Panasonic SDYR2540 Handleiding

Type
Handleiding
GEBRAUCHSANWEISUNG UND REZEPTE
Brotbackautomat
(Hausgebrauch)
BEDIENINGSHANDLEIDING EN RECEPTEN
Automatische Broodbakoven
(Voor huishoudelijk gebruik)
OPERATING INSTRUCTIONS AND RECIPES
Automatic Bread Maker
(Household Use)
MODE D’EMPLOI ET RECETTES
Machine à pain automatique
(Usage domestique)
SD-YR2540
Nederlands
English FrançaisDeutsch
Modell Nr. / Modelnr. / Model No. / Modèle
NL2
Dank u wel dat u het Panasonic product heeft aangeschaft.
●
Voor dit product zijn er 2 instructies. De ene is “BEDIENINGSHANDLEIDING EN RECEPTEN”, de andere is “GEBRUIKSAANWIJZING”,
waaronder inhoud van Veiligheidsmaatregelen, Reiniging & Onderhoud, enzovoorts.
Lees de 2 instructies zorgvuldig door om het product juist en veilig te gebruiken.
●
Voorafgaand aan het gebruik van dit product moet u speciale aandacht schenken aan “Veiligheidsmaatregelen” en “Belangrijke
informatie” van “GEBRUIKSAANWIJZING”. (P. NL2-NL5).
Dit product is alleen bestemd voor huishoudelijk gebruik.
Bewaar de 2 instructies voor gebruik in de toekomst.
Panasonic zal geen aansprakelijkheden aannemen indien het apparaat ongepast is gebruikt of niet aan deze instructies heeft voldaan.
Deksel
Handvat
Bedieningspaneel
Klepje van
rozijnen-noten dispenser
Bakblik
Stekker*
Netsnoer
Kneedmes
(Menu voor roggebrood)
Kneedmes
Hoofdgedeelte
*
De vorm van de stekker kan
verschillen van de illustratie.
Onderdeelnamen en instructies
(5 mL)
Eetlepel
•
½-maatstreepje
Theelepel
•
¼, ½, ¾-maatstreepjess
(15 mL)
ca. 0,1 g
10 mL -maatstreepjes
Deksel
(max. 550 mL)
Accessories
Zuurdesem maatbeker
Om vloeistoffen te meten, zuurdesem starter te maken
Maatlepeltje
Voor het afpassen van suiker, zout, gist etc.
Zuurdesem starterlepeltje
Voor het afmeten van de zuurdesem startergist
Inhoud
n
Gebruiksstatus
Weergegeven voor de huidige fase van het
programma behalve .
:
Geeft manuele handelingen weer. (Zie P. NL4-NL5 voor
menunummer.)
Bedieningspaneel en display
●
De afbeelding toont alle woorden en symbolen, maar alleen de relevante woorden en symbolen worden weergegeven tijdens de werking.
n
Tijd weergegeven
Resterende tijd totdat het programma klaar is.
Het menu heeft handmatige stappen nodig, het scherm
toont de resterende tijd tot het starten van dit proces
nadat op de knop gedrukt is.
n
Menu
Druk op of eenmalig voor de instellingsmodus.
Druk op of opnieuw om het menunummer te wijzigen.
(Om
sneller verder te gaan, houd u het pictogram ingedrukt na stap 1.)
(Zie P. NL4-NL5 voor het menunummer.)
n
Formaat De grootte van het brood kiezen.
n
Korst De kleur van de korst kiezen.
n
Startuitstel
Stel de vertragingstimer in (tijd totdat het brood klaar is). Voor
het beschikbare menu kan het worden ingesteld tot 13 uur
(behalve menu “Zuurdesembrood”, alleen ingesteld tot 9 uur).
●
Stel de tijd in voor zoete menu's.
n
Start Het programma starten.
n
Stop
Voor annuleren van de instelling / stoppen van het
programma. (Ongeveer 1 seconde ingedrukt houden.)
Onderdeelnamen en instructies
.............................
NL2
●
Hoofdgedeelte ............................................................... NL2
●
Accessories ................................................................... NL2
●
Bedieningspaneel en Display ....................................... NL2
Ingrediënten voor het maken van brood ....................... NL3
Menudiagrammen en bakopties ..................................... NL4
Bediening instructies ..................................................... NL6
●
Voor gebruik .................................................................. NL6
●
Voorbereiding ................................................................ NL6
●
Brood bakken ................................................................ NL7
●
Deeg maken .................................................................. NL7
●
Extra ingrediënten toevoegen ........................................ NL8
●
All-in broodmix & All-in broodmix met rozijnen .............. NL8
●
Brioche bakken .............................................................. NL9
●
Zuurdesem & Zuurdesem Deeg .................................... NL9
●
Glutenvrij informatie .................................................... NL10
●
Glutenvrij brood bakken ............................................... NL10
●
Glutenvrije cake bakken .............................................. NL10
●
Glutenvrij pizzadeeg / Glutenvrij pastadeeg maken .... NL11
●
Cake bakken ................................................................ NL11
●
Enkel Bakken ............................................................... NL12
●
Jam / compote maken ................................................. NL12
●
Cake kneden ............................................................... NL13
●
Brood kneden ............................................................. NL13
●
Rijzen ........................................................................... NL13
Recepten ........................................................................ NL14
●
Brood Recepten ........................................................... NL14
●
Glutenvrije recepten .................................................... NL16
●
Deeg recepten ............................................................. NL16
●
Zoetigheden ................................................................. NL18
●
Handmatige recepten .................................................. NL19
Problemen oplossen ................................................. NL20
Stoomventiel
Gistdispenser
Rozijnen-noten
dispenser
Deksel van dispenser
Ribbel
Sluit het deksel van gistdispenser
totdat de ribbel klikt.
NL3
Nederlands
Bloem
Hoofdbestanddeel van brood. De proteïnes in meel vormen gluten tijdens
het kneden. Gluten zorgt voor structuur en textuur en helpt het brood rijzen.
Gebruik harde broodbloem. Harde broodbloem wordt gemalen uit hard graan, en
het heeft een hoog eiwitgehalte, wat nodig is voor de ontwikkeling van gluten.
Koolzuurgas dat bij de gisting vrijkomt wordt vastgehouden door de veerkrachtige
structuur van de gluten, hetgeen zorgt voor het rijzen van het deeg.
Witte bloem
Ontstaat door het vermalen van tarwekorrels waarbij de zemelen en
kiemen worden uitgezeefd. De meest geschikte soort bloem voor het
bakken van brood is bloem waarop staat aangegeven “voor het bakken
van brood”. Gebruik geen zachte bloem in plaats van broodbloem.
Volkoren - bloem
Ontstaat door het vermalen van hele tarwekorrels waarbij de zemelen en
kiemen niet worden uitgezeefd. Zorgt voor heel gezond brood. Het brood
is lager en zwaarder dan brood dat is gemaakt met witte bloemsoorten.
Roggebloem
Ontstaat door het vermalen van roggekorrels. Bevat meer ijzer, magnesium
en kalium, die bijdragen aan een goede gezondheid. Deze soort bloem bevat
echter niet genoeg kleefstoffen. Geeft een dicht, zwaar brood. Gebruik niet
meer dan de aangegeven hoeveelheid (de motor kan anders overbelast raken).
Speltbloem
Komt uit de tarwefamillie maar is genetisch gezien een totaal andere soort.
Brood maken met een platte / licht ingedrukte korst.
Een volkorenbrood van spelt wordt klein en compact in vergelijking met
witbrood van spelt.
We adviseren om van de totale hoeveelheid bloem, meer dan de helft witte
speltbloem te gebruiken.
•
Er bestaat Spelt (Triticum spelta) dat geschikt is voor broodbakken
en er is een korentarw (Triticum monococcum: wordt ook wel “kleine
spelt” genoemd.), dat niet geschikt is voor broodbakken; beide worden
als spelt verkocht. Gebruik spelt voor menu"Speltbrood".
Droge gist
Zorgt ervoor dat het brood kan rijzen.
Gebruik droge gist die niet hoeft voor te gisten. Gebruik geen verse gist of droge
gist die voor gebruik moet vergisten. Droge gist met Instant gist, makkelijk te
mengen, snel werkend of makkelijk bakken op het etiket wordt aanbevolen.
Als u droge gist uit een zakje gebruikt, sluit het zakje dan onmiddellijk na gebruik.
Om te bewaren, volg de instructies van de fabrikant en 48 uur na openen weggooien.
Voor de meeste gist geldt dat het op een koele, droge plek bewaard wordt.
Zuivelproducten
Verhogen de smaak en de voedingswaarde.
•
Door melk in plaats van water te gebruiken stijgt de voedingswaarde van het
brood. Gebruik echter geen melk als u de timer instelt, de melk kan bederven.
É
Verminder de hoeveelheid water evenredig met de hoeveelheid melk die u toevoegt.
Suiker (kristalsuiker, bruine suiker, honing, stroop, etc.)
Voeding voor de gist, maakt het brood zoeter en smaakvoller, verandert de
kleur van de korst.
Gebruik minder suiker als u rozijnen of andere fructosehoudende vruchten gebruikt.
Water
Gebruik gewoon kraanwater.
Wanneer de kamertemperatuur laag is, gebruik lauw water voor
menu 2, 5, 6, 8, 12, 15 of 18.
Wanneer de kamertemperatuur hoog is, gebruik gekoeld water
voor menu 10, 11, 12 of 14.
Meet altijd vloeistoffen af met behulp van de bijgeleverde zuurdesem maatbeker.
Zout
Verrijkt de bloem en versterkt de kleefstoffen zodat het brood
beter rijst. Het brood kan kleiner worden of smaak verliezen als
het zout niet goed wordt afgepast.
Vet
Maakt het brood smaakvoller en zachter.
Gebruik boter (ongezouten), margarine of olie.
U kunt uw brood nog lekkerder maken door
andere ingrediënten toe te voegen.
■ 
Eieren
Verhogen de voedingswaarde en geven het brood een mooiere kleur. (De
hoeveelheid water moet evenredig worden verminderd.) Klop de eieren
los voordat u ze toevoegt. Gebruik geen timer bij het recept met eieren.
(Eieren rotten snel als de kamertemperatuur hoog is.)
■ 
Zemelen
Maken het brood vezelrijker.
•
Gebruik max. 50 g (5 el).
■ 
Tarwekiemen
Geven het brood een meer nootachtige smaak.
•
Gebruik max. 50 g (4 el).
■ 
Kruiden
Maken het brood smaakvoller.
•Gebruikslechtseenkleinehoeveelheid(max.1eetlepel).
Als u een broodmix gebruikt...
■ 
Broodmixen met gist
Doe de mix in het bakblik en voeg water toe.
(Raadpleeg de aanwijzingen op het pak voor de juiste hoeveelheid water)
Selecteer menu 5 of 6.
•
Het is niet altijd duidelijk hoeveel gist een mix bevat, dus u moet
misschien wat experimenteren om het beste resultaat te bereiken.
■ 
Broodmix met een apart zakje gist
Doe eerst de broodmix in het bakblik en vervolgens het water. Doe dan
de afgemeten gist in de giststrooier.
Stel de machine in afhankelijk van de soort bloem die de mix bevat
en start het bakken.
•
Witte bloem, bruine bloem - aanbevolen voor menu 5, 6.
•Meergranenbloem-menu1
•Volkoren-menu7
•Roggebloem-menu12
■ 
Brioches bakken met een brioche - mix
Selecteer het menu 10 of 2
“M“ (Medium) formaat - “Lichtbruin”
korstkleur.
Tips: Het resultaat verschilt afhankelijk van het soort gemengde bloem.
Ingrediënten voor het maken van brood
Het is uiterst belangrijk om de juiste hoeveelheden van de ingrediënten te gebruiken voor de beste resultaten.
