Whirlpool FL 86G XA Gebruikershandleiding

Categorie
Ovens
Type
Gebruikershandleiding
FL 86 XA
FL 86 AN
FL 86 MT
FL 86G MT
FL 86G XA
FL 86G MT
Inhoud
Installatie, 47-48
Plaatsing
Elektrische aansluiting
Beschrijving van het apparaat, 49
Aanzichttekening
Bedieningspaneel
Display
Starten en gebruik, 50-51
Eerste ontsteking
De klok instellen
De timer instellen
Kinderslot
Demomodus
De oven starten
Typeplaatje
Programmas, 52-56
Kookprogrammas Création
Automatische kookprogrammas Succès
De bereiding programmeren
Praktische kooktips
Kooktabel Création
Kooktabel Succès
Voorzorgsmaatregelen en advies, 57
Algemene veiligheid
Afvalverwijdering
Energiebesparing en milieubehoud
Onderhoud en verzorging, 58-59
De elektrische stroom afsluiten
Reinigen van het apparaat
Vervangen van het lampje
Automatische reiniging PYROLYSE
Service, 60
Gebruiksaanwijzing
OVEN
NL
Italiano, 1 Français, 31
Nederlands,
46
Deutsch, 61
English,16
GB
NL
FR
IT
DE
47
NL
Bewaar dit boekje zorgvuldig voor eventuele
raadpleging in de toekomst. Wanneer u het product
weggeeft, verkoopt, of wanneer u verhuist, dient u
dit boekje bij het apparaat te bewaren zodat alle
nodige informatie voorhanden blijft.
Lees de gebruiksaanwijzing zorgvuldig door: er
staat belangrijke informatie in over installatie, gebruik
en veiligheid.
Plaatsing
Het verpakkingsmateriaal is niet bestemd voor
kinderen en dient daarom te worden verwijderd
volgens de geldende normen voor gescheiden
afvalverzameling (zie Voorzorgsmaatregelen en
advies).
De installatie moet worden uitgevoerd dooreen
bevoegde installateur en volgens de instructies van
de fabrikant. Een verkeerde installatie kan schade
berokkenen aan personen, dieren of dingen.
Inbouw
Voor een goede werking van het apparaat moet het
keukenmeubel de juiste kenmerken hebben:
de zijkanten van de kastjes die aan de oven
grenzen moeten hittebestendig zijn;
in het bijzonder moet, in geval van meubels met
fineer, de lijm bestand zijn tegen temperaturen
van 100°C;
voor het inbouwen van de oven, zowelonder het
aanrecht ( zie figuur ) alsin stapelbouw, dient
het meubel de volgende afmetingen te hebben:
Als u de oven onder het
aanrecht plaatst, dient u te
controleren of de buis van de
kookplaat juist is gemonteerd,
of hij niet de
installatiehandelingen van de
oven belemmert en of hij de
openingen aan de achterzijde
van de ventilator niet verstopt.
Ventilatie
Om een goede ventilatie te kunnen garanderen is
het noodzakelijk de achterkant van het meubel te
verwijderen. Het verdient de voorkeur de oven op
twee houten balken te plaatsen, of eventueel op een
enkele plank die een opening heeft van tenminste 45
x 560 mm (zie afbeeldingen).
Centreren en bevestigen
Regel de 2 stelvoetjes aan de zijkant van de oven in
overeenkomst met de 2 gaten in de lijst aan de hand
van de dikte van de zijkant van het meubel:
als de dikte 20 mm is:
verwijder het regelbare
gedeelte van het stelvoetje
(zie afb.);
als de dikte 18 mm is: gebruik
de eerste gleuf zoals door de
fabriek is voorzien ( zie afb.
);
als de dikte 16 mm is: gebruik
de tweede gleuf
(zie afbeelding).
Installatie
480 mm.
595 m
m
.
24,5 mm.
545 mm.
3 mm.
470 mm.
7 mm.
475 mm.
45 mm.
558 m
m
.
547 m
m
. m
in.
Nadat het apparaat is ingebouwd, mag er geen
contact meer mogelijk zijn met de elektrische
onderdelen.
Het energieverbruik dat staat aangegeven op het
typeplaatje is gebaseerd op dit soort installatie.
560 m
m
.
45 mm.
OK OK
48
NL
N
L
Om het apparaat aan het keukenkastje te
bevestigen: open de ovendeur en schroef de 2
houtschroeven in de 2 bovenste gaten in de zijrand.
Alle beschermende onderdelen moeten zodanig
worden bevestigd dat ze niet kunnen worden
verwijderd zonder gereedschap te gebruiken.
Elektrische aansluiting
De ovens met driepolige voedingskabel werken
met de wisselstroom, spanning en frequentie die
aangegeven staan op het typeplaatje op het
apparaat ( zie onder).
Monteren voedingskabel
1. Licht de lipjes aan
de zijkant van het
deksel van het
klemmenbord op met
een schroevendraaier:
trek het deksel van het
klemmenbord open
(zie afbeelding).
2. De voedingskabel in
werking stellen: draai
de schroef van de
kabelklem en de drie
schroeven
van de contacten L-
N
los en bevestig
daarna de kabels onder
de
schroeven met
inachtneming van de
kleuren Blauw (N) Bruin (L) Geel-Groen
(zie
afbeelding).
3. Bevestig de kabel aan de speciale kabelklem.
4. Sluit het deksel van het klemmenbord.
Het aansluiten van de voedingskabel aan het
elektrische net
Gebruik voor de voedingskabel een stekker die
genormaliseerd is voor de lading aangegeven op het
typeplaatje( zie hiernaast).
Wanneer het apparaat rechtstreeks op het net wordt
aangesloten moet u tussen het apparaat en het net
een meerpolige schakelaar aanbrengen met een
afstand tussen de contacten van minstens 3 mm,
aangepast aan het elektrische vermogen en
voldoend aan de geldende normen (de aarding mag
niet worden onderbroken door de schakelaar). De
voedingskabel moet zodanig worden geplaatst dat
hij nergens een temperatuur bereikt van 50°C hoger
dan de kamertemperatuur.
De installateur is verantwoordelijk voor een correcte
elektrische aansluiting en het in acht nemen van de
veiligheidsnormen.
Voor het aansluiten moet u controleren dat:
de contactdoos geaard is en voldoet aan de
geldende normen;
de contactdoos in staat is het maximale
vermogen van het apparaat te verdragen, zoals
aangegeven op het typeplaatje ( zie onder );
de spanning zich bevindt tussen de waarden die
staan aangegeven op het typeplaatje ( zie onder);
de contactdoos en de stekker overeenkomen. Als
dat niet zo is, dient u ofwel de stekker ofwel de
contactdoos te vervangen; gebruik geen
verlengsnoeren of dubbelstekkers.
Wanneer het apparaat geïnstalleerd is, moeten de
elektrische kabel en de contactdoos gemakkelijk te
bereiken zijn.
De kabel mag niet gebogen of samengedrukt
worden.
De kabel moet van tijd tot tijd worden
gecontroleerd en mag alleen door erkende monteurs
worden vervangen ( zie Service).
De fabri
kant kan niet aansprakelijk worden
gesteld wanneer deze normen niet worden
nageleefd.
49
NL
Bedieningspaneel
Rooster GRILL
Rooster LEKPLAAT
GELEIDERS
van de roosters
stand 5
stand 4
stand 3
stand 2
stand 1
Beschrijving van
het apparaat
Aanzichttekening
Bedieningspaneel
ON/OFF Regelen
Temperatuur
Toets
OK
DISPLAY
Toets
Thermolyse
Toets
Blokkering
Bedieningspaneel
Selectie
Programma's
Crèation
Regelen
Tijden
Pijl
Omlaag
Pijl
Omhoog
Toets
Instellingen
START/
STOP
Selectie
Programma's Succès
MENU
Display
50
NL
Wij raden u aan bij het eerste gebruik de oven
minstens een uur leeg te laten functioneren, op
maximum temperatuur en met de deur dicht. Nadat
u de oven heeft uitgedaan, opent u de ovendeur en
lucht u het vertrek. De lucht die u ruikt komt door het
verdampen van de middelen die worden gebruikt
om de oven te beschermen.
Als u de oven inschakelt, is deze ingesteld op het
Menu Création.
Als de gebruiker bij het inschakelen van de oven
geen enkele toets aanraakt, zal de oven automatisch
na 2 minuten uitgaan.
Eerste ontsteking
Na het aansluiten op het elektrische net, bij de
eerste inbedrijfstelling, doet u het bedieningspaneel
aan door te drukken op de toets
. In het SETUP
menu verschijnt een lijst talen. Selecteer de
gewenste taal door middel van de toetsen
en .
De vetgetypte tekst geeft de geselecteerde taal
aan. Druk OK om te bevestigen.
Zodra u een keuze heeft gemaakt toont het display
de volgende parameters:
TAAL Selecteren van de taal
TIJD Instellen van de tijd
GELUID Geluid van de toetsen
KLOK Weergave van de klok
VEILIGHEIDSINFORMATIE Weergave info tekst
UIT Setup verlaten
Nadat u de taal heeft gekozen in het SETUP menu,
en nadat er 60 seconden zijn verstreken sinds u
hem niet meer heeft gebruikt, zal het display
overgaan naar het menu Création.
De klok instellen
Om de klok in te stellen, doet u de oven aan door te
drukken op de toets
. Druk op de toets MENU
en volg de aangegeven procedure.
1. selecteer de optie TIJD en druk op OK om te
wijzigen;
2. regel de uren door middel van de toetsen
of ;
3. druk op de OK toets om te bevestigen;
4. herhaal de handeling voor de minuten.
De timer instellen
De timer kan worden ingesteld als de oven aan of uit
is als men in een bereidingsmenu is: als de tijd
verstreken is hoort u een geluidssignaal dat ofwel
vanzelf na een minuut uitgaat of door uzelf kan
worden afgezet door op een willekeurig symbool te
drukken.
Om de timer in te stellen drukt u op de toets
en
regelt u de minuten door middel van de toetsen
of ;
Druk OK om te bevestigen.
De timer heeft geen invloed op het in- of
uitschakelen van de oven.
Kinderslot
Door middel van de Kinderslot functie kunt u de
deur en de toetsen van de oven blokkeren.
Om deze functie in te schakelen drukt u op de
toets en daarna op de "OK" toets om te bevestigen.
Om de functie uit te schakelen herhaalt u de
aangegeven procedure.
Het kinderslot kan worden ingeschakeld wanneer de
oven aan of uit is, of wanneer u een einde bereiding
heeft ingesteld en na op start te hebben gedrukt.
Het kinderslot kan in alle voorgaande gevallen
worden uitgeschakeld, ook wanneer de oven de
bereiding heeft beëindigd.
