Documenttranscriptie
INHOUD
Belangrijke aanwijzingen m.b.t. de veiligheid . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .68 - 70
Apparaat en toebehoren . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .71
Bedieningspaneel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .72
Vóór het in gebruik nemen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .73
Instellen van de klok . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .73
Wat zijn microgolven? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .74
Geschikt servies . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .74 - 75
Tips en adviezen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .75 - 78
Vermogensstanden . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .79
Handmatig gebruik . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .79
Andere nuttige functies . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .80 - 81
Automatisch gebruik . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .82
Tabellen automatische programma's . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .83 - 85
Recepten voor automatische kookprogramma's AC-6 en AC-7 . . . . . . . . . . . . . . . . .85 - 86
Recepten . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .88 - 90
Reiniging en onderhoud . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .91
Wat te doen als . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .92
Service . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .93
Adres service-afdeling . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .93
NEDERLANDS
Tabellen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .87 - 88
Garantievoorwaarden NEDERLAND . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .94 - 95
Garantiebedingungen BELGIË . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .96
Technische gegevens . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .97
Belangrijke informatie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .97
Installatie-aanwijzing . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .98 - 99
Het symbool
op het product of op de verpakking wijst erop dat dit product niet als huishoudafval
mag worden behandeld, maar moet worden afgegeven bij een verzamelpunt waar elektrische en
elektronische apparatuur wordt gerecycled. Als u ervoor zorgt dat dit product op de juiste manier wordt
verwijderd, voorkomt u mogelijke negatieve gevolgen voor mens en milieu die zich zouden kunnen
voordoen in geval van verkeerde afvalverwerking. Voor gedetailleerdere informatie over het recyclen van
dit product, kunt u contact opnemen met de gemeente, de gemeentereiniging of de winkel waar u het
product hebt gekocht.
67
BELANGRIJKE AANWIJZINGEN M.B.T. DE VEILIGHEID
BELANGRIJK VOOR UW VEILIGHEID: LEES DE VOLGENDE AANWIJZINGEN GOED DOOR
EN BEWAAR DEZE GEBRUIKSAANWIJZING.
Om brand te voorkomen
De magnetron niet gebruiken om levensmiddelen in
olie of vet te frituren. De temperatuur kan niet
gecontroleerd worden en het vet kan vlam vatten.
Alleen speciaal daarvoor geschikte popcorn in de
magnetron bereiden.
Geen levensmiddelen of andere voorwerpen in het
apparaat bewaren.
Na het starten van het apparaat de instellingen
controleren om er zeker van te zijn dat het
apparaat zoals gewenst werkt. Deze
gebruiksaanwijzing gebruiken.
Om verwondingen te voorkomen
Magnetronovens mogen tijdens het
gebruik niet zonder toezicht worden
gelaten. Te hoge vermogens of te lange
bereidingstijden kunnen de levensmiddelen
oververhitten en brand veroorzaken.
Het stopcontact moet altijd bereikbaar zijn, zodat
de stekker er in geval van nood makkelijk kan
worden uitgetrokken. De netspanning moet 230 V
wisselspanning, 50 Hz zijn en de zekering moet
minstens 10 A zijn.
Wij raden u aan het apparaat aan een aparte
stroomkring aan te sluiten.
Het apparaat niet in de open lucht bewaren of
opstellen.
WAARSCHUWING:
Het apparaat niet gebruiken als het beschadigd
is of niet goed functioneert. Controleer het
volgende voordat u het apparaat inschakelt:
a) De deur moet correct sluiten en mag niet
verkeerd uitgelijnd of vervormd zijn.
b) De scharnieren en veiligheidsvergrendelingen
van de deur mogen niet kapot of los zijn.
c) De deurafdichtingen en afsluitvlakken mogen
niet beschadigd zijn.
d) In de ovenruimte en de deur mogen geen deuken
of andere beschadigingen aanwezig zijn.
e) Het aansluitsnoer en de stekker mogen niet
beschadigd zijn.
Voer in geen geval zelf reparaties of
wijzigingen aan uw magnetron uit.
Reparaties, vooral reparaties waarbij de
afdekking van het apparaat moet
worden verwijderd, mogen alleen door
vakmensen
worden
uitgevoerd.
Onvakkundige reparaties kunnen tot
aanzienlijke risico’s voor de gebruiker
leiden. Wend u daarom in geval van
storing altijd tot onze service-afdeling.
Alleen originele ZANUSSI-onderdelen
voldoen aan alle eisen!
NOOIT DE DEUR OPENEN, als in het
apparaat verwarmde levensmiddelen
beginnen te roken. Het apparaat
uitschakelen, de stekker uit het
stopcontact trekken en wachten tot de
levensmiddelen niet meer roken. Als u de
deur opent tijdens de rookontwikkeling
kan dat brand veroorzaken.
Alleen voor magnetrons geschikt servies
gebruiken, zie pag. 74 - 75.
Het apparaat nooit zonder toezicht laten,
als u verpakkingen van kunststof, papier
of ander brandbaar materiaal gebruikt.
D e a f d e k k i n g v a n d e m i c ro g o l v e n g e l e i d e r,
de
ovenruimte,
het
draaiplateau en het draaimechanisme na
gebruik van het apparaat reinigen. Deze
onderdelen moeten droog en vetvrij zijn.
Achterblijvende vetspatten kunnen
o v e r v e r h i t r a k e n , g a a n ro k e n o f
ontbranden.
Geen brandbare materialen in de buurt van het
apparaat of de ventilatie-openingen bewaren.
De ventilatie-openingen nooit blokkeren.
Alle metalen sluitingen, draden enz. van
levensmiddelen en verpakkingen verwijderen.
Vonkvorming op metalen oppervlakken kan tot
brand leiden.
Nooit op enigerlei wijze veranderingen
aanbrengen aan de veiligheidsvergrendeling van
de deur.
Het apparaat nooit inschakelen als zich
voorwerpen tussen de deurafdichtingen en de
afsluitvlakken bevinden.
68
BELANGRIJKE AANWIJZINGEN M.B.T. DE VEILIGHEID
Nooit afgesloten bakjes gebruiken. Sluitingen en
afdekkingen ver wijderen. Afgesloten bakjes
kunnen door de drukverhoging zelfs na
uitschakelen van het apparaat nog exploderen.
Wees voorzichtig bij het ver war men van
vloeistoffen.
Kopjes of bekers met een grote opening gebruiken,
opdat luchtbellen kunnen ontsnappen.
Laat vet of vuil zich niet ophopen op de
afdichtingen
van
de
deur
of
aangrenzende delen. Volg de instructies
in hoofdstuk “Reiniging en onderhoud”,
Pag. 91. Als u de oven niet schoonhoudt,
kan dat leiden tot aantasting van het
oppervlak, wat de levensduur van het
toestel negatief kan beïnvloeden en
mogelijk
gevaarlijke
situaties
veroorzaakt.
Wees bij het verwarmen van vloeistoffen
in de magnetron voorzichtig als u het
kopje of de beker uit de oven neemt; het
kan tot kookpuntvertraging komen en de
vloeistof kan plotseling hevig overkoken
of spatten.
Personen met PACEMAKERS moeten bij hun arts of
bij
de
fabrikant
infor meren
naar
voorzorgsmaatregelen bij het omgaan met
magnetrons.
Om elektrische schokken te voorkomen
De ommanteling van het apparaat mag in geen
geval worden verwijderd.
Nooit vloeistof in de openingen van de
veiligheidsvergrendelingen van de deur of
ventilatieopeningen laten komen of voorwerpen in
deze openingen steken. Als u grotere
hoeveelheden vloeistof morst, het apparaat direct
uitschakelen, de stekker uit het stopcontact trekken
en contact opnemen met onze service-afdeling.
Het aansluitsnoer en de stekker nooit in water of
andere vloeistof leggen.
Het aansluitsnoer mag niet over hete of scherpe
oppervlakken geleid worden, zoals bijvoorbeeld
de hete ventilatie-openingen bovenaan de
achterwand van het apparaat.
In geen geval proberen om de ovenlamp zelf te
ver vangen. Dit mag alleen door vakmensen
geschieden.
Als de ovenlamp uitvalt, neem dan contact op met
onze service-afdeling.
Als het aansluitsnoer beschadigd is, moet het door
een nieuw speciaal snoer worden vervangen.
Ver vangen mag alleen door vakmensen
geschieden.
Om explosies en plotseling koken te
voorkomen
Om verbrandingen door plotseling overkoken
(kookpuntvertraging) te voorkomen:
1. De vloeistof vóór het verwarmen omroeren.
2. Bij het verwarmen van vloeistoffen een glazen
staafje of lepeltje in het glas of kopje zetten.
3. Laat de vloeistof tenminste 20 seconden na het
koken in de oven staan om kookvertraging te
voorkomen.
NEDERLANDS
Eieren niet in de dop koken.
Hardgekookte eieren mogen niet in de
magnetron verwarmd worden, omdat ze
zelfs na het ver warmen kunnen
exploderen. Voor het koken of
opwarmen van eieren die niet geklutst of
geroerd worden, eidooier en eiwit
inprikken, zodat ze niet kunnen
exploderen. Vóór het opwarmen in de
magnetron de doppen van gekookte
eieren ver wijderen en de eieren in
plakjes snijden.
Levensmiddelen met een schil of vel, zoals
aardappelen, worstjes of fruit, altijd eerst enkele
malen met een vork inprikken, zodat de stoom kan
ontsnappen.
Om verbranding te voorkomen
Gebruik pannenlappen als u levensmiddelen uit de
ovenruimte neemt.
Schalen, popcorn-verpakkingen, braadzakjes enz.
altijd van gezicht en handen afgewend openen om
verbranding door stoom te voorkomen.
WAARSCHUWING: levensmiddelen in
vloeibare en andere vorm mogen niet in
afgesloten bakjes verwarmd worden; ze
zouden kunnen exploderen.
69
BELANGRIJKE AANWIJZINGEN M.B.T. DE VEILIGHEID
Overige aanwijzingen
Breng op geen enkele wijze veranderingen aan het
apparaat aan.
Dit apparaat is alleen bedoeld voor huishoudelijk
gebruik en mag alleen voor het bereiden van
levensmiddelen worden gebruikt. Het is niet
geschikt voor industriële doeleinden of voor
gebruik in een laboratorium.
Om foutieve bediening en beschadiging van
het apparaat te voorkomen
Het apparaat nooit inschakelen als er geen
levensmiddelen in staan.
Bij het gebruik van bruineringsser vies of
zelfver war mende materialen moet een
hittebestendige isolatie (bijv. een porseleinen bord)
tussen servies en draaiplateau worden gezet.
Daardoor worden beschadigingen door warmte
van het draaiplateau en het draaimechanisme
voorkomen. De aangegeven opwarmtijd voor het
servies mag niet worden overschreden.
Geen metalen ser vies gebruiken, omdat
microgolven gereflecteerd worden en dit tot
vonkvorming leidt.
Geen conservenblikken in het apparaat zetten.
Alleen het voor dit apparaat bedoelde
draaiplateau en draaimechanisme gebruiken.
Gebruik de oven niet zonder het draaiplateau.
Om te voorkomen dat het draaiplateau barst:
(a) Vóór het reinigen het draaiplateau laten
afkoelen.
(b) Geen hete gerechten of heet servies op het
koude draaiplateau zetten.
(c) Geen koude levensmiddelen of koud servies op
het hete draaiplateau zetten.
Geen voorwerpen op de ommanteling zetten als
het apparaat in werking is.
Om verbrandingen te voorkomen altijd
de temperatuur van de levensmiddelen
controleren en ze voor het serveren
omroeren. Wees extra voorzichtig als de
levensmiddelen of dranken voor baby's,
kinderen of oudere personen bestemd
zijn.
La température du récipient est trompeuse et ne
reflète pas celle des aliments que vous devez
vérifier.
Tenez-vous éloigné du four au moment où vous
ouvrez sa porte de manière à éviter toute brûlure
due à la vapeur ou à la chaleur.
Coupez en tranches les plats cuisinés farcis après
chauffage afin de laisser s’échapper la vapeur et
d’éviter les brûlures.
Veillez à ce que les enfants ne touchent pas la
porte du four pour éviter les brûlures.
Om foutieve bediening door kinderen te
voorkomen
WAARSCHUWING: kinderen mogen het
apparaat alleen onder toezicht
gebruiken of als ze voldoende instructies
voor een veilig gebruik hebben
gekregen
en
de
gevaren
van
ondeskundig gebruik begrijpen.
Dit apparaat is niet bestemd om gebruikt te worden
door personen (met inbegrip van kinderen) met een
beperkt fysiek, zintuiglijk of geestelijk vermogen, of
gebrek aan er varing of kennis, tenzij ze het
apparaat gebruiken onder toezicht van een
persoon die voor hun veiligheid verantwoordelijk
is.
