Bauknecht BLPMS 8100 IXL Gebruikershandleiding

Type
Gebruikershandleiding
NL91
Deze instructies vindt u tevens op de volgende website: www.whirlpool.eu
UW VEILIGHEID EN DIE VAN ANDEREN IS ERG BELANGRIJK
Deze handleiding en het apparaat zelf zijn voorzien van belangrijke veiligheidsaanwijzigen, die te allen tijde moeten worden
gelezen en opgevolgd.
Alle veiligheidswaarschuwingen geven specifieke details van het
mogelijke risico dat aanwezig is en geven aan hoe het risico op letsel,
schade en elektrische schokken voortvloeiend uit het onjuiste gebruik
van het apparaat beperkt kan worden. Houd u strikt aan de volgende
instructies:
- Gebruik beschermende handschoenen voor het uitpakken en
installeren.
- Het apparaat moet worden losgekoppeld van het elektriciteitsnet
voordat u installatiewerkzaamheden uitvoert.
- Installatie en onderhoud moeten worden uitgevoerd door een
gespecialiseerd monteur, volgens de instructies van de fabrikant en
in overeenstemming met de plaatselijke veiligheidsvoorschriften.
Repareer of vervang geen enkel onderdeel van het apparaat,
behalve als dit expliciet aangegeven wordt in de
gebruikershandleiding.
- Het vervangen van het netsnoer moet door een erkend elektricien
gebeuren Wend u tot erkende servicecentra.
- De aarding van het apparaat is wettelijk verplicht
- Het netsnoer van het apparaat moet lang genoeg zijn om het
apparaat vanuit de inbouwpositie in het meubel te kunnen
aansluiten op het stopcontact van de netvoeding.
- Om ervoor te zorgen dat de installatie voldoet aan de geldende
veiligheidsvoorschriften, is er een omnipolaire schakelaar met een
afstand van minstens 3 mm.
- Gebruik geen meervoudige contactdozen als de oven is voorzien
van een stekker.
BELANGRIJKE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES
Dit is het waarschuwingssymbool waarmee mogelijke risico's voor de gebruiker en voor anderen worden aangegeven.
Alle veiligheidswaarschuwingen worden voorafgegaan door het gevarensymbool en door de volgende termen:
GEVAAR
Duidt op een gevaarlijke situatie die tot ernstig letsel zal leiden.
WAARSCHUWING
Duidt op een gevaarlijke situatie die tot ernstig letsel kan leiden.
NL92
- Gebruik geen verlengkabels.
- Trek niet aan het netsnoer.
- Als de installatie voltooid is, mogen de elektrische onderdelen niet
meer toegankelijk zijn voor de gebruiker.
- Wanneer het oppervlak is gebarsten, schakel dan het apparaat uit
om het risico op een elektrische schok te voorkomen (uitsluitend
voor modellen met inductiefunctie).
- Raak het apparaat niet aan met vochtige lichaamsdelen en gebruik
het niet op blote voeten.
- Het apparaat is uitsluitend bestemd voor huishoudelijk gebruik en
alleen voor het bereiden van voedsel. Elk ander gebruik is verboden
(bijv. het verwarmen van de ruimte). De fabrikant kan niet
aansprakelijk gesteld worden voor schade die het gevolg is van
oneigenlijk gebruik of een foute programmering van de
bedieningsknoppen.
- Het apparaat en de toegankelijke onderdelen worden heet tijdens
het gebruik. Voorkom aanraking van hete onderdelen. Heel jonge
(0-3 jaar) en jonge kinderen (3-8 jaar) dienen op afstand gehouden
te worden, tenzij ze onder voortdurend toezicht staan.
- Kinderen vanaf 8 jaar en personen met verminderde fysieke,
sensorische of mentale vermogens of gebrek aan ervaring en
kennis, mogen dit apparaat gebruiken indien ze onder toezicht
staan of instructies hebben ontvangen over het gebruik van het
apparaat en de mogelijke gevaren ervan begrijpen. Kinderen
mogen niet met het apparaat spelen. Reiniging en gebruikers-
onderhoud mogen niet door kinderen zonder toezicht worden
uitgevoerd.
- Raak de verwarmingselementen of de binnenkant van de oven
tijdens en na het gebruik niet aan, omdat dit letsel kan
veroorzaken. Vermijd contact met doeken of andere brandbaar
materiaal tot alle onderdelen van het apparaat voldoende zijn
afgekoeld.
NL93
- Open de deur van het apparaat na afloop van de bereiding
voorzichtig, en laat de warme lucht of de damp geleidelijk
ontsnappen voordat u het gerecht uit de oven haalt. Als de deur
van het apparaat gesloten is, komt de warme lucht naar buiten
door de opening boven het bedieningspaneel. Blokkeer de
ventilatieopeningen nooit.
- Gebruik ovenhandschoenen om schalen en accessoires uit de oven
te halen, en let erop dat u de verwarmingselementen niet aanraakt.
- Plaats geen brandbaar materiaal in het apparaat of in de buurt
ervan. Het apparaat kan dan in brand vliegen als het per ongeluk
wordt ingeschakeld.
- Verwarm of bereid geen voedsel in gesloten potten of blikken in
het apparaat. De druk in het blik of de pot kan door de warmte
hoog oplopen, waardoor het explodeert en het apparaat
beschadigt.
- Gebruik geen schalen of houders van synthetisch materiaal.
- Oververhit vet of oververhitte olie vat gemakkelijk vlam. Houd de
bereiding van gerechten met veel vet of olie in de gaten.
- Laat het apparaat nooit onbewaakt achter tijdens het droogproces
van gerechten.
- Als er bij de bereiding alcoholische dranken (bijv. rum, cognac,
wijn) worden gebruikt, bedenk dan dat alcohol op hoge
temperatuur verdampt. De alcoholdamp kan vlam vatten wanneer
deze in contact komt met het elektrische verwarmingselement.
- Gebruik geen stoomreinigers.
- Raak de oven niet aan tijdens de pyrolysecyclus. Houd de kinderen
uit de buurt van de oven tijdens de pyrolysecyclus. Zorg dat
gemorste etenswaar voorafgaand aan de reinigingscyclus uit de
oven verwijderd wordt (uitsluitend voor ovens met
pyrolysefunctie).
- Gebruik uitsluitend de temperatuursonde die voor deze oven
wordt aanbevolen.
- Gebruik geen schurende reinigingsmiddelen of scherpe metalen
schrapers voor het reinigen van de ruit van de ovenklep aangezien
het glas daardoor bekrast kan raken, waardoor het kan breken.
NL94
- Zorg ervoor dat het apparaat is uitgeschakeld voordat de lamp
wordt vervangen om de kans op een elektrische schok te
voorkomen.
- Gebruik geen aluminium folie om voedsel in de pan af te dekken
(alleen voor ovens met meegeleverde pan).
Afvalverwerking van huishoudelijke apparaten
- Dit product is vervaardigd van recyclebaar of herbruikbaar materiaal. Dank het apparaat af in overeenstemming met
plaatselijke milieuvoorschriften voor afvalverwerking. Snijd de voedingskabel door voordat u het apparaat afdankt.
- Voor meer informatie over behandeling, terugwinning en recycling van huishoudelijke apparaten kunt u contact
opnemen met uw plaatselijke instantie, de vuilnisophaaldienst of de winkel waar u dit apparaat hebt gekocht.
Controleer na het uitpakken van de oven of het apparaat tijdens het transport geen beschadigingen heeft opgelopen en of de
ovendeur goed sluit. Neem in geval van twijfel contact op met uw leverancier of de klantenservice. Om eventuele schade te
voorkomen wordt geadviseerd om de oven pas voor de installatie van de piepschuim bodem te halen.
GEREEDMAKEN VAN HET MEUBEL VOOR INBOUW VAN DE OVEN
De keukenkastjes naast de oven moeten tegen hitte bestand zijn (min. 90 °C).
Voer eerst alle zaagwerkzaamheden uit voordat u de oven plaatst, en verwijder nauwgezet alle spaanders en zaagresten.
Het onderste gedeelte van de oven mag niet meer toegankelijk zijn na de installatie.
Voor een correcte functionering van het product mag de minimale opening tussen het werkblad en de bovenkant van de
oven niet geblokkeerd worden.
AANSLUITING OP HET ELEKTRICITEITSNET
Controleer of de elektrische spanning die aangegeven staat op het typeplaatje van het product overeenkomt met de voedings-
spanning van uw woning. Het typeplaatje bevindt zich op de voorrand van de oven (zichtbaar wanneer de ovendeur openstaat).
Eventuele vervangingen van de voedingskabel (type H05 RR-F 3 x 1,5 mm
2
) mogen uitsluitend worden uitgevoerd door
erkende technici. Wend u tot erkende servicecentra.
