Ariston FT 850 P.1 (AN) /Y Gebruikershandleiding

Categorie
Ovens
Type
Gebruikershandleiding
62
Wij danken u dat u een Ariston product heeft gekozen, veilig en gemakkelijk in het gebruik. Teneinde de oven beter te
leren kennen, beter te gebruiken en er langer plezier van te hebben raden wij u aan de gebruiksaanwijzing aandachtig
te lezen voordat u hem voor de eerste keer gaat gebruiken, er staan belangerijke aanwijzingen in met betrekking op de
veiligheid van installeren, het gebruik en onderhoud. Bewaar dit boekje zorgvuldig voor eventuele verdere raadpleging.
Dank u.
Van dichtbij gezien
A. Bedieningspaneel
B. Keuzeknop kookfuncties
C. Temperatuurknop
E. Indicator voorverwarming (knippert) of kooktijd
(stil) bezig
F. Lekplaat of bakplaat
G. Ovenrek
H. Geleider lekplaat en ovenrek
I. Controlelampje deur geblokkeerd (slechts bij enkele
modellen aanwezig) - Indien dit aan is betekent het
dat de ovendeur niet geopend kan worden
O. Analoge programmeerknop begin/einde kooktijd
(slechts op enkele modellen aanwezig)
Het Gebruik
De 7 koks oven verenigt in een enkel apparaat de
voordelen van de traditionele oven met natuurlijke
convectie: “statische oven”, met de moderne oven met
geforceerde convectie: “hetelucht”.
Dit is een veelzijdig apparaat waarmee u op eenvoudige
en veilige wijze kunt kiezen tussen 7 verschillende
manieren van koken. Met de keuzeknop B en de
thermostaatknop “C op het bedieningspaneel kiest u de
verschillende functies.
Verkoelingsventilatie
Teneinde de hitte aan de buitenkant van de oven te be-
perken, zijn enkele modellen voorzien van een ver-
koelende ventilator die automatisch aan gaat als de oven
warm wordt..
Als de ventilator aan is kunt u een luchtstroom waarne-
men tussen het voorpaneel en de ovendeur.
N.B.: Na het koken blijft de ventilator nog werken tot-
dat de oven voldoende is afgekoeld.
Belangrijk: Wij raden aan bij het eerste gebruik de oven
ongeveer een half uur leeg te laten functioneren op maxi-
mum temperatuur en met de deur dicht. Als deze tijd ver-
lopen is opent u de ovendeur en lucht u het vertrek. De
geur die men soms gedurende deze handeling waarneemt
is te wijten aan het verdampen van de middelen die ge-
bruikt worden om de oven te beschermen gedurende het
tijdsverloop tussen de productie en het installeren van het
product.
Belangrijk: Plaats de bijgeleverde lekplaat voor het op-
vangen van vet en vleessappen op de laagste stand in de
oven, alleen als u onder de grill bakt of het braadspit
(slechts op enkele modellen aanwezig) gebruikt. Bij alle
andere soorten van koken nooit de laagste stand gebrui-
ken of voorwerpen op de bodem van de oven plaatsen
terwijl de oven aan is, aangezien dit het email kan be-
schadigen. Plaats altijd uw ovenschotels, aluminiumfolie
en dergelijken op het bijgeleverde rek, dat u in de gleuven
van de oven steekt.
Ovenlicht
Dit gaat aan door de knop “B op het symbool 8. te zet-
ten. Dit verlicht de oven en blijft aan als een elektrisch
G
A
F
H
B
C
E
I
O
12
3
6
9
63
verwarmingselement van de oven aan is.
Traditionele oven a
Positie thermostaatknop “C”: tussen 60°C en Max.
In deze positie gaan de twee verwarmingselementen on-
der en boven werken. Dit is de klassieke oven die echter
is opgevoerd tot een optimale temperatuurverdeling met
zuinig energieverbruik. De Traditionele oven is altijd nog
onovertroffen voor het koken van gerechten die uit twee
of meer ingrediënten bestaan zoals b.v. kool met varkens-
vlees, stokvis, rijst met kalfsvlees enz… Uitstekende re-
sultaten bij het prepareren van schotels op basis van rund-
vlees of kalfsvlees zoals: gestoofd vlees, goulash, wild,
lamsbout, varkenshaas enz… die langzaam gekookt en
bedropen moeten worden. Ook voor gebak is dit het beste
systeem, zowel als voor stoofvruchten. Gebruik bij het
koken in de Traditionele versie altijd alleen één ovenrek,
anders is het mogelijk dat de temperatuur niet goed ver-
deeld wordt. Gebruik de verschillende standen naar ge-
lang de behoefte. Als meer boven- of onderwarmte ver-
eist is zet u de schotel hoger of lager in de oven.
Gebak-oven u
Positie thermostaatknop “C”: tussen 60°C en Max.
Het verwarmingselement achterin de oven wordt
geactiveerd en de ventilator gaat werken voor het
gelijkmatig verdelen van de temperatuur. Het
energieverbruik van deze functie is slechts 1600W.
Deze functie is geschikt voor het koken van fijnere
gerechten, vooral voor cakes die moeten rijzen en voor
koekjes op drie rekken tegelijk. B.V. soesjes, zoete en
zoute hapjes, kaaskoekjes, opgerolde koekjes enz…
“Fast cooking” oven v
Positie thermostaatknop “C”: tussen 60°C en Max.
De verwarmingselementen gaan werken en ook de
ventilator die zorgt voor een constante en gelijkmatige
warmte in de oven.
Deze functie is vooral aangewezen voor het snel koken
(voorverwarmen niet nodig) van reeds bereide gerechten
(b.v. diepvriesproducten of voorgekookte gerechten). De
beste resultaten bij de functie “Fast cooking” verkrijgt u
door slechts één rek te gebruiken (de tweede stand van
beneden af), zie “Practische aanwijzingen voor het koken”.
Multikoken b
Positie thermostaatknop “C”: tussen 60°C en Max.
De verwarmingselementen treden in werking zowel als
de ventilator. De warmte is constant en gelijkmatig in de
hele oven, de lucht kookt en bruint de gerechten op gelijk-
matige wijze op alle punten. U kunt ook verschillende ge-
rechten tegelijkertijd koken, mits deze dezelfde tempera-
tuur nodig hebben. U kunt maximum 2 standen tegelijk
gebruiken, met in acht neming van de aanwijzingen in de
paragraaf “Tegelijkertijd op meer ovenrekken koken”.
Deze functie is vooral geschikt voor schotels die
gegratineerd moeten worden of voor gerechten die nogal
lang gekookt moeten worden, zoals b.v. lasagna,
macaronischotel, gebraden kip met aardappelen enz…
Bijzonder geschikt ook voor braadstukken aangezien de
uitstekende verdeling van de temperatuur het mogelijk
maakt de temperatuur lager te houden, hetgeen verlies
van vleessappen tegengaat en het vlees dus mals houdt
met weinig gewichtsverlies. De Multikoken is vooral
bijzonder goed voor het stoven van vis, waarbij slechts
weinig kruiden en andere toevoegingen nodig zijn zodat
de vorm en smaak van de vis bewaard blijft. Desserts:
Resultaat verzekerd als u cake wilt bakken.
De functie “hetelucht” kan ook worden gebruikt voor het
snel ontdooien van vlees, brood, met een temperatuur van
80 °C. Voor het ontdooien van fijnere gerechten gebruikt
u 60°C of koude lucht met de thermostaatknop op 0°C.
Pizza oven w
Positie thermostaatknop “C”: tussen 60°C en Max.
De verwarmingselementen boven en onder gaan aan en
de ventilator gaat werken. Met deze combinatie wordt de
oven snel warm dankzij het aanzienlijke vermogen (2800
W) dat vooral van onderaf komt.
De functie pizza-oven is vooral aangewezen voor
etenswaren die veel hitte nodig hebben zoals inderdaad
pizza en grote braadstukken. Gebruik één niveau per keer;
indien u op meer niveaus kookt moeten de gerechten op
de helft van de kooktijd onderling van plaats verwisseld
worden.
Grill d / 2
Positie thermostaatknop “C”: Max.
Het centrale verwarmingselement aan de bovenkant gaat
aan en het braadspit (waar aanwezig) gaat werken.
De hoge en rechtstreekse hitte bruint de oppervlakten van
het vlees onmiddelijk zodat er geen vocht verloren gaat
en de binnenkant mals blijft. Het bakken onder de grill is
vooral geschikt voor etenswaren die een hoge tempera-
tuur aan de buitenkant vereisen: biefstuk, entrecôte, filet,
hamburgers etc...
Houd de ovendeur half open gedurende het koken
behalve als u het braadspit gebruikt.
U vindt een paar voorbeelden in de paragraaf “Praktische
kooktips”.
Au Gratin e / x
Positie thermostaatknop “C”: tussen 60°C en 200°C.
Het centrale verwarmingselement aan de bovenkant gaat
aan en de ventilator en het braadspit (waar aanwezig)
gaan werken.
Hiermee wordt de rechtstreekse bovenhitte van de grill
gecombineerd met de circulatie van de lucht in de oven.
Eventueel verbranden van de buitenkant wordt zo verme-
den en de warmte dringt gemakkelijker door naar de bin-
nenkant. Uitstekende resultaten worden bereikt voor vlees-
pennen met stukken vlees en groenten, worstjes,
varkenscoteletten, lamskarbonade, kip, gevogelte,
varkensfilet enz…
Houd gedurende het koken met de “Au Gratin” de
ovendeur dicht.
Ook voor vis is de Au Gratin onovertroffen:tandbaars,
tonijn, zwaardvis, gevulde inktvis enz…
Automatische reiniging door middel van Fast Clean
V
Dit is het reinigingsproces van de oven. Voor informatie
betreffende Fast Clean, zie de paragraaf “ Automatische
reiniging door middel van Fast Clean”.
Het braadspit (slechts op enkele modellen aanwezig)
Ga voor het gebruik van het braadspit als volgt te werk:
64
a) plaats de lekplaat op de 1° stand;
b) plaats de steun van het braadspit op de 3° stand en
plaats het spit door het gat heen in de achterkant van
de oven;
c) activeer het braadspit door met de knop B de positie
te kiezen
2
/
x
.
ANALOGE PROGRAMMEERKNOP BEGIN/EINDE KOOKTIJD
Gelijkzetten van de tijd
De oven moet elektrisch ingeschakeld zijn.
Druk op de knop en draai hem tegen de klok in tot aan de
juiste tijd
N.B.: De klok functioneert op elektriciteit, als de stroom uit-
valt staat hij dus stil. Als de stroom weer terug is moet de
klok weer gelijk gezet worden.
