 8Fig. 9
NL7
RAADPLEEG VOOR DE ELEKTRISCHE AANSLUITING HET HOOFDSTUK OVER DE INSTALLATIE
1. Bedieningspaneel
2. Bovenste verwarmingselement/grill
3. Koelventilator (niet zichtbaar)
4. Typeplaatje (verwijder dit nooit)
5. Verlichting
6. Circulair verwarmingselement (niet zichtbaar)
7. Ventilator
8. Draaispit (indien bijgeleverd)
9. Onderste verwarmingselement (niet zichtbaar)
10. Deur
11. Positie van de roosters (de steunhoogte staat aangegeven op de voorkant van de oven)
12. Achterwand
OPMERKING:
- Tijdens de bereiding kan de koelventilator afwisselend ingeschakeld worden om het energieverbruik te
verminderen.
- Na afloop van de bereiding, nadat de oven is uitgeschakeld, kan de koelventilator nog een tijdje blijven werken.
- Wanneer de ovendeur tijdens de bereiding wordt geopend, worden de verwarmingselementen uitgeschakeld.
BIJGELEVERDE ACCESSOIRES
A. ROOSTER:
kan gebruikt worden om voedsel op te grillen of als draagrooster voor pannen, bak- en cakevormen
en ovenvaste schalen.
B. OPVANGBAK:
is bedoeld om vet op te vangen wanneer hij onder het rooster wordt geplaatst, of als bakplaat
voor het bereiden van vlees, vis, groenten, focaccia enz.
C. BAKPLAAT:
de bakplaat kan gebruikt worden om brood en deegproducten te bereiden alsmede braadstukken,
vis en papillotten, enz.
Het aantal accessoires is afhankelijk van het aangeschafte model.
NIET-BIJGELEVERDE ACCESSOIRES
Bij de Klantenservice kunt u apart andere accessoires aanschaffen.
INSTRUCTIES VOOR HET GEBRUIK VAN DE OVEN
Fig. A Fig. B Fig. C
NL8
PLAATSEN VAN DE ROOSTERS EN ANDERE ACCESSOIRES IN DE OVEN
1. Schuif het rooster horizontaal in de oven, met het verhoogde gedeelte “Aomhoog gericht (fig. 1).
2. Het plaatsen van de andere accessoires, zoals de opvangbak en de bakplaat, gebeurt met het verhoogde
gedeelte op vlak “B” omhoog gericht (fig. 2).
BESCHRIJVING BEDIENINGSPANEEL
ELEKTRONISCHE PROGRAMMEERFUNCTIES
1.
FUNCTIEKNOP:
in-/uitschakelen en selecteren van functies
2.
NAVIGATIEKNOP:
navigatie door de menu's, regeling van te voren ingestelde waarden
OPMERKING: de twee knoppen zijn verzonken. Druk op het midden van de knop om ze uit hun zitting te laten
komen.
3.
KNOP :
om terug te keren naar het vorige scherm
4.
KNOP :
om instellingen te selecteren en te bevestigen
OPMERKING:
op het display verschijnt voor de aanwijzingen met betrekking tot de toets .
OVERZICHT FUNCTIES
Door de knop “Functies” in willekeurig welke stand te zetten, wordt de oven ingeschakeld: Op het display worden de
functies of de bij elke functie horende submenu's weergegeven.
De submenu's zijn beschikbaar en kunnen geselecteerd worden wanneer de knop gedraaid wordt naar de functies
GRILL, SPECIALS, INSTELLINGEN, BROOD/PIZZA.
OPMERKING: zie voor het overzicht en de beschrijving van de functies de specifieke tabel op pagina 13.
BESCHRIJVING DISPLAY
A.
Weergave van de actieve verwarmingselementen voor de verschillende functies
B.
Symbolen met betrekking tot het tijdsbeheer: timer, bereidingsduur, tijdstip einde bereiding, huidig tijdstip
C.
Informatie met betrekking tot de voorgekozen functies
D.
Automatische BROOD/PIZZA-functie geselecteerd
E.
Indicatie ovendeur gesloten tijdens de automatische reinigingscyclus (pyrolyse)
F.
Binnentemperatuur oven
G.
Pyrolysefunctie (niet aanwezig op deze modellen)
H.
Bruin korstje geven
I.
Speciale functies: Ontdooien, Warmhouden, Rijzen, Vlees traag koken, Vis traag koken, Eco hete lucht.
INSCHAKELING VAN DE OVEN – INSTELLING VAN DE TAAL
Als de oven voor het eerst wordt ingeschakeld, geeft het display “ENGLISH” weer. Draai aan de knop “Navigatie” tot de
gewenste taal wordt weergegeven en druk op de toets om te bevestigen.