Vloeibare ingrediënten
Gebruik de zuurdesem maatbeker of het maatlepeltje.
Als het recept een mengsel (vloeistof plus ei) aangeeft, moet dit gewogen worden met een weegschaal. Er wordt een digitale weegschaal aanbevolen.
Droge ingrediënten
Moeten worden gewogen op een weegschaal of worden afgemeten met het meegeleverde maatlepeltje voor de kleine
hoeveelheden. Het gebruiken van een digitale weegschaal wordt aanbevolen.
NL4
n
Beschikbare functies en vereiste tijd voor ieder programma
De machine kan tijdens het proces stoppen of werken naargelang het operationele programma.
De benodigde tijd per proces varieert afhankelijk van de kamertemperatuur.
Menunummer
Menu Opties
Total
Processen
●
Afkortingen die worden gebruikt in deze instructies: min = minuten; u = uur; ca. = circa.
●
Opmerking ( ) : Menu is beschikbaar voor handmatige bediening, zoals het toevoegen van extra ingrediënten en het meel van de zijwand
van het bakblik schrapen, wanneer de pieptoon klinkt.
Formaat
Korst
Timer
Opmerking
Referentie
pagina
Menudiagrammen en bakopties
Brood
1
Basis
4 4 4
30 – 60 min 20 – 30 min *4
1 u 50 min –
2 u 20 min
50 – 55 min
4 u –
4 u 5 min
P.NL6-NL7
2
Basis snel
4 4
15 – 20 min
1 u 50 min –
2 u 20 min
35 – 40 min
1 u 55 min –
2 u
P.NL6-NL7
3
Basis met
rozijnen
4
4
*1
4
30 – 60 min
15 – 30 min *4
1 u 50 min –
2 u 20 min
50 min 4 u
P.NL6-NL7
4
Basis gevuld
4 4 4
30 – 60 min
25 – 30 min *4
1 u 45 min –
2 u 10 min
50 – 55 min
4 u –
4 u 5 min
4
P.NL6-NL7
5
All-in broodmix
4
30 min *4 1 u 15 min 45 min 2 u 30 min P. NL6, NL8
6
All-in broodmix
met rozijnen
4
30 min *4 1 u 15 min 45 min 2 u 30 min P. NL6, NL8
7
Volkoren
4
4
1 u–
1 u 40 min
15 – 25 min *4
2 u 10 min –
2 u 50 min
50 min 5 u P.NL6-NL7
8
Volkoren snel
4
15 – 25 min 15 – 25 min *4
1 u 30 min –
1 u 40 min
45 min 3 u P.NL6-NL7
9
Volkoren met
rozijnen
4
4
1 u –
1 u 40 min
15 – 25 min *4
2 u 10 min –
2 u 50 min
50 min 5 u P.NL6-NL7
10
Brioche
4
*1
20 min 30 – 60 min *4
1 u 20 min–
1 u 30 min
45 min 3 u 30 min
4
P. NL6, NL9
11
Frans
4
20 min 4 u 30 min 50 min 5 u 40 min P.NL6-NL7
12
Rogge
4
45 – 60 min
ca.
10 min
1 u 20 min –
1 u 35 min
1 u 3 u 30 min P.NL6-NL7
13
Zuurdesembrood
4
*3 0 – 55 min 45 – 55 min *5
2 u 25 min – 3 u
10 min
55 min 5 u P. NL9
14
Speltbrood
4
4
30 min –
1 u 15 min
25 – 30 min*4
1 u 50 min –
2 u 45 min
55 min
4
u
30 min
P.NL6-NL7
Glutenvrij
15
Glutenvrij
brood
4
*2 20–25min*7 35 – 40 min 50 – 55 min
1 u 50 min
1 u 55 min
4
P. NL6, NL10
16
Glutenvrije
cake
20 min *6 1 u 30 min 1 u 50 min
4
P. NL6, NL10
17
Glutenvrij
pizzadeeg
20–25min*7 5 – 10 min 30 min
4
P. NL6, NL11
18
Glutenvrij
pastadeeg
15min*7 15 min
4
P. NL6, NL11
Rest
(Rust)
Knead
(Kneden)
Rise
(Rijzen)
Bake
(Bakken)
Totaal
NL5
Nederlands
*1
Alleen “Lichtbruin” of “Medium” beschikbaar.
*2
Alleen “Medium” of “Donker” beschikbaar.
*3
Kan worden ingesteld tot 9 uur.
*4
Tijdens het kneden is er een moment dat het product rijst.
*5
In de kneedtijd is er een rusttijd voorzien.
*6
Er is een moment voor het vormen of schrapen van deeg.
*7
Er is een moment voor het verwijderen van meel van de zijwand.
Deeg
19
Basis
30 – 50 min 15 – 30 min *4
1 u 10 min –
1 u 30 min
2 u 20 min P.NL6-NL7
20
Basis met
rozijnen
30 – 50 min 15 – 30 min *4
1 u 10 min –
1 u 30 min
2 u 20 min P.NL6-NL7
21
Volkoren
55 min –
1 u 25 min
15 – 25 min *4
1 u 30 min –
2 u
3 u 15 min P.NL6-NL7
22
Volkoren met
rozijnen
55 min –
1 u 25 min
15 – 25 min *4
1 u 30
min –
2 u
3 u 15 min P.NL6-NL7
23
Zuurdesem
0 – 40 min 45 – 55 min *5
1 u 5 min –
1 u 35 min
2 u 30 min P. NL9
24
Zuurdesem
starter
24 u 24 u P. NL9
25
Pizza
4
(Kneden)
10 – 18 min
(Rijzen)
7–15min
(Kneden)
ca.
10 min
(Rijzen)
ca.
10 min
45 min P.NL6-NL7
Zoetigheden
26
Cake
20 min *6 1 u 35 min 1 u 55 min
4
P. NL6, NL11
27
Enkel Bakken
30 min–
1 u 30 min
30 min–
1 u 30 min
P. NL12
28
Jam
1 u 30 min–
2 u 30 min
P. NL12
29
Compote
1 u –
1 u 40 min
P. NL12
Handmatig recepten
30
Cake kneden
20 min
(standaard)
1 – 20 min P. NL13
31
Brood kneden
20 min
(standaard)
1 – 20 min P. NL13
32
Rijzen
30 min
(standaard)
10 min – 2 u P.NL13
Menunummer
Menu Opties
Total
Processen
Formaat
Korst
Timer
Opmerking
Referentie
pagina
Rest
(Rust)
Knead
(Kneden)
Rise
(Rijzen)
Bake
(Bakken)
Totaal
NL6
Verwijder de verpakking en reinig het toestel vóór het eerste gebruik. (Zie P. NL8 van "GEBRUIKSAANWIJZING")
Reinig het toestel wanneer het gedurende lange tijd niet gebruikt werd. (Zie P. NL8 van "GEBRUIKSAANWIJZING")
Voor gebruik
Voorbereiding
1
Open het deksel, neem het bakblik (1) uit de machine en plaats het kneedmes in de kneedmeshouder. (2)
●
Controleer rond de kneedmeshouder en binnenin het kneedmes en verzeker dat deze gebieden schoon zijn. (Zie P. NL8 van
"GEBRUIKSAANWIJZING")
2
Zet de ingrediënten die in het recept staan met de exacte hoeveelheden klaar.
3
1 Plaats afgemeten ingrediënten in het bakblik in de volgorde vermeld in de recepten.
●
Giet vloeistof in het bakblik tegen de zijwand om spatten te voorkomen. (3)
2
Veeg vocht en bloem rond de bakblik weg en plaats deze terug in de hoofdeenheid. (4) Sluit het deksel.
●
Doe de droge gist in de gistdispenser voor de beschikbare menu's. (5)
Maak de gistdispenser droog met bijvoorbeeld een doekje als deze nat is. (Wrijf niet lang over de gistdispenser, anders valt de gist
niet in het bakblik vanwege statische elektriciteit.)
●
Voeg extra ingrediënten in de rozijnen-noten dispenser voor de beschikbare menu's. (Zie P. NL8)
●
Voor optimale resultaten mag het deksel niet geopend worden tenzij het menu dit vereist omdat dit de kwaliteit van het brood
beinvloedt.
4
Sluit de machine aan op een stopcontact van 230 V.
Voltooi de voorbereidingsstappen vóór het instellen van het menu.
Bediening instructies
(3)
(5)
(4)
(1)
Alleen gebruiken voor roggemenu.
(2)
Kneedmeshouder
NL7
Nederlands
5
Druk op of Knop in menu. balk om een
broodmenu te selecteren.
Kies de opties voor het geselecteerde menu. (Zie P. NL4-NL5)
Broodformaat
Kleur van de korst
Startuitstel
6
Druk op Start ( ) om de machine te starten.
(Het display geeft aan wanneer menu “1” is geselecteerd.)
Het schermpje toont de tijd die resteert tot het
geselecteerde programma is uitgevoerd.
Resterende tijd
Bij bepaalde menu selecties kunt u de handmatige
aanpassing doen wanneer de pieptoon klinkt.
(Zie P. NL4-NL5, menu met
icoon. )
Druk daarna opnieuw op knop .
*
Wanneer stopt met knipperen, toont het schermpje de
tijd die resteert.
*
Voeg geen extra ingrediënten toe nadat de resterende tijd
wordt aangegeven.
* Kneden wordt na enige tijd hervat zonder op te drukken
knop.
7
Wanneer het brood klaar is (machine piept 8 keer en de
kubus( ) dichtbij het END (Einde) knippert), druk op de
-knop en verwijder de stekker uit het stopcontact.
8
Verwijder het brood onmiddellijk met droge
ovenhandschoenen en laat het afkoelen op een
rooster.
(6)
●
Houd het handvat vast met ovenwanten en schud het brood uit het
de broodvorm.
(6)
Bakblik
Ovenhandschoen
Zorg ervoor dat het mes
niet vast zit.
Het verplaatsen van de uitwendige basis-as kan de vorm van
hetbroodbeschadigen.(7)
(Bodem van bakblik)
Buitenste as van
het bakblik
(7)
Verwijder altijd het kneedmes voordat u het brood snijdt. (8)
(8)
Brood bakken
*
De resterende tijd wordt gewijzigd afhankelijk van de
kamertemperatuur.
1
-
4
Zie P. NL6 van bereidingen
5
Druk op of -knop in menu.
balk om een
broodmenu te selecteren.
6
Druk op de -knop om te starten.
Het schermpje toont de tijd die resteert tot het programma
is uitgevoerd.
7
Wanneer het deeg klaar is (machine piept 8 keer
en de kubus ( ) dichtbij het END (Einde) knippert),
druk op de -knop en verwijder de stekker uit
het stopcontact.
Tips: Startuitstel is niet beschikbaar bij deegmenu's behalve pizza.
Brooddeeg
8
Vorm het voltooide deeg en laat het rijzen tot
tweemaal de omvang, en bak vervolgens in de
oven.
Pizzadeeg
8
Verdeel het deeg met een deegschraper en maak
er balletjes van.
9
Dek af met een vochtige keukenhanddoek en laat
het 10 minuten rusten.
10
Vorm een platte cirkel en maak gaten met een
vork.
11
Verdeel uw favoriete saus en gewenste topping
en bak de pizza vervolgens in de oven.
Deeg maken
Method
GanaarP.NL16-NL17
voor brood recepten.
Method
Ga naar P. NL14-NL15
voor brood recepten.
NL8
Droge / onoplosbare ingrediënten (gebruik de rozijnen-notendispenser-automatisch toevoegen)
Plaats de extra ingrediënten in de rozijnen-notendispenser en stel de machine in.
