Atag KS21178A/A01 Gebruikershandleiding

Type
Gebruikershandleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

29
Ingebruikneming van het apparaat
1. Steek de stekker in het stopcontact
2. Wanneer de stekker in het stopcontact
wordt gestoken is het apparaat gewoonlijk
van te voren in de fabriek afgesteld op een
temperatuur van 5 °C.
Regeling van de temperatuur
Raadpleeg het bijgeleverde
productinformatieblad voor de regeling van de
temperatuur.
Opmerking:
De omgevingstemperatuur, de frequentie
waarmee de deur geopend wordt, het plaatsen
van warme gerechten en een verkeerde
plaatsing van het apparaat kunnen van invloed
zijn op de interne temperatuur van de koelkast
die af kan wijken van de temperatuur die
aangegeven is op het paneel.
Bewaren van levensmiddelen in het
koelvak:
• Delevensmiddelenmoetenworden
afgedekt om te voorkomen dat ze uitdrogen
• Deafstandtussendeschappenende
achterwand van de koelkast zorgt voor een
vrije luchtcirculatie
• Zetdelevensmiddelenniettegende
achterwand van het koelvak
• Zetgeenlevensmiddelenindekoelkastdie
nog warm zijn
• Bewaarvloeistoffeningeslotenhouders
Let op:
Het bewaren van groenten met een
hoog watergehalte kan condensvorming
veroorzaken op de glazen schappen;
dit heeft geen invloed op het correct
functioneren van het apparaat.
GEBRUIK VAN HET KOELVAK
30
Het Vak voor Vlees & Vis is speciaal ontwikkeld om een
langduriger conservering van deze verse levensmiddelen te
garanderen, zonder de voedingswaarde en de oorspronkelijke
versheid ervan te wijzigen.
Het wordt afgeraden om in dit vak fruit of groenten te leggen,
aangezien de temperatuur ook onder 0 °C kan zakken, en het
vocht dat in de levensmiddelen zit zou kunnen bevriezen.
Temperatuurinstelling
De temperatuur in het Vak voor Vlees & Vis wordt aangegeven door de stand van het wijzertje op
de deur van het vak zelf en is afhankelijk van de algemene temperatuur van het koelvak.
Wij adviseren u de temperatuur van het koelvak in te stellen op tussen +2° en +6°.
Om de temperatuur in het Vak voor Vlees & Vis te weten te komen, de hierna volgende
afbeeldingen raadplegen:
Belangrijk: als de functie geactiveerd is en er levensmiddelen met een hoog watergehalte
aanwezig zijn, kan zich condens vormen op de schappen. Schakel de functie in dat geval tijdelijk uit.
Verwijderen van het vlees- en visvak:
Als het symbool niet wordt weergegeven op het
bedieningspaneel(zieBeknopteHandleiding),wordtgeadviseerd
het vlees- en visvak niet te verwijderen, teneinde een correcte
werking van het apparaat, een geschikte conservering van de
levensmiddelen en een optimaal energieverbruik te garanderen.
Voor meer ruimte in de koelkast kan in alle andere gevallen het
vlees- en visvak worden verwijderd.
Ga als volgt te werk:
1.Verwijderdeladevanhetvak(Afbeelding1).
2. Verwijder de afdekking van de lade met behulp van de
koppelingenopdeonderkantvandeafdekking(Afbeelding2)
Om het vlees- en visvak weer in gebruik te nemen, dient u ervoor te
zorgen dat de afdekplaat van de lade weer geplaatst wordt, voordat
u de lade zelf terugzet en de functie weer in werking stelt.
3. Druk drie seconden op de knop ‘Vlees- en visvak’ op het
bedieningspaneel totdat het gele lampje uitgaat.
Om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden, wordt
aangeraden om het vlees- en visvak uit te schakelen en om de
onderdelen eruit te verwijderen (behalve het schap boven de
groente-enfruitladen).
VAK VOOR VLEES & VIS (afhankelijk van het model)
Wanneer het wijzertje in het linker gebied
staat, moet de temperatuur van het
koelvak verhoogd worden.
Wanneer het wijzertje in het midden staat,
is de temperatuur precies goed.
Wanneer het wijzertje in het rechter
gebied staat, moet de temperatuur van
het koelvak verlaagd worden.
Afb. 1
Afb. 2
31
Het ‘nulgradenvak’ is speciaal ontwikkeld om een lage
temperatuur en een juiste vochtigheidsgraad te behouden
teneinde verse levensmiddelen langer te kunnen bewaren
(bijvoorbeeldvlees,vis,winterfruiten-groenten).
