Zanussi ZKF 661LN Handleiding

Type
Handleiding

Deze handleiding is ook geschikt voor

Glaskeramische kookplaat
Table de cuisson vitrocéramique
Ceramic glass hob
ZKF 661 LX
Montage- en gebruiksaanwijzing
Instructions de montage et mode d’emploi
Installation and Operating Instructions
l
f
g
26
Geachte klant,
Lees deze gebruiksaanwijzing zorgvuldig door en
bewaar de gebruiksaanwijzing zodat deze later kan
worden geraadpleegd.
Geef deze gebruiksaanwijzing door aan een eventue-
le volgende eigenaar van het apparaat.
De volgende symbolen worden in de
tekst gebruikt:
1 Veiligheidsvoorschriften
Waarschuwing! Aanwijzingen ten behoeve
van uw persoonlijke veiligheid.
Let op! Aanwijzingen om beschadiging van
het apparaat te voorkomen.
3 Aanwijzingen en praktische tips
2 Milieu-informatie
27
Inhoud
Gebruiksaanwijzing . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .28
Veiligheidsvoorschriften . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28
Beschrijving van het apparaat . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
Uitrusting kookplaat . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
Indeling kookzoneschakelaar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29
Kookzoneschakelaars . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30
Restwarmte-indicatie. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30
Bediening van het apparaat . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31
Kookstand instellen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31
Tweekrings-kookzone in- en uitschakelen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31
Tips voor koken en braden . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32
Pannen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32
Energiebesparing . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32
Toepassingsvoorbeelden voor het koken . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33
Reiniging en onderhoud . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34
Wat is er aan de hand als … . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35
Afvalverwerking. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36
Montageaanwijzing . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .37
Service. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38
Montage . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 39
28
Gebruiksaanwijzing
1 Veiligheidsvoorschriften
3
Neem deze aanwijzingen in acht, omdat an-
ders bij eventuele schade het recht op garan-
tie vervalt.
5 Dit apparaat is in overeenstemming met de
volgende EG-richtlijnen:
73/23/EEG van 19.02.1973 Laagspanningsrichtlijn
89/336/EEG van 03.05.1989 EMC-richtlijn inclu-
sief aangepaste richtlijn 92/31/EEG
93/68/EEG van 22.07.93 CE-markeringsrichtlijn
Gebruik volgens de voorschriften
Dit apparaat mag alleen in het huishouden worden
gebruikt voor het koken, braden en bakken van le-
vensmiddelen.
Het apparaat mag niet worden gebruikt als werk-
blad of aanrecht.
Het is niet toegestaan het appaat om te bouwen of
te veranderen.
Brandbare vloeistoffen, licht ontvlambare materia-
len of smeltbare voorwerpen (bijv. folie, kunststof,
aluminium) niet op het apparaat of in de direct om-
geving daarvan plaatsen of opbergen.
Veiligheid voor kinderen
Houd kleine kinderen altijd uit de buurt van het ap-
paraat.
Grotere kinderen mogen alleen onder begeleiding
en toezicht met het apparaat werken.
Algemene veiligheid
Het apparaat mag alleen worden gemonteerd en
aangesloten door een erkend elektro-installateur.
Inbouwapparaten mogen alleen worden gebruikt
nadat deze zijn ingebouwd in voorgeschreven,
passende inbouwkasten en werkbladen.
Bij storingen aan het apparaat of beschadiging van
het glaskeramiek (breuken, sprongen resp. scheu-
ren) moet het apparaat worden uitgeschakeld en
worden losgekoppeld van het elektriciteitsnet, om
gevaar op elektrische schokken te voorkomen.
Reparaties aan het apparaat mogen alleen worden
uitgevoerd door vakmensen.
Veiligheid tijdens het gebruik
Verwijder stickers en folies van het glaskeramiek.
Wanneer u onoplettend bent tijdens het werken
met het apparaat, bestaat er risico op verbranding.
De snoeren van elektrische apparaten mogen niet
tegen het hete apparaatoppervlak resp. hete pan-
nen aankomen.
Oververhit vet en olie is licht ontvlambaar. Laat het
apparaat niet zonder toezicht achter wanneer u
kookt met vet of olie (bijv. patat bakken).
De kookzones moeten na ieder gebruik worden uit-
geschakeld.
Veiligheid bij het schoonmaken
Voor het schoonmaken moet het apparaat zijn uit-
geschakeld en afgekoeld.