Fig. 1 Fig. 2
1 23 4
DISPLAY
DISPLAY
A
B C D
E
I H G F
NL9
DE TIJD INSTELLEN
Na het instellen van de taal moet de tijd worden ingesteld. Op het display knipperen de twee cijfers die het uur
aangeven.
1. Draai de knop “Navigatie” tot het juiste uur wordt weergegeven.
2. Druk op de toets om te bevestigen; op het display knipperen de twee cijfers die de minuten aangeven.
3. Draai de knop “Navigatie” tot de juiste minuten worden weergegeven.
4. Druk op de toets om te bevestigen.
Zie, om het huidige tijdstip te wijzigen, bijvoorbeeld na een stroomuitval, de volgende paragraaf (INSTELLINGEN).
KEUZE VAN DE BEREIDINGSFUNCTIES
1. Draai de knop “Functies” op de gewenste functie: de bereidingsinstellingen verschijnen op het display.
2. Als de voorgestelde parameters overeenkomen met de gewenste instellingen, drukt u op de toets . Om ze
te wijzigen gaat u te werk zoals hierna is beschreven.
INSTELLEN VAN DE TEMPERATUUR/GRILLVERMOGEN
Ga als volgt te werk om de temperatuur of het grillvermogen te wijzigen:
1. Draai de knop “Navigatie” tot de gewenste waarde wordt weergegeven.
2. Druk op de toets om te bevestigen.
SNEL VOORVERWARMEN
1. Kies de functie Snel voorverwarmen door de knop “Functies” op het symbool te zetten .
2. Bevestig met de toets : de instellingen verschijnen op het display.
3. Als de temperatuur overeenkomt met de gewenste temperatuur, druk dan op de toets . Om de instelling te
wijzigen gaat u te werk zoals beschreven in de vorige paragrafen. Op het display verschijnt de melding
VOOR
.
Als de ingestelde temperatuur bereikt is, dan wordt de melding vervangen door de bijbehorende waarde
(bijv. 200 °C) en klinkt er een geluidssignaal.
Na afloop van de voorverwarmingsfase selecteert de oven automatisch de statische functie .
Zet het gerecht in de oven.
4. Als u een andere bereidingsfunctie wilt instellen, draai dan aan de knop “Functies” en selecteer de gewenste
functie.
NL10
INSTELLING VAN DE BEREIDINGSDUUR
Met deze functie kunt u gerechten gedurende een ingestelde tijd bereiden, van minimaal 1 minuut tot de maximale
tijd van de geselecteerde functie, waarna de oven automatisch uitgeschakeld wordt.
1. Nadat u de temperatuur bevestigd heeft, gaat het symbool knipperen.
2. Draai aan de knop Instelling tot de gewenste bereidingsduur wordt weergegeven.
3. Bevestig de bereidingsduur door op de toets te drukken.
INSTELLEN VAN HET TIJDSTIP EINDE BEREIDING / UITGESTELDE START
BELANGRIJK: de instelling uitgestelde start is niet beschikbaar voor de volgende functies: SNEL
VOORVERWARMEN, BROOD/PIZZA.
OPMERKING: met deze instelling wordt de gekozen temperatuur meer geleidelijk bereikt, daarom worden de
bereidingstijden iets langer ten opzichte van de tijden die in de bereidingstabel zijn vermeld.
U kunt de gewenste eindtijd instellen en het starten van de oven met maximaal 23 uur en 59 minuten uitstellen, te
beginnen vanaf het huidige tijdstip. Dit is alleen mogelijk na het instellen van een bereidingsduur.
Na het instellen van de bereidingsduur verschijnt de tijd waarop de bereiding eindigt op het display (bijvoorbeeld
15:45) en gaat het symbool knipperen.
Om het einde van de bereiding uit te stellen en daarmee ook het starten van de oven, gaat u als volgt te werk:
1. Draai aan de knop “Navigatie” tot het tijdstip waarop u de bereiding wilt beëindigen (bijvoorbeeld 16:00) wordt
weergegeven.
2. Bevestig de gekozen waarde door op toets te drukken : de twee puntjes van het uur van het tijdstip einde
bereiding knipperen, om aan te geven dat de instelling correct is uitgevoerd.
3. De oven zal automatisch later gestart worden om de bereiding op het ingestelde tijdstip te voltooien.
Op ieder gewenst moment kunnen de ingestelde waarden (temperatuur, instelling grill, bereidingstijd)
worden gewijzigd met de knop om terug te keren, gevolgd door de knop “Navigatie” om de waarden te
wijzigen en druk op knop om uw keuze te bevestigen.
