Whirlpool K3C51(W)/U S, I5V51(W)/KZ Gebruikershandleiding

  • Hallo! Ik ben een AI-chatbot die speciaal is getraind om je te helpen met de Whirlpool K3C51(W)/U S Gebruikershandleiding. Ik heb het document al doorgenomen en kan je duidelijke en eenvoudige antwoorden geven.
ATTENTION : cet appareil ainsi que
ses parties accessibles deviennent très
chauds pendant leur fonctionnement.
Il faut faire attention de ne pas toucher
les éléments chauffants.
Ne laisser s'approcher les enfants de
moins de 8 ans à moins qu’ils ne soient
sous surveillance constante.
Le présent appareil peut être utilisé par
des enfants de plus de 8 ans et par des
personnes présentant des capacités
physiques, sensorielles ou mentales
réduites ou n’ayant pas l’expérience
ou les connaissances nécessaires,
à condition qu’ils soient sous bonne
surveillance ou qu’ils aient reçu les
instructions nécessaires pour une uti-
lisation de l’appareil en toute sécurité
et à condition qu’ils se rendent compte
des dangers encourus. Les enfants ne
doivent pas jouer avec l’appareil. Les
opérations de nettoyage et d’entretien
ne doivent pas être effectuées par des
enfants non surveillés.
ATTENTION : laisser un récipient de
cuisson contenant de l’huile ou de la
graisse sur le foyer est dangereux et
risque d’entraîner un incendie.
Il ne faut JAMAIS essayer d’éteindre
une flamme ou un incendie avec de
l’eau ! Il faut éteindre l’appareil et co-
uvrir la flamme avec un couvercle, par
exemple, ou avec une couverture anti-
-feu.
Ne pas utiliser de produits abrasifs ni
de spatules métalliques coupantes
pour nettoyer la porte du four en verre,
sous peine d’érafler la surface et de
briser le verre.
Les surfaces intérieures du tiroir (s’il y
en a un) peuvent devenir chaudes.
Ne jamais nettoyer l’appareil avec des
nettoyeurs vapeur ou haute pression.
Essuyer tout liquide pouvant se trouver
sur le couvercle avant de l’ouvrir. Ne pas
abaisser le couvercle en verre (s’il y en a
un) tant que les brûleurs gaz ou la pla-
que électrique sont chauds.
ATTENTION : s’assurer que l’appareil
est éteint avant de procéder au rempla-
cement de l’ampoule, afin d’éviter tout
risque d’électrocution.
ATTENTION : risque d’incendie : ne pas
laisser d’objets sur les surfaces de cuis-
son.
ATTENTION : si la surface vitrocérami-
que est fêlée, éteindre l’appareil afin
d’éviter tout risque d’électrocution.
NLNLNLNL
PAS OP: Dit apparaat en zijn bereikba-
re onderdelen worden tijdens gebruik
zeer heet.
Zorg ervoor de verwarmende elemen-
ten niet aan te raken.
Zorg ervoor dat kinderen die kleiner
dan 8 jaar oud zijn niet dichtbij het
apparaat kunnen komen, tenzij onder
constant toezicht.
Het huidige apparaat mag alleen door
kinderen van 8 jaar en ouder en door
personen met een beperkt lichamelijk,
sensorieel of geestelijk vermogen, of
zonder ervaring en kennis worden ge-
bruikt, mits ze onder adequaat toezicht
zijn, of mits ze zijn onderricht m.b.t.
het veilige gebruik van het apparaat
en zich bewust zijn van de betreffende
gevaren. Voorkom dat kinderen met het
apparaat spelen. De reinigings- en on-
derhoudshandelingen mogen niet door
kinderen worden uitgevoerd, tenzij
onder toezicht.
! Lors de l’introduction de la grille,
s’assurer que l’arrêt est bien tourné
vers le haut et se trouve dans la par-
tie arrière de l’enceinte.
PAS OP: Het kan gevaarlijk zijn een for-
nuis met vet of olie onbewaakt te laten.
Er kan brand ontstaan.
U moet NOOIT proberen een vlam/
brand te blussen met water. U dient
daarentegen het apparaat uit te scha-
kelen en de vlam te bedekken met
bijvoorbeeld een (blus)deken.
Gebruik geen schurende producten,
noch snijdende metalen spatels om de
glazen deur van de oven te reinigen,
aangezien deze het oppervlak zouden
kunnen krassen, en als gevolg het glas
doen verbrijzelen.
De interne oppervlakken van de lade
(indien aanwezig) kunnen warm wor-
den.
Gebruik nooit huishoudapparaten met
stoom of hoge druk voor het reinigen
van de kookplaat.
Verwijder eventuele geknoeide vlo-
eistoffen van de dekplaat voordat u hem
opent. Doe het glazen deksel (waar aan-
wezig) niet omlaag als de gasbranders
of de elektrische plaat nog warm zijn.
PAS OP: Controleer of het apparaat uit
staat voor u de lamp vervangt, om te
voorkomen dat u een elektrische schok
krijgt.
PAS OP: Brandgevaar: laat nooit voor-
werpen op het kookoppervlak liggen.
PAS OP: Als het oppervlak van de gla-
skeramische kookplaat gebarsten is,
moet u het apparaat uitschakelen om te
voorkomen dat u een elektrische schok
krijgt.
PTPTPT
ATENÇÃO: Este aparelho e as suas
partes acessíveis aquecem muito
durante a utilização.
É preciso ter atenção e evitar tocar
os elementos que aquecem.
Manter afastadas as crianças com
menos de 8 anos, caso não estejam
a ser vigiadas.