ALGEMENE AANBEVELINGEN
Voor het gebruik:
- Verwijder de kartonnen beschermingen, transparante folie en stickers van de accessoires.
- Haal de accessoires uit de oven en verwarm hem ongeveer een uur lang op 200 °C om de geur van het isolatiemateriaal
en de beschermende vetlaag te verwijderen.
Tijdens het gebruik:
- Leg geen zware voorwerpen op de deur, omdat deze de deur kunnen beschadigen.
- Steun niet op de deur en hang geen voorwerpen aan de handgreep.
- Bedenk de binnenkant van de oven niet met aluminiumfolie.
- Giet nooit water in de binnenkant van een hete oven; hierdoor kan de lak beschadigd raken.
- Schuif nooit met pannen of schalen over de bodem van de oven, omdat dit krassen op de lak kan geven.
- Zorg ervoor dat de elektrische kabels van andere apparatuur niet in contact komen met hete onderdelen van de oven en
niet vast komen te zitten tussen de ovendeur.
- Stel de oven niet bloot aan weersinvloeden.
Verwerking van de verpakking
Het verpakkingsmateriaal kan volledig gerecycled worden en is voorzien van het recyclingsymbool ( ). De diverse onderdelen
van de verpakking mogen daarom niet met het gewone huisvuil worden weggegooid maar moeten worden ingeleverd bij het
plaatselijke milieustraat.
Afvalverwerking van het product
- Dit apparaat is voorzien van het merkteken volgens de Europese Richtlijn 2002/96/EG inzake Afgedankte elektrische en
elektronische apparaten (AEEA).
- Door ervoor te zorgen dat dit product op de juiste manier als afval wordt verwerkt, helpt u mogelijk schadelijke gevolgen
voor het milieu en de gezondheid te voorkomen, die veroorzaakt zouden kunnen worden door onjuiste verwerking van
dit product als afval.
INSTALLATIE
MILIEUTIPS
NL95
- Het symbool op het product of op de begeleidende documentatie geeft aan dat dit apparaat niet als huishoudelijk
afval behandeld mag worden, maar dat het ingeleverd moet worden bij een speciaal inzamelingscentrum voor de
recycling van elektrische en elektronische apparatuur.
Tips voor energiebesparing
- Verwarm de oven alleen voor als dit speciaal wordt vermeld in de bereidingstabel of in het recept.
- Gebruik donkere, zwart gelakte of geëmailleerde bakvormen, omdat deze de warme beter opnemen.
- Schakel de oven 10/15 minuten voor het einde van de geprogrammeerde bereidingstijd uit. Gerechten die lang in de oven
moeten staan, blijven dan nog doorgaren.
- Dit apparaat is bedoeld om in aanraking te komen met voedingsmiddelen en is in overeenstemming met de richtlijn ( )
n.1935/2004 en is ontworpen, vervaardigd en op de markt gebracht in overeenstemming met de veiligheidsvoorschriften
van de “Laagspanningsrichtlijn” 2006/95/EG (die 73/23/EEG en daaropvolgende amendementen vervangt), de
beschermingsvoorschriften van de “EMC”-richtlijn 2004/108/EG.
- Dit apparaat voldoet aan de ecodesign-vereisten van Europese richtlijnen n. 65/2014 en n. 66/2014, in overeenstemming
met de Europese norm EN 60350-1.
De oven werkt niet:
Controleer of het elektriciteitsnet spanning heeft en of de oven is aangesloten.
Zet de oven uit en weer aan, om te controleren of het probleem opgelost is.
De deur is geblokkeerd:
Zet de oven uit en weer aan, om te controleren of het probleem opgelost is.
Belangrijk: tijdens de zelfreinigingscyclus blijft de deur geblokkeerd. Wacht tot de deur automatisch ontgrendeld wordt
(zie de paragraaf “Reinigingscyclus van de oven met de pyrolysefunctie”).
De elektronische programmeerfunctie werkt niet:
Als op het display een “ ” met een cijfer verschijnt, neem dan contact op met de dichtstbijzijnde Klantenservice. Vermeld
in dat geval het nummer dat volgt op de letter “ .
Voordat u contact opneemt met de Klantenservice:
1. Controleer of u het probleem zelf kunt oplossen aan de hand van de punten die beschreven zijn in “Opsporen van
storingen.
2. Het apparaat aan- en uitzetten om te controleren of het probleem is opgelost.
Als na het uitvoeren van deze controles de storing nog steeds aanwezig is, contact opnemen met de dichtstbijzijnde
Klantenservice.
Vermeld altijd:
een korte beschrijving van de storing;
het type en het exacte model van de oven;
Het servicenummer (dit is het nummer na het woord Service op het typeplaatje), rechts aan de binnenkant van de
ovenruimte (zichtbaar met de deur open). Het servicenummer staat ook in het garantieboekje;
uw volledige adres;
uw telefoonnummer.
Wend u tot een erkend Servicecentrum indien reparatie noodzakelijk is (alleen dan heeft u zekerheid dat originele
vervangingsonderdelen worden gebruikt en de reparatie correct wordt uitgevoerd).
CONFORMITEITSVERKLARING
OPSPOREN VAN STORINGEN
KLANTENSERVICE
NL96
Buitenkant van de oven
BELANGRIJK: gebruik geen bijtende of schurende reinigingsmiddelen. Als een dergelijk product per ongeluk in contact
komt met het apparaat, verwijder het dan onmiddellijk met een vochtige microvezeldoek.
Reinig de oppervlakken met een vochtig microvezeldoekje. Als de buitenkant zeer vuil is, voeg dan een paar druppels
afwasmiddel toe aan het water. Afdrogen met een droge doek.
Binnenkant van de oven
BELANGRIJK: gebruik geen schuursponsjes, sponsjes van staalwol of metalen schrapers. Hierdoor kunnen de gelakte
oppervlakken en het glas van de deur op den duur beschadigd raken.
Laat de oven na elk gebruik afkoelen en reinig het apparaat bij voorkeur als het nog lauw is om aangekoekte etensresten
(bijv. voedsel met een hoog suikergehalte).
Gebruik speciale ovenreinigingsmiddelen en houd u aan de aanwijzingen van de fabrikant.
Maak het glas van de deur schoon met een geschikt vloeibaar reinigingsmiddel Om de deur gemakkelijker te kunnen
reinigen kunt u deze verwijderen (zie ONDERHOUD).
Het bovenste verwarmingselement van de grill (zie ONDERHOUD) kan omlaag worden gezet (alleen bij bepaalde
modellen) om de bovenkant van de ovenruimte te kunnen reinigen.
OPMERKING: tijdens langduriger bereidingen van gerechten die veel water bevatten (pizza, groenten, etc.) kan zich
condens vormen op de binnenkant van de deur en rond de afdichting. Wanneer de oven koud is, het interne gedeelte
van de deur schoonmaken met een doek of een spons.
Accessoires:
Laat de accessoires na gebruik weken in water met afwasmiddel. Pak ze vast met handschoenen als ze nog heet zijn.
Voedselresten kunnen met een afwasborstel of met een sponsje worden verwijderd.
Reiniging van de achterwand en de katalytische zijpanelen (indien aanwezig)
BELANGRIJK: gebruik geen bijtende of schurende reinigingsmiddelen, ruwe borstels, pannensponsjes of ovensprays
die het katalytische oppervlak zouden kunnen beschadigen, waardoor dit zijn zelfreinigende eigenschappen verliest.
Laat de oven ongeveer een uur leeg werken op een temperatuur van 200 °C, met de geventileerde functie
Laat het apparaat afkoelen en gebruik een spons om eventuele etensresten te verwijderen.
Reinigingscyclus met pyrolysefunctie
Deze functie brandt vuilresten in de oven af bij een temperatuur van ongeveer 500 °C. Bij deze zeer hoge temperatuur
veranderen de resten in een lichte as, die makkelijk met een vochtige spons verwijderd kan worden nadat de oven is afgekoeld.
Gebruik de pyrolysefunctie niet na elke bereiding in de oven, maar alleen als de oven zeer vuil is of als er vieze geuren zijn tijdens
het voorwarmen of het bereiden.
Als de oven onder een kookplaat geïnstalleerd is, dient u zich ervan te verzekeren dat de branders of elektrische platen
tijdens de zelfreiniging (pyrolyse) uit staan.
De accessoires moeten uit het apparaat worden gehaald voordat u de pyrolysefunctie inschakelt (ook de zijdelingse
roosters).
Voor een optimale reiniging van de ovendeur dient het ergste vuil met een vochtige spons verwijderd te worden voordat
de pyrolysefunctie wordt gebruikt.
Het apparaat is uitgerust met 2 pyrolysefuncties:
1. Zuinige cyclus (PYRO EXPRESS/ECO): vermindert het verbruik met ongeveer 25% ten opzichte van de standaard
pyrolitische cyclus. Schakel deze functie met regelmatige intervallen in (nadat u minimaal 2-3 keer achter elkaar vlees
heeft gebraden in de oven).