TIMER
Deze functie kan alleen gebruikt worden als de oven uitstaat en is bijvoorbeeld handig om de kooktijd van pasta in te
stellen. De maximale tijd die ingesteld kan worden is 23 uur en 59 minuten.
1. Met de knop “Functies” op nul, draait u de knop “Navigatie” tot de gewenste tijdsduur wordt weergegeven.
2. Druk op toets om het aftellen te starten. Als de ingestelde tijd is verstreken, verschijnt “EINDE” op het
display en klinkt er een geluidssignaal. Om het aftellen te onderbreken, op de toets drukken (op het display
verschijnt het huidige tijdstip).
NL11
TOETSENBLOKKERING
Deze functie kan gebruikt worden om de toetsen en knoppen van het bedieningspaneel te blokkeren.
Druk minstens 3 seconden tegelijkertijd op en om deze optie te activeren. Als deze optie is geactiveerd,
worden de functies van de bijbehorende knoppen geblokkeerd en wordt op het display het sleutelsymbool
weergegeven. Deze functie kan ook tijdens het bereidingsproces worden ingeschakeld. Om deze functie uit te
schakelen, moet de bovenste procedure worden herhaald. Als de functie toetsenblokkering is ingeschakeld, kan de
oven worden uitgeschakeld door de knop op 0 (nul) te zetten. Echter in dit geval moet de vorige geselecteerde functie
weer opnieuw worden ingesteld.
SPECIALE FUNCTIES SELECTEREN
Door de knop “Functies” op symbool te zetten, opent u een submenu dat speciale functies bevat.
Om een van deze functies nader te bekijken, te selecteren of te starten, gaat u als volgt te werk:
1. Draai de knop “Functies” naar het symbool : op het display wordt “ONTDOOIEN” weergegeven in combinatie
met de functie die bij dit symbool hoort.
2. Draai aan de knop “Navigatie” om door het overzicht van de functies te bladeren: ONTDOOIEN, WARMHOUDEN,
RIJZEN, VLEES TRAAG KOKEN, VIS TRAAG KOKEN, ECO HETE LUCHT.
3. Druk op de toets om te bevestigen.
BRUINEN
Na afloop van de bereiding wordt, voor de functies waarbij dat kan, op het display de mogelijkheid weergegeven om
uw gerecht een bruin korstje te geven. Deze functie kan alleen geactiveerd worden als u een bereidingstijd hebt
ingesteld.
Als de bereidingstijd is afgelopen, verschijnt op het display: “DRUK OP OM TE GRATIN.”. Door op de toets te
drukken, start de oven een bruiningsfase voor de duur van 5 minuten. Deze functie kan slechts tweemaal geactiveerd
worden.
SELECTIE FUNCTIE BROOD/PIZZA
Door de knop “Functies” op symbool te zetten, opent u een submenu dat twee automatische bereidingsfuncties
voor “brood” en “pizza” bevat.
Brood
1. Draai de knop “Functies” naar het symbool : op het display wordt aan de zijkant “BROOD” en AUTO
weergegeven.
2. Druk op om de functie te selecteren.
3. Draai aan de knop “Navigatie” om de gewenste temperatuur (tussen 180 °C en 220 °C) in te stellen en bevestig
deze met de toets .
4. Draai aan de knop “Navigatie” om de gewenste bereidingstijd in te stellen en druk op om de bereiding te
starten.
NL12
Pizza
1. Draai de knop “Functies” naar het symbool : op het display wordt “BROOD” weergegeven. Om de functie
“PIZZA” te selecteren, gaat u als volgt te werk:
2. Draai aan de knop “Navigatie”: “PIZZA” wordt op het display weergegeven.
3. Druk op om de functie te selecteren.
4. Draai aan de knop “Navigatie” om de gewenste temperatuur (tussen 220 °C en 250 °C) in te stellen en bevestig
deze met de toets .
5. Draai aan de knop “Navigatie” om de gewenste bereidingstijd in te stellen en druk op om de bereiding te
starten.
INSTELLING
Door de knop “Functies” op het symbool te zetten opent u een submenu met vijf instellingen van het display die
gewijzigd kunnen worden.
Taal
1. Draai de knop “Navigatie” om “TAAL” weer te geven.
2. Druk op om toegang te krijgen tot de instelling.
3. Draai aan de knop “Navigatie” om de gewenste instelling te selecteren en bevestig dit met de toets .
Klok
Draai de knop “Navigatie” om “KLOK” weer te geven. Zie het vorige gedeelte (DE TIJD INSTELLEN) om de tijd te
wijzigen.