In- en uitschakelen van het vak
De temperatuur in het vak is ongeveer 0° als het vak ingeschakeld is.
Druk voor de inschakeling van het vak langer
dan één seconde op de knop die in de
afbeelding is weergegeven totdat het symbool
gaat branden.
Het brandende symbool geeft aan dat het vak
ingeschakeld is. Druk opnieuw langer dan een
seconden op de knop om het vak uit te schakelen
Voor een correcte werking van het ‘nulgradenvak’ is het volgende noodzakelijk:
- het koelvak moet ingeschakeld zijn
- de temperatuur in het koelvak moet tussen de +2 °C en +6 °C zijn
- de lade moet geplaatst zijn om de inschakeling mogelijk te maken
- er mogen geen speciale functies zijn geselecteerd (Stand-by, Cooling-Off, Vacation - indien
aanwezig).
Als één van deze speciale functies is geselecteerd, dan moet het ‘nulgradenvak’ handmatig
worden uitgeschakeld en moeten de verse levensmiddelen uit het vak worden verwijderd. Als
het vak niet handmatig wordt uitgeschakeld, zal het na ongeveer 8 uur automatisch worden
uitgeschakeld.
Opmerking:
- als het symbool bij inschakeling van het vak niet gaat branden, dient u te controleren of de lade
goed geplaatst is; neem contact op met een erkende klantenservice, als het probleem aanhoudt
- als het vak is ingeschakeld en de lade is geopend, dan kan het symbool van het
bedieningspaneel automatisch uitgaan. Als de lade weer wordt geplaatst, wordt het symbool
weer ingeschakeld
- ongeacht de status van het vak is een zacht geluid hoorbaar. Dit is normaal
- als het vak niet in werking is, is de temperatuur in het vak afhankelijk van de algemene
temperatuur in het koelvak. In dit geval wordt geadviseerd om fruit en groenten te bewaren die
nietgevoeligzijnvoorkoude(bosvruchten,appels,abrikozen,wortels,spinazie,sla,enz.).
Belangrijk: als de functie geactiveerd is en er levensmiddelen met een hoog watergehalte
aanwezig zijn, kan zich condens op de schappen vormen. Schakel in dat geval de functie tijdelijk
uit. Let goed op bij het plaatsen van kleine levensmiddelen en houders op het bovenste schap
van het ‘nulgradenvak’ om te voorkomen dat ze tussen de lade en de achterwand van het koelvak
kunnen vallen.
“NULGRADENVAK” (afhankelijk van het model)
32
Verwijderen van het ‘nulgradenvak’:
Voor meer ruimte in de koelkast kan het ‘nulgradenvak’ worden verwijderd. Ga in dat geval als
volgt te werk:
-wijadviserenomdetweeonderstedeurvakkenleegtemaken(eneventueelteverwijderen)om
de lade gemakkelijker naar buiten te kunnen trekken.
- schakel het vak uit
- neem de lade en het witte plastic schap onder het vak weg.
Opmerking: het bovenste schap en de zijsteunen kunnen niet worden verwijderd.
Om het ‘nulgradenvak’ weer in gebruik te nemen, dient u ervoor te zorgen dat het witte plastic
schap onder het vak weer geplaatst wordt, voordat u de lade zelf terugzet en de functie weer in
werking stelt. Om het energieverbruik te optimaliseren wordt geadviseerd om het ‘nulgradenvak’
uit te schakelen en om het vak te verwijderen.
Reinig het vak en zijn onderdelen regelmatig met een doek en een oplossing van lauw water en
specifieke neutrale schoonmaakmiddelen die speciaal bestemd zijn voor het reinigen van de
binnenkant van een koelkast (zorg ervoor om het witte plastic schap onder de lade niet in het
waterondertedompelen).
Voordat u het vak schoonmaakt (ook de buitenkant), moet de lade zodanig worden
verwijderd dat het vak van het elektriciteitsnet is losgekoppeld.
Gebruik nooit schuurmiddelen.
33
In het vriesvak kunnen ook verse
levensmiddelen ingevroren worden. De hoeveelheid
verse levensmiddelen die in 24 uur kan worden
ingevroren staat aangegeven op het typeplaatje.
Invriezen van verse levensmiddelen
In Fig. 1 is de aanbevolen plaats aangegeven voor
levensmiddelen die ingevroren moeten worden, als
er een rooster aanwezig is, als er geen rooster is
bijgeleverd is de aanbevolen plaats aangegeven in
Fig. 2.