Op kinderen moet toezicht worden gehouden om
te voorkomen dat ze met het apparaat spelen.
Niet tegen de ovendeur leunen of aan de deur
hangen.
De magnetron is geen speelgoed!
Kinderen moet u ver trouwd maken met alle
belangrijke aanwijzingen m.b.t. de veiligheid: bijv.
gebruik van pannenlappen en voorzichtig afnemen
van deksels.
Let vooral op verpakkingen die levensmiddelen
knapperig maken (bijv. zelfbruinende gerechten);
deze worden bijzonder heet.
AANWIJZINGEN:
Wend u met vragen over de aansluiting van het
apparaat tot een erkend installateur.
Zowel de fabrikant als de handelaar kunnen geen
verantwoording op zich nemen voor
beschadigingen van het apparaat of
verwondingen van personen, die als gevolg van
een foutieve elektrische aansluiting ontstaan.
Op de wanden in de ovenruimte resp. rond de
deurafdichtingen en afsluitvlakken kunnen zich
waterdamp en druppels vormen. Dit is normaal en
is geen aanwijzing dat er microgolven naar buiten
komen of dat er van een andere storing sprake is.
70
APPARAAT EN TOEBEHOREN
1
2
3
4
8
Front
Ovenlamp
Bedieningspaneel
Toets om de deur te openen
Afdekking van de microgolvengeleider 14
Ovenruimte
Aandrijfas
Deurafdichtingen en afsluitvlakken
13
Bevestigingspunten (4 plaatsen)
Ventilatie-openingen
Ommanteling
Achterzijde van het apparaat
Snoerdrager
Aansluitsnoer
6
5
9
NEDERLANDS
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10
11.
12.
13.
14.
7
10
11
12
TOEBEHOREN:
Controleer of de volgende onderdelen zijn
meegeleverd:
(15) draaiplateau (16) draaimechanisme
(17) 4 bevestigingsschroeven (niet afgebeeld)
• Het draaimechanisme in de aandrijfas in de
bodem van de ovenruimte plaatsen.
• Dan het draaiplateau erop zetten.
• Om schade aan het draaiplateau te voorkomen,
moet u erop letten, dat servies bij het uitnemen
niet de rand van het draaiplateau raakt.
AANWIJZING: Geef bij het bestellen van
onderdelen uw handelaar of onze service-afdeling
de naam van het onderdeel en de
modelaanduiding op.
15
16
71
BEDIENINGSPANEEL
1 display
2 symbolen
De indicatie boven het symbool knippert of
gaat branden. Als een indicatie knippert, de
betreffende toets (met hetzelfde symbool)
indrukken of de benodigde
bedieningshandeling uitvoeren.
1
2
omroeren
omkeren
kg/gewicht
3
symbool voor vermogensstanden
symbool voor bereidingsproces
3 knop TIJDSCHAKELKLOK/GEWICHT
4 toets VERMOGENSSTAND
5 toets AUTOMATISCHE PROGRAMMA'S
Deze toets indrukken om een van de 12
automatische programma's te kiezen.
6 toets START/+30
7 toets STOP
8 toets om de deur te openen
4
5
6
7
8
72
VÓÓR HET IN GEBRUIK NEMEN
Gebruik van toets STOP
1. Wissen van een invoerfout bij het
programmeren.
2. Lopend proces even onderbreken.
3. Wissen van een programma tijdens het lopende
proces door tweemaal indrukken.
De stekker in het stopcontact steken.
1. De indicatie begint te knipperen.
2. Toets STOP indrukken. Indicatie controleren.
x1
De klok volgens onderstaande aanwijzingen instellen.
INSTELLEN VAN DE KLOK
De klok kan als 12-uurs of als 24-uurs-klok worden ingesteld.
1. Om de 12-uurs-klok in te stellen toets VERMOGENSSTAND 3 seconden ingedrukt
houden.
verschijnt op het display.
2. Om de 24-uurs-klok in te stellen toets VERMOGENSSTAND nogmaals indrukken.
verschijnt op het display.
1 x 3 seconden
lang indrukken
1. Kies de klokfunctie
(12-uurs-klok).
2. Stel de uren in. Knop
TIJDSCHAKELKLOK/GEWICHT
draaien, tot het juiste uur wordt
aangegeven (23).
Kies de 24uurs-klok.
1x 3 seconden
lang indrukken
4. De minuten instellen. Knop
TIJDSCHAKELKLOK/GEWICHT
draaien, tot de juiste minuten worden
aangegeven (35).
NEDERLANDS
Voorbeeld:
Instellen van de 24-uurs-klok op 23:35 uur.
3. Toets VERMOGENSSTAND
indrukken om van de uren naar
de minuten te gaan.
1x
1x
5. Toets VERMOGENSSTAND
indrukken om de klok te
starten.
Indicatie controleren.
1x
AANWIJZING:
1. U kunt knop TIJDSCHAKELKLOK/GEWICHT
rechtsom en linksom draaien.
2. Druk toets STOP in als u bij het programmeren een
fout hebt gemaakt.
3. Als de stroomverzorging naar het apparaat wordt
onderbroken, laat het display regelmatig
zien
als de stroomverzorging weer hersteld is. Als dat
tijdens een bereidingsproces gebeurt, wordt het
programma gewist.
4. Als u de dagtijd opnieuw wilt instellen, gaat u te werk
zoals hierboven beschreven.
73
VÓÓR HET IN GEBRUIK NEMEN
Door de veroorzaakte wrijving ontstaat warmte, die
ervoor zorgt dat de gerechten ontdooid, verwarmd of
gekookt worden.
Microgolven worden in de oven door het magnetron
opgewekt en brengen de watermoleculen in
levensmiddelen in trilling.
GESCHIKT SERVIES
GLAS EN GLASKERAMIEK
BRAADZAKKEN
Hittebestendig glazen servies is heel geschikt. Het
bereidings-proces kan van alle kanten
geobserveerd worden. Het servies mag echter
geen metaal bevatten (loodkristal) of van een
versiering van metaal voorzien zijn (bijv. gouden
randje, kobaltblauw).
Braadzakken kunt u in de magnetron gebruiken.
Metalen sluitclips zijn echter ongeschikt, omdat de
braadzak dan kan smelten. Gebruik een touwtje
om de braadzak af te sluiten en prik de braadzak
met een vork enkele malen in. Het is niet
raadzaam om niet hittebestendig folie, bijv.
vershoudfolie, in de magnetron te gebruiken.
AARDEWERK
BRUINERINGSSERVIES
Is over het algemeen goed geschikt. Aardewerk
moet geglazuurd zijn, omdat anders vocht in het
ser vies kan binnendringen. Vocht verhit het
materiaal en kan het laten barsten. Als u niet zeker
weet of uw servies geschikt voor de magnetron is,
voer dan de geschiktheidstest uit.
Speciaal braadservies voor in de magnetron met
een metaallegering op de bodem die ervoor zorgt
dat de levensmiddelen bruin worden. Bij gebruik
van bruineringsservies moet een geschikte isolator,
bijv. een porseleinen bord, tussen draaiplateau en
servies worden gelegd. Let goed op de door de
fabrikant van het ser vies aangegeven
voorverwarmtijd. Bij overschrijding daarvan kan
het tot beschadiging van het draaiplateau en het
draaimechanisme
komen
en
de
veiligheidsinrichting kan in werking treden en het
apparaat uitschakelen.
PORSELEIN
Is heel goed geschikt. Let erop dat het porselein
geen randje van goud of zilver heeft en geen
metaal bevat.
KUNSTSTOF EN PAPIER
Hittebestendig, voor de magnetron geschikt
kunststof servies kunt u gebruiken bij ontdooien,
verwarmen en koken. Let op de aanwijzingen van
de fabrikant. Hittebestendig, voor de magnetron
geschikt servies van papier kunt u ook gebruiken.
Let op de aanwijzingen van de fabrikant.
METAAL
Metaal mag in de regel niet gebruikt worden,
omdat microgolven niet door metaal heen dringen
en zo niet bij de levensmiddelen terechtkomen. Er
zijn echter uitzonderingen: smalle stroken
aluminiumfolie kunt u gebruiken om delen af te
dekken, zodat deze niet te snel ontdooien of gaar
worden (bijv. de vleugels bij een kip).
Kleine spiesjes van metaal en aluminium schaaltjes
(bijv. bij kant-en-klaar gerechten) kunnen gebruikt
worden. Ze moeten echter in verhouding tot de
levensmiddelen klein zijn, aluminium schaaltjes
bijv. moeten voor minstens 2/3 tot 3/4 met
levensmiddelen gevuld zijn. Wij raden u aan de
levensmiddelen over te doen in voor de magnetron
geschikt ser vies. Bij gebruik van aluminium
schalen of ander metalen ser vies moet een
minimale afstand van ongeveer 2 cm tot de
KEUKENPAPIER
Kan gebruikt worden om bij korte verwarmingsprocessen, bijv. bij brood of gepaneerd vlees, vocht
op te nemen. Het papier tussen de levensmiddelen
en het draaiplateau leggen. Zo blijft het oppervlak
van de levensmiddelen knapperig en droog. Door
vettige gerechten met keukenpapier af te dekken
worden spatten opgevangen.
MAGNETRONFOLIE
Magnetronfolie of hittebestendig folie is goed
geschikt om gerechten af te dekken of te
omwikkelen. Let op de aanwijzingen van de
fabrikant.
74
GESCHIKT SERVIES
Het apparaat 1 tot 2 minuten op 800 W vermogen
inschakelen. Als het servies koel of handwarm
blijft, is het geschikt. Voer deze test niet uit met
kunststof servies, dat kan smelten.
ovenwanden worden aangehouden, omdat deze
anders door mogelijke vonkvorming beschadigd
kunnen worden. Geen ser vies met metalen
versieringen of metalen delen, zoals schroeven,
hengsels of grepen gebruiken.
GESCHIKTHEIDSTEST
Als u niet zeker weet of uw servies geschikt voor
de magnetron is, voer dan de volgende test uit. Het
servies in de magnetron zetten. Een glas met 150
ml water op of naast het servies zetten.
TIPS EN ADVIEZEN
TIJDEN INSTELLEN
WATER TOEVOEGEN
De ontdooi-, verwarm- en kooktijden zijn over het
algemeen aanzienlijk kor ter dan in een
conventionele oven. Houd u daarom aan de in
deze gebruiksaanwijzing aangegeven tijden. Stel
de tijden liever korter dan langer in. Controleer de
gerechten na het bereiden. Liever nog even koken
dan te gaar laten worden.
Groente
en
andere
waterhoudende
levensmiddelen kunnen in hun eigen vocht of met
weinig water worden gekookt. Daardoor blijven
vele vitamines en mineralen in de levensmiddelen
behouden.
VETTE GERECHTEN
De ontdooi-, verwarm- en kooktijden zijn afhankelijk
van de uitgangstemperatuur van de levensmiddelen.
Bevroren en gekoelde levensmiddelen hebben
bijvoorbeeld langer tijd nodig dan levensmiddelen
op kamertemperatuur. Voor het verwarmen en
koken van levensmiddelen gaan we uit van normale
bewaartemperaturen (koelkasttemperatuur ongeveer
5 °C, kamertemperatuur ongeveer 20 °C). Voor het
ontdooien van levensmiddelen gaan we uit van
-18 °C.
LEVENSMIDDELEN MET SCHIL OF VEL
NEDERLANDS
Vlees met vet is sneller gaar dan mager vlees. Dek
daarom deze delen met wat aluminiumfolie af of
leg de levensmiddelen met de vette kant naar
beneden.
UITGANGSTEMPERATUUR
zoals worstjes, kip, aardappelen, tomaten, appels,
eidooier e.d., met een vork of houten prikker
inprikken. Daardoor kan de stoom die ontstaat
ontsnappen zonder dat de schil of het vel springt.
KLEINE EN GROTE HOEVEELHEDEN
De benodigde tijden zijn direct afhankelijk van de
hoeveelheid levensmiddelen die u wilt ontdooien,
verwarmen of koken. Dat betekent: kleine porties
zijn sneller gaar dan grote. Als vuistregel geldt:
dubbele hoeveelheid = bijna dubbele tijd
halve hoeveelheid = halve tijd
ALLE AANGEGEVEN TIJDEN …
in deze gebruiksaanwijzing zijn richtlijnen, die
afhankelijk zijn van uitgangstemperatuur, gewicht
en aard (water-, vetgehalte enz.) van de
levensmiddelen.
HOGE EN LAGE SCHALEN
ZOUT, SPECERIJEN EN KRUIDEN
Beide schalen hebben dezelfde inhoud, maar in
de hoge schaal is de bereidingstijd langer dan in
de lage. Gebruik daarom liefst lage schalen met
een groot opper vlak. Hoge schalen alleen
gebruiken voor gerechten die kunnen overkoken,
bijv. pasta, rijst, melk enz.