Handmatige functie
N.B.: in alle gevallen waarbij het programmeren van de
kooktijd niet nodig is.
1 Draai de knop tegen de klok in totdat het symbool 9 op
de display verschijnt.
2 Trek de knop en draai hem tegen de klok in totdat het
moblile wijzertje samenvalt met de juiste tijd. Een klik
kondigt het einde van de handeling aan.
Kies het gewenste programma met de ovenknop. Schakel
de oven uit door de knop op de positie “0” te zetten.
Kookprogramma met onmiddelijk begin
1 Draai de knop tegen de klok in totdat de gewenste kook-
tijd op de display verschijnt.
2 Trek de knop en draai hem tegen de klok in totdat het
mobile wijzertje samenvalt met de juiste tijd. Een klik
kondigt het einde van de handeling aan. De oven gaat
aan en functioneert gedurende de hele ingestelde kook-
tijd. Een geluidssignaal kondigt het uitgaan van de oven
aan.
Voor het afzetten hiervan draait u de knop tegen de klok in
totdat het symbool 9 op de display verschijnt.
Programmering uitgestelde start
1 Kooktijd:
Draai de knop tegen de klok in totdat de gewenste kook-
tijd op de display verschijnt.
2 Begin kooktijd:
Trek de knop en draai hem tegen de klok in totdat het
mobile wijzertje samenvalt met het gewenste uur voor
het begin van de kooktijd.
Kies het gewenste kookprogramma met de ovenknop.
De oven gaat aan bij het begin van de kooktijd en blijft aan
gedurende de ingestelde tijd. Een geluidssignaal kondigt het
uitgaan van de oven aan.
Voor het afzetten hiervan draait u de knop tegen de klok in
totdat het symbool 9 op de display verschijnt.
12
3
6
9
65
Automatische reiniging door middel van Fast Clean
Door de functie Fast Clean te activeren bereikt de
temperatuur in de oven de 500°C die nodig zijn voor het
verbranden van voedselrestjes. Door de glasruit van de
ovendeur kunt u enkele deeltrjes zien die oplichten
gedurende het carboniseren door pyrolyse, doordat ze in
contact komen met de verwamingselementen: dit is
momentverbranding, een absoluut normaal fenomeen dat
geen enkel gevaar met zich mee brengt.
Enige nuttige wenken voordat het automatisch
reinigen begint
1- Probeer met een vochtige spons de meest hardnekkige
aangekoekte etensresten te elimineren Gebruik absoluut
geen schoonmaakmiddelen of welk product ook maar dat
wordt aangeraden voor het schoonmaken van ovens.
2- Verwijder alle accessoires uit de oven, aangezien deze
niet tegen zulke hoge temperaturen zijn bestand. Bovendien
zouden sommige accessoires de automatische reiniging in
de weg kunnen staan door het verhinderen van de circulatie
van de hete lucht op alle wanden. De accessoires kunnen
gewoon worden afgewassen (ook in de vaatwasser) .
3- Laat geen keukendoeken op het handvat hangen.
Belangrijk: gedurende de automatische reiniging kan
de buitenkant van de oven behoorlijk warm worden.
Houd kleine kinderen op een afstand.
Het activeren van de Fast Clean’
Sluit de ovendeur.
Zet de keuzeknop op V
Voor het programmeren van de tijdsduur en/of het einde
van de Fast Clean volgt u de instructies in de paragraaf
“Programmeren Fast Clean”.
Veiligheidssystemen
Gezien de hoge temperatuur die wordt bereikt is de oven
voorzien van enkele veiligheidssystemen :
de deur wordt automatisch geblokkeerd zodra de
temperatuur erg hoog oploopt, teneinde ieder risico
van zich branden te vermijden;
De verwarmingselementen worden niet meer
elektrisch gevoed, om te voorkomen dat zich een
storing zou kunnen voordoen.
de maximum toegestane tijdsduur is 120 minuten, aan
het einde waarvan de oven automatisch uitgaat.
als de oven te heet is kan het gebeuren dat de pyrolyse
niet start. Wacht tot de oven wat is afgekoeld.
Wat gebeurt er aan het einde van de “Fast clean”
met onmiddelijk begin en vastgestelde tijdsduur?
Het einde van de “Fast Clean” wordt aangegeven door
het uitgaan van het controlelampje E” .
De ovendeur kan pas worden geopend als de temperatuur
tot een acceptabel niveau is gezakt. Het deblokkeren van
de deur wordt aangegeven door het uitgaan van het
controlelampje “I”.
U kunt nu wat wit stof waarnemen op de bodem en op de
wanden van de oven; verwijder dit met een vochtige spons
zodra de oven helemaal is afgekoeld.
Als u wilt profiteren van de opgehoopte warmte om de oven
voor koken te gebruiken, dan kunt u het witte stof rustig laten
liggen aangezien het geen enkel gevaar oplevert voor het
gerecht dat u van plan bent om te koken.
Wat gebeurt er aan het einde van de “Fast clean”
met vastgestelde tijdsduur en onmiddelijke/
uitgestelde start?
Het einde van de “Fast Clean” wordt aangegeven door
het uitgaan van het controlelampje “E” en een
geluidssignaal. Voor het uitzetten van het geluidssignaal
draait u de programmeerknop tegen de klok in totdat het
nummer 9. verschijnt op het afleesvenstertje.
De ovendeur kan pas worden geopend als de temperatuur
tot een acceptabel niveau is gezakt. Het deblokkeren van
de deur wordt aangegeven door het uitgaan van het
controlelampje “I” .
U kunt nu wat wit stof waarnemen op de bodem en op de
wanden van de oven; verwijder dit met een vochtige spons
zodra de oven helemaal is afgekoeld.
Als u wilt profiteren van de opgehoopte warmte om de
oven voor koken te gebruiken, dan kunt u het witte stof
rustig laten liggen aangezien het geen enkel gevaar
oplevert voor het gerecht dat u van plan bent om te koken.
In het geval dat de temperatuur in de oven niet al te veel
is gezakt, is het apparaat voorzien van een systeem dat
in staat is een kooktijd/pyrolyse (waar aanwezig) weer te
hervatten op het punt waar het was onderbroken op het
moment van de black-out. Vergeet niet het klokje weer op
de juiste tijd te zetten wanneer het u uitkomt.
N.B.
Denk eraan dat, voor veiligheidsredenen, de
programmeringen betreffende kooktijden die nog wachten
op hun start niet worden hersteld bij het terugkeren van
de stroom.
Herstellen na een black-out
66
Programmeren van de Fast clean
Fast clean met onmiddelijke start en vastgestelde
tijdsduur
De tijdsduur van de “Fast clean” is 120 minuten en deze
modus van functioneren wordt in alle gevallen gebruikt
waar geen behoefte bestaat de tijdsduur en het begin van
de “Fast Clean” te programmeren.
1 Draai de knop tegen de klok in totdat het nummer 9
verschijnt op het afleesvenstertje.
2 Trek aan de knop en draai hem tegen de klok in totdat
het wijzertje op de juiste tijd komt te staan. Een klik zal
het einde van de handeling aangeven.
Kies met de keuzeknop van de oven het programma V. U
kunt op ieder moment de oven weer uitdoen door de knop
op “0” te zetten.
Programmeren tijdsduur “Fast Clean” met
onmiddelijke start
De maximum tijdsduur van de “Fast clean” is 120 minuten
en instellingen die langer zijn dan 2 uren hebben dus geen
enkel effect aangezien de oven automatisch uitgaat als
de twee uren op zijn.
1 Draai de knop tegen de klok in totdat op het
afleesvenstertje de tijdsduur van de gewenste “Fast
Clean” verschijnt.
2 Trek aan de knop en draai hem tegen de klok in totdat
het wijzertje op de juiste tijd komt te staan. Een klik zal
het einde van de handeling aangeven.
Kies met de keuzeknop van de oven het programma V.
De “Fast clean” begint onmiddelijk en blijft functioneren
gedurende de hele vastgestelde tijd. Als de tijd op is hoort u
een geluidssignaal: om dit af te zetten draait u de knop tegen
de klok in totdat het nummer 9 verschijnt op het
afleesvenstertje.
Programmeren tijdsduur “Fast Clean” met uitgestelde
start
De maximum tijdsduur van de “Fast clean” is 120 minuten
en instellingen die langer zijn dan 2 uren hebben dus geen
enkel effect aangezien de oven automatisch uitgaat als
de twee uren op zijn.
1 Tijdsduur “Fast clean”:
Draai de knop tegen de klok in totdat de gewenste
tijdsduur van de “Fast Clean” in het afleesvenstertje
verschijnt.
2 Start “Fast clean”:
Trek aan de knop en draai hem tegen de klok in totdat
het wijzertje overeenkomt met de begintijd van de
gewenste “Fast clean”.
Met de keuzeknop van de oven kiest u het programma V.
De “Fast Clean” begint op het uur dat is ingesteld en blijft
functioneren voor de hele tijdsduur die gekozen is, maar niet
langer dan 2 uren. U hoort een geluidssignaal als de tijd op
is: voor het afzetten hiervan draait u de knop tegen de klok in
totdat het nummer 9 in het afleesvenstertje verschijnt.
12
3
6
9
1 aan het begin van de Clean Fast cycle de
verkoelingsventilator op lage snelheid functioneert;
2 gedurende het gebruik van de Fast Clean de zekering
van het net doorslaat: het net is overbelast (tegelijk
gebruik met andere elektrische apparaten);
3 de ovendeur geblokkeerd is gedurende het Fast Clean
programma: dit is een veiligheidsmaatregel van het
apparaat; de deur kan pas weer open worden gemaakt
als de oven is afgekoeld;
4 na de Fast Clean cycle er nog kleine vlekken op de
binnenwanden van de oven zijn: het is nuttig om indien
nodig vóór de zelfreiniging de meest hardnekkige
etensresten te verwijderen en een tijdsduur van het
programma in te stellen die overeenkomt met hoe vuil
de oven is;
5 aan het einde van de bereidingstijd nog even
geventileerde lucht uit de oven komt: dit is de normale
fase voor het afkoelen van de oven;
6 bij de grill-functie de bovenste weerstand niet aldoor
aan blijft (rood): het functioneren wordt door een
thermostaat geregeld;
7 stoom ontsnapt wanneer de deur gedurende het koken
wordt geopend;
8 zich waterdruppels of stoom vormen binnen in de oven
als u na de bereidingstijd het gerecht nog in de oven
laat staan;
WEES NIET ONGERUST ALS
67
Onderhoud
Sluit altijd eerst de stroom af voordat u tot enige handeling over-
gaat.