Eco
Als de stand ECO is geselecteerd (AAN), wordt de helderheid van het display verlaagd en wordt de klok weergegeven
wanneer de oven 3 minuten in de stand-bystand staat. Ook wordt het ovenlampje uitgeschakeld tijdens de bereiding.
Om de informatie op het display weer te geven en het lampje weer in te schakelen, hoeft u alleen maar op toets
te drukken of aan een van de knoppen te draaien.
1. Draai de knop “Navigatie” om “ECO” weer te geven.
2. Druk op om toegang te krijgen tot de instelling (AAN/UIT).
3. Draai aan de knop “Navigatie” om de gewenste instelling te selecteren en bevestig dit met de toets .
4. Als tijdens een bereidingsfunctie de Eco-functie actief is, wordt de lamp na 1 minuut bereiden uitgeschakeld en
opnieuw geactiveerd voor iedere gebruikersinteractie.
Geluidssignaal
Om het geluidssignaal te activeren of deactiveren, gaat u als volgt te werk:
1. Draai de knop “Navigatie” om “GELUID” weer te geven.
2. Druk op om toegang te krijgen tot de instelling (AAN/UIT).
3. Draai aan de knop “Navigatie” om de gewenste instelling te selecteren en bevestig dit met de toets .
Helderheid
Om de helderheid van het scherm te veranderen, gaat u als volgt te werk:
1. Draai de knop “Navigatie” om “HELDERHEID” weer te geven.
2. Druk op toets : het cijfer 1 verschijnt op het display.
3. Draai aan de knop “Navigatie” om de helderheid te verminderen of te vermeerderen en bevestig dit met
de toets .
NL13
TABEL FUNCTIES
FUNCTIEKNOP
OFF
Om de bereiding te onderbreken en de oven uit te schakelen.
LAMP
Om het lampje in de oven in/uit te schakelen.
SPECIALS
ONTDOOIEN
Voor het versnellen van het ontdooien van voedsel. Plaats het voedsel op de
middelste steunhoogte. Laat het voedsel in de verpakking zitten zodat het niet
uitdroogt.
WARMHOUDEN
Voor het warm en krokant houden van zojuist bereide gerechten (bijv: vlees,
gefrituurde gerechten, ovenschotels). Plaats het voedsel op de middelste
steunhoogte. De functie kan niet ingeschakeld worden als de temperatuur in de
oven hoger dan 65 °C is.
RIJZEN
Voor het optimaal laten rijzen van zoet of hartig deeg. Om de kwaliteit van het rijzen
te behouden kan de functie niet geactiveerd worden als de temperatuur in de oven
hoger dan 40 °C is. Plaats het deeg op de tweede steunhoogte. De oven hoeft niet
voorverwarmd te worden.
VLEES TRAAG
KOKEN
Voor een langzame bereiding van vlees op 90 °C. Deze functie zorgt voor een
langzame bereiding waardoor het vlees malser en sappiger blijft. Voor
braadstukken adviseren wij u deze eerst aan te bakken in een pan om de buitenkant
van het vlees dicht te schroeien zodat de sappen beter worden vastgehouden. De
bereidingstijden variëren van 4 uur voor braadstukken van 1 kg tot 6-7 uur voor
braadstukken van 3 kg. Voor een optimaal resultaat adviseren wij u de deur van de
oven tijdens de bereiding zo weinig mogelijk te openen en een oventhermometer
te gebruiken om de temperatuur in het vlees te controleren.
VIS TRAAG KOKEN
Voor het langzaam bereiden van vis op 85 °C. Deze functie zorgt voor een langzame
bereiding waardoor de vis malser en sappiger blijft. Dankzij een gematigde
temperatuur wordt het voedsel niet bruin en het resultaat lijkt op een bereiding met
stoom. De bereidingstijden variëren van 2 uur voor vis van 300 gram tot 4-5 uur voor
vis van 3 kg. Voor een optimaal resultaat adviseren wij u de deur van de oven tijdens
de bereiding zo weinig mogelijk te openen om de warmte niet te laten ontsnappen.
ECO HETE LUCHT
Gevulde braadstukken en stukken vlees op één niveau bereiden. Deze functie
maakt gebruik van discontinue, delicate ventilatorhulp, waardoor overmatig drogen
van voedsel wordt voorkomen. In deze ECO-functie blijft het lampje uit tijdens de
bereiding en kan tijdelijk opnieuw worden ingeschakeld door de bevestigingstoets
in te drukken. Om de efficiëntie van het vermogen te maximaliseren, is het
raadzaam om tijdens de bereiding niet de deur te openen. Aanbevolen wordt de
derde steunhoogte te gebruiken. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden.