In de magnetron bereide gerechten behouden hun
eigen smaak beter dan bij conventionele
bereidingsmethoden. Wees daarom zeer zuinig bij
gebruik van zout en voeg dit pas na het bereiden
toe. Zout bindt vloeistof en droogt het oppervlak
uit. Specerijen en kruiden kunt u als gewoonlijk
gebruiken.
75
TIPS EN ADVIEZEN
RONDE EN OVALE SCHALEN
OMKEREN
In ronde en ovale schalen worden gerechten
gelijkmatiger gaar dan in rechthoekige, omdat zich
in de hoeken microgolvenenergie concentreert en
het gerecht op die plekken te gaar zou kunnen
worden.
Middelgrote gerechten, zoals hamburgers en
steaks, tijdens het bereidingsproces eenmaal
omkeren om de bereidingstijd te verkorten. Grote
gerechten, zoals vlees en kip, moeten worden
omgekeerd, omdat de naar boven gerichte kant
meer microgolvenenergie krijgt en zou kunnen
uitdrogen.
AFDEKKEN
Als levensmiddelen worden afgedekt, blijft het
vocht behouden en de bereidingstijd wordt korter.
Gebruik een deksel, magnetronfolie of een
afdekkap. Gerechten die een korstje moeten
krijgen, bijv. vlees of kip, niet afdekken. Wat in de
conventionele oven wordt afgedekt, moet ook in de
magnetron worden afgedekt.
STANDTIJD
Aanhouden van de standtijd is een van de
belangrijkste regels bij het gebruik van de
magnetron. Bijna alle gerechten die in de
magnetron worden ontdooid, verwarmd of gekookt
hebben een korte of langere standtijd nodig,
waarin een temperatuurcompensatie plaatsvindt en
de vloeistof in het gerecht zich gelijkmatig kan
verdelen.
ONREGELMATIGE DELEN
met de dikke resp. compacte kant naar boven
leggen. Groente (bijv. broccoli) met de stelen naar
buiten leggen. Dikkere delen hebben een langere
bereidingstijd en krijgen aan de buitenkant meer
microgolvenenergie, zodat de levensmiddelen
gelijkmatig gaar worden.
BRUINERINGSMIDDELEN
Levensmiddelen krijgen na meer dan 15 minuten
bereidingstijd een bruine kleur, die echter niet met
de intensieve bruine kleur en korst bij
conventioneel bereiden te vergelijken is. Om een
aantrekkelijke bruine kleur te krijgen, kunt u
bruineringsmidelen gebruiken. Ze dienen meestal
tegelijk als specerij. Hieronder vindt u enkele tips
voor het gebruik van bruineringsmiddelen.
OMROEREN
Omroeren van de levensmiddelen is nodig , omdat
de microgolven eerst de buitenste gedeelten
verwarmen. Door omroeren wordt de temperatuur
verdeeld en het gerecht gelijkmatig verwarmd.
RANGSCHIKKING
Verschillende
enkele
por ties,
bijv.
puddingvormpjes, kopjes of aardappelen in de
schil, in een kring op het draaiplateau plaatsen.
Tussen de por ties ruimte laten, zodat de
microgolvenenergie van alle kanten kan
binnendringen.
METS
PRODUITS DE BRUNISSAGE
Beurre fondu et paprike en poudre
Volailles
METHODE
Badigeonner la volaille avec le mélange de
beurre et de paprika en poudre
Soufflés et grapoudre Croûtes au fromage Saupoudrer de paprika en poudre
Paprika en poudre
Viandes et volailles
Sauce de soja
Badigeonner de sauce
Sauce Barbecue et sauce Worcestershire, sauce de rôti Rôtis, boulettes de viande
Badigeonner de sauce
Pièces rôties à cuisson rapide
Soufflés et gratins, toasts, soupes, potées Parsemer de dés de lard ou d’oignons secs
Dès de lard fondus ou oignons secs
Cacao, chocolat râpé, glaces brunes, miel et marmelade Gâteaux et desserts
Saupoudrer ou glacer les gâteaux et les desserts
76
TIPS EN ADVIEZEN
VERWARMEN
AFDEKKEN
G Kant-en-klare gerechten uit het aluminium
G
G
G
G
G
G
OMKEREN/OMROEREN
Bijna alle levensmiddelen moeten tussendoor
eenmaal omgekeerd of omgeroerd worden. Delen
die aan elkaar plakken zo snel mogelijk loshalen en
anders rangschikken.
KLEINERE HOEVEELHEDEN
ontdooien gelijkmatiger en sneller dan grote. Wij
raden u daarom aan, zo klein mogelijke porties in
te vriezen. Zo kunt u snel en makkelijk hele menu's
samenstellen.
KWETSBARE LEVENSMIDDELEN
zoals gebak, room, kaas en brood, niet helemaal,
maar slechts gedeeltelijk ontdooien en bij
kamer temperatuur verder laten ontdooien.
Daardoor voorkomt u dat de buitenste gedeelten
al te heet worden, ter wijl het binnenste nog
bevroren is.
DE STANDTIJD
NEDERLANDS
G
Dunnere delen voor het ontdooien met kleine
stroken aluminiumfolie afdekken. Reeds ontdooide
of warme delen tijdens het ontdooien eveneens
met strookjes aluminiumfolie afdekken. Dit
voorkomt dat dunnere delen al te heet worden,
terwijl dikkere delen nog bevroren zijn.
schaaltje nemen en op een bord of in een
schaal verwarmen.
Gerechten met magnetronfolie, bord of
afdekkap (in de handel verkrijgbaar) afdekken,
opdat het oppervlak niet uitdroogt. Dranken
niet afdekken.
Bij vast afgesloten bakjes het deksel
verwijderen.
Bij het verwarmen van vloeistof, zoals water,
koffie, thee of melk, een glazen staafje of
lepeltje in de beker of het glas zetten.
Grotere hoeveelheden indien mogelijk
tussendoor omroeren, zodat de temperatuur
zich gelijkmatig verdeelt.
De aangegeven tijden zijn bedoeld voor
levensmiddelen op kamertemperatuur (20 °C).
Bij gekoelde levensmiddelen wordt de tijd iets
langer.
Laat de levensmiddelen na het verwarmen 1-2
minuten staan, zodat de temperatuur zich
gelijkmatig kan verdelen (standtijd).
De aangegeven tijden zijn richtlijnen, die
afhankelijk zijn van uitgangstemperatuur,
gewicht, watergehalte, vetgehalte en gewenste
eindtoestand van de levensmiddelen.
na het ontdooien van levensmiddelen is bijzonder
belangrijk, omdat het ontdooiproces in die tijd
wordt voortgezet. In de ontdooitabel vindt u de
standtijden voor verschillende levensmiddelen.
Dikke, compacte levensmiddelen hebben een
langere standtijd nodig dan platte of poreuze
levensmiddelen. Als de levensmiddelen niet
voldoende ontdooid zijn, kunt u ze nog even in de
magnetron zetten of de standtijd verlengen. De
levensmiddelen na de standtijd zo snel mogelijk
verder verwerken en niet opnieuw invriezen.
ONTDOOIEN
De magnetron is ideaal voor het ontdooien van
levensmiddelen. De ontdooitijden zijn in de regel
aanzienlijk kor ter dan bij ontdooien op
traditionele manier. Hieronder vindt u enkele tips.
Neem de diepvriesproducten uit de verpakking en
leg ze op een bord.
BAKJES
Goed geschikt voor het ontdooien en verwarmen
van gerechten zijn voor de magnetron geschikte
bakjes, die zowel geschikt voor de diepvries (tot
ongeveer -40 °C) als hittebestendig (tot ongeveer
220 °C) zijn. Zo kunt u in hetzelfde ser vies
ontdooien, verwarmen en zelfs koken.
77
TIPS EN ADVIEZEN
KOKEN VAN VERSE GROENTE
BRADEN VAN VLEES, VIS EN GEVOGELTE
G Let er bij het kopen van groente op, dat de
G
G
G
G
G
G
G
G Let er bij het kopen op, dat de stukken zo veel
stukken zo veel mogelijk even groot zijn. Dat is
vooral belangrijk als u de groente in z'n geheel
wilt koken (bijv. aardappelen in de schil).
Groente voor het bereiden wassen,
schoonmaken en dan pas de benodigde
hoeveelheid voor het recept afwegen.
Kruid de groente zoals gebruikelijk, maar voeg
pas na het koken zout toe.
Per 500 gram groente ongeveer 5 eetlepels
water toevoegen. Vezelrijke groente heeft wat
meer water nodig. Aanwijzingen vindt u in de
tabel op pag. 87.
Groente wordt in de regel in een schaal met
deksel gekookt. Groente met veel vocht, zoals
uien en aardappelen, kunt u koken zonder
water toe te voegen.
Groente na de helft van de kooktijd omroeren
of omkeren.
Na het koken de groente ongeveer 2 minuten
laten staan, opdat de temperatuur zich
gelijkmatig verdeelt (standtijd).
De aangegeven tijden zijn richtlijnen, die
afhankelijk zijn van uitgangstemperatuur,
gewicht en aard van de groente. Hoe verser de
groente is, des te korter is de kooktijd.
G
G
G
G
G
G
mogelijk even groot zijn. Zo krijgt u een goed
resultaat.
Vlees, vis en gevogelte zoals gebruikelijk
verwerken.
Rundvlees moet zo min mogelijk zenen hebben.
Ondanks de gelijke grootte van de stukken kan
het resultaat verschillend zijn. Dat ligt o.a. aan
de soort, aan het vet- en vochtgehalte en aan
de temperatuur voor het bereiden.
Vanaf 15 minuten bereidingstijd ontstaat een
natuurlijke bruine kleur, die door het gebruik
van bruineringsmiddelen nog kan worden
versterkt. Om bovendien een knapperig
oppervlak te krijgen, moet u bruineringsservies
gebruiken of het vlees op de kookplaat
aanbraden en in de magnetron verder braden.
Op deze manier krijgt u ook een bruine jus.
Grotere stukken vlees, vis en gevogelte na de
helft van de bereidingstijd omkeren, zodat ze
van alle kanten gelijkmatig gebraden worden.
Dek het vlees na het braden met aluminiumfolie
af en laat het ongeveer 10 minuten rusten
(standtijd). In deze tijd wordt het vlees nog
verder gaar en het vocht verdeelt zich
gelijkmatig, zodat bij het snijden minder
vleessap verloren gaat.
ONTDOOIEN EN KOKEN
Diepgevroren gerechten kunnen in de magnetron in één proces ontdooid en tegelijk gekookt worden. In
de tabel vindt u enkele voorbeelden op pag. 88. Let bovendien op de algemene aanwijzingen m.b.t.
verwarmen en ontdooien van levensmiddelen.
Let bij het bereiden van kant-en-klare diepvriesproducten op de aanwijzingen van de fabrikant op de
verpakking. In de regel worden precieze bereidingstijden en aanwijzingen voor de bereiding in de
magnetron gegeven.
78
VERMOGENSSTANDEN
Voor het handmatig gebruik kunt u kiezen uit 5
verschillende vermogensstanden. Richt u daarbij
naar de aanwijzingen in de recepten.
In het algemeen gelden de volgende adviezen:
800 watt voor snel koken of verwarmen, bijv.
voor soep, éénpansgerechten, gerechten uit blik,
hete dranken, groente, vis enz.
560 watt voor langer koken van compactere
levensmiddelen zoals vlees en gehakt en voor
gerechten als cake. Bij deze lage instelling koken
sauzen niet over en de gerechten worden
gelijkmatig gaar, zonder dat ze aan de rand hard
worden of overlopen.
400 watt voor compactere gerechten die bij het
bereiden op traditionele wijze een langere tijd
nodig hebben, bijv. rundvleesgerechten. Bij deze
instelling blijft het vlees mals.
240 watt kiest u om gelijkmatig te ontdooien.
Deze stand is ook geschikt om rijst en pasta te
koken.
80 watt voor voorzichtig ontdooien, bijv. voor
slagroomtaart of bladerdeeg.
W = WATT
Om het vermogen in te stellen toets VERMOGENSSTAND indrukken, tot de gewenste vermogensstand
wordt aangegeven. Als u toets VERMOGENSSTAND één maal indrukt, verschijnt
. Als u de
gewenste vermogensstand mist, toets VERMOGENSSTAND zo vaak indrukken, tot de gewenste stand
weer wordt aangegeven. Als u deze toets niet indrukt, werkt het apparaat automatisch met
vol vermogen (800 watt).
Bij handmatig gebruik kunt u een bereidingstijd van
max. 90 minuten (90.00) instellen.
De tijdseenheid varieert van 10 seconden tot 5
minuten, afhankelijk van de totale bereidingstijd
zoals aangegeven in de tabel.
bereidingstijd
0-5 minuten
5-10 minuten
10-30 minuten
30-90 minuten
tijdseenheden
10 seconden
30 seconden
1 minuut
5 minuten
Voorbeeld: Soep verwarmen, 2 minuten en 30 seconden met 560 watt vermogen.
