Het diepvriesvak
Het diepvriesvak is bedoeld voor het
lange tijd bewaren van diepgevroren produkten
en het zelf invriezen van kleine hoeveelheden
levensmiddelen.
Het diepvriesvak heeft drie belangrijke
kenmerken die u moet weten:
Er is geen aparte temperatuurregeling; de
temperatuur is automatisch -18°C of lager.
Het doet niet mee aan het automatische
ontdooiproces van de koeler.
Invriezen gaat automatisch; u hoeft daarvoor
niets te bedienen.
De thermostaatknop moet worden ingeschakelt
minstens 3 uren voor dat men voedsel in de
koelkast doet bevriezen.
30
Het ontdooien van
diepvriesprodukten
Met uitzondering van konsumptie-ijs worden
diepvriesprodukten voor verdere behandeling of
het nuttigen ontdooid.
Het ontdooien kan zowel in de koeler als op het
aanrecht gebeuren.
Het laatste geval gaat uiteraard sneller dan het
eerste. Frituurprodukten kunnen direkt vanuit
Het invriezen van verse
levensmiddelen
In het diepvriesvak kunt u zelf verse
levens middelen invriezen.
Afhankelijk van het model 3 à 4 kg per etmaal.
In uw kast vindt u dit maximum op het
typeplaatje, links onderin de kast, aangegeven
in ... kg/24h.
Plaats de in te vriezen levensmiddelen in het
Plaats de in te vriezen levensmiddelen in het
bovenste vak; daar is de temperatuur het
laagst.
Twee zeer belangrijke regels zijn:Plaats in te
vriezen pakketten nooit zo dat ze in aanraking
komen met reeds ingevroren pakketten.
Indien u éen en ander boven elkear wilt
plaatsen, dan de in te vriezen pakketten boven
de reeds ingevroren pakketten; dat geldt voor
alle modellen diepvriesvakken.
Teneinde de best mogelijke resultaten te
verkrijgen geven wij u hieronder enkele
belangrijke tips:
Vries uitsluitend levensmiddelen van eerste
kwaliteit in. Zie toe dat de levensmiddelen vers
zijn en maak ze, waar nodig, van te voren goed
schoon.
Verdeel de levensmiddelen van tevoren in
handzame porties. Dat heeft twee voordelen: ze
vriezen sneller in en bij later gebruik hoeft u
slechts zoveel te ontdooien als op dat moment
nodig is.
Onthoud dat reeds ontdooide levensmiddelen
niet wederom ingevroren mogen worden.
Wel kunt u reeds ontdooide levensmiddelen
eerst koken of braden en vervolgens invriezen.
Mager vlees is ingevroren langer houdbaar dan
vet vlees; ook zout verkort de houdbaarheid.
Verpak de levensmiddelen in aluminium- of
kunststof folie of speciale diepvriesdozen, zoals
één en ander in de handel, speciaal voor het
invriezen, verkrijgbaar is.
Te langzaam invriezen verkort de
houdbearheid; vries dus niet meer dan de
maximaal toogestane hoeveelheid tegelijk
in.
Open, tijdens het invriezen, de deur zo weinig
en zo kort mogelijk.
Vul af te sluiten dozen niet geheel tot de rand.
Schrijf de inhoud en de invriesdatum op de
speciale kaarten in het front van de korven of,
indien bij dit model niet aanwezig, op de
betreffende pakketten.Op de binnendeur zijn
eetwaren afgebeeld gevolgd door een cjfer. Dit
cijfer is de bewaartijd in meanden.
Het bewaren van diepgevroren levensmid-
delen
Overtuig u er tijdens het kopen van
diepgevroren produkten van dat deze in de
winkel ook werkelijk diepgevroren bewaard
worden en vertrouw geen produkten waarvan
de verpakking bol staat of sterk beschadigd is.
Breng de gekochte produkten zo snel mogelijk
naar uw diepvriesvak over.
Overschrijd de op de verpakking aangegeven
uiterste bewaardatum voor 3- of 4 sterren niet.
Indien op de binnenkant van de deur
tekeningen van levensmiddelen zijn
aangebracht, dan stellen de cijfers die u daarbj
aantreft het aantal maanden voor dat u globaal
de betreffende soort kunt bewaren. Open de
deur altijd zo weinig en zo kort mogeljk.
Belangrijk
Plaats geen koolzuurhoudende dranken of
warm voedsel in het diepvriesvak.
Waterijs dat direkt uit het diepvriesvak
gekonsumeerd wordt kan verbranding van de
huid tot gevolg hebben.
Gedurende een korte stroomuitval, minder dan
8 uur, bestaat geen gevaar voor de inhoud van
het diepvriesvak, mits u gedurende die periode
de deur