O presente aparelho pode ser utiliza-
do por crianças com mais de 8 anos
e por pessoas com capacidades
físicas, sensoriais ou mentais redu-
zidas ou com pouca experiência e
conhecimentos, caso sejam adequ-
adamente vigiadas ou caso tenham
recebido instruções em relação ao
uso do aparelho de forma segura
e tenham conhecimento dos peri-
gos associados. As crianças não
devem brincar com o aparelho. As
operações de limpeza e manutenção
não devem ser efectuadas por cria-
nças sem vigilância.
ATENÇÃO: Deixar um fogão com
gordura e óleo sem vigilância
pode ser perigoso e provocar um
incêndio.
NUNCA tente apagar as chamas
com água. É necessário desligar o
aparelho e cobrir as chamas com
uma tampa ou com uma manta
ignífuga.
Não utilizar produtos abrasivos nem
espátulas de metal cortantes para
limpar a porta em vidro do forno,
uma vez que pode riscar a super-
fície, provocando a ruptura do vidro.
! Bij het inbrengen van de grill
erop letten dat de bevestigingsklem
omhoog gericht is en zich achterin
de oven bevindt.
16
Aanwijzingen
1 Dit apparaat is vervaardigd voor niet-professioneel gebruik
binnenshuis.
2 Voordat u het apparaat gaat gebruiken wordt u verzocht de
gebruiksaanwijzingen in deze handleiding aandachtig te lezen
aangezien zij belangrijke gegevens bevatten betreffende de
veiligheid van de installatie, het gebruik en het onderhoud.
Bewaar dit boekje zorgvuldig voor eventuele verdere
raadpleging.
3 Na het uitpakken van het apparaat moet men goed kijken of het
ongeschonden is. In geval van twijfel moet men zich tot een
bevoegde installateur wenden voordat men het apparaat in
gebruik neemt. Het verpakkingsmateriaal (plastic zakken,
polystyreen, spijkers enz.) moet buiten het bereik van kinderen
worden gelegd aangezien het aanleiding tot gevaar kan geven.
4 Het installeren moet uitgevoerd worden volgens de instrukties
van de fabrikant en door een bevoegde installateur. Een verkeerde
aansluiting kan schade berokkenen aan personen, dieren of
dingen en voor deze gevallen kan de fabrikant niet
verantwoordelijk gesteld worden.
5 De elektrische veiligheid van dit apparaat is slechts dan
gegarandeerd als het op de juiste wijze geaard is volgens de
geldende normen voor elektrische veiligheid. Men moet zich
hiervan verzekeren en, in geval van twijfel, een nauwkeurige
kontrole van de installatie laten uitvoeren door een bevoegde
installateur. De fabrikant kan niet verantwoordelijk gesteld worden
voor schade die veroorzaakt is doordat het apparaat niet geaard
is.
6 Voordat men het fornuis aansluit, moet men zich ervan verzekeren
dat de gegevens op het typeplaatje (op het apparaat en/of de
verpakking) overeenkomen met uw elektriciteitsnet en stadsgas.
7 Kontroleer dat de elektrische capaciteit van het net en van de
stopkontakten voldoende is voor het maximum vermogen van
het apparaat aangegeven op het typeplaatje. In geval van twijfel
moet men zich tot een erkende installateur wenden.
8 Men gebruikt een veelpolige schakelaar met een afstand tussen
de kontaktpunten van minstens 3 mm.
9 Als de stekker niet in het stopkontakt past laat men het stopkontakt
vervangen door het juiste type door een bevoegde installateur.
Deze moet er ook op letten dat de doorsnede van de draden van
het stopkontakt geschikt is voor het opnemingsvermogen van de
apparatuur. Het gebruik van adaptors, dubbelstekkers en/of
verlengsnoeren wordt afgeraden. Wanneer het gebruik hiervan
onvermijdelijk is moet men slechts enkelvoudige adaptors
gebruiken, of meervoudige adaptors en verlengsnoeren die
voldoen aan de geldende veiligheidsnormen. Let op dat het
vermogen van de stroom, zoals aangegeven op de enkelvoudige
adaptor en op de verlengsnoeren, niet wordt overschreden, noch
het maximum vermogen aangegeven op de meervoudige
adaptor.
10 Laat het apparaat niet onnodig aan staan. Sluit de hoofdschakelaar
van het apparaat af wanneer het apparaat niet in gebruik is en
sluit de gaskraan af.
11 Houdt de ventileeropeningen vrij.
12 De voedingskabel van dit apparaat mag niet door de gebruiker
zelf vervangen worden. In het geval hij beschadigd is en
vervangen moet worden wendt men zich uitsluitend tot een door
de fabrikant geauthoriseerde technische dienst.
13 Deze apparatuur mag alleen voor het ervoor bestemde doel
gebruikt worden. Ieder ander gebruik (zoals b.v. verwarming van
het vertrek) is ongeschikt en daardoor gevaarlijk. De fabrikant
stelt zich niet verantwoordelijk voor schade die veroorzaakt is
door onjuist, ongeschikt of onredelijk gebruik.
14 Het gebruik van iedere elektrische apparatuur brengt het in acht
nemen van enkele fundamentele regels met zich mee. In het
bijzonder:
raak de apparatuur niet met natte of vochtige handen of voeten
aan
gebruik het apparaat niet aan U blootvoets bent
gebruik verlengsnoeren slechts met grote voorzichtigheid.
trek niet aan de voedingskabel of aan het apparaat zelf om
de stekker uit het stopkontakt te verwijderen
laat de apparatuur niet aan atmosferische invloeden (zon,
regen enz.) bloot staan.
laat de apparatuur niet door kinderen of gehandicapte
personen gebruiken zonder toezicht
15 Voordat men enige handeling verricht voor schoonmaken of
onderhoud moet men altijd eerst de stroom afsluiten door de
stekker uit het stopkontakt te trekken of de schakelaar uit te
schakelen.
16 Als het apparaat niet goed funktioneert moet men het
uitschakelen, de gaskraan dicht draaien en er verder niet aan
zitten. Voor de reparatie moet men zich uitsluitend tot een erkende
installateur wenden en originele onderdelen eisen. Bij in gebreke
blijven kan de alektrische veiligheid in gevaar gebracht worden.
17 Als men het apparaat niet meer gebruikt moet men het onklaar
maken door de voedingskabel door te snijden nadat men de
stroom heeft afgesloten. Wij raden ook aan die onderdelen onklaar
te maken die een gevaar kunnen opleveren voor kinderen die
het ongebruikte apparaat voor spelen willen gebruiken.
18 Het keramische kookvlak is hittebestendig en kan tegen een
stootje. Maar het kan breken als het wordt getroffen door scherpe
voorwerpen. In dit geval moet u de stroom afsluiten en zich tot
een erkende installateur wenden.
19 Vergeet niet dat de kookzone minstens een half uur na het
uitschakelen warm blijft. Wees dus voorzichtig en leg er geen
voorwerpen op.
20 De glasoppervlakte moet niet gebruikt worden voor het opbergen
of tegenaan leunen van welk voorwerp ook.
21 Schakel de kookzones niet in als er aluminium folie of plastic
materiaal op ligt.
22 Raak de warme kookzones niet aan.
23 Bij gebruik van kleine electrische huishoudapparaten in de buurt
van het kookvlak moet u opletten dat de snoeren hiervan niet op
de warme zones terecht komen.
24 Richt de handvaten van de pannen naar binnen toe zodat er niet
per ongeluk tegen gestoten kan worden.
25 Laat nooit een kookzone aan staan als er geen pan op staat,
aangezien de hitte dan snel maximum bereikt met mogelijke
schade aan de verwarmingselementen.
26 Aanwijzingen voor het eerste gebruik. De lijm die gebruikt is
voor het verzegelen van het glas kan vettige resten achter laten.
Wij raden aan deze vòòr het eerste gebruik te verwijderen met
een niet-schurend middel. Gedurende het eerste gebruik kan
zich een rubberachtige geur voordoen, die echter snel verdwijnt.
27 Bij gebruik van grill of oven kunnen de bereikbare delen heet
worden. Houd de kinderen op een afstand.
28 Controleer altijd dat de knoppen in de positie “•”/”¡” staan als het
fornuis niet gebruikt wordt.
29 Als het fornuis op een voetstuk wordt geplaatst moet u er voor
zorgen dat het er niet af kan schuiven.
30 De interne oppervlakken van de lade (indien aanwezig) kunnen
warm worden.
31 Belangrijk: gebruik nooit het onderste gedeelte voor het bewaren
van ontvlambaar materiaal.
Om de doelmatigheid en veiligheid van dit toestel te garanderen raden wij u aan:
voor reparaties alleen de Service Centers te bellen die door de fabrikant gemachtigd zijn.
altijd gebruik te maken van originele onderdelen.
32
We raden u aan de oven vóór het eerste
gebruik te reinigen volgens de aanwijzingen
in het hoofdstuk "Onderhoud en verzorging".
17
Deze instrukties zijn voor de bevoegde installateur, zodat
deze het installeren, regelen en onderhoud op de juiste
wijze uitvoert en volgens de geldende normen.
Belangrijk: sluit altijd eerst de stroom af voordat u over-
gaat tot onderhoud, repareren enz..
Het plaatsen
Het fornuis kan naast kastjes worden geplaatst die niet
hoger zijn dan de kookplaat. Voor een juiste installering
van de fornhuis moeten de volgende voorzorgsmaatrege-
len in acht genomen worden:
a) De meubels die direkt naast de kookplaat geplaatst
zijn en hier boven uitsteken, moeten op minstens 200
mm van de rand van de plaat staan.
b) De afzuigkappen moeten geinstalleerd worden volgens
de vereisten die te vinden zijn in het instructie-boekje
dat bij de afzuigkap hoort, maar in ieder geval op een
afstand van minstens 650 mm.
c) Plaats de kastjes naast de kap op een minimum hoogte
van 420 mm vanaf de aanrecht (zie afbeelding).
d) Als het fornuis onder een keukenkastje wordt
geinstalleerd dan moet de afstand kastje-kookplaat
minstens 700 mm (milimeter) bedragen.
e) De ruimte van het meubel moet de afmetingen hebben
die in de afbeelding zijn aangegeven.
Waterpassen
Voor een perfecte waterpas van het fornuis is dit voorzien
van stelschroeven (zie afb.1) die in de hoeken van de on-
derkant van het fornuis kunnen worden geschroefd.
Elektrische aansluiting
Het snoer wordt afgemeten op basis van het soort elektri-
sche aansluiting dat gebruikt wordt (zie hiervolgende
schema voor de aansluiting).
Installatie van de voedingskabel
Opening klemmenbord:
· schroef de schroef “V” los
· Verwijder de deksel van het klemmenbord
Voor het installeren van de voedingskabel voert u de vol-
gende handelingen uit:
· plaats de kleine verbinding A-B naar gelang het soort
aansluiting dat u wenst uit te voeren, met behulp van
het schema in afbeelding 3.
N.B.: de kleine verbindingen worden gebruiksklaar gemaakt
in de fabriek voor de monofase aansluiting aan 230V (de
contacten 1-2-3 worden aan elkaar aangesloten). de draad-
brug 4-5 bevindt zich aan de benedenkant van het klemmen-
bord.
· steek de kabels (N en
$
) erin zoals aangegeven in de
afbeelding en schroef de respectievelijke schroeven
vast.
· bevestig de resterende draden in de klemmetjes 1-2-3.
· zet de kabel vast in de kabelklem en sluit de deksel
met de schroeven “V”.
Het aansluiten van de voedingskabel aan het net
Gebruik voor de voedingskabel een stekker die genorma-
liseerd is voor de lading aangegeven op het typeplaatje.
Bij rechtstreekse aansluiting aan het net installeert u tus-
sen fornuis en net een veelpolige schakelaar met een mi-
nimum afstand tussen de contacten van 3 mm. Deze scha-
kelaar moet voldoende zijn voor de lading en hij moet aan-
gepast zijn aan de geldende normen (de aarding mag niet
door de schakelaar onderbroken worden). De voedingskabel
moet zodanig worden geplaatst dat hij niet de 50°C boven
kamertemperatuur overschrijdt over zijn gehele lengte.
Voor het aansluiten moet men controleren dat:
· de hoofdzekering en uw huishoudapparatuur de lading
van het apparaat kunnen dragen (zie typeplaatje);
· de stroomvoorziening is voorzien van een efficiënte
aarding die voldoet aan de voorschriften van de gel-
dende normen;
· het stopcontact of de veelpolige schakelaar gemakke-
lijk bereikbaar is nadat het fornuis is geïnstalleerd.
Het installeren
HOOD
420
Min.
min.
650
mm. with hood
min.
700
mm. without hood
mm.
600
Min. mm.
420
Min. mm.
V
1
2
3
N
A
B
1 2
3
4
5
12345
1
2
3
4
5
R
S
T
N
R
S
N
R
N
400 3N
H05RR-F 5x2.5 CEI-UNEL 35363
400V 2N
H05RR-F 4x4 CEI-UNEL 35363
230V
H05RR-F 3x4 CEI-UNEL 35363
H05VV-F 3x4 CEI-UNEL 35746
H05VV-F 5x2.5 CEI-UNEL 35746
18
Technische gegevens
%
Deze apparatuur voldoet aan de volgende richtlijnen
van de gemeeschap:
(Laagspanning) en
successievelijke modificaties;
-
(Electromagnetische
compatibiliteit) en successievelijke modificaties;
- EEG/93/68 van 22/07/93 en successievelijke modifi-
caties.
Vernietiging van oude electrische apparaten
De Europese Richtlijn 2002/96/EC over Vernietiging van
Electrische en Electronische Apparatuur (WEEE), vereist
dat oude huishoudelijke electrische apparaten niet mogen
vernietigd via de normale ongesorteerde afvalstroom. Oude
apparaten moeten apart worden ingezameld om zo het
hergebruik van de gebruikte materialen te optimaliseren
en de negatieve invloed op de gezondheid en het milieu te
reduceren. Het symbool op het product van de
“afvalcontainer met een kruis erdoor” herinnert u aan uw
verplichting, dat wanneer u het apparaat vernietigt, het
apparaat apart moet worden ingezameld.
Consumenten moeten contact opnemen met de locale
autoriteiten voor informatie over de juiste wijze van
vernietiging van hun oude apparaat.
2006/95/EC van 12/12/06
2004/108/EC van 15/12/04
Data plaat -is in de flap of na de ovenruimte is geopend,
aan de linker wand in de oven.
Veiligheidsketen
! Om per on-
geluk kantelen
van het appa-
raat te voorko-
men, bijvoor-
beeld doordat
een kind op de
ovendeur klimt,
MOET de bijge-
leverde veili-
gheidsketting
geïnstalleerd
worden.
Het fornuis is uitgerust met een veiligheidsketting die
door middel van een (niet bijgeleverde) schroef aan
de muur achter het apparaat bevestigd moet wor-
den, op dezelfde hoogt als waarop de ketting aan
het apparaat bevestigd is.
Kies de schroef en het schroefanker in overeenstem-
ming met het soort materiaal van de muur achter het
apparaat. Als de kop van de schroef een kleinere
diameter dan 9 mm heeft, moet een sluitring worden
gebruikt. Op een betonnen muur moet een schroef
met een diameter van minstens 8mm en 60mm leng-
te gebruikt worden.
Zorg ervoor dat de schroef bevestigd wordt aan
de achterkant van het fornuis en de muur, zoals in
de afbeelding getoond wordt, zodat de schroef na
installatie gespannen is en parallel aan het niveau
van de vloer is.
Oven
Afmetingen (HxBxD) 39x41x34 cm
Inhoud 56 l.
Max vermogen oven 2100 W
Keramiekplaat
Links voor 1200 W
Links achter 1700 W
Rechts achter 1200 W
Rechts voor 1700 W
Maximum vermogen keramiekplaat 5800 W
ENERGY LABEL
Richtlijn 2002/40/CE op etiket van de elektrische ovens
Norm EN 50304
Energieverbruik convectie Hetelucht
verwarmingsfunctie:
Geventileerd
Energieverbruik verklaring Klasse convectie Natuurlijk
verwarmingsfunctie: Statisch
Voltage en frequentie
230V/400V 3N~ 50/60 Hz
Afmetingen van de lade:
Breedte: 42 cm
Diepte: 44 cm
Hoogte: 23 cm
19
Instructies voor het gebruik
De verschillende functies van de oven worden gekozen
door middel van de knoppen op het bedieningspaneel.
Belangrijk: Wij raden aan bij het eerste gebruik de oven
ongeveer een half uur leeg te laten functioneren op maxi-
mum temperatuur en met de deur dicht. Als deze tijd ver-
lopen is opent u de ovendeur en lucht u het vertrek. De
geur die men soms gedurende deze handeling waarneemt
is te wijten aan het verdampen van de middelen die ge-
bruikt worden om de oven te beschermen gedurende het
tijdsverloop tussen de productie en het installeren van het
product.
Belangrijk: Plaats de bijgeleverde lekplaat voor het op-
vangen van vet en vleessappen op de laagste stand in de
oven, alleen als u onder de grill bakt of het braadspit (slechts
op enkele modellen aanwezig) gebruikt. Bij alle andere
soorten van koken nooit de laagste stand gebruiken of
voorwerpen op de bodem van de oven plaatsen terwijl de
oven aan is, aangezien dit het email kan beschadigen.
Plaats altijd uw ovenschotels, aluminiumfolie en dergelijken
op het bijgeleverde rek, dat u in de gleuven van de oven
steekt.
De ovenknoppen
De oven verenigt in één enkel apparaat de voordelen van
de traditionele ovens met natuurlijke convectie: "statisch",
met de voordelen van de moderne hetelucht-ovens:
"Hetelucht"
Dit is een veelzijdig apparaat waarmee u op eenvoudige
en veilige wijze kunt kiezen tussen 5 verschillende
manieren van koken. U kiest de verschillende functies door
middel van de keuzeknop "L" en de thermostaatknop "M"
op het bedieningspaneel.
"Ontdooi" oven
Positie thermostaatknop “M”: waar u maar wilt
De ventilator achter in de oven doet de lucht op
kamertemperatuur circuleren. E' Dit is aangewezen voor
het ontdooien van ieder soort etenswaren, maar speciaal
voor fijne gerechten die geen hitte verdragen zoals: ijstaart,
roomtaarten, vruchtentaarten. De normale ontdooitijd wordt
met deze methode ongeveer gehalveerd. Bij vlees, vis of
brood kunt u de tijd versnellen door de functie "multikoken"
te gebruiken en op een temperatuur 80° - 100°C in te
stellen.
A Knoppen van de electrische kookplaten
B Ovenrek
C Lekplaat of bakplaat
D Stelschroeven
H Het controlelampje
L Keuzeknop
M Thermostaatknop
N Knoppen
O Controlelampje thermostaat oven
S Knop van de timer
A
D
B
C
D
N
S
L
O
H
M
Beschrijving van het fornuis
20
gecombineerd met de circulatie van de lucht in de oven.
Eventueel verbranden van de buitenkant wordt zo vermeden;
de warmte dringt gemakkelijker door naar de binnenkant. U
verkrijgt uitstekende resultaten met de hetelucht grill bij het
bereiden van vlees aan de spies, worstjes, spareribs,
lamskoteletten, kip, kwartel, varkenshaas enz...
Houd bij het koken "au gratin" de ovendeur dicht.
Gratineren is perfect voor het bereiden van zaagbaars, tonijn,
zwaardvis, gevulde inktvis enz... .
Ovenlicht
Dit gaat aan als u de knop L” op het symbool
. zet. De
oven wordt verlicht en blijft verlicht zolang er een elektrisch
element aan is.
Het controlelampje van de oven (O)
Dit is rood gedurende de verwarmingsfase van de oven.
Als de gewenste temperatuur bereikt is blijft het aan maar
zonder kleur. Op dit punt betekent het aan en uit gaan van
het rode controlelampje dat de thermostaat aan het werk
is om de temperatuur in de oven constant te houden.
Kookwekker (S)
Voor het gebruik van de kookwekker moet het klokje worden
opgewonden door de knop “S” bijna geheel met de klok
mee te draaien
"
; vervolgens, terugdraaiend
#
, stelt u
de gewenste tijd in door het aantal minuten gelijk te laten
vallen met het wijzertje op het voorpaneel.
Kook met de ovendeur dicht.
U vindt enkele voorbeelden in de tabel "Praktische
raadgevingen voor het koken".
Hetelucht-grill
Positie thermostaatknop M: Tussen 50°C en Max.
Het bovenste verwarmingselement gaat aan en de ventilator
gaat werken.
Hiermee wordt de rechtstreekse bovenhitte van de grill
Grill
Positie thermostaatknop M: Tussen 50°C en Max.
Het centrale verwarmingselement aan de bovenkant gaat
aan en het braadspit gaat werken.
De hoge en rechtstreekse hitte bruint de oppervlakten van
het vlees onmiddellijk zodat er geen vocht verloren gaat en
de binnenkant mals blijft. Het koken onder de grill is vooral
aan te raden voor gerechten die een hoge temperatuur aan
de buitenkant nodig hebben: biefstuk, entrecôte, filet,
hamburger etc...
gebruikt u slechts één ovenstand, aangezien met meer
ovenstanden in gebruik de temperatuur slecht verdeeld zou
zijn. Bij gebruik van meerdere roosters kunt u de
hoeveelheid warmte tussen de bovenste stand en de
onderste stand tegen elkaar afwegen. Als meer boven- of
onderwarmte vereist is, zet u de schotel hoger of lager in
de oven.
Hetelucht-oven
Positie thermostaatknop M: Tussen 50°C en Max.
De verwarmingselementen gaan aan en de ventilator gaat
werken. Aangezien de warmte in de hele oven constant en
gelijkmatig is, zorgt de lucht dat de gerechten op
gelijkmatige wijze gekookt en gebakken worden. U kunt
ook verschillende gerechten tegelijkertijd koken mits de
kooktijden gelijk zijn. Het is mogelijk 2 rekken tegelijk te
gebruiken volgens de aanwijzingen in de paragraaf
"Tegelijkertijd op meerdere niveaus koken".
Deze functie is vooral geschikt voor gegratineerde
gerechten of gerechten die een nogal lange kooktijd nodig
hebben, b.v.: lasagna, macaronischotel, gebraden kip met
aardappels enz... Goede resultaten krijgt u ook met
braadstukken, aangezien de verspreiding van de
temperatuur het mogelijk maakt lagere temperaturen te
gebruiken, wat ervoor zorgt dat minder vleessappen
verloren en waardoor het braadstuk mals blijft en minder
aan gewicht verliest... De hetelucht-oven is vooral bijzonder
goed voor het stoven van vis, waarbij slechts weinig kruiden
en andere toevoegingen nodig zijn zodat de vorm en smaak
van de vis bewaard blijft.