Doe de rozijnen-notendispenser niet te vol.
n
Gedroogde vruchten
Snijd deze in blokjes van circa 5 mm.
●
Ingrediënten die bedekt zijn met een suikerlaagje kunnen aan de dispenser blijven kleven
en niet in het bakblik vallen.
n
Noten, zaden
Hak deze fijn.
Noten verminderen het effect van kleefstoffen, gebruik daarom niet teveel.
Grote, harde zaden kunnen het beschermlaagje van de dispenser en het bakblik beschadigen.
n
Kruiden
●
Gebruik max. 1 – 2 el gedroogde kruiden. Als u verse kruiden gebruikt, volg dan de
aanwijzingen in het recept.
n
Bacon, salami, olijven, droge tomaat
●
Olieachtige ingrediënten kunnen soms aan de dispenser blijven kleven en niet in het bakblik vallen.
●
Snij het bacon en de salami in vierkante blokjes van 1 cm.
●
Snij de olijf in vier delen.
Vochtige / stroperige / oplosbare ingrediënten*
(handmatig aan het bakblik toevoegen-kan
niet in de rozijnen-notendispenser worden
gestopt)
Doe deze ingrediënten met de andere
ingrediënten in het bakblik.
n
Verse vruchten, ingemaakte vruchten,
groente
Wijk niet af van de hoeveelheden die in het
recept worden genoemd omdat het vocht in de
ingrediënten invloed heeft op het brood.
n
Kaas, chocolade
Snij de kaas in vierkante blokjes van 1 cm.
Hak de chocolade in kleine stukjes.
*
Deze ingrediënten kunnen niet in de rozijnen-
notendispenser worden gedaan omdat ze
eraan zouden blijven kleven en niet in het
bakblik zouden vallen.
Beschikbare menu's
Brood Deeg
Basis met rozijnen Basis gevuld
All-in broodmix met rozijnen
Volkoren met rozijnen
Basis met rozijnen
Volkoren met rozijnen
Menu 3 Menu 4 Menu 6 Menu 9 Menu 20 Menu 22
Om geurig brood te maken, voegt u extra ingrediënten toe aan de rozijnen-notendispenser of bakblik.
Let op de ingrediënten
Volg de instructies in het recept / menu voor de hoeveelheden van alle ingrediënten.
Anders,
●
De ingrediënten kunnen uit het bakblik spatten en een onaangename rook en geur verspreiden.
●
Het brood rijst mogelijk niet goed.
Extra ingrediënten toevoegen
(Gedroogde vruchten, noten, spek, kaas,
etc.)
All-in broodmix & All-in broodmix met rozijnen
1
4
Zie P. NL6 van bereidingen
5
Selecteer het menu.
All-in broodmix met
rozijnen
All-in broodmix met
rozijnen
Menu 5 Menu 6
6
Druk op de -knop om te starten.
●
Het schermpje toont de tijd die resteert tot het programma is
uitgevoerd.
7
Druk op de -knop en verwijder het brood
wanneer de machine 8 keer een pieptoon geeft en
de kubus ( ) dichtbij het END (Einde) knippert.
Tips:
Het uiteindelijke resultaat kan verschillen afhankelijk van welke
broodmix gebruikt wordt. (Bij tarwevrije broodmixen kan meer
variatie voorkomen.)
Method
GanaarP.NL16NL17
voor brood recepten.
Bediening instructies
Juist Niet juist
NL9
Nederlands
Zuurdesembrood & Zuurdesem deeg
FASE 1 Zuurdesem starter maken
Voorbereiding:
Alle ingrediënten in de zuurdesem maatbeker goed mengen.
(Neem het kneedmes uit de machine)
Plaats het deksel op de zuurdesem maatbeker.
Plaats de zuurdesem maatbeker in het bakblik.
Plaats het bakblik in de machine en sluit deze aan op het
stopcontact.
Verwijder het
kneedmes
Zuurdesem
maatbeker
Bakblik
1
Selecteer menu 24
2
Druk op de -knop om te starten.
●
Het schermpje toont de tijd die resteert tot het programma
is uitgevoerd.
3
Druk op -knop en verwijder onmiddellijk
de zuurdesem maatbeker wanneer de machine
8 keer een pieptoon geeft en de kubus ( )
dichtbij het END (Einde) knippert.
Bewaar in de koelkast als u het niet meteen gebruikt maar
niet langer dan 1 week.
FASE 2 Zuurdesembrood maken / bakken
Voorbereiding:
Plaats het kneedmes in het bakblik.
Giet een kopje zuurdesem starter in de broodvorm.
1) Plaats de ingrediënten in de broodvorm overeenkomstig de volgorde
van het recept.
2) Plaats de droge gist in de gistdispenser.
Plaats het bakblik in de machine en sluit deze aan op het stopcontact.
1
Selecteer het menu.
Zuurdesembrood Zuurdesem deeg
Menu 13 Menu 23
2
Druk op de -knop om te starten.
●
Het schermpje toont de tijd die resteert tot het programma is
uitgevoerd.
3
Druk op de -knop en verwijder het brood / deeg
wanneer de machine 8 keer een pieptoon geeft en de
kubus ( ) dichtbij het END (Einde) knippert.
Tips:● Timer is beschikbaar voor bakken van zuurdesembrood (tot 9
uur).
● Vorm het voltooide deeg en laat het rijzen tot tweemaal de
omvang, en bak vervolgens in de oven. (Menu:Zuurdesem deeg)
Zuurdesem starter zonder fouten maken of bewaren.
● Selecteer geen verkeerd menu.
● De zuurdesem maatbeker niet wegnemen voordat het programma
is voltooid.
● Meng de nieuwe zuurdesem starter niet met de oude.
● Als de zuurdesem starter goed is bereid, ruikt het zuur en net als
alcohol.
● Wanneer de kamertemperatuur hoger is dan 30 °C, bederft de
zuurdesem starter, en het brood wordt niet goed gebakken.
... ...
(24 uur resterend)
(nog 59 minuten)
(Einde kubus knippert)
Method
Ga naar P. NL15 voor
brood recepten.
Method
Ga naar P. NL15,
NL17voorbrood
recepten.
1
4
Zie P. NL6 van bereidingen.
5
Selecteer menu 10, kies de kleur van de korst.
6
Druk op de -knop om te starten.
●
Het schermpje toont de resterende tijd totdat de pieptoon
klinkt.
7
Na ongeveer 55 minuten - 1 uur en 5 minuten,
open het deksel na de pieptoon. Voeg de extra
boter toe terwijl knippert. Sluit het deksel
en start opnieuw.
Kneden gaat verder na 5 minuten zonder op de -toets
te drukken.
Tips: Startuitstel is niet beschikbaar bij deze menu’s.
● Voeg geen boter of extra ingrediënten toe als op de display de
resterende tijd verschijnt.
● Bij het toevoegen van extra ingrediënten, zoals rozijnen, voegt u
zetoemetdeboterinstap7.(Gebruiknietmeerdan150gram
aan extra ingrediënten)
Brioche eenvoudig bakken.
Snij de boter in blokjes van 1 - 2 cm en bewaar ze in de koelkast.
Plaats de boter in het begin met de andere ingrediënten en volg
stap 5.
Slastap7vanhetprocesopdezemanierover.Dezebriocheis
een beetje anders dan de andere.
Brioche bakken
8
Druk op de -knop en verwijder het brood wanneer
de machine 8 keer een pieptoon geeft en de kubus ( )
dichtbij het END (Einde) knippert.
NL10
7
Na ongeveer 6 minuten. Open het deksel na de
pieptoon. Schraap de bloem weg binnen de drie minuten
terwijl knippert. Sluit het deksel en start opnieuw.
●
Kneden gaat verder na 3 minuten zonder op de -knop
te drukken.
8
Druk op de -knop en verwijder het brood
wanneer de machine 8 keer een pieptoon geeft en de
kubus ( ) dichtbij het END (Einde) knippert.
Tips:
Gebruik een rubber spatel om schade aan de bakblik te
voorkomen. Gebruik geen metalen spatel.
Glutenvrij brood maken is zeer verschillend van de normale manier waarop u brood bakt.
Hetiszeerbelangrijkdatuuwartsraadpleegtendevolgenderichtlijnenopvolgtindienuglutenvrijbroodzonderkleefstoenvooruwgezondheid
maakt.
•
Dit programma is speciaal ontworpen voor bepaalde “Glutenvrij” mix en daardoor kan bij gebruik van uw eigen mengsel of mix het resultaat niet optimaal zijn.
•
Glutenvrij brood kan niet zo veel rijzen als een traditioneel brood. Het zal een dichtere consistentie en lichtere kleur hebben dan normaal brood.
•
Met “Glutenvrij” (Glutenvrij) gekozen, moeten de details van ieder recept exact worden opgevolgd. (Het brood zal anders niet goed zijn.) Er zijn twee soorten
mixzonderkleefstoen;een“laagkleefstoen”mixdiegebaseerdisopgranenmeeleneen“zonderkleefstoen”mix,gebaseerdopmeelzondergranen
.
U dient uw arts te raadplegen welke mix voor u de juiste is indien u een speciaal dieet volgt en dit programma gebruikt voor het bakken van brood om gezondheidsredenen.
•
Het resultaat is afhankelijk van de mix die u gebruikt. Het is mogelijk dat er wat bloem aan de kant van het brood overblijft. Het graanvrije mengsel kan
variabeler resultaten opleveren.
•
Voor een beter resultaat, wacht tot het brood afgekoeld is voor het snijden.
•
Het brood moet op een koele droge plaats worden bewaard en binnen 2 dagen worden gebruikt. U kunt het brood in handige porties in diepvrieszakjes
of doosjes invriezen, indien u het brood niet binnen twee dagen gaat gebruiken.
Waarschuwing als u dit programma uit gezondheidsoverwegingen gebruikt:
Als u het glutenvrij programma gebruikt, raadpleeg dan eerst uw arts of de Coeliakie Vereniging en gebruik alleen
ingrediënten die geen schade kunnen toebrengen aan uw gezondheid.
Panasonic is niet verantwoordelijk voor eventuele schade als gevolg van het gebruik van ingrediënten waarvoor niet van
tevoren toestemming is gevraagd aan een arts.
Umoethetmengenmetbloemdiewelkleefstoenbevatvoorkomenindienuhetbroodvooruwdieetzonderkleefstoenmoetmaken.Letvooralop
dat het bakblik, kneedmes en andere te gebruiken voorwerpen goed schoon zijn. Je moet er ook voor zorgen dat de gebruikte gist geen gluten bevat.
Glutenvrij informatie
Glutenvrij brood bakken
1
4
Zie P. NL6 van bereidingen.
5
Selecteer menu 15
6
Druk op de -knop om te starten.
●
Het schermpje toont de resterende tijd totdat de pieptoon
klinkt.
1
4
Zie P. NL6 van bereidingen.
5
Selecteer menu 16
6
Druk op de -knop om te starten.
Het schermpje toont de resterende tijd totdat de pieptoon klinkt.
7
Na ongeveer 2 minuten. Open het deksel na de
pieptoon. Schraap de bloem weg binnen de drie minuten
terwijl knippert. Sluit het deksel en start opnieuw.
Kneden gaat verder na 3 minuten zonder op de -knop te
drukken.
Glutenvrije cake bakken
8
Na ongeveer 12 minuten. Open het deksel na de
pieptoon. Schraap het deeg van de zijkant van het
bakblik weg terwijl
knippert.Sluit het deksel en
start opnieuw.
Het bakken begint na 3 minuten zonder op de -knop
te drukken.
9
Druk op de -knop en verwijder de cake wanneer
de machine 8 keer een pieptoon geeft en de kubus
( ) dichtbij het END (Einde) knippert.
Tips
Gebruik een rubber spatel om schade aan de bakblik te voorkomen.
