LG MC8088HLC de handleiding

Categorie
Magnetrons
Type
de handleiding
www.lg.com
MAGNETRON/GRILL/CONVECTIEOVEN
GEBRUIKERSHANDLEIDING
LEES DEZE GEBRUIKERSHANDLEIDING AANDACHTIG
VÓÓR GEBRUIK.
M$)-$
NEDERLANDS
P/No. : MFL55318529
FRANÇAIS
3
Inhoud
Hoe uw magnetronoven werkt
Een magnetronoven werkt met microgolven. Dit is een vorm van energie die
vergelijkbaar is met radio- en tv-golven en normaal daglicht. Wanneer
microgolven zich door de atmosfeer verplaatsen verspreiden ze zich zonder
dat er iets gebeurt. Deze oven heeft een magnetronbuis die ontworpen is de
energie in microgolven praktisch te gebruiken. De elektriciteit die aan de
magnetronbuis wordt toegevoerd, gebruiken wij voor het opwekken van
microgolfenergie.
Deze microgolven komen de kookruimte binnen door de openingen aan de
binnenzijde van de ovenwand. In de oven is een plateau aanwezig.
Microgolven worden tegengehouden door de metalen wanden van de oven
maar ze gaan wel door glas, porselein en papier – het materiaal waarvan
schotels zijn gemaakt die speciaal voor magnetronovens zijn bedoeld.
De borden, schalen en schotels die u voor het koken gebruikt worden niet
door microgolven verhit maar ze kunnen uiteindelijk wel warm worden door
de warmte die het voedsel afgeeft.
Uw magnetronoven is een van de veiligste van alle
huishoudelijke apparaten. Zodra u de ovendeur opent,
stopt de oven automatisch met het opwekken van
microgolven. Microgolfenergie die het voedsel
binnendringt, wordt volledig in warmte omgezet. Er
blijven dus geen “restjes” energie over waaraan u zich
bij het eten kunt branden.
Inhoud __________________________________________________
3
Belangrijke veiligheidsaanwijzingen __________________________
4 ~ 8
Voorzorgsmaatregelen _____________________________________
9
Uitpakken en installeren ____________________________________
10 ~ 11
Bedieningspaneel _________________________________________
12
Gebruik van toebehoren per model __________________________
13
De klok instellen __________________________________________
14
Kinderslot ________________________________________________
15
Koken met micro-energie ___________________________________
16
Vermogensniveaus van de magnetronfunctie ___________________
17
Grillen __________________________________________________
18
Koken met de grillcombi ____________________________________
19
Voorverwarmen met hetelucht _______________________________
20
Koken met hetelucht _______________________________________
21
Koken met de hetelucht combimagnetron _____________________
22
Vlug beginnen ____________________________________________
23
Grotere en kleinere hoeveelheden bereiden ____________________
24
Opwarmen ______________________________________________
25
Automatisch koke
n
________________________________________
26 ~ 28
Automatisch rooster
en braden
______________________________
29 ~ 30
Stoomkoken ______________________________________________
31 ~ 33
Krokant bereiden _________________________________________
34 ~ 36
Automatisch ontdooien _____________________________________
37 ~ 38
Combi-ontdooien _________________________________________
39 ~ 40
Geurreiniging ____________________________________________
41
Test schotels volgens EN 60705 _____________________________
42
Magnetronveilig keukengereedschap _________________________
43
Eigenschappen van voedsel koken in een magnetronoven ________
44 ~ 45
Vragen en antwoorden ____________________________________
46
Technische gegevens ______________________________________
47
Een bijzonder veilig apparaat
n
Bewaar deze gebruiksaanwijzing voor later. Lees alle aanwijzingen en volg ze op
voordat u uw oven in gebruik neemt. Daardoor voorkomt u brand, kortsluiting en
persoonlijk letsel door het gebruik van de oven. Deze gebruiksaanwijzing kan niet
alle mogelijke situaties beschrijven. Neem altijd contact op met de leverancier of de
fabrikant als u een probleem tegenkomt dat u niet begrijpt.
1. Knoei niet met of verander niets aan de deur, de deursluitingen, het
bedieningspaneel, de veiligheidsschakelaars en andere onderdelen van de oven. Dit
betreft ook het verwijderen van afdekkingen die u en anderen beveiligen tegen
blootstelling aan microgolfenergie. Gebruik de oven niet als de deursluitingen en de
bijbehorende onderdelen van de magnetronoven defect zijn. Reparaties mogen alleen
door een gespecialiseerde servicemonteur worden uitgevoerd.
In tegenstelling tot andere huishoudelijke apparaten maken magnetronovens gebruik
van hoge spanningen met een hoog amperage. Oneigenlijk gebruik of verkeerd
uitgevoerde reparaties kunnen gevaarlijke blootstelling aan microgolfenergie,
kortsluiting of elektrische schokken veroorzaken.
2. Gebruik de oven niet voor drogen. (bijvoorbeeld voor het drogen van natte kranten,
kleding, speelgoed, elektrische apparaten, jonge hondjes of katjes e.d.)
Hierdoor riskeert u brand, verbrandingen of een dodelijke schok.
3. Dit apparaat is niet geschikt voor gebruik door kinderen en minder valide personen.
Kinderen mogen de oven alleen onder toezicht van een volwassene gebruiken nadat
het kind duidelijke aanwijzingen over het gebruik heeft gekregen en het kind in staat
is de oven veilig te gebruiken en weet wat de risico's zijn van verkeerd gebruik.
Verkeerd gebruik kan ernstige gevolgen hebben zoals brand, brandwonden,
kortsluiting en elektrische schokken.
4. De bereikbare onderdelen kunnen tijdens het gebruik warm worden, Houd jonge
kinderen bij de oven weg.
Daarmee voorkomt u de kans op verbrandingen.
5. Vloeistoffen en andere levensmiddelen mogen niet in gesloten verpakkingen, blikken,
bussen, dozen e.d. worden verwarmd omdat deze dan kunnen exploderen. Verwijder
de kunststof ("plastic") wikkels van levensmiddelen voordat u ze in de oven bereidt of
ontdooit. Let er wel op dat het voedsel bij het verwarmen of bereiden soms met een
kunststof film moet worden bedekt.
Prik hierin wat gaatjes om openbarsten van de film te voorkomen.
6. Zorg dat u voor elke gebruiksmodus de juiste accessoires gebruikt, zie pagina 12 in
de handleiding.
Onjuist gebruik kan leiden tot beschadigingen aan uw oven en accessoires, of kan een
vonk of brand veroorzaken.
7. Kinderen mogen niet met de accessoires spelen of hangen aan het deur handvat.
Ze kunnen zichzelf verwonden.
Belangrijke
veiligheidsaanwijzingen
Dit is het waarschuwingssymbool in verband met de veiligheid. Dit symbool wijst u op mogelijke gevaren voor ernstig of fataal letsel van u en anderen.
Alle veiligheidsmaatregelen worden met dit symbool en het woord "WAARSCHUWING" of "LET OP" aangegeven. Dit woord betekent:
Dit symbool waarschuwt u voor gevaren of onveilige handelingen die ernstig of fataal letsel kunnen veroorzaken.
Dit symbool waarschuwt u voor gevaren of onveilige handelingen die letsel of schade kunnen veroorzaken.
WAARSCHUWING
WAARSCHUWING
LET OP
4
Bewaar deze gebruiksaanwijzing voor later. Lees alle aanwijzingen en volg ze op
voordat u uw oven in gebruik neemt. Daardoor voorkomt u brand, kortsluiting en
persoonlijk letsel door het gebruik van de oven. Deze gebruiksaanwijzing kan niet
alle mogelijke situaties beschrijven. Neem altijd contact op met de leverancier of
de fabrikant als u een probleem tegenkomt dat u niet begrijpt.
1. Door de veiligheidssluitingen die in het deurmechanisme zijn gebouwd
kunt u de oven niet het open deur gebruiken. Het is van belang dat er
niet met deze veiligheidssluitingen wordt geknoeid.
Hierdoor kunnen u en anderen aan een te grote hoeveelheid
microgolfenergie worden blootgesteld. (De veiligheidssluitingen schakelen
alle kookactiviteiten automatisch uit zodra de deur wordt geopend.)
2. Plaats geen voorwerpen (zoals een keukendoek of servet e.d.) tussen de
voorkant van de oven en de ovendeur. Voorkom ook dat resten
voedings- of reinigingsmiddelen zich aan het afdichtmateriaal van de
ovendeur en de oven hechten.
Hierdoor kunnen u en anderen aan een te grote hoeveelheid
microgolfenergie worden blootgesteld.
3. Gebruik de oven niet als deze is beschadigd. Het is van groot belang dat
de ovendeur goed sluit en dat de volgende onderdelen onbeschadigd
zijn: (1) deur(ophanging), (2) scharnieren en sluitingen (gebroken of los),
(3) deurafdichtingsmateriaal en het oppervlak van de afdichtingen.
Hierdoor voorkomt u dat u en anderen aan een te grote hoeveelheid
microgolfenergie worden blootgesteld.
4. Stel de bereidingstijden nauwkeurig in. Kleinere hoeveelheden
voedingsmiddelen vragen een kortere kook- of bereidingstijd dan
grotere.
Door een te lange kooktijd kan het voedsel vlam vatten en als gevolg
daarvan uw oven beschadigen.
5. Gebruik voor het verwarmen van vloeistoffen, soepen, sauzen en
dranken in uw magnetronoven ,
* Geen smalle bekers, kommen, flessen e.d. met een nauwe hals.
* Voorkom oververhitting.
* Roer de vloeistof voordat u de beker, kom, fles e.d. in de oven plaatst.
Roer nog eens halverwege de opwarmtijd.
* Laat de beker, kom, fles e.d. na verwarming nog even in de oven staan.
Roer of schud de vloeistof nog eens voorzichtig voordat deze wordt
gedronken (vooral de inhoud van zuigflessen en kommen babyvoeding).
Daardoor kunt u verbrandingen voorkomen.
Pak de beker, kom, fles e.d. voorzichtig vast. Door verwarming in een
magnetronoven kan een vloeistof plotseling gaan koken zonder dat u eerst
kookbelletjes ziet. Hierbij kan de hete vloeistof plotseling overkoken.
6. In de bovenkant, een van de zijkanten of de onderkant van de oven is
een afvoeropening aanwezig. Voorkom dat deze wordt geblokkeerd.
Daardoor kan uw oven worden beschadigd en krijgt u een slecht
kookresultaat.
7. Schakel de oven niet in als deze leeg is. Zet een glas water in de oven
wanneer u hem niet gebruikt. Als de oven per ongeluk wordt
ingeschakeld, absorbeert het water veilig alle microgolfenergie.
Door verkeerd gebruik kan de oven worden beschadigd.
8. Bereid in de oven geen in papier gewikkelde voedingsmiddelen tenzij uw
kookboek aangeeft hoe u dat moet doen. Gebruik geen krantenpapier
voor het inpakken van voedingsmiddelen die u in de oven bereidt.
Door verkeerd gebruik kan een explosie of brand ontstaan.
Belangrijke
veiligheidsaanwijzingen
LET OP
5
Bewaar deze gebruiksaanwijzing voor later. Lees alle aanwijzingen en volg ze op
voordat u uw oven in gebruik neemt. Daardoor voorkomt u brand, kortsluiting en
persoonlijk letsel door het gebruik van de oven. Deze gebruiksaanwijzing kan niet
alle mogelijke situaties beschrijven. Neem altijd contact op met de leverancier of de
fabrikant als u een probleem tegenkomt dat u niet begrijpt.