1. Voer door knop
TIJDSCHAKELKLOK/GEWICHT
rechtsom te draaien de gewenste
bereidingstijd in.
2. Stel het gewenste vermogen
in door toets
VERMOGENSSTAND
twee maal in te drukken.
2x
3. Start het proces door
toets START/+30 één
maal in te drukken.
NEDERLANDS
HANDMATIG GEBRUIK
1x
Indicatie controleren.
AANWIJZINGEN:
1. Als u de ovendeur tijdens het bereidingsproces opent, wordt de bereidingstijd op het display automatisch
aangehouden. Het terugtellen van de tijd gaat weer verder als u de deur sluit en toets START/+30 indrukt.
2. Als u tijdens het bereidingsproces de vermogensstand wilt controleren, drukt u toets VERMOGENSSTAND
in. Zolang uw vinger deze toets aanraakt, wordt de vermogensstand aangegeven.
3. U kunt knop TIJDSCHAKELKLOK/GEWICHT rechtsom of linksom draaien. Als u de knop linksom draait,
wordt de bereidingstijd trapsgewijze vanaf 90 minuten verminderd.
79
ANDERE NUTTIGE FUNCTIES
1. KOKEN IN VERSCHILLENDE FASES
U kunt een reeks van (maximaal) 3 standen programmeren.
Voorbeeld:
koken:
5 minuten bij 800 watt vermogen (fase 1)
16 minuten bij 240 watt vermogen (fase 2)
FASE 1
1. Voer door knop
TIJDSCHAKELKLOK/
GEWICHT rechtsom te
draaien de gewenste tijd in.
2. Stel het gewenste vermogen
in door één maal toets
VERMOGENSSTAND in te
drukken.
1x
FASE 2
3. Voer door knop
TIJDSCHAKELKLOK/
GEWICHT rechtsom te
draaien de gewenste tijd in.
4. Stel het gewenste
vermogen in door toets
VERMOGENSSTAND
vier maal in te drukken.
5. Start het proces door
toets START/+30 in
te drukken.
1x
4x
Controleer het display.
(Het apparaat werkt nu 5 minuten op 800 watt en aansluitend 16 minuten op 240 watt.)
80
ANDERE NUTTIGE FUNCTIES
2. SNELSTARTFUNCTIE
Met toets START/+30 kunt u de volgende functies bedienen:
a. Direct starten
U kunt direct 30 seconden lang op een vermogen van 800 watt koken, als u toets START/+30 indrukt.
AANWIJZING:
Om misbruik door kinderen te voorkomen, kan toets START/+30 slechts 3 minuten na de voorafgaande
bedieningshandeling, d.w.z. sluiten van de deur of indrukken van toets STOP worden gebruikt.
b. Verlengen van de bereidingstijd
Tijdens handmatig gebruik kunt u de bereidingstijd door herhaald op de toets te drukken steeds met 30
seconden verlengen.
1x
Zolang u met uw vinger toets VERMOGENSSTAND aanraakt, wordt de vermogensstand aangegeven.
Het terugtellen van de tijd gaat verder, ook als op het display de vermogensstand wordt aangegeven.
4. VEILIGHEIDSFUNCTIE
OPHEFFEN VAN DE VERGRENDELFUNCTIE
1. Druk toets STOP 3 seconden lang in.
INSTELLEN VAN DE VERGRENDELFUNCTIE
1. Druk toets STOP 3 seconden lang in.
1x 3 seconden
1x 3 seconden
Controleer het display.
Als de veiligheidsfunctie is ingesteld,
geeft het display de dagtijd aan.
AANWIJZING: als de veiligheidsvergrendeling is ingesteld, kunt u m.u.v. toets STOP geen
toetsen gebruiken.
81
NEDERLANDS
3. CONTROLEREN VAN DE VERMOGENSSTAND
Om tijdens het bereidingsproces de vermogensstand te controleren, drukt u toets VERMOGENSSTAND in.
AUTOMATISCH GEBRUIK
De automatische programma's berekenen de juiste
methode en bereidingstijd. U kunt kiezen uit 7
automatische kookprogramma's en 5
automatische ontdooiprogramma's.
Let daarbij op het volgende:
1.
toets AUTOMATISCHE
PROGRAMMA'S
x1
1. Druk toets AUTOMATISCHE PROGRAMMA'S één
maal in, de indicatie komt dan overeen met de
afbeelding.
Het menu kiest u door toets AUTOMATISCHE
PROGRAMMA'S in te drukken tot het gewenste
menunummer wordt aangegeven. Zie pag. 83 - 85,
tabellen AUTOMATISCHE PROGRAMMA'S.
Om een ontdooimenu te kiezen moet u toets
AUTOMATISCHE PROGRAMMA'S minstens 8
maal indrukken. Als u deze toets 8 maal indrukt,
verschijnt
in het display. Het menu wijzigt
automatisch, als u toets AUTOMATISCHE
PROGRAMMA'S ingedrukt houdt.
menunummer
2.
knop
TIJDSCHAKELKLOK/
GEWICHT
2. Voer door knop TIJDSCHAKELKLOK/GEWICHT
te draaien het gewenste gewicht in.
• Alleen het gewicht van de levensmiddelen invoeren.
Het gewicht van het servies niet meerekenen.
3.
• Voor gerechten met een hoger of lager gewicht dan
in de tabel aangegeven kiest u handmatig gebruik.
Let op de aanwijzingen in de tabel om goede
resultaten te bereiken. Zie pag. 87 - 88.
3. Start het proces door toets START/+30 in te
drukken.
Als een bedieningshandeling noodzakelijk is (bijv.
levensmiddelen omkeren) stopt het apparaat
automatisch, er klinkt een akoestisch signaal, de
resterende bereidingstijd en andere symbolen
worden knipperend aangegeven. Om het proces
voort te zetten toets START/+30 indrukken.
toets START/+30
De temperatuur aan het einde van de
bereidingstijd hangt af van de
uitgangstemperatuur. Controleer of de
levensmiddelen gaar genoeg zijn. Indien
nodig kunt u de bereidingstijd verlengen en
een hoger vermogen instellen.
Voorbeeld: Voor het bereiden van een ovenschotel met een gewicht van 1 kg kiest u AUTOMATISCH
KOOKPROGRAMMA AC-7.
1. Kies het gewenste menu door 2. Voer door knop
TIJDSCHAKELKLOK/GEWICHT
toets AUTOMATISCHE
rechtsom te draaien het gewicht in.
PROGRAMMA'S 7 maal in
te drukken.
3. Druk toets
START/+30 in.
1x
7x
Controleer het display.
82
TABELLEN AUTOMATISCHE PROGRAMMA'S
1x
KOOKPROGRAMMA
HOEVEELHEID (gewichtseenheid)/SERVIES
AC-1 koken
Diepgevroren
groente
0,1 - 0,6 kg (100 g)
Schaal met deksel
• Per 100 g 1 el water en wat zout toevoegen
(voor paddestoelen is geen extra water nodig).
• Met een deksel afdekken.
• Roer het gerecht om als het geluidssignaal
klinkt, en dek het weer af.
• Na het bereiden uit de oven halen en ca. 2
minuten laten staan.
BELANGRIJK: voor compact bevroren groente
handmatig gebruik kiezen.
AC-2 koken
Verse groente
0,1 - 0,6 kg (100 g)
Schaal met deksel
• In stukjes snijden, bijv. reepjes of plakken.
• Per 100 g 1 el water en wat zout toevoegen
(voor paddestoelen is geen extra water nodig).
• Met een deksel afdekken.
• Roer het gerecht om als het geluidssignaal
klinkt, en dek het weer af.
• Na het bereiden uit de oven halen en ca. 2
minuten laten staan.
AC-3 koken
Diepgevroren
gerechten
(Roerbaar)
0,3 - 1,0 kg* (100 g)
Schaal met deksel
• Gerecht in een voor de magnetron geschikte
schaal doen.
• Indien door de fabrikant aangegeven, wat
vloeistof toevoegen.
• Met een deksel afdekken.
• Indien door de fabrikant aangegeven, zonder
deksel koken.
• Roer het gerecht om als het geluidssignaal
klinkt, en dek het weer af. afdekken.
• Na het bereiden uit de oven halen en ca. 2
minuten laten staan.
AC-4 koken
Diepgevroren
ovenschotels
0,2 - 0,6 kg (100 g)
Platte, ovale ovenschaal
met magnetronfolie of
voor de magnetron
geschikte originele
verpakking met
magnetronfolie
• Ovenschotel uit de verpakking nemen. Evt. in
een ovenschaal overdoen.
• Met magnetronfolie afdekken.
• Als de verpakking geschikt voor de magnetron
is, papieren deksel verwijderen en met
magnetronfolie afdekken.
• Na het bereiden uit de oven halen en ca. 5
minuten laten staan.
AC-5 koken
0,1 - 0,8 kg (100 g)
Schaal met deksel
Gekookte aardappelen: aardappelen schillen en
in even grote stukken snijden.
In de schil gekookte aardappelen: aardappelen
van gelijke grootte uitzoeken en wassen.
• Aardappelen in een schaal doen.
• Benodigde hoeveelheid water (ca. 2 el per
100 g) en wat zout toevoegen.
• Met een deksel afdekken.
• Roer het gerecht om als het geluidssignaal
klinkt, en dek het weer af.
• Na het bereiden uit de oven halen en ca. 2
minuten laten staan.
2x
3x
4x
5x
TIPS
Gekookte
aardappelen en
aardappelen in de
schil
Belangrijk: Gekoelde voedingsmiddelen worden vanaf 5 oC opgewarmd, bevroren voedingsmiddelen vanaf -18 oC.
83
NEDERLANDS
TOETS
TABELLEN AUTOMATISCHE PROGRAMMA'S
TOETS
KOOKPROGRAMMA
AC-6 koken
Visfilet met saus
6x
AC-7 koken
Ovenschotels
HOEVEELHEID (gewichtseenheid)/SERVIES
0,4 - 1,2 kg* (100 g)
• Zie recept "Visfilet met saus" op pag. 85 - 86.
Gratinschaal met
magnetronfolie
* Totale gewicht van alle ingrediënten.
0,5 - 1,5 kg* (100 g)
• Zie recept "Ovenschotels " op pag. 86.
Gratinschaal
* Totale gewicht van alle ingrediënten.
7x
TOETS
ONTDOOIPROGRAMMA
TIPS
HOEVEELHEID (gewichtseenheid)/SERVIES
TIPS
Ad-1
ontdooien
Befstuk en
8x karbonade
0,2 - 0,8 kg (100 g)
Ovenschaal
(zie AANWIJZING op
pag. 87.)
• Leg de voedingsmiddelen op een platte schaal in het
midden van het draaiplateau.
• Zodra het geluidssignaal klinkt, dient het omg edraaid
te worden, dienen de delen van elkaar gehaald te
worden en vervolgens anders neergelegd te worden.
Dek de dunne delen en warme plekken af met
aluminiumfolie.
• Wikkel na het ontdooien in aluminiumfolie en laat 1015 minuten staan totdat het volledig is ontdooid.
Ad-2
ontdooien
Gehakt
0,2 - 0,8 kg (100 g)
Ovenschaal
(zie AANWIJZING op
pag. 87.)
• Leg het blok gehakt in een platte schaal op het
midden van het draaiplateau.
• Draai het gehakt om zodra het geluidssignaal klinkt.
Verwijder de reeds ontdooide delen indien mogelijk.
• Dek na het ontdooien af met aluminiumfolie en laat
het 5-10 minuten staan totdat het volledig is ontdooid.
Ad-3
ontdooien
Gevogelte
0,9 - 1,5 kg (100 g)
Ovenschaal
(zie AANWIJZING op
pag. 87.)
• Leg de kip met het borststuk naar beneden in een
platte schaal op het midden van het draaiplateau.
• Keer, zodra het geluidssignaal klinkt, het gevogelte en
dek de dunne delen en warme plekken af met
aluminiumfolie.
• Na het ontdooien met aluminiumfolie afdekken en 1530 minuten laten staan, tot alles volledig ontdooid is.
• Gevogelte onder stromend water afspoelen.
9x
10x
Belangrijk: Gekoelde voedingsmiddelen worden vanaf 5 oC opgewarmd, bevroren voedingsmiddelen vanaf -18 oC.
84
TABELLEN AUTOMATISCHE PROGRAMMA'S
TOETS
11x
ONTDOOIPROGRAMMA
HOEVEELHEID (gewichtseenheid)/SERVIES
TIPS
Ad-4
ontdooien
Gebak
0,1 - 1,4 kg (100 g)
Plat bord
• Verwijder de verpakking van de cake.
• Plaats de cake direct op het draaiplateau, of op een
bord in het midden van het draaiplateau.