Gebruik geen metalen spatel.
Als u hard schudt om de cake te verwijderen uit het bakblik zal het
zijn vorm kunnen verliezen.
Method
Ga naar P. NL16 voor
brood recepten.
Method
Ga naar P. NL16 voor
brood recepten.
Bediening instructies
NL11
Nederlands
1
4
Zie P. NL6 van bereidingen
5
Selecteer het menu.
Glutenvrij pizzadeeg Glutenvrij pastadeeg
Menu 17 Menu 18
6
Druk op de -knop om te starten.
●
Het schermpje toont de resterende tijd totdat de pieptoon klinkt.
7
Na 5 minuten voor glutenvrij pizzadeeg, 2 minuten
voor glutenvrije pastadeeg, open het deksel na de
pieptoon. Schraap het deeg van de zijkant van het
bakblik weg terwijl
knippert. Sluit het deksel
en start opnieuw.
Kneden gaat verder na 3 minuten zonder op de
-toets te drukken.
8
Druk op de -knop en verwijder deeg wanneer
de machine 8 keer een pieptoon geeft en de kubus (
) dichtbij het END (Einde) knippert.
Glutenvrij pizzadeeg
9
Verdeel het deeg in 2 delen met een deegschraper,
en rol het uit tot een cirkel van ongeveer 20 cm
doorsnede.
10
Verdeel uw favoriete saus en gewenste topping en bak het
vervolgens in de oven.
Glutenvrij pastadeeg
9
Wikkel het deeg in een plastic wikkel en laat het 1
uur in de koelkast liggen.
10
Breng een beetje bloem aan op het oppervlak van
het deeg en maak de gewenste vormen.
11
Kook de pasta en geniet ervan met uw favoriete
saus.
Tips
:
Gebruik een rubber spatel om schade aan de bakblik te
voorkomen. Gebruik geen metalen spatel.
1
-
4
Zie P. NL6 van bereidingen
5
Selecteer menu 26
6
Druk op de -knop om te starten.
●
Het schermpje toont de resterende tijd totdat de pieptoon klinkt.
7
Na ongeveer 12 minuten. Open het deksel na de
pieptoon. Schraap het deeg van de zijkant van het
bakblik weg terwijl knippert. Sluit het deksel
en start opnieuw.
Kneden gaat verder na 3 minuten zonder op de
-knop te drukken.
8
Druk op de -knop en verwijder de cake
wanneer de machine 8 keer een pieptoon geeft en de
kubus ( ) dichtbij het END (Einde) knippert.
Aanvullend bakken
Als u langer wilt bakken, doe het volgende. (Extra baktijd is
tweemaal mogelijk binnen 20 minuten zolang de eenheid nog warm
is. De timer begint opnieuw vanaf 1 minuut door naar wens op de
-knop te drukken.)
Selecteer het menu. ( Sla het over als u in stap 8 niet op de -knop
hebt gedrukt.)
Stel de baktijd in.
Het kan worden ingesteld op 1 - 20 minuten.
Druk op de -knop om te starten.
Om te stoppen met bakken, houd de - knop ingedrukt.
Tips:
Startuitstel is niet beschikbaar bij dit menu. De timer stelt alleen de
duur van de baktijd in.
Gebruik een rubber spatel om schade aan de bakblik te voorkomen.
Gebruik geen metalen spatel.
Als u hard schudt om de cake te verwijderen uit het bakblik zal het
zijn vorm kunnen verliezen.
Cake bakken
Method
Ga naar P. NL16 voor
brood recepten.
Method
Ga naar P. NL18 voor
brood recepten.
Glutenvrij pizzadeeg / Glutenvrij pastadeeg maken
NL12
Jam / compote maken
Enkel Bakken
Voorbereiding:
Meng de ingrediënten in een schaal volgens het recept.
Verwijder het kneedmes en leg vetvrij papier rondom in het bakblik,
giet daar vervolgens de gemengde ingrediënten in
.
Plaats het bakblik in de machine en sluit deze aan op het stopcontact.
1
Selecteer menu 27
2
Stel de baktijd in
3
Druk op de -knop om te starten.
Het schermpje toont de tijd die resteert tot het programma is
uitgevoerd.
4
Druk op de -knop en verwijder de cake
wanneer de machine 8 keer een pieptoon geeft en
de kubus ( ) dichtbij het END (Einde) knippert.
Aanvullend bakken
Als u langer wilt bakken, herhaal stappen 1–4. (Extra baktijd is
tweemaal mogelijk binnen 50 minuten zolang de eenheid nog warm
is. De timer begint opnieuw vanaf 1 minuut door naar wens op de
-knop te drukken.)
Tips: Startuitstel is niet beschikbaar bij dit menu. De timer stelt alleen
de duur van de baktijd in.
Voorbereidingen voor jam maken
Zet de ingrediënten die in het recept staan klaar.
Plaats het kneedmes in het bakblik.
Plaats de ingrediënten in deze volgorde in het bakblik de helft van
hetfruit→dehelftvandesuiker→hetovergeblevenfruit→de
overgebleven suiker.
Plaats het bakblik in de machine en sluit deze aan op het
stopcontact.
Voorbereidingen voor compote maken
Zet de ingrediënten die in het recept staan klaar. (Neem het
kneedmes uit de machine.)
Plaats de ingrediënten in het bakblik overeenkomstig de volgorde
van de recepten, giet water over de ingrediënten.
Plaats het bakblik in de machine en sluit deze aan op het stopcontact.
1
Selecteer menu
Jam Compote
Menu 28 Menu 29
2
Stel de baktijd in en start vervolgens de machine.
3
Druk op de -knop en verwijder jam / compote
wanneer de machine 8 keer een pieptoon geeft en de
kubus ( ) dichtbij het END (Einde) knippert.
Aanvullend koken
Alsulangerwiltkoken,→herhaalstappen1–3.(Extrakooktijdis
tweemaal mogelijk binnen 10 minuten – 40 minuten zolang de een-
heid nog warm is. De timer begint opnieuw vanaf 1 minuut door naar
wens op de -knop te drukken.)
Tips:
●
Startuitstel is niet beschikbaar bij deze menu’s. De timer stelt alleen
de duur van de kooktijd in.
●
Volg het recept strikt voor de hoeveelheid van alle ingrediënten.
Anders zet de jam niet, en kookt hij over of brandt aan, evenals de
compote.
Tips voor
jam maken
●
De juiste hoeveelheid suiker, zuur en pectine is noodzakelijk om
goed stevige jam te maken.
●
Fruit met een hoog gehalte pectine kan makkelijk indikken. Fruit met
minder pectine kan slecht indikken.
●
Gebruik verse, rijpe vruchten. Overrijpe of niet rijpe vruchten kunnen
niet makkelijk indikken.
●
Met de recepten in deze handleiding maakt u zachte jam doordat
minder suiker wordt gebruikt.
●
Als de kooktijd kort is, kunnen stukjes fruit overblijven en kan de jam
waterig worden.
●
De jam blijft indikken tijdens het afkoelen. Wees voorzichtig en laat
het niet overkoken.
●
Stop de jam zo snel mogelijk na bereiding in een pot(je).
Voorkom verbranden bij het uitnemen van de jam.
●
Jam kan verbranden als het in de bakblik achterblijft.
●
Bewaar jam op een koele, donkere plaats. Vanwege de lagere
suikerniveaus is de houdbaarheid minder lang als in de winkel gekochte
producten. Na openen in de koelkast bewaren en niet te lang bewaren.
Method
Ga naar P. NL18 voor
brood recepten.
Method
Ga naar P. NL18 voor
brood recepten.
Bediening instructies
NL13
Nederlands
Cake kneden
Brood kneden
Rijzen
Voorbereiding:
Neem het bakblik uit de machine en plaats het kneedmes.
Doe de afgepaste ingrediënten in het bakblik
Zet bakblik in het apparaat. Sluit het deksel en steek de stekker in
het stopcontact.
1
Selecteer menu 30
2
Stel de kneedtijd in
3
Druk op de -knop om te starten.
Het schermpje toont de tijd die resteert tot het programma is
uitgevoerd.
4
Druk op de -knop en verwijder deeg wanneer
de machine 8 keer een pieptoon geeft en de kubus
( ) dichtbij het END (Einde) knippert.
5
Doe het deeg in een cakevorm en bak in een
voorverwarmde oven.
Tips: Gebruik een rubber spatel om schade aan de bakblik te
voorkomen. Gebruik geen metalen spatel.
Voorbereiding:
Verwijder het bakblik en plaats het kneedmes.
Plaats de afgemeten ingrediënten in het bakblik.
Doe het bakblik in de machine. Sluit het deksel en steek de stekker
in het stopcontact.
1
Selecteer menu 31
2
Stel de kneedtijd in
●
Stel de tijd in voor de eerste gisting van het brooddeeg.
3
Druk op de -knop om te starten.
Het schermpje toont de tijd die resteert tot het programma is
uitgevoerd.
4
Druk op de -knop en verwijder deeg wanneer
de machine 8 keer een pieptoon geeft en de kubus
( ) dichtbij het END (Einde) knippert.
Tips:
Rust meer dan 20 minuten voorafgaand aan de volgende kneedfase.
In het geval van hard deeg of teveel deeg kan code "U50" op het
display verschijnen. Wacht even om de volgende kneedfase te
starten. De hoeveelheid meel die kan worden gebruikt, is maximaal
400- 600 g.
Voorbereiding:
Verwijder het kneedmes en plaats het deeg in het bakblik.
Doe het bakblik in de machine. Sluit het deksel en steek de stekker
in het stopcontact.
1
Selecteer menu 32
2
Stel de tijd in (gebruik de eerste gisting van het
gekneed deeg. Stel de tijd in volgens het brood deeg.)
3
Druk op de -knop om te starten.
Het schermpje toont de tijd die resteert tot het programma is
uitgevoerd.
4
Druk op de -knop en verwijder deeg wanneer
de machine 8 keer een pieptoon geeft en de kubus
( ) dichtbij het END (Einde) knippert.
5
Vorm het afgewerkte deeg in de vorm die u wilt,
laat het rijzen in de oven en bak het dan af.
Method
Ga naar P. NL19 voor
brood recepten.
Method
Ga naar P. NL19 voor
brood recepten.
Method
Ga naar P. NL19 voor
brood recepten.