2. Standaardcyclus (PYRO): garandeert een grondige reiniging als de oven zeer vuil is.
In ieder geval wordt geadviseerd om na een bepaald aantal bereidingen en op basis van de hoeveelheid vuil, een
zelfreinigingscyclus uit te voeren. Dit wordt aangegeven door een bericht op het display.
OPMERKING: tijdens de pyrolysefunctie blijft de deur van de oven geblokkeerd en kan deze niet geopend worden tot
de temperatuur binnenin de ovenruimte een veilig niveau heeft bereikt.
REINIGING
WAARSCHUWING
- Gebruik nooit stoomreinigers.
- Maak het apparaat schoon als het afgekoeld is.
- Koppel het apparaat los van de netvoeding.
WAARSCHUWING
- Raak de oven niet aan tijdens de pyrolysecyclus.
- Houd de kinderen uit de buurt van de oven tijdens de pyrolysecyclus.
NL97
VERWIJDEREN VAN DE DEUR
De deur verwijderen:
1. Open de deur helemaal.
2. Til de twee vergrendelingen van de scharnieren omhoog en naar voren tot ze niet verder kunnen (fig. 1).
3. Sluit de deur tot de blokkering (A), til hem op (B) en draai hem (C) tot de deur loshaakt (D) (fig. 2).
De deur weer terugplaatsen:
1. Plaats de scharnieren in de zittingen.
2. Open de deur helemaal.
3. Breng aan weerszijden de vergrendelingen omlaag.
4. Sluit de deur.
OMLAADERENGEN VAN HET BOVENSTE VERWARMINGSELEMENT (ALLEEN BIJ
BEPAALDE MODELLEN)
1. Verwijder de zijroosters (fig. 3).
2. Trek het verwarmingselement voorzichtig naar buiten (fig. 4) en breng het omlaag (fig. 5).
3. Om het verwarmingselement terug te plaatsen tilt u het op, trekt u het voorzichtig naar u toe en legt u het op de daarvoor
bestemde zittingen aan de zijkant.
VERVANGEN VAN HET LAMPJE
Vervangen van het lampje aan de achterzijde (indien aanwezig):
1. Koppel de oven los van de netvoeding.
2. Draai het beschermkapje los (fig. 6), vervang het lampje (zie de opmerking voor het type lampje) en draai het
beschermkapje weer vast.
3. Sluit de oven weer aan op de netvoeding.
Vervangen van het lampje aan de zijkant (indien aanwezig):
1. Koppel de oven los van de netvoeding.
2. Verwijder de zijroosters, indien aanwezig (fig. 3).
3. Duw het beschermkampje met een platte schroevendraaier naar buiten en verwijder het (fig. 7).
4. Vervang het lampje (zie de opmerking hieronder voor het type lampje) (fig. 8).
5. Plaats het beschermkapje terug en duw het tegen de wand om het op de juiste manier te bevestigen (fig. 9)
6. Monteer de zijroosters weer.
7. Sluit de oven weer aan op de netvoeding.
ONDERHOUD
WAARSCHUWING
- Draag beschermende handschoenen.
- Voer de aangegeven werkzaamheden uit als het apparaat afgekoeld is.
- Trek de stekker uit het stopcontact.
Fig. 1 Fig. 2
Fig. 3 Fig. 4 Fig. 5
NL98
OPMERKING:
- Gebruik alleen gloeilampen van 25-40W/230V type E-14, T300 °C, of halogeenlampen van 20-40W/230 V type G9, T300 °C.
- De lamp die is toegepast in dit apparaat is speciaal ontworpen voor gebruik in elektrische apparaten en is niet geschikt
voor het verlichten van normale ruimtes in huis (EG-richtlijn nr. 244/2009).
- De lampjes zijn verkrijgbaar bij de Klantenservice.
BELANGRIJK:
- Raak halogeenlampjes niet met blote handen aan om te voorkomen dat ze beschadigd worden door uw
vingerafdrukken.
- Gebruik de oven niet voordat het beschermkapje is teruggeplaatst.
Fig. 6Fig. 7Fig. 8Fig. 9
NL99
RAADPLEEG VOOR DE ELEKTRISCHE AANSLUITING HET HOOFDSTUK OVER DE INSTALLATIE
1. Bedieningspaneel
2. Bovenste verwarmingselement/grill
3. Koelventilator (niet zichtbaar)
4. Typeplaatje (verwijder dit nooit)
5. Lampjes
6. Circulair verwarmingselement (niet zichtbaar)
7. Ventilator
8. Draaispit (indien bijgeleverd)
9. Onderste verwarmingselement (niet zichtbaar)
10. Deur
11. Positie van de roosters (de steunhoogte staat aangegeven op de voorkant van de oven)
12. Schot
OPMERKING:
- Tijdens de bereiding kan de koelventilator afwisselend ingeschakeld worden om het energieverbruik
te verminderen.
- Na afloop van de bereiding, nadat de oven is uitgeschakeld, kan de koelventilator nog een tijdje
blijven werken.
- Wanneer de ovendeur tijdens de bereiding wordt geopend, worden de verwarmingselementen
uitgeschakeld
BIJGELEVERDE ACCESSOIRES
A. ROOSTER: kan gebruikt worden om voedsel op te grillen of als draagrooster voor pannen, bak- en
cakevormen en ovenvaste schalen.
B. OPVANGBAK: is bedoeld om vet op te vangen wanneer hij onder het rooster wordt geplaatst, of als
bakplaat voor het bereiden van vlees, vis, groenten, focaccia enz.
C. BAKPLAAT: te gebruiken voor het bakken van brood, broodjes, taartjes, maar ook gebraden vlees, vis
in folie, enz.
Het aantal accessoires kan verschillen per model.
NIET-BIJGELEVERDE ACCESSOIRES
Bij de klantenservice kunt u andere accessoires aanschaffen.
INSTRUCTIES VOOR HET GEBRUIK VAN DE OVEN
Fig. A Fig. B Fig.C
NL100
PLAATSEN VAN DE ROOSTERS EN ANDERE ACCESSOIRES IN DE OVEN
1. Schuif het rooster horizontaal in de oven, met het verhoogde gedeelte “A” omhoog gericht (Fig. 1).
2. Het plaatsen van de andere accessoires, zoals de opvangbak en de bakplaat, gebeurt met het
verhoogde gedeelte op vlak “B” omhoog gericht (Fig. 2).
BESCHRIJVING BEDIENINGSPANEEL
ELEKTRONISCHE PROGRAMMEUR
1. FUNCTIEKNOP: in-/uitschakelen en selecteren van functies
2. NAVIGATIEKNOP: navigatie door de menus, regeling van te voren ingestelde waarden
OPMERKING:de twee knoppen zijn verzonken knoppen. Druk op het midden van de knop om ze uit
hun zitting te laten komen.
3. TOETS : om terug te keren naar het vorige scherm of om de favoriete functie op te slaan
4. TOETS : om de instellingen te selecteren en te bevestigen
OVERZICHT FUNCTIES
Door de knop “Functies” in willekeurig welke stand te zetten, wordt de oven ingeschakeld: op het display
worden de functies of de bij elke functie horende submenu’s weergegeven.
De submenu’s zijn beschikbaar en kunnen gekozen worden door de knop op de functies GRILL, SPECIALE
FUNCTIES, INSTELLINGEN, RECEPTEN en FAVORIETEN te zetten.
A. Pictogram van de gemarkeerde functie
B. Gemarkeerde functie die geselecteerd kan worden door te drukken op
C. Beschrijving van de gemarkeerde functie
D. Andere beschikbare functies.
DETAILS FUNCTIE
Nadat u de gewenste functie heeft geselecteerd, geeft het display andere hierbij horende opties en details
weer.
Om tussen de verschillende zones heen en weer te gaan gebruikt u de knop “Navigatie”: de cursor gaat
langs de waarden die veranderd kunnen worden, in de hierboven beschreven volgorde. Druk op om
de waarde te selecteren, wijzig de waarde door aan de knop “Navigatie” te draaien en bevestig hem met
de toets .
Fig. 1 Fig. 2
1 23 4
DISPLAY
Speciale functies: Voor het ontdooien van voedsel
Warmhouden
Bevroren voedsel
Bezig met ontdooien
Speciale functies: Voor het ontdooien van voedsel
Warmhouden
Bevroren voedsel
Ontdooien
A
D
C
B
Zone 3 Zone 4
Zone 5
Zone 2
Zone 1Cursor
VOORVERWARMEN
Ja
TEMPERATUUR
180°C
BEREIDINGSTIJD
EINDTIJD
Turbo hete lucht
--:--
--:--
Start
NL101
EERSTE GEBRUIK - SELECTEREN VAN DE TAAL EN INSTELLEN VAN DE TIJD
Voor een correct gebruik van de oven moet u bij de eerste inschakeling de gewenste taal selecteren en de
actuele tijd instellen.
