Belangrijk
Plaats geen koolzuurhoudende dranken of
warm voedsel in het diepvriesvak.
Waterijs dat direkt uit het diepvriesvak
gekonsumeerd wordt kan verbranding van de
huid tot gevolg hebben.
Gedurende een korte stroomuitval, minder dan
8 uur, bestaat geen gevaar voor de inhoud van
het diepvriesvak, mits u gedurende die periode
de deur gesloten houdt.
Het invriezen van verse
levensmiddelen
In het diepvriesvak kunt u zelf verse
levens middelen invriezen.
Afhankelijk van het model 3 à 4 kg per etmaal. In
uw kast vindt u dit maximum op het typeplaatje,
links onderin de kast, aangegeven in ... kg/24h.
Plaats de in te vriezen levensmiddelen in het
bovenste vak; daar is de temperatuur het laagst.
Twee zeer belangrijke regels zijn:
Plaats in te vriezen pakketten nooit zo dat ze in
aanraking komen met reeds ingevroren
pakketten.
Indien u éen en ander boven elkear wilt plaatsen,
dan de in te vriezen pakketten boven de reeds
ingevroren pakketten; dat geldt voor alle
modellen diepvriesvakken.
Teneinde de best mogelijke resultaten te
verkrijgen geven wij u hieronder enkele
belangrijke tips:
Vries uitsluitend levensmiddelen van eerste
kwaliteit in. Zie toe dat de levensmiddelen vers
zijn en maak ze, waar nodig, van te voren goed
schoon.
Verdeel de levensmiddelen van tevoren in
handzame porties. Dat heeft twee voordelen: ze
vriezen sneller in en bij later gebruik hoeft u
slechts zoveel te ontdooien als op dat moment
nodig is.
Onthoud dat reeds ontdooide levensmiddelen niet
wederom ingevroren mogen worden.
Wel kunt u reeds ontdooide levensmiddelen eerst
koken of braden en vervolgens invriezen.
Mager vlees is ingevroren langer houdbaar dan
vet vlees; ook zout verkort de houdbaarheid.
Verpak de levensmiddelen in aluminium- of
kunststof folie of speciale diepvriesdozen, zoals
één en ander in de handel, speciaal voor het
invriezen, verkrijgbaar is.
Te langzaam invriezen verkort de
houdbearheid; vries dus niet meer dan de
maximaal toogestane hoeveelheid tegelijk in.
Open, tijdens het invriezen, de deur zo weinig en
zo kort mogelijk.
Vul af te sluiten dozen niet geheel tot de
rand.Schrijf de inhoud en de invriesdatum op de
speciale kaarten in het front van de korven of,
indien bij dit model niet aanwezig, op de
betreffende pakketten.Op de binnendeur zijn
eetwaren afgebeeld gevolgd door een cjfer. Dit
cijfer is de bewaartijd in meanden.
Het ontdooien van
diepvriesprodukten
Met uitzondering van konsumptie-ijs worden
diepvriesprodukten voor verdere behandeling of
het nuttigen ontdooid.
Het ontdooien kan zowel in de koeler als op het
aanrecht gebeuren.
Het laatste geval gaat uiteraard sneller dan het
eerste. Frituurprodukten kunnen direkt vanuit het
diepvriesvak in de frituurpan gedaan worden; de
frituurtijd is dan wel langer dan in reeds
ontdooide toestand.
Brood kan in de oven ontdooid worden.
De magnetronoven is uitstekend geschikt voor
het ontdooien van allerlei diepvriesprodukten;
raadpleeg de instrukties voor de betreffende
oven.
IJslaatjes
Uw apparaat is uitgerust met ijslaatjes, die u
driekwart met vers water vult en in uw vriesvak
plaatst.
Is uw leidingwater rijk aan minerale zouten (zoals
kalk), gebruik dan nietbruisend bronwater.
De ijslaatjes verwijdert men door op de onderkant
van het ijslaatje te duwen of het vakje een
ogenblik onder stromend water te houden.
Het ijslaatje nooit wassen of spoelen met kokend
water.
Het ontdoolen
In de dlepvriezer dient u de rijp te verwijderen,
wanneer deze een laag van circa 4 mm vormt.
Gebruik hiervoor de meegeleverde plastic
spatel. Voor het uitvoeren van deze handeling
hoeft u het apparaat niet uit te schakelen of het
vriesvak leeg te maken.
Gebruik voor het verwijderen van de rijp
nooit metalen voorwerpen; u zou uw
kœlkast kunnen beechadigen.
Geen voorwerpen of metodes gebruiken om het
ontdooiproces te versnellen die niet door de
fabrikant zijn aangegeven.
Wanneer zich echter een dikke ijslaag gevormd
heeft, dient u het gehele apparaat te ontdoolen.
Ga als volgt te werk:
zet de schakelaar op <<uit>, of trek de steker uit
het stopkontakt;
omwikkel de levensmiddelen met meerdere
kranten en bewaar ze op een koele plaats; laat
de deur openstaan; droog na het ontdooien het
vriesvak zorgvuldig;
bewaar de schraper zodat u hem opnieuw kunt
gebruiken;
zet de schakelar op <<in>> of steek de steker
weer in het stopkontakt.
Schakel de snelvriesschakelaar gedurende drie
uumn.
Belangrijk
Temperatuurstijging van diepvriesprodukten kan
hun houdbaarheidsduur verkorten.
30