10
NL
Instructies voor het bereiden van gerechten
Kookgerei
Gebruik aanbevolen
•
Schalen en borden van glas of keramiek
— Deze kunt u gebruiken voor
het opwarmen of koken van gerechten.
•
Magnetron bruineerschaal —
Deze kunt u gebruik om de buitenkant van
kleine gerechten als karbonade of pannenkoeken te bruinen. Volg de
instructies die u bij de bruineerschaal hebt ontvangen op.
•
Magnetronfolie —
Wordt gebruikt om stoom vast te houden. Laat een smalle
opening open waardoor wat stoom kan ontsnappen en zorg ervoor dat de
opening niet direct tegen het gerecht aan zit.
•
Vetvrij papier —
Deze kunt u als afdekking tegen spetteren gebruiken.
•
Papieren zakdoekjes en servetten —
Deze kunt u kort in de magnetron
gebruiken om het gerecht mee af te dekken en het teveel aan vocht te
absorberen of tegen spetteren. Gebruik geen zakdoekjes van gerecycled
papier. Hierin kan metaal zitten en daardoor vlam vatten.
•
Papieren borden en kommen —
Deze kunt u kort en op een laag vermogen
in de magnetron gebruiken. Gebruik geen borden of kommen van gerecycled
papier. Hierin kan metaal zitten en daardoor vlam vatten.
•
Thermometers —
Gebruik alleen thermometers waarop staat aangegeven
dat deze geschikt zijn voor de magnetron en volg de meegeleverde
aanwijzingen op. Controleer het gerecht op verschillende plaatsen. Normale
thermometers kunt u gebruiken voor gerechten die u uit de magnetron hebt
gehaald.
Beperkt te gebruiken
•
Aluminiumfolie
—
Gebruik alleen smalle strookjes aluminiumfolie om
bepaalde gedeelten van het gerecht te beschermen tegen oververhitting of
aanbranden. Gebruik van teveel folie kan uw magnetron beschadigen. Wees
dus voorzichtig.
•
Keramische producten, porselein en (zwaar) aardwerk
—
Gebruik deze
alleen als er op staat dat het geschikt is voor de magnetron. Staat dit er niet
op, test dan eerst uit of deze geschikt zijn. Gebruik nooit borden met metalen
randen of versieringen.
•
Plastic —
Gebruik alleen plastic waarop vermeld staat dat het geschikt is voor
de magnetron. Ander plastic kan smelten.
•
Stro, vlechtwerk en hout—
Doe dit alleen heel kort in de magnetron, omdat
het risico bestaat dat het vlam vat.
Niet gebruiken
•
Glazen potten en flessen —
Het meeste glas is te dun voor de magnetron en
kan springen.
•
Papieren zakken —
Met uitzondering van popcornzakken die speciaal voor
de magnetron ontworpen zijn, kunnen deze vlam vatten,
•
Styrofoam schalen en koppen —
Deze kunnen smelten en ongezonde
resten op het voedsel achterlaten.
•
Plastic opslag- en voedselbakjes —
Bakjes zoals margarinedoosjes kunnen
in de magnetron smelten.
•
Metalen kookgerei—
Deze kunnen uw magnetron beschadigen. Verwijder
van tevoren alle metalen delen.
Keukengerei uitproberen
Als u niet zeker weet of een bord, schaal of kom geschikt is voor de magnetron, kunt u
dit als volgt uittesten:
1. Vul een glas met water en zet het in de magnetron, naast het bord of de
schaal die u uit wilt testen.
2. Druk 4 keer op Start() +30 s zodat het water in de magnetron 2 minuten
wordt verhit.
Het water moet nu warm aanvullen en het bord c.q. de schaal koud. Als deze toch
warm is geworden, absorbeert het microgolven en is het niet geschikt voor gebruik in
de magnetron.
Technieken bij het bereiden van gerechten in de
magnetron
Roeren
Gerechten als stoofschotel en groenten moet u tijdens het bereiden even doorroeren
om de hitte over het gerecht te verdelen. De buitenkant van een gerecht absorbeert
meer microgolven en wordt sneller warm of gaar dan de binnenkant. U moet dus van
de buiten- naar de binnenkant roeren. Als u de deur opent om te roeren, slaat de
magnetron af.
Op het draaiplateau leggen
Leg voedsel dat niet dezelfde grootte heeft, zoals kopdelen en karbonades, altijd met
de dikkere delen met meer vlees naar buiten gericht op het draaiplateau. Daar vangen
ze namelijk meer microgolven op. Om verbranding te voorkomen kunt u de dunnere
delen van een gerecht beter naar het midden van het draaiplateau richten.
Afschermen
Delen van het gerecht die u wilt beschermen tegen oververhitting of verbranding, zoals
de uiteinden van de vleugels van gevogelte of van kippenpoten of de hoeken van
vierkant gebak, kunt u met smalle strookjes aluminiumfolie afschermen. Om schade
aan uw magnetron te voorkomen, moet u het gebruik van aluminiumfolie tot een
minimum beperken.
Keren
Om alle delen van het gerecht aan de microgolven bloot te stellen, moet u het
gerecht halverwege de bereidingstijd keren.
Nagaren
Gerechten die u in de magnetron opwarmt, bouwen van binnen hitte op. Nadat de
magnetron is gestopt, gaat dit proces nog enkele minuten door. Daarom moet u
gerechten nog enige tijd in de magnetron laten staan, met name gerechten als
braadstuk en hele groenten. Braadstuk heeft wat tijd nodig om ook aan de binnenzijde
gaar te worden, zodat dat de buitenkant te heet wordt of verbrandt. Vloeibare
gerechten, zoals soep, en dranken moet u altijd doorroeren na het opwarmen en even
laten staan voordat u ze opdient. Babyvoeding moet u goed schudden of doorroeren
en de temperatuur controleren voordat u het aan de baby geeft.
kUGGwGXWGGmSGuGYXSGYWWZGGXa\^Gwt