Ga als volgt te werk:
1. Zet de knop “Functies” in willekeurig welke stand: het display geeft een lijst met de eerste drie
beschikbare talen weer.
2. Draai aan de knop “Navigatie” om door het overzicht te bladeren;
3. Als u de gewenste taal gemarkeerd heeft, drukt u op om deze te selecteren.
Nadat u de taal geselecteerd heeft, geeft het display knipperend 12:00 aan.
4. Stel het tijdstip in door aan de knop “Navigatie” te draaien.
5. Bevestig de instelling door op te drukken.
KEUZE VAN DE BEREIDINGSFUNCTIES
1. Als de oven uitgeschakeld is, aan de knop knop “Functies” draaien; op het display verschijnen de
bereidingsfuncties of de bijbehorende submenus.
OPMERKING:zie de tabel op pagina106 en pagina107 voor de lijst en een beschrijving van de
functies.
2. Binnen de submenu’s kunt u met behulp van de knop “Navigatie” door de verschillende beschikbare
mogelijkheden bladeren: de gekozen functie wordt in het wit aangegeven in het midden van het
display. Om de functie te kiezen, op de toets drukken.
3. de bereidingsinstellingen verschijnen op het display. Als de voorgeselecteerde waarden goed zijn,
draait u aan de knop “Navigatie” tot de cursor ter hoogte van “Start” staat en drukt u op de toets ;
anders kunt u te werk gaan zoals hieronder beschreven om de waarden te wijzigen.
INSTELLEN VAN DE TEMPERATUUR/GRILLVERMOGEN
Ga als volgt te werk om de temperatuur of het grillvermogen te wijzigen:
1. Controleer of de cursor naast de temperatuurwaarde staat (zone 1); druk op toets om de
parameter te selecteren die u wilt wijzigen: de temperatuurwaarden gaan knipperen.
2. Stel de gewenste waarde in door aan de knop “Navigatie” te draaien druk op toets om te
bevestigen.
3. Draai aan de knop “Navigatie” tot de cursor ter hoogte van “Start” staat en druk daarna op toets .
4. Het display geeft aan op welk niveau het gerecht geplaatst moet worden. Voer de handeling uit en
druk op toets om de bereiding te starten.
De ingestelde temperatuur kan op dezelfde manier ook tijdens de bereiding veranderd worden.
5. Als de bereiding voltooid is, verschijnt het bericht “einde bereiding. Nu kunt u de oven uitschakelen
door de knop “Functies” op 0 (nul) te draaien, of de bereiding verlengen door de knop “Navigatie”
met de klok mee te draaien. Bij het uitschakelen verschijnt er een balk op het display die de huidige
temperatuur in de oven aangeeft.
VOORVERWARMEN
ja
TEMPERATUUR
180°C
BEREIDINGSTIJD
EINDTIJD
Turbo hete lucht
--:--
--:--
Start
VOORVERWARMEN
ja
TEMPERATUUR
180°C
BEREIDINGSTIJD
EINDTIJD
Turbo hete lucht
--:--
--:--
Start
VOORVERWARMEN
Nee
TEMPERATUUR
180°C
BEREIDINGSTIJD
EINDTIJD
Conventioneel
--:--
--:--
Start
VOORVERWARMEN
No
TEMPERATUUR
180°C
BEREIDINGSTIJD
EINDTIJD
Conventioneel
--:--
--:--
Start
VOORVERWARMEN
Nee
TEMPERATUUR
200°C
BEREIDINGSTIJD
EINDTIJD
Conventioneel
--:--
--:--
Start
VOORVERWARMEN
Nee
TEMPERATUUR
200°C
BEREIDINGSTIJD
EINDTIJD
Conventioneel
--:--
--:--
Start
NL102
VOORVERWARMING VAN DE OVENRUIMTE
Als u de oven wilt voorverwarmen moet u de voorselectie van de oven als volgt wijzigen:
1. Draai aan de knop “Navigatie ter hoogte van voorverwarmen.
2. Druk op toets om de parameter te selecteren: nee” knippert.
3. Wijzig de parameter door aan de knop “Navigatie” te draaien: op het display verschijnt “Ja.
4. Bevestig de instelling met de toets .
SNELLE VOORVERWARMING
Ga als volgt te werk om de oven snel voor te verwarmen:
1. Kies de functie snelle voorverwarming door aan de knop “Functies” te draaien.
2. Bevestig met de toets : de instellingen verschijnen op het display.
3. Als de voorgestelde temperatuur de gewenste is, draait u aan de knop “Navigatie” tot de cursor ter hoogte
van “Start” staat en drukt u op de toets ; om de instelling te wijzigen gaat u te werk zoals beschreven
in de vorige paragrafen. Een geluidssignaal geeft aan dat de oven de ingestelde temperatuur heeft bereikt.
Op het eind van de voorverwarmingsfase selecteert de oven automatisch de statische functie .
Zet het gerecht in de oven.
4. Als u een andere bereidingsfunctie wilt instellen, draai dan aan de knop “Functies” en selecteer de
gewenste functie.
INSTELLING VAN DE BEREIDINGSDUUR
Met deze functie kunt u gerechten gedurende een ingestelde tijd bereiden, van minimaal 1 minuut tot de
maximale tijd van de geselecteerde functie, waarna de oven automatisch uitgeschakeld wordt.
1. Stel de functie in door de cursor op “bereidingsduur” te zetten door aan de knop “Navigatie” te draaien.
2. Druk op toets om de parameter te selecteren; “00:00” gaat knipperen op het display.
3. Verander de waarde door aan de knop “Navigatie” te draaien tot de gewenste bereidingsduur verschijnt.
4. Bevestig de gekozen waarde met .
EEN BRUIN KORSTJE GEVEN
Na afloop van de bereiding wordt, voor de functies waarbij dat kan, op het display de mogelijkheid
weergegeven om uw gerecht een oppervlakkig bruin korstje te geven. Deze functie kan alleen geactiveerd
worden als u een bereidingstijd hebt ingesteld.
Als de bereidingstijd is afgelopen, verschijnt “^ op het display voor de verlenging. OK om een bruin korstje
te geven”. Door op de toets te drukken, start de oven een bruiningsfase voor de duur van 5 minuten.
Deze functie kan slechts éénmaal geactiveerd worden.
VOORVERWARMEN
Nee
TEMPERATUUR
200°C
BEREIDINGSTIJD
EINDTIJD
Conventioneel
--:--
--:--
Start
VOORVERWARMEN
Nee
TEMPERATUUR
200°C
BEREIDINGSTIJD
EINDTIJD
Conventioneel
--:--
--:--
Start
VOORVERWARMEN
Ja
TEMPERATUUR
200°C
BEREIDINGSTIJD
EINDTIJD
Conventioneel
--:--
--:--
Start
VOORVERWARMEN
Ja
TEMPERATUUR
200°C
BEREIDINGSTIJD
EINDTIJD
Conventioneel
--:--
--:--
Start
TEMPERATUUR
180°C
Druk op +/- voor aanpassen ...
Start
Speciale functies: Voor het ontdooien van voedsel
Warmhouden
Bevroren voedsel
Bezig met ontdooien
VOORVERWARMEN
Nee
TEMPERATUUR
180°C
BEREIDINGSTIJD
EINDTIJD
Conventioneel
--:--
--:--
Start
VOORVERWARMEN
Nee
TEMPERATUUR
180°C
UU:MM
EINDTIJD
Conventioneel
19:01
00:01
Start
VOORVERWARMEN
Nee
TEMPERATUUR
180°C
UU:MM
EINDTIJD
Conventioneel
19:01
- 00:30
Start
VOORVERWARMEN
Nee
TEMPERATUUR
180°C
BEREIDINGSTIJD
EINDTIJD
Conventioneel
19:20
- 00:30
Start
NL103
INSTELLEN VAN HET TIJDSTIP EINDE BEREIDING / UITGESTELDE START
U kunt de gewenste eindtijd instellen en het starten van de oven met maximaal 23 uur en 59 minuten
uitstellen, te beginnen vanaf de actuele tijd. Dit is alleen mogelijk na het instellen van een bereidingsduur.
Deze instelling is alleen beschikbaar als u de oven niet wilt voorverwarmen bij de gekozen functie.
Na het instellen van de bereidingsduur verschijnt de tijd waarop de bereiding eindigt op het display
(bijvoorbeeld 19:20). Om het einde van de bereiding uit te stellen en daarmee ook het starten van de oven,
gaat u als volgt te werk:
1. Zet de cursor ter hoogte van het tijdstip einde bereiding door aan de knop “Navigatie” te draaien.
2. Druk op toets om de parameter te selecteren: de eindtijd gaat knipperen.
3. Verander het tijdstip voor het einde van de bereiding door aan de knop “Navigatie” te draaien tot de
gewenste waarde bereikt is.