• Snijd de cake na het ontdooien in gelijke plakken en
leg ze iets uit elkaar. Laat de cake 15-30 minuten
staan totdat de cake volledig is ontdooid.
Ad-5
ontdooien
Brood
0,1 - 1,0 kg (100 g)
Ovenschaal
(Voor dit programma
alleen sneetjes brood)
• Verdeel de boterhammen over een platte schaal in het
midden van het draaiplateau. Een brood met een
gewicht van 1 kg kunt u rechtstreeks over het
draaiplateau verdelen.
• Als het geluidssignaal klinkt, dienen de boterhammen
omgedraaid te worden, anders neergelegd te
worden en reeds ontdooide
boterhammen uitgenomen te worden.
• Dek na het ontdooien af met aluminiumfolie en laat
het 5-15 minuten staan totdat het volledig is ontdooid.
12x
BELANGRIJK: automatische ontdooiprogramma's
1. Biefstukken en karbonades naast elkaar (in 1 laag) invriezen.
2. Gehakt plat invriezen.
3. Na het omkeren de al ontdooide delen met strookjes aluminiumfolie afdekken.
4. Gevogelte moet meteen na het ontdooien worden bereid.
5. Taarten voorzien van een garnering en room zijn heel gevoelig voor de energie van de magnetron. Als de
room snel ontdooit, dient het direct uit de magnetronoven genomen te worden om 10-30 minuten op
kamertemperatuur te laten staan, om de beste resultaten te krijgen.
NEDERLANDS
Belangrijk: Gekoelde voedingsmiddelen worden vanaf 5 oC opgewarmd, bevroren voedingsmiddelen vanaf -18 oC.
RECEPTEN VOOR AUTOMATISCHE
KOOKPROGRAMMA'S AC-6 EN AC-7
VISFILET MET SAUS (AC-6)
visfilet met pikante saus
0,4 kg
0,8 kg
1,2 kg
140 g
40 g
4g
12 g
1 tsp
280 g
80 g
8g
24 g
1-2 tsp
420 g
120 g
12 g
36 g
2 tsp
200 g
400 g
600 g
1. De ingrediënten voor de saus door elkaar mengen.
2. De gezouten visfilets met de dunne einden naar het
midden in een ronde ovenschaal leggen.
3. De saus over de filets gieten.
4. Met magnetronfolie afdekken en met
AUTOMATISCH KOOKPROGRAMMA (AC6) “Visfilet met saus”.
5. Laat het gerecht na het koken 2 minuten staan.
tomaten uit blik (uitgelekt)
mais
chilisaus
uien (gesnipperd)
rode wijnazijn
mosterd, tijm, cayennepeper
visfilet
zout
85
TABELLEN AUTOMATISCHE PROGRAMMA'S
VISFILET MET SAUS (AC-6)
visfilet met kerriesaus
0,4 kg
0,8 kg
1,2 kg
200 g
400 g
600 g
40 g
160 g
80 g
320 g
120 g
480 g
1. De gezouten visfilets met de dunne einden naar het
midden in een ronde ovenschaal leggen.
2. De saus over de filets gieten en de stukjes banaan
erop leggen.
3. Met magnetronfolie afdekken en met
AUTOMATISCH KOOKPROGRAMMA (AC6) “Visfilet met saus”.
4. Laat het gerecht na het koken 2 minuten staan.
visfilet
zout
bananen (in kleine stukjes)
kant-en-klare kerriesaus
OVENSCHOTELS (AC-7)
spinazieschotel
0,5 kg
1,0 kg
1,5 kg
5g
10 g
15 g
150 g
300 g
450 g
15 g
30 g
45 g
150 g
35 g
50 g
1
40 g
300 g
75 g
100 g
2
75 g
450
110
150
3
115
g
g
g
g
1. Spinazie en ui met elkaar vermengen en zout,
peper en nootmuskaat toevoegen.
2. Ovenschaal invetten. Om en om laagjes
aardappel, ham en spinazie in de schaal leggen.
De bovenste laag moet spinazie zijn.
3. Meng de eieren met de crème fraiche, voeg zout en
peper toe en giet over de gratin.
4. Met geraspte kaas en paprikapoeder bestrooien.
Met AUTOMATISCH KOOKPROGRAMMA
(AC-7) “Ovenschotels”.
5. Laat het gerecht na het koken 5-10 minuten staan.
boter of margarine (voor het
invetten van de schaal)
bladspinazie (ontdooien en
afgieten)
uien (gesnipperd)
zout, peper, nootmuskaat
aardappelen (in plakjes)
gekookte ham (in blokjes)
crème fraiche
ei (eren)
geraspte kaas
paprikapoeder
OVENSCHOTELS (AC-7)
aardappel-courgetteschotel
0,5 kg
1,0 kg
1,5 kg
5g
10 g
15 g
200 g
115 g
75 g
1
1/2
400 g
230 g
150 g
2
1
600 g
345 g
225 g
3
2
40 g
10 g
80 g
20 g
120 g
30 g
1. Ovenschaal invetten en om en om laagjes
aardappel en courgette in de schaal leggen.
2. Meng de eieren met de crème fraîche, voeg zout,
peper en knoflook toe en giet over de gratin.
3. Met geraspte kaas en paprikapoeder bestrooien.
4. Besprenkel als laatste de gratin met
zonnebloempitten en paprikapoeder en kook op de
stand AUTOMATISCH KOOKPROGRAMMA
(AC-7) “Ovenschotels”.
5. Laat het gerecht na het koken 5-10 minuten staan.
boter of margarine (voor het
invetten van de schaal)
aardappelen (in plakjes)
courgettes (in plakjes)
crème fraiche
ei (eren)
teentjes knoflook (geperst)
zout, peper
kaas (geraspt)
zonnebloempitten
paprikapoeder
86
TABELLEN
GEBRUIKTE AFKORTINGEN
el = eetlepel
tl = theelepel
kp - kopje
kg = kilogram
g = gram
l = liter
ml = milliliter
cm = centimeter
min. = minuten
TABEL: DRANKEN EN GERECHTEN VERWARMEN
Drank/gerecht
Hoeveelheid Vermogens- Tijd
(g/ml)
stand
(min.)
Koffie,
Melk,
Water,
1 kopje
1 kopje
1 kopje
6 kopjes
1 kom
Gerecht geserveerd op een bord
(groente, vlees en garnituur)
Éénpansgerecht / Soup
Groente
150
150
150
900
1000
400
800
800
800
800
800
800
W
W
W
W
W
W
ca. 1
ca. 1
11/2 -2
10-12
111/2-13
3-6
Vlees
1 plak*
Visfilet *
Gebak,
1 stuk
Babyvoeding. 1 potje
200
200
500
200
200
100
190
800
800
800
800
800
400
400
W
W
W
W
W
W
W
11/2-21/2
2-21/2
4-5
3-4
2-3
1
/2
ca. 1
Margarine of boter smelten*
Chocolade smelten
50
100
800 W
400 W
/2
2-3
1
Tips
niet afdekken
niet afdekken
niet afdekken
niet afdekken
niet afdekken
wat water op de saus sprenkelen, afdekken,
halverwege het opwarmproces roeren
afdekken, na het verwarmen omroeren
indien nodig water toevoegen, afdekken,
halverwege het opwarmproces roeren
saus dun over de toplaag verdelen, afdekken
afdekken
op een rooster leggen
in een voor de magnetron geschikt bakje plaatsen,
na het opwarmen goed roeren en de temperatuur testen
afdekken
af en toe roeren
NEDERLANDS
* vanaf koelkasttemperatuur
TABEL: ONTDOOIEN EN KOKEN
Product
Hoeveelheid Vermogens(g)
stand
Visfilet
Maaltijd op bord
Broccoli
Erwtjes
Gemengde groente
300
400
300
300
500
800
800
800
800
800
W
W
W
W
W
Tijd
Water
Tips
(min.) toevoegen(el)
10-12
9-11
7-9
7-9
11-13
3-5
3-5
3-5
afdekken
afdekken, na 6 minuten roeren tijd omroeren
afdekken, halverwege de kooktijd omroeren
afdekken, halverwege de kooktijd omroeren
afdekken, halverwege de kooktijd omroeren
Standtijd
(min.)
1-2
2
2
2
2
TABEL: ONTDOOIEN
Product
Hoeveelheid Vermogens- Tijd
(g)
stand
(min.)
Geroosterd vlees
1500
(varken, rundvlees, lamsvlees) 1000
biefstuk, schnitzel
500
Goulash
500
Worstjes: 8 stuks
600
4 stuks
300
Kippenbout
200
Visfilet
400
Broodjes, 2 stuks
80
Gebak, 1 stuk
100-150
Fruit, (bijv. kersen,
250
aardbeien, frambozen, pruimen)
80 W
80 W
80 W
240 W
240 W
240 W
240 W
240 W
240 W
80 W
240 W
58-64
42-48
19-23
8-12
6-9
4-5
4-5
7-10
env. 1
2-5
4-5
Tips
in een platte schaal leggen,
halverwege de ontdooitijd omkeren
halverwege de ontdooitijd roeren
naast elkaar leggen, halverwege de
ontdooitijd omdraaien
halverwege de ontdooitijd omdraaien
halverwege de ontdooitijd omdraaien
slechts gedeeltelijk ontdooien
plaats in een platte schaal
gelijkmatig verdelen, halverwege de
ontdooitijd omdraaien
Standtijd
(min.)
30-90
30-90
30-90
10-15
5-10
5-10
10-15
5-10
5
5
De in de tabel vermelde tijden zijn richtlijnen, die naargelang de vriestemperatuur, kwaliteit en gewicht van de levensmiddelen kunnen
variëren.
87
TABELLEN
TABEL: VLEES, VIS EN GEVOGELTE BRADEN EN VERSE GROENTE KOKEN
Product
Hoeveel
heid (g)
Vlees
500
(varkenslvees,
rundvlees, lamsvlees) 1000
1500
Biefstuk (medium)
1000
Visfilet
Kip
200
1200
Vermogens- Tijd
stand
(min.)
800
400
800
400
800
400
800
400
800
800
W
W
W
W
W
W
W
W
W
W
8-10*
10-12
19-21*
11-14
33-36*
13-17
9-11*
5-7
3-4
21-24
Kippenbout
Broccoli
200
500
800 W
800 W
3-4
9-11
Erwtjes
500
800 W
9-11
Wortels
500
300
500
800 W
800 W
800 W
10-12
7-9
9-11
Aardappelen, lekookt
Tips
Standtijd
(min.)
naar smaak kruiden, in een platte schaal leggen,
na * omkeren
10
10
10
naar smaak kruiden, in een schaal leggen,
na * omkeren
op smaak brengen, in platte schaal leggen, afdekken
op smaak brengen, in ondiepe schaal
leggen, halverwege de kooktijd omkeren
op smaak brengen, in een platte schaal leggen
in roosjes verdelen, 4-5 el water toevoegen, afdekken,
tijdens het koken af en toe roeren
afdekken, 4-5 el water toevoegen, tijdens het koken
af en toe roeren
in plakjes snijden, 4-5 el water toevoegen, afdekken tijdens het koken af en toe roeren
in grote gelijke stukken snijden, een beetje zout en 150 ml
toevoegen, afdekken, tijdens het koken af en toe roeren
10
3
3
3
-
RECEPTEN
weinig vloeistof zoals maaltijden op een bord moet u
het oppervlak wat vochtig maken.
Toevoegen van vloeistoffen bij rauwe levensmiddelen
die gestoofd worden, tot ca. tweederde van de
hoeveelheid in het originele recept reduceren. Indien
nodig tijdens het bereidingsproces wat vloeistof
toevoegen.
Toevoegen van vet kan aanzienlijk gereduceerd
worden.
Een kleine hoeveelheid boter, margarine of olie is
voldoende om het gerecht smaak te geven. Daarom is
de magnetron uitstekend geschikt voor het bereiden
van vetarme gerechten.
Alle recepten in deze gebruiksaanwijzing zijn, tenzij
anders aangegeven, bedoeld voor 4 porties.
AANPASSEN VAN TRADITIONELE
RECEPTEN
Als u uw vanouds beproefde recepten wilt aanpassen
voor de magnetron, moet u op het volgende letten:
De bereidingstijden met een derde tot de helft
verkorten. Zie ook de recepten in deze
gebruiksaanwijzing. Levensmiddelen met veel vocht
zoals vlees, vis, gevogelte, groente, fruit,
éénpansgerechten en soep kunnen zonder problemen
in de magnetron worden bereid. Bij gerechten met
1. Champignons en bouillon in de schaal doen en
afgedekt koken.
8 - 9 min.
800 W
2. Met een mixer alle ingrediënten pureren. De room
toevoegen.
3. Meng de bloem en de boter tot een deeg en roer door
de soep. Voeg peper en zout toe en kook de soep met
het deksel erop. Roer na het koken.
4 - 6 min.
800 W
4. De eidooier met de crème fraiche vermengen en lepel
voor lepel door de soep mengen. Nog even
verwarmen, maar niet meer laten koken!
1 - 2 min.
800 W
Na afloop van de kooktijd ca. 2 minuten laten nagaren.
CHAMPIGNONSOEP
Servies: Schaal met deksel (2 l inhoud)
ingrediënten
200 g
champignons, in plakjes
50 g
ui, gesnipperd
300 ml vleesbouillon
300 ml room
25 g
bloem
25 g
boter of margarine
zout, peper
1
eidooier
150 g
crème fraiche
88
RECEPTEN
1. Snij het kalfsvlees in reepjes.
2. Vet de schaal in met boter. Plaats de ui en het vlees
toe in de schaal, dek af en kook. Roer een enkele
keer tijdens het koken.
7 - 10 min.
800 W
3. Voeg de witte wijn, het jusblokje en de room toe, roer,
dek af en laat verder koken. Roer af en toe.
4 - 5 min.
800 W
4. Na afloop van de kooktijd het mengsel omroeren en
ca. 5 minuten laten nagaren. Met peterselie garneren.
KALFSVLEES IN ROOMSAUS
Servies: Schaal met deksel (2 l inhoud)
ingrediënten
600 g
kalfsfilet
10 g
boter of margarine
50 g
ui, gesnipperd
100 ml witte wijn
gekruid jusblokje voor ongeveer 1/2 liter jus
300 ml room
1 el
peterselie, gehakt
Servies:
Schaal met deksel (2 l inhoud)
Ovale ovenschotel (ca. 26 cm lang)
ingrediënten
125 g
bladspinazie, fijngehakt
125 g
kwark, 6 % vet
40 g
Emmentaler kaas, gemalen
peper, paprika
6 plakjes gekookte ham (300 g)
125 ml water
125 ml room
20 gl
bloem
20 g
boter of margarine
10 g
boter of margarine om de schaal in
te vetten
LASAGNE AL FORNO
1. Snij de tomaten in kleine stukjes, meng met de ham,
ui, knoflook, gehakt en tomatenpuree. Op smaak
brengen, afdekken en koken.
7 - 9 min.
800 W
2. Meng de crème fraîche met de melk, Parmezaanse
kaas, kruiden, olie en specerijen.
3. Vet de schaal in en leg 1/3 van de lasagnebladen
op de bodem. Leg de helft van het gehaktmengsel
op de pasta en giet hier wat saus over. Herhaal dit
en zorg dat de laatste laag de resterende pasta is.
Giet de saus over de pasta en bestrooi met
Parmezaanse kaas. Kook het gerecht met gesloten
deksel.
15 - 17 min.
560 W
Na afloop van de kooktijd ca. 5 -10 minuten laten
nagaren.
Servies: Schaal met deksel (2 l inhoud)
Ondiepe, vierkante schaal met
deksel (ca. 20 x 20 x 6 cm)
ingrediënten
300 g tomaten uit blik
50 g
ham, fijngesneden
50 g
ui, gesnipperd
1
teentje knoflook, geperst
250 g gehakt
2 el
tomatenpuree
zout, peper
150 ml crème fraiche
100 ml melk
50 g
Parmezaanse kaas, geraspt
1 tl
gemengde kruiden, gehakt
1 tl
olijfolie
1 tl
plantaardige olie om de schaal in te vetten
125 g groene lasagne
1 el
Parmezaanse kaas, geraspt
89
NEDERLANDS
1. Vermeng de spinazie met de kaas en kwark, en
breng dit mengsel op smaak.
2. Leg op elk plakje gekookte ham een eetlepel van de
vulling en rol het op. Steek de ham vast met een
houten pen.
3. Maak een bechamelsaus: giet hiervoor het water en
de room in een kom, dek deze af en verwarm.
3 - 4 min.
800 W
Meng de boter met de bloem om een roux te maken,
voeg aan de vloeistof toe en roer met een garde tot
een glad mengsel ontstaat. Dek af, kook tot de roux
dik is.
1 min.
800 W
Roer en proef.
4. Giet de saus in de ingevette schaal, leg de gevulde
hamrolletjes erin en kook het met de deksel erop.
3 - 4 min.
800 W
Na afloop van de kooktijd ca. 5 minuten laten
nagaren.
GEVULDE HAM
RECEPTEN
1. Olijfolie en knoflook in de schaal doen. Groente m.u.v.
de artisjokharten toevoegen en met peper kruiden.
Bouquet garni toevoegen en afgedekt stoven. Tussendoor
één maal omroeren.
19 - 21 min.
800 W
5 minuten voor het einde de artisjokharten toevoegen.
2. De ratatouille met zout en peper op smaak brengen. Het
bouquet garni voor het opdienen verwijderen. Na het
stoven ongeveer 2 minuten laten staan.
Tip: Bij vleesgerechten serveren. Het gerecht smaakt koud
uitstekend als voorgerecht.
Tip: Een bouquet garni bestaat uit: takje peterselie, bosje
soepgroente, takje lavas, takje tijm, enkele
laurierbladeren.
RATATOUILLE
Servies:
Schaal met deksel (2 l inhoud)
ingrediënten
5 el
olijfolie
1 teentje knoflook, geperst
50 g
ui, in plakjes
250 g
aubergine, in blokjes gesneden
250 g
courgette, in blokjes gesneden
200 g
peper, in grote stukjes gesneden
75 g
venkel, in grote stukjes gesneden
1
bouquet garni
200 g
artisjokharten uit blik, in vieren
zout, peper
ZEETONGFILET
1. De filets wassen en droog deppen. Graten
verwijderen.
2. Snijd de citroen en de tomaten in dunne plakjes.
3. Vet de schaal in met boter. Leg de visfilets in de
schotel en besprenkel met plantaardige olie.
4. Strooi peterselie over de vis, leg de plakjes tomaten
erop en breng op smaak. Leg de plakjes citroen
bovenop de tomaten en giet hier witte wijn over.
5. Leg kleine klontjes boter bovenop de citroen, dek af
en kook.
13 - 16 min.
800 W
Na afloop van de kooktijd ca. 2 minuten laten
nagaren.
Servies: Ondiepe, ovale ovenschotel met
magnetronfolie (ca. 26 cm lang)
ingrediënten
400 g tongfilet
1
citroen, heel
150 g tomaten
1 tl
boter
1 el
plantaardige olie
1 el
peterselie, gehakt
zout, peper
4 el
witte wijn
20 g
boter of margarine
Tip:
Voor dit gerecht kunt u ook roodbaars,
heilbot, harder, schol of kabeljauw
gebruiken.
1. Een paar vruchten achterhouden voor de garnering. De
rest met de witte wijn pureren, in de schaal doen en
afgedekt verwarmen.
7 - 9 min.
800 W
2. Suiker en citroensap mengen.
3. Laat de gelatine ongeveer 10 minuten in koud water
weken, haal uit het water en knijp droog. Roer de
gelatine door de warme vruchtenpuree totdat deze
oplost. Zet de gelei in de koelkast en laat stijf worden.
4. Vanillesaus bereiden; giet de melk in de andere schaal.
Snij het vanillestokje open en schraap de vanille uit, roer
dit in de melk met het suikermengsel en de maïsmeel.
Afdekken en koken, tijdens het koken roeren, aan het
einde van de kooktijd nogmaals roeren.
3 - 4 min.
800 W
5. Keer de schaal met de gelei om op een bord en
garneer met het resterende fruit. Giet de vanillesaus over
de gelei.
BESSENGELEI MET VANILLESAUS
Servies:
Schalen met deksel (2 l inhoud)
Schalen met deksel (1 l inhoud)
ingrediënten
150 g
rode aalbessen, gewassen en ontdaan van
kroontjes
150 g
aardbeien, gewassen en ontdaan van
kroontjes
150 g
frambozen, gewassen en ontdaan van
kroontjes
250 ml witte wijn
100 g
suiker
50 ml
citroensap
8
blaadjes gelatine
300 ml melk
1/2
vanillestokje
30 g
suiker
15 g
maïsmeel
Tip: U kunt ook diepvriesfruit gebruiken, dat moet dan
eerst worden ontdooid.
90
REINIGING EN ONDERHOUD
Ovenruimte
1. Na elk gebruik het nog warme apparaat met
een zachte, vochtige doek of spons afnemen,
om lichte verontreinigingen te verwijderen.
Voor sterke verontreinigingen een mild sopje
gebruiken en verschillende keren met een
zachte, vochtige doek of spons grondig
afnemen, tot alle resten volledig verwijderd zijn.
Ver wijder nooit de afdekking van de
microgolvengeleider.
2. Let erop dat er geen zeepsop of water door de
kleine openingen in de wand dringt, omdat het
apparaat daardoor beschadigd kan raken.
3. Gebruik geen reinigingsspray in de ovenruimte.
WAARSCHUWING: GEBRUIK GEEN COMMERCIËLE
OVENREINIGERS, STOOMREINIGERS, SCHURENDE
REINIGINGSMIDDELEN, SCHOONMAAKMIDDELEN
DIE NATRIUMHYDROXIDE BEVATTEN OF
SCHUURSPONSJES DIT GELDT VOOR ALLE DELEN.
VAN UW MAGNETRON.
REINIG DE MAGNETRONOVEN REGELMATIG
EN VERWIJDER ALLE VOEDSELRESTEN. Als u
de oven niet regelmatig reinigt dan kan dit
slijtage van ovenbekleding veroorzaken
waardoor de levensduur van het apparaat
wordt verkort en gevaarlijke situaties
kunnen ontstaan.
Ommanteling
De buitenkant van het apparaat met een mild sopje
schoonmaken. Goed met een droge doek afnemen
en met een handdoek nadrogen.
Draaiplateau en draaimechanisme:
Ver wijder eerst het draaiplateau en het
draaimechanisme uit de ovenruimte. Draaiplateau
en mechanisme met een mild sopje schoonmaken
en met een zachte doek afdrogen. Beide delen
kunnen in de afwasautomaat worden gereinigd.
Bedieningspaneel
Voor het reinigen de deur openen om het
bedieningspaneel te deactiveren.
Het paneel voorzichtig met een vochtige doek
schoonmaken. Nooit te veel water en geen
chemische of schurende reinigingsmiddelen
gebruiken, omdat het bedieningspaneel daardoor
kan worden beschadigd.
NEDERLANDS
Apparaatdeur
De deur, de deurafdichting en de afsluitvlakken
regelmatig met een vochtige doek afnemen om
verontreinigingen te verwijderen. Gebruik geen
agressieve schuurmiddelen of scherpe metalen
schrapers om de ruit van de ovendeur te reinigen
aangezien hierdoor krassen op het oppervlak
kunnen ontstaan waardoor de ruit kan breken.
AANWIJZING: Gebruik geen stoomreiniger.
91
WAT TE DOEN ALS…
SYMPTOOM
DE MOGELIJKE REMEDIES VAN SYMPTOMEN
… de magnetron niet goed functioneert?
Controleer of
- de zekering in de huisinstallatie in orde is,
- de stroom misschien uitgevallen is.
- Als de zekeringen in de huisinstallatie meermaals
uitschakelen, neem dan contact op met een
erkend elektro-installateur.
... de magnetron niet werkt?
Controleer of
- de deur goed gesloten is,
- de deurafdichtingen en de afsluitvlakken schoon zijn,
- toets START/+30 is ingedrukt.
... het draaiplateau niet draait?
Controleer of
- het draaimechanisme goed op de aandrijving zit,
- het gebruikte servies niet buiten het draaiplateau
uitsteekt ,
- levensmiddelen niet buiten het draaiplateau uitsteken
en het zo blokkeren,
- zich geen etensresten onder het draaiplateau
bevinden.
... de magnetron niet uitschakelt?
-
Trek de stekker uit het stopcontact of schakel de
zekering in de huisinstallatie uit.
Neem contact op met onze service-afdeling.
... de ovenverlichting uitvalt?
-
Neem contact op met onze service-afdeling.
Vervangen van de ovenverlichting mag alleen
door vakmensen geschieden.
... de levensmiddelen langzamer heet en
gaar worden dan voorheen?
-
Stel een langere tijd in (dubbele hoeveelheid =
bijna dubbele tijd) of
als de levensmiddelen kouder zijn dan anders,
tussendoor omroeren of omkeren of
een hoger vermogen instellen.
AANWIJZING:
Als u de levensmiddelen langer dan de standaardtijd met steeds 800 W verwarmt, wordt
het vermogen van het apparaat automatisch verlaagd om oververhitting te voorkomen.
(Het magnetronvermogen wordt tot 560 W verlaagd.) Na een pauze van 90 seconden
kan weer een vermogen van 800 W worden ingesteld.
kookmethode
magnetron 800 W
standaardtijd
20 minuten
92
verlaagd vermogen
magnetron 560 W
SERVICE
Wanneer ontstaan er voor u ook tijdens
de garantietermijn kosten?