9. Gebruik geen houten schalen of bakjes en evenmin keramische schalen
(van aardewerk of porselein) met een metalen (bijvoorbeeld gouden of
zilveren) inleg. Verwijder altijd metalen bindmateriaal Controleer vóór
gebruik altijd of uw keukengereedschap geschikt is voor gebruik in een
magnetronoven.
Zo niet dan kan het heet worden en verkolen. Metalen voorwerpen die u
in de oven legt kunnen een vonkboog vormen en aanzienlijke schade
veroorzaken.
10. Gebruik geen producten van hergebruikt papier.
Deze bevatten soms verontreinigingen die bij het koken vonken en/of
brand kunnen veroorzaken.
11. Spoel de ovenschaal en het rek niet af door deze meteen na het koken
in water te dompelen. Hierdoor kunnen ze breken of schade oplopen.
Door verkeerd gebruik kan de oven worden beschadigd.
12. Zet de oven zo neer dat de voorkant van de deur 8 cm of meer achter
de tafelrand ligt. Daardoor voorkomt u dat uw magnetronoven per
ongeluk omkantelt.
Verkeerd gebruik kan letsel en beschadiging van de oven veroorzaken.
13. Prik in de schil van aardappelen, appels en dergelijk fruit en groenten
voordat u ze in de oven bereidt.
Daardoor voorkomt u dat ze openbarsten.
14. Kook in de oven geen eieren in de schaal. Eieren in de schaal en hele
hardgekookte eieren mogen niet in een magnetronoven worden
verwarmd omdat ze zelfs nadat de oven is uitgeschakeld kunnen
openbarsten.
In het ei kan immers druk ontstaan waardoor het ei barst.
15. In een magnetronoven kunt u niet frituren.
Hierbij kan de hete vloeistof plotseling overkoken.
16. Als u rook uit de oven ziet komen, schakel de oven dan uit of trek de
stekker uit het stopcontact en laat de ovendeur dicht om eventuele
vlammen te doven.
Levensmiddelen die vlam hebben gevat bedreigen uw veiligheid door
brand, kortsluiting of een elektrische schok.
17. Houd uw oven in het oog gaten en controleer deze regelmatig wanneer
u er levensmiddelen in verwarmt in wegwerpverpakkingen van plastic,
papier of ander brandbaar materiaal.
Door breuk van de verpakking kan de etenswaar of de vloeistof tijdens
de bereiding in de oven weglekken en zelfs vlam vatten.
18. De temperatuur van de bereikbare onderdelen van de oven kan flink
oplopen wanneer de oven in werking is. Raak de ovendeur, de boven-
en achterkant en de zijkanten evenals de binnenkant van de oven, de
toebehoren en schotels, schalen en borden tijdens het grillen,
convectiekoken en automatisch koken niet aan voordat de oven is
uitgeschakeld en u hebt vastgesteld dat ze niet heet zijn.
Omdat al deze onderdelen heet kunnen worden loopt u het risico van
verbrandingen tenzij u dikke ovenwanten draagt.
Belangrijke
veiligheidsaanwijzingen
LET OP
6
Bewaar deze gebruiksaanwijzing voor later. Lees alle aanwijzingen en volg ze
op voordat u uw oven in gebruik neemt. Daardoor voorkomt u brand, kortsluiting
en persoonlijk letsel door het gebruik van de oven. Deze gebruiksaanwijzing kan
niet alle mogelijke situaties beschrijven. Neem altijd contact op met de leverancier
of de fabrikant als u een probleem tegenkomt dat u niet begrijpt.
19. Reinig de oven regelmatig en verwijder alle voedselresten.
Als u de oven niet regelmatig reinigt kunnen de binnen- en buitenwanden
van de oven beschadigd worden waardoor de levensduur van het
apparaat wordt verkort en zelfs een mogelijk gevaarlijke situatie kan
ontstaan.
20. Gebruik alleen de thermometer die voor deze oven wordt geadviseerd
(bij apparaten die voor het gebruik van een thermometer geschikt zijn).
Door een ongeschikte thermometer te gebruiken weet u nooit zeker of de
aangegeven temperatuur juist is.
21. Het apparaat wordt heet als u de eventueel meegeleverde
verwarmingselementen gebruikt. Raak de verwarmingselementen in de
oven niet aan.
Daardoor kunt u verbrandingen oplopen.
22. Volg bij popcornproducten de aanwijzingen van de fabrikant strikt op.
Houd bij het poffen van popcorn de oven in het oog. Als de popcorn na
de geadviseerde tijd niet is gepoft, neem dan de popcorn uit de oven
en doe hem weg. Gebruik voor het poffen van maïs nooit een gewone
bruine papieren zak. Pof popcornrestanten nooit opnieuw.
Deze kunnen door oververhitting vlam vatten.
23. Dit apparaat moet worden geaard.
De gekleurde draden in de lichtnetkabel van het apparaat voldoen aan
de volgende codes:
BLAUW ~ Nulleiding
BRUIN ~ Stroomvoerend
GROEN en GEEL – Aarde
Als de kleuren van de draden in de lichtnetkabel van dit apparaat niet
overeenkomen met de gekleurde markeringen waarmee de
aansluitpunten in de door u gebruikte stekker zijn aangegeven, ga dan
als volgt te werk :
Sluit de BLAUW gekleurde draad aan op het aansluitpunt dat
aangegeven is met de letter N of dat ZWART is gekleurd.
Sluit de BRUIN gekleurde draad aan op het aansluitpunt dat
aangegeven is met de letter L of dat ROOD is gekleurd.
Sluit ten slotte de GROEN+GEEL of GROEN gekleurde draad aan op het
aansluitpunt dat met de letter E is aangegeven .
Als het netsnoer beschadigd is, laat het dan veiligheidshalve
vervangen door de fabrikant of door een door de fabrikant erkend(e)
servicecentrum of monteur.
Een verkeerde aansluiting kan een ernstige beschadiging van de
elektrische leidingen in uw woning veroorzaken.
Belangrijke
veiligheidsaanwijzingen
LET OP
7
Bewaar deze gebruiksaanwijzing voor later. Lees alle aanwijzingen en volg ze op
voordat u uw oven in gebruik neemt. Daardoor voorkomt u brand, kortsluiting en
persoonlijk letsel door het gebruik van de oven. Deze gebruiksaanwijzing kan niet
alle mogelijke situaties beschrijven. Neem altijd contact op met de leverancier of
de fabrikant als u een probleem tegenkomt dat u niet begrijpt.
24. Gebruik geen scherp schurende reinigingsmiddelen of een scherpe
metalen krabber of pannenspons om het glas van de ovendeur te
reinigen.
Hierdoor kunnen krassen op de ruit ontstaan waardoor het glas kan
springen.
25. Deze oven is niet geschikt voor professionele cateringdoeleinden.
Door verkeerd gebruik kan de oven worden beschadigd.
26. U moet de magnetronoven bedienen terwijl de sierdeur open is.used,
then this appliance must be protected by a 13 Amp fuse.
Als u de deur tijdens het bedienen sluit, wordt de luchtdoorstroming
minder wat brand en beschadiging van de oven en de behuizing kan
veroorzaken.
27. U kunt de oven op het lichtnet aansluiten door de stekker in het
dichtstbijzijnde stopcontact te steken of door een schakelaar in de vaste
verbinding tussen de oven en het lichtnet aan te brengen, een en ander
volgens de plaatselijke voorschriften voor elektrische installaties.
Het gebruik van een ongeschikte stekker of schakelaar kan brand,
kortsluiting of een elektrische schok veroorzaken.
Belangrijke
veiligheidsaanwijzingen
LET OP
8
Voorzorgsmaatregelen
Voorzorgsmaatregelen om blootstelling aan te veel microgolfenergie
te voorkomen.
Door de veiligheidssluitingen die in het deurmechanisme zijn gebouwd kunt
u de oven niet het open deur gebruiken. Deze veiligheidssluitingen schakelen
bij het openen van de deur alle kookactiviteiten uit. Zo niet dan kunnen u en
anderen bij de bediening van de magnetronoven aan een schadelijke
hoeveelheid microgolfenergie worden blootgesteld.
Het is dus van belang dat er niet met deze veiligheidssluitingen wordt
geknoeid.
Steek niets tussen de voorkant van de oven en de deur en voorkom dat resten
van voedings- of reinigingsmiddelen zich aan het afdichtmateriaal van de
ovendeur en de oven hechten.
Gebruik de oven niet als deze is beschadigd. Het is van groot belang dat de
ovendeur goed sluit en dat de volgende onderdelen onbeschadigd zijn: de:
(1) deur(ophanging), (2) scharnieren en sluitingen (gebroken of los), (3)
deurafdichtingsmateriaal en het oppervlak van de afdichtingen.
Laat uw oven uitsluitend door een daarvoor bevoegde servicemonteur
afstellen of repareren.
WAARSCHUWING
Door vloeistoffen als soepen, sauzen en dranken in uw oven met de
magnetronfunctie te verwarmen, kan de vloeistof met vertraging plotseling
bruisend gaan koken zonder dat kookbelletjes daarvoor waarschuwen.
Hierdoor kan de hete vloeistof plotseling overkoken.
U kunt dit als volgt voorkomen:
1 Gebruik geen hoge smalle bekers en kommen of flessen e.d. met een
nauwe hals.
.
2 Voorkom oververhitting.
3 Roer de vloeistof voordat u de beker, kom of fles in de oven plaatst. Roer
nog eens halverwege de opwarmtijd.
4 Laat de beker, kom, fles e.d. na verwarming nog even in de oven staan.
Roer of schud de vloeistof nog eens voorzichtig voordat deze wordt
gedronken (vooral de inhoud van zuigflessen en kommen babyvoeding).
Controleer ten slotte de temperatuur om een verbrande mond te
voorkomen. Pak de beker, kom, fles e.d. voorzichtig vast.
WAARSCHUWING
Laat het voedsel na de bereiding in uw
magnetronoven nog even staan en controleer de
temperatuur voordat u de drank of het gerecht
opdient. Let goed op de temperatuur van de
inhoud van zuigflessen en bekertjes voor baby’s.
Stel de bereidingstijden nauwkeurig in omdat het
voedsel door te lange bereidingstijden vlam kan
vatten en daardoor uw oven kan beschadigen.
9
Uitpakken en
Installeren
Ga precies als op deze twee pagina’s aangegeven te werk om snel te controleren of uw oven goed werkt.
Volg de richtlijnen voor de plaats van de oven zorgvuldig op. Leg bij het uitpakken van de oven alle
toebehoren en het verpakkingsmateriaal opzij. Controleer de oven nauwgezet op eventuele beschadigingen die
bij aflevering zijn ontstaan.
Plaats de oven op een vlakke horizontale plaats van
eigen keus, minstens 85 cm boven de grond. Zorg dat er
voor een goede ventilatie aan de bovenkant van het apparaat
minstens 20 cm vrij blijft en 10 cm aan de achterkant. Zorg ervoor
dat de voorkant van de oven minstens 8 cm van de rand van het
blad vandaan staat om kantelen te voorkomen. In de bodem of aan
de zijkant van de oven zit een ventilatieopening.