Uit veiligheidsoverwegingen is het niet toegestaan
het apparaat met een stoom- of een hogedrukreini-
ger schoon te maken.
Voorkoming van beschadiging van
het apparaat
Het glaskeramiek kan worden beschadigd door
vallende voorwerpen.
Door stoten met pannen kan de rand van het glas-
keramiek beschadigd raken.
Pannen van gietijzer of gietaluminium of pannen
met een beschadigde bodem kunnen bij het ver-
schuiven het glaskeramiek bekrassen.
Voorwerpen die kunnen smelten en gerechten die
kunnen overkoken, kunnen inbranden op het glas-
keramiek en moeten direct worden verwijderd.
De kookzones mogen niet worden gebruikt als er
geen pan of een lege pan op staat.
29
Beschrijving van het apparaat
Uitrusting kookplaat
Indeling kookzoneschakelaar
Tweekrings-kookzone
750/2200W
Eénkringskookzone
1200W
Tweekrings-kookzone
700/1700W
Eénkringskookzone
1200W
Restwarmte-
indicaties
Kookzoneschakelaar
30
Kookzoneschakelaars
Het kookvermogen is in gebied 1 tot 10 traploos in-
stelbaar.
Restwarmte-indicatie
De restwarmte-indicatie gaat branden, zodra de be-
treffende kookzone heet is.
1 Waarschuwing! Verbrandingsgevaar door
restwarmte. Na het uitschakelen duurt het nog
enige tijd voordat de kookzones zijn afge-
koeld. Houd rekening met de restwarmte.
2 Restwarmte kan worden gebruikt voor het
smelten en warm houden van gerechten.
1 laagste vermogen
10 hoogste vermogen
0 Uit-stand
Z inschakeling van de tweekrings-kookzone
31
Bediening van het apparaat
3
Bij het inschakelen van een kookzone kan
deze kort zoemen. Dat is een eigenschap van
alle glaskeramische kookzones en heeft geen
negatieve invloed op het functioneren of de le-
vensduur van het apparaat.
Kookstand instellen
1. Voor het aan de kook brengen / aanbraden een
hoge kookstand kiezen.
2. Zodra zich stoom ontwikkelt of het vet heet is, een
lagere kookstand instellen.
3. Om te stoppen met koken terugdraaien naar de
uit-stand.
Tweekrings-kookzone in- en uitschakelen
Door het in- of uitschakelen van de tweekrings-kook-
zone kan het verwarmingsvlak worden aangepast
aan de grootte van de pan.
3 Voor het inschakelen van de buitenste kring
van de twee krings-kookzone moet de binnen-
ste kring van de kookzone ingeschakeld zijn.
Kookstand Kookzoneschakelaar Schakelstand
verhogen
rechtsom draaien
1 - 10
verlagen
linksom draaien
10 - 1
uitschakelen in de uit-stand draaien 0
tweekrings- kookzone Kookzoneschakelaar Schakelstand
inschakelen
rechtsom draaien, over een
geringe weerstand tot aan de
aanslag
Z
linksom draaien, tot de gewenste kook-
stand
1 - 10
uitschakelen in de Uit-stand draaien 0
32
Tips voor koken en braden
3
Aanwijzing met betrekking tot
acrylamide
Volgens de laatste wetenschappelijke inzich-
ten kan een intensieve bruining van levens-
middelen, met name bij zetmeelhoudende
producten, een gevaar voor de gezondheid
door acrylamide veroorzaken. Om die reden
adviseren wij levensmiddelen zoveel mogelijk
bij lage temperaturen te bereiden en de ge-
rechten niet te veel te bruinen.
Pannen
Goede pannen herkent u aan de panbodem. Die
moet zo dik en vlak mogelijk zijn.
Pannen van email of met een aluminium of koperen
bodem kunnen verkleuringen op het glaskerami-
sche vlak achterlaten. Deze verkleuringen kunnen
slechts met moeite of helemaal niet meer worden
verwijderd.
Energiebesparing
2 Plaats de pan al voor het inschakelen op de
kookzone.
2 Sluit pannen, indien mogelijk, altijd af met een
deksel.
2 Schakel de kookzones al voor het einde van
de kooktijd uit, om gebruik te maken van de
restwarmte.
2 De grootte van de panbodem moet overeen-
komen met de grootte van de kookzone.
33
Toepassingsvoorbeelden voor het koken
De gegevens in de volgende tabel dienen slechts als richtlijn.