Plaats de levensmiddelen in het midden van het vak
zonder dat ze in aanraking komen met de
reeds ingevroren levensmiddelen, houd ze op een
afstand van ongeveer 20 mm (fig. 1 en 2).
In de tabel hiernaast kunt u zien hoeveel maanden
verse, ingevroren levensmiddelen bewaard kunnen
worden.
Bij de aankoop van diepvriesproducten moet u op de
volgende punten letten:
de verpakking of het pak moet onbeschadigd zijn,
omdat het product anders kan bederven. Als een pakje
bol staat of als er vochtplekken op zitten, is het niet
onder optimale omstandigheden bewaard en kan het al
gedeeltelijk zijn ontdooid.
De diepvriesproducten moeten als laatste worden
gekocht en in isolerende tassen worden vervoerd.
Leg de diepvriesproducten bij thuiskomst meteen in het
vriesvak.
De gedeeltelijk ontdooide diepvriesproducten mogen
niet opnieuw worden ingevroren, maar moeten binnen
24 uur worden geconsumeerd.
Variaties in temperatuur moeten vermeden worden
of tot een minimum worden beperkt. De uiterste
houdbaarheidsdatum op de verpakking moet worden
gerespecteerd.
De instructies op de verpakking voor het conserveren
van diepvriesproducten dienen altijd te worden
opgevolgd.
IJsblokjes maken
Vul het ijsbakje voor 2/3 met water en zet het in vak
.
Gebruik, indien het ijsbakje aan de bodem van het
vriesvak
is vastgevroren, geen puntige of
scherpe voorwerpen om het los te maken.
Om de ijsblokjes eenvoudig te verwijderen buigt u het
bakje om.
HET GEBRUIK VAN HET VRIESVAK
(indien aanwezig)
Fig. 2
Fig. 1
34
Trek de stekker uit het stopcontact of sluit
de stroomtoevoer af voordat u met het
ontdooien begint.
Het koelvak wordt geheel automatisch
ontdooid. De aanwezigheid van
waterdruppels op de achterwand aan de
binnenkant van de koelkast duidt erop
dat het apparaat bezig is automatisch
te ontdooien. Het dooiwater wordt
automatisch via een afvoeropening in een
opvangbak geleid, waar het verdampt.
Reinig regelmatig de afvoeropening van het
dooiwater met behulp van het bijgeleverde
gereedschap om een constante afvoer van het
dooiwater zeker te stellen. (Fig. 1)
Ontdooien van het vak
(indien aanwezig)
Wij raden u aan het vak een of twee
maal per jaar te ontdooien, of wanneer de
ijslaag te dik is geworden.
IJsvorming is een normaal verschijnsel. De
hoeveelheid en de snelheid waarmee zich het
ijs vormt, hangt af van de
omgeving waarin het apparaat zich bevindt en
van de frequentie waarmee de deur van het
vriesvak wordt geopend. De ijsvorming is het
grootst op het bovenste gedeelte van het vak.
Dit is normaal en heeft geen invloed op het
correct functioneren van het apparaat.
Het is raadzaam het vak te ontdooien wanneer
u weinig voorraad heeft.
• Opendedeurenhaalallelevensmiddelen
uit het vriesvak, en zet ze op een heel koele
plaats of in een koeltas.
• Laatdedeuropenzodathetijskansmelten.
• Reinigdebinnenkantvandevriezermeteen
vochtige spons met lauw water en/of een
neutraal schoonmaakmiddel. Gebruik geen
schuurmiddelen.
• Spoelgoedendroogzorgvuldigaf.
• Plaatsdelevensmiddelenweerinhetvak.
• Sluitdedeur.
Steek de stekker weer in het stopcontact en
start het apparaat volgens de aanwijzingen uit
hoofdstuk “In werking stellen van het koelvak”.
De instellingen en keuzes die gemaakt werden
voordat het apparaat ontdooid werd worden
hersteld.
ONTDOOIEN VAN HET APPARAAT
Fig. 1
35
Trek de stekker uit het stopcontact of
sluit de stroomtoevoer af, alvorens
onderhouds- en reinigingswerkzaamheden
te gaan verrichten.
• Reinigdebinnenkantvandekoelkastmet
een vochtige spons met lauw water en/of
een neutraal schoonmaakmiddel. Spoel en
droog het apparaat met een zachte doek.
Gebruik geen schuurmiddelen.