Het blokkeren van deze opening kan beschadiging van de oven
veroorzaken.
Pak de oven uit en plaats deze op een vlakke tafel of
aanrecht.
* DEZE OVEN MAG NIET VOOR COMMERCIËLE
CATERINGDOELEINDEN WORDEN GEBRUIKT.
* DEZE OVEN IS GESCHIKT VOOR INBOUW.
* HIERBIJ MOET DE INBOUWSET VAN LG ELECTRONICS WORDEN
GEBRUIKT.
Rechthoekige schaa Geribbelde schaal
Hoog rek
Draairing van
glazen schaal
Stoomdeksel
Rechthoekig rek Laag rek Stoomplaat
Stoomwater schaal
(Metalen schaal,
gratineerschaal)
10
Het PANEEL telt vanaf 30 seconden terug. Zodra het 0
(nul) bereikt, hoort u een PIEP. Open de ovendeur en
test de temperatuur van het water. Als de oven werkt, is het water
warm. Pak de beker of kom voorzichtig vast. Hij kan heet zijn.
DE OVEN IS NU GEBRUIKSKLAAR!
Vul een voor magnetronovens geschikte beker of kom
met water en vul deze met 300 ml schoon water.
Zet de beker of de kom op de GLAZEN SCHAAL en sluit de
ovendeur. Kijk op pagina 43 als u twijfelt welke beker of kom u
moet gebruiken.
Open de deur van de oven door aan de DEURHENDEL
te trekken. Plaats de DRAAIRING in de oven en leg de
GLAZEN SCHAAL erop.
Sluit de oven aan op een stopcontact.
Op dit stopcontact mag u alleen de oven aansluiten.
Als de oven niet goed werkt, trek de lichtnetkabel dan uit
het stopcontact en sluit hem weer aan.
Roer of schud de inhoud van zuigflessen en potjes voor
baby’s en controleer de temperatuur van de inhoud
voordat u deze aanreikt. Daardoor voorkomt u verbranding.
Druk op de Stop/Clear-knop. Druk
vervolgens één keer op de Start/Quick
Start-knop om 30 seconden kooktijd in te stellen.
11
Bedieningspaneel
1. Auto Cook: Met de Auto Cook-functie (automatisch koken) kunt u veel
gerechten eenvoudig koken door het type voedingsmiddelen en
het gewicht ervan te kiezen.
2. Auto Roast (Automatisch roosteren en braden): Ook bij deze functie kunt u
volstaan met het type en het
gewicht van het voedsel te
kiezen.
3. Stoomkoken: U stelt eenvoudig de soort voedsel en het gewicht van het voedsel
in. De oven doet de rest.
6. Crisp Cook (Krokant bereiden): Ook hierbij hoeft u slechts het type en het
gewicht van het voedsel te kiezen.
4. Combi-ontdooien: Ook hierbij hoeft u slechts het type en het gewicht van het
voedsel te kiezen.
5. Auto Defrost (Automatisch ontdooien): Ook hierbij hoeft u slechts het type en
het gewicht van het voedsel te kiezen.
7. MODUS: Hiermee kiest u de bereiding en de soort functie.
8. Afleesvenster: Hierop kunt u de tijd, de bereidingstijd, de temperatuur, het
opgenomen vermogen en de soort bereiding aflezen.
9. TIJD/GEWICHT:
Stel de soort bereiding in.
Stel de kooktijden, de temperatuur, het elektrisch vermogen en het gewicht in.
Wanneer u een automatische of handmatige functie hebt ingesteld, kunt u op
elk moment de kooktijd verlengen of verkorten door de draaischijf te verstellen
(niet in de ontdooistand).
10. Klok: Hierop kunt u de tijd instellen.
11. START/QUICK START:
Druk één keer op deze knop om de gekozen bereidingswijze te starten.
Door de Quick Start (Snelstart)-knop aan te raken kiest u voor koken met
HOOG VERMOGEN met tussenperioden van 30 seconden.
12. STOP/CLEAR (Stoppen/wissen): Hiermee alle door u ingevoerde waarden
overslaan en wissen, behalve de tijd.
1
2 3
456
7 9 10 11 128
12
Voorzichtig: Kijk in de kookgids voor de toebehoren die u nodig hebt.
Gebruik
van toebehoren per model
Magnetron Grill Convectie Grill combi. Conv. combi
Automatisch
roosteren en
braden
Krokant
bereiden
Rechthoekige
schaal
Rechthoekig
rek
Geribbelde
Stoomdeksel
schaal
Hoog rek
Laag rek
Glazen schaal
: Aanvaardbaar
: Niet aanvaardbaar
13
U kiest tussen 12- en 24-uurs tijdaanwijzing.
In het volgende voorbeeld laat ik u zien hoe bij 24-uurs tijdaanwijzing de klok op 10.30 uur instelt.
Controleer of u al het verpakkingsmateriaal van de oven hebt verwijderd.
Als u de oven voor de eerste op het
lichtnet aansluit of na een
stroomstroomstoring, verschijnt een “0”
in het afleesvenster.
U moet de klok nu opnieuw instellen.
Als u op de klok (of het afleesvenster)
vreemde tekens ziet, trek dan de
lichtnetkabel van de oven uit het
stopcontact, sluit hem weer aan en stel
de klok opnieuw in.
Controleer eerst of u de oven op de juiste wijze hebt geïnstalleerd zoals
eerder in deze handleiding aangegeven.
Druk op STOP/ CLEAR.
Druk eenmaal op “Clock” (Klok).
Als u een klok wilt oproepen met 12-uurs tijdaanwijzing, draai dan aan
TIME/WEIGHT.
Druk op TIME/WEIGHT om uw keuze te bevestigen.
Draai aan TIME/WEIGHT tot “10:00” in het afleesvenster verschijnt.
Druk op TIME/WEIGHT om de tijd te bevestigen.
Draai aan TIME/WEIGHT tot “10:30” in het afleesvenster verschijnt.
Druk op TIME/WEIGHT.
De klok begint te tellen.
De klok
instellen
14
Kinderslot
Blijf op STOP/CLEAR drukken tot “L” op het afleesvenster verschijnt en u
een PIEP hoort.
Het KINDERSLOT is nu ingesteld.
De tijdsaanduiding verdwijnt van het afleesvenster.
Als iemand op een van de knoppen drukt, verschijnt de “L” van
“Locked” (Vergrendeld ) op het afleesvenster.
Om het KINDERSLOT te annuleren drukt u op STOP/CLEAR tot de “L
verdwijnt.
Wanneer het kinderslot weer open is, hoort u een PIEP.
De oven is voorzien van een
veiligheidsfunctie die voorkomt dat de
iemand de oven per ongeluk
inschakelt.
Nadat u het kinderslot hebt ingesteld,
kan niemand de ovenfuncties meer
gebruiken of de oven inschakelen.
Kinderen kunnen de ovendeur echter
nog wel openen.
Druk op STOP/ CLEAR.
In het volgende voorbeeld laat ik u zien hoe u het kinderslot instelt.
15
Draai MODE (Stand) en kies ”Microwave” (Magnetron).
De volgende indicatie verschijnt: “
Koken met
micro-energie
In het volgende voorbeeld leg ik uit hoe u een hoeveelheid etenswaar met 400W vermogen in 5 minuten kunt
koken.
Controleer eerst of u de oven op de juiste manier hebt geïnstalleerd,
zoals eerder in deze handleiding aangegeven.
Druk op STOP/ CLEAR.
Draai aan TIME/WEIGHT tot u in het afleesvenster “400W” ziet.
Druk op TIME/WEIGHT om uw keus te bevestigen.
De oven is voorzien van vijf standen van
microgolfvermogen. De hoogste stand
wordt automatisch gekozen.
Door aan TIME/WEIGHT te draaien kunt
u een andere stand voor vermogen
instellen.
Gebruik altijd een magnetron-bestendige
schalen. Gebruik niet de volgende
accessoires.
Gebruik de volgende accessoires niet.
Draai aan TIME/WEIGHT tot “5:00” in het afleesvenster verschijnt.
Druk op START/QUICK START.
Hoog rek Laag rek
Rechthoekig rek Rechthoekige schaal
16
Vermogensniveaus
van de magnetronfunctie
Deze oven is voorzien van vijf energieniveaus waardoor u een maximale flexibiliteit hebt
en het koken naar behoefte kunt regelen.
In de onderstaande tabel staan een aantal voorbeelden van voedingsmiddelen en het
aanbevolen energieniveau om het in deze oven te bereiden.
HOOG
MIDDEN HOOG
MIDDEN
ONTDOOIN
MIDDEN LAAG
LAAG
1000 W
800 W
600 W
400 W
200W
Magnetronveilige plaat
* Water koken
* Rundergehakt aanbraden
* Kipdelen, vis, groente bereiden
* Malse schijven vlees bereiden
* Opwarmen.
* Vlees en gevogelte braden
* Paddenstoelen en schelpdieren bereiden
* Voedingsmiddelen bereiden die kaas en eieren bevatten
* Cake en scones bakken
* Eieren bereiden
* Vla bereiden
* Rijst en soepen bereiden
* Ontdooien
* Boter en chocolade smelten
* Minder mals vlees bereiden
* Boter en kaas zacht maken
* Roomijs zacht maken
* Gistdeeg laten rijzen
ENERGIENIVEAU VERMOGEN TOEPASSING TOEBEHOREN
17
Grillen
In het volgende voorbeeld leg ik u uit hoe u de grill gebruikt voor het bereiden van een hoeveelheid etenswaar in
12 minuten.
Druk op STOP/ CLEAR.
Draai aan MODE (Modus) en kies Grill.
De volgende indicatie verschijnt: “
Draai aan TIME/WEIGHT tot “12:00” in het afleesvenster verschijnt.
Met deze functie kunt u voedsel snel
bruinen en krokant bakken.
Voor het beste resultaat gebruik de
volgende accessories.
Druk op START/QUICK START.
Draag altijd ovenwanten om gerechten en toebehoren uit de
oven te halen omdat de oven en de toebehoren erg heet
kunnen zijn.
Maak geen gebruik van onderstaande
accessoires.
Hoog rek
Hoog rek
+
Geribbelde schaal
Rechthoekig rek
Rechthoekige schaal
18
Stoomdeksel
Koken met de
grillcombi
In het volgende voorbeeld leg ik u uit hoe u de oven met 400 W magnetronvermogen en de grill
programmeert met een bereidingstijd van 25 minuten.
Uw oven heeft een gecombineerde
kookfunctie die u de mogelijkheid
biedt gerechten te bereiden met een
combinatie van ovenverwarming en
magnetron. Dit betekent dat koken u
meestal minder tijd kost.
In de grillcombistand kunt u drie
niveaus van magnetronvermogen
instellen (200, 400 en 600 W).
Voor het beste resultaat gebruik de
volgende accessories.
Draai aan MODE (stand) en kies Grill Combi.
De volgende indicatie verschijnt: : “ “, “ “.
Druk op STOP/ CLEAR.
Draai aan TIME/WEIGHT tot u in het afleesvenster ”400 W” ziet.
Druk op TIME/WEIGHT om uw keus te bevestigen.
Draai aan TIME/WEIGHT tot u in het afleesvenster ”25:00” ziet.
Druk op START/QUICK START.
Draag altijd ovenwanten om gerechten en toebehoren uit de
oven te halen omdat de oven en de toebehoren erg heet
kunnen zijn.
Maak geen gebruik van onderstaande
accessoires.
Hoog rek
Hoog rek + Geribbelde schaal
19
Rechthoekig rek
Rechthoekige schaal
Stoomdeksel
Voorverwarmen met
hetelucht
De heteluchtoven heeft een
temperatuurbereik van 40 °C en 100 ~230
°C (180 °C is automatisch beschikbaar bij
het kiezen van de stand Convectie).
De oven heeft een speciale functie voor
fermenteren bij een temperatuur van 40 °C.
Als de oven warmer is dan 40 °C moet u
wachten tot de oven beneden deze
temperatuur is afgekoeld voor u deze
functie kunt gebruiken.
Het duurt een paar minuten voor de oven
de gekozen temperatuur bereikt.
Wanneer de oven de juiste temperatuur
heeft bereikt hoort u een PIEPTOON.
Vervolgens kunt u de gerechten in de oven
zetten. Daarna kunt u de oven starten.
In het volgende voorbeeld leg ik u uit hoe u de oven tot een temperatuur van 200 °C voorverwarmt.
Druk op STOP/CLEAR.
Draai aan TIME/WEIGHT tot "200 °C" in het afleesvenster verschijnt.
Draai aan MODE (Stand) en kies hetelucht.
De volgende indicatie verschijnt: “
Druk op START/QUICK START.
Het voorverwarmen start terwijl in het afleesvenster "Pr-H" te zien is.
20
Koken met
hetelucht
Als u de temperatuur niet zelf instelt,
kiest de oven automatisch 180 °C. U
kunt de oventemperatuur aanpassen
door aan TIME/WEIGHT te draaien.
KOKEN OP TWEE NIVEAUS
Druk op STOP/CLEAR.
Bij convectiekoken moet de metalen plaat of het metalen rek worden
gebruikt.
Draai aan TIME/WEIGHT tot u in het afleesvenster “50:00” ziet.
Druk op START/QUICK START.
Draag altijd ovenwanten om gerechten en toebehoren uit de oven
te halen omdat de oven en de toebehoren erg heet kunnen zijn.
Draai aan TIME/WEIGHT tot “230°C” in het afleesvenster verschijnt.
Druk op TIME/WEIGHT om de gekozen temperatuur te bevestigen.
Draai aan MODE (Stand) en kies hetelucht.
De volgende indicatie verschijnt : “
In het volgende voorbeeld wordt getoond hoe u voedsel kookt bij een temperatuur van 230 graden
gedurende 50 minuten.
1. Gebruik voor het koken op twee
niveaus de meegeleverde
kookplaten, de rechthoekige plaat
onder en het rechthoekige rek boven
in de oven.
2. Verwijder de andere toebehoren
(ronde glazen schaal en draairing)
bij het koken op twee niveaus.
VOOR EEN NIVEAU KOKEN
Voor het beste resultaat gebruik de
volgende accessories.
Laag rek
Rechthoekige schaal
21
Koken met de hetelucht
combimagnetron
In het volgende voorbeeld leg ik u uit hoe u de oven met 300 W magnetronvermogen en een
temperatuur van 200 °C programmeert voor een bereidingstijd van 25 minuten.
U kunt het magnetronvermogen op drie
niveaus instellen: 200, 300 en 400 W.
Voor het beste resultaat gebruik de
volgende accessories.
Draai aan MODE (Stand) en kies hetelucht combimagnetron.
De volgende indicatie verschijnt: “ “, “ “.
Druk op STOP/CLEAR.
Draai aan TIME/WEIGHT tot “300 W” in het afleesvenster verschijnt.
Druk op TIME/WEIGHT om uw keus te bevestigen.
Draai aan TIME/WEIGHT tot “200 °C” in het afleesvenster verschijnt.
Druk op TIME/WEIGHT om de gekozen temperatuur te bevestigen.
Draai aan TIME/WEIGHT tot u in het afleesvenster “25:00” ziet.
Druk op START/QUICK START.
Draag altijd ovenwanten om gerechten en toebehoren uit de
oven te halen omdat de oven en de toebehoren erg heet
kunnen zijn.
Maak geen gebruik van onderstaande
accessoires.
Laag rek Laag rek
+
Geribbelde schaal
Rechthoekig rek
Square
tray
22
Stoomdeksel
Vlug
beginnen
In het volgende voorbeeld leg ik u uit hoe u 2 minuten koken met hoog vermogen (1000 W) instelt.
Druk op STOP/CLEAR.
Druk vier maal op START/QUICK START om 2 minuten HOOG
VERMOGEN (1000 W) te selecteren.
De oven start voordat u de vierde maal hebt gedrukt.
Met de Quick Start (Snelstart)-functie
kunt u door de Start/Quick Start-knop
in te drukken koken met HOOG
VERMOGEN (1000 W) met
tussenpozen van 30 seconden.
Gebruik altijd een magnetron-
bestendige schalen. Gebruik niet de
volgende accessoires.
Maak geen gebruik van onderstaande
accessoires.
Hoog rek Laag rek
Rechthoekig rek Rechthoekige schaal
23
Grotere en kleinere
hoeveelheden bereiden
In het volgende voorbeeld leg ik u uit hoe u de tijden van vooraf ingestelde KOOK-programma’s
kunt verlengen of verkorten.
Als u vindt dat de gerechten door het
gebruik van een KOOK-programma te
gaar of onvoldoende gaar worden,
kunt u de kooktijden door draaien aan
TIME/WEIGHT verlengen of verkorten.
U kunt de bereidingstijden (met
uitzondering van de ontdooistand) op
elk moment verlengen of verkorten
door de TIME/WEIGHT-knop te
verdraaien.
Druk op START/QUICK START.
Draai aan TIME/WEIGHT.
Hierdoor kunt de bereidingstijd verlengen of verkorten.
Druk op STOP/CLEAR.
Stel het gewenste voorgeprogrammeerde KOOK-programma in.
Kies het gewicht van het voedsel.
24
Opwarmen
In de stand Opwarmen heeft de oven
een traploos instelbaar
temperatuurbereik van 30 ~ 90 °C.
Wanneer u op de functie Opwarmen
drukt, wordt om te beginnen 60 °C
gekozen.
Het duurt een paar minuten voor de
oven de gekozen temperatuur bereikt.
Wanneer de oven de juiste temperatuur
heeft bereikt hoort u een PIEPTOON.
Druk op STOP/CLEAR.
Verdraai TIME/WEIGHT tot u in het afleesvenster ”30:00” ziet.
Druk op START/QUICK START.
Verdraai TIME/WEIGHT tot “90°C” in het afleesvenster verschijnt.
Druk op TIME/WEIGHT om de gekozen temperatuur te bevestigen.
Verdraai MODE (Stand) tot het afleesvenster “60 °C” aangeeft.
De volgende indicatie verschijnt: “
In het volgende voorbeeld leg ik u uit hoe u vaste en vloeibare gerechten bij een temperatuur van 90 °C gedurende
30 minuten warm kunt houden.
25
Automatisch
koken
In het volgende voorbeeld laat ik u zien hoe u 0.6kg diepvriesgroente bereidt.
Druk op STOP/CLEAR.
Druk op Auto Cook (Automatisch koken).
De volgende indicatie verschijnt: “
Verdraai TIME/WEIGHT tot het afleesvenster “Ac 3” aangeeft.
Druk op TIME/WEIGHT om uw keuze te bevestigen.
De menu’s voor het automatisch koken
zijn voorgeprogrammeerd.
Enkel het type voedsel en het gewicht
hoeft te worden aangegeven.
Verdraai TIME/WEIGHT het afleesvenster “0,6kg” aangeeft.
Druk op START/QUICK START.
Tijdens het kookproces kunt u de kooktijd verlengen of verkorten door
TIME/WEIGHT te verdraaien.
26
Instructies
Ac 1
Ac 2
Ac 3
Ac 4
Aardappelen
in de schil
Verse
groente
Diepvriesgro
ente
Rijst/pasta
0.2~1.0 kg
0.2~0.8 kg
0.2~0.8 kg
0.1~0.3 kg
Hoog rek
Magnetronveilig
e kom
Magnetronveilig
e kom
Magnetronveilig
e kom
Kamertempe
- ratuur
Kamertempe
- ratuur
Bevroren
Kamertempe
- ratuur
Neem 120-220 g middelgrote aardappelen.
Was en droog te aardappelen. Prik een paar maal met een vork in de
aardappelen. Plaats de aardappelen op het rek.
Stel het gewicht in en druk op Start. Als u een piep hoort keert u het gerecht.
Laat de aardappelen na het koken vijf minuten onder aluminiumfolie rusten.
Doe de groente in een magnetronveilige kom.
Voeg de nodige hoeveelheid water toe.
** 0.2kg -0.4kg : 2 eetlepels van 15 ml elk
** 0.2kg -0.4kg : 4 eetlepels van 15 ml elk
Bedek met plasticfolie. Plaats het voedsel in de oven. Roer 3-4 seconden na het
koken. Laat 3 minuten afgedekt rusten.
Doe de groente in een magnetronveilige kom.
Voeg de nodige hoeveelheid water toe.
** 0.2kg -0.4kg : 2 eetlepels van 15 ml elk
** 0.2kg -0.4kg : 4 eetlepels van 15 ml elk
Bedek met plasticfolie. Plaats het voedsel in de oven. Roer 3-4 seconden na het
koken. Laat 3 minuten afgedekt rusten.
Doe de rijst of pasta en kokend water met 1/4 tot 1 theelepel zout in een grote
diepe kom (3 L).
** Rijst – Laat de rijst na het koken 5 minuten of tot al het water is geabsorbeerd
onder een doek rusten.
** Pasta – Onder het koken een paar keer doorroeren. Na het koken 1 tot 2
minuten laten rusten. De gare paste direct onder koud water afspoelen.
GIDS VOOR AUTOMATISCH KOKEN
Automatisch
koken
Functie
Categorie
Voedseltemp.
Accessories
Gewichtsgrens
Gewicht
Water
Rijst
Pasta
100g
250ml
400ml
200g
500ml
800ml
300g
750ml
1200ml
Bedekken
Bedek en ventileer met een doek.
Verwijder de doek.
27
* Ac 5 Recept voor sponscake (500 gram).
Ingrediënten Recept
170 g bloem 1. Meng de eieren en de suiker 2 tot 3 minuten in een kom krachtig dooreen.
170 g suiker 2. Voeg de gesmolten boter, de bloem, de bakpoeder en het water toe.
100 ml water 3. Meng alles met een spatel goed dooreen.
125 g eieren 4. Vet een ovenvaste glazen cakevorm in en bekleed de bodem met vetvrij papier.
50 g gesmolten boter Doe het cakemengsel met een opscheplepel in de cakevorm en werk de bovenkant glad af.
10 g bakpoeder.
Instructies
Ac 5
Ac 6
Ac 7
Ac 8
Cake
Gekoelde kant-en-
klaarmaaltijden
Diepvries kant-en-
klaarmaaltijden
Soepen en sauzen
0.5~1.0 kg
0.3~0.6 kg
0.3~0.6 kg
0.2~0.8 kg
Ovenvaste glazen
cakevorm op het
onderste rek
Eigen schaal
Eigen schaal
Magnetronveilige
kom
Kamertempe
- ratuur
Gekoeld
Bevroren
Kamertempe
- ratuur
Volg het onderstaande recept voor sponscake nauwkeurig op.