Kook-
stand
Kookproces Geschikt voor Duur Aanwijzingen/tips
0 nawarmte, uit-stand
1
Warm hou-
den
Warm houden van gare gerechten Naar behoefte Afdekken
1-2
Smelten
Hollandaisesaus,
smelten van boter, chocolade, ge-
latine
5-25 min. Tussendoor omroeren
Stollen Schuimomelet, bouillon met ei 10-40 min. Met deksel bereiden
3-4 Wellen
Wellen van rijst en melkgerechten
Verhitten van kant-en-klaarge-
rechten
25-50 min.
Minimaal dubbele hoeveel-
heid vloeistof aan de rijst toe-
voegen, melkgerechten
tussendoor roeren
4-5
Stomen
Stoven
Stoven van groente, vis
Vlees sudderen
20-45 min.
Bij groente weinig vocht toe-
voegen (een paar eetlepels)
5-6 Koken
Koken van aardappels 20-60 min.
Weinig vloeistof gebruiken,
bijvoorbeeld: max.
¼ l water
per 750 g aardappels
Koken van grotere hoeveelhe-
den, eenpansgerechten en soep
60-150 min.
Tot 3 l v lo e i s to f p l us i ng re-
diënten
7-8
Zacht
braden
Schnitzel, cordon bleu, karbona-
de, gehaktballen, braadworst, le-
ver, roux, eieren, omelets,
oliebollen
Voortdurend
bakken
Tussendoor keren
8-9
Sterk
braden
Aardappel koekjes, lende-
stukken, steaks, pannenkoeken
5-15 min.
per pan
Tussendoor keren
9-10
Aan de kook
brengen
Aanbra den
Frituren
Aan de kook brengen van grotere hoeveelheden water, pasta koken, aanbraden van
vlees (goulash, stoofvlees), frituren van patates frites
34
Reiniging en onderhoud
1
Voorzichtig! Verbrandingsgevaar door rest-
warmte.
Laat het apparaat afkoelen.
1 Let op! Bijtende en schurende schoonmaak-
middelen beschadigen het apparaat. Schoon-
maken met water en handafwasmiddel.
1 Let op! Resten van schoonmaakmiddelen be-
schadigen het apparaat. Verwijder resten met
water en handafwasmiddel.
Reinig het apparaat na ieder ge-
bruik
1. Maak het apparaat schoon met een vochtige doek
en een klein beetje handafwasmiddel.
2. Wrijf het apparaat droog met een schone doek.
Verwijder verontreinigingen
1. Plaats een glasschraper schuin op het glaskerami-
sche vlak.
2. Verwijder verontreinigingen door de schraper over
het oppervlak te laten glijden.
3. Maak het apparaat schoon met een vochtige doek
en een klein beetje handafwasmiddel.
4. Wrijf het apparaat droog met een schone doek.
*Glasschrapers en speciale schoonmaakmiddelen voor glas-
keramiek of roestvrij staal zijn verkrijgbaar in de vakhandel.
3 Hardnekkige verontreinigingen verwijderen
met een speciaal schoonmaakmiddel voor
glaskeramiek of roestvrij staal.
3 Krassen of donkere vlekken in het glaskera-
miek kunnen niet meer worden verwijderd, zij
hebben echter geen invloed op het functione-
ren van het apparaat.
verwijderen
Soort vervuiling direct bij afgekoeld apparaat met
Suiker, suikerhoudende gerechten ja ---
Glasschraper*
Kunststoffen, aluminiumfolies ja ---
Kalk- en watersporen --- ja
Speciaal schoonmaak-
middel voor glaskeramiek
of roestvrij staal*
Vetspatten --- ja
metaalachtig glanzende verkleuringen --- ja
35
Wat is er aan de hand als
Wanneer u de storing niet kunt verhelpen met de
hierboven gegeven aanwijzingen, neem dan con-
tact op met uw vakhandel of met onze service-af-
deling.
1 Waarschuwing! Reparaties aan het apparaat
mogen alleen door vakmensen worden uitge-
voerd. Onvakkundige reparaties kunnen tot
aanzienlijke risico's voor de gebruiker leiden.
3 Bij een onjuiste bediening wordt het bezoek
van de servicetechnicus ook tijdens de garan-
tieperiode in rekening gebracht.
Storing Mogelijke oorzaak Oplossing
De kookzones functioneren niet De gewenste kookstand is niet in-
gesteld
Kookstand instellen
De zekering in de huisinstallatie
(stoppenkast) is doorgebrand.
Zekering controleren.
Als de zekeringen meerdere malen
doorbranden, neem dan contact op
met een erkend elektricien.