4. Bevestig de gekozen waarde met .
5. Draai aan de knop “Navigatie” tot de cursor ter hoogte van “Start” staat en druk daarna op toets .
6. Het display geeft aan op welk niveau het gerecht geplaatst moet worden. Voer de handeling uit en druk
op toets om de bereiding te starten. De oven begint met de bereiding na een wachttijd die
berekend wordt op basis van de ingestelde eindtijd (bijvoorbeeld: als een gerecht een bereidingsduur
van 20 minuten heeft en als eindtijd 20:10 is ingesteld, dan begint de oven om 19:50 met de bereiding).
OPMERKING:tijdens de wachtfase kunt u de oven ook handmatig starten door aan de knop
“Navigatie” te draaien tot de cursor ter hoogte van “Start” staat en op te drukken.
U kunt de ingestelde waarden (temperatuur, grillniveau, bereidingstijd) op ieder gewenst moment
wijzigen zoals beschreven in de voorgaande paragrafen.
KOOKWEKKER
Deze functie kan alleen gebruikt worden als de oven uitstaat en is bijvoorbeeld handig om de kooktijd van
pasta in te stellen. De maximale tijd die ingesteld kan worden is 1 uur en 30 minuten.
1. Druk op als de oven uitgeschakeld is: op het display verschijnt “00:00:00”.
2. Draai aan de knop “Navigatie” om de gewenste tijd in te stellen.
3. Druk op toets om het aftellen te starten. Als de ingestelde tijd is verstreken, verschijnt “00:00:00” op
het display en klinkt er een geluidssignaal. U kunt de tijd verlengen door deze opnieuw in te stellen, of
de kookwekker uitschakelen door op toets te drukken (op het display verschijnt de huidige tijd).
RECEPTEN
Dankzij de “Intelligent Sensor Technology” kunt u 30 vooraf ingestelde recepten gebruiken met de ideale
bereidingsfunctie en temperatuur.
U hoeft zich alleen aan de ingrediënten en de bereiding van het gerecht in het bijgeleverde kookboek te
houden. Volg voor de rest de volgende instructies:
1. Kies “RECEPTEN” door aan de knop “Functies” te draaien.
2. Kies het gewenste gerecht uit de lijst.
VOORVERWARMEN
Nee
TEMPERATUUR
180°C
BEREIDINGSTIJD
EINDTIJD
Conventioneel
19:20
- 00:30
Start
VOORVERWARMEN
Nee
TEMPERATUUR
180°C
BEREIDINGSTIJD
EINDTIJD
Conventioneel
19:20
- 00:30
Start
VOORVERWARMEN
Nee
TEMPERATUUR
180°C
BEREIDINGSTIJD
EINDTIJD
Conventioneel
20:10
- 00:30
Start
VOORVERWARMEN
Nee
TEMPERATUUR
180°C
BEREIDINGSTIJD
EINDTIJD
Conventioneel
20:10
- 00:30
Start
VOORVERWARMEN
Nee
TEMPERATUUR
180°C
BEREIDINGSTIJD
EINDTIJD
Conventioneel
20:10
- 00:29
Start
VOORVERWARMEN
Nee
TEMPERATUUR
180°C
BEREIDINGSTIJD
EINDTIJD
Conventioneel
20:10
- 00:30
Start
Draai +/- om de timer in te stellen n op om te starten
00 : 00 : 00
(UU) (MM) (SS)
Draai +/- om de timer in te stellen n op om te starten
00 : 30 : 00
(UU) (MM) (SS)
Kookwekker
01 : 09 : 00
Volautomatische recepten
Traditioneel
Instellingen
Recepten
Volautomatische recepten
Groenten
Vis
Gevogelte
Recepten: Zie kookboek voor de beschrijving
Kippenborst
Gebraden kip
REGELING
Automatisch
BEREIDINGSTIJD
EINDTIJD
Gebraden kip
19:45
- 00:45
REGELING
Automatisch
BEREIDINGSTIJD
EINDTIJD
Bereiden
19:45
- 00:44
Plaats voedsel op niveau 3
Druk op als u klaar bent
NL104
3. Bevestig uw keuze met de toets .
4. Kies het gewenste recept door aan de knop “Navigatie” te draaien.
5. Bevestig met de toets : op het display verschijnt de indicatieve bereidingstijd.
6. Zet het gerecht in de oven en draai aan de knop “Navigatie” tot de cursor ter hoogte van “Start” staat
en druk daarna op toets .
7. Het display geeft aan op welk niveau het gerecht geplaatst moet worden. Voer de handeling uit en
druk op toets om de bereiding te starten. Zie de betreffende paragraaf voor het uitstellen van de
start van de bereiding.
OPMERKING:sommige gerechten moeten halverwege de bereidingstijd omgekeerd of
doorgeroerd worden: de oven geeft een geluidssignaal en op het display verschijnt wat u moet
doen.
De aanvankelijk weergegeven bereidingstijd is zuiver indicatief: deze kan tijdens de bereiding
automatisch worden verlengd.
Voordat de bereidingstijd afloopt, vraagt de oven om te controleren of het gerecht de door u gewenste
bereidingsgraad heeft. Als dit niet het geval is, kunt u de bereidingstijd handmatig verlengen door aan de
knop “Navigatie” te draaien.
FAVORIETEN
Met deze oven kunt u de instellingen voor het bereiden van uw favoriete gerecht opslaan.
Aan het eind van de bereiding verschijnt knipperend op het display het bericht “Druk op << om op te
slaan”.
Als u de instellingen voor die specifieke bereiding (functie, duur, temperatuur…) wilt opslaan, druk dan op
de toets <<. Op het display verschijnt het bericht “Druk op OK om op te slaan”.
Als u op toets drukt, wordt de eerste beschikbare geheugenplaats tussen 1 en 10 voorgesteld. Als u
zelf een plaats wilt uitzoeken, kunt u het nummer veranderen door aan de navigatieknop (- of +) te draaien;
bevestig uw keuze vervolgens met de toets . Als het geheugen vol is of de plaats reeds bezet is, dan
wordt de functie overschreven.
Als u de functie niet wilt opslaan, hoeft u alleen nogmaals op de toets te drukken, naar een andere
functie te gaan door de betreffende knop te draaien of de oven uit te schakelen.
Om de opgeslagen instellingen later weer op te roepen draait u de functieknop op het symbool en
selecteert u een van de opgeslagen functies. Draai de navigatieknop tot de gewenste functie wordt
weergegeven.
Druk op de toets en start vervolgens de bereiding.
INSTELLINGEN
1. Om parameters op het display te wijzigen selecteert u “INSTELLINGEN” in het hoofdmenu door aan
de knop “Functies” te draaien.
2. Bevestig met de toets : op het display worden de parameters weergegeven die u kunt wijzigen
(taal, volume geluidssignaal, helderheid van het display, tijd, energiebesparing).
3. Kies de instelling die veranderd moet worden door aan de knop “Navigatie” te draaien.
4. Druk op de toets om te bevestigen.
5. Volg de aanwijzingen op het display om de parameter te veranderen.
6. Druk op de toets ; op het display verschijnt een bevestigingsbericht.
OPMERKING: als de oven uitgeschakeld is en de functie ECOMODE (energiebesparing) geactiveerd is
(AAN), dan gaat het display na enkele minuten uit en wordt de klok weergegeven. Om de informatie op het
display weer te geven en het lampje weer in te schakelen, hoeft u alleen maar op een willekeurige toets te
drukken of aan een van de knoppen te draaien. Als tijdens een bereidingsfunctie de ECOMODE-functie
actief is, wordt de lamp na 1 minuut bereiden uitgeschakeld en opnieuw geactiveerd voor iedere
gebruikersinteractie. Als de functie niet geactiveerd is (UIT), dan wordt na enkele minuten alleen de
helderheid van het display verminderd.
Draai het voedsel a.u.b.
Bereiding bijna voltooid
Controleer het gerecht
Bereiding geëindigd om19:45
Druk op ^ om te verlengen Bereiden
Druk OK om op te slaan,
<< v. annul.
Favoriet
is opgeslagen
Druk OK om op te slaan, << v. annul.
Hete lucht2
NL105
TOETSENBLOKKERING (KEY-LOCK)
Met deze functie kunt u de toetsen en de knoppen op het bedieningspaneel blokkeren.
Houd de toetsen en minimaal 3 seconden tegelijkertijd ingedrukt om de toetsenblokkering in te
schakelen. Als de blokkering actief is, werken de toetsen niet en verschijnt er een waarschuwingsbericht
met het symbool op het display. Deze functie kan ook tijdens de bereiding geactiveerd worden. Herhaal
de bovenstaande handelingen om de functie weer uit te schakelen. Als de toetsenblokkering actief is, kunt
u de oven uitschakelen door de knop op 0 (nul) te draaien. In dat geval moet de eerder gekozen functie
echter opnieuw worden ingesteld.