CONVENTIONEEL
Voor het bereiden van gerechten op één steunhoogte. Gebruik steunhoogte 3.
Gebruik steunhoogte 1 of 2 om pizza's, hartige hapjes en zoetigheid met vloeibare
vullingen te bereiden. Verwarm de oven voor alvorens de te bereiden gerechten
erin te plaatsen.
TURBO HETE LUCHT
Vlees en stukken met vloeibare vulling (hartig of zoet) bereiden op een
steunhoogte. Gebruik steunhoogte 3. Verwarm de oven eerst voor.
HETELUCHT
Voor het gelijktijdig bereiden van verschillende gerechten op twee steunhoogtes
die dezelfde bereidingstemperatuur hebben (bijv.: vis, groenten, gebak). Met deze
functie worden er geen geuren van het ene naar het andere gerecht overgebracht.
Geadviseerd wordt om het tweede niveau te gebruiken voor bereidingen op één
steunhoogte. Voor bereidingen op twee steunhoogtes wordt geadviseerd om de
eerste en vierde steunhoogte te gebruiken, nadat u de oven voorverwarmd hebt.
NL14
MAXI COOKING
Voor het braden van grote stukken vlees (meer dan 2,5 kg). Gebruik de eerste of de
derde steunhoogte, afhankelijk van de grootte van het vlees. De oven hoeft niet
voorverwarmd te worden. Aanbevolen wordt om het vlees tijdens de bereiding om
te keren om een gelijkmatige bruining aan beide kanten te verkrijgen. Het verdient
de voorkeur het vlees zo nu en dan vochtig te maken om het niet te erg te laten
uitdrogen.
GRILL
Om biefstukken, kebabs en saucijzen te grillen, om gegratineerde groenten te
bereiden en brood te roosteren. Zet het gerecht op de vierde of vijfde steunhoogte.
Voor het grillen van vlees wordt geadviseerd de opvangbak te gebruiken om het
braadvet op te vangen. Plaats de opvangbak op de derde/vierde steunhoogte en
giet er ongeveer een halve liter water in. De oven hoeft niet voorverwarmd te
worden. Tijdens de bereiding moet de deur van de oven dicht blijven.
TURBO GRILL
Voor het grillen van grote stukken vlees (lamsbouten, rosbief, hele kip). Zet het vlees
op de middelste steunhoogtes. Geadviseerd wordt de opvangbak te gebruiken om
het braadvet op te vangen. Plaats de opvangbak op de eerste of tweede
steunhoogte en giet er ongeveer een halve liter water in. De oven hoeft niet
voorverwarmd te worden. Tijdens de bereiding moet de deur van de oven dicht
blijven. Met deze functie kunt u het draaispit gebruiken, als u dit hebt.
INSTELLINGEN
Voor het instellen van het display (taal, tijd, helderheid, volume van het
geluidssignaal, energiebesparing).
BROOD/PIZZA
Voor het bakken van verschillende soorten en formaten brood en pizza. Binnen deze
functie zijn er twee programma's waarvan de instellingen van te voren zijn
vastgesteld. U hoeft alleen de vereiste waarden (temperatuur en tijd) aan te geven,
dan zorgt de oven automatisch voor een optimale bereidingscyclus. Plaats het deeg
op de tweede steunhoogte, nadat u de oven hebt voorverwarmd.
SNEL
VOORVERWARMEN
Om de oven snel voor te verwarmen.
FUNCTIEKNOP
NL15
BEREIDINGSTABEL
Recept Functie Voorverwarmen Steunhoogte
(van onder)
Temp.