Demomodus
De oven kan in demomodus werken: alle
verwarmingselementen worden uitgeschakeld, maar
de bediening blijft actief.
Om de demomodus in te schakelen als de oven aan
is, drukt u eerst op de
, toets, daarna op de
toets en uiteindelijk op "OK". Om de demomodus uit
te schakelen als de oven aan is, drukt u eerst op de
toets en daarna op de toets.
U hoort een geluidssignaal en op het display
verschijnt Demo Off.
De demomodus kan alleen worden ingeschakeld als
de oven aanstaat en geen enkele bereiding is
gestart.
De oven starten
Als u de oven inschakelt, is deze ingesteld op het
Menu Création
1. Schakel het bedieningspaneel in door middel van
de toets
.
2. Druk op de toets van het gewenste Création
kookprogramma
of Succès kookprogramma .
Het display toont de lijst programmas waaruit u kunt
kiezen.
4. Door middel van de toetsen
of ; selecteert u het
gewenste programma. Druk OK om te bevestigen. Het
display toont de vooringestelde temperatuur en duur (voor
de Succès bereidingen alleen de duur).
3. Druk op de START/STOP toets om de bereiding te
starten.
4. De oven begint met voorverwarmen.
5. Een geluidssignaal en de ontsteking van alle aanwijzers
van de voorverwarming geven aan dat de voorverwarming
compleet is.
6. Tijdens het koken kunt u nog altijd:
- de temperatuur wijzigen door te drukken op de toets
;
regelen door middel van de toetsen
of ; en
bevestigen door te drukken op OK (alleen voor Création
Starten en gebruik
51
NL
bereidingen);
- programmering duur bereiding
(alleen voor Création bereidingen);
- de bereiding onderbreken door op de toets START/
STOP te drukken;
- de timer instellen
;
- de oven uitschakelen door te drukken op de toets
.
7. Wanneer de stroom uitvalt en de oventemperatuur niet
te laag is geworden, gaat de oven automatisch terug naar
het punt waar het koken is onderbroken. De
geprogrammeerde functies worden echter niet onthouden.
U dient ze daarom bij het terugkeren van de stroom
opnieuw in te stellen.
Bij de programmas ROOSTEREN en GRILL is geen
voorverwarming nodig.
Zet nooit voorwerpen op de bodem van de oven; u
riskeert hiermee het email te beschadigen.
Plaats de ovenschalen altijd op bijgeleverde roosters.
Ventilator
Om de oven van buiten niet te heet te laten worden,
brengt een ventilator een luchtstroom teweeg die
tussen het bedieningspaneel en de ovendeur naar
buiten komt. Aan het begin van het programma
PYROLYSE draait de ventilator op lage snelheid.
Aan het einde van het programma PYROLYSE draait
de ventilator op maximale snelheid.
Aan het einde van de kooktijd blijft de ventilator
draaien totdat de oven voldoende is afgekoeld.
Ovenverlichting
Als de oven uit is, kan het ovenlicht op ieder
willekeurig moment aan worden gedaan door de
ovendeur te openen.
TYPEPLAATJE
Afmetingen
breedte 43,5 cm
hoogte 32 cm
diepte 41,5 cm
Inhoud liter 58
Elektrische
aansluitingen
spanning 220-240V ~ 50/60Hz
maximum opgenomen vermogen
2800W
ENERGY
LABEL
Richtlijn 2002/40/EG op etiket van
elektrische ovens.
Norm EN 50304
Energieverbruikverklaring Klasse
Geforceerde convectie -
verwarmingsfunctie:
Braden.
Deze apparatuur voldoet aan de
volgende EU voorschriften:
2006/95/EEG van 12/12/06
(Laagspanning) en
daaropvolgende wijzigingen
89/336/EEG van 03/05/89
(Elektromagnetische
Compatibiliteit) en
daaropvolgende wijzigingen
93/68/EEG van 22/07/93 en
daaropvolgende wijzigingen.
2002/96/CE
52
NL
Kookprogrammas Création
Alle programmas hebben een vooringestelde
kooktemperatuur. Deze kan handmatig worden
aangepast en naar wens worden ingesteld tussen de
30°C en de 300°C.
Het programma Création
omvat alle handmatige
bereidingen.
Voor iedere bereiding bestuurt de oven de essentiële
gegevens voor het slagen van alle recepten, van de
eenvoudigste tot de ingewikkeldste: temperatuur,
warmtebron, vochtigheidsgraad en geforceerde
luchtcirculatie zijn waarden die automatisch onder
controle worden gehouden.
Dit hoofdstuk is vervaardigd met de zeer
gewaardeerde medewerking van onze culinaire
expert. Wij raden u aan zijn advies op te volgen en
van zijn ervaring te profiteren om altijd een perfect
resultaat te bereiken.
De kookfuncties, de temperaturen en de plaatsing
van de gerechten in de oven zijn degenen die hij
zelf gebruikt voor het beste resultaat.
Voor iedere Création functie vindt u in de volgende
tabel informatie of het gerecht in de koude of warme
oven moet worden geplaatst. Als u zich aan deze
aanwijzingen houdt, is een optimaal resultaat
gegarandeerd.
Als u gerechten in een warme oven wilt plaatsen,
moet u wachten tot het einde van de
voorverwarming, aangegeven met een opeenvolging
van geluidssignalen.
De temperatuur wordt automatisch bepaald op basis
van het gekozen soort bereiding; toch kunt u de
temperatuur veranderen om hem aan te passen voor
een specifiek recept dat u wilt bereiden.
Het is ook mogelijk een bereidingstijd met een
onmiddellijke of uitgestelde start in te stellen.
Programma MULTILEVEL
Alle verwarmingselementen gaan aan en de
ventilator gaat draaien. Aangezien de warmte in de
hele oven constant is, zorgt de lucht dat de
gerechten op gelijkmatige wijze gekookt en
gebakken worden. Het is mogelijk maximaal twee
roosters tegelijk te gebruiken.
Programma GRILL
Het bovenste verwarmingselement gaat aan. Het koken
onder de grill is vooral aan te raden voor gerechten die
een hoge en directe temperatuur aan de buitenkant
nodig hebben. Kook met de ovendeur dicht.
Programma DRAAISPIT
Het bovenste verwarmingselement gaat aan en het
draaispit komt in beweging. Deze functie is optimaal
voor het braden aan het draaispit. Kook met de
ovendeur dicht.
Programma GRATINEREN
De bovenste en cirkelvormige
verwarmingselementen gaan aan en de ventilator
gaat draaien. Hiermee wordt de thermische
verspreiding uit één richting gecombineerd met de
geforceerde luchtcirculatie in de oven. Ideaal voor
gegratineerde schotels, lasagne, enz
Kook met de ovendeur dicht.
Programma TRADITIE OVEN
Met deze traditionele kookwijze is het beter een
enkel rooster te gebruiken. Aanbevolen kookfunctie
voor langzame bereidingen of au bain-marie. Voor
de bereiding au bain-marie raden wij u aan het water
rechtstreeks in de bakplaat gieten.
Programma ROOSTEREN
De bovenste en cirkelvormige
verwarmingselementen gaan aan en de ventilator
gaat draaien. Hiermee wordt de thermische
verspreiding uit één richting gecombineerd met de
geforceerde luchtcirculatie in de oven. Eventueel
verbranden van de buitenkant wordt zo vermeden;
de warmte dringt gemakkelijker door naar de
binnenkant.
Kook met de ovendeur dicht.
Programma RIJZEN
Het bovenste cirkelvormige verwarmingselement
gaat aan en de ventilator gaat pas in de
verwarmingsfase draaien. De oventemperatuur is
ideaal voor het rijsproces. Houd tijdens het rijzen de
ovendeur dicht.
Programma BRIOCHE
Het gecombineerde gebruik van het bovenste en
cirkelvormige verwarmingselement maken dit
kookprogramma ideaal voor taarten met
bakkersgist.
Programma TAARTEN
Het gecombineerde gebruik van het bovenste en
cirkelvormige verwarmingselement maken dit
kookprogramma ideaal voor taarten van bladerdeeg
of kruimeldeeg.
Programmas
53
NL
Programma CAKE
Dit kookprogramma is ideaal voor cake, maar niet
voor BRIOCHES en TAARTEN (bv. wel voor kleine
soesjes, cake, enz).
Programmas LAGE TEMPERATUUR
Dit soort bereidingen, die al jaren door vakmensen
worden gebruikt, maken het mogelijk de gerechten
(vlees, vis, fruit, groente) op zeer lage temperaturen
(van 85°C tot 120 °C) te koken; hiermee wordt een
perfecte bereiding gegarandeerd die de smaak op
zijn best doet uitkomen.
De voordelen moeten niet worden onderschat:
aangezien de temperaturen van de bereiding laag
zijn (meestal lager dan de
verdampingstemperatuur), wordt het verlies van
kooksappen, te wijten aan de verdamping,
aanmerkelijk beperkt en wordt het gerecht mals
en zacht;
bij het bereiden van vlees krimpen de spiervezels
minder in dan bij een traditionele bereidingswijze.
U krijgt dus mals vlees dat niet hoeft te rusten
nadat het uit de oven komt. U moet het vlees
bruinbakken voordat u het in de oven plaatst.
Het luchtdicht bereiden op lage temperatuur, dat
al sinds 30 jaar door de beroemdste koks wordt
gedaan, biedt vele voordelen:
gastronomische: de geuren worden
geconcentreerd voor het behoud van de
kenmerkende smaken terwijl het gerecht zacht en
mals blijft.
hygiënische: aangezien de hygiënische normen
worden gerespecteerd beschermt deze kookwijze
de etenswaren tegen de schadelijk effecten van
zuurstof en garandeert het een lange
houdbaarheid in de koelkast.
organisatorische: dankzij de lange houdbaarheid
kunt u de gerechten lang van tevoren klaarmaken.
diëtetische: deze bereidingswijze beperkt het
gebruik van vetten waardoor u licht verteerbare
gerechten klaar kunt maken.
economische: het gewichtverlies van de
producten wordt aanzienlijk beperkt.
Voor gebruik van deze techniek moet u dus
beschikken over een vacuümmachine voorzien van
de nodige zakjes. Volg de instructies voor het
luchtdicht verpakken van etenswaren aandachtig
door.
De vacuümtechniek maakt ook het conserveren van
rauwe producten mogelijk (fruit, groente, enz.) en
van voorgekookte producten (traditionele bereiding).
Draaispit
Voor het activeren van
het draaispit ( zie afb.)
gaat u als volgt te
werk:
1. plaats de lekplaat in stand 1;
2. zet de steun van het draaispit op de 3e stand en
steek de vleespen in de speciale opening achterin
de oven;
3. activeer het draaispit door het programma
te
selecteren;
Als het programma is gestart en u opent de deur,
houdt het draaispit op met draaien.