NL14
Basis
Wit brood
Menu 1 (4 u – 4 u 5 min)
M L XL
Droge gist 1 tsp 1 tsp 1¼ tsp
Sterke bloem
voor wit brood
400 g 500 g 600 g
Boter
20 g 30 g 40 g
Suiker 1 tbsp 1½ tbsp 2 tbsp
Zout 1½ tsp 1½ tsp 2 tsp
Water 280 mL 340 mL 400 mL
Melkbrood
Menu 1 (4 u – 4 u 5 min)
M L XL
Droge gist 1 tsp 1 tsp 1¼ tsp
Sterke bloem
voor wit brood
400 g 500 g 600 g
Boter
20 g 30g 40 g
Suiker 1 tbsp 1½ tbsp 2 tbsp
Zout 1½ tsp 1½ tsp 2 tsp
Melk 290 mL 360 mL 430 mL
Basis snel
Wit-snel brood
Menu 2 (1 u 55 min – 2 u)
M L XL
Droge gist 2 tsp 2 tsp 2½ tsp
Sterke bloem
voor wit brood
400 g 500 g 600 g
Boter
20 g 30 g 40 g
Suiker 1 tbsp 1½ tbsp 2 tbsp
Zout 1½ tsp 1½ tsp 2 tsp
Water 280 mL 350 mL 420 mL
Italiaans brood
Menu 2 (1 u 55 min)
M
Droge gist 2 tsp
Sterke bloem voor wit brood
400 g
Olijfolie
1½ tbsp
Zout 1½ tsp
Water 260 mL
Basis met rozijnen
Rozijnenbrood
Menu 3 (4 u )
M L XL
Droge gist 1 tsp 1 tsp 1¼ tsp
Sterke bloem
voor wit brood
400 g 500 g 600 g
Boter
20 g 30 g 40 g
Suiker 1 tbsp 1½ tbsp 2 tbsp
Zout 1½ tsp 1½ tsp 2 tsp
Water 280 mL 340 mL 400 mL
Rozijnen *1
80 g 100 g 120 g
5 Brood met zaden
Menu 3 (4 u )
M L XL
Droge gist 1 tsp 1 tsp 1¼ tsp
Sterke bloem
voor wit brood
400 g 475 g
550 g
Boter
20 g
30 g 40 g
Suiker 1 tbsp 1½ tbsp 2 tbsp
Zout 1 tsp 1½ tsp 2 tsp
Sesamzaad 1 tbsp 1½ tbsp 2 tbsp
Papaverzaad 1 tbsp 1½ tbsp 2 tbsp
Water 280 mL 330 mL 380 mL
Lijnzaad 1 tbsp 1½ tbsp 2 tbsp
Pompoenzaden
1 tbsp 1½ tbsp 2 tbsp
Zonnebloempitten
1 tbsp 1½ tbsp 2 tbsp
Basis gevuld
Gevuld brood
Menu 4 (4 u – 4 u 5 min)
M L XL
Droge gist 1 tsp 1 tsp 1¼ tsp
Sterke bloem
voor wit brood
400 g 500 g 580 g
Boter
20 g 30 g 40 g
Suiker 1 tbsp 1½ tbsp 2 tbsp
Zout 1½ tsp 1½ tsp 2 tsp
Water 280 mL 350 mL 400 mL
Gebakken
bacon *1
50 g 65 g 75 g
Kaas *1
50 g 65 g 75 g
Haver en zemelen brood
Menu 4 (4 u – 4 u 5 min)
M L XL
Droge gist 1 tsp 1 tsp 1¼ tsp
Sterke bloem
voor wit brood
400 g 500 g
580 g
Boter
20 g 30 g 40 g
Suiker 1 tbsp 1½ tbsp 2 tbsp
Zout 1½ tsp 1½ tsp 2 tsp
Water 140 mL 175mL 200 mL
Tomatensap 140 mL 175mL 200 mL
Olijven
70 g 85 g 100 g
Zongedroogde
tomaten in olie,
gesnipperd
30 g 40 g 50 g
All-in broodmix
All-in broodmix
Menu 5 (2 u 30 min)
Broodmix *2
500 g
Water *3 300 mL
Groentesap brood
Menu 5 (2 u 30 min)
Broodmix *2
500 g
Water *4 150 mL
Groentesap *4 150 mL
All-in broodmix met rozijnen
All-in broodmix met rozijnen
Menu 6 (2 u 30 min)
Broodmix *2
500 g
Water *3 300 mL
Rozijnen*1
100 g
Matcha Kastanje Brood
Menu 6 (2 u 30 min)
Broodmix *2
500 g
Matcha
10 g
Water *3 300 mL
Zoete kastanje *1
100 g
Brood recepten
Method
Zie p. NL6-NL9 voor
aanwijzingen voor de
verwerking.
Recepten
De opties van elk recept en noodzakelijke werking wordt als
onderstaand icoon weergegeven.
Optie icoon
Lichte korst Medium korst Donkere korst Startuitstel
Vereist Optie icoon
Doe de afgemeten droge gist in de gistdispenser.
Plaats afgemeten ingrediënten in het bakblik in de volgorde vermeld in de recepten.
Toevoegen extra ingrediënten in rozijnen-notendispenser.
Maak handmatige aanpassingen, (zoals het extra toevoegen van ingrediënten en weg-
schrapen van bloem van de zijwand van het bakblik, wanneer het piepgeluid dit aangeeft.
Afkorting:
tsp = theelepel; tbsp = eetlepel
Ei (L) = Groot ei; Ei (M)= Medium groot ei.
Voorbeeld
Recept naam
Menunr. + Totale verwerkingstijd + Optiepictogram
M L XL
Droge gist 2 tsp 2 tsp 2½ tsp
Sterke bloem
voor wit brood
400 g 500 g 600 g
Ei (L), geklopt
1 1 2
Zonnebloempitten
50 g 65 g 75 g
Kaas
50 g 65 g 75 g
NL15
Nederlands
Volkoren
Volkoren brood
Menu 7 (5 u)
M L XL
Droge gist 1 tsp 1 tsp 1¼ tsp
Harde bloem voor
volkorenbrood
400 g 500 g 600 g
Boter
20 g 30 g 40 g
Suiker 1 tbsp 1½ tbsp 2 tbsp
Zout 1½ tsp 1½ tsp 2 tsp
Water 280 mL 350 mL 420 mL
Haver en zemelen brood
Menu 7 (5 u)
L
Droge gist 1 tsp
Sterke bloem voor wit brood
400 g
Zemelen
50 g
Haver
50 g
Olie
2 tbsp
Suiker 1½ tsp
Zout 1¼ tsp
Water 350 mL
Volkoren snel
Volkoren brood snel
Menu 8 (3 u)
M L XL
Droge gist 1½ tsp 1½ tsp 2 tsp
Harde bloem voor
volkorenbrood
400 g 500 g 600 g
Boter
20 g 30 g 40 g
Suiker 1 tbsp 1½ tbsp 2 tbsp
Zout 1½ tsp 1½ tsp 2 tsp
Water 280 mL 350 mL 420 mL
Snel volkoren brood 50%
Menu 8 (3 u)
M L XL
Droge gist 1½ tsp 1½ tsp 2 tsp
Harde bloem voor
volkorenbrood
200 g 250 g 300 g
Sterke bloem
voor wit brood
200 g 250 g 300 g
Boter
20 g 30 g 40 g
Suiker 1 tbsp 1½ tbsp 2 tbsp
Zout 1½ tsp 1½ tsp 2 tsp
Water 300 mL 370mL 430 mL
Volkoren met rozijnen
Volkoren met rozijnen brood
Menu 9 (5 u)
M L XL
Droge gist 1 tsp 1 tsp 1¼ tsp
Harde bloem voor
volkorenbrood
400 g 500 g 600 g
Boter
20 g 30 g 40 g
Suiker 1 tbsp 1½ tbsp 2 tbsp
Zout 1½ tsp 1½ tsp 2 tsp
Water 280 mL 350 mL 420 mL
Rozijnen *1
80 g 100 g
120 g
Ahorn en pecannoten brood
Menu 9 (5 u)
M
Droge gist 1 tsp
Harde bloem voor volkorenbrood
200 g
Sterke bloem voor wit brood
200 g
Boter *5
20 g
Ahornsiroop 3 tbsp
Zout 1 ½ tsp
Water 280 mL
Pecannoten *1
75 g
Brioche
Basis brioche
Menu 10 (3 u 30 min)
Droge gist 1¼ tsp
Sterke bloem voor wit brood
400 g
Boter
60 g
Suiker
50 g
Mager melkpoeder 2 tbsp
Zout 1½ tsp
Meng / klop 2 Eieren (M) + 2
eierdooiers + water
270mL
Boter *6
80 g
Pannettone
Menu 10 (3 u 30 min)
Droge gist 1½ tsp
Sterke bloem voor wit brood
400 g
Boter *5
60 g
Suiker
50 g
Zout 1½ tsp
Meng / klop 2 Eieren (M) + 2
eierdooiers + water
290 mL
Boter *6
60 g
Geglaceerde sinaasappelschil *1
50 g
Sultana rozijnen *1
50 g
Zwarte bessen *1
50 g
Frans
Frans brood
Menu 11 (5 u 40 min)
Droge gist
1 tsp
Sterke bloem voor wit brood
400 g
Zout 1½ tsp
Water 290 mL
Plattelandsbrood
Menu 11 (5 u 40 min)
Droge gist
1 tsp
Sterke bloem voor wit brood
320 g
Harde bloem voor
volkorenbrood
80 g
Zout 1½ tsp
Koud water (5 )
300 mL
Roggebrood
Rogge 100%
Menu 12 (3 u 30 min)
Droge gist 2½ tsp
Roggebloem
500 g
Olie 2 tbsp
Suiker 2 tsp
Zout 2 tsp
Water 440 mL
Gebruik het kneedmes voor het menu voor roggebrood.
Rogge en wit
Menu 12 (3 u 30 min)
Droge gist
2 tsp
Roggebloem
250 g
Sterke bloem voor wit brood
250 g
Olie 2 tbsp
Suiker 2 tsp
Zout 2 tsp
Water 360 mL
Gebruik het kneedmes voor het menu voor
roggebrood.
Zuurdesem
Zuurdesem
Fase 1: Zuurdesem starter: Menu 24 (24 u)
Zie p. NL17 voor de recepten.
Fase 2: Menu 13 (5 u)
Zuurdesem starter 1 cup
Sterke bloem voor wit brood 400 g
Zout 1 tsp
Water 150 mL
Droge gist
¾ tsp
Speltbrood
Wit speltbrood
Menu 14 (4 h 30 min)
M L XL
Droge gist 1 tsp 1¼ tsp 1½ tsp
Witte
speltbloem
400 g 500 g 600 g
Boter
5 g 10 g 10 g
Suiker 1½ tsp 2 tsp 2 tsp
Zout 1¼ tsp 1½ tsp 1¾ tsp
Water 260 mL 340 mL 400 mL
Spelt met citroen en maanzaad
Menu 14 (4 h 30 min)
M L XL
Droge gist 1 tsp 1¼ tsp 1½ tsp
Witte
speltbloem
400 g 500 g 600 g
Boter
5 g 10 g 10 g
Suiker 1½ tsp 2 tsp 2 tsp
Zout 1¼ tsp 1½ tsp 1¾ tsp
Citroenschil,
geraspt
1 1 1
Citroensap 20 mL 20 mL 30 mL
Papaverzaad 2 tbsp 3 tbsp 3 tbsp
Water 250 mL 330 mL 380 mL
*1 Snijd in ca. Blokjes van 5 mm.
*2 Alleen broodmix voor wit brood. Volg het
recept op de verpakking van de broodmix.
*3 Moet worden toegevoegd zoals
aangegeven op de verpakking.
*4 De helft van de op de verpakking
aangegeven hoeveelheid.
*5 Snijden in blokjes van 2-3 cm en bewaren
in de koelkast.
*6 Snijden in blokjes van 1-2 cm en bewaren
in de koelkast.
NL16
Glutenvrij brood
Het resultaat verschilt afhankelijk van de
recepten of het type broodmix.
Volg het recept op de verpakking van uw
glutenvrije broodmix.
Glutenvrij brood
Menu 15 (1 u 50 min - 1 u 55 min)
Water 430 mL
Olie 1 tbsp
Glutenvrij broodmix 500 g
Droge gist
2 tsp
Gluten- en tarwevrij brood
Menu 15 (1 u 50 min - 1 u 55 min)
Melk
310 mL
Eieren (M), geklopt 2 (100 g)
Ciderazijn
1 tbsp
Olie
2 tbsp
Honing
60 g
Zout
1¼ tsp
Bruin rijstmeel
150 g
Aardappelzetmeel
300 g
Xanthaangom
2 tsp
Droge gist
2½ tsp
Gearomatiseerd glutenvrij brood
Gebruik een van bovenstaande recepten en
voeg ingrediënten van uw keuze toe aan het
bakblik.