Het is belangrijk voor de lange duurzaamheid van het ap-
paraat dat u het regelmatig nauwkeurig schoonmaakt, als
volgt:
Gebruik voor het reinigen geen stoomapparaat.
de buitenkant, geëmailleerd en roestvrij staal, wordt met
een lauw sopje gewassen, gebruik nooit schuurmiddelen
of oplosmiddelen, die beschadigingen kunnen veroorza-
ken; roestvrij staal kan permanent gevlekt blijven. Ge-
bruik voor hardnekkige vlekken speciale producten die
normaal in de handel te krijgen zijn. Spoel ze dus na het
reinigen goed af en droog ze af.
de binnekant van de oven wordt gereinigd als de oven
nog lauw is, liefst na ieder gebruik, met een warm sopje,
dan gespoeld en zorgvuldig gedroogd met een zachte
doek. Gebruik nooit schuurmiddelen (b.v. vim enz…) of
de harde kant van de afwasspons of zuren (b.v. ontkalker
enz…) aangezien die het email kunnen beschadigen. Als
het vuil moeilijk te verwijderen is, gebruik dan een spe-
ciaal product voor het schoonmaken van de oven en volg
de aanwijzingen op de verpakking hiervan.
als de oven lange tijd gebruikt wordt kan zich
condenswater vormen. Droog af met een zachte doek.
de rubber afwerking om de oven heen zorgt voor het goed
functioneren. Controleer dus af en toe de staat waarin
deze afdichting zich bevindt. Maak hem schoon indien
nodig maar vermijd producten of voorwerpen die schu-
ren of scherp zijn. Indien de afdichting beschadigd is moet
u zich wenden tot de installateur. Gebruik de oven pas
weer als dit gerepareerd is.
bekleed de bodem van de oven nooit met aluminium fo-
lie, aangezien het ophopen van hitte zowel uw gerecht
als het email kan beschadigen.
reinig de ruit van de ovendeur met niet-schurende
producten en sponzen, en droog hem met een zachte
doek.
Het verwijderen van de ovendeur
Voor een grondige reiniging kunt u de ovendeur verwijderen. Ga
als volgt te werk:
open de deur helemaal;
trek omhoog en draai de hendeltjes op de twee scharnieren;
pak de deur aan beide kanten vast, doe hem langzaam maar
niet helemaal dicht;
trek de deur naar u toe en uit zijn behuizing.
Monteer de deur weer op tegenovergestelde wijze.
Het vervangen van de ovenlamp
Sluit de stroom van de oven af door middel van de schake-
laar die de installatie aan het net verbindt, of door de stekker
uit het stopcontact te trekken, indien deze bereikbaar is.
Schroef het glazen lampekapje los;
Schroef het lampje los en vervang het met een nieuw lampje
dat hittebestendig is (300°C) met de volgende kenmerken:
- Spanning 230/240 V
- Vermogen 25W
- Fitting E14
Monteer het lampekapje en sluit de stroom weer aan.
123
Glasplaat
Afdichting
Lamp
Ovenruimte
Kooktips
De oven biedt een grote verscheidenheid van mogelijk-
heden die het mogelijk maken ieder soort gerecht op de
beste wijze te koken. Met verloop der tijd zult u leren het
fornuis op de beste wijze te gebruiken; de hiervolgende
aanwijzingen zijn dus relatief en zullen door uw persoon-
lijke ervaringen worden uitgebreid.
Voorverwarmen
Voor het voorverwarmen, vooral te gebruiken voor
gerechten die moeten rijzen, kunt u de functie wpizza-
oven gebruiken, die de oven snel op de gewenste
temperatuur brengt met gereduceerd energieverbruik. Als
het gerecht eenmaal in de oven is gezet kunt u de meest
aangewezen functie voor het koken instellen.
Tegelijkertijd op meer ovenrekken koken
Als u op meer rekken wilt koken kunt u de functie “gebak
oven” u gebruiken of de functie bMultikoken ; dit
zijn de enigen waarbij deze mogelijkheid bestaat.
Voor het koken van fijne gerechten op meer dan een rek
kunt u het beste de functie “gebak oven” u gebruiken,
die de mogelijkheid biedt om op 3 rekken tegelijker-
tijd te koken (1°, 3° en 5°). U vindt enkele voorbeelden
in de tabel “Praktische raadgevingen voor het koken”.
Voor andere gerechten op meer rekken gebruikt u de func-
tie b “Multikoken” en houdt u rekening met de volgende
raadgevingen:
De oven heeft 5 posities. Bij hetelucht gebruikt u twee
van de drie middelste posities, de laagste van bene-
den af en de hoogste positie van de oven worden recht-
68
Buitenkant goed, maar van binnen niet gaar
Maak deeg minder vloeibaar, verlaag de temperatuur,
verleng de baktijd.
De taart komt niet uit de vorm
Boter de vorm goed in en sprinkel er wat bloem
overheen, of gebruik ovenpapier.
Taart te droog
Stel de volgende keer een temperatuur in die 10°C
hoger is en maak de baktijd korter.
Taart zakt in
Maak deeg minder vloeibaar of verlaag de
temperatuur met 10°C.
Taart te donker bovenop
Plaats hem op een lagere stand in de oven, stel een
lagere temperatuur in en verleng de baktijd.
"Bakken op meer ovenrekken (in de "hetelucht"
versie) met gerechten die niet in dezelfde tijd gaar
worden"
Stel een lagere tempartuur in. U kunt de verschillende
gerechten op verschillende tijden uit de oven halen.
streeks door de hete lucht geraakt, hetgeen bij meer
kwetsbare gerechten aanbranden zou kunnen veroor-
zaken.
Normaal gesproken gebruikt u het 2° en het 4° rek van
beneden af, en plaatst u op de 2° verdieping het ge-
recht dat de meeste warmte nodig heeft. Als u b.v.
een braadstuk wilt braden tegelijkertijd met een ander
gerecht, plaats dan het braadstuk op de 2° verdieping
en het andere gerecht op de 4°.i;
Als u verschillende gerechten tegelijkertijd in de oven
heeft, en deze hebben verschillende kooktijden en tem-
peraturen nodig, stel dan een gemiddelde tempera-
tuur tussen de twee in, zet het meest kwetsbare ge-
recht op de 4de positie en haal het gerecht dat de min-
ste tijd nodig heeft het eerste uit de oven.
Gebruik de lekplaat op de onderste positie en de grill
op de bovenste positie.
Gebruik van de functie “Fast cooking”
Funtioneel, snel en praktisch voor wie “voorgekookte”
producten gebruikt (b.v.: diepvries of kant en klare ge-
rechten) en niet alleen deze; u vindt nuttige raadgevingen
in de tabel “Praktische raadgevingen voor het koken”.
De grill
De “7 Koks oven” biedt verschillende mogelijkheden voor
het bakken onder de grill.
Gebruik de functie d / 2grill” met de deur half open,
en plaats het gerecht in het midden onder de grill (op de
3° of 4° verdieping van beneden af), aangezien alleen het
middelste gedeelte van het bovenste verwarmingselement
aan gaat.
Plaats de bijgeleverde lekplaat voor het opvangen van
druipend vet op de 1° verdieping.
Zet bij deze functie de thermostaat op maximum. U kunt
natuurlijk ook lagere temperaturen instellen door het re-
gelen van de thermostaatknop.
Bij de modellen met braadspit kunt u in de 2, “grill” func-
tie de bijgeleverde braadspit-set gebruiken. In dit geval
braadt u met de ovendeur dicht en het spit op de 3° ver-
dieping (van beneden af); de lekplaat voor het opvangen
van druipend vet wordt op de 1° verdieping geplaatst.
De functie e / x “au gratin” altijd met de ovendeur
dicht, is handig voor snel grillen; de hitte van de grill wordt
verspreid zodat zowel de bovenkant bruin wordt en de
onderkant gaar wordt.
U kunt deze functie ook gebruiken voor gerechten die op
het einde aan de bovenkant gebruind moeten worden,
zoals b.v. een macaronischotel.
Bij gebruik van deze functie plaatst u het gerecht op de 2°
of 3° verdieping van beneden af (zie tabel) en plaats de
lekplaat op de 1° verdieping van beneden af
Belangrijk: houd bij het koken “au gratin” de oven-
deur dicht, u krijgt zo betere resultaten en een belang-
rijke energiebesparing (ongeveer 10%).
Bij deze functie wordt aangeraden de thermostaat op
200°C te zetten aangezien dit het beste rendement geeft,
gebaseerd op het uitstralen van de infrarode stralen.
Natuurlijk kunt u ook lagere temperaturen instellen door
de thermostaatknop op de gewenste temperatuur te zet-
ten.
Bij de modellen met braadspit kunt u in de x, “au gratin
versie de bijgeleverde braadspit-set gebruiken. Plaats de
braadspit-set op de 3° verdieping (van beneden af) en de
lekplaat op de 1° verdieping.
De beste resultaten bij gebruik van de grill krijgt u
met het rek op de hoogste standen (zie tabel) en de
bijgeleverde lekplaat op de laagste stand.
Desserts
Plaats gebak altijd in een voorverwarmde oven, wacht
op het einde van de voorverwarming dat wordt
aangegeven doordat het rode controlelampje E uitgaat.
Open gedurende het bakken de deur van de oven niet
omdat het gebak kan inzakken. In het algemeen:
Pizza
Gebruik voor het bakken van pizza’s de functie wpiz-
za-oven”:
verwarm de oven minstens 10 minuten voor.
Gebruik een lichte aluminium vorm en zet hem op het
ovenrek. Bij gebruik van de bakplaat (lekplaat) duurt
het langer en krijgt u geen crocante pizza.
Open de ovendeur zo weinig mogelijk gedurende het
bakken.
Bij hoog opgevulde pizza’s (capricciosa, quattro sta-
gioni) raden wij aan de mozzarella pas halverwege de
kooktijd erbij de doen.
69
Als u op meer dan een rek tegelijkertijd kookt (tot aan
2) kunt u het beste de Multikoken b gebruiken
aangezien de functie pizza-oven w de 1° stand van
benedenaf het meeste zou verwarmen.
Vis en vlees
Gebruik voor wit vlees, gevogelte en vis temperaturen van
180 °C tot 200 °C.
Bij rood vlees is het goed te beginnen met een hogere
temperatuur (200°C - 220°C) en vervolgens de tempera-
tuur te verlagen.
Over het algemeen geldt de regel: hoe groter het stuk
vlees, hoe lager de temperatuur en hoe langer de tijd van
braden. Zet het vlees in het midden van het ovenrek en
zet er de lekplaat onder.