Automatische kookprogrammas Succès
Open de ovendeur niet om te voorkomen dat de
tijdsduur en de kooktemperatuur worden ontregeld.
Het programma Succès
bevat alle automatische
bereidingen, verzorgd en ingesteld door onze chef.
Alle Succès functies zijn volledig automatisch: de
temperatuur en de tijdsduur zijn ingesteld en
kunnen niet worden gewijzigd door het systeem
C.O.P.® (Cottura Ottimale Programmata
(Optimale Geprogrammeerde Bereiding)) die
automatisch een perfect resultaat garandeert. De
bereiding wordt automatisch onderbroken en de
oven geeft aan wanneer het gerecht klaar is (alleen
bij de functie Pizzeria moet de gebruiker aan het
einde inspringen).
Dit hoofdstuk is vervaardigd met de zeer
gewaardeerde medewerking van onze culinaire
expert. Wij raden u aan zijn advies op te volgen en
van zijn ervaring te profiteren om altijd een perfect
resultaat te bereiken. De kookfuncties, de
temperaturen en de plaatsing van de gerechten in
de oven zijn degenen die hij zelf gebruikt voor het
beste resultaat.
Bij alle Succès bereidingen moeten de gerechten in
de koude oven worden geplaatst, met uitzondering
van de functie Pizzeria (zie volgende paragraaf).
54
NL
Voor het BRAADPROGRAMMA
en het programma TAARTENis het mogelijk een
uitgestelde start te programmeren.
BRAADPROGRAMMA
Gebruik deze functie voor het braden van kalfs-,
varkens- en lamsvlees. Plaats het vlees in de koude
oven. U kunt de gerechten eventueel ook in de
warme oven plaatsen.
Programma TAARTEN
Deze functie is ideaal voor het bereiden van zowel
taarten met bakkersgist als met gedroogde gist, of
zonder gist. Plaats in de koude oven. U kunt de
gerechten eventueel ook in de warme oven plaatsen.
Programma BROOD
Gebruik deze functie voor het bakken van brood Zie
volgende hoofdstuk voor recepten en details.
Voor een optimaal resultaat raden wij u aan de
volgende aanwijzingen nauwkeurig op te volgen:
houdt u zich aan het recept;
het maximum gewicht per bakplaat;
vergeet niet 1 dl water in de lekplaat boven de
ovenschaal met het deeg te plaatsen en het
bakproces te beginnen in een koude oven;
het deeg moet circa 1 tot uur op
kamertemperatuur rijzen. De exacte duur hangt af
van de kamertemperatuur. Het deeg is voldoende
gerezen als het volume is verdubbeld.
Recept voor BROOD:
1 bakplaat van 1000 g max, onderste ovenstand
2 bakplaten van 1000 g max, onderste en middelste
stand
Recept voor 1000 g deeg: 600 g meel, 350 g water, 10
g zout, 25 g bakkersgist (of 2 zakjes gedroogde gist)
Procedure:
Meng het meel en het zout in een grote kom.
Doe de gist in lauw water (circa 35 graden).
Maak een kuil in het meel.
Giet er het mengsel van water en gist in
Kneed het geheel totdat een homogeen deeg is
gevormd dat niet plakkerig is, door het deeg 10
minuten lang met de palm van de hand plat te
drukken en vervolgens weer dicht te vouwen.
Vorm een bal en laat deze circa 1 tot uur rijzen
(totdat het volume verdubbeld is), bedekt met
een plastic folie.
Verdeel de bal om de verschillende broden te maken.
Leg ze op ovenpapier op de bakplaat.
Bestrooi de broden met meel.
Maak sneden in de broden.
Giet 1 dl koud gedistilleerd water in de lekplaat en
plaats hem boven de ovenschaal met het deeg.
Plaats het brood in de koude oven.
Start het programma
BROOD
Aan het einde van de kooktijd laat u de broden
rusten op een rooster totdat ze geheel zijn
afgekoeld.
De bereiding programmeren
De programmering is alleen mogelijk wanneer een
kookprogramma is geselecteerd.
De duur programmeren
Druk op de toets
, daarna:
1. Selecteer de optie DUUR en druk OK om te
bevestigen.
2. Regel de tijd door te drukken op de toetsen
en
.
3. Druk OK om te bevestigen.
4. Selecteer de optie UIT en druk OK om te
bevestigen. De instelling wordt bewaard.
5. Als de tijd verstreken is, hoort u een
geluidssignaal en gaat de oven uit.
B.v.: het is 9:00 uur en u programmeert een duur
van 1 uur en 15 minuten. Het programma stopt
automatisch om 10:15 uur.
U kunt de duur alleen instellen voor Création
bereidingen.
Programmeren van een uitgestelde bereiding
1. Druk op de toets
en volg de procedure van de
duur van punt 1 t/m 3.
2. Selecteer de optie EINDE BEREIDING en druk
OK om te bevestigen.
3. Regel de uren door middel van de toetsen
of
.
4. Druk OK om te bevestigen.
5. Druk nogmaals op de toetsen
en om de
minuten te regelen.
6. Druk OK om te bevestigen.
9. Druk op de toets START voor het inschakelen
van de programmering.
10. Als de tijd verstreken is, hoort u een
geluidssignaal en gaat de oven uit.
B.v.: het is 9:00 uur, u programmeert een duur
van 1 uur en 15 minuten en de eindtijd om 12:30.
Het programma zal automatisch om 11:15
beginnen.
Het bericht op het display wacht op koken geeft
aan dat er een programmering is uitgevoerd. Op het
display verschijnen de eindtijd en de duur van de
bereiding.
55
NL
U kunt de eindtijd wijzigen totdat de oven wacht op
koken, zoals aangegeven in bovenstaande
procedure.
Om een programmering te annuleren stelt u de duur
in op 0:00 of schakelt u de oven uit
.
Als u een kookduur instelt, kunt u een uitgestelde
kooktijd programmeren.
Praktische kooktips
Gebruik voor het koken met de heteluchtoven nooit
de standen 1 en 5: in deze standen zou de hete
lucht de fijne gerechten kunnen verbranden.
Bij de functies DRAAISPIT, GRATINEREN en
ROOSTEREN raden wij u aan de lekplaat op stand 1
te zetten om vet of jus op te vangen.
MULTIKOKEN
Gebruik de standen 2 en 4, en plaats de
gerechten die meer warmte nodig hebben op
stand 2.
Plaats de lekplaat op de onderste stand en het
rooster op de hoogste.
GRATINEREN
Plaats de grill op stand 3 of 4, plaats de
gerechten op het midden van de grill.
Wij raden u aan de temperatuur op maximum te
zetten. Het is normaal dat het bovenste
verwarmingselement niet constant aan blijft: zijn
werking wordt geregeld door een thermostaat.
56
NL
Kooktabel Création
De Création kookprogrammas hebben een vooringestelde kooktemperatuur.
Functie
Aanbevolen bereiding voor...
Niveau bakplaat
Niveau rooster 1
Niveau rooster 2
In oven plaatsen
N.B.
Multilevel
Gelijktijdig bereiden van meerdere gerechten op 2
of 3 niveaus zonder het overdragen van geur of
smaak
1 3
5 (bij bereiding
op 3 niveaus)
warm
Als u deze functie gebruikt voor een enkele
bereiding zet u de bakplaat op het 2
e
niveau.
Grill
Runderbiefstuk, vis, grill, gratin, enz.
1
Het niveau hangt af van de dikte
van de te grillen etenswaren
War m
Draaispit
Het braden van wit of rood vlees
1 3 (braadspit)
Koud
Gratineren
Aardappelschotel au gratin, uiensoep, lasagne, enz.
2 Koud
Als u het korstje van een gerecht au gratin wilt
afmaken kiest u de grill functie.
Temperatuur (210 °C) niet wijzigbaar.
Traditie
Langzame bereiding (backenhof, boeuf
bourguignon, goulash, enz.) of au bain-marie
(terrines, crèmes, enz.)
2 Warm
Voor de bereiding au bain-marie kunt u het water
rechtstreeks in de bakplaat gieten.
Roosteren
Braadstukken (wit of rood vlees)
1 2 Koud
De aanbevolen temperatuur garandeert een
perfecte bereiding en voorkomt rookvorming. Als
het vlees op een schaal ligt, plaatst u de bakplaat
op het 2
e
niveau.
Rijzen
Rijzen van deeg met bakkersgist (croissants,
brood, taarten, enz.)
2 Koud
Temperatuur (40 °C) niet wijzigbaar.
Brioche Gebak en taarten (met bakkersgist)
2 Warm
Voor het bereiden van pizza raden wij u aan de
temperatuur op 220 °C te zetten.
Taart
Taarten of quiches (kruimeldeeg of bladerdeeg)
2 Warm
Bodem perfect gaar en goede afwerking van de
bovenkant.
Cake
Alle taarten en gebak behalve croissants en taarten
met harde bodem (soesjes, pound cake, cake,
clafoutis, enz.)
2 Warm
Als u slechts een niveau gebruikt, plaatst u het
gerecht (soesjes, enz.) of de taartvorm (cake, enz.)
op de bakplaat.
Lage temperatuur
85
Vlees, groente, vis, enz.
2 Koud
Lage temperatuur
95
Vlees, groente, vis, enz.
2 Koud
Lage temperatuur
120
Vlees, groente, vis, enz.
2 Koud
Verhitten
Voorgekookte gerechten
2 Koud
Temperatuur (140 °C) niet wijzigbaar.
Pasteurisatie Fruit, groente, enz.
2 Koud
Kleine bakjes kunnen op 2 niveaus worden
geplaatst (bakplaat 1
e
niveau en rooster 3
e
niveau).
Laat de bakjes in de oven afkoelen.
Kooktabel Succès
De Succès kookprogrammas hebben een vooringestelde kooktemperatuur en -duur.
Functie
Aanbevolen bereiding voor...
Niveau bakplaat
Niveau rooster 1
Niveau rooster 2
In oven
plaatsen
N.B.
Gebraden
Rundvlees
Runderrollade
1 2
Gebraden
Kalfsvlees
Kalfsrollade 1 2
Gebraden
Varkensvlees
Varkensrollade 1 2
Gebraden kip Gebraden kip 1 2
Lamspoot Lamsbout 1 2
Koud
Als het vlees op een schotel ligt, zet u
deze op de bakplaat op het 2
e
niveau.
U kunt het vlees ook in de oven doen
als de oven al warm is.
Taarten
Vruchtentaarten of quiches (zandtaartdeeg,
kruimeldeeg of bladerdeeg)
2
Brioche
Gebak en taarten met bakkersgist (croissants,
amandeltaart enz.)
2
Koekjes
Gebak en taarten met gedroogde gist (pound
cake, gemarmerde koekjes, enz.)
2
Fruit cake
Gebak zonder gist (clafoutis, amandeltaart,
boerentaart, enz.)