Plaats de cakevorm op het onderste rek in de oven.
Prik een paar keer met een vleesspies in de folie.
Doe het voedsel op de glazen schaal. Laat na het koken nog 2 minuten
rusten.
– Roerbaar, bijv: Spaghetti bolognese, rundvleesstoofschotel.
– Niet roerbaar, bijv: Lasagna, rundvleespastei (cottage pie).
Let op:
Prik bij kant-en-klaarmaaltijden in zakken een paar keer in het gedeelte
met het vlees en/of de rijst of pasta.
– Roerbare gerechten indien nodig een paar keer doorroeren.
Plaats diepvries kant-en-klaarmaaltijden onafgedekt op de glazen schaal.
Stort soepen en sauzen in een magnetronveilige kom.
Bedek met plasticfolie. Plaats het voedsel in de oven.
Roer het gerecht na het koken even door en laat het 3 minuten rusten.
Roer het gerecht ten slotte nog eens door.
GIDS VOOR AUTOMATISCH KOKEN
Automatisch
koken
Functie
Categorie
Voedseltemp.
Accessories
Gewichtsgrens
28
Automatisch roosteren
en braden
Auto Roast (Automatisch vlees braden)
biedt u de mogelijkheid veel van uw
favoriete gerechten heel gemakkelijk te
bereiden door het type voedsel te
kiezen en het gewicht van het voedsel
in te voeren.
Voor het beste resultaat gebruik de
volgende accessories.
Druk op
STOP/CLEAR.
Verdraai TIME/WEIGHT tot het afleesvenster “1,4kg” aangeeft.
Druk op START/QUICK START.
Tijdens het kookproces kunt u de kooktijd verlengen of verkorten door
TIME/WEIGHT te verdraaien.
Verdraai TIME/WEIGHT tot “Ar 1” in het afleesvenster verschijnt.
Druk op TIME/WEIGHT om uw keuze te bevestigen.
Druk op Auto Roast (Automatisch
braden
).
De volgende indicatie verschijnt in het afleesvenster: “
In het volgende voorbeeld leg ik u uit hoe u 1,4 kg rosbief bereidt.
WAARSCHUWING:
Draag altijd ovenwanten om gerechten
en toebehoren uit de oven te halen
omdat de oven en de toebehoren erg
heet kunnen zijn.
Laag rek + Geribbelde schaal
29
GIDS VOOR AUTOMATISCH VLEES BRADEN
Instructies
Ar 1
Ar 2
Ar 3
Rosbief
Varkensbraadstuk
Geroosterde
hele kip
0.5~1.5 kg
0.5~1.5 kg
0.8~1.5 kg
Crisp bak op het
lage rooster
Crisp bak op het
lage rooster
Crisp bak op het
lage rooster
Gekoeld
Gekoeld
Gekoeld
Wrijf het vlees met olie in.
Plaats oop de crisp bak op het lage rooster.
Als u een piep hoort, keert u het gerecht.
Laat het gerecht na het koken 10 minuten onder aluminiumfolie rusten.
Wrijf het vlees met olie in.
Plaats oop de crisp bak op het lage rooster.
Als u een piep hoort, keert u het gerecht.
Laat het gerecht na het koken 10 minuten onder aluminiumfolie rusten.
Was en droog de huid goed af. Wrijf de kip met olie in.
Bind de poten met een katoenen draad bij elkaar.
Plaats oop de crisp bak op het lage rooster.
Als u een piep hoort, keert u het gerecht.
Laat het gerecht na het braden nog 10 minuten onder aluminiumfolie
rusten.
Automatisch
Functie
Categorie
Voedseltemp.
Accessories
Gewichtsgrens
braden
30
In het volgende voorbeeld leg ik u uit hoe u
Stoomkoken
visfilet bereidt.
Met deze functie kunt u koken met stoom.
WAARSCHUWING:
1. Draag altijd ovenwanten wanneer u
een STOMER uit de oven neemt. Deze is
gloeiend heet.
2. Plaats een hete STOMER niet op een
tafel of een blad van materiaal dat niet
tegen een hete panbodem bestand is,
zoals glas, hout of kunststof. Gebruik
altijd een onderzetter.
3. Als u de stomer gebruikt, moet u deze
vóór gebruik met ten minste
0,3 L water vullen. Als u minder dan
0,3 liter water in de stomer doet, wordt
de etenswaar niet gaar of riskeert u
brand of onherstelbare beschadiging
van het product.
4. Wees voorzichtig bij het verplaatsen
van de met water gevulde STOMER.
5. Wanneer u de STOMER gebruikt, mo-
eten het stoomdeksel en de stoomwa-
terkom perfect recht staan. Eieren en
kastanjes kunnen openbarsten als het
stoomdeksel en de stoomwaterkom niet
goed zijn aangebracht.
6. Gebruik deze stomer nooit met een
product van afwijkend model. Dit kan
brand en onherstelbare beschadiging
van het product veroorzaken.
Druk op STOP/CLEAR.
Druk op STOOMKOKEN.
De volgende indicatie verschijnt in het afleesvenster: "
".
Verdraai TIME/WEIGHT tot “Sc 2” in het
Druk op TIME/WEIGHT om uw keuze te b
Verdraai TIME/WEIGHT tot het afleesvens
Druk op START/QUICK START.
Tijdens het kookproces kunt u de kooktijd
door TIME/WEIGHT te verdraaien.
afleesvenster verschijnt.
evestigen.
ter “ ” aangeeft.
verlengen of verkorten
0,6kg
31
0,6kg
Functie Categorie
Maximaal
gewicht
Keukengereedschap Voedseltemperatuur Aanwijzingen
Stoomkoken Sc 1 Schaaldieren 0,1~0,4 kg Stoomwaterkom
Stoomplaat
Stoomdeksel
Uit de koelkast Maak de schaaldieren zoals garnalen of krab goed schoon.
(let erop dat de lengte ervan niet groter mag zijn dan 25 cm)
Vul de stoomwaterkom met 0,3 L kraanwater.
Plaats de stoomplaat op de stoomwaterkom.
Plaats het voorbereide voedsel in één laag op de stoomplaat.
Bedek alles met het stoomdeksel.
Plaats de stoomwaterkom in het midden van de glazen plaat.
Laat het gerecht na het koken nog 1 minuut in de oven staan.
Sc 2 Visfilet 0,2~0,6 kg Stoomwaterkom
Stoomplaat
Stoomdeksel
Kamertemperatuur Maak het voedsel schoon; het mag niet dikker zijn dan 2,5 cm.
Vul de stoomwaterkom met 0,3 L kraanwater.
Plaats de stoomplaat op de stoomwaterkom.
Plaats het voorbereide voedsel in één laag op de stoomplaat.
Bedek alles met het stoomdeksel.
Plaats de stoomwaterkom in het midden van de glazen plaat.
Laat het gerecht na het koken nog 1 minuut in de oven staan.
Sc 3 Wortelen 0,2~0,8 kg Stoomwaterkom
Stoomplaat
Stoomdeksel
Kamertemperatuur Maak de groente schoon en snij ze in gelijke stukken.
Vul de stoomwaterkom met 0,3 L kraanwater.
Plaats de stoomplaat op de stoomwaterkom.
Plaats het voorbereide voedsel in één laag op de stoomplaat.
Dek het af met het stoomdeksel.
Plaats de stoomwaterkom in het midden van de glazen plaat.
Laat het gerecht na het koken nog 1 minuut in de oven staan.
Sc 4 Eieren 2~9 eieren Stoomwaterkom
Stoomplaat
Stoomdeksel
Uit de koelkast Vul de stoomwaterkom met 0,3 L kraanwater.
Plaats de stoomplaat op de stoomwaterkom.
Plaats de eieren in één laag op de stoomplaat.
Bedek alles met het stoomdeksel.
Plaats de stoomwaterkom in het midden van de glazen plaat.
Laat het gerecht na het koken nog 1 minuut in de oven staan.
GIDS VOOR KOKEN MET STOOM
32
Functie Categorie
Maximaal
gewicht
Keukengereedschap Voedseltemperatuur Aanwijzingen
Stoomkoken Sc 5 Broccoli 0,2~0,6 kg Stoomwaterkom
Stoomplaat
Stoomdeksel
Kamertemperatuur Bereiding als boven.
Sc 6 Sperziebonen 0,1~0,3 kg Stoomwaterkom
Stoomplaat
Stoomdeksel
Kamertemperatuur Vul de stoomwaterkom met 0,3 L kraanwater.
Plaats de stoomplaat op de stoomwaterkom.
Leg de sperziebonen in één laag op de stoomplaat.
Bedek alles met het stoomdeksel.
Plaats de stoomwaterkom in het midden van de glazen plaat.
Laat het gerecht na het koken nog 1 minuut in de oven staan.
Sc 7 Appels 0,2~0,8 kg Stoomwaterkom
Stoomplaat
Stoomdeksel
Kamertemperatuur Maak de groente schoon en snij ze in gelijke stukken.
Vul de stoomwaterkom met 0,3 L kraanwater.
Plaats de stoomplaat op de stoomwaterkom.
Plaats het voorbereide voedsel in één laag op de stoomplaat.
Dek het af met het stoomdeksel.
Plaats de stoomwaterkom in het midden van de glazen plaat.
Laat het gerecht na het koken nog 1 minuut in de oven staan.
Sc 8 Schelpdieren 0,2~0,6 kg Stoomwaterkom
Stoomplaat
Stoomdeksel
Uit de koelkast Maak het voedsel schoon.
zoals venusschelpen, oesters, sint-jakobsschelpen en inktvis
(sepia).
(let erop dat de lengte ervan niet groter mag zijn dan 25 cm)
Vul de stoomwaterkom met 0,3 L kraanwater.
Plaats de stoomplaat op de stoomwaterkom.
Plaats het voorbereide voedsel in één laag op de stoomplaat.
Bedek alles met het stoomdeksel.
Plaats de stoomwaterkom in het midden van de glazen plaat.
Laat het gerecht na het koken nog 1 minuut in de oven staan.
GIDS VOOR KOKEN MET STOOM
33
Krokant
bereiden
In het volgende voorbeeld leg ik u uit hoe u 0.4kg patates
bevroren pizza.
Met deze functie kunt u krokant afbakken.
Voor het beste resultaat gebruik de
volgende accessories.
WAARSCHUWING:
1. Draag altijd ovenwanten wanneer u
een afbakschaal uit de oven neemt.
Deze is gloeiend heet.
2. Plaats een hete afbakschaal niet op
een glazen tafel of een blad dat niet
tegen een gloeiend hete panbodem
bestand is, zoals hout en kunststof.
Gebruik altijd een onderzetter.
Gebruik de afbakschaal nooit met
producten van afwijkend model. Dit
kan brand en fatale beschadiging
van het product veroorzaken.
Druk op Crisp Cook (
Krokant bereiden
).
De volgende indicatie verschijnt in het afleesvenster: “ “.
Druk op
Verdraai TIME/WEIGHT tot “cc 1” in het afleesvenster verschijnt.
Druk op TIME/WEIGHT om uw keuze te bevestigen.
Verdraai TIME/WEIGHT tot het afleesvenster “0,4 kg” aangeeft.
Druk op START/QUICK START.
Tijdens het kookproces kunt u de kooktijd verlengen of verkorten door
TIME/WEIGHT te verdraaien.
Geribbelde schaal + Hoog rek
( Laag rek)
STOP/CLEAR.
34
GIDS VOOR KROKANT AFBAKKEN
Instructies
cc 1
cc 2
cc 3
cc 4
cc 5
cc 6
cc 7
cc 8
Bevroren pizza
Verse pizza
Bevroren quiche
Verse quiche
Verse fruitvlaai
Kippenborst
Kippenvleugels
Gegratineerde
aardappelen
0.3~0.5 kg
0.6 kg
0.3~0.6 kg
0.8 kg
0.8 kg
0.2~0.8 kg
0.2~0.8 kg
1.0 kg
Crisp bak op het
hoge rooster
Crisp bak op het
hoge rooster
Crisp bak op het
hoge rooster
Crisp bak op het
hoge rooster
Crisp bak op het
hoge rooster
Crisp bak op het
hoge rooster
Crisp bak op het
hoge rooster
Crisp bak op het
hoge rooster
Kamertempe
- ratuur
Gekoeld
Bevroren
Gekoeld
Gekoeld
Gekoeld
Gekoeld
Kamertempe
- ratuur
Deze functie is voor het klaarmaken van bevroren pizza.
Verwijder al het verpakkingsmateriaal en plaats op de crispy bak op het
hoge rooster. Na koken laat u het 1-2 minuten staan.
LET OP: De hulpmiddelen en de oven zullen erg heet worden. Gebruik
ovenwanten!
Volg het recept van de verse pizza nauwkeurig op.
Plaats de crispy bak in de oven op het lage rooster.
Plaats de worst op de crispy bak. Hetzelfde als hierboven.
Volg het recept van de verse quiche nauwkeurig op.
Plaats de crispy bak in de oven op het lage rooster.
Volg het gekozen “enkele bodem appeltaart” recept hieronder op.
Plaats de crispy bak in de oven op het lage rooster.
Plaats de kippenborst op de crispy bak. Plaats de crispy bak op de hoge
rooster in de oven. Draai het voedsel om bij de pieptoon.
Plaats de kippenvleugels op de crispy bak. Hetzelfde als hierboven.
Gebruik voorgekookte gegratineerde aardappelen. Plaats de
aardappelen in de crisp bak met 60g geraspte kaas. Plaats de crisp bak
op het lage rooster.
Functie
Categorie
Voedseltemp.
Accessories
Gewichtsgrens
Krokant
bereiden
35
1 pizzabodem
60g pizzasaus
150g geraspte kaas
70g paprika
40g uien
50g ham
1 bladerdeeg
140g uien
3 stukken spek
3 eieren
300g slagroom
120g melk
120g geraspte kaas
1 taartbodem
3
/
4
kop witte suiker
2 eetlepels boter, zacht
1
/
3
kop bloem
1
/
4
theelepel gemalen
nootmuskaat
2 verse appels, ontpit, ontveld
en gesneden
Plaats de bodem op de crispy bak en prik met een vork in het oppervlakte.
Plaats de pizzasaus, 50g geraspte kaas, paprika, uien, ham en 100g geraspte kaas op de
bodem.
laats de crispy bak op het lage rooster.
Sauteer de gehakte ui en spek in een bakpan.
Meng eieren, slagroom, melk en geraspte kaas.
Plaats de bodem in de crispy bak en prik met een vork in het oppervlakte.
laats de ui en spek op de bodem en schenk het mengsel.
Plaats de crispy bak op het lage rooster.
Plaats de bodem op de crispy bak en prik met een vork in het oppervlakte.
Meng de suiker en de boter samen.
Voeg bloem, nootmuskaat en mengsel toe.
Verspreid de helft van het mengsel in de taartbodem.
Leg de appels bovenop het mengsel en strooi de resterende kruimels over de appels.
Plaats de crispy bak op het lage rooster.
* CRISP COOK (CC2/ CC4 / CC5) RECEPT
cc2 verse pizza
cc4 Uien en spek
quiche
cc5 enkele bodem
appeltaart
Recept
Ingrediënten
36
Druk op STOP/CLEAR.
Weeg het voedsel dat u wilt ontdooien.
Verwijder alle metalen bandjes en verpakkingsmateriaal waarin metaal is
verwerkt. Plaats het voedsel vervolgens op een magnetronveilig bord op
de glazen schaal in de oven en sluit de ovendeur.
Verdraai TIME/WEIGHT tot het afleesvenster “dEF2” aangeeft.
Druk op TIME/WEIGHT om uw keuze te bevestigen.
Druk op Auto Defrost (Automatisch ontdooien).
De volgende indicatie verschijnt in het afleesvenster: “
Druk op TIME/WEIGHT tot het afleesvenster “0.8kg” voor het gewicht
van het diepvriesvoedsel aangeeft.
Press START/QUICK START.
De oven is voorzien van vier standen
voor het ontdooien met microgolfenergie.
Elke categorie voedingsmiddelen - vlees,
gevogelte, vis en brood - vraagt om een
andere energie-instelling.
Gebruik altijd een magnetron-bestendige
schalen. Gebruik niet de volgende
accessoires.
Maak geen gebruik van onderstaande
accessoires.
De temperatuur en de dichtheid van het voedsel zijn verschillend. Ik raad u daarom aan het voedsel te controleren voordat u
het in de oven bereidt. Let vooral op de dikke gedeelten van runds- of varkensvlees en kip. Het is mogelijk dat sommige delen
niet helemaal zijn ontdooid voordat het garen in de oven begint. Aan de andere kant is vis zo snel gaar dat het soms beter is
de bereiding in de oven te starten voordat de vis helemaal is ontdooid. In het volgende voorbeeld leg ik u uit hoe u
diepvriesgevogelte in de oven bereidt. Het kost enige tijd voordat diepvriesgevogelte tot in de kern is ontdooid. In het
volgende voorbeeld leg ik u uit hoe u diepvriesgevogelte in de oven bereidt.
Tijdens het ontdooiproces hoort u een PIEP-signaal. Open dan de ovendeur, keer het voedsel en maak het los om
voor een gelijkmatige ontdooiing te zorgen. Verwijder alle ontdooide delen of dek ze af om het ontdooiproces te
helpen vertragen. Controleer het voedsel, sluit de ovendeur en druk op Start/Quick Start om het ontdooien te
hervatten. De oven blijft doorgaan met ontdooien (zelfs na een piepsignaal) tenzij de deur wordt geopend.
Automatisch
ontdooien
Hoog rek Laag rek
Rechthoekig rek Rechthoekige schaal
37
GIDS VOOR ONTDOOIEN
• Doe het voedsel dat u wilt ontdooien in een geschikte magnetronveilige bak en plaats deze onafgedekt op de glazen schaal onder in de oven.
• Dek de dunnere delen van het vlees of gevogelte indien nodig met blaadjes aluminiumfolie af. Hierdoor voorkomt u dat deze dunnere delen tijdens het
ontdooien warm worden. Zorg ervoor dat de aluminiumfolie de ovenwanden niet raakt.
• Scheid producten als gehakt, karbonades, koteletten, worst(jes) en bacon zo snel mogelijk van elkaar.
Als u een piep hoort, keert u het product. Verwijder de delen die zijn ontdooid. Ga door het met ontdooien van resterende delen.
Laat het voedsel na het ontdooien rusten tot alles volledig is ontdooid.
Voedsel
dEF1
dEF2
dEF3
dEF4
Vlees
Gevogelte
Vis
Brood
0.1~4.0 kg
0.1~0.5 kg
Magnetronveilige
plaat
Papieren servet
Rundergehakt, biefstuk van de haas, vleesblokjes voor hutspot, lendenstuk, braadstuk, rosbief,
hamburgers, varkenskoteletten, lamskoteletten, rollade, worst, runder- en kalfslappen (2 cm).
Draai het voedsel om als u een piep hoort.
Laat het vlees na het ontdooien afgedekt met aluminiumfolie 5 tot 15 minuten rusten.
Hele kippen, drumsticks, borstfilet, kalkoenborst (minder dan 2,0 kg).
Draai het voedsel om als u een piep hoort.
Laat het gevogelte na het ontdooien 20 tot 30 minuten rusten.
Filets, runder- en varkenslappen, hele vissen, schelp- en schaaldieren.
Draai het voedsel om als u een piep hoort.
Laat het voedsel na het ontdooien 10 tot 20 minuten rusten.
Gesneden brood, broodjes, baguettes e.d.
Laat het broodproduct na het ontdooien 1 minuut rusten.
Automatisch
ontdooien
Functie
Categorie
Accessories
Gewichtsgrens
38
Druk op STOP/CLEAR.
Weeg het voedsel dat u wilt ontdooien.
Verwijder alle metalen bandjes en verpakkingsmateriaal waarin metaal is
verwerkt. Plaats het voedsel vervolgens op een magnetronveilig bord op
de glazen schaal in de oven en sluit de ovendeur.
Verdraai TIME/WEIGHT tot het afleesvenster “dEF2” aangeeft.
Druk op TIME/WEIGHT om uw keuze te bevestigen.
Druk op Combi-ontdooien.
De volgende indicatie verschijnt in het afleesvenster: “
Druk op TIME/WEIGHT tot het afleesvenster “0.8kg” voor het gewicht
van het diepvriesvoedsel aangeeft.
Press START/QUICK START.
De oven is voorzien van vier standen
voor het ontdooien met microgolfenergie.
Elke categorie voedingsmiddelen - vlees,
gevogelte, vis en brood - vraagt om een
andere energie-instelling.
De oven is voorzien van een
gecombineerde ontdooifunctie waarmee
u voedsel kunt ontdooien in combinatie
met verwarming en magnetron.
Deze functie geeft beter resultaten bij het
ontdooien van voedingsmiddelen.
Maak geen gebruik van onderstaande
accessoires.
The temperature and density of food varies, I would recommend that the food be checked before cooking
commences. Pay particular attention to large joints of meat and chicken, some foods should not be completely
thawed before cooking. For example fish cooks so quickly that it is sometimes better to begin cooking while still
slightly frozen. These will require a standing time to allow the centre to thaw. In the following example I will show
you how of frozen poultry.
Tijdens het ontdooiproces hoort u een PIEP-signaal. Open dan de ovendeur, keer het voedsel en maak het los om
voor een gelijkmatige ontdooiing te zorgen. Verwijder alle ontdooide delen of dek ze af om het ontdooiproces te
helpen vertragen. Controleer het voedsel, sluit de ovendeur en druk op Start/Quick Start om het ontdooien te
hervatten. De oven blijft doorgaan met ontdooien (zelfs na een piepsignaal) tenzij de deur wordt geopend.
Combi-ontdooien
Hoog rek
39
GIDS VOOR ONTDOOIEN
• Dek de dunnere delen van het vlees of gevogelte indien nodig met blaadjes aluminiumfolie af. Hierdoor voorkomt u dat deze dunnere delen tijdens het
ontdooien warm worden. Zorg ervoor dat de aluminiumfolie de ovenwanden niet raakt.
• Scheid producten als gehakt, karbonades, koteletten, worst(jes) en bacon zo snel mogelijk van elkaar.
Als u een piep hoort, keert u het product. Verwijder de delen die zijn ontdooid. Ga door het met ontdooien van resterende delen.
Laat het voedsel na het ontdooien rusten tot alles volledig is ontdooid.
Voedsel
dEF1
dEF2
dEF3
dEF4
Vlees
Gevogelte
Vis
Brood
0.1~4.0 kg
0.1~0.5 kg
Bovenrek
(Als het voedsel te
groot is voor
ontdooien op het
bovenrek, gebruik
dan het onderrek.)
Rundergehakt, biefstuk van de haas, vleesblokjes voor hutspot, lendenstuk, braadstuk, rosbief,
hamburgers, varkenskoteletten, lamskoteletten, rollade, worst, runder- en kalfslappen (2 cm).
Draai het voedsel om als u een piep hoort.
Laat het vlees na het ontdooien afgedekt met aluminiumfolie 5 tot 15 minuten rusten.
Hele kippen, drumsticks, borstfilet, kalkoenborst (minder dan 2,0 kg).
Draai het voedsel om als u een piep hoort.
Laat het gevogelte na het ontdooien 20 tot 30 minuten rusten.
Filets, runder- en varkenslappen, hele vissen, schelp- en schaaldieren.
Draai het voedsel om als u een piep hoort.
Laat het voedsel na het ontdooien 10 tot 20 minuten rusten.
Gesneden brood, broodjes, baguettes e.d.
Laat het broodproduct na het ontdooien 1 minuut rusten.
Automatisch
ontdooien
Functie
Categorie
Accessories
Gewichtsgrens
40
Geurreiniging
In het volgende voorbeeld leg ik u uit hoe ongewenste geuren uit de oven verwijdert.
Druk op STOP/CLEAR.
De oven is voorzien van een speciale
functie waarmee u geuren uit de oven
kunt verwijderen.
U kunt de EZ Clean-functie gebruiken
zonder dat de oven voedsel bevat.
Druk op START/QUICK START.
Verdraai MODE (Stand) tot het afleesvenster “230°” aangeeft.
De volgende indicatie verschijnt in het afleesvenster: “ “.
Druk op TIME/WEIGHT om de door u gekozen stand te bevestigen.
41
Test schotels volgens
EN 60705
Opmerkingen
Plaats een platte plaat op het midden van de glazen plaat.
Draai naar de helft van de totale kooktijd. Of gebruik de functie
“Auto Ontdooien 1(0,5kg)”.
Plaats een Pyrex schotel op het midden van de glazen plaat.
Plaats een 22cm Pyrex schotel op het midden van de glazen
plaat.
Plaats een Pyrex schotel op het midden van de glazen plaat.
Plaats een Pyrex schijf op onderste rek.
Plaats een Pyrex schijf op onderste rek.
Plaats kip met de borst omlaag op onderste rek van de
kruimelplaat.
Draai om bij de helft van de kooktijd. Of gebruik de “Auto
Grillen 3 (1,3kg)” functie.
Functie
Magnetron
ontdooien
Magnetron
koken
Combinatie
koken met de
magnetron.
Maaltijd
Vlees
Custard
Sponscake
Gehakt
Gegratineerde
aardappelen
Cake
Kip
Magnetron
instelling wattage
200W, 10~11 min.
Of Auto toetsfunctie
400W, 25~30min.
1 000 W, 4~5 min.
600 W, 13~17 min.
400 W, 25~29 min
-
300W, 38~42min.
Of Auto toetsfunctie
Type verwarmingstemperatuur
in
˚C
_
_
_
_
200˚ C
180˚ C
200˚ C
42
Magnetronveilig
keukengereedschap
Gebruik nooit metalen of met metaal versterkt keukengereedschap voor het
gebruik van magnetronfuncties
Microgolven kunnen niet door metalen dringen. Ze worden door alle metalen
voorwerpen in de oven weerkaatst en kunnen een vonkboog vormen, een
gevaarlijk verschijnsel dat op bliksem lijkt. De meeste hittebestendige niet-
metalen keukengereedschappen kunnen veilig in uw oven worden gebruikt.
Sommige echter kunnen stoffen bevatten waardoor ze ongeschikt zijn als
keukengereedschap voor magnetronovens. Als u betwijfelt of een bepaald
keukengereedschap geschikt is, kunt u op eenvoudige wijze vaststellen of u het
voor uw magnetronoven kunt gebruiken. Plaats het betreffende gereedschap
naast een met water gevulde kom terwijl u de magnetronoven inschakelt.
Schakel de oven gedurende 1 minuut in op HOOG magnetronvermogen. Als
het water warm wordt terwijl het gereedschap bij aanraking koud blijkt, kunt
u het veilig voor uw magnetronoven gebruiken. Als het water echter niet van
temperatuur verandert terwijl het gereedschap warm wordt, absorbeert dit
microgolven en kunt u het niet voor uw magnetronoven gebruiken.
Waarschijnlijk hebt u in uw keuken allerlei gereedschappen die u nu voor uw
magnetronoven kunt gebruiken. Lees even de volgende controlelijst na.
Eetborden
Veel soorten aardewerk en porselein zijn veilig voor gebruik in een
magnetronoven. Als u twijfelt kijk dan de documentatie van de fabrikant erop
na of doe de magnetrontest.
Glaswerk
Hittebestendig glaswerk is veilig voor gebruik in een magnetronoven. Hiertoe
behoren allerlei merken vuurvast glaswerk voor kookdoeleinden. U kunt beter
geen broos glaswerk gebruiken als tumblers en wijnglazen omdat deze
kunnen barsten wanneer hierin voedingsmiddelen of dranken worden
verwarmd.
Kunststof (plastic) bewaarbakjes
Deze kunt u gebruiken voor voedingsmiddelen die snel moeten worden
verwarmd. U kunt dit materiaal beter niet gebruiken voor voedsel dat lang in
de oven moet blijven omdat plastic door verwarmd voedsel kan vervormen en
smelten.
Papier
Papieren borden, schalen en bakjes zijn gemakkelijk en veilig te
gebruiken voor magnetronoventoepassingen mits de bereidingstijd kort is
en het voedsel dat u wilt bereiden weinig vet en vocht bevat. Papieren
servetten komen goed pas voor het inpakken van voedsel en het bekleden
van bakvormen waarin vethoudend voedsel zoals bacon wordt bereid.
Gekleurd papier kunt u beter niet gebruiken omdat de kleur kan uitlopen.
Sommige producten van hergebruikt papier kunnen verontreinigingen
bevatten die vonkbogen en zelfs brand kunnen veroorzaken als ze in een
magnetronoven worden gebruikt.
Kunststof bakzakken
Bak- en kookzakken kunt u veilig in een magnetronoven gebruiker op
voorwaarde dat ze speciaal voor dit doel zijn genaakt. Maak altijd een
knipje in de zak zodat de stoom kan ontsnappen. Gebruik nooit gewone
plastic zakken voor het koken in een magnetronoven omdat ze kunnen
smelten en scheuren.
Magnetronkeukengerei van plastic
Er is een ruim aanbod van keukengerief voor magnetronovens in allerlei
maten en vormen. Meestal kunt u de keukenspullen gebruiken die u al
hebt. U hoeft dus geen nieuwe keukeninventaris aan te schaffen.
Potten, aardewerk en porselein
Schotels, kommen en schalen van dit materiaal kunt u meestal zonder
problemen in uw nieuwe oven gebruiken maar voor de zekerheid kunt ze
beter testen.
LET OP
Sommige producten met een hoog lood- of ijzergehalte zijn niet als
magnetrongereedschap geschikt.
Het beste is uw keukengerei te controleren om zeker te weten dat ze
voor uw magnetronoven geschikt zijn.
43
Eigenschappen van voedsel
Koken in een magnetronoven
De dingen in het oog houden
De recepten in deze gebruiksaanwijzing zijn met veel zorg samengesteld. Uw
succes bij het bereiden ervan hangt af van de aandacht die u bij het koken aan het
voedsel besteed. Verlies de gerechten tijdens het koken geen moment uit het oog.
Uw magnetronoven is voorzien van een lampje dat automatisch gaat branden als
de oven werkt zodat u tijdens het koken alles in de oven goed kunt zien. De
aanwijzingen in de recepten voor omkeren, omroeren en dergelijke moet u zien als
het minste wat u moet doen. Als het voedsel ongelijkmatig kookt, doe dan wat u
nodig vindt om het probleem op te lossen.
Factoren die de kooktijden in een magnetronoven beïnvloeden
De kooktijden worden door allerlei factoren beïnvloed. De temperatuur van de
ingrediënten die in een recept worden gebruikt, heeft een grote invloed op de
kooktijd. Een cake bijvoorbeeld die u met ijskoude boter, melk en eieren maakt,
vraagt een veel langere baktijd dan een cake die met ingrediënten op
kamertemperatuur wordt gemaakt. Alle recepten in dit boekje zijn gebaseerd op
verschillende kooktijden. Zo kunt u ontdekken dat het voedsel aan de onderkant
van de tijdschaal niet gaar is. En het is niet uitgesloten dat u in sommige gevallen
een langere kooktijd prefereert boven het aangegeven maximum, afhankelijk van
uw eigen voorkeur. De gedachtegang achter dit boekje dat we beter voorzichtig
met kooktijden kunnen zijn dan te royaal. Te lang gekookt voedsel is immers voor
altijd verknoeid. Sommige recepten, en vooral die voor brood, cake en puddingen,
adviseren u het voedsel uit de oven te nemen wanneer het product nog niet
helemaal doorbakken is. Dit is geen fout. Wanneer u dit voedsel na verblijf in de
oven afgedekt even laat rusten, gaat het bakken buiten de oven gewoon door
omdat de warmte die door de buitenkant van het voedsel wordt vastgehouden zich
geleidelijk naar binnen verplaatst. Als we het bakproduct echter in de oven laten tot
het door en door is gebakken, wordt de buitenkant te lang gebakken en kan deze
zelfs verbranden. Zo krijgt u steeds meer ervaring in het schatten van de kook- en
rusttijd voor verschillende soorten voedsel.
Dichtheid van het voedsel
Licht, poreus voedsel zoals cakes en brood gaart sneller dan zwaar, vast voedsel
als gebraad en stoofschotels. Bij het bereiden van poreus voedsel in de
magnetronoven moet u erop letten dat de buitenkant niet droog en broos wordt.
Hoogte van het voedsel
Het bovenste gedeelte van grote bak- en braadproducten, zoals braadstukken, is
sneller gaar dan het onderste gedeelte.Daarom is het verstandig grote stukken vlees
en gevogelte tijdens de bereiding in de oven een paar maal te keren.
Vochtgehalte van voedsel
Het is logisch dat de hitte die door microgolven wordt opgewekt de neiging heeft het vocht
in het voedsel te verdampen. Daarom is het verstandig betrekkelijk droge gerechten als
braadstukken en sommige groenten vóór de bereiding in de oven met water te bedruipen of
met een geschikte kunststoffolie af te dekken.
Botten en vetgehalte van vlees en gevogelte
Botten geleiden warmte en vet wordt sneller warm dan vlees. Daarom moet u er bij het
bereiden van vlees dat botten en veel vet bevat op letten dat het gerecht niet ongelijkmatig
gaart of gedeeltelijk te lang wordt verhit.
Hoeveelheid voedsel
De hoeveelheid microgolven in uw oven blijft altijd gelijk ongeacht de hoeveelheid voedsel
die u bereidt. Dat betekent dat de bereidingstijd langer wordt naarmate u meer voedsel in
de oven plaatst. Aan de andere kant is het verstandig de bereidingstijd met ten minste een
derde te verkorten als u de hoeveelheden van een recept halveert.