Plaats het rek zodanig dat het vlees zich midden in de
oven bevindt. Voor meer onderwarmte zet u het rek wat
lager. Voor een heerlijk braadstuk kunt u het met spek of
spekvet bedekken (vooral ook eend en wild) en zo plaat-
sen dat het zich boven in de oven bevindt.
71
Veiligheid is een goede gewoonte
Maak gebruik van de handgrepen aan de zijkanten
van de oven als u het apparaat moet verplaatsen,
zo vermijd u schade aan personen en aan de oven
zelf.
Dit apparaat is geschikt voor niet-professioneel gebruik
thuis en zijn kenmerken mogen niet veranderd worden.
De instructies gelden alleen voor de landen van
destinatie waarvan de symbolen in de gebruiksaan-
wijzing voorkomen en op het registratieplaatje.
De veiligheid van dit apparaat is slechts dan gegaran-
deerd als het van een volgens de geldende veiligheid-
snormen aangelegde aarding is voorzien.
Gedurende het gebruik van de oven worden de
verwarmingselementen en enkele delen van de
ovendeur heet. Raak er niet aan en houd de kinde-
ren op een afstand.
Zorg ervoor dat kinderen en onbekwame personen
niet in contact komen met:
- het bedieningspaneel en het apparaat in het algemeen;
- de verpakking (plastic zakken, piepschuim, spijkers
enz.);
- het apparaat gedurende en direct n gebruik van de
oven of grill, vanwege de hitte;
- het apparaat ongebruikt (in dit geval moeten onderde-
len onschadelijk gemaakt worden).
De volgende handelingen moeten vermeden
worden:
- het apparaat met natte handen aanraken;
- het apparaat gebruiken als u blootsvoets bent;
- aan het apparaat trekken of aan de voedingskabel om
de stekker uit te trekken;
- verkeerde en/of gevaarlijke manipulaties uitvoeren;
- ventilatie-openingen verstoppen;
- de elektrische draden van kleine keukenapparaten op
warme delen van het apparaat laten liggen;
- blootstellen aan weersomstandigheden (regen, zon);
- de oven gebruiken als opbergplaats;
- het gebruik van ontvlambare vloeistoffen nabij de oven;
- het gebruik van adapters, verlengsnoeren en/of dubbel-
stekkers;
- zelf installeren of repareren zonder de hulp van een
erkende installateur.
Het is noodzakelijk zich tot een erkende installateur
te wenden in de volgende gevallen:
- het installeren (volgens de aanwijzingen van de fabri-
kant);
- als u niet zeker bent of het apparaat wel goed functio-
neert;
- voor het vervangen van het stopcontact, als de stek-
ker niet past.
Het is noodzakelijk zich tot de technische service
van de fabrikant te wenden in de volgende gevallen:
- als het apparaat na het uitpakken beschadigd lijkt;
- als de voedingskabel beschadigd is en vervangen moet
worden;
- eis bij het vervangen altijd een origineel onderdeel.
Houdt u zich aan het volgende:
- alleen koken, en geen ander gebruik van het appa-
raat;
- na uitpakken controleren op schade;
- de stroom van het apparaat afsluiten bij storingen en
voordat u tot onderhoud overgaat;
- als de oven niet gebruikt wordt moet u de stroom uit-
schakelen en de gaskraan dicht doen (indien aanwe-
zig);
- gebruik ovenwanten voor het in- en uitladen van ge-
rechten;
- pak het handvat van de deur altijd in het midden aan,
aangezien de uiteinden warm kunnen worden door een
eventuele luchtstroom;
- controleer altijd dat de knoppen in de positie “”/”o” staan
als het fornuis niet gebruikt wordt.
- als u het apparaat niet meer gaat gebruiken, sluit dan
de stroom af en snijd de voedingskabel door.
de fabrikant stelt zich niet aansprakelijk voor eventuele
schade veroorzaakt door: foutief installeren, onjuist,
verkeerd of onredelijk gebruik.
Voor het garanderen van de efficiëntie en veiligheid van het apparaat:
Wendt u zich alleen tot een erkend technisch service center
Vereis altijd originele onderdelen
72
INSTALLATIE
Het installeren moet uitgevoerd worden door een be-
voegde installateur en volgens de instrukties van de
fabrikant. Een verkeerde aansluiting kan schade veroor-
zaken aan personen, dieren of dingen en voor deze ge-
vallen kan de fabrikant niet verantwoordelijk worden ge-
steld.
Belangrijk: sluit altijd eerst de stroom af voordat u over-
gaat tot regelen, onderhoud enz.
Installeren inbouwovens
Voor een goede werking van het apparaat moet het meu-
bel de juiste kenmerken hebben. In de afbeelding vindt u
de afmetingen van de uitspaarruimte voor het plaatsen
onder de aanrecht of stapelbouw.
De achterwand van de uitspaarruimte moet verwijderd
worden voor het luchten Het is het beste als de oven op
twee houten randen steunt. Indien er een doorlopende
steunplaat aanwezig is moet deze van een opening wor-
den voorzien van minstens 45 x 560 mm.
De wanden van aangrenzende kastjes moeten van hitte-
bestendig materiaal zijn. Vooral in het geval van kastjes
met fineer moet de lijm bestand zijn tegen een tempera-
tuur van 100 °C.
Volgens de veiligheidsnormen mogen de elektrische pa-
nelen na het installeren niet aanraakbaar zijn.
Alle beschermende onderdelen moeten zodanig zijn be-
vestigd dat ze niet kunnen worden verwijderd zonder ge-
reedschap te gebruiken.
Bevestigen van de oven aan het kastje
1. Plaats de montageplaatjes A” op de ovensteun “B”.
2. Plaats de hoekstukken C” op de montageplaatjes A”.
Let op dat als de dikte van de wand van het omringende
kastje:
16 mm is: monteer het hoekstuk zodanig dat het
nummer 16 naar u toe is gericht ;
18 mm is: monteer het hoekstuk zodanig dat het
onbeschreven gedeelte naar u toe is gericht;
20 mm is: monteer het hoekstuk niet.
3. Bevestig de montageplaatjes en de hoekstukken op
de rand van de wand van het kastje met de schroeven
D”.
4. Bevestig de oven aan het kastje met de schroeven en
plastic sluitringen “E”.
Elektrische aansluiting
De ovens die voorzien zijn van een driepolige voedigskabel
zijn gebruiksklaar voor wisselstroom met voltage en fre-
quentie zoals aangegeven op het typeplaatje (op het ap-
paraat) en in de gebruiksaanwijzing. De aarding van de
kabel is geel/groen.
Monteren voedingskabel
Opening klemmenbord:
Licht met een schroevendraaier de lipjes aan de zij-
kant van de deksel van het klemmenbord op;
trek de deksel van het klemmenbord open.
Het aansluiten van de kabel:
schroef de schroef van de kabelklem en de drie schroe-
ven van de contacten L-N-6 los
bevestig de draden onder de kop van de schroefjes en
let op de kleuren: Blauw (N), Bruin (L), Geel/groen
6
zet de kabel vast in de kabelklem en sluit de deksel
595 mm.
595 mm.
24 mm.
545 mm.
5 mm.
567 mm.
23 mm.
593 mm.
45 mm.
558 mm.
N.B.: Installatie voor aangifte energieverbruik
595 mm.
595 mm.
24 mm.
545 mm.
5 mm.
567 mm.
23 mm.
575-585 mm.
558 mm.
595 mm.
45 mm.
min.
45 mm.
min.
560 mm.
45 mm.
D
A
B
D
D
16
16
16
16
C
C
C
E
E
73
Het aansluiten van de voedingskabel aan het net
Bevestig een stekker op de voedingskabel, die geschikt
is voor de lading die aangegeven wordt op het typeplaatje.
In het geval er een directe aansluiting aan het net plaats-
vindt, moet men tussen het apparaat en het net een
veelpolige schakelaar aanbrengen met een minimum af-
stand tussen de kontaktpunten van 3 mm. Deze moet aan
de lading aangepast zijn en aan de geldende normen vol-
doen (de geaarde kabel mag niet door de schakelaar on-
derbroken worden).
De voedingskabel moet zodanig geplaatst zijn, dat hij ner-
gens een temperatuur bereikt die 50°C hoger is dan de
kamertemperatuur.
Voor het aansluiten moet men kontroleren dat:
De electrische veiligheid van dit apparaat is slechts
dan verzekerd als het op de juiste wijze is geaard zo-
als voorgeschreven door de geldende normen voor
electrische veiligheid. Het is belangrijk zich hiervan te
verzekeren en, in geval van twijfel, een controle te la-
ten uitvoeren door een bevoegde electricien. De fabri-
kant kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade
die veroorzaakt is door nalatigheid betreffende het aar-
den van de installatie.
Voordat het apparaat wordt aangesloten moet men zich
ervan verzekeren dat de gegevens van het typeplaatje
(op het apparaat en/of de verpakking) overeenkomen
met de kenmerken van het electrische net en de gas-
leiding.
Controleer dat het electrische vermogen van het net
en van de stopcontacten voldoende is voor het maxi-
mum vermogen van het apparaat zoals aangegeven
op het typeplaatje. In geval van twijfel moet u zich tot
een bevoegde electricien wenden.
Als de stekker en het stopcontact niet passen, dan
moet de stekker vervangen worden met een passende
stekker door een bevoegde electricien. Deze moet
vooral ook controleren dat de doorsnede van de kabels
van het stopcontact voldoende is voor het vermogen
van het apparaat. Het is in het algemeen af te raden
adapters, dubbel.stekkers en/of verlengsnoeren te
gebruiken. Als het gebruik hiervan onvermijdelijk is dan
moet men enkelvoudige of meervoudige adapters en
verlengsnoeren gebruiken die voldoen aan de geldende
veiligheidsnormen. Let echter op de vermogensgrens
van de stroom niet te overschrijden zoals deze is
aangegeven op de enkele adapter en op de
verlengsnoeren, en het maximum vermogen
aangegeven op de meervoudige adapter. Stekker en
stopcontact moeten gemakkelijk te bereiken zijn.
NL
Technische gegevens
Afmetingen van de oven:
breedte : 43,5 cm
diepte: 40 cm
hoogte: 32 cm
Inhoud van de oven:
56 liters
ENERGY LABEL
Richtlijn 2002/40/CE op etiket van de elektrische ovens
Norm EN 50304
Energieverbruik convectie Natuurlijk
verwarmingsfunctie: a Traditionaal
Energieverbruik verklaring Klasse convectie Hetelucht
verwarmingsfunctie: u Gebak
Voltage en frekwentie van de stroomverzorging:
220-240V ~ 50Hz 2560-3050W
7
Dit apparaat voldoet aan de volgende EEG
Richtlijnen:
- 73/23/EEG van 19/02/73 (laagspanning) en
successievelijke modificaties;
- 89/336/
EEG
van 03/05/89 (elektromagnetische
compatibiliteit) en successievelijke modificaties;
- 93/68/EEG van 22/07/93 en successievelijke
modificaties;
- 2002/96/EC
De Europese Richtlijn 2002/96/EC over Vernietiging van
Electrische en Electronische Apparatuur (WEEE), vereist
dat oude huishoudelijke electrische apparaten niet mogen
vernietigd via de normale ongesorteerde afvalstroom.