2
Koud
Voor bereiding op meerdere niveaus
plaatst u de bakplaat op het 1
e
niveau
en de roosters op het 3
e
en 5
e
niveau.
Als de oven al warm is kunt u toch de
etenswaren in de oven doen.
Brood * * *
57
NL
Voorzorgsmaatregelen en advies
Dit apparaat is ontworpen en vervaardigd volgens de
geldende internationale veiligheidsvoorschriften. Deze
aanwijzingen zijn geschreven voor uw veiligheid en u dient
ze derhalve goed door te nemen.
Algemene veiligheid
Het bedieningspaneel van de oven is niet van het type
touch-screen, derhalve dient u de toetsen licht in te
drukken.
Dit apparaat is vervaardigd voor niet-professioneel
gebruik binnenshuis.
Het apparaat dient niet buitenshuis te worden
geplaatst, ook niet in overdekte toestand. Het is erg
gevaarlijk als het in aanraking komt met regen of als het
onweert.
Maak gebruik van de handgrepen aan de zijkant van de
oven om het apparaat te verplaatsen.
Raak de oven niet blootsvoets of met natte handen of
voeten aan.
Het apparaat dient om gerechten te koken. Het mag
uitsluitend door volwassenen worden gebruikt en alleen
volgens de instructies die beschreven staan in deze
handleiding.
Tijdens het gebruik van de oven worden de
verwarmings elem enten en enk ele delen van
de ovendeur zeer heet. Raak ze niet aan en
houd kinderen op een a f
stand.
Voorkom dat elektrische snoeren van andere kleine
keukenapparaten op warme delen van de oven
terechtkomen.
Laat de ventilatieopeningen en warmteafvoer vrij.
Pak het handvat van de ovendeur alleen in het midden vast:
aan de zijkant zou het heet kunnen zijn.
Gebruik altijd ovenwanten om gerechten in de oven te
zetten en eruit te halen.
Plaats geen aluminiumfolie op de bodem van de oven.
Plaats geen brandbaar materiaal in de oven: als de
oven plotseling aan zou worden gezet, zou dit materiaal
vlam kunnen vatten.
Trek de stekker nooit uit het stopcontact door aan het
snoer te trekken, maar altijd door de stekker direct beet
te pakken.
Maak de oven niet schoon of voer geen onderhoud uit
als de stekker nog in het stopcontact zit.
Probeer in geval van storingen nooit zelf de interne
mechanismen van het apparaat te repareren. Neem
contact op met de Technische Dienst (zie Service).
Plaats geen zware voorwerpen op de open ovendeur.
Zorg ervoor niet per ongeluk tegen het handvat te
stoten, aangezien u hiermee riskeert het glas te
beschadigen.
Dit apparaat mag niet worden gebruikt door personen
(kinderen inbegrepen) met een beperkt lichamelijk,
sensorieel of geestelijk vermogen of personen die niet
de nodige ervaring of kennis hebben met het apparaat,
tenzij onder toezicht van een persoon die
verantwoordelijk is voor hun veiligheid of nadat hun is
uitgelegd hoe het apparaat werkt.
Afvalverwijdering
Het wegdoen van het verpakkingsmateriaal: houdt u
aan de plaatselijke normen zodat het materiaal
hergebruikt kan worden.
De Europese richtlijn 2002/96/EG, betreffende
afgedankte elektrische en elektronische apparatuur
(AEEA), voorziet dat huishoudelijke apparatuur niet met
het normale afval mag worden meegegeven. De
verwijderde apparaten moeten apart worden opgehaald
om het terugwinnen en recyclen van de materialen
waaruit ze bestaan te optimaliseren en te voorkomen
dat er eventuele schade voortvloeit voor de gezondheid
en het milieu. Het symbool van de afvalemmer met een
kruis staat op alle producten om de consument eraan te
herinneren dat dit gescheiden afval is.
U kunt oude apparaten laten ophalen of afgeven bij de
reinigingsdienst of, indien dit door de landelijke wetten
wordt voorzien, ze bij aanschaf van eenzelfde soort
nieuw product, inleveren bij de verkoper ervan.
Alle belangrijkste fabrikanten van huishoudelijke apparaten
zijn actief bij het beheer van verzamel- en
verwijderingsystemen van afgedankte apparatuur.
Energiebesparing en milieubehoud
Door de oven te gebruiken vanaf het late middaguur tot
aan de vroege ochtend zorgt u ervoor dat uw
elektriciteitscentrale minder wordt belast tijdens het
spitsuur. De optie waarmee u programmas
voorprogrammeert, in het bijzonder de uitgestelde
bereiding (zie Programmas) en de vertraagde
automatische reiniging (zie Onderhoud en verzorging),
kunnen u hierbij helpen.
Houd bij de functies DRAAISPIT, GRILL en ROOSTEREN
altijd de ovendeur dicht: dit om betere resultaten te
bereiken en voor een grotere energiebesparing (circa
10%).
Houd de afdichtingen altijd schoon zodat ze goed
aansluiten op de deur en er geen hitte vrij kan komen.
58
NL
De elektrische stroom afsluiten
Sluit altijd eerst de stroom af voordat u tot enige
handeling overgaat.
Reinigen van het apparaat
De buitenkant, dus zowel het email en het roestvrij
staal als de rubberen afdichtingen, kunnen met
een spons en een sopje worden afgenomen. Als
de vlekken moeilijk te verwijderen zijn, kunt u een
speciaal reinigingsmiddel gebruiken. Na het
reinigen dient u alles goed af te spoelen en te
drogen. Gebruik geen schuurmiddelen of
bijtende producten.
De binnenkant van de oven kunt u het beste
direct na gebruik schoonmaken, als hij nog lauw
is. Gebruik warm water en een
schoonmaakmiddel, spoel vervolgens af en droog
met een zachte doek. Gebruik geen
schuurmiddelen.
De accessoires kunnen gewoon worden
afgewassen (eventueel ook in de vaatwasser).
We raden u aan de schoonmaakmiddelen niet
direct op het bedieningspaneel te spuiten maar
een sponsje te gebruiken.
Reinig het glas van de deur met een spons en
niet schurende producten. Droog met een zachte
doek. Gebruik geen ruwe schurende materialen of
scherpe schrapertjes die het oppervlak zouden
kunnen krassen waardoor als gevolg het glas zou
kunnen barsten.
Gebruik voor het reinigen geen stoomapparaat.
Controleer de afdichtingen
Controleer regelmatig de staat van de afdichting
rondom de ovendeur. In het geval de afdichtingen
beschadigd zijn, dient u zich tot de dichtstbijzijnde
Technische Dienst te wenden ( zie Service). Gebruik
de oven niet voordat de reparatie is uitgevoerd.
Vervangen van het lampje
Voor het
vervangen van het
ovenlampje:
Glasplaat
Afdichting
Lamp
Ovenruimte
1. Dient u het glazen lampenkapje los te halen met
behulp van een schroevendraaier.
2. Schroef het lampje los en vervang het met
eenzelfde soort lampje: vermogen 15 W, fitting E 14.
Zet het deksel weer op zijn plaats en let erop dat de
afdichting goed is bevestigd (zie afb.).
Automatische reiniging PYROLYSE
Het programma PYROLYSE brengt de
oventemperatuur op 500°C om het pyrolyseproces
(ofwel het verbranden van voedselrestjes) te starten.
Het vuil wordt letterlijk as.
Gedurende de automatische reiniging kunnen de
oppervlakken zeer heet worden: houd kinderen op
een afstand. Door de ovendeur heen kunt u zien dat
bepaalde deeltjes zullen oplichten: dit is een
plotselinge verbranding, hetgeen een absoluut
normaal verschijnsel is wat geen enkel gevaar met
zich mee brengt.
De oven waarschuwt de gebruiker wanneer een
schoonmaakcyclus moet worden uitgevoerd. Op het
display verschijnt PYROLYSE Aangeraden - WILT U
STARTEN?; selecteer ja om het gewenste
reinigingsniveau te selecteren.
Voor het activeren van de PYROLYSE:
verwijder met een natte spons het ergste vuil uit
de oven. Gebruik geen schoonmaakmiddelen;
verwijder alle accessoires, telescopische
geleiders en ovenrekken uit de oven.
laat geen keukendoeken of pannenlappen op het
handvat hangen.
Als de oven te heet is kan het gebeuren dat de
pyrolyse niet start. Wacht tot de oven wat is
afgekoeld.
Het programma zal alleen van start gaan als de
ovendeur gesloten is.
Om de PYROLYSE te activeren drukt u op de toets
en daarna op de toets . Door middel van de
toetsen
of kiest u het gewenste PYROLYSE
niveau. De ingestelde duur kan niet worden
gewijzigd:
1. Economisch (ECO): duur 1 uur;
2. Normaal (NOR): duur anderhalf uur;
3. Intensief (INT): duur 2 uur.
Onderhoud en verzorging
59
NL
Druk OK om te bevestigen.
Druk op de toets START/STOP om de PYROLYSE
te starten.
Veiligheidsmechanismen
de deur wordt automatisch geblokkeerd zodra de
temperatuur erg hoog wordt;
als er iets onverwachts of vreemds gebeurt zal de
verwarming worden onderbroken;
als de deur geblokkeerd is kunnen de tijdsduur en
de eindtijd niet meer veranderd worden.
De programmering is alleen mogelijk nadat u het
programma PYROLYSE heeft geselecteerd.
Programmeren van een uitgestelde reiniging
1. Druk op de toets
.
2. Selecteer de optie EINDE BEREIDING en druk
OK om te bevestigen.
3. Regel de uren door middel van de toetsen
of
.
4. Druk OK om te bevestigen.
5. Druk nogmaals op de toetsen
en om de
minuten te regelen.
6. Druk OK om te bevestigen.
7. Druk op de toets START/STOP voor het
inschakelen van de programmering.
8. Als de tijd verstreken is, hoort u een
geluidssignaal en gaat de oven uit.
B.v.: het is 9:00 uur, u kiest het Economische
niveau van PYROLYSE met een vooringestelde
tijd van 1 uur. U programmeert 12:30 als eindtijd.
Het programma zal automatisch om 11:30
beginnen.
Het bericht op het display wacht op pyrolyse
geeft aan dat er een programmering is uitgevoerd.
Op het display verschijnen de tijd, de eindtijd en de
duur van de pyrolyse.
Om een programma te annuleren drukt u op de toets
.
Na de automatische reiniging
De ovendeur kan pas worden geopend als de
temperatuur tot op een acceptabel niveau is gezakt.
U zult nu wat wit poeder waarnemen op de bodem
en op de wanden van de oven: verwijder dit als de
oven is afgekoeld met een natte spons. Als u wilt
profiteren van de overgebleven warmte van de oven
om te gaan koken, kunt u het witte poeder rustig
laten liggen: het levert geen enkel gevaar op voor de
gerechten die u wilt gaan koken.