AUTOMATISCHE REINIGING VAN DE OVEN
Zie voor de beschrijving van deze functie het hoofdstuk REINIGING en de functietabel op pagina106.
Om de automatische reinigingscyclus van de oven (pyrolyse) te starten, gaat u als volgt te werk:
1. Kies “Reiniging” met behulp van de knop “Functies”. Op het display verschijnen de teksten
“Pyro Express” en “Pyro.
2. Kies een van de twee cycli met behulp van de knop “Navigatie. Bevestig met de toets :
3. Draai aan de knop “Navigatie” tot de cursor ter hoogte van START staat, bevestig daarna met de
toets .
4. Op het display verschijnen de aanwijzingen die u op moet volgen voordat de cyclus gestart wordt.
Nadat u dat gedaan heeft, de start bevestigen met de toets .
5. Na de laatste bevestiging, bereidt de oven zich voor op de start van de cyclus en de hierbij horende
vergrendeling van de deur: op het display verschijnt gedurende ongeveer drie seconden een
waarschuwingsbericht en het symbool . Meteen daarna, verschijnt er een balk op het display die de
voortgang van de lopende cyclus aangeeft.
OPMERKING:als de deur van de open geopend wordt voordat deze automatisch ontgrendeld
wordt, verschijnt er een waarschuwingsbericht op het display. Als de deur weer gesloten wordt,
moet de cyclus weer gestart worden door op de toets te drukken.
6. Na afloop van de cyclus, verschijnt het bijbehorende knipperende bericht op het display, gevolgd
door de weergave van de balk die aangeeft dat de koeling in werking is. De resttemperatuur wordt
op het display weergegeven samen met het symbool . De deur blijft vergrendeld tot de veilige
temperatuur bereikt is: op het display verschijnt het huidige tijdstip.
TIJD
Reinigen
- 03:00
EINDTIJD
15:00
3 uur op hoge temperatuur reinigen
Pyro Express
Pyro-reinigen
1/3
Schakel de kookplaat uit
boven oven en druk op
2/3
Verwijder alle accessoires
uit de oven en druk op
3/3
Verwijder vlekken v.d. deur
met een spons en druk op
Deur wordt vergrendeld
tijdens reinigen
TIJD
Reinigen
- 02:59
EINDTIJD
15:00
Sluit de deur
TIJD
Voltooid
- 00:00
EINDTIJD
15:00
Afkoelen
257°
18:32
NL106
TABEL BESCHRIJVING FUNCTIES
FUNCTIEKNOP
OFF Om de bereiding te onderbreken en de oven uit te schakelen.
SNEL
VOORVERWARMEN
Om de oven snel voor te verwarmen.
CONVENTIONEEL
Voor het bereiden van gerechten op één steunhoogte. Gebruik de derde
steunhoogte. Gebruik voor het bereiden van pizzas, hartige taarten en
zoete taarten met een vloeibare vulling de eerste of tweede
steunhoogte. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden.
GRILL
Voor het grillen van karbonades, spiezen en worstjes; het gratineren van
groente of het roosteren van brood. Zet het gerecht op de vierde of vijfde
steunhoogte. Voor het grillen van vlees wordt geadviseerd de opvangbak
te gebruiken om het braadvet op te vangen. Plaats de opvangbak op de
derde of vierde steunhoogte en giet er ongeveer een halve liter water in.
De oven hoeft niet voorverwarmd te worden. Tijdens de bereiding moet
de deur van de oven dicht blijven.
TURBO GRILL
Voor het grillen van grote stukken vlees (lamsbouten, rosbief, hele kip).
Zet het vlees op de middelste steunhoogtes. Geadviseerd wordt de
opvangbak te gebruiken om het braadvet op te vangen. Plaats de
opvangbak op de eerste of tweede steunhoogte en giet er ongeveer een
halve liter water in. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden. Tijdens
de bereiding moet de deur van de oven dicht blijven. Met deze functie
kunt u het draaispit gebruikt, als u dit hebt.
HETE LUCHT
Voor het gelijktijdig bereiden van verschillende gerechten op meerdere
steunhoogtes (maximaal drie) die dezelfde bereidingstemperatuur
hebben (bijv.: vis, groenten, gebak). Met deze functie worden er geen
geuren van het ene naar het andere gerecht overgebracht. Geadviseerd
wordt om het tweede niveau te gebruiken voor bereidingen op één
steunhoogte, de eerste en vierde voor bereidingen op twee
steunhoogtes en de derde en vijfde voor bereidingen op drie
steunhoogtes. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden.
AUTOMATISCHE
REINIGING
Om het door de bereiding veroorzaakte vuil te verwijderen met behulp
van een cyclus op zeer hoge temperatuur (ongeveer 500°). U kunt kiezen
tussen twee verschillende zelfreinigende cycli: een korte cyclus (Pyro
Express) en een complete (Pyro). Wij adviseren u de korte cyclus te
gebruiken als u deze functie regelmatig gebruikt en de complete cyclus
alleen als de oven ernstig vervuild is.
TURBO HETE LUCHT
Om vlees en pies te bakken met een vloeibare vulling (hartig of zoet) op
één niveau. Gebruik het derde niveau. De oven hoeft niet te worden
voorverwarmd.
SPECIALE FUNCTIES Zie SPECIALE FUNCTIES.
INSTELLINGEN
Voor het instellen van het display (taal, tijd, helderheid, volume van het
geluidssignaal, energiebesparing).
RECEPTEN
Voor het selecteren van 30 verschillende vooringestelde recepten (zie het
bijgeleverde kookboek). De oven stelt automatisch de optimale
temperatuur, functie en bereidingsduur in. Het is belangrijk om de
aanwijzingen m.b.t. de bereiding, de te gebruiken accessoires en
steunhoogtes van het gerecht in het kookboek exact op te volgen.
FAVORIETEN
Om direct toegang te krijgen tot de 10 favoriete functies. Raadpleeg de
paragraaf “FAVORIETEN” voor de instellingen en het gebruik van de
opslagmodus.
NL107
SPECIALE FUNCTIES
ONTDOOIEN
Voor het versnellen van het ontdooien van voedsel. Plaats het voedsel op
de middelste steunhoogte. Laat het voedsel in de verpakking zitten
zodat het niet uitdroogt.
WARMHOUDEN
Voor het warm en krokant houden van zojuist bereide gerechten (bijv.:
vlees, gefrituurde gerechten, ovenschotels). Plaats het voedsel op de
middelste steunhoogte. De functie kan niet ingeschakeld worden als de
temperatuur in de oven hoger dan 65 °C is.
RIJZEN
Voor het optimaal laten rijzen van zoet of hartig deeg. Om de kwaliteit
van het rijzen te behouden kan de functie niet geactiveerd worden als de
temperatuur in de oven hoger dan 40 °C is. Zet het deeg op de tweede
steunhoogte. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden.
PRAKTISCH
Voor het bereiden van kant-en-klare gerechten, die bij
kamertemperatuur of in de koeling bewaard worden (koekjes, vloeibare
taartvullingen, muffins, voorgerechten en broodproducten). Met deze
functie worden alle gerechten snel en voorzichtig bereid; kan ook
gebruikt worden voor het opwarmen van reeds bereide gerechten. Volg
de aanwijzingen op de verpakking. De oven hoeft niet voorverwarmd te
worden.
MAXI COOKING
Voor het braden van grote stukken vlees (meer dan 2,5 kg). Gebruik de
eerste of de tweede steunhoogte, afhankelijk van de grootte van het
vlees. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden. Aanbevolen wordt
om het vlees tijdens de bereiding om te keren om een gelijkmatige
bruining aan beide kanten te verkrijgen. Het verdient de voorkeur het
vlees zo nu en dan vochtig te maken om het niet te erg te laten
uitdrogen.
BEVROREN
VOEDSEL
Lasagne
Bij deze functie worden automatisch de beste temperatuur en
bereidingsmodus geselecteerd voor vijf verschillende categorieën kant-
en-klare diepvriesproducten. Gebruik de tweede of derde steunhoogte.
De oven hoeft niet voorverwarmd te worden.
Pizza
Strudel
Frieten
Brood
Aange-
past
Naar wens kan een temperatuur tussen de 50 en 250 °C worden ingesteld
voor het bereiden van andere soorten producten.
LANGZAAM
GAREN
Slow
cooking
vlees
Om vlees (op 90 °C) en vis (op 85 °C) behoedzaam te bereiden. Deze
functie zorgt voor een langzame bereiding waardoor de gerechten
malser en sappiger blijven. Dankzij een gematigde temperatuur wordt
het voedsel niet bruin en het resultaat lijkt op een bereiding met stoom.