Oude apparaten moeten apart worden ingezameld om zo
het hergebruik van de gebruikte materialen te
optimaliseren en de negatieve invloed op de gezondheid
en het milieu te reduceren. Het symbool op het product
van de “afvalcontainer met een kruis erdoor” herinnert u
aan uw verplichting, dat wanneer u het apparaat vernietigt,
het apparaat apart moet worden ingezameld.
Consumenten moeten contact opnemen met de locale
autoriteiten voor informatie over de juiste wijze van
vernietiging van hun oude apparaat.

Documenttranscriptie

Wij danken u dat u een Ariston product heeft gekozen, veilig en gemakkelijk in het gebruik. Teneinde de oven beter te leren kennen, beter te gebruiken en er langer plezier van te hebben raden wij u aan de gebruiksaanwijzing aandachtig te lezen voordat u hem voor de eerste keer gaat gebruiken, er staan belangerijke aanwijzingen in met betrekking op de veiligheid van installeren, het gebruik en onderhoud. Bewaar dit boekje zorgvuldig voor eventuele verdere raadpleging. Dank u. Van dichtbij gezien A. B. C. E. F. G. H. I. O. Bedieningspaneel Keuzeknop kookfuncties Temperatuurknop Indicator voorverwarming (knippert) of kooktijd (stil) bezig Lekplaat of bakplaat Ovenrek Geleider lekplaat en ovenrek Controlelampje deur geblokkeerd (slechts bij enkele modellen aanwezig) - Indien dit aan is betekent het dat de ovendeur niet geopend kan worden Analoge programmeerknop begin/einde kooktijd (slechts op enkele modellen aanwezig) E A H G F I 12 9 3 6 B O C Het Gebruik De 7 koks oven verenigt in een enkel apparaat de voordelen van de traditionele oven met natuurlijke convectie: “statische oven”, met de moderne oven met geforceerde convectie: “hetelucht”. Dit is een veelzijdig apparaat waarmee u op eenvoudige en veilige wijze kunt kiezen tussen 7 verschillende manieren van koken. Met de keuzeknop “B” en de thermostaatknop “C” op het bedieningspaneel kiest u de verschillende functies. lopen is opent u de ovendeur en lucht u het vertrek. De geur die men soms gedurende deze handeling waarneemt is te wijten aan het verdampen van de middelen die gebruikt worden om de oven te beschermen gedurende het tijdsverloop tussen de productie en het installeren van het product. Belangrijk: Plaats de bijgeleverde lekplaat voor het opvangen van vet en vleessappen op de laagste stand in de oven, alleen als u onder de grill bakt of het braadspit (slechts op enkele modellen aanwezig) gebruikt. Bij alle andere soorten van koken nooit de laagste stand gebruiken of voorwerpen op de bodem van de oven plaatsen terwijl de oven aan is, aangezien dit het email kan beschadigen. Plaats altijd uw ovenschotels, aluminiumfolie en dergelijken op het bijgeleverde rek, dat u in de gleuven van de oven steekt. Verkoelingsventilatie Teneinde de hitte aan de buitenkant van de oven te beperken, zijn enkele modellen voorzien van een verkoelende ventilator die automatisch aan gaat als de oven warm wordt.. Als de ventilator aan is kunt u een luchtstroom waarnemen tussen het voorpaneel en de ovendeur. N.B.: Na het koken blijft de ventilator nog werken totdat de oven voldoende is afgekoeld. Ovenlicht Dit gaat aan door de knop “B” op het symbool 8. te zetten. Dit verlicht de oven en blijft aan als een elektrisch Belangrijk: Wij raden aan bij het eerste gebruik de oven ongeveer een half uur leeg te laten functioneren op maximum temperatuur en met de deur dicht. Als deze tijd ver62 verwarmingselement van de oven aan is. met weinig gewichtsverlies. De Multikoken is vooral bijzonder goed voor het stoven van vis, waarbij slechts weinig kruiden en andere toevoegingen nodig zijn zodat de vorm en smaak van de vis bewaard blijft. Desserts: Resultaat verzekerd als u cake wilt bakken. De functie “hetelucht” kan ook worden gebruikt voor het snel ontdooien van vlees, brood, met een temperatuur van 80 °C. Voor het ontdooien van fijnere gerechten gebruikt u 60°C of koude lucht met de thermostaatknop op 0°C. Traditionele oven a Positie thermostaatknop “C”: tussen 60°C en Max. In deze positie gaan de twee verwarmingselementen onder en boven werken. Dit is de klassieke oven die echter is opgevoerd tot een optimale temperatuurverdeling met zuinig energieverbruik. De Traditionele oven is altijd nog onovertroffen voor het koken van gerechten die uit twee of meer ingrediënten bestaan zoals b.v. kool met varkensvlees, stokvis, rijst met kalfsvlees enz… Uitstekende resultaten bij het prepareren van schotels op basis van rundvlees of kalfsvlees zoals: gestoofd vlees, goulash, wild, lamsbout, varkenshaas enz… die langzaam gekookt en bedropen moeten worden. Ook voor gebak is dit het beste systeem, zowel als voor stoofvruchten. Gebruik bij het koken in de Traditionele versie altijd alleen één ovenrek, anders is het mogelijk dat de temperatuur niet goed verdeeld wordt. Gebruik de verschillende standen naar gelang de behoefte. Als meer boven- of onderwarmte vereist is zet u de schotel hoger of lager in de oven. Pizza oven w Positie thermostaatknop “C”: tussen 60°C en Max. De verwarmingselementen boven en onder gaan aan en de ventilator gaat werken. Met deze combinatie wordt de oven snel warm dankzij het aanzienlijke vermogen (2800 W) dat vooral van onderaf komt. De functie pizza-oven is vooral aangewezen voor etenswaren die veel hitte nodig hebben zoals inderdaad pizza en grote braadstukken. Gebruik één niveau per keer; indien u op meer niveaus kookt moeten de gerechten op de helft van de kooktijd onderling van plaats verwisseld worden. Gebak-oven u Positie thermostaatknop “C”: tussen 60°C en Max. Het verwarmingselement achterin de oven wordt geactiveerd en de ventilator gaat werken voor het gelijkmatig verdelen van de temperatuur. Het energieverbruik van deze functie is slechts 1600W. Deze functie is geschikt voor het koken van fijnere gerechten, vooral voor cakes die moeten rijzen en voor koekjes op drie rekken tegelijk. B.V. soesjes, zoete en zoute hapjes, kaaskoekjes, opgerolde koekjes enz… Grill d / 2 Positie thermostaatknop “C”: Max. Het centrale verwarmingselement aan de bovenkant gaat aan en het braadspit (waar aanwezig) gaat werken. De hoge en rechtstreekse hitte bruint de oppervlakten van het vlees onmiddelijk zodat er geen vocht verloren gaat en de binnenkant mals blijft. Het bakken onder de grill is vooral geschikt voor etenswaren die een hoge temperatuur aan de buitenkant vereisen: biefstuk, entrecôte, filet, hamburgers etc... Houd de ovendeur half open gedurende het koken behalve als u het braadspit gebruikt. U vindt een paar voorbeelden in de paragraaf “Praktische kooktips”. “Fast cooking” oven v Positie thermostaatknop “C”: tussen 60°C en Max. De verwarmingselementen gaan werken en ook de ventilator die zorgt voor een constante en gelijkmatige warmte in de oven. Deze functie is vooral aangewezen voor het snel koken (voorverwarmen niet nodig) van reeds bereide gerechten (b.v. diepvriesproducten of voorgekookte gerechten). De beste resultaten bij de functie “Fast cooking” verkrijgt u door slechts één rek te gebruiken (de tweede stand van beneden af), zie “Practische aanwijzingen voor het koken”. Au Gratin e / x Positie thermostaatknop “C”: tussen 60°C en 200°C. Het centrale verwarmingselement aan de bovenkant gaat aan en de ventilator en het braadspit (waar aanwezig) gaan werken. Hiermee wordt de rechtstreekse bovenhitte van de grill gecombineerd met de circulatie van de lucht in de oven. Eventueel verbranden van de buitenkant wordt zo vermeden en de warmte dringt gemakkelijker door naar de binnenkant. Uitstekende resultaten worden bereikt voor vleespennen met stukken vlees en groenten, worstjes, varkenscoteletten, lamskarbonade, kip, gevogelte, varkensfilet enz… Houd gedurende het koken met de “Au Gratin” de ovendeur dicht. Ook voor vis is de Au Gratin onovertroffen:tandbaars, tonijn, zwaardvis, gevulde inktvis enz… Multikoken b Positie thermostaatknop “C”: tussen 60°C en Max. De verwarmingselementen treden in werking zowel als de ventilator. De warmte is constant en gelijkmatig in de hele oven, de lucht kookt en bruint de gerechten op gelijkmatige wijze op alle punten. U kunt ook verschillende gerechten tegelijkertijd koken, mits deze dezelfde temperatuur nodig hebben. U kunt maximum 2 standen tegelijk gebruiken, met in acht neming van de aanwijzingen in de paragraaf “Tegelijkertijd op meer ovenrekken koken”. Deze functie is vooral geschikt voor schotels die gegratineerd moeten worden of voor gerechten die nogal lang gekookt moeten worden, zoals b.v. lasagna, macaronischotel, gebraden kip met aardappelen enz… Bijzonder geschikt ook voor braadstukken aangezien de uitstekende verdeling van de temperatuur het mogelijk maakt de temperatuur lager te houden, hetgeen verlies van vleessappen tegengaat en het vlees dus mals houdt Automatische reiniging door middel van Fast Clean V Dit is het reinigingsproces van de oven. Voor informatie betreffende Fast Clean, zie de paragraaf “ Automatische reiniging door middel van Fast Clean”. Het braadspit (slechts op enkele modellen aanwezig) Ga voor het gebruik van het braadspit als volgt te werk: 63 a) plaats de lekplaat op de 1° stand; b) plaats de steun van het braadspit op de 3° stand en plaats het spit door het gat heen in de achterkant van de oven; c) activeer het braadspit door met de knop “B” de positie te kiezen 2 / x. ANALOGE PROGRAMMEERKNOP BEGIN/EINDE KOOKTIJD Kookprogramma met onmiddelijk begin 1 Draai de knop tegen de klok in totdat de gewenste kooktijd op de display verschijnt. 2 Trek de knop en draai hem tegen de klok in totdat het mobile wijzertje samenvalt met de juiste tijd. Een klik kondigt het einde van de handeling aan. De oven gaat aan en functioneert gedurende de hele ingestelde kooktijd. Een geluidssignaal kondigt het uitgaan van de oven aan. Voor het afzetten hiervan draait u de knop tegen de klok in totdat het symbool 9 op de display verschijnt. 12 9 3 6 Gelijkzetten van de tijd Programmering uitgestelde start 1 Kooktijd: Draai de knop tegen de klok in totdat de gewenste kooktijd op de display verschijnt. 2 Begin kooktijd: Trek de knop en draai hem tegen de klok in totdat het mobile wijzertje samenvalt met het gewenste uur voor het begin van de kooktijd. Kies het gewenste kookprogramma met de ovenknop. De oven gaat aan bij het begin van de kooktijd en blijft aan gedurende de ingestelde tijd. Een geluidssignaal kondigt het uitgaan van de oven aan. Voor het afzetten hiervan draait u de knop tegen de klok in totdat het symbool 9 op de display verschijnt. De oven moet elektrisch ingeschakeld zijn. Druk op de knop en draai hem tegen de klok in tot aan de juiste tijd N.B.: De klok functioneert op elektriciteit, als de stroom uitvalt staat hij dus stil. Als de stroom weer terug is moet de klok weer gelijk gezet worden. Handmatige functie N.B.: in alle gevallen waarbij het programmeren van de kooktijd niet nodig is. 1 Draai de knop tegen de klok in totdat het symbool 9 op de display verschijnt. 2 Trek de knop en draai hem tegen de klok in totdat het moblile wijzertje samenvalt met de juiste tijd. Een klik kondigt het einde van de handeling aan. Kies het gewenste programma met de ovenknop. Schakel de oven uit door de knop op de positie “0” te zetten. 64 Automatische reiniging door middel van Fast Clean Door de functie Fast Clean te activeren bereikt de temperatuur in de oven de 500°C die nodig zijn voor het verbranden van voedselrestjes. Door de glasruit van de ovendeur kunt u enkele deeltrjes zien die oplichten gedurende het carboniseren door pyrolyse, doordat ze in contact komen met de verwamingselementen: dit is momentverbranding, een absoluut normaal fenomeen dat geen enkel gevaar met zich mee brengt. • • de maximum toegestane tijdsduur is 120 minuten, aan het einde waarvan de oven automatisch uitgaat. als de oven te heet is kan het gebeuren dat de pyrolyse niet start. Wacht tot de oven wat is afgekoeld. Wat gebeurt er aan het einde van de “Fast clean” met onmiddelijk begin en vastgestelde tijdsduur? Het einde van de “Fast Clean” wordt aangegeven door het uitgaan van het controlelampje “E” . De ovendeur kan pas worden geopend als de temperatuur tot een acceptabel niveau is gezakt. Het deblokkeren van de deur wordt aangegeven door het uitgaan van het controlelampje “I”. U kunt nu wat wit stof waarnemen op de bodem en op de wanden van de oven; verwijder dit met een vochtige spons zodra de oven helemaal is afgekoeld. Als u wilt profiteren van de opgehoopte warmte om de oven voor koken te gebruiken, dan kunt u het witte stof rustig laten liggen aangezien het geen enkel gevaar oplevert voor het gerecht dat u van plan bent om te koken. Enige nuttige wenken voordat het automatisch reinigen begint 1- Probeer met een vochtige spons de meest hardnekkige aangekoekte etensresten te elimineren Gebruik absoluut geen schoonmaakmiddelen of welk product ook maar dat wordt aangeraden voor het schoonmaken van ovens. 2- Verwijder alle accessoires uit de oven, aangezien deze niet tegen zulke hoge temperaturen zijn bestand. Bovendien zouden sommige accessoires de automatische reiniging in de weg kunnen staan door het verhinderen van de circulatie van de hete lucht op alle wanden. De accessoires kunnen gewoon worden afgewassen (ook in de vaatwasser) . 3- Laat geen keukendoeken op het handvat hangen. Wat gebeurt er aan het einde van de “Fast clean” met vastgestelde tijdsduur en onmiddelijke/ uitgestelde start? Het einde van de “Fast Clean” wordt aangegeven door het uitgaan van het controlelampje “E” en een geluidssignaal. Voor het uitzetten van het geluidssignaal draait u de programmeerknop tegen de klok in totdat het nummer 9. verschijnt op het afleesvenstertje. De ovendeur kan pas worden geopend als de temperatuur tot een acceptabel niveau is gezakt. Het deblokkeren van de deur wordt aangegeven door het uitgaan van het controlelampje “I” . U kunt nu wat wit stof waarnemen op de bodem en op de wanden van de oven; verwijder dit met een vochtige spons zodra de oven helemaal is afgekoeld. Als u wilt profiteren van de opgehoopte warmte om de oven voor koken te gebruiken, dan kunt u het witte stof rustig laten liggen aangezien het geen enkel gevaar oplevert voor het gerecht dat u van plan bent om te koken. Belangrijk: gedurende de automatische reiniging kan de buitenkant van de oven behoorlijk warm worden. Houd kleine kinderen op een afstand. Het activeren van de Fast Clean’ – Sluit de ovendeur. – Zet de keuzeknop op V – Voor het programmeren van de tijdsduur en/of het einde van de Fast Clean volgt u de instructies in de paragraaf “Programmeren Fast Clean”. Veiligheidssystemen Gezien de hoge temperatuur die wordt bereikt is de oven voorzien van enkele veiligheidssystemen : • de deur wordt automatisch geblokkeerd zodra de temperatuur erg hoog oploopt, teneinde ieder risico van zich branden te vermijden; • De verwarmingselementen worden niet meer elektrisch gevoed, om te voorkomen dat zich een storing zou kunnen voordoen. Herstellen na een black-out In het geval dat de temperatuur in de oven niet al te veel is gezakt, is het apparaat voorzien van een systeem dat in staat is een kooktijd/pyrolyse (waar aanwezig) weer te hervatten op het punt waar het was onderbroken op het moment van de black-out. Vergeet niet het klokje weer op de juiste tijd te zetten wanneer het u uitkomt. N.B. Denk eraan dat, voor veiligheidsredenen, de programmeringen betreffende kooktijden die nog wachten op hun start niet worden hersteld bij het terugkeren van de stroom. 65 Programmeren van de Fast clean 1 Draai de knop tegen de klok in totdat op het afleesvenstertje de tijdsduur van de gewenste “Fast Clean” verschijnt. 2 Trek aan de knop en draai hem tegen de klok in totdat het wijzertje op de juiste tijd komt te staan. Een klik zal het einde van de handeling aangeven. Kies met de keuzeknop van de oven het programma V. De “Fast clean” begint onmiddelijk en blijft functioneren gedurende de hele vastgestelde tijd. Als de tijd op is hoort u een geluidssignaal: om dit af te zetten draait u de knop tegen de klok in totdat het nummer 9 verschijnt op het afleesvenstertje. 12 9 3 6 Fast clean met onmiddelijke start en vastgestelde tijdsduur De tijdsduur van de “Fast clean” is 120 minuten en deze modus van functioneren wordt in alle gevallen gebruikt waar geen behoefte bestaat de tijdsduur en het begin van de “Fast Clean” te programmeren. 1 Draai de knop tegen de klok in totdat het nummer 9 verschijnt op het afleesvenstertje. 2 Trek aan de knop en draai hem tegen de klok in totdat het wijzertje op de juiste tijd komt te staan. Een klik zal het einde van de handeling aangeven. Kies met de keuzeknop van de oven het programma V. U kunt op ieder moment de oven weer uitdoen door de knop op “0” te zetten. Programmeren tijdsduur “Fast Clean” met uitgestelde start De maximum tijdsduur van de “Fast clean” is 120 minuten en instellingen die langer zijn dan 2 uren hebben dus geen enkel effect aangezien de oven automatisch uitgaat als de twee uren op zijn. 1 Tijdsduur “Fast clean”: Draai de knop tegen de klok in totdat de gewenste tijdsduur van de “Fast Clean” in het afleesvenstertje verschijnt. 2 Start “Fast clean”: Trek aan de knop en draai hem tegen de klok in totdat het wijzertje overeenkomt met de begintijd van de gewenste “Fast clean”. Met de keuzeknop van de oven kiest u het programma V. De “Fast Clean” begint op het uur dat is ingesteld en blijft functioneren voor de hele tijdsduur die gekozen is, maar niet langer dan 2 uren. U hoort een geluidssignaal als de tijd op is: voor het afzetten hiervan draait u de knop tegen de klok in totdat het nummer 9 in het afleesvenstertje verschijnt. Programmeren tijdsduur “Fast Clean” met onmiddelijke start De maximum tijdsduur van de “Fast clean” is 120 minuten en instellingen die langer zijn dan 2 uren hebben dus geen enkel effect aangezien de oven automatisch uitgaat als de twee uren op zijn. WEES NIET ONGERUST ALS 1 aan het begin van de Clean Fast cycle de verkoelingsventilator op lage snelheid functioneert; 2 gedurende het gebruik van de Fast Clean de zekering van het net doorslaat: het net is overbelast (tegelijk gebruik met andere elektrische apparaten); 3 de ovendeur geblokkeerd is gedurende het Fast Clean programma: dit is een veiligheidsmaatregel van het apparaat; de deur kan pas weer open worden gemaakt als de oven is afgekoeld; 4 na de Fast Clean cycle er nog kleine vlekken op de binnenwanden van de oven zijn: het is nuttig om indien nodig vóór de zelfreiniging de meest hardnekkige etensresten te verwijderen en een tijdsduur van het programma in te stellen die overeenkomt met hoe vuil de oven is; 5 aan het einde van de bereidingstijd nog even geventileerde lucht uit de oven komt: dit is de normale fase voor het afkoelen van de oven; 6 bij de grill-functie de bovenste weerstand niet aldoor aan blijft (rood): het functioneren wordt door een thermostaat geregeld; 7 stoom ontsnapt wanneer de deur gedurende het koken wordt geopend; 8 zich waterdruppels of stoom vormen binnen in de oven als u na de bereidingstijd het gerecht nog in de oven laat staan; 66 Onderhoud Sluit altijd eerst de stroom af voordat u tot enige handeling overgaat. Het is belangrijk voor de lange duurzaamheid van het apparaat dat u het regelmatig nauwkeurig schoonmaakt, als volgt: • Gebruik voor het reinigen geen stoomapparaat. • de buitenkant, geëmailleerd en roestvrij staal, wordt met een lauw sopje gewassen, gebruik nooit schuurmiddelen of oplosmiddelen, die beschadigingen kunnen veroorzaken; roestvrij staal kan permanent gevlekt