63
verwarmingselement van de oven aan is.
Traditionele oven a
Positie thermostaatknop “C”: tussen 60°C en Max.
In deze positie gaan de twee verwarmingselementen on-
der en boven werken. Dit is de klassieke oven die echter
is opgevoerd tot een optimale temperatuurverdeling met
zuinig energieverbruik. De Traditionele oven is altijd nog
onovertroffen voor het koken van gerechten die uit twee
of meer ingrediënten bestaan zoals b.v. kool met varkens-
vlees, stokvis, rijst met kalfsvlees enz… Uitstekende re-
sultaten bij het prepareren van schotels op basis van rund-
vlees of kalfsvlees zoals: gestoofd vlees, goulash, wild,
lamsbout, varkenshaas enz… die langzaam gekookt en
bedropen moeten worden. Ook voor gebak is dit het beste
systeem, zowel als voor stoofvruchten. Gebruik bij het
koken in de Traditionele versie altijd alleen één ovenrek,
anders is het mogelijk dat de temperatuur niet goed ver-
deeld wordt. Gebruik de verschillende standen naar ge-
lang de behoefte. Als meer boven- of onderwarmte ver-
eist is zet u de schotel hoger of lager in de oven.
Gebak-oven u
Positie thermostaatknop “C”: tussen 60°C en Max.
Het verwarmingselement achterin de oven wordt
geactiveerd en de ventilator gaat werken voor het
gelijkmatig verdelen van de temperatuur. Het
energieverbruik van deze functie is slechts 1600W.
Deze functie is geschikt voor het koken van fijnere
gerechten, vooral voor cakes die moeten rijzen en voor
koekjes op drie rekken tegelijk. B.V. soesjes, zoete en
zoute hapjes, kaaskoekjes, opgerolde koekjes enz…
“Fast cooking” oven v
Positie thermostaatknop “C”: tussen 60°C en Max.
De verwarmingselementen gaan werken en ook de
ventilator die zorgt voor een constante en gelijkmatige
warmte in de oven.
Deze functie is vooral aangewezen voor het snel koken
(voorverwarmen niet nodig) van reeds bereide gerechten
(b.v. diepvriesproducten of voorgekookte gerechten). De
beste resultaten bij de functie “Fast cooking” verkrijgt u
door slechts één rek te gebruiken (de tweede stand van
beneden af), zie “Practische aanwijzingen voor het koken”.
Multikoken b
Positie thermostaatknop “C”: tussen 60°C en Max.
De verwarmingselementen treden in werking zowel als
de ventilator. De warmte is constant en gelijkmatig in de
hele oven, de lucht kookt en bruint de gerechten op gelijk-
matige wijze op alle punten. U kunt ook verschillende ge-
rechten tegelijkertijd koken, mits deze dezelfde tempera-
tuur nodig hebben. U kunt maximum 2 standen tegelijk
gebruiken, met in acht neming van de aanwijzingen in de
paragraaf “Tegelijkertijd op meer ovenrekken koken”.
Deze functie is vooral geschikt voor schotels die
gegratineerd moeten worden of voor gerechten die nogal
lang gekookt moeten worden, zoals b.v. lasagna,
macaronischotel, gebraden kip met aardappelen enz…
Bijzonder geschikt ook voor braadstukken aangezien de
uitstekende verdeling van de temperatuur het mogelijk
maakt de temperatuur lager te houden, hetgeen verlies
van vleessappen tegengaat en het vlees dus mals houdt
met weinig gewichtsverlies. De Multikoken is vooral
bijzonder goed voor het stoven van vis, waarbij slechts
weinig kruiden en andere toevoegingen nodig zijn zodat
de vorm en smaak van de vis bewaard blijft. Desserts:
Resultaat verzekerd als u cake wilt bakken.
De functie “hetelucht” kan ook worden gebruikt voor het
snel ontdooien van vlees, brood, met een temperatuur van
80 °C. Voor het ontdooien van fijnere gerechten gebruikt
u 60°C of koude lucht met de thermostaatknop op 0°C.
Pizza oven w
Positie thermostaatknop “C”: tussen 60°C en Max.
De verwarmingselementen boven en onder gaan aan en
de ventilator gaat werken. Met deze combinatie wordt de
oven snel warm dankzij het aanzienlijke vermogen (2800
W) dat vooral van onderaf komt.
De functie pizza-oven is vooral aangewezen voor
etenswaren die veel hitte nodig hebben zoals inderdaad
pizza en grote braadstukken. Gebruik één niveau per keer;
indien u op meer niveaus kookt moeten de gerechten op
de helft van de kooktijd onderling van plaats verwisseld
worden.
Grill d / 2
Positie thermostaatknop “C”: Max.
Het centrale verwarmingselement aan de bovenkant gaat
aan en het braadspit (waar aanwezig) gaat werken.
De hoge en rechtstreekse hitte bruint de oppervlakten van
het vlees onmiddelijk zodat er geen vocht verloren gaat
en de binnenkant mals blijft. Het bakken onder de grill is
vooral geschikt voor etenswaren die een hoge tempera-
tuur aan de buitenkant vereisen: biefstuk, entrecôte, filet,
hamburgers etc...
Houd de ovendeur half open gedurende het koken
behalve als u het braadspit gebruikt.
U vindt een paar voorbeelden in de paragraaf “Praktische
kooktips”.
Au Gratin e / x
Positie thermostaatknop “C”: tussen 60°C en 200°C.
Het centrale verwarmingselement aan de bovenkant gaat
aan en de ventilator en het braadspit (waar aanwezig)
gaan werken.
Hiermee wordt de rechtstreekse bovenhitte van de grill
gecombineerd met de circulatie van de lucht in de oven.
Eventueel verbranden van de buitenkant wordt zo verme-
den en de warmte dringt gemakkelijker door naar de bin-
nenkant. Uitstekende resultaten worden bereikt voor vlees-
pennen met stukken vlees en groenten, worstjes,
varkenscoteletten, lamskarbonade, kip, gevogelte,
varkensfilet enz…
Houd gedurende het koken met de “Au Gratin” de
ovendeur dicht.
Ook voor vis is de Au Gratin onovertroffen:tandbaars,
tonijn, zwaardvis, gevulde inktvis enz…
Automatische reiniging door middel van Fast Clean
V
Dit is het reinigingsproces van de oven. Voor informatie
betreffende Fast Clean, zie de paragraaf “ Automatische
reiniging door middel van Fast Clean”.
Het braadspit (slechts op enkele modellen aanwezig)
Ga voor het gebruik van het braadspit als volgt te werk: