43
Het gebruik van het -vriesvak
Het invriezen van verse levensmiddelen
De maximum toegestane hoeveelheid in één keer
bedraagt 4 kg per etmaal (4 kg/24 h).
Teneinde de best mogelijke resultaten te verkrijgen
geven wij u hieronder enkele belangrijke tips:
Vries uitsluitend levensmiddelen van eerste kwaliteit
in.
Zie toe dat de levensmiddelen vers zijn en maak ze,
waar nodig, van te voren goed schoon.
Verdeel de levensmiddelen van tevoren in handzame
porties. Dat heeft twee voordelen: ze vriezen sneller
in en bij later gebruik hoeft u slechts zoveel te
ontdooien als op dat moment nodig is.
Onthoud dat reeds ontdooide levensmiddelen niet
wederom ingevroren mogen worden. Wel kunt u reeds
ontdooide levensmiddelen eerst koken of braden en
vervolgens invriezen.
Mager vlees is ingevroren langer houdbaar dan vet
vlees; ook zout verkort de houdbaarheid.
Verpak de levensmiddelen in aluminium- of
kunststoffolie of in speciale diepvriesdozen, zoals één
en ander in de handel, speciaal voor het invriezen,
verkrijgbaar is.
Te langzaam invriezen verkort de houdbaarheid; vries
dus niet meer dan de maximaal toegestane
hoeveelheid tegelijk in.
Open, tijdens het invriezen, de deur zo weinig en zo
kort mogelijk.
Plaats de in te vriezen levensmiddelen nooit tegen
reeds ingevroren pakketten.
Beter nog: plaats ze in het onderste vak.
Het invriezen gebeurt automatisch; u hoeft de
temperatuurregelaar dus niet te verstellen.
Op de binnenkant van de deur zijn tekeningen van
levensmiddelen aangebracht, en de cijfers, die u
daarbij aantreft stellen het aantal maanden voor dat u
globaal de betreffende soort kunt bewaren.
Op een speciale houder is er ook een kaartje, waarop
u de details m.b.t. de bewaarde levensmiddelen met
een potlood kunt schrijven.
Bewaren van diepvriesprodukten
Indien u de koelkast voor het eerst in gebruik neemt
of haar weer gebruikt na een periode van stilstand,
dient u de thermostaatknop op de koudste stand te
draaien. Plaats vervolgens de diepvriesprodukten na
twee uur in de kast en draai de thermostaat terug naar
de gebruikelijke stand.
Neem de volgende regels in acht:
als u grote hoeveelheden voedsel moet invriezen, kunt
u alle laden en manden uit het apparaat verwijderen
en het voedsel direct op de koelplaten leggen. Let
erop dat u de maximum belading niet
overschrijdt, deze vindt u op de zijkant van het
bovengedeelte (indien voorzien).
kontroleer dat de diepvrieprodukten in de winkel op
de juiste wijze bewaard worden;
breng de diepvriesprodukten na aankoop zo snel
mogelijk over naar het vriesvak;
open de deur altijd zo weinig en zo kort mogelijk.
Wees heel voorzichtig bij aankoop van
diepvriesprodukten, want gedeeltelijk ontdooide
waren mag u niet opnieuw invriezen.
Noteer de fabrikatiedatum en respekteer de
vervaldatum van de fabrikant.
Belangrijk
Open de vriesvakdeur niet tijdens stroomuitval.
Wij adviseren u om na een stroomuitval de
diepvriesprodukten in korte tijd te konsumeren
(een temperatuurstijging verkort de
houdbaarheidsduur van de produkten). De
normale houdbaarheid wordt niet aangetast
indien de stroomuitval kort was (minder dan 6-8
uur) en het vriesvak vol is.
Het ontdooien van
diepvriesprodukten
Met uitzondering van konsumptie-ijs worden
diepvriesprodukten voor verdere behandeling of het
nuttigen ontdooid.
Het ontdooien kan zowel in de koeler als op het
aanrecht gebeuren.
Het laatste geval gaat echter sneller dan het eerste.
Frituurprodukten kunnen direkt vanuit het vriesvak in
de frituurpan gedaan worden; de frituurtjd is dan wel
langer dan in reeds ontdooide toestand.
De magnetronoven is uiterst geschikt voor het
ontdooien van allerlei diepvriesprodukten; raadpleeg
de instrukties voor de betreffende oven.