60
NL
Belangrijk:
Het apparaat is voorzien van een diagnostisch systeem dat eventuele storingen opspoort. Deze kunt u op het
display aflezen met berichten zoals: ER gevolgd door nummers.
Probeer 6 seconden lang op de toets
te drukken en te controleren of de storing opnieuw optreedt.
In dit geval moet u de technische dienst inschakelen.
Voor u contact opneemt met de Technische Dienst:
Controleer of u de storing niet zelf kunt oplossen;
Start het programma opnieuw om te controleren of het probleem is opgelost;
Als dit niet het geval is, dient u contact op te nemen met een Erkende Technische Servicedienst.
Wendt u nooit tot niet erkende monteurs.
Dit dient u door te geven:
Het soort storing;
het bericht dat op het display verschijnt
Het model apparaat (Mod.)
Het serienummer (S/N)
Deze informatie bevindt zich op het typeplaatje op het apparaat.
Servicedienst

Documenttranscriptie

Gebruiksaanwijzing OVEN Inhoud NL IT Italiano, 1 NL Nederlands, 46 FL 86 XA FL 86 AN FL 86 MT FL 86G MT FL 86G XA FL 86G MT GB English,16 DE Deutsch, 61 FR Français, 31 Installatie, 47-48 Plaatsing Elektrische aansluiting Beschrijving van het apparaat, 49 Aanzichttekening Bedieningspaneel Display Starten en gebruik, 50-51 Eerste ontsteking De klok instellen De timer instellen Kinderslot Demomodus De oven starten Typeplaatje Programma’s, 52-56 Kookprogramma’s Création Automatische kookprogramma’s Succès De bereiding programmeren Praktische kooktips Kooktabel Création Kooktabel Succès Voorzorgsmaatregelen en advies, 57 Algemene veiligheid Afvalverwijdering Energiebesparing en milieubehoud Onderhoud en verzorging, 58-59 De elektrische stroom afsluiten Reinigen van het apparaat Vervangen van het lampje Automatische reiniging PYROLYSE Service, 60 Installatie  Bewaar dit boekje zorgvuldig voor eventuele raadpleging in de toekomst. Wanneer u het product weggeeft, verkoopt, of wanneer u verhuist, dient u dit boekje bij het apparaat te bewaren zodat alle nodige informatie voorhanden blijft.  Lees de gebruiksaanwijzing zorgvuldig door: er staat belangrijke informatie in over installatie, gebruik en veiligheid. Plaatsing  Als u de oven onder het aanrecht plaatst, dient u te controleren of de buis van de kookplaat juist is gemonteerd, of hij niet de installatiehandelingen van de oven belemmert en of hij de openingen aan de achterzijde van de ventilator niet verstopt. OK OK Ventilatie  Het verpakkingsmateriaal is niet bestemd voor kinderen en dient daarom te worden verwijderd volgens de geldende normen voor gescheiden afvalverzameling (zie Voorzorgsmaatregelen en advies).  De installatie moet worden uitgevoerd dooreen bevoegde installateur en volgens de instructies van de fabrikant. Een verkeerde installatie kan schade berokkenen aan personen, dieren of dingen. Om een goede ventilatie te kunnen garanderen is het noodzakelijk de achterkant van het meubel te verwijderen. Het verdient de voorkeur de oven op twee houten balken te plaatsen, of eventueel op een enkele plank die een opening heeft van tenminste 45 x 560 mm (zie afbeeldingen). 560 mm . 45 m m. Inbouw Voor een goede werking van het apparaat moet het keukenmeubel de juiste kenmerken hebben: • de zijkanten van de kastjes die aan de oven grenzen moeten hittebestendig zijn; Centreren en bevestigen • in het bijzonder moet, in geval van meubels met fineer, de lijm bestand zijn tegen temperaturen van 100°C; Regel de 2 stelvoetjes aan de zijkant van de oven in overeenkomst met de 2 gaten in de lijst aan de hand van de dikte van de zijkant van het meubel: • voor het inbouwen van de oven, zowelonder het aanrecht ( zie figuur ) alsin stapelbouw, dient het meubel de volgende afmetingen te hebben: als de dikte 18 mm is: gebruik de eerste gleuf zoals door de fabriek is voorzien ( zie afb.); 3 mm. 475 mm. in. m. m m. 45 m 558 mm . 470 mm. 480 mm. 7 mm. m 547 als de dikte 20 mm is: verwijder het regelbare gedeelte van het stelvoetje (zie afb.); 595 . mm . 545 mm m. 5m 24,  Nadat het apparaat is ingebouwd, mag er geen contact meer mogelijk zijn met de elektrische onderdelen. Het energieverbruik dat staat aangegeven op het typeplaatje is gebaseerd op dit soort installatie. als de dikte 16 mm is: gebruik de tweede gleuf (zie afbeelding). 47 NL NL Om het apparaat aan het keukenkastje te bevestigen: open de ovendeur en schroef de 2 houtschroeven in de 2 bovenste gaten in de zijrand.  Alle beschermende onderdelen moeten zodanig worden bevestigd dat ze niet kunnen worden verwijderd zonder gereedschap te gebruiken. Elektrische aansluiting  De ovens met driepolige voedingskabel werken met de wisselstroom, spanning en frequentie die aangegeven staan op het typeplaatje op het apparaat ( zie onder). Monteren voedingskabel 1. Licht de lipjes aan de zijkant van het deksel van het klemmenbord op met een schroevendraaier: trek het deksel van het klemmenbord open (zie afbeelding). 2. De voedingskabel in werking stellen: draai de schroef van de kabelklem en de drie schroeven van de contacten LN los en bevestig daarna de kabels onder de N schroeven met inachtneming van de kleuren Blauw (N) Bruin (L) Geel-Groen (zie afbeelding). L 3. Bevestig de kabel aan de speciale kabelklem. 4. Sluit het deksel van het klemmenbord. 48 Het aansluiten van de voedingskabel aan het elektrische net Gebruik voor de voedingskabel een stekker die genormaliseerd is voor de lading aangegeven op het typeplaatje( zie hiernaast). Wanneer het apparaat rechtstreeks op het net wordt aangesloten moet u tussen het apparaat en het net een meerpolige schakelaar aanbrengen met een afstand tussen de contacten van minstens 3 mm, aangepast aan het elektrische vermogen en voldoend aan de geldende normen (de aarding mag niet worden onderbroken door de schakelaar). De voedingskabel moet zodanig worden geplaatst dat hij nergens een temperatuur bereikt van 50°C hoger dan de kamertemperatuur.  De installateur is verantwoordelijk voor een correcte elektrische aansluiting en het in acht nemen van de veiligheidsnormen. Voor het aansluiten moet u controleren dat: • de contactdoos geaard is en voldoet aan de geldende normen; • de contactdoos in staat is het maximale vermogen van het apparaat te verdragen, zoals aangegeven op het typeplaatje ( zie onder ); • de spanning zich bevindt tussen de waarden die staan aangegeven op het typeplaatje ( zie onder); • de contactdoos en de stekker overeenkomen. Als dat niet zo is, dient u ofwel de stekker ofwel de contactdoos te vervangen; gebruik geen verlengsnoeren of dubbelstekkers.  Wanneer het apparaat geïnstalleerd is, moeten de elektrische kabel en de contactdoos gemakkelijk te bereiken zijn.  De kabel mag niet gebogen of samengedrukt worden.  De kabel moet van tijd tot tijd worden gecontroleerd en mag alleen door erkende monteurs worden vervangen ( zie Service).  De fabrikant kan niet aansprakelijk worden gesteld wanneer deze normen niet worden nageleefd. Beschrijving van het apparaat Aanzichttekening NL GELEIDERS van de roosters stand 5 stand 4 stand 3 stand 2 stand 1 Rooster GRILL Rooster LEKPLAAT Bedieningspaneel Bedieningspaneel Selectie Programma's Crèation Regelen Tijden Pijl START/ Omhoog STOP Pijl Omlaag Toets Instellingen MENU ON/OFF Regelen Temperatuur Selectie Programma's Succès DISPLAY Toets OK Toets Blokkering Bedieningspaneel Toets Thermolyse Display 49 Starten en gebruik NL  Wij raden u aan bij het eerste gebruik de oven minstens een uur leeg te laten functioneren, op maximum temperatuur en met de deur dicht. Nadat u de oven heeft uitgedaan, opent u de ovendeur en lucht u het vertrek. De lucht die u ruikt komt door het verdampen van de middelen die worden gebruikt om de oven te beschermen.  Als u de oven inschakelt, is deze ingesteld op het Menu Création.  Als de gebruiker bij het inschakelen van de oven geen enkele toets aanraakt, zal de oven automatisch na 2 minuten uitgaan. Eerste ontsteking Na het aansluiten op het elektrische net, bij de eerste inbedrijfstelling, doet u het bedieningspaneel aan door te drukken op de toets . In het SETUP menu verschijnt een lijst talen. Selecteer de gewenste taal door middel van de toetsen en . De vetgetypte tekst geeft de geselecteerde taal aan. Druk “OK” om te bevestigen. Zodra u een keuze heeft gemaakt toont het display de volgende parameters: TAAL Selecteren van de taal TIJD Instellen van de tijd GELUID Geluid van de toetsen KLOK Weergave van de klok VEILIGHEIDSINFORMATIE Weergave info tekst UIT Setup verlaten  Nadat u de taal heeft gekozen in het SETUP menu, en nadat er 60 seconden zijn verstreken sinds u hem niet meer heeft gebruikt, zal het display overgaan naar het menu Création. De klok instellen Om de klok in te stellen, doet u de oven aan door te drukken op de toets . Druk op de toets “MENU” en volg de aangegeven procedure. 1. selecteer de optie TIJD en druk op “OK” om te wijzigen; 2. regel de uren door middel van de toetsen of ; 3. druk op de “OK” toets om te bevestigen; 4. herhaal de handeling voor de minuten. De timer instellen De timer kan worden ingesteld als de oven aan of uit is als men in een bereidingsmenu is: als de tijd verstreken is hoort u een geluidssignaal dat ofwel vanzelf na een minuut uitgaat of door uzelf kan worden afgezet door op een willekeurig symbool te drukken. Om de timer in te stellen drukt u op de toets en regelt u de minuten door middel van de toetsen of ; Druk “OK” om te bevestigen. 