Vorm van het voedsel
Microgolven dringen niet dieper dan ongeveer 2 cm in het voedsel door. Het binnenste
gedeelte van dikke stukken voedsel wordt gegaard doordat de warmte die aan de
buitenkant wordt opgewekt geleidelijk naar binnen dringt. Alleen de buitenkant van voedsel
wordt door microgolfenergie gekookt; de rest wordt gekookt door warmtegeleiding. De
slechtste vorm van een product dat met microgolven wordt gekookt is een dikke
rechthoekige blok. De hoeken verbranden lang voordat de kern zelfs maar warm is.
Producten met een ronde dunne vorm en ringvormige producten zijn ideaal voor bereiding
in een magnetronoven.
Afdekken
Door het voedsel af te dekken houdt u warmte en stoom vast waardoor het voedsel sneller
gaar is. Gebruik dus een deksel of een speciale magnetronfolie waarvan u een hoekje
terugvouwt om openscheuren te voorkomen.
Bruinen
Vlees en gevogelte die een kwartier of langer in de magnetronoven worden bereid bruinen
licht in hun eigen vet. Vlees en gevogelte dat een kortere kooktijd vraagt, kunt u het best met
een bruiningssaus zoals Worcestershiresaus, sojasaus of barbecuesaus inborstelen om een
smakelijke kleur te bereiken. Omdat u slechts een kleine hoeveelheid bruiningssaus aan het
gerecht toevoegt, verandert de oorspronkelijke smaak van het gerecht niet.
Met vetvrij papier afdekken
Het gebruik van vetvrij papier voorkomt spatten en houdt de warmte beter vast. Maar
omdat papier niet zo goed afdekt als een deksel of kunststoffolie kan het gerecht wat
uitdrogen.
Schikken en onderlinge afstand
Gerechten die uit afzonderlijke stukken bestaan zoals gebakken aardappelen, cakejes en
hors d’oeuvre worden gelijkmatiger warm als u ze op gelijkmatige onderlinge afstand in de
oven plaatst, het liefst in een cirkelpatroon. Stapel afzonderlijke stukken voedsel nooit op
elkaar.
44
Eigenschappen van voedsel
Koken met microgolven
Roeren
Roeren is een van de belangrijkste van alle magnetrontechnieken. Bij conventioneel koken
wordt het voedsel geroerd om het te mengen. Voedsel dat met microgolven wordt bereid moet
worden geroerd om de warmte te verspreiden en opnieuw te verdelen. Roer altijd vanaf de
buitenkant naar binnen omdat de buitenkant van het voedsel het eerst wordt opgewarmd.
Keren
Grote dikke stukken vlees als braadstukken en hele kippen moeten regelmatig worden gekeerd
om te bereiken dat de boven- en onderkant gelijkmatig gaar worden. Het is ook een goed
idee om kip in stukken en vlees in lappen af en toe te keren.
De dikste stukken aan de buitenkant
Omdat microgolven worden aangetrokken door de buitenkant van voedsel is het verstandig
de dikkere stukken van vlees, gevogelte en vis aan de buitenkant van de bakschaal te leggen.
Daardoor vangen de dikkere delen de meeste microgolfenergie op en wordt het voedsel
gelijkmatig gaar.
Afschermen
U kunt stroken aluminiumfolie (die microgolven blokkeren) op de hoeken en randen van
rechthoekige stukken voedsel leggen om verbranding van deze gedeelten te voorkomen.
Gebruik nooit te veel folie en zorg ervoor dat de folie goed aan de schotel is bevestigd om het
ontstaan van vonkbogen in de oven te voorkomen.
Hoger leggen
Dikke of vaste stukken voedsel kunt u het best wat hoger leggen zodat de microgolven ook tot
de onderkant en de kern van het voedsel kunnen doordringen.
Doorprikken
Voedsel dat opgesloten zit in een schelp, vel of membraan kan in de oven openbarsten tenzij u
het vóór de bereiding inprikt. Hiertoe behoren eigeel en eiwit, schelpdieren en oesters en hele
groenten en fruit in de schil.
Keuren op garing
Voedsel in een magnetronoven is zo snel gaar dat u het regelmatig moet keuren. Sommige
gerechten mogen in de magnetronoven blijven tot ze helemaal gaar zijn. De meeste soorten
voedsel echter zoals vlees en gevogelte moet u uit de oven nemen als ze nog niet helemaal
gaar zijn. De bedoeling is dat ze gaar worden terwijl u ze buiten de oven afgedekt laat rusten.
De inwendige temperatuur van het voedsel stijgt gedurende deze rusttijd met 3 tot 8 °C.
Rusttijd
Het is een goede gewoonte het voedsel 3 tot 10 minuten te laten rusten nadat u het uit de oven
hebt genomen. Meestal wordt het voedsel tijdens de rusttijd afgedekt om de warmte vast te
houden tenzij de structuur van het voedsel moet nadrogen, zoals van sommige soorten cake
en koekjes. In de rusttijd kan het voedsel volledig gaar worden en zijn volledige smaak en
geur ontwikkelen.
De oven reinigen
1. Zorg ervoor dat de binnenkant van de oven schoon blijft.
Spatten en geknoeide vloeistoffen blijven aan de ovenwanden plakken en tussen de
afdichting en het deuroppervlak. Voedselresten kunt u het best direct na het koken met
een vochtige doek uit de oven verwijderen. Kruimels en voedselresten adsorberen
microgolfenergie en verlengen de kooktijd. Verwijder kruimels die tussen de deur en het
frame zijn gevallen met een vochtige doek. Het is belangrijk om dit gedeelte van uw
oven altijd schoon te houden om een goede afdichting te behouden. Vetspatten
verwijdert u met een doek die u in een sopje van een neutraal afwasmiddel hebt
bevochtigd. Lap de oven daarna met water af en wrijf hem droog. Gebruik nooit
agressieve of schurende reinigingsmiddelen. De metalen schaal kan met de hand of in
de afwasautomaat worden gewassen.
2. Houd de buitenkant van de oven schoon.
Reinig de buitenkant van de oven met een zacht sopje, vervolgens met schoon water en
droog hem ten slotte met een zachte doek of keukenpapier. Voorkom dat water in de
ventilatieopeningen lekt om beschadiging van de magnetronbuis en de bedrading te
voorkomen. Om het bedieningspaneel te reinigen opent u eerst de ovendeur zodat u de
oven niet per ongeluk kunt starten. Reinig het paneel vervolgens met een vochtige doek
en direct daarna met een droge doek. Druk hierna op Stop/Clear.
3. Als aan de binnenkant of aan de buitenkant van de ovendeur condens neerslaat, wrijft u
deze met een zachte doek weg. Dit kan voorkomen als u de oven in een erg vochtige
ruimte gebruikt en het wijst niet op een defect van het apparaat.
4. Houd de ovendeur en de afdichtingen altijd schoon. Gebruik hiervoor een lauw sopje en
neem daarna alles met een vochtige doek af.
GEBRUIK GEEN SCHURENDE REINIGINGSMIDDELEN ZOALS SCHUURPOEDER,
SCHUURMIDDEL OF STALEN OF HARDPLASTIC SPONZEN.
De metalen delen van de oven zijn gemakkelijker te onderhouden als u ze regelmatig
met een vochtige doek afneemt.
5. Gebruik nooit een stoomreinigingsapparaat.
6. Trek de lichtnetkabel van de oven uit het stopcontact voordat u het bedieningspaneel met
een vochtige doek reinigt of water op het venster van de ovendeur sproeit. U kunt de
oven bedienen door de Quick Start-knop in te drukken.
45
Vragen en
Antwoorden
V Wat kan de oorzaak zijn als de ovenlamp niet gaat branden?
A Er kunnen verschillende redenen zijn waarom de ovenlamp niet gaat
branden.
De lamp is stuk.
De schakelaar is defect.
V Kan microgolfenergie door het kijkvenster in de deur naar buiten
komen?
A Nee. Het venster laat wel licht door maar geen microgolfenergie.
V Waarom hoor ik een pieptoon als ik een knop op het bedieningspaneel
aanraak?
A De pieptoon is bedoeld als bevestiging dat de door u gekozen instelling
correct wordt ingevoerd.
V Wordt mijn magnetronoven beschadigd als ik hem inschakel terwijl hij
leeg is?
A Het antwoord is ja. Schakel nooit een lege oven in.
V Waarom barsten eieren soms open?
A Tijdens het bakken, koken of pocheren van eieren ontstaat soms stoom in
het ei die niet weg kan. Om dit te voorkomen prikt u eenvoudig een gaatje
in de bolle kant van het ei voordat u het verwarmt. Magnetronovens zijn
niet geschikt voor het bereiden van eieren in de schaal.
V Waarom adviseert u voor gerechten een rusttijd na bereiding in de
oven?
A Nadat u de bereiding van voedsel in uw magnetronoven hebt beëindigd,
gaat het kookproces tijdens de rusttijd buiten de oven nog een tijdje door.
De rusttijd zorgt ervoor dat het voedsel gelijkmatig gaar kan worden.
De duur van de rusttijd hangt af van de dichtheid van het gerecht.
V Waarom kookt mijn oven niet zo snel als de gebruiksaanwijzing
aangeeft?
A Controleer eerst de gebruiksaanwijzing om er zeker van te zijn dat u de
aanwijzingen goed hebt gelezen. Daarin kunt u ook lezen wat de
oorzaak van een afwijkende bereidingstijd kan zijn. De tijden die u in
deze gebruiksaanwijzing (en in andere kookgidsen) vindt zijn suggesties
die bedoeld zijn om u te helpen te lang doorkoken te voorkomen, het
meest voorkomende probleem bij het wennen aan deze oven.Verschillen
in de grootte, de vorm, het gewicht en de afmetingen van het voedsel
kunnen een langere kooktijd nodig maken. Gebruik uw gezonde verstand
samen met de suggesties in de kookgids om de conditie van het voedsel
regelmatig te keuren, precies zoals u bij een gewoon kooktoestel zou
doen.
46
Technische gegevens
Technische gegevens
Voltage
Vermogen
Microgolffrequentie
Afmetingen buitenzijde
Opgenomen
vermogen
Max.
Magnetron
Grill
Convectie
Combinatie
230 V~ 50 Hz
1000 W (Beoordelingsnorm IEC60705)
2450 MHz
474 mm(W) X 380 mm(H) X 564 mm(D)
3000 W
1500 W
1250(Max. 2650) W
1500(Max. 2650) W
Max. 3000 W
47
MC8088HLC
Uw oude toestel wegdoen
1. Als het symbool met de doorgekruiste verrijdbare afvalbak op een product
staat, betekent dit dat het product valt onder de Europese Richtlijn
2002/96/EC.
2. Elektrische en elektronische producten mogen niet worden meegegeven
met het huishoudelijk afval, maar moeten worden ingeleverd bij speciale
inzamelingspunten die door de lokale of landelijke overheid zijn
aangewezen.
3. De correcte verwijdering van uw oude toestel helpt negatieve gevolgen
voor het milieu en de menselijke gezondheid voorkomen.
4. Wilt u meer informatie over de verwijdering van uw oude toestel? Neem
dan contact op met uw gemeente, de afvalophaaldienst of de winkel waar
u het product hebt gekocht.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48

LG MC8088HLC de handleiding

Categorie
Magnetrons
Type
de handleiding