De restwarmte-indicatie geeft niets
aan
De kookzone is slechts kort ge-
bruikt en is daarom nog niet heet
Neem contact op met de klanten-
service wanneer de kookzone toch
heet is.
36
Afvalverwerking
2
Verpakkingsmateriaal
De verpakkingsmaterialen zijn niet schadelijk
voor het milieu en herbruikbaar. De kunststof-
fen hebben de volgende aanduidingen, bijv.
>PE<, >PS<, enz. Verwijder de verpakkings-
materialen in overeenstemming met de aan-
duiding bij de gemeentelijke inzamelplaatsen
in de daarvoor bestemde containers.
2 Oud apparaat verwijderen
Het symbool W op het product of op de ver-
pakking wijst erop dat dit product niet als
huishoudafval mag worden behandeld. Het
moet echter naar een plaats worden gebracht
waar elektrische en elektronische apparatuur
wordt gerecycled. Als u ervoor zorgt dat dit
product op de correcte manier wordt verwij-
derd, voorkomt u mogelijk voor mens en mi-
lieu negatieve gevolgen die zich zouden
kunnen voordoen in geval van verkeerde afval-
behandeling. Voor meer details in verband met
het recyclen van dit product, neemt u het best
contact op met de gemeentelijke instanties,
het bedrijf of de dienst belast met de verwijde-
ring van huishoudafval of de winkel waar u het
product hebt gekocht.
37
Montageaanwijzing
Veiligheidsvoorschriften
De in het land van gebruik geldende wetten, verorde-
ningen, richtlijnen en normen moeten in acht worden
genomen (veiligheidsvoorschriften, vakkundige recy-
cling volgens de voorschriften, enzovoort).
De montage mag alleen worden uitgevoerd door een
vakman.
De minimale afstanden tot andere apparaten moeten
worden aangehouden.
Laden mogen alleen met een beschermende bo-
dem direct onder het apparaat worden gemon-
teerd.
De snijvlakken van het werkblad moeten met een ge-
schikt dichtingsmateriaal worden beschermd tegen
vocht.
De dichting zorgt voor een naadloze aansluiting tus-
sen apparaat en werkblad.
Tussen het apparaat en het werkblad mag geen sili-
conendichtmiddel worden aangebracht.
Voorkom het plaatsen van het apparaat direct naast
deuren of onder ramen. Openklappende deuren en
openspringende ramen kunnen anders het kookgerei
van de kookplaat stoten.
1 WAARSCHUWING!
Risico op verwonding door elektrische stroom.
Op de netaansluitklem staat spanning.
Netaansluitklem spanningvrij maken.
Houd u aan het aansluitschema.
Houd u aan de veiligheidsvoorschriften met be-
trekking tot elektrotechniek.
Garandeer de contactbescherming door vakkundi-
ge inbouw.
Laat de elektrische aansluiting uitvoeren door een
erkend installateur.
1 LET OP!
Beschadigingen door elektrische stroom.
Loszittende en onvakkundig aangebrachte stekker-
verbindingen kunnen oververhitting van de aanslui-
ting veroorzaken.
Klemaansluitingen vakkundig uitvoeren.
Zorg ervoor dat het snoer niet wordt belast door
trekken.
Bij een aansluiting met 1- of met 2-fasen dient
steeds de juiste en passende netaansluitng van het
type H05BB-F Tmax 90° (of hoger) te worden inge-
zet.
Als de aansluitkabel van dit apparaat beschadigd
is, moet deze door een speciale aansluitkabel (type
H05BB-F Tmax 90°; of hoger) worden vervangen.
Deze is verkrijgbaar bij de service-dienst.
In de elektrische installatie moet een inrichting wor-
den aangebracht, die het mogelijk maakt het appa-
raat met een contactopeningswijdte van min. 3 mm
met alle polen van het net te scheiden.
Geschikte scheidingsinrichtingen zijn bijv. automati-
sche zekeringen (schroefzekeringen moeten uit de
fitting geschroefd worden), aardlekschakelaar en vei-
ligheidsschakelaars.
38
Service
Controleer bij technische storingen eerst of u met
behulp van de gebruiksaanwijzing (hoofdstuk ”Wat u
moet doen als…“) het probleem zelf kunt oplossen.
Wanneer u het probleem niet kunt oplossen, neemt u
contact op met onze klantenservice of met een van
onze servicepartners.
Om u snel te kunnen helpen, hebben wij de volgende
gegevens nodig:
Modelaanduiding
Productnummer (PNC)
Serienummer (S-No.)
(u vindt deze nummers op het typeplaatje)
Soort storing
Eventuele foutmelding die het apparaat weergeeft
cijfer- of lettercombinatie bestaande uit drie posi-
ties, van de glaskeramische industrie
Om ervoor te zorgen dat u de benodigde identifica-
tienummers van uw apparaat bij de hand heeft, ra-
den wij u aan deze hier te noteren:
Modelaanduiding: .....................................
PNC: .....................................
S-No: .....................................

Documenttranscriptie

Ceramic glass hob Table de cuisson vitrocéramique Glaskeramische kookplaat ZKF 661 LX Installation and Operating Instructions Instructions de montage et mode d’emploi Montage- en gebruiksaanwijzing g f l Geachte klant, Lees deze gebruiksaanwijzing zorgvuldig door en bewaar de gebruiksaanwijzing zodat deze later kan worden geraadpleegd. Geef deze gebruiksaanwijzing door aan een eventuele volgende eigenaar van het apparaat. De volgende symbolen worden in de tekst gebruikt: 1 Veiligheidsvoorschriften Waarschuwing! Aanwijzingen ten behoeve van uw persoonlijke veiligheid. Let op! Aanwijzingen om beschadiging van het apparaat te voorkomen. 3 Aanwijzingen en praktische tips 2 Milieu-informatie 26 Inhoud Gebruiksaanwijzing . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28 Veiligheidsvoorschriften . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28 Beschrijving van het apparaat . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Uitrusting kookplaat . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Indeling kookzoneschakelaar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Kookzoneschakelaars . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Restwarmte-indicatie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29 29 29 30 30 Bediening van het apparaat . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Kookstand instellen. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Tweekrings-kookzone in- en uitschakelen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31 31 31 Tips voor koken en braden . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Pannen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Energiebesparing . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Toepassingsvoorbeelden voor het koken . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32 32 32 33 Reiniging en onderhoud . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34 Wat is er aan de hand als … ....................................................... 35 Afvalverwerking. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36 Montageaanwijzing . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37 Service . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38 Montage . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 39 27 Gebruiksaanwijzing 1 Veiligheidsvoorschriften 3 Neem deze aanwijzingen in acht, omdat anders bij eventuele schade het recht op garanvolgende EG-richtlijnen: – 73/23/EEG van 19.02.1973 Laagspanningsrichtlijn – 89/336/EEG van 03.05.1989 EMC-richtlijn inclusief aangepaste richtlijn 92/31/EEG – 93/68/EEG van 22.07.93 CE-markeringsrichtlijn • Wanneer u onoplettend bent tijdens het werken met het apparaat, bestaat er risico op verbranding. • De snoeren van elektrische apparaten mogen niet tegen het hete apparaatoppervlak resp. hete pannen aankomen. • Oververhit vet en olie is licht ontvlambaar. Laat het apparaat niet zonder toezicht achter wanneer u kookt met vet of olie (bijv. patat bakken). • De kookzones moeten na ieder gebruik worden uitgeschakeld. Gebruik volgens de voorschriften Veiligheid bij het schoonmaken • Dit apparaat mag alleen in het huishouden worden gebruikt voor het koken, braden en bakken van levensmiddelen. • Het apparaat mag niet worden gebruikt als werkblad of aanrecht. • Het is niet toegestaan het appaat om te bouwen of te veranderen. • Brandbare vloeistoffen, licht ontvlambare materialen of smeltbare voorwerpen (bijv. folie, kunststof, aluminium) niet op het apparaat of in de direct omgeving daarvan plaatsen of opbergen. • Voor het schoonmaken moet het apparaat zijn uitgeschakeld en afgekoeld. • Uit veiligheidsoverwegingen is het niet toegestaan het apparaat met een stoom- of een hogedrukreiniger schoon te maken. tie vervalt. 