• Descheidingselementenmogennietin
water worden ondergedompeld, maar
moeten worden afgewassen met een niet al
te vochtige spons.
• Reinigdebinnenkantvanhetvriesvak
tijdens het ontdooien.
• Maakdeventilatieroostersendecondensor
op de achterkant van het apparaat
regelmatig schoon met een stofzuiger of een
borstel.
• Reinigdebuitenkantmeteenmetwater
bevochtigde zachte doek. Gebruik geen
schuurmiddelen of schuursponsjes,
noch vlekkenmiddelen (bijv. aceton en
trichloorethyleen)ofazijn.
Als u het apparaat langere tijd niet
gebruikt
1. Maakdekoelkasthelemaalleeg.
2. Haal de stekker uit het stopcontact.
3. Ontdooi het apparaat en reinig de
binnenwanden.
4. Om de vorming van schimmel,
onaangename luchtjes en roest te
voorkomen moet de deur van het apparaat
open blijven staan als het gedurende langere
tijd niet gebruikt wordt.
5. Het apparaat schoonmaken.
• Maakdebinnenkantvanhetlage
temperatuurvak (bij modellen waar dit
aanwezigis)schoontijdenshetontdooien.
• Reinigdebinnenkantvandekoelkastmet
een vochtige spons met lauw water en/of
een neutraal schoonmaakmiddel. Spoel en
droog het apparaat met een zachte doek.
Gebruik geen schuurmiddelen.
REINIGING EN ONDERHOUD
36
Voordat u contact opneemt met de
klantenservice:
1. Ga na of u de storingen zelf kunt verhelpen
(zie“Storingenopsporen”).
2. Zethetapparaatopnieuwaanomtezienof
het ongemak is verholpen. Als dit niet het
geval is, schakel het apparaat dan opnieuw
uit en herhaal de handeling na een uur.
3. Als ook dat niet helpt, wend u dan tot onze
klantenservice.
Vermeld de volgende gegevens:
• deaardvandestoring
• hetmodel
• hetservicenummer(nummerachterhet
woord SERVICE op het typeplaatje binnenin
hetapparaat)
• uwvolledigeadres
• uwtelefoonnummer
Opmerking:
Het omkeren van de deur van het apparaat
door onze klantenservice wordt niet
beschouwd als een ingreep die onder de
garantie valt.
KLANTENSERVICE
• Installeerhetapparaatnietindebuurtvan
warmtebronnen. Installatie in een warme
omgeving, rechtstreekse blootstelling aan
de zon of opstelling van het apparaat in de
buurtvaneenwarmtebron(kachel,fornuis)
verhogen het stroomverbruik en dienen te
worden vermeden.
• Indienditnietmogelijkis,moetende
volgende minimumafstanden worden
aangehouden:
• 30cmvanaffornuizendiewerkenopkolen
of petroleum;
• 3cmvanafelektrischefornuizenen/of
gasfornuizen.
• Monteerdeafstandstukken(indien
bijgeleverd)opdeachterkantvande
condensator die op de achterkant van het
apparaat zit.
• Installeerhetapparaatopeendrogeen
goed geventileerde plaats, zorg dat het op
een vlakke ondergrond staat en stel indien
nodig de poten aan de voorkant bij.
• Debinnenkantschoonmaken.
• Brengdebijgeleverdeaccessoiresaan.
Elektrische aansluiting
• Houduaandeplaatselijkevoorschriften
voor de elektrische aansluiting.
• De gegevens met betrekking tot de spanning
en het opgenomen vermogen staan op het
typeplaatje in het apparaat.
• Deaardingvanhetapparaatiswettelijk
verplicht. De fabrikant aanvaardt geen
enkele aansprakelijkheid voor eventueel
letsel aan personen, dieren of voor
schade aan voorwerpen die veroorzaakt
is door het niet in acht nemen van deze
voorschriften.
• Alsdestekkerenhetstopcontactnietvan
hetzelfde type zijn, laat het stopcontact
dan vervangen door een gekwalificeerd
technicus.
• Gebruikgeenverlengsnoerenof
meervoudige adapters.
Afkoppeling van het elektriciteitsnet
Het moet mogelijk zijn het apparaat van
het elektriciteitsnet af te koppelen door de
stekker uit het stopcontact te halen of via een
tweepolige netschakelaar die bovenstrooms
van het stopcontact is geplaatst.
INSTALLATIE
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8

Atag KS21178A/A01 Gebruikershandleiding

Type
Gebruikershandleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor