Eigenschappen van voedsel
Koken in een magnetronoven
De dingen in het oog houden
De recepten in deze gebruiksaanwijzing zijn met veel zorg samengesteld. Uw
succes bij het bereiden ervan hangt af van de aandacht die u bij het koken aan het
voedsel besteed. Verlies de gerechten tijdens het koken geen moment uit het oog.
Uw magnetronoven is voorzien van een lampje dat automatisch gaat branden als
de oven werkt zodat u tijdens het koken alles in de oven goed kunt zien. De
aanwijzingen in de recepten voor omkeren, omroeren en dergelijke moet u zien als
het minste wat u moet doen. Als het voedsel ongelijkmatig kookt, doe dan wat u
nodig vindt om het probleem op te lossen.
Factoren die de kooktijden in een magnetronoven beïnvloeden
De kooktijden worden door allerlei factoren beïnvloed. De temperatuur van de
ingrediënten die in een recept worden gebruikt, heeft een grote invloed op de
kooktijd. Een cake bijvoorbeeld die u met ijskoude boter, melk en eieren maakt,
vraagt een veel langere baktijd dan een cake die met ingrediënten op
kamertemperatuur wordt gemaakt. Alle recepten in dit boekje zijn gebaseerd op
verschillende kooktijden. Zo kunt u ontdekken dat het voedsel aan de onderkant
van de tijdschaal niet gaar is. En het is niet uitgesloten dat u in sommige gevallen
een langere kooktijd prefereert boven het aangegeven maximum, afhankelijk van
uw eigen voorkeur. De gedachtegang achter dit boekje dat we beter voorzichtig
met kooktijden kunnen zijn dan te royaal. Te lang gekookt voedsel is immers voor
altijd verknoeid. Sommige recepten, en vooral die voor brood, cake en puddingen,
adviseren u het voedsel uit de oven te nemen wanneer het product nog niet
helemaal doorbakken is. Dit is geen fout. Wanneer u dit voedsel na verblijf in de
oven afgedekt even laat rusten, gaat het bakken buiten de oven gewoon door
omdat de warmte die door de buitenkant van het voedsel wordt vastgehouden zich
geleidelijk naar binnen verplaatst. Als we het bakproduct echter in de oven laten tot
het door en door is gebakken, wordt de buitenkant te lang gebakken en kan deze
zelfs verbranden. Zo krijgt u steeds meer ervaring in het schatten van de kook- en
rusttijd voor verschillende soorten voedsel.
Dichtheid van het voedsel
Licht, poreus voedsel zoals cakes en brood gaart sneller dan zwaar, vast voedsel
als gebraad en stoofschotels. Bij het bereiden van poreus voedsel in de
magnetronoven moet u erop letten dat de buitenkant niet droog en broos wordt.
Hoogte van het voedsel
Het bovenste gedeelte van grote bak- en braadproducten, zoals braadstukken, is
sneller gaar dan het onderste gedeelte.Daarom is het verstandig grote stukken vlees
en gevogelte tijdens de bereiding in de oven een paar maal te keren.
Vochtgehalte van voedsel
Het is logisch dat de hitte die door microgolven wordt opgewekt de neiging heeft het vocht
in het voedsel te verdampen. Daarom is het verstandig betrekkelijk droge gerechten als
braadstukken en sommige groenten vóór de bereiding in de oven met water te bedruipen of
met een geschikte kunststoffolie af te dekken.
Botten en vetgehalte van vlees en gevogelte
Botten geleiden warmte en vet wordt sneller warm dan vlees. Daarom moet u er bij het
bereiden van vlees dat botten en veel vet bevat op letten dat het gerecht niet ongelijkmatig
gaart of gedeeltelijk te lang wordt verhit.
Hoeveelheid voedsel
De hoeveelheid microgolven in uw oven blijft altijd gelijk ongeacht de hoeveelheid voedsel
die u bereidt. Dat betekent dat de bereidingstijd langer wordt naarmate u meer voedsel in
de oven plaatst. Aan de andere kant is het verstandig de bereidingstijd met ten minste een
derde te verkorten als u de hoeveelheden van een recept halveert.
Vorm van het voedsel
Microgolven dringen niet dieper dan ongeveer 2 cm in het voedsel door. Het binnenste
gedeelte van dikke stukken voedsel wordt gegaard doordat de warmte die aan de
buitenkant wordt opgewekt geleidelijk naar binnen dringt. Alleen de buitenkant van voedsel
wordt door microgolfenergie gekookt; de rest wordt gekookt door warmtegeleiding. De
slechtste vorm van een product dat met microgolven wordt gekookt is een dikke
rechthoekige blok. De hoeken verbranden lang voordat de kern zelfs maar warm is.
Producten met een ronde dunne vorm en ringvormige producten zijn ideaal voor bereiding
in een magnetronoven.
Afdekken
Door het voedsel af te dekken houdt u warmte en stoom vast waardoor het voedsel sneller
gaar is. Gebruik dus een deksel of een speciale magnetronfolie waarvan u een hoekje
terugvouwt om openscheuren te voorkomen.
Bruinen
Vlees en gevogelte die een kwartier of langer in de magnetronoven worden bereid bruinen
licht in hun eigen vet. Vlees en gevogelte dat een kortere kooktijd vraagt, kunt u het best met
een bruiningssaus zoals Worcestershiresaus, sojasaus of barbecuesaus inborstelen om een
smakelijke kleur te bereiken. Omdat u slechts een kleine hoeveelheid bruiningssaus aan het
gerecht toevoegt, verandert de oorspronkelijke smaak van het gerecht niet.
Met vetvrij papier afdekken
Het gebruik van vetvrij papier voorkomt spatten en houdt de warmte beter vast. Maar
omdat papier niet zo goed afdekt als een deksel of kunststoffolie kan het gerecht wat
uitdrogen.
Schikken en onderlinge afstand
Gerechten die uit afzonderlijke stukken bestaan zoals gebakken aardappelen, cakejes en
hors d’oeuvre worden gelijkmatiger warm als u ze op gelijkmatige onderlinge afstand in de
oven plaatst, het liefst in een cirkelpatroon. Stapel afzonderlijke stukken voedsel nooit op
elkaar.
44