5 Dit apparaat is in overeenstemming met de Veiligheid voor kinderen • Houd kleine kinderen altijd uit de buurt van het apparaat. • Grotere kinderen mogen alleen onder begeleiding en toezicht met het apparaat werken. Algemene veiligheid • Het apparaat mag alleen worden gemonteerd en aangesloten door een erkend elektro-installateur. • Inbouwapparaten mogen alleen worden gebruikt nadat deze zijn ingebouwd in voorgeschreven, passende inbouwkasten en werkbladen. • Bij storingen aan het apparaat of beschadiging van het glaskeramiek (breuken, sprongen resp. scheuren) moet het apparaat worden uitgeschakeld en worden losgekoppeld van het elektriciteitsnet, om gevaar op elektrische schokken te voorkomen. • Reparaties aan het apparaat mogen alleen worden uitgevoerd door vakmensen. Veiligheid tijdens het gebruik • Verwijder stickers en folies van het glaskeramiek. 28 Voorkoming van beschadiging van het apparaat • Het glaskeramiek kan worden beschadigd door vallende voorwerpen. • Door stoten met pannen kan de rand van het glaskeramiek beschadigd raken. • Pannen van gietijzer of gietaluminium of pannen met een beschadigde bodem kunnen bij het verschuiven het glaskeramiek bekrassen. • Voorwerpen die kunnen smelten en gerechten die kunnen overkoken, kunnen inbranden op het glaskeramiek en moeten direct worden verwijderd. • De kookzones mogen niet worden gebruikt als er geen pan of een lege pan op staat. Beschrijving van het apparaat Uitrusting kookplaat Eénkringskookzone 1200W Tweekrings-kookzone 700/1700W Eénkringskookzone 1200W Tweekrings-kookzone 750/2200W Restwarmteindicaties Kookzoneschakelaar Indeling kookzoneschakelaar 29 Kookzoneschakelaars Het kookvermogen is in gebied 1 tot 10 traploos instelbaar. 1 laagste vermogen 10 hoogste vermogen 0 Uit-stand Z inschakeling van de tweekrings-kookzone Restwarmte-indicatie De restwarmte-indicatie gaat branden, zodra de betreffende kookzone heet is. 1 Waarschuwing! 2 30 Verbrandingsgevaar door restwarmte. Na het uitschakelen duurt het nog enige tijd voordat de kookzones zijn afgekoeld. Houd rekening met de restwarmte. Restwarmte kan worden gebruikt voor het smelten en warm houden van gerechten. Bediening van het apparaat 3 Bijdezehetkortinschakelen van een kookzone kan zoemen. Dat is een eigenschap van alle glaskeramische kookzones en heeft geen negatieve invloed op het functioneren of de levensduur van het apparaat. Kookstand instellen Kookstand Kookzoneschakelaar Schakelstand verhogen rechtsom draaien 1 - 10 verlagen linksom draaien 10 - 1 uitschakelen in de uit-stand draaien 0 1. Voor het aan de kook brengen / aanbraden een hoge kookstand kiezen. 2. Zodra zich stoom ontwikkelt of het vet heet is, een lagere kookstand instellen. 3. Om te stoppen met koken terugdraaien naar de uit-stand. Tweekrings-kookzone in- en uitschakelen Door het in- of uitschakelen van de tweekrings-kookzone kan het verwarmingsvlak worden aangepast aan de grootte van de pan. 3 Voor het inschakelen van de buitenste kring van de twee krings-kookzone moet de binnenste kring van de kookzone ingeschakeld zijn. tweekrings- kookzone Kookzoneschakelaar Schakelstand inschakelen rechtsom draaien, over een geringe weerstand tot aan de aanslag linksom draaien, tot de gewenste kookstand uitschakelen in de Uit-stand draaien Z 1 - 10 0 31 Tips voor koken en braden 3 Aanwijzing met betrekking tot acrylamide Volgens de laatste wetenschappelijke inzichten kan een intensieve bruining van levensmiddelen, met name bij zetmeelhoudende producten, een gevaar voor de gezondheid door acrylamide veroorzaken. Om die reden adviseren wij levensmiddelen zoveel mogelijk bij lage temperaturen te bereiden en de gerechten niet te veel te bruinen. Pannen • Goede pannen herkent u aan de panbodem. Die moet zo dik en vlak mogelijk zijn. • Pannen van email of met een aluminium of koperen bodem kunnen verkleuringen op het glaskeramische vlak achterlaten. Deze verkleuringen kunnen slechts met moeite of helemaal niet meer worden verwijderd. Energiebesparing 2 2 2 2 32 Plaats de pan al voor het inschakelen op de kookzone. Sluit pannen, indien mogelijk, altijd af met een deksel. Schakel de