Desserts: Dessert: uitstekend geschikt voor cakes die
moeten rijzen. .
De functie "hetelucht" kan ook worden gebruikt voor het
snel ontdooien van vlees, vis, brood, met een temperatuur
van 80°C. Voor het ontdooien van meer kwetsbare
gerechten zet u de temperatuur op 60°C of u gebruikt alleen
het circuleren van de koude lucht, thermostaat op 0°C.
Oven "boven"
Positie thermostaatknop M: Tussen 50°C en Max.
Het bovenste verwarmingselement gaat aan.
Deze functie kan worden gebruikt voor het afmaken van
een gerecht.
Statische oven
Positie thermostaatknop “M”: Tussen 50°C en Max.
In deze stand gaan de twee onderste en bovenste
verwarmingselementen aan. Dit is de klassieke,
ouderwetse oven, die verheven is tot een uitzonderlijk
niveau van temperatuurverspreiding en energiebesparing.
De traditionele oven blijft onovertroffen voor ovenschotels
zoals b.v.: kool met varkensribben, stokvis op zijn Spaans,
rijst met kalfsvlees enz.... Uitstekende resultaten krijgt u
bij het koken van vleesgerechten zoals: gestoofd vlees,
goulash, gevogelte, varkenshaas enz...die langzaam gaar
gekookt en bedropen moeten worden. Het is ook het beste
systeem voor het bakken van taarten en koekjes,
gestoofde vruchten en voor het koken in speciaal voor de
oven geschikte pannen. Bij het koken in de statische oven
B E LANGRIJK! De oven
is uitgerust
met een blokkeringssyste-
em voor de
grill dat het mogelijk maakt
om de gril
naar buiten te trekken
zonder dat deze
buiten de oven komt(1).
Om de grill volledig te verwijderen,
de grill aan de voorkant optillen en naar
buiten trekken, zoals op de tekening
afgebeeld is (2).
21
Kooktips
De oven biedt een grote verscheidenheid mogelijkheden die het
mogelijk maken ieder soort gerecht op de beste wijze te koken.
Met verloop der tijd zult u leren het fornuis op de beste wijze te
gebruiken; de volgende aanwijzingen zijn dus relatief en zullen
door uw persoonlijke ervaringen worden uitgebreid.
Voorverwarmen
Als de oven moet worden voorverwarmd, gewoonlijk voor
gerechten die moeten rijzen, kunt u de functie
hetelucht
gebruiken, die de gewenste temperatuur snel en zuinig bereikt.
Als het gerecht eenmaal is ingeladen kunt u de meest
aangewezen bereidingsfunctie kiezen.
Tegelijkertijd op meer ovenrekken koken
Als u op 2 rekken tegelijkertijd wilt koken moet u alleen de functie
"hetelucht"
gebruiken, de enige die deze mogelijkheid biedt.
De oven heeft 5 posities. Bij hetelucht gebruikt u twee van de
drie middelste posities, de onderste en de bovenste positie
van de oven worden rechtstreeks door de hete lucht geraakt,
hetgeen bij kwetsbaarder gerechten het aanbranden zou
kunnen veroorzaken.
Normaal gesproken gebruikt u het 2e en het 4e rek van
beneden af, en plaatst u op de 2e verdieping het gerecht dat
de meeste warmte nodig heeft. Als u b.v. een braadstuk wilt
braden tegelijk met een ander gerecht, plaats dan het
braadstuk op de 2e verdieping en het andere, kwetsbaardere
gerecht op de 4e;
Als u verschillende gerechten tegelijkertijd in de oven heeft
staan, en deze hebben verschillende kooktijden en
temperaturen nodig, stel dan een gemiddelde temperatuur
tussen de twee in, zet het meest kwetsbare gerecht op de 4e
positie en haal het gerecht dat de minste tijd nodig heeft het
eerst uit de oven.
Gebruik de lekplaat op de onderste positie en de grill op de
bovenste positie;
De grill
U kunt met de multi-functie oven op 2 verschillende wijzen grilleren.
Gebruik de functie
grill”, met de ovendeur dicht, plaats het
gerecht in het midden van het rek op de 3° of 4° stand van
beneden af. Plaats de bijgeleverde lekplaat voor het opvangen
van druipend vet op de 1ste verdieping. Als u deze functie gebruikt
is het raadzaam de stroomsterkte op maximum in te stellen, ook
al zou u lagere sterktes in kunnen stellen door de thermostaatknop
op de gewenste stand te zetten. Bij de modellen die zijn voorzien
van braadspit
, kunt u bij de "grill" functie de bijgeleverde
braadspit-set gebruiken. Houd in dit geval de ovendeur dicht,
plaats het spit op de 3° verdieping (van beneden af) en de lekplaat
op de 1° verdieping.
De positie
hetelucht-grill”, altijd met de ovendeur dicht, is
handig voor snel grillen; de hitte van de grill wordt verspreid
zodat de bovenkant bruin wordt en de onderkant gaar wordt.
U kunt deze functie ook gebruiken voor gerechten die op het
einde aan de bovenkant gebruind moeten worden, zoals b.v.
een macaronischotel, lasagne enz.. Bij gebruik van deze functie
plaatst u het gerecht op de 2e of 3e verdieping van beneden af
(zie tabel) en plaats u de lekplaat voor het opvangen van druipend
vet op de 1ste verdieping van onderen.
Belangrijk: houd bij het koken "au gratin" de ovendeur dicht,
dit biedt de beste resultaten en een energiebesparing van
ongeveer 10%. Bij deze functie wordt aangeraden de thermostaat
op 200°C te zetten aangezien dit het beste rendement geeft,
gebaseerd op het uitstralen van de infrarode stralen. Natuurlijk
kunt u ook lagere temperaturen instellen door de thermostaatknop
op de gewenste temperatuur te zetten.
De beste resultaten bij gebruik van de grill krijgt u met het rek
op de hoogste standen (zie tabel) en de bijgeleverde lekplaat
op de laagste stand.
Desserts
Plaats gebak altijd in een voorverwarmde oven, wacht op het
einde van de voorverwarming dat wordt aangegeven doordat
het rode controlelampje “O” uitgaat. Open gedurende het bakken
de deur van de oven niet omdat het gebak kan inzakken. In het
algemeen:
Taart te droog
Stel de volgende keer een temperatuur in die 10°C
hoger is en maak de baktijd korter.
Taart zakt in
Maak deeg minder vloeibaar of verlaag de temperatuur
met 10°C.
Taart te donker bovenop
Plaats hem op een lagere stand in de oven, stel een
lagere temperatuur in en verleng de baktijd.
Buitenkant goed, maar van binnen niet gaar
Maak deeg minder vloeibaar, verlaag de temperatuur,
verleng de baktijd.
De taart komt niet uit de vorm
Boter de vorm goed in en sprinkel er wat bloem
overheen, of gebruik ovenpapier.
"Bakken op meer ovenrekken (in de "hetelucht"
versie) met gerechten die niet in dezelfde tijd gaar
worden"
Stel een lagere tempartuur in. U kunt de verschillende
gerechten op verschillende tijden uit de oven halen.
Pizza
Gebruik voor het goed gaar bakken van een pizza de functie
"hetelucht"
:
De oven minstens 10 minuten voorverwarmen
Gebruik een lichte aluminium vorm en zet hem op het specia-
le ovenrooster. Bij gebruik van de bakplaat (lekplaat) duurt
het langer en krijgt u waarschijnlijk geen krokante pizza.
Open de ovendeur zo min mogelijk gedurende het bakken.
Bij zeer gevulde pizza's (capricciosa, quattro stagioni) raden
wij aan de mozzarella pas halverwege de kooktijd toe te
voegen.
- Bij het bakken van pizza's op twee posities gebruikt u de 2de
en 4de met een temperatuur van 220°C, nadat u de oven
minstens 10 minuten heeft voorverwarmd.
Vis en vlees
Gebruik voor wit vlees, gevogelte en vis temperaturen van 180
°C tot 200 °C. Bij rood vlees is het goed te beginnen met een
hogere temperatuur (200°C - 220°C) en vervolgens de tempera-
tuur te verlagen. Over het algemeen geldt de regel: hoe groter het
stuk vlees, hoe lager de temperatuur en hoe langer de tijd van
braden. Zet het vlees in het midden van het ovenrek en zet er de
lekplaat onder. Plaats het rek zodanig dat het vlees zich midden
in de oven bevindt. Voor meer onderwarmte zet u het rek wat
lager. Voor een heerlijk braadstuk kunt u het met spek of spekvet
bedekken (vooral ook eend en wild) en zo plaatsen dat het zich
boven in de oven bevindt.
22
Beschrijving
De kookplaten zijn voorzien van elektrische straalelementen
onder het oppervlak van de kookplaat (de zones worden
rood gedurende het functioneren).
A. Kookzone (A).
B. B. Lichtjes die aangeven dat de temperatuur van de
betreffende verwarmingselementen boven de 60° C is,
ook als de kookzone is uitgeschakeld.
Beschrijving van de verwarmingselementen
De stralingselementen zijn ronde verwarmingselementen
die na 10-20 seconden na het aansteken rood worden.
Instructies voor het gebruik van de keramiekplaat
Voor de beste resultaten moeten enkele fundamentele re-
gels bij het prepareren en koken van de gerechten in acht
worden genomen.
· U kunt op de keramiekplaten alle soorten pannen en
bakpannen gebruiken. De onderkant van de pannen
moet echter perfect plat zijn. Het spreekt vanzelf dat
hoe dikker de bodem van de pan is, hoe gelijkmatiger
de hitte wordt verdeeld.
· Controlleer of de bodem van de pan de kookzone ge-
heel bedekt: zo profiteert u ten volle van de geprodu-
ceerde hitte.
· Controlleer of de bodem van de pan droog en schoon
is: dit garandeert niet alleen het beste contact maar
ook de langere duurzaamheid van de pannen en de
kookplaten.
· Gebruik nooit dezelfde pannen die u voor gas heeft
gebruikt, aangezien de bodems van dezen door de hitte
vervormd kunnnen zijn en niet dezelfde resultaten zul-
len geven als ze op een kookzone van de keramiekplaat
worden gebruikt.
Instructies voor het gebruik van de keramiekplaat
AA
B
Positie Normale of snelle plaat
0
Uit
1
Groenten en vis
2
Aardappelen (gestoomd), soep, capucijners,
bonen
3
Doorkoken van grote hoevelheeden,
minestroni enz.
4
Braden (medium)
5
Braden (hard)
6
Bruin bakken of snel aan de kook brengen
Praktische raadgevingen voor het gebruik van de elektrische kookplaten
Bedieningsknoppen van de elektrische kookplaten (N)
De fornuizen kunnen zijn voorzien van normale, snelle en
automatische elektrische kookplaten in verschillende com-
binaties (de snelle platen onderscheiden zich van de an-
deren door de aanwezigheid van een rode stip in het mid-
den, de automatische door de aanwezigheid van een rond
aluminium plaatje in het midden).
Teneinde geen hitte te verliezen en geen schade aan de
kookplaten te veroorzaken raden wij aan pannen te gebrui-
ken met een platte bodem en met een doorsnee die niet
kleiner is dan de doorsnee van de kookplaat zelf.