50  De timer heeft geen invloed op het in- of uitschakelen van de oven. Kinderslot Door middel van de Kinderslot functie kunt u de deur en de toetsen van de oven blokkeren. Om deze functie in te schakelen drukt u op de toets en daarna op de "OK" toets om te bevestigen. Om de functie uit te schakelen herhaalt u de aangegeven procedure. Het kinderslot kan worden ingeschakeld wanneer de oven aan of uit is, of wanneer u een einde bereiding heeft ingesteld en na op start te hebben gedrukt. Het kinderslot kan in alle voorgaande gevallen worden uitgeschakeld, ook wanneer de oven de bereiding heeft beëindigd. Demomodus De oven kan in demomodus werken: alle verwarmingselementen worden uitgeschakeld, maar de bediening blijft actief. Om de demomodus in te schakelen als de oven aan is, drukt u eerst op de , toets, daarna op de toets en uiteindelijk op "OK". Om de demomodus uit te schakelen als de oven aan is, drukt u eerst op de toets en daarna op de toets. U hoort een geluidssignaal en op het display verschijnt “Demo Off”. De demomodus kan alleen worden ingeschakeld als de oven aanstaat en geen enkele bereiding is gestart. De oven starten  Als u de oven inschakelt, is deze ingesteld op het Menu Création 1. Schakel het bedieningspaneel in door middel van de toets . 2. Druk op de toets van het gewenste Création kookprogramma of Succès kookprogramma . Het display toont de lijst programma’s waaruit u kunt kiezen. 4. Door middel van de toetsen of ; selecteert u het gewenste programma. Druk “OK” om te bevestigen. Het display toont de vooringestelde temperatuur en duur (voor de Succès bereidingen alleen de duur). 3. Druk op de “START/STOP” toets om de bereiding te starten. 4. De oven begint met voorverwarmen. 5. Een geluidssignaal en de ontsteking van alle aanwijzers van de voorverwarming geven aan dat de voorverwarming compleet is. 6. Tijdens het koken kunt u nog altijd: - de temperatuur wijzigen door te drukken op de toets ; regelen door middel van de toetsen of ; en bevestigen door te drukken op “OK” (alleen voor Création bereidingen); - programmering duur bereiding (alleen voor Création bereidingen); - de bereiding onderbreken door op de toets “START/ STOP” te drukken; - de timer instellen ; - de oven uitschakelen door te drukken op de toets . 7. Wanneer de stroom uitvalt en de oventemperatuur niet te laag is geworden, gaat de oven automatisch terug naar het punt waar het koken is onderbroken. De geprogrammeerde functies worden echter niet onthouden. U dient ze daarom bij het terugkeren van de stroom opnieuw in te stellen. NL  Bij de programma’s ROOSTEREN en GRILL is geen voorverwarming nodig.  Zet nooit voorwerpen op de bodem van de oven; u riskeert hiermee het email te beschadigen.  Plaats de ovenschalen altijd op bijgeleverde roosters. Ventilator Om de oven van buiten niet te heet te laten worden, brengt een ventilator een luchtstroom teweeg die tussen het bedieningspaneel en de ovendeur naar buiten komt. Aan het begin van het programma PYROLYSE draait de ventilator op lage snelheid. Aan het einde van het programma PYROLYSE draait de ventilator op maximale snelheid.  Aan het einde van de kooktijd blijft de ventilator draaien totdat de oven voldoende is afgekoeld. Ovenverlichting Als de oven uit is, kan het ovenlicht op ieder willekeurig moment aan worden gedaan door de ovendeur te openen. TYPEPLAATJE Afmetingen Inhoud Elektrische aansluitingen ENERGY LABEL breedte 43,5 cm hoogte 32 cm diepte 41,5 cm liter 58 spanning 220-240V ~ 50/60Hz maximum opgenomen vermogen 2800W Richtlijn 2002/40/EG op etiket van elektrische ovens. Norm EN 50304 Energieverbruikverklaring Klasse Geforceerde convectie verwarmingsfunctie: Braden. Deze apparatuur voldoet aan de volgende EU voorschriften: 2006/95/EEG van 12/12/06 (Laagspanning) en daaropvolgende wijzigingen 89/336/EEG van 03/05/89 (Elektromagnetische Compatibiliteit) en daaropvolgende wijzigingen 93/68/EEG van 22/07/93 en daaropvolgende wijzigingen. 2002/96/CE 51 Programma’s NL Kookprogramma’s Création  Alle programma’s hebben een vooringestelde kooktemperatuur. Deze kan handmatig worden aangepast en naar wens worden ingesteld tussen de 30°C en de 300°C. Het programma Création omvat alle handmatige bereidingen. Voor iedere bereiding bestuurt de oven de essentiële gegevens voor het slagen van alle recepten, van de eenvoudigste tot de ingewikkeldste: temperatuur, warmtebron, vochtigheidsgraad en geforceerde luchtcirculatie zijn waarden die automatisch onder controle worden gehouden. Dit hoofdstuk is vervaardigd met de zeer gewaardeerde medewerking van onze culinaire expert. Wij raden u aan zijn advies op te volgen en van zijn ervaring te profiteren om altijd een perfect resultaat te bereiken. De kookfuncties, de temperaturen en de plaatsing van de gerechten in de oven zijn degenen die hij zelf gebruikt voor het beste resultaat. Voor iedere Création functie vindt u in de volgende tabel informatie of het gerecht in de koude of warme oven moet worden geplaatst. Als u zich aan deze aanwijzingen houdt, is een optimaal resultaat gegarandeerd. Als u gerechten in een warme oven wilt plaatsen, moet u wachten tot het einde van de voorverwarming, aangegeven met een opeenvolging van geluidssignalen. De temperatuur wordt automatisch bepaald op basis van het gekozen soort bereiding; toch kunt u de temperatuur veranderen om hem aan te passen voor een specifiek recept dat u wilt bereiden. Het is ook mogelijk een bereidingstijd met een onmiddellijke of uitgestelde start in te stellen. Programma MULTILEVEL Alle verwarmingselementen gaan aan en de ventilator gaat draaien. Aangezien de warmte in de hele oven constant is, zorgt de lucht dat de gerechten op gelijkmatige wijze gekookt en gebakken worden. Het is mogelijk maximaal twee roosters tegelijk te gebruiken. Programma GRILL Het bovenste verwarmingselement gaat aan. Het koken onder de grill is vooral aan te raden voor gerechten die een hoge en directe temperatuur aan de buitenkant nodig hebben. Kook met de ovendeur dicht. 52 Programma DRAAISPIT Het bovenste verwarmingselement gaat aan en het draaispit komt in beweging. Deze functie is optimaal voor het braden aan het draaispit. Kook met de ovendeur dicht. Programma GRATINEREN De bovenste en cirkelvormige verwarmingselementen gaan aan en de ventilator gaat draaien. Hiermee wordt de thermische verspreiding uit één richting gecombineerd met de geforceerde luchtcirculatie in de oven. Ideaal voor gegratineerde schotels, lasagne, enz Kook met de ovendeur dicht. Programma TRADITIE OVEN Met deze traditionele kookwijze is het beter een enkel rooster te gebruiken. Aanbevolen kookfunctie voor langzame bereidingen of au bain-marie. Voor de bereiding au bain-marie raden wij u aan het water rechtstreeks in de bakplaat gieten. Programma ROOSTEREN De bovenste en cirkelvormige verwarmingselementen gaan aan en de ventilator gaat draaien. Hiermee wordt de thermische verspreiding uit één richting gecombineerd met de geforceerde luchtcirculatie in de oven. Eventueel verbranden van de buitenkant wordt zo vermeden; de warmte dringt gemakkelijker door naar de binnenkant. Kook met de ovendeur dicht. Programma RIJZEN Het bovenste cirkelvormige verwarmingselement gaat aan en de ventilator gaat pas in de verwarmingsfase draaien. De oventemperatuur is ideaal voor het rijsproces. Houd tijdens het rijzen de ovendeur dicht. Programma BRIOCHE Het gecombineerde gebruik van het bovenste en cirkelvormige verwarmingselement maken dit kookprogramma ideaal voor taarten met bakkersgist. Programma TAARTEN Het gecombineerde gebruik van het bovenste en cirkelvormige verwarmingselement maken dit kookprogramma ideaal voor taarten van bladerdeeg of kruimeldeeg. Programma CAKE Dit kookprogramma is ideaal voor cake, maar niet voor BRIOCHES en TAARTEN (bv. wel voor kleine soesjes, cake, enz ). Draaispit Voor het activeren van het draaispit ( zie afb.) gaat u als volgt te werk: Programma’s LAGE TEMPERATUUR Dit soort bereidingen, die al jaren door vakmensen worden gebruikt, maken het mogelijk de gerechten (vlees, vis, fruit, groente) op zeer lage temperaturen (van 85°C tot 120 °C) te koken; hiermee wordt een perfecte bereiding gegarandeerd die de smaak op zijn best doet uitkomen. De voordelen moeten niet worden onderschat: • aangezien de temperaturen van de bereiding laag zijn (meestal lager dan de verdampingstemperatuur), wordt het verlies van kooksappen, te wijten aan de verdamping, aanmerkelijk beperkt en wordt het gerecht mals en zacht; • bij het bereiden van vlees krimpen de spiervezels minder in dan bij een traditionele bereidingswijze. U krijgt dus mals vlees dat niet hoeft te ‘rusten’ nadat het uit de oven komt. U moet het vlees bruinbakken voordat u het in de oven plaatst. Het luchtdicht bereiden op lage temperatuur, dat al sinds 30 jaar door de beroemdste koks wordt gedaan, biedt vele voordelen: • gastronomische: de geuren worden geconcentreerd voor het behoud van de kenmerkende smaken terwijl het gerecht zacht en mals blijft. • hygiënische: aangezien de hygiënische normen worden gerespecteerd beschermt deze kookwijze de etenswaren tegen de schadelijk effecten van zuurstof en garandeert het een lange houdbaarheid in de koelkast. • organisatorische: dankzij de lange houdbaarheid kunt u de gerechten lang van tevoren klaarmaken. • diëtetische: deze bereidingswijze beperkt het gebruik van vetten waardoor u licht verteerbare gerechten klaar kunt maken. • economische: het gewichtverlies van de producten wordt aanzienlijk beperkt. Voor gebruik van deze techniek moet u dus beschikken over een vacuümmachine voorzien van de nodige zakjes. Volg de instructies voor het luchtdicht verpakken van etenswaren aandachtig door. De vacuümtechniek maakt ook het conserveren van rauwe producten mogelijk (fruit, groente, enz.) en van voorgekookte producten (traditionele bereiding). 1. plaats de lekplaat in stand 1; 2. zet de steun van het draaispit op de 3e stand en steek de vleespen in de speciale opening achterin de oven; 3. activeer het draaispit door het programma te selecteren;  Als het programma is gestart en u opent de deur, houdt het draaispit op met draaien. Automatische kookprogramma’s Succès  Open de ovendeur niet om te voorkomen dat de tijdsduur en de kooktemperatuur worden ontregeld. Het programma Succès bevat alle automatische bereidingen, verzorgd en ingesteld door onze chef. Alle Succès functies zijn volledig automatisch: de temperatuur en de tijdsduur zijn ingesteld en kunnen niet worden gewijzigd door het systeem C.O.P.