Samenvoegen met:
• 3 eetlepel boter
• 250 gr. groene lasagnebladen
• 50 g Parmezaanse kaas, geraspt
• 50 g jonge kaas, geraspt
Methode:
Het spek met een scherp mes van
zwoerd en kraakbeen ontdoen en in
blokjes snijden. De ui en de wortel
schillen, de selderij schoonmaken, alle
groente in kleine blokjes snijden. De olie
in een stoofpan verhitten, de spekblokjes
en de groente daarin roerbakken. Het
gehakt beetje bij beetje toevoegen, los
bakken en blussen met wat bouillon. De
vleessaus op smaak brengen met
tomatenpuree, de kruiden, zout en
peper en afgedekt op een laag pitje
ongeveer 30 minuten in laten koken.
Ondertussen de bechamelsaus
klaarmaken: Laat de boter smelten in een
pan, voeg de bloem toe en blijf roeren.
Beetje bij beetje onder voortdurend
roeren de melk erbij gieten. De saus op
smaak brengen met zout, peper en
nootmuskaat en zonder deksel ongeveer
10 minuten laten inkoken. Een grote
rechthoekige ovenschaal invetten met 1
eetlepel boter. Afwisselend een laag
pastabladen, vleessaus, béchamelsaus
en geraspte kaas in de schaal leggen. De
bovenste laag moet een met kaas
bestrooide laag bechamelsaus zijn. De
rest van de boter in kleine stukjes op het
gerecht leggen.
• Bereidingstijd in het apparaat (min):
55
• Roosterhoogte: 1
5.7 Moussaka:
Voor 8 - 10 personen.
Ingrediënten:
• 1 ui, gesneden
• olijfolie
• 1,5 kg gehakt
• 1 blikje tomaten, in stukjes gesneden
(400 g)
• 50 g geraspte kaas
• 4 theelepels broodkruimels
• zout en peper
• kaneel
• 1 kg aardappelen
• 1,5 kg aubergines
• bakboter
Ingrediënten voor de bechamelsaus:
• 75 g boter
• 50 g bloem
• 600 ml melk
• zout, peper en nootmuskaat
Samenvoegen met:
• 150 g geraspte kaas
• 4 eetlepels broodkruimels
• 50 g boter
Methode:
Fruit de ui aan in een beetje olijfolie en
voeg het gehakt toe. Voeg de
tomatenblokjes, geraspte emmentaler en
broodkruimels toe, roer goed en breng
het aan de kook. Op smaak brengen met
zout, peper en kaneel en van het vuur
halen. Schil de aardappelen en snij ze in
plakjes van 1 cm dik, was de aubergines
en snij ze ook in plakken van 1 cm dik.
Dep de plakken droog met
keukenpapier. Aanbakken met veel
boter. Ondertussen de bechamelsaus
klaarmaken: Laat de boter smelten in een
pan, voeg de bloem toe en blijf roeren.
Beetje bij beetje onder voortdurend
roeren de melk erbij gieten. De saus op
smaak brengen met zout, peper en
nootmuskaat en zonder deksel ongeveer
10 minuten laten inkoken. Leg de
aardappelschijfjes op de bodem van een
ingevette ovenschotel en strooi er een
beetje geraspte kaas over. Leg hier
vervolgens een laagje aubergines op.
Doe hierop weer het gehaktmengsel.
Doe hierop de béchamelsaus. Leg hier
weer een laagje aardappel op, gevolgd
door aubergine en het gehaktmengsel.
De laatste laag moet béchamelsaus zijn.
Verdeel over de bovenkant de rest van
de kaas en de broodkruimels. Smelt de
boter en giet het over de moussaka.
• Bereidingstijd in het apparaat (min):
60
• Roosterhoogte: 1
5.8 Pastagratin:
Voor 2 - 4 personen.
Ingrediënten:
• 1 liter water
• zout
• 250 g tagliatelle
• 250 g gekookte ham
NEDERLANDS
11