Pittig vruchtenbrood
(1 u 50 min)
Gemengde vruchten
100 g
Kaneel 2 tsp
Ahorn en pecannoten brood
(1 u 55 min)
Ahornsiroop 2 tbsp
Pecannoten
50 g
Brood met vijf zaden
(1 u 55 min)
Lijnzaad 1 tbsp
Sesamzaad 2 tbsp
Pompoenzaden 1 tbsp
Papaverzaad 1 tbsp
Zonnebloempitten 1 tbsp
Zongedroogde tomaat en parmezaan
brood
(1 u 55 min)
Parmezaanse kaas, geraspt
50 g
Gedroogde tomaten in olie,
gesnipperd
50 g
Glutenvrije cake
Glutenvrije chocoladecake
Menu 16 (1 u 50 min)
Boter *2
150 g
Suiker
150 g
Eieren (L), geklopt 3 (180 g)
Donkere chocolade, gesmolten 120 g
Witte rijstbloem 120 g
Cacaopoeder
30 g
Bakpoeder
10 g
Glutenvrij Theegebak
Menu 16 (1 u 50 min)
Boter *2 80 g
Suiker 160 g
Eieren (L), geklopt 3 (180 g)
Witte rijstbloem 160 g
Gemalen amandelen 80 g
Theebladeren, gesnipperd 2 tsp
Bakpoeder 10 g
Glutenvrije bananencake
Menu 16 (1 u 50 min)
Boter *1 80 g
Suiker 120 g
Eieren (L), geklopt 3 (180 g)
Witte rijstbloem
160 g
Gemalen amandelen 50 g
Banaan *2 80 g
Bakpoeder 10 g
Glutenvrij pizzadeeg
Glutenvrij pizzadeeg
Menu 17 (30 min)
Water 380 mL
Witte rijstbloem
475g
Plantaardige olie 1¾ tbsp
Zout 1 tsp
Droge gist 1 tsp
Glutenvrij pastadeeg
Glutenvrij pastadeeg
Menu 18 (15 min)
Meng / klop 2 ei (M) + water 260 g
Witte rijstbloem 220 g
Aardappelzetmeel 80 g
Maïzena 100 g
Xanthaangom 1½ tbsp
Olie 2 tbsp
Zout 1 tsp
Zorg ervoor dat u de eieren en het water
samen klopt tot een zeer gladde massa.
Doe het bloem, het zetmeel en de gom in
een andere kom en meng goed.
Recepten
Glutenvrij Recepten
Basis
Basis Deeg
Menu 19 (2 u 20 min)
Droge gist
1 tsp
Sterke bloem voor wit brood 500 g
Boter 30 g
Suiker 1½ tbsp
Zout 1½ tsp
Water 310 mL
Zachte broodjes / bolletjes
Menu 19 (2 u 20 min)
Droge gist
1¼ tsp
Sterke bloem voor wit brood 450 g
Boter 30 g
Suiker 1 tbsp
Zout 1 tsp
EiM), geklopt
1 (50 g)
Water * 250 mL
*
Voor iets dikkere bollen, probeer 125 ml water en
125 ml melk.
1
Plaats de ingrediënten in het bakblik in de
bovenstaande volgorde.
2
Selecteer menu 19.
3
Verdeel het deeg in 8-10 stukken en vorm
in bollen.
4
Plaats op een ingevette bakplaat en laat
rijzenbij40˚Ctotverdubbeldingrootte.
(ongeveer 20 minuten).
5
Bestuif meel.
6
Bakineenvoorverwarmdeovenop220˚C
voor 15 minuten of tot de kleur verandert in
goudbruin.
Deeg Recepten
Method
Zie p. NL6-NL9 voor
aanwijzingen voor de
verwerking.
Method
Zie p. NL6, NL10-NL11
voor aanwijzingen voor
de verwerking.
*1: In blokjes van 1 cm gesneden.
*2: In blokjes van 1-2 cm.
gemengd
en gezeefd
( )
NL17
Nederlands
Basis met rozijnen
Basis met rozijnen Deeg
Menu 20 (2 u 20 min)
Droge gist
1 tsp
Sterke bloem voor wit brood 500 g
Boter 30 g
Suiker 1½ tbsp
Zout 1½ tsp
Water 310 mL
Rozijnen *1 100 g
*1 Snijd in ca. Blokjes van 5 mm.
Hete Kruisbroodjes
Menu 20 (2 u 20 min)
Droge gist
½ tsp
Sterke bloem voor wit brood 250 g
Boter 25 g
Suiker 1 tsp
Mager melkpoeder 1 tbsp
Zout ½ tsp
Kaneel 1 tsp
Gemengde kruiden ½ tsp
Ei (M), geklopt 1 (50 g)
Water 100 mL
Gemengde droge vruchten 100 g
1
Verdeel het mengsel in 8 ballen. Plaats
op een licht ingevette bakplaat en laten
rijzen bij 40 °C tot een verdubbeling van
het formaat (ongeveer 20 minuten). Maak
een pasta met ongeveer 2 eetlepels bloem
gemengd met 2 eetlepels water en spuit
een kruis over de broodjes of bedek met
dunne plakjes kruimeldeeg.
2
Bakineenvoorverwarmdeovenop220˚C
gedurende 15 - 20 minuten of tot de kleur
goudbruin is geworden.
3
Terwijl het nog heet is, borstel met een
suikerglazuur -40 g suiker in 4 eetlepels
water, gekookt tot een siroop is bereikt-
(ongeveer 5 minuten).
Volkoren
Volkoren Deeg
Menu 21 (3 u 15 min)
Droge gist
1½ tsp
Harde bloem voor volkorenbrood
500 g
Boter 30 g
Suiker 1½ tbsp
Zout 2 tsp
Water 340 mL
Volkoren Deeg 70%
Menu 21 (3 u 15 min)
Droge gist
1½ tsp
Harde bloem voor volkorenbrood
350 g
Sterke bloem voor wit brood
150 g
Boter 30 g
Suiker 1½ tbsp
Zout 2 tsp
Water 330 mL
Volkoren Deeg 50%
Menu 21 (3 u 15 min)
Droge gist
1½ tsp
Harde bloem voor volkorenbrood
250 g
Sterke bloem voor wit brood 250 g
Boter 30 g
Suiker 1½ tsp
Zout 2 tsp
Water 320 mL
Volkoren met rozijnen
Volkoren met rozijnen deeg
Menu 22 (3 u 15 min)
Droge gist
1½ tsp
Harde bloem voor volkorenbrood
500 g
Boter 30 g
Suiker 1½ tbsp
Zout 2 tsp
Water 340 mL
Rozijnen *1 100 g
*1 Snijd in ca. Blokjes van 5 mm.
Volkoren walnotenbroodjes 70%
Menu 22 (3 u 15 min)
Droge gist
1½ tsp
Harde bloem voor volkorenbrood
350 g
Sterke bloem voor wit brood 100 g
Medium havermout 50 g
Olie 2 tbsp
Ahornsiroop 2 tbsp
Zout 1½ tsp
Water 320 mL
Walnoten *1 100 g
*1 Snijd in ca. Blokjes van 5 mm.
1
Verdeel het deeg in 12 grote broodjes of 20
bolletjes.
2
Plaats ze op een ingevette bakplaat en
bestuifmetbloem.Laatrijzenbij40˚Ctot
het formaat verdubbeld is (ongeveer 20
minuten).
3
Bakken in een voorverwarmde oven op
220˚Cgedurende12-15minutenoftotde
kleur goudbruin wordt.
Zuurdesem Deeg
Zuurdesem Deeg (Rogge)
Fase 1: Zuurdesem starter Menu 24 (24 u)
Zie p. NL9 voor aanwijzingen voor de
verwerking.
Fase 2: Menu 23 (2 u 30 min)
Droge gist
¾ tsp
Zuurdesem starter 1 kopje
Sterke bloem voor wit brood 360 g
Roggebloem 40 g
Zout 1 tsp
Water
150 mL
Zuurdesem starter
Zuurdesem starter
Menu 24 (24 u)
De hoeveelheid van een zuurdesem maatbeker
Roggebloem 80 g
Zout ½ tsp
Gewone yoghurt 60 g
Water (20 °C
) 80 mL
Droge gist * 1 (0.1 g)
*Gebruik het meegeleverde zuurdesemstarter
lepeltje.
Pizza
Pizza deeg
Menu 25 (45 min)
Droge gist
1 tsp
Sterke bloem voor wit brood 450 g
Olie
4 tbsp
Zout 2 tsp
Water 240 mL
Donut (Gebruik makend van niet gerezen
brooddeeg)
1
Verdeel het deeg in kleine stukjes van
35 g elk en vorm er balletjes van. Bedek
ze met een kleine handdoek en laat ze
10-20 minuten rusten.
2
Rol ze in een dunne ronde vorm en druk
met een donutvorm in het deeg.
3
Laat het deeg gisten gedurende 20-30
minuten(totdat het stijgt tot het dubbele
van zijn oorspronkelijke grootte) bij een
temperatuurvan30-35˚C.
4
Frituur ze op een olietemperatuur van
170˚Cenbestrooizemetkaneelen
geraffineerde witte suiker.
Focaccia
Menu 25 (45 min)
Droge gist
½ tsp
Sterke bloem voor wit brood
300 g
Olijfolie 1 tbsp
Zout 1 tsp
Water 170mL
1
Rol en klop het deeg in een rechthoek van
30 cm x 25 cm op een ingevette bakplaat.
2
Maak met uw vingertoppen inkepingen in
het hele deeg.
3
Voeg uw favoriete toppings toe zoals olijven
en tomaten.
4
Laathetdeegop40˚Crustentotdathet
is verdubbeld in grootte (ongeveer 30
minuten).
5
Besprenkel met olijfolie en bakken in een
voorverwarmdeovenop190˚Cvoor20-
30 minuten of tot het goudbruin is aan de
randen en goed gaar in het midden.
●
Serveer warm bij pasta gerechten.
NL18
Cake
Botercake
Menu 26 (1 u 55 min)
Boter (In blokjes van 1 cm gesneden)
200 g
Suiker
180 g
Melk 2 tbsp
Eieren (M), geklopt
4 (200 g)
Gewone bloem
300 g
Bakpoeder
13 g
Theegebak
Menu 26 (1 u 55 min)
Boter
(In blokjes van 1 cm gesneden)
200 g
Suiker
180 g
Melk 2 tbsp
Eieren (M), geklopt
4 (200 g)
Gewone bloem
300 g
Bakpoeder
13 g
Earl grey thee (theebladeren) 1 tbsp
Gedroogde vruchten
*
100 g
*
Voegtoebijhetafschrapenvandebloeminstap7.
Enkel Bakken
Vruchtencake
Menu 27
Timer: 1 u 10 min
Boter 150 g
Suiker 130 g
Eieren (M), geklopt 3 (150 g)
Melk 1 tbsp
Gewone bloem
250 g
Bakpoeder 10 g
Gemengde droge vruchten 70 g
1
Klop de boter en suiker samen in een kom
totdat het zacht is, klop vervolgens de eieren
er één voor één in.
2
Voeg melk, mix A en de gemengde droge
vruchten toe en klop dit stevig door elkaar.
3
Verwijder het kneedmes en leg vetvrij papier
rondom in het bakblik, giet daar vervolgens de
gemengde ingrediënten in.
4
Plaats het bakblik in de machine en sluit
deze aan op het stopcontact.
5
Selecteer het menu en stel de baktijd in:
1 uur en 20 minuten.
6
Druk op de -knop om te starten.
7
Druk op de -toets en verwijder de cake
na 8 pieptonen en als End ( ) knippert.
Kersen- en marsepeincake
Menu 27
Timer: 1 u
Lichtbruine basterdsuiker
50 g
Boter
175 g
Eieren (M), geklopt
3 (150 g)
Zelfrijzend bakmeel
225 g
Geglaceerde kersen, gesnipperd
100 g
Marsepein, geraspt
75 g
Melk 60 mL
Topping (Geschaafde amandelen,
geroosterd)
15 g
1
Klop de boter en suiker samen in een kom
totdat het zacht is, klop vervolgens de eieren
er één voor één in.