Voor braadstukken adviseren wij u deze eerst aan te bakken in een pan
om de buitenkant van het vlees dicht te schroeien zodat de sappen beter
worden vastgehouden. De bereidingstijden variëren van 2 uur voor
vissen van 300 g tot 4-5 uur voor vissen van 3 kg; voor vlees variëren ze
van 4 uur voor braadstukken van 1 kg tot 6-7 uur voor braadstukken van
3 kg. Voor een optimaal resultaat adviseren wij u de deur van de oven
tijdens de bereiding niet te openen om geen warmte verloren te laten
gaan; gebruik de bijgeleverde peilstift (indien aanwezig) of een normale
oventhermometer voor levensmiddelen.
Slow
cooking
vis
ECO TURBO
GEVENTILEERD
Gevulde braadstukken en stukken vlees op één niveau bereiden. Deze
functie maakt gebruik van discontinue, delicate ventilatorhulp, waardoor
overmatig drogen van voedsel wordt voorkomen. In deze ECO-functie
blijft het lampje uit tijdens de bereiding en kan tijdelijk opnieuw worden
ingeschakeld door de bevestigingstoets in te drukken. Om de efficiëntie
van het vermogen te maximaliseren, is het raadzaam om tijdens de
bereiding niet de deur te openen. Aanbevolen wordt de derde
steunhoogte te gebruiken. De oven hoeft niet voorverwarmd te worden.
FUNCTIEKNOP
NL108
BEREIDINGSTABEL
Recept Functie Voorver-
warmen
Steun-
hoogte
(van onder)
Temp.
(°C)
Tijd
(min)
Accessoires en
opmerkingen
Luchtig gebak
- 2/3 160-180 30-90 Taartvorm op rooster
- 1-4 160-180 30-90
Niveau 4: taartvorm op
rooster
Niveau 1: taartvorm op
rooster
Gevulde taarten
(cheesecake, strudel,
appeltaart)
- 3 160-200 35-90
Opvangbak / bakplaat of
taartvorm op rooster
- 1-4 160-200 40-90
Niveau 4: taartvorm op
rooster
Niveau 1: taartvorm op
rooster
Koekjes / taartjes
- 3 170-180 20-45 Opvangbak of bakplaat
- 1-4 160-170 20-45
Niveau 4: rooster
Niveau 1: opvangbak of
bakplaat
- 1-3-5 160-170 20-45*
Niveau 5: bakplaat op
rooster
Niveau 3: bakplaat op
rooster
Niveau 1: opvangbak of
bakplaat
Soesjes
- 3 180-200 30-40 Opvangbak of bakplaat
- 1-4 180-190 35-45
Niveau 4: bakplaat op
rooster
Niveau 1: opvangbak of
bakplaat
- 1-3-5 180-190 35-45*
Niveau 5: bakplaat op
rooster
Niveau 3: bakplaat op
rooster
Niveau 1: opvangbak of
bakplaat
Meringues
- 3 90 110-150 Opvangbak of bakplaat
- 1-4 90 140-160
Niveau 4: bakplaat op
rooster
Niveau 1: opvangbak of
bakplaat
- 1-3-5 90 140-160*
Niveau 5: bakplaat op
rooster
Niveau 3: bakplaat op
rooster
Niveau 1: opvangbak of
bakplaat
NL109
Brood / pizza /
focaccia
-1 / 2190-250 15-50 Opvangbak of bakplaat
- 1-4 190-250 20-50
Niveau 4: bakplaat op
rooster
Niveau 1: opvangbak of
bakplaat
- 1-3-5 190-250 25-50*
Niveau 5: bakplaat op
rooster
Niveau 3: bakplaat op
rooster
Niveau 1: opvangbak of
bakplaat
Hartige taarten
(groentetaart,
quiche)
- 2/3 180-190 40-55 Taartvorm op rooster
- 1-4 180-190 45-70
Niveau 4: taartvorm op
rooster
Niveau 1: taartvorm op
rooster
- 1-3-5 180-190 45-70*
Niveau 5: taartvorm op
rooster
Niveau 3: taartvorm op
rooster
Niveau 1: opvangbak of
bakplaat + taartvorm
Pasteitjes /
bladerdeeghapjes
- 3 190-200 20-30 Opvangbak of bakplaat
- 1-4 180-190 20-40
Niveau 4: bakplaat op
rooster
Niveau 1: opvangbak of
bakplaat
- 1-3-5 180-190 20-40*
Niveau 5: bakplaat op
rooster
Niveau 3: bakplaat op
rooster
Niveau 1: opvangbak of
bakplaat
Lasagne / pasta uit de
oven / cannelloni /
ovenschotels
- 3 190-200 45-65
Opvangbak of bakplaat op
rooster
Lamsvlees / kalfsvlees /
rundvlees /
varkensvlees 1 kg
- 3 190-200 80-110
Opvangbak of bakplaat op
rooster
Kip / konijn /
eend 1 kg
- 3 200-230 50-100
Opvangbak of bakplaat op
rooster
Kalkoen / gans 3 kg - 2 190-200 80-130
Opvangbak of bakplaat op
rooster
Vis uit de oven /
in folie (filet, heel)
- 3 180-200 40-60
Opvangbak of bakplaat op
rooster
Gevulde groenten
(tomaten, courgettes,
aubergines)
- 2 180-200 50-60 Bakplaat op rooster
Recept Functie Voorver-
warmen
Steun-
hoogte
(van onder)
Temp.
(°C)
Tijd
(min)
Accessoires en
opmerkingen
NL110
Toast - 5 Hoog 3-6 Rooster
Visfilet / moten vis - 4 Medium 20-30
Niveau 4: rooster (draai het
voedsel halverwege de
bereidingsduur om)
Niveau 3: opvangbak met
water
Worstjes / spiezen /
spareribs /
hamburgers
- 5
Medium-
Hoog
15-30
Niveau 5: rooster (draai het
voedsel halverwege de
bereidingsduur om)
Niveau 4: opvangbak met
water
Gebraden kip 1-1,3 kg
- 2 Medium 55-70
Niveau 2: rooster (draai het
voedsel na tweederde van
de bereidingstijd om)
Niveau 1: opvangbak met
water
- 2 Hoog 60-80
Niveau 2: draaispit (indien
bijgeleverd)
Niveau 1: opvangbak met
water
Rosbief rosé 1 kg - 3 Medium 35-50
Bakplaat op rooster (draai
het voedsel indien nodig na
tweederde van de
bereidingstijd om)
Lamsbout / schenkel - 3 Medium 60-90
Opvangbak of bakplaat op
rooster (draai het voedsel
indien nodig na tweederde
van de bereidingstijd om)
Geb. aardappelen - 3 Medium 45-55
Opvangbak of bakplaat
(draai het voedsel indien
nodig na tweederde van de
bereidingsduur om)
Gegratineerde
groenten
- 3 Hoog 10-25
Opvangbak of bakplaat op
rooster
Lasagne en vlees - 1-4 200 50-100*
Niveau 4: bakplaat op
rooster
Niveau 1: opvangbak of
bakplaat op rooster
Vlees en aardappelen - 1-4 200 45-100*
Niveau 4: bakplaat op
rooster
Niveau 1: opvangbak of
bakplaat op rooster
Vis en groente - 1-4 180 30-50*
Niveau 4: bakplaat op
rooster
Niveau 1: opvangbak of
bakplaat op rooster
Recept Functie Voorver-
warmen
Steun-
hoogte
(van onder)
Temp.
(°C)
Tijd
(min)
Accessoires en
opmerkingen
NL111
* De bereidingstijd is indicatief. De gerechten moeten op andere tijden uit de oven worden gehaald,
afhankelijk van de persoonlijke smaak.
Complete maaltijd:
Taart (niveau 5) /
Lasagna (niveau 3) /
Vlees (niveau 1)
- 1-3-5 190 40-120*
Niveau 5: bakplaat op
rooster
Niveau 3: bakplaat op
rooster
Niveau 1: opvangbak of
bakplaat op rooster
Diepvriespizza's
- 3 Auto 10-15
Niveau 3: opvangbak /
bakplaat op rooster
- 1-4 Auto 15-20
Niveau 4: bakplaat op
rooster
Niveau 1: opvangbak of
bakplaat
- 1-2-4 Auto 20-30
Niveau 4: bakplaat
Niveau 2: bakplaat op
rooster
Niveau 1: opvangbak /
bakplaat
- 1-2-3-4 Auto 20-30
Niveau 4: bakplaat
Niveau 3: bakplaat op
rooster
Niveau 2: bakplaat op
rooster
Niveau 1: opvangbak /
bakplaat
Gevulde
braadstukken
- 3 200 80-120*
Opvangbak of bakplaat op
rooster
Gesneden vlees
(konijn, kip, lam)
- 3 200 50-100*
Opvangbak of bakplaat op
rooster
Recept Functie Voorver-
warmen
Steun-
hoogte
(van onder)
Temp.
