15
BEREIDINGSTABEL
HOE MEER VOEDSEL U WILT BEREIDEN des te meer tijd
zal dit vergen. Een vuistregel is dat de dubbele
hoeveelheid voedsel bijna tweemaal zoveel
tijd vergt.
HOE LAGER DE BEGINTEMPERATUUR, hoe langer de
vereiste bereidingstijd. Voedsel op kamer-
temperatuur kookt sneller dan voedsel dat
rechtstreeks uit de koelkast komt.
ALS U VERSCHILLENDE STUKS VAN HET-
ZELFDE VOEDSEL BEREIDT , zoals ge-
pofte aardappelen, leg ze dan in een
cirkel zodat ze uniform gaar worden.
ROEREN EN VOEDSEL OMDRAAIEN ZIJN technieken die
zowel bij traditionele bereiding als bij de bere-
iding met de magnetron gebruikt worden om
de warmte snel naar het midden van het ge-
recht te verdelen, zo voorkomt u ook
dat het gerecht aan de randen te gaar
wordt.
BIJ DE BEREIDING VAN LEVENSMIDDELEN VAN
ONGELIJKE AFMETINGEN of dikte, de dunne-
re stukken in het midden van het gerecht
plaatsen, daar worden ze het laatst verwarmd.
VOEDSEL MET VEEL VET EN SUIKER zal sneller gaar zijn
dan voedsel dat veel water bevat. Vet en sui-
ker bereiken ook een hogere temperatuur dan
water.
LAAT HET GERECHT ALTIJD enige tijd
staan na a oop van de bere-
iding. Dit levert altijd een
verbetering van het resultaat op
aangezien de temperatuur op die manier gelijk-
matig over het voedsel verdeeld zal worden.
SOMMIGE VOEDINGSMIDDELEN ZIJN BEDEKT DOOR EEN SCHIL
OF MEMBRAAN, bijvoorbeeld aardappels,
appels en eidooiers. Prik in dergelijke
gevallen met een vork of cocktailprik-
ker in het voedsel om de druk te ver-
minderen en openbarsten te voorkomen.
KLEINERE LEVENSMIDDELEN KOKEN SNELLER dan grotere
en stukken met regelmatige vormen koken gelijk-
matiger dan stukken met onregelmatige vormen.
SOORT VOED
SEL
HOEVEEL
HEID
VER
MO
GEN
TIJDS
DUUR
NAGAARTIJD TIPS
KIP (hele) 1000 G
700W
18 - 20 MIN. 5 - 10 MIN.
DE KIP halverwege de
bereidingstijd omdraaien.
Controleer of het vleessap
helder gekleurd is wanneer de
bereidingstijd voorbij is.
KIP ( lets of
stukken)
500 G 8 - 10 MIN. 5 MIN.
CONTROLEER of het vleessap
helder gekleurd is wanneer de
bereidingstijd voorbij is.
BACON 150 G 3 - 4 MIN. 1 - 2 MIN.
OP KEUKENPAPIER LEGGEN, op een
bord, in 2 of 3 lagen en met nog
meer keukenpapier afdekken.
GROENTEN
(vers)
300 G 3 - 4 MIN. 1 - 2 MIN.
MET DEKSEL BEREIDEN en 2 tl zout
toevoegen.
GROENTEN
(diepvries)
250 - 400 G
3 - 4 MIN.
5 - 6 MIN.
1 - 2 MIN. MET DEKSEL BEREIDEN
AARDAPPELEN,
IN SCHIL
1 STUKS
4 STUKS
4 - 6 MIN.
12 - 15 MIN.
2 MIN.
5 MIN.
INPRIKKEN MET EEN VORK. (1 stuks
= 250 g). Halverwege de
bereidingstijd omdraaien.
GEHAKT (brood) 600 - 700 G
500W
12 - 14 MIN. 5 MIN.
VIS (hele) 600 G 8 - 9 MIN. 4 - 5 MIN.
VEL INSNIJDEN en afgedekt
bereiden.
VIS (moten of
lets)
400 G 5 - 6 MIN. 2 - 3 MIN.
LEG DE DUNNERE GEDEELTES naar
het midden van de schotel. Met
deksel bereiden.