kookzones al voor het einde van de kooktijd uit, om gebruik te maken van de restwarmte. De grootte van de panbodem moet overeenkomen met de grootte van de kookzone. Toepassingsvoorbeelden voor het koken De gegevens in de volgende tabel dienen slechts als richtlijn. Kookstand Kookproces 0 Geschikt voor Duur Aanwijzingen/tips nawarmte, uit-stand Warm houden Warm houden van gare gerechten Naar behoefte Afdekken Smelten Hollandaisesaus, smelten van boter, chocolade, gelatine 5-25 min. Tussendoor omroeren Stollen Schuimomelet, bouillon met ei 10-40 min. Met deksel bereiden 3-4 Wellen Wellen van rijst en melkgerechten Verhitten van kant-en-klaargerechten 25-50 min. Minimaal dubbele hoeveelheid vloeistof aan de rijst toevoegen, melkgerechten tussendoor roeren 4-5 Stomen Stoven Stoven van groente, vis Vlees sudderen 20-45 min. Bij groente weinig vocht toevoegen (een paar eetlepels) Koken van aardappels 20-60 min. Weinig vloeistof gebruiken, bijvoorbeeld: max. ¼ l water per 750 g aardappels Koken van grotere hoeveelheden, eenpansgerechten en soep 60-150 min. Tot 3 l vloeistof plus ingrediënten 7-8 Zacht braden Schnitzel, cordon bleu, karbonade, gehaktballen, braadworst, lever, roux, eieren, omelets, oliebollen Voortdurend bakken Tussendoor keren 8-9 Sterk braden Aardappel koekjes, lendestukken, steaks, pannenkoeken 5-15 min. per pan Tussendoor keren 1 1-2 5-6 9-10 Koken Aan de kook Aan de kook brengen van grotere hoeveelheden water, pasta koken, aanbraden van brengen vlees (goulash, stoofvlees), frituren van patates frites Aanbra den Frituren 33 Reiniging en onderhoud 1 Voorzichtig! Verbrandingsgevaar door restwarmte. Laat het apparaat afkoelen. 1 Let op! Bijtende en schurende schoonmaakmiddelen beschadigen het apparaat. Schoonmaken met water en handafwasmiddel. 1 Let op! Resten van schoonmaakmiddelen be- schadigen het apparaat. Verwijder resten met water en handafwasmiddel. Reinig het apparaat na ieder gebruik 1. Maak het apparaat schoon met een vochtige doek en een klein beetje handafwasmiddel. 2. Wrijf het apparaat droog met een schone doek. Verwijder verontreinigingen 1. Plaats een glasschraper schuin op het glaskeramische vlak. 2. Verwijder verontreinigingen door de schraper over het oppervlak te laten glijden. 3. Maak het apparaat schoon met een vochtige doek en een klein beetje handafwasmiddel. 4. Wrijf het apparaat droog met een schone doek. verwijderen Soort vervuiling direct bij afgekoeld apparaat Suiker, suikerhoudende gerechten ja --- Kunststoffen, aluminiumfolies ja --- Kalk- en watersporen --- ja Vetspatten --- ja metaalachtig glanzende verkleuringen --- ja *Glasschrapers en speciale schoonmaakmiddelen voor glaskeramiek of roestvrij staal zijn verkrijgbaar in de vakhandel. 3 Hardnekkige verontreinigingen verwijderen met een speciaal schoonmaakmiddel voor glaskeramiek of roestvrij staal. 3 Krassen of donkere vlekken in het glaskeramiek kunnen niet meer worden verwijderd, zij hebben echter geen invloed op het functioneren van het apparaat. 34 met Glasschraper* Speciaal schoonmaakmiddel voor glaskeramiek of roestvrij staal* Wat is er aan de hand als … Storing De kookzones functioneren niet Mogelijke oorzaak Oplossing De gewenste kookstand is niet ingesteld Kookstand instellen De zekering in de huisinstallatie (stoppenkast) is doorgebrand. Zekering controleren. Als de zekeringen meerdere malen doorbranden, neem dan contact op met een erkend elektricien. De restwarmte-indicatie geeft niets De kookzone is slechts kort geaan bruikt en is daarom nog niet heet Neem contact op met de klantenservice wanneer de kookzone toch heet is. Wanneer u de storing niet kunt verhelpen met de hierboven gegeven aanwijzingen, neem dan contact op met uw vakhandel of met onze service-afdeling. 1 Waarschuwing! Reparaties aan het apparaat mogen alleen door vakmensen worden uitgevoerd. Onvakkundige reparaties kunnen tot aanzienlijke risico's voor de gebruiker leiden. 3 Bij een onjuiste bediening wordt het bezoek van de servicetechnicus ook tijdens de garantieperiode in rekening gebracht. 