(°C)
Tijd
(min)
Accessoires en
opmerkingen
Luchtig gebak
Ja 2/3 160-180 30-90 Taartvorm op rooster
Ja 1-4 160-180 30-90
Steunhoogte 4:
taartvorm op rooster
Steunhoogte 1:
taartvorm op rooster
Gevulde taarten
(cheesecake, strudel,
appeltaart)
Ja 3 160-200 30-85
Opvangbak/
bakplaat of
taartvorm op rooster
Ja 1-4 160-200 35-90
Steunhoogte 4:
taartvorm op rooster
Steunhoogte 1:
taartvorm op rooster
Koekjes / taartjes
Ja 3 170-180 15-45
Opvangbak/
bakplaat
Ja 1-4 160-170 20-45
Steunhoogte 4:
rooster
Steunhoogte 1:
opvangbak/bakplaat
Soesjes
Ja 3 180-200 30-40
Opvangbak/
bakplaat
Ja 1-4 180-190 35-45
Steunhoogte 4:
bakplaat op rooster
Steunhoogte 1:
opvangbak/bakplaat
Meringues
Ja 3 90 110-150
Opvangbak/
bakplaat
Ja 1-4 90 130-150
Steunhoogte 4:
bakplaat op rooster
Steunhoogte 1:
opvangbak/bakplaat
Brood / pizza /
focaccia
Ja 1/2 190-250 15-50
Opvangbak/
bakplaat
Ja 1-4 190-250 20-50
Steunhoogte 4:
bakplaat op rooster
Steunhoogte 1:
opvangbak/bakplaat
Brood
(brood)
Ja 2 180-220 30-50
Opvangbak /
baakplaat op rooster
Pizza
(pizza)
Ja 2 220-250 15-30
Opvangbak/
bakplaat
Diepvriespizza's
Ja 3 250 10-15
Steunhoogte 3:
opvangbak /
baakplaat op rooster
Ja 1-4 250 10-20
Steunhoogte 4:
bakplaat op rooster
Steunhoogte 1:
opvangbak/bakplaat
NL16
Hartige taarten
(groentetaart, quiche)
Ja 2/3 180-190 40-55 Taartvorm op rooster
Ja 1-4 180-190 45-60
Steunhoogte 4:
taartvorm op rooster
Steunhoogte 1:
taartvorm op rooster
Pasteitjes /
bladerdeeghapjes
Ja 3 190-200 20-30
Opvangbak/
bakplaat
Ja 1-4 180-190 20-40
Steunhoogte 4:
bakplaat op rooster
Steunhoogte 1:
opvangbak/bakplaat
Lasagne / pasta uit de
oven / cannelloni /
ovenschotels
Ja 3 190-200 45-65
Opvangbak of
bakplaat op rooster
Lamsvlees / kalfsvlees
/ rundvlees /
varkensvlees 1 kg
Ja 3 190-200 80-110
Opvangbak of
bakplaat op rooster
Kip / konijn / eend
1 kg
Ja 3 200-230 50-100
Opvangbak of
bakplaat op rooster
Kalkoen / gans 3 kg
Ja 2 190-200 80-130
Opvangbak of
bakplaat op rooster
Vis uit de oven / in
folie (filet, heel)
Ja 3 180-200 40-60
Opvangbak of
bakplaat op rooster
Gevulde groenten
(tomaten, courgettes,
aubergines)
Ja 2 180-200 50-60 Bakplaat op rooster
Toast
- 5 3 (hoog) 3-6 Rooster
Visfilet/moten vis
- 4
2
(gemiddeld)
20-30
Steunhoogte 4:
rooster (draai het
voedsel halverwege
de bereidingstijd
om)
Steunhoogte 3:
opvangbak met
water
Worstjes/spiezen/
spareribs/
hamburgers
- 5
2-3
(gemiddel-
hoog)
15-30
Steunhoogte 5:
rooster (draai het
voedsel halverwege
de bereidingstijd
om)
Steunhoogte 4:
opvangbak met
water
Recept Functie Voorverwarmen Steunhoogte
(van onder)
Temp.
(°C)
Tijd
(min)
Accessoires en
opmerkingen
NL17
* Bereidingstijden bij benadering. Gerechten kunnen op verschillende tijdstippen afhankelijk van de persoonlijke
voorkeur uit de oven worden verwijderd.
Gebraden kip
1-1,3 kg
- 2
2
(gemiddeld)
55-70
Steunhoogte 2:
rooster (draai het
voedsel om na
tweederde van de
bereidingstijd)
Steunhoogte 1:
opvangbak met
water
3 (hoog) 60-80
Steunhoogte 2:
Draaispit (indien
bijgeleverd)
Steunhoogte 1:
opvangbak met
water
Rosbief rosé 1 kg
- 3
2
(gemiddeld)
35-50
Bakplaat op rooster
(draai het voedsel
indien nodig na
tweederde van de
bereidingstijd om)
Lamsbout / schenkel
- 3
2
(gemiddeld)
60-90
Opvangbak of
bakplaat op rooster
(draai het voedsel
indien nodig na
tweederde van de
bereidingstijd om)
Gebakken
aardappelen
- 3
2
(gemiddeld)
45-55
Opvangbak /
bakplaat (draai het
voedsel indien nodig
na tweederde van de
bereidingstijd om)
Gegratineerde
groenten
- 3 3 (hoog) 10-25
Opvangbak of
bakplaat op rooster
Lasagne en vlees
Ja 1-4 200 50-100*
Steunhoogte 4:
bakplaat op rooster
Steunhoogte 1:
opvangbak of
bakplaat op rooster
Vlees en aardappelen
Ja 1-4 200 45-100*
Steunhoogte 4:
bakplaat op rooster
Steunhoogte 1:
opvangbak of
bakplaat op rooster
Vis en groente
Ja 1-4 180 30-50*
Steunhoogte 4:
bakplaat op rooster
Steunhoogte 1:
opvangbak of
bakplaat op rooster
Gevulde
braadstukken
- 3 200 80-120*
Opvangbak of
bakplaat op rooster
Gesneden vlees
(konijn, kip, lam)
- 3 200 50-100*
Opvangbak of
bakplaat op rooster
Recept Functie Voorverwarmen Steunhoogte
(van onder)
Temp.