2
Voeg de bloem met kersen en marsepein
toe, meng goed met de melk tot een zachte
consistentie.
3
Verwijder het kneedmes en leg vetvrij papier
rondom in het bakblik, giet daar vervolgens de
gemengde ingrediënten in.
4
Plaats het bakblik in de machine en sluit
deze aan op het stopcontact.
5
Strooi de amandelen voorzichtig boven-op het
mengsel.
6
Selecteer menu en stel 1 uur in met de
timer.
7
Om te controleren of de cake klaar is, kunt u
er een satéprikker in steken – als de prikker
er droog uitkomt, is de cake gaar. Als de
cake nog iets meer tijd nodig heeft, selecteer
het menu dan opnieuw en stel de timer in op
3-5 minuten. Als de cake nog wat plakkerig
is, is dat geen probleem, deze zal verder
garen terwijl hij afkoelt.
8
Wanneer het bakken klaar is, gebruikt u
droge ovenhandschoenen om de bakvorm
uit de machine te halen. Laat het 5-10
minuten staan voordat u de cake verwijdert
zodat deze kan afkoelen.
Jam
Aardbeienjam
Menu 28
Timer: 1 u 40 min
Aardbeien, fijngehakt
600 g
Suiker
400 g
Gepoederde pectine *
13 g
Abrikozenjam
Menu 28
Timer: 1 u 30 min
Abrikozen, fijngehakt
500 g
Suiker
250 g
Gepoederde pectine *
6 g (1¾ tsp)
*
Strooi de pectine op de ingrediënten in het
bakblik voordat u het bakblik terug in de
machine plaatst.
Compote
Appelmoes
Menu 29 Timer: 1 u 20 min
Bramley appels, geschild, zonder
klokhuis en in blokjes
1000 g
Water 2 tbsp
Roeren nadat het koken is voltooid.
Perzik In Vanillesiroop
Menu 29 Timer: 1 u
Perziken,pitverwijderdenin⅛
delen gesneden
1000 g
Suiker
100 g
Vanillestokje
½
Water 125 mL
Als het koken klaar is, verwijdert u de
perziken met een schuimspaan. Giet
voorzichtig de siroop over het fruit. Laat
afkoelen.
gemengd
en gezeefd
A
( )
Zoetigheden
Recepten
gemengd
en gezeefd
A
( )
gemengd
en gezeefd
A
( )
Method
Zie p. NL6, NL11-NL12
voor aanwijzingen voor
de verwerking.
NL19
Nederlands
Handmatige recepten
Cake kneden
Taartdeeg
Menu 30
Timer: 20 min
Boter
(In blokjes van 1 cm gesneden)
200 g
Suiker
180 g
Melk 2 tbsp
Eieren (M), geklopt
4 (200 g)
Gewone bloem
300 g
Bakpoeder
13 g
Glutenvrije maanzaadcake
Menu 30
Timer: 10 min
Plantaardige olie
150 g
Eieren (M), geklopt
3 (150 g)
Melk 110 mL
Suiker
180 g
Witte rijstbloem
210 g
Gemalen amandelen
75g
Bakpoeder
tbsp
Citroensap
tbsp
Papaverzaad
23 g
Icing zoals je wilt. Mengen 15 gcitroensapmet75g poeder suiker en
smeer uit over de gebakken glutenvrije taart.
Brood kneden & Rijzen
Brood Deeg
Fase 1 Brood kneden: Menu 31
Fase 2 Rijzen: Menu 32
(Temperatuurconditie kneden: 28
℃)
Droge gist
1½ tsp
Sterke bloem voor wit brood
500 g
Suiker 1 tbsp
Zout 1½ tsp
Eieren, geklopt
25 g
Water
320 mL
Boter
15 g
Fase 1
1
Zie stap 1-4 van Brood kneden. (P. NL13)
(Kneedtijd: 20 minuten)
2
Wanneer het kneden gereed is, doe de boter in het bakblik en sluit de
deksel van de machine.
3
Rust gedurende 5 minuten.
4
Herhaal stap 1-4 van Brood kneden. (P. NL13)
(Kneedtijd: 12 minuten)
Fase 2
Optie 1:
1
Vorm het deeg naar wens en laat het rijzen in de oven.
Optie 2
:
1
Zie stap 1-5 van Rijzen. (P. NL13)
Engels muffindeeg van rijstmeel
Fase 1 Brood kneden: Menu 31
Fase 2 Rijzen: Menu 32
(Temperatuurconditie kneden: 28
℃)
Maakdemunsmeteendiametervanongeveer9cm
.
(Verdeeld in 10 stukken)
Droge gist
1 tsp
Meng / klop 1 ei + 1 eiwit +
lauw water
430 g
Boter, gesmolten 60 mL
Ciderazijn 1 tsp
Bruin rijstmeel
300 g
Aardappelzetmeel
100 g
Mager melkpoeder *
50 g
Xanthaangom
1 tbsp
Suiker
1 tbsp
Zout
1 tsp
* De melk poeder kan worden weggelaten.
Topping
Maïsmeel Geschikte hoeveelheid
Fase 1
1
Zie stap 1-4 van Brood kneden. (P. NL13)
(Kneedtijd: 20 minuten)
2
Zodra het kneden gereed is, deksel openmaken en meel van de
zijkant van het bakblik schrapen.
3
Rust gedurende 5 minuten.
4
Herhaal stap 1-4 van Brood kneden. (P. NL13)
(Kneedtijd: 12 minuten)
Fase 2
1
Zie stap 1-5 van Rijzen. (P. NL13)
(Rijstijd instelling: 20 minuten)
2
Doe ongeveer 90
g
deeg in de bakvorm en strooi er maïsmeel over.
3
Laat het deeg in de oven ongeveer 30 minuten rijzen op 40 ºC tot
80 % van de grootte.
4
Strooi maïsmeel op het oppervlak en bedek de bakvorm.
5
Bakken ongeveer 15 minuten in een oven van 180 °C.
gemengd
en gezeefd
A
( )
Method
Zie p. NL13 voor
aanwijzingen voor de
verwerking.
NL20
Raadpleeg dit gedeelte alvorens de technische dienst te bellen.
Probleem Oorzaak en Actie
Mijn brood rijst niet goed.
De bovenkant van mijn
brood is niet egaal.
[Alle broden]
z
De glutenkwaliteit van uw meel is laag of u hebt geen harde bloem gebruikt. (De kwaliteit van kleefstoffen kan variëren
afhankelijk van de temperatuur, vochtigheid, hoe de bloem wordt bewaard en de periode waarin het is geoogst.)
Probeer eens een andere soort, een ander merk of een andere partij bloem.
z
Het deeg is te hard geworden omdat u niet genoeg vloeistof hebt gebruikt.
Hardere bloem met een hoger bestanddeel proteïne neemt meer water op dan andere bloem; probeer
10 – 20 ml extra water toe te voegen.
z
U gebruikt niet de juiste soort gist.
Gebruik een droge gist uit een sachet, waarop "Gemakkelijk mengsel", "snel Actie" of "Gemakkelijk
Bakken" is geschreven.Deze soort gist hoeft niet voor te rijzen.
z
U gebruikt niet genoeg gist of de gist die u gebruikt is oud.
Gebruik het meegeleverde maatlepeltje. Controleer de vervaldatum van de gist. (Bewaar droge gist in
de koelkast.)
z
De gist is voor het kneden in contact gekomen met de vloeistof.
Controleer of u de ingrediënten in de juiste volgorde volgens de instructies hebt toegevoegd. (P. NL6)
z
U hebt teveel zout of te weinig suiker gebruikt.
Controleer het recept en pas de juiste hoeveelheden af met behulp van het meegeleverde maatlepeltje.
Controleer of de andere ingrediënten niet al zout en suiker bevatten.
[Speciaal broden]
z
Eenkorentarwe werd gebruikt bij het bakken speciaal brood en / of wanneer veel andere soorten meel dan speltmeel werden gebruikt.
De speltmeel moet minstens 60% van alle bloem zijn indien u meer dan twee andere soorten bloem gebruikt (anders dan
spelt). De rogge en de rijstmeel moet tot 40% van alle bloem zijn en boekweitmeel moeten tot 20% van alle bloem zijn.
Kan mislukt deeg opnieuw
worden gebruikt?
Bijv: het deeg is niet
gebakken ... enz.
z
Het kan worden gebruikt om o.a. donuts, pizza te maken.
Bevestig alsjeblieft bij wlke status het bakken is gestopt en weer hervat.
Er zit nog steeds gist in de gistdispenser
Beginopnieuwmethetmakenvandeegmetbehulpvande"Pizza"-deegprocedureomeendonutofpizzatemaken(P.NL7,NL17).
Wanneer droge gist is gemengd met andere ingrediënten
Verwijderhetdeegenmaakdonutsofpizza(P.NL7,NL17).
Wanneer het brood maar half gerezen of gebakken is.
Verwijderhetdeegenbakgedurende40minutenop170ºCindeoven.Houdhetbakkentijdens
deze 40 minuten in de gaten en stop wanneer het deeg verbrandt.
Mijn brood is helemaal niet
gerezen.
Mijn brood is bleek en klef.
z
U heeft geen droge gist gebruikt.
Voeg de correcte hoeveelheid gist toe.
z
U heeft niet genoeg droge gist gebruikt, of de gist die u gebruikt is oud.
Gebruik het bijgeleverde maatlepeltje. Controleer de houdbaarheidsdatum op de verpakking van de gist (bewaar droge gist in de koelkast)
z
Er is een stroomstoring geweest of de machine werd stop gezet tijdens het bakken.
U dient het mislukte brood te verwijderen uit de machine en met nieuwe ingrediënten opnieuw te beginnen.
Droge gist valt niet in het
bakblik.
z
De timing van het activeren van de gistdispenser verschilt, afhankelijk van het programmamenu en de
kamertemperatuur.
z
De gistdispenser is nat of er sprake van statische elektriciteit.
Afvegen met een vochtige doek en gewoon laten opdrogen.
z
Droge gist is vochtig.
Gebruik nieuwe droge gist.
Mijn brood is plakkerig en ik kan
geen gelijkmatige plakken snijden.
z
Het brood was te warm toen u het sneed.
Laat uw brood op een rekje afkoelen voordat u het gaat snijden zodat de damp kan ontsnappen.
Mijn brood is te veel
gerezen.
z
U hebt teveel gist / water gebruikt.
Controleer het recept en meet de juiste hoeveelheid af met behulp van de bijgeleverde
maatlepeltje (gist) / zuurdesem maatbeker (water).
Controleer of andere ingrediënten niet ook al water bevatten.
z
U hebt teveel meel gebruikt.
Weeg de bloem zorgvuldig af met behulp van een weegschaal.
Mijn brood zit vol luchtgaten.
z
U hebt teveel gist gebruikt.
Controleer het recept en pas de juiste hoeveelheden af met behulp van het meegeleverde maatlepeltje.
z
U hebt teveel vloeistof gebruikt.
Sommige soorten bloem nemen meer water op dan andere; probeer eens 10 – 20 mL minder water te gebruiken.
Tijdens of na het koken
Problemen oplossen
NL21
Nederlands
Probleem Oorzaak en Actie
Mijn brood lijkt te zijn
ingezakt na het rijzen
z
Uw bloem is niet van goede kwaliteit.
Probeer eens een ander merk bloem.
z
U hebt teveel vloeistof gebruikt.
Probeer eens 10 – 20 mL minder water te gebruiken.
De korst wordt rimpelig en wordt
zacht als het brood afkoelt.
z
De damp die na het bakken in het brood vrijkomt, kan naar de korst gaan waardoor die wat zachter wordt.
Probeer eens 10 – 20 mL minder water te gebruiken om de hoeveelheid damp te verminderen.
Mijn brood is aan de
zijkanten ingezakt en de
onderkant is vochtig.
z
U hebt het brood te lang in het bakblik gelaten nadat het bakken voltooid was.
Neem het brood na het bakken onmiddellijk uit de machine.
z
Er is een stroomstoring geweest of de machine is tijdens het maken van het brood uitgezet.
De machine gaat uit als deze gedurende meer dan 10 minuten wordt stopgezet.
Hoe kan ik de korst van mijn
brood knapperig houden?
z
Om het brood knapperiger te maken kunt of de optie “Donker” korstkleur selecteren, of kunt u het
zelfs 5 – 10 minuten extra bakken in de oven op 200 °C / gas, stand 6.
De onderkant van de brioches is
te vettig, olieachtig.
De korst is olieachtig.
Er zijn grote gaten in het brood.
z
Hebt u boter toegevoegd binnen 5 minuten na de pieptoon?
Geen boter toevoegen wanneer de resterende tijd tot voltooiing al wordt aangegeven. (zie P. NL9)
De botersmaak kan minder zijn, maar het bakken zal best lukken.
Het bakken van brioches lukt
niet wanneer ik broodmix
gebruik.
z
Probeer de volgende oplossingen.
Het zal waarschijnlijk beter bakken als iets minder gist wordt gebruikt bij menu 10. (Indien u de gist apart toevoegt.)
Volg het recept dat voor de broodmix voorgeschreven is, maar zorg dat de broodmix tussen de 350 – 500 gram blijft.
Plaats de droge gist (indien het toevoegen van gist apart geschied) in de gistdispenser, en de droge ingrediënten en
boter in het bakblik. Doe er daarna water bij. Extra ingrediënten kunt u beter iets later toevoegen. (zie P. NL9)
Het resultaat kan verschillen, afhankelijk van het recept vermeld op de broodmix.
Waarom zijn de ingrediënten van
mijn brood niet goed gemengd?
z
U hebt het kneedmes niet in het bakblik geplaatst.
Zorg ervoor dat het kneedmes in het bakblik zit voordat u de ingrediënten er in stopt.
Extra ingrediënten worden
niet goed gemengd.
z
Hebt u extra ingrediënten toegevoegd aan de rozijnen-notendispenser voor de pieper of hebt u dit
aan de broodbak toegevoegd terwijl de “
” knipperde?
Extra ingrediënten moeten worden toegevoegd aan de rozijnen-notendispenser voor de pieper of
hebt aan de broodbak toegevoegd terwijl de “
” knippert op de display.
Extra ingrediënten worden
niet goed gemengd in de
brioches.
z
Hebt u extra ingrediënten toegevoegd binnen 5 min na de pieptoon?
Extra ingrediënten moeten worden toegevoegd terwijl “
” knippert in de display.
z
Bepaald deeg op basis van broodmix kan minder geschikt zijn voor het mengen van extra
ingrediënten, soms zodanig dat ze er uit gewerkt worden.
Verlaag de extra ingrediënten met de helft.
De extra ingrediënten
vallen niet uit de
rozijnen-notenstrooier in het
bakblik.
z
Is het oppervlak van de extra ingrediënten hoger dan de rand van de rozijnen-notendispenser?
Voeg de extra ingrediënten zo toe dat het oppervlak lager is dan de rand van de rozijnen-
notendispenser. (P. NL8)
De capaciteit van de rozijnen-notendispenser bedraagt 150 g, dit is echter afhankelijk van de staat en de aard
van de ingrediënten, ze kunnen overlopen.
De onderkant en de
zijkanten van mijn brood zijn
met teveel bloem bedekt.
z
U hebt teveel bloem gebruikt of u gebruikt niet genoeg vloeistof.
Controleer het recept en meet de juiste hoeveelheid af met behulp van een weegschaal voor de
bloem of de bijgeleverde zuurdesem maatbeker voor vloeistoffen
Tijdens of na het koken
NL22
Problemen oplossen
Probleem
Oorzaak en Actie
Mijn brood is niet gebakken.
z
Het deegmenu werd geselecteerd.
In het deegmenu zit geen bakproces.
z
Er is een stroomstoring geweest of de machine is tijdens het maken van het brood uitgezet.
De machine gaat uit als deze gedurende meer dan circa 10 minuten wordt stopgezet. U kunt
proberen het deeg in uw oven te bakken als het al is gerezen.
z
Er is niet genoeg water en de beveiligingsinrichting voor de motor is in werking getreden. Dit gebeurt
alleen wanneer de machine overbelast is en de motor te veel onder druk komt te staan.
Ga naar de zaak waar u de machine hebt gekocht om naar de machine te laten kijken. Controleer de
volgende keer het recept en meet de juiste hoeveelheid af met de bijgeleverde zuurdesem maatbeker.
z
U hebt vergeten het kneedmes in de machine te plaatsen.
Plaats het mes eerst. (P. NL6)
z
De kneedmeshouder in het bakblik zit vast en draait niet rond.
Als de houder niet draait wanneer het mes erop wordt bevestigd, moet de houder vervangen worden.
z
(Raadpleeg de zaak waar u de machine hebt gekocht of een servicedienst van Panasonic.)
Het brood komt niet uit het
blik.
z
Als het brood niet gemakkelijk uit het bakblik kan worden verwijderd, laat het dan 5 – 10 minuten afkoelen, waarbij u het
bakblik niet onbeheerd mag laten staan om te voorkomen dat iemand zich eraan brandt.
Hierna kunt u het brood verwijderen door het bakblik met ovenwanten op te pakken en enkele keren goed te schudden.
(Zorg ervoor dat het handvat omlaag staat, zodat dit geen obstakel voor het brood kan vormen.)
Het kneedmes blijft in het
brood zitten als ik het uit het
bakblik neem.
z
Het deeg is een beetje stijf.
Laat het brood helemaal afkoelen voor het voorzichtig verwijderen van het kneedmes.
Sommige soorten bloem nemen meer water op dan andere; probeer in het vervolg dus 10-20 mL
extra water toe te voegen.
z
Er hebben zich korsten onder het mes opgehoopt.
Was het kneedmes en het draaiende gedeelte na ieder gebruik.
Mijn glutenvrije pasta is niet
goed gelukt.
z
Uw deeg was te zacht.
Verlaag het watervolume of verhoog de hoeveelheid xanthaangom.
z
Uw deeg was te hard.
Verlaag de hoeveelheid xanthaangom of verhoog het watervolume.
Tijdens het koken van de
confituur is het verbrand of het
kneedmes blijft vastzitten en
kan niet worden verwijderd.
z
Er zat te weinig fruit in of de hoeveelheid suiker is te veel.
Plaats het bakblik in de gootsteen en vul het bakblik voor de helft met warm water. Laat het
bakblik weken totdat het bovenliggende mengsel of het kneedmes loslaat. Als het verbrande
gedeelte heeft geweekt, was het met een zachte spons etc. Droog daarna het bakblik en de
kneedmeshouder zorgvuldig af.
De confituur is overgekookt.
z
Er is teveel fruit of suiker gebruikt.
Gebruik alleen de hoeveelheden fruit en suiker die staan omschreven in de recepten op P.
NL18.
De confituur is te dun en niet
goed ingedikt.
z
Het fruit is niet rijp of overrijp.
z
Er zit te weinig suiker in.
z
De kooktijd was ontoereikend.
z
Er is fruit met laag pectinegehalte gebruikt.
Laat de confituur helemaal afkoelen. De confituur blijft indikken tijdens het afkoelen.
Gebruik de dunne confituur als saus voor de desserts.
Welke soorten suiker kunnen
we gebruiken op confituur?
z
Witte basterdsuiker en kristalsuiker.
Gebruik geen bruine suiker, dieetsuiker of kunstmatige zoetstoffen.
Kan bevroren fruit gebruikt
worden?
z
Het kan alleen worden gebruikt voor confituur en compote.
Tijdens of na het koken
Raadpleeg dit gedeelte alvorens de technische dienst te bellen.
Problemen oplossen
NL23
Nederlands
Probleem Oorzaak en Actie
Het kneedmes ratelt.
z
Dit komt doordat het kneedmes losjes op de montage - as past. (Dit is geen fout.)
Ik ruik een brandlucht tijdens
het bakken van het brood.
Er komt rook uit het
stoomgat.
z
Er zijn misschien ingrediënten op de hittebron terechtgekomen.
Tijdens het mengen kan er soms een kleine hoeveelheid bloem, rozijnen of andere ingrediënten uit
het bakblik worden geworpen. Veeg gewoon voorzichtig het verwarmingselement schoon, nadat
de machine is afgekoeld.
Neem het bakblik uit de broodbakmachine voordat u de ingrediënten er in doet.
Er lekt deeg uit de bodem
van het bakblik.
z
Een kleine hoeveelheid deeg komt via de ventilatiegaatjes naar buiten (zodat het deeg de draaiende
delen niet blokkeert). Dit is geen storing maar controleer wel af en toe of de kneedmeshouder goed draait.
Als de montage-as van het kneedmes niet draait als het kneedmes is bevestigd, moet u het
montage - as gedeelte vervangen. (Raadpleeg de zaak waar u de machine hebt gekocht of een
servicedienst van Panasonic.)
Kneedmeshouder
Ventilatiegaatjes (4 in totaal)
(Bodem van bakblik)
Artikelnr. ADA29E226
Groep
kneedmeshouder
Kneedmeshouder
Raadsel
“1” verschijnt op het scherm
en de activiteit is gestopt.
z
Als de stroomtoevoer naar de machine enige tijd is onderbroken, verschijnt op het scherm “1” nadat
deze hersteld is. (Dat is de stand - by modus en de machine kan niet doorgaan met het programma.)
Verwijder het brood, deeg of ingrediënten en begin opnieuw met nieuwe ingrediënten.
“H01 – H02” verschijnt op
het display.
z
Het display geeft aan dat er een probleem is met de machine.
Raadpleeg de zaak waar u de machine hebt gekocht of een servicedienst van Panasonic.
Op het display wordt “U50”
weergegeven.
z
De machine is heet (meer dan 40 °C). Dit kan gebeuren als de machine meerdere malen achter elkaar wordt gebruikt.
Laat de machine afkoelen tot minder dan 40 °C voordat u de machine opnieuw gaat gebruiken (U50 verdwijnt).
Uitzondering display
Kunnen we bij het maken
van confituur fruit gebruiken
die in alcohol is gedompeld?
z
Gebruik deze niet. De kwaliteit is niet goed.
Het fruit is in elkaar gezakt
bij het maken compote.
z
De kooktijd was te lang. Het fruit is mogelijk overrijp.
Tijdens of na het koken
Memo
Memo
DZ 5 0 E 2 2 6
DZ 5 0 E 2 3 0
DZ 5 2 B2 2 6
DZ 5 0 B2 2 6
DZ 5 0 B2 2 7
DZ 5 0 B2 3 0
DZ 5 0 K2 2 6
DZ 5 2 K2 2 6
DZ 5 0 K2 3 0
DZ 5 2 K2 3 0
DZ 5 0 E 2 2 6
DZ 5 0 C2 2 7
Representative in EU :
Panasonic Marketing Europe GmbH
Panasonic Testing Centre
Winsbergring 15, 22525 Hamburg, Germany
Panasonic Taiwan Co., Ltd.
https://www.panasonic.com
© Panasonic Taiwan Co., Ltd. 2021
DZ50B227
MX0321L0
Printed in China
XD
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26

Panasonic SDYR2540 Handleiding

Type
Handleiding