® (Cottura Ottimale Programmata (Optimale Geprogrammeerde Bereiding)) die automatisch een perfect resultaat garandeert. De bereiding wordt automatisch onderbroken en de oven geeft aan wanneer het gerecht klaar is (alleen bij de functie “Pizzeria” moet de gebruiker aan het einde inspringen). Dit hoofdstuk is vervaardigd met de zeer gewaardeerde medewerking van onze culinaire expert. Wij raden u aan zijn advies op te volgen en van zijn ervaring te profiteren om altijd een perfect resultaat te bereiken. De kookfuncties, de temperaturen en de plaatsing van de gerechten in de oven zijn degenen die hij zelf gebruikt voor het beste resultaat. Bij alle Succès bereidingen moeten de gerechten in de koude oven worden geplaatst, met uitzondering van de functie Pizzeria (zie volgende paragraaf). 53 NL NL Voor het BRAADPROGRAMMA en het programma TAARTEN is het mogelijk een uitgestelde start te programmeren. BRAADPROGRAMMA Gebruik deze functie voor het braden van kalfs-, varkens- en lamsvlees. Plaats het vlees in de koude oven. U kunt de gerechten eventueel ook in de warme oven plaatsen. Programma TAARTEN Deze functie is ideaal voor het bereiden van zowel taarten met bakkersgist als met gedroogde gist, of zonder gist. Plaats in de koude oven. U kunt de gerechten eventueel ook in de warme oven plaatsen. Programma BROOD Gebruik deze functie voor het bakken van brood Zie volgende hoofdstuk voor recepten en details. Voor een optimaal resultaat raden wij u aan de volgende aanwijzingen nauwkeurig op te volgen: • houdt u zich aan het recept; • het maximum gewicht per bakplaat; • vergeet niet 1 dl water in de lekplaat boven de ovenschaal met het deeg te plaatsen en het bakproces te beginnen in een koude oven; • het deeg moet circa 1 tot 1½ uur op kamertemperatuur rijzen. De exacte duur hangt af van de kamertemperatuur. Het deeg is voldoende gerezen als het volume is verdubbeld. Recept voor BROOD: 1 bakplaat van 1000 g max, onderste ovenstand 2 bakplaten van 1000 g max, onderste en middelste stand Recept voor 1000 g deeg: 600 g meel, 350 g water, 10 g zout, 25 g bakkersgist (of 2 zakjes gedroogde gist) Procedure: • Meng het meel en het zout in een grote kom. • Doe de gist in lauw water (circa 35 graden). • Maak een kuil in het meel. • Giet er het mengsel van water en gist in • Kneed het geheel totdat een homogeen deeg is gevormd dat niet plakkerig is, door het deeg 10 minuten lang met de palm van de hand plat te drukken en vervolgens weer dicht te vouwen. • Vorm een bal en laat deze circa 1 tot 1½ uur rijzen (totdat het volume verdubbeld is), bedekt met een plastic folie. • Verdeel de bal om de verschillende broden te maken. • Leg ze op ovenpapier op de bakplaat. • Bestrooi de broden met meel. • Maak sneden in de broden. • Giet 1 dl koud gedistilleerd water in de lekplaat en plaats hem boven de ovenschaal met het deeg. 54 • Plaats het brood in de koude oven. • Start het programma BROOD • Aan het einde van de kooktijd laat u de broden rusten op een rooster totdat ze geheel zijn afgekoeld. De bereiding programmeren  De programmering is alleen mogelijk wanneer een kookprogramma is geselecteerd. De duur programmeren Druk op de toets , daarna: 1. Selecteer de optie “DUUR” en druk “OK” om te bevestigen. en 2. Regel de tijd door te drukken op de toetsen . 3. Druk “OK” om te bevestigen. 4. Selecteer de optie “UIT” en druk “OK” om te bevestigen. De instelling wordt bewaard. 5. Als de tijd verstreken is, hoort u een geluidssignaal en gaat de oven uit. • B.v.: het is 9:00 uur en u programmeert een duur van 1 uur en 15 minuten. Het programma stopt automatisch om 10:15 uur.  U kunt de duur alleen instellen voor Création bereidingen. Programmeren van een uitgestelde bereiding 1. Druk op de toets en volg de procedure van de duur van punt 1 t/m 3. 2. Selecteer de optie “EINDE BEREIDING” en druk “OK” om te bevestigen. of 3. Regel de uren door middel van de toetsen . 4. Druk “OK” om te bevestigen. 5. Druk nogmaals op de toetsen en om de minuten te regelen. 6. Druk “OK” om te bevestigen. 9. Druk op de toets “START” voor het inschakelen van de programmering. 10. Als de tijd verstreken is, hoort u een geluidssignaal en gaat de oven uit. • B.v.: het is 9:00 uur, u programmeert een duur van 1 uur en 15 minuten en de eindtijd om 12:30. Het programma zal automatisch om 11:15 beginnen. Het bericht op het display “wacht op koken” geeft aan dat er een programmering is uitgevoerd. Op het display verschijnen de eindtijd en de duur van de bereiding. U kunt de eindtijd wijzigen totdat de oven “wacht op koken”, zoals aangegeven in bovenstaande procedure. Om een programmering te annuleren stelt u de duur in op 0:00 of schakelt u de oven uit . NL  Als u een kookduur instelt, kunt u een uitgestelde kooktijd programmeren. Praktische kooktips  Gebruik voor het koken met de heteluchtoven nooit de standen 1 en 5: in deze standen zou de hete lucht de fijne gerechten kunnen verbranden. Bij de functies DRAAISPIT, GRATINEREN en ROOSTEREN raden wij u aan de lekplaat op stand 1 te zetten om vet of jus op te vangen. MULTIKOKEN • Gebruik de standen 2 en 4, en plaats de gerechten die meer warmte nodig hebben op stand 2. • Plaats de lekplaat op de onderste stand en het rooster op de hoogste. GRATINEREN • Plaats de grill op stand 3 of 4, plaats de gerechten op het midden van de grill. • Wij raden u aan de temperatuur op maximum te zetten. Het is normaal dat het bovenste verwarmingselement niet constant aan blijft: zijn werking wordt geregeld door een thermostaat. 55 NL Kooktabel Création  De Création kookprogramma’s hebben een vooringestelde kooktemperatuur. Functie Multilevel Aanbevolen bereiding voor... Gelijktijdig bereiden van meerdere gerechten op 2 of 3 niveaus zonder het overdragen van geur of smaak Niveau bakplaat Niveau rooster 1 Niveau rooster 2 1 5 (bij bereiding op 3 niveaus) 3 In oven plaatsen N.B. warm Als u deze functie gebruikt voor een enkele e bereiding zet u de bakplaat op het 2 niveau. Grill Runderbiefstuk, vis, grill, gratin, enz. 1 Het niveau hangt af van de dikte van de te grillen etenswaren Warm Draaispit Het braden van wit of rood vlees 1 3 (braadspit) Koud Gratineren Aardappelschotel au gratin, uiensoep, lasagne, enz. 2 Koud Als u het korstje van een gerecht au gratin wilt afmaken kiest u de grill functie. Temperatuur (210 °C) niet wijzigbaar. Traditie Langzame bereiding (backenhof, boeuf bourguignon, goulash, enz.) of au bain-marie (terrines, crèmes, enz.) 2 Warm Voor de bereiding au bain-marie kunt u het water rechtstreeks in de bakplaat gieten. Roosteren Braadstukken (wit of rood vlees) 1 Koud De aanbevolen temperatuur garandeert een perfecte bereiding en voorkomt rookvorming. Als het vlees op een schaal ligt, plaatst u de bakplaat e op het 2 niveau. Rijzen Rijzen van deeg met bakkersgist (croissants, brood, taarten, enz.) 2 2 Temperatuur (40 °C) niet wijzigbaar. Warm Voor het bereiden van pizza raden wij u aan de temperatuur op 220 °C te zetten. Warm Bodem perfect gaar en goede afwerking van de bovenkant. Als u slechts een niveau gebruikt, plaatst u het gerecht (soesjes, enz.) of de taartvorm (cake, enz.) op de bakplaat. Brioche Gebak en taarten (met bakkersgist) Taart Taarten of quiches (kruimeldeeg of bladerdeeg) Cake Alle taarten en gebak behalve croissants en taarten met harde bodem (soesjes, pound cake, cake, clafoutis, enz.) 2 Warm Vlees, groente, vis, enz. 2 Koud Vlees, groente, vis, enz. 2 Koud Vlees, groente, vis, enz. 2 Koud Voorgekookte gerechten 2 Koud Fruit, groente, enz. 2 Koud Lage temperatuur 85 Lage temperatuur 95 Lage temperatuur 120 Verhitten Pasteurisatie 2 Koud 2 Temperatuur (140 °C) niet wijzigbaar. Kleine bakjes kunnen op 2 niveaus worden e e geplaatst (bakplaat 1 niveau en rooster 3 niveau). Laat de bakjes in de oven afkoelen. Kooktabel Succès  De Succès kookprogramma’s hebben een vooringestelde kooktemperatuur en -duur. Functie Gebraden Rundvlees Gebraden Kalfsvlees Gebraden Varkensvlees Gebraden kip Lamspoot Taarten Brioche Koekjes Fruit cake Brood 56 Aanbevolen bereiding voor... Runderrollade Niveau bakplaat Niveau rooster 1 1 2 Kalfsrollade 1 2 Varkensrollade 1 2 Gebraden kip Lamsbout Vruchtentaarten of quiches (zandtaartdeeg, kruimeldeeg of bladerdeeg) Gebak en taarten met bakkersgist (croissants, amandeltaart enz.) Gebak en taarten met gedroogde gist (pound cake, gemarmerde koekjes, enz.) Gebak zonder gist (clafoutis, amandeltaart, boerentaart, enz.) 1 1 2 2 * Niveau rooster 2 In oven plaatsen N.B. Koud Als het vlees op een schotel ligt, zet u e deze op de bakplaat op het 2 niveau. U kunt het vlees ook in de oven doen als de oven al warm is. Koud Voor bereiding op meerdere niveaus e plaatst u de bakplaat op het 1 niveau e e en de roosters op het 3 en 5 niveau. Als de oven al warm is kunt u toch de etenswaren in de oven doen. 2 2 2 2 * * Voorzorgsmaatregelen en advies  Dit apparaat is ontworpen en vervaardigd volgens de geldende internationale veiligheidsvoorschriften. Deze aanwijzingen zijn geschreven voor uw veiligheid en u dient ze derhalve goed door te nemen. • Plaats geen zware voorwerpen op de open ovendeur. Algemene veiligheid • Dit apparaat mag niet worden gebruikt door personen (kinderen inbegrepen) met een beperkt lichamelijk, sensorieel of geestelijk vermogen of personen die niet de nodige ervaring of kennis hebben met het apparaat, tenzij onder toezicht van een persoon die verantwoordelijk is voor hun veiligheid of nadat hun is uitgelegd hoe het apparaat werkt.  