De tabel geeft de verhoudingen aan tussen de positie aan-
gegeven op de knoppen en het soort gebruik dat wordt
aangeraden voor de kookplaten.
Groen controlelampje (H)
Dit controlelampje gaat aan als een elektrische kookplaat
wordt ingeschakeld.
23
Positie
keuzeknop
Gerecht Gewi-
cht
(kg)
Positie
ovenrekken
van beneden
af
Voorverwarmen
(minuten)
Positie
thermostaa-
tknop
Kooktijd
(minuten)
Ontdooien
Alle diepvriesproducten
Statisch
Eend
Braadstuk
Varkensrollade
Koekjes (kruimeldeeg)
Ta ar t e n
1
1
1
-
1
3
3
3
3
3
15
15
15
15
15
200
200
200
180
180
65-75
70-75
70-80
15-20
30-35
Hetelucht
Pizza (op 2 roosters)
Lasagne
Lamsvlees
Kip + gebakken
aardappels
Makreel
Plum-cake
Soesjes (op 2 roosters)
Koekjes (op 2 roosters)
Cake (op 1 rooster)
Cake (op 2 roosters)
Quiche
1
1
1
1
1
1
0.5
0.5
0.5
1.0
1.5
2-4
3
2
2-4
2
2
2-4
2-4
2
2-4
3
15
10
10
10
10
10
10
10
10
10
15
220
200
180
180
180
170
190
180
170
170
200
15-20
30-35
50-60
60-75
30-35
40-50
20-25
10-15
15-20
20-25
25-30
Oven Boven
Afmaken van een
gerecht
- 3/4 15 220 -
Grill
Tong en inktvis
Calamari- en
garnalenspiesjes
Kabeljauwfilet
Gegrilde groenten
Kalfsbiefstuk
Koteletten
Hamburgers
Makreel
To sti 's
1
1
1
1
1
1
1
1
n.° 4
4
4
4
3/4
4
4
4
4
4
5
5
5
5
5
5
5
5
5
Max
Max
Max
Max
Max
Max
Max
Max
Max
8-10
6-8
10
10-15
15-20
15-20
7-10
15-20
2-3
Hetelucht grill
Gegrilde kip
Inktvis
1.5
1.5
3
3
5
5
200
200
55-60
30-35
NB:
de kooktijden dienen slechts als indicatie en kunnen naar eigen smaak aangepast worden. Bij koken onder de grill
of heteluch-grill moet de lekplaat altijd op de 1ste stand vanaf beneden worden geplaatst.
Kooktips
24
Normaal onderhoud en reinigen van het fornuis
Sluit de stroom af voordat u enige handeling uitvoert.
Voor een lange duurzaamheid van het fornuis is het
belangrijk dat dit regelmatig wordt schoongemaakt. Onthoud
het volgende:
··
··
· Gebruik voor het reinigen geen stoomapparaat.
de geëmailleerde delen worden met lauw water
gewassen zonder schuurmiddelen of bijtende middelen
die schade kunnen aanrichten.
roestvrij staal, als het lang in contact is met
kalkhoudend water of sterke wasmiddelen
(fosforhoudend), kan vlekken vertonen. Spoel met water
en droog. Verwijder altijd geknoeid water.
De binnenkant van de oven wordt, liefst na ieder gebruik
als hij nog lauw is, met een warm sop gewassen,
afgespoeld en goed gedroogd;
vermijd het ophopen van vuil of vet op het
bedieningspaneel door het regelmatig schoon te maken.
Gebruik een zachte spons of een zachte doek om het
krassen van de geëmailleerde of roestvrije delen te
vermijden.
Reinigen van het kookvlak
Voordat u gaat koken moet het kookvlak schoongemaakt
worden met een vochtige doek om stof of overkooksel te
verwijderen. Het kookvlak moet regelmatig worden
schoongemaakt met een warm sopje. Af en toe zal het
nodig zijn speciale producten voor keramische kookvlakken
te gebruiken. Eerst moeten alle restjes overkooksel of
vetspetters verwijderd worden met eens schrapertje, b.v.
(niet bijgeleverd).
Reinig het kookvlak als het lauw is. Gebruik een
schoonmaakmiddel en keukenpapier, poets met een
vochtige doek en droog. Aluminium folie, plastic voorwerpen
of synthetische materialen die per ongeluk gesmolten zijn,
zoals ook suiker of suikerhoudend voedsel, worden
onmiddelijk van de nog warme kookzone verwijderd met
een schrapertje. Speciale schoonmaakproducten vormen
een doorzichtig laagje dat vuil afweert.
Dit beschermt het oppervlak ook van eventuele schade
door suikerhoudend voedsel. Gebruik in geen geval
schurende sponzen of schuurmiddelen, noch chemisch
aggressieve middelen zoals oven-spray of
vlekverwijderende producten.
Speciale producten voor het
reinigen van keramisch glas
Waar het te
krijgen is
Radeermesje of scheermesje Hobby-shop en
Ijzerhandel
Stahl-Fix
SWISSCLEANER
WK TOP
Andere producten voor
keramisch glas
Huishoudwinkel
Doe-het-zelf winkel
Ijzerhandel
Supermarkt
Het vervangen van het ovenlampje
Sluit de stroom af met de schakelaar tussen oven en
net of door de stekker uit het stopcontact te trekken;
Schroef het glazen kapje los;
Schroef het lampje los en vervang het met een nieuw
lampje dat hittebestendig is (300°C) en met de volgende
kenmerken:
- Spanning 230V
- Vermogen 25W
- Fitting E14
Monteer het glazen kapje en sluit de stroom weer aan.
! Gebruik de ovenlamp nooit om een vertrek te
verlichten.
/