- als u de storing m.b.v. de storingstabel (zie
hoofdstuk "Wat te doen als ...") zelf had kunnen
opheffen,
- als onze service-technicus u verschillende malen
moet bezoeken, omdat hij voor zijn bezoek niet
alle belangrijke informatie heeft gekregen en nu
bijv. onderdelen moet halen. Dit kunt u
voorkomen als u uw telefoongesprek goed
voorbereidt zoals boven beschreven.
In het hoofdstuk "Wat te doen als...” zijn enkele
storingen beschreven die u zelf kunt opheffen. Lees
in geval van storing eerst dit hoofdstuk. Als u daar
geen aanwijzingen vindt, neemt u contact op met
onze service-afdeling.
Bereid het gesprek altijd goed voor. Zo
vergemakkelijkt u de diagnose en de beslissing of
bezoek van een servicetechnicus nodig is.
Noteer modelnummer en serienummer. Deze
nummers vindt u op het typeplaatje van het
apparaat.
model
S-nr.
Adres service-afdeling
Zanussi fabrieksservice
Postbus 120
2400 AC Alphen aan den Rijn
........................................
........................................
Geef onze service-afdeling ook het volgende op:
• Hoe doet de storing zich voor?
• Onder welke omstandigheden treedt de storing
op?
Service-informatielijn
tel. (0172) 468 300
(voor bezoek servicetechnicus en onderdelen)
Consumentenbelangen tel. (0172) 468 172
(voor algemene, product- of gebruiksinformatie)
NEDERLANDS
www.zanussi.nl
93
GARANTIEVOORWAARDEN NEDERLAND
9. Het recht op garantie vervalt wanneer het defect
werd veroorzaakt door herstelling of ingrepen
door derden die niet bevoegd of niet deskundig
zijn, of wanneer het product voorzien werd van
toebehoren of onderdelen die niet origineel zijn
en daardoor een defect veroorzaken.
10.Producten die gemakkelijk kunnen worden
vervoerd dienen te worden overhandigd aan of
gezonden naar onze servicedienst. Herstelling
ter plaatse kan slechts worden gevraagd voor
grote of ingebouwde producten.
11.Indien het product zodanig is ingebouwd,
ondergebouwd, opgehangen of geplaatst dat
de benodigde tijd voor het in- en uitbouwen
samen meer dan 30 minuten bedraagt, worden
de hierdoor ontstane extra kosten aan de
gebruiker in rekening gebracht. Schade die
ontstaat door abnormale in- of uitbouw komt
ten l aste van de gebruiker.
12.Indien binnen de garantieperiode de herstelling
van hetzelfde defect herhaaldelijk mislukt of
deherstellingkosten disproportioneel zijn wordt
in overleg met de gebruiker een gelijkwaardige
vervanging geleverd. In geval van vervanging
behouden we ons het recht voor om een
vergoeding te rekenen naar rato an de
verstreken gebruiksperiode.
13.Herstelling onder garantie heeft geen
verlenging van de garantietermijn noch
aanvang van een nieuwe garantietermijn tot
gevolg.
14.Op herstellingen geven wij een garantie van
12 maanden, uitsluitend op hetzelfde gebrek.
15.Verdere of andere aanspraken, in het bijzonder
vergoeding van schade ontstaan buiten het
product, zijn uitgesloten voor zover een
aansprakelijkheid niet wettelijk is vastgelegd.
16.In geval van aansprakelijkheid zal een
vergoeding de aankoopwaarde van het
product niet overtreffen, tenzij wettelijk anders
is bepaald.
Onze producten worden met de grootst mogelijke
zorgvuldigheid geproduceerd. Desondanks kan het
voorkomen dat er een defect optreedt. Onze
servicedienst zal dit op verzoek herstellen, zowel
binnen als buiten de garantietermijn. De levensduur
van het product wordt daardoor niet negatief
beïnvloed.
Onderstaande garantievoorwaarden zijn gestoeld
op de EU Richtlijn 99/44/EG en het Burgerlijk
Wetboek. De daaruit voortvloeiende rechten blijven
onverlet. Ook de garantieverplichtingen van de
verkoper naar de eindgebruiker blijven
onaangetast.
Voor dit product verlenen wij garantie volgens
onderstaande voorwaarden:
1. Wij verhelpen kosteloos met inachtneming van
de voorwaarden 2 tot en met 15 gebreken aan
het product die zich openbaren binnen 24
maanden vanaf de datum van levering aan de
eindgebruiker. In geval van professioneel of
daarmee gelijk te stellen gebruik is de garantie
beperkt tot 12 maanden. Voor tweedehands
producten geldt eveneens een termijn van 12
maanden.
2. De garantieprestatie houdt in dat het product
kosteloos wordt teruggebracht in de toestand
die het had voor het defect optrad. Gebrekkige
onderdelen worden hersteld of vervangen.
Kosteloos vervangen onderdelen worden ons
eigendom.
3. Het gebrek moet terstond gemeld worden om
mogelijke verdere schade te voorkomen. De
garantieaanspraak vervalt indien het gebrek
niet binnen twee maanden na vaststelling is
gemeld.
4. Voor een beroep op garantie dient het
aankoopbewijs met aankoop- en/of l
everingsdatum te worden overlegd. Bij
ontbreken daarvan dient ander overtuigend
bewijs te worden overlegd.
5. De garantie heeft geen betrekking op schade
aan kwetsbare onderdelen, zoals
(vitrokeramisch) glas, kunststof, rubber, die
ontstaan is door onzorgvuldig gebruik.
6. De garantie heeft geen betrekking op kleine
afwijkingen van de gestelde kwaliteit die voor
de waarde en deugdelijkheid van het product
onbeduidend zijn.
7. De garantie geldt evenmin voor schade
eroorzaakt door:
a. chemische en elektrochemische inwerking
van water,
b. abnormale milieuomstandigheden in het
algemeen,
c. voor het product oneigenlijke
bedrijfsomstandigheden,
d. contact met agressieve stoffen.
8. De garantie heeft geen betrekking op gebreken
door transportschade die buiten onze
verantwoordelijkheid is ontstaan, niet- vakkundige
installatie of montage, verkeerd gebruik,
gebrekkig onderhoud, of het niet in acht nemen
van de gebruiks- of montageaanwijzingen.
Deze garantievoorwaarden gelden voor in
Nederland gekochte en/of in gebruik zijnde
producten. Indien een product naar het buitenland
wordt gebracht dient de gebruiker na te gaan of
het product voldoet aan de echnische
voorwaarden ( o.a. spanning, frequentie,
installatievoorschriften, gassoort,
klimaatomstandigheden) in het betreffende land.
Voor in het buitenland aangeschafte producten
dient de gebruiker zich te vergewissen van de
bepalingen in Nederland. Noodzakelijke of
gewenste aanpassingen vallen niet onder de
garantie, en kunnen niet altijd worden
aangebracht. Ook na afloop van de
garantietermijn staat onze servicedienst u ter
beschikking.
Adres Servicedienst:
Electrolux Service
Vennootsweg 1
2404 CG ALPHEN AAN DEN RIJN
telefoon: (0172) 468 300
94
GARANTIEVOORWAARDEN NEDERLAND
Reparatievoorwaarden
Onze reparatievoorwaarden zijn conform de afspraak tussen de Consumentenbond en Vlehan*.
Art. 1 Aan de consument zal na een melding van een
storing zo mogelijk direct, doch uiterlijk binnen
één werkdag worden medegedeeld op welke
dag het bezoek van de technicus zal
plaatsvinden. De reparatie zal als regel binnen
zeven werkdagen na de melding zijn uitgevoerd.
Art. 2 a) Alvorens de reparatie wordt verricht zal de
technicus een onderzoek uitvoeren naar de
vermoedelijke oorzaak van de gemelde
storing. Aan de hand hiervan zal hij een zo
nauwkeurig mogelijke, gespecificeerde
begroting maken van de totale
reparatiekosten inclusief voorrijkosten en
diagnose-kosten. Desgevraagd zal deze
begroting door de technicus schriftelijk
worden vastgelegd.
b) Indien de consument met het begrote bedrag
niet akkoord gaat, zal op verzoek het te
repareren toestel worden teruggebracht in de
staat waarin het aan de technicus werd
aangeboden. Nadat dit is geschied, zullen
alleen de kosten van voorrijden en
arbeidsloon in rekening worden gebracht op
basis van de werkelijke bestede tijd, danwel
van een vooraf vastgesteld tarief.
Art. 3 Indien tijdens het uitvoeren van de reparatie
duidelijk wordt dat:
a) de oorspronkelijke reparatie door
redelijkerwijs niet te voorziene
omstandigheden niet tegen het begrote
bedrag kan worden uitgevoerd, of
b) ook andere dan in de begroting voorziene
reparaties noodzakelijk zijn, zal overleg met
de consument plaatsvinden en een herziene
kostenbegroting worden gemaakt. In geval de
consument daarmee alsnog niet akkoord
gaat, geldt eveneens het in artikel 2b
bepaalde.
Art. 4 De reparatie zal zoveel mogelijk tijdens het
eerste bezoek worden uitgevoerd. Indien om het
toestel in werkende staat te brengen een tweede
bezoek noodzakelijk is, zal:
a) direct, doch uiterlijk binnen één werkdag door
de betreffende service-organisatie of door de
technicus met de consument de datum voor een
tweede bezoek worden afgesproken.
b) een herhalingsbezoek zal als regel binnen tien
werkdagen na de melding plaatsvinden.
c) voor een tweede of daaropvolgend bezoek zal
geen voorrijtarief in rekening worden gebracht,
tenzij de noodzaak voor een herhalingsbezoek
aan de consument is toe te schrijven.
NEDERLANDS
Art. 5 De consument ontvangt een gespecificeerde
rekening met vermelding van type en
serienummer van het apparaat, omschrijving van
de diagnose, toegepaste tarieven, gebruikte
onderdelen en materialen en een korte
omschrijving van de verrichte werkzaamheden.
De betaling van de rekening dient tegen afgifte
van een reparatienota direct contant of door
middel van een gegarandeerd betaalmiddel
plaats te vinden.
Art. 6 Op elke uitgevoerde en betaalde reparatie zal
bij normaal huishoudelijk gebruik een volledige
garantie van minimaal 3 maanden worden
gegeven. Deze garantie omvat het kosteloos
uitvoeren van een hernieuwde reparatie. Op de
uitgewisselde en betaalde onderdelen geldt een
garantietermijn van 12 maanden. Bij een beroep
op garantie op de reparatie dient de consument
op verzoek de gespecificeerde rekening van de
voorgaande reparatie aan de technicus te
overleggen.
Art. 7 Indien na driemaal uitvoeren van eenzelfde
reparatie hetzelfde defect bij normaal
huishoudelijk gebruik opnieuw optreedt binnen
de onder art. 6 bedoelde garantietermijn en
redelijkerwijs een afdoend resultaat bij het
opnieuw uitvoeren van de reparatie niet verwacht
kan worden, zal aan de consument een nieuw
exemplaar of soortgelijk toestel van hetzelfde
merk worden aangeboden tegen bijbetaling op
basis van een per product te bepalen jaarlijks
afschrijvingspercentage.
Art. 8 Vervangen onderdelen stelt de technicus weer ter
beschikking van de consument, met uitzondering
van de onder garantie of tegen een
gereduceerde prijs vervangen onderdelen.
Art. 9 Een reparatie dient op zodanige wijze te
worden uitgevoerd, dat een toestel daarna weer
volledig voldoet aan de veiligheidsvoorschriften,
die op grond van een van fabriekswege
aangebracht veiligheidskeurmerk gelden, danwel
bij het ontbreken daarvan, aan de wettelijke
vereisten terzake. Dit houdt ondermeer in, dat
reparaties moeten worden uitgevoerd met
originele en door de fabrikant ook terzake van
veiligheidskeurmerken en -voorschriften
gegarandeerde onderdelen.
*)
95
Vereniging Leveranciers van Huishoudelijke
Apparaten in Nederland.
GARANTIEBEDINGUNGEN BELGIË
10.Toestellen die gemakkelijk kunnen worden
vervoerd dienen te worden overhandigd of
gezonden naar onze klantendienst. Herstelling
ter plaatse kan slechts worden gevraagd voor
grote of ingebouwde toestellen.
11.Indien het toestel zodanig is ingebouwd,
ondergebouwd, opgehangen of geplaatst dat
de benodigde tijd voor het in- en uitbouwen
samen meer dan 30 minuten bedraagt, dan
worden de hierdoor ontstane extra kosten aan
de gebruiker in rekening gebracht. Schade die
ontstaat door abnormale in- of uitbouw komt
ten laste van de gebruiker.