(°C)
Tijd
(min)
Accessoires en
opmerkingen
NL18
GETESTE RECEPTEN (in overeenstemming met de norm IEC 60350-1:2011-12 en DIN 3360-12:07:07)
Recept Functie Voorverwarmen Steunhoogte
(van onder)
Temp.
(°C)
Tijd
(min)
Accessoires en
opmerkingen
IEC 60350-1:2011-12 § 7.5.2
Koekjes van kruimeldeeg
(Shortbread)
Ja 3 170 15-25 Opvangbak/bakplaat
Ja 1-4 150 25-40
Steunhoogte 4: bakplaat
Steunhoogte 1:
opvangbak/bakplaat
IEC 60350-1:2011-12 § 7.5.3
Kleine taartjes (Small
cakes)
Ja 3 170 20-30 Opvangbak/bakplaat
Ja 1-4 160 25-35
Steunhoogte 4: bakplaat
Steunhoogte 1:
opvangbak/bakplaat
IEC 60350-1:2011-12 § 7.6.1
Cake zonder vet (Fatless
sponge cake)
Ja 2 170 30-40 Taartvorm op rooster
Ja 1-4 160 35-45
Steunhoogte 4: taartvorm
op rooster
Steunhoogte 1: taartvorm
op rooster
IEC 60350-1:2011-12 § 7.6.2
Twee appeltaarten (Two
apple pies)
Ja 2/3 185 70-90 Taartvorm op rooster
Ja 1-4 175 75-95
Steunhoogte 4: taartvorm
op rooster
Steunhoogte 1: taartvorm
op rooster
IEC 60350-1:2011-12 § 9.2
Toast** - 5 3 (hoog) 3-6 Rooster
IEC 60350-1:2011-12 § 9,3
Hamburgers (Burgers)** - 5 3 (hoog) 18-30
Steunhoogte 5: rooster
(draai het voedsel
halverwege de
bereidingstijd om)
Steunhoogte 4:
opvangbak met water
DIN 3360-12:07 § 6.5.2.3
Appeltaart, vruchtenvlaai
(Apple cake, yeast tray
cake)
Ja 3 180 30-40 Opvangbak/bakplaat
Ja 1-4 160 55-65
Steunhoogte 4: bakplaat
Steunhoogte 1:
opvangbak/bakplaat
DIN 3360-12:07 § 6.6
Varkensbraadstuk (Pork
Roast)
- 2 170 110-150
Steunhoogte 2:
opvangbak
DIN 3360-12:07 annex C
Platte taart (Flat cake)
Ja 3 170 35-45 Opvangbak/bakplaat
Ja 1-4 160 40-50
Steunhoogte 4: bakplaat
Steunhoogte 1:
opvangbak/bakplaat
NL19
De bereidingstabel adviseert de functies en ideale temperaturen voor het verkrijgen van de beste resultaten voor ieder
recept. Voor het bereiden met hetelucht op een enkel niveau is het raadzaam om de derde steunhoogte gebruiken en
dezelfde temperatuur die geadviseerd wordt voor “HETE LUCHT” bereiding op diverse niveaus.
** Laat bij grillen 3-4 cm afstand tot de voorkant van de grill, om deze na afloop van de bereiding makkelijker eruit
te kunnen halen.
De indicaties in de tabel zijn bedoeld zonder gebruik van de schuifrails.
Energiezuinigheidsklasse (volgens de norm EN 60350-1:2013-07).
Gebruik de relevante tabel om de tests uit te voeren.
NL20
Lezen van de bereidingstabel
De tabel geeft aan welke functie het best gebruikt kan worden voor een bepaald gerecht, dat op één of meerdere
steunhoogtes tegelijk kan worden bereid. De bereidingstijden gelden vanaf het moment dat het gerecht in de oven
wordt gezet, zonder de voorverwarmingstijd (indien nodig). De temperaturen en de bereidingstijden zijn indicatief en
hangen af van de hoeveelheid voedsel en het type schaal. Gebruik eerst de laagste aanbevolen waarden. Als de
bereiding niet naar wens is, kunt u hogere waarden gebruiken. Geadviseerd wordt om de bijgeleverde accessoires te
gebruiken en indien mogelijk taartvormen of ovenschalen van donker metaal. U kunt ook pannen of vuurvaste of
aardewerk schalen gebruiken; de bereidingstijden zijn dan iets langer. Volg voor de beste resultaten zorgvuldig de
aanwijzingen in de bereidingstabel met betrekking tot de bijgeleverde schalen en de verschillende steunhoogtes.