Het bedieningspaneel van de oven is niet van het type touch-screen, derhalve dient u de toetsen licht in te drukken. • Dit apparaat is vervaardigd voor niet-professioneel gebruik binnenshuis. • Het apparaat dient niet buitenshuis te worden geplaatst, ook niet in overdekte toestand. Het is erg gevaarlijk als het in aanraking komt met regen of als het onweert. • Maak gebruik van de handgrepen aan de zijkant van de oven om het apparaat te verplaatsen. • Raak de oven niet blootsvoets of met natte handen of voeten aan. • Het apparaat dient om gerechten te koken. Het mag uitsluitend door volwassenen worden gebruikt en alleen volgens de instructies die beschreven staan in deze handleiding. • Tijdens het gebruik van de oven worden de verwarmingselementen en enkele delen van de ovendeur zeer heet. Raak ze niet aan en houd kinderen op een afstand. • Voorkom dat elektrische snoeren van andere kleine keukenapparaten op warme delen van de oven terechtkomen. • Laat de ventilatieopeningen en warmteafvoer vrij. • Pak het handvat van de ovendeur alleen in het midden vast: aan de zijkant zou het heet kunnen zijn. • Gebruik altijd ovenwanten om gerechten in de oven te zetten en eruit te halen. • Plaats geen aluminiumfolie op de bodem van de oven. • Plaats geen brandbaar materiaal in de oven: als de oven plotseling aan zou worden gezet, zou dit materiaal vlam kunnen vatten. • Trek de stekker nooit uit het stopcontact door aan het snoer te trekken, maar altijd door de stekker direct beet te pakken. • Maak de oven niet schoon of voer geen onderhoud uit als de stekker nog in het stopcontact zit. • Probeer in geval van storingen nooit zelf de interne mechanismen van het apparaat te repareren. Neem contact op met de Technische Dienst (zie Service). NL • Zorg ervoor niet per ongeluk tegen het handvat te stoten, aangezien u hiermee riskeert het glas te beschadigen. Afvalverwijdering • Het wegdoen van het verpakkingsmateriaal: houdt u aan de plaatselijke normen zodat het materiaal hergebruikt kan worden. • De Europese richtlijn 2002/96/EG, betreffende afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA), voorziet dat huishoudelijke apparatuur niet met het normale afval mag worden meegegeven. De verwijderde apparaten moeten apart worden opgehaald om het terugwinnen en recyclen van de materialen waaruit ze bestaan te optimaliseren en te voorkomen dat er eventuele schade voortvloeit voor de gezondheid en het milieu. Het symbool van de afvalemmer met een kruis staat op alle producten om de consument eraan te herinneren dat dit gescheiden afval is. U kunt oude apparaten laten ophalen of afgeven bij de reinigingsdienst of, indien dit door de landelijke wetten wordt voorzien, ze bij aanschaf van eenzelfde soort nieuw product, inleveren bij de verkoper ervan. Alle belangrijkste fabrikanten van huishoudelijke apparaten zijn actief bij het beheer van verzamel- en verwijderingsystemen van afgedankte apparatuur. Energiebesparing en milieubehoud • Door de oven te gebruiken vanaf het late middaguur tot aan de vroege ochtend zorgt u ervoor dat uw elektriciteitscentrale minder wordt belast tijdens het ‘spitsuur’. De optie waarmee u programma’s voorprogrammeert, in het bijzonder de “uitgestelde bereiding” (zie Programma’s) en de “vertraagde automatische reiniging” (zie Onderhoud en verzorging), kunnen u hierbij helpen. • Houd bij de functies DRAAISPIT, GRILL en ROOSTEREN altijd de ovendeur dicht: dit om betere resultaten te bereiken en voor een grotere energiebesparing (circa 10%). • Houd de afdichtingen altijd schoon zodat ze goed aansluiten op de deur en er geen hitte vrij kan komen. 57 Onderhoud en verzorging NL De elektrische stroom afsluiten Sluit altijd eerst de stroom af voordat u tot enige handeling overgaat. Reinigen van het apparaat • De buitenkant, dus zowel het email en het roestvrij staal als de rubberen afdichtingen, kunnen met een spons en een sopje worden afgenomen. Als de vlekken moeilijk te verwijderen zijn, kunt u een speciaal reinigingsmiddel gebruiken. Na het reinigen dient u alles goed af te spoelen en te drogen. Gebruik geen schuurmiddelen of bijtende producten. • De binnenkant van de oven kunt u het beste direct na gebruik schoonmaken, als hij nog lauw is. Gebruik warm water en een schoonmaakmiddel, spoel vervolgens af en droog met een zachte doek. Gebruik geen schuurmiddelen. • De accessoires kunnen gewoon worden afgewassen (eventueel ook in de vaatwasser). • We raden u aan de schoonmaakmiddelen niet direct op het bedieningspaneel te spuiten maar een sponsje te gebruiken. • Reinig het glas van de deur met een spons en niet schurende producten. Droog met een zachte doek. Gebruik geen ruwe schurende materialen of scherpe schrapertjes die het oppervlak zouden kunnen krassen waardoor als gevolg het glas zou kunnen barsten. • Gebruik voor het reinigen geen stoomapparaat. Controleer de afdichtingen Controleer regelmatig de staat van de afdichting rondom de ovendeur. In het geval de afdichtingen beschadigd zijn, dient u zich tot de dichtstbijzijnde Technische Dienst te wenden ( zie Service). Gebruik de oven niet voordat de reparatie is uitgevoerd. Lamp Afdichting Glasplaat 58 Automatische reiniging PYROLYSE Het programma PYROLYSE brengt de oventemperatuur op 500°C om het pyrolyseproces (ofwel het verbranden van voedselrestjes) te starten. Het vuil wordt letterlijk as. Gedurende de automatische reiniging kunnen de oppervlakken zeer heet worden: houd kinderen op een afstand. Door de ovendeur heen kunt u zien dat bepaalde deeltjes zullen oplichten: dit is een plotselinge verbranding, hetgeen een absoluut normaal verschijnsel is wat geen enkel gevaar met zich mee brengt.  De oven waarschuwt de gebruiker wanneer een schoonmaakcyclus moet worden uitgevoerd. Op het display verschijnt “PYROLYSE Aangeraden - WILT U STARTEN?; selecteer “ja” om het gewenste reinigingsniveau te selecteren. Voor het activeren van de PYROLYSE: • verwijder met een natte spons het ergste vuil uit de oven. Gebruik geen schoonmaakmiddelen; • verwijder alle accessoires, telescopische geleiders en ovenrekken uit de oven. • laat geen keukendoeken of pannenlappen op het handvat hangen.  Als de oven te heet is kan het gebeuren dat de pyrolyse niet start. Wacht tot de oven wat is afgekoeld.  Het programma zal alleen van start gaan als de ovendeur gesloten is. Vervangen van het lampje Ovenruimte 1. Dient u het glazen lampenkapje los te halen met behulp van een schroevendraaier. 2. Schroef het lampje los en vervang het met eenzelfde soort lampje: vermogen 15 W, fitting E 14. Zet het deksel weer op zijn plaats en let erop dat de afdichting goed is bevestigd (zie afb.). Voor het vervangen van het ovenlampje: Om de PYROLYSE te activeren drukt u op de toets en daarna op de toets . Door middel van de of kiest u het gewenste PYROLYSE toetsen niveau. De ingestelde duur kan niet worden gewijzigd: 1. Economisch (ECO): duur 1 uur; 2. Normaal (NOR): duur anderhalf uur; 3. Intensief (INT): duur 2 uur. Druk “OK” om te bevestigen. Druk op de toets “START/STOP” om de PYROLYSE te starten. Veiligheidsmechanismen • de deur wordt automatisch geblokkeerd zodra de temperatuur erg hoog wordt; • als er iets onverwachts of vreemds gebeurt zal de verwarming worden onderbroken; • als de deur geblokkeerd is kunnen de tijdsduur en de eindtijd niet meer veranderd worden.  De programmering is alleen mogelijk nadat u het programma PYROLYSE heeft geselecteerd. Programmeren van een uitgestelde reiniging 1. Druk op de toets . 2. Selecteer de optie EINDE BEREIDING en druk “OK” om te bevestigen. of 3. Regel de uren door middel van de toetsen . 4. Druk “OK” om te bevestigen. 5. Druk nogmaals op de toetsen en om de minuten te regelen. 6. Druk “OK” om te bevestigen. 7. Druk op de toets “START/STOP” voor het inschakelen van de programmering. 8. Als de tijd verstreken is, hoort u een geluidssignaal en gaat de oven uit. • B.v.: het is 9:00 uur, u kiest het Economische niveau van PYROLYSE met een vooringestelde tijd van 1 uur. U programmeert 12:30 als eindtijd. Het programma zal automatisch om 11:30 beginnen. Het bericht op het display “wacht op pyrolyse” geeft aan dat er een programmering is uitgevoerd. Op het display verschijnen de tijd, de eindtijd en de duur van de pyrolyse. Om een programma te annuleren drukt u op de toets . Na de automatische reiniging De ovendeur kan pas worden geopend als de temperatuur tot op een acceptabel niveau is gezakt. U zult nu wat wit poeder waarnemen op de bodem en op de wanden van de oven: verwijder dit als de oven is afgekoeld met een natte spons. Als u wilt profiteren van de overgebleven warmte van de oven om te gaan koken, kunt u het witte poeder rustig laten liggen: het levert geen enkel gevaar op voor de gerechten die u wilt gaan koken. 59 NL Servicedienst NL Belangrijk: Het apparaat is voorzien van een diagnostisch systeem dat eventuele storingen opspoort. Deze kunt u op het display aflezen met berichten zoals: “ER” gevolgd door nummers. Probeer 6 seconden lang op de toets te drukken en te controleren of de storing opnieuw optreedt. In dit geval moet u de technische dienst inschakelen. Voor u contact opneemt met de Technische Dienst: • Controleer of u de storing niet zelf kunt oplossen; • Start het programma opnieuw om te controleren of het probleem is opgelost; • Als dit niet het geval is, dient u contact op te nemen met een Erkende Technische Servicedienst.  Wendt u nooit tot niet erkende monteurs. Dit dient u door te geven: • Het soort storing; • het bericht dat op het display verschijnt • Het model apparaat (Mod.) • Het serienummer (S/N) Deze informatie bevindt zich op het typeplaatje op het apparaat. 60
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76

Whirlpool FL 86G XA Gebruikershandleiding

Categorie
Ovens
Type
Gebruikershandleiding