blijven. Gebruik voor hardnekkige vlekken speciale producten die normaal in de handel te krijgen zijn. Spoel ze dus na het reinigen goed af en droog ze af. • de binnekant van de oven wordt gereinigd als de oven nog lauw is, liefst na ieder gebruik, met een warm sopje, dan gespoeld en zorgvuldig gedroogd met een zachte doek. Gebruik nooit schuurmiddelen (b.v. vim enz…) of de harde kant van de afwasspons of zuren (b.v. ontkalker enz…) aangezien die het email kunnen beschadigen. Als het vuil moeilijk te verwijderen is, gebruik dan een speciaal product voor het schoonmaken van de oven en volg de aanwijzingen op de verpakking hiervan. • als de oven lange tijd gebruikt wordt kan zich condenswater vormen. Droog af met een zachte doek. • de rubber afwerking om de oven heen zorgt voor het goed functioneren. Controleer dus af en toe de staat waarin deze afdichting zich bevindt. Maak hem schoon indien nodig maar vermijd producten of voorwerpen die schuren of scherp zijn. Indien de afdichting beschadigd is moet u zich wenden tot de installateur. Gebruik de oven pas weer als dit gerepareerd is. • bekleed de bodem van de oven nooit met aluminium folie, aangezien het ophopen van hitte zowel uw gerecht als het email kan beschadigen. • reinig de ruit van de ovendeur met niet-schurende producten en sponzen, en droog hem met een zachte doek. Het verwijderen van de ovendeur Voor een grondige reiniging kunt u de ovendeur verwijderen. Ga als volgt te werk: • open de deur helemaal; • trek omhoog en draai de hendeltjes op de twee scharnieren; • pak de deur aan beide kanten vast, doe hem langzaam maar niet helemaal dicht; • trek de deur naar u toe en uit zijn behuizing. Monteer de deur weer op tegenovergestelde wijze. 1 2 3 Het vervangen van de ovenlamp • Sluit de stroom van de oven af door middel van de schakelaar die de installatie aan het net verbindt, of door de stekker uit het stopcontact te trekken, indien deze bereikbaar is. • Schroef het glazen lampekapje los; • Schroef het lampje los en vervang het met een nieuw lampje dat hittebestendig is (300°C) met de volgende kenmerken: - Spanning 230/240 V - Vermogen 25W - Fitting E14 • Monteer het lampekapje en sluit de stroom weer aan. Ovenruimte Lamp Afdichting Glasplaat Kooktips Tegelijkertijd op meer ovenrekken koken Als u op meer rekken wilt koken kunt u de functie “gebak De oven biedt een grote verscheidenheid van mogelijkheden die het mogelijk maken ieder soort gerecht op de beste wijze te koken. Met verloop der tijd zult u leren het fornuis op de beste wijze te gebruiken; de hiervolgende aanwijzingen zijn dus relatief en zullen door uw persoonlijke ervaringen worden uitgebreid. oven” u gebruiken of de functie b “Multikoken” ; dit zijn de enigen waarbij deze mogelijkheid bestaat. Voor het koken van fijne gerechten op meer dan een rek kunt u het beste de functie “gebak oven” u gebruiken, die de mogelijkheid biedt om op 3 rekken tegelijkertijd te koken (1°, 3° en 5°). U vindt enkele voorbeelden in de tabel “Praktische raadgevingen voor het koken”. Voor andere gerechten op meer rekken gebruikt u de func- Voorverwarmen Voor het voorverwarmen, vooral te gebruiken voor gerechten die moeten rijzen, kunt u de functie w “pizzaoven” gebruiken, die de oven snel op de gewenste temperatuur brengt met gereduceerd energieverbruik. Als het gerecht eenmaal in de oven is gezet kunt u de meest aangewezen functie voor het koken instellen. tie b “Multikoken” en houdt u rekening met de volgende raadgevingen: • De oven heeft 5 posities. Bij hetelucht gebruikt u twee van de drie middelste posities, de laagste van beneden af en de hoogste positie van de oven worden recht67 • • • Bij de modellen met braadspit kunt u in de x, “au gratin” versie de bijgeleverde braadspit-set gebruiken. Plaats de braadspit-set op de 3° verdieping (van beneden af) en de lekplaat op de 1° verdieping. De beste resultaten bij gebruik van de grill krijgt u met het rek op de hoogste standen (zie tabel) en de bijgeleverde lekplaat op de laagste stand. streeks door de hete lucht geraakt, hetgeen bij meer kwetsbare gerechten aanbranden zou kunnen veroorzaken. Normaal gesproken gebruikt u het 2° en het 4° rek van beneden af, en plaatst u op de 2° verdieping het gerecht dat de meeste warmte nodig heeft. Als u b.v. een braadstuk wilt braden tegelijkertijd met een ander gerecht, plaats dan het braadstuk op de 2° verdieping en het andere gerecht op de 4°.i; Als u verschillende gerechten tegelijkertijd in de oven heeft, en deze hebben verschillende kooktijden en temperaturen nodig, stel dan een gemiddelde temperatuur tussen de twee in, zet het meest kwetsbare gerecht op de 4de positie en haal het gerecht dat de minste tijd nodig heeft het eerste uit de oven. Gebruik de lekplaat op de onderste positie en de grill op de bovenste positie. Desserts Plaats gebak altijd in een voorverwarmde oven, wacht op het einde van de voorverwarming dat wordt aangegeven doordat het rode controlelampje “E” uitgaat. Open gedurende het bakken de deur van de oven niet omdat het gebak kan inzakken. In het algemeen: Taart te droog Stel de volgende keer een temperatuur in die 10°C hoger is en maak de baktijd korter. Gebruik van de functie “Fast cooking” Funtioneel, snel en praktisch voor wie “voorgekookte” producten gebruikt (b.v.: diepvries of kant en klare gerechten) en niet alleen deze; u vindt nuttige raadgevingen in de tabel “Praktische raadgevingen voor het koken”. Taart zakt in Maak deeg minder vloeibaar of verlaag de temperatuur met 10°C. De grill De “7 Koks oven” biedt verschillende mogelijkheden voor het bakken onder de grill. Taart te donker bovenop Gebruik de functie d / 2 “grill” met de deur half open, en plaats het gerecht in het midden onder de grill (op de 3° of 4° verdieping van beneden af), aangezien alleen het middelste gedeelte van het bovenste verwarmingselement aan gaat. Plaats de bijgeleverde lekplaat voor het opvangen van druipend vet op de 1° verdieping. Zet bij deze functie de thermostaat op maximum. U kunt natuurlijk ook lagere temperaturen instellen door het regelen van de thermostaatknop. Plaats hem op een lagere stand in de oven, stel een lagere temperatuur in en verleng de baktijd. Buitenkant goed, maar van binnen niet gaar Maak deeg minder vloeibaar, verlaag de temperatuur, verleng de baktijd. De taart komt niet uit de vorm Bij de modellen met braadspit kunt u in de 2, “grill” functie de bijgeleverde braadspit-set gebruiken. In dit geval braadt u met de ovendeur dicht en het spit op de 3° verdieping (van beneden af); de lekplaat voor het opvangen van druipend vet wordt op de 1° verdieping geplaatst. Boter de vorm goed in en sprinkel er wat bloem overheen, of gebruik ovenpapier. "Bakken op meer ovenrekken (in de "hetelucht" versie) met gerechten die niet in dezelfde tijd gaar worden" De functie e / x “au gratin” altijd met de ovendeur dicht, is handig voor snel grillen; de hitte van de grill wordt verspreid zodat zowel de bovenkant bruin wordt en de onderkant gaar wordt. U kunt deze functie ook gebruiken voor gerechten die op het einde aan de bovenkant gebruind moeten worden, zoals b.v. een macaronischotel. Bij gebruik van deze functie plaatst u het gerecht op de 2° of 3° verdieping van beneden af (zie tabel) en plaats de lekplaat op de 1° verdieping van beneden af Belangrijk: houd bij het koken “au gratin” de ovendeur dicht, u krijgt zo betere resultaten en een belangrijke energiebesparing (ongeveer 10%). Bij deze functie wordt aangeraden de thermostaat op 200°C te zetten aangezien dit het beste rendement geeft, gebaseerd op het uitstralen van de infrarode stralen. Natuurlijk kunt u ook lagere temperaturen instellen door de thermostaatknop op de gewenste temperatuur te zetten. Stel een lagere tempartuur in. U kunt de verschillende gerechten op verschillende tijden uit de oven halen. Pizza Gebruik voor het bakken van pizza’s de functie w “pizza-oven”: • verwarm de oven minstens 10 minuten voor. • Gebruik een lichte aluminium vorm en zet hem op het ovenrek. Bij gebruik van de bakplaat (lekplaat) duurt het langer en krijgt u geen crocante pizza. • Open de ovendeur zo weinig mogelijk gedurende het bakken. • Bij hoog opgevulde pizza’s (capricciosa, quattro stagioni) raden wij aan de mozzarella pas halverwege de kooktijd erbij de doen. 68 • Als u op meer dan een rek tegelijkertijd kookt (tot aan 2) kunt u het beste de Multikoken b Vis en vlees Gebruik voor wit vlees, gevogelte en vis temperaturen van 180 °C tot 200 °C. Bij rood vlees is het goed te beginnen met een hogere temperatuur (200°C - 220°C) en vervolgens de temperatuur te verlagen. Over het algemeen geldt de regel: hoe groter het stuk vlees, hoe lager de temperatuur en hoe langer de tijd van braden. Zet het vlees in het midden van het ovenrek en zet er de lekplaat onder. Plaats het rek zodanig dat het vlees zich midden in de oven bevindt. Voor meer onderwarmte zet u het rek wat lager. Voor een heerlijk braadstuk kunt u het met spek of spekvet bedekken (vooral ook eend en wild) en zo plaatsen dat het zich boven in de oven bevindt. gebruiken aangezien de functie pizza-oven w de 1° stand van benedenaf het meeste zou verwarmen. 69 Veiligheid is een goede gewoonte Voor het garanderen van de efficiëntie en veiligheid van het apparaat: • Wendt u zich alleen tot een erkend technisch service center • Vereis altijd originele onderdelen • Maak gebruik van de handgrepen aan de zijkanten van de oven als u het apparaat moet verplaatsen, zo vermijd u schade aan personen en aan de oven zelf. • Dit apparaat is geschikt voor niet-professioneel gebruik thuis en zijn kenmerken mogen niet veranderd worden. • De instructies gelden alleen voor de landen van destinatie waarvan de symbolen in de gebruiksaanwijzing voorkomen en op het registratieplaatje. • De veiligheid van dit apparaat is slechts dan gegarandeerd als het van een volgens de geldende veiligheidsnormen aangelegde aarding is voorzien. • Gedurende het gebruik van de oven worden de verwarmingselementen en enkele delen van de ovendeur heet. Raak er niet aan en houd de kinderen op een afstand. Zorg ervoor dat kinderen en onbekwame personen niet in contact komen met: - het bedieningspaneel en het apparaat in het algemeen; - de verpakking (plastic zakken, piepschuim, spijkers enz.); - het apparaat gedurende en direct n gebruik van de oven of grill, vanwege de hitte; - het apparaat ongebruikt (in dit geval moeten onderdelen onschadelijk gemaakt worden). - het gebruik van adapters, verlengsnoeren en/of dubbelstekkers; zelf installeren of repareren zonder de hulp van een erkende installateur. Het is noodzakelijk zich tot een erkende installateur te wenden in de volgende gevallen: - het installeren (volgens de aanwijzingen van de fabrikant); - als u niet zeker bent of het apparaat wel goed functioneert; - voor het vervangen van het stopcontact, als de stekker niet past. Het is noodzakelijk zich tot de technische service van de fabrikant te wenden in de volgende gevallen: - als het apparaat na het uitpakken beschadigd lijkt; - als de voedingskabel beschadigd is en vervangen moet worden; - eis bij het vervangen altijd een origineel onderdeel. Houdt u zich aan het volgende: - alleen koken, en geen ander gebruik van het apparaat; - na uitpakken controleren op schade; - de stroom van het apparaat afsluiten bij storingen en voordat u tot onderhoud overgaat; - als de oven niet gebruikt wordt moet u de stroom uitschakelen en de gaskraan dicht doen (indien aanwezig); - gebruik ovenwanten voor het in- en uitladen van gerechten; - pak het handvat van de deur altijd in het midden aan, aangezien de uiteinden warm kunnen worden door een eventuele luchtstroom; - controleer altijd dat de knoppen in de positie “•”/”o” staan als het fornuis niet gebruikt wordt. - als u het apparaat niet meer gaat gebruiken, sluit dan de stroom af en snijd de voedingskabel door. • de fabrikant stelt zich niet aansprakelijk voor eventuele schade veroorzaakt door: foutief installeren, onjuist, verkeerd of onredelijk gebruik. De volgende handelingen moeten vermeden worden: - het apparaat met natte handen aanraken; - het apparaat gebruiken als u blootsvoets bent; - aan het apparaat trekken of aan de voedingskabel om de stekker uit te trekken; - verkeerde en/of gevaarlijke manipulaties uitvoeren; - ventilatie-openingen verstoppen; - de elektrische draden van kleine keukenapparaten op warme delen van het apparaat laten liggen; - blootstellen aan weersomstandigheden (regen, zon); - de oven gebruiken als opbergplaats; - het gebruik van ontvlambare vloeistoffen nabij de oven; 71 INSTALLATIE Het installeren moet uitgevoerd worden door een bevoegde installateur en volgens de instrukties van de fabrikant. Een verkeerde aansluiting kan schade veroorzaken aan personen, dieren of dingen en voor deze gevallen kan de fabrikant niet verantwoordelijk worden gesteld. Belangrijk: sluit altijd eerst de stroom af voordat u overgaat tot regelen, onderhoud enz. De wanden van aangrenzende kastjes moeten van hittebestendig materiaal zijn. Vooral in het geval van kastjes met fineer moet de lijm bestand zijn tegen een temperatuur van 100 °C. Volgens de veiligheidsnormen mogen de elektrische panelen na het installeren niet aanraakbaar zijn. Alle beschermende onderdelen moeten zodanig zijn bevestigd dat ze niet kunnen worden verwijderd zonder gereedschap te gebruiken. 23 mm. Installeren inbouwovens Voor een goede werking van het apparaat moet het meubel de juiste kenmerken hebben. In de afbeelding vindt u de afmetingen van de uitspaarruimte voor het plaatsen onder de aanrecht of stapelbouw. m. 593 mm. 558 mm . 5 mm. 567 mm. 595 mm. 45 m Bevestigen van de oven aan het kastje 1. Plaats de montageplaatjes “A” op de ovensteun “B”. 2. Plaats de hoekstukken “C” op de montageplaatjes “A”. Let op dat als de dikte van de wand van het omringende kastje: • 16 mm is: monteer het hoekstuk zodanig dat het nummer 16 naar u toe is gericht ; • 18 mm is: monteer het hoekstuk zodanig dat het onbeschreven gedeelte naar u toe is gericht; • 20 mm is: monteer het hoekstuk niet. 3. Bevestig de montageplaatjes en de hoekstukken op de rand van de wand van het kastje met de schroeven “D”. 4. Bevestig de oven aan het kastje met de schroeven en plastic sluitringen “E”. 595 . mm 545 . mm D 16 m. m 24 C 16 N.B.: Installatie voor aangifte energieverbruik m. 45 m . min A D C E 16 16 D C E Elektrische aansluiting De ovens die voorzien zijn van een driepolige voedigskabel zijn gebruiksklaar voor wisselstroom met voltage en frequentie zoals aangegeven op het typeplaatje (op het apparaat) en in de gebruiksaanwijzing. De aarding van de kabel is geel/groen. . mm 45 in. m 5 mm. . 595 mm. mm 575-585 mm. 558 567 mm. 595 mm. 23 mm. B 595 Monteren voedingskabel Opening klemmenbord: • Licht met een schroevendraaier de lipjes aan de zijkant van de deksel van het klemmenbord op; • trek de deksel van het klemmenbord open. Het aansluiten van de kabel: • schroef de schroef van de kabelklem en de drie schroeven van de contacten L-N-6 los • bevestig de draden onder de kop van de schroefjes en let op de kleuren: Blauw (N), Bruin (L), Geel/groen 6 • zet de kabel vast in de kabelklem en sluit de deksel . mm 545 . mm . 24 mm De achterwand van de uitspaarruimte moet verwijderd worden voor het luchten Het is het beste als de oven op twee houten randen steunt. Indien er een doorlopende steunplaat aanwezig is moet deze van een opening worden voorzien van minstens 45 x 560 mm. . 560 mm 45 m m. 72 • N • L Het aansluiten van de voedingskabel aan het net Bevestig een stekker op de voedingskabel, die geschikt is voor de lading die aangegeven wordt op het typeplaatje. In het geval er een directe aansluiting aan het net plaatsvindt, moet men tussen het apparaat en het net een veelpolige schakelaar aanbrengen met een minimum afstand tussen de kontaktpunten van 3 mm. Deze moet aan de lading aangepast zijn en aan de geldende normen voldoen (de geaarde kabel mag niet door de schakelaar onderbroken worden). De voedingskabel moet zodanig geplaatst zijn, dat hij nergens een temperatuur bereikt die 50°C hoger is dan de kamertemperatuur. Voor het aansluiten moet men kontroleren dat: • De electrische veiligheid van dit apparaat is slechts dan verzekerd als het op de juiste wijze is geaard zoals voorgeschreven door de geldende normen voor electrische veiligheid. Het is belangrijk zich hiervan te verzekeren en, in geval van twijfel, een controle te laten uitvoeren door een bevoegde electricien. De fabri- • kant kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade die veroorzaakt is door nalatigheid betreffende het aarden van de installatie. Voordat het apparaat wordt aangesloten moet men zich ervan verzekeren dat de gegevens van het typeplaatje (op het apparaat en/of de verpakking) overeenkomen met de kenmerken van het electrische net en de gasleiding. Controleer dat het electrische vermogen van het net en van de stopcontacten voldoende is voor het maximum vermogen van het apparaat zoals aangegeven op het typeplaatje. In geval van twijfel moet u zich tot een bevoegde electricien wenden. Als de stekker en het stopcontact niet passen, dan moet de stekker vervangen worden met een passende stekker door een bevoegde electricien. Deze moet vooral ook controleren dat de doorsnede van de kabels van het stopcontact voldoende is voor het vermogen van het apparaat. Het is in het algemeen af te raden adapters, dubbel.stekkers en/of verlengsnoeren te gebruiken. Als het gebruik hiervan onvermijdelijk is dan moet men enkelvoudige of meervoudige adapters en verlengsnoeren gebruiken die voldoen aan de geldende veiligheidsnormen. Let echter op de vermogensgrens van de stroom niet te overschrijden zoals deze is aangegeven op de enkele adapter en op de verlengsnoeren, en het maximum ver mogen aangegeven op de meervoudige adapter. Stekker en stopcontact moeten gemakkelijk te bereiken zijn. Technische gegevens Dit apparaat voldoet aan de volgende EEG Richtlijnen: - 73/23/EEG van 19/02/73 (laagspanning) en successievelijke modificaties; - 89/336/EEG van 03/05/89 (elektromagnetische compatibiliteit) en successievelijke modificaties; - 93/68/EEG van 22/07/93 en successievelijke modificaties; - 2002/96/EC Afmetingen van de oven: breedte : 43,5 cm diepte: 40 cm hoogte: 32 cm Inhoud van de oven: 56 liters ENERGY LABEL Richtlijn 2002/40/CE op etiket van de elektrische ovens Norm EN 50304 Energieverbruik convectie Natuurlijk verwarmingsfunctie: a Traditionaal Energieverbruik verklaring Klasse convectie Hetelucht verwarmingsfunctie: u Gebak De Europese Richtlijn 2002/96/EC over Vernietiging van Electrische en Electronische Apparatuur (WEEE), vereist dat oude huishoudelijke electrische apparaten niet mogen vernietigd via de normale ongesorteerde afvalstroom. Oude apparaten moeten apart worden ingezameld om zo het hergebruik van de gebruikte materialen te optimaliseren en de negatieve invloed op de gezondheid en het milieu te reduceren. Het symbool op het product van de “afvalcontainer met een kruis erdoor” herinnert u aan uw verplichting, dat wanneer u het apparaat vernietigt, het apparaat apart moet worden ingezameld. Consumenten moeten contact opnemen met de locale autoriteiten voor informatie over de juiste wijze van vernietiging van hun oude apparaat. Voltage en frekwentie van de stroomverzorging: 220-240V ~ 50Hz 2560-3050W 7 73
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86

Ariston FT 850 P.1 (AN) /Y Gebruikershandleiding

Categorie
Ovens
Type
Gebruikershandleiding