12.Indien binnen de waarborgperiode de
herstelling van hetzelfde gebrek meermaals
mislukt of de herstellingkosten disproportioneel
zijn wordt in overleg met de gebruiker een
gelijkwaardige vervanging geleverd. In geval
van vervanging behouden we ons het recht
voor om een vergoeding te rekenen naar rato
van de verstreken gebruiksperiode.
13.Herstelling onder waarborg heeft geen
verlenging van de waarborgtermijn noch
aanvang van een nieuwe waarborgtermijn tot
gevolg.
14.Op herstellingen geven wij een waarborg van
12 maanden, uitsluitend op hetzelfde gebrek.
15.Verdere of andere rechten, in het bijzonder
vergoeding van schade ontstaan buiten het
toestel, zijn uitgesloten voor zover een
aansprakelijkheid niet wettelijk is vastgelegd.
Onze toestellen worden met de grootst mogelijke
zorgvuldigheid geproduceerd. Desondanks kan het
voorkomen dat er een defect optreedt. Onze
klantendienst zal dit op verzoek herstellen, zowel
binnen als buiten de waarborgtermijn. De
levensduur van het toestel wordt daardoor niet
negatief beïnvloed.
Onderstaande waarborgvoorwaarden zijn
gestoeld op de EU Richtlijn 99/44/EG en het
Burgerlijk Wetboek. De daaruit voortvloeiende
rechten blijven onverlet. Ook de
waarborgverplichtingen van de verkoper naar de
eindgebruiker blijven onaangetast.
Voor dit toestel verlenen wij waarborg volgens
onderstaande voorwaarden:
1. Wij verhelpen kosteloos met inachtneming van
de voorwaarden 2 tot en met 15 gebreken aan
het toestel die zich openbaren binnen 24
maanden vanaf de datum van levering aan de
eindgebruiker. Deze waarborgvoorwaarden
zijn niet van toepassing in geval van
professioneel of daarmee gelijk te stellen
gebruik.
2. De waarborgprestatie houdt in dat het toestel
kosteloos wordt teruggebracht in de toestand
die het had voor het defect optrad. Gebrekkige
onderdelen worden hersteld of vervangen.
Kosteloos vervangen onderdelen worden ons
eigendom.
3. Het gebrek moet terstond gemeld worden, om
mogelijke verdere schade te voorkomen.
4. Voor een beroep op waarborg dient het
aankoopbewijs met aankoop- en/of
leveringsdatum te worden overlegd.
5. De waarborg heeft geen betrekking op schade
aan kwetsbare onderdelen, zoals
(vitrokeramisch) glas, kunststof, rubber, die
ontstaan is door onzorgvuldig gebruik.
6. De waarborg heeft geen betrekking op kleine
afwijkingen van de gestelde kwaliteit die voor
de waarde en deugdelijkheid van het toestel
onbeduidend zijn.
7. De waarborg geldt evenmin voor schade
veroorzaakt door:
• chemische en elektrochemische inwerking
van water,
• abnormale milieuomstandigheden in het
algemeen,
• voor het toestel oneigenlijke
bedrijfsomstandigheden,
• contact met agressieve stoffen.
8. De waarborg heeft geen betrekking op
gebreken door transportschade die buiten onze
verantwoordelijkheid is ontstaan, niet
vakkundige installatie of montage, verkeerd
gebruik, gebrekkig onderhoud, of het niet in
acht nemen van de gebruiks- of
montageaanwijzingen.
9. Het recht op waarborg vervalt wanneer het
defect werd veroorzaakt door herstelling of
ingrepen door derden die niet bevoegd of niet
deskundig zijn, of wanneer het toestel voorzien
werd van toebehoren of onderdelen die niet
origineel zijn en daardoor een defect
veroorzaken.
In geval van aansprakelijkheid zal een vergoeding
de aankoopwaarde van het toestel niet overtreffen.
Deze waarborgvoorwaarden gelden voor in België
gekochte en/of in gebruik zijnde toestellen. Indien
een toestel naar het buitenland wordt gebracht
dient de gebruiker na te gaan of het toestel voldoet
aan de technische voorwaarden o.a. spanning,
frequentie, installatievoorschriften, gassoort,
klimaatomstandigheden) in het betreffende land.
Voor in het buitenland aangeschafte toestellen
dient de gebruiker zich zelf te vergewissen van de
bepalingen in België.
Noodzakelijke of gewenste aanpassingen vallen
niet onder de waarborg, en kunnen niet altijd
worden aangebracht.
Ook na afloop van de waarborgtermijn staat onze
klantendienst u ter beschikking.
Adres Klantendienst:
ELECTROLUX HOME PRODUCTS BELGIUM
Bergensesteeweg, 719
1502 LEMBEEK
Tel. 02.363.0444
96
TECHNISCHE GEGEVENS
Aansluiting aan
Zekering
Opgenomen vermogen magnetron
Nuttig vermogen magnetron
Microgolvenfrequentie
Buitenafmetingen
Afmetingen ovenruimte
Inhoud ovenruimte
Draaiplateau
Gewicht
Ovenlamp
: 230 V, 50 Hz, één fase
: min. 10 A
: 1,2 kW
: 800 W (IEC 60705)
: 2450 MHz * (groep 2/klasse B)
: breedte x hoogte x diepte: 592 x 370 x 316 mm
: breedte x hoogte x diepte: 285 x 202 x 298 mm **
: 17 liter **
: ø 272 mm, glas
: ca. 15,5 kg
: 25 W/240 - 250 V
* Dit apparaat voldoet aan de eisen van de Europese norm EN55011.
Het apparaat wordt overeenkomstig deze norm als apparaat in groep 2, klasse B geclassificeerd.
Groep 2 betekent dat het apparaat hoogfrequente energie in de vorm van elektromagnetische straling
voortbrengt voor het verwarmen van levensmiddelen.
Apparaat uit klasse B betekent dat het apparaat geschikt is voor huishoudelijk gebruik.
**De inhoud van de ovenruimte wordt bepaald door max. gemeten breedte, diepte en hoogte.
De daadwerkelijke opnamecapaciteit van levensmiddelen is echter geringer.
BELANGRIJKE INFORMATIE
Milieuvriendelijke afvalverwerking van verpakking en
oude apparaten
Verpakking
NEDERLANDS
Dit apparaat voldoet aan de EU-richtlijnen 89/336/EEG en 2006/95/EC.
IN HET KADER VAN DE TECHNISCHE VOORUITGANG KUNNEN DE TECHNISCHE
GEGEVENS TE ALLEN TIJDE ZONDER OPGAVE VAN REDENEN GEWIJZIGD WORDEN.
Onze magnetrons moeten worden vervoerd en hebben daarom een effectieve beschermende verpakking
nodig. Daarbij beperken wij ons tot het absoluut noodzakelijke.
Delen van de verpakking (bijv. folie, styropor) kunnen gevaarlijk zijn voor kinderen.
Verstikkingsgevaar! Houd de verpakking uit de buurt van kinderen.
Alle gebruikte verpakkingsmaterialen zijn niet milieu-onvriendelijk en kunnen worden hergebruikt. Het
karton is van oud papier gemaakt, het hout is onbehandeld. De kunststoffen hebben de volgende
aanduidingen:
>PE< voor polyethyleen, bijv. de folieverpakking
>PS< voor geschuimd, cfk-vrij polystyreen, bijv. de hoekbeschermers
>PP< voor polypropyleen, bijv. de verpakkingsbandenn
Door hergebruik van de verpakking hoeven minder grondstoffen te worden gebruikt en wordt de
hoeveelheid afval kleiner.
Informeer bij uw gemeente naar de mogelijkheden voor afvalverwerking in uw woonplaats.
Oude apparaten
Oude apparaten moeten vóór het weggooien onbruikbaar worden gemaakt: stekker uit het stopcontact
trekken en aansluitsnoer afsnijden.
Als u uw oude apparaat afdankt, lever het dan in bij uw vakhandelaar of informeer bij uw gemeente naar
de mogelijkheden voor afvalverwerking in uw woonplaats.
97
INSTALLATIE-AANWIJZING
INSTALLEREN VAN HET APPARAAT
4. Schuif het apparaat langzaam en zonder geweld
in de inbouwkast, tot de voorste lijst van het
apparaat een naadloze afsluiting vormt met de
voorste opening van de kast.
5. Let erop dat het apparaat
stabiel is en recht staat. Zorg
ervoor dat een afstand van
5 mm
5 mm tussen de kastdeur
erboven en het bovenste deel
van de lijst wordt
aangehouden (zie afbeelding).
6. Bevestig het apparaat m.b.v. de
meegeleverde schroeven in deze
positie. De bevestigingspunten
bevinden zich in de hoeken
boven en onder (zie afbeelding
9 op pag. 71).
7. Het is belangrijk dat u ervoor zorgt dat de
installatie van dit apparaat voldoet aan de
aanwijzingen in deze gebruiksaanwijzing en de
aanwijzingen van de fabrikant van kookplaat of
oven.
1. Verwijder de verpakking en controleer het
apparaat op transportschade.
2. Dit apparaat is bedoeld voor inbouw in een kast
van 360 mm hoog. Als het apparaat in een
350 mm hoge kast moet worden ingebouwd:
De 4 voeten (3 hoge en 1 lage) aan de onderkant
van het apparaat losschroeven. De 3 hoge voeten
vervangen door de meegeleverde voeten. De lage
voet hoeft niet te worden vervangen.
3. Als u de magnetron boven een oven (positie A)
inbouwt, moet u de meegeleverde kunststof plaat
gebruiken.
a. De plaat uitsnijden op de inwendige breedte
van de kast.
b. Het beschermfolie van het plakband trekken en
de plaat zodanig aan
de achterste
rand van de
plank
bevestigen,
dat de
kunststof plaat
serviceopening
inw
end
ige
wordt
bre
edte
afgedekt (zie
afbeelding.)
ing
conventionele
pen
oven
ice-o
ser v
rookafvoer
VEILIG GEBRUIK VAN HET
APPARAAT
rookafvoer
positie A
positie B
positie C
Als u de magnetron in positie B of C
inbouwt:
• De kast moet een afstand van min. 500 mm
(E) tot het werkblad hebben en de magnetron
mag niet direct boven een kookplaat worden
ingebouwd.
• Het apparaat is alleen getest en toegestaan
voor gebruik in de buurt van gaskookplaten,
elektrische kookplaten en inductiekookplaten.
• Tussen kookplaat en magnetron moet genoeg
ruimte worden gelaten om oververhitting van
de magnetron, van de inbouwkast en van de
toebehoren te voorkomen.
• Als de magnetron in gebruik is, schakel dan
de kookplaat niet in als er geen pannen op
staan.
positie D
E
D
conventionele
oven
positie
nismaat
breedte x hoogte x diepte
rookafvoer
(min.)
afstand tussen kast
en plafond
A
560 x 550 x 360
50
50
B+C
560 x 300 x 350
560 x 300 x 360
15
15
50
50
D
560 x 500 x 350
560 x 500 x 360
40
40
50
50
• Wees bij het bedienen van de magnetron
bijzonder voorzichtig als de kookplaat ook
ingeschakeld is.
Afmetingen in mm
98
INSTALLATIE-AANWIJZING
AANSLUITING OP HET STROOMNET
• Zorg ervoor dat de stekker makkelijk bereikbaar is,
zodat hij in geval van nood snel uit het stopcontact kan
worden getrokken. Of het moet mogelijk zijn om de
stroom naar de oven uit te schakelen door middel van
een schakelaar die volgens de bedradingsvoorschriften
is opgenomen in de vaste bedrading.
(A)
• Plaats het stopcontact niet achter de kast.
• De best plek is boven de kast (A).
Als het aansluitsnoer niet wordt aangesloten op punt (A), moet het
van de snoerdrager (zie afb. 13 op pag. 71) worden losgenomen en
onder het apparaat door worden geleid.
• Het apparaat aansluiten op een volgens de voorschriften geïnstalleerd stopcontact met randaarde met
een eenfasige wisselspanningaansluiting (230 V/50 Hz). Stopcontact met 10 A zekeren.
• Het aansluitsnoer mag alleen door een erkend installateur worden vervangen.
• Vóór het opstellen een stuk touw aan het aansluitsnoer aanbrengen. Daardoor wordt dan bij het
inbouwen de aansluiting aan punt (A) vereenvoudigd.
• Bij het inschuiven van het apparaat in een hoge kast mag het aansluitsnoer NOOIT beklemd raken.
• Aansluitsnoer of stekker niet in water of andere vloeistof dompelen.
NEDERLANDS
ELEKTRISCHE AANSLUITING
WAARSCHUWING:
DIT APPARAAT MOET GEAARD ZIJN
Als deze veiligheidsmaatregel niet
wordt opgevolgd, is de fabrikant niet
aansprakelijk voor schade.
Als de stekker die zich aan het apparaat bevindt
niet in uw stopcontact past, neem dan contact op
met onze serviceafdeling.
99