35 Afvalverwerking 2 Verpakkingsmateriaal De verpakkingsmaterialen zijn niet schadelijk voor het milieu en herbruikbaar. De kunststoffen hebben de volgende aanduidingen, bijv. >PE<, >PS<, enz. Verwijder de verpakkingsmaterialen in overeenstemming met de aanduiding bij de gemeentelijke inzamelplaatsen in de daarvoor bestemde containers. 2 Oud apparaat verwijderen W Het symbool op het product of op de verpakking wijst erop dat dit product niet als huishoudafval mag worden behandeld. Het moet echter naar een plaats worden gebracht waar elektrische en elektronische apparatuur wordt gerecycled. Als u ervoor zorgt dat dit product op de correcte manier wordt verwijderd, voorkomt u mogelijk voor mens en milieu negatieve gevolgen die zich zouden kunnen voordoen in geval van verkeerde afvalbehandeling. Voor meer details in verband met het recyclen van dit product, neemt u het best contact op met de gemeentelijke instanties, het bedrijf of de dienst belast met de verwijdering van huishoudafval of de winkel waar u het product hebt gekocht. 36 Montageaanwijzing Veiligheidsvoorschriften De in het land van gebruik geldende wetten, verordeningen, richtlijnen en normen moeten in acht worden genomen (veiligheidsvoorschriften, vakkundige recycling volgens de voorschriften, enzovoort). De montage mag alleen worden uitgevoerd door een vakman. De minimale afstanden tot andere apparaten moeten worden aangehouden. Laden mogen alleen met een beschermende bodem direct onder het apparaat worden gemonteerd. De snijvlakken van het werkblad moeten met een geschikt dichtingsmateriaal worden beschermd tegen vocht. De dichting zorgt voor een naadloze aansluiting tussen apparaat en werkblad. Tussen het apparaat en het werkblad mag geen siliconendichtmiddel worden aangebracht. Voorkom het plaatsen van het apparaat direct naast deuren of onder ramen. Openklappende deuren en openspringende ramen kunnen anders het kookgerei van de kookplaat stoten. Geschikte scheidingsinrichtingen zijn bijv. automatische zekeringen (schroefzekeringen moeten uit de fitting geschroefd worden), aardlekschakelaar en veiligheidsschakelaars. 1 WAARSCHUWING! Risico op verwonding door elektrische stroom. • • • • Op de netaansluitklem staat spanning. Netaansluitklem spanningvrij maken. Houd u aan het aansluitschema. Houd u aan de veiligheidsvoorschriften met betrekking tot elektrotechniek. • Garandeer de contactbescherming door vakkundige inbouw. • Laat de elektrische aansluiting uitvoeren door een erkend installateur. 1 LET OP! Beschadigingen door elektrische stroom. Loszittende en onvakkundig aangebrachte stekkerverbindingen kunnen oververhitting van de aansluiting veroorzaken. • Klemaansluitingen vakkundig uitvoeren. • Zorg ervoor dat het snoer niet wordt belast door trekken. • Bij een aansluiting met 1- of met 2-fasen dient steeds de juiste en passende netaansluitng van het type H05BB-F Tmax 90° (of hoger) te worden ingezet. • Als de aansluitkabel van dit apparaat beschadigd is, moet deze door een speciale aansluitkabel (type H05BB-F Tmax 90°; of hoger) worden vervangen. Deze is verkrijgbaar bij de service-dienst. In de elektrische installatie moet een inrichting worden aangebracht, die het mogelijk maakt het apparaat met een contactopeningswijdte van min. 3 mm met alle polen van het net te scheiden. 37 Service Controleer bij technische storingen eerst of u met behulp van de gebruiksaanwijzing (hoofdstuk ”Wat u moet doen als…“) het probleem zelf kunt oplossen. Wanneer u het probleem niet kunt oplossen, neemt u contact op met onze klantenservice of met een van onze servicepartners. Om u snel te kunnen helpen, hebben wij de volgende gegevens nodig: – Modelaanduiding – Productnummer (PNC) – Serienummer (S-No.) (u vindt deze nummers op het typeplaatje) – Soort storing – Eventuele foutmelding die het apparaat weergeeft – cijfer- of lettercombinatie bestaande uit drie posities, van de glaskeramische industrie Om ervoor te zorgen dat u de benodigde identificatienummers van uw apparaat bij de hand heeft, raden wij u aan deze hier te noteren: Modelaanduiding: ..................................... PNC: ..................................... S-No: ..................................... 38
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44

Zanussi ZKF 661LN Handleiding

Type
Handleiding
Deze handleiding is ook geschikt voor