Het tegelijkertijd bereiden van verschillende gerechten
Als u de functie “HETE LUCHT” gebruikt, kunt u verschillende gerechten die dezelfde bereidingstemperatuur vereisen
tegelijkertijd bereiden (bijvoorbeeld: vis en groenten) die dezelfde bereidingstijd hebben, op verschillende
steunhoogtes. Haal de gerechten die klaar zijn uit de oven en laat de gerechten die meer tijd nodig hebben in de oven
staan.
Gebak
- Bak fijn gebak met de statische functie op één niveau. Gebruik taartvormen van zwart metaal en zet deze altijd
op het bijgeleverde rooster. Voor bereiding op meerdere steunhoogtes selecteert u de functie met ventilatie en
zet u de taartvormen in zigzagvorm op de roosters, zodat de lucht goed kan circuleren.
- Om te controleren of de taart gaar is steekt u een satéprikker in het dikste gedeelte van de taart. Als de prikker
er droog uitkomt, is de taart klaar.
- Als u taartvormen met antiaanbaklaag gebruikt, vet dan niet de randen in, omdat de taart dan mogelijk niet
goed rijst aan de zijkanten.
- Als het gebak “inzakt” tijdens het bakken, gebruik dan de volgende keer een lagere temperatuur, verminder
bijvoorbeeld de hoeveelheid vocht of meng het beslag voorzichtiger.
- Gebruik, voor taarten met vochtige vulling (kwarktaart of vruchtentaarten) de functie “TURBO HETE LUCHT. Als
de bodem van de taart te vochtig blijft, zet de taart dan op een lager niveau en bestrooi de bodem met
paneermeel of verkruimelde koekjes voordat u de vulling erin schenkt.
Vlees
- U kunt elke soort schaal gebruiken die geschikt is voor de afmetingen van het vlees. Schenk bij gebraden vlees
bij voorkeur wat bouillon in de schaal, waardoor het vlees tijdens de bereiding vochtig wordt gehouden en meer
smaak krijgt. Laat het gebraden vlees na afloop van de bereiding 10-15 min. in de oven rusten, of dek het af met
aluminiumfolie.
- Als u stukken vlees wilt grillen, kies dan stukken met een gelijke dikte, zodat het vlees gelijkmatig gaar wordt.
Zeer dikke stukken vlees hebben een langere bereidingstijd. Zet het rooster op een lagere steunhoogte om te
voorkomen dat de korst verbrandt. Draai het vlees om na tweederde van de bereidingstijd.
Geadviseerd wordt om een opvangbak met een halve liter water direct onder het rooster te plaatsen waarop u het
vlees heeft gelegd, om het bakvet op te vangen. Vul indien nodig bij met water tijdens het grillen.
Draaispit (alleen bij bepaalde modellen)
Dit accessoire dient voor het gelijkmatig grillen van grote stukken vlees en gevogelte. Steek het vlees aan het spit. Zet
kip vast met keukentouw en controleer of het vlees goed vastzit voordat u het spit in de houder aan de voorwand van
de oven steekt en op de steun legt. Om vorming van dampen te voorkomen en bakvet op te vangen, adviseren wij om
een opvangbak met een halve liter water op de eerste steunhoogte te plaatsen. Het spit is voorzien van een plastic
handvat dat verwijderd moet worden voordat de bereiding begint. Het handvat dient om het vlees na afloop van de
bereiding uit de oven de halen zonder uw handen te branden.
Pizza
Vet de pizzavorm licht in voor een knapperige bodem. Verdeel na tweederde van de bereidingstijd de mozzarella over
de pizza.
Functie Rijzen (alleen bij bepaalde modellen)
Dek het deeg altijd af met een vochtige doek voordat u het in de oven legt. Deze functie verkort de rijstijd met
ongeveer eenderde, vergeleken met rijzen op kamertemperatuur (20-25 °C). De rijstijd bij een hoeveelheid pizzadeeg
van 1 kg is ongeveer één uur.
GEBRUIKSADVIEZEN EN -SUGGESTIES
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Bauknecht BLVES 8200 PT Gebruikershandleiding

Type
Gebruikershandleiding

in andere talen