(°C)
Tijd
(min)
Accessoires en
opmerkingen
NL112
GETESTE RECEPTEN in overeenstemming met de norm IEC 60350-1:2011-12 en DIN 3360-12:07:07
In de bereidingstabel worden de ideale functies en temperaturen gegeven voor de beste resultaten voor
elk type recept. Als u een gerecht wilt bereiden met de geventileerde functie op één steunhoogte, wordt
geadviseerd de tweede steunhoogte te gebruiken en dezelfde temperatuur als voor “HETE LUCHT” op
meerdere steunhoogtes.
Recept Functie Voorver-
warmen
Steun-
hoogte
(van onder)
Temp.
(°C)
Tijd
(min)
Accessoires en opmerkingen
IEC 60350-1:2011-12 § 7.5.2
Koekjes van
kruimeldeeg
- 3 170 15-30 Opvangbak / bakplaat
- 1-4 150 25-40
Niveau 4: bakplaat
Niveau 1: opvangbak /
bakplaat
IEC 60350-1:2011-12 § 7.5.3
Kleine taartjes
- 3 170 25-35 Opvangbak / bakplaat
- 1-4 160 30-40
Niveau 4: bakplaat
Niveau 1: opvangbak /
bakplaat
IEC 60350-1:2011-12 § 7.6.1
Cake zonder vet
- 2 170 30-40 Taartvorm op rooster
- 1-4 160 35-45
Niveau 4: taartvorm op
rooster
Niveau 1: taartvorm op
rooster
IEC 60350-1:2011-12 § 7.6.2
Twee appeltaarten
- 2/3 185 70-90 Taartvorm op rooster
- 1-4 175 75-95
Niveau 4: taartvorm op
rooster
Niveau 1: taartvorm op
rooster
IEC 60350-1:2011-12 § 9,2
Toast** - 5 Hoog 3-6 Rooster
IEC 60350-1:2011-12 § 9.3
Hamburgers** - 5 Hoog 18-30
Niveau 5: rooster (draai het
voedsel halverwege de
bereidingsduur om)
Niveau 4: opvangbak met
water
DIN 3360-12:07 § 6.5.2.3
Appeltaart,
vruchtenvlaai
- 3 180 35-45 Opvangbak / bakplaat
- 1-4 160 55-65
Niveau 4: bakplaat
Niveau 1: opvangbak /
bakplaat
DIN 3360-12:07 § 6.6
Varkensbraadstuk - 2 170 110-150 Niveau 2: opvangbak
DIN 3360-12:07 annex C
Platte taart
- 3 170 35-45 Opvangbak / bakplaat
- 1-4 160 40-50
Niveau 4: bakplaat
Niveau 1: opvangbak /
bakplaat
NL113
De indicaties in de tabel zijn van toepassing zonder gebruik van de looprails. Voer de tests uit
zonder de looprails.
** Laat bij grillen 3-4 cm afstand tot de voorkant van de grill, om deze na afloop van de bereiding makkelijker
eruit te kunnen halen.
Energiezuinigheidsklasse (volgens de norm EN 60350-1:2013-07).
Gebruik de betreffende tabel om de test uit te voeren.
Energieverbruik en voorverwarmtijd
Selecteer de functie en voer de test alleen uit met de optie “Voorverwarmen” geactiveerd
(“Voorverwarmen ja”).
Nauwkeurigheidstest regeling
Selecteer de functie en voer de test alleen uit met de optie “Voorverwarmen” gedeactiveerd (wanneer
voorverwarmen geactiveerd is, brengt de ovenregeling met opzet een schommeling van het
temperatuurprofiel tot stand).
NL114
Lezen van de bereidingstabel
De tabel geeft aan welke functie het best gebruikt kan worden voor een bepaald gerecht, dat op één of
meerdere steunhoogtes tegelijk kan worden bereid. De bereidingstijden gelden vanaf het moment dat het
gerecht in de oven wordt gezet, zonder de voorverwarmingstijd (indien nodig). De temperaturen en de
bereidingstijden zijn indicatief en hangen af van de hoeveelheid voedsel en het type schaal. Gebruik eerst
de laagste aanbevolen waarden. Als de bereiding niet naar wens is, kunt u hogere waarden gebruiken.
Geadviseerd wordt om de bijgeleverde accessoires te gebruiken en indien mogelijk taartvormen of
ovenschalen van donker metaal. U kunt ook pannen of vuurvaste of aardewerk schalen gebruiken; de
bereidingstijden zijn dan iets langer. Volg voor de beste resultaten zorgvuldig de aanwijzingen in de
bereidingstabel met betrekking tot de bijgeleverde schalen en de verschillende steunhoogtes.
Het tegelijkertijd bereiden van verschillende gerechten
Met de functie “HETE LUCHT” kunt u tegelijkertijd verschillende gerechten bereiden (bijvoorbeeld: vis en
groenten) die dezelfde bereidingstijd hebben, op verschillende steunhoogtes. Haal de gerechten die klaar
zijn uit de oven en laat de gerechten die meer tijd nodig hebben in de oven staan.
Gebak
- Bak fijn gebak met de statische functie op één niveau. Gebruik taartvormen van zwart metaal en zet
deze altijd op het bijgeleverde rooster. Voor bereiding op meerdere steunhoogtes selecteert u de
functie met ventilatie en zet u de taartvormen in zigzagvorm op de roosters, zodat de lucht goed kan
circuleren.
- Om te controleren of de taart gaar is steekt u een satéprikker in het dikste gedeelte van de taart. Als
de prikker er droog uitkomt, is de taart klaar.
- Als u taartvormen met antiaanbaklaag gebruikt, vet dan niet de randen in, omdat de taart dan
mogelijk niet goed rijst aan de zijkanten.
- Als het gebak “opzwelt” tijdens het bakken, gebruik dan de volgende keer een lagere temperatuur,
verminder bijvoorbeeld de hoeveelheid vocht of meng het beslag voorzichtiger.
- Bij taarten met een vochtige vulling (kaastaarten of vruchtentaarten) moet de “TURBO HETE LUCHT”
functie worden gebruikt. Als de bodem van de taart te vochtig blijft, zet de taart dan op een lager niveau
en bestrooi de bodem met paneermeel of verkruimelde koekjes voordat u de vulling erin schenkt.
Vlees
- U kunt elke soort schaal gebruiken die geschikt is voor de afmetingen van het vlees. Schenk bij
gebraden vlees bij voorkeur wat bouillon in de schaal, waardoor het vlees tijdens de bereiding
vochtig wordt gehouden en meer smaak krijgt. Laat het gebraden vlees na afloop van de bereiding
10-15 min. in de oven rusten, of dek het af met aluminiumfolie.
- Als u stukken vlees wilt grillen, kies dan stukken met een gelijke dikte, zodat het vlees gelijkmatig
gaar wordt. Zeer dikke stukken vlees hebben een langere bereidingstijd. Zet het rooster op een
lagere steunhoogte om te voorkomen dat de korst verbrandt. Draai het vlees om na tweederde van
de bereidingstijd.
Geadviseerd wordt om een opvangbak met een halve liter water direct onder het rooster te plaatsen waarop u
het vlees heeft gelegd, om het bakvet op te vangen. Vul indien nodig bij met water tijdens het grillen.
Draaispit (alleen bij bepaalde modellen)
Dit accessoire dient voor het gelijkmatig grillen van grote stukken vlees en gevogelte. Steek het vlees aan
het spit. Zet kip vast met keukentouw en controleer of het vlees goed vastzit voordat u het spit in de
houder aan de voorwand van de oven steekt en op de steun legt. Om vorming van dampen te voorkomen
en bakvet op te vangen, adviseren wij om een opvangbak met een halve liter water op de eerste
steunhoogte te plaatsen. Het spit is voorzien van een plastic handvat dat verwijderd moet worden voordat
de bereiding begint. Het handvat dient om het vlees na afloop van de bereiding uit de oven de halen
zonder uw handen te branden.
Pizza
Vet de pizzavorm licht in voor een knapperige bodem. Verdeel na tweederde van de bereidingstijd de
mozzarella over de pizza.
Rijsfunctie
Dek het deeg altijd af met een vochtige doek voordat u het in de oven legt. Deze functie verkort de rijstijd
met ongeveer eenderde, vergeleken met rijzen op kamertemperatuur (20-25 °C). De rijstijd bij een
hoeveelheid pizzadeeg van 1 kg is ongeveer één uur.
GEBRUIKSADVIEZEN EN -SUGGESTIES
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Bauknecht BLPMS 8100 IXL Gebruikershandleiding

Type
Gebruikershandleiding